Labrador a stěhování do města; vybíhání za psy

Labradorský retrívr
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.8.2020 15:22
akarmeli

XXX.XXX.13.205

Dobrý den,

mám několik dotazů, tak bych na úvod chtěla podrobně popsat situaci... Máme labradorku (8 let), která je od štěněte zvyklá na "zimní zahradu" s lítacími dvířky. Má zahradu i s možností koupání, je navyklá na jednu procházku denně v lese a navolno, jsme z malého města. Vyrůstala s fenkou ridgebacka, cca 3 roky jsme chodili na cvičák. Socializace s dalšími psy tedy byla podle mě dostatečná, přesto nás trápí problém s jejím vybíháním a taháním na vodítku, když vidí psa. Pokud je navolno, poslouchá, ale jakmile se objeví pes, bere čáru a nezabírá nic. Nejvíc poslouchá mě (venčí ještě máma a sestra). Já i sestra jsme se odstěhovaly kvůli studiu a péče zůstala na mámě, která tráví cca 10 hodin mimo domov. Bohužel je pro ni pes spíše starost než radost - asi si to dokážete představit. Já i sestra momentálně žijeme v menším bytě na sídlišti v Praze, kam si fenku čas od času bereme. Trápíme se ale pořád s jejím chováním s dalšími psy Nikdy není agresivní, chce si hrát, ale když se rozeběhne velký tele za malým jorkšírem, nedivím se vystrašeným páníčkům (ve městě je vždy jen na vodítku). Nějaké rady, jak to zlepšit?
Máma se momentálně musí odstěhovat do domu, ve kterém bude mít fenka k dispozici "jen" boudu (dovnitř nesmí). Chci se zeptat, zda někdo řešil přesun pejska v podobném věku? Jak se adaptoval na nové prostředí a samotnou boudu? Za poslední rok se na ní začíná projevovat "stáří", má ráda svůj klid, na procházkách už nemá tolik energie jako dřív, trápí ji problémy s klouby. I já se budu na jaře stěhovat do bytu se zahrádkou, takže si budu brát častěji, i zde bude mít ale boudu (do bytu bude moct) a můj další dotaz směřuje k tomu, zda něčí pes zvládal bez problému docela časté přesuny, když na ně není zvyklý odjakživa? Fenku bych si ráda nechala v budoucím bytě napořád, ale studuji obor, ve kterém je někdy nutné na několik dní odjet mimo domov.
A jen závěrem - labradorku jsme dostali darem v mých 13 letech, nikdo nemohl tušit, jak se vše vyvine

18.8.2020 15:51
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

-
A jen závěrem - labradorku jsme dostali darem v mých 13 letech,
nikdo nemohl tušit, jak se vše vyvine

Pes, se svým člověkem zvládne všechno, \"přesuny" jsou brnkačka.
Odložení psi to musí zvládnout sami.
Předvídavost! Nenechat běžet labradora k jorkovi!
Když, tak k pitovi, k NO a tak .

18.8.2020 16:23
akarmeli

XXX.XXX.13.205

rapotacka11 napsal(a):
-
A jen závěrem - labradorku jsme dostali darem v mých 13 letech,
nikdo nemohl tušit, jak se vše vyvine

Pes, se svým člověkem zvládne všechno, \"přesuny" jsou brnkačka.
Odložení psi to musí zvládnout sami.
Předvídavost! Nenechat běžet labradora k jorkovi!
Když, tak k pitovi, k NO a tak .

Asi ano...nevím, proč se na malé psy vrhá, pomalu nás vláčí po zemi a na větší většinou jen vrtí ocasem a zpozorní :D

18.8.2020 16:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

akarmeli napsal(a):
Asi ano...nevím, proč se na malé psy vrhá, pomalu nás vláčí po zemi a na větší většinou jen vrtí ocasem a zpozorní :D

Jen mě tak napadá, nezvedají před vámi lidi malé psy do náruče nebo "nad hlavu"?

Byli jsme přes víkend na dovče, kde jsme dost chodili a potkávali dost lidí se psy. Měli jsme s sebou tři psy (30 kg, 30 kg a 15 kg), všichni zvyklí vídat a míjet psy. Potkávali jsme hodně velkých, ale i malých psů a asi vzhledem k tomu, že jsme měli "bull" psy, tak někteří majitele malé psy zvedali. Přitom jsme si všimli, že pokud malého psa vzal majitel do náruče, tak všichni tři psi najednou zpozorněli a začali se o "to" v náručí zajímat. Pokud malý pes zůstal na zemi, tak si ho ani nevšimli - teda jako viděli ho, ale neřešili. Pokud byl v náručí, tak pro ně byl o dost zajímavější. Třeba konkrétně můj pes malé psy úplně ignoruje, prostě dělá jako by to ani nebyl pes , ale v tom případě, že ho někdo vzal do náruče, tak i on se začal zajímat, pokukoval.

18.8.2020 16:45
akarmeli

XXX.XXX.13.205

marcelaamax napsal(a):
Jen mě tak napadá, nezvedají před vámi lidi malé psy do náruče nebo "nad hlavu"?

Byli jsme přes víkend na dovče, kde jsme dost chodili a potkávali dost lidí se psy. Měli jsme s sebou tři psy (30 kg, 30 kg a 15 kg), všichni zvyklí vídat a míjet psy. Potkávali jsme hodně velkých, ale i malých psů a asi vzhledem k tomu, že jsme měli "bull" psy, tak někteří majitele malé psy zvedali. Přitom jsme si všimli, že pokud malého psa vzal majitel do náruče, tak všichni tři psi najednou zpozorněli a začali se o "to" v náručí zajímat. Pokud malý pes zůstal na zemi, tak si ho ani nevšimli - teda jako viděli ho, ale neřešili. Pokud byl v náručí, tak pro ně byl o dost zajímavější. Třeba konkrétně můj pes malé psy úplně ignoruje, prostě dělá jako by to ani nebyl pes , ale v tom případě, že ho někdo vzal do náruče, tak i on se začal zajímat, pokukoval.

Někdy ano, ale to ji většinou nezajímá - jako by se nechtěla namáhat skákáním Já mám někdy pocit, že všechna malá plemena nesnáší, jak říkáte - jak kdyby je nebrala jako psy

18.8.2020 17:04
janaa

XXX.XXX.247.50

Ad vybíhání - budete to prostě muset řešit vodítkem a navolno venčit tam,kde je vidět daleko a předvídat. Oni labíci obecně ostatní psy milujou a za osm let je tohle už i dost o naučeným chování. Nemám pocit,že aktuálně máte čas a podmínky to řešit.
Stěhování a střídání jí vadit nebude, když jí bude všude fajn. Samozřejmě hodně na stáro už bude chtít klid a svůj flek,to je logické
Jinak bych hlavně nechala udělat pořádné ortopedické vyšetření, není důvod aby v osmi letech měla problémy s klouby, resp. problémy se mohou začít ozývat, ale o to víc je lepší je řešit dřív než později. A hlavně vědět, jestli jde o artrozu,artritidu,spondylozu atd atd atd

18.8.2020 17:23
akarmeli

XXX.XXX.13.205

janaa napsal(a):
Ad vybíhání - budete to prostě muset řešit vodítkem a navolno venčit tam,kde je vidět daleko a předvídat. Oni labíci obecně ostatní psy milujou a za osm let je tohle už i dost o naučeným chování. Nemám pocit,že aktuálně máte čas a podmínky to řešit.
Stěhování a střídání jí vadit nebude, když jí bude všude fajn. Samozřejmě hodně na stáro už bude chtít klid a svůj flek,to je logické
Jinak bych hlavně nechala udělat pořádné ortopedické vyšetření, není důvod aby v osmi letech měla problémy s klouby, resp. problémy se mohou začít ozývat, ale o to víc je lepší je řešit dřív než později. A hlavně vědět, jestli jde o artrozu,artritidu,spondylozu atd atd atd

Problémy nemá vážné, prozatím užívá Alavis a čas od času si po větší námaze zakulhá, po odpočinku to má zase lepší, ve vedrech více "napadá" na přední nohy - jako to má většina retrívrů...
Náš veterinář má sám 2 labradory v podobném věku, tak věříme, že ví, co dělá. Do budoucna s vyšetřeními počítáme, když bude třeba:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2020 17:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stěhovala jsem se se psem z domu do bytu (na zahradě ale sám nefungoval, bydlel uvnitř domu), když mu bylo 9 let. I tak to byla změna - v RD nikdo cizí nebydlel, teď jsme v bytovém domě, kde je asi devět bytů, stále kolem našich dveří někdo chodí, na chodbě se rozléhá křik cizích dětí, slyšíme do bytu sousedovic zvonek a hádky atd. Měla jsem z toho obavy, ale adaptoval se velmi dobře, překvapilo mě to. Prvních pár týdnů řešil dění na chodbě a na ulici (protože balkon), ale rychle si zvykl - poznal sousedy, přiřadil si zvuky a hlasy... celkově mu to vše zevšednělo, a dnes ani nezvedne hlavu. Trochu déle trvalo než pochopil, jak je to se zvonky (přímí sousedé nenosí klíče a zvoní na sebe třeba každé dvě hodiny), ale i tak se bez problémů spolehlivě naučil, že zvonek hlásit nemá (ani náš). V domě ho všichni chválí, že o něm - pokud nás nepotkají - vlastně ani nevědí. Přesouváme se ve všední dny v pracovní době k rodině (péče o seniory), je to asi kilometr pěšky, a je to v pořádku, zvykl si na ten režim (on rád cestuje, z auta nebo vlaku by byl nadšený, bus by “bez řečí” zvládnul). Myslím, že pokud na tom Váš pejsek bude zdravotně odpovídajícím způsobem, zvykne si na přesuny také. Samozřejmě pokud to není ten typ, který rve do dopravního prostředku pět lidí. Pokud je na cestování zvyklý a jde jen o četnost, nebála bych se toho. S boudou neporadím - jestli má problémy s klouby, obávala bych se, jak to zvládne zdravotně. Jak bude odloučení zvládat psychicky, to je ve hvězdách. Jestli je to závislačka, asi špatně. Jestli je alespoň trochu cestovatelka, tak ji vezměte k sobě, bude jí asi lépe než u maminky, pro kterou je ta péče náročná. Na nový rytmus si zvykne. :-)

S vybíháním za psy bych na to šla metodou nasycení potřeb. Na stopovačce trénovat sebekontrolu a nějakou stopku (asi bude snazší naučit ji třeba zalehnout než přivolat), klidně na píšťalku. Musíte být předvídavá a důsledná. A taky si věřit. Zároveň bych ji nasytila stran kontaktu se psy (odpovídající velikosti). Čím méně jej bude mít, tím větší bude touha. Jestli nyní pejsky pravidelně nepotkává, možná jí chybí kamarádi, sociální kontakt. Otázka je, jak moc máte čas a možnosti to řešit. V osmi letech už se všechno učí hůř než u mladého psa.

18.8.2020 18:51
janaa

XXX.XXX.247.50

akarmeli napsal(a):
Problémy nemá vážné, prozatím užívá Alavis a čas od času si po větší námaze zakulhá, po odpočinku to má zase lepší, ve vedrech více "napadá" na přední nohy - jako to má většina retrívrů...
Náš veterinář má sám 2 labradory v podobném věku, tak věříme, že ví, co dělá. Do budoucna s vyšetřeními počítáme, když bude třeba:)

No,řeknu to asi tak, loni mi devítiletá labroška bez zapajdání odešla zhruba 40 honů. Takže považovat u osmiletého labroše občasné kulhání za normu, mi nepřijde ok kdyby jí bylo nad deset.... ale jasný,vaše věc a není to předmět diskuze. Zkuste aspoň dornovku každopádně,pokud už teď začíná mít takové problémy,tak bacha u venkovního chovu,aby nebyla ve vlhku, aby bouda byla dobře zateplená,izolovaná, nebo se vám za chvíli nepostaví

18.8.2020 19:30
akarmeli

XXX.XXX.13.205

janaa napsal(a):
No,řeknu to asi tak, loni mi devítiletá labroška bez zapajdání odešla zhruba 40 honů. Takže považovat u osmiletého labroše občasné kulhání za normu, mi nepřijde ok kdyby jí bylo nad deset.... ale jasný,vaše věc a není to předmět diskuze. Zkuste aspoň dornovku každopádně,pokud už teď začíná mít takové problémy,tak bacha u venkovního chovu,aby nebyla ve vlhku, aby bouda byla dobře zateplená,izolovaná, nebo se vám za chvíli nepostaví

Já vás chápu a děkuji za tip. Ta konkrétní noha, se kterou mívá potíže, se jí mimo jiné pojí se dvěma zraněními z minulosti (od divočáka a skla v lese), i to prý může problémům přispívat, ale nemá nic přímo prokázané. Někdy také pochybujeme o stanici, ze které je - ale to už je na delší vyprávění... I příběh o tom, jak ke zraněním přišla by byl na dlouho
Boudy bude mít jak píšete a v mém případě bude i uvnitř - na zahradě bude přes den, kdy doma nebudu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík