Terka111

XXX.XXX.174.93
Dobrý den,
prosím o radu,jak lze vrátit psa chovali. Kamarádka si pořídila psa. Při nákupu byl její manžel požádán,aby zůstal venku. Kamarádka si psa prohlédla a koupila. Bohužel se ukázalo,že se pes má problém s muži ( tedy hlavně jejím). Vrčí na něj. Nenechá na sebe sáhnout etc. Psa mají již 5 měsícu a situace se nezlepšila. Naopak pes ( asi spíš ve hře,ale přesto) vystartoval po obličeji jejich dcery. Psa si brali v 5 měsících.
Je možné pse vrátit,tak aby dostali peníze zpět? Stál vcelku velké peníze.
Děkuji.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak na tohle jsem zvědavý kdo bude mít sílu odpovídat.🙁
Zásadní je, co mají v kupní smlouvě. Je možná trochu chyba, že to neřešili okamžitě a nevrátili ho hned. Teď lze vést spor o to, zda ho nezkazili oni sami (bude to tvrzení proti tvrzení).
Já bych se pokusil nějak s chovatelkou domluvit. Jistě nedostanou peníze, ale pro psa by asi bylo lepší, kdyby šel jinam.
EDIT: Peníze zpět zcela jistě nedostanou! S tím ať nepočítají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chybí kompletní info, takže stejně nelze odpovědět.
Psa si brali z normální ChS? V jakém věku? Mají smlouvu? Jaké je to plemeno? Nějaká výchova? Proč čekali 5 měsíců?

Koronapsi jdou z domova...
Terka111

XXX.XXX.174.93
Dobrý den, tak protože doufali,že když na pejska budou hodní tak si zvykne. Pes není zlý, kdyby v domácnosti byly jen holky, tak problém nebude. Rasu nevim. Jde o vlcaka krizeneho s vlkem :-) Jinak měli již dva psy předtím a ti byli hodní.

Terka111
napsal(a):
Dobrý den, tak protože doufali,že když na pejska budou hodní tak si zvykne. Pes není zlý, kdyby v domácnosti byly jen holky, tak problém nebude. Rasu nevim. Jde o vlcaka krizeneho s vlkem :-) Jinak měli již dva psy předtím a ti byli hodní.
Cože? Jako fakt NO x vlk? Nemysleli tím NO x ČSV?
Terka111
napsal(a):
No to si teda vybrali křížence. Takže se nejedná o chs. Peníze jim nikdo nevrátí natož po takové době. Zda si psa vezmou zpět to je otázka. Možná i proto ho prodali. A dost peněz za křížence? Kolik to je dost?
Psa bych se pokusila nabídnout nebo odvedla do útulku, možná by ještě pomohl individuální trenér třeba něco dělají špatně.
Terka111

XXX.XXX.174.93
Ano, smlouvu maji a byla to chovna stanice, ve smlouvě mají i závazek, že psa musí nechat uchovnit.
Jinak pes v dané domácnosti rozhodně netrpí, kdo s ním trpí jsou majitelé. Ten pes se jinde lépe mít nebude. Jen pro úplnost psa mají rádi, hezky se k němu chovají a vrácení je úplně poslední řešení a rozhodnutí se ho jen tak zbavit, tak si pořídili psa, tak za něj mají nějakou zodpovědnost.....Rozhodnutí dát ho pryč není pro ně vůbec lehké a pořád nějak doufají, že si to sedne. Ale když se k němu přiblíží nějaký chlap, tak má amok, začne vrčet a utíkat (i když i to se hodně zlepšilo), jen když se potká se svým paníčkem, tak stále blbne
Terka111
napsal(a):
Ano, smlouvu maji a byla to chovna stanice, ve smlouvě mají i závazek, že psa musí nechat uchovnit.
Jinak pes v dané domácnosti rozhodně netrpí, kdo s ním trpí jsou majitelé. Ten pes se jinde lépe mít nebude. Jen pro úplnost psa mají rádi, hezky se k němu chovají a vrácení je úplně poslední řešení a rozhodnutí se ho jen tak zbavit, tak si pořídili psa, tak za něj mají nějakou zodpovědnost.....Rozhodnutí dát ho pryč není pro ně vůbec lehké a pořád nějak doufají, že si to sedne. Ale když se k němu přiblíží nějaký chlap, tak má amok, začne vrčet a utíkat (i když i to se hodně zlepšilo), jen když se potká se svým paníčkem, tak stále blbne
píšete "vlčák křížený vlkem" tak to těžko bude chovná stanice.
Buď německý ovčák nebo československý vlčák.

Možná by to mohl být, kromě ČSV, ještě třeba Saarloosův vlčák. Nebo Lupo Italiano. Ale ČSV je asi nejpravděpodobnější...
Terka111

XXX.XXX.174.93
Saarloosův vlčák , tak jsem to našla :-)
Jinak se omlouvám všem, nejsem přihlášena, tak mohu psat jen jednou za 15 min.
A ještě jsem Vám všem chtěla poděkovat za snahu a rady

Terka111
napsal(a):
Na ČSV buď člověk má, nebo spíš ne. To ani nejde naučit. A když to nedali za 5 m... Chovka jim peníze vrátí těžko. Ať se spíš obrátí na klub, radši bych kluka poslala dál a pořídila si něco jednoduššího. Taky mám "polodivoké" plemeno, ale oproti ČSV je to to čajíček, hlavně váží +/- 10 kg. Jsou to nádherní psi, ale ne pro každého.
Podle mne CHS peníze nevrátí.
Jaký by byl důvod "reklamace"?
Vzali jsme si psa, který se bál mužů a bojí se jich stále?
Psa jsme se ne/snažili vychovávat a po 5ti měsících se bojů mužů dál a ještě kousl naše dítě?
Pokud si vezmou psa zpět, tak jen proto, abyste ho neposlali někam dál, ale peníze asi nečekejte.
Terka111
napsal(a):
Tak v tom případě ať se pokusí dohodnout s chovatelkou. Třeba si psa vezme zpět a nabídne ho někomu zkušenějšímu. Možná se dohodnou i o penězích. Jsou to krásní psi ale nejsou pro každého.
Normální zodpovědný chovatel si psa vezme zpátky. Jestli vrátí peníze a kolik by mělo být stanovené ve smlouvě. Taky se ke mě před měsícem vracela roční fena, ve smlouvě mám, že při vrácení a odkupu chovatel zaplatí polovinu kupní ceny, a to jsem taky udělala. Samozřejmě není povinnosti chovatele si psa zpět brát, takže je to na domluvě. A očekávat,že by vrátil plnou cenu, je nesmysl
Všechna z těchto vyšlechtěných ,,vlčích" plemen bojácnost k lidem mají v povaze, někde už se povedla eliminovat míň někde víc, ale úplně možná nikdy nevymizí, což je dáno podílem vlčího genu. Že se bojí jen chlapů...to máte to ,,míň" mohl se bát všech, což také není vyjímka. Než si psa brali, měli si o něm také něco zjistit. Tohle rozhodně není plemeno k rodině, k dětem
Mě spíš překvapuje, že dá někdo poměrně vysokou částku peněz za takových podmínek. Jakože manžel musí stát venku a tak. Ve mě by to teda nebudilo důvěru. No a to ani nemluvím o tom, že si za pořádný prachy pořídí plemeno, který je tak složitý a opravdu není pro každého...
Ale k věci - majitelům nezbyde nic jiného, než kontaktovat chovatele. Primárně záleží na tom, jak mají postavenou smlouvu a na tom, jaká bude s chovatelem domluva. To tady za majitele nikdo nevyřeší. A nevyřeší to ani chovatelský klub, protože ten vážně nemůže jen tak někomu nařídit, aby vrátil peníze nebo nedejbože chovatele, co je nevrátí, nějak postihovat.
Malo informaci na adekvatni radu. Vek psa pri porizeni, zneni smlouvy, jak se psem pracovali atd.
Pripady, kdy nevhodni majitele vraci jimi zkazene zvire chovateli (a pak jsou s napravovanim naklady financni, casove, apod a ty bych jim odecetla z ceny zvirete, pokud by to bylo zpusobeno jimi. Holt zodpovednost za sve ciny) se objevuji, a jeste chteji vracet penize . Nekterym lidem do rukou zvirata nepatri.

jako až tak bych to nedefinovala, že nevhodný k dětem, ale určitě vhodný pro fajnšmekry, pro znalce a milovníky plemene
a jen láska tohle ale fakt nepořeší
a za 5 měsíců žádný pokrok.........
"Ale když se k němu přiblíží nějaký chlap, tak má amok, začne vrčet a utíkat (i když i to se hodně zlepšilo), jen když se potká se svým paníčkem, tak stále blbne"
tady tomu nerozumím.....
páníček je kdo? blbne je co?...v úvodu se píše, že na manžela vrčí....
bych to taky řešila přes chovatele - vrácení, nebo odkaz na někoho zgrabného v práci s plemenem......
a vzdělávat se, opět F. Šusta "Trénink je rozhovor" - mělo by pomoct v práci se psem
Jen jeste doplnim k memu postu vyse - u koupeneho zbozi, pokud jej zakaznik svym jednanim poskodi, se taky pri pripadnem odkupu zpet nevraci cela castka pri nakupu. Napriklad koupim auto, neumim ridit a poskodim plechy/radici paku/odnese to castecne motor/whatever. Ma to vliv na funkci pro pripadne dalsi zajemce (je nutne napraveni/servis atd).
Zni to mozna nevhodne, v pripade zvirete, ovsem princip je stejny.

Já jsem se do toho nechtěla moc montovat, ale celý mi to připadá tak nějak ...ani nemám slov, jak to nějak popsat.
Někdo si koupí psa a ne "normálního" psa, ale specifické plemeno...předpokládejme, že československého vlčáka, myslím, že se shodnem na tom, že ten přístup k němu nebude stejný jako k retrívrovi, pudlovi atd tad
Podle těch pár informací, které jsem zde posbírala mi přijde, že majitelé jsou začátečníci a opravdu by mě zajímalo podle čeho vybírali toto plemeno. Dále mi přijde celkem prapodivný už ten odběr štěněte. Jako chovatelka, která prodává štěně...TAKOVÉ štěně bych se naopak chtěla ujistit, že noví majitelé vědí, co kupují a pokud by to byli začátečníci, tak bych naopak s nimi strávila delší dobu, abych jim povyprávěla, co si to vlastně kupují...klady i zápory.....
No a k tomu problému.....otázkou je, jestli to štěně dělalo hned od prvního dne, v tom případě bych kontaktovala chovatelku a ptala se, jestli to pejsek dělal i když bydlel u ní, jestli má problém s cizíma chlapama, jestli nemá špatnou zkušenost .
A jestli ne, jestli to byla třeba spíš nějaká počáteční nejistota štěněte, projevený strach....jak budovali vztah, jak budovali důvěru....co dělají, když pes vrčí....co když to svými reakcemi a třeba nepochopením, proč se štěně takhle chová, psa "zkazili" sami.
Možná se pletu, ale je tu možnost, že majitelé za těch 5 měsíců, nesprávným přístupem, nezkušeností, neznalostí, ten problém vyrobili sami a dál už je to klasika, kterých jsou plné inzeráty...daruji/prodám ročního psa z nedostatku času, alergie v rodině, stěhování.....věřím, že nějaká část je prostě člověk, který se snaží udat pubertálního fracka, který tak nějak nesplňuje tu představu o tom, že pes je nejlepší přítel člověka.
No a tady by chtěli vrátit psa chovatelce....??
Jako chápu, že i pes je zboží, ale na druhou stranu si přeci chovatel nemůže vzít zpátky každého svého odchovance u kterého nebyla zvládnuta výchova nebo ještě hůř.....
No a k tomu problému.....otázkou je, jestli to štěně dělalo hned od prvního dne, v tom případě bych kontaktovala chovatelku a ptala se, jestli to pejsek dělal i když bydlel u ní, jestli má problém s cizíma chlapama, jestli nemá špatnou zkušenost .
K tomuto písnu: nejspíš to dělala i matka, když pán nesměl jít dál Takže si myslím, že ani chovatelka nebyla bůhví co, když chovala na takové feně a prodávala štěnda tímto způsobem. Ale to jsem si udělala obrázek jen z toho, co je tu psáno...
Celé je to takové trollovité
Psa údajně mají 5 měsíců, takže si ho koupili v začátcích corony.
Nevím, kolik je tu CHS, které chovají saarloosova vlčáka, určitě ne moc. A nemají pořadníky na štěňata?
V době corony prodá CHS, kdy byl po všech štěňatech hlad, bázlivé 5 měsíční štěně málopočetného plemena neználkovi? Ani nechci přemýšlet o tom, kolik by to štěně stálo.
Po prázdninách, dovolených a coroně (tj. po 5 měsících) je třeba toho nevychovaného psa vrátit?
Fiona.Praha
napsal(a):
Celé je to takové trollovité
Psa údajně mají 5 měsíců, takže si ho koupili v začátcích corony.
Nevím, kolik je tu CHS, které chovají saarloosova vlčáka, určitě ne moc. A nemají pořadníky na štěňata?
V době corony prodá CHS, kdy byl po všech štěňatech hlad, bázlivé 5 měsíční štěně málopočetného plemena neználkovi? Ani nechci přemýšlet o tom, kolik by to štěně stálo.
Po prázdninách, dovolených a coroně (tj. po 5 měsících) je třeba toho nevychovaného psa vrátit?
Tou dobou tu k mání byl vrh sarloosů, a pravda je, že štěňata inzerovali dlouho. Navic na začátku korony nikdo nevěděl, že bude po psech hlad, a naopak šli chovatelé s cenami dolů, protože se báli, že se po uzavření hranic ČR přeplní štěňaty.
To šílenství po psech začalo až později, jak začalo lidem hrabat, a zjistili, že mají moc volného času.
Jinak souhlasím - je po prazdninách, a najednou jsou ti psi jaksi na obtíž... 🙄
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tou dobou tu k mání byl vrh sarloosů, a pravda je, že štěňata inzerovali dlouho. Navic na začátku korony nikdo nevěděl, že bude po psech hlad, a naopak šli chovatelé s cenami dolů, protože se báli, že se po uzavření hranic ČR přeplní štěňaty.
To šílenství po psech začalo až později, jak začalo lidem hrabat, a zjistili, že mají moc volného času.
Jinak souhlasím - je po prazdninách, a najednou jsou ti psi jaksi na obtíž... 🙄
S tím se dalo počítat. Korona, strach, lidi si začali kompenzovat citovou deprivaci zvířaty, které to pak v některých případech odskákají.
Kdyby spolu radši začali opravdu komunikovat, místo náhražek...

Saarloos je všeobecně o dost plašší plemeno, než ČSV, stejně tak i citlivější. Není to pes, co by zvládal řev majitelů, nebo fyzické tresty a pokud se bojí, snaží se utéct, nebo kousnout. Kamarádka si bude brát jednoho ze záchranky v Adamově, který se bál úplně všeho - i lidí, zvuků, atd...v předchozí rodině dostával výprask, až se nakonec ohnal po majitelích a skončil na stanici. Celkově byl prý z "plaššího" vrhu - už si nepamatuju danou chovatelskou stanici, ale zjišťovalo se vše o jeho minulosti a bázlivých štěňat tam tenkrát prý bylo víc....pracuje s ním už opravdu dlouho a pes se změnil z uklepaného uzlíčku nervů, který všem kolem vyhrožoval na docela fajn parťáka, ale to chce makat a psu se opravdu věnovat.
Každopádně tohle opravdu není pes pro každýho...je ještě složitější než ČSV díky plachosti, kterou má většina jedinců ať větší, nebo menší a vyžaduje citlivý a důsledný přístup.
Být zadavatelkou, opravdu se budu snažit domluvit s chovatelem, ať najde psovi jiný domov, kde plemeno znají a jsou na něj připravení...otázka také je, co je to za chovatele...ono ne všechny zajímá blaho zvířat, ať už mají papíry, nebo ne...
Pokud si ho brali se znalostí plemene a jeho kladů a záporů, věděli do čeho jdou, tak nechápu, co jim vlastně vadí - to se neptali, proč musí chlap zůstat venku? A taky...to tam stál hodinu, nebo paní jen vysolila peníze na stůl a odnesla štěně během 5ti minut a nikomu to nepřišlo divné? Já byla i u chovatelky koček nějaké 4 hodiny...pokud si brali SAVko jen na základně vzhledu, tak by se měli opravdu tlouct do hlavy a být nakonec rádi, že si ho chovatel vůbec vezme a umístí do vhodnějšího prostředí (pokud vůbec, celá ta předávka štěněte je podezřelá)...alespoň si pro příště zapamatují, že pes se vybírá i na základě jiných kritérií, než je jen vzhled a že je dobré si plemeno nejdřív nastudovat. Ono potom dát takového psa nějak dohromady bude obrovská fuška a pokud někdo "zradí" jedince tohoto plemene, těžce pak už věří jiným lidem a trvá to opravdu dlouho.

Snad ani nechci napsat, že je to troll, když se ta diskuze tak pěkně rozběhla :-))

Hans_242
napsal(a):
To musí být troll. Nebo vůl. resp teda ty majitelé.
Bohužel za b) se jeví pravděpodobněji.
Dianana

XXX.XXX.11.136
Že které chovne stanice má toho pejska?
Dobrý den, jako chovatel saarloosových vlčáků doporučuji se spojit s chovatelem a řešit vše v první řadě s ním.
Pokud by chovatel nereagoval může se paní obratit i na mne a nebo na naší komunitu SAV kde rádi pomůžeme a poradíme. (Na FB skupina saarloosův vlčák)
Saarloos je plaché zvíře a třeba k němu i tak přistupovat. A něco si o tom plemeni zjistit než si ho pořídím. Ale vše se dá řešit a pokud to s ním nevzdají ještě nemusí být pozdě.
Jo ještě rada.. na placheho sarloose se netlačí a nenutí se do kontaktu když nechce. Muži jsou v tomhle obecně horší protože se snaží psa vychovávat -ty mě budeš mít rád!
Jinak SAV se od přírody více bojí mužů(kdo zabíjel a lovil vlky?) a může trvat i několik let než si k němu najde cestu.
Důležité je psa nikdy!! fyzicky netrestat (tím si zavřete cestu úplně) a pokud se vás pes bojí absolutně si ho nevšímat a čekat dokud sám neprojeví zájem. Jakékoliv nucení psa akorát utvrdí v tom že lidi jsou nebezpeční.
Saarlooa
napsal(a):
Jo ještě rada.. na placheho sarloose se netlačí a nenutí se do kontaktu když nechce. Muži jsou v tomhle obecně horší protože se snaží psa vychovávat -ty mě budeš mít rád!
Jinak SAV se od přírody více bojí mužů(kdo zabíjel a lovil vlky?) a může trvat i několik let než si k němu najde cestu.
Důležité je psa nikdy!! fyzicky netrestat (tím si zavřete cestu úplně) a pokud se vás pes bojí absolutně si ho nevšímat a čekat dokud sám neprojeví zájem. Jakékoliv nucení psa akorát utvrdí v tom že lidi jsou nebezpeční.
Když to tak čtu...nemyslím si, že chovat toto zvíře, je něčím přínosné, bez urážky. Ten pes s lidma být nechce, nemusí je, tak proč to lámat přes koleno a násilnit ho? Zase jen proto, že někdo chce mít psa co nejvíc podobného vlku...a chce a chce a chce...
neverend

XXX.XXX.213.247
lesnížínka
napsal(a):
Když to tak čtu...nemyslím si, že chovat toto zvíře, je něčím přínosné, bez urážky. Ten pes s lidma být nechce, nemusí je, tak proč to lámat přes koleno a násilnit ho? Zase jen proto, že někdo chce mít psa co nejvíc podobného vlku...a chce a chce a chce...
Přesné,co víc k tomu dodávat. 🙂
Tak jsem si do vyhledávače zadala plemeno a hned asi čtvrtý odkaz je o chovu čsv a saarloose. Píší tam dvě chovatelky, paní od saarloose výslovně píše, že to není plemeno pro každého, že se vyskytuje plachost a uvádí konkrétní příklad, celoživotní strach z mužů v domácnosti. Nepřijde mi to jako vhodný pes do rodiny bez skušenosti. A přitom stačí tak málo, 5 minut na nalezení a přečtení článku a chvíli přemýšlet.
U zadavatelky známých není asi jiná cesta, než dát psa někomu zkušenému, moc se asi stav nezmění a určitě bude šťastnější pes i rodina.
Berryan

XXX.XXX.36.195
Dobrý den, obratte se oficiálně na klub se stížností na ch.st . Pokud se stížností sejde více, mohou to řešit.

Berryan
napsal(a):
Dobrý den, obratte se oficiálně na klub se stížností na ch.st . Pokud se stížností sejde více, mohou to řešit.
a na co si to maji na klubu stezovat???
napsal(a):
a na co si to maji na klubu stezovat???
Taky nějak nechápu. Bohužel tady se sešla ta nejhorší kombinace, lidi,co si pořídí plemeno,o kterém nic neví a nevybírají chovatele, a chovatel, který se prostě chce zbavit odchovů za každou cenu a budoucnost je mu ukradená

janaa
napsal(a):
Taky nějak nechápu. Bohužel tady se sešla ta nejhorší kombinace, lidi,co si pořídí plemeno,o kterém nic neví a nevybírají chovatele, a chovatel, který se prostě chce zbavit odchovů za každou cenu a budoucnost je mu ukradená
chovatel, který se prostě chce zbavit odchovů za každou cenu
jen -cele info je tu prevypravene pres prostrednika...
bych asi moc nedelala takovehle zavery.
napsal(a):
Jasný,reaguju na to,co je psáno. Každopádně si nemyslím,že by zodpovědný chovatel tak specifického plemene prodal psa bez prověření komukoli a zároveň pět měsíců neřešil,jak se pes má a zda nejsou problémy, zvlᚡkdyž už bylo štěně odrostlé. Ale jasně, třeba u odběru byla celá rodina, štěně se nebálo nikoho a ničeho a strach přišel až v novém domově a chovatel se snaží situaci řešit a ten popis je celý vymyšlený (i to se stává)
Každý člověk si má vybírat psa podle toho jak mu povahově sedí. Ne každý chce zvíře co se bude kamarádit s každým na potkání. Saarloos si vybírá s kým bude komunikovat.
Ne každý chce zvíře co mu bude napadat jiné psy, saarloos nemá potřebuju si něco dokazovat a být agresor.
Saarloos je pes společník, je introvertní a chce kolem sebe jen ty své lidi, kterým věří.
Je to skvělý rodinný pes k dětem (sama to tak mám a i spousta mých majitelů a jsou spokojení). Nevyhledává konflikty a můžete si s ním na volno jít kamkoliv. Je neuvěřitelně empatický a přejímá veškeré vaše emoce a nálady.
Pokud je pes rapl je chyba někde jinde a né v něm.
Je to životní styl a né jen pes.
Pokud neuděláte chybu na začátku a víte co si pořizujete lepšího životního partnera nenajdete.
Pokud je někdo s ignorant nic si nezjistí a přístupuje k němu jako k normálnímu psovi je to jen jeho chyba.
Jen bych dodala, že 90% zájemců o plemeno odmítnu. Většinou lidi co chtějí vlka a vůbec nic si nezjistí... a nebo jsou moc hrubý a a evidentně nevyrovnaní.
Btw. Mezi majiteli SAV jsou lidé co s nimi dělají canisterapii, nosework, dogtrek, lezou po horách a nebo jen ZVP... takže to není o plemeni jako takovém, ale o lidech co prostě neví co si kupujou + o chovateli
napsal(a):
Jestli je pravda to, že nechali otce stát venku, tak mi to nepřijde jako přístup úplně v pořádku... Chovatelka musela vědět, že bude problém a dát do takových podmínek skoro půlroční štěně, to mi taky zavání tím rychlým zbarvením se problému..

napsal(a):
ono to celé může být taková vyprávěnka......
reaguje se na text, ne na známou realitu

já si myslím, že chovatelé se rychle potřebovali zbavit psích puberťáků a našli hejla, který jim za takového psa ještě zaplatil. Moc by mě překvapilo, kdyby si byli ochotní vzít psa zpátky. Nikdy jsem se o plemena tohohle typu moc nezajímala, tak se zeptám, slyšela jsem že kvůli socializaci a lepší vazbě na člověka, měli nebo snad mají ČSV výjímku a od feny se mohou odebírat dřív? Každopádně, brát si takovéhle plemeno v 5měsících, zjevně bez zkušeností a navíc k dětem, je mírně řečeno hloupost.
napsal(a):
já si myslím, že chovatelé se rychle potřebovali zbavit psích puberťáků a našli hejla, který jim za takového psa ještě zaplatil. Moc by mě překvapilo, kdyby si byli ochotní vzít psa zpátky. Nikdy jsem se o plemena tohohle typu moc nezajímala, tak se zeptám, slyšela jsem že kvůli socializaci a lepší vazbě na člověka, měli nebo snad mají ČSV výjímku a od feny se mohou odebírat dřív? Každopádně, brát si takovéhle plemeno v 5měsících, zjevně bez zkušeností a navíc k dětem, je mírně řečeno hloupost.
Blbost.. naopak cca od 5 týdne fena učí štěňata komunikaci a ony samy začnou pronikat do kolektivnich her. Sociální fáze (navázání na člověka) se pro většinu vlčáků ale uzavírá v 16 týdnech. Pak je velmi složité a trvá vše mnohonásobně déle si se psem porozumět.
Nicméně podle zákona se štěně smí od chovatele odebrat nejdříve ve 49 dnu života - bez výjimek i pro vlčáky.

napsal(a):
Píše se tu o psu s PP, pojmenovaného plemene, víme stáří, stáří při odběru, nevím kolik je u nás vrhů tohoto vlčáka, ale asi by se chovatel dal dohledat. Megíí ta dohledá všechno.
Stejně si myslím, že celý příběh je smyšlenka a zadavatelka troll.
Berryan

XXX.XXX.36.195
chovatel je dle řádu povinen upozornit na specifika plemene. Pokud by si majitele stěžovali na jednání chst na klub a sešlo by se toho více, mohla by chovatel/ka dostat upozornění, že něco děla blbě. A to co popisují je běžné u sav. Sav je pes jednoho pána. Mužu v rodině se muže bát celý život a pokud na něj tlačí a nutí do kontaktu, tak se strachy brání

napsal(a):
Píše se tu o psu s PP, pojmenovaného plemene, víme stáří, stáří při odběru, nevím kolik je u nás vrhů tohoto vlčáka, ale asi by se chovatel dal dohledat. Megíí ta dohledá všechno.
Myslím, že vím, o jakou CHS se jedná, je-li to pravdivý příběh. A to jsem to dohledala de facto omylem - chtěla jsem si jen nastudovat něco o plemeni, osobně žádného SAV neznám. Ale přiznám se, že nevím, k čemu by ta informace byla dobrá.

napsal(a):
:-) Tohle jsou plemena, která mě vůbec nezajímají. Moc nerozumím, k čemu mají sloužit. Nechci je urazit, to ne, jen.. navolno asi těžko (a tady vlastně končím, je to pro mě nepředstavitelné), hlídání nevím, jak moc jdou vycvičit taky nevím.. Možná je to pes jako kočka, pro klidného osamoceného pána ve srubu v horách...
Není to nijak rozšířené plemeno, že by neměli zájemce ještě před běžným odběrem, krytím? Zbyl jim doma kousek, který je mírně labilní? Tloukli ho? Nevím.. přiznám se, že bych to napravovat nechtěla ...vzít si plaché zvířátko, co s lidmi nijak moc nespolupracuje? Chovatel ho měl 5 měsíců, to je dlouho.. pak oni 5 měsíců.. nebo já už nevím, to je zmatek tady :-) ty důležité dny s novým majitelem pes nebyl.. chovatel by musel být padlý na hlavu, aby si psa vzal zpět. Ani zadarmo bych ho nechtěla, být tím "zodpovědným" chovatelem.
Vzhledově docela pěkný Tesák.. Koupila bych ho jen proto, abych ho pustila na svobodu.
Akorát nevím kam.

Berryan
napsal(a):
chovatel je dle řádu povinen upozornit na specifika plemene. Pokud by si majitele stěžovali na jednání chst na klub a sešlo by se toho více, mohla by chovatel/ka dostat upozornění, že něco děla blbě. A to co popisují je běžné u sav. Sav je pes jednoho pána. Mužu v rodině se muže bát celý život a pokud na něj tlačí a nutí do kontaktu, tak se strachy brání
"chovatel je dle řádu povinen upozornit na specifika plemene"
fakt?
to se kde da docist?
kdyz uz pominu to, ze snad kazda chovka sarloosu ma na svych strankach upozorneni na specifika plemene.

Saarlooa
napsal(a):
Blbost.. naopak cca od 5 týdne fena učí štěňata komunikaci a ony samy začnou pronikat do kolektivnich her. Sociální fáze (navázání na člověka) se pro většinu vlčáků ale uzavírá v 16 týdnech. Pak je velmi složité a trvá vše mnohonásobně déle si se psem porozumět.
Nicméně podle zákona se štěně smí od chovatele odebrat nejdříve ve 49 dnu života - bez výjimek i pro vlčáky.
tak ja to taky cetla -ze pokud je matka extra placha, doporucuje se drivejsi odstav, aby to stene neokoukalo.
ano, podle zakona se to nesmi. ale zrovna chovatele sarloosu a cv-cek byly dost proti.

impact
napsal(a):
Jestli je pravda to, že nechali otce stát venku, tak mi to nepřijde jako přístup úplně v pořádku... Chovatelka musela vědět, že bude problém a dát do takových podmínek skoro půlroční štěně, to mi taky zavání tím rychlým zbarvením se problému..
jako - ja nevim, nesvitila jsem jim u toho.
jen mi neco rika, ze toho manzela muselo to stene uvidet/reagovat hned, jak prekrocilo rodny prah a jelo s nim domu
a i presto si ho odvezli....

napsal(a):
Myslím, že vím, o jakou CHS se jedná, je-li to pravdivý příběh. A to jsem to dohledala de facto omylem - chtěla jsem si jen nastudovat něco o plemeni, osobně žádného SAV neznám. Ale přiznám se, že nevím, k čemu by ta informace byla dobrá.
No, já jsem myslela jen k tomu, aby napsali, že zadavatelka kecá. Nějak se nemůžu srovnat s tím, že je to pravda, u takhle specifického plemene.

Majitelé si mohou stěžovat leda tak na nádraží sedmého v sedm.
Mně říct, že mám počkat venku, tak jdu domů.
Já si šla pro psa a tam .. úplně boží.. hromada zuřivých štěňat, psí rodiče, lidé, děti, hluk, kupa hraček a jídla.. všichni psi přiběhli, ověřili návštěvu, doškrábali mě a oslintali .. psí tatínek říkal "neber mi děti", psí maminka říkala "vezmi si je všechny, zaplatím ti".. prostě krása, přijdu zas.
Elishka01

XXX.XXX.49.61
Terka111
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu,jak lze vrátit psa chovali. Kamarádka si pořídila psa. Při nákupu byl její manžel požádán,aby zůstal venku. Kamarádka si psa prohlédla a koupila. Bohužel se ukázalo,že se pes má problém s muži ( tedy hlavně jejím). Vrčí na něj. Nenechá na sebe sáhnout etc. Psa mají již 5 měsícu a situace se nezlepšila. Naopak pes ( asi spíš ve hře,ale přesto) vystartoval po obličeji jejich dcery. Psa si brali v 5 měsících.
Je možné pse vrátit,tak aby dostali peníze zpět? Stál vcelku velké peníze.
Děkuji.
Dobrý den,
Můžu se zeptat z jaké chovné stanice psa máte? Pište klidně napište soukromou zprávu.
Eliška

Elishka01
napsal(a):
Dobrý den,
Můžu se zeptat z jaké chovné stanice psa máte? Pište klidně napište soukromou zprávu.
Eliška
to budete muset vystoupit z anonymity
bez registrace neni SZ

napsal(a):
to budete muset vystoupit z anonymity
bez registrace neni SZ
Obě dvě.
napsal(a):
jako - ja nevim, nesvitila jsem jim u toho.
jen mi neco rika, ze toho manzela muselo to stene uvidet/reagovat hned, jak prekrocilo rodny prah a jelo s nim domu
a i presto si ho odvezli....
Tak ono se mohlo jednat i o fenu, možná měla problém se všemi chlapy ona a předvedla by hysterii a to chovatelka asi nemohla chtít.
juhaj
napsal(a):
Tak ono se mohlo jednat i o fenu, možná měla problém se všemi chlapy ona a předvedla by hysterii a to chovatelka asi nemohla chtít.
To bylo první co mě napadlo, nicméně vidim obrovské selhání lidského faktoru na obou frontách - zadavatele protože jsou povrchní a hloupí, a chovatelka nezodpovědná, že takovým lidem prodala takového psa.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To bylo první co mě napadlo, nicméně vidim obrovské selhání lidského faktoru na obou frontách - zadavatele protože jsou povrchní a hloupí, a chovatelka nezodpovědná, že takovým lidem prodala takového psa.
A variata, ze v dobe odberu se stene chovalo normalne - tu uz jste uplne zavrhli?

napsal(a):
A variata, ze v dobe odberu se stene chovalo normalne - tu uz jste uplne zavrhli?
Mohlo se chovat celkem normálně. Jenže pokud je tohle plemeno podobné ČSV je to pes, který špatně snáší změnu majitele a do 5měsíců vyrůstal vpodstatě ve smečce. Takového psa má dostat skoro zdarma znalec plemene, ne začátečnická rodina bez zkušeností za plnou cenu a chovatel to moc dobře věděl.
Kája057

XXX.XXX.102.23
V tu dobu byli v ČR mám pocit 4 vrhy saarloosů. Jeden v chovce co měla všechna štěňata zadaná ještě před odběrem a v druhé ty zbylé 3 vrhy.
Z těch 3 vrhů zbylo asi 5-6 štěňat a do asi 5 měsíců věku u byli u chovatele, protože je nemohla udat. Lidi od vlčáků jí dobře znají a psa si od ní nevezmou.
Chovatelka má psy (asi 10 SAV a několik Yorků) i štěňata venku a z jejích odchovů jsou dost problémová štěňata. Jedno z těch starších problémových je například v zachránce ČSV v Adamově.
Problém je, že prodá psa téměř každému a se socializaci štěňat si hlavu moc neláme.
Takže s vrácením štěněte do chovky nepočítejte.
neverend

XXX.XXX.213.247
https://youtu.be/ZV49sNwBVCQ
Tak ono je zkrátka dobré se před koupí čehokoli a nejen psa trochu informovat a pak se podle toho nějak rozhodnout. Informace jsou na dosah ruky.

neverend
napsal(a):
https://youtu.be/ZV49sNwBVCQ
Tak ono je zkrátka dobré se před koupí čehokoli a nejen psa trochu informovat a pak se podle toho nějak rozhodnout. Informace jsou na dosah ruky.
...tak zrovna u tehle pani se jde podivat i na "bezny zivot/provoz"... Toci delsi dobu.
Fanda nejsem.
Ale priklad toho jak "Clovek mini, zivot meni...
Viz.: https://www.youtube.com/watch?v=kvnlq6tN8tw
Aktualne jim drzim palce.
můžete si s ním na volno jít kamkoliv
Opravdu se tohle dá říct zrovna o Saarloosovi? Samozřejmě beru, že se takoví jedinci mohou vyskytnout (a jistě se vyskytují), ale zrovna mi to nepřijde jako plemeno, o kterém bych tvrdila, že se s ním dá jít na volno kamkoli. Stejně jako třeba s huskym..
Daasta

XXX.XXX.96.34
marcelaamax
napsal(a):
můžete si s ním na volno jít kamkoliv
Opravdu se tohle dá říct zrovna o Saarloosovi? Samozřejmě beru, že se takoví jedinci mohou vyskytnout (a jistě se vyskytují), ale zrovna mi to nepřijde jako plemeno, o kterém bych tvrdila, že se s ním dá jít na volno kamkoli. Stejně jako třeba s huskym..
Myslím, že s Huskym naopak venku na volno moc být nejde. Co znám majitele. Ale SAV (mám 2) není tak mimo jak se může zdát. Pořád je to normální pes. Ano neplní slepě každý povel, ale funguje naprosto normálně. Pokud je k němu správně přistupováno. Chovatelem i majitelem.
Konkrétně k původnímu dotazu. Určitě se obraťte na chovatelku. Pokud s vámi bude komunikovat a rovnou vás nezablokuje jako většinu majitelů co s ní její problémové odchovy řešili, třeba se vám podaří vykomunikovat něco kloudného.
Pokud chcete pomoct psovi obraťte se na nás ve skupině pro SAV na FB: Tam je spousta lidí, kteří jsou ochotni pomoct.