Vhodná rasa - běhání, kolo, sportovní pes:)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MilosP

13.9.2020 23:31
MilosP

XXX.XXX.94.176

Dobrý den,

zvažuji, že bychom si do rodiny pořídili psa. Rovnou se přiznám, že jsme nikdy žádného neměli a proto se raději ptám, abychom nedělali chybu a pes tím pak netrpěl. Máme dvě malé děti (7 a 9), jsme poměrně aktivní - oba běháme, jezdíme na kole, lezeme. Bydlíme v bytě v Praze, ale do lesa (spíš lesoparku) to máme kousek.

Hledáme psa, kterého bychom zvládli a kterého bude relativně snadné naučit základní pokyny a který bude mít vyrovnanou povahu. Přátelský. Určitě ne hlídač. Ideálně aby moc nelínal. Psa, který by zvládl pravidelné běhání (cca 10 km 5x týdně, různým tempem, někdy ale i více, jednou za čas klidně i přes 20, 30 i víc), ideálně k tomu i delší vyjížďky na kole. Bylo by dobré, aby u toho nelovil všechno co se mihne kolem:) Zároveň ale (a omlouvám se za to, pokud je to problém) by tohle byla asi hlavní náplň. Nemáme v plánu žádné psí soutěže, ani extra dlouhé cvičení a drilování (samozřejmě výcvik aby běžel u nohy a poslouchal základní pokyny to ano). Prostě takového dalšího sportovec a kamaráda do rodiny, který si ideálně půjde ráno zaběhat a pak bude přes den odpočívat než s ním někdo vyrazí odpoledne znova.

Co jsem tak hledal, narazil jsem na pár plemen, ale u žádné si nejsem jistý, jak by na výše uvedené pasoval:

- Italský vodní pes - chytrý, nelíná, přátelský, aktivní. V podstatě ideál. Kolik ale zhruba uběhne? Nerad bych ho trápil moc dlouhými výběhy.
- Border kolie - asi by uběhala spíš nás, ale bojím se, že by jí nestačily výběhy a potřebovala by mentálně náročnější aktivity, které ji asi neumím poskytnout
- Viszla - prý dost líná, jinak obdobné jako u té kolie. S běháním počítám nebude mít problém, ale nevím, zda by se jinak nenudila.

Díky za rady!

13.9.2020 23:51
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Co pudl? Veselý, nekonfliktní, nelíná, do bytu vhodný.
Border kolii ani viszlu bych nedoporučila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2020 23:55

Vizslu určitě ne, je to lovecký pes. Pes na práci. To není, co hledáte. Mám doma, věřte mi. (Jestli Vás k nim něco konkrétního zajímá, ráda povím.) Borderka je pes na práci hlavou, tu taky vyřaďte.

Vodní psy (italský, portugalský, ..., irský / americký v. španěl) moc neznám, ale nejspíš to bude lepší volba než ohař nebo borderka. Jsou to slídiči, nevím, jak moc (ne)loví. Zdají se mi takoví... impulzivní, asi s nimi bude trochu práce. Ale je to jen můj dojem, znám jich jen pár od vidění.

Jestli se Vám líbí kudrnáči, navrhuji pudla. Nejlépe královského, to jsou impozantní zvířata. Nekonfliktní sporťák, snadno cvičitelný, poměrně zdravý, na výběr několik barev (i velikostních rázů, kdyby se Vám královák zdál velký). Při pravidelné úpravě srsti s minimem chlupů v bytě. Teď je asi dost v módě i labradoodle, ale nevím... Nepůsobí to na mě úplně dobře, tahle nová “plemena”.

Jinak bych si uměla představit třeba flat coated retrívra (jenže mívají rakovinu) nebo krátkosrstou kolii (jenže jsou trochu uštěkané). Ale já na Vašem místě bych šla do toho královského pudla, jsou boží.

MilosP

14.9.2020 00:05
MilosP

XXX.XXX.94.176

Dobrý večer,

Přiznám se, že pudl mi vůbec nenapadl - mám ho zafixovaného jako takového nafintěného psa s velmi zvláštním střihem, který je spíš na parádu, která mě navíc nějak minula - nikdy se mi ty jejich střihy nelíbily. Očividně se musím dovzdělat. Něco si o něm přečtu a ještě se případně zeptám.

Podle popisu mi právě seděli nejvíc Ti vodní psi, ale nikde jsem nenašel co to znamená "trochu aktivní majitel".

Ještě jednou děkuji!

14.9.2020 00:10
GAELLE

XXX.XXX.66.235

MilosP napsal(a):
Dobrý večer,

Přiznám se, že pudl mi vůbec nenapadl - mám ho zafixovaného jako takového nafintěného psa s velmi zvláštním střihem, který je spíš na parádu, která mě navíc nějak minula - nikdy se mi ty jejich střihy nelíbily. Očividně se musím dovzdělat. Něco si o něm přečtu a ještě se případně zeptám.

Podle popisu mi právě seděli nejvíc Ti vodní psi, ale nikde jsem nenašel co to znamená "trochu aktivní majitel".

Ještě jednou děkuji!

Pudl je ve třech velikostech. Je i výběr barev.
A pokud nebudete vystavovat může být ostříhaný na "sporťáka" nebo si ho můžete ostříhat i sami.
Rád aportuje, plave, není uštěkaný.
Z vodních psů mám zkušenost jen s novofudlanďanem ale ten není zas na běh.

14.9.2020 00:19
b.k

XXX.XXX.210.106

Nu a já si myslím,že by Vám nejlépe sedl pitbull. Zcela vážně.

14.9.2020 00:27

MilosP napsal(a):
Dobrý večer,

Ještě jednou děkuji!

Ale né. Jsou chytří a na sport jsou taky prima. Přidávám odkaz na jednoho vodícího královského pudla v důchodu, ať si prohlédnete ten "sportovní" střih - není ve výstavním střihu (ty výstavní vystříhané boule na zadku jsou peklo všech pekel, majitelé pudlů mi snad odpustí :-) ): https://helppes.cz/olddogs/kralovsky-pudl-anthony-ozzy/ A ty velikosti jsou, GAELLE, myslím čtyři? Velký (královský), střední, trpasličí, toy. Ale možná si to pletu, to je nakonec jedno.

Stran toho Lagotta... podívejte se na weby CHS, zkuste něco načíst nebo se přímo zeptat chovatelů, jací ti psi jsou, co potřebují. Nedávno tady o nich jedno vlákno bylo, ale žádné osobní zkušenosti se tam bohužel neobjevily, tak budete zřejmě muset přímo ke zdroji.

http://vodnipsi.cz/chovstanice/chov-stanice-ivp/

14.9.2020 00:52
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale né. Jsou chytří a na sport jsou taky prima. Přidávám odkaz na jednoho vodícího královského pudla v důchodu, ať si prohlédnete ten "sportovní" střih - není ve výstavním střihu (ty výstavní vystříhané boule na zadku jsou peklo všech pekel, majitelé pudlů mi snad odpustí :-) ): https://helppes.cz/olddogs/kralovsky-pudl-anthony-ozzy/ A ty velikosti jsou, GAELLE, myslím čtyři? Velký (královský), střední, trpasličí, toy. Ale možná si to pletu, to je nakonec jedno.

Stran toho Lagotta... podívejte se na weby CHS, zkuste něco načíst nebo se přímo zeptat chovatelů, jací ti psi jsou, co potřebují. Nedávno tady o nich jedno vlákno bylo, ale žádné osobní zkušenosti se tam bohužel neobjevily, tak budete zřejmě muset přímo ke zdroji.

http://vodnipsi.cz/chovstanice/chov-stanice-ivp/

ano jsou 4. Vypadl mi toy. Kamarádka měla vždy ty střední a černé.
a jak tak koukám na foto toho pudla tak mne napadl erdelterier

14.9.2020 01:25

Než si se psem plnohodnotně zaběháte uplyne 1,5 až 2 roky, co máte v plánu se psem do té doby?
Zkusila bych jít cestou vzít si již mladého psa, který se např. nehodí do "spřežení".-Evropský saňový pes...ale líná, jako každý pes, zvyknete si (přece ti "nelínací" psi nemají chlupy věčně)

14.9.2020 08:15

Mě napadl český horský pes....ale ten asi nebude vyhovovat s tím línáním....

A jak psala Verun, po pořízení štěněte potrvá dlouho, než pes bude zvládat takovýhle zápřah.....

14.9.2020 09:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

b.k napsal(a):

To jako fakt?!

Do rodiny začátečníkům v přelidněné a přepsované Praze doporučit pitbulla?!

14.9.2020 09:50

Mě napadl český horský pes....ale ten asi nebude vyhovovat s tím línáním....

A jak psala Verun, po pořízení štěněte potrvá dlouho, než pes bude zvládat takovýhle zápřah.....

ČHP do bytu? To snad ani ne...

14.9.2020 09:50
domi.t

XXX.XXX.131.130

b.k napsal(a):

Páči sa mi Váš humor a odvaha Dúfam,že ste len zcela žartovali.

14.9.2020 09:52

Mně tam chybí, proč zadavatel psa vlastně chce. Asi je to už to jediné, co nemají - byt mají, děti mají, auto jistě taky, tak chybí už jen pes. Mám dojem, že vybírá tělocvičné nářadí, ne živého tvora, který bude součástí rodiny...

14.9.2020 09:58
janaa

XXX.XXX.245.98

Mně tam chybí, proč zadavatel psa vlastně chce. Asi je to už to jediné, co nemají - byt mají, děti mají, auto jistě taky, tak chybí už jen pes. Mám dojem, že vybírá tělocvičné nářadí, ne živého tvora, který bude součástí rodiny...

Protože chce parťáka? Děti už jsou větší,tak ví,že teď už to časově i jinak zvládnou? Proč by každý musel mít extra důvod proč chtít psa.

Pudl by byl určitě dobrá volba, flat coated retriever mě taky napadl, možná krátkosrstá kolie?. Jen se je opravdu potřeba připravit na to, že pravidelné běhání, ježdění na kole atd. opravdu začne až tak po roce a půl psa. A do té doby to bude studnice energie, takže je potřeba počítat s tím, že se budete ten první rok a půl muset těch koníčků na úkor psí spokojenosti vzdát a psovi vymyslet jinou činnost, zaměstnat hlavu i tělo

14.9.2020 10:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Než si se psem plnohodnotně zaběháte uplyne 1,5 až 2 roky, co máte v plánu se psem do té doby?
Zkusila bych jít cestou vzít si již mladého psa, který se např. nehodí do "spřežení".-Evropský saňový pes...ale líná, jako každý pes, zvyknete si (přece ti "nelínací" psi nemají chlupy věčně)

Přesně tohle mě taky napadlo. Když jsem byla na zážitkové jízdě se psím spřežením, tak po chvilce povídání, kdy jsem se zmínila, že jezdím se psema na koloběžce, mi musher nabízel jednu mladou fenku alaskána, že se nehodí do spřežení. Že zvládne hezky pracovat s jedním až dvěma psy, ale víc jich nezvládá. Fenka to byla krásná, uměla základní povely, uměla na povel zahýbat atd. Ale zadavatel někde píše, že chce aby mu pes běhal u nohy, tak to by tihle psi rozhodně neběhali .

Pudl si myslím, že by byl dobrá volba. K tomu piťákovi - ono jako většina APBT běhá ráda a hodí se na běh, jenže takový pes potřebuje zaměstnat a co s ním bude dělat začátečník do roka a půl na přelidněném (a "přepsovaném" ) sídlišti? Teda jako věnovat se bude muset každému štěněti, ale třeba s tím pudlem to bude ve městě mnohem jednodušší.

Zadavateli, pokud máte FB, mrkněte na skupinu "Psí sportovci k adopci" , pokud teda netrváte na štěňátku s PP....

14.9.2020 10:46

ČHP do bytu? To snad ani ne...

Je to problém??...je ČHP nutně pes, co potřebuje zahradu??
Pokud bude mít dostatek pohybu, což u této rodiny vypadá, že ano, tak proč by nemohl žít v bytě se svojí rodinou?

Je to teda taková úvaha, české horské psy neznám, ale znám...znala jsem, pár haskounů, co bydleli v bytě s aktivní rodinou, takže pohybu dost a rádi se váleli s rodinou na gauči a užívali si to....

Navíc ani ty procházky mimo sportovní aktivitu asi nebudou zas až takový problém, když sice bydlí v Praze, ale kousek od lesa.

Jako hádat se nebudu, pokud to tito psi v bytě nezvládají a potřebují nutně zahradu, tak jsem prostě "myslela" blbě.

14.9.2020 11:14

Je to problém??...je ČHP nutně pes, co potřebuje zahradu??
Pokud bude mít dostatek pohybu, což u této rodiny vypadá, že ano, tak proč by nemohl žít v bytě se svojí rodinou?

Je to teda taková úvaha, české horské psy neznám, ale znám...znala jsem, pár haskounů, co bydleli v bytě s aktivní rodinou, takže pohybu dost a rádi se váleli s rodinou na gauči a užívali si to....

Navíc ani ty procházky mimo sportovní aktivitu asi nebudou zas až takový problém, když sice bydlí v Praze, ale kousek od lesa.

Jako hádat se nebudu, pokud to tito psi v bytě nezvládají a potřebují nutně zahradu, tak jsem prostě "myslela" blbě.

ČHP je pes dost odlišný od SH. Já bych si ČHP ani SH do bytu nevzala.
Měla jsem v bytě samojeda, není to torpédo jako SH, a myslím, že jsem měla mimořádné štěstí na jedince. Ale seveřana do bytu nedoporučím.
ČHP jsem neměla. Ale je to podle mě pes taky na ven, stejně jako kavkaz, SAO, jihorus, moskevák. I když to není pastevec. Je to pes do tvrdých horských podmínek, pes určený k mushingu, a jako takový je podle mne nevhodný do pražského bytu.
Mnohem lepší volbou je ten královský pudl.

14.9.2020 11:59
Zoia

XXX.XXX.211.224

Flat se na běhání u kola nehodí. Je už dost těžkej a žádnej vytrvalej běžec to není, chce spíš čuchat, něco nosit a lovit.
Pudl část požadavků splňuje, ale nejsem jistá těma 20 - 30 km vedle kola, možná ani 10. Napínám paměť, co můžu, ale žádnýho většího pudla jsem u kola nikdy nepotkala.

Napadl mě taky evropskej sáňovej, ale tam si nejsem jistá, jak je pro začátečníky snadnej na výchovu. Nějaký tu v okolí máme a běhají dobře se vším možným, ale část jich blbě vychází s psama.
Nebo dalmatin, ale ten líná ve dvou barvách a lovecký pudy tam myslím taky jsou.

14.9.2020 12:18
14.9.2020 12:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já nevím, znám z okolí několik lidi, co si bere psa ke kolu, a až na jednoho ESP (který ale sportuje, a chodí v tahu) je spíš žalostný pohled - psi znudění z toho, že musí monotónně klusat po tvrdým u kola, a vsadím se, že kdyby mohli, tak tuhle "zábavu" si rozhodně nevyberou.

Mně tohle cílené kupování psa jako doplněk ke kolu nepřijde jako moc šťastné.

... něco jineho je, pokud má sportovní pes kolo zařazené jako součást treninku třeba v zimním období, kdy se dělá fyzička, ale tam se běhají jiný objemy a má to nějaký systém.

14.9.2020 12:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zoia napsal(a):
Flat se na běhání u kola nehodí. Je už dost těžkej a žádnej vytrvalej běžec to není, chce spíš čuchat, něco nosit a lovit.
Pudl část požadavků splňuje, ale nejsem jistá těma 20 - 30 km vedle kola, možná ani 10. Napínám paměť, co můžu, ale žádnýho většího pudla jsem u kola nikdy nepotkala.

Napadl mě taky evropskej sáňovej, ale tam si nejsem jistá, jak je pro začátečníky snadnej na výchovu. Nějaký tu v okolí máme a běhají dobře se vším možným, ale část jich blbě vychází s psama.
Nebo dalmatin, ale ten líná ve dvou barvách a lovecký pudy tam myslím taky jsou.

Taky znám pár ESP, se psy vychází dobře, ale loví. Pokud jsou v zápřahu a makají, tak ne, ale na normálních procházkách jo. Většina z nich chodí trvale na vodítku, zbytek nosí EO.

Ale to je jen pár jedinců, takže nemůžu soudit plemeno jako celek. Myslím, že tu byla paní, která je chová? Pod nickem Marushka, nebo se pletu?

14.9.2020 12:47

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Suter

no tak ja nevim, ale podle toho clanku by k tomu pudlovi meli poridili i toho huskouna, aby se pudl mel od koho naucit behat vedle kola

MilosP

14.9.2020 13:13
MilosP

XXX.XXX.94.176

Dobrý den,

všem děkuji za reakce. Zkusím pokrýt to hlavní, co zaznělo a co jsem si z toho zatím vzal:

- Ještě jednou díky za tip na pudla. Podle toho, co jsem se zatím dočetl, by se mohl hodit. Sice se mi kudrnatí psi až tak nelíbí (a doteď se mi pudlové vyložene nelíbili kvůli jejich srandovním sestřihům), ale radši vyberu psa, se kterým budeme "kompatibilní" než psa, co se mi děsně líbí, ale moc se nepotkáváme v aktivitě a očekávání.

Ad pudl - kolik se s ním tak dá naběhat? Počítám, že těch 10km nebude problém. Nebo je to již moc? Co delší trasy? Samozřejmě se budu vyhýbat asfaltu, co to jde - tzn spíš lesní cesty a pěšiny (kde to půjde). Má tendence lovit, nebo ho to půjde odnaučit?

Střih na sporťáka - musí se pak pořád nějak složitě vyčesávat? Co jsem našel na webu, tak právě péčí o srst dost "strašili" a psali o x hodinách týdně.

Na pitbulla ani ČHS (asi ani na ESP) bych si asi netroufl. Kamarádi sice pitbully mají a nedají na ně dopustit, ale je to jejich nevímanikolikátý pes. Já si na takového psa (obzvlášť v Praze) nevěřím.

Ad proč psa chceme - ano, děti i byt máme, vadí to snad? Určitě pes není poslední věc, která mi chybí "do sbírky". Asi bych uměl dělat parád jinými věcmi a rozhodně ho nepotřebuji, aby mě ke sportu dotáhl. Prostě bych chtěl parťáka ke mně na sport, k dětem, domů k rodině. Někoho, kdo s námi půjde na výlet, a kdo bude s námi spokojený doma.

Ad pes výhradně ke kolu - chápu, že to pak psi nebaví. Myslím, že naprostá většina aktivit bude běhání po lese. Na kolo taky spíš na krátké blbnutí po lese, na úzkých pěšinkách. Upřímně delší výlety jsou jeden z důvodů proč váháme. Chápu, že kolem Prahy ho jen tak někam nevezmeme a necheme ho pak nechávat doma. Ale když budeme mimo Prahu, někde v lesích bylo by fajn, aby mohl běžet s námi.

Ad adopce a větší pes - to je dobrý nápad. Papíry extra nepotřebuji, na výstavy chodit nebudeme, nechtěl jsem jen podporovat žádné množírny, ale vzít psa z řádného chovu. Na stránky sportovních psů k adopci určitě mrknu. Díky za tip!

Ohledně věku štěněte a možnosti jej zapojit od cca 1,5 - 2 let. Vím, zvažujeme to. Pokud se rozhodneme pro štěně, chápeme, že to nepůjde rovnou. Naštěstí běháme s paní každý zvlášť (rozdílné tempo i tréninkové plány), takže by s ním vždycky mohl někdo ven.

Díky moc, jdu dál procházet, co jste kdo napsali a budu se průběžně doptávat. Nechci to uspěchat.

Díky za Váš čas.

14.9.2020 13:16
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

no tak ja nevim, ale podle toho clanku by k tomu pudlovi meli poridili i toho huskouna, aby se pudl mel od koho naucit behat vedle kola

A ještě botičky.

14.9.2020 13:21

Já jen ještě tip na menšího psa. Malý pudl, běží dokud se mu to líbí, dokud se nejede po asfaltu - silnici v provozu, když nestíhá, jde do košíku na nosiči, případně do batohu na tůře. Nemusíte přizpůsobovat kilometry psovi. Pak bych lobovala za malého knírače - ale úprava srsti je nutná.
(I když znám paní, která na běžkách vozila v batohu NO- fenku, přece jen to je už jistá úchylka.)

MilosP

14.9.2020 13:29
MilosP

XXX.XXX.189.215

Já jen ještě tip na menšího psa. Malý pudl, běží dokud se mu to líbí, dokud se nejede po asfaltu - silnici v provozu, když nestíhá, jde do košíku na nosiči, případně do batohu na tůře. Nemusíte přizpůsobovat kilometry psovi. Pak bych lobovala za malého knírače - ale úprava srsti je nutná.
(I když znám paní, která na běžkách vozila v batohu NO- fenku, přece jen to je už jistá úchylka.)

Díky za tip. Košíky ani nosič na kole nemám a v batohu ho vozit nebudu:) Radši přizpůsobím kilometry - to nebude problém, když budeme dopředu vědět co jde a nejde. Navíc bych se na zádech bál, že mu při pádu něco udělám.

Mimochodem - ještě k těm adopcím. Psal jsem, že papíry nepotřebuji, že na výstavy chodit nebudeme a nechci podporovat množírny. To je samozřejmě pravda, ale zapomněl jsem ještě na druhý důvod - myslel jsem (možná naivně), že díky původu z CHS, mi třeba chovatel vybere ideálního psa pro nás - sportovce, klidného, snažšího na výchovu a že je jistá garance (samozřejmě ne 100%), že charatkerově pes bude odpovídat očekávání. Jak je to v útulcích? Jsou schopní poradit? Nerad bych pak psa vracel, protože ho nezvládám.

14.9.2020 13:38
Zoia

XXX.XXX.211.224

MilosP napsal(a):
Díky za tip. Košíky ani nosič na kole nemám a v batohu ho vozit nebudu:) Radši přizpůsobím kilometry - to nebude problém, když budeme dopředu vědět co jde a nejde. Navíc bych se na zádech bál, že mu při pádu něco udělám.

Mimochodem - ještě k těm adopcím. Psal jsem, že papíry nepotřebuji, že na výstavy chodit nebudeme a nechci podporovat množírny. To je samozřejmě pravda, ale zapomněl jsem ještě na druhý důvod - myslel jsem (možná naivně), že díky původu z CHS, mi třeba chovatel vybere ideálního psa pro nás - sportovce, klidného, snažšího na výchovu a že je jistá garance (samozřejmě ne 100%), že charatkerově pes bude odpovídat očekávání. Jak je to v útulcích? Jsou schopní poradit? Nerad bych pak psa vracel, protože ho nezvládám.

Dobrý chovatel se vám určitě v rámci svého vrhu pokusí vyjít vstříc, jen teda sportovec a klidný jsou v tomhle případě trochu protiklady, buď je štěně živější, nebo naopak klidnější, nejde mít obojí zároveň :-).

14.9.2020 13:40
Atheira

XXX.XXX.209.8

Upřímně delší výlety jsou jeden z důvodů proč váháme. Chápu, že kolem Prahy ho jen tak někam nevezmeme a nechceme ho pak nechávat doma. Ale když budeme mimo Prahu, někde v lesích bylo by fajn, aby mohl běžet s námi.

Nevím, jestli téhle části úplně rozumím. Delší výlety jsou podle mě pro většinu průměrně aktivních psů v dobrém zdravotním stavu úplně bezproblémová věc. Viděla bych v tom určitě menší zádrhel než v tom běhu u kola na deset a více km teda.
Já fenu tahám s sebou úplně všude. (teda ne, když jedu do města a vracím se ten samý den, to dá rozum, myslím takové ty delší pobyty někde...) Je na ní i vidět, že je tak mnohem spokojenější než kdyby měla zůstat doma. Těší se, když přijíždí vlak, ví, jak se tam chovat, jak se chovat v autě a tak. Jezdila se mnou od samého začátku a naprosto se s tím sžila. Chápe to, ví co a jak, když kromě ní táhnu s sebou třeba hromadu jiných věcí, kufry, krosny a tak. Myslím, že když ho správně povedete, nebude mít zrovna s tímhle problém žádný pes. Samozřejmě se v některých situacích hodí skladnější pes než obr, ale to už je na vás.
Myslím, že jsem si psa pořizovala z dost podobných pohnutek jako vy. Parťáka, co se mnou bude chodit běhat, budu ho moct vzít s kamarády na výlety, pod stan... Odmala jsem toužila po svém psu. Mám útulkáče a sice není vždycky všechno prozářené sluncem, kdo to tak má, žejo, ale ani kdybych mohla znova, jinak bych nevolila.

14.9.2020 13:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MilosP napsal(a):

Myslím, že si to malujete moc na růžovo - chovatel není schopen v 7-8 týdnech vybrat zájemci psa na míru.
Když pominu, že se ta štěňata dost mění, tak právě to, co má předpoklad že bude nadšený sporťák zase díky svému temperamentu nebude úplně snadný na výchovu, a naopak toco se jeví jako hodný troubela, vás s vašim tréninkovým plánem pošle někam...

Navíc se ta štěňata fakt vyvíjí a mění - v jednom vrhu jsem třeba měla psa takovýho Míšu kuličku, co všechny miloval a byl úplný pohodář - z toho se vyloupl hrozný výtržník a lidožrout, a proti tomu byl brácha jako malý takový dacánek, a ten byl so 1,5 roku úplně splachovací...

14.9.2020 13:42

Pudl je prapůvodně pracovní - lovecký pes. Vytrvalost jistě má. Aby se mu líbilo běhat 10, 15 a více km bude záležet na vás a na tom, jak ho na to budete postupně navykat. Jsou psi, tedy plemena, jejichž pudem je běžet a běžet, to jsou seveřani, ESP, ČHP,... A plemena, která k životu potřebují i jinou činnost, a to jsou právě ti pudli. Jsou dobře cvičitelní, někteří měli i složené zkoušky z výkonu, běhali agility, apod. Do rodiny bezva.
Víte, moje poznámka, jestli není pořízení psa to poslední, co vám chybí, a že mi to připadá, jako byste vybíral tělocvičné nářadí, pramení z toho, že u vás necítím touhu po psovi jako takovém. Ale spíše po něčem...

14.9.2020 13:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pudl je prapůvodně pracovní - lovecký pes. Vytrvalost jistě má. Aby se mu líbilo běhat 10, 15 a více km bude záležet na vás a na tom, jak ho na to budete postupně navykat. Jsou psi, tedy plemena, jejichž pudem je běžet a běžet, to jsou seveřani, ESP, ČHP,... A plemena, která k životu potřebují i jinou činnost, a to jsou právě ti pudli. Jsou dobře cvičitelní, někteří měli i složené zkoušky z výkonu, běhali agility, apod. Do rodiny bezva.
Víte, moje poznámka, jestli není pořízení psa to poslední, co vám chybí, a že mi to připadá, jako byste vybíral tělocvičné nářadí, pramení z toho, že u vás necítím touhu po psovi jako takovém. Ale spíše po něčem...

Mám z toho stejný pocit.

14.9.2020 13:53
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já to třeba z toho úvodního příspěvku necítím, naopak mi přijde, že se k tomu tazatel snaží přistupovat zodpovědně a předem chápe, že se bude muset v lecčem psu přizpůsobit. Dneska si všude přečtete, jak je důležité si k sobě vybrat vhodného psa, zamyslet se nad tím, co můžete psu nabídnout a co byste chtěli od něj, něco si předvybrat a pak se zeptat chovatelů a ostatních na zkušenosti, ale když to uděláte, tak je to najednou taky špatně.

Jasně, když to člověk takhle sepíše, tak to může působit trochu strojově, ale ne každej chce ještě zdůvodňovat svoje citový pohnutky. Já, kdybych se sem šla radit ohledně výběru psa, bych je sem popravdě asi taky nepsala, byť v mým případě byla ta touha po psovi už od dětství na prvním místě.

MilosP

14.9.2020 13:54
MilosP

XXX.XXX.86.160

Atheira napsal(a):
Upřímně delší výlety jsou jeden z důvodů proč váháme. Chápu, že kolem Prahy ho jen tak někam nevezmeme a nechceme ho pak nechávat doma. Ale když budeme mimo Prahu, někde v lesích bylo by fajn, aby mohl běžet s námi.

Nevím, jestli téhle části úplně rozumím. Delší výlety jsou podle mě pro většinu průměrně aktivních psů v dobrém zdravotním stavu úplně bezproblémová věc. Viděla bych v tom určitě menší zádrhel než v tom běhu u kola na deset a více km teda.
Já fenu tahám s sebou úplně všude. (teda ne, když jedu do města a vracím se ten samý den, to dá rozum, myslím takové ty delší pobyty někde...) Je na ní i vidět, že je tak mnohem spokojenější než kdyby měla zůstat doma. Těší se, když přijíždí vlak, ví, jak se tam chovat, jak se chovat v autě a tak. Jezdila se mnou od samého začátku a naprosto se s tím sžila. Chápe to, ví co a jak, když kromě ní táhnu s sebou třeba hromadu jiných věcí, kufry, krosny a tak. Myslím, že když ho správně povedete, nebude mít zrovna s tímhle problém žádný pes. Samozřejmě se v některých situacích hodí skladnější pes než obr, ale to už je na vás.
Myslím, že jsem si psa pořizovala z dost podobných pohnutek jako vy. Parťáka, co se mnou bude chodit běhat, budu ho moct vzít s kamarády na výlety, pod stan... Odmala jsem toužila po svém psu. Mám útulkáče a sice není vždycky všechno prozářené sluncem, kdo to tak má, žejo, ale ani kdybych mohla znova, jinak bych nevolila.

Dobrý den,

Vypadlo mi totiž slovo na kole. Delší výlety na kole vidím jako problém. Jinak souhlasím, že delší výlety pěšky by problém být neměly.

14.9.2020 13:59

rapotacka11 napsal(a):
A ještě botičky.

znam jen jedineho pudla nazivo. mam ho rada, ale ...

kdyz vynecham vsechno ostatni - tak ta uprava srsti je pro me, jako majitele kratkosrstych psu -nepredstavitelna.
i kdyz ma sportovni sestrih (a tenhle fakt i sportuje) - stejne se striha kazdy tyden snad ( tlapky, tvare). Ostrihani celeho psa zabere 2 dny. nebo musi do salonu na pul dne.

vim, ze to nekomu nevadi, muze ho to i bavit - ale tak kdyz uz se tu tohle plemeno navrhuje, melo by to tu taky zaznit.

14.9.2020 14:18
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

ČHP je pes dost odlišný od SH. Já bych si ČHP ani SH do bytu nevzala.
Měla jsem v bytě samojeda, není to torpédo jako SH, a myslím, že jsem měla mimořádné štěstí na jedince. Ale seveřana do bytu nedoporučím.
ČHP jsem neměla. Ale je to podle mě pes taky na ven, stejně jako kavkaz, SAO, jihorus, moskevák. I když to není pastevec. Je to pes do tvrdých horských podmínek, pes určený k mushingu, a jako takový je podle mne nevhodný do pražského bytu.
Mnohem lepší volbou je ten královský pudl.

A vy jste se svým samojedem běhala cca 70km týdně? S takovým režimem mohou mít doma kdejakyho psa.
Já myslím, že potřebuji mnohem většího sporťáka.

MilosP

14.9.2020 14:22
MilosP

XXX.XXX.189.215

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Myslím, že si to malujete moc na růžovo - chovatel není schopen v 7-8 týdnech vybrat zájemci psa na míru.
Když pominu, že se ta štěňata dost mění, tak právě to, co má předpoklad že bude nadšený sporťák zase díky svému temperamentu nebude úplně snadný na výchovu, a naopak toco se jeví jako hodný troubela, vás s vašim tréninkovým plánem pošle někam...

Navíc se ta štěňata fakt vyvíjí a mění - v jednom vrhu jsem třeba měla psa takovýho Míšu kuličku, co všechny miloval a byl úplný pohodář - z toho se vyloupl hrozný výtržník a lidožrout, a proti tomu byl brácha jako malý takový dacánek, a ten byl so 1,5 roku úplně splachovací...

Já samozřejmě chápu, že je to živá bytost. A že to není na 100%. Ale myslím, že jsem to četl zrovna tady v jiném vlákně, kde někdo obhajoval CHS, že oproti množírnám se dá charakter psa (alespoň hrubé rysy) lépe predikovat.

14.9.2020 14:23

MilosP napsal(a):
Dobrý den,

Vypadlo mi totiž slovo na kole. Delší výlety na kole vidím jako problém. Jinak souhlasím, že delší výlety pěšky by problém být neměly.

No škoda, že byl zamítnut menší pes s možností svezení v košíku na kole....ten totiž potom zvládne jakkoliv dlouhý výlet a klíďo i po té silnici......prostě je ta možnost, když už je to moc, tak aby se vezl.
Mě ještě napadl knírač....má ho známá, co taky chodí běhat, má střeďáka a úplně v poho.

Nemám zas až takový rozhled, ale u toho kola vidím pouze vytrvalce lehčího typu.

Ještě mě napadla kolie krátkosrstá....ale tam je to opravdu v mém podání...jedna paní povídala, žádnou osobně neznám....takže k tomu by se asi museli vyjádřit zkušenější.

Problém je asi v tom, co člověk nabídne psu dalšího, mimo ten běh a kolo.....protože některým psům, si myslím, že to přijde nuda a budou chtít zaměstnat i hlavinku.

MilosP

14.9.2020 14:27
MilosP

XXX.XXX.112.92

Mám z toho stejný pocit.

Na každého to může působit nějak. Moje motivace v tomhle vlákně je získat co nejvíc faktů k tomu, abych se rozhodl, jestli si psa pořídit, nebo ne. A když faktů, tak mi přijde zbytečné řešit pocity a city. Moji motivaci to nijak nezmění, ale jsem dost rozumný na to, abych si řekl, že i když bych psa chtěl, nejsem ochoten obětovat dost a pes by se mnou nebyl šťastný. Nakonec se možná i rozhodnu tak, že ho raději nechci. A ne proto, že je to pro mě jen další věc, ale právě proto, že si uvědomuji, že to není koupě stylu - teď koupím a když nebude vyhovovat, někomu to dám, jako třeba s kolem.

14.9.2020 14:41

No škoda, že byl zamítnut menší pes s možností svezení v košíku na kole....ten totiž potom zvládne jakkoliv dlouhý výlet a klíďo i po té silnici......prostě je ta možnost, když už je to moc, tak aby se vezl.
Mě ještě napadl knírač....má ho známá, co taky chodí běhat, má střeďáka a úplně v poho.

Nemám zas až takový rozhled, ale u toho kola vidím pouze vytrvalce lehčího typu.

Ještě mě napadla kolie krátkosrstá....ale tam je to opravdu v mém podání...jedna paní povídala, žádnou osobně neznám....takže k tomu by se asi museli vyjádřit zkušenější.

Problém je asi v tom, co člověk nabídne psu dalšího, mimo ten běh a kolo.....protože některým psům, si myslím, že to přijde nuda a budou chtít zaměstnat i hlavinku.

To je problém třeba těch ohařů, jak se zadavatel zmiňoval v úvodu. Tyhle objemy uběhají bez problémů (10 km vedle běžce mnohým v “produktivním věku” bude málo) - když byl můj pes mladý a v kondici, byli jsme na “hlavní” procházce denně alespoň čtyři, spíš šest hodin v lesích (co jsem vydržela jsme běželi, prokládáno chůzí a aktivitami typu stopování, hledání předmětů a osob, aporty s kozlíkem, hraní se psy, plavání atd.). Za každého počasí. K tomu menší procházky ráno a večer. Ohař musí mít odběháno, aby fungoval, jenže potom potřebuje x dalších aktivit, kde se vybije mentálně. A optimálně samozřejmě lovecký výcvik, to se dnes dost opomíjí, a pak si lidé stěžují, že jsou ti psi nesnesitelní. Když už s nimi lidi nechtějí být myslivecky aktivní, musí jim dát alespoň nějaké základy, aby mezi zvěří fungovali a byli odvolatelní, což je za cenu nějakého úsilí a času... To se mi pro zadavatele prostě moc nezdá, je to životní styl. A ten jeho je někde jinde.

14.9.2020 14:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MilosP napsal(a):
Já samozřejmě chápu, že je to živá bytost. A že to není na 100%. Ale myslím, že jsem to četl zrovna tady v jiném vlákně, kde někdo obhajoval CHS, že oproti množírnám se dá charakter psa (alespoň hrubé rysy) lépe predikovat.

Charakter se dá lépe predikovat s ohledem na standard plemene, protože u čistokrevného psa je poavaha tak nějak daná a předvídatelná, popř. jde i vyčíst z bonitačních kódů rodičů.
Ale pokud si zadáte, že chcete akčního sporťáka, co nebude zlobit, tak sem už moc a kouzla chovatele nedosahují.

MilosP

14.9.2020 14:51
MilosP

XXX.XXX.94.176

To je problém třeba těch ohařů, jak se zadavatel zmiňoval v úvodu. Tyhle objemy uběhají bez problémů (10 km vedle běžce mnohým v “produktivním věku” bude málo) - když byl můj pes mladý a v kondici, byli jsme na “hlavní” procházce denně alespoň čtyři, spíš šest hodin v lesích (co jsem vydržela jsme běželi, prokládáno chůzí a aktivitami typu stopování, hledání předmětů a osob, aporty s kozlíkem, hraní se psy, plavání atd.). Za každého počasí. K tomu menší procházky ráno a večer. Ohař musí mít odběháno, aby fungoval, jenže potom potřebuje x dalších aktivit, kde se vybije mentálně. A optimálně samozřejmě lovecký výcvik, to se dnes dost opomíjí, a pak si lidé stěžují, že jsou ti psi nesnesitelní. Když už s nimi lidi nechtějí být myslivecky aktivní, musí jim dát alespoň nějaké základy, aby mezi zvěří fungovali a byli odvolatelní, což je za cenu nějakého úsilí a času... To se mi pro zadavatele prostě moc nezdá, je to životní styl. A ten jeho je někde jinde.

Díky! Přesně proto bych ohaře vyřadil z výběru. Jsou krásní, sportovci, ale já jim umím dát jen ten pohyb, určitě ne myslivost a podobné věci. Protože máte pravdu, že můj životní styl je jiný. Proto se snažím najít psa, se kterým bychom byli kompatibilní.

14.9.2020 14:52
janaa

XXX.XXX.245.98

MilosP napsal(a):

Charakter obecně predikuje standard plemene. Pak samozřejmě jsou ve vrhu aktivní a míň aktivní štěňata, já taky vybírám štěňata majitelům podle toho jak se jeví, nicméně i klidné štěně obecně aktivního plemene bude oproti třeba společenskému plemenu raketa. A druhá věc je, že si odporujete - klidnější štěně vám nikdo nevybere pokud s ním plánujete běh a vyjížďky u kola ale jinak chválím vaše úvahy a zodpovědný přístup

14.9.2020 14:53

Andrýsek3 napsal(a):
A vy jste se svým samojedem běhala cca 70km týdně? S takovým režimem mohou mít doma kdejakyho psa.
Já myslím, že potřebuji mnohem většího sporťáka.

No já bych řekla, že když už psa, tak především vhodného do rodiny, k těm dvěma dětem. Aby se jim dohromady dobře žilo.

Se samojedem jsem neběhala ani já, ani nikdo jiný. Já jsem s ním chodila. A určitě ne každý den 10 km. Při dvou dětech, domácnosti a zaměstnání, bych to ani nestíhala.

14.9.2020 14:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.222

MilosP napsal(a):
Díky! Přesně proto bych ohaře vyřadil z výběru. Jsou krásní, sportovci, ale já jim umím dát jen ten pohyb, určitě ne myslivost a podobné věci. Protože máte pravdu, že můj životní styl je jiný. Proto se snažím najít psa, se kterým bychom byli kompatibilní.

Problém je v tom, že takové ty "běhácí stroje" jsou víceméně jen seveřani (a to ještě jen mimo letní sezónu), a ESP, a ti zase nesplňují ostatní kriteria.

14.9.2020 15:02

MilosP napsal(a):

Problém je, že většina plemen, která s Vámi zvládne Váš tréninkový plán, na to fyzicky má díky tomu, že byla vyšlechtěna k tvrdé práci. A běh u kola nebo běžce je poměrně jednotvárná činnost, která tu tvrdou práci nahrazuje pouze částečně. Takže buď byste musel výrazně slevit ze svých požadavků nebo psu nabídnout něco víc. Obě možnosti ale znamenají poměrně zásadní změnu životního stylu. Co ještě pět let počkat, až doroste starší potomek? Třeba bude pro psy zapálený, a pokryje Vám to, co psovi sám dát nemůžete...? Ale je to jen nápad, samozřejmě. :-)

Možná byste si měl také ujasnit, jak přesně ty aktivity budete chtít provozovat. Jestli pes poběží vedle Vás, anebo bude v tahu (hledejte např. canicross, bikejöring, scooterjöring, dogtrekking...). Podívejte se případně také na www.behejsepsem.cz nebo www.mushing.cz. Pro inspiraci.

14.9.2020 15:09
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

No já bych řekla, že když už psa, tak především vhodného do rodiny, k těm dvěma dětem. Aby se jim dohromady dobře žilo.

Se samojedem jsem neběhala ani já, ani nikdo jiný. Já jsem s ním chodila. A určitě ne každý den 10 km. Při dvou dětech, domácnosti a zaměstnání, bych to ani nestíhala.

Jen mě překvapuje, že vy jste seveřana v bytě měla, ale nikoho jiného by to nemělo ani napadnout. A to ještě ke všemu, když dokonce s těma dvěma dětma dokážou takto nadstandartně sportovat. Což nevím, jestli zrovna seveřan je nejlepší nápad pro ně. Ale myslím, že běžný pes takový fyzicky zaprah úplně nezvládne, takže bych volila opravdu sporťáka, klidně toho ESP, a myslím, že nebude v bytě s takovým režimem nešťastný.

14.9.2020 15:13

Andrýsek3 napsal(a):
Jen mě překvapuje, že vy jste seveřana v bytě měla, ale nikoho jiného by to nemělo ani napadnout. A to ještě ke všemu, když dokonce s těma dvěma dětma dokážou takto nadstandartně sportovat. Což nevím, jestli zrovna seveřan je nejlepší nápad pro ně. Ale myslím, že běžný pes takový fyzicky zaprah úplně nezvládne, takže bych volila opravdu sporťáka, klidně toho ESP, a myslím, že nebude v bytě s takovým režimem nešťastný.

Myslím, že primárně nejde o to, že by ten režim nebyl pro seveřana / ESP vhodný, ale o to, že nevyhovují zadavatelovým kritériím. A pokud má ten pes běžet volně u nohy, což se, pravda, objevilo jen v náznaku, moc si to neumím představit. Neříkejte mi, že pokud bude mimo program “teď tahám a pracuju”, tak že nevezme čáru za prvním zajícem, kterého zadavatel vyplaší...

14.9.2020 15:17

celkem mi to vychází na tu kraťandu

ale i belgický ovčák (takový tervík), který má samozřejmě jako ovčák nějaké to ale.....
NO, BŠO...ale....

ČSV radši nezmiňovat

lovečtí už padlo

seveřani, ale

14.9.2020 15:18
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

Myslím, že primárně nejde o to, že by ten režim nebyl pro seveřana / ESP vhodný, ale o to, že nevyhovují zadavatelovým kritériím. A pokud má ten pes běžet volně u nohy, což se, pravda, objevilo jen v náznaku, moc si to neumím představit. Neříkejte mi, že pokud bude mimo program “teď tahám a pracuju”, tak že nevezme čáru za prvním zajícem, kterého zadavatel vyplaší...

Jo, já si asi nevšimla, že psal, že má běhat vedle nohy, lovecký pud ano, to psal. Osobně si fakt neumím představit královského pudla, jak běhá 10km 5x týdne, nebo i 20 - 30km občas. K tomu kolo. Čímž neříkám, že nejsou sportovně založený. Ale tady bych to videla opravdu na nějakého echt sportovce už, a ti dost často loví. Umím si představit i nějakého bulla, to jsou také dříči, ale zase lovecký pud, nesnášenlivost s ostatními psy. No těžké..

14.9.2020 15:18

Andrýsek3 napsal(a):

Nenapadlo vás, že je to právě proto, že jsem seveřana v bytě měla? Myslím, že jsem měla docela štěstí na jedince. Taky je to tím, že jsem v průběhu života některé svē názory přehodnotila na základě svých zkušeností...

14.9.2020 15:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.222

celkem mi to vychází na tu kraťandu

ale i belgický ovčák (takový tervík), který má samozřejmě jako ovčák nějaké to ale.....
NO, BŠO...ale....

ČSV radši nezmiňovat

lovečtí už padlo

seveřani, ale

Tervík potřebuje HODNĚ zaměstnat hlavu - tomu z tupého běhání hrábne.

14.9.2020 15:23
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

Nenapadlo vás, že je to právě proto, že jsem seveřana v bytě měla? Myslím, že jsem měla docela štěstí na jedince. Taky je to tím, že jsem v průběhu života některé svē názory přehodnotila na základě svých zkušeností...

Asi ano. Napsat sem, že si chcete pořídit samojeda do bytu k dvou malým dětem a práci, tak od svého staršího já dostanete teda pořádnou sodu. 😛😃

14.9.2020 15:23

Tervík potřebuje HODNĚ zaměstnat hlavu - tomu z tupého běhání hrábne.

však tam mám to "ale"

14.9.2020 15:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.222

však tam mám to "ale"

To je ale dost velké ALE, protože zadavatel asi nemá v plánu se psem aktivně cvičit.
To už mi jako menší zlo přijde ten ESP - pokud bude běhat v tahu, tak ničemu nevadí lovecký pud. A hlavně ho bude to běhání taky bavit, zatímco pro každého jiného psa to bude opruz srovnatelný s během na pásu...

14.9.2020 15:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.222

však tam mám to "ale"

A ty chlupy z tervíka - po by paní zadavatelovou asi vezli nohama napřed 😱

14.9.2020 15:30

Andrýsek3 napsal(a):
Jo, já si asi nevšimla, že psal, že má běhat vedle nohy, lovecký pud ano, to psal. Osobně si fakt neumím představit královského pudla, jak běhá 10km 5x týdne, nebo i 20 - 30km občas. K tomu kolo. Čímž neříkám, že nejsou sportovně založený. Ale tady bych to videla opravdu na nějakého echt sportovce už, a ti dost často loví. Umím si představit i nějakého bulla, to jsou také dříči, ale zase lovecký pud, nesnášenlivost s ostatními psy. No těžké..

Přiznávám, že jsem si to z úvodního příspěvku představovala trochu jinak. Tím, jak diskuze plyne a jak zadavatel postupně upřesňuje svůj režim a očekávání, si stojím za svým příspěvkem z 15:02. :-)

14.9.2020 15:49

A ty chlupy z tervíka - po by paní zadavatelovou asi vezli nohama napřed 😱

bych to nechala na paní zadavatelové......

a, jak už zde proběhlo x-krát, dlouhé chlupy se sbírají daleko snáze než krátké, a línají všichni (krom pár plemen)

měla jsem v bytě huňatého HW, línal v podstatě stále, ale málo, a stačilo přejet hrablem a bylo čisto
a pyreneják nepouští nic, v podstatě bohužel.....

MilosP

14.9.2020 15:54
MilosP

XXX.XXX.94.176

Díky všem za názory.

Abych si to ujasnil - je problém, že by měl běžet "u nohy" tzn. pořád vedle mě, nebo je obecně problém, že by ho nebavilo chodit běhat? Asi nepoužívám správné pojmy, ale nepotřebuji, aby běžel přesně vedlě mě - je mi celkem jedno, že popoběhne dopředu, občas se zastaví. Běhám většinou brzy ráno, když v lese moc lidí není. Stačí mi, když budu pořád cca vědět, kde je a nevezme mi dráhu jak zavětří prvního zajíce.

Nechci aby mě tahal, chci mu dát možnost, aby se proběhl volně. Proto jsem doufal, že se dá najít pes, kterého by tohle bavilo, zvládl by to a zároveň by neměl tak silné lovecké pudy. Přišlo mi, že kdybych ho dobře naučil základům jako k noze atp. mohlo by to fungovat.

Ale na základě toho, co tady čtu mám dojem, že se asi pletu a takový pes není. Respektive není takový, kde by nebyl problém buď se zátěží, nebo naopak s hlavou, nebo trénovatelností, nebo...

Každopádně pořád lepší to zjistit teď, než případně po pořízení. Díky.

14.9.2020 16:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.222

MilosP napsal(a):
Díky všem za názory.

Abych si to ujasnil - je problém, že by měl běžet "u nohy" tzn. pořád vedle mě, nebo je obecně problém, že by ho nebavilo chodit běhat? Asi nepoužívám správné pojmy, ale nepotřebuji, aby běžel přesně vedlě mě - je mi celkem jedno, že popoběhne dopředu, občas se zastaví. Běhám většinou brzy ráno, když v lese moc lidí není. Stačí mi, když budu pořád cca vědět, kde je a nevezme mi dráhu jak zavětří prvního zajíce.

Nechci aby mě tahal, chci mu dát možnost, aby se proběhl volně. Proto jsem doufal, že se dá najít pes, kterého by tohle bavilo, zvládl by to a zároveň by neměl tak silné lovecké pudy. Přišlo mi, že kdybych ho dobře naučil základům jako k noze atp. mohlo by to fungovat.

Ale na základě toho, co tady čtu mám dojem, že se asi pletu a takový pes není. Respektive není takový, kde by nebyl problém buď se zátěží, nebo naopak s hlavou, nebo trénovatelností, nebo...

Každopádně pořád lepší to zjistit teď, než případně po pořízení. Díky.

Aktivní pes nebude chtít běžet u nohy - bude chtít opravdu běhat svým tempem, a dělat u toho psí věci - čuchat, prozkoumávat, a s velkou pravděpodobností i lovit.
Plemen s opravdu potlačeným loveckým pudem zase není tak moc, a znudědý pes v lese navolno se Vám rozloví skoro každý, protože si bude hledat zábavu, kterou Vy mu monotónním během nedáte.

14.9.2020 16:06
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

Já myslím, že by to i ta bordera zvládla. Ony se tady dost demonizuji, já jich znám mnoho a jsou to fajn psy, a to se s většinou z nich nedělá tolik, co plánujete vy. Jen bych k tomu ještě přibrala nějaké zaměstnání hlavy, třeba obedience, co by třeba mohlo bavit dělat i některé z dětí nebo ženu. Jinak ta by zvládla běhat vedle vás, učí se rychle, bývají nekonfliktní, neloví. Není tak velká, do bytu vcelku ideální, za mě i k větším dětem. Nemyslím si, že vy byste měl nevyhovující podmínky oproti těm tisícům ostatních, co si je pořizují, a i tak mi ti psi nepřijdou nešťastní.

14.9.2020 16:36

No já bych ještě obecně k tomu dodala....zadavatel by chtěl psa, co by mu sedl a co by byl v jeho životním stylu šťastný...což je chválihodné...zároveň ale nehodlá něco na svém životě měnit a raději si psa v tom případě nepořídí....alespoň tak to chápu já a za mě je to velmi rozumný přístup.

A teď...i kdyby se našel pes, který těmto kritériím bude vyhovovat, který bude v takové rodině šťastný a nadšeně s nima bude sportovat....ale jak dlouho?? Jako štěně to nelze, na mladého psa v růstu je to dle mého taky hodně. Takže defakto z kraje třeba 1 a půl roku nebo i déle (nevím, kdy můžou mladí rostoucí psi už zvládnout takovou zátěž, aby je to nepoškodilo)....co po tuto dobu se psem?? Přizpůsobí rodina svůj životní styl psu na takhle dlouho??
A dál...pes nebude do smrti smrťoucí ve stejné kondici, co když už v osmi letech takovej zápřah nedá....a co potom s tím psem třeba další 3-5 let??
A co když pes nebude zdravý?? Ani PP zdraví nezaručí, co když třeba ve třech letech nebude mít v pořádku srdíčko a nějakých deset kilometrů bude sci-fi, co když nebude mít v pořádku klouby a nějaký běh u kola bude nemyslitelný?? atd atd

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že si pořizuju psy, kteří mi vyhovují, kteří zvládají můj životní styl a jsou spokojení a šťastní a přesto jsem kvůli každému svému psu musela dělat minimálně kompromisy a nebo hodně věcí psu přizpůsobit......pro mě žádný problém, psi jsou můj život...pes je na prvním místě, pes je můj koníček, moje všechno, ale zadavatel má jiné priority a pes by měl do tohoto zapadnout.

14.9.2020 16:50
marushka

XXX.XXX.134.50

marcelaamax napsal(a):
Taky znám pár ESP, se psy vychází dobře, ale loví. Pokud jsou v zápřahu a makají, tak ne, ale na normálních procházkách jo. Většina z nich chodí trvale na vodítku, zbytek nosí EO.

Ale to je jen pár jedinců, takže nemůžu soudit plemeno jako celek. Myslím, že tu byla paní, která je chová? Pod nickem Marushka, nebo se pletu?

Ano, je to přesně jak píšete 😊 Určitě to na sport není špatná volba, jsou to super rodinní parťáci, ale loví. Určitě se ty lovecké pudy dají s trochou práce potlačit, ale zadarmo to není..

Jak tu někdo zmiňoval alaskana nevhodného do spřežení, tak to je podle mě asi nejlepší volba. Většinou tihle psíci bývají nové rodině nesmírně vděční, nějaký alespoň částečný základní výcvik mají a výlety toho typu, co psal zadavatel, zvládnou levou zadní..

14.9.2020 16:59
marcelaamax

XXX.XXX.176.7

Aktivní pes nebude chtít běžet u nohy - bude chtít opravdu běhat svým tempem, a dělat u toho psí věci - čuchat, prozkoumávat, a s velkou pravděpodobností i lovit.
Plemen s opravdu potlačeným loveckým pudem zase není tak moc, a znudědý pes v lese navolno se Vám rozloví skoro každý, protože si bude hledat zábavu, kterou Vy mu monotónním během nedáte.

Moje psy baví běhat, baví je i běhat u kola, jak jste psala, že to vetsinu psů nebaví.

Ale baví je to jen v tahu, kdy fakt můžou makat. Občas jedeme kus u silnice, kde musí běžet u nohy a sice to zvládnou, ale odvareni z toho nejsou. Kdyby měli běhat jen u nohy, tak je to nebaví.

A myslím, že nějak podobně to bude mít i ten ESP.

14.9.2020 18:30
marcelaamax

XXX.XXX.176.7

marushka napsal(a):
Ano, je to přesně jak píšete 😊 Určitě to na sport není špatná volba, jsou to super rodinní parťáci, ale loví. Určitě se ty lovecké pudy dají s trochou práce potlačit, ale zadarmo to není..

Jak tu někdo zmiňoval alaskana nevhodného do spřežení, tak to je podle mě asi nejlepší volba. Většinou tihle psíci bývají nové rodině nesmírně vděční, nějaký alespoň částečný základní výcvik mají a výlety toho typu, co psal zadavatel, zvládnou levou zadní..

S tím alaskanem jsem to psala taky já. Tu fenku jsem viděla, byla kontaktní, a vděčná. To tam byli všichni psi, asi jak je jich hodne, tak si užívají přítomnost panička. Ale upřímně nevím, jak by si zvykala v bytě, když byla zvykla na úvaze. Jestli by nestekala, nenicila atd.

14.9.2020 19:07
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Co knírač nebo beauceron?

14.9.2020 19:15

Andrýsek3 napsal(a):
Asi ano. Napsat sem, že si chcete pořídit samojeda do bytu k dvou malým dětem a práci, tak od svého staršího já dostanete teda pořádnou sodu. 😛😃

Určitě. Ale tehdy jsme byli mladí, byt velký a v přízemí. Časem jsme se stěhovali do domku s dvorem a zahradou, a pak řízením osudu do bytu ve čtvrtém patře bez výtahu. Samojed se tam dožil téměř 15 let... v pohodě.
Ale černá ruská terierka mi v tom bytě onemocněla a začala mít problémy s udržením stolice i moči. Nebylo to lehké.

14.9.2020 19:31

No já bych ještě obecně k tomu dodala....zadavatel by chtěl psa, co by mu sedl a co by byl v jeho životním stylu šťastný...což je chválihodné...zároveň ale nehodlá něco na svém životě měnit a raději si psa v tom případě nepořídí....alespoň tak to chápu já a za mě je to velmi rozumný přístup.

A teď...i kdyby se našel pes, který těmto kritériím bude vyhovovat, který bude v takové rodině šťastný a nadšeně s nima bude sportovat....ale jak dlouho?? Jako štěně to nelze, na mladého psa v růstu je to dle mého taky hodně. Takže defakto z kraje třeba 1 a půl roku nebo i déle (nevím, kdy můžou mladí rostoucí psi už zvládnout takovou zátěž, aby je to nepoškodilo)....co po tuto dobu se psem?? Přizpůsobí rodina svůj životní styl psu na takhle dlouho??
A dál...pes nebude do smrti smrťoucí ve stejné kondici, co když už v osmi letech takovej zápřah nedá....a co potom s tím psem třeba další 3-5 let??
A co když pes nebude zdravý?? Ani PP zdraví nezaručí, co když třeba ve třech letech nebude mít v pořádku srdíčko a nějakých deset kilometrů bude sci-fi, co když nebude mít v pořádku klouby a nějaký běh u kola bude nemyslitelný?? atd atd

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že si pořizuju psy, kteří mi vyhovují, kteří zvládají můj životní styl a jsou spokojení a šťastní a přesto jsem kvůli každému svému psu musela dělat minimálně kompromisy a nebo hodně věcí psu přizpůsobit......pro mě žádný problém, psi jsou můj život...pes je na prvním místě, pes je můj koníček, moje všechno, ale zadavatel má jiné priority a pes by měl do tohoto zapadnout.

Klíčové je, že pro vás, pro mě, pro většinu zde pravidelně diskutujících, je pes koníček, kůň s velkým K, kterému se věnujeme řadu let či desetiletí. Zadavatel dotazu si chce psa pořídit ne proto, že by ho lákala kynologie, ne, že má zájem o psa jako takového, ale aby měl s kým sportovat. A to je pro mě chabý důvod. Navíc si dost dobře nedokáže představit, že aby mohl pes s ním běhat na volno, musí ho naučit spolehlivé přivolaní. A to není zas až tak jednoduché, a samozřejmé.

MilosP

14.9.2020 19:58
MilosP

XXX.XXX.112.92

To jsou validní připomínky. S tím, že když bude malý a starý to nepůjde počítám automaticky. Jak jsem psal, běháme separátně, takže i když nepůjde, není to žádná věda, pořád není nutné, aby byl doma sám. Když bude nemocný, tak je to samozřejmě škoda, ale budeme se muset přizpůsobit. Samozřejmě by to komplikovalo ty různé celodenní výlety, ale to se dá těžko plánovat dopředu.

Ad dolní citace od Balu - ano, máte pravdu. Pes není a asi nikdy nebude celý můj život. Ale nemyslím si, že jsem tak naivní abych nechápal, že ho budu muset i cvičit, nebude se mnou běhat, když bude štěně a nebude se mnou běhat, když bude nemocný. A i když to není "světlo mého života", pořád si myslím, že ho můžu mít rád a dobře se o něj postarat.

Jenom abychom si ujasnili - já na běhání nikoho nepotřebuji. Nemám problém běhat sám. Zvažuji psa, protože si myslím, že by to pro nás mohl být dobrý parťák - k dětem, do rodiny... A rád bych psa, který (když bychom si ho pořídili) s námi bude náš aktivní život sdílet, protože je to prostě velká část našeho života. A přijde mi blbost pořizovat si psa, který bude sedět doma, když půjde někdo z rodiny běhat a který se zadýchá, když půjdeme na celý den někam do skal.

Ale chápu, že to každý vidí jinak. I tak díky všem za rady.

14.9.2020 20:04

MilosP napsal(a):
To jsou validní připomínky. S tím, že když bude malý a starý to nepůjde počítám automaticky. Jak jsem psal, běháme separátně, takže i když nepůjde, není to žádná věda, pořád není nutné, aby byl doma sám. Když bude nemocný, tak je to samozřejmě škoda, ale budeme se muset přizpůsobit. Samozřejmě by to komplikovalo ty různé celodenní výlety, ale to se dá těžko plánovat dopředu.

Ad dolní citace od Balu - ano, máte pravdu. Pes není a asi nikdy nebude celý můj život. Ale nemyslím si, že jsem tak naivní abych nechápal, že ho budu muset i cvičit, nebude se mnou běhat, když bude štěně a nebude se mnou běhat, když bude nemocný. A i když to není "světlo mého života", pořád si myslím, že ho můžu mít rád a dobře se o něj postarat.

Jenom abychom si ujasnili - já na běhání nikoho nepotřebuji. Nemám problém běhat sám. Zvažuji psa, protože si myslím, že by to pro nás mohl být dobrý parťák - k dětem, do rodiny... A rád bych psa, který (když bychom si ho pořídili) s námi bude náš aktivní život sdílet, protože je to prostě velká část našeho života. A přijde mi blbost pořizovat si psa, který bude sedět doma, když půjde někdo z rodiny běhat a který se zadýchá, když půjdeme na celý den někam do skal.

Když bude pes malý a vy půjdete běhat, neznamená to, že bude jen tak doma . V tu dobu bude třeba se mu věnovat, vychovávat ho, učit ho, hrát si s ním... Počítáte s tím, že mu budete muset vy i vaše žena věnovat dostatek času? Ten čas budete muset někde ukrojit.

14.9.2020 20:32

Já bych to trochu shrnula ( protože mě to před lety potkalo ) :

Pes vám život překope, pořízením psa změníte životní styl. A teď nemám na mysli vaše běhání, ale všechno ostatní.
Ještě bych to přirovnala takhle : Dítě je v 10ti letech poměrně samostatné. Pes je na vás závislý 15, 16 let stejně, jako by dítě zůstalo cca tříleté.
Možná je to hloupý přměr, ale desetiletému dítěti zavoláte, že jste se zdrželi a ať si zatím vezme rohlík a napíše úkoly.
Pes vás bude v ten pravý čas čekat, bude přešlapovat u dveří, případně kňučet, pak na ty dveře skákat, případně do nich prokouše díru - všechno podle toho, jak dlouho se zdržíte.

14.9.2020 23:14
kashttan

XXX.XXX.243.239

Ono to sportování se psem není tak růžové. Někteří psi prostě deset kilometrů neubehnou, natož víc. Bude trvat než se vůbec naučí běžet bez čuchání a zastavování, pokud vůbec, ještě s vaší představou netahání, to jako s vodítkem v ruce nebo úplně na volno? S některými plemeny máte od května do září takřka stopku nebo musíte přizpůsobovat čas jim. U kola je to ještě víc jiné jet se psem než bez. Jet na výlet s rodinou a psem chce bravurní plánování, ale spíš je to nereálné. Plus dokonalou poslušnost, kterou vám základní kurz na cvičáku fakt nezajistí. Jediný bezpečný způsob je pes na postroji, odpružené vodítko a pružina směřující dopředu, pes běžící v tempu před kolem a tahající. V jiném případě se vám pes zamotá do kole nebo bude neustále zastavovat, vy nedojedete nikam... Dál potřebujete měkkou cestu, ideálně bez lidí, psů a dalších elementů. Každý větší asfaltový úsek je v tahu problém. Žiju na samotě a i tak jezdím na kole pouze pondělí až čtvrtek dopoledne nebo ráno. Představa že při životě v Praze blízko lesoparku najdete vhodné místo pro bezpečné vyjížďky se psem je spíš naivní. Ano je možné, že psa vychováte v úžasného parťáka, který vám vše splní, bude běhat navolno vedle kola a ignorovat kolemjdoucí psy. Je ovšem pravděpodobnější, že pes bude mít maximálně průměrnou poslušnost, budou ho zajímat ostatní psy a další věci a tak bude vyjížďka v místech, kde jsou psy spíš o hubu. Což ostatně kolo se psem prostě je. Zkuste kouknout na ty "psi" disciplíny, třeba vás to zaujme, nějak to dozraje a jednou budete mít psa na běhání a do tahu. Mimochodem píšete, že máte se ženou jiný způsob tréninku, tempo... No vězte, že pes bude mít taky jiné. Od doby, co mám psa, trénuji zcela dle potřeb psa.

15.9.2020 00:02
b.k

XXX.XXX.210.123

Tak pak bych zvažovala klasiku ,tedy Německého ovčáka nebo i Boxera
Obé naplní vaše představy,obé může mít začátečník,obé se dobře,lehce a snadno cvičí a ovládá ..
S úpravou srsti také není problém .
Nicméně musím odpovědět - toho pitbula(viz výše) jsem myslela smrtelně vážně .

15.9.2020 09:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zadavateli a co zvážit canicross? Běh se psem v tahu? Pes běhá v postroji, na vodítku s amortizérem, v tahu. Tím vám odpadají starosti s loveckým pudem. A pak bych klidně šla do toho ESP.

Třeba vás to nakonec chytne a se psem začnete i závodit

15.9.2020 09:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Zadavateli a co zvážit canicross? Běh se psem v tahu? Pes běhá v postroji, na vodítku s amortizérem, v tahu. Tím vám odpadají starosti s loveckým pudem. A pak bych klidně šla do toho ESP.

Třeba vás to nakonec chytne a se psem začnete i závodit

To jsem psala taky, ale zadavatel nechce, aby byl pes v tahu.

Pak už mě napadá jen psí robot (už vyrábějí i docela autentické), ten jediný asi splňuje všechno - bude klusat u nohy, nebude lovit, nelíná, netahá na chlupech domů bláto, nezlobí, nemusi se s ním prvnich nekolik měsíců každý 3-5 hodin ven, přizpusobí se tréninkovému plánu obou partnerů...

Podle mě si zadavatel možná neumí představit první minimálně rok se psem - kdy je to hlavně o nekonečném venčení, úklidu, rozkousaných věcech a nábytku a tak vůbec...

15.9.2020 09:38

b.k napsal(a):
Tak pak bych zvažovala klasiku ,tedy Německého ovčáka nebo i Boxera
Obé naplní vaše představy,obé může mít začátečník,obé se dobře,lehce a snadno cvičí a ovládá ..
S úpravou srsti také není problém .
Nicméně musím odpovědět - toho pitbula(viz výše) jsem myslela smrtelně vážně .

Tak se mi zdá, že NO ( chlupy ) a boxera ( slinty ) zadavatel/ka v pražském bytě nee....

15.9.2020 09:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak se mi zdá, že NO ( chlupy ) a boxera ( slinty ) zadavatel/ka v pražském bytě nee....

Jj, on si nepejskař neumí moc představit, jak vypadá pes po proběhnutí v lesoparku, když je venku hnusně (a bahno je v našich zeměpisných šířkách půl roku), takže po příchodu člověk dává skoro hodinu dohromady psa i předsíň/chodbu od blata...

... a když se pes stihne před umytím otřepat, tak má ten úklid ještě na dýl 🤫

15.9.2020 09:56

Pak už mě napadá jen psí robot (už vyrábějí i docela autentické), ten jediný asi splňuje všechno - bude klusat u nohy, nebude lovit, nelíná, netahá na chlupech domů bláto, nezlobí, nemusi se s ním prvnich nekolik měsíců každý 3-5 hodin ven, přizpusobí se tréninkovému plánu obou partnerů...

Podle mě si zadavatel možná neumí představit první minimálně rok se psem - kdy je to hlavně o nekonečném venčení, úklidu, rozkousaných věcech a nábytku a tak vůbec...

zadavatel možná neumí představit první minimálně rok se psem

na druhou stranu - psa si porizuji lidi s detmi, ne nactileti pubertaci.
to uz jsou lidi s empatii, proste se za pochodu - prizpusobi.

protoze jestli tahle rodina neni vhodna pro porizeni psa, tak by o nem asi vazne uz nemel uvazovat nikdo :-)

15.9.2020 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jo, ale na mě to působilo tak, jakože zadavatel nechtěl aby byl pes v tahu, protože si myslel, že tím toho psa nějak omezuje. Třeba mu vůbec nedochází, že právě v tom tahu to psa bude bavit a bude to brát i jako "práci"? Ale třeba jsem to špatně pochopila.

Ale i tak no, do toho roka, roka a půl určitě nebude moct běhat takhle naplno ani ESP. A nestačí, že když jeden z rodiny bude běhat, tak druhý s ním bude doma. Bude potřeba psa brát na procházky, do města mezi lidi, psy, naučit ho základní ovladatelnosti, vychovat....A právě tohle je na tom psím období to nejtěžší. Ono spousta lidí vidí dospělé vychované psy a říká si, jak by bylo fajn, kdyby taky měli takového parťáka, ale už nevidí, kolik času, úsilí a nervů to majitele stálo .

15.9.2020 10:03

Jj, on si nepejskař neumí moc představit, jak vypadá pes po proběhnutí v lesoparku, když je venku hnusně (a bahno je v našich zeměpisných šířkách půl roku), takže po příchodu člověk dává skoro hodinu dohromady psa i předsíň/chodbu od blata...

... a když se pes stihne před umytím otřepat, tak má ten úklid ještě na dýl 🤫

tak nevím.....
ale tohle neznám
tohle je až jízda strašidelným hradem - bubáci zprava, bubáci zleva........

15.9.2020 10:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tak nevím.....
ale tohle neznám
tohle je až jízda strašidelným hradem - bubáci zprava, bubáci zleva........

Já tohle na baraku už taky neznám, protože po příchodu z venku hodím psy uschnout to kotce, kde z nich to blato odpadá, pak prejedu kartáčem, a muzou domů, ale v bytě jsem si toho prvních 10 let užila dost.

15.9.2020 10:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

zadavatel možná neumí představit první minimálně rok se psem

na druhou stranu - psa si porizuji lidi s detmi, ne nactileti pubertaci.
to uz jsou lidi s empatii, proste se za pochodu - prizpusobi.

protoze jestli tahle rodina neni vhodna pro porizeni psa, tak by o nem asi vazne uz nemel uvazovat nikdo :-)

Jako mě se to nejeví vyloženě jako špatné podmínky.Jenže hlavní problém je v tom, že by se museli udělat nějaké kompromisy a zadavatel kvůli psovi nic moc měnit nechce.

Na tenhle režim bych fakt viděla vyloženě psa sporťáka typu toho ESP, ale holt by museli vynechat jeden trénink běhání denně a místo toho jít se psem na normální prochajdu, cvičit vychovávat. Protože ten sporťák bude samozřejmě jako neřízená střela už jako štěně a bude potřebovat unavit, vyběhat (ale ne 10 km v tepmu), vylítat s ostatními psy atd.... Pokud s tímhle zadavatel počítá a jsou ochotni se tomu přizpůsobit, tak potom proč ne. Ale přijde mi, že je to bráno spíš tak, že se rok kvůli psovi v běhu omezovat nebudou....Na druhou stranu chválím přístup, že psa nechtějí za každou cenu

Pořád v tomhle případě vidím jako nejideálnější řešení toho mladého psa, který se třeba nehodí do spřežení... Tam odpadne venčení, z části výchova, pes bude mít už rozum a hlavně bude moct od začátku běhat, takže se režim zadavatelů nijak zvlášť nebude muset měnit. Ale tam je to pořád o canicrossu, běhu v tahu..

15.9.2020 10:14

Možná by bylo dobré, položit si otázku, kdo toho psa chce nejvíc. A kdo pak jen tak psa přijme.
Škoda, že byla zavržena ta malá plemena. Protože pro děti 7 a 9 let už by malé plemeno mělo význam. ESP bude nejvíc otcova záležitost a nakonec nejvíc zůstane na mamince :-)).

_Fifinka

15.9.2020 10:28
_Fifinka

XXX.XXX.110.35

@MilosP: A musí to být velký pes? Do bytu, do města a k dětem bych s klidem pořídila i něco menšího. Chodíme na procházku přes cyklotrailovou stezku a potkáváme tam JRT, který z kopce perfektně stačí tempu svého páníčka a je vidět, že ho to strašně baví.
Jack russlové jsou malí psi s velkým srdcem, jsou často vidět na canicrossech i dogtrecích, v zápřahu se nemají rozhodně za co stydět. A z blízkého okolí znám i 4 hrubosrsté JRT a jsou to tak úžasní, milí a akční střapáčci, že JRT zařadím mezi adepty na mého dalšího psa.

15.9.2020 10:34
Andrýsek3

XXX.XXX.0.91

Mně taky přijde, že se tu ze zadavatele dělá nesvepravny jedinec, který si nemůže dokázat představit starost o živého tvora. Když měli malé děti, tak se jim přece taky museli přizpůsobovat. Úplně stejně si myslím, že pokud ho nemůže mít taková rodina, tak už asi žádná. Mít psa je na ifauně výsadní právo pár uživatelů.

15.9.2020 10:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.44

Andrýsek3 napsal(a):
Mně taky přijde, že se tu ze zadavatele dělá nesvepravny jedinec, který si nemůže dokázat představit starost o živého tvora. Když měli malé děti, tak se jim přece taky museli přizpůsobovat. Úplně stejně si myslím, že pokud ho nemůže mít taková rodina, tak už asi žádná. Mít psa je na ifauně výsadní právo pár uživatelů.

To si nemyslím - pár dobrych tipů tu zadavatel dostal, ale pokaždé tam bylo něco, čemu nechtěl ustupovat.
Podminky pro psa má určitě výborné, ale zatím se nikomu tady nepovedlo najít toho, co všechny požadavky splňuje, tak aby zadavatel nemusel slevovat ze svého standardu.

Navíc si myslím, že je v pořádku, když se dozví i o tom, že první rok s aktivním štěnětem je hlavně práce.

15.9.2020 10:49

Nepřijde Vám, že každé vlákno na téma ,,Jaké plemeno", končí po nekonečně dlouhé debatě tím, že si zadavatel nemá žádného psa pořizovat?

15.9.2020 10:56

Nepřijde Vám, že každé vlákno na téma ,,Jaké plemeno", končí po nekonečně dlouhé debatě tím, že si zadavatel nemá žádného psa pořizovat?

Zrovna nad tím uvažuji taky. A dohady o tom jestli si psa přeje jako opravdu nebo jen doplněk... Jen na základě psaného textu bez dalších souvislosti, to už je fakt přes čáru. Navíc zadavatel je muž a ti nějak nemají v popisu povah se rozplývat nad nynatym štěňátkem, a co všechno pro něj budou dělat.
Napadl mě Ridgeback, ale tam nevím jak je schopen zvládnout lovecký pud, znám jich pár z cvičáku a jednoduší psi to nejsou. Nicméně kolu by stačit mohli.

15.9.2020 10:58

To tady snad vůbec nepadlo, naopak, padlo několik tipů - od pudlíka po pitbula a NO.

A jako, že akční štěně udělá k naklizeného bytu ( který mnozí považují za standard - oprávněně ) kůlničku na dříví....Lepší s tím počítat.

Vzpomínám si, jak jsem si kdysi na cvičáku stěžovala ( skvrny na lině - jak tady bylo několikrát tázáno, byly jednou z otázek ) a dlohodobá chovatelka mi odpověděla :
"Tak chcete mít naklizený byt a nebo psy?"
Už mnoho let se snažím o kompromis :-))

15.9.2020 11:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale tak ono tady typů zaznělo dost.

Myslím si, že zadavatel má dobré podmínky, ale zároveň taky dost požadavků a asi bude muset někde ustoupit a působí to na mě tak, že než aby ustoupil a přizpůsobil se, tak si psa radši nepořídí. Což chválím, že se na to dokáže dívat reálně a říct si, co dá a co ne. Ale třeba je to jen můj pocit.

Už jen ty požadavky na štěně - klidné, ale které bude rádo kilometry běhat.. To moc nejde dohromady.

Ideální sporťáci - ale ti línají, což je zase problém..

Nebo pak malý pes, který se bude moct nosit/vozit - ale to myslím zadavatel taky nechce.

Ale třeba si taky všichni ten režim "běžce" představujeme úplně jinak, než ve skutečnosti je. Třeba i tak zbývá spousty času na štěně. Navíc jsou v domácnosti 4.

No, teď už je to jen na zadavateli, rozhodnout se, případně vybrat. Držím palce . A dejte nám kdyžtak potom vědět, jak to dopadlo :-)

MilosP

15.9.2020 11:24
MilosP

XXX.XXX.94.176

Dobrý den,

zkusím to nějak sesumarizovat.

1. asi to působí stroze, ale jak jsem psal - nechci tu řešit všechno kolem psa. Chápu, že s ním bude bordel, chápu, že nedostanu rovnou hotového psa, chápu, že s ním musím cvičit, chápu, že může být nemocný. Chápu i to, že bude problém třeba jezdit na lyže, jak jsme byli zvyklí. To chápu a neptám se na to - to si musím vyřešit sám a nepotřebuji na to diskuzi, protože si je umím najít jinde, zeptat se jinde, promyslet si je sám. Proto se neptám, jak psa cvičit, proto se neptám, jestil mi neudělá bordel, proto se neptám na dalších milion věcí. Chtěl jsem jen vědět, který pes by se k nám (pokud se nakonec rozhodneme) nejvíc hodil.

2. ano, nejsem typ, který se bude na internetu rozplývat a svěřovat, že psi jsou jeho jediné světlo mého života. Nejsou. Bude to znít divně, ale nepíšu to ani o svých dětech. A i když jsme se dětem samozřejmě přizpůsobili, pořád si myslím, že to zvládáme tak nějak "win-win". Jezdíme na kola (sazmořejmě vzdálenosti a tempo dle dětí), jezdíme na celé dny do skal, kde děti lítají kolem,děláme spustu věcí, které asi ostatním připadají divné. Ale nějak nám funguje, že tam, kde jsme šťastní my a jsou tam kamarádi, jsou šťastné i naše děti. Myslím, že stejně tak se zvládneme přizpůsobit psovi. Jen to zde nerozepisuji, protože bychom se nedostali k předmětu diskuze (což se stejně ke konci diskuze až tak nedaří:)

3. i když mě většina odrazuje, jsem za to rád. Souhlasím s Inspektorem, že je v pořádku, když člověk slyší i o té práci. Jen si vyhrazuji, že jsem v podstatě trotl, co si může pořídit tak robota (ano, doslova to tak nikdo nenapsal, ale tak nějak to mezi řádky vypadá:)

4. nemusí to být nutné velké plemeno. Nemám tedy moc rád vyloženě malá jako čivavy a podobné pokojáče, ale klidně to může být menší - neznám přesně odborné termíny, ale střední velikost, řekněme? Opět bych samozřejmě rád, aby pes zvládl ty běhy, dlouhatánské výlety, atd. Klidně ne všechny, ale většinu. Ne protože nutně potřebuji někoho na běhání, ale protože mi prostě přijde blbost pořídit psa, který s námi nemůže dělat to, co dělá celá rodina, včetně dětí

6. I tak všem děkuji za názory. Minimálně jsem vyloučil ty lovecké psy (lovecký výcvik jim opravdu nedám) a dost jste mě zvyklali jestli vůbec psa. Takže i tak hodnotím diskuzi jako prospěšnou a díky.

15.9.2020 11:52
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Problém je v tom, že takové ty "běhácí stroje" jsou víceméně jen seveřani (a to ještě jen mimo letní sezónu), a ESP, a ti zase nesplňují ostatní kriteria.

S tímhle bych si dovolila lehce nesouhlasit :)

Barušák se mnou běhal 6x týdně 10-15 km, částečně po asfaltu, ale částečně les (v Praze se bohužel nedá asfaltu/betonu vyhnout zcela, protože už se tyto povrchy používají i v lesoparcích) + cca každý druhý víkend 30 km běh k ségře a zpět. K tomu kolo (do 10 km) a celodenní pěší výlety. A neměl s tím nikdy problém, naopak byl z běhání naprosto nadšený (střídala jsem běh v tahu s během na volno).

Ano, po cca roce začal kulhat a doživotně jsem mu odrovnala loket, ale to byla moje p*čovina, jelikož jsem ho nenechala zrentgenovat a nevěděla, že už tam problém byl ještě před intenzivními tréninky. Chybami se člověk učí a dnes už bych nechala zrentgenovat i případného útulkáče, abych svou chybu neopakovala.

A to to byl exteriérový "hrbatý" NO :) A ano, nelovil a byl kámoš s každým tvorem (dvou i čtyřnohým), takže výběhy s ním si člověk mohl vážně užít a vychutnat, protože pes si hlídal mě, ne já jeho. S Hachim by tohle fakt nešlo, nebo by to bylo minimálně psychicky dost náročné.

Tím tady v žádném případě nedoporučuji NO, obzvlášť ne po tom, co mám doma teď s Hachim, ale osobně si myslím, že výše uvedené podmínky zvládne více plemen než jen seveřani či ESP. S Hachim mám v plánu to samé, když bude po operaci v pořádku :)

Jinak jako příštího psa do podobných podmínek jako zadavatel (aktivního psího pohodáře k budoucím dětem) uvažuji též o portugalském vodním psovi, královském pudlu, americké kolii či, když budu mít dostatek psychických i fyzických sil, tak o tervíkovi :)) Nebo je ve hře ještě dospělý pesan z útulku, který mi prostě svým charakterem sedne jako p.r.d.e.l na hrnec, neb si nejsem jistá, zda se mi chce znovu protrpět štěněčí období, které je s Hachim fakt za trest :)

15.9.2020 11:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.44

Jako, mně treba připadá jako ideální kandidát střední knírač - ten dokonce ani nelíná.

15.9.2020 12:00
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jako, mně treba připadá jako ideální kandidát střední knírač - ten dokonce ani nelíná.

souhlas

15.9.2020 12:04
marushka

XXX.XXX.245.59

Seveřani pro zadavatele opravdu v žádném případě 🙂 Nesplňují absolutně žádný ze zadavatelovych požadavků. Já bych šla do toho odrostleho alaskana.. Oni totiž i ti musheri jsou takoví, že kdyby to nefungovalo, tak si psa vezmou zpět.. Hela Levickova, která tu je často zmiňovaná v souvislosti s prodejem postrojů by mohla velmi dobře poradit.. Má poměrně velkou smečku alaskošů..

Štěně ESP pánovi asi stejně nikdo neproda.. Přece jen chovatele chtějí, aby jejich odchovy byly vidět na závodech.. Alespoň já to tak mám.. Chovatele alaskanu většinou nejsou takoví "prestizaci".

15.9.2020 12:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já se také přikláním k tomu alaskánovi...

A pak mě napadá, z úplně jiného soudku, co Americký bezsrstý teriér? Splňoval by požadavek nelínání, je to taky celkem akční střela, váží kolem 12ti kg, takže by ho fyzicky zvládly i děti.

MilosP

15.9.2020 12:30
MilosP

XXX.XXX.112.92

marcelaamax napsal(a):
Ale tak ono tady typů zaznělo dost.

Myslím si, že zadavatel má dobré podmínky, ale zároveň taky dost požadavků a asi bude muset někde ustoupit a působí to na mě tak, že než aby ustoupil a přizpůsobil se, tak si psa radši nepořídí. Což chválím, že se na to dokáže dívat reálně a říct si, co dá a co ne. Ale třeba je to jen můj pocit.

Už jen ty požadavky na štěně - klidné, ale které bude rádo kilometry běhat.. To moc nejde dohromady.

Ideální sporťáci - ale ti línají, což je zase problém..

Nebo pak malý pes, který se bude moct nosit/vozit - ale to myslím zadavatel taky nechce.

Ale třeba si taky všichni ten režim "běžce" představujeme úplně jinak, než ve skutečnosti je. Třeba i tak zbývá spousty času na štěně. Navíc jsou v domácnosti 4.

No, teď už je to jen na zadavateli, rozhodnout se, případně vybrat. Držím palce . A dejte nám kdyžtak potom vědět, jak to dopadlo :-)

Tak já jsem popsal naprostý ideál, který samozřejmě neexistuje:) Ale přišlo mi to jako nejlepší startovní místo. Popíšu, jak by vypadal ideální pes, pak si probereme co lze a co nelze, jaké jsou u různých typů věci na zvážení a já se pak už rozhodnu, jestli to akceptuji a přizpůsobím se, nebo ne.

Pro představu:

Malý pes, kterého budu vozit v košíku, nebo v batohu? Ani náhodou, to radši psa mít nebudu.

Živý pes, který doma bude neustále vyžadovat pozornost, řádit a dělat bordel? To bych asi přežil....

Atd... Chtěl jsem slyšet zkušenosti lidí, co psa mají, abych věděl co bude která část obnášet a podle toho mohl zvážit pro a proti.

Je to ostatně větší výzkum, než jsem dělal před pořízením dětí:)

MilosP

15.9.2020 12:32
MilosP

XXX.XXX.199.20

Díky za tip! Omlouvám se za otázku, ale rychle jsem si ho našel a z prvního zdroje - nevhodný k dětem, neustále bojuje o dominanci. Je to tedy jen wikipedia a navíc jsem teď neměl čas,ale jak to vidíte Vy? Přežiju spíš chlupy, než tvrdohlavého psa, na kterého jsou potřeba už nějaké větší zkušenosti (což zmiňovali v článku)

MilosP

15.9.2020 12:33
MilosP

XXX.XXX.112.244

PumaCZ napsal(a):

Barušák se mnou běhal 6x týdně 10-15 km, částečně po asfaltu, ale částečně les (v Praze se bohužel nedá asfaltu/betonu vyhnout zcela, protože už se tyto povrchy používají i v lesoparcích) + cca každý druhý víkend 30 km běh k ségře a zpět. K tomu kolo (do 10 km) a celodenní pěší výlety. A neměl s tím nikdy problém, naopak byl z běhání naprosto nadšený (střídala jsem běh v tahu s během na volno).

Ano, po cca roce začal kulhat a doživotně jsem mu odrovnala loket, ale to byla moje p*čovina, jelikož jsem ho nenechala zrentgenovat a nevěděla, že už tam problém byl ještě před intenzivními tréninky. Chybami se člověk učí a dnes už bych nechala zrentgenovat i případného útulkáče, abych svou chybu neopakovala.

A to to byl exteriérový "hrbatý" NO :) A ano, nelovil a byl kámoš s každým tvorem (dvou i čtyřnohým), takže výběhy s ním si člověk mohl vážně užít a vychutnat, protože pes si hlídal mě, ne já jeho. S Hachim by tohle fakt nešlo, nebo by to bylo minimálně psychicky dost náročné.

Tím tady v žádném případě nedoporučuji NO, obzvlášť ne po tom, co mám doma teď s Hachim, ale osobně si myslím, že výše uvedené podmínky zvládne více plemen než jen seveřani či ESP. S Hachim mám v plánu to samé, když bude po operaci v pořádku :)

Jinak jako příštího psa do podobných podmínek jako zadavatel (aktivního psího pohodáře k budoucím dětem) uvažuji též o portugalském vodním psovi, královském pudlu, americké kolii či, když budu mít dostatek psychických i fyzických sil, tak o tervíkovi :)) Nebo je ve hře ještě dospělý pesan z útulku, který mi prostě svým charakterem sedne jako p.r.d.e.l na hrnec, neb si nejsem jistá, zda se mi chce znovu protrpět štěněčí období, které je s Hachim fakt za trest :)

Jaká rasa byl Barušák? Jinak ty plemena, co zmiňujete jsou ve výběru. I ten útulek. Díky!

15.9.2020 12:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

MilosP napsal(a):
Tak já jsem popsal naprostý ideál, který samozřejmě neexistuje:) Ale přišlo mi to jako nejlepší startovní místo. Popíšu, jak by vypadal ideální pes, pak si probereme co lze a co nelze, jaké jsou u různých typů věci na zvážení a já se pak už rozhodnu, jestli to akceptuji a přizpůsobím se, nebo ne.

Pro představu:

Malý pes, kterého budu vozit v košíku, nebo v batohu? Ani náhodou, to radši psa mít nebudu.

Živý pes, který doma bude neustále vyžadovat pozornost, řádit a dělat bordel? To bych asi přežil....

Atd... Chtěl jsem slyšet zkušenosti lidí, co psa mají, abych věděl co bude která část obnášet a podle toho mohl zvážit pro a proti.

Je to ostatně větší výzkum, než jsem dělal před pořízením dětí:)

Mě na to fakt sedí ten alaskán . Myslím, že pokud s ním budete běhat 5x týdně 10 km, někdy i víc, jak píšete, do toho kolo, celodenní výlety atd..., tak potom ani nebude doma řádit a dělat bordel.

Akorát by to teda musel být běh v postroji, v tahu, a líná no. A to už je na vás, jestli jste ochotný to přijmout a přizpůsobit se.

Pak taky asi nebude úplně jednoduché ho sehnat, vím, že je nějaká musherská inzerce, kde se prodávají právě tihle psi, ale nemůžu si vzpomenout na webovky.

15.9.2020 12:37

MilosP napsal(a):
Díky za tip! Omlouvám se za otázku, ale rychle jsem si ho našel a z prvního zdroje - nevhodný k dětem, neustále bojuje o dominanci. Je to tedy jen wikipedia a navíc jsem teď neměl čas,ale jak to vidíte Vy? Přežiju spíš chlupy, než tvrdohlavého psa, na kterého jsou potřeba už nějaké větší zkušenosti (což zmiňovali v článku)

Pořád píšete jen o sobě, co vy přežijete nebo nepřežijete - ale co ostatní členové vaší domácnosti?

15.9.2020 12:52
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

MilosP napsal(a):
Jaká rasa byl Barušák? Jinak ty plemena, co zmiňujete jsou ve výběru. I ten útulek. Díky!

Německý ovčák, ale jako prvního psa ho bohužel po zkušenosti s naším aktuálním psem, jeho nástupcem, doporučit s čistým svědomím nemohu :)

Je to pes s PP, rok vybírané spojení, oba rodiče jsem viděla, mámu několikrát, za chovatelkou byla vícekrát, ale hůř jsem si vybrat nemohla :D To jen na okraj, že ani PP a zodpovědný výběr bohužel nic nezaručuje :)

Pokud se nakonec pro psa rozhodnete, doporučuji počítat vždy s tou úplně nejhorší možnou variantou, která se může stát, protože pak už můžete být jen příjemně překvapen :)

Nejjistější je v tomto výběr už dospělého psa, u kterého vidíte charakter a můžete si alespoň částečně ověřit jeho zdraví.

15.9.2020 12:52

Pořád píšete jen o sobě, co vy přežijete nebo nepřežijete - ale co ostatní členové vaší domácnosti?

No já se chtěla zeptat podobně, ale spíš ve smyslu, jak jsou staré děti...resp. jestli jsou třeba ve věku, kdy na ně bude třeba přenesena povinnost psa po příchodu ze školy vyvenčit a pod.
Protože potom mi třeba plemena...jak to nazvat...silnější v tahu..nepřijdou úplně rozumné a je lepší zvolit psa, kterého děti budou fyzicky zvládat. Pokud budou venčit jen rodičové, tak potom je to asi jedno.

15.9.2020 12:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):

Problém je v to, že exterierového NO dost limituje chatrný pohybový aparát, a pracák jim zase zbourá barák (a taky to je u nich se zdravím tak 50:50).
Představa, že zadavatel zrovna nebude mít šťastnou ruku, a bude mit doma třeba 10 let chromáka, kvůli kterýmu budou doma uvázaní, asi není nic moc.

15.9.2020 13:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MilosP napsal(a):

K odrostlým dětem jako máte Vy si myslím, že žádný problém nebude.
Osobně znám jen jednu chovku středních kníračů, a nemyslím si, že by v povaze byli nějak drsnější než malí knírači (a s malými dřív běžně chodívaly na cvičák i děti).

15.9.2020 13:11
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Problém je v to, že exterierového NO dost limituje chatrný pohybový aparát, a pracák jim zase zbourá barák (a taky to je u nich se zdravím tak 50:50).
Představa, že zadavatel zrovna nebude mít šťastnou ruku, a bude mit doma třeba 10 let chromáka, kvůli kterýmu budou doma uvázaní, asi není nic moc.

Proto jsem i psala, že NO nedoporučuji :)
Spíš jsem reagovala na tvůj příspěvek, kde mi přišlo, že jako by těch pravidelných "pár" km běhu byl pro většinu plemen problém, což mi nepřijde :)

Ale jinak s tebou souhlasím, po zkušenosti s Hachim už do exteriérového NO nepůjdu, možná do žádného NO. Ale počítám, že Hachi tu bude minimálně dalších 15-20 let, takže času na rozmýšlení mám dost :D

15.9.2020 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):
Proto jsem i psala, že NO nedoporučuji :)
Spíš jsem reagovala na tvůj příspěvek, kde mi přišlo, že jako by těch pravidelných "pár" km běhu byl pro většinu plemen problém, což mi nepřijde :)

Ale jinak s tebou souhlasím, po zkušenosti s Hachim už do exteriérového NO nepůjdu, možná do žádného NO. Ale počítám, že Hachi tu bude minimálně dalších 15-20 let, takže času na rozmýšlení mám dost :D

Ono to běhání není pro psy technicky žádný problém, ale ten monotónní běh u nohy je prostě nebaví - musí přizpůsobit tempo (to je při běhání nepříjemné i mně, když se mám přizpůsobovat někomu jinému), a nudí se při tom. To už ty psy opravdu víc baví ten tah.

15.9.2020 13:24
assil

XXX.XXX.225.195

Českého strakáče tu nikdo nezmínil? Znám teda jednoho psa, v mládí trochu divoch, ale jinak se mi zdá, že vcelku splňuje podmínky zadavatele. Ale nutuším jak to maj s lovením.
Jinak třeba flata měla kamarádka ke koni, jinak s ním nic extra nedělala a pes byl spokojenej, což se mi zdá s běžcem srovnatelný.

15.9.2020 13:26

MilosP napsal(a):
Dobrý den,

zkusím to nějak sesumarizovat.

1. asi to působí stroze, ale jak jsem psal - nechci tu řešit všechno kolem psa. Chápu, že s ním bude bordel, chápu, že nedostanu rovnou hotového psa, chápu, že s ním musím cvičit, chápu, že může být nemocný. Chápu i to, že bude problém třeba jezdit na lyže, jak jsme byli zvyklí. To chápu a neptám se na to - to si musím vyřešit sám a nepotřebuji na to diskuzi, protože si je umím najít jinde, zeptat se jinde, promyslet si je sám. Proto se neptám, jak psa cvičit, proto se neptám, jestil mi neudělá bordel, proto se neptám na dalších milion věcí. Chtěl jsem jen vědět, který pes by se k nám (pokud se nakonec rozhodneme) nejvíc hodil.

2. ano, nejsem typ, který se bude na internetu rozplývat a svěřovat, že psi jsou jeho jediné světlo mého života. Nejsou. Bude to znít divně, ale nepíšu to ani o svých dětech. A i když jsme se dětem samozřejmě přizpůsobili, pořád si myslím, že to zvládáme tak nějak "win-win". Jezdíme na kola (sazmořejmě vzdálenosti a tempo dle dětí), jezdíme na celé dny do skal, kde děti lítají kolem,děláme spustu věcí, které asi ostatním připadají divné. Ale nějak nám funguje, že tam, kde jsme šťastní my a jsou tam kamarádi, jsou šťastné i naše děti. Myslím, že stejně tak se zvládneme přizpůsobit psovi. Jen to zde nerozepisuji, protože bychom se nedostali k předmětu diskuze (což se stejně ke konci diskuze až tak nedaří:)

3. i když mě většina odrazuje, jsem za to rád. Souhlasím s Inspektorem, že je v pořádku, když člověk slyší i o té práci. Jen si vyhrazuji, že jsem v podstatě trotl, co si může pořídit tak robota (ano, doslova to tak nikdo nenapsal, ale tak nějak to mezi řádky vypadá:)

4. nemusí to být nutné velké plemeno. Nemám tedy moc rád vyloženě malá jako čivavy a podobné pokojáče, ale klidně to může být menší - neznám přesně odborné termíny, ale střední velikost, řekněme? Opět bych samozřejmě rád, aby pes zvládl ty běhy, dlouhatánské výlety, atd. Klidně ne všechny, ale většinu. Ne protože nutně potřebuji někoho na běhání, ale protože mi prostě přijde blbost pořídit psa, který s námi nemůže dělat to, co dělá celá rodina, včetně dětí

6. I tak všem děkuji za názory. Minimálně jsem vyloučil ty lovecké psy (lovecký výcvik jim opravdu nedám) a dost jste mě zvyklali jestli vůbec psa. Takže i tak hodnotím diskuzi jako prospěšnou a díky.

Jako mě tohle připadá při výběru psa velmi zodpovědné...
alespoň si uděláte nějaký hrubý obrázek o plemenech a taky že pes doma může udělat pěknou paseku, může z venku přijít jako bahnitá koule atd atd.
A opravdu to nepíšeme, abychom dotyčného odradili, ale aby s tím počítal.
Ono když se člověka, co si pořizuje štěně, zeptáte, zda s tím počítá a on řekne jasně....a pak štěně kouše, čůrá, kaká, musí se 5x denně krmit, následně se z něho může stát demoliční četa a pak pubescent ze kterého by člověku hráblo...a ta realita je horší než si člověk představoval.
No prostě, když se VŠE zadaří, tak za 2-3 roky máte toho svýho ideála...

To že pro vás pes není alfa a omega života je v pořádku, nikdo neříká, že pes musí být nutně u člověka na prvním místě, ale je nutno vždy na tom prvním místě na psa myslet.
Ono i ti z nás, pro které je pes na tom prvním místě se samozřejmě snažíme vybrat psa, který zapadne do našeho života nejlépe...každý máme jiné představy.
Takže i když je pro mě pes můj splněný sen...tak to ale neplatí o jakémkoliv psu...mě by třeba drblo ze psa, který chce furt něco dělat..... a někomu by zase nutně hráblo z těch mých hlídacích povalečů.

Ať už to dopadne jakkoliv, tak v případě, že si psa pořídíte přeji, aby to byl ten pravý, abyste museli udělat co nejméně kompromisů, protože není nic horšího, než když se ze psa stane otravná povinnost.

15.9.2020 13:32

No já se chtěla zeptat podobně, ale spíš ve smyslu, jak jsou staré děti...resp. jestli jsou třeba ve věku, kdy na ně bude třeba přenesena povinnost psa po příchodu ze školy vyvenčit a pod.
Protože potom mi třeba plemena...jak to nazvat...silnější v tahu..nepřijdou úplně rozumné a je lepší zvolit psa, kterého děti budou fyzicky zvládat. Pokud budou venčit jen rodičové, tak potom je to asi jedno.

Mají děti ve věku 7 a 9 let. Na samostatné venčení či výchovu psa ještě malé.

15.9.2020 13:36
Zoia

XXX.XXX.211.224

assil napsal(a):
Českého strakáče tu nikdo nezmínil? Znám teda jednoho psa, v mládí trochu divoch, ale jinak se mi zdá, že vcelku splňuje podmínky zadavatele. Ale nutuším jak to maj s lovením.
Jinak třeba flata měla kamarádka ke koni, jinak s ním nic extra nedělala a pes byl spokojenej, což se mi zdá s běžcem srovnatelný.

Strakáč má dobrou velikost, ale je mezi nima dost .. labilů, na jednu hodnou fenku znám 4 problematický psy.
Flata ke koni občas někdo má, ale běhací pes ke kolu, zvlášť jak byl popisovanej ten provoz, to fakt není (těžkej, loví, od května do října horko).

15.9.2020 13:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

assil napsal(a):

Pes u koně je něco úplně jiného - jezdec má mnohem větší přehled o okolí, i o pohybu psa, a pes nemá tolik času na kraviny + se ale může věnovat psím záležitostem, aniž by pánovi narušoval tempo...

Mí psi milují běhání u koně, ale u kola pokud nejsou v tahu, tak jdou jen z povinnosti, a je to opruz pro obě strany.

15.9.2020 13:48
marushka

XXX.XXX.245.59

marcelaamax napsal(a):
Mě na to fakt sedí ten alaskán . Myslím, že pokud s ním budete běhat 5x týdně 10 km, někdy i víc, jak píšete, do toho kolo, celodenní výlety atd..., tak potom ani nebude doma řádit a dělat bordel.

Akorát by to teda musel být běh v postroji, v tahu, a líná no. A to už je na vás, jestli jste ochotný to přijmout a přizpůsobit se.

Pak taky asi nebude úplně jednoduché ho sehnat, vím, že je nějaká musherská inzerce, kde se prodávají právě tihle psi, ale nemůžu si vzpomenout na webovky.

Moc toho v inzerci asi nenajdete.. Ale když oslovíte slušného mushera a budete se mu líbit, tak dost často mezi svými 30 psy najde nějakou Toničku nebo Pepíčka, který ostatním klukům tak dobře nestíhá a kterému by bylo u někoho v rodině líp.. Jeden z top českých musheru Pavel Pfeifer to dělá tak, že si vždy nechává své odchovy do rané dospělosti, celou podzimní sezónu je pozoruje v tréninku a někdy listopad/prosinec je selektuje a ty méně výkonné prodává.. Málokdy se ale objeví v inzerci, protože má na ty "vyřazené" psy odběr po celé Evropě..

15.9.2020 14:04

jestli je ve hre uz i knirac - tak pak klidne zvazte i velkeho

synovec s nim beha ( venuje se orientacnimu behu) a pes je nadseny. on je teda nadseny ze vseho, co mu vymysli -je to vecne dobre nalozene psisko. plus je to, ze ac je cerny, da se mu v lete srst uplne zkratit a tak ani vedro tolika nevadi.

15.9.2020 14:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jestli je ve hre uz i knirac - tak pak klidne zvazte i velkeho

synovec s nim beha ( venuje se orientacnimu behu) a pes je nadseny. on je teda nadseny ze vseho, co mu vymysli -je to vecne dobre nalozene psisko. plus je to, ze ac je cerny, da se mu v lete srst uplne zkratit a tak ani vedro tolika nevadi.

No jo, ale vychovaného střeďáka děcka za 2-3 roky zvládnou i vyvenčit, ale s velkým bych si je poslat ven netroufla.

15.9.2020 14:38

K odrostlým dětem jako máte Vy si myslím, že žádný problém nebude.
Osobně znám jen jednu chovku středních kníračů, a nemyslím si, že by v povaze byli nějak drsnější než malí knírači (a s malými dřív běžně chodívaly na cvičák i děti).

"nevhodný k dětem, neustále bojuje o dominanci. Je to tedy jen wikipedia"

To psal určitě někdo, pro koho je knírač srdcovka a chce je mít jen pro sebe a všechny ostatní chce odradit :-))

Naše fena nikdy s nikým o dominanci nebojovala ( co to je, bojovat o dominanci ? ), pes nakonec taky ne, fena byla k dětem neutrální ( nevzpomínám si na jediný problém kolem dětí ) a pes měl děti rád ( lidské i psí ) a problém mohl být, když je chtěl nevhodně chránit.
Ne, že by nebyly problémy, jako s každým psem, ale zrovna to, co praví Wiki.......

MilosP

15.9.2020 15:00
MilosP

XXX.XXX.94.176

Píšu to tak proto, že je to jednodušší. Samozřejmě se o tom doma bavíme, takže je to takový souhrn toho, k čemu jsme se dobrali. Děti psa "strašně chtějí" a "budou se on něj úplně starat", ale tomu moc nevěřím a navíc je třeba ráno s ním poslat nemůžu. A u paní by to měl být menší problém než nakonec u mě - psi měli od malička doma, umí si moc dobře představit, co to znamená a má je, myslím, víc ráda než já:) Tak proto, píšu za sebe.

Všem ostatním děkuji za návrat k původnímu tématu a za tipy na plemena a sdílené zkušenosti. Neodpovídám každému, ale čtu to a postupně si snažím dohledávat detaily a případně se doptat.

15.9.2020 15:11

" Děti psa "strašně chtějí" a "budou se on něj úplně starat", ale tomu moc nevěřím a navíc je třeba ráno s ním poslat nemůžu.""

Já jsem si to tak nějak představovala. Proto jsem zmiňovala malá sportovní plemena
( nikoliv čivavu a pod. ), protože z těch budou děti mít nejvíc a nejvíc jim takový pes dá, nejdřív jim budete moci svěřit péči o psa - pochopitelně částečnou.

Nejlepší by asi bylo, poznávat plemena na živo, výstava, štěněcí školky, agility trénink.....V Praze toho bude spousta. Ne proto, že byste chtěl nebo měl něco pobobného podnikat, ale abyste viděli jednotlivá plemena v akci.

Z těch malých plemen bych ještě zmínila šiperku, malý, ale šikovný.

15.9.2020 17:34

A co chodský pes? Padlo to tu už? Je sice chlupatý, ale ten pohyb by měl zvládnout, a k dětem víc než fajn.

15.9.2020 20:03

Deset kilásků - to je hodina až dvě běhu pětkrát týdně. Mám pocit že s patřičným tréningem by tohle měl v pohodě zvládnout každý normálně stavěný středně velký až větší zdravý pes. Ani v nárazových delších výbězích nevidím takový problém. V jednom až dvou dnech dokáží odběhnout dogtrek (80 km+) i malá plemena a řada "vořechů". A pokud to např. moderní NO nedají, je to spíš k pláči...

Myslím že čistě ze sportovního hlediska jsou a priori nevhodná jen plemena a křižovatky hodně malé, těžce stavěné, přehnaně chlupaté (přehřívání), se specifickou stavbou těla nebo vyloženě deformovaná či jinak nemocná (krátké nožky, dlouhá záda, přehnaně placaté čumáky, bolavé klouby).

Běhala jsem s pouličními kříženci 5-20 kg, s husky, malamutem, boxerkou... okruhy cca 5-8 km, na vodítku i bez něj (většinou ale s ním a na sedáku - nepřivolatelní). Někteří tahali, jiní ne - podle svého založení a momentální nálady. S výjimkou jedné drobné fenky to bavilo všechny. Ani by mě nenapadlo že by psa nemělo bavit na hodinku dvě běžet ven s člověkem kterého má rád? I ten běh můžete podle nátury psa občas zpestřit krátkou koupačkou v rybníce, házením šišek, přetahováním o klacek nebo jinýma srandičkama (pokud vám tedy příliš nezáleží na přesném dodržování tempa, trasy a stylu běhu ;). Pokud bude pes přivolatelný může si tempo přizpůsobit a po cestě čuchat a zkoumat svět.

Když se zátěž přizpůsobí věku psa a postupně se na to připraví, přijde mi navržený pohyb pro zdravé zvíře naprosto normální.

Taky mám občas pocit že se tu z chovu psa dělá kosmický výzkum a že kdyby psa mohl mít jen ten kdo projde zdejším kritickým sítem, psi by brzy vyhynuli :).

15.9.2020 21:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

a co vybrat prostě v útulku většího vořecha? Nebude to štěně a uděláte dobrý skutek.
Náš kříženec ve 13 v pohodě zvládal dlouhé horské túry (20-30 km) a v lese i u kola vydržel běžet. 7km v klidu a bez problémů.
A knírač je dobrá volba ať už střední či velký.

16.9.2020 06:40

GAELLE napsal(a):
a co vybrat prostě v útulku většího vořecha? Nebude to štěně a uděláte dobrý skutek.
Náš kříženec ve 13 v pohodě zvládal dlouhé horské túry (20-30 km) a v lese i u kola vydržel běžet. 7km v klidu a bez problémů.
A knírač je dobrá volba ať už střední či velký.

No já nevím... Do bytu k poměrně malým dětem většího psa o kterém není známo, co vše si prožil? Byla bych sakra opatrná a to na rozdíl od zadavatele diskuze o psech něco vím.

16.9.2020 09:32
GAELLE

XXX.XXX.66.235

No já nevím... Do bytu k poměrně malým dětem většího psa o kterém není známo, co vše si prožil? Byla bych sakra opatrná a to na rozdíl od zadavatele diskuze o psech něco vím.

aha já myslela že děti jsou velké když někde píše že by se o psa staraly. Nečetla jsem úplně vše. Beru zpět.

16.9.2020 09:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Deset kilásků - to je hodina až dvě běhu pětkrát týdně. Mám pocit že s patřičným tréningem by tohle měl v pohodě zvládnout každý normálně stavěný středně velký až větší zdravý pes. Ani v nárazových delších výbězích nevidím takový problém. V jednom až dvou dnech dokáží odběhnout dogtrek (80 km+) i malá plemena a řada "vořechů". A pokud to např. moderní NO nedají, je to spíš k pláči...

Myslím že čistě ze sportovního hlediska jsou a priori nevhodná jen plemena a křižovatky hodně malé, těžce stavěné, přehnaně chlupaté (přehřívání), se specifickou stavbou těla nebo vyloženě deformovaná či jinak nemocná (krátké nožky, dlouhá záda, přehnaně placaté čumáky, bolavé klouby).

Běhala jsem s pouličními kříženci 5-20 kg, s husky, malamutem, boxerkou... okruhy cca 5-8 km, na vodítku i bez něj (většinou ale s ním a na sedáku - nepřivolatelní). Někteří tahali, jiní ne - podle svého založení a momentální nálady. S výjimkou jedné drobné fenky to bavilo všechny. Ani by mě nenapadlo že by psa nemělo bavit na hodinku dvě běžet ven s člověkem kterého má rád? I ten běh můžete podle nátury psa občas zpestřit krátkou koupačkou v rybníce, házením šišek, přetahováním o klacek nebo jinýma srandičkama (pokud vám tedy příliš nezáleží na přesném dodržování tempa, trasy a stylu běhu ;). Pokud bude pes přivolatelný může si tempo přizpůsobit a po cestě čuchat a zkoumat svět.

Když se zátěž přizpůsobí věku psa a postupně se na to připraví, přijde mi navržený pohyb pro zdravé zvíře naprosto normální.

Taky mám občas pocit že se tu z chovu psa dělá kosmický výzkum a že kdyby psa mohl mít jen ten kdo projde zdejším kritickým sítem, psi by brzy vyhynuli :).

Jo, ono většina zdravých psů tohle zvládne, otázkou ale zůstává, do jaké míry je to bude bavit? Určitě se najdou jedinci, kteří z toho budou nadšení, ale pak taky jedinci, kteří poběží jen proto, že běží páníček a nebo nebudou chtít běhat vůbec. A tohle vám dopředu nikdo nezaručí.

V tom režimu je běhání téměř každý den, 10 km, někdy 20,30... Delší běhání u kola. Já osobně bych do takového režimu fakt vybrala toho sporťáka (ESP, alaskán), kde je vysoce pravděpodobné, že pes tím během bude žít a bude ho to naplňovat.

16.9.2020 09:39

GAELLE napsal(a):
aha já myslela že děti jsou velké když někde píše že by se o psa staraly. Nečetla jsem úplně vše. Beru zpět.

Mají 7 a 9 let.

16.9.2020 09:44

marcelaamax napsal(a):
Jo, ono většina zdravých psů tohle zvládne, otázkou ale zůstává, do jaké míry je to bude bavit? Určitě se najdou jedinci, kteří z toho budou nadšení, ale pak taky jedinci, kteří poběží jen proto, že běží páníček a nebo nebudou chtít běhat vůbec. A tohle vám dopředu nikdo nezaručí.

V tom režimu je běhání téměř každý den, 10 km, někdy 20,30... Delší běhání u kola. Já osobně bych do takového režimu fakt vybrala toho sporťáka (ESP, alaskán), kde je vysoce pravděpodobné, že pes tím během bude žít a bude ho to naplňovat.

A je ESP a alaskán vhodný jako rodinný pes?

16.9.2020 09:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A je ESP a alaskán vhodný jako rodinný pes?

Dle mě při správném vyžití určitě :) . A to vyžití si myslím, že by pes mel.

Osobně teda alaskana jako rodinného psa neznám, ale co jsem měla možnost je vidět u toho mushera, tak si myslím, že by neměli mít problém. Všichni psi byli hrozně kontaktní, vděční, mazlove. K člověku ale zároveň i takoví klidní. Akorát v případě toho odrostleho štěněte, nevhodného do spřežení, si nejsem jistá, jak by to bylo s bytem, ničením, štěkáním - to už jsem psala výš.

ESP jako rodinné psy znám a v pohodě.

16.9.2020 10:04

Tažní psi by měli být k člověku naprosto neagresivní. Stejně jako lovečtí. Protože jinak by prostě na tu práci nemohli být používání.
Máme tu fenku stafforda (amerického), má cca 23 kg, každé ráno obíhají katastr vesnice, asi třetinu po asfaltu a zbytek polní kamenité cesty. Je to středisková ves. Velká :-) Takže těch 7 km to bude určitě, možná víc. Neradím tohle plemeno, jen že ani takový nízký těžký pes s tím nemá problém. Vypadá dobře, už je jí skoro osm let. Také se používají k lovu a tráví v terénu dost času, takže pohybliví být musí.. opravdu kromě plemen, které mají nějaké extrémní znaky, to může být skoro každý pes.. a pak jsou psi (jako ten staff), kteří sice běží, ale proto, že pro svého člověka udělají cokoli.

Útulek by nemusel být problém, stačí jít tam, kde o psovi něco poví - bojí se chlapů, nemá rád děti,... ony všecky útulky nejsou jen skladiště psů. Šla bych se alespoň podívat, abych měla představu. Postupně vyhazovat možnosti. A to také musí tak nějak všichni členové smečky - co když se psa budou děti bát atd. Našeho psa se tady děti ze školky nebojí, ale vlčáka z náměstí se bojí všichni.
Takový pudl je docela dobrý adept. Lovecky sportovní pes, který mi nevyběhne za každým zajícem, neb je to spíše přinašeč, je jemný, lehký, nepere se se psy ani s lidmi.. knírač dtto, střední Idefix ideální. Bych si udělala seznam, zašla do útulku, k chovatelům.. a postupně vyškrtávala.
(a zbyde vám tam pudl, tažný pes a knírač) :-)

16.9.2020 10:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

http://www.tombru.com/mushing/index.php?board=21.0

Tady je případně ta inzerce od musherů. Myslím, že vám rádi sdělí i více informací o psech, povaze, jestli by se k vám hodili atd.

16.9.2020 11:09

Mně ten pudl, kterého jsem navrhovala na počátku, připadá prima v tom, že do něj není potřeba příliš velký vklad na to, aby to byl ve výsledku skvělý pes. Nejhůř mi vychází v péči o srst, ale zase je to za cenu toho, že z něj je v domácnosti minimum nepořádku. Pak je to otázka priorit, že... Ale je to jemný a chytrý pes, výchova a výcvik budou příznivé i pro začátečníka. S postupnou zátěží a tréninkem si nemyslím, že by 10 km běhu denně měl být problém, královák je atlet. Pokud zadavatel chce psa volně, bez tahu, připadá mi ideální v tom, že nebude lovit, je nekonfliktní k lidem i psům, je chytrý a není to samostatná jednotka.
Problém by možná mohl nastat u toho kola, to si celkově moc neumím představit - já jsem starý zbabělec a na kole se psem bych se bála, zdá se mi to nebezpečné. Do budoucna mě láká koloběžka v tahu, ale kolo fakt ne - ani bez tahu. Nevím, jestli by mě v zadavatelově případě (bez tahu) víc děsilo, že si zamotám vodítko do kola nebo že pes bude volně a vlítne třeba pod auto. Na kole má člověk nad psem minimální kontrolu. Další věc je, stran třeba toho pudla, jak na tom kole zadavatel jezdí - jestli je to 30 km v ostrém tempu, asi už by to mohl být problém. Ale zase... když bude mít (pes) vybudovanou fyzičku, opravdu by to nezvládl? Myslím, že kdyby se pudl oholil, bude mít podobnou postavu jako ten ohař, že fyzické předpoklady tam jsou. A oproti jiným plemenům (lovci, ovčáci, ...) tam nevidím nutnost nějakého zásadního zaměstnání - myslím, že pudlovi to vyžití mimo běh/kolo bez problémů nahradí děti. Nějaké hraní, mazlení, pár povelů...

U tažných psů vidím zásadní nevýhodu v tom, že zadavatel nechce psa do tahu. Pokud půjdou lézt, budou s manželkou viset někde na skále, tak třeba u ESP si nemyslím, že bude dole bez úvazu čekat s dětmi. Je to z 50 % německý ohař. Ti mají ty lovecké pudy opravdu silné, je to jiná liga než vizsla. Nevím, jak moc je to “utlumené” alaskánem, ale já bych na to úplně nesázela. A taky si říkám, jestli pro tažného psa, navíc třeba vyřazeného z ostrých musherských tréninků, nebude těch běžných 10 km denně naopak málo...

16.9.2020 11:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mně ten pudl, kterého jsem navrhovala na počátku, připadá prima v tom, že do něj není potřeba příliš velký vklad na to, aby to byl ve výsledku skvělý pes. Nejhůř mi vychází v péči o srst, ale zase je to za cenu toho, že z něj je v domácnosti minimum nepořádku. Pak je to otázka priorit, že... Ale je to jemný a chytrý pes, výchova a výcvik budou příznivé i pro začátečníka. S postupnou zátěží a tréninkem si nemyslím, že by 10 km běhu denně měl být problém, královák je atlet. Pokud zadavatel chce psa volně, bez tahu, připadá mi ideální v tom, že nebude lovit, je nekonfliktní k lidem i psům, je chytrý a není to samostatná jednotka.
Problém by možná mohl nastat u toho kola, to si celkově moc neumím představit - já jsem starý zbabělec a na kole se psem bych se bála, zdá se mi to nebezpečné. Do budoucna mě láká koloběžka v tahu, ale kolo fakt ne - ani bez tahu. Nevím, jestli by mě v zadavatelově případě (bez tahu) víc děsilo, že si zamotám vodítko do kola nebo že pes bude volně a vlítne třeba pod auto. Na kole má člověk nad psem minimální kontrolu. Další věc je, stran třeba toho pudla, jak na tom kole zadavatel jezdí - jestli je to 30 km v ostrém tempu, asi už by to mohl být problém. Ale zase... když bude mít (pes) vybudovanou fyzičku, opravdu by to nezvládl? Myslím, že kdyby se pudl oholil, bude mít podobnou postavu jako ten ohař, že fyzické předpoklady tam jsou. A oproti jiným plemenům (lovci, ovčáci, ...) tam nevidím nutnost nějakého zásadního zaměstnání - myslím, že pudlovi to vyžití mimo běh/kolo bez problémů nahradí děti. Nějaké hraní, mazlení, pár povelů...

U tažných psů vidím zásadní nevýhodu v tom, že zadavatel nechce psa do tahu. Pokud půjdou lézt, budou s manželkou viset někde na skále, tak třeba u ESP si nemyslím, že bude dole bez úvazu čekat s dětmi. Je to z 50 % německý ohař. Ti mají ty lovecké pudy opravdu silné, je to jiná liga než vizsla. Nevím, jak moc je to “utlumené” alaskánem, ale já bych na to úplně nesázela. A taky si říkám, jestli pro tažného psa, navíc třeba vyřazeného z ostrých musherských tréninků, nebude těch běžných 10 km denně naopak málo...

No pokud opravdu zadavatel nechce běh v tahu, tak potom nad ESP nebo alaskanem vůbec nepřemýšlet.

Silný lovecký pud mají, to jo. Navíc teda linaji...

Jen si prostě myslím, že ten běh bude nesrovnatelný s pudlem. Bude to toho pudla fakt bavit? Teď nekoukám na to, jestli to zvládne, protože fyzicky to zvládne většina psů.

Nemyslím si, že 10 km denně (někdy víc) by mělo být úplně málo. Mám známou, která s ESP závodí (canicross, kolo, koloběžka) a nevím to přesně, ale troufám si tvrdit, že 10 km pravidelně denně ani nebehaji. Jinak pes plní funkci rodinného psa.

Ale na tohle všechno by bylo opravdu nejlepší se zeptat chovatele/mushera, probrat to s nimi. Pokud tedy pes nebude z výběru vyřazen už proto, že má lovecký pud, musel by běhat v tahu a líná 😉

16.9.2020 11:51

Taky mi těch 10 km přijde dost. Denně. To neměli ani nejlepší bojoví psi v nejvyšším tréninku :-) a také ne denně.
Říkám, pes běhat bude, ale že by z toho byl denně odvařený..
Ale argentýna mě tahala do krámu, to byl troubík, jemu to přišlo hrozně pracovní, ale že by ulovil zajíce, to ne.. Celý den ležel na betonu, se vyhříval.. neuměl nic.. ale jak jsem řekla, že jdeme do krámu (cca 11 km tam a 11 zpět), tak byl jak zásahová jednotka. Táhl kolo, nákup, mě (to je sud), a té rychlosti by se bál možná i Superman. Nic jiného ho ale nebavilo, ani nehlídal. Měl 45 kg. A uměl jen povel "platz", na kole velmi užitečné.
Na psa se u kola používá takový distanční stojánek - brání zamotání se. Je to ale divné zařízení, nelíbí se mi to.
To slovo "denně" je podle mě docela zádrhel. Navíc - pokud to není v tahu, tak to psa nijak moc neunaví (max mu to zničí nohy), je potřeba to proložit hrou, cvičením, nebo si pak ještě vyhradit nějaký čas na další aktivity hlavou atd.
Nejde o to, že by to pes nezvládl, ale není to žádná super zábava.
My jsme venku hodinu, ale pes má pořád nějaké úkoly. Pak jsme měli jeden čas hrozně času, tak jsme chodili nakupovat pěšky.. celkem 5 km ostré stoupání, pak dolů a to samé zpět.. a pes přišel domů, vzal míček a "tak co, hrajeme, cvičíme, zvedej se".

16.9.2020 11:56

Pudla nějakého malého jsem česala a pohoda. To je jemná ovečka, žádná práce. Ale zkuste si někdo učesat megýnu, furt češete a furt něco padá.. lepší na toho psa vůbec nesahat :-) pes s delší srstí nebo antialergický pudl bude vždy lepší.
Pak jsou tu vlastně ještě naháči, tady balisek psala o nějakém, co zvládá vše.
Ale furt to je o tom, že během nekončíme.

16.9.2020 11:59

marcelaamax napsal(a):
No pokud opravdu zadavatel nechce běh v tahu, tak potom nad ESP nebo alaskanem vůbec nepřemýšlet.

Silný lovecký pud mají, to jo. Navíc teda linaji...

Jen si prostě myslím, že ten běh bude nesrovnatelný s pudlem. Bude to toho pudla fakt bavit? Teď nekoukám na to, jestli to zvládne, protože fyzicky to zvládne většina psů.

Nemyslím si, že 10 km denně (někdy víc) by mělo být úplně málo. Mám známou, která s ESP závodí (canicross, kolo, koloběžka) a nevím to přesně, ale troufám si tvrdit, že 10 km pravidelně denně ani nebehaji. Jinak pes plní funkci rodinného psa.

Ale na tohle všechno by bylo opravdu nejlepší se zeptat chovatele/mushera, probrat to s nimi. Pokud tedy pes nebude z výběru vyřazen už proto, že má lovecký pud, musel by běhat v tahu a líná 😉

Pudl byl prapůvodně lovecký pes, používal se v bažinách a jezerech, nosil kachny. Nevím, proč by ho nemělo bavit běhat (že by měl odpor k pohybu? Nebo je to příliš monotónní?). Co by ho mělo bavit? Pudlové jsou věční optimisté. Třeba děti budou časem chtít zkusit i nějaké sporty? Nebo víc cvičit? Nevím... Ale přeci ten pes nepůjde po odběhání těch 10 km do klece, ne? Bude interagovat s rodinou, vezmou ho i na normální procházku, zaplavat si, pohrát si se psy a tak. Možná budou chodit jednou týdně na cvičák, aby ten pes byl použitelný... Přeci ten pes nebude jen v nějakém běžeckém vakuu, to mi neříkejte.

https://www.bohemiawillow.cz/novinky/clanky/pudl-neni-gaucak/

Běh ESP bude s pudlem jistě nesrovnatelný, ale... Otázkou je, jestli jde zadavateli jen o perfektní sportovní výkon (psal, že o soutěže/závody zájem nemá) nebo jestli očekává spíš takovou tu... pohodu. Což zase pro každého neznamená totéž, ale mám tím na mysli psa, který bude rodině fyzicky stačit, ale zároveň u něj nebude potřeba řešit, jestli ho můžu pustit z vodítka.

16.9.2020 12:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pudl byl prapůvodně lovecký pes, používal se v bažinách a jezerech, nosil kachny. Nevím, proč by ho nemělo bavit běhat (že by měl odpor k pohybu? Nebo je to příliš monotónní?). Co by ho mělo bavit? Pudlové jsou věční optimisté. Třeba děti budou časem chtít zkusit i nějaké sporty? Nebo víc cvičit? Nevím... Ale přeci ten pes nepůjde po odběhání těch 10 km do klece, ne? Bude interagovat s rodinou, vezmou ho i na normální procházku, zaplavat si, pohrát si se psy a tak. Možná budou chodit jednou týdně na cvičák, aby ten pes byl použitelný... Přeci ten pes nebude jen v nějakém běžeckém vakuu, to mi neříkejte.

https://www.bohemiawillow.cz/novinky/clanky/pudl-neni-gaucak/

Běh ESP bude s pudlem jistě nesrovnatelný, ale... Otázkou je, jestli jde zadavateli jen o perfektní sportovní výkon (psal, že o soutěže/závody zájem nemá) nebo jestli očekává spíš takovou tu... pohodu. Což zase pro každého neznamená totéž, ale mám tím na mysli psa, který bude rodině fyzicky stačit, ale zároveň u něj nebude potřeba řešit, jestli ho můžu pustit z vodítka.

Vím, že je pudl akční pes, znám je z coursingu.

Jen mi přijde, že tady má být hlavní náplní a aktivitou psa ten "monotónní" běh a zatímco ESP nebo alaskan z toho bude vyloženě nadšený, tak u pudla si tak jistá nejsem.

Ale jak píšete, jsou tam obrovské rozdíly v tom, že pudl může běhat navolno, nemusí být v tahu, nelina...

Takže záleží na majiteli, co přesně si představuje, co preferuje. Pokud to má být především rodinný pes, který bude blbnout s dětma a občas si půjde zaběhat na volno, tak klidně pudl. Ale pokud to má být především pes na každodenní běh 10ti km v tempu, tak bych se priklanela k tomu ESP, alaskanovi.... A vlastně děti s ním můžou blbnout taky.

Třeba by s pudlem děti zacali i s nějakým sportem, nebo cvičit, jak píšete, ale stejně tak je možné, že by běh s tím tažným psem mohl majitele chytnout natolik, že by s ním začal objíždět závody. Ale to nikdo z nás doprede neodhadne no.

Ať se zadavatel rozhodne jakkoli, tak přeju, aby si se psem sedli a byl to ten nejlepší parťák.

16.9.2020 12:14

Pudla nějakého malého jsem česala a pohoda. To je jemná ovečka, žádná práce. Ale zkuste si někdo učesat megýnu, furt češete a furt něco padá.. lepší na toho psa vůbec nesahat :-) pes s delší srstí nebo antialergický pudl bude vždy lepší.
Pak jsou tu vlastně ještě naháči, tady balisek psala o nějakém, co zvládá vše.
Ale furt to je o tom, že během nekončíme.

Jsem myslela spíš stříhání a vyholování. :-) Ale jako před chvílí se mi tu na vyluxovanou podlahu oklepal ohař... A mohla bych jít luxovat znovu. 🤦🏻‍♀️ Ale bezkonkurenčně nejhorší věc na světě je stejně chlup z krátkosrstého psa zapíchnutý v chodidle!

16.9.2020 20:46

"Píšu to tak proto, že je to jednodušší. Samozřejmě se o tom doma bavíme, takže je to takový souhrn toho, k čemu jsme se dobrali. Děti psa "strašně chtějí" a "budou se on něj úplně starat", ale tomu moc nevěřím a navíc je třeba ráno s ním poslat nemůžu. A u paní by to měl být menší problém než nakonec u mě - psi měli od malička doma, umí si moc dobře představit, co to znamená a má je, myslím, víc ráda než já:) Tak proto, píšu za sebe".

Mě přijde docela úsměvné, že psa chtějí děti. Navíc paní se psy žije odjakživa. Ale výběr plemene vzal do ruky otec rodiny, který o psech "nemá páru". Nebylo by lepší nechat výběr na manželce ? ( Která se vyzná )

MilosP

16.9.2020 21:08
MilosP

XXX.XXX.112.244

Opět díky všem. Zase zkusím popořadě:

- ono to není 10km denně. Výběhy jsou různé, v součtu to dá těch cca 40 já, 20 paní, ale rozložení v týdnu je různé. Asi pes ani nemusí chodit na každý běh, pokud je to moc. Navíc velká část tréninků je ve volném tempu, kdy jsem doufal, že pes bude různě a volně pobíhat kolem. Přeci jen budu rád, když to psa bude bavit a čím víc půjde, tím líp.

- Stejně tak to kolo - pochopil jsem, že ty dlouhé výlety asi moc nepůjdou, zvažoval jsem, zda by bylo možné ho vzít třeba na blbnutí po lese - po pěšinkách atd.

- zatím mi to nejvíc osciluje buď k těm pudlům nebo vodním psům (ač ti tady padli spíš výjimečně)

- ano, po doběhání určitě do klece nepůjde. Bude normálně s námi. Chodit na výlety, existovat doma. Navíc naše firma dělá (a asi už pořád bude dělat) z domova. Takže jsem v podstatě pořád doma, takže tu bude sám naprosto minimálně

- dětem se líbí cokoliv a vzali by si sem klidně bernardýna. Paní nějakou vizi má, ale protože chci být alespoň trochu v obraze, tak si taky sonduji po své ose. Takže bych neřekl, že jsem to vzal do ruky, ale spíš chci mít vlastní názor co a jak.

- jinak stále platí, co jsem psal výše, musíme si srovnat spoustu dalších věcí (lyže, cesty do skal, atd, atd... ) to, že je tady nepíšeme neznamená, že o nich nevíme.

16.9.2020 21:08

Jsem myslela spíš stříhání a vyholování. :-) Ale jako před chvílí se mi tu na vyluxovanou podlahu oklepal ohař... A mohla bych jít luxovat znovu. 🤦🏻‍♀️ Ale bezkonkurenčně nejhorší věc na světě je stejně chlup z krátkosrstého psa zapíchnutý v chodidle!

:-) já to, prosím, nechápu :-) to se vážně stává? Lego svině, granule, zmačkaný alobal, tenisák, korálek, kachní stehno, tvrdá kůrka chleba, kečup, vejce, .. no to stačí, už vypadám jako debull :-) ale chlup? Asi vážíte málo? :-)

16.9.2020 21:36

Zadavateli, vodní psy neznám ani od vidění (dobře, jednoho portugalského jo), to je oblast, ve které nemám, co nabídnout. Zkuste ten odkaz, co jsem Vám posílala kdesi výše, a optat se přímo chovatelů. Běžky se psem v tahu jsou samostatná disciplína. ;-)

Megí, chlup je fakt nejhorší z nejhorších. Hrozně to bolí, zapíchne se klidně až do poloviny délky, a jde - potvora - vytáhnout jen pinzetou.

16.9.2020 21:57
Šarina

XXX.XXX.243.72

já měla kdysi jako instruktorka svazarmu v družstvu pudla s takovou malou holčinou a byla to naprosto úžasná dvojka, oba nadšení, akční, pes chytrej jak vopice a ochotnej spolupracovat... jinak střih měl "obyčejnej", což obnášelo prostě souměrné ostříhání (strašně mu to slušelo), prolítl každou louží, prostě skvělej parťák pro to děcko. Je to už 40 let, ale vzpomínám na ně dodnes.
Držím palce při výběru plemene ;)

MilosP

16.9.2020 22:11
MilosP

XXX.XXX.94.176

Šarina napsal(a):
já měla kdysi jako instruktorka svazarmu v družstvu pudla s takovou malou holčinou a byla to naprosto úžasná dvojka, oba nadšení, akční, pes chytrej jak vopice a ochotnej spolupracovat... jinak střih měl "obyčejnej", což obnášelo prostě souměrné ostříhání (strašně mu to slušelo), prolítl každou louží, prostě skvělej parťák pro to děcko. Je to už 40 let, ale vzpomínám na ně dodnes.
Držím palce při výběru plemene ;)

Díky všem. U toho pudla - když by ho člověk stříhal na sportovno. Jak často se to musí dělat? A když bude na krátko, stejně se musí každý den vyčesávat tak hodinu? Našel jsem to na webu a raději se ptám. Pudla nikdo kolem nemá, tak nevím ;)

16.9.2020 22:33

MilosP napsal(a):
Opět díky všem. Zase zkusím popořadě:

- ono to není 10km denně. Výběhy jsou různé, v součtu to dá těch cca 40 já, 20 paní, ale rozložení v týdnu je různé. Asi pes ani nemusí chodit na každý běh, pokud je to moc. Navíc velká část tréninků je ve volném tempu, kdy jsem doufal, že pes bude různě a volně pobíhat kolem. Přeci jen budu rád, když to psa bude bavit a čím víc půjde, tím líp.

- Stejně tak to kolo - pochopil jsem, že ty dlouhé výlety asi moc nepůjdou, zvažoval jsem, zda by bylo možné ho vzít třeba na blbnutí po lese - po pěšinkách atd.

- zatím mi to nejvíc osciluje buď k těm pudlům nebo vodním psům (ač ti tady padli spíš výjimečně)

- ano, po doběhání určitě do klece nepůjde. Bude normálně s námi. Chodit na výlety, existovat doma. Navíc naše firma dělá (a asi už pořád bude dělat) z domova. Takže jsem v podstatě pořád doma, takže tu bude sám naprosto minimálně

- dětem se líbí cokoliv a vzali by si sem klidně bernardýna. Paní nějakou vizi má, ale protože chci být alespoň trochu v obraze, tak si taky sonduji po své ose. Takže bych neřekl, že jsem to vzal do ruky, ale spíš chci mít vlastní názor co a jak.

- jinak stále platí, co jsem psal výše, musíme si srovnat spoustu dalších věcí (lyže, cesty do skal, atd, atd... ) to, že je tady nepíšeme neznamená, že o nich nevíme.

Jakou vizi má vaše žena?

16.9.2020 22:50
Šarina

XXX.XXX.243.72

MilosP napsal(a):
Díky všem. U toho pudla - když by ho člověk stříhal na sportovno. Jak často se to musí dělat? A když bude na krátko, stejně se musí každý den vyčesávat tak hodinu? Našel jsem to na webu a raději se ptám. Pudla nikdo kolem nemá, tak nevím ;)

asi bych se zkusila poptat někde mezi pudlaři... určitě jsou v nějaké skupině na FB, klub má stránky atd... snad se tam najde někdo, kdo pro své psy hledá nejen výstavníky, ale i normální páníčky, a objektivně poradí, zodpoví... a jak tu je psáno, nechala bych rozhodnout vaši paní, která není začátečník ;)

16.9.2020 23:18

MilosP napsal(a):

Pudla jsem nikdy neměla, ale za mých mladých let to byl tak nějak asi nejběžnější pes, co měli lidi v bytě, alespoň u nás na sídlišti jich bylo bezkonkurenčně nejvíc. Dost mých kamarádek, spolužaček doma pudla měla. Nikdo teda neměl v nějakém výstavním střihu, ale v takovém tom "obyč" a co tedy já vím, tak nikdo hodinu denně nevyčesával.....tak buď si to ty lidi nikde nepřečetli nebo to teda poctivě dělali, ale tak nějak se to tutlalo, že se to ke mě nedoneslo a nebo nevím....
Pudla jsem spíš vždycky vnímala jako na údržbu nenáročného a nelínajícího psa, jediná otrava podle mě je, že když si člověk neumí ostříhat psa sám...alespoň tak, aby se chudák pes nemusel sytdět vyjít ven, tak to obnáší pravidelné návštěvy v psím salónu.
EDIT:
a třeba tady se o nějaké hdině denně taky nepíše
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6847/zajimava-srst-pudlu/

16.9.2020 23:37
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Kamarádka pudly měla tři po sobě. ostříhala si je sama vždy když už nevypadali moc dobře. A česala tak jednou za týden.
teď má boxera
Pokud jde o srst tady by byl asi lepší ten knírač.

17.9.2020 06:49
marta1

XXX.XXX.169.240

MilosP napsal(a):

Pudla nemám, ale dost se o ně zajímám a znám pár "pudlařů", tak zkusím něco zodpovědět :-)
Stříhat můžete klidně jednou za pár týdnů.
Česat psa hodinu každý den platí možná tak u králováka ve výstavním střihu, pak je to opravdu mazec, ale psa nakrátko občas sem tam přejedete :-)

Hodně důležité je ale psa na česání navyknout už od štěněte, tam je nejlepší opravdu každý den klidně jen na 5 minut pročesávat, i když to třeba nebude ještě potřeba, ale čistě jen proto aby si zvyknul!

A stejně tak velmi doporučuji už od štěněte návyk na to, že občas bude doma sám. Všichni pudlové mají tendenci být závisláci, jsou hodně fixovaní na svou rodinu, a i když jak píšete budete pořád doma, tak nikdy nevíte kdy bude pes muset zůstat doma chvíli sám, a tak je dobré to odmala trénovat, aby vám pak někdy neudělal z bytu kůlničku na dříví.

I pudl jako "nelínající plemeno" samozřejmě líná, jako úplně každé zvíře se srstí.
Ale tím že nemá podsadu, a díky struktuře srsti, mu ty chlupy nevypadávají samovolně, a uvolní se právě až při česání, takže při pravidelné údržbě fakt nemáte doma téměř ani chlup, ale u psa nakrátko ta "údržba" bude pohoda, a hlavně - přinejmenším stejně dlouhou dobu co strávíte vyčesáním psa byste strávili úklidem chlupů!

Kvalita srsti se pudlům v průběhu života mění, štěněcí je taková jemná, dospělí psi mají srst tzv. vyzrálou, a vyzrálá srst je pevnější, "tvrdší" (neříkám že tvrdá :-). A na česání je nejhorší právě ten přechod mezi štěněcí a dospělou srstí, to období vyzrávání je pár měsíců kdy se srst cuchá nejvíc, prostě jako beďary v pubertě :-) ale to se dá přežít.

Jinak pro vaše účely bych popravdě doporučila spíš střeďáka, královák je nádherný elegantní pes, ale je už přece jen méně skladný, a i na to stříhání a česání je to už prostě velké tělo :-)

Jinak myslím že ať už sáhnete po jakékoliv variantě tak je pro vás pudl výborná volba, většina je velmi učenlivá, nekonfliktní, pozitivní radostní blázni :-)
Knírače jsem měla, a dost jsem jich poznala, nejsou to špatní psi, ale radši bych toho pudla.

17.9.2020 07:42
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Na pudla budete možná čekat.
Letos, co bylo k světu = bez vad = varlata, zuby ...
bylo všechno zadané, čekalo se (dlouho)
Cena? (25 000,- i s tou dvojitou vadou ...)
Stříhat NEJDÉLE za 2 měs.
Musí se vytrhávat chlupy z uší .... a není to sem tam chlup,
má jich tam snad víc než na těle
a jistě mi někdo odpoví, že to není problém.
Je.
Vzhledem k tomu, že psa chcete do bytu, tak snad jo..
Povaha je příjemná, ale to má každý pes
i bezúdržbový.

2.1.2021 19:58
MysMas

XXX.XXX.238.110

MilosP napsal(a):

No mě pořád napadá staffordshirský bulteriér- velmi přátelská a milá povaha (dokonce se mu přezdívá nanny dog- psí chůva), když se socializuje od malička tak nemá problém s ničím, je ideální na tahání i na běhání u kola, energie a výdrž je obrovská. Jednoduše se dá vybít energie 'tupým' běháním, ze kterého by bordeře hráblo. Samozřejmě je potřeba aspoň základní výcvik, protože i když se to nezdá, tak má obrovskou sílu. Respektuje ostatní zvířata, jen psi jsou občas problém, kvůli jejich původnímu účelu- psí zápasy. Ale dá se tomu snadno zabránit řádnou socializací. A děti ho můžou tahat i za oční víčka a nekousne je😆

2.1.2021 20:33

MysMas napsal(a):
No mě pořád napadá staffordshirský bulteriér- velmi přátelská a milá povaha (dokonce se mu přezdívá nanny dog- psí chůva), když se socializuje od malička tak nemá problém s ničím, je ideální na tahání i na běhání u kola, energie a výdrž je obrovská. Jednoduše se dá vybít energie 'tupým' běháním, ze kterého by bordeře hráblo. Samozřejmě je potřeba aspoň základní výcvik, protože i když se to nezdá, tak má obrovskou sílu. Respektuje ostatní zvířata, jen psi jsou občas problém, kvůli jejich původnímu účelu- psí zápasy. Ale dá se tomu snadno zabránit řádnou socializací. A děti ho můžou tahat i za oční víčka a nekousne je😆

...vy nechávate děti tahat psa za oční víčka?

3.1.2021 00:50
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Ono je ježdění na kole a ježdění na kole.
Máme tu v lese ve vojenském prostoru cestu; no cestu, asfaltku, po které třikrát do roka jezdí vojáci. Prochází celým vojenským prostorem - teoreticky se po ní dá jet dokola cca 50 km, z větší části kopíruje tok říčky.
Touto cestou jsem jezdívala s mým bPP labradorem, deset minut na vodítku po vesnici po silnici, pak cca 3 km lesem po lesní cestě, pak je ta asfaltka, kterou jsem obvykle jezdila velkou oklikou do vedlejší vesnice, tam zas lesní/polní cestou zpátky k nám. Celé to má tak 10, 15 km. Pes je na vodítku jen přes vesnice, jezdila jsem takovým tempem, aby mohl klusat, neutíkal. Když jsem jela s nějakým lidským doprovodem, pokecali jsme, pes si počuchal, vykoupal se v té říčce, byl to ekvivalent naprosto pohodové vycházky. Když jsem jela sama, několikrát jsem během cesty sestoupila z kola, abych svého psa doprovodila k řece, zkoumali jsme jeskyni, zkoušeli přejít tu řeku po kmeni... Někdy jsme to jeli hodinu, někdy tři. Vždycky jsme si vybírali podle počasí, vedra na to samozřejmě nejsou vhodná, i když je většina cesty lesem. Jezdili jsme to od jara do podzimu asi tak dvakrát měsíčně, častěji to moc nešlo zejména přes léto právě kvůli počasí.
Pes mohl chodit krajem asfaltky po trávě, pochopil to celkem rychle, že tam se mu bude líp ťapat.
Pokud má to ježdění na kole vypadat takto, tj. prakticky rodinný výlet s dětmi v tempu, kterému budou stačit psi i ty děti, je pudl naprosto vhodným plemenem.
Pokud chcete sportovního psa, který bude podávat výkony, jezdíte stále stejnou trasu na čas apod., je naopak pudl naprosto nevhodným plemenem.

3.1.2021 14:22
MysMas

XXX.XXX.238.110

...vy nechávate děti tahat psa za oční víčka?

1. žádné děti naštěstí nemám
2. to bylo jen přirovnání...😂

3.1.2021 14:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

MysMas napsal(a):

když se socializuje od malička tak nemá problém s ničím

jen psi jsou občas problém, kvůli jejich původnímu účelu- psí zápasy. Ale dá se tomu snadno zabránit řádnou socializací

Tohle není tak úplně pravda, záleží na jedinci, ale někteří jedinci prostě problém se psy stejného pohlaví mají, i přes veškerou socializaci. Není to u SBT nic výjimečného.

S přátelskou a milou povahou (k lidem) souhlasím, ale pro někoho je ta povaha až přehnaně přátelská, a ne každému to vyhovuje. Je to prostě vyloženě pes vítací, kterého budete muset učit ignorovat a nevítat lidi.

Jednoduše se dá vybít energie 'tupým' běháním, ze kterého by bordeře hráblo

A bohužel ani s tímhle úplně nesouhlasím. Potřebují zaměstnat i hlavu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík