Štěňátka hovawarta s PP

Prodám Hovawarta - Chovatelská stanice BAFOCO přijímá rezervace na štěňátka...
Dohodou
Zdravím a prosím o rady, připomínky.
Uchovnili jsme naši fenku, a letos, v jejích čtyřech letech, jsme přistoupili k prvnímu krytí. Vše mám vyčteno, radila jsem se s chovatelkou, poradkyní chovu, vetkou....
Přesto atmosféra kolem krytí byla neklidná. Na progesteron jsem šla několikrát, když dosáhl hodnoty 5 vetka mne nabádala krýt druhý den, nutně. Jeli jsme tedy , fenka se nastavovala, držela, pes naskakoval, rozuměli si, byl však laxnější, zkoušeli jsme přerušovaně cca tři hodiny, nespojili se. Opakovala jsem progesteron, byl 7.2. Další den jsme se znovu pokoušeli, po hodině a půl došlo ke krátkému pětiminutovému spojení, takovému nepevnému. Další den tedy znovu, zas cca tři hodiny přerušovaně, pak ještě k večeru. Ke spojení znovu nedošlo. Další den jsme jeli znovu. To byla sobota. Progesteron 7,2 byl ve středu. V sobotu byl pes mnohem snaživější, náruživější, dopoledne zas pár hodin a nespojili se, k večeru se asi po dvaceti minutách zadařilo krásné svázání, spojili se moc pěkně sami, trvalo 35 minut, vše proběhlo předpisově. Byl to 13 den hárání.
Mohu doufat v březost? Progesteron byl ve středu 7,2 krásné krytí proběhlo v sobotu. 19.9. Krátké svázání pak ve čtvrtek 17.9. Kdy máme jít na sono na potvrzení březosti?
Velice se na štěňátka těšíme samozřejmě a jsme nedočkaví.
Vetka vám řekla,že máte krýt při progesteronu 5? Ono i to 7,2 je málo, pokud to bylo ve středu, tak ta sobota tak odpovídá ideálnímu dni na krytí. Takže i od soboty bych počítala dny možné březosti. Kdy jít na sono záleží na jeho kvalitě u vašeho veterináře (upřímně madam,co doporučuje krytí při hodnotě progesteronu 5 bych se vyhla). Ultra moderní sona umí odhalit březost už od 21 dne, já chodím až po 28 dni, protože u nás mají staré sono a ta rozlišovací schopnost prostě není nic moc
Díky za reakci. Nyní už vím, že máte pravdu. Zjara už bylo možno fenku připustit, promeškala jsem rozvažováním o koronaviru, poprvé jsem si krve všimla 13.3., vhodný čas. Zřejmě to nebyl začátek hárání, protože 25.3. Měla progesteron 30 a to jsme jeli krýt přesto, krásně se spojili. Ale bylo víceméně jasné, že je pozdě.
Tak jsem nyní na podzim, i vzhledem k věku fenky nechtěla nic nechat náhodě. 8.9. Progesteron 1,5 , 15.9. 5, 16.9. 7,2, další den proběhlo krátké spojení. A 19.9. Navečer, jako by krycí pes najednou poznal ten pravý čas a fenku ukázkově nakryl . Příště, pokud nějaké bude, budu už chytřejší.
Na sono jsem se objednala na 16.10. To je 28 dní od sobotního krytí.
Fenka je velmi čistotná, všechno si vylíže, řídit se dle výroku není jednoduché. Ještě jsme dělali i stěr, dvakrát, pokaždé vhodno na krytí. Uvažuji nyní, že progesteron je vhodný na krytí zřejmě kolem hodnoty 12.
Já bych s tím, že je vhodná hodnota ke krytí až od osmi, byla opatrná... Sama mám fenu, která zabřezává pouze když se kryje těsně nad hodnotou 5ng... Jak jsem ji kryla na osmi a víc, ani omylem....
Takže spíš progesteron beru orientačně, kombinuju se stěrem a hlavně s chováním feny i psa.
S tím počítáním březosti... Taky je to ošemetné. Pes dávku spermatu vystříká do feny okamžitě po proniknutí do pochvy, takže pokud byli svázaní i jen pět minut, sperma do feny šlo. Nicméně bych šla na sono cca ten 28.den od toho lepšího krytí. Maximálně se dozvíte, že štěňátka odpovídají tomu prvnímu krytí, tedy že jsou o dva dny starší :) Vzhledem k tomu, že fena může rodit od 57. do 67.dne, stejně vám to v podstatě může být jedno :)
Držím palce, já jdu na sono s jednou krasavicí příští pondělí...
aneleh díky, taky držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo.
Pokoušeli jsme se od pětky, ale pes byl vlažný, zkoušeli jsme trpělivě, tři hodiny, s přestávkami na odpočinek, a i dvakrát denně takto. Jak jsem je pozorovala, tak touha se den ode dne stupňovala takže doufám, že pes to poznal dobře. Dříve, před progesteronem, se prý také chodilo s fenou k psovi někdy i více dní. Mno my jezdili sto km tam a zpět tedy.
Tak hlásím, že dnes proběhlo sono s výborným výsledkem. Čekáme štěňátka. Takže kolem 20.11. To vypukne.