Vrh a

Prodám Kolii dlouhosrstou - Chovatelská stanice B&W Family přijímá rezervac...
DohodouKida
XXX.XXX.150.101
Zdravím všechny příchozí,
Obracím se na vás s dotazem zda je pro nás dlouhosrstá kolie vhodný kandidát na rodinného psa. Popřípadě na jaké plemeno byste mi doporučili se podívat.
Jsme rodina s dětmi 3 a 1 rok, nechci řešit že pejskovi děti vadí, nebo že se po nich ohání, ráda bych aby jsme byli spokojeni jak mi tak pejsek. Vlastníme domek se zahrádkou 800m2, pejsek by měl možnost být s námi doma. Vlastníme kobylku, pejsek by semnou jezdil na statek kde jsou psí kamarádi a na vyjížďky. Bude to můj třetí pes, a řekla jsem si že tentokrát si dovolím pořídit štěňátko a nebudu zachraňovat pejska z útulku. Není problém brát pejska na vycházku, ale určitě nechceme denně hodinu běhat po polích. Základní výcvik zvládnu, ale chci si život zjednodušit tedy někoho nenáročného na výchovu, nekonfliktního a hlavně bez loveckých pudů. Ideálně dlouhosrsté plemeno, ze zkušenosti dlouhé chlupy dělají míň bordelu než krátké. Nechci aby v zimě u koní klepal za 10 minut kosu jako moje jezevčice:D Nemusí to být hlídač, ale chtěla bych pocit že pejsek mi pomůže kdyby o něco šlo. Prvotně jsem vybrala královského pudla, ale tam je péče o srst a neustálá návštěva kadeřníka už moc. Je mi jsné že kolie bude vyžadovat péči o srst také, ale odpadá starost se stříháním.
Vřele děkuji za případné tipy, postřehy a doporučení, Bára
Není problém brát pejska na vycházku, ale určitě nechceme denně hodinu běhat po polích.
No,nevím, na jednu stranu mi z toho dotazu vyplývá, že pes bude mít dost pohybu, pohyb u koní,vyjížďky, na druhou stranu píšete viz výše - hodina je pro mladého psa naprosté minimum jen na vyvenčení, ale ke spokojenému životu stačit nebude.....
Jinak u dlouhosrsté kolie, pokud by chodila na vyjížďky s koněm, bude ta starost o srst sakra práce, vyčesávání každý den Myslím,že když budete s pudlem chodit pravidelně ke kadeřníkovi a udržovat ho v krátkém sestřihu,bude ta práce daleko menší....
Ja tu nechcem byť za hejtera,ale "nenáročné na výchovu" nie je žiadne šteniatko😉
A "lietať hodinu po poli"rozhodne nie je výkon hodný medaile,to je minimum,čo pes denne vyžaduje. Pri tej kolii by to bola len taká zahrievacka😉
A viete,"chcete to mať jednoduché"...prvý rok to veru nie je tak úplne easy so žiadnym psom. A vlastne sú to určite "starosti"po celý psí život,ale to vy už viete. Ale omnoho viac radosti 😊
Kida
XXX.XXX.150.101
Ano každý pes chce chodit na procházky, na čmuchando. Každý se musí vychovávat, s každým jsou starosti. Ale je myslím veliký rozdíl mezi borderkou a buldokem. Nechci aby si pes začal ožírat ocas protože s ním tři hodiny denně necvičím agility. Hate mi nevadí, je to jen názor. Jsou prostě dny kdy to nevyjde, kdy není čas vzít pejska na tu zmiňovanou minimální hodinovou procházku. Vyrostla jsem na vesnici a můžu říct že 50% psů nikdy nebylo za plotem svojí zahrady, tedy kromě veteriny jednou za tři roky. Další byli venčeni, ale málokterý z nich tu minimální hodinu. Neschvaluji to, pejsků co znají jenom zahradu je mi líto, ale nemyslím si že by měl pejsek být nešťastný pokud bude v milující rodině s volným přístupem na zahradu. Dvakrát týdně ke koním, procházky v pomalém tempu spojené s dětmi, rodinný výlet podle situace. Občas dáme rychlý kolo po vsi a občas to prostě neklapne a pejsek si bude muset vystačit se zahradou. Jde mi o nalezení plemene které by za takového provozu mohlo být v pohodě a především vyhnutí se tomu, které se na to vyloženě nehodí. Prostě pes k dětem, ne místo dítěte.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mně se výběr plemen líbí.
Myslím, že jsem už klasickou kolii u koňáků viděla.
Kida
napsal(a):
Ano každý pes chce chodit na procházky, na čmuchando. Každý se musí vychovávat, s každým jsou starosti. Ale je myslím veliký rozdíl mezi borderkou a buldokem. Nechci aby si pes začal ožírat ocas protože s ním tři hodiny denně necvičím agility. Hate mi nevadí, je to jen názor. Jsou prostě dny kdy to nevyjde, kdy není čas vzít pejska na tu zmiňovanou minimální hodinovou procházku. Vyrostla jsem na vesnici a můžu říct že 50% psů nikdy nebylo za plotem svojí zahrady, tedy kromě veteriny jednou za tři roky. Další byli venčeni, ale málokterý z nich tu minimální hodinu. Neschvaluji to, pejsků co znají jenom zahradu je mi líto, ale nemyslím si že by měl pejsek být nešťastný pokud bude v milující rodině s volným přístupem na zahradu. Dvakrát týdně ke koním, procházky v pomalém tempu spojené s dětmi, rodinný výlet podle situace. Občas dáme rychlý kolo po vsi a občas to prostě neklapne a pejsek si bude muset vystačit se zahradou. Jde mi o nalezení plemene které by za takového provozu mohlo být v pohodě a především vyhnutí se tomu, které se na to vyloženě nehodí. Prostě pes k dětem, ne místo dítěte.
Nevim,no, mě prostě na dvakrát týdně ke koním a jinak procházka pomalým tempem s dětmi, vychází společenský plemeno. A klidně ten pudl,jen si myslím,že by střeďák stačil. Kolie podle mě z principu plemene bude potřebovat toho pohybu víc, zvlášť mladý pes, a zvlášt u dlouhosrsté varianty je potřeba počítat s každodenní péčí o srst, pokud se chcete vyhnout bordelu a dredům
Lassie přeběhla celou Velkou Británii.
Možná i se Severním Irskem, teď nevím.
Tak nevím :-)
Vlastnosti má dokonalé.
Co to je procházky s dětmi?
My chodíme na takové asi krátké, ale stačí,
......dojdeme na louku, pole, ... něco.. nahoru pes tahá, dolů se vleče..
hodinu dvě běhá za míčkem, loví myši, cvičí, .. to je to hlavní, pak ty krátké vycházky, jde všude se mnou.
Takže jestli jdete s dětmi denně a také někam jinam než na asfalt a dojdete na nějaký plac, kde se pes může vydovádět
a cestou domů třeba cvičit.. počkejte, až se trávník zbarví do spálena kvůli nevenčení hehe
Hodinu mně třeba zabere cesta na poštu a do krámu, mám to 500 metrů, ale vše očuchat, označit, děti na návsi mají určitě něco dobrého, ..
Lassie je můj oblíbený pes. Když jsem byla malá, naproti přes řeku měli dvě - na zahradě. Nikam moc nechodily a podle toho to vypadalo. Místo krásných milých psů z filmu to byly obludy uřvané zlé nejzlejší
cvakly si po lidech, psech, dětech..
a stejně si ji koupím!
Kida
XXX.XXX.150.101
Pět let budu doma mám tedy možnost se psíkovi věnovat více. Jaký bude režim až nastoupím do práce a děti do školy to netuším, zatím si nedovedu představit jak to bude probíhat, děti mám poprvé:D zatím chodíme, nebo spíš běháme za synem který jede na odrážedle nebo letí s traktorem. Pokud jdu s dětmi sama je tempo pomalé. Chodíme denně, ale občas je určitě vyjímka kdy třeba jedeme po návštěvách.
Společenské plemeno, proto mě napadl pudl ale ohledně srsti ja na internetu hooodně strašení o hodinách česání, foukání, koupání a o tisících za kadeřníka a šampony tak nevím. Nikde zmínka o tom jak náročná je péče o pejska jen tak pro radost a ne na výstavy.
Jestli nechcete chlupy, tak se kolie dělá i krátkosrstá. :-)
Kida
napsal(a):
Pět let budu doma mám tedy možnost se psíkovi věnovat více. Jaký bude režim až nastoupím do práce a děti do školy to netuším, zatím si nedovedu představit jak to bude probíhat, děti mám poprvé:D zatím chodíme, nebo spíš běháme za synem který jede na odrážedle nebo letí s traktorem. Pokud jdu s dětmi sama je tempo pomalé. Chodíme denně, ale občas je určitě vyjímka kdy třeba jedeme po návštěvách.
Společenské plemeno, proto mě napadl pudl ale ohledně srsti ja na internetu hooodně strašení o hodinách česání, foukání, koupání a o tisících za kadeřníka a šampony tak nevím. Nikde zmínka o tom jak náročná je péče o pejska jen tak pro radost a ne na výstavy.
Pudla můžete mít ve sportovním střihu. Pokud nebudete vystavovat můžete si ho ostříhat doma sama. Je vášnivý aportér, veselý pes. Kamarádka měla už 4 a všichni byli super.
napsal(a):
Jestli nechcete chlupy, tak se kolie dělá i krátkosrstá. :-)
Jo, ta se postará i o ty děti :-)
Kida
napsal(a):
Co vím, tak pokud stříhat nakrátko, tak jednou za dva měsíce, koupání jednou měsíčně. Kartacovat se musi, zvlášť když běhá v přírodě,ale to je stejné i u dlouhosrstych psů, tam to bude ještě horší. Z tohohle hlediska je ideál kratkosrsty pes, ale samozřejmě z něj je zase doma srst všude. To už pak je o prioritach
Kida
XXX.XXX.71.207
O krátkosrsté jsem četla že vyžaduje mnohem více pohybu než dlouhosrstá, což se nám zrovna nehodí. Společenské plemeno by bylo určitě ideální, pokud vím pudl je tam jediný větší. Určitě budu chtít kontaktovat lidi co plemeno chovají a zeptat se na informace, ale napřed chci zúžit výběr. Čistokrevného pejska bych ráda kvůli těm malým dětem, povahově snad nebudou tak nevyzpytatelní.
Kida
XXX.XXX.150.101
S kartáčováním počítám, je to pro mě milejší než štětiny zapíchané do všeho. Měla jsem moje dvě fenky byly naprosté protiklady. Jedna velice učenlivá, poslušná, toužící po cvičení, lovec, srovnala do latě každýho psa, velice majetnická, krátkosrstá a nenechala si nikým otravovat život. S tou mám teď v jejích 15ti letech problémy protože děti jí vadí a poslední rok jakoby zapomněla na veškerý vychování, korunu tomu nasadilo její ohluchnutí. Druhá která neměla sebemenší lovecký pudy, ale taky sebemenší chuť se cokoliv učit nebo nedej bože poslouchat, byla to skvělá chůva pro děti, mezi ostatními zvířaty takovej ťuňťa. Každej jí otravoval a musela jsem ji zachraňovat. Nejlépe nám bylo když jsem konečně pochopila, že je jednoduší smířit se s tím že ona na zavolání běhat nebude a z každý vyjížďky se zdejchne čekat k autu:D ta byla dlouhosrstá.
Stýská se mi po Papričce, naší čisté duši. Chci pejska který bude mít rád děti, nebude mít problém podřídit se člověku, nebude honit každýho zajíce na poli. Snad mi rozumíte.
Ne, nerozumím. Nevím, kde se takoví kupují.
Ono je to složité. Bylo by hezké si namačkat požadavky a někde vy vypadl pes na míru. Bohužel tak to nefunguje. Pes, který zvládne vyjížďku s koněm ( jako dospělý, se štěnětem a mladým psem na to zapomeňte, stejně tak na kolo), bude vyžadovat mnohem více pohybu, než se courat za kočárkem.
Sama píšete, že jste zaznamenala že pes bez loveckých pudů zase neměl touhu poslouchat.
Podle toho co píšete bych to viděla spíše na nějaké společenské plemeno, z kolie budete nešťastná. Z dlouhosrsté kolie, kterou budete brát ke koním budete nešťastná dvojnásob.
Dlouhosrstou kolii jsme měli u druhých prarodičů, byl to dvorkový pes, prostě se motala s dědou po hospodářství, někdy šli na pole, někdy do vinohradu, žádné jiné procházky neměla. Osobně si myslím a zkušenost i od psů naší babči mám takovou, že tito psi byli spokojení. Pořád se na dvoře něco dělo, pořád tam někdo byl, pes u všeho asistoval, nikdy jsem nezaznamenala, že by se nudil a dělal nějaké kraviny. Nic nebylo zničené, rozkousané apod. V dnešní době už to tak ale nefunguje, na zahrady se chodí pohrát, vypít kafe, nebo něco ugrilovat a to všechno jen v létě, za hezkého počasí. Nadšený pes, že tam konečně někdo je, neví roupama co by a změní se to v obtěžování, otravování...tak se pak na tu zahradu radši nejde, aby člověk nemusel odhánět otravného psa. To vidím kolem, kam se podívám Myslím si, že ta kolie je dobrá volba, jen si zadavatelko přeberte, kolik času tomu psu chcete věnovat, kolik času trávíte v té zahradě. Nevím, jestli to padlo, chodí ti vaši psi i do domu případně?
lesnížínka
napsal(a):
Dlouhosrstou kolii jsme měli u druhých prarodičů, byl to dvorkový pes, prostě se motala s dědou po hospodářství, někdy šli na pole, někdy do vinohradu, žádné jiné procházky neměla. Osobně si myslím a zkušenost i od psů naší babči mám takovou, že tito psi byli spokojení. Pořád se na dvoře něco dělo, pořád tam někdo byl, pes u všeho asistoval, nikdy jsem nezaznamenala, že by se nudil a dělal nějaké kraviny. Nic nebylo zničené, rozkousané apod. V dnešní době už to tak ale nefunguje, na zahrady se chodí pohrát, vypít kafe, nebo něco ugrilovat a to všechno jen v létě, za hezkého počasí. Nadšený pes, že tam konečně někdo je, neví roupama co by a změní se to v obtěžování, otravování...tak se pak na tu zahradu radši nejde, aby člověk nemusel odhánět otravného psa. To vidím kolem, kam se podívám Myslím si, že ta kolie je dobrá volba, jen si zadavatelko přeberte, kolik času tomu psu chcete věnovat, kolik času trávíte v té zahradě. Nevím, jestli to padlo, chodí ti vaši psi i do domu případně?
Shodou okolností moji prarodiče kolie taky měli, na procházku jako takovou nešla asi nikdy žádná. Jenže jak píšete, bylo to na statku, pořád byl někdo venku,babička okopávala,sbírala okurky.... děda je vozil traktorem na pole, tam je vypustil, psi běhali za obracákem a honili myši (a podobně). A večer si babička sedla a česala a česala....
Navíc ta zahrada byla sestsakra veliká. Ale myslím, že tohle už se děje málokde a psi se nudí i na zahradě.A ty babičiny kolie by na procházku s radostí taky šly.
Kida
XXX.XXX.150.101
MajkaP
napsal(a):
Jo, takze doma ještě máte hluchotu důchodkyni? Doporučuji se štěnětem počkat, ať ji nemučí...
To samozřejmě, štěňátko bude až po babče, to je jasné.)
Porizenim stenete si min na 1,5 roku starosti pridelavate a je jedno, jake plemeno zvolite.
Kolie - proc ne.
Mně ta kolie nepřijde tak úplně mimo.
Když to paní zvládala s jezevčíkem, tak by kolie nemusela být špatnou volbou.
Kolie a královský pudl, mezi tím až tak velký rozdíl není, stejně jako jezevčík, alespoň co se týče pohybu.
Zaráží mě dvě věci - zaprvé, jak jsou na tom ti koně? Že jsou na vychované psy zvyklí, je zřejmé, ale budou tolerantní i k pubertálnímu štěněti?
A zadruhé, pakliže máte doma už jednoho starého/hendikepovaného psa, je třeba opravdu pečlivě uvážit, jestli pro něj nebude štěně spíš přítěž.
Kida
XXX.XXX.150.101
Nebojte, pejsek dožije v klidu, pak teprve štěně. Jen některá štěňata se zamlouvají na víc jak rok dopředu, tuplem fenky. Zatím se jen informuji.)
Koně to není tak jednoduché, ve stáji se koně občas mění, každý se chová jinak. Moje kobyla je v pohodě, ale ze zkušenosti s jezevčicí vím že za naprosto sprostej kousanec do nosu vrátila kopanec. Jezevčice už tam ale dávno nestála, nicméně do kalhot si asi nadělala, protože znova už podobný sviňárny nezkoušela. Jinak u běžného otravování koně dávají napřed varování a to varování většině psů stačí. Co se ovšem stává je šlápnutí, myslela jsem si že v tu chvíli musí mít jakýkoliv pes po noze, ale ani jednomu nic nebylo kromě 10ti minut kulhání a toho, že znova už se koni pod nohy nepletl. Z toho co jsem za 15 let u koní vypozorovala nemám pocit, že by koně byli pro psiska nijak moc nebezpeční, nicméně úraz se určitě stát může, stejně jako kdekoliv jinde.
Ještě mě tak napadá, jaký vidíte rozdíl mezi fenkou a pejskem. Tedy kromě očůrávání což mě na psech opravdu odrazuje.
Jenže při hárání fen jde veškerý rozum stranou i psům.
Nevím, jestli jsou feny chytřejší. Já mám tři a každá je jiná. Přijde mně ale, že při hárání naopak poslouchají víc. Pes má myšlení jednodušší.
napsal(a):
Jenže při hárání fen jde veškerý rozum stranou i psům.
Nevím, jestli jsou feny chytřejší. Já mám tři a každá je jiná. Přijde mně ale, že při hárání naopak poslouchají víc. Pes má myšlení jednodušší.
Pes má myšlení jednodušší.
Jako chlap, no... Feny jsou vynalézavější a rafinovanější...
lesnížínka
napsal(a):
Hárání...to těžce odrazuje mě Jinak...mě prostě povaha fen nevyhovuje. Říká se, že feny jsou chytřejší...no to jen do toho hárání, to jde veškerý rozum stranou(vypozorováno u galánek mých psů )
..nápodobně u psů.....
Fena hárá a musí se 1-2x ročně hlídat, pes může magořit po háravkách i víckrát během roku. Ale taky nemusí. U psa neřešíte falešnou březost nebo riziko pyometry. Ale zase statisticky je u psů asi o něco více problémů s mezipsím chováním (z mýho pohledu). Při dobrý výchově, a u zmíněných plemen bych to viděla nadějně, je to asi jedno a čistě na vlastní chuti a zkušenostech.
napsal(a):
Pes má myšlení jednodušší.
Jako chlap, no... Feny jsou vynalézavější a rafinovanější...
Jo, tak nějak. Fena přemejšlí, jestli fakt musí a proč. Pes ne.
Jinak co se týká toho hárání, pes to řeší tak 3 maximálně 5 dní, to se dá vydržet v pohodě.
napsal(a):
Fena hárá a musí se 1-2x ročně hlídat, pes může magořit po háravkách i víckrát během roku. Ale taky nemusí. U psa neřešíte falešnou březost nebo riziko pyometry. Ale zase statisticky je u psů asi o něco více problémů s mezipsím chováním (z mýho pohledu). Při dobrý výchově, a u zmíněných plemen bych to viděla nadějně, je to asi jedno a čistě na vlastní chuti a zkušenostech.
Jo,je to zajímavý, co píšete o tom mezipsím chování. Bez ohledu na to, co se píše na ifauně i jinde, já mám vlastní mnohonásobně potvrzenou zkušenost.
Mám dvě nekonfliktní malý feny a bavím-li se o potkávání s neznámými psy, tak v naprosté většině případů to vypadá tak, že druhý majitel se nejprve sichruje, zajišťuje svého psa a pak s úlevou kontstatuje "jo ahá...to jsou holky, tak to je v pohodě."
Majitelé fen nás obvykle míjejí bez podobných obranných procedur. Vím teda o pár výjimkách...ale jsou to výjimky :-)
Terven
napsal(a):
Jo,je to zajímavý, co píšete o tom mezipsím chování. Bez ohledu na to, co se píše na ifauně i jinde, já mám vlastní mnohonásobně potvrzenou zkušenost.
Mám dvě nekonfliktní malý feny a bavím-li se o potkávání s neznámými psy, tak v naprosté většině případů to vypadá tak, že druhý majitel se nejprve sichruje, zajišťuje svého psa a pak s úlevou kontstatuje "jo ahá...to jsou holky, tak to je v pohodě."
Majitelé fen nás obvykle míjejí bez podobných obranných procedur. Vím teda o pár výjimkách...ale jsou to výjimky :-)
U nás je to právě naopak.
Jó, to je pes, tak to můžeme pustit na volno. Naopak fena radši ne, ona by to nemusela vydejchat.
Fiona.Praha
napsal(a):
Přidám se s otázkou:
Je možné naučit psa, aby na své zahradě neznačkoval vše, co uzná sám za vhodné? Ale aby značkoval vždy jen třeba kámen, který mu majitel na zahradu připraví?
Známá řeší stejné dilema - pes nebo fena. Přiklání se k psovi, ale nechce mít na zahradě vše počůrané.
Nevím, jestli to jde naučit a jak. Ale v souvislosti s diskuzí, že pes se vyvenčí jen v lese, musím říct, že u našeho psa je to skoro stejně, čůrá a kadí zásadně mimo zahradu, vyběhneme mimo barák a už koná potřebu. Přitom feny s tím nemají problém, potřebu konají klidně i na chodníku k baráku.
napsal(a):
Nevím, jestli to jde naučit a jak. Ale v souvislosti s diskuzí, že pes se vyvenčí jen v lese, musím říct, že u našeho psa je to skoro stejně, čůrá a kadí zásadně mimo zahradu, vyběhneme mimo barák a už koná potřebu. Přitom feny s tím nemají problém, potřebu konají klidně i na chodníku k baráku.
Moje bytové pesy musí vždy venčit mimo zahradu, vše mají za byt.
Asi je to proto, že jsou celý život bytové.
Ta moje známá by si představovala kámen/patník/sloupek a kdyby měl pes potřebu, cvrnknul by si tam. Bude to "vnitřní" pes, takže ho bude normálně venčit mimo zahradu.
Fiona.Praha
napsal(a):
Ta moje známá by si představovala kámen/patník/sloupek a kdyby měl pes potřebu, cvrnknul by si tam. Bude to "vnitřní" pes, takže ho bude normálně venčit mimo zahradu.
Máme "povel" čůrat. Když to řeknu, psice jde ke dveřím,
když to řeknu kdekoli venku, tak (když chce) koná.
A když řeknu "tady ne", tak jde jinam. Ukážu kde jo.
Ale zjistila jsem, že jsme exoti, protože když řeknu megínkovi, že na kytičky ne, tady pojď, tak kolemjdoucí koukají jak pometlové.
napsal(a):
U nás je to právě naopak.
Jó, to je pes, tak to můžeme pustit na volno. Naopak fena radši ne, ona by to nemusela vydejchat.
Však jo, jde o tu kombinaci pohlaví. Pes-fena většinou v pohodě. Pes-pes, nebo fena-fena je už složitější.
napsal(a):
Ale zjistila jsem, že jsme exoti, protože když řeknu megínkovi, že na kytičky ne, tady pojď, tak kolemjdoucí koukají jak pometlové.
Já to mám u svých psích holek taky jako povel, používám při posledním rychlém venčení před spaním nebo před cestou MHD/autem.
Mne zajímá psí kluk.
napsal(a):
Máme to hodně podobně. I když potřebuje dost, stačí říct "tady ne, až za most" a běží za lávku do pustiny.
Když jsme s předchozími psy ( fena + pes ) jezdili k rodičům, kde byla obr zahrada a oplocený sad a já řekla "jdu se psy", starý pán kroutil hlavou, vždyť jsou celý den na zahradě. Jenže na zahradě se nevyvenčili. Na to museli aspoň z branky na příkop.
Fena, i když byla městský pes, musela mít na vyčůrání trávu.
Dlouhosrsté kolie jsem zažila ve dvou situacích.
Jednak na vsi, kam jsme jezdili u sousedů. Ale byly dvě a ta zahrada byla obrovská.
A pak na jednom psím táboře. Počasí bylo děštivé a zmoklé dlouhosrstky se sušily u kamen, obraceli je z boku na bok, a přehazovali jim srst, aby se nezapařily.
Nevím, jestli by více méně zahradní režim nesnášel lépe vlčí špic. Ten je taky chlupatý a možná by i povahově vyhovoval líp.
Ale já, kdybych měla volit mezi těmi třemi plemeny, volila bych královského pudla ve sportovním střihu. Než sušit a vyčesávat kolii ( i když jsou bezesporu krásné ) a při línání honit chuchvalce chlupů, to bych radši koupila strojek a naučila se pudl stříhat. Pro trochu zručného člověka to nemůže být problém - když to nemá být výstavní střih.
Fiona.Praha
napsal(a):
Jo jde. Psy jsem od mala učila, že se neočůrávají a nelozí se v zahradě po záhonech s kytkama, značkují se velké kameny, stromy a sloupy. Stejně tak to byli učení i venku. Roky to dodržovali, jen...musí se najít to správné místo, kam ,,čůrací cokoliv" umístit. Psi např. běhali kolem plotu, kde ,,honili" pocestné takže strom na té trase byl super, protože když tam šel cizí pes, tak to bylo: štěknu-čůrnu, čůrne kolega, musím zase já...a tak dokola hlavně proto, že byli dva a ještě k tomu ten cizí pes za plotem, kterému se muselo ukázat jakoví sme frajeři Jak onemocněl Berry a kadil kudy chodil už jsem se na to vykašlala, hlavně po tom co umřel, mi bylo všechno jedno. Teď je Woruška starý a já jsem ráda, že cvrkne kdekoliv po zahradě, kde já ho vidím, jestli čůrá normálně, bez nějakých problémů. To samé bobky. Měli vyhraženou zadní část s loukou, kdyby museli. Jinak jsme stejně chodili ven. Teď už Worka kadí kde ho napadne, no oblíbené je u živého plotu u chodníčku, takže většinou najdu bobky na chodníku a jak jsem nadšená...protože mám přehled, který jsem v rozlehlé zahradě léta neměla. Vechno má své pro i proti
Fiona.Praha
napsal(a):
Já to mám u svých psích holek taky jako povel, používám při posledním rychlém venčení před spaním nebo před cestou MHD/autem.
Mne zajímá psí kluk.
Ale to je stejné. Naučíte tady ne a tady jo. Je to podobné, jako se učí nesbírej odpadky, nejez koblihy,... prostě ne a ano.
Když to ještě neumí, řeknu tady ne a prostě ho odnesu na místo určení a řeknu tady čůrej, koná, dostane odměnu.
Netluču ho, neřvu, normálně ukážu, co má dělat.
Podobně jako "fuj" a "ne". Ne u nás znamená, že má dělat něco jiného - podívá se (nebo jen zastaví) a místo doleva jde doprava. Atp.
Desetkrát psa odnesete ke kamínku a je to.
Fiona.Praha
napsal(a):
Mne zajímá psí kluk.
Mám psa naučeneho na zahradě občůrávat velké kameny, které jsme mu tam dala. A funguje to v případě že chce znackovat. Ale on většinou při venčení hned ne značkuje, ale pridrepne si jako fena, jen malinko zvedne jednu nohu a cura.
Kida
XXX.XXX.79.41
napsal(a):
Dlouhosrsté kolie jsem zažila ve dvou situacích.
Jednak na vsi, kam jsme jezdili u sousedů. Ale byly dvě a ta zahrada byla obrovská.
A pak na jednom psím táboře. Počasí bylo děštivé a zmoklé dlouhosrstky se sušily u kamen, obraceli je z boku na bok, a přehazovali jim srst, aby se nezapařily.
Nevím, jestli by více méně zahradní režim nesnášel lépe vlčí špic. Ten je taky chlupatý a možná by i povahově vyhovoval líp.
Ale já, kdybych měla volit mezi těmi třemi plemeny, volila bych královského pudla ve sportovním střihu. Než sušit a vyčesávat kolii ( i když jsou bezesporu krásné ) a při línání honit chuchvalce chlupů, to bych radši koupila strojek a naučila se pudl stříhat. Pro trochu zručného člověka to nemůže být problém - když to nemá být výstavní střih.
Děkuji.) Vlčí špic mě napadl také. Začínám se přiklánět k pudlovi, stříhat psa strojkem není problém, stříhala jsem na léto naší dlouhosrstou. Už to chce jen přesvědčit chlapa že ten pudlík bude vhodnější než psi typu vlčák:D
Kida
napsal(a):
Děkuji.) Vlčí špic mě napadl také. Začínám se přiklánět k pudlovi, stříhat psa strojkem není problém, stříhala jsem na léto naší dlouhosrstou. Už to chce jen přesvědčit chlapa že ten pudlík bude vhodnější než psi typu vlčák:D
Kdybych potřebovala přesvědčit chlapa, že královák bude lepší než NO, vyhledám mu tady příspěvky uživatele PumaCZ (omlouvám se, Pumo ...)
... sice uznávám, že její ovčák není asi úplně ukázkový zástupce povahy ovčáků, ale je to papírák a vybírala pečlivě. A na vyděšení je to ideální čtivo
Kida
XXX.XXX.79.41
Děkuji za tip na čtivo :D:D
Je tohle sportovní střih? Prostě vezmu strojkem a pohraju si s hlavou. To dám v pohodě strojek mám. Jen mě vždy zaráží vyholenej obličej, to pejskovi nevadí že mu oholí hmatový vousy? Já tu naší dlouhosrstou holila na léto a obličej jsem nechávala, říkala jsem tomu na mývala:D
napsal(a):
Kdybych potřebovala přesvědčit chlapa, že královák bude lepší než NO, vyhledám mu tady příspěvky uživatele PumaCZ (omlouvám se, Pumo ...)
... sice uznávám, že její ovčák není asi úplně ukázkový zástupce povahy ovčáků, ale je to papírák a vybírala pečlivě. A na vyděšení je to ideální čtivo
Kida
napsal(a):
Děkuji za tip na čtivo :D:D
Je tohle sportovní střih? Prostě vezmu strojkem a pohraju si s hlavou. To dám v pohodě strojek mám. Jen mě vždy zaráží vyholenej obličej, to pejskovi nevadí že mu oholí hmatový vousy? Já tu naší dlouhosrstou holila na léto a obličej jsem nechávala, říkala jsem tomu na mývala:D
Ano, všechny střihy máte tedy http://pudlinfo.sweb.cz/czech/chov/strihy.html
Ale výhoda pudla je, že si ho můžete stříhat jak chcete, bez ohledu na dané střihy,když nechodíte na výstavy, známá měla králováka a ze začátku prostě různě experimentovala, až našla, co jí vyhovovalo. Jen je třeba počítat s tím, že na něj musíte mít fakt kvalitní strojek, který pravidelné stříhání takto velkého psa vydrží. Ale je to fakt nádherný impozantní pes v jakémkoliv střihu.
Kida
XXX.XXX.150.101
Děkuji
Kida
XXX.XXX.150.101
Budu na to myslet.)