Westík

Prodám West highland white teriéra - Prodám štěňata s PP. Jen do dobrých ru...
Dohodou
Zdravím, pes mi začal kulhat na zadní nohy. Nebo ne, že vyloženě kulhat, ale dává je tak divně, když chodí. Co jsem si tak přečetla na netu, tak by to mohla být borelióza. Vyznačuje se prý zvětšenými uzlinami. Chtěla jsem se zeptat, kde ty uzliny najdu. Tak zhruba vím, kde jsou. Na krku, u předních a zadních pacek. Pokud se nemýlím. Ale nevím, kde úplně přesně a jak poznám, jestli jsou zvětšené?
Ve středu jdeme k vetovi. Očkování. Ale mám takový divný pocit... Čekat tak dlouhou dobu...
Uživatel s deaktivovaným účtem
lol.
ne, na tohle je fakt lepší počkat na toho veta.
propedeutika se nedá naučit rychlým internetovým kurzem.
AnnaZ
napsal(a):
Zdravím, pes mi začal kulhat na zadní nohy. Nebo ne, že vyloženě kulhat, ale dává je tak divně, když chodí. Co jsem si tak přečetla na netu, tak by to mohla být borelióza. Vyznačuje se prý zvětšenými uzlinami. Chtěla jsem se zeptat, kde ty uzliny najdu. Tak zhruba vím, kde jsou. Na krku, u předních a zadních pacek. Pokud se nemýlím. Ale nevím, kde úplně přesně a jak poznám, jestli jsou zvětšené?
Ve středu jdeme k vetovi. Očkování. Ale mám takový divný pocit... Čekat tak dlouhou dobu...
Jiný vet v pondělí nebo pohotovost hned.
sisi58
napsal(a):
Njn, my důchodci to nesledujeme.
Tak pohotovost, pokud je to, dle majitelky, urgentní. Nebo bude zhoršení.
Mám to tak, že se snažím řešit hned(v rámci možného), odkladem se nic nevyřeší. A většinou je to i levnější.
My, co makáme víkend nevíkend svátek nesvátek, se to dovíme od lidí, kterým v telefonu říkáme - v pondělí ráno zásilka odejde od nás :-) oknem leda tak, no, já si pamatuji akorát Vánoce a stejně jsem 23.12. nemile překvapena :-)
Pes mohl třeba jen nastydnout, ale třeba taky ne, to je vždy hledání šílené.
Já se trochu podivuji, proč si zadavatelka na internetu ze všech možných diagnóz vybrala zrovna boreliózu. Asi to není nemožné, ale zdá se mi, že pravděpodobnější je nějaká “jednodušší” příčina. O žádných jiných příznacích není zmínka... Sama jsem měla boreliózu čtyřikrát. U psů to možná bude trochu jiné, ale já tedy nikdy neměla jen jeden izolovaný projev. Očekávala bych, že kromě kulhání bude mít klouby oteklé, horké, zjevně bolestivé... Že bude apatický, že nebude mít chuť k jídlu, že bude mít zvýšenou teplotu... (Ale nejsem lékař, je to jen dojmologie. Neberte mě vážně.)
V posledních dnech se dost rapidně změnilo počasí - hodně se ochladilo, pršelo... Nemohl nastydnout? Uklouznout a něco si natáhnout nebo se uhodit? (Třeba můj pes včera s mokrými tlapkami uklouzl na dlaždičkách.) Nešlápl na něco, nemá něco vraženého (třeba bukvici - tady je jich na zemi spousta, jak byl vítr a intenzivní déšť)? Není starý (artróza)? Není obézní? Není přetížený? Umím si prostě představit spoustu méně “komplikovaných” příčin než boreliózu. Ale těžko hádat, třeba má zadavatelka tušení správné.
S uzlinami neporadím, nejsem veterinář. Pokud to vypadá akutně, šla bych raději na pohotovost (u nás na veterině mají pohotovostní příplatek asi pět stovek, není noc, tak se hned nemusí jet někam na nonstop kliniku, kde to obyčejně vyjde dost draho). I kdyby nic jiného, určitě bych při takovém podezření konzultovala, jestli očkování neodložit.
Přesně, jak píše Odetta- borelióza u psů není až tak častá, spíš má velkou reklamu díky tomu, že je k dispozici očkování.
K tomu kulhání- kdysi jsem našla na netu takovej moc hezkej manuál pro laiky, kdy je s kulháním třeba běžet na veterinu hned a kdy to počká. Už to dohromady nedám, ale pamatuju si, že urgentní odjezd na veterinu vyžaduje kulhání IV. stupně, kdy pes končetinu vůbec nepoužívá.
Za mě teda - pokud pes kulhá jenom málo a jinak vypadá v pohodě, počkala bych. S velkou pravděpodobností problém bude v měkkých částech a RTG ho stejně neodhalí.
Terven
napsal(a):
Přesně, jak píše Odetta- borelióza u psů není až tak častá, spíš má velkou reklamu díky tomu, že je k dispozici očkování.
K tomu kulhání- kdysi jsem našla na netu takovej moc hezkej manuál pro laiky, kdy je s kulháním třeba běžet na veterinu hned a kdy to počká. Už to dohromady nedám, ale pamatuju si, že urgentní odjezd na veterinu vyžaduje kulhání IV. stupně, kdy pes končetinu vůbec nepoužívá.
Za mě teda - pokud pes kulhá jenom málo a jinak vypadá v pohodě, počkala bych. S velkou pravděpodobností problém bude v měkkých částech a RTG ho stejně neodhalí.
A hlavně, pokud žere.
Když zvířata přestanou přijímat potravu, je to vážně problém.