Dobrý den,
máme doma 6měsíční štěně ohaře. Při běžném krmení granulí není problém, je naučený, že nasypu granule do misky a až mu řeknu, tak může začít jíst. Dostává taky občas sušené uši a tak, prostě věci na kousání. Nedávno jsme mu koupili i velkou kost se syrovým masem, a když jsem mu ji dala, tak si s ní zalezl. když jsem kolem něho prošla a dotkla se nohou přední tlapky, kterou si kost přidržoval začal na mě vrčet. Sedět vedle něho můžu, hladit a tak při žvýkání to jo, ale jeho předních tlapek a nedej bože kosti té se dotknou nemohu.
Upřímně, nevěděla jsem jak zareagovat. Učím ho povel dej, ale zatím mi dá tak maximálně hračku. Byla bych ráda kdybyste mi napsali jak na to, nějaké rady.
Děkuji.
Chtěla bych to ještě to tak trochu poupravit, že s tou kostí přede mnou většinou utíká, protože se bojí, že mu ji vezmu, ale zase na druhou stranu je schopný, když mu řeknu ať jde ke mně se třeba pomazlit, tak bez jediného zaváhání i s kostičkou a to už mu nevadí, když se jí třeba dotknu a tulí se i s kostí v puse. Ten problém je čistě, když se pustí dl žvýkání kosti a musím říct, že to už mám trochu strach a že bych mu kost vzala nepřichází v úvahu.
Gamsing10
napsal(a):
Chtěla bych to ještě to tak trochu poupravit, že s tou kostí přede mnou většinou utíká, protože se bojí, že mu ji vezmu, ale zase na druhou stranu je schopný, když mu řeknu ať jde ke mně se třeba pomazlit, tak bez jediného zaváhání i s kostičkou a to už mu nevadí, když se jí třeba dotknu a tulí se i s kostí v puse. Ten problém je čistě, když se pustí dl žvýkání kosti a musím říct, že to už mám trochu strach a že bych mu kost vzala nepřichází v úvahu.
A je nutné toho psa obtěžovat, když mu dáte kost?
Já kdybych dostala pečená žebra, a někdo mě při jidle ochmatával, nebo jinak otravoval, tak ho jednou varuju, a potom mu dám do držky 🤫
neverend

XXX.XXX.213.247
Tedy nevím jak ostatní, ale já pesaně dám jídlo a vůbec jí nevelím kdy jako má začít jíst.😀 Neotravujete toho pejska příliš tou poslušností? Řízený příjem potravy jsem zažil naposledy na vojně a nic moc pocit. Jak to napravit? Pokud to dokážete, změňte přístup. Mě každý pes bez obav svěřil misku s jídlem, kost klíďo také a víte proč? Protože věděl že mu jí vrátím. Fakt se to těžko vysvětluje, ale tady rada jako ve smyslu výcviku je velmi riskantní. On Vám tu jistě někdo poradí, ale odpovědnost za to že Vás pes rafnul asi nikdo neponese.🙂 Zkrátka nemáte bezmeznou důvěru u pejska a moc bych si nehrál s jeho trpělivostí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Učím ho povel dej, ale zatím mi dá tak maximálně hračku. Byla bych ráda kdybyste mi napsali jak na to, nějaké rady."
1)
"Na to" se chodí tak, že se povel dej/pusť vypiluje do samé dokonalosti(reflexu)
a to učením zásadně po dobrém, jako výměnu něčeho za něco lepšího, a občas i s vrácením toho něčeho
začíná se na věcech pro psa nedůležitých, a postupně se člověk propracuje i k té kosti
Pes se musí dobrat poznání, že mu od člověka nehrozí újma, ale požitek.
2)
a když už psu tu kost dám, tak ho pak neprudím, no.........
No...já mám na to jiný názor. Jasně, psa nebudu otravovat imrvere, ale prostě mu kost vezmu, kdykoliv si vzpomenu a to bez debat kolem toho. Ale mí psi byli od mala naučení, že velká kost na žvýkání je hračka jako každá jiná a klidně se o ni přetahujem a honíme se s ní, pak ji psu dám: na kousej si. A když už stačí, tak s povelem už kostičku schovám jo? kost beru a uklízím. Takže u nás vrčení u kosti byla hra jako vrčení u hračky. Možná i tím, že mí psi byli od mala učení se se všema o všechno dělit, spolu, s kočkama, s psíma kamarádama ba i psíma tulákama, s ježkem...nikdy se nechovali majetnicky a navíc...byli nežravky, takže ta kost je ani až tak nebrala. Já bych zkusila na psa prostě laškovně: čí je to kostička, ty máš takovou velkou kostičku? a dotkla se ho schválně(doufám, že neskončíte s šitím, ale je to štěně) Začněte co nejdřív. Dáš mi kostičku? Dej. No ty jsi hodný pejsek, na vem si ji, kousej si. Třeba když píšete, že se dojde pomazlit i s kostí v hubě, tak to zkoušejte u toho, jestli ji vydá a prostě postupovat po malých krůčcích, jindy zase sáhnout na něho, vyměnit kost za balonek a nevím co ještě by s vaším psem šlo.
Já psa při žrádle taky neotravuju, ale přijde mi praktický, když věci jako kost na povel vydá, protože se to pak hodí, když se najednou vynoří z křoví s kusem olezlý páteře od srnky nebo půlkou ohnilýho běhu. Od štěněte si tím pádem tyhle věci předáváme, začnu tím, že mu to na okus držím, pak dám pusť, odměním něčím super, vrátím, a tak dál.
U staršího štěněte bych šla na to podobně, vybavila bych se klidně věncem buřtů a šli bychom trénovat :-).

Dejte psovi kost na nějaké místo, kde bude mít klid, nikdo kolem něj nebude chodit, aby neměl důvod vrčet ( předpokládám, že jste se přední packy dotkla, když jste šla okolo )
Zároveň bych ho učila vydat cokoliv, jak píší nade mnou. Pes byměl vydat to, co dosta. To, co si ukradl ( když mi spadne při naklepávání kotleta z linky, taky ji psice musí vrátit ), i všelijaké hnusy, co si venku najde. Nikdy nevíte, kdy se to bude hodit.
Jednou si baset psí kolegyně našel při venčení slepičí hlavu i se zobákem. Čtyři jsme mu ji páčily z huby : Jedna ho držela, dvě se mu snažily otevřít hubu dvěma vodítky a čtvrtá číhala, aby hlavu popadla a vytáhla. Pes se samozřejmě snažil nás všechny sežrat a tu slepičí hlavu spolykat.
A jednou jsme taky byli na návštěvě. Vipetka dostala v kuchyni kost, aby byla hodná. Přinesla si ji do pokoje na světlý koberec, tam se s ní uložila a na každého, kdo se přiblížil, vrčela. Majitelé hodili na kost hadr, na psa deku- všechno to odnesli do kuchyně......a tak se to opakovalo několikrát. Nakonec už jí kost nevrátili. Zalezla si trucovat do křesla a vrčela na všechny, kdo se neopatrně přiblížil - bylo to její křeslo.
Zoia
napsal(a):
Já psa při žrádle taky neotravuju, ale přijde mi praktický, když věci jako kost na povel vydá, protože se to pak hodí, když se najednou vynoří z křoví s kusem olezlý páteře od srnky nebo půlkou ohnilýho běhu. Od štěněte si tím pádem tyhle věci předáváme, začnu tím, že mu to na okus držím, pak dám pusť, odměním něčím super, vrátím, a tak dál.
U staršího štěněte bych šla na to podobně, vybavila bych se klidně věncem buřtů a šli bychom trénovat :-).
Ano odebrat tím, že mu to vyměním třeba za kus masa ano, ale nedám psovi kost proto, abych ho pak bezdůvodně prudila, sahala na něj apod., protože to má jediný efekt - pes si před člověkem začne kost schovavat a bránit (a je to logické)

Na můj vkus toho psa u jídla také příliš otravujete - tak trochu mu rozumím, že je z toho na nervy, a že je nedůtklivý.
Já si myslím, že vlastně žádný problém nemáte. Přestaňte toho psa popichovat / vyrušovat u jídla (a vůbec když je na svém místě, to je jeho království), když o to nestojí, a budete v pohodě. Píšete, že když ho zavoláte k sobě, tak negativně nereagujete. Tzn. když mu potřebujete kost vzít (z nějakého velmi dobrého důvodu! ne z legrace!), tak si ho k sobě zavolejte a nedělejte přepadovky na pelíšku.
Osobně psovi kosti (nebo cokoli na okus) beru jen v případě nějakého defektu (několikrát se mi stalo, že jsem si na první pokus nevšimla cenovky přilepené lepicí páskou), to pak defekt opravím “na počkání” a laskominu psovi hned vracím, případně když je to okus na hodně dlouho a je potřeba jít psa vyvenčit, tak máme dohodu, že na něj ta dobrota počká na pelíšku, a pak si to dojí. Mluvím s ním jako s dítětem a všechny sliby plním. A ještě ho ochraňuji před těmi, kdo mají jako Vy potřebu ho u jídla bez důvodu vyrušovat. A funguje to, jídlo (ani nic jiného) si nebrání.
Co máte za ohaře?

Brumlání u kosti taky znám (přeci jen kost je vzácný majeteček), psa u toho většinou neruším. Ale když mám pocit, že kosti užral víc, než je rozumné (přeci jen dokáže rozebrat sílou stisku docela dost), tak kost bez problémů vyměním za něco dobrého... Pokud odhryzne velký kus a bojím se, že to spolkne a nemám čas jít pro něco "lepšího" , tak houknu "dej mi to", vlezu mu do tlamy... a to ani nevrčí, ví, že to myslím vážně. Zrovna tak na hysterické zvolání "NE!!" když se na kosti na zahradě krmili dva sršáni... ho zastavilo a kost si nevzal.

Gamsing10
napsal(a):
Dobrý den,
máme doma 6měsíční štěně ohaře. Při běžném krmení granulí není problém, je naučený, že nasypu granule do misky a až mu řeknu, tak může začít jíst. Dostává taky občas sušené uši a tak, prostě věci na kousání. Nedávno jsme mu koupili i velkou kost se syrovým masem, a když jsem mu ji dala, tak si s ní zalezl. když jsem kolem něho prošla a dotkla se nohou přední tlapky, kterou si kost přidržoval začal na mě vrčet. Sedět vedle něho můžu, hladit a tak při žvýkání to jo, ale jeho předních tlapek a nedej bože kosti té se dotknou nemohu.
Upřímně, nevěděla jsem jak zareagovat. Učím ho povel dej, ale zatím mi dá tak maximálně hračku. Byla bych ráda kdybyste mi napsali jak na to, nějaké rady.
Děkuji.
Nevím, jak to mají ostatní, ale na toto:
když jsem kolem něho prošla a dotkla se nohou přední tlapky, kterou si kost přidržoval začal na mě vrčet.
reaguji slovy, no aby se nepo.... a nebo...no jo, já vidím máš kostičku.....
Vlastně nechápu, proč bych vedle něj měla sedět a hladit ho, když kouše kost....přijde mi to jako "výcvik, aby pes nevrčel", mě to přijde na hlavu...
Nevím úplně přesně, co si představujete, jak by měl pes fungovat....ale bylo popsáno výše, když dáte psovi kost na kousání, tak by měl mít klid....jo jasně, když jdu třeba okolo a pes zvedne hlavu a podívá se na mě, tak ho pohladím a řeknu "dobrá kostička, viď??"
Samozřejmě, že někd nastane situace, kdy je potřeba psu kost odebrat a nechceme, aby nás za to sežral...
Já třeba fakt nechci, aby mi psi žužlali kost na gauči....takže pokud na moje "švihej s tou kostí z toho gauče" nesleze, tak jdu, kost mu vezmu a hodím na zem se slovy "tady si to kousej"
U mého štěněte je to jak a co......měla jste vidět jak se poprvé ohradila, když dostala kuřecí křídlo a mě přišlo, že s tím moc zápasí a že jí ho vezmu a rozkouskuju...tak to bylo hodně zlé zavrčení a pokus o únikový manévr...s tím, že bych jí tak max mohla honit a následně bych třeba byla varována i kousnutím, že tohle nedá.......to je zbytečný.
U ní jsem natrénovala povel "ukaž", protože furt tahá něco v tlamě a kolikrát nevím, co zase kde sebrala....
"Ukaž" znamená, že mi to panička vezme, jukne na to a buď mi to vrátí a nebo vymění za sušená střívka........
nehrdlí se, odevzdá, protože ví, že se jí to vyplatí ať tak nebo tak...
Pokud to ale opravdu nepotřebuju, tak psa neotravuju...

U nás je teda kost vždycky žrádlo, ne hračka. Takže když psi dostanou kost na hlodání, nechám jim ji, dokud neožerou maso, případně morek a chrupavky, a když se mně zdá, že už zbylo jen to, co by už nesežrali, beru, případně vyměním za piškot. Nikdy nebyl problém. Taky nevidím jako smysluplné brát kost bezprostředně po tom, co jsem ji psovi dala.
Hračky jsou u nás balónky, plyšáci, přetahovadla. Dummy (pešky), zhaslá zvěř a kosti z ní jsou práce, to znamená, že jsou moje a pes mně ji musí přinést. Učí se to odmala a pes nemá problém to rozlišit. Běžně když třeba jdeme na procházku a pes najde sparky nebo shozené paroží, nosí mně to.
Ale já mám retrívry, určitě to u všech plemen není stejné. Ohař vím, že nosit taky umí.
neverend

XXX.XXX.213.247
Zoia
napsal(a):
A ještě mě napadlo, že možná vrčí i proto, že je to pro něj vzácnost, tak by možná pomohlo, kdyby ji dostával častějc :-).
Něco na tom taky bude. 🙂 Nadbytek působí zvýšenou toleranci k "dobročinnosti". 😀 Pak nechá i kočku aby se mrkla co máme dobrého.

Já si myslím, že vrčet by neměl žádný pes, notabene, když kolem něj jen projde páník. Psovi je šest měsíců, co bude, až dospěje?
Naše psy jsme měli a máme naučené, že jim kost vezmeme. Neděláme to zbytečně, ani psy nerušíme u žrádla, ale ta možnost tu musí být. Může jim to zachránit život, když by našli nějaký hnus nebo jed.

je vrčet a vrčet... Vrčení je komunikační prostředek a musí se ním pracovat. Lépe je, když pes vrkne - a já pochopím, že máme nějaký komunikační nesoulad, než když by měl vrčení vždy zakázané... a musel by hledat prostředky jiné.

napsal(a):
je vrčet a vrčet... Vrčení je komunikační prostředek a musí se ním pracovat. Lépe je, když pes vrkne - a já pochopím, že máme nějaký komunikační nesoulad, než když by měl vrčení vždy zakázané... a musel by hledat prostředky jiné.
Vnímám to stejně...

Gamsing10
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Spíše nejste autoritou ,ale podřizenou osobou pro psa.Přece jsi od podřizeneho , co mu chce sebrat kost nenecha poroučet.Nejste tak důsledná ve výchově , jako Vaš pes při obraně sve kosti.Dát povel psovi ,že může jíst má své opodstatnění,na mě záleží kdy bude jíst. Proto jsem nikdy nezaznamenal ,aby pes po mě po potravě skočil dřív než mu bylo dovoleno a je úplně jedno zda držím kus svaloviny či kosti atd.....a nebo jsi ji chci vzít!Vždy jsem byl a budu a jsem zastance výchovy ,že pes mě nesmí ohrozit ani zranit a už vůbec vyhrožovat při svém jednání. Ať už držím aport ,kost, maso schované v dlani a vždy jsi moji psi dávají pozor na uchopeni při předání či odebrání a mohu přehmatávat jak chci....když mají svolení .prostě forma hry a opatrnosti .Čím víc lezete psovi do prde le a podřizujete ,tím víc ma u prde le on Vás ....tady jsi pro rady nechoďte ,tady umí pouze ovládat své psy za pomocí EO a nechat jsi ukousnot prsty vlastním psem a ještě jsi nechávají takoví dotyční říkat vycvikař .Nemluvě o uzkostných myšlenkových pochodech kdy svou nervozitu, obavy atd přenášejí na své psy a pak tu brečí jak co či ono jejich pes nemůže .Pes je konfliktní vždy na základě majitele ,který mu to při různých příležitostech svým vědomím,strachem ,nervozitou ,obavami ,adrenalinem nebo pouhým napnutým voditkem atd.... , umožní -dovolí ....místní diskuze o psech na ifauně = pořád blablabla moje zásadní priorita zní ! Pes jsi musí hlídat mě!Né ja jeho! A.E

altenburak - proč pořád všude cpete to "jsi"? Nedá se to normálně přečíst.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A je nutné toho psa obtěžovat, když mu dáte kost?
Já kdybych dostala pečená žebra, a někdo mě při jidle ochmatával, nebo jinak otravoval, tak ho jednou varuju, a potom mu dám do držky 🤫
Při jídle ho nechci obtěžovat, ať si v klidu žvýká, ale nechci, aby když ho třeba nohou šťouchnu do packy při projití, aby na mě vrčel. Kost mu neberu, tak chci, aby byl v klidu.

napsal(a):
altenburak - proč pořád všude cpete to "jsi"? Nedá se to normálně přečíst.
,,Bo " se stavte na ,,Ostravsko"a nepřečtete nic .....nemám z toho úzkost....Nejsem odborník,proto nemohu ani nechci radit.Ovladatelnost psa spočívá jenom v té naši duševní a fyzicke rovnovaze.Sebejisty člověk ,vědomý jsi toho co chce bude alfou . Zdejší diskutující by jsi měli uvědomit poskytovat radu, ze zaručeným vysledkem a ne poskytovat rady ,které povedou k větší agresivitě vůči majiteli. Snad jsi už dám větší pozor abych jsi tady ty ho-na nepřečtl Papaá

napsal(a):
,,Bo " se stavte na ,,Ostravsko"a nepřečtete nic .....nemám z toho úzkost....Nejsem odborník,proto nemohu ani nechci radit.Ovladatelnost psa spočívá jenom v té naši duševní a fyzicke rovnovaze.Sebejisty člověk ,vědomý jsi toho co chce bude alfou . Zdejší diskutující by jsi měli uvědomit poskytovat radu, ze zaručeným vysledkem a ne poskytovat rady ,které povedou k větší agresivitě vůči majiteli. Snad jsi už dám větší pozor abych jsi tady ty ho-na nepřečtl Papaá
Na Ostravsku se místo "si" říká "jsi"? Že jsem se teda nevšimla a to v MS kraji žiju 30 let.
Vaše rady nekomentuju, protože je to fakt tak zmatečné, že tomu nerozumím. A pochybuju, že zadavatel jo.

Gamsing10
napsal(a):
Při jídle ho nechci obtěžovat, ať si v klidu žvýká, ale nechci, aby když ho třeba nohou šťouchnu do packy při projití, aby na mě vrčel. Kost mu neberu, tak chci, aby byl v klidu.
a opravdu vrčí (jako "to si nedovoluj!!") a nebo mručí (jako "tady jsem, nešlápni na mě"). Třeba můj poslední dogoun je nesmírně ukecaný a mručení a vrčení má široký repertoár - a nic z toho není agrese...
Poznám podle tónu, že je v jiné místnosti naštvaný na zakutálený míč pod křeslem - a volá mě vrčením "ono se to zase blbě schovalo" a neznalý by si myslel, že tam chce něco minimálně zavraždit... a já klidně pošlu malou vnučku, ať mu jde vykutálet míč...

"Ovladatelnost psa spočívá jenom v té naši duševní a fyzicke rovnovaze".
Tak tohle je z toho celého jediná myšlenka, pod kterou se můžu podepsat. Přestože jsem nikdy netoužila být jakousi alfou ( nejsem pes ), tak na mě žádný můj pes nikdy nezavrčel.
Ale vždycky poznali, když jsem nebyla v pohodě.

napsal(a):
"Ovladatelnost psa spočívá jenom v té naši duševní a fyzicke rovnovaze".
Tak tohle je z toho celého jediná myšlenka, pod kterou se můžu podepsat. Přestože jsem nikdy netoužila být jakousi alfou ( nejsem pes ), tak na mě žádný můj pes nikdy nezavrčel.
Ale vždycky poznali, když jsem nebyla v pohodě.
Tomu ostatnímu taky nerozumíte? To je guláš, já si to musím nejdřív rozklíčovat. :-)
Třeba EO, nemám pocit, že by ho tady někdo někdy doporučoval, spíš naopak. Ty ukousnuty prsty, to má být asi narážka na Inspektora, ale pokud si dobře pamatuju, tam to bylo jinak, ne že by pes kousl z agrese. Co se týká nějaké alfy, to je pro mě přežitý, já mám psa jako kamaráda, parťáka, nepotřebuju mít nad ním navrch. A přesto ví, kde má doma svoje místo a co si může dovolit a co už ne. A že si mě venku hlídá, to je jasný, že si hlídá.

Gamsing10
napsal(a):
A cvičíte nějak odebírání z tlamy? Třeba když venku něco vezme, co nechcete, odevzdá vám to?

napsal(a):
Já si myslím, že vrčet by neměl žádný pes, notabene, když kolem něj jen projde páník. Psovi je šest měsíců, co bude, až dospěje?
Naše psy jsme měli a máme naučené, že jim kost vezmeme. Neděláme to zbytečně, ani psy nerušíme u žrádla, ale ta možnost tu musí být. Může jim to zachránit život, když by našli nějaký hnus nebo jed.
Mě by zajímalo...a teď to myslím bez ironie, protože já to prostě neprovozuju, jak se pes odnaučuje vrčet...jak mu člověk řekne, že nesmí??
A není to potom kontraproduktivní, neřekne si některý jedinec.."aha, tak vrčet nesmím, tak vynechám varování a rovnou kousnu.
Myslím, že něco jiného je, že člověk může beztrestně psu cokoliv odebrat a něco jiného "zrušit" vrčení.
A co bude až dospěje??....můj pes je vrčivka od jaktěživa, letos mu bude jedenáct. Pokud má kost a já projdu okolo, tak nezůčastněný pozorovatel by se chytil za hlavu, protože vrčí a vrří fakt strašidelně...ale neříká mi tím "bacha nechoď ke mně tak blízko nebo tě kousnu", ale prostě čeká, že si ho všimnu a že řeknu "no jo, ty jsi velkej zlej kluk a máš kostičku" a pes se na mě směje a vrtí ocasem....kolikrát ho i pohladím......ale když mu tu kost budu chtít sebrat, tak mu jí. bez protestů ze strany psa, seberu.,
Takže jak se učí pes, který komunikuje i vrčením, že vrčet nesmí.....přes povel ticho a nebo mu řeknu "hele, když si protivnej, tak vypadni".....
Výše bylo zmiňováno, že lidi mě podobní, kteří se z nějakého zavrčení nehroutí, podporují agresivitu psa vůči majiteli....ale když to vezmu podle sebe...ano moji pesani si zavrčí, ale my máme uzavřený pakt o neútočení, já nikdy neublížím psu a pes mě....ale proč by mi takový pes nemohl sdělit, že je něco přes řáru a proč bych já nemohla říct.."no tak fajn, tak to vymyslíme jinak"
Proč bych psu, který na mě zavrčí, když má kost a já o něj zavadím nemohla s převahou a klidem říct "prosim tě, uklidni se, vždyť se nic neděje, tak nedělej herečku" já bych přeci měla být ta jistá v kramflecích, já bych měla být ta klidná nad věcí.........ale to je samozřejmě můj názor, každý to v té výchově máme trochu jinak.
Nicméně fakty....jak učíte, že pes NESMÍ VRČET??
Nikdy jsem u svých psů netrénovala sahání do jídla a braní věcí k jídlu, co jsem jim dala. Přesto jsem nikdy neměla problém si cokoliv vzít zpátky. A to hlavně proto, že jsem je nikdy zbytečně neprudila.
Ale měla jsem doma spousty psů, které někdo v původní rodině prudil a ti se pak díky tomu naučili si žrádlo hlídat a vrčet, nedejbože startovat.
Uvědomte si, že to, co šéf smečky jednou opustí, to připadá ostatním členům a pokud se je pokoušíte šikanovat a brát si to jen tak z plezíru zpátky, tak v očích psa vypadáte jako nerozhodný slaboch.
Dospělé psy, kteří ke mě přijdou a jsou pak nabízeni k adopci, někdy takto zkouším. Potřebuju vědět jejich reakce, než je k adopci nabídnu. Ale nejdu a neprudím je. Ze začátku dám misku, nechám nažrat. Pak dám misku a hele, já ti tam zapomněla přihodit pamlsek. Když evidentně zvládají toto, tak je po krmení poplácám po zádech a to je čikulkáááá. Pak je poplácám během krmení. Až se dostanu k tomu, že položím misku, podrbu za uchem, pochválím a ve finále třeba i do té misky hrábnu. Ale pořád se striktně řídím tím, co mi říká pes. A držím se toho, abych nepřekročila hranici, co je ještě schopnej ustát.
Přesně, jak píše Xerxová - přemýšlím nad tím, co mi pes svými reakcemi říká. Ne, že já svoje chování přeženu a pak psa ztluču, že si dovolil reagovat vrčením. On totiž pak přestane dávat najevo svoje pocity a rovnou pokouše.
napsal(a):
Tomu ostatnímu taky nerozumíte? To je guláš, já si to musím nejdřív rozklíčovat. :-)
Třeba EO, nemám pocit, že by ho tady někdo někdy doporučoval, spíš naopak. Ty ukousnuty prsty, to má být asi narážka na Inspektora, ale pokud si dobře pamatuju, tam to bylo jinak, ne že by pes kousl z agrese. Co se týká nějaké alfy, to je pro mě přežitý, já mám psa jako kamaráda, parťáka, nepotřebuju mít nad ním navrch. A přesto ví, kde má doma svoje místo a co si může dovolit a co už ne. A že si mě venku hlídá, to je jasný, že si hlídá.
Ano, můj ukousnutý prst byla nešťastná náhoda, a čubina vůbec nevěděla, že mi způsobila nějaký úraz - nikdy by mě vědomě nekousla, v tom bych za ni klidně dala ruku do ohně, a odebrat jsem jí vždycky mohla cokoliv.

"Nicméně fakty....jak učíte, že pes NESMÍ VRČET??"
tohle se přeci neučí, to pes ví, a ví to díky duševní alfa síle svého vůdce

napsal(a):
"Nicméně fakty....jak učíte, že pes NESMÍ VRČET??"
tohle se přeci neučí, to pes ví, a ví to díky duševní alfa síle svého vůdce
No já si furt myslím, že je vrčení a vrčení....Gina třeba přijde ke mně, uzlík v tlamě a zavrčí....a není to o nějaké alfě....říká "hele pojď mě s tím uzlíkem honit"
Taky se mi nedávno stalo něco podobného, co psala Xerxová....Gině se zakutálelo jablko mezi gauč a komodu a nemohla ho vydolovat, chvíli se tam rozčilovala a pak přišla za mnou a vztekle zavrčela a já jí říkám "co se děje lásko??" a ona "prosím tě, mohla bys jít něco udělat s tím blbým jabkem "....nebylo to vrčení ala "dej si bacha nebo tě zahrdlim"...prostě jen se mnou mluví.
No asi nejsem dostatečná alfa...
napsal(a):
No já si furt myslím, že je vrčení a vrčení....Gina třeba přijde ke mně, uzlík v tlamě a zavrčí....a není to o nějaké alfě....říká "hele pojď mě s tím uzlíkem honit"
Taky se mi nedávno stalo něco podobného, co psala Xerxová....Gině se zakutálelo jablko mezi gauč a komodu a nemohla ho vydolovat, chvíli se tam rozčilovala a pak přišla za mnou a vztekle zavrčela a já jí říkám "co se děje lásko??" a ona "prosím tě, mohla bys jít něco udělat s tím blbým jabkem "....nebylo to vrčení ala "dej si bacha nebo tě zahrdlim"...prostě jen se mnou mluví.
No asi nejsem dostatečná alfa...
Problém nastává v momentě, kdy je všechno vrčení "dominance a touha psa dostat se na vrchol smečky"..
Imho podle mě naskakujete na něco, co hmn vůbec nemyslí. Ale možná je to taky jen mnou nepochopená ironie.

napsal(a):
Mě by zajímalo...a teď to myslím bez ironie, protože já to prostě neprovozuju, jak se pes odnaučuje vrčet...jak mu člověk řekne, že nesmí??
A není to potom kontraproduktivní, neřekne si některý jedinec.."aha, tak vrčet nesmím, tak vynechám varování a rovnou kousnu.
Myslím, že něco jiného je, že člověk může beztrestně psu cokoliv odebrat a něco jiného "zrušit" vrčení.
A co bude až dospěje??....můj pes je vrčivka od jaktěživa, letos mu bude jedenáct. Pokud má kost a já projdu okolo, tak nezůčastněný pozorovatel by se chytil za hlavu, protože vrčí a vrří fakt strašidelně...ale neříká mi tím "bacha nechoď ke mně tak blízko nebo tě kousnu", ale prostě čeká, že si ho všimnu a že řeknu "no jo, ty jsi velkej zlej kluk a máš kostičku" a pes se na mě směje a vrtí ocasem....kolikrát ho i pohladím......ale když mu tu kost budu chtít sebrat, tak mu jí. bez protestů ze strany psa, seberu.,
Takže jak se učí pes, který komunikuje i vrčením, že vrčet nesmí.....přes povel ticho a nebo mu řeknu "hele, když si protivnej, tak vypadni".....
Výše bylo zmiňováno, že lidi mě podobní, kteří se z nějakého zavrčení nehroutí, podporují agresivitu psa vůči majiteli....ale když to vezmu podle sebe...ano moji pesani si zavrčí, ale my máme uzavřený pakt o neútočení, já nikdy neublížím psu a pes mě....ale proč by mi takový pes nemohl sdělit, že je něco přes řáru a proč bych já nemohla říct.."no tak fajn, tak to vymyslíme jinak"
Proč bych psu, který na mě zavrčí, když má kost a já o něj zavadím nemohla s převahou a klidem říct "prosim tě, uklidni se, vždyť se nic neděje, tak nedělej herečku" já bych přeci měla být ta jistá v kramflecích, já bych měla být ta klidná nad věcí.........ale to je samozřejmě můj názor, každý to v té výchově máme trochu jinak.
Nicméně fakty....jak učíte, že pes NESMÍ VRČET??
Musíte mu ukázat, že nemá proč vrčet. Divím se, že to nechápete právě vy. Naučit psa, že si nemusí žrádlo, ani sebe, ani nic jiného bránit vrčením a vlastně vůbec. Musí pochopit, ze vy, vaše rodina, mu nechcete vzít potravu, nechcete mu ublížit, atd. Máme v rodině sedmého psa. Ani jeden z nich na nás nevrčel. Krom hry, ale to je něco jiného.

impact
napsal(a):
Problém nastává v momentě, kdy je všechno vrčení "dominance a touha psa dostat se na vrchol smečky"..
Imho podle mě naskakujete na něco, co hmn vůbec nemyslí. Ale možná je to taky jen mnou nepochopená ironie.
No asi vím, co hmn myslí....prostě chci zdůraznit, že se tady vrčení bere tak nějak všeobecně s tím, že pes by si neměl dovolit zavrčet.
Řekla bych to asi takhle...některé psy mám vrčivky, některé ne, ale nikdy jsem se necítila vrčením ohrožená.
Takže vždycky si říkám, jestli dotyčná, kdo s tím má problém, správně vyhodnotí, co mu pes vrčením říká.
Ono to taky nemusí být jen to, že se pes snaží být dominatní a pán pro něj není...nazvěme to...dostatečná alfa.
Může se jednat o psa nejistého a hlavně třeba páník nemusí být pro psa čitelný, může se z pohledu psa chovat podezřele a pak to pes třeba taky řeší vrčením ve stylu "bacha, já si na tebe dávám pozor", což neříkám, že je problém zadavatelky.
neverend

XXX.XXX.213.247
Moje první ovčanda z útulku,což už je hezká řádka let taky na mě vrčela když jsem jí chtěl vzít hrnec s jídlem kvůli tomu že ho nastrkala pod lavičku a blbě by se jí to tam jedlo. Jenže u ní to bylo způsobeno zážitky hladu, kdy jí majitel nechal opuštěnou na zahradě svému osudu. Jedla chudinka i hlínu. Po čase bych jí mohl klidně ujídat a nic by se nedělo. Trvalo poměrně dlouho než si vůbec dovolila si na mě dát packu se žádostí jestli bych jí chvilku hladil.🙂 Tak jsem vedle ní seděl a hladil. To byl takový bod zlomu po několika měsících. Tam začala komunikovat a zjišťovat že ne všichni lidi jsou takový "zm*di" jako předešlý majitel. Tedy měla samozřejmě všeho hojnost a měla o deset kilo víc než v útulku. 😀 Vím, nemělo by se, ale tohle bylo v rámci upevnění vztahů a aby se tak úzkostlivě nebála že zítra bude zase hlad.😒

napsal(a):
Musíte mu ukázat, že nemá proč vrčet. Divím se, že to nechápete právě vy. Naučit psa, že si nemusí žrádlo, ani sebe, ani nic jiného bránit vrčením a vlastně vůbec. Musí pochopit, ze vy, vaše rodina, mu nechcete vzít potravu, nechcete mu ublížit, atd. Máme v rodině sedmého psa. Ani jeden z nich na nás nevrčel. Krom hry, ale to je něco jiného.
Ale to já chápu...už proto, že jsem psy vždycky měla s dětmi, tak jsou psi naučení, že se nemusí o nic hrdlit....že mi nesežerou dítě jen proto, že mu v nestřežené chvíli sáhne do misky....že mi nesežerou dítě, které zvedne ze země jeho hračku......psu můžu cokoliv odebrat...včetně toho, co ukradne, ukořistí a je připraven si kořist bránit, akorát v tom případě nelezu za psem pod stůl, kam si s tou kořistí zalezl, ale volám k sobě a odebírám....
Ono opravdu je něco jiného, když se pes o něco hrdlí a vrčením vyhrožuje a něco jiného je nějaká komunikace, kdy pes vrčením něco sděluje...nevyhrožuje.
Otázkou prostě je, jestli se pes zadavatelky vyhrožoval...to je moje kost a já ti jí nedám a nebo si prostě zavrčel z jiného důvodu.....a pokud má zadavatelka pocit, že jí pes vyhrožoval, tak to řešit musí...pokud to bylo "bacha nám tady packy" tak to asi není úplně ok, ale myslím, že to spraví "no aby si se nezbláznil"
Jesli opravdu to vrčení může být, že to pes zkouší, že páník není dostatečná autorita a pak je otázkou jak to řešit. Protože v tomhle si myslím, že má hmn pravdu...to nevím, jestli se to dá naučit, pokud to "vůdcovství" člověk nemá v sobě, tak si respekt nevydupe.
A další otázkou je, dle popisu, jak učí zadavatelka, aby se pes nehrdlil...
Sedět vedle něho můžu, hladit a tak při žvýkání to jo
nemůže být důvodem špatný přístup??

napsal(a):
"vědomý si toho" "by si měli" "snad si už dám" "abych si" - a to jsem z Karviné.

napsal(a):
"vědomý si toho" "by si měli" "snad si už dám" "abych si" - a to jsem z Karviné.
Někdo taky říká "kort" místo kor, "hold" místo holt, "standart" místo standard,...

napsal(a):
Někdo taky říká "kort" místo kor, "hold" místo holt, "standart" místo standard,...
Já reagovala na to Ostravsko - tam se paradoxně mluví spisovně. Jako já, až si ze mě na VŠ (Brno) a v zaměstnání (jižní Čechy) dělali legraci. Ale v pozici učitelky se to hodí.

Samozdřejmě, že pes u žrádla vrčí, to je standart, když jsi páníček neumí poradit a není alfa. Kort, když má pes kost, hold kost je kost!
Fuj, jdu si umýt ruce!

napsal(a):
Samozdřejmě, že pes u žrádla vrčí, to je standart, když jsi páníček neumí poradit a není alfa. Kort, když má pes kost, hold kost je kost!
Fuj, jdu si umýt ruce!
Našla jsem správně 5 chyb? Nechci nikoho urazit, pochopila jsem jako fór?

napsal(a):
Našla jsem správně 5 chyb? Nechci nikoho urazit, pochopila jsem jako fór?
Asi to bude vtip. Jinak by si plaka šla ruce umít.

napsal(a):
Asi to bude vtip. Jinak by si plaka šla ruce umít.
Sakra, to mi uteklo. Škoda. Jinak ano, byl to vtip. Je to spíš do jazykového koutku https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3031212/cestina-je-krasny-jazyk .
K vrčení u žrádla. Pokud vrčí, má důvod. Dokud vrčí, je to komunikace. Až vrčet přestane, nastane a) pohoda nebo b) útok bez varování. Já měla psy uvrčené i tiché, u žrádla a kostí jsem je nikdy neprudila. Kost po ohlodání byla přinesena díky povelu "Podej" a vyměněna za něco extra lahodného.

Já jsem u psa jídlo a žvýkací dobroty nikdy neřešila, tady máš a polkni si to dle svého uvážení. Když obírám kuře na polévku, házím do misky, při porcování syrové drůbeže rovnou házím chytačovi do vzduchu. Ale jednou jako 4 m štěně dostal asi půlmetrovou sušenou šlachu, oproti jemu jednou tak dlouhá. Mizela v něm kosmickou rychlostí, top mňamka, dost mastná, zavánělo to průšvihem. Byla přes protesty nekompromisně zabavena. A protože oponoval vrčením a trochu mě tím vytočil, půl h jsem se s ním nebavila, dala jsem to. Perfektní vztah už jsme měli vybudovaný, dost na mě visel. A asi si to pamatuje dosud. Je na mase, a když mu jídlo hodím do sulcu ve tvaru dortu a potřebuji vyfotit, tak řeknu jednou, ať počká, a on se po cvaknutí snímku ještě dvakrát pohledem zeptá, jestli fakt může. Nikdy jsem přihazování do misky trénovat nemusela, má ke mě důvěru. I když si občas odnese makrelu do kuchyňského pelechu, tak mu prostě řeknu, že je dobytek, vezmu rybu za ocas a vrátím do misky. Ani nepípne, dobře ví, že mu jí nesním.
Gamsing10
napsal(a):
Jen klidně pokračujte, vrčení je psí komunikace. Když jí psovi zakážete - znechutíte apod., bude rovnou kousat. Po opravdu letitých zkušenostech vím, že většina psů kolem puberty to zkusí vrčet na všechny strany. Já se tomu u svého psa vždycky zasměju, podrbu ho a v pohodě oba pokračujeme v započaté činnosti. Je to, jako když pubertální mládežník si prosazuje, že si bude dělat, co chce. Jako rodič ho nezahlušíte, ale snažíte se s ním vyjít po dobrém. A věřte, vyplatí se to. Vychovala jsem už pár jedinců ne zrovna jednoduchých plemen a funguje to. Vrčení je hlasový projev, tak na něj hlasově reaguji, a protože nám se svými psy výborný vztah, ta z vrčení je nakonec brumlání a pak se přijdou přitulit. Vám taky nikdo nezakazuje projevit civilizovaně nespokojenost nebo třeba blbou náladu.

napsal(a):
Na Ostravsku se místo "si" říká "jsi"? Že jsem se teda nevšimla a to v MS kraji žiju 30 let.
Vaše rady nekomentuju, protože je to fakt tak zmatečné, že tomu nerozumím. A pochybuju, že zadavatel jo.
A kdo tvrdil ,že na ,,Ostravsku" tak mluvíme,pouze píšu zajeď na Ostravsko a nepřečteš nic.Samozřejmě jako vždy mimo tema,diskuze ňuňu ,vyměníme pejskovi kost za něco jiného.... a nechcete mu ještě koupit obleček 😂žasnu,no coment.
napsal(a):
A kdo tvrdil ,že na ,,Ostravsku" tak mluvíme,pouze píšu zajeď na Ostravsko a nepřečteš nic.Samozřejmě jako vždy mimo tema,diskuze ňuňu ,vyměníme pejskovi kost za něco jiného.... a nechcete mu ještě koupit obleček 😂žasnu,no coment.
Já vám musím hodně ležet v žaludku, viďte 🤫

"pouze píšu zajeď na Ostravsko a nepřečteš nic."
proč?

conie
napsal(a):
Jen klidně pokračujte, vrčení je psí komunikace. Když jí psovi zakážete - znechutíte apod., bude rovnou kousat. Po opravdu letitých zkušenostech vím, že většina psů kolem puberty to zkusí vrčet na všechny strany. Já se tomu u svého psa vždycky zasměju, podrbu ho a v pohodě oba pokračujeme v započaté činnosti. Je to, jako když pubertální mládežník si prosazuje, že si bude dělat, co chce. Jako rodič ho nezahlušíte, ale snažíte se s ním vyjít po dobrém. A věřte, vyplatí se to. Vychovala jsem už pár jedinců ne zrovna jednoduchých plemen a funguje to. Vrčení je hlasový projev, tak na něj hlasově reaguji, a protože nám se svými psy výborný vztah, ta z vrčení je nakonec brumlání a pak se přijdou přitulit. Vám taky nikdo nezakazuje projevit civilizovaně nespokojenost nebo třeba blbou náladu.

napsal(a):
Ale přečtu, to se nebojím. Takhle jak hotentot tam totiž nikdo nepíše.
Radit nechcete a nemůžete, ale blbě rýpat tady budete.

Kde asi dělám chybu, když na mě, na nás, naši psi nevrčí a nevrčeli? 😃

napsal(a):
"pouze píšu zajeď na Ostravsko a nepřečteš nic."
proč?
Když ti vadí slovíčko,, jsi" tak co teprv Ostravska mluva....jiny kraj jiný mrav tak neplač...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já vám musím hodně ležet v žaludku, viďte 🤫
Pouze uznávám reakce, ktere mají význam a povedou k úspěchu.Nikoliv obcházení problémů. Každá reakce ma svou pričinu:-)Není divu ,že zde nereguji žadní zkušení kynologove ,odborníci ,psovodi ,specialisti na vychovu -převychovu.Ve zdejších diskuzich je patrne ,že se psům ustupuje ,podřizuje ,nakupujou hračky ,pamlsky atd...vážená ,neležíte mi v žaludku ,jenom by bylo vhodné sdělovat informace, které daný problém a pričinu řeší. A nepovedou stejným směrerem jako Vaše vychova,bylo by vhodné se věnovat více svým psům než diskuzim na ifauně,pak k ovladatelnosti nebudete potřebovat EO a budete mít i ty prsty..nicméně jsem Vás nezmínil ,ale potrefena husa se vždy ozve.

napsal(a):
Když ti vadí slovíčko,, jsi" tak co teprv Ostravska mluva....jiny kraj jiný mrav tak neplač...
se ptám, proč si na ostravsku "nepřečteš nic"
je problém odpovědět na takový prostý dotaz?
o "jsi" jsem nikde nic nepsala.......
jo, a nepláču

napsal(a):
Pouze uznávám reakce, ktere mají význam a povedou k úspěchu.Nikoliv obcházení problémů. Každá reakce ma svou pričinu:-)Není divu ,že zde nereguji žadní zkušení kynologove ,odborníci ,psovodi ,specialisti na vychovu -převychovu.Ve zdejších diskuzich je patrne ,že se psům ustupuje ,podřizuje ,nakupujou hračky ,pamlsky atd...vážená ,neležíte mi v žaludku ,jenom by bylo vhodné sdělovat informace, které daný problém a pričinu řeší. A nepovedou stejným směrerem jako Vaše vychova,bylo by vhodné se věnovat více svým psům než diskuzim na ifauně,pak k ovladatelnosti nebudete potřebovat EO a budete mít i ty prsty..nicméně jsem Vás nezmínil ,ale potrefena husa se vždy ozve.
A nepovedou stejným směrerem jako Vaše vychova,bylo by vhodné se věnovat více svým psům než diskuzim na ifauně,pak k ovladatelnosti nebudete potřebovat EO a budete mít i ty prsty.
Tak to mě pobavilo....v závislosti na tom, na koho tato reakce byla
Není divu ,že zde nereguji žadní zkušení kynologove ,odborníci ,psovodi ,specialisti na vychovu -převychovu

napsal(a):
Kde asi dělám chybu, když na mě, na nás, naši psi nevrčí a nevrčeli? 😃
Na nás taky žádný nevrčí. Jen prostě když mu dám kost, tak mu ji hned neberu, vezmu ji, až je to zbytek, který nejde pokousat. Prostě nevidím důvod mu ji brát. Jinak nemám naprosto žádný problém cokoliv psům z huby venku vzít, myš, nalezenou kost, naposled to bylo i hovno. Ruce jsem drhla kartáčem až do večera.
napsal(a):
Je vidět, že mě a mé psy znáte 😂

napsal(a):
Na nás taky žádný nevrčí. Jen prostě když mu dám kost, tak mu ji hned neberu, vezmu ji, až je to zbytek, který nejde pokousat. Prostě nevidím důvod mu ji brát. Jinak nemám naprosto žádný problém cokoliv psům z huby venku vzít, myš, nalezenou kost, naposled to bylo i hovno. Ruce jsem drhla kartáčem až do večera.
Já měla problém sebrat psu ježka, co měl v tlamě, ale to že to je ježek jsem zjistila až následně, když jsem mu ho vyklepla z tlamy, ve tmě jsem to neidetifikovala.........tak toho teda odevzdat nechtěl, takže to nakonec vypadalo tak, jak to vypadat nemá, že běžel pes, za ním já, za mnou běhala fena....já v nočním úboru....taková groteska...
Ještěže jsem ho přitom chytla, věřím tomu, že kdyby byl bez dozoru, tak by si nového kámoše odnesl do baráku.
A to je pes, který bez řečí odevzdá cokoliv.

napsal(a):
Já měla problém sebrat psu ježka, co měl v tlamě, ale to že to je ježek jsem zjistila až následně, když jsem mu ho vyklepla z tlamy, ve tmě jsem to neidetifikovala.........tak toho teda odevzdat nechtěl, takže to nakonec vypadalo tak, jak to vypadat nemá, že běžel pes, za ním já, za mnou běhala fena....já v nočním úboru....taková groteska...
Ještěže jsem ho přitom chytla, věřím tomu, že kdyby byl bez dozoru, tak by si nového kámoše odnesl do baráku.
A to je pes, který bez řečí odevzdá cokoliv.
Asi mu to přišlo zajímavé, tak to dát nechtěl. Já mám svým způsobem výhodu, že mám retrívry. Oni ví, že když řeknu přines, tak že to musí odevzdat. Akorát psa občas musím přemlouvat, ale rozhodně nevrčí, nemá proč.

napsal(a):
Asi mu to přišlo zajímavé, tak to dát nechtěl. Já mám svým způsobem výhodu, že mám retrívry. Oni ví, že když řeknu přines, tak že to musí odevzdat. Akorát psa občas musím přemlouvat, ale rozhodně nevrčí, nemá proč.
No to on s tím ježkem taky nevrčel, ale nechtěl zaboha přijít až ke mě...až jsem si říkala, jestli v té tlamě nedrží h.ovno .... tak to zase zlatej ježek.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, ale mně je furt nějak sympatičtější ten 🦔 než 💩
když to musíte rvát z huby holejma rukama tak je snažší ježura než mazlavka
PS. mě poslední ježek vyšel dost draho
1) rozervaný plot
2) psi (4 z 10ti na vejletě) ve vísce vzdálené cca 18km "učili" létat krůty - 2000,-Kč odpustky
3) odblešení komplet smečky další 2500,-
takže ja raději asi to houno
lupus4
napsal(a):
když to musíte rvát z huby holejma rukama tak je snažší ježura než mazlavka
PS. mě poslední ježek vyšel dost draho
1) rozervaný plot
2) psi (4 z 10ti na vejletě) ve vísce vzdálené cca 18km "učili" létat krůty - 2000,-Kč odpustky
3) odblešení komplet smečky další 2500,-
takže ja raději asi to houno
Tak to bylo ještě levný za 2000 - na to, že byli 4, a měli velké průserové možnosti, tak byla jejich útrata minimální 💰
Já mám na všech Foresto, takže nás blechy netrápí.
neverend

XXX.XXX.213.247
Na mě "vrčej" občas akorát tady na ifauně.😀😀😀 A to jim ani do žrádla nelezu.😀😀

lupus4
napsal(a):
za to z ježka jsou blechy 100% tutáč
Pes je zakapanej....já zatím od ježků blechy nechytla a to jich každý podzim odnáším několik mimo náš pozemek.......horší by bylo, kdyby toho ježuru fakty propašoval domů....mít blechy v bytě ...ale zase by to byly blechy ježčí, ty na člověka nejdou
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak to bylo ještě levný za 2000 - na to, že byli 4, a měli velké průserové možnosti, tak byla jejich útrata minimální 💰
Já mám na všech Foresto, takže nás blechy netrápí.
No bylo vedro, tak do té vísky doběhli jen Romík s Pellynou, hospodář byl na místě, takže stihli každej jen 1, než je lapil a hned volal...
Olinka zašla somrovat do samošky ve městě a Rosťa si šel hrát do výletní hospody u řeky s dětmi...takže dobrej konec
Protihmyzí obojky jsem taky zkoušel, ale jim díky vzájemnému okusování při hrách vydržely max 2 - 3 dny...

Z hovna může bejt žloutenka, prej teda. Ale já to přežila ve zdraví. Cítila jsem to ještě druhej den, fuj.
Pravda, radši hovno než blechy. Ty už jsme taky zažili.

napsal(a):
Z hovna může bejt žloutenka, prej teda. Ale já to přežila ve zdraví. Cítila jsem to ještě druhej den, fuj.
Pravda, radši hovno než blechy. Ty už jsme taky zažili.
Všechno je relativní.

napsal(a):
Všechno je relativní.
Jasně. Kdybych chytila tu žloutenku, asi bych taky nebyla ráda.