Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím vespolek.
Ráda bych se s Vámi zkušenými poradila ohledně výběru našeho budoucího parťáka. Nyní máme 3 fenky - kříženku husky x NO - z útulku, cca 15let, hluchá, pohybové problémy. 7letou NO - tu trápí spondyloza, dysplazie. 5letou jezevčici - ta je zdravá. Máme hospodářství se zvířaty a 3 malé děti ( 2 již ví, co si ke psům můžou a nesmí dovolit, znají hranice, benjamínek se to učí). Obě větší feny nejsou hlídací, kříženka sice poštěká, ale za piškot odnese tašky z domu, ovčanda je můj první pes se kterým jsem navštěvovala cvičák, zvládly jsme nějaké ty začátečnické zkoušky, ale hlídací typ taky není (byť na figuranta reagovala perfektně). Prostě jakmile někdo cizí přijde k brance a jde dovnitř, tak je jí to jedno. Jezevčice je jediná, která to má maličko pod kontrolou - hlavně v noci štěká, když někdo chodí kolem plotu, ale je spíš zpovzdálí a když se k ní zbytek smečky nepřidá - tak se na to po chvíli vyprdne. Máme pozemek rozdělený na 2 poloviny - hlavní vchod se zahradou, kde je smečka a druhá část kde jsou zvířata. Již 2x se nám v poslední době stalo, že nám někdo vlezl do zahrady, pustil králíky, slepice a udělal neplechu. Zvažujem pořízení hlídače a kamer do té druhé části. Ráda bych znala názory majitelů větších plemen psů. Napíšu, co bychom od něj očekávali a co můžeme nabídnout
Co bychom rádi od psa:
- celoroční pobyt venku, vrozenou hlídací schopnost, tolerance k jiným zvířatům, lásku ke své rodině, snadnou cvičitelnost (nemyslím tím nutnost drilu na cvičáku), budící respekt, ideálně neúplatnost a samostatnost
Nabízíme
- člen rodiny, velkou zahradu, každodenní procházky, socializaci, hned za domem máme les a řeku, takže využití i v létě na koupání, navíc jsem na mateřské, takže mám teď i relativně dost času
Mám představu nějakého pasteveckého psa, ale nevyznám se v rozdílech jednotlivých ras, co se týče chování, proto bych byla ráda za radu. Určitě bychom chtěli fenku. Blízko od nás je chovatelská stanice Moskevských strážních psů, ale načetla jsem si pár stránek a upozorňují, že je docela ostrý. Já i manžel máme zkušenost pouze s NO, já ještě s hovawartem. Poradíte? Díky za váš čas
Dobrý den, tak já odepíši první. Měli jsme statek s koňmi, první pes byl čuvač, druhý tibetská doga, oba samci. S nimi ještě dalších několik psů obou pohlaví. Když jsem se přestěhovala do současného bydliště, máme druhou fenu hovawarta.
K vašim požadavkům. Celoroční pobyt venku, všichni.Hlídání všichni, tolerance k domácím zvířatům všichni, láska k rodině všichni. Cvičitelnost, jsou tu lidé, co cvičí i s čuvač nebo tibeťany. Nevím, ale provozní poslušnost všichni, ale poslušnost typu ovladatelnost na vycházce na volno pak hovawart, čuvač nesnášel cizí psy ( nejen naše zkušenost), tibeťák doga je lovec. Hovík když dospěje psy nemusí, ale poslechne ( samozřejmě po výchově). Všechna plemena budí respekt, ačkoli si naše plavé hovawarta pletou se zlaťákem, stačí když se naježí. Současná má 41 kilo. U všech těchto plemen je oddanost rodině a samostatné rozhodování v povaze plemene.

No ono pastevecký pes a snadná cvičitelnost se tak nějak vylučují...tedy pokud to bude typická pastevecká povaha. Jsou to samostatné jednotky, které se lehce vše naučí, není potřeba pořád dokola opakovat, ale poslechnou, jen když to uznají za vhodné....toť teorie a praxe.....
Já třeba povely, které fena (pyrenejský horský pes věk 6 měsíců) neprovede automaticky, zdůvodňuji....např. Ginuš sedni si, nasadíme obojek, Ginuš sedni, otevřu branku....protože nějaké bezdůvodné sedni ...třeba když bych jí uprostřed louky řekla "Gino sedni" tak se na mě ani nekoukne...a když už koukne, tak s otázkou "a proč??"
Co teda nevím, jak budou snášet stará fena a fena, která není zdravotně úplně v pořádku, temperament štěněte resp. mladého psa.
A jak vy budete snášet psa, který je sice úžasný, ale ne každému taková povaha - samostatná svéhlavinka-vyhovuje.
Moskevského strážního psa jsem chtěla, ale zrovna nebyla štěňata.....zda je takový pes ale vhodný i pro vás...těžko říct. To bych zkusila navštívit tu chovku, co máte blízko, popovídat s chovatelem, obhlídnout v reálu jací ti psi jsou.
Chováme kangaly a myslím si, že právě kangal je ten typ psa, který by pro vás byl vhodný. Kangal je turecké plemeno pasteveckých psů, kteří pracují většinou ve skupinách a hlídají stáda, ale také stráží větší pozemky s domácími zvířaty, nebo jen pozemky a dům své rodiny. Je to takový rodinný pes, který pro svůj život přímo bytostně potřebuje práci, tuto práci vykonává pro svoji rodinu, má rád děti a je jeho povahovým rysem, že dětem nesmí ubližovat. Má rád společnost jiných psů není rád sám. Psi samci bývají většinou podstatně větší než často okolo 70kg, feny bývají velikostně menší často i okolo 40kg. Jeho zvláštností je vytlačovací způsob hlídání, nabíhá za zuřivého štěkotu na vetřelce a vytlačuje ho ze svého svěřeného teritoria.Kousne až pokud nepřítel pokračuje přes jeho útočení dál a ohrožuje to co bylo kangalovi svěřeno. U tohoto psa se dá hovořit spíš o výchově než o výcviku, vše spočívá na tom, že se pes sžije s rodinou a rodina mu vysvětlí co po něm požaduje, co je dobře a co špatně, při tomto musíme být samozřejmě důslední to co nechceme aby dělal psovi nikdy nepovolujeme. Není to pes na cvičák, samotné rozhodování o ostraze si určuje sám, nemá rád dril, ale celé je to o tom, že svoji práci považuje za něco na co je hrdý a je za to vděčný, že v něho máme důvěru. Ještě dodám, že tyto vlastnosti jsou typické pro opravdové kangaly, v současné době je toto plemeno spojenopod název kangalský pastevecký pes s anatolským pasteveckým psem, který je takový podílový kangal a u něho se někdy setkáváme s jinými povahovými vlastnostnostmi vyplývajícími z přikřížení jiných plemen.
janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Zdravím vespolek.
Ráda bych se s Vámi zkušenými poradila ohledně výběru našeho budoucího parťáka. Nyní máme 3 fenky - kříženku husky x NO - z útulku, cca 15let, hluchá, pohybové problémy. 7letou NO - tu trápí spondyloza, dysplazie. 5letou jezevčici - ta je zdravá. Máme hospodářství se zvířaty a 3 malé děti ( 2 již ví, co si ke psům můžou a nesmí dovolit, znají hranice, benjamínek se to učí). Obě větší feny nejsou hlídací, kříženka sice poštěká, ale za piškot odnese tašky z domu, ovčanda je můj první pes se kterým jsem navštěvovala cvičák, zvládly jsme nějaké ty začátečnické zkoušky, ale hlídací typ taky není (byť na figuranta reagovala perfektně). Prostě jakmile někdo cizí přijde k brance a jde dovnitř, tak je jí to jedno. Jezevčice je jediná, která to má maličko pod kontrolou - hlavně v noci štěká, když někdo chodí kolem plotu, ale je spíš zpovzdálí a když se k ní zbytek smečky nepřidá - tak se na to po chvíli vyprdne. Máme pozemek rozdělený na 2 poloviny - hlavní vchod se zahradou, kde je smečka a druhá část kde jsou zvířata. Již 2x se nám v poslední době stalo, že nám někdo vlezl do zahrady, pustil králíky, slepice a udělal neplechu. Zvažujem pořízení hlídače a kamer do té druhé části. Ráda bych znala názory majitelů větších plemen psů. Napíšu, co bychom od něj očekávali a co můžeme nabídnout
Co bychom rádi od psa:
- celoroční pobyt venku, vrozenou hlídací schopnost, tolerance k jiným zvířatům, lásku ke své rodině, snadnou cvičitelnost (nemyslím tím nutnost drilu na cvičáku), budící respekt, ideálně neúplatnost a samostatnost
Nabízíme
- člen rodiny, velkou zahradu, každodenní procházky, socializaci, hned za domem máme les a řeku, takže využití i v létě na koupání, navíc jsem na mateřské, takže mám teď i relativně dost času
Mám představu nějakého pasteveckého psa, ale nevyznám se v rozdílech jednotlivých ras, co se týče chování, proto bych byla ráda za radu. Určitě bychom chtěli fenku. Blízko od nás je chovatelská stanice Moskevských strážních psů, ale načetla jsem si pár stránek a upozorňují, že je docela ostrý. Já i manžel máme zkušenost pouze s NO, já ještě s hovawartem. Poradíte? Díky za váš čas
A proč ne znovu hovawarta?
Teda my ho znovu nepořídili, protože z neohrožených medvědů se během čtrnácti let stali hysteričtí chrti. A taky máme přibyly děti, které si vodí domu návštěvy.
Náš HW měl přes 50 kg a hlídal a přitom nikoho nezakousnul, vetřelce zahnal do kouta nebo ho povalil a vyčkal do našeho příchodu - to když si kamarádi mysleli, že psa znají a dovolili si otevřít branku a sami vkročit na dvůr. Pak celý den koktali a už nikdy na kliku sami nesáhli.
Snad přece určitě někde musí existovat chovka, která odchovává "normální" HW.
Moskeváka máme defakto na pozemku, ostrý je, ale to jsou všichni pastevci.
janae1
napsal(a):
A proč ne znovu hovawarta?
Teda my ho znovu nepořídili, protože z neohrožených medvědů se během čtrnácti let stali hysteričtí chrti. A taky máme přibyly děti, které si vodí domu návštěvy.
Náš HW měl přes 50 kg a hlídal a přitom nikoho nezakousnul, vetřelce zahnal do kouta nebo ho povalil a vyčkal do našeho příchodu - to když si kamarádi mysleli, že psa znají a dovolili si otevřít branku a sami vkročit na dvůr. Pak celý den koktali a už nikdy na kliku sami nesáhli.
Snad přece určitě někde musí existovat chovka, která odchovává "normální" HW.
Moskeváka máme defakto na pozemku, ostrý je, ale to jsou všichni pastevci.
Ale ano, obě moje feny byla a je klidné a mohutné, dobře ovladatelné a hlídající přesně tak, jak má hovík hlídat.

Děkuji všem za reakce. Hovíka už znovu nechceme. Měli jsme psa a i když byl od malička s druhým psem, tak jak dospěl, několikrát jej napadl (možná u fenky by to bylo jiné). Z Kangala mám docela respekt a přiznám se, že se mi moc nelíbí. Nakonec jsem zjistila, že bude poblíž ještě jeden vrh moskevského psa, tak jsem v pořadníku na fenečku. Můžu se ještě zeptat - jaký je povahový rozdíl mezi šarplanincem, kavkazem a pyrenejcem? Díky

napsal(a):
No ono pastevecký pes a snadná cvičitelnost se tak nějak vylučují...tedy pokud to bude typická pastevecká povaha. Jsou to samostatné jednotky, které se lehce vše naučí, není potřeba pořád dokola opakovat, ale poslechnou, jen když to uznají za vhodné....toť teorie a praxe.....
Já třeba povely, které fena (pyrenejský horský pes věk 6 měsíců) neprovede automaticky, zdůvodňuji....např. Ginuš sedni si, nasadíme obojek, Ginuš sedni, otevřu branku....protože nějaké bezdůvodné sedni ...třeba když bych jí uprostřed louky řekla "Gino sedni" tak se na mě ani nekoukne...a když už koukne, tak s otázkou "a proč??"
Co teda nevím, jak budou snášet stará fena a fena, která není zdravotně úplně v pořádku, temperament štěněte resp. mladého psa.
A jak vy budete snášet psa, který je sice úžasný, ale ne každému taková povaha - samostatná svéhlavinka-vyhovuje.
Moskevského strážního psa jsem chtěla, ale zrovna nebyla štěňata.....zda je takový pes ale vhodný i pro vás...těžko říct. To bych zkusila navštívit tu chovku, co máte blízko, popovídat s chovatelem, obhlídnout v reálu jací ti psi jsou.
O to mi právě jde - že je to naučím a nemusím to opakovat několikrát, nechci psa - na mě naprosto závislého, potřebuji aby samostatně uvažoval a vyhodnotil situaci.
Teď jsem našla chovku moskeváka kousek od nás, co budou mít štěnda 5.10. tak uvidím, zda na mě vyjde v pořadníku fenka.
Ještě se zeptám - bude to pro mě první pes s PP. Pokud to tedy teď klapne. Co by měla správná smlouva obsahovat a co by tam být nemělo?

" Měli jsme psa a i když byl od malička s druhým psem, tak jak dospěl, několikrát jej napadl"
ale tohle nemůžeš vztahovat na plemeno!
měla jsem HW a mám pyrenejského horského
HW byl ten 50 kg vyrovnaný naprosto dokonalý bodygard a hlídač, zn. ideál, zcela nekonfliktní ke psům....
a při čtení zadání mě taky jako první napadl
PHP je psí reaktivec a mě naučil maximum, když jsem řešila jeho agresi vůči hovíkovi
je třeba si uvědomit rozdíl mezi psem pracovním a pasteveckým - jedni mají spolupráci s člověkem v základní výbavě, druzí mají v základní výbavě především svou hlavu (velké kočky) (a není to o tom, zda se dají cvičit - PHP mě svou šikovností a velmi rychlým chápáním až překvapil)
KAO by měl být teoreticky nejostřejší, nejdřív koná potom myslí
PHP je civilizovaný pastevec, útok přímo s kousáním by měl být jako ten úplně poslední nástroj, rodinný pes s velkou potřebou úzkého kontaktu( náš je brutus mazel), dětská chůva, s domácími zvířaty OK (ale taky se mu třeba musí i vysvětlit, že to je "naše"), nutno počítat s uštěkaností
šarplaninec ani nevím, méně ostrý než KAO, jinak prostě pastevec

Kavkaz jak je znám hlídá stylem "přelez ten plot, ať ti můžu ukousnout palici" myslím, že když mu někdo vleze na pozemek, tak půjde hned do akce, žádný tanečky, varování, ale rovnou na vetřelce hupsnout...dost majitelů je při příchodu návštěvy zavírají do kotce.
Pyrenejský pes by měl být pravý opak "hele nelez přes ten plot, vždyť vidíš a slyšíš, že tady hlídám já a když budu muset, tak ti ublížím"....všemi prostředky se bude snažit zabránit fyzickému násilí, takže prvotní je snažit se vetřelce zahnat, odradit ze své malé pyrenejky, ten pocit mám.
Šarplaninci nevím, hlídači to budou výborní, asi ne tak radikální jako kavkazi, ale řekla bych, že se s tím taky crcat moc nebudou.

napsal(a):
" Měli jsme psa a i když byl od malička s druhým psem, tak jak dospěl, několikrát jej napadl"
ale tohle nemůžeš vztahovat na plemeno!
měla jsem HW a mám pyrenejského horského
HW byl ten 50 kg vyrovnaný naprosto dokonalý bodygard a hlídač, zn. ideál, zcela nekonfliktní ke psům....
a při čtení zadání mě taky jako první napadl
PHP je psí reaktivec a mě naučil maximum, když jsem řešila jeho agresi vůči hovíkovi
je třeba si uvědomit rozdíl mezi psem pracovním a pasteveckým - jedni mají spolupráci s člověkem v základní výbavě, druzí mají v základní výbavě především svou hlavu (velké kočky) (a není to o tom, zda se dají cvičit - PHP mě svou šikovností a velmi rychlým chápáním až překvapil)
KAO by měl být teoreticky nejostřejší, nejdřív koná potom myslí
PHP je civilizovaný pastevec, útok přímo s kousáním by měl být jako ten úplně poslední nástroj, rodinný pes s velkou potřebou úzkého kontaktu( náš je brutus mazel), dětská chůva, s domácími zvířaty OK (ale taky se mu třeba musí i vysvětlit, že to je "naše"), nutno počítat s uštěkaností
šarplaninec ani nevím, méně ostrý než KAO, jinak prostě pastevec
Máš pravdu, napsala jsem to blbě. Jasně, že to nejde vztahovat na plemeno. Náš hovík byl výborný hlídač. Jen tím napadením toho druhého psa (vyrůstali spolu a až kolem 5ho roku jej poprvé rafnul, pak byl rok klid a znovu - tentokrát mu prokousnul břicho, pak byl zas rok klid do dalšího útoku), tak nám tímto asi zůstala nějaká pachuť vůči tomuto plemeni :( byť to prostě nemuselo být plemenem.

napsal(a):
Kavkaz jak je znám hlídá stylem "přelez ten plot, ať ti můžu ukousnout palici" myslím, že když mu někdo vleze na pozemek, tak půjde hned do akce, žádný tanečky, varování, ale rovnou na vetřelce hupsnout...dost majitelů je při příchodu návštěvy zavírají do kotce.
Pyrenejský pes by měl být pravý opak "hele nelez přes ten plot, vždyť vidíš a slyšíš, že tady hlídám já a když budu muset, tak ti ublížím"....všemi prostředky se bude snažit zabránit fyzickému násilí, takže prvotní je snažit se vetřelce zahnat, odradit ze své malé pyrenejky, ten pocit mám.
Šarplaninci nevím, hlídači to budou výborní, asi ne tak radikální jako kavkazi, ale řekla bych, že se s tím taky crcat moc nebudou.
díky za krásné a výstižné shrnutí

Ještě bych se zamyslela, co opravdu chcete, jak si to představujete...
ono je opravdu velkej rozdíl mít radikála, co vystartuje naprosto bez varovaní a jde rovnou do akce....takový je povětšinou kavkaz a znám i lidi, co si mysleli, že mají doma psího troubu, protože by ještě pomáhal zlodějům vynášet věci, ňufal se s lidma na potkání a najednou ze dne na den se psovi rozsvítí v kebulce nápis "já jsem radikální pastevec"...dospěje a majitel se pak diví, protože to nečeká.
Měla jsem velmi radikální fenu, i když nebyla pastevec a je opravdu rozdíl mít psa, který varuje, štěkotem se snaží zahnat, odradit a rozdíl mít psa, co zaútočí bez varování a když už varuje, tak je stejně pozdě, protože to už je v pohybu, ve velmi rychlém pohybu a to varování je takříkajíc pro formu, dotyčný už stejně nemá šanci utéct.
Když už svojí "oběť" varuje předem, tak to není štěkotem, ale jen pohledem, třeba dá hlavu trochu níž, jako šelma před skokem, ale spíš neznatelně ne nějak výrazně, jenže to spoustu lidí nevidí, nebere to jako hrozbu.
No a něco jiného je mít psa, co se opravdu aktivně bude snažit vetřelce zahnat a pokud má dotyčný rozum a vyklidí pole, tak pes nezaútočí...popř. bude vetřelce na pozemku někde držet, nedovolí mu odejít a pokud se dotyčný chová rozumně, tak to taky přežije bez úhony.
Já teda preferuju první variantu...typ kavkaz....nicméně mám doma tu druhou - pyrenejku a i když vím, že to nebude to, co je mi bližší, tak klidně řeknu, že je naprosto úžasná a to je to zatím půlroční štěndo a už teď vidím, že nebude tak "nebezpečná", jako moje předchozí fena, což je možná pro život v civilizaci a s našimi úžasnými zákony, když k vám někdo vleze na pozemek,jednodušší.
Moskeváci, dle toho, co jsem o nich stihla nasbírat za informace...ať z diskuzí, od lidí, co je mají nebo přímo od chovatelů...nejsou takové svéhlavinky samostatné, jsou to v podstatě ovladatelní spolupracující psi a povahy?? Tak na ty jsem narazila různé z některých jsem byla nadšená, z některých zklamaná, přiznám se, že zklamaná z kontaktních a přátelských psů, preferuju rezervované a ostré psy.........jak mi řekla jedna chovatelka...moskevák je takový, jakého si ho uděláte.
Nicméně jedna chovatelka se nechala slyšet, že by mi štěně moskeváka nedala, protože s MSP nemám zkušenost a pes by nás v patnácti měsících sežral, naopak jiná letitá chovatelka, které jsem vylíčila, co od psa očekávám a jak se psy funguju mi řekla, že je moskevák přesně pro mě...a to už nechová, takže v tom nebyl zájem o prodej štěněte.
janae1

XXX.XXX.160.6
Nejsem majitelem, ale moskeváka máme na pozemku, přicházím s ním denně do styku.
Jako pokud nechcete HW pro ostrost a dominanci, vykašlete se na moskeváka a pastevce.
Tento moskevák byl do dvou let miláček, takový medvěd. Pak začal hlídat a to hodně ostře. Běžný plot nestačí, před plotem má ještě kari sítě. Rodinu miluje, ale uznává pouze některé členy.
Stalo se, že nám k němu uteklo kotě a on si z něho udělal kamaráda, nikdo, ani jeho oblíbení členi rodiny se ke kotěti nesměli přiblížit.
To samé když má někde v kotci ukryté jídlo, z toho důvodu se krmí pouze tím, co hned sní, neexistují kost na okus.
S manželem vychází dobře, já za ním chodila několikrát denně od štěněte, teď bych za ním nešla.
Poslušnost moc nečekejte, jako umí to základní, ale pokud má něco důležitějšího, třeba hlídá, poslouchat nebude.
S naším HW se snesli do dvou let věku moskeváka, pak by se servali. Nedokážu říct, kdo byl agresor, prostě vzájemná nesnášenlivost. Do těch dvou let spolu normálně byli volně na pozemku jak psi jednoho majitele.
Na procházku na krátkém vodítku a s náhubkem a do neobydlené oblasti. Deset lidí kolem něho projde bez problému, jedenáctého vyhodnotí jako problémového a neudrží ho ani dospělý chlap.
Pokud se vám z nějakého důvodu nelíbí HW tak se vykašlete na pastevce, on toitiž HW má takovu trošku pastevčí povahu, pastevec je ještě stokrát tak složitější.
Jestli máte děti, rozmyslela bych uplně. Budou si chtít vzít domu kamarády, popřípadě se pochlubit krásným psem. I to byl jeden z duvodů, proč jsme zamítli HW, děti se neuvědomí, že ten pes může být nebezpečný pro cizí osoby.
Manžel teda stále nad HW vzdychá, uvidíme, třeba jednou, ale teď určitě ne.
Ano, s čuvačem i tibeťákem byl problém s druhým domácím psem byť podstatně menším. Čuvač chodil venku volně, ale muselo to být v místech, kde se nemohl vyskytnout jiný pes samec. Nijak zvlášť nelovil. Tibeťák byl mírnější co se týče cizích psů, ale zas lovec. Pastevci jsou nádherní, inteligentní a věrní své rodině. Ale podle mě nejsou pro většinu lidí. Proto u nás v hustě obydlené kraji bych ho už mít nechtěla. Hovawart je pohoda, nemusím být stále ve střehu, nebo vláčet psa na šňůře. Co třeba briard? Ovčák, dobře cvičitelný, lidi, co je mají jsou s nimi spokojení.
Jen pro přesnost, když mluvíte o tom, že z kangala máte respekt, jde o to co si představujete pod pojmem kangal

Tomáš Kaipr
napsal(a):
Jen pro přesnost, když mluvíte o tom, že z kangala máte respekt, jde o to co si představujete pod pojmem kangal
Tak to vpravo je Anatol, ne? Jenže pro zadavatelku je to fuk, k ní žádný pastevec nepasuje. Každý si musí pořídit takového psa, který k němu sedne a také aby ten pes tam v té rodině a prostředí měl co dělat.
Třeba.. co já s pastevcem, když tady mám volně spoustu lidí, dětí a zvířat a nechci řešit, kde jsou otevřená vrátka a jaké nové kamarády si přivede dítě ze školy, nebo se psem normálně fungovat i jinak než na zahradě. Nechci ta plemena hanit, ale je to jistá komplikace..
Chtělo by to klasického velkého černého psa - z těch jde hrůza :-)
Velký knírač, Bouvier, .. z telat jednoznačně ten Bella :)

měla jsem dvakrát hovawartku a teď mám medvěda KAOxMSP
srovnat se to nedá.
hovawarti měli v sobě takovou nějakou úplně přirozenou touhu se zavděčit a poslechnout vydaný povel, byť třeba se znechuceným obličejem. Hlídali stylem štěkám za plotem, ale kdyby někdo fakt šel do akce, tak by asi spíš utekli a ňafali z povzdálí.
Nora má v hlavě vlastní program, který dokážu do jisté míry modifikovat spíš než povelem tím, že tak nějak víme, jak se co dělá. Povely dobrý jako momentální zábava, ale s hovawartem zcela nesrovnatelné. Už vůbec jak vysvětlit, o co jde, psovi, co nesnese fyzickou korekci a při neúspěchu jde okamžitě do frustrace "tuhle blbost dělat nebudu" nebo "nevím co chceš, jdu, čau". Hovawart visel pohledem jakože "ukaž mi to ještě jednou, já to pochopím". Nora je jak cvičení divoké zvěře.
Jo, nehlídá. Teda za plotem štěká, ale kdyby někdo sebral všechnu svojí odvahu, tak by pomáhala vynášet.
S MSP je to prý tak, že jsou linie, co jsou ostří jako kavkaz a pak bernardýnoidní troubové.

napsal(a):
měla jsem dvakrát hovawartku a teď mám medvěda KAOxMSP
srovnat se to nedá.
hovawarti měli v sobě takovou nějakou úplně přirozenou touhu se zavděčit a poslechnout vydaný povel, byť třeba se znechuceným obličejem. Hlídali stylem štěkám za plotem, ale kdyby někdo fakt šel do akce, tak by asi spíš utekli a ňafali z povzdálí.
Nora má v hlavě vlastní program, který dokážu do jisté míry modifikovat spíš než povelem tím, že tak nějak víme, jak se co dělá. Povely dobrý jako momentální zábava, ale s hovawartem zcela nesrovnatelné. Už vůbec jak vysvětlit, o co jde, psovi, co nesnese fyzickou korekci a při neúspěchu jde okamžitě do frustrace "tuhle blbost dělat nebudu" nebo "nevím co chceš, jdu, čau". Hovawart visel pohledem jakože "ukaž mi to ještě jednou, já to pochopím". Nora je jak cvičení divoké zvěře.
Jo, nehlídá. Teda za plotem štěká, ale kdyby někdo sebral všechnu svojí odvahu, tak by pomáhala vynášet.
S MSP je to prý tak, že jsou linie, co jsou ostří jako kavkaz a pak bernardýnoidní troubové.
"tuhle blbost dělat nebudu" nebo "nevím co chceš, jdu, čau"
líp bych to neřekla...
ještě bych snad přidala "teď mám práci a na ty tvoje blbosti nemám čas"
Tak tohle já beru jako prevenci proti mojí demenci....někde doporučovali luštit křížovky, trénovat mozek na sudoku....u mě zbytečný, protože co já se napřemejšlim, jak to udělat, aby ta moje holka CHTĚLA ....že dělám všechno proto, aby mě milovala, ale jakože omega milovala, protože pak je šance, že se nade mnou i občas smiluje a něco udělá, jen aby mi udělala radost.
napsal(a):
Většinou se uvádí hlavní rozdíl mezi kavkazem a šarplanincem: kavkaz jde okamžitě naplno do akce, šarplaninec nejdřív přemýšlí a pak jedná. K rodině je správně vychovaný šarplaninec zlatíčko, přijme vše, co je domácí a pak to taky hlídá. Na pozemku hlídá majetek, na vycházce svoje lidi. Co se poslušnosti týká, jde i vycvičit, ale musí se to postavit na výborném vzájemném vztahu a pes to dělá pro svého pána. Ale 10x sedni-lehni-vstaň vám neudělá ani náhodou , protože mu to nedává smysl. Svojí feně jsem se od štěněte maximálně věnovala a ona mi to tak věku 2 let vracela mnohonásobně - vedla se mnou školičky pro štěňata, pro malá a střední plemena, chodila se mnou téměř všude, byla naprosto nevšímavá k cizím lidem i psům. Složila zkoušky ZOP na 89 bodů ze 100, protože při chůzi navolno u nohy se přece nepřetrhne, že? Ale - vždy jsem měla na paměti, co mám za plemeno, někdy se stalo, že nějakého chlapa vyhodnotila jako potencionálně nebezpečného a pak se ke mně prostě nesměl přiblížit. To rozhodla sama a přes to vlak nejel Já jí vždy věřila, takže jsem se těmto lidem zdaleka vyhnula. Souseda, který, mírně v náladě, chtěl sám vkročit na pozemek, odkud před 10 minutami pro něco odešel, zastavila v brance takovým postojem, výrazem a zavrčením, že rázem vystřízlivěl, ale neublížila. Pro mě je šarlaninec jako evropský pastevec nejlepší hlídač a kamarád. Ale zvládnout ho nedokáže každý.
no to je právě o tom, co tady řeším. Vy chcete dělat moudré a nevíte o kangalech anatolech a třeba malacích, neboli tureckých mastifech naprosto nic. To vlevo je malak, rozhodně ne kangal, to vpravo jsou pes a fena kangali, Je krásné jak dovedete hezky mluvit za paní a naprosto přesně víte co chce, nejde mi o to něco někomu vnucovat, jde mi o to, že vidím, že je tady zvykem vynášet nějaké soudy bez toho, že byjste měli správné informace, přejí paní Jaruš ať si nechá dobře poradit, znalců je tu dost, jen je dobře aby si uvědomila, že s tím psem bude žít ona, né ti rádci a raději si o tom plemeni pro které se rozhodne sehnala informace od lidí, kteří tomu plemeni opravdu rozumí a znají ho z vlastní zkušenosti né z doslechu.

Tomáš Kaipr
napsal(a):
no to je právě o tom, co tady řeším. Vy chcete dělat moudré a nevíte o kangalech anatolech a třeba malacích, neboli tureckých mastifech naprosto nic. To vlevo je malak, rozhodně ne kangal, to vpravo jsou pes a fena kangali, Je krásné jak dovedete hezky mluvit za paní a naprosto přesně víte co chce, nejde mi o to něco někomu vnucovat, jde mi o to, že vidím, že je tady zvykem vynášet nějaké soudy bez toho, že byjste měli správné informace, přejí paní Jaruš ať si nechá dobře poradit, znalců je tu dost, jen je dobře aby si uvědomila, že s tím psem bude žít ona, né ti rádci a raději si o tom plemeni pro které se rozhodne sehnala informace od lidí, kteří tomu plemeni opravdu rozumí a znají ho z vlastní zkušenosti né z doslechu.
Kangaly neznám...resp. neznám tak dobře, abych na ně mohla říct relevantní názor. Ale jinak si myslím, že ti, co tady nějaké plemeno, o kterém je řeč mají, tak se snaží nejen vyzdvihnout, jak je ten nebo onen naprosto úžasný, ale taky ty mínusy...nebo jak to nazvat, daného plemene.
Obzvlášť pokud se jedná o plemeno, které je povahově specifické a kde je předpoklad, že nemusí vyhovovat každému, protože pak je chudák jak pes, tak páníček.
Naopak pokud se zadavatel ptá na nějaké konkrétní plemeno, kde už je ze zadání jasné, že v tomhle režimu ten pes fungovat nebude, podle toho jak si zadavatelka představuje, tak je většinou snaha zadavatele spíš odradit, realistickým pohledem.
Vždyť třeba Conie popsala šarplanince...ne ve stylu "jedna paní povídala", ale protože s nimi žije. A myslím, že ohledně tohoto není určitě jediná.

Tomáš Kaipr
napsal(a):
No to se vůbec nečílte :-) kangal se od anatola podle foto moc poznat nedá (foto vlevo jsem nekomentovala, myslím, není to tam takhle náhodou napsané, že malak...? :-)).. tam je to o povaze, ale říká se, že ti útlejší s menší hlavou jsou anatoli, tak pardon.....
dtto alabai a SAO, ale prostě žádné akbashe a sarabi a karabashe, protože nechce ani hovíka, zkušenosti mají s NO, .. chtějí hlídat pozemek, psa snadno cvičitelného, je tu respekt, což se dá mírně přeložit jako mírný strach; se na to nikdo netřese..jsou tam ještě tři další psi a tři děti a nějaká další zvířata. .. a tak doporučíme nějakého toho aborigince. A to nemáte ani žádné počeštěné psy, ale od stád z Turecka. Tak za 30 let, až z nich budou pyrenejci, tak pak je zadavatelce úplně s klidem doporučím.
Mně se tito starobylí psi líbí. Vzhledově. Víc teda do vzhledu SAO, kratší tělo.. nejlépe flekatý jako kravička.. A jinak tohleto řešení "náš kavkazák je takový a náš kangal makový".. to není o plemeni, to je jednotlivec, kolik je tu takových "v nouzi".. chovatelé by spíše měli přemýšlet, komu psa prodávají.. samozřejmě ta odpovědnost není jen na nich, ale ..
řekněte, jaký člověk by měl být páníček kangala? Co mám pro kangala mít? Co mu mám nabídnout, co musím splňovat, jaká má být má povaha, schopnosti,..? To je přece hlavní, ne?
Teoreticky by ten NO šel. Černý :-)

napsal(a):
No to se vůbec nečílte :-) kangal se od anatola podle foto moc poznat nedá (foto vlevo jsem nekomentovala, myslím, není to tam takhle náhodou napsané, že malak...? :-)).. tam je to o povaze, ale říká se, že ti útlejší s menší hlavou jsou anatoli, tak pardon.....
dtto alabai a SAO, ale prostě žádné akbashe a sarabi a karabashe, protože nechce ani hovíka, zkušenosti mají s NO, .. chtějí hlídat pozemek, psa snadno cvičitelného, je tu respekt, což se dá mírně přeložit jako mírný strach; se na to nikdo netřese..jsou tam ještě tři další psi a tři děti a nějaká další zvířata. .. a tak doporučíme nějakého toho aborigince. A to nemáte ani žádné počeštěné psy, ale od stád z Turecka. Tak za 30 let, až z nich budou pyrenejci, tak pak je zadavatelce úplně s klidem doporučím.
Mně se tito starobylí psi líbí. Vzhledově. Víc teda do vzhledu SAO, kratší tělo.. nejlépe flekatý jako kravička.. A jinak tohleto řešení "náš kavkazák je takový a náš kangal makový".. to není o plemeni, to je jednotlivec, kolik je tu takových "v nouzi".. chovatelé by spíše měli přemýšlet, komu psa prodávají.. samozřejmě ta odpovědnost není jen na nich, ale ..
řekněte, jaký člověk by měl být páníček kangala? Co mám pro kangala mít? Co mu mám nabídnout, co musím splňovat, jaká má být má povaha, schopnosti,..? To je přece hlavní, ne?
Teoreticky by ten NO šel. Černý :-)
s tou cvičitelností jsem se výše omluvila, že jsem to napsala v úvodu blbě. Mě vyhovuje, když naučím povel a ten si pamatuje. A povel používám jen když je to potřeba.
Hovíka jsme měli, když mi bylo - náct a to je setsakra dávno. Nám nikdy neublížil, ale prostě mě to k němu již netáhne. Z tohohle jste získala dojem, že prostě ke mě pastevec nejde?.....To je zvláštní dedukce. Takže pokud bych měla z dětství špatnou zkušenost třeba s jack russlem a chtěla si nyní pořídit jorkšíra, tak bych neměla protože je to taky teriér?
Těm, co popsali povahy jednotlivých plemen, děkuji. Nejspíš navštívím pár chovatelů těchto plemen a pomůže mi to v rozhodování
Co bychom rádi od psa:
Nabízíme
Já bych ještě zauvažovala nad kníračem, rotvajlerem, beauceronem nebo leonbergrem - psi to jsou opravdu hlídací, ale bez té pastevecké neústupnosti. Možná by mohli vyhovovat, i když to teda nejsou pastevci. Jsou tvárnější, přizpůsobivější a ohlídají ve středoevropských podmínkách úplně stejně.
Ono je hodně mezistupňů mezi ovčáky, pastevci, horskými psy a honáckými psy. A není pastevec jako pastevec. Když si vezmete slovenského čuvače, taky je to pastevec.
Z těch pastevců osobně znám akorát fenu kavkazana a jihoruského ovčáka. Ta kavkazanka byla na vycházkách prakticky mazel, měla ráda lidi, ale doma za plotem to byla lítá bestie. Obyčejný drátěný plot pro ni nebyl překážkou - když se rozhodla, že tamta pošťačka je zlá, prostě tím plotem prošla, celý ho strhla a táhla za sebou. Přitom na vycházkách se dala od té samé paní pohladit.
Jihoruský ovčák byl na obrovském prostranství, kde hlídal lesní školku a kůlnu s nářadím a vybavením. Když jednou lesníci zapomněli zavřít branku, neodešel a hlídal svěřené. Když někdo šel kolem té školky, pes ho doprovázel po své straně plotu. Nikdy se nepřišel pomazlit, i když ho někteří lákali, děcka mu tam házely svačiny, pokud vím, nikdy to nesežral. Nepamatuji si, že by někdy zaštěkal nebo zavrčel. Nikdy nikoho nenapadlo za ním přelézt, tak nevím, do jaké míry by šel do kontaktu, ale myslím, že by nezaváhal. Asi si to myslelo víc lidí - tři dny poté, co zemřel, byla ta kůlna vykradená. Jeho výhoda byla, že byl veliký a bílý a byl vidět i ve tmě, tak za ním nikdo nelezl. Majitel za ním chodil denně, na procházce jsem ho nikdy nepotkala, ale ten svěřený pozemek byl fakt obrovský.

napsal(a):
s tou cvičitelností jsem se výše omluvila, že jsem to napsala v úvodu blbě. Mě vyhovuje, když naučím povel a ten si pamatuje. A povel používám jen když je to potřeba.
Hovíka jsme měli, když mi bylo - náct a to je setsakra dávno. Nám nikdy neublížil, ale prostě mě to k němu již netáhne. Z tohohle jste získala dojem, že prostě ke mě pastevec nejde?.....To je zvláštní dedukce. Takže pokud bych měla z dětství špatnou zkušenost třeba s jack russlem a chtěla si nyní pořídit jorkšíra, tak bych neměla protože je to taky teriér?
Těm, co popsali povahy jednotlivých plemen, děkuji. Nejspíš navštívím pár chovatelů těchto plemen a pomůže mi to v rozhodování
Můj názor pochází z toho, co jste zadala, že od psa chcete, co bude dělat a co se Vám na různých psech nelíbí. O pastevcích tu vlastníci napsali velmi dobře, jak to funguje s postupujícím věkem.. každé plemeno hlídá jinak. Mezi velkým kníračem, rotvajlerem a SAO a kangalem či kavkazem jsou propastné rozdíly. Urazit Vás to nemělo, jsou to takové jen.. holé fakty. U chovatelů to uvidíte dobře, to je též fakt :)
napsal(a):
Navštívit chovatele bude nejlepší. I v rámci jednoho plemene a nějakých linií se mohou vyskytnout psi, kteří se povahově liší. Máme dva kavkazáky a fena je typicky ostrá, jak se tady popisuje a pes nejdřív všechno promyslí a velice dobře vyhodnotí a není nikdy agresivní zbytečně, ale na druhou stranu fena je poslušná a motivovatelná, kdežto pes je ve své podstatě prostě divoké zvíře, jak popisovala Bodlinka a pro někoho komu to nesedí je absolutně nezvládnutelný. Vlastně jediné čeho se bojí je, že ho někdo omezoval na svobodě. Když po něm něco chci já, tak jde vlastně všechno, ale kohokoliv jiného z rodiny buď ignoruje a nebo pokud by přišel nějaký nátlak, tak se mu postaví. Běžný člověk by měl za prvních pár minut strach nebo infarkt z obou z nich.
Ještě jak to tak čtu, tak mě napadá se zeptat. Jaký vztah mají současní psi k těm domácím zvířatům? Vám by se totiž skutečně velice hodil nějaký měkčí pastevec na té polovině pozemku u zvířat. S ostatními psi se určitě bude kamarádit, pokud s nima vyroste, ale je potřeba dát pozor, aby od nich nepřevzal zlozvyky, jako případné obtěžování zvířat (zrovna ty slepice jsou pro štěňata hodně svůdné ).
Je třeba počítat s tím, že štěně je k soužití se zvířaty potřeba vychovat a v případě pastevce nepřipustit vznik nějakých špatných návyků. Pokud štěně vyrůstá se psy, kteří to už umějí a hlídají zvířata, tak ho všechno naučí smečka nebo rodiče. Pokud tam takový pes není, musíte ho to naučit sami. Potíž je v tom, že pastevce je veliký problém něco odnaučit, zejména pokud samo chování je vlastně odměnou (lovení zvířat i pokud to pes bere jako hru). Je tedy třeba ho na zvířata zvykat pod neustálým dozorem a vznik takového chování nikdy nedovolit. Štěně se tedy učí na vodítku nebo pokud je už větší a má trávit čas se zvířaty samo, musí být na úvazu. Problémy často i u bez problémových psů vznikají ještě v pubertě, kdy už to nikdo nečeká, jelikož rok bylo všechno v pohodě. Až psychicky vyspělý pes se dá nechat se zvířaty o samotě a na volno. U Vás je to asi otázka jen přes den, protože v noci jsou slepice předpokládám zavřené a králíci asi na volno nebudou, ale jde o to, jaká další zvířata tam jsou a jak je možné psa v tréninku od nich po dobu vaší nepřítomnosti oddělit tak, aby s nima byl v kontaktu, ale nemohl na ně. Samozřejmě pokud si takhle vychováte jednoho psa, příštího už Vám vychová většinou sám, tím příkladem od vlastního druhu se to naučí mnohem rychleji, přece jen tam není ta jazyková bariéra. Osobně bych si moskeváka ke zvířatům nevzal, nikdy nevíte, co tam udělá ta polovina nepasteveckých genů. To je v mých očích pes na ostrahu pozemku a majetku na něm. Vybíral bych z pro Váš účel pyrenejského horského psa, pyrenejského mastina nebo Maremmansko-abruzzského pasteveckého psa. U těch ostřejších by Vám musel někdo velice zkušený vybrat vhodného jedince a i tak je to vždycky sázka do loterie. Bez ohledu na plemeno ideálně psa, který pochází z "pracovní" linie, která je další dobu využívána někde u zvířat u stáda nebo na statku.
Hotový pes, který je schopen se fyzicky postavit nějakému lidskému vetřelci je tak až ve dvou letech věku, pokud to tedy není výjimečně talentovaný radikál, ale to doma opravdu nechcete. S běžnou škodnou a třeba toulavým cizím psem si ale poradí mnohem dřív.

napsal(a):
Já teda chovatele neobjížděla, plemena už jsem měla vybraná hodně dopředu, načteno všechno, co jsem kde našla, navíc většinou znám jedince daného plemene osobně a dost jsem zpovídala majitele, jak a co.
Ale s každým chovatelem, se kterým jsem mluvila a nebo si psala, tak jsem popsala, co psu nabízím, jaké mám zhruba představy, jak se psy funguju a jestli dle jeho zkušeností tomu plemeno odpovídá....sice mám nakonec fenu plemene, které nesplňuje všechny moje požadavky, což jsem ale taky věděla, že pokud si vezmu tohle štěně, tak to v jednom bodě to není úplný ideál, ale jinak dobrý....a protože představitelů tohodle plemene moc neznám, tak jsem se samozřejmě přeptala chovatelky, abych si potvrdila, že vím přesně, co si pořizuju.....a přesně to taky doma mám
Takže pokud máte možnost navštívit nějaké chovky, tak to určitě udělejte. Není nad to poznat psy osobně.

TyVed
napsal(a):
Ještě jak to tak čtu, tak mě napadá se zeptat. Jaký vztah mají současní psi k těm domácím zvířatům? Vám by se totiž skutečně velice hodil nějaký měkčí pastevec na té polovině pozemku u zvířat. S ostatními psi se určitě bude kamarádit, pokud s nima vyroste, ale je potřeba dát pozor, aby od nich nepřevzal zlozvyky, jako případné obtěžování zvířat (zrovna ty slepice jsou pro štěňata hodně svůdné ).
Je třeba počítat s tím, že štěně je k soužití se zvířaty potřeba vychovat a v případě pastevce nepřipustit vznik nějakých špatných návyků. Pokud štěně vyrůstá se psy, kteří to už umějí a hlídají zvířata, tak ho všechno naučí smečka nebo rodiče. Pokud tam takový pes není, musíte ho to naučit sami. Potíž je v tom, že pastevce je veliký problém něco odnaučit, zejména pokud samo chování je vlastně odměnou (lovení zvířat i pokud to pes bere jako hru). Je tedy třeba ho na zvířata zvykat pod neustálým dozorem a vznik takového chování nikdy nedovolit. Štěně se tedy učí na vodítku nebo pokud je už větší a má trávit čas se zvířaty samo, musí být na úvazu. Problémy často i u bez problémových psů vznikají ještě v pubertě, kdy už to nikdo nečeká, jelikož rok bylo všechno v pohodě. Až psychicky vyspělý pes se dá nechat se zvířaty o samotě a na volno. U Vás je to asi otázka jen přes den, protože v noci jsou slepice předpokládám zavřené a králíci asi na volno nebudou, ale jde o to, jaká další zvířata tam jsou a jak je možné psa v tréninku od nich po dobu vaší nepřítomnosti oddělit tak, aby s nima byl v kontaktu, ale nemohl na ně. Samozřejmě pokud si takhle vychováte jednoho psa, příštího už Vám vychová většinou sám, tím příkladem od vlastního druhu se to naučí mnohem rychleji, přece jen tam není ta jazyková bariéra. Osobně bych si moskeváka ke zvířatům nevzal, nikdy nevíte, co tam udělá ta polovina nepasteveckých genů. To je v mých očích pes na ostrahu pozemku a majetku na něm. Vybíral bych z pro Váš účel pyrenejského horského psa, pyrenejského mastina nebo Maremmansko-abruzzského pasteveckého psa. U těch ostřejších by Vám musel někdo velice zkušený vybrat vhodného jedince a i tak je to vždycky sázka do loterie. Bez ohledu na plemeno ideálně psa, který pochází z "pracovní" linie, která je další dobu využívána někde u zvířat u stáda nebo na statku.
Hotový pes, který je schopen se fyzicky postavit nějakému lidskému vetřelci je tak až ve dvou letech věku, pokud to tedy není výjimečně talentovaný radikál, ale to doma opravdu nechcete. S běžnou škodnou a třeba toulavým cizím psem si ale poradí mnohem dřív.
Obě větší feny jsem naučila nevšímat si drůbeže, koz, prasat, nakonec i koček. Jezevčice to odkoukala od nich. Potkany loví všechny. Jediné, čemu nemůžou odolat jsou králíci, ale ti jsou v kotcích. Chodí je upřeně pozorovat, a kdyby byli venku, asi by jim dali co proto. Kočky beru jako úspěch - všichni předchozí je lovili, u těchto jsme to zvládli odnaučit i díky jedné přidrzlé kočce, která si nás vybrala :)

Biochemik
napsal(a):
Pyrenejský horský pes určitě stojí za zvážení 👍
Diky za názor.Nakonec jsme zakotvili ve znamych vodach a mame doma stěně NO