Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dominik.P

21.10.2020 22:31
Dominik.P

XXX.XXX.43.182

Dobrý den,
před 7 měsíci jsem koupil rodičům psa, jorkšíra bez pp. Nyní se ukázalo, že je nejspíš křížený a jorkšírovi se podobá z části. Po chovateli požaduji reklamaci a vrácení části kupní ceny. V právu se vyznám jen okrajově, ptám se tedy zkušenějších, mám u soudu šanci na výhru a jít do toho ? Kupní smlouvu mám. Ano vím, měl jsem koupit psa s pp, jsem poučen, čas už nevrátím, pejsek je jinak zdravý a fajn.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.10.2020 22:38

Dominik.P napsal(a):
Dobrý den,
před 7 měsíci jsem koupil rodičům psa, jorkšíra bez pp. Nyní se ukázalo, že je nejspíš křížený a jorkšírovi se podobá z části. Po chovateli požaduji reklamaci a vrácení části kupní ceny. V právu se vyznám jen okrajově, ptám se tedy zkušenějších, mám u soudu šanci na výhru a jít do toho ? Kupní smlouvu mám. Ano vím, měl jsem koupit psa s pp, jsem poučen, čas už nevrátím, pejsek je jinak zdravý a fajn.

V právu se tedy nevyznám....nevím, zda by bylo možné žádat vrácení části kupní ceny.
Je ve smlouvě uvedeno, že se jedná o čistokrevného jorka??...Kupoval jste štěně očipované?? je tam uvedeno číslo čipu, aby bylo jasné, že ten váš pes je konkrétně ten, na kterého máte smlouvu? Protože, jak jinak dokážete, že to je on?? Moc si to neumím představit.
I tak si myslím, že důkazní břemeno by bylo na vás....dokázat, že štěně není čistokrevný jork.

Za mě...poučení pro příště....chcete čistokrevného jorka, tak v tom případě je PP jediná jistota, buďte rád, že je pes zdravý.

Dominik.P

21.10.2020 22:51
Dominik.P

XXX.XXX.43.182

Ano ve smlouvě je že je to jorkšír, byl čipováný, ale číslo čipu ve smlouvě uvedené není. Chtěl jsem vědět zda má tady někdo zkušenost s něčím podobným. Dá se prokázat nějak čistokrevnost psa, DNA test ? Mám jen posouzení jiným chovatelem, že se jedná o křížence. Pes stal 11 000

21.10.2020 23:06
ainu

XXX.XXX.128.162

Tohle bude na popcorn.... kdyz to obrazne prirovnam k jine situaci - lide na "trznici" taky dostanou doklad o koupi "adidas" se ctyrmi pruhy, ale teda ze by se nekdo soudil, ze je to napodobenina a pritom on veril, ze je to opravdu adidas...

21.10.2020 23:08
Markéta80

XXX.XXX.239.177

Ale vy jste koupil psa bez PP takže co z takového psa vyroste je vždy risk. Zaplati 11 000 za křížence moc chytré nebylo. Nikdo Vás neoklamal, koupil jste bez PP. Pokud chci určité plemeno tak koupím s PP kde je jistota e z něj vyroste plemeno co jsem koupila. Rodiče jste viděl? Už i na té feně muselo být vidět že není 100% Příště nešetřit ale investovat i dostatek času Pokud je jinak pes zdravý takto je hlavní a máte něco jako jorka

21.10.2020 23:15
ainu

XXX.XXX.128.162

Anebo nekupovat napodobeniny a jít i do sekáče. Ony se tam často najdou kvalitní věci z přírodních materiálů, lepší než v lifestyle obchodech

Dominik.P

21.10.2020 23:17
Dominik.P

XXX.XXX.43.182

Jen jsem chtěl udělat rodičům radost, pejska si dlouho přáli. Viděl jsem matku a otce na fotce, jako jorkšírové vypadali, ale ve psech se úplně nevyznám. Cítím se podveden a naštvalo mě to, dá se s tím něco dělat ?

21.10.2020 23:20
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Dominik.P napsal(a):
Jen jsem chtěl udělat rodičům radost, pejska si dlouho přáli. Viděl jsem matku a otce na fotce, jako jorkšírové vypadali, ale ve psech se úplně nevyznám. Cítím se podveden a naštvalo mě to, dá se s tím něco dělat ?

Naletěl jste množitelům. Bez čipu nedokážete že se jedná o téhož psa.
Nojono za blbost se holt platí. Nekupujte levné věci.
Šetřit na psovi se nevyplácí.
Bez průkazu původu máte bohužel "vořecha jakojorka".
Tak aspoň že je zdravý.

21.10.2020 23:21
GAELLE

XXX.XXX.66.235

když se ve psech nevyznám vezmu na nákup sebou někoho kdo se vyzná.
když kupujete mobil taky si nic předem nezjistíte?
Příště budete chytřejší.

21.10.2020 23:32
Markéta80

XXX.XXX.239.177

Dominik.P napsal(a):

hlavně že jste podpořil množírnu

22.10.2020 00:32

Dominik.P napsal(a):

Byl jste u prodejce doma? Víte, kdo to je doopravdy? Co děláte, když Vás někdo okrade, podvede, ztluče?
Litujete se? Chůdáák malej :-)
Udělejte něco pro ty další psy, co se tam líhnou. Řekněte všem známým, co chtějí psa, aby přesně takhle nenakupovali. Jestli prodejce ještě něco nabízí, dělejte zájemce a dojděte si to dovyřídit. Slušně. Třeba zachráníte pár štěňat, když bude vědět, že si to každý líbit nenechá.
Litujete 11 tisíc? A tu matku psa ne? Kdo ví, kde žije doopravdy. Takový hezký tmavý sklep a chleba ve vodě. Dělejte s tím něco.

22.10.2020 00:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dominik.P napsal(a):
Ano ve smlouvě je že je to jorkšír, byl čipováný, ale číslo čipu ve smlouvě uvedené není. Chtěl jsem vědět zda má tady někdo zkušenost s něčím podobným. Dá se prokázat nějak čistokrevnost psa, DNA test ? Mám jen posouzení jiným chovatelem, že se jedná o křížence. Pes stal 11 000

Pokud nemáte ve smlouvě číslo čipu, tak neprokážete, že to je ten pes, kterého jste si v té množírně převzal, takže Vaše šance na úspěch se blíží nule.
Navíc jste vědomě koupil psa bez prokazatelného původu, a toho jste dostal. Ve své podstatě Vám ani nevznikla žádná škoda, protože pes splňuje užitnou hodnotu, ke které byl pořízen - tzn.chození s rodiči na procházku (protože na nic jinýho se bezpapírák použít nedá).

22.10.2020 07:29

Ten, kdo kupuje psa bez PP, už předem rezignuje na jeho čistokrevnost.
Ne, šanci uspět u soudu nemáte.

22.10.2020 08:05

Já bych poprosila o odkaz na český zákon, který říká, že pes bez vytisknutého rodokmenu není čistokrevný.
Kdo to najde, tomu dám yorka. Čistokrevného bez PP.
Kupující a prodávající uzavřeli smlouvu. Předmětem té kupní smlouvy byl pes, yorkšírský teriér. Smluvní strany se domluvily, že po zaplacení kupní ceny obdrží kupující yorka.
A nemá ho.
Jo, kdyby v té smlouvě bylo, že dostane psa s rodokmenem a ten papír nedostane, tak jasně.. ale je tam něco o rodokmenu vůbec, o rodokmenu s logem FCI,..čehokoli jiného?
Pochybuji.
Tak nějak nevím, proč se u všeho ostatního řeší značka, nebo že něco neodpovídá - třeba u kola, auta,.. neoriginální díl, malý svetr, ... ale u psa je to jedno?
Není to york a měl to být york. On kdyby se někdo fakt snažil, tak prodávajícímu prokáže úmysl a to už je jiný level. Jeden takový případ by to chtělo vylepit na sloupy, pak by si tito podvodníci tak často nevyskakovali. A furt nechápu, že si lidé nezapamatují alespoň jednu jedinou věc - kupovat psa čipovaného. Aby byl poznat (dá se ale udělat test) a nejlépe registrovaného. A nenechat si to napsat do smlouvy, no to je vážně chytré :-)
Většina bláznů nepoučených nebo nepoučitelných to ale nechá být, takže tohle pojede na věky věků.

22.10.2020 08:39
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ve smlouvě bylo, že je to jork, a pes je jork bez PP.
Že je nejspíš křížený a podobá se jorkšírům jen zčásti, na to lze říci, že i prokazatelně čistokrevným psům s PP a veškerou náležitostí se můžou narodit štěňata s PP, ale v nestandardních barvách či tvarech.
Jorka bez PP nelze poznat od jakojorka nebo křížence - ne 100% ve všecch případech. Lze říci, že jork neodpovídá standardu. Ale nelze říci, že jork je prokazatelně křížený.
Testy DNA existují - lze otestovat rodiče, jestli jsou rodiče. Lze testovat i na plemennou příslušnost, ale tento test není průkazný.

22.10.2020 08:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych poprosila o odkaz na český zákon, který říká, že pes bez vytisknutého rodokmenu není čistokrevný.
Kupující a prodávající uzavřeli smlouvu. Předmětem té kupní smlouvy byl pes, yorkšírský teriér. Smluvní strany se domluvily, že po zaplacení kupní ceny obdrží kupující yorka.
A nemá ho.
Jo, kdyby v té smlouvě bylo, že dostane psa s rodokmenem a ten papír nedostane, tak jasně.. ale je tam něco o rodokmenu vůbec, o rodokmenu s logem FCI,..čehokoli jiného?
Pochybuji.
Tak nějak nevím, proč se u všeho ostatního řeší značka, nebo že něco neodpovídá - třeba u kola, auta,.. neoriginální díl, malý svetr, ... ale u psa je to jedno?
Není to york a měl to být york. On kdyby se někdo fakt snažil, tak prodávajícímu prokáže úmysl a to už je jiný level. Jeden takový případ by to chtělo vylepit na sloupy, pak by si tito podvodníci tak často nevyskakovali. A furt nechápu, že si lidé nezapamatují alespoň jednu jedinou věc - kupovat psa čipovaného. Aby byl poznat (dá se ale udělat test) a nejlépe registrovaného. A nenechat si to napsat do smlouvy, no to je vážně chytré :-)
Většina bláznů nepoučených nebo nepoučitelných to ale nechá být, takže tohle pojede na věky věků.

Na co potřebujete zákon? Zákony se řeší jiné, důležitější věci.
Čistokrevný je pes, u kterého dokážete DOLOŽIT původ - tzn. to, že jeho předkové jsou jen příslušníci daneho plemene.

22.10.2020 08:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

Varaxi napsal(a):
Ve smlouvě bylo, že je to jork, a pes je jork bez PP.
Že je nejspíš křížený a podobá se jorkšírům jen zčásti, na to lze říci, že i prokazatelně čistokrevným psům s PP a veškerou náležitostí se můžou narodit štěňata s PP, ale v nestandardních barvách či tvarech.
Jorka bez PP nelze poznat od jakojorka nebo křížence - ne 100% ve všecch případech. Lze říci, že jork neodpovídá standardu. Ale nelze říci, že jork je prokazatelně křížený.
Testy DNA existují - lze otestovat rodiče, jestli jsou rodiče. Lze testovat i na plemennou příslušnost, ale tento test není průkazný.

No, hlavně v tomto případě nemáte tu DNA s kým srovnat - pes nemá čip ve smlouvě, takže když množitel řekne, že tohle není pes od něj, a k odběru DNA poskytne jiná zvířata než skutečné rodiče, tak zadavatel zaplatí mimo soudních výloh i 3x odběr a stanovení DNA profilu + paternitu.
A to se fakt výplatí🤪

22.10.2020 10:14
ainu

XXX.XXX.44.87

A nemá ho.
Pochybuji.

Prostě lidi... proto se historie stále opakuje. Je to o lidech.

A ještě jednou se připomenu s linkem, který jsem zde už jednou postovala - tu továrnu na fake ferrari a lamborghini taky začala policie vyšetřovat až poté, co si "klienti" začali stěžovat na prodlevy v dodání a někteří na to, že ty auta nejsou jak originál. To nevymyslíš
https://www.motor1.com/news/360173/counterfeit-ferrari-lamborghini-shop-closed/
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/17/police-in-brazil-shut-down-factory-making-fake-ferraris-and-lamborghinis

22.10.2020 12:24

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Na co potřebujete zákon? Zákony se řeší jiné, důležitější věci.
Čistokrevný je pes, u kterého dokážete DOLOŽIT původ - tzn. to, že jeho předkové jsou jen příslušníci daneho plemene.

Ale to říkáte Vy. My. Lidé, co ví, že existuje nějaká organizace,........ tohle kupující vůbec vědět nemusí. Čistokrevný pes je ten, který je potomek maminky a tatínka stejného plemene. Ve skutečnosti nikde není (pejskařský spolek nemohu počítat, pokud jde o právo) dané, jak mám doložit původ. Já nic dokládat nemusím, mně ten pes byl prodaný jako čistokrevný, ale zdá se, že není.
Tady ten pes není čipovaný; číslo není ve smlouvě, neví vlastně nic, takže ..
Ale když to číslo do smlouvy dám a doma si napíšu rodokmen, kde jsou čipovaní rodiče atd.,
tak je to doložený původ, ne? DNA STR + patern. 1050kč. Takže přes tři tisíce (co to je třeba proti dvaceti, co se za toho psa dalo) a vím, že to je/není to a to..
Čistokrevnost lidí = rodný list. Nebo tak něco. U psa si ten list napíšu doma, protože oni matriku nemají. Prodám křížence jako čistokrevného = to není ok.
Před zákonem tahle věc stojí tak, že jsem zaplatila něco a dostala něco jiného. To je celé. Málokdo prodává štěně s tím, že hrozně věří, že rodiče jsou fakt to plemeno, 99 % případů je podvod.
Že jsem úplně hloupá a neohlídala si, co má a nemá být při takovém obchodu, jak to teď budu vymáhat, dokazovat atp., je věc jiná, jistě.
Mě fakt udivuje, že lidi nenapadne, že tohle není normální - 1) tak blbě pořizovat psa 2) nic s tím pak nedělat.

22.10.2020 12:36

Já nic dokládat nemusím, mně ten pes byl prodaný jako čistokrevný, ale zdá se, že není.

No a tohle bude kámen úrazu. Zdá se, že není. Zdá se? Komu? Na základě čeho? Nikdo nepřinutí majtiele rodičů psa, aby podstoupili testy paternity, případně DNA.

Takže zůstane jen tvrzení, že štěně se "zdá být" nečistokrevné.

Před zákonem tahle věc stojí tak, že jsem zaplatila něco a dostala něco jiného. To je celé.

To není tak úplně pravda. Před zákonem stojí věc tak, že kupující zaplatil psa uvedeného plemene, toho konkrétního psa bez výhrad přijal a po nějakých šesti měsících prozřel, že má doma vořecha. Jenže jeho vořechoidnost, tak jako případnou "čistokrevnost" není schopen nikdo prokázat. Proto nikomu neprokážete úmysl, potažmo podvod.

Prostě od A do Z všechno špatně.

22.10.2020 12:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

Ale to říkáte Vy. My. Lidé, co ví, že existuje nějaká organizace,........ tohle kupující vůbec vědět nemusí. Čistokrevný pes je ten, který je potomek maminky a tatínka stejného plemene. Ve skutečnosti nikde není (pejskařský spolek nemohu počítat, pokud jde o právo) dané, jak mám doložit původ. Já nic dokládat nemusím, mně ten pes byl prodaný jako čistokrevný, ale zdá se, že není.
Tady ten pes není čipovaný; číslo není ve smlouvě, neví vlastně nic, takže ..
Ale když to číslo do smlouvy dám a doma si napíšu rodokmen, kde jsou čipovaní rodiče atd.,
tak je to doložený původ, ne? DNA STR + patern. 1050kč. Takže přes tři tisíce (co to je třeba proti dvaceti, co se za toho psa dalo) a vím, že to je/není to a to..
Čistokrevnost lidí = rodný list. Nebo tak něco. U psa si ten list napíšu doma, protože oni matriku nemají. Prodám křížence jako čistokrevného = to není ok.
Před zákonem tahle věc stojí tak, že jsem zaplatila něco a dostala něco jiného. To je celé. Málokdo prodává štěně s tím, že hrozně věří, že rodiče jsou fakt to plemeno, 99 % případů je podvod.
Že jsem úplně hloupá a neohlídala si, co má a nemá být při takovém obchodu, jak to teď budu vymáhat, dokazovat atp., je věc jiná, jistě.
Mě fakt udivuje, že lidi nenapadne, že tohle není normální - 1) tak blbě pořizovat psa 2) nic s tím pak nedělat.

Když myslíte. Ja nemám tolik času na handrkovaní se o blbostech - už jen z toho důvodu, že nechápu podle jakého kritéria by se u "jorků" bez PP měla určovat ta čistokrevnost, když 95% jorkšírů bez PP vůbec jako jorkšír nevypadá.
Podle jakého kritéria by ten soud jako měl rozhodnout, jestli tento konkrétní pes už je moc ošklivý i na jorkšíra bez PP, anebo to "ještě ujede"...?

Tak pak se těším na to soudní rozhodnutí! 😂

22.10.2020 12:40

Já nic dokládat nemusím, mně ten pes byl prodaný jako čistokrevný, ale zdá se, že není.

No a tohle bude kámen úrazu. Zdá se, že není. Zdá se? Komu? Na základě čeho? Nikdo nepřinutí majtiele rodičů psa, aby podstoupili testy paternity, případně DNA.

Takže zůstane jen tvrzení, že štěně se "zdá být" nečistokrevné.

Před zákonem tahle věc stojí tak, že jsem zaplatila něco a dostala něco jiného. To je celé.

To není tak úplně pravda. Před zákonem stojí věc tak, že kupující zaplatil psa uvedeného plemene, toho konkrétního psa bez výhrad přijal a po nějakých šesti měsících prozřel, že má doma vořecha. Jenže jeho vořechoidnost, tak jako případnou "čistokrevnost" není schopen nikdo prokázat. Proto nikomu neprokážete úmysl, potažmo podvod.

Prostě od A do Z všechno špatně.

Tak ale sama píšete, že zaplatil uvedené plemeno. Když bude mít jak prokázat, že to to plemeno není, tak je vše ok?
Proč nikdo nepřinutí majitele rodičů psa, aby... ?
Trošku to zní, jako že si u nás může každý dělat, co chce, a mně to přijde divné.
Omlouvám se za názor. Tohle je špatně, nemůžu si pomoct.

22.10.2020 12:42

Když myslíte. Ja nemám tolik času na handrkovaní se o blbostech - už jen z toho důvodu, že nechápu podle jakého kritéria by se u "jorků" bez PP měla určovat ta čistokrevnost, když 95% jorkšírů bez PP vůbec jako jorkšír nevypadá.
Podle jakého kritéria by ten soud jako měl rozhodnout, jestli tento konkrétní pes už je moc ošklivý i na jorkšíra bez PP, anebo to "ještě ujede"...?

Tak pak se těším na to soudní rozhodnutí! 😂

Tady ale nejde o to, jak vypadá, ale jestli je to york. Nebo ne?
Že si tady zadavatel něco myslí - někdo mu řekl, že pes vypadá divně - to je.. no :-)

22.10.2020 12:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

Tak ale sama píšete, že zaplatil uvedené plemeno. Když bude mít jak prokázat, že to to plemeno není, tak je vše ok?
Trošku to zní, jako že si u nás může každý dělat, co chce, a mně to přijde divné.

Zaplatil za psa BEZ PROKÁZANÉHO původu, dostal psa bez prokazanehho původu - že byl ochotný za takové zvíře dát 11 tisíc, je jen otázka dohody mezi prodávajícím a kupujícím.

Ať to dá k soudu, a tam se to všechno vysvětlí👍

22.10.2020 12:46

Jen dodam, ze u zvirat do 6ti mesicu po prodeji je na strane prodejce dokazat, ze nepodvedl, po teto lhute prokazuje vse kupujici

22.10.2020 12:47

Zaplatil za psa BEZ PROKÁZANÉHO původu, dostal psa bez prokazanehho původu - že byl ochotný za takové zvíře dát 11 tisíc, je jen otázka dohody mezi prodávajícím a kupujícím.

Ať to dá k soudu, a tam se to všechno vysvětlí👍

To je zvláštní předmět kupní smlouvy. Tu by nikdo nepodepsal, ne?

22.10.2020 12:48

Když prokáže, že tohle štěně není příslušníkem plemene, pak OK. Pak už by šlo postupovat. Možná. Podvod? Ten musí být úmyslný... Víte co, nechám toho, nechci, aby to znělo jako návod na beztrestné práskání vořechů, vydávaných za plemeno.

Proč nikdo nepřinutí majitele rodičů psa? Protože není jak. Znovu, nechci dávat návody.

Trošku to tak zní, máte pravdu. A je to špatně, hodně špatně. Jenže taková je realita.

Jsem poměrně alergická na výkřiky "Podejte trestní oznámení!", aniž by někdo vůbec tušil rozdíl mezi občanskoprávním sporem a přečinem, případně trestným činem, podvodem a krádeží atd. Ale to už zabíhám jinam...

22.10.2020 12:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

Tady ale nejde o to, jak vypadá, ale jestli je to york. Nebo ne?
Že si tady zadavatel něco myslí - někdo mu řekl, že pes vypadá divně - to je.. no :-)

O to pravě jde - to, co běžný lid považuje za jorka, totiž jako opravdový jork vůbec nevypadá, a už na první pohled jsou to paskvily a křižovatky všeho možného, jen lidi jaksi netuší, že čistokrevný jork vypadá úplně jinak, nemá 3 velikostní rázy, nemá klapaté uši, ani hrb na zádech, a není dlouhý jak autobus... 🤫

22.10.2020 12:50

Už jsme se tady o tom bavili snad 100x ne-li tisíckrát.
Někdo chce štěně, ale vypadá to tak, že rozklikne inzerci, vidí hezkou fotečku, příznivou cenu a PP nepotřebuju, protože to je potřeba jen když budu jezdit na výstavu, tak naco kupovat drahého "papíráka"
No a pak v lepším případě vyroste zdravý kříženec a najednou otevírám internet, gůglím o sto šest, najdu si diskuzní fórum, kde se dotazuji, co s tím mám dělat. Pomalu už si najímám prívníka, aby z té podvodnice vysoudil slevu z ceny.

Vždyť jen tady na fauně je toho mraky, nekonečný příběh....

Jak je možné, že tolik energie do toho následně věnují, ale před tím nějaké pohledání základních informací je nula....a to, že není těžké si to najít.

22.10.2020 12:52

Ne, podepsal, ze kupuje jorksira.

A to zadne plemeno neni

22.10.2020 12:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

Jak vidite, tak podepsal, když v ní nemá ani číslo čipu 🙄

22.10.2020 12:57

Tady je celkem jasné, že většina "yorků" jsou kříženci a prodejci to moc dobře vědí.
Co pak kdo prodejci prokáže, jestli to bude přečin, tr. č.,...to není moje věc, ...jestli půjdu na podatelnu, nebo řeknu někomu chytřejšímu, to už..
Po půl roce od prodeje to má blbé, no, ale že by neřešitelné? O tom mě fakt nikdo nepřesvědčí.
Ale zas tomu pánovi, co SE lituje, to přeji. Ale těm psům ne.

22.10.2020 12:59

Já si prostě myslím, že ať si zákon říká co chce, tak musí být pes (zboží) identifikován...prostě číslo čipu v kupní smlouvě....pokud není, tak nemá smysl se o čemkoliv bavit i kdyby prodávající do smlouvy napsal, že dává na čistokrevnost doživotní záruku a zaplatí smluvní pokutu milion korun, pokud vyroste kříženec.

Majitel nemá jak prokázat, že to je opravdu ten pes, který mu byl prodán...a šmitec.

22.10.2020 13:00

O to pravě jde - to, co běžný lid považuje za jorka, totiž jako opravdový jork vůbec nevypadá, a už na první pohled jsou to paskvily a křižovatky všeho možného, jen lidi jaksi netuší, že čistokrevný jork vypadá úplně jinak, nemá 3 velikostní rázy, nemá klapaté uši, ani hrb na zádech, a není dlouhý jak autobus... 🤫

No to je sice hezké, ale pokud chci slevu, jako že vážně něco řešit, tak řeším, jestli je to plemeno, a ne jak vypadá.
Hmm ale jorkšír a jorkšírský teriér.. hmm :-) :-)

22.10.2020 13:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

No to je sice hezké, ale pokud chci slevu, jako že vážně něco řešit, tak řeším, jestli je to plemeno, a ne jak vypadá.
Hmm ale jorkšír a jorkšírský teriér.. hmm :-) :-)

Však si klidně melte svoje, když na to máte čas - za mě už tu všechny podstatné argumenty padly.

22.10.2020 13:05

Já si prostě myslím, že ať si zákon říká co chce, tak musí být pes (zboží) identifikován...prostě číslo čipu v kupní smlouvě....pokud není, tak nemá smysl se o čemkoliv bavit i kdyby prodávající do smlouvy napsal, že dává na čistokrevnost doživotní záruku a zaplatí smluvní pokutu milion korun, pokud vyroste kříženec.

Majitel nemá jak prokázat, že to je opravdu ten pes, který mu byl prodán...a šmitec.

A přes očkovací průkaz by to nešlo? Nevím, jak je to dneska, ale třeba u mého psa tu kartu s údaji o chovateli vyplňoval chovatel vlastní rukou. Je tam kolonka, kam se lepí i číslo čipu. A minimálně veterinář, který ten čip aplikoval, musí mít nějakou evidenci, ne? I kdyby majitel ten čip neregistroval. Nebo se to takhle dneska už nedělá?

22.10.2020 13:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.66

A přes očkovací průkaz by to nešlo? Nevím, jak je to dneska, ale třeba u mého psa tu kartu s údaji o chovateli vyplňoval chovatel vlastní rukou. Je tam kolonka, kam se lepí i číslo čipu. A minimálně veterinář, který ten čip aplikoval, musí mít nějakou evidenci, ne? I kdyby majitel ten čip neregistroval. Nebo se to takhle dneska už nedělá?

Drtivá většinu očkováků na psy bez PP co jsem viděla dostal nový majitel nevypsané - max. ještě jméno a plemeno, ale o chovateli ani čárka

22.10.2020 13:11

Drtivá většinu očkováků na psy bez PP co jsem viděla dostal nový majitel nevypsané - max. ještě jméno a plemeno, ale o chovateli ani čárka

Aha, tak to se omlouvám, nejsem tak orientovaná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík