Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zbytečné a nebezpečné, pokud si štěňata spolu i hrají - vylamují si zuby.
Nene, o hraní nejde, hraní jako takové je tam (asi správně) zapovězeno, přece jenom jsou tam psi od toho, aby cvičili. Můžou se jenom krátce "pozdravit", oňufňfat a tak (a na volno nemůžou). Spíše mě to zarazilo z toho důvodu, že štěně tam bylo (a vůbec v takovém prostředí) poprvé a samozřejmě z toho bylo trochu vyjukané, hodně vzrušené..... a tak trochu jsem čekala, že v rámci socialiace a výchovy (výcviku) se právě "tahání" bude učit odbourávat postupně tak, že si mezi spoustou psů zvykne a naučí, jak se chovat. Jinak na normální procházce už dlouho učíme netahání způsobem, že pokud táhne, tak se zastavíme a dál se nejde, tolikrát, kolikrát je potřeba. A tam to funguje. Ale tam prostě táhnul za psy , a to, až přes kuckání, bohužel.
Řetízkový stahovák mi značně doporučovali v Jinonicích při výcviku psa. Odmítla jsem. Nepotřebovala jsem závěrečnou zkoušku, navíc s tímhle neumím korektně pracovat a ani nechci. Nakonec to šlo i bez něj, s koženým obojkem. Rozumět psu a být pro něj srozumitelným, trpělivým a důsledným, není o stahováku.
(adoptovaný mix malamuta/foxteriéra v jeho cca 5 měsících, bez socializace)
Uživatel s deaktivovaným účtem

argoska
napsal(a):
Nene, o hraní nejde, hraní jako takové je tam (asi správně) zapovězeno, přece jenom jsou tam psi od toho, aby cvičili. Můžou se jenom krátce "pozdravit", oňufňfat a tak (a na volno nemůžou). Spíše mě to zarazilo z toho důvodu, že štěně tam bylo (a vůbec v takovém prostředí) poprvé a samozřejmě z toho bylo trochu vyjukané, hodně vzrušené..... a tak trochu jsem čekala, že v rámci socialiace a výchovy (výcviku) se právě "tahání" bude učit odbourávat postupně tak, že si mezi spoustou psů zvykne a naučí, jak se chovat. Jinak na normální procházce už dlouho učíme netahání způsobem, že pokud táhne, tak se zastavíme a dál se nejde, tolikrát, kolikrát je potřeba. A tam to funguje. Ale tam prostě táhnul za psy , a to, až přes kuckání, bohužel.
Můj naprosto laický a pocitový názor - taková školička by se mi nelíbila, protože a) štěňata si tam nesmějí hrát a b) je mi doporučen stahovací obojek.
argoska
napsal(a):
Co to je za podnik? Mne to zni jako byznys bez znalosti natury zvirat, etologie a kynologie.
napsal(a):
Můj naprosto laický a pocitový názor - taková školička by se mi nelíbila, protože a) štěňata si tam nesmějí hrát a b) je mi doporučen stahovací obojek.
No já jsem ho taky odmítla (a zvlášť) pro tak mladé štěně. Opravdu to tedy bylo jenom doporučení a nabídka, s tím, že to závisí na mně, ale dívali se na mě asi trochu divně , prý ho tam mají všichni. Do té samé školičky jsem chodila už před lety, ale konkrétně školičku vedl někdo jiný, a tenkrát se mi tam líbilo. Na volno (není tam nikde žádné ohrazení), nemůžou asi i z toho důvodu, že nedaleko je hodně rušná silnice a kdyby se nedejbože štěňata trochu trhla
Tohle je už můj třetí GR, u prvního jsem tedy stahovák na cvičáku používala, ale to jsem byla mladé nepoučené tele a pes byl taky tele, navíc dost ostré, u druhého bych nemusela používat ani obojek, ani vodítko, ten se učil naprosto sám přirozeně, navíc dost cíťa, tomu, kdybych nasadila stahovák, tak mi to neodpustí.

argoska
napsal(a):
No já jsem ho taky odmítla (a zvlášť) pro tak mladé štěně. Opravdu to tedy bylo jenom doporučení a nabídka, s tím, že to závisí na mně, ale dívali se na mě asi trochu divně , prý ho tam mají všichni. Do té samé školičky jsem chodila už před lety, ale konkrétně školičku vedl někdo jiný, a tenkrát se mi tam líbilo. Na volno (není tam nikde žádné ohrazení), nemůžou asi i z toho důvodu, že nedaleko je hodně rušná silnice a kdyby se nedejbože štěňata trochu trhla
Tohle je už můj třetí GR, u prvního jsem tedy stahovák na cvičáku používala, ale to jsem byla mladé nepoučené tele a pes byl taky tele, navíc dost ostré, u druhého bych nemusela používat ani obojek, ani vodítko, ten se učil naprosto sám přirozeně, navíc dost cíťa, tomu, kdybych nasadila stahovák, tak mi to neodpustí.
Žádné ohrazení a rušná silnice poblíž? To by se mi taky nelíbilo.
argoska
napsal(a):
Naopak, společné hry štěňat do školičky patří - od toho to je školička.
... to, že si někdo rozjel byznys v nevyhovujících prostorách, a snaží se to nejak okecat, aby vypadal děsně fundovaně, je už vec jiná 🤫
Steneci skolicka u rusne silnice bez ohrazeni? To jako vazne?
Nevim, jestli je provoz takovych zarizeni definovan predpisy, ale logika rika "prusvih" a "prachy"
Do materske skoly, kde nejsou prostory ohrazene, taky nikoho nenapadne dat dite (ono to ani nejde, predpisy takovou formu neumoznuji)
ainu
napsal(a):
Nevim, jestli je provoz takovych zarizeni definovan predpisy, ale logika rika "prusvih" a "prachy"
Do materske skoly, kde nejsou prostory ohrazene, taky nikoho nenapadne dat dite (ono to ani nejde, predpisy takovou formu neumoznuji)
Není to úplně u silnice, jako pár metrů, to zase ne, takovým hrubým odhadem cca 300 metrů? Louky tam jsou parádní na stopy například.
ainu
napsal(a):
Zase na druhou stranu, teď jste mě nahlodala, protože když si tak uvědomím, např. při cestě do práce pořád čumím, co je kde o psech, a cvičáky, které od vidění znám, tak jsou všechny ohrazené, je to prostě oplocený prostor , nějak jsem si to vůbec neuvědomila. I první cvičák, na který jsem chodila s prvním psem (jinam), byl kompletně ohrazený.
argoska
napsal(a):
A je to tedy školička v rámci cvičáku, takže většina je tam dospělých psů, štěňata jako taková, tam jsou (zatím) s mým, pouze 2, bohužel.
Jenomže i dospělý pes se k té poslušnosti musí propracovat, a pokud pořádají lekce pro začátečníky, nebo kurzy, tak má být ten prostor jednoznačně oplocený. Nejde počítat s tím, že tam nikdy nikomu pes nezdrhne.

Řetízkový obojek mám ráda. Ale na dospělých, zvládnutých psech. Štěněti bych ho nedala. Tomu patří širší nestahovací obojek.
A na cvičák, kde mi doporučí pro štěně řetízek, a který není oplocený, bych nechodila. Právě tam přece musí probíhat nácvik přivolání se psem navolno, když pominu štěněcí hrátky, a bez oplocení není prostor zabezpečený.

Popremyslejte i nad tim, jestli skupina namichana dospelci + 2 stenata je ok.
Ono pak moc nekde to uceni udelat idealni ani pro jednu skupinu.
Se stenetem se dela jinak nez s dospelym i kdyz jsou to oba zacatecnici.

Ani jsem netušila, že cvičák může být neoplocený....
Na cvičák nechodí jen lidi s poslušnými a vycvičenými psi, aby si "zacvičili", ale právě i začátečníci, kteří nemají psa spolehlivého a třeba proto chodí na cvičák, aby měl pes nějakou provozní poslušnost včetně přivolání a myslím, že oplocený prostor dodává pocit jistoty, že mi pes nevběhne někam pod auto.
A školičky pro štěňata??....no tak tam jsem si upřímně myslela a z toho co popisovali známí, kteří do školiček chodili, se mi to potvrzuje....že školička je od toho, aby se štěňata socializovala, aby se páníčci naučili, jak na to, aby se naučili, jak mají štěňátko učit, jak si získat pozornost v přítomnosti dalších pejsků a potažmo, je i prostor pro to, aby si štěňata spolu pohrála....a to všechno opět v bezpečném oploceném prostoru.
No, ale na cvičáky nechodím, tak mám možná zkreslenou představu.
A co se týká stahováku na štěně......sama stahováky používám, protože je to prostě pohodlný...přetáhnu psovi přes hlavu a je to, nemusí se nic zapínat.....ale tak nějak si neumím představit, že by mi na tom teď chodila Gina.....možná nějaký víceřadý polostahovák, který nemám připnutý "na škrcení"...

když tak listuji pamětí, tak patrně většina cvičáků, které jsem kdy navštívila, byla oplocena částečně nebo vůbec

Já snad ani žádný neoplocený cvičák neznám...

No já právě znám jen ty oplocené.......
Taky znám jen oplocené cvičáky, u jednoho si nejsem jistá, jestli je oplocený komplet celý, protože v jednom místě areál cvičáku končí rybníkem - takže kdyby pes přeplaval rybník, tak asi ze cvičáku zdrhne . Ale je to obrovský cvičák jakoby na kopci a rybník je úplně vzadu, docela daleko, pod kopcem.
A co se týká toho obojku, tak mi to přijde jako docela přehnané. Pokud po vás tedy nechtějí, abyste měla obojek zapnutý na stahování... Pokud je obojek zapnutý tak, jak má být, tak je to obojek jako každý jiný. A nevím, proč by vám pes neměl odpustit to, že mu tenhle obojek nasadíte . Nelíbil by se mi cvičák, kde by mi byl ten obojek "nařízen", ale pokud jde o doporučení, tak bych to neřešila a zařídila se podle sebe. Ovšem na tomhle cvičáku by mi mnohem víc vadilo to, že není oplocený a je u rušné silnice.
Jako neříkám, pro štěně je lepší (pohodlnější) klasický kožený nebo nylonový obojek, ale zase bych to tolik nedramatizovala. U psa jsem stahovák používala od štěněte a úplně v pohodě. Chodila jsem do psí školičky, tam žádná taková podmínka sice nebyla, ale chodila jsem na stejný cvičák i na individuální tréninky sportovky, a tam už mi byl doporučen - ale jen z toho důvodu, že pes měl dle obojku rozlišovat, co se jde dělat, že prostě nasazení stahováku znamená "hurá, jdeme cvičit". Sundání obojku znamená, že jsme docvičili . No pár let jsme to takhle dělali a pak jsem nějak stahovák přestala používat, ale ani nevím proč. I když na cvičák ho občas ještě vytáhnu, ale ne pravidelně. Neřeším úplně striktně to, v čem pes cvičí. Stejně tak, jako už mu třeba na obrany nedávám postroj, protože ho nepotřebujeme, ale spousta lidí ho taky dává pořád....
U feny jsem od štěněte používala i na cvičení klasický nylonový obojek. Stahovák jsem ji teda občas dala taky, ale nedodržovala jsem to nijak striktně.... Teď už je jí asi malý.
Jinak na psovi jsem měla stahovák ráda do vody, že nezůstával mokrý. Ale jen do té doby, než si v něm pes při blbnutí ve vodě zasekl dráp....
A ještě co se týká těch školiček a pouštění štěňat na volno - ono tohle je docela těžké. My to tak na cvičáku máme, přijdete do školičky a už u vrat hned vypouštíte štěně z vodítka, sejde se tam třeba i 15 štěňat, různě velkých, různě starých a všichni navolno. Po tom se jde cvičit - což mi prostě přijde jako blbost, protože úplně mladé štěně už je pak unavené. Po cvičení se zase štěnda pustí. Školička je na dvě skupiny - štěňata a pokročilí - o tom, kdy štěně půjde do pokročilých rozhoduje výcvikářka. Nejdříve cvičí štěňata, potom pokročilí, takže když se po výcviku štěňata pustí, tak už přicházejí dospěláci a jsou tam tedy na volno jak štěňata, tak dospělí. Přes zimu chodí méně lidí, a tak se cvičí dohromady. Končí se za tmy - u cvičáku je světlo, tam je vidět, ale když psi odběhnou dál, tak nevidíte vůbec nic a máte 20 psů samotných někde ve tmě, psi, feny, štěňata... Kdyby se tam něco semlelo, tak nevím... Ono i mezi těma štěňata, když tam pak máte už třeba 8mi měsíční štěňata, tak by se taky něco mohlo stát.
Nicméně se psem jsem tam chodila rok a ten si to teda užíval a já vlastně taky, protože jsem se vracela s totálně vyšťaveným psem . Po tom roce už to nešlo, protože to už psy (samce) úplně nedával.... Fena si to moc neužívala od mala , jo trochu se proběhnout s jiným štěndem ok, ale zase to moc nepřeháněla a pak už ji ostatní psi nezajímali . Takže jsme jezdili déle, vynechávali první běhání na volno a po cvičení se chvilku proběhla s ostatními a pak už posedávala u mně, takže jsme odjížděli...
Ale bezpečnější mi přišlo třeba to, když jsme byli na individuálním tréninku, a dohodli jsme se třeba 3 lidi, že tam po cvičení zůstaneme a psy vypustíme. Ale zase co si budeme povídat, v té školičce mezi tolika psy se pes fakt naučí odvolání od psů, ze hry...
No a pak mám kamarádku, která vede psí školičku a vidí to z té druhé strany. Pouštění štěňat je tam zakázané, protože už se jim tam stalo to, že se dvě odrostlá štěňata chytla a majitelé to sváděli na cvičák, na výcvikářku a byly z toho akorát problémy.
marcelaamax
napsal(a):
A ještě co se týká těch školiček a pouštění štěňat na volno - ono tohle je docela těžké. My to tak na cvičáku máme, přijdete do školičky a už u vrat hned vypouštíte štěně z vodítka, sejde se tam třeba i 15 štěňat, různě velkých, různě starých a všichni navolno. Po tom se jde cvičit - což mi prostě přijde jako blbost, protože úplně mladé štěně už je pak unavené. Po cvičení se zase štěnda pustí. Školička je na dvě skupiny - štěňata a pokročilí - o tom, kdy štěně půjde do pokročilých rozhoduje výcvikářka. Nejdříve cvičí štěňata, potom pokročilí, takže když se po výcviku štěňata pustí, tak už přicházejí dospěláci a jsou tam tedy na volno jak štěňata, tak dospělí. Přes zimu chodí méně lidí, a tak se cvičí dohromady. Končí se za tmy - u cvičáku je světlo, tam je vidět, ale když psi odběhnou dál, tak nevidíte vůbec nic a máte 20 psů samotných někde ve tmě, psi, feny, štěňata... Kdyby se tam něco semlelo, tak nevím... Ono i mezi těma štěňata, když tam pak máte už třeba 8mi měsíční štěňata, tak by se taky něco mohlo stát.
Nicméně se psem jsem tam chodila rok a ten si to teda užíval a já vlastně taky, protože jsem se vracela s totálně vyšťaveným psem . Po tom roce už to nešlo, protože to už psy (samce) úplně nedával.... Fena si to moc neužívala od mala , jo trochu se proběhnout s jiným štěndem ok, ale zase to moc nepřeháněla a pak už ji ostatní psi nezajímali . Takže jsme jezdili déle, vynechávali první běhání na volno a po cvičení se chvilku proběhla s ostatními a pak už posedávala u mně, takže jsme odjížděli...
Ale bezpečnější mi přišlo třeba to, když jsme byli na individuálním tréninku, a dohodli jsme se třeba 3 lidi, že tam po cvičení zůstaneme a psy vypustíme. Ale zase co si budeme povídat, v té školičce mezi tolika psy se pes fakt naučí odvolání od psů, ze hry...
No a pak mám kamarádku, která vede psí školičku a vidí to z té druhé strany. Pouštění štěňat je tam zakázané, protože už se jim tam stalo to, že se dvě odrostlá štěňata chytla a majitelé to sváděli na cvičák, na výcvikářku a byly z toho akorát problémy.
U nás se ve školce nejprve cvičí ( manipulace, přivolání), potom se štěňata pouští na volno. Jsou rozdělena podle počtu a velikosti , případně povahy na dvě až tři skupiny v oddělených prostorech( pokud se nějaké velké štěně bojí, jde k menším a naopak provokující prcek se občas strčí k větším). Cvičitelka psi přehazuje podle individuálních problémů a sem tam přihodí svoje dospělé psi, pokud je potřeba něco vyřešit... Tenhle přístup mi připadá super. A proto do školky chodím- kuli socializaci a vyblbnutí. Na neoplocený cvičák bych se štěňátkem nešla a s dospělými asi také ne.
Většina štěňat chodí s postrojem, na hru se vše sundavá. Slyšela jsem že ve výcvikové skupině nějakým majitelům stahováky také doporučují, moc se mi to nelíbilo. Uvidíme, jak je ( a práci s nimi) budou propagovat až postoupím ze školky. Podle přístupu, jaký jsem zažila doteď jsem ochotná jejich rady vyzkoušet, ale nachází si škrtit odrostlé štěně nehodlám....
MajkaP
napsal(a):
U nás se ve školce nejprve cvičí ( manipulace, přivolání), potom se štěňata pouští na volno. Jsou rozdělena podle počtu a velikosti , případně povahy na dvě až tři skupiny v oddělených prostorech( pokud se nějaké velké štěně bojí, jde k menším a naopak provokující prcek se občas strčí k větším). Cvičitelka psi přehazuje podle individuálních problémů a sem tam přihodí svoje dospělé psi, pokud je potřeba něco vyřešit... Tenhle přístup mi připadá super. A proto do školky chodím- kuli socializaci a vyblbnutí. Na neoplocený cvičák bych se štěňátkem nešla a s dospělými asi také ne.
Většina štěňat chodí s postrojem, na hru se vše sundavá. Slyšela jsem že ve výcvikové skupině nějakým majitelům stahováky také doporučují, moc se mi to nelíbilo. Uvidíme, jak je ( a práci s nimi) budou propagovat až postoupím ze školky. Podle přístupu, jaký jsem zažila doteď jsem ochotná jejich rady vyzkoušet, ale nachází si škrtit odrostlé štěně nehodlám....
Jo, tak pokud je to takhle rozdělené a navíc to ještě někdo asi hlídá, jak píšete, že individuálně výcvikářka psi rozděluje, tak je to super. U nás je to bylo tak, že se neřízeně vypustilo 20 psů různých věků a velikostí.... A teda za tu dobu co jsem tam chodila, se nikdy nic vážného nestalo, což se docela divím.
Podle přístupu, jaký jsem zažila doteď jsem ochotná jejich rady vyzkoušet, ale nachází si škrtit odrostlé štěně nehodlám....
Jenže on stahovací obojek nemá (neměl by) sloužit k tomu, aby se v něm štěně škrtilo, to rozhodně ne. Pro štěně, které je ještě "janek" a neumí pořádně na vodítku, tahá atd., my to nepřijde jako vhodný obojek. Ale pokud už to štěně tak nějak spolupracuje, nebo je to klidné štěně, tak v tom nevidím problém, obojek samozřejmě zapnutý na nestahovní. U těch individuálních tréninků se to doporučuje hlavně proto, že kdyby pak lidi chtěli skládat zkoušky, tak na zkouškách ten obojek být musí. Pokud chodíte do školičky kvůli socializaci, nějaké základní výchově(výcviku) a ten stahovák se vám z nějakého důvodu nelíbí, tak ho štěněti prostě nedávejte, to je vaše rozhodnutí, nutit vás nikdo nemůže.
Většina štěňat chodí s postrojem, na hru se vše sundavá.
no, na procházky postroj super, ale na cvičení mi moc vhodný taky nepřijde. Blbě se pak se štěnětem "manipuluje", v obojku to jde líp.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, tak pokud je to takhle rozdělené a navíc to ještě někdo asi hlídá, jak píšete, že individuálně výcvikářka psi rozděluje, tak je to super. U nás je to bylo tak, že se neřízeně vypustilo 20 psů různých věků a velikostí.... A teda za tu dobu co jsem tam chodila, se nikdy nic vážného nestalo, což se docela divím.
Podle přístupu, jaký jsem zažila doteď jsem ochotná jejich rady vyzkoušet, ale nachází si škrtit odrostlé štěně nehodlám....
Jenže on stahovací obojek nemá (neměl by) sloužit k tomu, aby se v něm štěně škrtilo, to rozhodně ne. Pro štěně, které je ještě "janek" a neumí pořádně na vodítku, tahá atd., my to nepřijde jako vhodný obojek. Ale pokud už to štěně tak nějak spolupracuje, nebo je to klidné štěně, tak v tom nevidím problém, obojek samozřejmě zapnutý na nestahovní. U těch individuálních tréninků se to doporučuje hlavně proto, že kdyby pak lidi chtěli skládat zkoušky, tak na zkouškách ten obojek být musí. Pokud chodíte do školičky kvůli socializaci, nějaké základní výchově(výcviku) a ten stahovák se vám z nějakého důvodu nelíbí, tak ho štěněti prostě nedávejte, to je vaše rozhodnutí, nutit vás nikdo nemůže.
no, na procházky postroj super, ale na cvičení mi moc vhodný taky nepřijde. Blbě se pak se štěnětem "manipuluje", v obojku to jde líp.
Souhlasím. Chodila jsem na postroji, připadá mi to u štěňat nejbezpečnější. Teď přecházíme na obyč obojek. Chodím do školky z důvodu socializace. Abych byla upřímná, je to první pes s kterým na cvičák chodím, psa si jsem schopná vychovat v základu sama a víc jsem nikdy nepotřebovala.
Přístup ve školce mě nakousl a chci chodit i na základní poslušnosti a právě někdo říkal, že tam stahováky mají. Vím, že stahovák není na škrcení, bohužel mám pár nepěkných zkušeností z okolí, proto jsem trochu skeptik. Ve skutečnosti mi spíš je proti srsti, když někde šmahem všichni psi /koně/ opice "musí" mít to a to.... evokuje to ve mě, že se v dané instituci neklade důraz na individuální přístup. Ale myslím že to v naší školce/cvičáku nehrozí. Doufám.
Naprosto chápu, pokud je nějaké vybavení doporučeno třeba z důvodu těch zkoušek. Ale já třeba zkoušky skládat nehodlám, proto pokud by mi někdo řekl "stahovák, nebo nic", tak jdu pryč... vlastně z principu.... Už jsem taková povaha :-)
marcelaamax
napsal(a):
No jo, jenomže on byl doporučen právě proto, že štěně táhlo za ostatníma, tj. nastavení na stahování (s poznámkou, že jinak se žádným způsobem štěně tahat neodnaučí, že to bude dělat věčně, a že ho používají všichni). Já nemám nic proti jeho používání obecně (ať si každý cvičí svého psa jak uzná za vhodné), ale na své štěně jsem to odmítla (i když na mě koukali, jakože jsem asi spadla z višně) a jak jste se tady rozepsali o svým zkušenostech se školičkami, tak docela závidím . Líbily by se mi moc ty, které zazněly v diskuzi, se spoustou štěňat a jejich částečným vyblbnutím, ale tady v okolí žádná taková není.
argoska
napsal(a):
No jo, jenomže on byl doporučen právě proto, že štěně táhlo za ostatníma, tj. nastavení na stahování (s poznámkou, že jinak se žádným způsobem štěně tahat neodnaučí, že to bude dělat věčně, a že ho používají všichni). Já nemám nic proti jeho používání obecně (ať si každý cvičí svého psa jak uzná za vhodné), ale na své štěně jsem to odmítla (i když na mě koukali, jakože jsem asi spadla z višně) a jak jste se tady rozepsali o svým zkušenostech se školičkami, tak docela závidím . Líbily by se mi moc ty, které zazněly v diskuzi, se spoustou štěňat a jejich částečným vyblbnutím, ale tady v okolí žádná taková není.
Jo, bohužel to z popisu moc jako školka ( jak si ji představuju já) nevypadá. U nás se štěňata postaví do uličky a jedno vždy majitel uličkou mezi ostatními přivolává ( cvičitelka koriguje na vodítku). Ostatní si zase hlídají štěňata a by byla v klidu, nehrála si s kámošem vedle a neběžela za přivolávaným psem . Většině štěňat to nejde, táhnou k ostatním psům i lidem a v klidu jsou jen chvilku, pořádně to zvládají jen starší kousky. Ale je to o cvičení a žádné štěně stahovák nemáte, většinou ty kšíry, někdo obyč obojek.
Odkud jste? Třeba někdo cvičák poradí...

btw. k tomu oploceni. kam jsem chodivala ja, bylo zvykem, ze se stenata poustela pred cvicakem tj. na neoplocenem. na oplocenem place se cvicilo a pak se slo zase ven na hrani.
to jen jestli vybirat podle oploceni nebo podle retizku - ne, o tom to fakt neni.
napsal(a):
btw. k tomu oploceni. kam jsem chodivala ja, bylo zvykem, ze se stenata poustela pred cvicakem tj. na neoplocenem. na oplocenem place se cvicilo a pak se slo zase ven na hrani.
to jen jestli vybirat podle oploceni nebo podle retizku - ne, o tom to fakt neni.
No jasný, ale asi to místo, kde se psi pouštěli bylo bezpečné, a ne v blízkosti silnice

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jasný, ale asi to místo, kde se psi pouštěli bylo bezpečné, a ne v blízkosti silnice
300m...

Já jsem poprvé s první fenkou taky šla do školky, která oplocená nebyla, ale to jsem dopředu nevěděla. Psi tam byli různýho věku a nenechávali se ani očuchat, celou dobu byli na vodítku. Byli jsme tam jednou a pak už jsem si sehnala jinou školku, která byla oplocená a štěňata si tam mohla chvilku pohrát. A protože tam byly různý plemena, tak samozřejmě majitelé museli hlídat, aby se něco nestalo.
S druhou fenkou už jsem chodila do speciální lovecké školky, kam chodili jen lovečáci a byla taky oplocená. Tam to probíhalo hodně volně, cvičilo se jen přivolání a chůze u nohy s pamlskem. Kdo měl větší štěně, mohl zkoušet aport. Hodně se ale štěňata nechávala blbnout a běhat.