Klára27272727272737333

XXX.XXX.165.140
Dobrý den,
mám sheltii bohužel celoročně venku, má zateplenou boudičku a každodenním péči (minimálně 2x denně procházka, tréninky, mazlení, každý den se jí věnuji min 3 hodiny).
Chtěla bych se zeptat jestli je to problém?
Budu rada za odpovědi.
Proč by to byl problém? Sheltie je vyšlechtěna ve skotsku, není to faraonský psík a pobyt venku zvládle. Pokud má podmínky (zateplená bouda, jak píšete) a věnujete se jí, tak nevidím důvod, proč by nemohla být venku.....
Můj půlroční NO třeba doma být ani nechce. A ani do boudy zatím neleze i když ji má, spí na pelechu před boudou...
Uživatel s deaktivovaným účtem

prosím, můj hlas úvodnímu příspěvku je překlik kočeny terezky

korah
napsal(a):
Jo, má na vybranou.
Ale já si prostě myslím, že není nic špatného na psovi venku. Samozřejmě s ohledem na plemeno a zdravotní stav.
Není, fyzicky to spousta psů zvládne. Ale když jsou tam celé dny prakticky sami... Nezapomenu na oči mladého huskyho, kterého jsem potkala na jedné ze svých procházek - jo, byl na předzahrádce venku, ale sám. A očividně často.
napsal(a):
Není, fyzicky to spousta psů zvládne. Ale když jsou tam celé dny prakticky sami... Nezapomenu na oči mladého huskyho, kterého jsem potkala na jedné ze svých procházek - jo, byl na předzahrádce venku, ale sám. A očividně často.
To už je věc jiná, že tam jsou často sami. Na druhou stranu spousta psů je samotná v bytech, venku na zahradě se dle mého pes zabaví líp, než v 2+KK. Samozřejmě neříkám, že každý pes a neříkám, že se tam zabaví 100% a není potřeba se mu jinak věnovat.
Nemyslím si, že každý pes, který s páníkem nespí v posteli musí být nutně opomíjený a chudinka.

korah
napsal(a):
To už je věc jiná, že tam jsou často sami. Na druhou stranu spousta psů je samotná v bytech, venku na zahradě se dle mého pes zabaví líp, než v 2+KK. Samozřejmě neříkám, že každý pes a neříkám, že se tam zabaví 100% a není potřeba se mu jinak věnovat.
Nemyslím si, že každý pes, který s páníkem nespí v posteli musí být nutně opomíjený a chudinka.
Asi si rozumíme. Já měla na mysli psy, kteří jsou jenom na zahradě a chtěli by být se svou smečkou. Od jara do podzimu to ještě jde, ale pak...To je na tom lépe pes bytový (a nemusí spát s páníkem v posteli).

Jsou plemena, která celoroční pobyt na zahradě zvládnou, šeltie k nim ale nepatří. Snad by stačilo, kdyby byla venku, když nejsou majitelé doma.
Asi tak : Ráno procházka, potom na zahradu do 14 až 15, 16 hodin, než přijdou majitelé ze školy, z práce. Následuje procházka, cvičení, sport....., pak jde pes s majitelem domů, krmení, venčení, spaní.
V takovém režimu může být spokojený skoro každý pes.
V době kdy není nikdo doma, místo v bytě bude na zahradě.
Bertik005

XXX.XXX.214.239
Já si myslím, že pes venku je spokojenější než doma. Třeba my mame psy pouze venkovní a myslím, že oproti spoustě bytových psů jsou na tom lépe. My nechodíme do práce, takže venku trávíme téměř všechen čas. Když jdeme na procházku a pohrajeme si, tak je pak psovi jedno jestli spí doma pod stolem nebo venku pod stromem. Myslím, že u nás jsou psy sami daleko méně než když jsou u někoho na 9 hodin zavření doma, pak procházka a pak třeba musí páníček ještě jít nakoupit nebo k lékaři atd...

Bertik005
napsal(a):
Já si myslím, že pes venku je spokojenější než doma. Třeba my mame psy pouze venkovní a myslím, že oproti spoustě bytových psů jsou na tom lépe. My nechodíme do práce, takže venku trávíme téměř všechen čas. Když jdeme na procházku a pohrajeme si, tak je pak psovi jedno jestli spí doma pod stolem nebo venku pod stromem. Myslím, že u nás jsou psy sami daleko méně než když jsou u někoho na 9 hodin zavření doma, pak procházka a pak třeba musí páníček ještě jít nakoupit nebo k lékaři atd...
Máte psy nebo psa? To je to, oč tu běží.

Bertik005
napsal(a):
A plemeno ?

No tak moje holka pastevecká právě přišla ze zahrady....a to tam může být celý den...nikdo jí domů nenutí, svalila se ke mně na gauč a kouše si kostičku.
A to mám pesany dva...pes je ještě venku.
Nemám nic proti "venkovním psům", pokud nejsou celý den na zahradě, jak kůl v plotě sami....i když možná jsou i tací, kterým to vyhovuje.
Jde spíš o to, že někteří psi jsou prostě nejraději se svými lidmi....
Pak teda taky vnímám jako velkou výhodu, že se psem trávím všechen čas za jakéhokoliv počasí.
Neumím si totiž ředstavit, že když je počasí pod psa, když se venku žení všechni čerti, tak že trávím se psem několik hodin na zahradě....to si raději budeme hrát, mazlit, prostě být spolu v teple v obýváku.
Prostě když vůbec nebudu brát v potaz plemena, kde kvůli typu srsti není ideální mít psa venku, tak jde hodně o to, jaký je pes povahově....to, že si zvykne, že domů nesmí, neznamená, že je spokojený.
Beru to tak, že pokud má možnost si pes vybrat, jestli bude doma a nebo venku...a vybere si tu zahradu, tak mu to vyhovuje....

napsal(a):
No tak moje holka pastevecká právě přišla ze zahrady....a to tam může být celý den...nikdo jí domů nenutí, svalila se ke mně na gauč a kouše si kostičku.
A to mám pesany dva...pes je ještě venku.
Nemám nic proti "venkovním psům", pokud nejsou celý den na zahradě, jak kůl v plotě sami....i když možná jsou i tací, kterým to vyhovuje.
Jde spíš o to, že někteří psi jsou prostě nejraději se svými lidmi....
Pak teda taky vnímám jako velkou výhodu, že se psem trávím všechen čas za jakéhokoliv počasí.
Neumím si totiž ředstavit, že když je počasí pod psa, když se venku žení všechni čerti, tak že trávím se psem několik hodin na zahradě....to si raději budeme hrát, mazlit, prostě být spolu v teple v obýváku.
Prostě když vůbec nebudu brát v potaz plemena, kde kvůli typu srsti není ideální mít psa venku, tak jde hodně o to, jaký je pes povahově....to, že si zvykne, že domů nesmí, neznamená, že je spokojený.
Beru to tak, že pokud má možnost si pes vybrat, jestli bude doma a nebo venku...a vybere si tu zahradu, tak mu to vyhovuje....
No právě, aby měl MOŽNOST si vybrat. Ale spousta lidí mrskne psa na zahradu, protože to je pro něj přece nejlepší. Jako jeden můj známý, pořídil si BŠP, což je venkovní pes, souhlasím. Ale už mu ušlo, že původně trávil dny s ovcemi a bačou, takže byl s tím "svým" člověkem. A v noci asi taky. Můj názor.
Bertik005

XXX.XXX.214.239
No vždy jsme měli psů více dva ale i čtyři. Měli jsme 2 berňáky a španělského mastina. Pak k nim přibyla čivava po babičce. A ano i čivava byla venkovní. Spala s berňákem v boudě a byla dle mého spokojená. Domů nikdy nechtěla. Berňáci a čivava odešli stářím a mastina na rakovinu ( bohužel všichni během jednoho roku, prostě špatná doba). Teď máme basseta a chtěli jsme, aby byla domácí. Ale když jsme ji přivezli a zjistila, že na zahradě běhá kotě na hraní, tak doma být nechtěla. Vždy když jsme šli domů, tak si tak na 10 minut odpočala a hned se zase dobývala ven. Po cca 3 týdnech nucení být s námi doma jsme to vzdali a začali ji nechávat s kotětem na zahradě. Takže i jeden basset je u nás venkovní. Domů s námi chce tak jednou týdně na chvilku spíš se jenom podivat co je nového. A nemyslím si, že strádá. Jsme s ní venku v létě celý den a v zimě budeme taky tak 5-6 hodin denně. Pokud chce může s námi večer domů, ale ona se jde raději s kočkou zavrtat do sena.
Bertik005
napsal(a):
No vždy jsme měli psů více dva ale i čtyři. Měli jsme 2 berňáky a španělského mastina. Pak k nim přibyla čivava po babičce. A ano i čivava byla venkovní. Spala s berňákem v boudě a byla dle mého spokojená. Domů nikdy nechtěla. Berňáci a čivava odešli stářím a mastina na rakovinu ( bohužel všichni během jednoho roku, prostě špatná doba). Teď máme basseta a chtěli jsme, aby byla domácí. Ale když jsme ji přivezli a zjistila, že na zahradě běhá kotě na hraní, tak doma být nechtěla. Vždy když jsme šli domů, tak si tak na 10 minut odpočala a hned se zase dobývala ven. Po cca 3 týdnech nucení být s námi doma jsme to vzdali a začali ji nechávat s kotětem na zahradě. Takže i jeden basset je u nás venkovní. Domů s námi chce tak jednou týdně na chvilku spíš se jenom podivat co je nového. A nemyslím si, že strádá. Jsme s ní venku v létě celý den a v zimě budeme taky tak 5-6 hodin denně. Pokud chce může s námi večer domů, ale ona se jde raději s kočkou zavrtat do sena.
Máme to stejně. Teď starý samojed chodí domů častěj, ale asi i proto, že mu parťák berňucha umřel. Venku už pro něj tolik zábavy není, hůř se po tmě orientuje(špatně vidí) On by i doma teď chtěl být, ale je mu vedro. Takže se nacpe do kuchyně, vydrží cca 20minut a začne pořvávat. Takže mu vemu nějaké kokčo a vyvedu ho ven. Za půl hodiny, stojí za dveřma a vyřvávává, pustím ho domů a tak se to opakuje třeba 5x za večer

lesnížínka
napsal(a):
Máme to stejně. Teď starý samojed chodí domů častěj, ale asi i proto, že mu parťák berňucha umřel. Venku už pro něj tolik zábavy není, hůř se po tmě orientuje(špatně vidí) On by i doma teď chtěl být, ale je mu vedro. Takže se nacpe do kuchyně, vydrží cca 20minut a začne pořvávat. Takže mu vemu nějaké kokčo a vyvedu ho ven. Za půl hodiny, stojí za dveřma a vyřvávává, pustím ho domů a tak se to opakuje třeba 5x za večer
Škoda, že tam nemáš psí dvířka....
No my teď taky děláme dveřníky....Sára si uměla otevřít jak dovnitř, tak ven, Jack umí jenom ven, ale jenom když hoodně chce, jinak čeká, že mu někdo otevře.....teď jak už nemáme otevřený dveře nonstop, tak furt lítám někoho pouštět a otvírat....do toho ještě hlídám psa, aby neležel dlouho na studený dlažbě Takže ho volám dovnitř...Gina nechce...tak fajn buď si venku, za 2 minuty Gina chce dovnitř...otevřu, zas vyběhne pes.....jako některý dny v poho, ale někdy to je fakt na palici.
Doufám, že se to Ginuša brzo naučí...ven to asi půjde, ale dovnitř je na to potřeba speciální grif...ve své podstatě musí skočit na kliku,aby se dveře pootevřely, pak strčit do dveří, aby se odrazily a začaly otvírat a pak tam strčit hlavu nebo packou otevřít....vlastně nechápu, jak na to Sára přišla

to já jsem naopak strašně ráda, že Nora dveře otvírat neumí a kritický období, kdy jsem měla pocit, že by se na tu kliku mohla omylem trefit, jsem překonala pečlivým zamykáním.

lesnížínka
napsal(a):
Naši psi v životě na dveře neskákali ani jako štěnda ne. Máme všechny komplet prosklené, možná se toho báli? U nás včera nastal velký problém Zjistila jsem, že jak si už nepodřepne, nevleze do boudy Musím vymyslet nějaké náhradní řešení...
Nepodřepne? To už asi trochu bolí, ne?
napsal(a):
to já jsem naopak strašně ráda, že Nora dveře otvírat neumí a kritický období, kdy jsem měla pocit, že by se na tu kliku mohla omylem trefit, jsem překonala pečlivým zamykáním.
Náš pes si otevřít umí, ale nějak respektuje, že si to nepřeju. Že to umí, jsem zjistila vlastně jen díky tomu, že tu hlídala tchýně, u který to má zjevně nastavený jinak.
Jinak moji psi jsou typ, co prostě chce být tam, kde jsem já, jedno jestli vevnitř, nebo venku. Takže i když věřím, že existují i jiný povahy (třeba typu pastevců, kteří to mají jako práci a chtějí ji vykonávat), tak se mi to dost blbě představuje :-)

Nora chce být tam, kde jsem já, respektive chce mít tu možnost si přijít, ale taky odběhnout hlídat. Což je v zimě trochu problém.

napsal(a):
Nora chce být tam, kde jsem já, respektive chce mít tu možnost si přijít, ale taky odběhnout hlídat. Což je v zimě trochu problém.
No, to je ten samý problém, co u nás...právě dokud byla Sára a otevírala, tak max hrozilo riziko, že pes za ní nestihne projít...když otevřela, tak se špatně vyvážené dveře za ní zase zavřely (což teda výhoda)....pokud tam pes zůstal, tak se pro něj muselo extra.
Když chci aby se psi nedostali z baráku ven, tak jsem zamkla dveře....někdy jsem je teda zamkla, když byli venku, protože když jsem třeba měla práci doma a oni mi celej den asistovali, tak jsem je prostě vykopla na zahradu, aby tam alespoň půl hodiny vydrželi.....protože jinak, když jsem je vypustila...ať jsou venku, tak než jsem vyšla 8 schodů z chodby do obýváku, tak klika cvakla, dvéře letí, Sára vchází do dveří.
Už aby bylo zase hezky...barák celý den dokořán...s pesany žádná práce
napsal(a):
Nepodřepne? To už asi trochu bolí, ne?
Jistěže bolí, je to starý pes. Vy znáte starého člověka, kterého něco nebolí? Ale ještě jinak. Mému tchánovi je 76 a nepodřepne taky. Ne, že by ho něco bolelo, jeho zrovna ne, nemá tělo zhuntované z těžké práce. Ale prostě ty nohy už jsou slabé.

lesnížínka
napsal(a):
Jistěže bolí, je to starý pes. Vy znáte starého člověka, kterého něco nebolí? Ale ještě jinak. Mému tchánovi je 76 a nepodřepne taky. Ne, že by ho něco bolelo, jeho zrovna ne, nemá tělo zhuntované z těžké práce. Ale prostě ty nohy už jsou slabé.
Nevím jak máš velkou boudu, ale nešlo by tam proříznout větší vchod, aby se nemusel krčit při vstupu??....a nebo mu udělat u vchodu nějaký přístřešek...
Ach jo ...nikdo nemládneme

napsal(a):
dtto
a nemít tu možnost, tak nás nahlásí za týrání
nebo sežere, protože bychom si ho nezasloužili......pastevce samostatného
a opět stejně jako sardullah - jaro až podzim (i zima, dle teplot) otevřené dveře, jinak nastupujeme na místo sezónních vrátných
Bertik005
napsal(a):
Já si myslím, že pes venku je spokojenější než doma
A já si myslím, že to nejde takhle jednoznačně říct, a že je to dost individuální .

lesnížínka
napsal(a):
Tak něco na bolest.........udělejte vyšší vchod, taková ta samozavírací dvířka, aby tam nebyla zima.

lupus4
napsal(a):
když má možnost volby, tak proč ne ...
když možnost volby nemá, tak mají být min 2
Přesně tak, pochybuju že sám bude venku spokojenej a rád. Když jsme měli jednu fenku a manžel si myslel, že je to venkovní pes, lehávala neustále na rohožce, dokud jsme nepřišli z práce domů. Pak šla samozřejmě dovnitř.
U nás psi možnost volby mají, jsou dva a stejně chtějí být tam, kde jsme my. Akorát teda některé letní teplé večery, kdy my ještě sedíme venku, tak psi odchází domů dřív na gauč nebo do postele, to už je taková jejich pohodlnost . Ale je vidět, že se jim nechce od nás, pořád si hledají místo, pak jdou třeba na gauč, zase přijdou a cestují, jakmile jdeme domů i my, tak už se odtamtud nehnou.
Ale třeba když se vrátíme z procházky a chci nechat psy chvíli venku, aby oschli a opadalo z nich bláto, tak si jdou sednout ke francouzským dveřím a koukají na mě dost nepříjemně , fena ještě každou chvíli vydá nějaký pazvuk, jako abych na ně náhodou nezapomněla .
Bertik005

XXX.XXX.214.239
marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že pes venku je spokojenější než doma
A já si myslím, že to nejde takhle jednoznačně říct, a že je to dost individuální .
To máte pravdu, že je to individuální. Proto je to můj názor a vím, že ho jiní třeba nesdílí. Jsem ráda, že částečně souhlasíte a necpete mi hned, že venkovní pes je automaticky chudák. Zde v mnoha diskuzích odsuzováno za to, že pes je venkovní.
Bertik005
napsal(a):
To máte pravdu, že je to individuální. Proto je to můj názor a vím, že ho jiní třeba nesdílí. Jsem ráda, že částečně souhlasíte a necpete mi hned, že venkovní pes je automaticky chudák. Zde v mnoha diskuzích odsuzováno za to, že pes je venkovní.
Ne nemyslím si, že venkovní pes je chudák.
Ale ani si nemyslím, že by šlo obecně říct, jestli se má pes venku líp než pes v bytě. Právě proto, že je to hooodne individuální, záleží na povaze psa, na tom jak se mu páníček věnuje, kolik s ním tráví času...

Bertik005
napsal(a):
No jestli to nebude tím, že většina lidí, co se na režim "venkovní pes" dotazuje, si to dle mého představuje jak Hurvínek válku.
Jasně od jara do podzimka má pes společnost, lidi dělají na zahradě, děti si tam hrajou a pak přijdou podzimní plískanice a komu by se chtělo trávit čas venku se psem...a hlavně kolik času s ním venku majitelé budou, když třeba 3 dny za sebou leje...fučí ledovej vichr...dosaďte cokoliv, kdy si řeknete "to jsem rád, že už jsem doma, to je počasí, že by psa nevyhnal" a ona ta předsevzetí berou tak nějak za své....nakonec je pes rád, když ho alespoň jednou denně vezme někdo na prochajdu, v horším případě si řeknou...dneska je hnusně, tak nikam nepůjdem a pak se třeba chodí jednou týdně.
U psů, kteří jsou svojí podstatou a nebo povahou závislí na svých lidičkách je to obecně na dvě věci...
Ono totiž těch lidí, co se svému venkovnímu psu opravdu věnují bude dle mého menšina.
Takže jak už bylo psáno výše....venkovní pes, proč ne, ale je to individuální pes od psa, páník od páníka.
Ne nejde...zvětšit otvor do boudy Je zděná a vevnitř je vložená dřevěná. Nebo jinak, je to dřevěná bouda obezděná. Dneska jsem ve vchodu odstranila starou slámu, aby se zvětšil a přede mnou tam vlezl. Ne nijak nadšeně, ale zvládnul to. Jestli tam vleze i sám, když nad ním nebudu stát nevím. Souběžně řeším provizorní pod pergolu ve vchodu, kde lehá a kde je to kryté.

lesnížínka
napsal(a):
Ne nejde...zvětšit otvor do boudy Je zděná a vevnitř je vložená dřevěná. Nebo jinak, je to dřevěná bouda obezděná. Dneska jsem ve vchodu odstranila starou slámu, aby se zvětšil a přede mnou tam vlezl. Ne nijak nadšeně, ale zvládnul to. Jestli tam vleze i sám, když nad ním nebudu stát nevím. Souběžně řeším provizorní pod pergolu ve vchodu, kde lehá a kde je to kryté.
No třeba náš pes si často venku lehá pod stůl....kdyby to bylo potřeba, tak bych ho klidně provizorně obložila nějakejma deskama, zepředu desku jen napůl, na druhou půlku třeba nějaký hadr jako závěs...vchodem postavit tak, aby tam co nejmíň foukalo, pořádně nastlat slámou a musela bych to mít hned u dveří, aby byl vůbec ochotnej tam ležet...jako není to ideál, ale lepší než když bude ležet někde venku....už je to přeci jen důchodce.
Neříkám, že přesně takhle, ale prostě nějakou improvizaci.
Věřím, že něco vymyslíš...a hlavně něco, kam si bude Woriček ochoten sám zalézt.

Starý pes by měl být v relativním teple. Zvykala bych ho na měkký pelech aspoň v nepřetopené chodbě. Jeho klouby by vám poděkovaly.

Moje psice už je taky starší ( odjakživa na chalupě bytová ). Lehávala na zemi, při zdi dřevem obložené. Teď už leze na gauče a dokonce na zastlané postele do peřin. Chce teplíčko a měkkoučko.

Kdybych tento příspěvek četla někdy před 20 lety, tak bych řekla oká, pes může být relativně v pohodě. Ale tohle plemeno prodělalo doslova revoluci a jsou z nich spíš takoví labilní mamánci. Tuhle náplň života sheltie si nedokážu představit.
Jinak můj byťák má ráno 0,5 h na vyvenčení, to samé po příchodu z práce. Chvilku pauza na tvorbu něčeho k snědku, kde stejně asistuje, pak na v průměru 2 h zase ven, z toho hodina se stabilní smečkou. Doma pak jedeme plyšáky apod. Víkend coursingový trénink, drtivá většina aktivit s ním, oba dny xy hodinové tour de celá Praha. Beru ho s sebou, i když jedu třeba jen natankovat, vyzvednout přes e-shop zboží atd. atd. Víkendy se mnou uklízí, mop sranda, lux taky. Když to sečtu, tak v týdnu se mu jako jedináčkovi věnuji min. 5 h, víkendy do chvíle, než padne únavou. Paušálně hrozní chudáci, ti bytoví mazlíci.
napsal(a):
Starý pes by měl být v relativním teple. Zvykala bych ho na měkký pelech aspoň v nepřetopené chodbě. Jeho klouby by vám poděkovaly.
Nemáme doma nic jako nepřetopenou chodbu. Jediné místo je garáž, ale tam by musel být zavřený a to se mi moc nelíbí, že by si nemohl odskočit cvrknout, kdyby se mu chtělo...právě proto, že je starý. Mám to stejně, jak píše sardullah, je zvyklý ležet pod stolem, pod skleněnou pergolou, takže je to chráněné, s domem a garáží zastřešené účko. Pod ten stůl jsem mu dala umělou trávu, ale často leží tam, kde už není On je chlupatý jak medvěd, takže chápu, že ho to tak netlačí, ale ta studená dlažba mi vadí...když tam leží. A právě pod ten stůl mu chci udělat nějakou bednu, to akorát na výšku pro něj vleze. Vzhledem ke krytí by stačila velká kartonová krabice vystlaná, položit na podlážku, ale včera jsem objela všechny firmy v dědině...nikdo už kartony nevede, všechno se balí jen do smršťovačky a polystyrenu Takže uvažuju něco stvořit s OSB desek.
Určitě něco vymyslíte. My jsme předešlého psa ke stáří taky učili na chodbu, kde vůbec nechtěl být. A on za celý život ani v boudě moc nespal, jakmile jsme mu někam dali pelech nebo jakoukoli podložku, tak si automaticky lehnul vedle. Maximálně co pod sebou snesl byla rohožka. Byl i ve stáří schopnej si lehnout do nahrabané hromady sněhu (aby měl přehled, co se děje za plotem) a tam ležet několik hodin. Pak to bylo hrozný se na něj dívat, jak se pomalu zvedá z toho studeného. Takže jsme začali učit na tu chodbu, ze začátku to byl boj, vydržel tam jen chvilku. Později se to prodlužovalo a vydržel celou noc. No a posledních pár měsíců se mu tam nakonec zalíbilo a už tam byl pořád, i přes den. A dokonce pak i pochopil, k čemu slouží pelechy a začal v nich spát
. Jediné místo je garáž, ale tam by musel být zavřený a to se mi moc nelíbí, že by si nemohl odskočit cvrknout, kdyby se mu chtělo..
A nebylo by třeba možné mu tam udělat dvířka? Pokud by si tam teda zalezl i sám.

lesnížínka
napsal(a):
Nemáme doma nic jako nepřetopenou chodbu. Jediné místo je garáž, ale tam by musel být zavřený a to se mi moc nelíbí, že by si nemohl odskočit cvrknout, kdyby se mu chtělo...právě proto, že je starý. Mám to stejně, jak píše sardullah, je zvyklý ležet pod stolem, pod skleněnou pergolou, takže je to chráněné, s domem a garáží zastřešené účko. Pod ten stůl jsem mu dala umělou trávu, ale často leží tam, kde už není On je chlupatý jak medvěd, takže chápu, že ho to tak netlačí, ale ta studená dlažba mi vadí...když tam leží. A právě pod ten stůl mu chci udělat nějakou bednu, to akorát na výšku pro něj vleze. Vzhledem ke krytí by stačila velká kartonová krabice vystlaná, položit na podlážku, ale včera jsem objela všechny firmy v dědině...nikdo už kartony nevede, všechno se balí jen do smršťovačky a polystyrenu Takže uvažuju něco stvořit s OSB desek.
Hele já si myslím, že když se mu prostě udělá závětří a bude mít něco teplýho a měkkýho pod sebou, tak by to mohlo být ok....Worik je méďa, navíc sama říkáš, že teď hezky papká, tak možná i něco nabere na váze, je venkovní, takže kožich se přizpůsobuje počasí.....
Já třeba spíš jako problém vidím neochotu ležet na měkké a teplé podložce. Jack venkovní není, ale spí na chodbě, kde je dlažba a ta dlažba je teda kurňa studená...pelech nesnese, tak tam má alespoň takovou prošívanou deku, kterou on neustále shrabává, aby si lehnul na dlažbu a já jí neustále natahuju s kázáním, že až bude mít proleženiny kloubů a nebo revma, tak ať za mnou nechodí.
Večer po posledním venčení dohlížím na to, aby si na tu deku lehnul....prostě musím počkat, protože kdybych odešla, tak jí na tuty shrabe.
Jako zaplať pánbůh, že Gina je naopak na měkké poleženíčko vysazená a čím měkčí, tím líp....jako venku se taky válí na dlažbě, ale v chodbě hajá hezky na pelíšk resp. má takovej molitanovej podsedák na venkovní křeslo, v její oblíbené poloze na zádech a v obýváku si vybrala místo na gauči, kam jsem dávala složený takový chlupatý deky a chlupatej polštář....samotnej gauč je prej asi taky tvrdej
Woruška papá jak šílený a je tlustý! Vážně, už je ho celkem dost, nelíbí se mi to, vím, že mu to nijak neprospěje, jenže on je fakt teď jídlem posednutý a já nevydržím mu dědkovi nic nedat, abych ho netrápila ještě tím. Jasně, snažím se něco malinko, aby jako dostal, ale nebylo toho moc. Jenže jak se prakticky nehýbe, už neběhá, jen se tak šourá ten svůj okruh, tak pohyb prostě žádný a je to poznat, v kombinaci se žravostí. A teď zase já vidím, že je lepší mít psa bez zájmu o jídlo, než psa, co pořád žere a somruje. Mohla jsem venku krmit psy, jemu to bylo jedno a když jsem mu nabízela, obešel mě a šel si po svých. Teď na mě čučí, jestli taky dostane a popravdě...leze mi to na nervy protože vím, že by neměl

lesnížínka
napsal(a):
Woruška papá jak šílený a je tlustý! Vážně, už je ho celkem dost, nelíbí se mi to, vím, že mu to nijak neprospěje, jenže on je fakt teď jídlem posednutý a já nevydržím mu dědkovi nic nedat, abych ho netrápila ještě tím. Jasně, snažím se něco malinko, aby jako dostal, ale nebylo toho moc. Jenže jak se prakticky nehýbe, už neběhá, jen se tak šourá ten svůj okruh, tak pohyb prostě žádný a je to poznat, v kombinaci se žravostí. A teď zase já vidím, že je lepší mít psa bez zájmu o jídlo, než psa, co pořád žere a somruje. Mohla jsem venku krmit psy, jemu to bylo jedno a když jsem mu nabízela, obešel mě a šel si po svých. Teď na mě čučí, jestli taky dostane a popravdě...leze mi to na nervy protože vím, že by neměl
No tak já teda po zkušenostech s obojím raději žravku......s chrťákem mi to úplně stačilo, klečet na kolenou a prosit, aby něco spapkal.
napsal(a):
No tak já teda po zkušenostech s obojím raději žravku......s chrťákem mi to úplně stačilo, klečet na kolenou a prosit, aby něco spapkal.
No to jsme právě taky dělali a jak člověk vidí toho kostrounka, tak prostě vymýšlíš možné i nemožné, aby to snědl...mám to v paměti, ale z dnešního pohledu je tohle žraní horší, zkracuje mu to život. To velké žraní nezačalo kastrací, začalo už tak před rokem(dvěma?) kdy mu začalo chutnat, asi jak jsem začala dávat na ten překyselený žaludek a teď ještě ta kastrace...přijde mi, že jak mu vymazala ty pudy, má v hlavě už jen to jídlo. Už to nějak bude, je den ode dne horší, chřadne doslova před očima celkově, chvílema neví, co má dělat, tento týden přestal zvládat schodky, po tmě už vůbec, jak špatně vidí...Je to zlé Úplně nejhorší je to, jak z neustále veselého pejska, je skleslý důchodce. Někdy to ještě blýskne, ale už málo
lesnížínka
napsal(a):
No to jsme právě taky dělali a jak člověk vidí toho kostrounka, tak prostě vymýšlíš možné i nemožné, aby to snědl...mám to v paměti, ale z dnešního pohledu je tohle žraní horší, zkracuje mu to život. To velké žraní nezačalo kastrací, začalo už tak před rokem(dvěma?) kdy mu začalo chutnat, asi jak jsem začala dávat na ten překyselený žaludek a teď ještě ta kastrace...přijde mi, že jak mu vymazala ty pudy, má v hlavě už jen to jídlo. Už to nějak bude, je den ode dne horší, chřadne doslova před očima celkově, chvílema neví, co má dělat, tento týden přestal zvládat schodky, po tmě už vůbec, jak špatně vidí...Je to zlé Úplně nejhorší je to, jak z neustále veselého pejska, je skleslý důchodce. Někdy to ještě blýskne, ale už málo
To si neumím představit. Je to hrozně smutné. Na jednu stranu jsem ráda že jsem se toho nedočkala a pes vlastně z plného zdraví a síly odešel během dvou měsíců na nemoc.
GAELLE
napsal(a):
To si neumím představit. Je to hrozně smutné. Na jednu stranu jsem ráda že jsem se toho nedočkala a pes vlastně z plného zdraví a síly odešel během dvou měsíců na nemoc.
Jo, já jsem si to uvědomila až teď....je to můj první pes, co odchází stářím. Našich Alfíček...byla jsem už odstěhovaná a docházela jsem tam jen párkrát týdně, měla jsem své psy, takže starost o něj byla na mamce a bráchovi, já ho brala jen na prochajdy, ale hlavně při svých psem jsem to až tak nevnímala, či nebrala si to tak osobně. Když odcházela babči Lesanka, kterou jsme měli od mých 12ti, byla jsem už odstěhovaná ve Zlíně, takže tu jsem pak vídala jen o víkendu, nežila jsem s ní.

lesnížínka
napsal(a):
Holka, co na to říct...ty víš, že já vím, jak se asi cítíš a že je to děs a běs, tak o tom žádná...a o to víc, že fena mě opustilal a pes je na svoje "plemeno" v důchodcovském věku a i když to teď vypadá, že je na svůj věk ok, akorát podstatně víc pospává, už toho tolik nenachodí...tak moc dobře vím, že může přijít zlom a všechno bude jinak.....dřív jsem plánovala dopředu a dneska...modlim se, aby u nás napadla v zimě alespoň jednou pořádná nadílka sněhu, aby si ho ten můj kluk užil, protože nikde není psáno, že tady bude i příští zimu, že se dalšího sněhu dožije.
Rozmazluju kudy chodim a snažím se užít si s ním každý den.
Drž se
Tak aby toho nebylo málo: tchýně nás pozvala v polovině týdne na dnešní oslavu narozenin. Už jsme byli na cestě, když přišla SMS, že pochovali zlaťáka Arga. Byl o měsíc mladší než Woriček. Každé ráno jsme za ním chodili k plotu, teď už skoro měsíc ne, protože se tam přes velkou vodu nedostanem. Už se nás nedočkal...ani mě. Umřel 2h před tím, než jsme tam přijeli, vždycky jsem mu v sobotu vozila frolíky, pokud nebyl u vchodu i když jsme odjížděli, vyskládala jsem mu ještě frolíky na schody

lesnížínka
napsal(a):
Tak aby toho nebylo málo: tchýně nás pozvala v polovině týdne na dnešní oslavu narozenin. Už jsme byli na cestě, když přišla SMS, že pochovali zlaťáka Arga. Byl o měsíc mladší než Woriček. Každé ráno jsme za ním chodili k plotu, teď už skoro měsíc ne, protože se tam přes velkou vodu nedostanem. Už se nás nedočkal...ani mě. Umřel 2h před tím, než jsme tam přijeli, vždycky jsem mu v sobotu vozila frolíky, pokud nebyl u vchodu i když jsme odjížděli, vyskládala jsem mu ještě frolíky na schody
To je mi líto , držte se!