Poraďte – koupit bavorského barváře?

Bavorský barvář
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Wwww2

7.11.2020 00:14
Wwww2

XXX.XXX.168.29

Dobrý den,
chtěla bych se poradit o mé koupi psa.
Známí mají bavorského barvíře a mě se hrozně zalíbil, nejen tím jak vypadá, ale i tím že je přívětivý k lidem (i když se všude píše že je spíš zdrženlivý), neštěká a tak, myslím si že by to byl pro mě ideální pes. Mě by ale zajímalo jestli by pes nějak strádal kdyby žil v bytě. Ráno bych ho vyvenčila a pak šla do školy kde budu max. 9h (též by mě zajímalo jestli by to tento pes zvládl, být sám v bytě tak dlouho), poté co bych přišla ze školy bych s ním šla ven minimálně na hodinu a večer znova vyvenčit, mezitím by byl s náma doma. O víkendu by jsme byly venku dýl a chodila bych s ním na cvičák.
Bohužel by ale nedělal práci, ke které je určen, protože nejsem myslivec, byl by to problém?
Píšu sem hlavně z důvodu, že nechci aby pes nějak strádal a byl nešťastný.

Předem děkuji všem za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2020 00:15

Ano, byl by to problém...

7.11.2020 00:19

Že vy jste další troll ?!

"Bohužel by ale nedělal práci ke které je určen protože nejsem myslivec, byl by to problém?"

Byl by to problém. Co byste s ním chtěla dělat na cvičáku ? Sportovku ?

7.11.2020 00:25

"Mám doma koně, je na balkoně a má hlavu v zábradlí "......často mě to napadne, když čtu některé nápady.
https://www.youtube.com/watch?v=6glAYF4XwmM

7.11.2020 07:25

jednoho bavorského barváře jsem moc dobře znala - je to poměrně složitě vycvičitelný pracovní pes. A že neštěká?? Hlas má jako zvon - vždyť u kusu musí hlásit. Rozhodně to není jednoduché plemeno - a to ten náš rodinný pracák byl skvěle vychovaný, na dovolené s páníkem a paničkou jezdil, doma bydlel... ale byl to lovec tělem i duší. Jakmile šel děda "do zeleného" pes neviděl, neslyšel... pro les se narodil

7.11.2020 08:01

jo, bavorský barvář je fajn pes.

když pracuje v lese.

7.11.2020 08:26
juhaj

XXX.XXX.164.121

Bylo by to týrání psa, který byl vyšlechtěn k aktivní lovecké práci. Že se líbí, to tomu psu vůbec nepomůže, on v sobě kvůli tomu své pracovní vlohy potlačit nemůže. To, co nabízíte, za sebe, žádný pes. Víkend to nevytrhne. Já chtěla vždycky koně. Tak jsem si na vlastní kobylu musela počkat skoro do třiceti. Když nemám podmínky, tak prostě musím mít rozum. Jde o živého tvora.

7.11.2020 09:41

Znala jsem jednoho tady v sousedství. Moc hezký pes. Neustále štěkal a zdrhal. Pak se kvůli něčemu rozčílil, dostal infarkt a bylo po něm. To jsou slova jeho majitelky. Dnes mají russella, moc se toho nezměnilo. I když pes zdrhá, jen když hárají feny v okolí. Panička nebo páneček ho pak honí a řve na něj ty debile, proč jsi zase zdrhnul.

7.11.2020 09:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Znala jsem jednoho tady v sousedství. Moc hezký pes. Neustále štěkal a zdrhal. Pak se kvůli něčemu rozčílil, dostal infarkt a bylo po něm. To jsou slova jeho majitelky. Dnes mají russella, moc se toho nezměnilo. I když pes zdrhá, jen když hárají feny v okolí. Panička nebo páneček ho pak honí a řve na něj ty debile, proč jsi zase zdrhnul.

Nabízí se nekorektní otázka - kdo je v tomto případě d.ebil?

7.11.2020 11:12
fikovnice

XXX.XXX.134.125

juhaj napsal(a):
Bylo by to týrání psa, který byl vyšlechtěn k aktivní lovecké práci. Že se líbí, to tomu psu vůbec nepomůže, on v sobě kvůli tomu své pracovní vlohy potlačit nemůže. To, co nabízíte, za sebe, žádný pes. Víkend to nevytrhne. Já chtěla vždycky koně. Tak jsem si na vlastní kobylu musela počkat skoro do třiceti. Když nemám podmínky, tak prostě musím mít rozum. Jde o živého tvora.

Myslím, že zadavatelka je dítě. A nudící se...

7.11.2020 11:28

...prokletí loveckých plemen je jejich krasa a velmi přijemna povaha, coz okouzli prostě na prvni pohled každého...

7.11.2020 11:30
Moyda

XXX.XXX.147.89

fikovnice napsal(a):
Myslím, že zadavatelka je dítě. A nudící se...

I když je zadavatelka dítě,nevím proč by měla být nutně se nudíci. Prostě se jí zalíbilo plemeno. Jelikož neví co taková péče o loveckého psa nebo jakékoliv psa znamená, tak se ptá. Ale aspoň se zeptá a né že si ho hned vydupe a vybrečí.

Wwww2

7.11.2020 11:38
Wwww2

XXX.XXX.168.29

Neřekla bych že jsem úplně dítě, ale nejsem dospělá to ano. Ale na tuto stránku jsem přišla právě kuli tomu abych se poradila. Zjistila jsem že to tedy asi není vhodá rasa kterou bych si měla pořídit, takže budu hledat jiné plemeno.

7.11.2020 12:46

Lovecké psy určitě vyškrtněte rovnou. Podívejte se na nějaké malé společenské plemeno. Ale obávám se, dle Vašeho popisu, že obecně na psa máte málo času.

7.11.2020 12:50
fikovnice

XXX.XXX.134.125

Moyda napsal(a):
I když je zadavatelka dítě,nevím proč by měla být nutně se nudíci. Prostě se jí zalíbilo plemeno. Jelikož neví co taková péče o loveckého psa nebo jakékoliv psa znamená, tak se ptá. Ale aspoň se zeptá a né že si ho hned vydupe a vybrečí.

No to je také pravda...

Wwww2

7.11.2020 13:22
Wwww2

XXX.XXX.168.29

Všichni co mají psa okolo mě se mu věnují ještě míň než bych se věnovala já a to mají třeba chrta a ten pes je šťastný. (Tím nemyslím že to je tak správně) Ale chtěla bych se tedy zeptat kolik času bych mu tedy měla věnovat když by byl celý den semnou až na dobu kdy jsem ve škole??

7.11.2020 13:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Wwww2 napsal(a):
Všichni co mají psa okolo mě se mu věnují ještě míň než bych se věnovala já a to mají třeba chrta a ten pes je šťastný. (Tím nemyslím že to je tak správně) Ale chtěla bych se tedy zeptat kolik času bych mu tedy měla věnovat když by byl celý den semnou až na dobu kdy jsem ve škole??

Paradoxně chrt je velmi nenáročné plemeno (pokud se nebavíme o afghánovi - srst, nebo greyovi - pohyb). Chrt je sprinter, a nepotřebuje dlouhé procházky, ani nevyžaduje výcvik a zaměstnat hlavu - je to prostě milý společník.
To s loveckým nebo pracovním plemenem absolutně nejde srovnat.

7.11.2020 13:31

Wwww2 napsal(a):

Trochu si odporujete. 11 38 uznáváte, že to není plemeno pro vás a teď se ptáte, kolik času mu věnovat, Pokud mu nenabídnete myslivecké využití, nepořizujte!

7.11.2020 13:44
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.241

Wwww2 napsal(a):
Neřekla bych že jsem úplně dítě, ale nejsem dospělá to ano. Ale na tuto stránku jsem přišla právě kuli tomu abych se poradila. Zjistila jsem že to tedy asi není vhodá rasa kterou bych si měla pořídit, takže budu hledat jiné plemeno.

Vybírat si psa podle jediného zástupce plemene, který asi teda neodpovídá standardu, není moc dobrý nápad. Můžete dalších 10 let doufat, že ho to lovení přejde aspoň na stáří.

7.11.2020 14:15
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak píšete ráno vyvenčit, pak max 9 hodin sám, pak asi hodina venku, pak večer. To je pro štěně prostě málo. Pokud chcete mít fajn psa, musíte mu dát dobrý start. Štěně má chodit co nejvíc ven, žádná podložka. Píšete, že bude s více lidmi doma, ale venčit budete vy. Oni ho asi moc nechtějí? Počítáte s tím, že štěně je ničivé, kouše a bolestivě? Že vyrábí loužičky a hovínka jak na běžícím pásu klidn do půl roku? Že musí žrát 4x denně? Že zavřít ho do klece na 9 hodin, když se nemá kde vyvenčit je moc špatné? .
Že vstávat v noci za mrazu a přijít že školy za tmy, utahaná a mazat ven na hodinu je záhul, který svádí k ošulení? Vím o čem mluvím, jsem z Prahy a ačkoli jsme že ségrou chodily do školy a naší pomohli, byl to záhul. A štěně dokáže být hodně protivné, naše poslední fena kromě jiného vstávala tak ve tři a otravovala.

Wwww2

7.11.2020 14:51
Wwww2

XXX.XXX.168.29

Samozřejmě jako se štěnětem bych s ním byla venku klidně každé 2 hodiny i v noci. S tím počítám. Mluvila jsem o tom až bude dospělí. A určitě by to nebyla asi hodina ale minimálně hodina. A rodina psíka chce také ale bude to můj pes takže bych se o něj měla starat hlavně já, samozřejmě že se mu budou také věnovat.

7.11.2020 15:00
Caty

XXX.XXX.51.50

"Tak píšete ráno vyvenčit, pak max 9 hodin sám, pak asi hodina venku, pak večer. To je pro štěně prostě málo."
Tohle je ale naprosto běžný režim, ve kterém funguje naprostá většina bytových psů a vůbec si nemyslím, že by kvůli tomu strádali. Se zbytkem příspěvku samozřejmě souhlas, ale argumentovat tím, že nikdo kdo chodí do práce nemůže mít psa mi nepřijde fér.

7.11.2020 15:23

Caty napsal(a):
"Tak píšete ráno vyvenčit, pak max 9 hodin sám, pak asi hodina venku, pak večer. To je pro štěně prostě málo."
Tohle je ale naprosto běžný režim, ve kterém funguje naprostá většina bytových psů a vůbec si nemyslím, že by kvůli tomu strádali. Se zbytkem příspěvku samozřejmě souhlas, ale argumentovat tím, že nikdo kdo chodí do práce nemůže mít psa mi nepřijde fér.

Otázka, jak dobře fungují. A když už, nevybrala bych si primárně loveckého psa. Ale něco "gaučoidního".

7.11.2020 15:31
kashttan

XXX.XXX.198.227

Caty napsal(a):

Takhle může fungovat běžný pes s běžnými nároky. Mám aktivnější plemeno a s běžnou pracovní dobou je to taktak. S tím, že témeř veškerý volný čas jde psovi. Takže pejsek proč ne, tohle konkrétní plemeno neznám, ale pokud je to aktivní pes, tak mu to moc stačit nebude.

7.11.2020 15:34
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Pokud není v rodině myslivec či jiná lovecká činnost poohlédla bych se po jiném plemeni.

7.11.2020 15:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):
Pokud není v rodině myslivec či jiná lovecká činnost poohlédla bych se po jiném plemeni.

I kdyby byl, tak 9 hodin zavřený pracovní pes sám v bytě je za hranou - na baráku je to něco jinýho, ale v bytě má možnost zabavit se tak leda jeho devastací, a štěkáním, a to asi majitelka ani sousedi neocení.

Wwww2

7.11.2020 16:29
Wwww2

XXX.XXX.168.29

A v čem je ti jiné když by byl zavřený baráku kde by neměl přístup na zahradu a v bytě ke taktéž ne? Jako že je barák větší? My máme byt 8+kk (či jak se to píše)

7.11.2020 16:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím si, že zrovna tohle je plemeno, ze kterého bude běžný člověk fakt nešťastný. Bude asi úžasnej na práci a pro člověka, který s ním pracovat chce super, ale jako normální rodinný pes fakt nebude vhodný.

Známí si chtějí pořídit slovenského kopova, o tom si myslím něco podobného. Chtějí ho prostě jako rodinného psa na zahradu. Když jim řeknete, že ten pes potřebuje práci a pohyb, tak vám řeknou, že běhat si může na zahradě, občas ho vezmou proběhnout do lesa a pracovat může tak, že bude hlídat. Protože jaké si to uděláš, takové to máš . Jediný důvod proč si ho zatím nepořídili je ten, že nejde sehnat bez PP . Protože na co by někdo takové plemeno množil. Navíc tihle psi jsou levní i s PP, takže by na množení nikdo moc nevydělal... No a oni psa s PP prostě nechtějí a pořád čekají, že se objeví nějaký bez PP, a místo 5ti litrů bude stát 2,5 . (Nevím, teď šly asi ceny nahoru, ale cca půl roku zpátky, kdy to dost řešili, tak kopov s PP stál těch 5, někde odrostlejší štěndo i méně.

Edit.: když trochu pohledáte, tak už se tu i ten bavorský barvář řešil https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=bavorsk%C3%BD+barv%C3%A1%C5%99

7.11.2020 16:42

" Zjistila jsem že to tedy asi není vhodá rasa kterou bych si měla pořídit, takže budu hledat jiné plemeno".

To napsala zadavatelka v 11.38, proč jí ještě stále barváře vymlouváte ?

7.11.2020 16:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já se teda omlouvám, nečetla jsem to celé, takže jsem si nevšimla...

Ale i tak, málokterá diskuze skončí stylem: "chci dalmatina, je pro mě vhodný?.. .Ne není, ok, nekoupím si ho, konec".... Většinou se k tomu vyjádří víc lidí, napíší svoje pocity, zkušenosti a nebo se to rozvede dál a zjišťuje se, jaký pes by vhodný byl.. Nevidím na tom nic divného.

7.11.2020 17:01

marcelaamax napsal(a):
Já se teda omlouvám, nečetla jsem to celé, takže jsem si nevšimla...

Ale i tak, málokterá diskuze skončí stylem: "chci dalmatina, je pro mě vhodný?.. .Ne není, ok, nekoupím si ho, konec".... Většinou se k tomu vyjádří víc lidí, napíší svoje pocity, zkušenosti a nebo se to rozvede dál a zjišťuje se, jaký pes by vhodný byl.. Nevidím na tom nic divného.

To nebylo na vás. Ono těch příspěvků na téma lovecký je tam neurekom. Já si toho všimla hned dopoledmne, chtěla jsem na to zareagovat chválou - to se hned tak nevidí, tak rychlý ústup......
Tak aspoň přidám obrázek, kdyby třeba náhodou chtěla místo barváře seveřana :-)

7.11.2020 17:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Wwww2 napsal(a):
A v čem je ti jiné když by byl zavřený baráku kde by neměl přístup na zahradu a v bytě ke taktéž ne? Jako že je barák větší? My máme byt 8+kk (či jak se to píše)

Neznám nikoho kdo by si na barák pořídil aktivní pracovní plemeno, a měl psa stabilně zavřenýho uvnitř.

7.11.2020 17:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Neznám nikoho kdo by si na barák pořídil aktivní pracovní plemeno, a měl psa stabilně zavřenýho uvnitř.

Tak já v tomhle režimu znám třeba lovecky vedené ohaře, nebo ESP se kterýma se běhá a závodí.

Edit.: teda mluvím o tom, že jsou doma v baráku, když jsou majitelé v práci... Jinak se jim věnují hodně.

Já sice nemám vyloženě pracovní plemena, ale aktivní jsou taky až až a když jsem v práci, tak jsou taky doma, i přesto, že venku máme obrovskou zahradu, výběh a kotce.

7.11.2020 17:25
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, já to četla celé, ale reagovala jsem na těch 9 hodin. To prostě není pro štěně a mladého psa žádného plemene. Dospělý a vychovaný pes, to už je jiná. Zadavatelka pak upřesnila, to tak alespoň pro začátek nebude, pak dobrá, nějaké společenské plemeno by šlo, na cvičák se dá chodit i tak, ambice na vyší zkoušky asi zadavatelka nemá.

7.11.2020 17:29
Atheira

XXX.XXX.209.8

Zadavatelko, ten pes, kterého znáte, je pravděpodobně takový, jaký je, částečně možná díky štěstí a hlavně taky kvůli tomu, že má zřejmě správné vedení. S loveckým psem si ukousnete zbytečně velké sousto.
To opravdu neexistuje jiné plemeno, které by se vám vzhledově taky líbilo a hodilo by se do vašich podmínek víc? Vždyť je tolik psů, kteří s vámi budou šťastnější a ze kterých se vy sama nezblázníte → taky budete šťastnější.

Lovečtí psi jsou veskrze krásní psi, chápu, že se vám ten konkrétní pes líbí. Ale to nestačí. A běžnému zástupci loveckého plemene zase nestačí život - mám hodnou paničku, která mě miluje, chodí se mnou na procházky a na cvičák. A že je x jiných plemen, která by s takovým režimem byla v pohodě spokojená.
Rozmyslete si to i kvůli sobě, opravdu.

7.11.2020 17:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Tak já v tomhle režimu znám třeba lovecky vedené ohaře, nebo ESP se kterýma se běhá a závodí.

Edit.: teda mluvím o tom, že jsou doma v baráku, když jsou majitelé v práci... Jinak se jim věnují hodně.

Já sice nemám vyloženě pracovní plemena, ale aktivní jsou taky až až a když jsem v práci, tak jsou taky doma, i přesto, že venku máme obrovskou zahradu, výběh a kotce.

Ano, ale to jsou psi v plným treninku, kteří jsou doma proto, aby se venku zbytečně nebuzerovali a odpočívali - tohle mám stejně.

Ale nečumí 9 hodin do zdi, a pak nejdou na hodinovou procházku, aby pak čuměli do zdi dalších 13 hodin...

7.11.2020 17:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ano, ale to jsou psi v plným treninku, kteří jsou doma proto, aby se venku zbytečně nebuzerovali a odpočívali - tohle mám stejně.

Ale nečumí 9 hodin do zdi, a pak nejdou na hodinovou procházku, aby pak čuměli do zdi dalších 13 hodin...

Jo, to souhlasím.

Asi jsem tohle špatně pochopila:

I kdyby byl, tak 9 hodin zavřený pracovní pes sám v bytě je za hranou - na baráku je to něco jinýho, ale v bytě má možnost zabavit se tak leda jeho devastací, a štěkáním, a to asi majitelka ani sousedi neocení.

Přišlo mi to, jako kdyby teda žádný pracovní pes nemohl být 9 hodin v bytě, ale na zahradě na baráku by to bylo v pohodě

7.11.2020 17:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Jo, to souhlasím.

Asi jsem tohle špatně pochopila:

Přišlo mi to, jako kdyby teda žádný pracovní pes nemohl být 9 hodin v bytě, ale na zahradě na baráku by to bylo v pohodě

Myslela jsem to tak, že na baraku má pes možnost být i venku, má tam spoustu podnětů, kterými se zabaví, a má možnost se vyvenčit - to v bytě prostě nemá.

To, že my máme psy v plným treninku doma, aby odpočívali, nebo si venku neublížili (popř. neublížili někomu jinému) je jiná situace, ale naši psi fungují v jiném režimu.

7.11.2020 18:02
Caty

XXX.XXX.51.50

Nechci v žádném případě zadavatelku podporovat v pořízení barváře, zkušenosti s tímto plemenem nemám. Ale jako dítě vyrostlé v mysliveckém prostředí se ptám - a bez rýpání - kolik myslíte že ti pracovně využívaní lovečtí psi stráví času prací a kolik zavření v kotci? Jak často se myslivec dostane se psem do lesa? Už ani ty hajní nechodí celé dny pěšky se psem po lese... Jezevčíci, kokři či retrievři jsou chovaní naprosto běžně, dneska už je nikdo skoro ani nebere jako pracovní psy, třeba takto budou za pár let brána i jiná lovecká plemena. Netvrdím, že je to dobře, ale třeba je to jediná cesta, jak tyto plemena zachovat.

7.11.2020 18:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
Nechci v žádném případě zadavatelku podporovat v pořízení barváře, zkušenosti s tímto plemenem nemám. Ale jako dítě vyrostlé v mysliveckém prostředí se ptám - a bez rýpání - kolik myslíte že ti pracovně využívaní lovečtí psi stráví času prací a kolik zavření v kotci? Jak často se myslivec dostane se psem do lesa? Už ani ty hajní nechodí celé dny pěšky se psem po lese... Jezevčíci, kokři či retrievři jsou chovaní naprosto běžně, dneska už je nikdo skoro ani nebere jako pracovní psy, třeba takto budou za pár let brána i jiná lovecká plemena. Netvrdím, že je to dobře, ale třeba je to jediná cesta, jak tyto plemena zachovat.

Ty myslivce, co znám já (mají vesměs ohaře) se psy opravdu do honitby denně chodí, a psy cvičí - bez toho by ti psi byli nepoužitelní.
Zadavatelka nemá zkušenosti, a při vší účtě, začátečník není schopný takového psa ukočírovat natolik, aby venku mohl chodit navolno, a vybít energii treba na poli nebo v lese. A pracovní pes v režimu nezkušený majitel x voditko x byt je prostě vražedná kombinace.

7.11.2020 18:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ty myslivce, co znám já (mají vesměs ohaře) se psy opravdu do honitby denně chodí, a psy cvičí - bez toho by ti psi byli nepoužitelní.
Zadavatelka nemá zkušenosti, a při vší účtě, začátečník není schopný takového psa ukočírovat natolik, aby venku mohl chodit navolno, a vybít energii treba na poli nebo v lese. A pracovní pes v režimu nezkušený majitel x voditko x byt je prostě vražedná kombinace.

Já teda bohužel znám majitele loveckých psů, kteří jsou věčně zavření v kotcích. Jedno z toho je dokonce CHS, kde je psů hodně. Nevím, do jaké míry psi použitelní jsou nebo nejsou, ale nějaké zkoušky mají, na hony atd. chodí, ale rozhodně ne denně. A vzhledem k tomu, kolik psů tam je na jednoho člověka, tak si prostě myslím, že nemají dostatečnou péči. Jako dítě jsem si tam ty psi půjčovala a brala ven, byli hrozně vděční, ale taky plní energie. Byli poslušní, chodila jsem s nimi na volno a taky bylo vidět, že z páníčka mají strach, když je důrazněji přivolal, tak k němu přilítli, skrčili se a klidně se i počůrali, nevím, jak mohli udělat zkoušky, ale fakt je měli. Ve vesnici je chovatel známý tím, jak psi cvičí, řekněme, že tak trochu drsně. Dost často měli taky štěňata, feny i psi byli chovní.

Ale je to jako se vším, je to o lidech.

7.11.2020 18:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Já teda bohužel znám majitele loveckých psů, kteří jsou věčně zavření v kotcích. Jedno z toho je dokonce CHS, kde je psů hodně. Nevím, do jaké míry psi použitelní jsou nebo nejsou, ale nějaké zkoušky mají, na hony atd. chodí, ale rozhodně ne denně. A vzhledem k tomu, kolik psů tam je na jednoho člověka, tak si prostě myslím, že nemají dostatečnou péči. Jako dítě jsem si tam ty psi půjčovala a brala ven, byli hrozně vděční, ale taky plní energie. Byli poslušní, chodila jsem s nimi na volno a taky bylo vidět, že z páníčka mají strach, když je důrazněji přivolal, tak k němu přilítli, skrčili se a klidně se i počůrali, nevím, jak mohli udělat zkoušky, ale fakt je měli. Ve vesnici je chovatel známý tím, jak psi cvičí, řekněme, že tak trochu drsně. Dost často měli taky štěňata, feny i psi byli chovní.

U myslivců je to cvičení na sílu bohužel běžné, a na loveckých zkouškách za to, že se jich psi bojí nijak penalizovaní nejsou👎

7.11.2020 18:45
Terven

XXX.XXX.160.10

marcelaamax napsal(a):

Jestli se psi po přivolání pomočují, tak potěš koště, ten pán asi nebude jenom "trochu drsný"
Taky si nemyslím, že život u myslivce musí být vždycky to nejlepší, co loveckýho psa může potkat - už jsem viděla ledacos, bohužel.
Poučený majitel - nemyslivec může být často o dost lepší varianta.
Edit. - tím teda nechci říct, že by si začátečníci měli pořizovat do bytu barváře.

7.11.2020 18:54
Caty

XXX.XXX.51.50

"Ty myslivce, co znám já (mají vesměs ohaře) se psy opravdu do honitby denně chodí, a psy cvičí - bez toho by ti psi byli nepoužitelní."
Tomu se nedá jinak než závidět, majitelům i těm psům. Pohled na ohaře makajícího na honu je prostě úžasný. Ale vysvětlete mi, čím se ti lidé živí, že mají denně čas makat se psem v honitbě?
"A pracovní pes v režimu nezkušený majitel x voditko x byt je prostě vražedná kombinace" - jasně, do kamene tesat. Ale já když si do bytu v Praze pořizovala prvního labradora ( v době, kdy to bylo naprosto nepopulární plemeno), ti známí myslivci se mě ptali, co tam jako bude dělat, jestli honit holuby na Staromáku? Přitom ten pes tam byl zcela zaručeně šťastnější než ten co jsem ho znala z kotce a nosící kachny z Labe ( kolik měsíců z roku se střílí kachny?)

7.11.2020 18:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
"Ty myslivce, co znám já (mají vesměs ohaře) se psy opravdu do honitby denně chodí, a psy cvičí - bez toho by ti psi byli nepoužitelní."
Tomu se nedá jinak než závidět, majitelům i těm psům. Pohled na ohaře makajícího na honu je prostě úžasný. Ale vysvětlete mi, čím se ti lidé živí, že mají denně čas makat se psem v honitbě?
"A pracovní pes v režimu nezkušený majitel x voditko x byt je prostě vražedná kombinace" - jasně, do kamene tesat. Ale já když si do bytu v Praze pořizovala prvního labradora ( v době, kdy to bylo naprosto nepopulární plemeno), ti známí myslivci se mě ptali, co tam jako bude dělat, jestli honit holuby na Staromáku? Přitom ten pes tam byl zcela zaručeně šťastnější než ten co jsem ho znala z kotce a nosící kachny z Labe ( kolik měsíců z roku se střílí kachny?)

Různě - někteří pracují (i v oboru), nebo jsou v důchodu, ale já taky pracuju, a denně se psy cvičím, a chodím ven - vždyť s tím psem jdete ven tak jako tak, a oni jdou prostě na pole nebo do lesa.

7.11.2020 19:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jinak samozřejmě mezi myslivci je spousta hovad, který by psa mít vůbec neměli, ale to bohužel platí napříč celou pejskařskou populací

7.11.2020 19:42

Wwww2 napsal(a):

Vy jste se rozhodla a nechcete slyšet (číst), že to není dobrý nápad.

7.11.2020 19:44

" Zjistila jsem že to tedy asi není vhodá rasa kterou bych si měla pořídit, takže budu hledat jiné plemeno".

To napsala zadavatelka v 11.38, proč jí ještě stále barváře vymlouváte ?

Protože 13 22 o něm stále uvažuje.

7.11.2020 20:31

Protože 13 22 o něm stále uvažuje.

Já měla za to, že ve 13.22 už uvažuje o imaginárním psu jiného plemene, které začla hledat.
Jinak samožřejmě bav. barvář je pro lajka nemyslivce nesmysl. Ještě bych k tomu všemu, co už bylo řečeno dodala : Ano, bavorský barvář je krásný pes, když je vypracovaný. Ať si zadavatelka představí, jak by vypadal bavorský barvář ztloustlý povalováním po kanapi. Svaly žádné, hřbet prověšený jako houpací kůň.......Stačí když omrkne sídlištní LR a GR. Jako by ti nestačili, přidali se k nim MO, VO a teď nápad ještě stále excelentního loveckého psa.....Ještě pointři jsou také krásní.......Toho bych chtěla já.

7.11.2020 20:42

Já měla za to, že ve 13.22 už uvažuje o imaginárním psu jiného plemene, které začla hledat.
Jinak samožřejmě bav. barvář je pro lajka nemyslivce nesmysl. Ještě bych k tomu všemu, co už bylo řečeno dodala : Ano, bavorský barvář je krásný pes, když je vypracovaný. Ať si zadavatelka představí, jak by vypadal bavorský barvář ztloustlý povalováním po kanapi. Svaly žádné, hřbet prověšený jako houpací kůň.......Stačí když omrkne sídlištní LR a GR. Jako by ti nestačili, přidali se k nim MO, VO a teď nápad ještě stále excelentního loveckého psa.....Ještě pointři jsou také krásní.......Toho bych chtěla já.

Jsem si to znovu přečetla - je to napsáno tak, že vlastně nevím, jak to zadavatelka myslela. Jestli výběr plemene přehodnotila. Možná jsem nepochopila.

7.11.2020 20:50

Jsem si to znovu přečetla - je to napsáno tak, že vlastně nevím, jak to zadavatelka myslela. Jestli výběr plemene přehodnotila. Možná jsem nepochopila.

To máte jedno, teď jsem jí hodila udičku....Začne uvažovat o pointrovi. Uznejte, že je hezší než barvář.

7.11.2020 20:53

Caty napsal(a):

Nejde zachovat lovecké plemeno, pokud se se budou potlačovat lovecké instinkty a budou chovaní na gaučáka! Takže se zachová max. vzhled, ale už to nebude vlastnostmi a schopnostmi lovecký pes. Proto jsou třeba ti labradoři a výmaři naprosto zmršení!
A ohledně "makání" v honitbě. Nejde o to, aby byl každý den pes na opravdových honech, dohledávkách, dosledech... To opravdu není možné, ale s tím psem se trénují vlečky, aportování kůže a různých atrap, dělá se umělá barva atd atd... Jde o to, aby pes makal, protože toho baví a naplňuje. Plážový volejbal taky nebudete hrát v zimě na sněhu, ale cvičit musíte celorok...
A to, že si myslíte, že je vašemu psu na gauči líp, než na vodě... Inu rozmlouvat vám to nebudu...
Každopádně by člověk neměl být sobec a nepořizovat si pracovní psy, když vím, že s nimi danou práci nebudu dělat, ale jenom pro to, že jsou tak krásní!!!

7.11.2020 23:08
Caty

XXX.XXX.51.50

Nejde zachovat lovecké plemeno, pokud se se budou potlačovat lovecké instinkty a budou chovaní na gaučáka! Takže se zachová max. vzhled, ale už to nebude vlastnostmi a schopnostmi lovecký pes. Proto jsou třeba ti labradoři a výmaři naprosto zmršení!
A ohledně "makání" v honitbě. Nejde o to, aby byl každý den pes na opravdových honech, dohledávkách, dosledech... To opravdu není možné, ale s tím psem se trénují vlečky, aportování kůže a různých atrap, dělá se umělá barva atd atd... Jde o to, aby pes makal, protože toho baví a naplňuje. Plážový volejbal taky nebudete hrát v zimě na sněhu, ale cvičit musíte celorok...
A to, že si myslíte, že je vašemu psu na gauči líp, než na vodě... Inu rozmlouvat vám to nebudu...
Každopádně by člověk neměl být sobec a nepořizovat si pracovní psy, když vím, že s nimi danou práci nebudu dělat, ale jenom pro to, že jsou tak krásní!!!

Ale já souhlasím s tím, že není nic lepšího, než když pes dělá to, k čemu byl šlechtěn. Vidím rozdíl mezi tátovými jezevčíky, které měl v době kdy lovil, kteří opravdi makali, dohledávali, znali ten pocit, že našli ten svůj kus, ulovili, proti těm, které měl jako důchodce, courali sice pravidelně po lese, ale nikdy asi nezažili ten pocit dobře odvedené práce. Ale nemyslím si proto, že prožili špatný život.
Myslím si ale, že v současné době tu skutečnou práci svému psovi opravdu může nabídnout málokdo.
Moji labradoři sice nikdy nepřineli své kachny (když vynechám slepice od sousedů), ale tak holt z vody místo atrapy aportovali vždy jen klacek, ale tak zase žili život plný jiných podnětů.

7.11.2020 23:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
Ale já souhlasím s tím, že není nic lepšího, než když pes dělá to, k čemu byl šlechtěn. Vidím rozdíl mezi tátovými jezevčíky, které měl v době kdy lovil, kteří opravdi makali, dohledávali, znali ten pocit, že našli ten svůj kus, ulovili, proti těm, které měl jako důchodce, courali sice pravidelně po lese, ale nikdy asi nezažili ten pocit dobře odvedené práce. Ale nemyslím si proto, že prožili špatný život.
Myslím si ale, že v současné době tu skutečnou práci svému psovi opravdu může nabídnout málokdo.
Moji labradoři sice nikdy nepřineli své kachny (když vynechám slepice od sousedů), ale tak holt z vody místo atrapy aportovali vždy jen klacek, ale tak zase žili život plný jiných podnětů.

Pak už to má s původním plemenem ale opravdu společný jen ten vzhled, a i o tom se po pár generacích bez pracovního využití dá dost diskutovat.

Jako na rovinu - mnoho tvůrců plemen, kdyby viděli, kam až se dostanou, by bylo raději, kdyby zanikla, a musí se opravdu obracet v hrobě 🙄

7.11.2020 23:36
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já si hlavně myslím, že devět hodin o samotě není nic, na čem by měl člověk, kterej uvažuje o psu, začínat. To by měl být fakt nejvyšší strop, a jo, pak by spoustu lidí psa mít nemohlo, ale pořád nevím, kde se vzala ta představa, že mít psa je nějaký zaručený právo.

7.11.2020 23:45
Terven

XXX.XXX.160.10

Zoia napsal(a):
Já si hlavně myslím, že devět hodin o samotě není nic, na čem by měl člověk, kterej uvažuje o psu, začínat. To by měl být fakt nejvyšší strop, a jo, pak by spoustu lidí psa mít nemohlo, ale pořád nevím, kde se vzala ta představa, že mít psa je nějaký zaručený právo.

Asi tak, no...lidi tu dobu samoty většinou řeší v souvislosti s čůráním, ale čůrání je ten menší problém. Moje feny vydrží nečůrat i déle, ale devět hodin je na ně moc dlouho z hlediska nečinnosti.
A to jsou obě dospělé. Pokud se nám někdy přihodí, že hrozí tolik hodin o samotě, povolávám paní na venčení.

7.11.2020 23:57
Caty

XXX.XXX.51.50

Pak už to má s původním plemenem ale opravdu společný jen ten vzhled, a i o tom se po pár generacích bez pracovního využití dá dost diskutovat.

Jako na rovinu - mnoho tvůrců plemen, kdyby viděli, kam až se dostanou, by bylo raději, kdyby zanikla, a musí se opravdu obracet v hrobě 🙄

Asi ano, ale prostě doba se mění. Kdo si kdy dokázal představit jezevčíka bez kontaktních nornických zkoušek či ohaře bez ostrosti na škodnou (byly to tuším ohaří, kam si každý musel přinést vlastní kotě, nebo ne?) Nehájím ani nekritizuji, jen připomínám.

8.11.2020 00:14
Terven

XXX.XXX.160.10

Caty napsal(a):
Asi ano, ale prostě doba se mění. Kdo si kdy dokázal představit jezevčíka bez kontaktních nornických zkoušek či ohaře bez ostrosti na škodnou (byly to tuším ohaří, kam si každý musel přinést vlastní kotě, nebo ne?) Nehájím ani nekritizuji, jen připomínám.

A zajímavý je, že nikdo nevolá po původním využití u psů, kteří byli šlechtěni třeba na lov krys - a že jich je pinčové, teriéři...
Rovněž tak původní využití pudla už dneska nikoho příliš netankuje, běžně je doporučován jako aktivní rodinný pejsek.
A šlo by jmenovat dál...
Je jiná doba - prostě, buď ta plemena zaniknou anebo se udrží u hobby majitelů a budou provozovat náhradní činnost- v ideálním případě. Konkrétně ti labradoři jsou v lidské společnosti u aktivní rodiny s dostatkem zaměstnání šťastní, i když to není původní využití.

8.11.2020 00:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):

Já si umím představit ohaře, co nedáví kotě (to byla dost zvrácená zábava, bez logického podkladu), ale představa ohaře zavřeného někde v paneláku 22,5 hodin se mi příčí hodně.

8.11.2020 00:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tady bych vypíchla tu část S DOSTATKEM ZAMĚSTNÁNÍ - každý pes v aktivní rodině s dostatkem zaměstnání je v pohodě...

... akorát těchto rodin je jaksi nedostatek🤫

8.11.2020 00:39
Terven

XXX.XXX.160.10

Tady bych vypíchla tu část S DOSTATKEM ZAMĚSTNÁNÍ - každý pes v aktivní rodině s dostatkem zaměstnání je v pohodě...

... akorát těchto rodin je jaksi nedostatek🤫

No tak, ale to je blbě v případě každýho psa.
Tady se ale řešilo cosi ve smyslu, že loveckej pes je chudák všude jinde než u myslivce.

8.11.2020 00:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
No tak, ale to je blbě v případě každýho psa.
Tady se ale řešilo cosi ve smyslu, že loveckej pes je chudák všude jinde než u myslivce.

Tak tady se hlavně řešil barvář, a to je dost specifická skupina loveckých psů, která má jednak zachováné lovecké vlohy v plném rozsahu, a druhak se takovému psovi bude dost blbě hledat náhradní program (cvičák tohle opravdu nezachrání)

8.11.2020 00:57
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak tady se hlavně řešil barvář, a to je dost specifická skupina loveckých psů, která má jednak zachováné lovecké vlohy v plném rozsahu, a druhak se takovému psovi bude dost blbě hledat náhradní program (cvičák tohle opravdu nezachrání)

Stočilo se to jaksi k loveckým psům obecně a k labradorům a kachnám viz příspěvek ve 23:29.

8.11.2020 01:27
Terven

XXX.XXX.160.10

Já si umím představit ohaře, co nedáví kotě (to byla dost zvrácená zábava, bez logického podkladu), ale představa ohaře zavřeného někde v paneláku 22,5 hodin se mi příčí hodně.

Netvrdím, že je to dobře, ale úplně stejně nebo spíš víc se mi příčí představa ohaře zavřeného v kotci. V tom paneláku má aspoň teplo, víc prostoru a část toho času společnost lidí.

8.11.2020 04:01
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Wwww2 napsal(a):

No tak si ho kup!
Bude ti slušet.
(hlavičko)

8.11.2020 07:25

Zmínil tady někdo tu ohlušující hlučnost? Slyším toho psa přes celou ves.
Si představím, jak hlásí sousedy, hehe

8.11.2020 08:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jj, teplo tam má, to je fakt.

... akorát spousta těch "devítihodinových" bytových ohařů a podobných má ve výbavičce protištěk, aby neřval, a útulnou klícku, aby neničil byt... 🤫

8.11.2020 13:54

Caty napsal(a):

Bezkontaktní norování je na prd, protože pes není připraven do nory na opravdový kontakt s liškou a je to dost pro psa nebezpečné. Ale vzhledem k tomu, že se mi norování hnusí, tak neschvaluju ani jedno. Nepoužívá se živá zvěř k výcviku stylem zadav ji. A k těm ohařům, u nich je potřeba upevnit vystavování. A k tomu slouží například klícka s křepelkou schovaná v trávě a ohař ji musí najít a pouze vystavit! V žádném případě se nesmí zvěře dotknout! To, jestli nějací prasáci pomocí koček trénují nebo je cíleně hubí, k tomu se netřeba vyjadřovat...
A časy se sice mění, ale myslivost zůstává a je snaha o zachování zvyků. Takže nebojte, stále budou lovecká plemena k upotřebení, ale nesmí se dovolit je šlechtěním "na okrasu" zničit. Jiná plemena byla třeba vytlačena novými technologiemi, co já vím, já se v ostatních plemenech nevyznám. Dobrmana už taky k výběru daní nevyužijete. "Ledaže by ho začali využívat exekutoři. A krysaříka nahradila chemie, kanalizace, přeci jen se už splašky nelijí z oken na ulici.
Ale lov a myslivost zůstává. A navíc, aby někdo měl lovecké plemeno, nemusí být nutně myslivcem. Stačí když bude dělat se psem loveckou kynologii. A o to jde.

8.11.2020 14:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Jj, teplo tam má, to je fakt.

... akorát spousta těch "devítihodinových" bytových ohařů a podobných má ve výbavičce protištěk, aby neřval, a útulnou klícku, aby neničil byt... 🤫

Jo, to já všechno beru, jen furt moc nevidím rozdíl mezi stejně dlouhým, ale spíš delším zavřením v kotci u některých myslivců. Resp. spíš vidím výhody ve prospěch toho bytu.
Myslivci, které mám na mysli, určitě nezavřou psa do kotce na pouhých 9 hodin.

8.11.2020 14:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.28.113

Terven napsal(a):
Jo, to já všechno beru, jen furt moc nevidím rozdíl mezi stejně dlouhým, ale spíš delším zavřením v kotci u některých myslivců. Resp. spíš vidím výhody ve prospěch toho bytu.

Vy ale na jeden extrém reagujete opačným extremem - obojí je špatně, a argument, že někde se má pes ještě hůř mi přijde takový chatrný.

8.11.2020 14:31

Terven napsal(a):

Pro loveckého psa je nejlepší, když je zvyklý na pobyt venku. Jo, může trávit více času se svou lidskou smečkou v baráku/bytě, ale není to vhodné, aby tam byl nonstop. Zchoulostiví. Jako kdybyste si třeba cpala koně do obýváku, protože mu bude přece v teple líp. Není tomu tak. Ta zvířata jsou na to zvyklá. Na rozdíl od nás mají srst a nemusí se oblíkat ani si v boudě topit. Lidé dnešní doby mají tendenci zlidšťovat zvířata a dělat z nich chudáky. Psi velkou část dne prospí, takže když majitel odejde do práce a nechá psa v kotci (pro tyto účely jsou asi lepší psi dva, zabaví se), a když se jim po práci bude aktivně věnovat, aby je vybil, tak nemůžou být psi spokojenější. A vámi zmiňované spojení myslivec a pes v kotci je mylné. Je tolik psů, kteří nikdy neviděli svět za plotem. Jen jsou na zahradě, v kotci nebo dokonce uvázaní na řetězu! Ve naší vsi jsem si všimla dosti psů, které jsem nikdá neviděla, že by byli někde na procházce. Některé jsem viděla, že se s nima chodilo, když byli štěňata, ale pak už ne. Na každém myslivci záleží, jak psa bere. Jestli jako parťáka, kterého bere i domů nebo nechává lítat na zahradě nebo z lesa hned do kotce. Ale ten myslivcův pes se na rozdíl od těch vesnických "záploťáků" aspoň za ten plot čas od času dostane...

8.11.2020 14:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Vy ale na jeden extrém reagujete opačným extremem - obojí je špatně, a argument, že někde se má pes ještě hůř mi přijde takový chatrný.

Ale ne, já jsem začala reagovat čistě na názor, že lovečtí psi (vč. labradorů) jsou v rukách nemyslivců v podstatě chudáci odsouzení k degeneraci.
Fakt jsem přesvědčená, že takto paušalizovat se to nedá. Spousta lovečáků má u nemyslivců parádní život, všechno je to jenom o lidech.

8.11.2020 14:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Pro loveckého psa je nejlepší, když je zvyklý na pobyt venku. Jo, může trávit více času se svou lidskou smečkou v baráku/bytě, ale není to vhodné, aby tam byl nonstop. Zchoulostiví. Jako kdybyste si třeba cpala koně do obýváku, protože mu bude přece v teple líp. Není tomu tak. Ta zvířata jsou na to zvyklá. Na rozdíl od nás mají srst a nemusí se oblíkat ani si v boudě topit. Lidé dnešní doby mají tendenci zlidšťovat zvířata a dělat z nich chudáky. Psi velkou část dne prospí, takže když majitel odejde do práce a nechá psa v kotci (pro tyto účely jsou asi lepší psi dva, zabaví se), a když se jim po práci bude aktivně věnovat, aby je vybil, tak nemůžou být psi spokojenější. A vámi zmiňované spojení myslivec a pes v kotci je mylné. Je tolik psů, kteří nikdy neviděli svět za plotem. Jen jsou na zahradě, v kotci nebo dokonce uvázaní na řetězu! Ve naší vsi jsem si všimla dosti psů, které jsem nikdá neviděla, že by byli někde na procházce. Některé jsem viděla, že se s nima chodilo, když byli štěňata, ale pak už ne. Na každém myslivci záleží, jak psa bere. Jestli jako parťáka, kterého bere i domů nebo nechává lítat na zahradě nebo z lesa hned do kotce. Ale ten myslivcův pes se na rozdíl od těch vesnických "záploťáků" aspoň za ten plot čas od času dostane...

Na rozdíl od nás mají srst a nemusí se oblíkat ani si v boudě topit.

Tohle bych trochu rozporovala. Jsem háklivá na ohánění se přirozenem za každou cenu. Samozřejmě, že psi, kteří mají původní funkční srst s podsadou, snesou celoroční pobyt venku.
Krátkosrstý ohař je výsledek lidského šlechtění, jeho srst s původním typem srsti má pramálo společného a že přece odjakživa bývali v kotcích neznamená, že se tam cítí komfortně. Jen prostě nemají na vybranou, tak si zvyknou.
To, že někdo bere ohledy na potřeby zvířete, není zlidšťování. Mezi některými lidmi stále přetrvává názor, že zvíře přece musí něco vydržet, protože je zvíře. Není tomu tak. I ti vámi zmiňovaní koně mohou mít s celoročním pobytem venku problém, nejedná-li se o primitivní plemena.

A vámi zmiňované spojení myslivec a pes v kotci je mylné.
myslíte? Já si myslím, že je to v mnoha případech smutná realita. Ale máte pravdu, i myslivec může být zároveň milující majitel. Úplně stejná situace, jako když napíšete, že lovecký pes u nemyslivce je automaticky chudák, záploťák 24/7, případně zavřený v paneláku.

8.11.2020 15:19

Terven napsal(a):
Na rozdíl od nás mají srst a nemusí se oblíkat ani si v boudě topit.

Tohle bych trochu rozporovala. Jsem háklivá na ohánění se přirozenem za každou cenu. Samozřejmě, že psi, kteří mají původní funkční srst s podsadou, snesou celoroční pobyt venku.
Krátkosrstý ohař je výsledek lidského šlechtění, jeho srst s původním typem srsti má pramálo společného a že přece odjakživa bývali v kotcích neznamená, že se tam cítí komfortně. Jen prostě nemají na vybranou, tak si zvyknou.
To, že někdo bere ohledy na potřeby zvířete, není zlidšťování. Mezi některými lidmi stále přetrvává názor, že zvíře přece musí něco vydržet, protože je zvíře. Není tomu tak. I ti vámi zmiňovaní koně mohou mít s celoročním pobytem venku problém, nejedná-li se o primitivní plemena.

A vámi zmiňované spojení myslivec a pes v kotci je mylné.
myslíte? Já si myslím, že je to v mnoha případech smutná realita. Ale máte pravdu, i myslivec může být zároveň milující majitel. Úplně stejná situace, jako když napíšete, že lovecký pes u nemyslivce je automaticky chudák, záploťák 24/7, případně zavřený v paneláku.

Já jsem zase nemůžu vystát odvracení se od přírody, a příroda to všechno blbě zařídila a lidstvo je nejchytřejší! Lovecká plemena byla vyšlechtěna, aby zvládla fungovat v nepříznivém počasí a v terénu! K čemu by jim bylo krátkosrsté plemeno, kdyby to nezvládlo? Jen někteří lidi si řekli, chudáček nemá dost chlupů, bude mu zimička, navlíkneme ho oblečku a narveme do postele! A samozřejmě Arabskému plnokrevníkovi v našich podmínkách zima bude. Je zase potřeba respektovat na jaké klimatické podmínky je dané plemeno vyšlechtěné. A lovecký pes v paneláku a ještě bez loveckého výcviku je chudák. Ale to jako týrání nikdo nebere... Ovšem čemu se divím, když lidi si jsou schopni do baráku přitáhnout prase... No jo, vlastně, některá plemena nemají pořádnou srst, tak by jim v chlívku byla kosa. Inu svět se v pr.el obrací...

8.11.2020 16:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jsem zase nemůžu vystát odvracení se od přírody, a příroda to všechno blbě zařídila a lidstvo je nejchytřejší!

Nikoliv, příroda to blbě nezařídila. To pouze lidi se domnívali, že poručí větru, dešti, začali jí do toho nevhodně kecat a vyšlechtili fůru zvířat- sice k obrazu svému, ale s původním přirozeným životem mají díky tomu problém. Psi bez podsady jsou sice krásní, mají třeba dlouhou splývavou srst, jak si člověk přál, ale ta srst bohužel moc nehřeje a jenom ignorant toho psa nechá venku mrznout, protože je to přece pes a je to přirozené. Podobně psi krátkosrstí.
Anglický plnokrevník je sice nejrychlejší plemeno, což příznivci dostihů potřebovali, ale zimní srst má vesměs mizernou, nervovou soustavu málo odolnou, sklony ke vředům...takže je třeba tomu přizpůsobit jeho management a ne se ohánět přirozenem za každou cenu.

Já taky nemám ráda odvracení od přírody, ale když už jsme "vyrobili" zvířata, kterým jsme pozměnili původní funkční výbavu, měli bychom se k tomu postavit čelem a jejich životní podmínky tomu přizpůsobit.
Já třeba považuju za týrání držení loveckých psů tak, jak to popisuje výše marcelamax. A jsem přesvědčená, že ti by se u některých panelákových majitelů měli jako v ráji. Ono že někdo bydlí v paneláku ještě neznamená, že se psu nevěnuje a neposkytuje mu vyžití.

8.11.2020 16:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem zase nemůžu vystát odvracení se od přírody, a příroda to všechno blbě zařídila a lidstvo je nejchytřejší! Lovecká plemena byla vyšlechtěna, aby zvládla fungovat v nepříznivém počasí a v terénu! K čemu by jim bylo krátkosrsté plemeno, kdyby to nezvládlo? Jen někteří lidi si řekli, chudáček nemá dost chlupů, bude mu zimička, navlíkneme ho oblečku a narveme do postele! A samozřejmě Arabskému plnokrevníkovi v našich podmínkách zima bude. Je zase potřeba respektovat na jaké klimatické podmínky je dané plemeno vyšlechtěné. A lovecký pes v paneláku a ještě bez loveckého výcviku je chudák. Ale to jako týrání nikdo nebere... Ovšem čemu se divím, když lidi si jsou schopni do baráku přitáhnout prase... No jo, vlastně, některá plemena nemají pořádnou srst, tak by jim v chlívku byla kosa. Inu svět se v pr.el obrací...

Já si teda nemyslím, že by krátkosrstému loveckému psovi bylo lépe venku, než doma v teple. A ani si nemyslím, že by doma nějak zchoulostivěl. To, že dřív lovečtí psi byli chovaní zásadně venku je sice pravda, jenže dost často měli zděné "psince" a taky jich tam bylo hodně a zahřáli se. V tom vidím taky velký rozdíl, jestli je venku jeden pes nebo dva nebo deset.

To, že zvládnou fungovat v nepříznivém počasí v terénu je věc jiná, tam je ten pes v pohybu a pracuje a myslím, že se to nedá srovnávat se psem, který celý den jak tak polehává v kotci.

Měli jsme v rodině výmara, který byl celoročně venku, dodnes si pamatuji, jak se klepal zimou. Na druhou stranu znám maďarského ohaře, fena je lovecky vedená a žije v bytě v Praze. Venku jí zima není, protože se hýbe a a pracuje za jakéhokoli počasí, pohybu a zaměstnání má opravdu až až...

Jednou jsem se bavila ve vesnici s jedním myslivcem, který měl hroznou srandu z toho, že mám 30 kg hladkosrstého psa doma, vevnitř, že to je prostě hrozný pro toho psa. On sám má krátkorstého ohaře veku v kotci. Když jsem mu řekla, že by tam mému psovi prostě byla zima a navíc že je dost fixovaný na lidi a nebyl by tam spokojený, tak mi na to odpověděl, že jeho psovi je tam asi zima taky, že se občas klepe a že úplně spokojený tam asi není, protože kňučí a dožaduje se toho, aby ho pustili domů. Ale že je to prostě jen pes a ten patří ven. Všemu se tomu smál... Z toho je vám pak docela smutno.

8.11.2020 17:00

Měla jsem ohaře v domě, nyní v bytě. Není to prakticky žádný rozdíl, protože chce být se mnou. Sám na zahradě nikdy dobrovolně nezůstal.

Pokud má dostatek fyzického i psychického vyžití, je to naopak velmi příjemný společník - ohař není barvář, takže téměř neštěká, doma se chová kultivovaně, netřeba ho někam zavírat či ho jinak omezovat. Velmi dobře se adaptuje na domácí pravidla, jsou chytří a chtějí se svým člověkem vyjít, nejsou paličatí, nemají rádi dusno (ve vztazích).

Problém je, že to vyžití potřebují značné a opravdu ho potřebují, nedá se to okecat a nestačí to jen o víkendu (tzn. dva dny ze sedmi). Ani jen v hezkém počasí. Ohaři - i ti citlivější jako maďaři - jsou stran pracovních podmínek a snášení nepohodlí (i bolesti při úrazech a nemocech) tvrďáci, nezajímá je, že je zrovna vichřice nebo se valí provazy deště. Stále připravení do akce. Aby mohli začít pracovat hlavou, musejí mít odběháno... Ale když mají ok režim a žijí naplněné životy, klidně počkají (nejlépe v posteli :-) ) než se člověk vrátí z té práce.

Mě ohaři hrozně baví, je to má životní vášeň. Ale vím, co to obnáší, a proto je vesměs nikomu nedoporučuji (ještě nikdy jsem nedoporučila). Není to život pro každého. Časová náročnost u mladého psa je alespoň 4 - 6 hodin denně (= to je čas, kdy ten pes potřebuje být zaměstnán, ne že se spolu díváme na gauči na Netflix, to se nepočítá), když se zvládne víc, je to jen plus. Boží je, že když se psem člověk aktivně tráví tolik času, má s ním úplně jiný vztah a jinak rozvinutou komunikaci než ti, kdo jdou se psem na hodinu denně do parku nebo obejít sídliště.

8.11.2020 17:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ano, pokud je člověk nadšenec, a psovi se maximálně věnuje, tak bude jeho pes šťastný, je jedno kde bydlí, a rád na něj doma počká, než se vrátí z práce👍

... ale kolik na jednoho šťastného psa připadá těch nešťastných, bezmyšlenkovitě pořízených, s absolutní ignorací jejich nároků a potřeb ...?!

8.11.2020 17:19
Terven

XXX.XXX.110.191

Ano, pokud je člověk nadšenec, a psovi se maximálně věnuje, tak bude jeho pes šťastný, je jedno kde bydlí, a rád na něj doma počká, než se vrátí z práce👍

... ale kolik na jednoho šťastného psa připadá těch nešťastných, bezmyšlenkovitě pořízených, s absolutní ignorací jejich nároků a potřeb ...?!

Ale to je jaksi obecnej problém, není to záležitost pouze lovečáků. Nikdo mě nepřesvědčí, že pes v majetku myslivce rovná se automaticky šťastnej a s naplněnýma potřebama. Ono i teplo a společnost jsou potřeby. I výcvik bez strachu a donucování..atd.

8.11.2020 17:20

Jsem to tu nečetla celé..
Lovečtí psi byli cca 1000 let (v Evropě, co vím) chováni ve smečkách!
Měli vytápěné mnohopokojové hradní psince, dozorce, slámu a byly jich desítky pohromadě.
Takž co.. bylo jim teplo.
Žádný krátkochlupý pes se nikdy nechoval venku v kotci.
Měli to naprosto dokonale vymyšlené.
Přemýšlejte. Loveckého psa měla šlechta, ostatní to měli dokonce zakázané,
a pak protekce - bohatí. Ten pes byl opravdu drahý. Sloužil i jako platidlo. Že by si ho nechali umřít na zápal plic?
Smečka. Vytápěný psinec.
A dnes je ohař v kotci?

8.11.2020 17:23

Inspektorko, souhlas! Mám jich tady pár kolem sebe a je mi jich moc líto. Proto je nikomu nedoporučuji... Jsou to psi na práci. Platí velice vysokou daň na svou krásu a úžasné povahy. Kdybych nebydlela v bytě, vzala bych si do tandemu nějakého ohaře z útulku na dožití...

Pro zadavatelku ještě doplním, aby měla nějaké srovnání, že já se seniorem (13,5 let) denně chodím cca pět kilometrů (lehce přes hodinu) na “hlavní” procházce (k tomu dáváme dvě až tři dvacetiminutovky, podle toho, jak se mu chce - pracuji z domova, takže jsem relativně flexibilní). To je zhruba režim, který si představuje pro mladého psa srovnatelně aktivního plemene...

8.11.2020 17:27

Jsem to tu nečetla celé..
Lovečtí psi byli cca 1000 let (v Evropě, co vím) chováni ve smečkách!
Měli vytápěné mnohopokojové hradní psince, dozorce, slámu a byly jich desítky pohromadě.
Takž co.. bylo jim teplo.
Žádný krátkochlupý pes se nikdy nechoval venku v kotci.
Měli to naprosto dokonale vymyšlené.
Přemýšlejte. Loveckého psa měla šlechta, ostatní to měli dokonce zakázané,
a pak protekce - bohatí. Ten pes byl opravdu drahý. Sloužil i jako platidlo. Že by si ho nechali umřít na zápal plic?
Smečka. Vytápěný psinec.
A dnes je ohař v kotci?

Každý rozumný ohař držený v kotci si sbalí uzlíček a odstěhuje se k někomu domů. ❤️

PS Oni se hrozně rádi nechají hýčkat.

8.11.2020 17:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Ale to je jaksi obecnej problém, není to záležitost pouze lovečáků. Nikdo mě nepřesvědčí, že pes v majetku myslivce rovná se automaticky šťastnej a s naplněnýma potřebama. Ono i teplo a společnost jsou potřeby. I výcvik bez strachu a donucování..atd.

Problém je v tom, že Vy si pod pojmem myslivec představujete starýho komouše, co po cestě z hospody s dvojkou pod kůží hned ve vratech nakopne psa, pak flákne jednu manželce, a automaticky do toho pytle hážete všechny...

Přitom je dost těch civilizovaných, u kterých je pes normálním členem rodiny, a troufám si říct, že dnešní mladší generace se k těm psům chová mnohem lépe - casto jsou to vzdělání lidé, pro které je myslivost hlavně koníčkem.

8.11.2020 17:38

Část myslivců se také stala myslivci až na základě lásky k loveckým psům. Do budoucna si s tou myšlenkou také pohrávám...

8.11.2020 17:43

No nebudu se hádat, ale od lidí z praxe vím, že zkrátka pes zvyklý doma je na tom s odolností v terénu o dost hůře, než ten, který většinu času pobývá venku či v boudě. Lidi, kteří se v terénu nepohybují, natožpak v psím počasí, pak vůbec nevědí o co go... Takže nemá cenu s nimi na toto téma diskutovat. Lovecký pes si může poležet doma na gauči, ale musí tomu předcházet adekvátní práce, a to ta lovecká, aby pak mohl být opravdu spokojen. A Arab je kůň pouští, adaptovaný na ty jejich podmínky, příroda ví, co dělá, ale v našich podmínkách má problém. Ale to je stejné, jak u živočichů, tak u rostlin. A právě proto mám doma naše národní plemeno, které bylo vyšlechtěno pro naše podmínky. A v boudě spí s kraťasem jezevcem, který z toho nemá žádné trauma, že má krátké chlupy a je z Německa. U nás to českoněmecké soužití klape.
Odeta má pravdu, že ohaři jsou mj. rodinní společníci, ale musejí mít ten výcvik a vybití.

8.11.2020 17:46

Mě je z toho trochu smutno....chápu, že si lidi pořídí ohaře...tedy "moderního" výmara a nebo maďara proto, že to jsou úžasní společníci a navíc fešáci....ale když jdu po městě a vidím, jak se vedle páníčka na vodítku znuděně courá výmar, tak si nemyslím, že tenhle pes má tolik pohybu a tolik "práce", aby pak následně byl spokojený v tom bytě.

Vím, že už spousta psů nevykonává práci, pro kterou byli vyšlechtěni, ale myslím si, že by se lidi měli vždycky zamyslet jestli jim jsou schopni poskytnout nějakou náhradní činnost....a zrovna ohař jako rodinný pes uprostřed města....dost pochybuju, že tu náhradní činnost má.

Myslím, že spousta majitelů např. právě těch výmarů si psa pořizují asi takto "my si pořídíme VM, protože se nám móc líbí" bez ohledu na to, co je to za psa.

8.11.2020 17:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No nebudu se hádat, ale od lidí z praxe vím, že zkrátka pes zvyklý doma je na tom s odolností v terénu o dost hůře, než ten, který většinu času pobývá venku či v boudě. Lidi, kteří se v terénu nepohybují, natožpak v psím počasí, pak vůbec nevědí o co go... Takže nemá cenu s nimi na toto téma diskutovat. Lovecký pes si může poležet doma na gauči, ale musí tomu předcházet adekvátní práce, a to ta lovecká, aby pak mohl být opravdu spokojen. A Arab je kůň pouští, adaptovaný na ty jejich podmínky, příroda ví, co dělá, ale v našich podmínkách má problém. Ale to je stejné, jak u živočichů, tak u rostlin. A právě proto mám doma naše národní plemeno, které bylo vyšlechtěno pro naše podmínky. A v boudě spí s kraťasem jezevcem, který z toho nemá žádné trauma, že má krátké chlupy a je z Německa. U nás to českoněmecké soužití klape.
Odeta má pravdu, že ohaři jsou mj. rodinní společníci, ale musejí mít ten výcvik a vybití.

Však ale to, že ti psi musejí mít vybití, to tady píšou všichni celou dobu.

Pokud vezmu dva krátkosrsté ohaře, kdy oba mají naprosto stejné vybití a jeden z nich je potom venku v kotci sám a ten druhý je pak s páníčkem doma, tak pro mě je na tom prostě líp ten, co je doma . Zrovna ohař mi přijde jako hodně navázaný na lidi.

8.11.2020 17:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě je z toho trochu smutno....chápu, že si lidi pořídí ohaře...tedy "moderního" výmara a nebo maďara proto, že to jsou úžasní společníci a navíc fešáci....ale když jdu po městě a vidím, jak se vedle páníčka na vodítku znuděně courá výmar, tak si nemyslím, že tenhle pes má tolik pohybu a tolik "práce", aby pak následně byl spokojený v tom bytě.

Vím, že už spousta psů nevykonává práci, pro kterou byli vyšlechtěni, ale myslím si, že by se lidi měli vždycky zamyslet jestli jim jsou schopni poskytnout nějakou náhradní činnost....a zrovna ohař jako rodinný pes uprostřed města....dost pochybuju, že tu náhradní činnost má.

Myslím, že spousta majitelů např. právě těch výmarů si psa pořizují asi takto "my si pořídíme VM, protože se nám móc líbí" bez ohledu na to, co je to za psa.

Jenže to přece není o tom byt versus zahrada.... Kdyby s ním jen takhle znuděně chodili po městě a pak ho dali ven do kotce, nebo ho nechali samotného na zahradě, tak to jako bude v něčem lepší?

Třeba zrovna ty dva psi, které popisuji výš - ten výmar byl chovaný celoročně venku, se štěndem se s ním chodilo i na procházky, později už moc ne, maximálně párkrát do roka a na vodítku. Na zahradě dál od baráku měl takový "pěkný výběh", kde byl celé dny sám, občas ho pustili proběhnout po zahradě. A opravdu se v zimě klepal, už není, umřel když mu bylo cca 8 roků. Ta druhá fena MOK žije v Praze v bytě, ale je lovecky vedená, a každý den s ní trénují a nalítají x km po lese a v přírodě. Jezdí s ní na zkoušky, na výcvikové pobyty atd...Všechen čas mimo práci věnují jí a zároveň je to rodinný pes, který s nimi sdílí všechno. Jezdí s nimi na dovolené, na hory, na návštěvy..

8.11.2020 17:58

Odetta ale nepsala nic o rodinných společnících, ale o hodinách tvrdé práce na denní bázi a následném kultivovaném chování v domácnosti. To je trochu rozdíl. Podle mého názoru pes bez podsady nemá v izolaci v kotci co dělat (viz výše Megí).

Já mám maďara, tak dodám - jako ta potrefená husa -, že MOK jsou vyrobení do tepla /viz maďarská Puzsta/ a říká se o nich - právem -, že jsou to psi na suchý zip. Navíc mají křehkou psychiku, jsou to citlivé duše a chtějí být uprostřed všeho dění.

8.11.2020 17:59

Problém je v tom, že Vy si pod pojmem myslivec představujete starýho komouše, co po cestě z hospody s dvojkou pod kůží hned ve vratech nakopne psa, pak flákne jednu manželce, a automaticky do toho pytle hážete všechny...

Přitom je dost těch civilizovaných, u kterých je pes normálním členem rodiny, a troufám si říct, že dnešní mladší generace se k těm psům chová mnohem lépe - casto jsou to vzdělání lidé, pro které je myslivost hlavně koníčkem.

No sláva! Konečně střízlivý pohled na myslivce!
Ze svého okolí, spolužáků a známých vidím, jak své psy milují a jak k nim přistupují, že je to zkrátka parťák, člen rodiny. Jenomže to se lidem mimo obor nehodí do krámu, proto nevidí a nechtějí vidět, aby pak mohli nadávat a odsuzovat...

8.11.2020 18:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ze svého okolí, spolužáků a známých vidím, jak své psy milují a jak k nim přistupují, že je to zkrátka parťák, člen rodiny. Jenomže to se lidem mimo obor nehodí do krámu, proto nevidí a nechtějí vidět, aby pak mohli nadávat a odsuzovat...

A to, že tuhle zkušenost máte vy automaticky znamená, že nikdo jiný nemůže mít zkušenost jinou?

Já vám to věřím, věřím tomu, že existují fajn myslivci, kteří své psy milují a chovají se k nim normálně. Ano, a i já takové myslivce znám, ale je jich menšina. Většina těch co znám jsou starší chlapi z vesnice, kteří mají psy v kotcích a jsou na ně dost hrubí, psi se jich bojí...

Ale to je jen moje zkušenost. Proto myslivce jako celek neodsuzuji, protože všechno je jen o lidech, všude se najdou dobří a zlí...

8.11.2020 18:17

marcelaamax napsal(a):
Však ale to, že ti psi musejí mít vybití, to tady píšou všichni celou dobu.

Pokud vezmu dva krátkosrsté ohaře, kdy oba mají naprosto stejné vybití a jeden z nich je potom venku v kotci sám a ten druhý je pak s páníčkem doma, tak pro mě je na tom prostě líp ten, co je doma . Zrovna ohař mi přijde jako hodně navázaný na lidi.

Ano, to vybití je dobře, ale ten byt já tam jako dobře nevidím. Tam je jasný barák se zahradou a kotcem se zateplenou boudou ve které v noci chrní a přebývají po dobu nepřítomnosti vůdce. Pak si mohou doma zalenošit, ale taky se mohou kdykoli rychle vypustit na zahradu, aby mohli štěkat na kolemjdoucí a kopat katakomby.
Já zkrátka nevím, proč je takový problém si do bytu pořídit speciálně pro to určené gaučákové plemeno... A respektovat potřeby a účelu vyšlechtění jednotlivý plemen psů. Ne jenom, jé ten se mi líbí toho chci, on se přizpůsobí, ale my jemu nikoli...

8.11.2020 18:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ano, to vybití je dobře, ale ten byt já tam jako dobře nevidím. Tam je jasný barák se zahradou a kotcem se zateplenou boudou ve které v noci chrní a přebývají po dobu nepřítomnosti vůdce. Pak si mohou doma zalenošit, ale taky se mohou kdykoli rychle vypustit na zahradu, aby mohli štěkat na kolemjdoucí a kopat katakomby.
Já zkrátka nevím, proč je takový problém si do bytu pořídit speciálně pro to určené gaučákové plemeno... A respektovat potřeby a účelu vyšlechtění jednotlivý plemen psů. Ne jenom, jé ten se mi líbí toho chci, on se přizpůsobí, ale my jemu nikoli...

. A respektovat potřeby a účelu vyšlechtění jednotlivý plemen psů. Ne jenom, jé ten se mi líbí toho chci, on se přizpůsobí, ale my jemu nikoli...

Ale vždyť člověk, který se s lovečákem věnuje lovečině se mu přeci přizpůsobí, i když ho má v bytě . Ten pes přece nebyl vyšlechtěn k tomu, že by musel být venku a nemohl to být pracovní lovecký pes a zároveň gaučák, to se nijak nevylučuje.

Nevím no, já si navíc myslím, že celoroční pobyt venku v kotci pro krátkosrstého psa není dobrý ani ze zdravotního hlediska... To já zase v tomhle vidím jako lepší ten byt...

Edit.:

Já zkrátka nevím, proč je takový problém si do bytu pořídit speciálně pro to určené gaučákové plemeno...

No vidíte, a já zase nevím, proč je takový problém si pro celoroční chov venku pořídit psa s pořádným kožichem a podsadou

8.11.2020 18:31
Terven

XXX.XXX.160.10

Dobrá, zkusím to ještě jednou, ale moc šancí tomu nedávám...
Ne, nepředstavuju si pod pojmem myslivec pouze starýho komouše. Někde výše jsem psala, že jistě existují i myslivci, kteří své psy opečovávají jako členy rodiny.
Jen si prostě stojím za tímhle
Nikdo mě nepřesvědčí, že pes v majetku myslivce rovná se automaticky šťastnej a s naplněnýma potřebama.

z čehož při pochopení psanýho textu plyne, že ten lovečák v majetku myslivce může bejt šťastnej i nemusí. Že prostě fakt, že majitel je myslivec, ještě neznamená, že pes se má u něj jako v ráji.
Stejně jako lovečák v paneláku nutně nemusí být chudák - viz Odetta

8.11.2020 18:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No, já dřív znala taky jen ty zpuchlý komouše, co jen jen vyhrožovali lidem, své psy bili, trávili zvířata, a každý normální člověk je musel nesnášet...

Ale tahle generace už naštěstí vymírá, nebo je ve stavu kdy už dolezou do hospody a zpět. A ta nová generace je diky bohu mnohem lepší - jsou to lidi z lesnických oborů, nebo nadšenci.
V poslední době se v mých očích renomé myslivců (zejména těch se psy) hodně vylepšilo.

8.11.2020 18:38

Část myslivců se také stala myslivci až na základě lásky k loveckým psům. Do budoucna si s tou myšlenkou také pohrávám...

Určitě, běžte do toho! Nechat toho můžete vždycky.

8.11.2020 18:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Dobrá, zkusím to ještě jednou, ale moc šancí tomu nedávám...
Ne, nepředstavuju si pod pojmem myslivec pouze starýho komouše. Někde výše jsem psala, že jistě existují i myslivci, kteří své psy opečovávají jako členy rodiny.
Jen si prostě stojím za tímhle
Nikdo mě nepřesvědčí, že pes v majetku myslivce rovná se automaticky šťastnej a s naplněnýma potřebama.

z čehož při pochopení psanýho textu plyne, že ten lovečák v majetku myslivce může bejt šťastnej i nemusí. Že prostě fakt, že majitel je myslivec, ještě neznamená, že pes se má u něj jako v ráji.
Stejně jako lovečák v paneláku nutně nemusí být chudák - viz Odetta

Můžete to klidně zkusit i víckrát, ale já celou dobu taky nepíšu nic jiného.
Jen mi jako dostatečné nepřijde pro barváře to, co mu nabízí zadavatelka, a o tom, že bude barvář šťastný zavřený v bytě s hodinovou prochazkou denně mě prostě nepřesvědčíte, sorry.

8.11.2020 19:18
Terven

XXX.XXX.160.10

Můžete to klidně zkusit i víckrát, ale já celou dobu taky nepíšu nic jiného.
Jen mi jako dostatečné nepřijde pro barváře to, co mu nabízí zadavatelka, a o tom, že bude barvář šťastný zavřený v bytě s hodinovou prochazkou denně mě prostě nepřesvědčíte, sorry.

Jen mi jako dostatečné nepřijde pro barváře to, co mu nabízí zadavatelka, a o tom, že bude barvář šťastný zavřený v bytě s hodinovou prochazkou denně mě prostě nepřesvědčíte, sorry. “

A to jsem někde napsala? Snažila jsem se vás přesvědčit, že barvář bude šťastný zavřený v bytě s hodinovou procházkou? Četla jste vůbec, co píšu?

8.11.2020 19:39

marcelaamax napsal(a):

Jenže to přece není o tom byt versus zahrada.... Kdyby s ním jen takhle znuděně chodili po městě a pak ho dali ven do kotce, nebo ho nechali samotného na zahradě, tak to jako bude v něčem lepší?

Třeba zrovna ty dva psi, které popisuji výš - ten výmar byl chovaný celoročně venku, se štěndem se s ním chodilo i na procházky, později už moc ne, maximálně párkrát do roka a na vodítku. Na zahradě dál od baráku měl takový "pěkný výběh", kde byl celé dny sám, občas ho pustili proběhnout po zahradě. A opravdu se v zimě klepal, už není, umřel když mu bylo cca 8 roků. Ta druhá fena MOK žije v Praze v bytě, ale je lovecky vedená, a každý den s ní trénují a nalítají x km po lese a v přírodě. Jezdí s ní na zkoušky, na výcvikové pobyty atd...Všechen čas mimo práci věnují jí a zároveň je to rodinný pes, který s nimi sdílí všechno. Jezdí s nimi na dovolené, na hory, na návštěvy..

Tohle nebylo byt vs zahrada....spíš takové postesknutí, nad chudáky ohaři, co mají pohyb..... prochaju ve městě na vodítku a pochybuju, že je majitelé každý den vyváží za město.

Jinak pokud má ohař přiměřené vyžití, tak si myslím, že následně je spokojenější doma u svých lidí....beru to i podle toho, když jsem měla setra, opravdu strašně příjemnej psí společník, vyhledávájící společnost páníka...

8.11.2020 20:01

Tohle nebylo byt vs zahrada....spíš takové postesknutí, nad chudáky ohaři, co mají pohyb..... prochaju ve městě na vodítku a pochybuju, že je majitelé každý den vyváží za město.

Jinak pokud má ohař přiměřené vyžití, tak si myslím, že následně je spokojenější doma u svých lidí....beru to i podle toho, když jsem měla setra, opravdu strašně příjemnej psí společník, vyhledávájící společnost páníka...

Souhlasím.
Můj kříženej ohař zvládl i zamlada pohodlně prochrápat celé dny, pokud měl dostatek zajímavých vycházek mezi tím. Je to rozhodně milej a tvárnej pes, ale přesto jsme řešili výchovné problémy asi tak celej jeho život Páč výchovnej problém není blbým psem, ale blbým a neznalým psovodem, a když se k tomu přidá hyperaktivní hysterickej pes, je to super kombinace.

O hodinové procházce může být řeč teď, když mu je 12 let.

Jedni tu mají dvouletou výmarku, kupodivu chce hodně běhat, loví zvěř, žere odpadky a obecně je hyperaktivní. Řekla jsem jim, že to bude trvat už jen 10 let, pak se trochu zklidní.
Jiní měli jako prvního psa maliňáka, k malým dětem do bytu. V půl roce chodil na stahováku a krátkým vodítku. Pak se začal doma ohrazovat proti nespravedlnostem, tak ho museli dát rodičům na zahradu, ze který se už asi do smrti nedostane.
"Proč jste si vybrali zrovna maliňáka?" - "To byla vlastně náhoda, hledali jsme, jakýho pořídit psa, viděli jsme inzerát a zalíbil se nám" ......

8.11.2020 20:36
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak hodinová procházka denně nestačí ani mým dvěma a to nejsou ohaři.
Plus mínus hodinovou mívají tu ranní, i v tomhle počasí. Ta delší - hlavní bývá dvě hodiny a víc. Pokud se ta dlouhá někdy nezadaří tolik dlouhá, musí se jim to vynahradit jinak.
Aspoň doma cvičí, čuchají nebo dostanou něco na kousání.
A to mám furt pocit, že mají málo vyžití...

8.11.2020 20:45

Myslivec = zájmový kroužek. Oni všichni myslivci bydlí v baráku? Hm se mají :-)
Je to koníček, dost pochybuji, že s těmi psy myslivec běhá po lese denně nebo 3 4 krát týdně. Ono zas tolik psů myslivci nemají, je to totiž moc práce, vždyť si je půjčují :-)
Si z toho dělám legraci, ale prostě myslivost není práce, je to koníček,
a fakt nevěřím tomu, že s těmi psy denně makají,
jako někteří majitelé z paneláku, kteří musí, protože sousedi by je utloukli..nebo je to baví a kupovali psa kvůli využití na ten běh, spolupráci s člověkem...
spousta lidí má ohaře na běhání, na výlety,
podle mě je dobré dát mu ten lovecký výcvik, to má smysl kvůli ovladatelnosti, dala bych to povinně, pak se také může přijít na to, že je to docela zábava a třeba se dají na myslivost a nastane éra normálních myslivců :-)
ale že by každý pes musel bydlet v kotci a běhat hony
hehe děláte jak kdyby se tam lezlo denně
...co ti psi lovečtí dělají když se neloví? Sedí a klepou kosu v kotci :-)
Ať si každý koupí, co chce, akorát je potřeba, aby to nebyl ohař zavřený nevyužitý
a neovladatelný
typ "je to ohař, toho neodvolám" a podobné krávoviny.

8.11.2020 20:50

Myslivec = zájmový kroužek. Oni všichni myslivci bydlí v baráku? Hm se mají :-)
Je to koníček, dost pochybuji, že s těmi psy myslivec běhá po lese denně nebo 3 4 krát týdně. Ono zas tolik psů myslivci nemají, je to totiž moc práce, vždyť si je půjčují :-)
Si z toho dělám legraci, ale prostě myslivost není práce, je to koníček,
a fakt nevěřím tomu, že s těmi psy denně makají,
jako někteří majitelé z paneláku, kteří musí, protože sousedi by je utloukli..nebo je to baví a kupovali psa kvůli využití na ten běh, spolupráci s člověkem...
spousta lidí má ohaře na běhání, na výlety,
podle mě je dobré dát mu ten lovecký výcvik, to má smysl kvůli ovladatelnosti, dala bych to povinně, pak se také může přijít na to, že je to docela zábava a třeba se dají na myslivost a nastane éra normálních myslivců :-)
ale že by každý pes musel bydlet v kotci a běhat hony
hehe děláte jak kdyby se tam lezlo denně
...co ti psi lovečtí dělají když se neloví? Sedí a klepou kosu v kotci :-)
Ať si každý koupí, co chce, akorát je potřeba, aby to nebyl ohař zavřený nevyužitý
a neovladatelný
typ "je to ohař, toho neodvolám" a podobné krávoviny.

Když se neloví, tak se cvičí. ;)
Ale pokud člověk maká v lese, tak mít psa u sebe je super věc.

8.11.2020 20:51

No a o délce procházky to není. Za hodinu psovi tak zavařím svaly a hlavu, že domů
jdeme tak, že se kutálí z kopce.
Si to zkuste sprintovat do kopce a plnit úplně imbecilní povely jako v polovině tryskové dráhy zastavit a lehnout.
To je, když není moc času.. a když je, tak za dvě hodiny zas tolik myší nechytí..
a dnes se tak vztekala, já jí zabila myš, já nechtěla, ale běžela kolem taková vypasená, tak jsem ji klepla tím házecím na míček,
a jinou už jsme nestihly.. a jsem si rozbila tu věc na házení míčku, tak jsme dohrály
a jsme nahrané.

8.11.2020 21:13
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já si dovoím poznámku k tomu, že krátkosrstý pes venku trpí. Moje první fena byla větší kříženec typu NO. Byla docela nežravec, hlavně v mládí a měla tak krátkou srst že NO byl vedle ní jak medvěd. Přesto, v zimě jí srst tak zhoustla, že jste podsadu nerozhrnuli tak, aby byla vidět kůže. Při tak krátké srsti to bylo až neskutečné, ale nedalo se. Taky v bytě jí bylo horko a venku v zimě jí bylo dobře.
Jinak, kromě dvou hajných , kteří jsou se svými psy v pohodě, myslivce znám otce a syna, co chovají ohař a dlouhosrsté jezevčíky. A ačkoli psí jsou pracovně použitelní, jejich metody a vztah ke psům je, alespoň za mně, na rozbití úst.

8.11.2020 21:17

No a o délce procházky to není. Za hodinu psovi tak zavařím svaly a hlavu, že domů
jdeme tak, že se kutálí z kopce.
Si to zkuste sprintovat do kopce a plnit úplně imbecilní povely jako v polovině tryskové dráhy zastavit a lehnout.
To je, když není moc času.. a když je, tak za dvě hodiny zas tolik myší nechytí..
a dnes se tak vztekala, já jí zabila myš, já nechtěla, ale běžela kolem taková vypasená, tak jsem ji klepla tím házecím na míček,
a jinou už jsme nestihly.. a jsem si rozbila tu věc na házení míčku, tak jsme dohrály
a jsme nahrané.

No jasný, pes potřebuje zavařit makovici. Když musí přemýšlet, stopovat, poslouchat atd. tak se unaví o to rychleji, než když bezcílně běhá. U nás se taky kombinuje dle času a počasí - několika kilometrové výlety kolmo, lovecký výcvik, procházky v lese. Když se tenkrát makalo v lese, tak celodenní lítání po národním parku unavilo nás i psa. Nebo v létě dovolené, kde je zahrnuta cesta autem, cyklovýlet, šrumec města, hotelový pokoj a psi mrtví večer ani nehnuli brvou a ráno zase znova.

8.11.2020 21:26

juhaj napsal(a):
Já si dovoím poznámku k tomu, že krátkosrstý pes venku trpí. Moje první fena byla větší kříženec typu NO. Byla docela nežravec, hlavně v mládí a měla tak krátkou srst že NO byl vedle ní jak medvěd. Přesto, v zimě jí srst tak zhoustla, že jste podsadu nerozhrnuli tak, aby byla vidět kůže. Při tak krátké srsti to bylo až neskutečné, ale nedalo se. Taky v bytě jí bylo horko a venku v zimě jí bylo dobře.
Jinak, kromě dvou hajných , kteří jsou se svými psy v pohodě, myslivce znám otce a syna, co chovají ohař a dlouhosrsté jezevčíky. A ačkoli psí jsou pracovně použitelní, jejich metody a vztah ke psům je, alespoň za mně, na rozbití úst.

Jenže to je pes s podsadou, víte? My tady s Marcelkou mluvíme o psech, kteří tu podsadu prostě nemají. Ti mají být doma a v teple regenerovat tak, aby zvládli svůj náročný program v nehostinných podmínkách...

8.11.2020 21:40
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jenže to je pes s podsadou, víte? My tady s Marcelkou mluvíme o psech, kteří tu podsadu prostě nemají. Ti mají být doma a v teple regenerovat tak, aby zvládli svůj náročný program v nehostinných podmínkách...

Tak to ano, s ohař zkušenosti nemám. Jen jsem to brala podle toho, že se tady argumentuje jejich otužilostí.

8.11.2020 21:49

juhaj napsal(a):

To víte, no, to máte kus od kusu... I mezi pejskaři máte ty, co se psům věnují, a ty co na ně kašlou nebo jsou suroví...
Ale taky záleží, zda to třeba není jen váš subjektivní pohled. Třeba se jedná o normální výcvikovou praktiku, ale vám přijde nepatřičná, těžko říct... Ale nedivila bych se, protože jsem třebas slyšela, že někteří "myslivci" a dovolím si uvozovky, že měli problém s tím, aby se jejich psi seznamovali s jinými psy, že se kazí, či co... Nevím, je to dávno, nepamatuji si to celé, ale vzpomínka mi uvízla. Když jsme na výstavě nebo na nějaké akci, tak psy normálně seznamujeme, když je to možné, necháme pohrát, vyměníme informace a jede se dál. Nebo sem tam zaslechnu, když pes neudělal zkoušky, tak dostane co pro to...

8.11.2020 22:02
juhaj

XXX.XXX.164.121

To víte, no, to máte kus od kusu... I mezi pejskaři máte ty, co se psům věnují, a ty co na ně kašlou nebo jsou suroví...
Ale taky záleží, zda to třeba není jen váš subjektivní pohled. Třeba se jedná o normální výcvikovou praktiku, ale vám přijde nepatřičná, těžko říct... Ale nedivila bych se, protože jsem třebas slyšela, že někteří "myslivci" a dovolím si uvozovky, že měli problém s tím, aby se jejich psi seznamovali s jinými psy, že se kazí, či co... Nevím, je to dávno, nepamatuji si to celé, ale vzpomínka mi uvízla. Když jsme na výstavě nebo na nějaké akci, tak psy normálně seznamujeme, když je to možné, necháme pohrát, vyměníme informace a jede se dál. Nebo sem tam zaslechnu, když pes neudělal zkoušky, tak dostane co pro to...

No, ráda bych, aby to byl subjektivní pohled. Ale třeba zmrzlý pes a ne jeden, dále, ohař v mrazu zavřený v kufru auta 12 hodin ( myšleno kufr obyčejný, ne kufr typu kombi), nešlo o výcvik, ale o chování ke psům. O výcviku jsem jen zaslechla, tohle znám na vlastní oči, bohužel.

8.11.2020 22:11

juhaj napsal(a):
No, ráda bych, aby to byl subjektivní pohled. Ale třeba zmrzlý pes a ne jeden, dále, ohař v mrazu zavřený v kufru auta 12 hodin ( myšleno kufr obyčejný, ne kufr typu kombi), nešlo o výcvik, ale o chování ke psům. O výcviku jsem jen zaslechla, tohle znám na vlastní oči, bohužel.

No, v tom případě to je no comment... A ostuda a špatné jméno pro ty normální myslivce. A chudáci psi každopádně...

8.11.2020 22:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

juhaj napsal(a):

Vite, co je různých hovad na cvičákách?!

Ale to neznamená, že jsme tam hovada všichni, nebo že by nám to přišlo normální (a zase jsou to většinou pánové starší generace, stejně jako u těch myslivců)

9.11.2020 09:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Caty napsal(a):

Je to celkem běžný režim - pro dospělého vychovaného nenáročného psa. Štěně potřebuje více, násobně více. A puberťák koneckonců taky.
Jinak se z toho štěňátka ten vychovaný pes nevyloupne.
Nemluvě o tom, že barvář bude potřebovat více po celý život.

19.2.2021 09:30
Pavel Š.

XXX.XXX.60.2

...prokletí loveckých plemen je jejich krasa a velmi přijemna povaha, coz okouzli prostě na prvni pohled každého...

Líp to asi napsat nejde.

Kde jsou ty doby, kdy barváře chovatel neprodal ani jinému myslivci, pokud nebyl z jelenářské oblasti. Dneska už by s tím někteří jedinci chtěli chodit i na cvičák. To nevymyslíš. Co staří hajní po staletí šlechtili k obrazu svému, zničí jedna nevědomá generace......

Přidejte reakci

Přidat smajlík