Entlebušský salašnický pes

Prodám Entlebušského salašnického psa - Dobrý den, naše chovatelská stanice...
40000 KčHašinka
XXX.XXX.172.71
Ahoj, přišli jsme o druhou berňačku. Přemýšlíme o entlebušském salašnickém pejskovi. Ne, že by nebyly skvělé, ale byly veliké. Máme teď malá vnoučata a berňák je trošku neohrabaný. A navíc bych si ho chtěla brát občas domů. Proto drobnější a krátkosrstá verze. Potřebuji vědět, jestli pes zvládne být v zimě odpoledne doma a na noc a přes den venku. Nebude choulostivější? Berňačky nechtěly být doma vůbec.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Co myslíte, mají někde salaš v obýváku?
S tímto plemenem nemám zkušenosti, ale s režimem ano. Hodně lidí je proti, ale nám to vyhovuje. Bývalý pes byl venku v noci a když jsme byli v práci, měl zateplenou boudu. V létě míváme prakticky pořád otevřené dveře, takže mohl courat sem a tam, v zimě si štěknul a pustili jsme ho domů/ven.
Většinou se šel domů "podívat" třeba na hodinku a pak šel hlídat ven. Když doma nikdo nebyl, uvnitř by nevydržel-musel hlídat. Byl to kříženec And amstaffa a nikdy neměl sebemenší problém že by mu venku byla zima. Doma mu občas bývalo teplo, tak si lehl na dlažbu, nebo si řekl a šel ven....
Momentálně máme půlroční xNO a režim má stejný- je venku v noci, když jdeme spát a pokud nikdo není doma. Pokud jsme doma a zrovna se jí nevěnujeme, může si vybrat. Nemá problém se ve 20-22 hodin válet na gauči u TV a pak jít spát ven. Ani nechce spát v boudě a spí před ní.... když musela ze zdravotních důvodů pár dní zůstat uvnitř, pořád chtěla jít spát ven i když jsem s ní ležela v obýváku.
Režim máme takto nastavený protože pes nesmí do ložnic-máme do patra nebezpečné ( pro psa) schody, takže když nejsme v obýváku, pes by tam byl sám a o to nestojí, to bude radši venku.
Hašinka
napsal(a):
Ahoj, přišli jsme o druhou berňačku. Přemýšlíme o entlebušském salašnickém pejskovi. Ne, že by nebyly skvělé, ale byly veliké. Máme teď malá vnoučata a berňák je trošku neohrabaný. A navíc bych si ho chtěla brát občas domů. Proto drobnější a krátkosrstá verze. Potřebuji vědět, jestli pes zvládne být v zimě odpoledne doma a na noc a přes den venku. Nebude choulostivější? Berňačky nechtěly být doma vůbec.
Znám jednoho, je doma v bytě. Píšete, berňák je neohrabaný, tenhle co znám, je šus a v přírodě loví, silný lovecký pud, pokud je na prochajdě na volno a něco uvidí, zdrhne, nepřivolají ho, až sám přijde.
Bertik005
XXX.XXX.214.91
Tedy nevím o tom, že by berňáci byli neohrabaní. Měli jsme už 4 a vždy to byli opatrní a rozvážní psi. Jsou si vědomi své velikosti, takže jsou i k malým dětem velmi opatrní a ne hrr. Do domu určitě berňáci nejsou. Známá si ho neuváženě pořídila do bytu a po 3 letech ho musela darovat. Každé topné období byl pes sama zapařenina a velmi trpěl. Darovala ho na zahradu a co vím, už se mu zapařenina nikdy neudělala. Toho entlebušskeho znám pouze jednoho a také si myslím, že s berňákem má společný pouze vzhled. A souhlasím s tím, že byste mohli být jeho povahou zklamaní.
Výchova je alfa a omega.
Jsou aktivnější i akčnější než berňáci, s tím počítejte. Jakože násobně aktivnější.
Pokud chcete psy k dětem, výchova a socializace je nutná. Ne že by to byli psi od přírody nějak agresivní nebo nepřátelští, ale jsou to lokomotivy - bez patřičného přístupu Vaše vnoučata převálcují.
Jsou obratní, nejsou neohrabaní, ale jsou velmi vášniví a razantní; musíte jim vysvětlit, kdy mohou lítat a skákat a kdy je nutné, aby se ovládali a byli něžní a laskaví.
Bertik005
napsal(a):
Tedy nevím o tom, že by berňáci byli neohrabaní. Měli jsme už 4 a vždy to byli opatrní a rozvážní psi. Jsou si vědomi své velikosti, takže jsou i k malým dětem velmi opatrní a ne hrr. Do domu určitě berňáci nejsou. Známá si ho neuváženě pořídila do bytu a po 3 letech ho musela darovat. Každé topné období byl pes sama zapařenina a velmi trpěl. Darovala ho na zahradu a co vím, už se mu zapařenina nikdy neudělala. Toho entlebušskeho znám pouze jednoho a také si myslím, že s berňákem má společný pouze vzhled. A souhlasím s tím, že byste mohli být jeho povahou zklamaní.
Jediný problém v domě je ocas Šťastný berňucha když zamává, tak to lítá, tu ze stolu, tu váza v chodbě Každý koho znám a znám jich s berňákama hodně, by si jiného psa už nevzal. Myslím, že jeho povaze se málokteré plemeno vyrovná. Tedy pokud netrváte na hlídači, ale něžnému jemnému psu, který nepotřebuje žádný výcvik a funguje na myšlenku. Znám berňáky bez PP, kteří jsou i hodně rvaví, se samci se nesnášejí. Já jsem tohle nezažila.
Bertik005
XXX.XXX.214.91
Ano vždyť píšu, že jsou opatrní a k dětem ideální. Argument, jak píše zadavatelka, že má malá vnoučata, a proto berňáka raději ne, vůbec nechápu.
Hašinka
napsal(a):
pes se nevybírá (jen) podle chlupů a velikosti
a entlebuch NENÍ menší a krátkosrstá verze bernského salašníka
s povahou entlebušského salašnického jste seznámeni?
cil
XXX.XXX.112.9
povahově víceméně stejní mi přijdou berňáci a švýcaři, entlebucherové mi mezi moc nezapadjí (jen je potkávám, blíže neznám) a appenzellské jsem snad ani neviděl
K původnímu dotazu - myslím si, že by to měl venku (se zateplenou boudou) zvládnout, že je to poměrně otužilé plemeno, navíc salašník. Otázka je, jestli se tam nebude nudit (a z nudy ničit zahradu nebo získávat a posilovat nežádoucí stereotypní chování). Jsem si celkem jistá, že tam bude ve dne, v noci štěkat jako blázen (máme u sousedů).
Ze soudku nevyžádaných rad - já osobně bych si ho “na důchod” a/nebo k malým vnoučatům nepořídila. Sice je menší než BSP, ale také výrazně temperamentnější, bude třeba s ním pracovat. Sázela bych na to, že děti porazí spíš entlebuch než BSP, kdyby na to mělo dojít. Paradoxně znám entlebuchů vícero, a všichni do jednoho jsou to horké hlavy - do všeho se vrhají bez přemýšlení a naplno (což asi úzce souvisí s tím temperamentem a hyperaktivitou). Jinak si myslím (platí to i pro ty, které znám), že s dětmi bude v pohodě, mají rádi lidi. Za mě je největší minus ta jejich uštěkanost a v tomto případě i hyperaktivita - není to plemeno, které by se dlouhodobě zabavilo samo na zahradě (žádoucím způsobem, destruktivní činnost nemyslím). Myslím si, že s ním oproti BSP budete mít mnohem víc práce. Ale třeba je to právě to, co hledáte, proč ne. :-)
Entlebucha mám..desetiletou fenku,k malým dětem bych nedoporučila,ta má byla v mladším věku neřízená střela,horká hlava..přesně jak bylo popsáno v předchozím komentáři.Je to pejsek,se kterým musíte hodně pracovat,psychicky ho zaměstnat,i když to není lovecké plemeno,tak má tendence lovit kde co.Má silné obranářské instinkty. Povaha entlebucha od povahy berňáka je výrazně odlišná.Pokud chcete adrenalin,tak s entlebuchem ho budete mít nadmíru.
janae1
XXX.XXX.160.6
Hašinka
napsal(a):
Přidávám se k ostatním, entlebucha znám pouze jednoho, ale souhlasím s většinou.
Známe se ze cvičáku, je to potvora, která si ráda kousne, dělá zákeřné výpady.
Normálně chodí v řadě proplítačku a tak, když se páníček nedívá chňapne po cizím psovi a jde dál, jak kdyby se nechumelilo.
Při hromadném hraní provokuje rvačky, což není problém, ostatní psi ho nesnáší.
K lidem také moc přátelský není, nemá problém se ohnat.
Je dost akční, takový prototyp Švýcarského neutahatelného vořecha. Vořecha neberte jako urážku, je to nadsázka, ale on pro většinu lidí bude vořech, budou vzpomínat, že přesně takového měla jejich babička na vsi.¨
Tenhle konkrétní pes je celoročně venku, ale dle majitele je dost uštěkaný a mají překopanou celou zahradu.
Zdravím Vás! Já mám doma tříletou Enlebušku a je fakt závislák na paničce.Bydli s náma v domě a venku sama nevydrží,svoje lidi opravdu miluje a nikomu neubližuje.Na cvičák chodí ráda děláme poslušnost a miluje překážky.Je fakt že jsou trochu divočejší a taky uštekaní ale není to pravidlo...Jsou i klidní entlíci ale to my určitě nejsme.Je to zkrátka o páníčkovi ...Pro někoho kdo je zvyklý na klidného psa může být Enlebuch šok.Letos už ho stejně nekoupíte protože štěňátka jsou zamluvena i rok dopředu.Tak Vám přeji šťastnou ruku při výběru nového pejska!
No teda já zase vidím berňáka k dětem jako super psa....berňačky doma být nechtěly, protože asi nebyly zvyklé....ale když se odmala naučí, tak určitě nebude problém. A ty chlupy??...no ono z krátkosrstých psů je kolikrát těch chlupů taky hromada....a velikost, velcí psi jsou kolikrát klidnější než ti menší.
A co se malých vnoučat týče, tak samozřejmě v kombinaci se štěnětem a následně s mladým pubošem je to víc hlídání.........ale to si myslím, že tam je asi jedno jestli berňák a nebo entlebuš.
Já bych jako štěně k dětem, přestože preferuju feny, vzala klidnějšího pejsana...
Ono takovej velkej troubík může být k dětem tisíckrát lepší než sice menší, ale torpédo.
Ale to je jenom můj názor, samozřejmě nebudu nikomu kecat do toho, co si chce pořídit......jediné, co by mě u berňáka odrazovalo je to zdravíčko.
Salašnice
napsal(a):
Zdravím Vás! Já mám doma tříletou Enlebušku a je fakt závislák na paničce.Bydli s náma v domě a venku sama nevydrží,svoje lidi opravdu miluje a nikomu neubližuje.Na cvičák chodí ráda děláme poslušnost a miluje překážky.Je fakt že jsou trochu divočejší a taky uštekaní ale není to pravidlo...Jsou i klidní entlíci ale to my určitě nejsme.Je to zkrátka o páníčkovi ...Pro někoho kdo je zvyklý na klidného psa může být Enlebuch šok.Letos už ho stejně nekoupíte protože štěňátka jsou zamluvena i rok dopředu.Tak Vám přeji šťastnou ruku při výběru nového pejska!
No my netvrdíme, že je to zlý pes a není dobrý pro nikoho...u nás ho např. má myslivec. Ale říkáme, že rozdíl mezi klidným rozvážným berňákem a entlebuchem je velký. A k dětem bych s berňákem neváhala, oni děti milují.
@sardullah Sousedé berňačky mívali, a přestože mohly být na zahradě, všechny žily s rodinou v domě, z vlastní vůle (dávám za příklad, že to lze). :-) Ale z toho zdravotního stavu jsem byla opravdu v šoku - poslední fenka jim odešla ve čtyřech nebo pěti letech, konec byl brzký, náhlý a hrozný. Další už si nepořídili, bylo to pro ně tak bolestivé, že jsou raději bez psa...
napsal(a):
@sardullah Sousedé berňačky mívali, a přestože mohly být na zahradě, všechny žily s rodinou v domě, z vlastní vůle (dávám za příklad, že to lze). :-) Ale z toho zdravotního stavu jsem byla opravdu v šoku - poslední fenka jim odešla ve čtyřech nebo pěti letech, konec byl brzký, náhlý a hrozný. Další už si nepořídili, bylo to pro ně tak bolestivé, že jsou raději bez psa...
Máme to stejně
napsal(a):
Je to opravdu veliká škoda.......kdybych chtěla mít "hodného" psa, tak si neumím představit větší zlatíčko, než jsou berňuškové.....no bohužel ta délka dožití je děsná. V mém okolí mimo jednoho psa nepamatuju, že by se nějakej berňák za poslední dobu dožil víc jak sedmi let.
Ano souhlasím s názorem že berňák je klidné povahy a úplně jiné povahy než třeba Enlebuch nebo Apenzel a velký salašnický.Nejostřejší z nich je Apenzel.Kdybych chtěla dalšího psa tak berňák kdyby na tom nebyl zdravotně tak blbě by byl další volba ale rodina nechtěla proto že je moc velký.Všichni salašníci jsou krásní!
bartolomeo
XXX.XXX.228.49
Naše bestie má rok a půl a většina z toho, co psali ostatní sedí. Není zlá, ale je to střela. Hodně náročná na všechno - pohyb, vyžití, pozornost. Až posledních pár měsíců jsem schopný ji docela slušně korigovat. Je hodně teritoriální a obranářská. Ale taky je pro každou blbost :)
Máme ji v bytě a je na nás dost závislá (to že jsme od jara pořád doma tomu asi moc nepomohlo) - ale když ji necháme doma tak je v klidu a neštěká.
Naše chovatelka má i berňačky a sama mi říkala - že je entlík malý nic neznamená - ten pes má výbušnou energii a náhon na všechny 4. Berňáci jsou prostě klidnější.
Co se režimu venku/vevnitř - fyzicky si myslím, že by to potíž nebyla, když bude mít nějakou boudu - rodiče měli pointra, takže ještě kratší srst a střídání zvládala. Ale její povaha je taková, že když jsme u rodičů a necháme ji na dvoře, tak nám pak dost vynadá :D
(Ale hodně může být i výchovou, je to můj první pes, takže hromada chyb určitě byla a je.)
DaBra
XXX.XXX.44.71
To, co tu pročítám, mi připadá jak černá kronika. :-)
Musím souhlasit, že BSP k dětem rozhodně ano. Možná spíš než ESP, ovšem nesouhlasím s názorem, že ESP jsou neřízené střely. Jsou to velice inteligentní psíci a i s průměrně důslednou výchovou je vychováte, jak potřebujete. A to, že nezbytně potřebují nějaké extrémní zaměstnání, je podle mé zkušenosti pomluva. Myslím, že je to o tom, na co si psa zvyknete.
Z režimu doma/venku bych neměla strach. Mám zkušenost u obou plemen a dobrou. Venku rozhodně nestrádají zimou, to spíš absencí své smečky. To pak obzvlášť ESP mohou být hluční a zlobit, ale agresivní by ESP ani BSP být rozhodně neměl. Opět je to o tom, na co psa naučíte.
A k délce dožití BSP musím dodat, že můj se dožil v dobré kondici 13 let. Zevšeobecňovat se to, tak jako ani nic jiného, co jsem se tu dočetla, prostě nedá. ;-)
DaBra
napsal(a):
To, co tu pročítám, mi připadá jak černá kronika. :-)
Musím souhlasit, že BSP k dětem rozhodně ano. Možná spíš než ESP, ovšem nesouhlasím s názorem, že ESP jsou neřízené střely. Jsou to velice inteligentní psíci a i s průměrně důslednou výchovou je vychováte, jak potřebujete. A to, že nezbytně potřebují nějaké extrémní zaměstnání, je podle mé zkušenosti pomluva. Myslím, že je to o tom, na co si psa zvyknete.
Z režimu doma/venku bych neměla strach. Mám zkušenost u obou plemen a dobrou. Venku rozhodně nestrádají zimou, to spíš absencí své smečky. To pak obzvlášť ESP mohou být hluční a zlobit, ale agresivní by ESP ani BSP být rozhodně neměl. Opět je to o tom, na co psa naučíte.
A k délce dožití BSP musím dodat, že můj se dožil v dobré kondici 13 let. Zevšeobecňovat se to, tak jako ani nic jiného, co jsem se tu dočetla, prostě nedá. ;-)
To, že se BSP dožívají velmi nízkého věku je fakt, a že se zrovna váš jeden dožil třinácti, na faktu nic nezmění. Taky znám poměrně dost flat coated retrieverů okolo desíti, dvanácti let, na tom, že průměrný věk dožití u plemene je kolem devítky ale má zkušenost nezmění nic
hmn
XXX.XXX.4.31
"Zevšeobecňovat se to, tak jako ani nic jiného, co jsem se tu dočetla, prostě nedá. ;-)"
pokud je řeč o PLEMENI, tak se nic jiného, než zevšeobecňovat nedá