Daruji fenku Jacka Russela

Daruji fenku Jacka Russela. Je zvyklá být venku na zahradě v boudě. Nevhodn...
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
Dobrý den,
máme doma puberťáka russella a někdy kolem 5 měsíce začal útočit na nejmladší dceru. Jen se pohla, vrčel a cenil zuby.
Jelikož je to naše první štěndo chodíme na cvičák a necháme si poradit jak tam, tak od známých pejskaru. Cvičák radil vytřepat za kůži jakmile si toto dovolí.
Ač nám to bylo proti srsti v některých extrémních případech kdy pes už kousal jsme tak tedy udělali.
Postupem času zjišťujeme jaká chyba to byla, pes se nás teď nejspíš bojí.
Jednou vystartoval z ničeho nic i po druhém dítěti a to ho ze strachu švihlo mikinou, kterou zrovna drželo v ruce. Vím, že i toto bylo špatně. Ale přesto, že to bylo jen takto zřídka pes se nás bojí. Bojí se nyní i ručníku, nenechá se zvednout na ruku, už si nesedne do klína..zkrátka je buď jen a jen agresivní nebo klidný ale odtažitý.
Prosím napište mi, že to byly naše chyby. Vím to, o to víc mě mrzí, že nám zataháni za kůži bylo poraděno.
Spíš prosím o radu, co s ním můžeme dělat? Jak zajistíme, aby nám opět věřil(přes jídlo to nepůjde, to si vezme od všech i z ruky) a proč je tak moc agresivní i když třeba jen pohneme nohou pod stolem?
Děkuji a prosím žádný hate.
Ten, kdo Vám to poradil, by zasloužil pěkně přes hubu, zleva i zprava.. Přesně takhle se totiž vyrábí agresívní raslové a díky podobným dementům jich mám permanentně několik doma. A může to člověk vykládat od rána do večera netrestejte ty psy, nedokazujte si na nich, kdo je doma pánem (proboha vážně si to musíte na pětikilovým psovi dokazovat?!) a hlavně si uvědomte, že každá agrese plodí jen a jen další agresi. U teriérů desetkrát tolik.
Jak je pes starý teď? A předpokládám, že teda z chovatelské stanice není, čili s chovatelem se radit nemůžete?
To, že do něj budete ládovat jídlo, Vám ztracenou důvěru vážně nevrátí a smiřte se s tím, že pes bude velmi nespolehlivý doživotně a Vás čeká velmi dlouhá cesta, abyste dali psa aspoň trochu do pořádku.
Pro začátek si pořiďte klec, naučte psa v klidu a pohodě na ni (na youtube je mraky klecových her) a pak si fofrem najděte někoho, kdo Vás naučí se psem pracovat pozitivně, za pomoci motivace.
Už NIKDY psa nesmíte udeřit. A s každým Vaším agresívním krokem nebo ujetím nervů to uděláte horší a horší. Nenapravitelně.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A může to člověk vykládat od rána do večera netrestejte ty psy, nedokazujte si na nich, kdo je doma pánem (proboha vážně si to musíte na pětikilovým psovi dokazovat?!) a hlavně si uvědomte, že každá agrese plodí jen a jen další agresi.
Smutné je, že když je člověk začátečník, tak se logicky snaží získat rady tam, kde si myslí, že tomu rozumí. Nepřestane mě udivovat, že i na cvičáku se radí vytřepání za kůži....ještě chybí rada máchat štěněti čumák v loužičce.
Mám velké psy a měla jsem i malé děti a pokud je pes v tom svém "období" , kdy nej zábava je "útočit" na svoje lidičky...kdyby byl se svými sourozenci, tak si hrají stejně, není to agrese...tak já jako ten, co má psa vést musím dávat pozor a eventuelně od dítěte oddělovat....třeba i použít tu klec, když nemám čas to pohlídat a psa převést na jinou činnost a nebo si s ním sama zařádit.
No ono hodně lidí si pořídí štěně, protože to je to nejroztomilejší stvoření na světě a děti si budou se štěňátkem hezky hrát.......snad už by někdo měl jako prvotní info o štěnětech napsat, že většina z nich je kousací a útočící ďábel a že kolikrát ani není možné si ho pohladit, aniž by nebylo štěně zakouslé do ruky, která ho hladí.
Ale nesmírnou trpělivostí a důsledností se snažit toto období přežít. A moje zkušenost je, že z těch nejvíc "agresivních štěněcích bestií" vyrostli ti nejněžnější, nejmazlivější a nejopatrnější psí dospělci.
napsal(a):
A může to člověk vykládat od rána do večera netrestejte ty psy, nedokazujte si na nich, kdo je doma pánem (proboha vážně si to musíte na pětikilovým psovi dokazovat?!) a hlavně si uvědomte, že každá agrese plodí jen a jen další agresi.
Smutné je, že když je člověk začátečník, tak se logicky snaží získat rady tam, kde si myslí, že tomu rozumí. Nepřestane mě udivovat, že i na cvičáku se radí vytřepání za kůži....ještě chybí rada máchat štěněti čumák v loužičce.
Mám velké psy a měla jsem i malé děti a pokud je pes v tom svém "období" , kdy nej zábava je "útočit" na svoje lidičky...kdyby byl se svými sourozenci, tak si hrají stejně, není to agrese...tak já jako ten, co má psa vést musím dávat pozor a eventuelně od dítěte oddělovat....třeba i použít tu klec, když nemám čas to pohlídat a psa převést na jinou činnost a nebo si s ním sama zařádit.
No ono hodně lidí si pořídí štěně, protože to je to nejroztomilejší stvoření na světě a děti si budou se štěňátkem hezky hrát.......snad už by někdo měl jako prvotní info o štěnětech napsat, že většina z nich je kousací a útočící ďábel a že kolikrát ani není možné si ho pohladit, aniž by nebylo štěně zakouslé do ruky, která ho hladí.
Ale nesmírnou trpělivostí a důsledností se snažit toto období přežít. A moje zkušenost je, že z těch nejvíc "agresivních štěněcích bestií" vyrostli ti nejněžnější, nejmazlivější a nejopatrnější psí dospělci.
Přesně, moje současná fena byla jako štěně nádherná, ale naprosto nesnesitelná. Všechno bylo zajímavé a panička naprosto někde v pozadí. Protože je to velké, pozdě dospívající plemeno, ještě v roce a půl jsme byly na cvičáku akorát za šašky. Pubertu měla ve třech vlnách, tehdy na manžela i vrčela, když se jí nezdálo, co po ní chce ( třeba nalézt z gauče). Ale pracovaly jsme, důsledně, učila jsem jí, co má dělat a jak se chovat ( a ano, i jí i plácla), ale teď jí byly na jaře dva roky a já mám skvělého psa, kterého práce baví a poslušnost je skoro dotažená do konce. Na cvičáku dávají různé rady, já už si vyberu, co z toho, ale chápu, že začátečník si to moc nepřebere
.
Já třeba nejsem ten typ člověka, který by si nikdy a za žádných okolností nedovolil dát psovi herdu.. Ba naopak - někdy jedna dobře mířená řekne víc jak tisíc slov..
Problém je ale v tom, že člověk musí vědět, kdy a jak použít a pes musí naprosto přesně vědět, proč to bylo. Bohužel většina začátečníků tohle absolutně netuší a velmi často reaguje nepřiměřeně na běžné štěněcí vrtochy. Psa tam nepřiměřeně fyzicky potrestá, čímž ze sebe udělá v očích psa totálního blázna a naprosto ztratí důvěru štěněte.
Takže to moje, že psa "už nikdy nesmí potrestat" nepramení z nějakého bytostného odporu k trestu, ale z toho, že ti lidí absolutně netuší, jak takovou korekci použít a celý problém jen prohlubují.
A pak zase proběhne taková ta klasika, kdy si množka zamne ruce, jak vydělala peníze a celej problém se přehodí na útulek, protože pes žere děti, takovýho nikdo nechce a oni jsou tu přece od toho, aby se postarali. Plesk plesk.
Jen tak namátkou..
Vím minimálně o dalších čtyřech, co se průběžně už i rok, dva objevují v inzerci, jak jejich dočaskáři a útulky doufají, že se někomu zalíbí. Další dva mám doma. (Třetí je právě Dominika)
Všichni jak přes kopírák - neúměrné fyzické tresty, nepochopení, agresivita majitelů, dokazování si, kdo je doma pánem plus samozřejmě labilní základ z úžasného bezPP chovu.
Jo a včera mi psali z jedněch záchytných kotců a nabízeli mi další dva. Tam to majitelé elegantně vyřešili, že je rovnou vykopli na ulici.
jak to udělat, nevím. myslím si, že ten pes už lidem úplně věřit nebude nikdy.
nebo jinak, představte si sebe na jeho místě. žijete mezi mimozemšťany, o kterých víte, že jsou labilní, nevypočitatelní a agresivní.
věřila byste jim?
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
Já si právě nemyslím, že byl potrestán nějak moc a nebo neúměrně často. Nikdo ho netrestal za kousání při hře nebo čemkoli takovém.. Jen pokud začal na dceru agresivně vrčet, cenit zuby a startovat po ní.
Jsme z toho nešťastní, snažili jsme se vše udělat co možná nejlépe..ale bohužel jsme věřili nesprávným radám.
Anonym1985
napsal(a):
Já si právě nemyslím, že byl potrestán nějak moc a nebo neúměrně často. Nikdo ho netrestal za kousání při hře nebo čemkoli takovém.. Jen pokud začal na dceru agresivně vrčet, cenit zuby a startovat po ní.
Jsme z toho nešťastní, snažili jsme se vše udělat co možná nejlépe..ale bohužel jsme věřili nesprávným radám.
to není o moc nebo často. ti mimozemšťani by vás nemuseli bít do bezvědomí nebo každej den.
stačilo by vám, kdyby vás občas povalili na zem a naznačovali, že vás podřežou, protože takové třesení za kůži na hřbetě není nic jinýho než výhružka smrtí.
Anonym1985
napsal(a):
Ten palec nahoru byl omyl, píšu z telefonu a netrefila jsem se.
Chci ale napsat, že bych to nevzdávala. Psovi se věnujte, buďte trpěliví, ale důslední. On si to v hlavičce ještě porovná, když pro něj budete čitelní. Na to je potřeba se zaměřit, ne na překrmování pamlsky. Dejte mu dostatek pohybu a pozornosti a uvidíte, že se to postupně zklidní.
Anonym1985
napsal(a):
To si myslíte Vy. Pes si ale podle jeho naprosto jasných reakcí myslí úplný opak.
Anonym1985
XXX.XXX.254.38
impact
napsal(a):
To si myslíte Vy. Pes si ale podle jeho naprosto jasných reakcí myslí úplný opak.
To jste mi ale bohužel zrovna nepomohla..
Anonym1985
napsal(a):
Mě by zajímalo, co chcete slyšet. Výchovu psa jste nezvládli. Z vašeho příspěvku vyplývá, ze si ani teď nevíte rady. Podle mě by pro psa bylo nejlepší dát ho někomu zkušenějšímu a hlavně do rodiny bez dětí.
napsal(a):
Ten palec nahoru byl omyl, píšu z telefonu a netrefila jsem se.
Chci ale napsat, že bych to nevzdávala. Psovi se věnujte, buďte trpěliví, ale důslední. On si to v hlavičce ještě porovná, když pro něj budete čitelní. Na to je potřeba se zaměřit, ne na překrmování pamlsky. Dejte mu dostatek pohybu a pozornosti a uvidíte, že se to postupně zklidní.
Obávám se, že to nebude stačit. Ne vlastní vinou začali špatně - sehnat jiného poradce - ale jak poznat toho správného? Tak aspoň vědí, jak ne.
Anonym1985
napsal(a):
Zatím to bylo špatně, hledejte dál. Zkuste zapojit i vnitřní pocit.
neverend
XXX.XXX.213.247
Noo,to je právě ten smutný příklad toho "cvičáku".😐 Bohužel jste si tím způsobili opravdu vážný problém ve vztahu psa k Vám. Tohle bude trvat a bude to chtít důslednost a cit. Smím se zeptat jestli je to Váš první pejsek?
Anonym1985
napsal(a):
Já jsem Vám nepomohla? Ale to je veliký překvapení.
Čtete vůbec to, co Vám píšu nebo to prostě ignorujete, stejně jako ignorujete položené otázky?
Co čekáte za radu? Něco jako za úplňku zvedněte pravou ruku do výše v úhlu 45° a držte v ní klobásu, přičemž levou ruku připažte, roztáhněte prsty, třikrát poskočte na levé noze a čárymáry fuk pes bude zase normální?
No tak to čekáte blbě. Vždyť Vy neumíte číst ani úplný základní psí signály (neumíte, jinak by ze psa nebyl psychouš) a to Vás nikdo přes internet nenaučí. Jak Vám může někdo dávat nějaké aplikovatelné rady, když Vy tvrdíte, že na psa nejste agresívní, ale pes jasně tvrdí, že agresívní jste? To prostě nelze.
Jediný, co můžete udělat a kde můžete očekávat nějaký reálný výsledek je jít a najít si kvalitního trenéra, který se psy pracuje pozitivně a bez nátlaku, psychického lámání, bití, třepání za kůži a dokazování si, kdo je tu pánem. Páč ti už Vám pomoci zkoušeli a evidentně to vedlo akorát do pekel.
v očích psa jste nebezpeční a nevypočitatelní agresoři, vaše děti se toho psa bojí, vy mu nevěříte a čekáte radu přes internet?
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
Proč tedy chodíte na tyto diskuze, když ani pomoc nechcete?
Těm z vás, kteří se do mě hned neopírají a snažili se alespoň trošku poradit, moc děkuji.
Pes začal být agresivní s nástupem puberty, okriknuti v horších případech ani placnutí přes zadek nepomohlo..tak jsme se obrátili na cvičák a tam nám bohužel poradili špatně.
Učený z nebe nespadl, našeho psa nikdo nějak extrémně netrestal..ano, udělali jsme spoustu chyb, ale také jsme psa naučili spoustě skvělých věcí a snažíme se naše chyby opravit.
Není to náš první pejsek, jen první štěně. Dříve jsme měli pejsky z útulku(nikdy žádný problém)
Přišla jsem sem pro radu, případně podobnou zkušenost a jak se dá poničená důvěra spravit.
Možná jsem to zprvu popsala příliš extrémně, pes se k nám občas přijde sám pomazlit jen si nesedne do klína a do náruče se nenechá vzít jen doma-venku bez problému..
Proč se chodíte ptát na diskuze, když nechcete naslouchat radám?
Pes začal být agresivní s nástupem puberty, okriknuti v horších případech ani placnutí přes zadek nepomohlo..
¨
S nástupem puberty a uvědomění si možností, jak se bránit, vám začal dávat najevo, že ho celou dobu jenom šikanujete.
Přišla jsem sem pro radu, případně podobnou zkušenost a jak se dá poničená důvěra spravit.
Jasně. A zkušenost člověka, který měl dobře dvacet takových raslů doma, většinu úspěšně umístil do adopce a s dalšími desítkami pomáhal majitelům a dočaskářům konzultacemi, hážete do kanálu, páč se Vám nehodí.
Skvělý přístup.
Ale to, co jste popisovala, není podle mě psí puberta. A každopádně jste na to šli špatně. Vy jste měli učit žádoucí chování, ne trestat za nežádoucí. Štěně musíte nejdřív naučit to, co po něm chcete. Když to třeba porovnám s výchovou dítěte, tak to je, jak kdybyste dítě za to, že neumí jíst lžící nebo pít z hrníčku, potrestala.
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
impact
napsal(a):
Proč se chodíte ptát na diskuze, když nechcete naslouchat radám?
Pes začal být agresivní s nástupem puberty, okriknuti v horších případech ani placnutí přes zadek nepomohlo..
¨
S nástupem puberty a uvědomění si možností, jak se bránit, vám začal dávat najevo, že ho celou dobu jenom šikanujete.
Jasně. A zkušenost člověka, který měl dobře dvacet takových raslů doma, většinu úspěšně umístil do adopce a s dalšími desítkami pomáhal majitelům a dočaskářům konzultacemi, hážete do kanálu, páč se Vám nehodí.
Skvělý přístup.
Já jsem na Vás přeci nijak neútočila. Jen jsem reagovala na poslední příspěvek, který mi skutečně moc nepomohl.
Prosím nebuďte uražená, nemyslela jsem to nijak zle, jen opravdu potřebuji pomoci.
Nikdy před prvními útoky na začátku puberty na psa nikdo nevztáhl ruku, to klidně odprisahnu..tak nevím jak můžete tvrdit, že psa sikanujeme..
Odkud jste?
To kolem sebe nemáte známé, sousedy, rodinu, kolegy nebo kamarády pejskaře, kteří by Vám se štěnětem pomohli, resp. poradili?
Na pubertu nic nesvádějte a zamyslete se, jestli psa chcete nebo nechcete.
Pokud si ho chcete nechat, začněte znovu, jako s maličkým štěnětem. Chvalte a odměňujte. Vymezte štěněti prostor, kde bude odpočívat a NIKDO ho tam nebude otravovat. Ani děti, ať by to chtěly jakkoli moc. V podstatě ho do kontaktu s dětmi vůbec nenuťte, nechce štěně pozorovat děti a děti pozorovat štěně. Když si budou chtít děti se štěnětem hrát, tak pod dozorem dospělého a ještě o to musí i štěně stát. Když budete jíst (a posunovat nohama pod stolem), pošlete štěně na místo.
Prostě to zkuste znovu a lépe. Cvičáku se vyhněte obloukem, nastudujte něco na internetu, youtube nebo knihách.
Špatně se radí někomu cizímu v anonymní diskusi, nikdo z nás neviděl Vás ani štěně, tak se jen domýšlíme, jak to mohlo být a co teď s tím.
Anonym1985
napsal(a):
Já jsem na Vás přeci nijak neútočila. Jen jsem reagovala na poslední příspěvek, který mi skutečně moc nepomohl.
Prosím nebuďte uražená, nemyslela jsem to nijak zle, jen opravdu potřebuji pomoci.
Nikdy před prvními útoky na začátku puberty na psa nikdo nevztáhl ruku, to klidně odprisahnu..tak nevím jak můžete tvrdit, že psa sikanujeme..
No, oni všichni se vám snaží poradit - najděte si DOBRÉHO odborníka. Za normálních okolností nezačne žádný pes útočit na začátku puberty, i když jste na něj nevztáhli ruku. Šikana může být i psychická, stejně jako u lidí.
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
napsal(a):
Ale to, co jste popisovala, není podle mě psí puberta. A každopádně jste na to šli špatně. Vy jste měli učit žádoucí chování, ne trestat za nežádoucí. Štěně musíte nejdřív naučit to, co po něm chcete. Když to třeba porovnám s výchovou dítěte, tak to je, jak kdybyste dítě za to, že neumí jíst lžící nebo pít z hrníčku, potrestala.
Pes je vychován docela dobře, zvládá základní povely, umí nějaké ty triky pro zábavu, přivolání zvládá perfektně..s dětmi vycházel úžasně, až kolem 5.měsíce začal na nejmladší útočit. Až když byla pokousaná do krve a ze psa šel strach, až tehdy začali první tresty..
Anonym1985
napsal(a):
Pes je vychován docela dobře, zvládá základní povely, umí nějaké ty triky pro zábavu, přivolání zvládá perfektně..s dětmi vycházel úžasně, až kolem 5.měsíce začal na nejmladší útočit. Až když byla pokousaná do krve a ze psa šel strach, až tehdy začali první tresty..
Kolik je nejmladší let? Jak se k němu chovala? Nic není bez příčiny a ani to nic nemění na tom, že tresty byly neadekvátní.
Anonym1985
napsal(a):
Začalo mi to připomínat podobnou diskusi.
Tam taky bylo vše v pohodě a "najednou" pes atakoval děti a kousnul paničku.
Je pravda, že tam byli psi dva a rvali se i mezi sebou.
Zkuste si v tom počíst, třeba ta diskuse, názory a rady v ní Vám k něčemu bude.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3716564/pomuze-nam-kastrace
Anonym1985
napsal(a):
My to netvrdíme. Tvrdí to Váš pes.
A tady je největší kámen úrazu. Od začátku se k tomu psovi nechováte dobře. Místo, abyste nežádoucí činnost převedli na žádoucí, tak ho tlučete a celý problém jenom prohlubujete.
Už hledáte kvalitního odborníka ve svém okolí?
Anonym1985
napsal(a):
Těm z vás, kteří se do mě hned neopírají a snažili se alespoň trošku poradit, moc děkuji.
Pes začal být agresivní s nástupem puberty, okriknuti v horších případech ani placnutí přes zadek nepomohlo..tak jsme se obrátili na cvičák a tam nám bohužel poradili špatně.
Učený z nebe nespadl, našeho psa nikdo nějak extrémně netrestal..ano, udělali jsme spoustu chyb, ale také jsme psa naučili spoustě skvělých věcí a snažíme se naše chyby opravit.
Není to náš první pejsek, jen první štěně. Dříve jsme měli pejsky z útulku(nikdy žádný problém)
Možná jsem to zprvu popsala příliš extrémně, pes se k nám občas přijde sám pomazlit jen si nesedne do klína a do náruče se nenechá vzít jen doma-venku bez problému..
No já osobně si o sobě myslím, že si líp poradím s padesátikilovým pubescentem než s tryskomyškou resp. teriérem.
Ale pokud mám doma pubertální tele, co má roupy, tak mu naložím víc "práce" ať už je to pohyb venku, zaměstnání hlavinky...třeba aby něco hledal a hlavně začnu víc povelovat...cvičit poslušnost, i když v mém podání bych to spíš nazvala intenzivnější výchovou a hlavně pokud mi pes začne "vlčet", tak teda důslednost je priorita číslo jedna.
Prostě se pejska snažte naučit, co má dělat a ne co dělat nemá.
A ohledně těch dětí...ono to živější psy možná k takovému chování svádí....pes po dítěti "vyjede"...a teď nemám na mysli agresi, ale prostě tvrdší puberťáckou hru a dítě piští, utíká....navíc dítě není pro psa žádná autorita, pokud se teda nejedná o větší dítě, které třeba se psem cvičí...takže dítě nemá šanci tuhle tvrdou hru stopnout...protože každý pokus může v důsledku znamenat, že se pes dostane ještě do větší ráže,
Navíc puberťák už může zkoušet, co si ke komu může dovolit.
Osobně bych vůbec děti a psa nenechávala samotné bez dozoru a zkusila spíš naučit, aby děti házely psu aportík a nebo jestli je pejsek "pamlskovací", tak klidně pod dozorem dávat povely a odměňovat.
Ono bohužel neexistuje unverzální rada, každý pes je jiný...vyrůstá v jiném prostředí...má jiný temperament...zatímco jeden je troubík, druhý má sebevědomí až na půdu, každý byl jinak vychovávaný a jinak se mu nastavovala pravidla.
Já osobně jako nejtvrdší trest používám poslání na místo....chováš se nepřístojně, tak se seber a vypadni. I kdyby to místo měla být ohrádka...vyhození na chodbu...
To pokud je to takový úlet...pokud se pes dostal do ráže a neví co roupama, tak já prostě volím nejjednodušší cestu...z mého pohledu...beru vodítko a tradá ven, ať pašák upustí páru.
A hlavně teda už od štěněte učím na nějaký režim...teď je čas na hraní, teď jdeme ven a teď se napapáš a teď se odpořívá....apod.
Tím si psa naučím, aby byl aktivní, když mám na něj čas....takže ráno se vyblbneme, pak klid, protože buď jdu do práce a nebo vařím a uklízím, no a pak si zase můžeme pohrát, jít ven, napapat a pak je zase klid.
Třeba moje sedmiměsíční štěndo je pak nejvíc akřní večer, protože to jsem buď doma a nebo se vracím z práce a mám čas na akční štěndo.
A nej hra je kousání...a protože to bolí, tak jsem pravidlo určila já....holá kůže se nekouše, omotám si ruku ručníkem, to musí feňule sedět a čekat a pak na povel kouše, když se ruční rozmotá, tak zase sednout a čekat....a když už mě to nebaví, tak hru ukončuju. Chceš se kousat, fajn, mě to nevadí, ráda ti to dopřeju, ale podle mých pravidel.
Nevím, jestli si z toho něco vezmete....ono my (většina z nás), kteří už máme zkušenost s několika psy, tak tak nějak máme cit na to, co na psa zkusit, aby to fungovalo....co neřešit, protože štěndo z toho vyroste a co řešit, protože to už není to štěněcí prvotní okusování, než štěndo přezubí.
Vychovávám páté štěně a zase jsem defakto začátečník, opět jsem zkusila moje osvědčené, co fungovalo u předchozích psů a opět to nevyšlo a musela jsem to vymyslet jinak.
Nějak jsem přehlédla kolik je pejsovi teď aktuálně...kolem pátého měsíce začal a teď je mu kolik...??
Anonym1985
napsal(a):
A to je právě špatně! Tresty! Něco tomu muselo předcházet.
neverend
XXX.XXX.213.247
Anonym1985
napsal(a):
A co mladá? To mi neříkejte, že jen tak z ničeho nic pes začal na ní útočit? A pozor, děti jsou někdy pěkný "sv*ně" a dovedou i lhát. 😀 Fakt to působí dost divně že by pes takhle z ničeho nic začal. I když zažil jsem lidi co psům nesedí už na první pohled. Když si vzpomenu na svou bývalou kamarádku s tou yorkšírkou. Mě spala na klíně a miliónové zvířátko. Jí za pár dní kousla. Dnes s odstupem času se jí ani nedivím. Divný tvor, nevyrovnaný a za dva dny si pozvala někoho na stříhání a drápky. Ten pes ještě neví ani co se děje a potřebuje čas, navázat spolu kontakt a ona udělá tohle? Naštěstí jsem je vyhodil tak rychle jak přijeli cvičitelé slavní.😀 Fakt to byli prý oba cvičitelé. 😮 Tak opravdu pozor, dnes se tak nazývá každý druhý "pit*mec".
Akorát tady budu zase o něco méně oblíbený.😀 Ovšem taková je pravda a co se stalo se stalo.
Možná by nebylo od věci, napsat odkud jste a jak daleko jste ochotná popojet pro radu. Je nás tu dost z různých koutů a třeba bychom poradili schopného trenéra.
Možná impact na živo ? ( Jestli by vás chtěla )
Zkuste nějakou sportovní aktivitu, zrovna se mi zobrazují články, co je pro teriery vhodné.
neverend
napsal(a):
A co mladá? To mi neříkejte, že jen tak z ničeho nic pes začal na ní útočit? A pozor, děti jsou někdy pěkný "sv*ně" a dovedou i lhát. 😀 Fakt to působí dost divně že by pes takhle z ničeho nic začal. I když zažil jsem lidi co psům nesedí už na první pohled. Když si vzpomenu na svou bývalou kamarádku s tou yorkšírkou. Mě spala na klíně a miliónové zvířátko. Jí za pár dní kousla. Dnes s odstupem času se jí ani nedivím. Divný tvor, nevyrovnaný a za dva dny si pozvala někoho na stříhání a drápky. Ten pes ještě neví ani co se děje a potřebuje čas, navázat spolu kontakt a ona udělá tohle? Naštěstí jsem je vyhodil tak rychle jak přijeli cvičitelé slavní.😀 Fakt to byli prý oba cvičitelé. 😮 Tak opravdu pozor, dnes se tak nazývá každý druhý "pit*mec".
Akorát tady budu zase o něco méně oblíbený.😀 Ovšem taková je pravda a co se stalo se stalo.
A co mladá? To mi neříkejte, že jen tak z ničeho nic pes začal na ní útočit? A pozor, děti jsou někdy pěkný "sv*ně" a dovedou i lhát. 😀 Fakt to působí dost divně že by pes takhle z ničeho nic začal.
No bohužel i tohle může být příčina...a to nemusí udělat dítě nic se zlým úmyslem, jen prostě neví....a bohužel jsem viděla i spoustu rodičů, resp. jejich dětí, jak se ke psu chovají...teda spíš neumí chovat a zatímco mě vstávají vlasy na hlavě, tak rodiče to neřeší, protože za prvé...správný pes nikdy dítěti neublíží, za druhé ...si musí nechat všechno líbit a za třetí...on je hodnej, jemu to nevadí.
A do toho "všechno líbit" bohužel spadají tak nevinné věci, jakože lozej za psem, když si vleze na pelech a nebo přehnaná pozornost v podobě mazlení a objímání.....nemusí to být jen to, že dítě dělá psu nějaké zlomyslné lumpárny.
neverend
napsal(a):
Ten pes nemusí útočit, protože mu něco udělala ona. Může být znuděný ( nevím, kdy se to stalo, ale už několik dní je hnusně a psi mají asi všeobecně méně aktivit ) a může si hledat zábavu. Nikdo jsme to neviděli. Kdybych natočila naši terierku, jak jako malá útočila na mou psici.......Vypadalo to, že je to škodná a že ji musí zakousnout, roztrhat.......Psice to snášela a snáší dobře, je chlupatá. To malé dítě ne. A místo aby dospělí tu hru převedli na sebe, nebo na hračku, vzali psa mezi vrstevníky, aby se vyřádil ( je to lovec - nějaká hra na lov by nebyla?), tak dostal na zadek. Opakovaně ?
napsal(a):
Ten pes nemusí útočit, protože mu něco udělala ona. Může být znuděný ( nevím, kdy se to stalo, ale už několik dní je hnusně a psi mají asi všeobecně méně aktivit ) a může si hledat zábavu. Nikdo jsme to neviděli. Kdybych natočila naši terierku, jak jako malá útočila na mou psici.......Vypadalo to, že je to škodná a že ji musí zakousnout, roztrhat.......Psice to snášela a snáší dobře, je chlupatá. To malé dítě ne. A místo aby dospělí tu hru převedli na sebe, nebo na hračku, vzali psa mezi vrstevníky, aby se vyřádil ( je to lovec - nějaká hra na lov by nebyla?), tak dostal na zadek. Opakovaně ?
No to je přesně ono.....nemusí a může z mnoha důvodů.
Ono se pak taky těžko radí, když o tom, proč to pes dělá, můžeme jen spekulovat a pochybuju, že to zadavatelka je schopná identifikovat...a to nemyslím zle, prostě někteří, obzvlášť začátečníci, si psí chování často vykládají nesprávně.
Ono i s tou nudou to může být pravda....aneb stokrát omílané "unavený pes=hodný pes"
Anonym1985
XXX.XXX.41.161
Pejsan má teď skoro 7 měsíců, dcera má skoro 13 let takže už to není nerozumnej prďola, co by psa nějak mucil.
Podle sousedky pejskařky po ní začal jít ve snaze dostat se nad ní..byla pro něj nejslabší článek a kdesi cosi.
Anonym1985
napsal(a):
Pejsan má teď skoro 7 měsíců, dcera má skoro 13 let takže už to není nerozumnej prďola, co by psa nějak mucil.
Podle sousedky pejskařky po ní začal jít ve snaze dostat se nad ní..byla pro něj nejslabší článek a kdesi cosi.
Hele tak holka fakty už není malá, což je dle mého jednodušší.
Nevím jestli se k němu v dobré víře nechovala spíš jako k miminku...ona roztomiloučká psí štěňátka k tomu svádějí.
Zapojte dceru do výchovy, ať s ním začne cvičit,chodit ven a i tam nějaké cvičeníčko, klidně ať si vezme na starost krmení pejska a hlavně, aby byla pro psa čitelná.....aby pes nebyl třeba ve střehu, protože neví, co se bude dít.
A to teď neradím z důvodu, aby se pes zase "dostal pod ní", ale že se naučí spolu komunikovat, spolupracovat, pes se naučí plnit její povely, spolupracovat....
neverend
XXX.XXX.213.247
Orionka i Sardullah naprosto souhlasím. Když si vzpomenu co mi jsme vyváděli s NO štěnětem kdysi u babičky, tak to byl mazec.Vše byla ale jen hra a s bratrancem nás doslova miloval. Nikdy by nám ve skutečnosti neublížil a časem prostě dospěl. Čaj s námi ale pil dál z hrnku.😀 Ono to tehdy opravdu bylo takové všechno jiné a když jsme babičce zbořili se psem plot, tak po tlamě jsme dostali my a ne pes.😀 Jsme ho zapomněli na zahrádce a pes si poradil.😀
Anonym1985
napsal(a):
Sousedka má vysokou parkovou univerzitu koukám. Ano, všichni psi se vehementně potřebují dostat nad všechny lidi, protože jsou to dominantní dacani a je potřeba jim ukázat, kdo je doma pánem..
A když pes žere trávu, bude pršet.
Ach jo.
Anonym1985
napsal(a):
Sousedka je zkušený pejskař?
impact
napsal(a):
Sousedka má vysokou parkovou univerzitu koukám. Ano, všichni psi se vehementně potřebují dostat nad všechny lidi, protože jsou to dominantní dacani a je potřeba jim ukázat, kdo je doma pánem..
Ach jo.
No ono je tohle taky dost rozšířený názor a bohužel ruku v ruce s tím jde rada, že člověk musí být na takového psa tvrdý, aby věděl, že si to nesmí dovolit...no a pak se samozřejmě praktikují fyzycké tresty, obzvlášť pokud se jedná o útok na dítě nebo i jenom zavrčení.
Co si budeme povídat, jsou i dominantní psi, kteří dospějí do určitého věku, zhodnotí situaci v rodině, zjstí, že nikdo není schopen dělat "vůdce smečky" no a co má pak takovej chudák pes dělat, než se toho ujmout sám. No a pak rodina s křížencem kokra stojí svorně v kuchyni na židlích, protože prostě "zlobili"
A lidi, co rady ohledně....pes se snaží dostat ve společenském žebříčku rodiny co nejvýše,,,dávají, tak bohužel většinou nemají zkušenost, opakují jen rozšířené "pravdy" a většinou neidentifikují, co může být dominance a co je jen pubescentní rozjívenost.
Anonym1985
napsal(a):
Odkud jste?
Nemusíte se bát, že Vás někdo pozná, takových "russellterorů" je všude jako máku .
Třeba Vám tu někdo poradí lepší cvičák nebo trenéra nebo se s Vámi sejde osobně a pokusí se poradit.
Anonym1985
napsal(a):
Kolik sousedce je? To jsem už dlouho od nikoho neslyšela, vždyť to už je dávno přežitý. Ve 12 jsem se doma starala o NO a nikdy jsem neměla ten pocit, že by se chtěl dostat nade mne. A to byl na rozdíl od russella kus psa.
impact
napsal(a):
Ach jo.
Náš první pes byl střední knírač. Byl to hodně sebevědomý pes, mě bylo 13 let, sestra o 5 let mladší, máma psa nechtěla a nikdy předtím psa neměla. Ten pes respektoval jen tátu, nás považoval za něco pod sebou. Začla jsem s ním chodit na cvičák, to se dost zlepšilo ve vztahu ke mně, ale po 3 letech jsem chodit přestala a opět propadla. Ten pes na nás klidně vrčel i kousl, když se mu něco nezdálo. Ven nešel, když nechtěl, ovšem, otec jen houkl a šlapal. Zpětně vidím, jak jsme ho nezvládli, ale byli jsme začátečníci a ten pes opravdu hodně sebevědomý. To se prostě stát v této kombinaci může, je to průser pro všechny, bohužel.
napsal(a):
No ono je tohle taky dost rozšířený názor a bohužel ruku v ruce s tím jde rada, že člověk musí být na takového psa tvrdý, aby věděl, že si to nesmí dovolit...no a pak se samozřejmě praktikují fyzycké tresty, obzvlášť pokud se jedná o útok na dítě nebo i jenom zavrčení.
Co si budeme povídat, jsou i dominantní psi, kteří dospějí do určitého věku, zhodnotí situaci v rodině, zjstí, že nikdo není schopen dělat "vůdce smečky" no a co má pak takovej chudák pes dělat, než se toho ujmout sám. No a pak rodina s křížencem kokra stojí svorně v kuchyni na židlích, protože prostě "zlobili"
A lidi, co rady ohledně....pes se snaží dostat ve společenském žebříčku rodiny co nejvýše,,,dávají, tak bohužel většinou nemají zkušenost, opakují jen rozšířené "pravdy" a většinou neidentifikují, co může být dominance a co je jen pubescentní rozjívenost.
Já byla dneska na seznamovací procházce s paní, co by si chtěla adoptovat právě Dominiku - jeden z těch screenů inzerátu nahoře. A taky jsme se bavily o tom, jestli by bylo dobrý s ní chodit na cvičák.
Asi pětkrát jsem jí opakovala (a tohle dnešní téma dávala za příklad), ať s ní klidně na cvičák chodí, páč pes se zabaví, bude mít vyžití a naučí se spolu fungovat, ale ať proboha dává pozor na hloupé rady právě toho typu, že jí musí dokázat, kdo je doma pánem a má ji trestat a blá blá. Právě přesně tady ty všechny hloupé rady..
Držme Domči palce. Dneska si zájemkyně zkusila procházku se mnou, viděla, jak fena reaguje na mě a jak poslouchá jen na ukázání prstem, bez bití, bez věšení do vodítka.. A zítra si ji zkusí vzít sama. Herdek doufám, že to klapne.
juhaj
napsal(a):
Náš první pes byl střední knírač. Byl to hodně sebevědomý pes, mě bylo 13 let, sestra o 5 let mladší, máma psa nechtěla a nikdy předtím psa neměla. Ten pes respektoval jen tátu, nás považoval za něco pod sebou. Začla jsem s ním chodit na cvičák, to se dost zlepšilo ve vztahu ke mně, ale po 3 letech jsem chodit přestala a opět propadla. Ten pes na nás klidně vrčel i kousl, když se mu něco nezdálo. Ven nešel, když nechtěl, ovšem, otec jen houkl a šlapal. Zpětně vidím, jak jsme ho nezvládli, ale byli jsme začátečníci a ten pes opravdu hodně sebevědomý. To se prostě stát v této kombinaci může, je to průser pro všechny, bohužel.
Naprosto nerozporuju to, že jsou na světě psi sebevědomí a psi dominantní. Jsou. Ale problém je, že plno rádobyodborníků toto nedokáže rozeznat a za dominanci a "ukážu ti, kdo je doma pánem" schovávají naprosto obyčejné psí přešlapy a nepochopení toho, co jim člověk říká.
Anonym1985
napsal(a):
Aha, tak to byla moje divná doměnka, že dcera je batole. Třináctiletá slečna už by si mohla něco načíst a naučit se se psem zacházet. V sídlišti v dřívějších dobách 13ti letá děvčata chodila venčit NO ze zahrad.
Před dvaceti minutami....
Přijde Gina (štěně 7 měsíců) a říká "hele...já se nudim, zavři ten noťas, zvedni zadel a pojď si hrát "
To byl překlad do češtiny, v psím podání to vypadalo následně...přilítla, rozhlédla se, já na gauči s noťasem...následovalo zavrčení, skok a zakousla se mi do předloktí moje chyba...viděla jsem to na ní, že má "akčňácký režim", ale musela jsem prostě čučet do noťasu.
Takže asi tak...
no a o těch dvacet minut později...nyní...poté, co jsme se válely na zemi, praly, muchlaly, poté, co jsem lezla po čtyřech, štěkala, vrčela, přetahovala se o uzlík, pak jí s uzlíkem honila, pak zase ona mne.....
Teď leží na gauči, kouše si kostičku a já koukám na toho andílka a říkám si "bože ona je tááák hodná"
Anonym1985
napsal(a):
Prosím, zapomeňte na to, že pes či jakékoliv jiné zvíře touží nad vámi či jiným členem rodiny převzít velení. Je to blbost. Zvířata pouze jednají na základě svých předchozích zkušeností a opakujou chování, která pro ně byla v minulosti výhodná, tj. přinesla jim úlevu, odměnu, či cokoliv, kvůli čemu jim stojí za to dané chování opakovat.
To, že pes zavrčí nebo zaútočí na dítě a nikoli na vás, není způsobeno tím, že se chce dostat nad dítě, nýbrž volí ze dvou zel to menší. V případě vás, či prostě dospělých lidí se více bojí případného trestu, který by mohl přijít, tudíž má strach dát vám najevo, že se mu něco nelíbí. U dítěte se trestu neobává tolik, proto nemá zábrany projevit nevoli.
Pokud chcete radu, doporučuju kouknout na web dr. Šusty, v této těžké době dělá webináře. Vyberete si, přihlásíte se, uvaříte si kafíčko a vzděláváte se on-line
https://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/769_770/seminare-a-prakticke-lekce_aktualni-seminare-a-prednasky/
Případně doporučuju jeho knihy, taková nejjednodušší začátečnická je Trénink je rozhovor.
impact
napsal(a):
Naprosto nerozporuju to, že jsou na světě psi sebevědomí a psi dominantní. Jsou. Ale problém je, že plno rádobyodborníků toto nedokáže rozeznat a za dominanci a "ukážu ti, kdo je doma pánem" schovávají naprosto obyčejné psí přešlapy a nepochopení toho, co jim člověk říká.
To je pravda.
"Případně doporučuju jeho knihy, taková nejjednodušší začátečnická je Trénink je rozhovor."
to je naprostý základ, bych ji dala povinně......!
zadavatelko....
Anonym1985
XXX.XXX.88.203
Přidávám poslední příspěvek do této diskuse- přednostně pro všechny, kteří mě nařkli z týrání, nedostatečné výchovy a tak podobně.
Pejsek byl diagnostikovám s poruchou osobnosti, chvílemi šlape jako hodinky, chvílemi je to bezdůvodně agresor či naopak bojínek.
Všem slušným lidem, kteří se snažili pomoc, tímto děkuji a přeji všem šťastnější ruku.. protože jak jsem se dozvěděla "vytažení si černého petra" je čím dál častější a to dokonce už i v pp chovech, ne jen u vestajů, kde by to člověk snad i čekal.
Anonym1985
napsal(a):
Přidávám poslední příspěvek do této diskuse- přednostně pro všechny, kteří mě nařkli z týrání, nedostatečné výchovy a tak podobně.
Pejsek byl diagnostikovám s poruchou osobnosti, chvílemi šlape jako hodinky, chvílemi je to bezdůvodně agresor či naopak bojínek.
Všem slušným lidem, kteří se snažili pomoc, tímto děkuji a přeji všem šťastnější ruku.. protože jak jsem se dozvěděla "vytažení si černého petra" je čím dál častější a to dokonce už i v pp chovech, ne jen u vestajů, kde by to člověk snad i čekal.
Tak to je smutný pro psa i pro vás. Zabít snahu o to, naučit se se psem komunikovat, nějakou takovou stupidní diagnózou... neříkám, že neexistují švihlí psi, ale to vypadá trochu jinak.
Škoda, lidi se vám tu snažili ze všech sil poradit a nasměrovat...
Anonym1985
napsal(a):
Mě by teda taky zajímalo, jak se u psa porucha osobnosti diagnostikuje....a to myslím bez ironie. To dělá "normální" vet a nebo se jde k psímu psychologovi??
Takže když připustím, že je to skutečně tak...nejsem odborník....co teda s takovým psem, který může být tedy bez pčíčiny agresivní....takže tedy může kdykoliv zaútočit na děti??
Dá se porucha osobnosti nějak utlumit...držet pod kontrolou?? Co radí ten odborník, který tuto poruchu diagnostikoval??
Anonym1985
napsal(a):
Ale ta diagnóza nemění nic na faktu, že toho psa máte doma a musíte s ním fungovat.
O důvod víc k němu začít přistupovat jako k autistickému dítěti. Zaveďte rituály, pravidelné časy venčení, krmení, cvičení a hraní. Zajistěte mu bezpečné místo (třeba klec/kukaň), kde ho nikdo nebude rušit, a na toto místo ho naučte chodit. Prostě mu nechte obojek a vodítko i doma, a pokud pes povel neposlechne, pomozte mu ho splnit vodítkem, abyste ho mohla pochválit.
A prosím, než Vás napadne do psa cpát prášky... I mně uznávaná výcvikářka psa diagnostikovala jako „autistu“, tak jsem změnila cvičák. Byla to jen kombinace tvrdohlavého psa, hormonálních výkyvů v pubertě a napáchaných začátečnických chyb ve výchově. Zapracovali jsme na výchově i výcviku a dneska je pes největší zlato a mazel.
Známí takhle měli "papír" na psa. Přitom šlo jen o to, že se naučil nepustit je do křesla, když v něm ležel...
Anonym1985
napsal(a):
Tak...máte "diagnozu" a co bude dál?
Jedno řešení je, psa poslat o dům dál, kde nebudou řešit diagnozu, ale snažit se o společnou komunikaci a vychovávat.
Další řešení je, nechat to tak, jak to je, přece má diagnozu a hotovo. Trošku ve stylu - dítě je dyslektik, má na to papír, tak ho rodiče nenutí číst nebo se učit vyjmenovaná slova. Ale to je na jinou diskusi.
A další řešení (pro mne jediné možné) je, se.ru na diagnozu, tisíce lidí vychovalo russellterora, proč bych to nezvládla já? Jak na to už se tady několikrát napsalo.
Vám i psovi přeji, abyste vybrali poslední variantu řešení a prostě to jednoduše "dali". Máte téměř 9 měsíční štěně, proč to vzdávat, jste v podstatě na startu?
Jestli to není tajné, napište aspoň kraj, odkud jste. Třeba Vás má někdo opravdu za rohem a rád by se s Vámi sešel.
Tady je to diskuse o psech a "kope" se tu jednoznačně za psy, ať se to majitelům líbí nebo nelíbí.
marcelaamax
napsal(a):
Trošku OT, nečetla jsem celé, nechci se dohadovat, jestli to tak je nebo není u zdavatelky. Ale - když může být magor člověk (a klidně se s tím může už narodit), proč by nemohl pes? .
Proč ne, většina z nás takové máme doma
napsal(a):
Proč ne, většina z nás takové máme doma
Jo, tak o tom něco vím .
No ne, ale v některých případech to fakt asi může být diagnóza, která nejde léčit a může být třeba i nebezpečná, ne?
Prostě třeba něco jako člověk, který je celý život zavřený na psychiatrii jako těžký případ.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, tak o tom něco vím .
No ne, ale v některých případech to fakt asi může být diagnóza, která nejde léčit a může být třeba i nebezpečná, ne?
Prostě třeba něco jako člověk, který je celý život zavřený na psychiatrii jako těžký případ.
To asi může být, i když asi i ta těžká psychiatrická diagnóza nevznike jen tak bez ničeho.
Ke psům s "neobvyklou" povahou mě napadá například NO od PumyCZ. Ale určitě se vyskytují i horší případy...
už to tady padlo
kdo a jak takovou diagnózu stanovil?
napsal(a):
To asi může být, i když asi i ta těžká psychiatrická diagnóza nevznike jen tak bez ničeho.
Ke psům s "neobvyklou" povahou mě napadá například NO od PumyCZ. Ale určitě se vyskytují i horší případy...
i když asi i ta těžká psychiatrická diagnóza nevznike jen tak bez ničeho
No ale taky tam nemusí být konkrétní (pro nás viditelný) spouštěč, ne?
Já se teda vůbec nevyznám v psychologii, takže tady možná plácám kraviny. Ale třeba u lidí znám případ kluka, který byl adoptován v útlém věku (jako miminko), s biologickou matkou ani otcem nežil nikdy, hned po porodu byl dán k adopci. Výchovu měl normální, řekla bych důslednou, ale i laskavou. Takovej normální život měl. Později začal chodit za školu a byly s ním nějaké problémy, ale nic úplně vážného.
. Asi ve 14ti letech ubodal maminku - a to fakt ne v afetku, ale plánovaně, měla několik hoodně bodných ran. Navíc to bylo plánované, přesně si naplánoval datum kdy to udělá a prý i ve škole rozhlašoval spolužákům, jak mámu zabije. Nakonec se ke všemu přiznal... Vím, že to se psema nemá nic společného, ale teď jsem si na to vzpomněla, otřesný.... A nejhorší na tom, že si pobyl 4 roky někde v "pasťáku" a teď už je pár let venku, zpátky u tatínka... Hrozný.
- atraktivní, povahově vysoce temperamentní
a SVÉHLAVÝ pejsek
je zkrátka pravý TERIÉR,
jde si TVRDĚ
za svým. Nenávidí nečinnost a svůj nesouhlas, pokud mu není
zajištěn program ... (popis jacka ze standardu)
Teriér umí být svéhlavý i tvrdý!
Aby byl "normální"
potřebuje mladý pes makat.
A teď? Vymyslete mu aktivity .
marcelaamax
Věřím, že se může zvíře zbláznit z nevyhovujících podmínek.
Viz třeba ty borderky, možná i tento jack,
někdy i zavřená pokojová kočka, která se MARNĚ
dere ven.
U toho jacka bych nejdřív řešila podmínky, ve kterých
žije. (nemyslím, že má nějakou poruchu)
Osobně jsem takového psa (fenu) měla. Nekousala,
ale já (my) jsme na ni neměli. Byla chytrá, nestačilo ji
jen tak prohnat, zní to jako fráze, ale potřebovala
fest zaměstnat i hlavu.
Nikdy bych teriéra nechtěla, znám své možnosti,
svou pohodlnost.
Jsou snadnější, příjemnější, nenáročnější plemena.
rapotacka11
napsal(a):
marcelaamax
Věřím, že se může zvíře zbláznit z nevyhovujících podmínek.
Viz třeba ty borderky, možná i tento jack,
někdy i zavřená pokojová kočka, která se MARNĚ
dere ven.
U toho jacka bych nejdřív řešila podmínky, ve kterých
žije. (nemyslím, že má nějakou poruchu)
Osobně jsem takového psa (fenu) měla. Nekousala,
ale já (my) jsme na ni neměli. Byla chytrá, nestačilo ji
jen tak prohnat, zní to jako fráze, ale potřebovala
fest zaměstnat i hlavu.
Nikdy bych teriéra nechtěla, znám své možnosti,
svou pohodlnost.
Jsou snadnější, příjemnější, nenáročnější plemena.
Já souhlasím, že se pes může zbláznit z nevyhovujících podmínek, o tom žádná. Taky jsem rovnou psala, že jsem to tady celé nečetla a nemluvím konkrétně o tomhle případu, ale o tom, jestli je možné, že je fakt pes na hlavu, má diagnozu a není to zapříčiněné podmínkami ani výchovou. A já myslím, že i to možné je. Ale netvrdím, že je to tak zrovna u tohohle JRT, protože ho neznám a protože jsem to ani pořádně nečetla....
Jinak co se týče teriérů, mám dva, takže vím. Mě to vyhovuje, i když bych možná jednou taky chtěla zkusit něco "jednoduššího" ovčáckého , ale minimálně jeden teriér k tomu už zůstane asi navždy .
A taky neříkám, že nejsou snadnější a nenáročnější plemena. To určitě jsou. A taky znám pár kousavých neurotických xJRT, paradoxně ale ani jednoho čistokrevného...
taky by me zajimalo, kdo tuhle diagnozu udelal a jak se to bude resit.
dostane na to leky? :-)
nevim jestli je to u psa mozne - ale tak mozne je vsechno.
dulezitejsi asi je, co s tim dal, ne?
protoze - jaka je terapie pro takovehle lidi? neni to nahodou pravidelny rezim, zaměstnani, fyzicka cinnost?