Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2020 09:48
czdann

XXX.XXX.54.150

Ahoj všem.
Před dvěma lety jsme vzali do péče trpasličího pudla, já předtím nikdy psa neměla ani netrénovala, každopádně je velmi inteligentní - povely sedni, ke mě a k noze jsem ho naučila v podstatě za dva dny, chápe spoustu věcí velmi rychle, je hravý a veselý a hlavně ho učení nových věcí opravdu baví. Chtěla bych ho naučit aport, takže jdu pro radu. Jak s takovým povelem začít v případě, že jakmile vidí jakoukoliv hračku, začne vyvádět a když mu ji dám do tlamy, odběhne a vyzývá mě k honičce?
Moc děkuji za všechny rady a tipy

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2020 10:15

Já osobně učila psa na dřevěném kozlíku, který ale nikdy nedostával na hraní. Věděl, že kozlík = práce. Nejdřív jsem ho učila na povel objekt držet a pouštět (přebírat a odevzdávat), pak jsme teprve trénovali přinášení samotné.

Nedávno jsem četla jeden článek na toto téma, a postup se mi zdál zajímavý. Přikládám k nahlédnutí odkaz.

https://www.bohemiawillow.cz/novinky/clanky/aporterem-snadno-a-relativne-rychle-aneb-jak-jsem-naucila-herinku-aportovat/

22.11.2020 10:53

Já mám tři goldeny, od kterých se jaksi očekává, že by měli aportovat, a u každého jsem to učila trošku jinak.
První fenu aport absolutně nezajímal, takže tam jsme s hravou formou moc nepochodili, u ní jsem začínala od konce. Začínali jsme s dřevěným kozlíkem, dala jsem jí ho do huby, říkala drž a případně jí jemně přidržovala čelisti. Po odebrání pochválila a dala pamlsek. Pak jsem postupně učila, aby si ho vzala sama, přecházela níž k zemi a než jsem ho hodila úplně na zem, tak jsem ho ještě nejdřív opírala o moji botu. Postupně jsem přecházela na dummy a pak nakonec na zvěř.
U psa a nejmladší fenky to bylo jednoduchý, stačilo vidět druhého psa, jak pracuje, a hravá forma, nakonec hrozně moc velké chválení, spíš až šaškování, pes se pak může přetrhnout aktivitou. A samozřejmě musí být i bomba pamlsek, nejlíp nějaký masíčko.

22.11.2020 12:19
czdann

XXX.XXX.54.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já mám tři goldeny, od kterých se jaksi očekává, že by měli aportovat, a u každého jsem to učila trošku jinak.
První fenu aport absolutně nezajímal, takže tam jsme s hravou formou moc nepochodili, u ní jsem začínala od konce. Začínali jsme s dřevěným kozlíkem, dala jsem jí ho do huby, říkala drž a případně jí jemně přidržovala čelisti. Po odebrání pochválila a dala pamlsek. Pak jsem postupně učila, aby si ho vzala sama, přecházela níž k zemi a než jsem ho hodila úplně na zem, tak jsem ho ještě nejdřív opírala o moji botu. Postupně jsem přecházela na dummy a pak nakonec na zvěř.
U psa a nejmladší fenky to bylo jednoduchý, stačilo vidět druhého psa, jak pracuje, a hravá forma, nakonec hrozně moc velké chválení, spíš až šaškování, pes se pak může přetrhnout aktivitou. A samozřejmě musí být i bomba pamlsek, nejlíp nějaký masíčko.

A jak jste ji donutila vzít si kozlík do tlamy? Ten můj si ho sám nevezme, jedině když ho vyprovokuju hrou, jenže to hned začne štěkat a skákat a kouše to. A hlavně neustále sleduje jen ruku, ze které mu dávám pamlsek.

22.11.2020 12:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem psa aport začala učila přesně tak, jak se nemá . Prostě jsem mu házela hračky a u toho rovnou říkala aport. Nějaké držení jsem nejdřív vůbec neučila. No a taky to podle toho vypadalo, pes mi nadšeně vyběhl pro aport, donesl ho sice ke mě a sednul, ale okamžitě mi ho flusal k nohám. A s tím jsme bojovali dlouho, i když jsem to pak úplně přestala učit jako celek, ale začala trénovat hlavně to držení a pouštění samostatně. Nakonec se zadařilo.

No a feně jsou 2 roky a aport ještě neumí . Zatím jsme ve fázi, že pro hračky jakékoli nadšeně běhá a nosí mi je (bez povelu), a samostatně trénujeme drž a pusť... Ale ještě nemám odvahu to spojit dohromady .

Ale teď mě napadá, jestli zadavateli jde vyloženě o "ukázkový" aport (s vyběhnutím na povel, s předsednutím a puštěním hračky na povel), nebo jestli mu jde jen o to, že mu pes s hračkou zdrhá a chce, aby mu jí nosil? V tom druhém případě bych na to šla přes dvě stejné hračky - jednu hodit, a když se s ní pes blíží k vám, tak vyměnit za druhou.

22.11.2020 12:37

Myslím, že "aport" je právě to držení ne ten běh....

22.11.2020 12:38
czdann

XXX.XXX.54.150

marcelaamax napsal(a):
Já jsem psa aport začala učila přesně tak, jak se nemá . Prostě jsem mu házela hračky a u toho rovnou říkala aport. Nějaké držení jsem nejdřív vůbec neučila. No a taky to podle toho vypadalo, pes mi nadšeně vyběhl pro aport, donesl ho sice ke mě a sednul, ale okamžitě mi ho flusal k nohám. A s tím jsme bojovali dlouho, i když jsem to pak úplně přestala učit jako celek, ale začala trénovat hlavně to držení a pouštění samostatně. Nakonec se zadařilo.

No a feně jsou 2 roky a aport ještě neumí . Zatím jsme ve fázi, že pro hračky jakékoli nadšeně běhá a nosí mi je (bez povelu), a samostatně trénujeme drž a pusť... Ale ještě nemám odvahu to spojit dohromady .

Ale teď mě napadá, jestli zadavateli jde vyloženě o "ukázkový" aport (s vyběhnutím na povel, s předsednutím a puštěním hračky na povel), nebo jestli mu jde jen o to, že mu pes s hračkou zdrhá a chce, aby mu jí nosil? V tom druhém případě bych na to šla přes dvě stejné hračky - jednu hodit, a když se s ní pes blíží k vám, tak vyměnit za druhou.

Jde mi jen o to, aby mi hračku přinesl Venku totiž rád běhá, jenže když mu hodím míček, tak za ním sice běží, ale potom dělá skopičiny a nechce mi ho dát, natož aby mi ho sám přinesl a taková hra potom nebaví mě

22.11.2020 13:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že "aport" je právě to držení ne ten běh....

Tak "aport" je celý cvik, od vyběhnutí až po přinesení, předsednutí a puštění .

Jde mi jen o to, aby mi hračku přinesl Venku totiž rád běhá, jenže když mu hodím míček, tak za ním sice běží, ale potom dělá skopičiny a nechce mi ho dát, natož aby mi ho sám přinesl a taková hra potom nebaví mě

V tom případě si pořiďte dvě úplně stejné hračky a naučte psa jednu hračku měnit za druhou, stejnou. Já jsem u feny používala i šňůru, a když bylo potřeba, tak jsem si ji s hračkou prostě mechanicky přitáhla. A nebo obráceně - dát hračku na šňůru.

22.11.2020 13:12

Nehonit- nevšímák , on pes zjistí- aby to zjistil, že pokud chce zábavu, musí to donést ke zdroji...

22.11.2020 13:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nehonit- nevšímák , on pes zjistí- aby to zjistil, že pokud chce zábavu, musí to donést ke zdroji...

Tak tohle taky neplatí u každého psa. Moje fena by si s hračkou klidně lítala hodinu sama a bavila se sama - hodí si hračku, číhá na ní, chytí si ji, neustále si ji vyhazuje do vzduchu, třepe s ní, nebo s ní jen tak lítá dokola a má z toho radost. Fakt mě k tomu nepotřebovala . Nakonec pomocí té šňůry a výměny za druhou hračku, o kterou jsme se následně tahali nebo tak, se povedlo. Ale jsem si jistá, že kdybych ji prostě nechala ať si to zjistí sama, tak jsme se nehli z místa.

Ale s tím že nehonit souhlasím. Nehonit a taky násilně hračku nebrat... To je pak logický, že pes s ní bude utíkat.

22.11.2020 13:17

czdann napsal(a):
A jak jste ji donutila vzít si kozlík do tlamy? Ten můj si ho sám nevezme, jedině když ho vyprovokuju hrou, jenže to hned začne štěkat a skákat a kouše to. A hlavně neustále sleduje jen ruku, ze které mu dávám pamlsek.

Otevřít hubu a dát ho do ní, jinak to nepůjde. Měli jsme to stejně, ale pochopila.

22.11.2020 13:18

marcelaamax napsal(a):

V tom případě si pořiďte dvě úplně stejné hračky a naučte psa jednu hračku měnit za druhou, stejnou. Já jsem u feny používala i šňůru, a když bylo potřeba, tak jsem si ji s hračkou prostě mechanicky přitáhla. A nebo obráceně - dát hračku na šňůru.

stále si myslím, že jen to držení a přredání....

22.11.2020 13:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

stále si myslím, že jen to držení a přredání....

Jakože aport je jen o tom, že si psa posadíte před sebe, dáte mu na povel "drž" do huby hračku a na povel "pusť" ji dá zase pes vám?

A ten zbytek, kdy pes z pozice u nohy pro aport na povel "aport" vybíhá, přibíhá k vám a předsedá - to se jmenuje jak?

22.11.2020 13:20

marcelaamax napsal(a):

No, já jsem viděla dokonce, že to nakonec učili na jabko, teda aport z vody, protože pes nic jinýho přinýst nechtěl.

22.11.2020 13:39
czdann

XXX.XXX.54.150

marcelaamax napsal(a):

Jak myslíte měnit? Jednu hodím, on za ní vyběhne, vezme ji do tlamy a začne s ní běhat, pak se většinou zastaví, pustí ji a štěká na mě a čeká, když jdu směrem k němu, znovu ji vezme a utíká tou druhou mám tedy dělat co? Když třeba zavolám "ke mě" tak hračku pustí a přiběhne bez ní. To s tou šňůrou mi ale přijde jako fajn nápad, jen jsem si na 100% jistá že se začne přetahovat a nevím když na něj u toho budu volat třeba "přines" tak jestli to slovo zrovna bude vůbec vnímat Snad by mohl, přijde mi fakt chytrej (když chce )

22.11.2020 13:51

Proto se u učení aportu nezačíná tím, že hračku hodíte a pes za ní běží. Nejdřív se musí naučit, co s ní má udělat. Takže mám psa u sebe, třeba si ho posadím, řeknu aportovací povel, dám mu hračku do huby a hned vezmu zpátky (než stihne začít tahat) a pochválím, odměním. Nejlepší je použít nějakou jinou hračku, než je zvyklej, aby mu to nepřipomínalo jeho obvyklý hrací mechanismy.
A postupně budete prodlužovat moment, kdy má hračku v hubě.
Jde o to, aby pochopil, že je žádáno držet hračku v hubě a dát vám ji do ruky.
Postupně dojdete k tomu, že vydrží s hračkou v hubě pár vteřin a umí vám ji odevzdat. Pak se může přidávat další obtížnost (pes vezme hračku ze země a dá vám ji, přidáte vzdálenost, přidáte odhození hračky a pes pro ni dojde a podá vám ji, atd).

Mě by se to pejska učit nechtělo, pokud to nemá v sobě, což evidentně nemá. Já se radši přizpůsobím tomu, co on považuje za hru :)
Můj pes není aportovací, radši hračky demoluje. Jakmile pochopil, že aport je o odevzdání hračky, řekl, ať si na to najdu nějakýho jinýho psa.

22.11.2020 17:17

czdann napsal(a):
Jak myslíte měnit? Jednu hodím, on za ní vyběhne, vezme ji do tlamy a začne s ní běhat, pak se většinou zastaví, pustí ji a štěká na mě a čeká, když jdu směrem k němu, znovu ji vezme a utíká tou druhou mám tedy dělat co? Když třeba zavolám "ke mě" tak hračku pustí a přiběhne bez ní. To s tou šňůrou mi ale přijde jako fajn nápad, jen jsem si na 100% jistá že se začne přetahovat a nevím když na něj u toho budu volat třeba "přines" tak jestli to slovo zrovna bude vůbec vnímat Snad by mohl, přijde mi fakt chytrej (když chce )

vente doma nějakou hračičku a pejska s ní poškádlete, pejsek ji chytne, vy pustíte.....na you tube je spousta návodů, je lepší to vidět...
Ono se to časem určitě zlepší, pokud necvičíte na soutěž a nechvátáte na to a přesnost je vám fuk, jen dodržovat techniku cvičení....mě psice sice nosila ale nedala,výměna někdy funguje, ale pes to začně plivat moc brzo, už mi to i dává na pusť i někdy předhodí, my necvičíme na přesnost, ale taky abych se tolik nenadřela ohýbáním... prostě hodím, a ona nosí...ale ona se s půlkou už toho narodila...je to přinášecí cvok...

22.11.2020 17:22

marcelaamax napsal(a):
Jakože aport je jen o tom, že si psa posadíte před sebe, dáte mu na povel "drž" do huby hračku a na povel "pusť" ji dá zase pes vám?

A ten zbytek, kdy pes z pozice u nohy pro aport na povel "aport" vybíhá, přibíhá k vám a předsedá - to se jmenuje jak?

...z pozice u nohy.....tam si ho dáte povelem k noze, přijdete na místo, pes si automaticky sedne, když psovod zastaví,...asi tak si to představuju.... odhodí aport a dá psovi povel "aport"...

22.11.2020 17:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

...z pozice u nohy.....tam si ho dáte povelem k noze, přijdete na místo, pes si automaticky sedne, když psovod zastaví,...asi tak si to představuju.... odhodí aport a dá psovi povel "aport"...

No však jo, takže cvik aport logicky začíná tím vyběhnutím od nohy ne?

22.11.2020 18:02

marcelaamax napsal(a):
No však jo, takže cvik aport logicky začíná tím vyběhnutím od nohy ne?

ale není to cíl cviku, to je to držení a předání na povel

22.11.2020 18:04

Dámy... níže máte vykopírovanou relevantní část zkušebního řádu...

Článek 30. Přinášení předmětů (aportování)
(...)
7. Provedení cviku se dělí do čtyř částí, k jejich předvedení dává pokyn
rozhodčí:
a) odhození předmětu
b) vyslání psa k přinesení předmětu
c) odebrání předmětu
d) usednutí psa k noze psovoda.
8. Při odhazování předmětu je pes volný a sedí u levé nohy psovoda.
9. Na povel psovoda vybíhá pes k provedení cviku. Při provádění aportu přes
překážku se povel doplňuje ještě povelem pro překonání překážky. Povel pro aport musí být dán nejpozději v okamžiku doskoku psa za překážku.
10. Na povel běží pes co nejrychleji a nejkratším směrem pro předmět, pevně ho uchopí a stejnou cestou se vrací s předmětem k psovodovi.
11. Obdobně je tomu při aportu přes překážku. Pes překoná překážku, uchopí předmět a stejnou cestou se vrací k psovodovi.
12. Pes usedne těsně před psovoda a zůstává sedět, aniž by předmět pustil nebo jej překusoval. Nemá přijít do fyzického kontaktu se psovodem.
13. Na povel psovoda mu pes odevzdá předmět a zůstává sedět. Na další povel usedá k jeho levé noze.
(...)

22.11.2020 18:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak já to beru tak, že pokud budu tvrdit, že máme zvládnutý aport, tak to myslím tak, že ten cvik pes prostě umí celý, od začátku dokonce tak, jak má vypadat . A ne že umí na povel jen držet a pustit předmět.

Ale myslím si, že tady je to úplně jedno, protože zadavateli nejde o aport jako takový, jde mu jen o to, aby mu pes nosil hračky a neutíkal.. A v tom vidím rozdíl - pokud si se psema "jen" hraju tím stylem ,že jim něco hazím a oni mi to nosí, tak ani povel "aport" nedávám, abych jim nepletla hlavu, ale chápu, že každý to má jinak.

22.11.2020 18:12

Hm, správně....Článek 30. Přinášení předmětů (aportování).....to je podstata cviku, takže naučit psa držet předmět a odevzdat...

22.11.2020 18:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Hm, správně....Článek 30. Přinášení předmětů (aportování).....to je podstata cviku, takže naučit psa držet předmět a odevzdat...

Jenže ono na aportu je právě nejtěžší to potom spojit. Pes může sebelíp umět na místě držet a odevzdávat, ale spojit to s tím vyběhnutím, přiběhnutím, předsednutím a odevzdáním až na povel je právě někdy oříšek... Teda alespoň já jsem to tak měla. Aport je pro mě asi nejtěžší cvik... Kdežto "drž" a "pusť" zase tak těžké nebylo.

Nebo ještě jinak - to že pes umí držet předmět a odevzdat ho ještě neznamená, že umí aportovat. Pokud vám pro aport nevyběhne, nebo vyběhne ale zdrhne s ním, tak aport prostě nemáte

22.11.2020 18:24

marcelaamax napsal(a):
No tak já to beru tak, že pokud budu tvrdit, že máme zvládnutý aport, tak to myslím tak, že ten cvik pes prostě umí celý, od začátku dokonce tak, jak má vypadat . A ne že umí na povel jen držet a pustit předmět.

Ale myslím si, že tady je to úplně jedno, protože zadavateli nejde o aport jako takový, jde mu jen o to, aby mu pes nosil hračky a neutíkal.. A v tom vidím rozdíl - pokud si se psema "jen" hraju tím stylem ,že jim něco hazím a oni mi to nosí, tak ani povel "aport" nedávám, abych jim nepletla hlavu, ale chápu, že každý to má jinak.

ale tmě je úplně fuk, pokud chce prostě naučit aby vám pes přinesl plyšáka nebo klacek na jakýkoliv povel, třeba dones, přines, lokomotiva.... tak základ je aby pes pochopil, že musí ten předmět vzít do huby, držet a docupitak k majiteli a nesrat se o to a dát a toto mu musí majitel vysvětlit- psa naučit, nezaobírat se u toho vybíháním a.t.d. a tím vším okolo...už si rozumíme?

22.11.2020 18:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

ale tmě je úplně fuk, pokud chce prostě naučit aby vám pes přinesl plyšáka nebo klacek na jakýkoliv povel, třeba dones, přines, lokomotiva.... tak základ je aby pes pochopil, že musí ten předmět vzít do huby, držet a docupitak k majiteli a nesrat se o to a dát a toto mu musí majitel vysvětlit- psa naučit, nezaobírat se u toho vybíháním a.t.d. a tím vším okolo...už si rozumíme?

Jo, však právě proto jsem psala hned někde ze začátku, že pokud jde jen o to, aby pes přinesl tu hračku, a dal jí pánovi, nic víc, tak bych pořídila dvě stejné hračky a naučila je psa měnit.. Případně si pomohla i šňůrou, vodítkem.

22.11.2020 18:28

marcelaamax napsal(a):
Jenže ono na aportu je právě nejtěžší to potom spojit. Pes může sebelíp umět na místě držet a odevzdávat, ale spojit to s tím vyběhnutím, přiběhnutím, předsednutím a odevzdáním až na povel je právě někdy oříšek... Teda alespoň já jsem to tak měla. Aport je pro mě asi nejtěžší cvik... Kdežto "drž" a "pusť" zase tak těžké nebylo.

Nebo ještě jinak - to že pes umí držet předmět a odevzdat ho ještě neznamená, že umí aportovat. Pokud vám pro aport nevyběhne, nebo vyběhne ale zdrhne s ním, tak aport prostě nemáte

Jak zdrhne, když se naučil, že ta věc se odevzdává? Ha? :-)
Předpoklad u zadavatele je, že pes je vyběhaný, potahaný hračkou.. pak s ní už nebude tolik utíkat :-)

22.11.2020 22:26

ale není to cíl cviku, to je to držení a předání na povel

co se tyka aportu ve sportovce ( citovali jste tu ZR ) - tak tam je cil, aby komplet cely aport byl proveden spravne, bez ztratovych bodu
a hodnocení cviku zacina uz v prichodu na aport - tj. již pred zaujetim zakladni pozice, davno pred odhozenim a vyslanim psa.
I kdyz pes prinese a poda neco az do ruky na jakykoliv povel - muze prijit i tak o vice nez pulku bodu za "aport", muze se i uplne disknout. A o tom pise Marcela....

Co se tyka uceni samotneho ( a asi jakehokoliv "typu" aportu ) - rozhodnete se, jak chcete odmenovat.
jestli chcete odmenit samotnym aportem - tam se pouzivaji treba ty dve stejne hracky a vymeny, potahani se o aport, hra s aportem. Nebo je doneseni aportu duvod pro odmenu -a odmenuje se necim jinym. pes se pres aport dostava k odmene, co moc chce. To je to: vlozim do huby, a necim odmenim kratkou vydrz, postupne protahuji cas atd.
Casteji se pouziva ten druhy zpusob -je jasneji vysvetlitelny i pro zacatecnika, obcas se metody kombinuji.
Nic neni dogma -zalezi na psovi i majiteli.
toliko kratce k teorii

22.11.2020 22:48

Musíte říct, jestli to myslíte podle portýra, port nebo apport, rapporte, apporter. Ten první drží dveře, další se připojuje v přístavu nebo u dveří, následující podává hlášení, poslední je baba. Ne, přináší. Jsou to bratři z jednoho vrhu, kdyby měli dirigenta.. Néséém vám noovíííny, to pak je rapportýr.

22.11.2020 23:10

co se tyka aportu ve sportovce ( citovali jste tu ZR ) - tak tam je cil, aby komplet cely aport byl proveden spravne, bez ztratovych bodu
a hodnocení cviku zacina uz v prichodu na aport - tj. již pred zaujetim zakladni pozice, davno pred odhozenim a vyslanim psa.
I kdyz pes prinese a poda neco az do ruky na jakykoliv povel - muze prijit i tak o vice nez pulku bodu za "aport", muze se i uplne disknout. A o tom pise Marcela....

Co se tyka uceni samotneho ( a asi jakehokoliv "typu" aportu ) - rozhodnete se, jak chcete odmenovat.
jestli chcete odmenit samotnym aportem - tam se pouzivaji treba ty dve stejne hracky a vymeny, potahani se o aport, hra s aportem. Nebo je doneseni aportu duvod pro odmenu -a odmenuje se necim jinym. pes se pres aport dostava k odmene, co moc chce. To je to: vlozim do huby, a necim odmenim kratkou vydrz, postupne protahuji cas atd.
Casteji se pouziva ten druhy zpusob -je jasneji vysvetlitelny i pro zacatecnika, obcas se metody kombinuji.
Nic neni dogma -zalezi na psovi i majiteli.
toliko kratce k teorii

Mě šlo spíš o to, že zadavatelka musí nejdřív psovi vysvětlit ten princip, což je to přinesení předmětu a podělení se s píníčkem a ne mu to začít házet, když pes neví co s tím a jedná podle sebe...

22.11.2020 23:15

Mě šlo spíš o to, že zadavatelka musí nejdřív psovi vysvětlit ten princip, což je to přinesení předmětu a podělení se s píníčkem a ne mu to začít házet, když pes neví co s tím a jedná podle sebe...

no - i pres hazeni se to da naucit (ze predsedne a odevzda) . pro me sloziteji - ale jde to.

22.11.2020 23:16

no - i pres hazeni se to da naucit (ze predsedne a odevzda) . pro me sloziteji - ale jde to.

Ale todle není zrovna ten případ

22.11.2020 23:21

Ale todle není zrovna ten případ

nevi jak na to.
ona ani ta druha cesta taky neni uplne jednoducha -je tam prostor pro dost chyb, aby to neklaplo.
ale naprosto souhlasim, ze je mnohem lepe popsana - daji se k ni najit navody.

23.11.2020 00:01

nevi jak na to.
ona ani ta druha cesta taky neni uplne jednoducha -je tam prostor pro dost chyb, aby to neklaplo.
ale naprosto souhlasim, ze je mnohem lepe popsana - daji se k ni najit navody.

No myslím, že majitel zde dostane dobré rady, ale je jich moc, víc cest a zkoušet na psovi každou chvilku něco jiného ho úplně zmagoří, konkrétně tendle pejsek se potřebuje naučit se s předmětem vydat k paničce a ne před ní "zdrhat".. i když mu svým chováním k tomu dává důvody(nemyslím že by se jí bál, ale chce si s ní hrát, ale nesmí k němu jít...)
U nás bylo třeba zajímavé, že když jsme zkoušeli doma přinášení míčku, mě ho moje psice nedala-dala ale ne moc dobrovolně a vnučce jo(mimino rok a půl, sotva to stálo na nohách) ...

24.11.2020 14:36
czdann

XXX.XXX.54.150

No, začala jsem tak, že jsem po něm chtěla, aby si hračku u mých nohou vzal a pak mi ji zase dal, aby pochopil, že se s ním s touhle jednou hračkou nebudu přetahovat. To pochopil rychle, tak jsem hračku odhodila kousek od sebe a řekla "přines", prvních pár pokusů nepochopil, potom mi ji začal nosit, ale když zjistil, že za to dostane pamlsek, tak zhruba z poloviny pokusů ani neběží za hračkou, ale sedí u mě a dívá se mi na kapsu (kam si běžně na procházce dávám pamlsky, moc dobře ví, že za splněný povel odtam něco vylovím), takže teď nevím, jak napravit tohle

24.11.2020 14:41
czdann

XXX.XXX.54.150

No myslím, že majitel zde dostane dobré rady, ale je jich moc, víc cest a zkoušet na psovi každou chvilku něco jiného ho úplně zmagoří, konkrétně tendle pejsek se potřebuje naučit se s předmětem vydat k paničce a ne před ní "zdrhat".. i když mu svým chováním k tomu dává důvody(nemyslím že by se jí bál, ale chce si s ní hrát, ale nesmí k němu jít...)
U nás bylo třeba zajímavé, že když jsme zkoušeli doma přinášení míčku, mě ho moje psice nedala-dala ale ne moc dobrovolně a vnučce jo(mimino rok a půl, sotva to stálo na nohách) ...

Jenže jak mu jinak hračku vzít, když mi ji přinést neumí On miluje běhání za čímkoliv, jenže potom si to nechá pro sebe a když mu to chci hodit znovu, musím za ním, protože mi to nepřinese A to způsobí že začne utíkat.. Zkoušela jsem zastavit se a čekat, ignorovat to, že utíká, ale to si lehne, hračku hodí před sebe, štěká na mě a čeká, až po něm zase "půjdu" To štěkání u toho mi taky dost vadí, on nepatří zrovna k tichým pejskům, tak proto se ho snažím naučit přinést hračku zamnou, pak nebude mít důvod mě štěkotem "vyzývat" k honičce (alespoň doufám )

24.11.2020 14:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, já bych se s ním naopak o tu hračku pretahovala, aby zjistil, že je to větší sranda než když si s ní běhá sám. Pamlsky úplně vynechala.

Jaké hráčky má rád? Dejme tomu uzly. Tak si vezmu dva uzly. Psa si dám na delší vodítko, hodim mu jeden uzel, mezitím vytáhnu druhý a začnu s ním blbnout. Pes by měl reagovat na ten hybajici a běžet si hrát s ním (ale taky ne každý), pak pochvalim, potaham se a nechám psovi a vezmu zase ten druhý. Pak si psa dám k sobě, dám mu uzel do tlamy a řeknu "drž" , nejdříve stačí vteřinka, chválím pouze slovně, po drž říkám pusť a když pustí, tak se za odměnu potaham nebo mu hračku hodim. Pes se to naučil spolehlivě, a každou hracku mi cpe až do ruky a jako někdy je to až otravné 😄.

A k tomu, že vám pes s hrackou utíká - tak právě proto mu dejte delsi vodítko, šňůru. A opět, buďte hlavně důslední. On ví, že utéct s tím může, tak co by to nedělal. Musí prijit na to, že utéct nejde (že si ho mechanicky při táhněte) a že přijít se vyplatí, protože pak bude sranda, zábava s vámi.

24.11.2020 15:07

czdann napsal(a):
No, začala jsem tak, že jsem po něm chtěla, aby si hračku u mých nohou vzal a pak mi ji zase dal, aby pochopil, že se s ním s touhle jednou hračkou nebudu přetahovat. To pochopil rychle, tak jsem hračku odhodila kousek od sebe a řekla "přines", prvních pár pokusů nepochopil, potom mi ji začal nosit, ale když zjistil, že za to dostane pamlsek, tak zhruba z poloviny pokusů ani neběží za hračkou, ale sedí u mě a dívá se mi na kapsu (kam si běžně na procházce dávám pamlsky, moc dobře ví, že za splněný povel odtam něco vylovím), takže teď nevím, jak napravit tohle

To jsou ta uskali uceni aportu "od zadu"
Pes uplne nechape pravidla a jeste se postupuje moc rychle.
Zkuste si opravdu prohlednout navody na yt. A pochopit princip. Pak to i lepe vysvetlite pejskovi

24.11.2020 15:12

" já bych se s ním naopak o tu hračku pretahovala, aby zjistil, že je to větší sranda než když si s ní běhá sám. Pamlsky úplně vynechala."

To je ten druhy zpusob.
A jo, taky se k tomu daji najit navody.

Byva to horsi, protoze malo lidi si umi se psem " hrat" s aportem tak, ze ho nauci co chce.

24.11.2020 17:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

" já bych se s ním naopak o tu hračku pretahovala, aby zjistil, že je to větší sranda než když si s ní běhá sám. Pamlsky úplně vynechala."

To je ten druhy zpusob.
A jo, taky se k tomu daji najit navody.

Byva to horsi, protoze malo lidi si umi se psem " hrat" s aportem tak, ze ho nauci co chce.

Ale já teď nemluvím o aportu jako takovém. Protože co jsem pochopila, tak to zadavatel ani nechce. On chce klasicky venku vybehat psa a blbnout tím stylem, že mu bude házet hračku a pes mu ji bude nosit a nadšeně pro ni zase běhat...jde jen o to, aby pes s hračkou neutikal. Teda tak jsem to pochopila já, ale třeba špatně 😀.

A přesně tohle jsem právě naučila pomocí těch dvou hraček a tahání se o ně. Ale tomu vůbec neříkám aport a nijak to s ním nespojuju, prostě blbneme 😁. To uměl pes v době, kdy jsme ještě vůbec žádný aport nedělali, prostě mu něco hodim a on to nadšeně donese a cpe mi to do ruky. Začala jsem toq učit ve chvíli, kdy jsem cvičila na balonek a on ho nechtěl odevzdávat. Jakmile to pochopil při cvičení, tak už to byla hračka všude 😀.

S fenou to bylo mnohem horší, ta sice jako přišla ke mě, klidne i vzorně predsedla, nebo chodila u nohy, ale hubu zavřenou a musela jsem si to z ní jedině vypáčit 😀 (ale tam šlo o určité oblíbené hračky, ty obyčejné ji problém nedělali) uf, nakonec i ona to pochopila 🙏

24.11.2020 18:22

"chce klasicky venku vybehat psa a blbnout tím stylem, že mu bude házet hračku a pes mu ji bude nosit a nadšeně pro ni zase běhat.."

chapu to stejne.
tak jako chapu, ze to zatim pres hracku nedokazal naucit.

24.11.2020 19:09

czdann napsal(a):
Jenže jak mu jinak hračku vzít, když mi ji přinést neumí On miluje běhání za čímkoliv, jenže potom si to nechá pro sebe a když mu to chci hodit znovu, musím za ním, protože mi to nepřinese A to způsobí že začne utíkat.. Zkoušela jsem zastavit se a čekat, ignorovat to, že utíká, ale to si lehne, hračku hodí před sebe, štěká na mě a čeká, až po něm zase "půjdu" To štěkání u toho mi taky dost vadí, on nepatří zrovna k tichým pejskům, tak proto se ho snažím naučit přinést hračku zamnou, pak nebude mít důvod mě štěkotem "vyzývat" k honičce (alespoň doufám )

Jo je mi to jasný ...Umíte psa stopnout na povel? prostě čekej ...
No jo, no, když mu na to vždycky kývnete, a "lovíte ho" .
Pro naší bulinu je odměnou už jen to, že mi to může donýst, spíš jsme trénovali to, aby mi to u mě dala, když nedávala a já si jí nevšímala obtiskávala mi klacky, míčky na kalhoty,ale zase rychle před rukou cukla, ochotná ho pustit na povel nebo odměnu byla, ale zase hned po něm šla, což bylo o prsty(nebo klacek přišlápnout botou a ...odebrat) ..taky přes čekej , pusť někdy se i dolovalo ...to je obdoba vašeho problému, ale já mám tu věc, co pes nosí na dosah a jen si zkorigovala psa do nějakého předávání, pro mě přijatelného...ono by jí vyhovovalo, to přinýst a buď u mě rožvýkat nebo se o to přetahovat, ale kdo má ty klacky furt hledat, takže nejdřív několikrát pohážem, zablbnem a pak ať si s tím dělá co chce, nebo to necháme ležet a jdem pryč, to je taky "úkolově".
PS: Nepoužívejte zatím "přines", dokud to pes neumí, jen když víte, že to splní aby věděl, co má dělat, co to znamená- na krátkou vzdálenost, jak jste psala výše, nebo pěkně z ručky do tlamy...a zpět, pokud odněňujete, jen splnění, jinak nic, a jenom pár opakování s vždy kladným výsledkem, když se nesoustředí, nepřetahovat- dyť to můžete trénovat i doma(třeba několikrát dopoledne, okolo oběda, odpoledne večer) pokud by mi pes civěl na kapsu, přestávám si hrát a pošlu ho pryč..máme "běž" a ukázat rukou kam....(měla bych i proslov, no tak to takhle teda NE....)

25.11.2020 22:30
czdann

XXX.XXX.54.150

marcelaamax napsal(a):
No, já bych se s ním naopak o tu hračku pretahovala, aby zjistil, že je to větší sranda než když si s ní běhá sám. Pamlsky úplně vynechala.

Jaké hráčky má rád? Dejme tomu uzly. Tak si vezmu dva uzly. Psa si dám na delší vodítko, hodim mu jeden uzel, mezitím vytáhnu druhý a začnu s ním blbnout. Pes by měl reagovat na ten hybajici a běžet si hrát s ním (ale taky ne každý), pak pochvalim, potaham se a nechám psovi a vezmu zase ten druhý. Pak si psa dám k sobě, dám mu uzel do tlamy a řeknu "drž" , nejdříve stačí vteřinka, chválím pouze slovně, po drž říkám pusť a když pustí, tak se za odměnu potaham nebo mu hračku hodim. Pes se to naučil spolehlivě, a každou hracku mi cpe až do ruky a jako někdy je to až otravné 😄.

A k tomu, že vám pes s hrackou utíká - tak právě proto mu dejte delsi vodítko, šňůru. A opět, buďte hlavně důslední. On ví, že utéct s tím může, tak co by to nedělal. Musí prijit na to, že utéct nejde (že si ho mechanicky při táhněte) a že přijít se vyplatí, protože pak bude sranda, zábava s vámi.

Hmm, chápu, ale tak to ho tím pádem budu muset napřed naučit "drž", to totiž nechápe

Přidejte reakci

Přidat smajlík