Americky stafordširsky terier

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - Chov. stanice přijímá rezervace...
15000 KčFreehonor
XXX.XXX.50.227
Dobrý den přeji všem.
Už si nevím rady.
Mám štěně staforda a potýkam se s problémem agrese a uznávám, že už nevím jak na něj.
Je to štěně, pes ve věku 3 měsíců. Je velice učenlivý , poslušný a mazlivý. Doma si hraje, spinká, vše kouše jako každé štěně. Žádný náznak agresivity. Při hraní kouše do rukou v zápalu stenečí hry , nic neobvyklého , dostane hračku a dál nekouše. Problém nastává když jdeme ven na procházku. Venku se štěně chová stejně, jako doma až na malou výjimku. Dokud mu nedám příkaz, že něco nesmí. Vidí na zemi například použity kapesnik, nedovolím mu aby k němu šel se slovy "ne" , které doma chápe jasně . V tu chvíli začne být nervní, začne vztekle hryzat do vodítka na pár vteřin a následně se pustí do mě . Ale začne na mě útočit jinak, než v zápalu hry. Je surový úplně kvílí a nemůžu ho ze sebe skoro sundat. Když se mi ho podaří, sundat z ruky nebo nohy ,je jak smyslu zbavený, že mu nedovolim ani to. Lehne si na zem, kvílí, vrčí, kope tlapami kolem sebe a snaží se znovu zahryznout a nejde uklidnit.
Snažila jsem se to řešit mnoha způsoby.
1) předejít problému.. vidím potencionální předmět , který by mohl "chtít" a jdeme jinam dřív než mu "přepne, že ho chce" .. ale podle mě to není vyřešení problému a zároveň si o pár minut najde něco jiného.
2) kdyz už je u předmětu zájmu, dám povel ne a volám ho k sobě na povel "ke mě " s tím , že odpoutam pozornost od předmětu zájmu a proměním ho v hru s hračkou nebo hru na "povely a odměny" , jenže jakmile něco chce , nereaguje absolutně na povely či příkazy, které normálně plní. Jako by nevnímal .
3 ) když mu zakazu mít předmět zájmu a vyjede po mě , ignoruju ho . Jenže když se nedostane na kousnutí ruky, vyskočí a zakousne se buď do stehna a nebo vnitřní strany stehen a je běsný nadále a mě to bolí. Jakékoliv slovní kárání nepomáhá. Takže stejně musím psa ze sebe sundávat, což vede jen k jeho "scénám, kdy kvílí a vzteká se a kope nohama jak šílený kolem sebe.
4) vytahani za kůži... Snažím se vyhýbat fyzickým trestům a naopak psům porozumět. Ale když ve snaze , mu vysvětlit , že něco nesmí když nereaguje na jasný příkaz a takto se mnou "mává" jsem použila trest, vytahani za kůži za krkem. Tento "trest " vede jen k tomu, že je zase jako smyslů zbavený. Jakmile se "odplazim se psem v noze "do domu, je jak zlatíčko , sebemenší náznak agrese ani když mu něco zakazete ...
Venku s jinými psy , lidmi, děti vychází suprově, má radost . Vlastně nikdy žádný náznak agrese. Jen když mu nedovolím mít něco, co si umane. Hračky stále nosím s sebou. Neustále se mu venuji. Chci to pochopit, dokud má 10 kilo a můžu to podchytit. V dospělosti může v lepším případě ublížit mě nebo někomu jinému. Zkušenosti s chovem mám , ale tomuto nerozumím a moc mě to mrzí. 90% venčení končí jeho scénou a mě to bolí fyzicky i na srdíčku.
Pokud Vás napadne, co dělám špatně, prosím poraďte mi . Nechci abych z něj vychovala "hajzlika" . Teď to jsou odpadky nebo kámen , příště si umane něco jiného a může to dopadnout hůř než mojí pokousanou rukou nebo nohou. Nemuze si on že určovat pravidla.
Děkuji Vám mnohokrát , budu ráda za konstruktivní kritiku či rady.
Pěkný den
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Dokud mu nedám příkaz, že něco nesmí. Vidí na zemi například použity kapesnik, nedovolím mu aby k němu šel se slovy "ne" , které doma chápe jasně"
jenom pro upřesnění - jak bylo to "ne" psu vysvětleno? neboli naučeno?
Je na to ještě malinký, aby to uměl hrozně dobře, ne?
Mě ten začátek hrozně rozesmál, ta urputnost buldoka :-)
Neříkejte mu "ne", ale dejte rozkaz k akci - utíkáme a taháme se o provaz.
Pes od předmětu doličného neodejde. Nepůjde k páníčkovi. Je to moc těžké. Ale může se naučit - počkat, sednout, na pískání hračky kouknout na páníčka a páníček přiběhne a hrozně psa pochválí a dá mu slaninu.
Netahejte teriéra za kůži. Neřvěte na něj. Myslí si, že je chytřejší než páníček a taky že víc vydrží. V tom druhém má pravdu. Tak mu řekněte, co by mohl dělat místo kousání lidských končetin, ať to nevypadá, že měl pravdu ve všem.
Musíte mu říct, že to, že si před kapesníkem venku sedne, vymyslel sám pes.
Naučte, že kapesník = sednu si a dostanu odměnu.
Naučte se to doma a pak někdy až venku.
Ale dost pochybuji, že ve třech měsících pes "poslouchá", tak by to chtělo trpělivost.. teď pokládáte základy.. a ty já na "ne" úplně nevidím, co si ten malý ter..orek má se sebou počít, když se tak pěkně pustil do průzkumu terénu, celý nadšený, a Vy mu to zkazíte?
Je normální že štěně bere tyhle věci do pusy. Moje to taky dělalo. Jak to vzal, tak jsem ho nechala pár kroků a pokud to neplyvnul sám, tak jsem mu to prostě bez keců vytáhla a šlo se dál. Má teď 7 měsíců a nic nežere. Stejně tak starší fena.
Myslím že nemáte co řešit a hlavně žádný stres
Můj stafbulík vyváděl něco podobného, bylo to s ním trošku peklíčko, od prvního dne, přes pubetru a ještě hodně dlouho poté . Nevím jestli je to Váš případ, ale ten můj se při nějakým vzruchu, ať už pozitivním, nebo negativním přetáčí a řešil to přetahováním o vodítko, chňapáním, kousance po celém těle bych nespočítala. Třeba i při cvičení na něj nemůžu pochvaly pištět a tím ho ještě víc rozbejčit. A nejlepší v takové chvíli je ho upovelovat, sedni, lehni ... a ono se mu to z tý kebulky mezitím vypaří. Ale musí se k tomu dopracovat, je to ještě prcek. Hodně mi k tomu pomohly hry, třeba při přetahování hodně ho rozbejčit a za chvilku stop, pusť, nechat ho lehnout, položit hračku, klid, pak zas do vzruchu, párkrát zopakovat. A řešit vše v klidu.
karo2702
napsal(a):
Je normální že štěně bere tyhle věci do pusy. Moje to taky dělalo. Jak to vzal, tak jsem ho nechala pár kroků a pokud to neplyvnul sám, tak jsem mu to prostě bez keců vytáhla a šlo se dál. Má teď 7 měsíců a nic nežere. Stejně tak starší fena.
Myslím že nemáte co řešit a hlavně žádný stres
Na to tahání něčeho nežádoucího z tlamy pozor. Taky jsem to tak dělala a mělo to efekt takový, že pes se to pak snažil co nejrychleji polknout, abych mu to nestihla vzít. Takže jsem to pak začala vyměňovat za něco lepšího a při té příležitosti jsem naučila "dej", pes to ve výsledku chtěl dávat sám, protože věděl, že bude odměna.
Jinak naprosto souhlasím s Megi.
Freehonor
XXX.XXX.50.227
Všem Vám moc děkuju. Nechci udělat něco špatně. Samozřejmě budu trpělivá a udělám první poslední, jen jsem potřebovala nasměrovat . Jste moc hodní a vážím si Vašeho času . Bála jsem se , že se to děje jen u nás a z pejska vyroste nezvladatelné hovádko kvůli mě, protože jsem nezvolila správnou cestu. Děkuju moc
Ježišmaraja. Máte TŘÍměsíční štěne. Takže v podstatě psí mimino.
Bod 1) Správná cesta. Za několik minut si najde něco jiného .. To se snad dá čekat.
Bod 2) Jak ste ho ten povel učili? Má ho zvládnutý? Pochybuji. Dáte povel a umožníte psovi aby ho porušil? Chyba. Nevnímá? Musíte ho přinutit aby vnímal. Pokud mu dáte povel "ke mně" a máte ho na vodítku v podstatě neexistuje, aby povel nesplnil. Prostě vydám povel a po chvilce si ho k sobě na tom vodítku přitáhnu. Klidně při tom může rýt čumákem rýhu do země. Vše v klidu, v pohodě. Tohle je ale dobré dělat až když má pes přivolání zvládnuté v klidných situacích. Prostě takové ujištění, že povel opravdu platí vždy. Až si ho přitáhnu, pochválím ho že je u mě. Že ten povel splnil, byť s mojí dopomocí. A opravdu POCHVÁLÍM. Aby to jako pochvalu bral i ten pes.
Bod 3) Co to je "zakážu mu mít předmět zájmu" ? Kdyby ste se držela bodu 2, k bodu 3 nemůže dojít. Zakousne se ... To tříměsíční štěňata dělají naproto běžně. Nejdřív píšete, že to ignorujete, pak že ho slovně káráte. Tak teda nevím co platí, ale obojí je fakt špatně. Témat typu "štěně kouše" proběhlo ve zdejším fóru nespočet, použijte vyhledávač.
Bod 4) Vytahat TŘÍměsíční štěně za kůži?? Tak tohle je agrese jak hrom. Nastavte mu v jeho třech měsících agresi jako komunikační standard a on ji jednou použije proti vám. Zcela právem. Vrátí vám to, co jste ho naučila. VY SAMA. "Neraguje na jasný příkaz" - uvědomte si, že pes neumí česky a umí jen povely, které jste ho naučila.
Z celého příspěvku mám pocit, že jste tak trochu nervák. Bez urážky. Hoďte se do klidu. Pak se může hodit do klidu i váš pes. Sama píšte, že s ostatními psy, lidmi vychází v pohodě. Což je jasné znamení, že chyba bude ve vás. Pár dobrých knížek o výchově psů by neškodilo.
Hans_242
napsal(a):
Ježišmaraja. Máte TŘÍměsíční štěne. Takže v podstatě psí mimino.
Bod 1) Správná cesta. Za několik minut si najde něco jiného .. To se snad dá čekat.
Bod 2) Jak ste ho ten povel učili? Má ho zvládnutý? Pochybuji. Dáte povel a umožníte psovi aby ho porušil? Chyba. Nevnímá? Musíte ho přinutit aby vnímal. Pokud mu dáte povel "ke mně" a máte ho na vodítku v podstatě neexistuje, aby povel nesplnil. Prostě vydám povel a po chvilce si ho k sobě na tom vodítku přitáhnu. Klidně při tom může rýt čumákem rýhu do země. Vše v klidu, v pohodě. Tohle je ale dobré dělat až když má pes přivolání zvládnuté v klidných situacích. Prostě takové ujištění, že povel opravdu platí vždy. Až si ho přitáhnu, pochválím ho že je u mě. Že ten povel splnil, byť s mojí dopomocí. A opravdu POCHVÁLÍM. Aby to jako pochvalu bral i ten pes.
Bod 3) Co to je "zakážu mu mít předmět zájmu" ? Kdyby ste se držela bodu 2, k bodu 3 nemůže dojít. Zakousne se ... To tříměsíční štěňata dělají naproto běžně. Nejdřív píšete, že to ignorujete, pak že ho slovně káráte. Tak teda nevím co platí, ale obojí je fakt špatně. Témat typu "štěně kouše" proběhlo ve zdejším fóru nespočet, použijte vyhledávač.
Bod 4) Vytahat TŘÍměsíční štěně za kůži?? Tak tohle je agrese jak hrom. Nastavte mu v jeho třech měsících agresi jako komunikační standard a on ji jednou použije proti vám. Zcela právem. Vrátí vám to, co jste ho naučila. VY SAMA. "Neraguje na jasný příkaz" - uvědomte si, že pes neumí česky a umí jen povely, které jste ho naučila.
Z celého příspěvku mám pocit, že jste tak trochu nervák. Bez urážky. Hoďte se do klidu. Pak se může hodit do klidu i váš pes. Sama píšte, že s ostatními psy, lidmi vychází v pohodě. Což je jasné znamení, že chyba bude ve vás. Pár dobrých knížek o výchově psů by neškodilo.
"Bod 4) Vytahat TŘÍměsíční štěně za kůži?? Tak tohle je agrese jak hrom. Nastavte mu v jeho třech měsících agresi jako komunikační standard a on ji jednou použije proti vám. Zcela právem. Vrátí vám to, co jste ho naučila".
Do kamene tesat !
Bohužel některé matky to tak mají nastavené i s dětmi.
Dítě brečí a vzteká se a matka na něj řve "neřvi, nebo ti jednu fláknu, říkám ti neřvi"- a dodá "debile" !