Detorak

XXX.XXX.21.52
Dobrý den,
po přečtení me tady milion lidi ukamenuje, s čímž počítám, ale doufam, ze se tu najdou i takoví, kteří by me dokazali říct svuj uhel pohledu.
Mám brazilské fily, 5 fenek a 1 kluka, všichni se máme radi, ale nekdy panují neshody, dávám si pozor aby kazda fena měla stenata jen jednou za 12 mesicu, kazdy ma svou boudu, misku, dostatek jidla a veskerou peci od veterinare, dostatecny vybeh, proste idealni podminky pro psy. Fena kdyz rodi, jde odděleně od vsech, v zimě do zateplene buňky o velikosti 10m2, stenata pod kamerama na neustaly dohled, detekce pohybu kdyby nahodou přišel nevitany host, pak nasledny prodej pro rodiny s dětmi.
Všichni tu odsuzujete mnozirny, kde se trápí a tyraji psi, take to odsuzuji, ale osobne si nemyslim, ze spadam do te kategorie a verim, ze zazemi pro psy mam lepsi, nez kde jaka chovná stanice.
Prosim o vas nazor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak si zkuste představit že produkujete X štěňat po stejném otci a i kdyby nakrasno do rodin s detma, velmi lehce se může stát, že při takové produkci se v následné generaci budou krizit sourozenci (protože noví majitelé neví, kdo je otec jejich fifinky nebo Bobíka)... A vyšetření kycli, loktů, plus další nemoci na které jistě fily trpí, taky nic? Nehledě na to, jak skončí potomci vašich štěňat...
Moc nechápu co chcete tady číst, holt jste mnozitel velke rasy, jistě štěňata nedávate za děkuji, ale pěkně si namastite kapsu.
A P. S. : výborne podmínky pro psy by měla být samozřejmost, ne výsada.
Detorak

XXX.XXX.21.52
No, noví majitelé vědí, kdo je otec i matka, jsou k vidění, je k vidění úplně všechno, když nekdo chce stěně, tak ukazuju projistotu úplně vše co mam k dispozici. To že by se to do budoucna skrizilo ale není moje nezodpovednost, protože majitele by si měli říct od koho maji ty psy. A ano, cenu psů neskryvam, inu každý kdo umi pocitat asi ví kolik vydelam, jenže ony to nejsou penize zadarmo, jako že jsou stenata, necham tam matku napospas a ahoj, jsou to kolikrat i probdele noci u psů. Jen me zarazi, jak automaticky někdo jako já je to největší zlo a okamžitě se musi zrušit, znicit, ukamenovat, nejlépe zastrelit.

Detorak
napsal(a):
No, noví majitelé vědí, kdo je otec i matka, jsou k vidění, je k vidění úplně všechno, když nekdo chce stěně, tak ukazuju projistotu úplně vše co mam k dispozici. To že by se to do budoucna skrizilo ale není moje nezodpovednost, protože majitele by si měli říct od koho maji ty psy. A ano, cenu psů neskryvam, inu každý kdo umi pocitat asi ví kolik vydelam, jenže ony to nejsou penize zadarmo, jako že jsou stenata, necham tam matku napospas a ahoj, jsou to kolikrat i probdele noci u psů. Jen me zarazi, jak automaticky někdo jako já je to největší zlo a okamžitě se musi zrušit, znicit, ukamenovat, nejlépe zastrelit.
Máte ty psy vyšetřené na dědičné nemoci? Co dělají dospělí, děláte s nimi něco?
Nikdo taky nepíše, že jste největší zlo na světě. Jsou místa, kde se psi mají hůř, to je jasné. Ale měřítko "jinde je to horší" by holt nemělo stačit.
Množíte psi na neuchovněných kusech, bez zdravotních testů, pět vrhů za rok, pořád po tom samém otci, štěňata prodáváte....
Ať se vám to líbí nebo ne, tak do definice "množírna" prostě spadáte.
Chov "pro zábavu" je dle mě to, když si někdo jednou připustí fenku, protože si po ní chce nechat prcka a zbytek rozdá po známých.
I když myslím, že asi zase někdo trolí, protože si nedovedu představit, že se takovým množením někdo bude ještě "chlubit" a obhajovat ho....
Detorak

XXX.XXX.21.52
napsal(a):
Máte ty psy vyšetřené na dědičné nemoci? Co dělají dospělí, děláte s nimi něco?
Nene, úplně do detailu to nemam, ale už jsem to tady vickrat cetl, takze bych se do toho mohl pustit. No nekolikrat týdne maji volnost na nekolik hodin z vybehu, ten vybeh ktery maji je velky 200m2, pozemek pak 15.000m2, kromě mazlení a takových tych hrátek klasickych je to pak výcvik poslusnosti.
Detorak
napsal(a):
Nene, úplně do detailu to nemam, ale už jsem to tady vickrat cetl, takze bych se do toho mohl pustit. No nekolikrat týdne maji volnost na nekolik hodin z vybehu, ten vybeh ktery maji je velky 200m2, pozemek pak 15.000m2, kromě mazlení a takových tych hrátek klasickych je to pak výcvik poslusnosti.
To bych chtela vidět, jak to stíháte.
Ale co, jestli na to máte zivnost a platíte daně, tak to těm blbcům, co si koupí štěně bez dokladů po nevyšetrenych rodičích i přeju - fila do každé rodiny🤭
Detorak

XXX.XXX.21.52
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To bych chtela vidět, jak to stíháte.
Ale co, jestli na to máte zivnost a platíte daně, tak to těm blbcům, co si koupí štěně bez dokladů po nevyšetrenych rodičích i přeju - fila do každé rodiny🤭
No normálně to stihám, nic co by se nedalo zvládnout, podnikam, takže je to prostě součást pracovního dne. Takže kazdej kdo přijede, chce stěně jako mazlíčka je blbec ? Takze vsichni, kdo si koupili kdy stene od nekoho jako mazlicka jsou blbci ? Wau, nevedel jsem, ze tu jsou lidí až tak zlí.

Detorak
napsal(a):
Odkud ty psy máte? Proč nemají papíry?
Potřebujete rtg kyčlí, loktů a prověření povahy.
Fila je pes univerzální na venkov - lov, obrana lidí a majetku. Je to těžký dlouhý pes, ty rtg jsou důležité. Také nesmí mít reakci na střelbu.
Tohle je pro mě jako zájemce o štěně to první, co zjišťuji. Pak až koukám, jaký má výběh..
Když ten pes bude příbuzný 500 kusů u nás, tak je mi k ničemu. Když nemá prověřenou povahu, tak mě to nezajímá.
Fila je fila. To musí být 100 % nebo nic.
Možná se Vám prodávat daří, ale nevidíte následky - tolik psů je tady příbuzných,
což je pro kupce k ničemu, a hlavně to vede k poškození povahy i fyzicky a jsou to vážné vady. Takže když si koupím psa, o kterém nevím, z jaké linie pochází, a není označený čipem, nemá to v papírech, tak pak je pro mě vhodný leda tak na hlídání autobazaru (a to ještě ale nevím nic o povaze, třeba je to bábovka) a
štěňata z něj padat nebudou - protože hrozí, že se potkají bratr se sestrou a děti umřou nebo budou šílení a oškliví, co s nimi potom? Chápete?

Detorak
napsal(a):
No normálně to stihám, nic co by se nedalo zvládnout, podnikam, takže je to prostě součást pracovního dne. Takže kazdej kdo přijede, chce stěně jako mazlíčka je blbec ? Takze vsichni, kdo si koupili kdy stene od nekoho jako mazlicka jsou blbci ? Wau, nevedel jsem, ze tu jsou lidí až tak zlí.
...to si asi nerozumime....blbcem je v tomto případě ten, kdo si koupi na mazla stěně jakofilu bez PP po neuchovněnych, nevyšetřených rodičích....i mazlicek by měl být s PP

Takhle - když ti psi nejsou prověření prací, nevíme nic o zdraví, příbuzných,... množírna je to, kde se prostě množí psi bez nějakého systému a často.. a jednou za rok je pro velké plemeno často.....
není to týrání, pokud jsou ti psi vyšetření a tím zdraví, vrhy ne tak často, čipovaní, očkovaní, nakrmení, majitel se k nim chová pěkně, mají vyžití pro své plemeno specifické nebo podobné, povaha odpovídá plemeni,....pak ať se klidně množí a neřeknu, že je to množírna.... tečka.
napsal(a):
...to si asi nerozumime....blbcem je v tomto případě ten, kdo si koupi na mazla stěně jakofilu bez PP po neuchovněnych, nevyšetřených rodičích....i mazlicek by měl být s PP
Tak mazlíček zrovna s PP být nemusí - může to být i kříženec z útulku, ale pokud si pořizuju za nemalou částku štěně od nekoho, kdo v tomto cíleně podniká, tak mi prijde jako samozřejmost, že vím jak na tom byli rodiče se zdravím, povahou, a jestli taťka s mamkou třeba nejsou sourozenci (to že mi to nakecá ten, co mi to chce prodat neberu jako relevantní údaj)
A jinak teda nerozumím tomu, proč když je pán na svuj velkochov tak pyšný, a tak ho to baví, tak proč množí anonymně, a nezaloží si CHS (je to odeslání jedné žádosti + poplatek 2000 Kč)?
... že by proto, aby se vyhl finančáku, a kupující si pak neměli si na koho stěžovat, když se jim ten mazlíček "pokazí"...?
eli22
napsal(a):
Musí to snad být troll, protože jinak je to množka jak vyšitá a ještě to hraničí s týráním zvířat, protože "několikrát za týden mají možnost volného pohybu" tomu nasvědčuje.
Že se zadavateli nestydíte.
Je to troll - kdyby skákal okolo tolika zvířat, štěňat, a ještě podnikal, tak nemá cas na to tady vypisovat blbosti na ifauně 😉
Detorak

XXX.XXX.21.52
Ja si ale nic neobhajuju, to bych šel hlavou proti zdi Vám tady neco obhájit. Nene, nejsem troll, nevite ani v cem podnikam, nemuzute tvrdit, ze to nemuzu stihat, vzdyt je to absurdni. Jinak jsem psal ze svuj výběh maji 200m2, zbytek volneho pohybu je 15.000m2 kam jich poustim treba 4-5x tydne v prumeru na 2-4 hodinky, záleží jakou maji zrovna vychazkovou naladu a záleží na počasí.
Detorak
napsal(a):
Ja si ale nic neobhajuju, to bych šel hlavou proti zdi Vám tady neco obhájit. Nene, nejsem troll, nevite ani v cem podnikam, nemuzute tvrdit, ze to nemuzu stihat, vzdyt je to absurdni. Jinak jsem psal ze svuj výběh maji 200m2, zbytek volneho pohybu je 15.000m2 kam jich poustim treba 4-5x tydne v prumeru na 2-4 hodinky, záleží jakou maji zrovna vychazkovou naladu a záleží na počasí.
Každý, kdo někdy POCTIVĚ odchoval vrh velkého plemene ví, kolik zabere času jen úklid (teda, pokud to nemá na roštech jak prasata, nebo mu nevadí bordel🤫), a slušná péče o větší psů množství psů. A den máme 24 hodin všichni stejný, takže podle teto matematiky buď kecáte, nebo ta péče o Vaše psy nebude zase takový terno.
... anebo si tady teprve děláte marketingový průzkum trhu, a teprve zjišťujete, jestli takový byznys rozjet🤫

Detorak
napsal(a):
Napište nám odkud máte ta zvířata.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak mazlíček zrovna s PP být nemusí - může to být i kříženec z útulku, ale pokud si pořizuju za nemalou částku štěně od nekoho, kdo v tomto cíleně podniká, tak mi prijde jako samozřejmost, že vím jak na tom byli rodiče se zdravím, povahou, a jestli taťka s mamkou třeba nejsou sourozenci (to že mi to nakecá ten, co mi to chce prodat neberu jako relevantní údaj)
..tím mazlickem zrejmě pan myslel stěně, ktere se neplanuje na chov ani vystavy....jinak pokud chci psa na mazlíčka a nevyzaduju-li urcite plemeno, jdu do utulku a nepodporuju továrnu na stěňata....
Detorak

XXX.XXX.21.52
Prvni fenku a psa mam od štěňat, psa ze Želetavy a fenku z Galanty na Slovensku. Zadna chovna stanice. Zbytek jsou feny, které lidi nechtěli a zbavovali se jich prej kvuli tomu, nekteri ze od nich cekali neco jineho, druzí že neposlouchaji a tak, vetsinou jim bylo kolem roku, kdy pes proste vyvádí, proto, když nekam jde, ujistuji se, ze ty lidi ví co to je za psa a co od něj maji čekat, neprodavam nikomu, kdo me nepřesvědčí a stalo se, ze se nenasel ten spravnej majitel a šel pes i zadarmo, protože byl už odrostlej a nebo jen za náklady za cestu. Promiňte, muzu psat jen jednou za 15minut.
Detorak
napsal(a):
Prvni fenku a psa mam od štěňat, psa ze Želetavy a fenku z Galanty na Slovensku. Zadna chovna stanice. Zbytek jsou feny, které lidi nechtěli a zbavovali se jich prej kvuli tomu, nekteri ze od nich cekali neco jineho, druzí že neposlouchaji a tak, vetsinou jim bylo kolem roku, kdy pes proste vyvádí, proto, když nekam jde, ujistuji se, ze ty lidi ví co to je za psa a co od něj maji čekat, neprodavam nikomu, kdo me nepřesvědčí a stalo se, ze se nenasel ten spravnej majitel a šel pes i zadarmo, protože byl už odrostlej a nebo jen za náklady za cestu. Promiňte, muzu psat jen jednou za 15minut.
A že se ti lidi zbavují jen fen v produktivním věku 🤫
... anebo děláte "samaritána" jen těm, ze kterých jdou vytřískat prachy...? 🤮
Detorak

XXX.XXX.21.52
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A že se ti lidi zbavují jen fen v produktivním věku 🤫
... anebo děláte "samaritána" jen těm, ze kterých jdou vytřískat prachy...? 🤮
Ale ja nemůžu zato, že se jich zbavuji, dokonce jednu jsem dostal před porodem, kdy mi ji pan privezl, vylezla a ja nevedel co říct, mela za sebou dlouhou cestu nekde od Žarnovice, stres, jine prostredi, byla podrazdena, tak proste byla semnou doma v pokoji, kde i porodila, protoze bych tezko ziskaval duveru kdybych ji neukazal, ze jsem přítel a ze ji beru do sveho teritoria. Zajímavé no, nikdy jsme se nevideli, ani nevíte jak vypadám, co delam, co mam za sebou a hned vykrikujete takove obvinění, není to absurdní, kdyz vlastne vubec nic nevite? O nicem vas presvedcovat nemusim, protoze vase arogance buší do monitoru, takových soudcu je plny internet. Doporučím vam poslechnout si pisnicku Voxel - v síťi, to na vas uuuuplne sedí.
Kolik těch štěňat jste odchoval? Máte o nich nějaké informace. Jakože, ne, že dva majitele posílají fotky roztomilých štěňátek, ale máte přehled o všech svých odchovech? Co se týče zdraví, povah? Pokud je problém, berete si psa zpátky? (řekla bych, že ne, když máte jen ty psy na kterých chováte, a při takovém množství štěňat prostě nebudou všechna perfektní).
Navíc, k těm 3 fenam jste přišel tak nějak od někoho, byly problémové, jak víte, že nejsou příbuzné k tomu psovi? Proč chováte na problémovem zvířeti? Jak blízký můžete mít vztah, a jak moc dobře můžete vědět o povaze jednotlivých psů, když je máte venku, a nechodite s nimi na procházky, pokud jsem to správně pochopila, tak náplň těchto psů je rodit štěňata a bezprizorně si pobíhat po pozemku. Díky za odpovědi.

A já třeba vůbec nechápu, na co se tady ptáte nebo co chcete slyšet, když podle vás je všechno v pořádku. Já bych si od vás psa nevzala ani zadarmo. A kdo si vezme, jeho chyba.
Zajímá mě tohle:
proto, když nekam jde, ujistuji se, ze ty lidi ví co to je za psa a co od něj maji čekat, neprodavam nikomu, kdo me nepřesvědčí a stalo se, ze se nenasel ten spravnej majitel a šel pes i zadarmo, protože byl už odrostlej a nebo jen za náklady za cestu
5 fen
štěňata jednou ročně každá z nich
to je 5 vrhů štěňat každý rok
Kolik štěňat ve vrhu průměrně má fila?
Tomu prostě nerozumím. Pečlivě vybíráte, neudáte každému jen proto, abyste udal, ale nějakým způsobem se vám daří udat všechno, co máte a když ne, tak to dáte zadarmo? To se ale přece rozporuje s tím, co píšete prvně - že si vybíráte, komu prodáte. Štěně zadarmo si vezme každej mamlas.
Stejně... jestli vás chovat fily tak baví, co je tak těžkého na tom, dělat to oficiálně?
Fila je obr pes, hádám, že uchovnit ji asi není tak jednoduchý jako zařídit to samé u čivavy? Takže je to celý o tom, že něco chcete dělat, ale otravuje vás, dělat to pořádně?
Hromada otázek. Ale stejně jako vy nerozumíte názoru převážně panujícímu zde, já třeba absolutně nerozumím vašim pohnutkám a asi by mě i zajímaly.
Jako zázemí je jedna věc. Čas, pohyb... jestli u vás mají prostě fajn domov, ok. To nerozporuju. Ale nechápu to celý - proč? Proč chovat na fenách, o kterých nevíte vůbec nic, to, co zjistit můžete, si nezjistíte (vyšetření atd) a posílat do světa další takový psí mystery boxy v gigantický velikosti?

Můj pohled.....pokud má někdo 5 fen a každá má jednou ročně štěňata, tak nechápu, proč ty feny nejsou uchovněné....proč nenakrývám uchovněným psem.
A v případě, že nějaká fena nejde uchovnit, tak na ní prostě nechovám.
A pokud už teda produkuju bezpapíráky, ale hrdě hlásím, že nejsem množka, tak nevím, jestli jsem to někde nepřehlédla, ale byl tady dotaz na zdravotní testy...mají je pesani udělané??
A to ani nemluvím o tom, jestli jsou feny+pes na kterých se chová s PP....pokud ne...ani vlastně nevím, co k tomu napsat.
Vlastně to tak nějak nechápu o co tady jde....množka není jen "psi v klecích v tmavém sklepě"....pokud není zadavatel troll, tak teda napsal, jak pěkně chová bez PP a chtěl, aby mu tady lidi napsali...né vy nejste množírna, děláte to dobře??
Za mě, pokud někdo vyprodukuje čistokrevná štěňata bez PP, tak se to dá pochopit (ne omluvit) v případě, že je majitelem psa i feny a prostě jednou to neuhlídal.....a pak za mě teda ještě v případě, kdy by se jednalo o čistě účelové pracovní spojení.......
Nejsem chovatel, ale vím jak dá zabrat vrh štěňat a obzvlášť u velkých plemen, které mají početnější vrhy....kolik to dá práce a starání, kolik to zabere času pokud se chovatel štěňatům opravdu věnuje. A že když štěňata odcházejí do nových domovů, tak to sice obrečí, ale na druhou stranu se mu uleví, že už je ta demoliční četa z baráku......a jestli tohle někdo dělá pro zábavu, tak s pěti vrhy do roka je to teda koníček na plnej úvazek..

Měli jsme 7 štěňat. Obludy obludský peklo sežraly na co přišly a z pozemku tankodrom
....dostali jsme březí fenu, nepohodlná, za deset dní se narodila hromada roztomilých špekáčků
roztomilí byli asi tak 3 týdny :-)
Bydleli v kotci, ale v těch cca 2 měsících, co šli do světa, to vypadalo, že buď půjdou,
nebo půjde ten kotec, oni by ho 100% zvedli a odnesli nebo rozebrali.
Takhle chovat 5 vrhů ročně jde opravdu jen jako továrna - zavřít, vykydat, nasypat žrádlo, dolít zásobník na vodu...to je o ničem.. my na to byli 3 svéprávní + 7 dospělých psů.
Zajímá mě cena - co jsou lidé za takového psa ochotni zaplatit?
U obranářských velkých psů mě docela děsí, že nemají prověření, povaha a ty nohy, kdo je tak praštěný, že to riskne?
Nevěřím, že prodá 5 vrhů ročně, tolik fil v ČR není a nikdy nebylo.
Však psal, že fena se štěňaty zavře do místnosti o 10ti metrech a jsou tam kamery, za pár týdnů to vyndá, umyje a jdou k novým majitelům, buňka se umyje a jedeme dál. Asi takhle se to dělá, nevím. Neharaji feny ve společné domácnosti podobně? Jedna porodí 6, další 8, a další 10 s nějakým tím rozestupem. Kdo by chtěl tolik psů jak stodola?
Andrýsek3
napsal(a):
Však psal, že fena se štěňaty zavře do místnosti o 10ti metrech a jsou tam kamery, za pár týdnů to vyndá, umyje a jdou k novým majitelům, buňka se umyje a jedeme dál. Asi takhle se to dělá, nevím. Neharaji feny ve společné domácnosti podobně? Jedna porodí 6, další 8, a další 10 s nějakým tím rozestupem. Kdo by chtěl tolik psů jak stodola?
Ja nechci ani 2 vrhy zaráz - to je u velkeho plemene na mašli, pokud mám doma ještě další psy, kterým se musím věnovat, a dělám to pořádně.
sám píšete, ze jste se ujal psů, které jejich majitelé nezvládli. kolik z těch vašich rádoby odchovu majitelé zvládají?
prodáváte vaše nesocializovana štěňata jen lidem, o kterých vite, ze to zvládnou? nebo pak tihle psi končí uvazani u bran útulku nebo nedejbože kulkou myslivce, když štvou zvěř? jak víte, ze ty feny, kterých jste se ujal, jsou Fily? co když mají v genech jezevčíka, berňáka a podobně?
chováte na psech, kteří se nudí ve výběhu nebo v kotci celý den, bez práce, jak znáte povahu těch psů, aby jste věděl, že fena je třeba bazliva a není proto dobré na ní chovat? mrskate štěňata s jedním otcem pořád dokola, nedohledatelny původ.. co kdyz nějaká z tech záchraněnych fen je jeho dcera???
za mě jste jen obyčejný mnozitel.... a chudáci psi....

Lidi, to je troll, to přece není možný, to by tady v republice bylo naprosto zafilováno.
Detorak

XXX.XXX.21.52
Ano, mam k nim takovy vztah a zavřu je do 10m2 buňky aspon, kdyz uz chcete urazet, tak ať to ma hlavu a patu a neprekrucujte to, co sem psal. Buňka je samozřejmě s dírou, kterou se prochází ven do ohrady a z te ohrady je pak branka na velky pozemek. Mel sem zatím 3 vrhy i s tou co mi privezl pan. Jsme na to 2. No nic, poroucim se z teto diskuze, protože sem chtel neco napsat, ale nema to smysl, kdyz vlastne tady lide prekrouti i to co napisete a logicky jim z toho vychazi nějaká teroie, jenze kdyby jim to logicky dochazelo, nevydedukovali by si z toho, ze je nekde zaviram a tam jsou zavreni celou dobu kdybyste mi chtel nekdo fakt seriozne poradit a ukazat smer, napiste sem a poslu vam soukromi mail a muze me vším provést, prvne napisu co vim ja a co vse mam a od toho se odrazime. Dekuji a mějte se dobře.

Detorak
napsal(a):
Ano, mam k nim takovy vztah a zavřu je do 10m2 buňky aspon, kdyz uz chcete urazet, tak ať to ma hlavu a patu a neprekrucujte to, co sem psal. Buňka je samozřejmě s dírou, kterou se prochází ven do ohrady a z te ohrady je pak branka na velky pozemek. Mel sem zatím 3 vrhy i s tou co mi privezl pan. Jsme na to 2. No nic, poroucim se z teto diskuze, protože sem chtel neco napsat, ale nema to smysl, kdyz vlastne tady lide prekrouti i to co napisete a logicky jim z toho vychazi nějaká teroie, jenze kdyby jim to logicky dochazelo, nevydedukovali by si z toho, ze je nekde zaviram a tam jsou zavreni celou dobu kdybyste mi chtel nekdo fakt seriozne poradit a ukazat smer, napiste sem a poslu vam soukromi mail a muze me vším provést, prvne napisu co vim ja a co vse mam a od toho se odrazime. Dekuji a mějte se dobře.
Pročtěte si tuto stránku, dozvíte se vše potřebné. To je ten oficiální směr.
https://www.filabrasileiroclub.cz/ -> ŘÁDY -> podmínky chovu
(Když vidím chovnost C, tak mě tedy jímá hrůza. Ale ledacos to vysvětluje, přicházím s několika PP filami pravidelně do kontaktu...)
Množitel, co se tváří jako hodný majitel nechtěných fil (záchranář)?
Úplně mi zkazil pointu.
Myslela jsem, že v tom lepším případě jsou feny z jednoho vrhu a pes z jiného a tak se každý rok narodí cca 50 sourozenců s jednou směsí krve.
V tom horším případě jsem si myslela, že je to jeden vrh, který se nepodařilo prodat. A tak se každý rok narodí cca 50 sourozenců se stejnou krví.
A ono prd.
P.S. I když, těžko říct, když jsou to všechno bezpapíráci, možná to sourozenci nebo příbuzní opravdu jsou. Tolik fil a ještě bez PP v republice určitě není. To nejsou psi typu "jakoyork" nebo "skoročivava"
Detorak
napsal(a):
A jak si teda Vy představujete množírnu?
Detorak
napsal(a):
Tak se nerozčilujte, byla to trochu nadsázka, já si jen představila těch 25 štěňat zaraz, takto velkého plemene a jak se to dá udělat a vzala pár informací, které jste napsal. Dobře, tak psi zavření nejsou, to je fajn. A co ta příbuznost?

Já jen doufám, že budoucí zájemci o toto plemeno budou mít natolik rozum, že si pečlivě vyberou CHS, ze které štěndo odeberou.
napsal(a):
Já jen doufám, že budoucí zájemci o toto plemeno budou mít natolik rozum, že si pečlivě vyberou CHS, ze které štěndo odeberou.
Jj, protože odteď už budou všechny "fily" bez PP minimálně z incestu pololosourozenců, a ty další generace už bodou sami sobě babičkou, sestrou, tetou i prababičkou v jednom... 😱
A jak se tam všechny ty super vlastnosti tou příbuzenskou hezky upevní - no neberte to! 🤪

tero
napsal(a):
Odmítám množírny a to jak s PP tak bez. Na druhou stranu, když chce někdo v chovu něco dokázat, a to myslím tak, že opravdu něco dokázat a zlepšit , na jedné feně to nedokáže. I těch pět fen je někdy málo.
a k tomu jeden pes, to prostě není chov, jen rozmnožování bez dalšího cíle. což je definice množírny.

A tak to zkusil, třeba si koupí nějaké ty dobré psy a začne to dělat pořádně. Každý nějak začínal, mnoho lidí neví, že existují nějaké kluby, vyšetření,
spíše si myslím, že mu na bazoši někdo řekl, že je množírna, tak se přišel zeptat, co dělá blbě a co dál.
Kdyby ta zvířata vyšetřil a vychovával, cvičil, tak se zas tak moc neděje, že nemají papíry, pokud lidem netvrdí opak.
Takových lidí znám hodně, oni neví, že je tohle špatně, říká mi to tu každý druhý - máme štěňátka, naše fenka už má třetí, dáváme je za 5 tisíc.. akorát tento má velké psy, což je neobvyklé, ale systém vesnický naprosto běžný.
napsal(a):
A tak to zkusil, třeba si koupí nějaké ty dobré psy a začne to dělat pořádně. Každý nějak začínal, mnoho lidí neví, že existují nějaké kluby, vyšetření,
spíše si myslím, že mu na bazoši někdo řekl, že je množírna, tak se přišel zeptat, co dělá blbě a co dál.
Kdyby ta zvířata vyšetřil a vychovával, cvičil, tak se zas tak moc neděje, že nemají papíry, pokud lidem netvrdí opak.
Takových lidí znám hodně, oni neví, že je tohle špatně, říká mi to tu každý druhý - máme štěňátka, naše fenka už má třetí, dáváme je za 5 tisíc.. akorát tento má velké psy, což je neobvyklé, ale systém vesnický naprosto běžný.
Má 6 velkých zvířat a neví? V dnešní době? Ale no tak....

napsal(a):
Tomu nevěřím. Dělá to cíleně a ještě tady tvrdí, že chová pro zábavu.
Každej množák to dělá pro prachy, ať už je to množka s PP nebo bez PP.

pět vrhů štěňat velkého plemene za rok není žádná zábava a kdyby to neneslo, tak to dobrovolně nikdo nedělá.

tero
napsal(a):
Odmítám množírny a to jak s PP tak bez. Na druhou stranu, když chce někdo v chovu něco dokázat, a to myslím tak, že opravdu něco dokázat a zlepšit , na jedné feně to nedokáže. I těch pět fen je někdy málo.
Jenže tak, jak to myslíte vy, to nemůže dělat každej, i když to může myslet dobře. Do toho je potřeba hodně investovat a samozřejmě počítat s nenávratností. A dělat to jen pro dobrej pocit, že jste pro plemeno něco udělal, nikdo jiný to neocení. A následně se nabízí otázka, jestli to vůbec má smysl. Většina lidí chce gaučáka a jestli je něco zajímá, tak maximálně vzhled psa. Musí být světlej, tmavej, musí mít určitý fleky nebo čárku mezi očima. Já když to vidím, tak si říkám, ať některý plemena klidně zaniknou, bude to snad i lepší.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano je, ale nejsou anonymní, a informace o nich i o těch zvířatech jdou dohledat, takže se jim můžete vyhnout.
No s tím mám poměrně čerstvou zkušenost, když jsem na jaře sháněla štěně. ale informace, co jsem o chovce dohledala říkaly jediné...štěně z téhle CHS nebrat, i zadarmo by mohlo být drahý......teď se mi to jen potvrdilo reakcemi na inzerát dalších štěňat ve FB skupině.
A to inzerát vypadá naprosto idylka......a o tom to je....o chovech s PP jdou ty informace prostě dohledat, jde se na ně poptat a pokud je to děs a běs, tak o tom lidi pohybující se okolo daného plemene vědí.