An.

XXX.XXX.236.42
Dobrý den, za měsíc si přivezeme 2měs. fenku velkého švýcarského salašnického psa. Máme velkou zahradu a dvůr, kde bude mít svojí boudu, ale můžu jí tam nechat hned od začátku, nebo jí nejdříve nechat raději doma? Po přečtění diskuzí tady mám strach, abych jí to pak odnaučila, že má být venku a né vevnitř. A jak to děláte se štěňátky, když odcházíte na 8hod. do práce a nikdo doma není? Dovolenou mi v práci nedají.
A ještě mám jeden dotaz ke krmení. Jaké granule jsou nejvhodnější pro takové plemeno štěňat? Do teď jsem měla vždy labradora, kterého jsem rovnou naučila na vařené maso a vepřové nohy, ke kterým jsem přidávala různou zeleninu ze zahrádky a těstoviny rýži atd... pak mi granule ani už nechtěl, ale nevím, jestli je taková strava vhodná pro takové velké plemeno a nerada bych hned u štěňátka udělala chybu, chtěla bych aby byla s námi dlouho a zdravá.
Moc děkuji za rady. Anna
A já si zase nedovedu představit, že bych přivezl domů štěně a vrazil ho do kotce. Uvědomte si, že ho vytrhnete od sourozenců a matky a šoupnete ho někam do samoty. (Řeči, že se mu budete věnovat, neberu. Většinu z 24hodinového dne bude sám.) Štěně patří do smečky, do rodiny, aby mělo možnost správně navázat kontakty a socializovat se. Na kotec bude času dost.
Navíc na zimu! Štěněti budou dva měsíce, přivezete ho na konci října a to už klidně může mrznout (v noci určitě).
Pokud chcete krmit přirozeně, převádějte postupně hned od začátku. Granule dostanete od chovatele, tak je použijte na dobu přechodu. Jen teda, já osobně považuju za nesmysl psovi vařit. Když přirozená strava, tak syrové.
An.

XXX.XXX.236.42
No já si to právě taky nedovedu představit, že dám takhle malé štěně do kotce a taky jsem to v plánu neměla, ale trochu mě tu nahlodali diskuze o tom, že se to pak bude muset zase odnaučovat. Proto se ptám na rady zkušenějších chovatelů a samozřejmě si do té doby ještě i něco načtu. Vám děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U každého štěněte jsme si brali dovolenou, cca měsíc. Vždycky jsem si to v zaměstnání naplánovala tak, abych ji dostala. Případně jsem pracovala ještě týden na homeoffice z domova. A s manželem jsme se prostřídali. Chápu, že každý si to tak asi nemůže zařídit, ale já si to štěněcí období vždycky chtěla užít a vytvořit si s prckem už odmalička pevný vztah. A do dalšího výcviku se to vždycky vyplatilo.
Co se týká krmení, taky doporučuju krmit syrovým. Akorát já teda přecházela až cca kolem jednoho roku, do roka bylo štěně na granulích.
An.

XXX.XXX.236.42
Dovolenou už nedostanu, ale s tím homeoffice by to aspoň na pár dní určitě šlo. Taky si ho chci užít a vytvořit si pevný vztah. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně bych doporučila naučit psa fungovat i v domácnosti, alespoň v nějakém základu, protože nikdy nevíte, kam Vás osud zavane... Pokud by se stalo něco neočekávaného, a musela jste se stěhovat do bytu, aby se pes bez závažnějších potíží adaptoval.
An.
napsal(a):
No já si to právě taky nedovedu představit, že dám takhle malé štěně do kotce a taky jsem to v plánu neměla, ale trochu mě tu nahlodali diskuze o tom, že se to pak bude muset zase odnaučovat. Proto se ptám na rady zkušenějších chovatelů a samozřejmě si do té doby ještě i něco načtu. Vám děkuji za rady.
Nikdy jsme nemuseli psa učit, aby byl
venku. Rád a sám.
Po "zmrzlých" ho doma neudržíte,
štěně bude zralé a venku bude rádo.