Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2020 11:07
argoska

XXX.XXX.213.36

Dobrý den, jdu si pro radu.
Jde mi o to, jak moc může být venku (zima/mráz) štěně v nekryté pelechu, aniž by to nějakým způsobem ohrozilo jeho zdraví. Moje šestiměsíční štěně GR nebude příliš teplomilné, už ted se především večer klidí ven, jenže zatím nemáme zastřešenou ani jinak chráněnou terasu, zastřešení je v plánu bohužel až příští rok. Zatím má venku na dlažbě koberec, na něm chlupatou vetbedku, na něm pelech (typ na obrázku) a v něm chundelaté deky. Má k dispozici nevytápěnou verandu, kde má svůj velký pelech, večer dává ale právě přednost tomu chodit ven (má možnost koukat na nás dovnitř). Při dešti/větru apod. se samozřejmě bere domů, při současném počasí a teplotách to takto zatím stačilo. Chrupká tam od večera do cca 23.00, takže pár hodin, pak chodí spát s námi domů (jinak samozřejmě přes den se pohybuje střídavě venku a doma pořád, jenom večer tam chce vyloženě spát). Jde mi nyní o větší zimu a nevím moc, jak to zatím řešit. Přemýšlela jsem i o zateplené boudě, ale do ní se mi příliš nechce, nebo o jakémsi otevřeném přístřešku - viz foto, kde by měl samozřejmě pelech a deky.
Nebo pokud bude v teplém pelíšku zavrtaný, bude to stačit tak jako nyní? Jde mi také především o to, aby neprochladly klouby.
Díky moc za postřehy. Minulí psi tolik času venku (večer) netrávili, takže jsem to neřešila, navíc toto je štěně ve vývinu a navíc nemá zatím příliš podsadu.

19.11.2020 11:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pokud je ten pelech opravdu nekrytý, tak tam být nemůže. Zmokne to, zmrzne a jste v loji.
Proč jste zamítla zateplenou boudu? Je to nejlepší řešení, pakliže psa nemůžete brávat dovnitř. Tu stačí dát někam do závětří a do stínu.
Otevřený přístřešek je k ničemu, naprší mu tam.
Potřebujete, aby tam nepršelo, netáhlo, nefoukalo, aby jeho domeček izoloval, větral, ale zároveň se dal vydýchat.
Krytá zastřešená veranda s pevnou podlahou a se stěnami (např. my máme plexisklové) to částečně splňuje, i kdyby měla mít trvale otevřené dveře na zahradu; tam opravdu stačí dát pelíšek. Zdravý, suchý a nasrstěný pes tam bude v pořádku. Taková veranda většinou také udrží dost tepla, aby tam nezamrzala v zimě přes noc voda.
Ale to, co popisujete, není vhodné ani pro dospělého zlaťáka, natožpak pro štěně.
Buďto štěněti postavte boudu, nebo upravte verandu, nebo ho zkrátka berte domů.

19.11.2020 11:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Souhlasím s Varaxi, až na ty ,,pelíšky" všeobecně. Mí psi, i psi rodiny, měli vždycky v boudě seno, protože to jsme měli k dispozici a psi navíc krásně voněli Teď mám od koňáků k dispozici slámu, tak beru tu a voní mi taky Ale když sáhnu v zimě na cokoliv jiného, koberec, matraci deku....všechno je nepříjemně studící, zvlhlé. A to myslím vražené v boudě, ne na dešti a mrazu. Netuším, jak v té verandě, s tím zkušenost nemám. Mí psi rádi leží na dlažbě, na které mají umělou trávu. Máme kvalitní, z tenisových kurtů, je taková ,,hustá" .Vlhkost proteče a ten vlas je suchý a ,,teplý"- izoluje od země.

19.11.2020 12:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jaj, nepřesnost. :)
Pelíšek ne do boudy, ale na verandu. I když si teda myslím, že pes s pelíškem v boudě je na tom stále lépe, než pes s pelíškem bez boudy...
Ve velkém větraném prostoru verandy pelech snáze uschne z té běžné procházkové psí vlhkosti, navíc na verandě ten pes může popojít, když leží ve vlhkém, a lehnout si vedle do suchého, i kdyby na podlahu. Což v boudě nelze, pes z vydýchané boudy většinou nevyleze a pak v tom zvlhlém leží.
Mokrého psa, který se koupal nebo dlouho běhal v pořádném dešti, nedám na pelíšek ani do boudy, dokud neuschne. Jednak je to prevence proti zimě a jednak je to prevence proti zapařeninám.
Do boudy je nejlepší sláma. Není-li k dispozici, tak se mi nejlépe osvědčil koberec a na něj na střídačku staré zimní bundy.
Se senem, hoblinami a dalšími zemědělskými podestýlkami zkušenosti nemám.

19.11.2020 12:33
argoska

XXX.XXX.213.36

Jenom chci v návaznosti na odpovědi upřesnit, že pes v žádném případě nechodí domů do svých pelechů v mokrém stavu (ani packy), ani tak nezůstává, že by třeba tak ležel na zahradě. Pokud je mokrý z procházky a nestihne uschnout, utírám ho do sucha. (A veranda je normálně "doma", je to místnost v domě, akorát je tam kvůli němu snížená teplota, ale stejně se pohybuje po domě s námi). Co se týče toho pelíšku na terase, pokud prší nebo je jiné šeredné počasí, uklízí se pes i s pelechem, takže žádný mokrý pelech není (jen to není komfortní to pořád hlídat). Pes je jinak "domácí", je pořád s námi doma, pouze nejspíš v tomto obodí na něho začítá být doma příliš teplo a do té místnosti (veranda), kde má také pelíšek, večer nechodí, chce ven a zároveň být co nejblíže nás. Co se týče té boudy, nemyslím si právě, že by tam byl , je hodně vázán na nás a potřebuje mít kontakt (vidí na nás) nebo si nás chodí párkrát "zkontrolovat" a jde zase ven. Jemu by nejvíc vyhovovalo ležet doma u otevřených terasových dveří a čumět ven (což zase pochopitelně není možné pro nás). Nad tou boudou budu přemýšlet, ale při lepším počasí a v létě bude pravděpodobně úplně k ničemu.

19.11.2020 12:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

argoska napsal(a):
Jenom chci v návaznosti na odpovědi upřesnit, že pes v žádném případě nechodí domů do svých pelechů v mokrém stavu (ani packy), ani tak nezůstává, že by třeba tak ležel na zahradě. Pokud je mokrý z procházky a nestihne uschnout, utírám ho do sucha. (A veranda je normálně "doma", je to místnost v domě, akorát je tam kvůli němu snížená teplota, ale stejně se pohybuje po domě s námi). Co se týče toho pelíšku na terase, pokud prší nebo je jiné šeredné počasí, uklízí se pes i s pelechem, takže žádný mokrý pelech není (jen to není komfortní to pořád hlídat). Pes je jinak "domácí", je pořád s námi doma, pouze nejspíš v tomto obodí na něho začítá být doma příliš teplo a do té místnosti (veranda), kde má také pelíšek, večer nechodí, chce ven a zároveň být co nejblíže nás. Co se týče té boudy, nemyslím si právě, že by tam byl , je hodně vázán na nás a potřebuje mít kontakt (vidí na nás) nebo si nás chodí párkrát "zkontrolovat" a jde zase ven. Jemu by nejvíc vyhovovalo ležet doma u otevřených terasových dveří a čumět ven (což zase pochopitelně není možné pro nás). Nad tou boudou budu přemýšlet, ale při lepším počasí a v létě bude pravděpodobně úplně k ničemu.

My máme boudu pro samojeda a je v ní párkrát do roka, buďto velké bouřky, kdy prší už všude, nebo podobně vánice, či mrazech nad -10st...a to taky jen v noci. Ale chápu vás, že bouda na terase by vám tam možná většinu roku jen překážela. Nechala bych to jak je. Na nějakou paletu či podlážku bych hodila něco na ležení(pelech, matraci, atd) to samé dovnitř na verandu. Nejdou na verandu udělat psí dvířka? Nám tedy nikam, máme prosklené věškeré dveře a nic takového jako verandu či chodbu.

19.11.2020 12:49
Varaxi

XXX.XXX.1.226

argoska napsal(a):

Edit:
Vy máte terasu a verandu a jsou to dvě samostatné věci? Já to spatlala dohromady...
mmnt

19.11.2020 13:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jak to u Vás vlastně funguje? Pes bývá doma i venku a Vy mu děláte vrátného? V případě, že nikdo není doma, je pes venku?
Kde bude bývat pes v budoucnosti?

Pakliže děláte vrátného a, když to nejde, je pes doma, pak samozřejmě nepotřebujete ani boudu, ani zastřešenou terasu, prostě až si pes řekne, že chce domů, tak ho pusťte.
Pakliže pes bývá venku i v době, kdy ho nikdo nemůže vzít domů, tak prostě potřebuje boudu (nebo něco, co ji bude suplovat, buďto tu terasu, nebo garáž nebo zahradní domek, prostě něco).

19.11.2020 13:08
argoska

XXX.XXX.213.36

Varaxi napsal(a):
Edit:
Vy máte terasu a verandu a jsou to dvě samostatné věci? Já to spatlala dohromady...
mmnt

Ano, veranda je normální místnost v domě, kam se vchází zvenku vchodovými dveřmi, ale ze strany ulice (teď mě napadlo, jestli to třeba neoznačuji jinak, než je to chápáno jinde :-), a je z obrácené strany, než terasa, která navazuje na obývák. Veranda a terasa spolu nijak nesouvisí.
Já nevím, jestli jsem to vůbec napsala nějak srozumitelně , prostě pes je domácí, akorát v tomto období mu doma začíná být z důvodu topení teplo, tak vyžaduje chodit ven na terasu, která není nijak krytá, tak řeším, jak ho tam pohodlně uvelebit, pokud by to šlo bez boudy, pokud by to nešlo, asi do ní zainvestuju , co bych pro něho neudělala
Nějak razantně snížit topení bohužel nejde, v domácnosti se nachází trvale zdravotně indisponovaná osoba.

19.11.2020 13:13
argoska

XXX.XXX.213.36

Varaxi napsal(a):
Jak to u Vás vlastně funguje? Pes bývá doma i venku a Vy mu děláte vrátného? V případě, že nikdo není doma, je pes venku?
Kde bude bývat pes v budoucnosti?

Pakliže děláte vrátného a, když to nejde, je pes doma, pak samozřejmě nepotřebujete ani boudu, ani zastřešenou terasu, prostě až si pes řekne, že chce domů, tak ho pusťte.
Pakliže pes bývá venku i v době, kdy ho nikdo nemůže vzít domů, tak prostě potřebuje boudu (nebo něco, co ji bude suplovat, buďto tu terasu, nebo garáž nebo zahradní domek, prostě něco).

Ano, přesně tak, děláme vrátného V případě, že doma nikdo není, je pes doma (ale to je mimořádné, vlastně jen v případě nějaké mimořádnosti nebo nákupů apod....). Pes je a bude "domácí", doma má vícero pelechů, podle toho, kam se s námi přesouvá.
Pokaždé, když chce domů, tak je samozřejmě vpuštěn, řeším situaci, kdy si tam spokojeně spí, jak ho tam uvelebit, aby to pro něho bylo komfortní a nějak nenastydnul apod. (v podstatě je mi to blbý přiznat, ale netuším, jestli, pokud je psovi zima, tak to dá nějak najevo např., tím, že se sebere a chce domů nebo by tam spal s nadsázkou až do zmrznutí).

19.11.2020 13:18
Varaxi

XXX.XXX.1.226

argoska napsal(a):
Ano, přesně tak, děláme vrátného V případě, že doma nikdo není, je pes doma (ale to je mimořádné, vlastně jen v případě nějaké mimořádnosti nebo nákupů apod....). Pes je a bude "domácí", doma má vícero pelechů, podle toho, kam se s námi přesouvá.
Pokaždé, když chce domů, tak je samozřejmě vpuštěn, řeším situaci, kdy si tam spokojeně spí, jak ho tam uvelebit, aby to pro něho bylo komfortní a nějak nenastydnul apod. (v podstatě je mi to blbý přiznat, ale netuším, jestli, pokud je psovi zima, tak to dá nějak najevo např., tím, že se sebere a chce domů nebo by tam spal s nadsázkou až do zmrznutí).

Je zdravý? Nemá nějaký hendikep? Umí si říct, že chce domů?

19.11.2020 13:23
argoska

XXX.XXX.213.36

Varaxi napsal(a):
Je zdravý? Nemá nějaký hendikep? Umí si říct, že chce domů?

Ano všechno :-) Hendikep nemá žádný.

19.11.2020 13:27
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Taky řeším podobnou věc. Naše psina (půlroční xNO) má na zápraží zateplenou boudu, ale nespí v ní. Chodit do ní umí, když byla malinká, tak jsem jí tam unavenou dala, spala tam, ale pak se probudila a šla si klidně lehnout ven na trávu/betonové zápraží před boudou- myslela jsem že jí je v boudě teplo a s podzimem jí to přejde. Zkoušela jsem do boudy dávat i různý "podklad", nic se nezměnilo. Spala venku, tak jsem jí na zápraží dala dřevěnou paletu,dřevenou izolaci od zdi a pelech. Pořád jsem ale doufala, že až začne být chledněji, tak bude spát v boudě.
Bohužel pelech sice není přímo na dešti, ale střecha ho moc nepřesahuje, takže při větru se stane, že na něj naprší. Zatím nebyl mokrý nikdy celý, ale i tak z toho mám špatný pocit. Zvažuju odebrání pelechu, jestli jí to donutí spát v boudě, ale bojím se že ne a bude spát na betonu.
Z boudy má přehled, dokonce už má druhou (větší) boudu a nespí ani v nové... Psina má přístup i domů, tam spát nechce.

19.11.2020 13:28
Varaxi

XXX.XXX.1.226

argoska napsal(a):
Ano všechno :-) Hendikep nemá žádný.

Tak to se na nějakou boudu vykašlete. Až bude chtít domů, tak si řekne.

19.11.2020 13:31
Varaxi

XXX.XXX.1.226

MajkaP napsal(a):
Taky řeším podobnou věc. Naše psina (půlroční xNO) má na zápraží zateplenou boudu, ale nespí v ní. Chodit do ní umí, když byla malinká, tak jsem jí tam unavenou dala, spala tam, ale pak se probudila a šla si klidně lehnout ven na trávu/betonové zápraží před boudou- myslela jsem že jí je v boudě teplo a s podzimem jí to přejde. Zkoušela jsem do boudy dávat i různý "podklad", nic se nezměnilo. Spala venku, tak jsem jí na zápraží dala dřevěnou paletu,dřevenou izolaci od zdi a pelech. Pořád jsem ale doufala, že až začne být chledněji, tak bude spát v boudě.
Bohužel pelech sice není přímo na dešti, ale střecha ho moc nepřesahuje, takže při větru se stane, že na něj naprší. Zatím nebyl mokrý nikdy celý, ale i tak z toho mám špatný pocit. Zvažuju odebrání pelechu, jestli jí to donutí spát v boudě, ale bojím se že ne a bude spát na betonu.
Z boudy má přehled, dokonce už má druhou (větší) boudu a nespí ani v nové... Psina má přístup i domů, tam spát nechce.

Já naučila kdysi našeho na boudu tak, že jsem tam jednou dvakrát šla s ním a dala jsem mu tam jako pelíšek svou nošenou zimní bundu.
Nemusí to zabrat, ale za pokus to stojí.

19.11.2020 13:37
MajkaP

XXX.XXX.92.16

Varaxi napsal(a):
Já naučila kdysi našeho na boudu tak, že jsem tam jednou dvakrát šla s ním a dala jsem mu tam jako pelíšek svou nošenou zimní bundu.
Nemusí to zabrat, ale za pokus to stojí.

Jako malá tam měla deku od feny, pak jsem zkoušela svoje oblečení i ten pelech , na kterém spí venku. Bohužel nic. Občas tam vleze a chvilku hrabe (má tam teď dřevitou vlnu), ale nikdy tam ráno nemá vyležené místo.

19.11.2020 13:55
assil

XXX.XXX.122.3

MajkaP napsal(a):
Jako malá tam měla deku od feny, pak jsem zkoušela svoje oblečení i ten pelech , na kterém spí venku. Bohužel nic. Občas tam vleze a chvilku hrabe (má tam teď dřevitou vlnu), ale nikdy tam ráno nemá vyležené místo.

Ale NO je taky pes s hustou podsadou, pro ty teď ještě žádná zima není.

19.11.2020 14:11
domi.t

XXX.XXX.131.130

Pohybujem sa v okruhu polovníkov a tí razia teoriu, že pes má byť(spať) bud vonku alebo vnútri,nič medzitým. Čiže žiadne prechody a majitel ako vrátník. Nesúdim, či je to dobrý alebo zlý názor, každému psovi a jemu majiteľovi vyhovuje niečo iné.

Tiež mám GR, ktorá bojkotuje spanie vovnútri. Niekoľko týždňov som ju presviedčala,prosila,lákala, vyhrážala sa,až som to vzdala a pochopila, že tadialto cesta nevedie. Povaha aziata sa v nej nezaprie. Nefret má búdu zateplenú zvonku aj zvnútra, v závetrí, pod altánkom, s dvomi miestnosťami. Minulý rok zožrala seno aj drevitú vlnu,tento rok to nevidím inak. Zatiaľ tam má len vetbedku,aj to je velký úspech.Tak aspoň dbám na to,aby mala cez deň vela pohybu, vždy vlažnú až teplú vodu v miske. Taktiež je veľmi dobre,ak pes,čo spáva vonku,je nasvalený, má možnosť pohybu po celej záhrade,nielen v koterci. A začala som pridávať starý dobrý Roboran a teda vidím,že zrejme účinkuje,lebo levica sa začína kvalitne nasrsťovať.

Ako je vonku tma, vypýta sa von, dostane večeru a sama si zalezie do búdy,ani sa neobzrie. Ale ona je veľmi teritoriálny pes, stráži celý pozemok z vyvýšeného miesta a vydrží tak celé hodiny. Búdu má zafixovanú ako SVOJ domček a zaujímavé je,že hoci je búda z dreva,nikdy ju neobhrýzala. Zožrala drevenú lavicu, opierky na záhradnom nábytku,kopu dreva..ale SVOJ domček je ako nový. Predošlá retrieverka v búde nespala ani raz, tá celý život prespala na ovčom rúne v obývačke pri krbe. Vedela,čo bolo dobré

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.11.2020 15:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

domi.t napsal(a):
Pohybujem sa v okruhu polovníkov a tí razia teoriu, že pes má byť(spať) bud vonku alebo vnútri,nič medzitým. Čiže žiadne prechody a majitel ako vrátník. Nesúdim, či je to dobrý alebo zlý názor, každému psovi a jemu majiteľovi vyhovuje niečo iné.

Tiež mám GR, ktorá bojkotuje spanie vovnútri. Niekoľko týždňov som ju presviedčala,prosila,lákala, vyhrážala sa,až som to vzdala a pochopila, že tadialto cesta nevedie. Povaha aziata sa v nej nezaprie. Nefret má búdu zateplenú zvonku aj zvnútra, v závetrí, pod altánkom, s dvomi miestnosťami. Minulý rok zožrala seno aj drevitú vlnu,tento rok to nevidím inak. Zatiaľ tam má len vetbedku,aj to je velký úspech.Tak aspoň dbám na to,aby mala cez deň vela pohybu, vždy vlažnú až teplú vodu v miske. Taktiež je veľmi dobre,ak pes,čo spáva vonku,je nasvalený, má možnosť pohybu po celej záhrade,nielen v koterci. A začala som pridávať starý dobrý Roboran a teda vidím,že zrejme účinkuje,lebo levica sa začína kvalitne nasrsťovať.

Ako je vonku tma, vypýta sa von, dostane večeru a sama si zalezie do búdy,ani sa neobzrie. Ale ona je veľmi teritoriálny pes, stráži celý pozemok z vyvýšeného miesta a vydrží tak celé hodiny. Búdu má zafixovanú ako SVOJ domček a zaujímavé je,že hoci je búda z dreva,nikdy ju neobhrýzala. Zožrala drevenú lavicu, opierky na záhradnom nábytku,kopu dreva..ale SVOJ domček je ako nový. Predošlá retrieverka v búde nespala ani raz, tá celý život prespala na ovčom rúne v obývačke pri krbe. Vedela,čo bolo dobré

To snad ani není možný, jaké byla ještě nedávno Nefretka malé mimiňo....to je hrozný, jak to letí...

19.11.2020 15:32
GAELLE

XXX.XXX.66.235

domi.t napsal(a):

Krásná bouda. a má i své číslo popisné :D
Tady je aspoň vidět jak je každý pes jiný ačkoliv plemeno zůstává stejné.
Posílám pomazlení Nefret. Moc vám to spolu sluší.

19.11.2020 17:06
domi.t

XXX.XXX.208.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To snad ani není možný, jaké byla ještě nedávno Nefretka malé mimiňo....to je hrozný, jak to letí...

Ani nehovorte! Na nej vidím,ako starnem🙄 Začiatkom marca oslavujeme dva roky😉

19.11.2020 17:08
domi.t

XXX.XXX.208.120

GAELLE napsal(a):
Krásná bouda. a má i své číslo popisné :D
Tady je aspoň vidět jak je každý pes jiný ačkoliv plemeno zůstává stejné.
Posílám pomazlení Nefret. Moc vám to spolu sluší.

Mockrat ďakujeme😍Bdu som stavala spoločne s tatinom a bol to zábavný "projekt".

Áno,má rovnaké popisné číslo ako my👏🏻A dokonca aj brat má rovnaké popisné číslo v novom byte😉Ta 38-ka je nám asi súdená.

19.11.2020 17:16
GAELLE

XXX.XXX.66.235

domi.t napsal(a):
Mockrat ďakujeme😍Bdu som stavala spoločne s tatinom a bol to zábavný "projekt".

Áno,má rovnaké popisné číslo ako my👏🏻A dokonca aj brat má rovnaké popisné číslo v novom byte😉Ta 38-ka je nám asi súdená.

to je hezké. já mám na chatě 51. . Argo měl známku 1275 tu dostal když jsme ho přihlásili. A skončil u mne na dvoře číslo domu 215/7. Jen přesmyčka těch čísel. a jinak pětku mám oblíbené číslo.

19.11.2020 23:02
user789456123

XXX.XXX.174.235

lesnížínka napsal(a):
Souhlasím s Varaxi, až na ty ,,pelíšky" všeobecně. Mí psi, i psi rodiny, měli vždycky v boudě seno, protože to jsme měli k dispozici a psi navíc krásně voněli Teď mám od koňáků k dispozici slámu, tak beru tu a voní mi taky Ale když sáhnu v zimě na cokoliv jiného, koberec, matraci deku....všechno je nepříjemně studící, zvlhlé. A to myslím vražené v boudě, ne na dešti a mrazu. Netuším, jak v té verandě, s tím zkušenost nemám. Mí psi rádi leží na dlažbě, na které mají umělou trávu. Máme kvalitní, z tenisových kurtů, je taková ,,hustá" .Vlhkost proteče a ten vlas je suchý a ,,teplý"- izoluje od země.

Tak s tím senem/slámou musím souhlasit,prarodiče měli Labradora,ten taky měl postavenou boudu...no teda byl to spíš takový malí domeček,jako malá jsem se tam schovávala.Měl to tam vždy hodně vystlaný senem aby mu nebyla zima.Každý večer se seno vyměnilo aby nebylo vlhké nebo tak...Pejskovi se tam moc líbilo .

Přidejte reakci

Přidat smajlík