Štěně vipeta s PP

Prodám Vipeta - Prodám štěňátka vipetů - pejsky s PP. Pejsci jsou odchovaní...
30000 Kčhafan221
XXX.XXX.24.96
Zdravím,
obracím se s prosbou o radu od zkušenějších chovatelů. Před dvěma dny jsme si domů přivezli štěňátko Vipeta (pejsek, stáří 9 týdnů). Zatím jsme s ním doma a je to opravdové zlatíčko. Není moc hravý, spíše mazlivý. V noci spí v pelíšku (2. noc již téměř bez problémů). Pomalu se ho snažíme učit základy a myslím, že je opravdu šikovný. Bohužel jsme při tréninku samoty zjistili, že ji hůře snáší. "Omylem" zavřeme dveře do ložnice, kde má pelíšek a vše ostatní a do pár sekund začne naříkat a vždy vykoná jednu z potřeb mimo podložku (tu zatím používáme, byl tak zvyklý). Nenecháváme ho tam dlouho (cca 5 minut), naříká v kuse dokud neotevřu. Zajímavé je, že když jdeme kamkoliv jinam a je v bytě sám (jdeme do koupelny, s odpadky), tak je v naprostém tichu. Plánujeme na základě rad chovatelky pořídit klec a začít ho na ni zvykat, nebude vyvádět v kleci ještě víc? Nějak si nevíme rady, jak ho samotu učit, když nevydrží ani pár sekund.. Nechceme ho nechávat úplně na volno, protože se bojíme, že si ublíží, je to takový trouba. Fóra máme pročtené, nevítáme, neloučíme, snažíme se ho občas ignorovat.
Vím, že je to asi předčasné řešit, ale máme strach, že se to nenaučí a my za pár dní musíme do práce a najednou 8 hodin o samotě. Neradi bychom měli problém se sousedy.
Děkuji Vám předem za Vaše rady.
PS: Neděláme chybu, když vyžadujeme, aby spal v pelechu, ale na gauč za námi odpoledne může? On v pelíšku spí, ale jenom v noci, protože ho nepustím na postel, ale nemám pocit, že by to bylo místo, které by preferoval.
No už začněte trénovat ty odchody, po vteřinách, postupně na minuty, a otevřete, když zrovna nekňučí. Podložku bych vyřadila už rovnou, sama s tím mám velmi špatnou zkušenost, pes mi pak doma čůral skoro do 8mi měsíců. Štěně bych nechala volně, nejen, že ty psy zavirame v bytech, ale pak ještě do ohradek nebo klecí. Pokud třeba nežere celé hračky a mohl by si ublížit. S tím spaním na pelechu a pak po svolení může na gauč, to mi přijde v pohodě.
hafan221
XXX.XXX.24.96
Děkuji za reakci. Dosud jsme nemohli ven, ale dnes byl již přeočkovaný, tak budeme odnaučovat podložku, kterou do pár dní odstraníme.
Očekávám, že když se venku vyřádí, bude to taky o něčem jiném.
Ven jste mohli, je to jedna z největších blbostí, kterou znám. Odstraňte i veškeré případné koberečky či podložky v celém bytě (v koupelně, pod konferenčním stolečkem apod. apod., když nenajde svoji, pokusí se najít jinou a pokud nenajde tu, stejně to doma pustí, jelikož je tak naučený).
Nikdy neotevírat dveře, pokud zrovna vejská. Nikdy. I kdybyste měli vyčíhat jedinou vteřinu než nabere dech.
Máme doma aktuálně 6 měsíční štěně. Je to šílenej závislák a křikloun. Dokáže spustit takovej humbuk, že má člověk pocit, že udeřila její poslední hodinka. Trénovali jsme jako ti idioti, pořád, pořád, pořád. Plížili jsme se potichu z baráku (pes je přes den na zahradě) aby nás neslyšela odcházet. Museli jsme doma zavírat dveře aby nás neslyšela chodit po domě. Pod okny jsme lezli málem po čtyřech aby nás ze zahrady nezahlédla...
Ani ona nedokázala kvílet déle než cca 10 minut tahem, vždycky je nějaká chvíle, kdy potřebuje nabrat dech, nebo se zarazí aby slyšela, jestli se někde něco nehýbe. V tu chvíli je možnost dveře otevřít.
Neloučit, nevítat. Nic se neděje, bežná věc, přijdu, odejdu, no stress....
U nás už je to ok. Řve jen když nás odpo slyší přicházet a i tak to trvá max půl minutky a pak v klidu čeká než se doma převléknu a běžím za ní. ;)
Jediné co nemáme zatím vychytané jsou odchody s druhou psinou samostatně na procházku. To ji míní trefit šlak, ale i tak si odeřve svých 5 minut a pak zalehne buď do boudy nebo k vratům a v klidu čeká (číhám na ni nenápadně oknem když manžel jde s druhou ven... :D).
Edit. psi jsou přes den venku, jakmile jsme doma a v noci, jsou na baráku :) Chrápou v ložnici.
Seveřanka je salám, tu můžu nechat klíďo doma a bude chrápat. Ohařka by to tam rozebrala na třísky a dosud přes noc zavíráme do obyváku, nevěřím jí nos mezi očima, kozimíře.
Uživatel s deaktivovaným účtem
nemůžu plně souhlasit s nevítáním,ale zejména s neloučením.
Loučení by měl být rituál (takový povel), který psu řekne odcházím a zase přijdu.Tím udělá z neznáma známé a dá psu jistotu.
napsal(a):
nemůžu plně souhlasit s nevítáním,ale zejména s neloučením.
Loučení by měl být rituál (takový povel), který psu řekne odcházím a zase přijdu.Tím udělá z neznáma známé a dá psu jistotu.
To ale není klasický loučení. Já třeba taky řekla Tak ahoj, buď tu hodná, my zase přijdeme. Ale jsou lidi, kteří dělají mutinky, ťutinky, chudinko, budeš tu sama a pes už je z toho ve stresu předem. Vítačky jsem neřešila, i když si štěně cvrklo, to jsem pokaždý málem přišla o uši. :-)
Andrýsek3
napsal(a):
My máme při loučení rituály (povely) dva. Jeden je, že budu dlouho pryč a druhý je, že za chvíli přijdu. Když se začnu strojit, pes je v pozoru a čeká, jestli bude povel, že jde se mnou nebo, že zůstává. Když mu řeknu, že jdu pryč, tak zase zapluje do pelechu.
To je pěkné :) Já jak si beru boty, bundu, tak jen vypadá jako týraná, ale jak si vezmu i batoh, tak jde do postele brečet. Neurazí se, ale normálně ty oči, pláče, rezignace.. dostala jsem nápad, že jí dám něco moc dobrého na kousání, ale ať je to cokoli, tak to nechá ležet a sní, až se vrátím.
Neštěká, nekníká, prostě leží a spí, ale jak vypadá, když řeknu - čekej tady, jdu - to je hrůza.
hafan221
XXX.XXX.24.96
Děkuji všem za rady. K chození ven - paní chovatelka nám jasně řekla, že ven nesmíme do druhého přeočkování (z nějakého důvodu nechává štěňata očkovat později), respektive že nesmíme na veřejná místa, kde mohli být jiní psi (což jsou u náš všechny a vlastní zahradu nemáme). Neměl jsem důvod jí nevěřit.
Jinak jsme už byli venku, utahal se a vydržel zavřený velmi dlouho, budeme tedy takto pokračovat.
Loučit se zatím nemusíme opravdu nijak, když se oblékám, neřeší to, maximálně mi chce kousat nohavice :D Když přijdu domů a on ke mě běží, samozřejmě ho úplně neignoruju, ale snažím se to nepřehánět.
My necílíme na to, aby byl pes extrémně vycepovaný, takže loužičky ani poničené věci nám nevadí. Samozřejmě ho okřiknu, když ho u toho načapu. Víme, že je to naše chyba a už si dáváme pozor, co kam položíme.
Spíš bychom ho chtěli vést k samostatnosti - jsme v nájmu a majitel měl podmínku, aby pes nerušil okolí - také proto jsme zvolili Vipeta, který by měl být velmi tichý. Teď je samozřejmě ještě miminko, ale na to, že ho máme třetí den jsem fakt pyšný, jak rychle se učí.
Díky Vám všem a díky, že taková fóra existují, většinu jsme se dozvěděli tady a bez Vašich poznatků by to tak rychle nešlo a udělali bychom mnoho chyb.
PS: Díky moc, že se neobjevil komentář typu "Když chodíte do práce, nepořizujte si psa!". Holt pracovat musíme i proto, abychom mu mohli dát to nejlepší.
Extrémně vycepovaný není žádný pes, natož štěně, o to tady nejde. Ale lepší než zavřít psa do klece je znepřístupnit mu místnosti, kde by mohl napáchat opravdu škody.
Naše nenažrankyně má tendence šplhat na kuchyňskou linku. Zatím vždy skončila tím, že na ni hodila packy. Zná povel dolů, takže poslušně zase sleze, ale za chvíli jí to nedá. Hlídám ji, včera málem packama sestřelila hrnec z indukčky (s vařící vodou). Jakmile vidím, že se k něčemu chystá nebo na to jen pomyslí, důrazně upozorňuji, že tohle neexistuje. A stejně si nemůže pomoct.
Nechat otevřeno, tak se vsadím, že tam opravdu něco vyvede. Pokusí se vloupat do skříně s pamlsky, hodí na sebe nějaké nádobí...a co já vím. Proto je podstatně jednodušší a jistější prostě na noc do té místnosti zavřít než před každým spaním přemýšlet o co by se mohla přizabít nebo co rozbít natolik, že by mi to opravdu vadilo. Jsou poničené věci a poničené věci, což člověk zjistí asi až časem :D
Loučení jsem fakt myslela ty scénky, které kolem toho někteří dělají, to samé vítání "ala neviděli jsme se sto let". Jasně, že psovi oznámím, že odcházím "tak ahoj holky, hezky tu čekejte". A vítání dle naturelu psa. Seveřanka v životě nedala najevo, že ji nějak trápí, že jsme pryč, má svůj svět. Radost při návratu sice má, ale takovou, že jiný pejskař by si myslel, že ho asi pes nemá rád, nebo mu něco je. Prostě "to je hezký, že jsi konečně tady, podrbej mne na břiše". Druhá je hysterie a je schopná zlámat si nohy, vřískat, vyrazit mi zuby, vypíchnout čumákem oči, vyrvat všechny vlasy. A je jedno, jestli jsem odešla na záchod, nebo byla celý den v práci. Čím delší moje absence je, tím je to brutálnější. A u téhle si nemůžu dovolit jásat stejně jako ona. Nejspíš by ji ranila mrtvice. Naprosto bezcitně psa pozdravím, počkám než je při smyslech a poté v klidu přivítám, pomuchlám.
Je to jako se vším, nejde vše napasovat na každého psa a je potřeba přizpůsobit konkrétnímu dle jeho povahy.
hafan221
napsal(a):
Děkuji všem za rady. K chození ven - paní chovatelka nám jasně řekla, že ven nesmíme do druhého přeočkování (z nějakého důvodu nechává štěňata očkovat později), respektive že nesmíme na veřejná místa, kde mohli být jiní psi (což jsou u náš všechny a vlastní zahradu nemáme). Neměl jsem důvod jí nevěřit.
Jinak jsme už byli venku, utahal se a vydržel zavřený velmi dlouho, budeme tedy takto pokračovat.
Loučit se zatím nemusíme opravdu nijak, když se oblékám, neřeší to, maximálně mi chce kousat nohavice :D Když přijdu domů a on ke mě běží, samozřejmě ho úplně neignoruju, ale snažím se to nepřehánět.
My necílíme na to, aby byl pes extrémně vycepovaný, takže loužičky ani poničené věci nám nevadí. Samozřejmě ho okřiknu, když ho u toho načapu. Víme, že je to naše chyba a už si dáváme pozor, co kam položíme.
Spíš bychom ho chtěli vést k samostatnosti - jsme v nájmu a majitel měl podmínku, aby pes nerušil okolí - také proto jsme zvolili Vipeta, který by měl být velmi tichý. Teď je samozřejmě ještě miminko, ale na to, že ho máme třetí den jsem fakt pyšný, jak rychle se učí.
Díky Vám všem a díky, že taková fóra existují, většinu jsme se dozvěděli tady a bez Vašich poznatků by to tak rychle nešlo a udělali bychom mnoho chyb.
PS: Díky moc, že se neobjevil komentář typu "Když chodíte do práce, nepořizujte si psa!". Holt pracovat musíme i proto, abychom mu mohli dát to nejlepší.
Já jen k tomu očkování - i kdyby ta teorie o nechození ven byla nedejbože pravda, tak imunita po očkování nastoupí za 2-3 týdny, takže pokud jste včera očkovali, a dnes vyrazili ven, tak uděláte tu největší blbost, protože má pes imunitu oslabenou po očkování, ale protilátky z něj vytvorené ještě nemá.
No vtip loučení a podobných situací je v tom, opakovat psovi za stejné situace vždycky to stejný, za čas se sám naučí, co to znamená. U nás hlavně, když jdu pryč, říkám Mazejte spát. A když jdu do baráku a nechci, aby psi šli se mnou, tak Hlídejte, jak to slyší, ani nejdou ke dveřím, protože vědí, že je to marný. I malé štěně to časem pochopí, jen to bude chvilku trvat.
Dáváte mu něco na hraní co ho baví? Štěňata obvykle moc nebaví kupované hračky, ale taková krabice nebo několik v sobě a uvnitř ještě něco na zub, to dokáže zabavit na dost dlouho.
hafan221
XXX.XXX.24.96
assil
napsal(a):
No vtip loučení a podobných situací je v tom, opakovat psovi za stejné situace vždycky to stejný, za čas se sám naučí, co to znamená. U nás hlavně, když jdu pryč, říkám Mazejte spát. A když jdu do baráku a nechci, aby psi šli se mnou, tak Hlídejte, jak to slyší, ani nejdou ke dveřím, protože vědí, že je to marný. I malé štěně to časem pochopí, jen to bude chvilku trvat.
Dáváte mu něco na hraní co ho baví? Štěňata obvykle moc nebaví kupované hračky, ale taková krabice nebo několik v sobě a uvnitř ještě něco na zub, to dokáže zabavit na dost dlouho.
Hraček má spoustu, ale je pravda, že nejvíc ho potěšil plyšák, kterého jsem vyhrabal z komory :D Ale děsí mě, když s ním řádí, je jako střela, dává si hlavou o topení, spadne s ním z gauče.. Proto jsme uvažovali o kleci, né pro nás, ale hlavně pro jeho bezpečí.
hafan221
napsal(a):
Hraček má spoustu, ale je pravda, že nejvíc ho potěšil plyšák, kterého jsem vyhrabal z komory :D Ale děsí mě, když s ním řádí, je jako střela, dává si hlavou o topení, spadne s ním z gauče.. Proto jsme uvažovali o kleci, né pro nás, ale hlavně pro jeho bezpečí.
Klec je na něco dobrá věc, ale určitě ne na to, aby se tam zavřelo štěně, aby si nemohlo hrát. Pokud vám jeho hra přijde moc nebezpečná, tak se s ním třeba přetahujte o toho plyšáka, když ho unavíte, nebude lítat jak magor. A nebo ho vemte vylítat ven.
Máte ho doma 2dny a řešíte,ze nevydrží chvilku sám? Takova velká změna,je v cizím prostředí,pořádně se neměl šanci zabydlet tak se drží svých lidí a prostě se bojí...dejte mu čas a ne hned klec
"Omylem" zavřeme dveře do ložnice, kde má pelíšek a vše ostatní a do pár sekund začne naříkat
hned druhý den, co přivezu štěně - ho na půlhodinu opustím. Najedené, vylítané, unavené... vyčíhnu chvilku, kdy vypadá ospale, položím na pelech pár piškotů, sdělím větu" buď tady hodný a hlídej" a jdu pryč. Ne schovat se za dveře... ale pryč i ze zahrady, klidně kecat se sousedkou. A opakuji to každý den. I když mám dovolenou, holt samota se musí učit... Prodlužuji, není problém brzy chodit na půlden do práce (máme oba hodně volnou pracovní dobu, nikdy pes není dlouho sám. Ale umí to.
U všech čtyř dosavadních štěníků se to povedlo - není problém s odchody. Nejprve máme nasazené dveře do obýváku (jinak jsou nepoužívané vysazené ve sklepě) - aby příliš nehospodařil, když je sám doma - ale to je jediné omezení. Polínka na kousání a krabice s mlsem uvnitř ho taky zabaví. A dobře se to uklízí.
Jediný problém nastal, když naši rozcapenci (Beta a dneska i Najt) zjistili, že odjíždíme bez nich - ale s vnoučaty. To se nedělá, to se špatně snáší... ale jsou místa, kam to se psem nejde (bazén...) Sami odjet můžeme bez problémů.
Řešení jsme našli - odjede páník s dítky, já jim se psem zamáváme a vrátíme se domů. Já za pár minut položím na pelech pár piškotů, řeknu naučenou větu (to, že panička odchází je normální)... a nastoupím do auta o kus dál. Většinou jedou pro benzín, nebo holt pět minut počkají ... Funguje to.
Jinak je standard, že skoro všude taháme psa a rádi s ním taháme i dítka. Jde to
Pardon, se mi to odpinklo nějak dříve.
Po dvou dnech soužití je příliš brzy "omylem" zavírat dveře na pět minut. Doporučuji pořídit samorozpírací zábrany/mříž do dveří, štěně bude v klidu, že na vás vidí, zároveň nebude dělat ocáska. Klec ano, super věc, když se správně naučí, je to pro psa bezpečné místo. Utahané zvíře si tam rádo zaleze a nevymýšlí skopičiny.
napsal(a):
To je pěkné :) Já jak si beru boty, bundu, tak jen vypadá jako týraná, ale jak si vezmu i batoh, tak jde do postele brečet. Neurazí se, ale normálně ty oči, pláče, rezignace.. dostala jsem nápad, že jí dám něco moc dobrého na kousání, ale ať je to cokoli, tak to nechá ležet a sní, až se vrátím.
Neštěká, nekníká, prostě leží a spí, ale jak vypadá, když řeknu - čekej tady, jdu - to je hrůza.
On je taky smutný, ale je hodný leží a spí. A taky mi dám dobrotu na kousání a najdu ji ve stejném stavu jako předtím. Sní to až přijdu.