3 měsíční štěně Shiby nás neustále kouše

Shiba inu
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ČervenáKarkulka

24.11.2020 23:04
ČervenáKarkulka

XXX.XXX.209.209

Mám problém. Máme doma 3 měsíční štěně Shiby (kluk) a neustále kouše a neposlouchá. Když si ho chceme pohladit, tak nás většinou chňapne (dost silně) a pak máme všude jizvy. Dokonce nás chce chňapnout i do obličeje. Pokud ho třeba zvednu ze země, tak se většinou otočí a pokouší se mě kousnou do obličeje. Dneska večer byl venku na zahradě a taťka ho zavolal zpátky, ale on ho neposlechl, tak za ním šla mamka a zvedla ho a on ji hrozně bolestivě kousl do paže. Já vím, že štěňata koušou a to hodně, ale to naše vyloženě útočí. Zkouším na něj ,,nesmíš” a takové to vysoké kňučení, ale nezabírá to. Ještě bych se ráda zeptala, jak ho naučit povel ,,nesmíš”. On poslechne jenom když chce. Poradíte mi s tím někdo? Děkuju.

24.11.2020 23:08
Šarina

XXX.XXX.243.72

mám dotaz: proč jste si brali zrovna shiba inu?

ČervenáKarkulka

24.11.2020 23:19
ČervenáKarkulka

XXX.XXX.209.209

Šarina napsal(a):
mám dotaz: proč jste si brali zrovna shiba inu?

Já jsem Shibu chtěla už od malička. Věděla jsem, že je tvrdohlavá, ale taky se ostatními aspekty hodila dokonale do naší rodiny. Taky jsme věděli, že to není zrovna levné plemeno, ale i tak jsme si ho pořídili. Je to náš miláček, ale to kousání je nesnesitelné. Chtěli jsme ho dát na cvičák, ale při hraní si poranil nožku, takže ještě nějakou dobu tam nemůže jít.

24.11.2020 23:46
Šarina

XXX.XXX.243.72

Nevím, jestli jste se dostatečně připravili na jakéhokoliv psa. Na shiba inu extra. To není o tvrdohlavosti, ale o soužití.

Stěžovat si na tříměsíční štěně, že "neposlouchá", to je fakt dost i na jednoduché společenské plemeno. Při blbé komunikaci je úplně normální, že štěně neposlechne, když ho někdo volá ze zahrady, a pak se mu zákonitě ani nelíbí, že pro něj někdo dojde a bafne ho do náručí... a co může dělat jiného, než že se ohradí?
Pokud se pejsek takhle chová, tak jste pro něj prostě nečitelní. Navíc je to miminko, které má právo neposlouchat. Proč by mělo přiběhnout na povel, když má na práci něco zajímavějšího?

Komunikace evidentně nefunguje a samo o sobě se to nezlepší. Musíte se hodně učit, všichni, celá rodina.Nejvyšší čas se obrátit na chovatele a konzultovat a konzultovat...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2020 23:50

a ani vyhledavac tady jste nezkusila, ze ?

25.11.2020 00:41
b.k

XXX.XXX.210.191

ČervenáKarkulka napsal(a):
Mám problém. Máme doma 3 měsíční štěně Shiby (kluk) a neustále kouše a neposlouchá. Když si ho chceme pohladit, tak nás většinou chňapne (dost silně) a pak máme všude jizvy. Dokonce nás chce chňapnout i do obličeje. Pokud ho třeba zvednu ze země, tak se většinou otočí a pokouší se mě kousnou do obličeje. Dneska večer byl venku na zahradě a taťka ho zavolal zpátky, ale on ho neposlechl, tak za ním šla mamka a zvedla ho a on ji hrozně bolestivě kousl do paže. Já vím, že štěňata koušou a to hodně, ale to naše vyloženě útočí. Zkouším na něj ,,nesmíš” a takové to vysoké kňučení, ale nezabírá to. Ještě bych se ráda zeptala, jak ho naučit povel ,,nesmíš”. On poslechne jenom když chce. Poradíte mi s tím někdo? Děkuju.

I 3 měsíční štěně potřebuje zaměstnat/pracovat/učit se..
Pokud mu to nedopřejete...
Vypustit na zahradu je fakt málo.

25.11.2020 07:34

ČervenáKarkulka napsal(a):

Shiba je především velmi krásný pejsek a proto si ji bohužel lidé pořizují.
Máte přesně to, co jste "chtěli". Teda asi nechtěli, podle toho, co popisujete, ale to jste si mělli rozmyslet dříve....

Popisujete tolik naprosto zásadních chyb v přístupu ke štěněti, natož takový specifický povaze, jako je shiba, že bych na prvním místě zvážila pejska věnovat někomu, kdo o takovou povahu skutečně stojí.

"Nesmíš" je naprosto nesmyslný povel. Co chcete, aby tento povel znamenal? Dokážete to pejskovi názorně předvést? Pokud ne, nepoužívejte ho, protože se to nedá nijak naučit. Používáme pouze povely, které můžeme pejskovi předvést. Třeba "ke mně" a přitáhnu pejska na šňůře k sobě a pochválím, odměním. Nebo "sedni" a pejska přiměju sednout si (třeba tak, že mu dám nad hlavu piškot a pejsek si sedne, nebo ho posadím ručně), pochválím, odměním. Nebo "dej pac" a zvednu mu packu, pochválím, odměním. Ale "nesmíš" ... a co?

Že tříměsíční štěně kouše je zcela normální, i že to bolí a jsou z toho jizvy.
Vyhnula bych se situacím, kdy je to pro vás neúnosné. Například neberte pejska do náruče, vyhýbejte se ruční manipulaci. Radši ho třeba mějte na dlouhým špagátě (třeba prádelní šňůra bývá dobrej materiál), a když vás neposlechne, použijte tu šňůru. Doma za sebou může tahat kratší šňůru, venku dlouhou.

Že poslechne, jen když chce, to jste určitě také chtěli, když jste zvolili shibu. Musíte začít pejska vychovávat, po dobrým, ale důsledně. Zaměřila bych se hlavně na přivolání, ostatní povely můžou přijít později.
Kupte si knížku Svého psa nestřílejte a co nejdřív si ji přečtěte.

25.11.2020 08:45

"Mám problém"
ne, nemáš
problém má to štěně
lidi, kteří nechápou nerozumí, neví......

neví, že štěně je zvířecí mládě, že se tak chová, po zvířecím
že nemá ručičky a že v pusině už má ostré zuby a že ta tlama jsou jeho ručičky
že neumí a nerozumí lidské řeči
že cokoliv po něm chcete, ho nejdřív musíte naučit, naučit a naučit
že učení je nějaký proces a má nějaká pravidla

kniha F. Šusty Trénink je rozhovor

nebo je to další účastník soutěže čí fajnšmekrovní příspěvek vytvoří delší vlákno....

25.11.2020 10:01

b.k napsal(a):
I 3 měsíční štěně potřebuje zaměstnat/pracovat/učit se..
Pokud mu to nedopřejete...
Vypustit na zahradu je fakt málo.

Také to tak chápu a přijde mi normální, že se zdravé tříměsíční štěně chová jako akční piraňa. Aspoň u všech štěňat, co jsem zažila, to tak bylo. A všichni z toho vyrostli do vyrovnaného dospěláka.

Nebo jste někdo zažili klidné štěně, které se jen roztomile batolilo? Já vím o jednom klidném štěněti z doslechu, ale nevím, jestli si to majitelka dnes již dospělého psa zpětně neidealizuje.

25.11.2020 10:22
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Také to tak chápu a přijde mi normální, že se zdravé tříměsíční štěně chová jako akční piraňa. Aspoň u všech štěňat, co jsem zažila, to tak bylo. A všichni z toho vyrostli do vyrovnaného dospěláka.

Nebo jste někdo zažili klidné štěně, které se jen roztomile batolilo? Já vím o jednom klidném štěněti z doslechu, ale nevím, jestli si to majitelka dnes již dospělého psa zpětně neidealizuje.

Já, já, berňucha byl zlatý, opravdu, fakt kousal jen, když jsem si s ním šla na kousání hrát. Ale to bude možná také tím, že už za měsíc, co byl u nás, jsme mu na kousání přivezli Worička
Jinak...jsou z toho jizvy...to je poněkud přehnané Měla jsem doškrábané a pokousané ruce od dvou psů a koček a žádné jizvy nemám
Zadavatelko, píšu to vždycky: první si se štěndem vyhrajte, vyblbněte ho, až plete nožkama a pak po něm začněte chtít, ať jde domů. To už půjde rádo a bez remcání Sekýrujete mimino, nepřijde vám to na palici?

25.11.2020 13:50
fikovnice

XXX.XXX.55.145

lesnížínka napsal(a):
Já, já, berňucha byl zlatý, opravdu, fakt kousal jen, když jsem si s ním šla na kousání hrát. Ale to bude možná také tím, že už za měsíc, co byl u nás, jsme mu na kousání přivezli Worička
Jinak...jsou z toho jizvy...to je poněkud přehnané Měla jsem doškrábané a pokousané ruce od dvou psů a koček a žádné jizvy nemám
Zadavatelko, píšu to vždycky: první si se štěndem vyhrajte, vyblbněte ho, až plete nožkama a pak po něm začněte chtít, ať jde domů. To už půjde rádo a bez remcání Sekýrujete mimino, nepřijde vám to na palici?

Náš současný vestaj kousal těmi jehličkovými mlíčňáky úúúplně nejvíc, když už byl unavený a měl/chtěl jít spát, ale ještě se potřeboval totálně vybít, a to teda bylo něco... Asi to nebude správný kynologický názor, ale u naší tehdejší pirani nepomáhalo podsunout hračku....no, tak jsem holt nějaké dva měsíce nebo jak dlouho to bylo, měla poškrábané a pokousané ruce (ne do hloubky). A dnes je to nejhodnější z našich dosavadních cca 8 psů.

25.11.2020 13:52
fikovnice

XXX.XXX.55.145

lesnížínka napsal(a):

"...jsme mu na kousání přivezli Worička..."
A jak to tehdy fungovalo? Vždy bych tu přivítala nějaké video, když si někdo pořídí štěně ke stávajícímu psu/psům, tak jaké jsou první reakce, první dny po seznámení, a tak. Nemáš náhodou? Nebo "Sardullah"???

25.11.2020 13:53

Na někoho nabízení hračky nezabírá :) Ale může zabírat třeba vzít pamlsky a se štěnětem cvičit. Nebo ho prostě vzít ven, na prochajdu, ať se vyřádí tam. Jenže na to nejsou lidé připravení, že by se měli mláděti takhle věnovat, a radši hledají tlačítko, kde se to dá vypnout

25.11.2020 13:58

Na někoho nabízení hračky nezabírá :) Ale může zabírat třeba vzít pamlsky a se štěnětem cvičit. Nebo ho prostě vzít ven, na prochajdu, ať se vyřádí tam. Jenže na to nejsou lidé připravení, že by se měli mláděti takhle věnovat, a radši hledají tlačítko, kde se to dá vypnout

je třeba rozlišovat situace
něco jiného je, když má štěně přetlak energie, nudí se
a něco jiného je, když je přetažené
nebo má třeba nějaký problém nebo tak nějak......

řešení není jedno, paušální, uplatňované mechanicky, ale je dobré mít celou škálu a používat dle situace (i tu ignoraci)

25.11.2020 14:02
domi.t

XXX.XXX.131.130

fikovnice napsal(a):
Náš současný vestaj kousal těmi jehličkovými mlíčňáky úúúplně nejvíc, když už byl unavený a měl/chtěl jít spát, ale ještě se potřeboval totálně vybít, a to teda bylo něco... Asi to nebude správný kynologický názor, ale u naší tehdejší pirani nepomáhalo podsunout hračku....no, tak jsem holt nějaké dva měsíce nebo jak dlouho to bylo, měla poškrábané a pokousané ruce (ne do hloubky). A dnes je to nejhodnější z našich dosavadních cca 8 psů.

Bože,ako toto dôverne poznám! Nefret bola doslova piraňa. Tá jej radosť,ked niekoho zbadala a už letela zahryznúť sa. To je jedno,kam,hlavne nech to je mäkké a obeť od bolesti reve,vtedy bola na vrchole blaha Ruky aj nohy som mala ako narkoman, vonku leto,nosili sa krátne veci,až sa ma raz nadriadená zavolala,či je všetko ok,či nemám nejaký problém a či nepotrebujem pomôcť. Potrebovala som. Len to,aby môj satan prezubil. Našťastie zuby jej začali vypadávať veľmi skoro,ale teda Nefret bola všetko,len nie batoliace sa šteniatko. Nepomohlo nič,len vydržať,hračky ju len viac rozbesnili. Nejaké hry nehrozili,v sekunde bola človeku zavesená na ruke,kotníku,spodnom prádle,kde sa len dalo.Našťastie to bolo "LEN" obdobie. Len ked o tom teraz píšem,ťažko sa mi dýcha a ked otec spomenie ďalšie šteniatko(adopciu z útulku odmieta),tak mi zostane seriozne ťažko od žalúdka

25.11.2020 14:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nepsala jsem nabídnout hračku. Nám fungovalo vzít froté ručník a tahat se s psiskama o něj. Lítat, nechat se honit, ale trhat jen ručník. Určitě jsem použia na začátku něco jako: budeš kousat mě, tak nic a odešla. A určitě to pochopili velmi rychle, protože s nima(na rozdíl od koček) jsem tak zrasovaná nebyla. Jasně, byli na mě dva, takže sem tam někdo kousnul mimo, možná schválně ale spíš nechtěně, ale to bylo v rámci tolerance.
Jani, jak to vypadalo? Byla to dvě štěnda, takže naprosto normálně v pohodě. Berry byl jednou tak velký, ale nebyl žádný tank, za ten měsíc, co byl sám u nás se už uměl chovat něžně, měl tu kotě. To spíš Worka byl malej rypák a piraňa, jenže Berry ho po berňuchovsky zalehnul a bylo po ptákách Naučili se parádně po psím komunikovat a vycházet spolu...a myslím že to i hodně přispělo k chování k ostatním psům.

25.11.2020 15:36

Heč a moje téměř osmiměsíční štěndo už mě téměř nekouše.......a když kouše tak už i většinou s citem, ale za to máme štípací období..
Povel nesmíš bych vůbec nepoužívala....ne protože to je zákazovka, ale za prvé tomu štěně prdlačku rozumí a navíc může začít reagovat úplně stejně jako naše Gina na povel podobného významu "Gino, chraň tě ruka páně jestli mě štípneš do tý nohy"....kdybych řekla "Gino štípni mě teď hned", tak výsledek by byl stejný....vlastně nebyl, protože v tu chvíli bych měla psa, který splnil povel a defakto bych jí za to uposlechnutí mohla pochválit ....takhle mi nezbude nic jinýho než vypísknout "aúúúú ty potvoro jedna, nech toho " a Gina stojí, uculuje se a říká "jéé ty hezky pištíš, tak já tě štípnu ještě "

Jinak pro ostatní....já se na nějaký rady ohledně kousání štěňat můžu tak max krajcvajc...nepomohlo zase vůbec nic, ve své podstatě buď vzít většího plyšáka a bojovat a nebo si ruku něčím omotat a bojovat a nebo se prostě sebrat a jít ven....takže opět jsme z toho vyrostly a opět na to určitě neměly žádný vliv moje snahy o vysvětlení, že mě to kousání fakt bolí a už mě to fáákt nebaví a že se do paničky nekouše.

25.11.2020 17:11
Dája6

XXX.XXX.236.126

ir.ma

Dobrý den,
tři bišonci a jeden rusák, můžu říct, že nikdy jako štěňátka ani jeden nekousal a to fakt. Asi je to dané i rasou, ale u nás se nekousalo jenom mazlilo.
Dája

25.11.2020 17:59

Můj první tibet byl naprosto hodně inteligentní štěně. Rád spal, ve 4 měsících měl luxusní poslušnost, všechno chápal až moc rychle, no byla jsem unesena
Tak jsem si frajerka pořídila druhého a ten je satan za oba dva ale abych mu nekrivdila, už mu bude rok a je to můj krásný a šikovný chlapeček. který mě se*e jen proto abych neusnula na vavřínech

Hašinka

25.11.2020 22:06
Hašinka

XXX.XXX.172.71

Všechna štěňata okusují vše, na co dostanou. Okusovat páníčky je, ale větší zábava. Nesmíte mu to už od začátku dovolit. Ale ve třech měsících to ještě zvládnete. Při našem prvním psovi nám kdosi poradil jednoduchou věc. Až se vám bude znovu sápat po ruce, dejte do skusu jeho vlastní tváře. Když zjistí, že ho to bolí, přestane to dělat sám.

25.11.2020 22:09
Sis

XXX.XXX.16.30

Máme 4 měsíční číňanku a piraňka je to tedy šílená 😂, a taky neposlouchá když nechce, je to moje první štěndo a tak se tak nějak učíme za pochodu, ale nenapadlo by mě, že mě bude poslouchat na slovo v tomhle věku, má úplně jiné starosti a dokud není vyřáděná, neuposlechne nic, když má náladu, zvládá už sedni, místo a fuj když má něco co nesmí, potom ještě ne, když ji holím čumák a chňape po mašince... Ale musí být vyřáděná!

26.11.2020 12:15

Hašinka napsal(a):
Všechna štěňata okusují vše, na co dostanou. Okusovat páníčky je, ale větší zábava. Nesmíte mu to už od začátku dovolit. Ale ve třech měsících to ještě zvládnete. Při našem prvním psovi nám kdosi poradil jednoduchou věc. Až se vám bude znovu sápat po ruce, dejte do skusu jeho vlastní tváře. Když zjistí, že ho to bolí, přestane to dělat sám.

..a plati posim ještě ta metoda, že když se počůrá doma, vymacha se mu v tom čumák?

26.11.2020 12:32

..a plati posim ještě ta metoda, že když se počůrá doma, vymacha se mu v tom čumák?

No musíte ale u toho zakřičet "fuj nesmíš" aspoň třikrát, jinak to bohužel vůbec nefunguje
(to byl VTIP !)

26.11.2020 12:36

Na FB se to v dotazech radí furt, včetně mlácení novinama po zadku.

26.11.2020 12:37

26.11.2020 12:40

Je to prostě pořád dokola, pořád musíte trpělivě vysvětlovat a psát, jak tady. A asi víc jak dřív, protože teď si psa pořizuje skoro každej, kdo ho nikdy neměl, a často vůbec neví, co s ním má dělat.

26.11.2020 12:45

..no to je to vic než smutné.

26.11.2020 12:46

No musíte ale u toho zakřičet "fuj nesmíš" aspoň třikrát, jinak to bohužel vůbec nefunguje
(to byl VTIP !)

.jak uz jsem psala,, je to vic než smutné..

26.11.2020 13:10

No já nevim....mě už před 30-ti lety, když jsem dostala ovčandu a kdy tahle metóda byla fakt dost rozšířená, bylo dost proti srsti a žádné máchání čumáku a plácání novinama jsem nepraktikovala...takže jsem byla dost za exota a to jsem o tom opravdu nepřemýšlela, že jako jestli to funguje a nebo ne, ale už v té chvíli mi to jako začátečníkovi přišlo děsný, že bych tohle měla dělat svému štěňátku...
Tak si říkám, proč kurňa lidi nepoužijou selskej rozum...malýmu batoleti taky nevezmu počůraný dupačky a neotřu mu s tím obličej a následně mu nenaplácám na zadek....ale po štěněti chce každej zázraky na počkání a nemožné do tří dnů....aby umělo poslouchat, samo od sebe, což teda znamená, že už když se narodí, tak by mělo umět česky, aby nečůralo, nekakalo, nekousalo, nic neničilo......a nejlépe, aby šlo vypnout, alespoň přes noc a možná ještě když jdu do práce.

Jinak stejná doporučení byla tehdá i u koťat...vymáchat čumák a hodit na písek (kočkolity ještě nebyly)...taky jsme to s mamkou kocourovi nedělali.

26.11.2020 13:28

Bohužel stejný je to s preventivním braním žrádla.
Aneb "my jsme měli NO a to je fakt ostrej pes, tomu se musí brát odmalička jídlo, aby se nestal agresivním, tomu našemu jsme misku brali odmala a stejně pak agresivní byl!"

26.11.2020 13:32

No já nevim....mě už před 30-ti lety, když jsem dostala ovčandu a kdy tahle metóda byla fakt dost rozšířená, bylo dost proti srsti a žádné máchání čumáku a plácání novinama jsem nepraktikovala...takže jsem byla dost za exota a to jsem o tom opravdu nepřemýšlela, že jako jestli to funguje a nebo ne, ale už v té chvíli mi to jako začátečníkovi přišlo děsný, že bych tohle měla dělat svému štěňátku...
Tak si říkám, proč kurňa lidi nepoužijou selskej rozum...malýmu batoleti taky nevezmu počůraný dupačky a neotřu mu s tím obličej a následně mu nenaplácám na zadek....ale po štěněti chce každej zázraky na počkání a nemožné do tří dnů....aby umělo poslouchat, samo od sebe, což teda znamená, že už když se narodí, tak by mělo umět česky, aby nečůralo, nekakalo, nekousalo, nic neničilo......a nejlépe, aby šlo vypnout, alespoň přes noc a možná ještě když jdu do práce.

Jinak stejná doporučení byla tehdá i u koťat...vymáchat čumák a hodit na písek (kočkolity ještě nebyly)...taky jsme to s mamkou kocourovi nedělali.

Měli jsme psa vždycky a nikdy jsme to nedělali, ačkoliv "chovatelé" to mnohdy radili. Tak se to asi tak nějak předává pořád dál. Ale i další nesmysly. Já třeba vlastní matce nemohla vysvětlit, proč u nás psi žerou 2x denně a v pátek nemají půst. A proč nežerou zbytky od oběda a pečený kosti. Proč háravá fenka je normálně doma a ne někde zavřená, když přece krvácí. Že psí kašel není přenosnej na člověka a pes nemusí být taktéž někde v izolaci.

Ten příměr s dítětem je trefnej. Takhle to taky každýmu vysvětluju. Zvlášť když si vezmete, co si dnes ty dětičky všechno můžou dovolit. Dcera od příbuzných u oběda běžně sedávala přímo na stole. U štěněte je hrozný prohřešek, když vyskočí na hranu stolu, protože se chce podívat, co tak dobrého jíme.

26.11.2020 13:54
fikovnice

XXX.XXX.55.3

je třeba rozlišovat situace
něco jiného je, když má štěně přetlak energie, nudí se
a něco jiného je, když je přetažené
nebo má třeba nějaký problém nebo tak nějak......

řešení není jedno, paušální, uplatňované mechanicky, ale je dobré mít celou škálu a používat dle situace (i tu ignoraci)

Já myslím, dle Tvého popisu, že u nás byl vždy přetažený. Bylo to, když byl fakt malinký, byl už vyhrátý, bylo vidět, že už se mu chce spát, ale vždy ještě "musel" cca 5min před usnutím začít kousat tak, že by to mnozí začátečníci vyhodnotili zle. Samozřejmě bylo to psí mimino, tak jsme to tak nebrali. Nabízelo se od něj odejít, ale on fakt byl schopen se ještě přesunout někam za nějakým svým člověkem a ještě si pořádně zakousat!

Hašinka

26.11.2020 14:34
Hašinka

XXX.XXX.172.71

Nevím, my jsme měli psy vždy venku. Ale stejně myslím, že je to nesmysl. Pokud psa u toho nepřistihnete, nepochopí to. Já vychovávám pozitivním přístupem. Chválím za správné chování. Berte ho často ven, vždy, když se probudí nebo nají a za potřebu venku ho odměňte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík