Jak na rozdivočené štěně ohaře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2020 19:36
Gamsing10

XXX.XXX.96.7

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně mého pětiměsíčního ohaře. Již je to poměrně mohutný pes a doskočí si v pohodě na postel i na gauč. Na obojí má zakázaný vstup (teda na postel může jen když nejsme doma). Dokáže se velmi rychle rozdivočit a to pak začne jak blázen lítat po zahradě a zakončí to většinou skokem na gauč nebo do postele. Někdy se mi ho povede uklidnit, tím že ho chytnu a tak trochu spacifikuju. Jindy se mi to nepodaří a vyleze si na postel nebo na gauč. A zde nastává ten problém, když ho chci dát dolů začne kousat. To ale není jak kousaní, jakože hra. Sice nikdy neskousne, tak aby mi to vyloženě ublížilo, ale zabolí to. Když se mi ho teda podaří dostat z postele, tak mu vyhubuju a plácnu po zadku.

Mám strach, že by to v dospělosti mohlo přerůst v problém.
Byla bych ráda za rady, jak k němu přistupovat. Samozřejmě se tomu, aby šel na postel, snažím předejít, ale když už se to stane, tak nevím, jak k němu přistupovat. Nevím zda ho mám tvrdě stáhnout z postele i přes kousání a vyhubovat nebo nalákat na odměny dolů.

Byla bych i ráda, kdybyste mi poskytli rady, co dělat s tím divočením. Většinou ho to chytne třeba z přehnaného vítání nebo prakticky z čehokoliv (dnes to bylo konkrétně, protože jsem ho chytla za ťapky a jemu se to nelíbilo a začal divočet). Je schopný hned po probuzení takto začít vyvádět, ale i klidně po dlouhé procházce a hraním si se psy, nemá to vliv na to jak je unavená. Taky moc nevím jak k tomu přistoupit, osvědčilo se mi ho chytnout a chvíli ho hladit a říkat klid. Ovšem kolikrát to vypadá jak kdybychom se spolu spíše rvali a to si taky nemyslím, že je úplně dobře. Zkoušela jsem také začít s ním cvičit, ale to moc nepomohlo při zklidňování. Běhal kolem mě a skákal.

Ještě bych chtěla podotknout, že na postel si sem tam vyskočí, i když není rozdivočený. To mu ale řeknu nesmíš a zvednu ho a on si už sám v klidu odejde.

Vím, že ohaři jsou obecně jedni z nejvíce aktivních plemen. Cvičím s ním stopování, poslušnost, chodíme na cvičák, každý den na dvě procházky. Nerozdivočuje se kvůli tomu, že by se nudil, nebo byl nevyběhaný.

Budu ráda za každou radu.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2020 20:03

Nějak tomu nevěřím. Na cvičáku se učí, že s odměnou se pracuje jako s lákadlem
nebo se tam nadhazují nápady jako sundat psa z gauče silou, plácání po zadku a hádání se se psem?
Vy se tam neučíte jak učit, neumíte žádný povel? Dolů, ke mně, místo? Odměna až po splnění povelu? Pozitivní pozitivka.. nic? Pes nemá jasně stanovená pravidla, která dodržuje i jeho člověk? On neví, kdy co má dělat a jak to má dělat?
Tohle vše je vymyšlené. Celkem celkově hloupé a vlastně tím legrační, ale stejně vymyšlené.
Jestli ne, kupte si knížku "máme nové štěně".
Včera bylo pozdě.
Nebo tohle a komplet!
https://zrzavec.com.cz/category/vychova/

23.8.2020 20:44
Gamsing10

XXX.XXX.96.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nějak tomu nevěřím. Na cvičáku se učí, že s odměnou se pracuje jako s lákadlem
nebo se tam nadhazují nápady jako sundat psa z gauče silou, plácání po zadku a hádání se se psem?
Vy se tam neučíte jak učit, neumíte žádný povel? Dolů, ke mně, místo? Odměna až po splnění povelu? Pozitivní pozitivka.. nic? Pes nemá jasně stanovená pravidla, která dodržuje i jeho člověk? On neví, kdy co má dělat a jak to má dělat?
Tohle vše je vymyšlené. Celkem celkově hloupé a vlastně tím legrační, ale stejně vymyšlené.
Jestli ne, kupte si knížku "máme nové štěně".
Včera bylo pozdě.
Nebo tohle a komplet!
https://zrzavec.com.cz/category/vychova/

Nějak nechápu, co přesně má být vymyšlené? Proč přesně bych psala o radu a vymyslela bych si to? K čemu přesně by mi to bylo?

Samozřejmě štěně umí základní povely jako sedni, lehni, vstaň, ke mně, čekej.. Máme stanovené pravidla a v těch pravidlech je žádná postel, máme stálý režim, v pravidelné hodiny chodíme na procházky. Na postel si obcas dovolí zkusit jestli náhodou se něco nezměnilo. Ale když ho napomenu, případně trochu popostrčím jde dolů. Ovšem jak jsem psala s tím divočením máme opravdu někdy potíž. Stane se z něj neřízená střela a opravdu nevím jak přesně ho mám pozitivně motivovat, aby přestal. Protože ono to opravdu není, že by nebyl vyřáděný. Stačí, abych ho uklidnila a je schopný téměř do minuty vytuhnout v pelíšku.

23.8.2020 20:46
Šarina

XXX.XXX.243.72

Tak za 1/ Máte úplně normální štěně. Mrkněte se na youtube, určitě tam najdete videa, jak si hrajou štěňata mezi sebou.

A za 2/ si v klidu odpovězte na otázku, nakolik je pro vás důležité, že pes "nepoleze na gauč a postel". Pokud - jak píšete - na postel "může, jen když nejste doma", tak je to předem ztracený boj a doporučovala bych Vám to tolerovat i u gauče a i ve vaší přítomnosti. Uleví se vám a takovej přitulenej pes.... to je k nezaplacení. No, a na Youtube najdete i videa, co se děje, kdy páníček není doma, jak se chovají vychovaní psové, co "nesmějí do postele".... :D

Ale obecně: pokud nechcete, aby štěně něco dělalo, tak tomu musíte zabránit předem. Jste člověk a jste chytřejší než je pes, takže to musíte vymyslet. Pokud to nevymyslíte a nezabráníte tomu fyzicky (= nějakou překážkou) a pejsek se "vymkne kontrole", tak ho nemůžete trestat, to nepochopí. Prostě odveďte jeho pozornost. Ale pochopitelně ho učte i na zákazové povely, i ty se budou hodit - až je nejen pochopí, ale bude schopný je respektovat.... takže v modelových situacích, ne v době, kdy už je rozjetej.

Zatím máte psí miminko, takže musíte být tolerantní... užívejte si štěněcího zlobení, hrozně rychle to pomine (tedy při dobré, spravedlivé výchově).

23.8.2020 20:51

Gamsing10 napsal(a):
Nějak nechápu, co přesně má být vymyšlené? Proč přesně bych psala o radu a vymyslela bych si to? K čemu přesně by mi to bylo?

Samozřejmě štěně umí základní povely jako sedni, lehni, vstaň, ke mně, čekej.. Máme stanovené pravidla a v těch pravidlech je žádná postel, máme stálý režim, v pravidelné hodiny chodíme na procházky. Na postel si obcas dovolí zkusit jestli náhodou se něco nezměnilo. Ale když ho napomenu, případně trochu popostrčím jde dolů. Ovšem jak jsem psala s tím divočením máme opravdu někdy potíž. Stane se z něj neřízená střela a opravdu nevím jak přesně ho mám pozitivně motivovat, aby přestal. Protože ono to opravdu není, že by nebyl vyřáděný. Stačí, abych ho uklidnila a je schopný téměř do minuty vytuhnout v pelíšku.

Máte ho naučit, že po nějaké aktivitě se jde do pelíšku. Pak ho nemusíte uklidňovat.
To jsou ta pravidla. Nemůžete jednou něco dovolit, jednou zakázat. Napomínat, postrkovat? Na co ty povely teda máte? Když ho naučíte, co kdy má dělat, tak ho pak nemusíte strkat z gauče :-)
Pardon :-)
Hezký den.

23.8.2020 20:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Máte ho naučit, že po nějaké aktivitě se jde do pelíšku. Pak ho nemusíte uklidňovat.
To jsou ta pravidla. Nemůžete jednou něco dovolit, jednou zakázat. Napomínat, postrkovat? Na co ty povely teda máte? Když ho naučíte, co kdy má dělat, tak ho pak nemusíte strkat z gauče :-)
Pardon :-)
Hezký den.

Je to dlouhé, máto číslo a podobný sloh.

23.8.2020 21:10

Jo. Od jisté doby to začalo psát spisovně, asi abychom psali i něco jiného než poznámky k ČJ a vydrželo nám to déle.
A ještě se tak chytře zeptá "proč jako". Týden to tu skomíralo.. to máte za to :-)
Jako sorry, jestli se pletu, ale se psem se dělá stopování, chodí se na cvičák a neumí se říct, kdy se jde spát a jak slézt z gauče? Beztak je ten pes akorát unavený a neví o tom. To byla nějaká antireklama na cvičák? Já nevím, já tam nechodím. Můj pes chtěl sedět na židli, no nevyšlo to, ale že bych se s ním hádala? K čemu by mi to bylo? Odešlu na jeho místo.
A skočí tam kocour :-)

23.8.2020 21:42

Gamsing, tohle je úplně typické chování štěněte (a kdyby nebyl zmíněn ohař, tak bych myslela, že to píší naši mladí )

rozdivočelé štěně nejlépe venku vychodit, nebo, jak píšeš, umazlit, dát kousací kost (pokud miluje kousat kost), převést na hračku a v zákusu odvést.......cokoliv, co bude v tom okamžiku fungovat
z postele opravdu a klidně nalákat na půlku kuřete (a jít ven)
nechat mu trvale couračku a s naučeným povelem dolů odvést (a jít ven, potahat s hračkou, pocvičit, uložit do pelíšku a umazlit)
vycházej z toho, že tohle je chování dočasné a věkem odezní

jestli je strach z budoucna, tak je třeba vycházet z toho, že co chceš aby dělal, musíš nejdřív naučit (povely). A učit po dobrém, pomocí odměn (aby tak pes konal dobrovolně a rád), a učit chování, tedy to, co dělat má a ne co dělat nemá.

A jestli je největším problémem postel, tak platí viz výše (megi) - optimálně nedopustit, aby se na ni štěně vůbec dostalo, a když už dostane, tak ho v klidu a po dobrém dostat dolů....anebo přehodnotit filosofii spolužití a postel zařadit do společného bývání

24.8.2020 09:06
domi.t

XXX.XXX.131.130

Nefret prvý rok vyskakovala všade-postele,sedačka,stoličky,najradšej na sklenný stôl,z čoho ma slušne obmývalo...samozrejme sme vychovávali,usmerňovali,odvádzali pozornosť inam. Po roku akoby uťalo a nevyskočí nikam,akurát na moje ležadlo na opalovanie,ked má potrebu ma vybozkávať Potom hned zoskočí dolu a ide si po svojom.

Ono asi naozaj všetko chce čas. Veľa času. A trpezlivosť. Veľa trpezlivosti. A dôslednosť. Veľa dôslednosti.

24.8.2020 09:13

Gina přilítne z venku rychlostí blesku...někdy dokonce vylítne ještě udělá kolečko na zahradu, v obýváku to vezme 2x dokola přes obě sedačky...kdyby mohla, tak to snad vezme i po stropě......a nakonec zalehne, ale ne stylem "to jsem si zaběhala, odpočinu si", ale v poloze číhajícího lovce a nebo jak to mám nazvat....když k ní půjdu a sáhnu na ní, tak by mě hryzla určitě, ale ne z agrese, ale že si chce hrát.....

Moji psi na gauč i do postele můžou, ale chci aby na požádání slezli a když přijdou z venku, jak prasata, tak aby na gauč nelezli, než uschnou....Gina je štěně, ještě v tomhle není spolehlivá, takže když jsme včera přišli z prochajdy, kde bylo blátíčko, tak jsem prostě zavřela dveře do obýváku........

Nechápu, proč pes může do postele v nepřítomnosti páníčků a v jejich přítomnosti nee??

24.8.2020 09:59

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně mého pětiměsíčního ohaře. Již je to poměrně mohutný pes a doskočí si v pohodě na postel i na gauč. Na obojí má zakázaný vstup (teda na postel může jen když nejsme doma).

Toto je nebezpečné pravidlo, doporučuji přehodnotit. Ve chvíli, kdy toto pochopí a přijme za své, obávala bych se, aby to nezačal aplikovat i na kuchyňskou linku, stůl, gauč, samoobsluhu v lednici atp. Na Vašem místě bych to obešla - buď povolení/zákaz per konkrétní postel (např. doma nesmíš, na chatě můžeš) nebo povolení postele, pokud je na ní "psí" přehoz (jestli jde primárně o to, aby nelezl do peřin). Ohař to bez větších problémů pochopí, když jde o postel, pochopí cokoli. To je zkušenost má i mých kamarádů a známých od ohařů.

Dokáže se velmi rychle rozdivočit a to pak začne jak blázen lítat po zahradě a zakončí to většinou skokem na gauč nebo do postele.

To je zcela typické. A lítá v kruzích, že? :-) Jestli začne na zahradě, tak prostě zavřete dveře dovnitř, aby nemohl vlítnout až do obýváku/ložnice. Je potřeba ho učit, že na zahradě je divočení ok, ale domů půjdeme, až se uklidní. Buďte trpělivá a shovívavá, je to štěně ohaře a má spoustu energie, ale zároveň buďte důsledná a konzistentní. Ohaři jsou jednak napůl lidi, a pak jsou taky hrozně vyčůraní.

https://www.youtube.com/watch?v=pGSreJs3yKk
https://www.youtube.com/watch?v=C7f3dlA0lmk

Někdy se mi ho povede uklidnit, tím že ho chytnu a tak trochu spacifikuju. Jindy se mi to nepodaří a vyleze si na postel nebo na gauč. A zde nastává ten problém, když ho chci dát dolů začne kousat. To ale není jak kousaní, jakože hra. Sice nikdy neskousne, tak aby mi to vyloženě ublížilo, ale zabolí to. Když se mi ho teda podaří dostat z postele, tak mu vyhubuju a plácnu po zadku.

Myslím, že tímto si zaděláváte na problém. Jednak výchovný, ale i vztahový. Psa nehoňte a nechytejte (zavolejte si ho k sobě). Nesundavejte ho mechanicky z gauče/postele (naučte ho slézt dobrovolně, třeba povelem "dolů"). Pokud ty povely zatím nezvládá (což u pětiměsíčního štěněte považuji za samozřejmé), připněte mu doma couračku, ať máte prodlouženou ruku. Používáte-li klikr, tak to naklikejte. Používejte pozitivní motivaci místo agrese a násilí. Žádné plácání po zadku, to zrušte. Obzvlášť, jestli máte vizslu. Třeba německý ohař Vám to "odpustí", jsou tvrdší a tak snadno je nezlomíte, ale je to špatná metoda, která ničemu nepomůže, jen si kazíte vztah. Zkuste místo toho pracovat s intonací. Jsou to citliví psi, a zklamání z hlasu bezpečně rozpoznají. Víc s tím psem mluvte, jako s dítětem ("Hele, co ty zase na té posteli děláš? Nevysvětlovali jsme si to už? Koukej slézt, ať už tě tu nevidím! Dolů!") Ohaři jsou "vyrobení" na spolupráci se svým člověkem, tak spolupracujte.

Mám strach, že by to v dospělosti mohlo přerůst v problém.
Byla bych ráda za rady, jak k němu přistupovat. Samozřejmě se tomu, aby šel na postel, snažím předejít, ale když už se to stane, tak nevím, jak k němu přistupovat. Nevím zda ho mám tvrdě stáhnout z postele i přes kousání a vyhubovat nebo nalákat na odměny dolů.

V zásadě viz výše. Nejprve se rozhodněte, jaká budou pravidla (dlouhodobá pravidla). Pak je začněte bez výjimek 100% dodržovat a vymáhat. On se brzy chytne, nebojte (a vydrží mu to minimálně do puberty :-) ). Pravidla nikdy nevymáhejte násilím. Neříkejte psovi, co nemá dělat, ale naučte ho, co má dělat. Naučte ho, s využitím pozitivní motivace, vhodný povel (např. to "dolů"). Můžete to trénovat i venku, třeba na nějaké nižší zídce, tam to asi bude pro začátek méně vyhrocené než v té posteli. Pomozte si případně couračkou jako prodlouženou rukou. Pokud dopředu víte, že se na ten povel pes vybodne, tak mu ho radši ani nedávejte a změňte strategii (třeba "Hele, co to tady je! Pojď se se mnou honem podívat do kuchyně!"). Každý nesplněný povel je pro něj zpráva, že je ok se na to vykašlat. To nechcete. Já když měl pes roupy, tak jsem ho třeba posílala hledat nějakou hračku, aby se zaměstnal. ("Co kdybys místo toho zlobení šel najít balonek? Hledej balonek!")

Byla bych i ráda, kdybyste mi poskytli rady, co dělat s tím divočením. Většinou ho to chytne třeba z přehnaného vítání nebo prakticky z čehokoliv (dnes to bylo konkrétně, protože jsem ho chytla za ťapky a jemu se to nelíbilo a začal divočet). Je schopný hned po probuzení takto začít vyvádět, ale i klidně po dlouhé procházce a hraním si se psy, nemá to vliv na to jak je unavená.

Vítání bych regulovala. Zavedla bych pravidlo všech čtyř tlapek na podložce, a naučila bych ho, ať si dojde pro hračku a vítá s hračkou v tlamě. Nebo nějaký jiný rituál, který trochu nabourá to prvotní vzrušení. Jestli je v "radioaktivní fázi", tak se s návštěvami nevítejte doma, ale jděte jim se psem naproti ven. Já bych začala v klidu na vodítku, a pak bych ho klidně pustila, ať se vyběhá na zahradě a upustí páru. Kdyby mi začal vyvádět v předsíni, tak bych prostě otevřela dveře, a vyhodila ho na zahradu, ať se vrátí, až se uklidní. To bych vůbec dělala, že bych ho vyhodila na zahradu, když začne doma vyvádět.

Ono to nemusí být nutně nedostatkem činnosti, může to být i přetažením. Si vezměte, jak jsou malé děti protivné, když chtějí spinkat a nevědí o tom. :-)

Taky moc nevím jak k tomu přistoupit, osvědčilo se mi ho chytnout a chvíli ho hladit a říkat klid. Ovšem kolikrát to vypadá jak kdybychom se spolu spíše rvali a to si taky nemyslím, že je úplně dobře. Zkoušela jsem také začít s ním cvičit, ale to moc nepomohlo při zklidňování. Běhal kolem mě a skákal.

Mně se nejvíc osvědčil předem daný jasný režim a rituály. Pes se brzy naučil, že dopoledne se spinká, aby byla energie na odpolední aktivity. Že jídlo je v určitou dobu, a po jídle se odpočívá, protože je plné bříško. Atd.

Ještě bych chtěla podotknout, že na postel si sem tam vyskočí, i když není rozdivočený. To mu ale řeknu nesmíš a zvednu ho a on si už sám v klidu odejde.

To se mi zdá neefektivní. Až bude mít třicet kilogramů, tak ho nejspíš nezvednete. Když schválně povolí svaly, tak určitě ne. Místo "nesmíš" bych ho naučila to "dolů". Jestli ho v té posteli nechcete vůbec, tak je taky varianta něco na ni položit, aby se tam prostě nevešel.

Vím, že ohaři jsou obecně jedni z nejvíce aktivních plemen. Cvičím s ním stopování, poslušnost, chodíme na cvičák, každý den na dvě procházky. Nerozdivočuje se kvůli tomu, že by se nudil, nebo byl nevyběhaný.

Je to ohař. Uvidíte za dva, za tři měsíce, že na toto období budete se slzou v oku vzpomínat. Čeká Vás totiž ohaří puberta...

24.8.2020 09:59
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.163

Jednoduché řešení:
Pořídit dostatečně velký a pohodlný pelíšek.
Zavřít dveře od ložnice, takže postel k dispozici nebude nikdy, když ji má zakázanou.
Na gauč vyrovnat polštáře, krabice nebo cokoli jiného, aby tam pro štěně nebylo místo. Pochybuji, že skočí rovnou mezi cosi na gauči.
Naučit štěně povel ke mně, který se hodí i při nežádoucím ležení kdekoli. Prostě ke mně, je ke mně, ať pes je kdekoli a dělá cokoli.
Před příchodem domů naučit psa např. sedni a počkat, než si sundáte boty, bundu, odložíte nákup, utřete mu tlapky. To se hodí pro podzimní a zimní dny, kdy je pes jako čuně.
Prostě klasická výchova štěňátka. Ze své zkušenosti vím, že pokud něco začne pes respektovat jako štěně, v dospělosti ho ani nenapadne to porušit (např. lezení na sedačku nebo do postele).

Několik mých známých zaparkovalo psa v předsíni, že mu dojdou pro hadr a utřou nohy. Ale zazvonil telefon, bylo nutné dát něco z nákupu do mrazáku, dítě něco nutně potřebovalo, bylo potřeba zavřít dveře, protože průvan........no a po třeba hodině si říkali, kde ten pes je? Seděl poslušně v předsíni a čekal na utření tlapek.

24.8.2020 11:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě připadá, že většinu psů vyloženě baví tohle lítání tam, kde je nejvíc věcí, kde to jde co nejvíc natěsno . Doma to teda netoleruju, už jen kvůli tomu, že máme dlažbu a psi by se mohli smeknout. Od začátku máme prostě režim, že venku se blbne a doma se odpočívá, případně doma jen takové něžné okusovací hry na gauči, nebo na pelechu. Psi tohle pochopili rychle. No a venku když chytnou takovej ten "rapl", že lítají kolečka v plné rychlosti, tak úplně nejraději probíhají pod stolem a mezi židlemi na kterých sedíme . Pokud někde stojíme nebo něco děláme, tak běhají v těsné blízkosti a vyhýbají se na poslední chvíli a evidentně je to baví.

K té posteli - tam moc neporadím, mám psy "postelové a gaučové". Jen k tomu, že když pes nesmí do postele, tak nikdy, zamezit mu tam vstup - je to logické, taky bych to tak udělala. Ale na druhou stranu mě třeba pes lezl jako štěně na stůl, ale jen v mé nepřítomnosti, nikdy si to nedovolil, když jsem tam byla. A ještě, vím, že správně by se mělo psovi říkat, co má dělat a neříkat, co dělat nemá. Nicméně v tomhle to mám asi trochu jinak, jsou věci, přes které vlak nejede - jakože třeba když si položím na stůl jidlo, tak mi do talíře psi nepolezou. Běžně jím v obýváku u nízkého konferenčního stolu a psi leží na gauči vedle mě. A v tu chvíli jim teda já osobně neříkám, co mají dělat, ale když byly nějaké pokusy se do talíře dostat, tak jsem na psy hodila fakt hnusnej pohled a "zasyčela" NE, dala jsem prostě jasně najevo, že tohle se mi nelíbí a že to nebudu tolerovat. Asi to třeba není úplně správně, ale funguje mi to.

24.8.2020 13:02

marcelaamax napsal(a):
Mě připadá, že většinu psů vyloženě baví tohle lítání tam, kde je nejvíc věcí, kde to jde co nejvíc natěsno . Doma to teda netoleruju, už jen kvůli tomu, že máme dlažbu a psi by se mohli smeknout. Od začátku máme prostě režim, že venku se blbne a doma se odpočívá, případně doma jen takové něžné okusovací hry na gauči, nebo na pelechu. Psi tohle pochopili rychle. No a venku když chytnou takovej ten "rapl", že lítají kolečka v plné rychlosti, tak úplně nejraději probíhají pod stolem a mezi židlemi na kterých sedíme . Pokud někde stojíme nebo něco děláme, tak běhají v těsné blízkosti a vyhýbají se na poslední chvíli a evidentně je to baví.

K té posteli - tam moc neporadím, mám psy "postelové a gaučové". Jen k tomu, že když pes nesmí do postele, tak nikdy, zamezit mu tam vstup - je to logické, taky bych to tak udělala. Ale na druhou stranu mě třeba pes lezl jako štěně na stůl, ale jen v mé nepřítomnosti, nikdy si to nedovolil, když jsem tam byla. A ještě, vím, že správně by se mělo psovi říkat, co má dělat a neříkat, co dělat nemá. Nicméně v tomhle to mám asi trochu jinak, jsou věci, přes které vlak nejede - jakože třeba když si položím na stůl jidlo, tak mi do talíře psi nepolezou. Běžně jím v obýváku u nízkého konferenčního stolu a psi leží na gauči vedle mě. A v tu chvíli jim teda já osobně neříkám, co mají dělat, ale když byly nějaké pokusy se do talíře dostat, tak jsem na psy hodila fakt hnusnej pohled a "zasyčela" NE, dala jsem prostě jasně najevo, že tohle se mi nelíbí a že to nebudu tolerovat. Asi to třeba není úplně správně, ale funguje mi to.

A funguje to i u koček. Ale musím u toho být.

Přidejte reakci

Přidat smajlík