Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2020 18:44
Karina28

XXX.XXX.168.142

Zdravím, chci se zeptat jak je to s bílými skvrnami na hrudi a na krku ? Ve standardu je napsáno, ze skvrna na predhrudi nebo na hrdle do velikosti 5cm nejsou vada. Je ještě pořad v pořádku dle standardu 2 skvrny, tzn. na predhrudi i na hrdle (do velikosti 5cm) ? Na fotkách jsem par takových jedinců viděla, tak by mne zajímalo jak se na toto dívají rozhodčí na výstavách, popř. zda takový jedinec projde výběrem do chovu ? Děkuji za odpověď

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2020 19:07

Jak je to aktuálně v praxi, nevím, mám psa starého, a tak už to moc nesleduji. Když bylo vizsel méně, byla např. větší tolerance stran odchylek od kohoutkové výšky (jeden čas se preferovali větší, mohutnější psi), to už dnes neplatí. Zeptejte se poradce chovu, ten Vám dá nejpřesnější informace. Kontakt bude na www.ohar.cz. Když nad tím tak přemýšlím, nikdy jsem vizslu se skvrnou na hrudi i krku neviděla. Což tedy o ničem nevypovídá.

Pokud se neptáte jen ze zvědavosti, a plánujete se věnovat chovu, doporučila bych ale výběr štěněte bez skvrn. Ony se ty skvrny sice nějak tolerují, ale není to typický, chtěný znak, který by se v chovu v pozitivním slova smyslu akcentoval. A ubudou Vám starosti, jak to s tím flíčkem dopadne. :-)

Edit: Dohledala jsem Vám kontakt na poradkyni chovu, viz níže.
Sylva Lepičová
Hradišťská 38
29306 Kosmonosy

27.8.2020 16:57

Tak mi to nedalo, a ještě jsem pohledala. Vícečetné bílé znaky jsou vylučující vadou. Přikládám k nahlédnutí odkaz na bonitační kartu (vzor), ze které to jasně vyplývá.

https://www.ohar.cz/soubory/2017/bonitacni_karta_vzor.pdf

Přidejte reakci

Přidat smajlík