Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2020 19:48
jane.doe

XXX.XXX.184.106

Zdravím, chci se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost po kastraci se "žbluňkáním" žaludku.
Kastrace včera, fena 26 kg, 2,3 roku. Všechno ostatní úplně v pořádku, pije, žere, loudí, chodí na záchod, je veselá, chce běhat.. Ale když jde rychleji nebo běží tak je zřetelně slyšitelné "dunění" v břiše, přirovnáním jako kdyby se hodně přepila vody a voda narážela na břicho.. břicho je už od včerejška lehce nafouklé, ale nic zásadního, na dotek nevypadá bolestivě. Přijde mi ale trochu nadmutá (říhání atd.). A hodně pije..
Může to být jen vzduch v žaludku?
Na veterinu jsem volala, ale že jestli jinak vše ok, tak se nemám strachovat. Ale přijde mi to trochu divný, tak se trochu strachuju :)
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Díky

9.9.2020 20:30
impact

XXX.XXX.195.92

Proč fena po kastraci běhá???

Má mít naprosto klidový režim!!!

9.9.2020 20:33
jane.doe

XXX.XXX.184.106

A to jí mám jako svázat v pelechu, nebo jak byste to prakticky doporučila? Máme velký dům, takže sem tam proběhne. Ven jí taky musím na vyčůrání pustit a je docela temperamentní. Ale ne, opravdu neběhá celý den po zahradě, je doma.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2020 20:43

jane.doe napsal(a):
A to jí mám jako svázat v pelechu, nebo jak byste to prakticky doporučila? Máme velký dům, takže sem tam proběhne. Ven jí taky musím na vyčůrání pustit a je docela temperamentní. Ale ne, opravdu neběhá celý den po zahradě, je doma.

Snad aspoň neběhá po schodech. Venku se může přece venčit na vodítku, ne?

9.9.2020 20:47
jane.doe

XXX.XXX.184.106

Nene, do patra nechodí.. ale v přízemí je docela živá, hodně rychle jí "otrnulo".. už po třech hodinách po operaci doma nosila hračky na přetahování. Samozřejmě jí v tom nepodporujeme a snažíme se jí šetřit... to ale furt neřeší můj dotaz, nějaké praktické názory kromě moralizování?

kníři

9.9.2020 20:48
kníři

XXX.XXX.0.78

Dobrý večer,
nechci Vás strašit, ale před mnoha lety jsme nechali kastrovat fenu velkého knírače...
Bydleli jsme tehdy ještě v bytovém domě, fena byla nucena chodit po schodech, byť jen do prvního patra. S mamkou jsme tehdy byly samy, otec na služebce, já byla 13ti letá holka, obě spíše drobné, nebylo v našich silách fenu do schodů nosit.
Ač měla klidový režim a na procházky chodila jen na rychlé vyvenčení..tak pár dní po operaci jsme u naší fenky slyšely to samé.."žbluňkavý zvuk". JInak relativně veselá, jedla, pila..Jen při pohybu prostě "žbluňkala"...
Protože jsme měly strach, fenu jsme vzaly k vetovi na vyšetření. Vet si byl celkem jistý hned, ale pro jistotu udělal utzv. Naše Aranka měla popraskané vnitřní stehy!! Následovala okamžitá narkoza a reoperace,,bylo nám řečeno, že se to prostě někdy stane a klidně stačí i chůze do schodů..Přece jen větší pes..Žbluňkání tehdy způsoboval výpotek myslím...ale už si to přesně nevybavuji, je to spoustu let..
Třeba to nebude Váš případ, ale v každém případě bych asi nečekala a neujišťovala se po telefonu..Ale jela radši na kontrolu a trvala na důkladném vyšetření a utzv.
Přeji Vám moc, ať to není Váš případ..když tak pak prosím napište, co to bylo, ať se poučíme..

9.9.2020 20:58

jane.doe napsal(a):
Nene, do patra nechodí.. ale v přízemí je docela živá, hodně rychle jí "otrnulo".. už po třech hodinách po operaci doma nosila hračky na přetahování. Samozřejmě jí v tom nepodporujeme a snažíme se jí šetřit... to ale furt neřeší můj dotaz, nějaké praktické názory kromě moralizování?

Viz kníři.

9.9.2020 21:00
jane.doe

XXX.XXX.184.106

Super, moc děkuji!!!! To zní vcelku relevantně. Zítra ráno zavolám na veterinu a vnutím se na prohlídku...

kníři

9.9.2020 21:07
kníři

XXX.XXX.0.78

jane.doe napsal(a):
Super, moc děkuji!!!! To zní vcelku relevantně. Zítra ráno zavolám na veterinu a vnutím se na prohlídku...

Držíme pěsti a tlapky!!

9.9.2020 21:14

jane.doe napsal(a):

Veterinář vám neřekl, že má mít fena striktně klidový režim nejméně 10 dní? Jak to asi udělat, aby neběhala po domě? Vodítko a obojek, klec nebo přivázat, když nevydrží sama ležet na pelíšku. Na zahradu jen a pouze na vodítku. Snad to bude v pořádku a nic si nepotrhala, návštěva veta a sono je jediná rada, viz výše.
Kastrace u feny je velká břišní operace, je na majiteli, aby temperamentní zvíře klidnil a zavedl nepříjemný režim. Což se týká i stehů a jizvy, nedej bože, aby se k nim fena jazykem dostala.

9.9.2020 21:29
jane.doe

XXX.XXX.184.106

Popravdě řekl, že má mít klidový režim a neběhat na zahradě, ne že ji máme uvazovat v pelechu...
Stehy nemá viditelné a ani se nesnaží si ránu nijak lízat

Každopádně zdržím se reakcí na další chytré příspěvky, to je horší jak diskuze na novinkách

Kníři moc děkuji za jedinou relevantní reakci a dám vědět

9.9.2020 21:44

Jestli si ránu nelíže den po operaci, neznamená, že se této činnosti nebude věnovat v dalších dnech. Měla by mít "trychtýř" z plastu, límec, tričko, zkrátka něco. I vnitřní a samovstřebatelné stehy nemají rády, když je pes blemcá.
Ach, pardon, další paní uražená. Která nedodrží rady od veterináře (proboha, co to asi je klidový režim? neběhat po zahradě se tedy rovná po domě může?), a pak prská, když se jí odpovědi nelíbí.
Fence přeji klidné hojení, Snad jí v tom váš přístup pomůže.

9.9.2020 22:01
jane.doe

XXX.XXX.184.106

Ne, nejsem paní uražená, jen nemám ráda lidi, co z jednoho odstavce "vydedukují" fantasmagorické příběhy, které třeba vůbec nesouhlasí s realitou, ale pohoní si na tom ego a zmoralizují co můžou, ale aby napsali k tématu, to ne.. bohužel častý nešvar veškerých diskuzí...

9.9.2020 22:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Veterinář vám neřekl, že má mít fena striktně klidový režim nejméně 10 dní? Jak to asi udělat, aby neběhala po domě? Vodítko a obojek, klec nebo přivázat, když nevydrží sama ležet na pelíšku. Na zahradu jen a pouze na vodítku. Snad to bude v pořádku a nic si nepotrhala, návštěva veta a sono je jediná rada, viz výše.
Kastrace u feny je velká břišní operace, je na majiteli, aby temperamentní zvíře klidnil a zavedl nepříjemný režim. Což se týká i stehů a jizvy, nedej bože, aby se k nim fena jazykem dostala.

Předchozí fena taky byla po kastraci a nikdo nám klidový režim nezdůrazňoval. Selským rozumem mě tak nějak napadlo, že nebudeme provozovat žádnou velkou turistiku, nýbrž jenom čůrací procházky, ale že bych jí omezovala v pohybu po bytě, to ne.
Jsem přesvědčená, že když temperamentní dvouletou mlaďošku přivážete v bytě ke kleci, stane se průšvih ve smyslu potrhané stehy mnohem snáz než když bude volně. A to nepočítám stres, kterej je nepřítel hojení, neboť výrazně zhoršuje imunitu. Takže bych řekla, že je na majiteli, aby zavedl spíš příjemný režim než nepříjemný.
Se zabráněním kousání stehů souhlasím, ale přivazovat v bytě fenu po kastraci, to fakt čtu prvně od vás.

9.9.2020 22:07
jane.doe

XXX.XXX.184.106

jane.doe napsal(a):
Ne, nejsem paní uražená, jen nemám ráda lidi, co z jednoho odstavce "vydedukují" fantasmagorické příběhy, které třeba vůbec nesouhlasí s realitou, ale pohoní si na tom ego a zmoralizují co můžou, ale aby napsali k tématu, to ne.. bohužel častý nešvar veškerých diskuzí...

Ještě abych doplnila, jinými slovy z jediné věty: " Ale když jde rychleji nebo běží tak je zřetelně slyšitelné "dunění" v břiše", tady většina vydedukovala, že pes permanentně běhá, div neskáče, "blemcá" si stehy a nikdo jí nehlídá A tak to opravdu není. Takže mi připadají tyto příspěvky opravdu dost mimo mísu.. a jak psala moudře Terven, tak mi přijde naprosto nemyslitelné psa, který je zvyklý se normálně pohybovat doma uvazovat, nebo zavírat do klece.. to by byl rachot...

9.9.2020 22:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

jane.doe napsal(a):

Ale že běhá, jste psala vy, to nikdo dedukovat nemusel. Já jsem zrovna z těch, co fakt nedělá z komára velblouda. Mámy fena taky byla v pohodě, taky se netvářila, že na kastraci byla, ovšem striktně jsme jí nedovolovali běhat, ze schodů(do schodů) se nosila a jen na vodítku vyvenčit a domů - přesto, že to byla fena jinak dvorková a v baráku byla poprvé. Alespoň týden to dodržet. Máma totiž zažila, když vypustila ven kastrovanou kočku a ta když chtěla utéct před sousedovým psem, praskly jí stehy a vyvalily se jí vnitřnosti ven - musela být utracená. Takže ne, nezlehčovala bych to.

9.9.2020 22:29
jane.doe

XXX.XXX.184.106

lesnížínka: ano, ale tomuhle poběhávání po domě úplně nezabráním. Prostě jak se něco šustne je na nohou a "zahání" nepřítele, jako vždycky... Popravdě jsem ráda, že se z toho tak rychle oklepala, je veselá...
Dobře, na zahradu jí můžu brát pár dní na vodítku, ale z "klidového režimu", co mi říkal veterinář tohle úplně nevyplývalo, že se nemá hejbat takřka vůbec... Jinak je zvyklá lítat celý den venku, takže tohle mi přišlo jako klidový režim...
Jinak s ní budeme celý týden doma a hlídáme jí, kvůli stehům atd.

9.9.2020 22:56

Terven napsal(a):
Předchozí fena taky byla po kastraci a nikdo nám klidový režim nezdůrazňoval. Selským rozumem mě tak nějak napadlo, že nebudeme provozovat žádnou velkou turistiku, nýbrž jenom čůrací procházky, ale že bych jí omezovala v pohybu po bytě, to ne.
Jsem přesvědčená, že když temperamentní dvouletou mlaďošku přivážete v bytě ke kleci, stane se průšvih ve smyslu potrhané stehy mnohem snáz než když bude volně. A to nepočítám stres, kterej je nepřítel hojení, neboť výrazně zhoršuje imunitu. Takže bych řekla, že je na majiteli, aby zavedl spíš příjemný režim než nepříjemný.
Se zabráněním kousání stehů souhlasím, ale přivazovat v bytě fenu po kastraci, to fakt čtu prvně od vás.

Já ale nepsala, že by se měla fena přivazovat ke kleci. Psala jsem, že je třeba dodržet klidový režim i doma. Zadavatelka sama psala, že po domě fena poběhává. A tomu by bylo dobré alespoň první dny po operaci zabránit.
Náš vet mi kladl na srdce i tento domácí režim, zabránit skákání na gauč, schody, rychlé starty třeba při zazvonění atd. Že to jiný vet neříká, nezdůrazňuje, inu každý je jiný.
Uvázání feny po operaci, pravda, měla jsem to speciikovat. Ne na řetěz a k topení, ale jistit fenu na vodítku, šňůře, když je majitel doma. Když není, tak u nás je řešení klec. Prostě aby fena nepoletovala v domě. Protože je volno a volno, někdy lepší i ten stres než potrhané stehy. Každá fena nese kastraci jinak, jsou bolestínkové a jsou blázni, které je právě nutné korigovat i doma. V zájmu hojení zvířete. To jen pro vysvětlení, jak jsem to myslela.
Někdo selský rozum má, někdo ne. U fen, které se po kastraci rychle "oklepou" je o to horší dodržovat klidový režim, znám to sama. Ale lepší prevence než řešit reoperaci.

Zadavatelko - možná to mé psané slovo vyznělo hůř, než jsem ho myslela. Ale přesně takové to "zahánění nepřítele", vyletění z klidu do plný rychlosti - tomu je třeba zabránit i doma. Nikdo nepíše a neříká, že se nemá vůbec hýbat. Já se snažím říci, že se má pohybovat kontrolovaně a pod dohledem. Ať jde o zahradu nebo o pobyt v domě. Bezva, že s ní budete doma celý týden, tak prosím pozor na ten pohyb. Blemcání jizvy neuhlídáte, stačí pár minut v noci, když budete spát.
No nic, přeji, ať zítra kontrola dopadne skvěle.

A když už píši román. Klec není žádný stres, je-li na ní pes zvyklý. Naopak, skvělé útočiště a doporučuji všem na ni psa naučit. Měla jsem psa po ortopedické náročné operaci a tam šlo o hojení ne v řádech pár dní, ale mnoha týdnů. Doma, venku, striktní režim, Hrůza, děs, ale muselo to jít, tak to šlo.

kníři

10.9.2020 22:01
kníři

XXX.XXX.0.78

Dobrý večer,
tak jak jste s fenkou dopadli dnes u veterináře?? Děkuji za zprávu

11.9.2020 04:26
impact

XXX.XXX.56.106

jane.doe napsal(a):

To není moralizování, milá vzteklá, ale praktická zkušenost se stovkami kastrovaných fen. A ne, neběhá mi doma ani jedna.

11.9.2020 04:33
impact

XXX.XXX.56.106

jane.doe napsal(a):
Ještě abych doplnila, jinými slovy z jediné věty: " Ale když jde rychleji nebo běží tak je zřetelně slyšitelné "dunění" v břiše", tady většina vydedukovala, že pes permanentně běhá, div neskáče, "blemcá" si stehy a nikdo jí nehlídá A tak to opravdu není. Takže mi připadají tyto příspěvky opravdu dost mimo mísu.. a jak psala moudře Terven, tak mi přijde naprosto nemyslitelné psa, který je zvyklý se normálně pohybovat doma uvazovat, nebo zavírat do klece.. to by byl rachot...

Vy si totiž evidentně neuvědomujete, co všechno díky tomu běhání a poskakování může nastat a že fenu, kvůli tomu, že ji nezvládnete deset dní hlídat, naprosto zbytečně vystavujete riziku, že se něco posere a bude muset na reoperaci. A vztekáte se tu, jak malé dítě, že si vůbec někdo dovolil Vám běhání feny po baráku neschválit. No, to jsou teda drzouni.

A pro Vaši informaci a informaci pro Terven - mladému temperamentnímu zvířeti se po operaci zabavuje zejména hlava a ne nohy.

11.9.2020 11:13
Terven

XXX.XXX.110.191

A pro Vaši informaci a informaci pro Terven - mladému temperamentnímu zvířeti se po operaci zabavuje zejména hlava a ne nohy.

A proč to píšete mně? Já jsem reagovala na to "zklidnění" uvázáním, to mi přijde kontraproduktivní. Drtivá většina psů běžných majitelů není zvyklá na uvazování v bytě a zareaguje na něj panikou. Při snaze osvobodit se z úvazu si dovedu představit potrhání stehů mnohem snáz než při pobíhání po bytě.
O zaměstnávání hlavy něco tuším, ale taky vím, že temperamentní zvíře potřebuje mít zaměstnání hlavy a zaměstnání nohou jaksi v rovnováze. Pokud intenzivně maká hlavou, potřebuje ji po čase vypnout a zrelaxovat kmitáním nožiček. Nelze to pojmout tak, že mu naordinuju hlavolamy od rána do večera.

11.9.2020 11:39
impact

XXX.XXX.56.106

Terven napsal(a):

A proč to píšete mně? Já jsem reagovala na to "zklidnění" uvázáním, to mi přijde kontraproduktivní. Drtivá většina psů běžných majitelů není zvyklá na uvazování v bytě a zareaguje na něj panikou. Při snaze osvobodit se z úvazu si dovedu představit potrhání stehů mnohem snáz než při pobíhání po bytě.
O zaměstnávání hlavy něco tuším, ale taky vím, že temperamentní zvíře potřebuje mít zaměstnání hlavy a zaměstnání nohou jaksi v rovnováze. Pokud intenzivně maká hlavou, potřebuje ji po čase vypnout a zrelaxovat kmitáním nožiček. Nelze to pojmout tak, že mu naordinuju hlavolamy od rána do večera.

Píšu to také Vám proto, že bagatelizujete to, že by mělo i temperamentní zvíře dodržovat klidový režim. Mám z toho totiž dojem, že taky ne zcela úplně chápete, jak "křehké" je vnitřní šití po kastraci a jak stačí jeden blbý smyk na linu a stehy se mohou protrhnout.

A protože tam, kde nemá rozum pes, musí mít zákonitě rozum majitel. Jinak je to poměrně nebezpečná kombinace a vystavovat zvíře zbytečně riziku opakované narkózy považuji za naprostou šílenost.

Znám spoustu majitelů, kteří to brali na lehkou váhu a pak plakali na veterině, že jde pes zas do narkózy. Věřit tomu nemusíte, ale je to holá realita..

neverend

11.9.2020 12:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Před dvěmi měsíci jsme kastraci kvůli zánětu dělohy prodělali s mojí fenkou NO. Taky v ní "škrundlo" občas a dle veta je to normální. Klidový režim se nám taky dodržovat moc nedařilo.🙂 Raději to tady ani nebudu rozvádět.😀

11.9.2020 15:21
impact

XXX.XXX.195.92

neverend napsal(a):
Před dvěmi měsíci jsme kastraci kvůli zánětu dělohy prodělali s mojí fenkou NO. Taky v ní "škrundlo" občas a dle veta je to normální. Klidový režim se nám taky dodržovat moc nedařilo.🙂 Raději to tady ani nebudu rozvádět.😀

Já bych tady mohla rozvést věcí, že by Vás ty strašně vysmáté smajlíky rázem přešly.

Každej si ale holt na ty položený hrábě musí šlápnout sám. Jen škoda, že to zase odsere jen a jen to nevinný zvíře.

neverend

11.9.2020 15:27
neverend

XXX.XXX.213.247

impact napsal(a):
Já bych tady mohla rozvést věcí, že by Vás ty strašně vysmáté smajlíky rázem přešly.

Každej si ale holt na ty položený hrábě musí šlápnout sám. Jen škoda, že to zase odsere jen a jen to nevinný zvíře.

Tak to fakt poraďte jak udržet velmi temperamentního ovčáka v klidu? Zvlášť na vesnici.

11.9.2020 15:43
impact

XXX.XXX.195.92

neverend napsal(a):
Tak to fakt poraďte jak udržet velmi temperamentního ovčáka v klidu? Zvlášť na vesnici.

Marně přemýšlím, jestli je to myšleno vážně vážně...

Přeju Vám, ať nemá nikdy nějaký další zdravotní problém, nedejbože třeba utržené vazy. Pak ho rovnou nechejte uspat. Ovčáka z vesnice.

neverend

11.9.2020 15:55
neverend

XXX.XXX.213.247

impact napsal(a):
Marně přemýšlím, jestli je to myšleno vážně vážně...

Přeju Vám, ať nemá nikdy nějaký další zdravotní problém, nedejbože třeba utržené vazy. Pak ho rovnou nechejte uspat. Ovčáka z vesnice.

To jsem se toho zase dozvěděl.😀 Možná Vás to vyděsí, ale tohle opravdu není zdaleka první zákrok který jsem se svými psy absolvoval.

11.9.2020 16:30
impact

XXX.XXX.56.106

neverend napsal(a):
To jsem se toho zase dozvěděl.😀 Možná Vás to vyděsí, ale tohle opravdu není zdaleka první zákrok který jsem se svými psy absolvoval.

Vy jste se nechtěl něco dozvědět, jako spíš jen trolovat. A to já radši půjdu zamýst hovna, bude to užitečněji strávený čas, než mluvit do dubu.

A ne, nevyděsí mě to, nebojte. Proti lidské hlouposti jsem vcelku odolná.

neverend

11.9.2020 16:52
neverend

XXX.XXX.213.247

impact napsal(a):
Vy jste se nechtěl něco dozvědět, jako spíš jen trolovat. A to já radši půjdu zamýst hovna, bude to užitečněji strávený čas, než mluvit do dubu.

A ne, nevyděsí mě to, nebojte. Proti lidské hlouposti jsem vcelku odolná.

Vy máte vědomosti (tedy alespoň si to myslíte) a já kliku v životě.😀 Proto mi žádný pes nikdy neumřel jinak než stářím.

11.9.2020 18:35
ainu

XXX.XXX.244.143

Ztratilo se mi v diskuzi, co je to za plemeno, co ji zkusit zabavit hlavu, qby se unavila?
https://www.hafster.cz/recenze-kniha-hersenwerk-pro-psy/

https://www.hafster.cz/report-workshop-psi-hlavolamy/

neverend

11.9.2020 22:25
neverend

XXX.XXX.213.247

ainu napsal(a):
Ztratilo se mi v diskuzi, co je to za plemeno, co ji zkusit zabavit hlavu, qby se unavila?
https://www.hafster.cz/recenze-kniha-hersenwerk-pro-psy/

https://www.hafster.cz/report-workshop-psi-hlavolamy/

Děkuju za inspiraci.🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík