Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mikako

27.11.2020 18:50
Mikako

XXX.XXX.20.15

Dobrý den.

Prosím je možné získat dodatečně/ zpětně PP pro štěně, které měla fenka před uchovněním, otec chovný.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2020 18:55

Jste chovatel, nebo nový majitel ?

Mikako

27.11.2020 19:07
Mikako

XXX.XXX.20.15

Hledáme. Ale slyšela jsem, že to tak majitelé říkají a že se to hodně stává. Tak mne zajímá. Zda je to možné nebo jestli jen zájemce klamou, abychom nenaletěli.

A co by tedy měl pak chovatel všechno udělat, aby štěně dostalo PP nebo zda to může udělat i nový majitel, pokud by po čase zjistil, že jsou oba rodiče štěněte uchovnění. Pokud to tedy lze vůbec udělat.

27.11.2020 19:14
juhaj

XXX.XXX.164.121

Mikako napsal(a):
Hledáme. Ale slyšela jsem, že to tak majitelé říkají a že se to hodně stává. Tak mne zajímá. Zda je to možné nebo jestli jen zájemce klamou, abychom nenaletěli.

A co by tedy měl pak chovatel všechno udělat, aby štěně dostalo PP nebo zda to může udělat i nový majitel, pokud by po čase zjistil, že jsou oba rodiče štěněte uchovnění. Pokud to tedy lze vůbec udělat.

Nelze, pouze fámy. Snad jen ve výjimečných případech velmi vzácných plemen, kdy je cenný každý jedinec odpovídající standartu. Ale nevím, jen jsem slyšela. A určitě se to netýká plemen chovaných u nás.

27.11.2020 19:17
Fernando

XXX.XXX.105.175

Přikláním se k juhaj. Jinak se to už řešilo, zkuste pohledat

27.11.2020 19:43

Musíte se informovat na klubu - viz níže.

1. Ke krytí smí dojít jen mezi dvěma chovnými jedinci řádně zapsanými v PK uznaných FCI a na
základě platného krycího listu. Chovní psi ČMKU jsou oprávněni krýt pouze chovné feny
s průkazem původu ČMKU, zemí FCI a kontraktačních partnerů.
(...)
7. Při neplánovaném krytí jiným než smluveným psem je jeho držitel povinen toto majiteli (držiteli)
feny ohlásit a hradit mu všechny náklady, jakož i vzniklou škodu. Držitel psa není oprávněn po takovémto krytí žádat od majitele feny žádné vyrovnání. Otázku případného vydání průkazů původu pro štěňata narozená z takovéhoto spojení, stejně jako v případě jiného neplánovaného krytí řeší příslušný chovatelský klub individuálně. V případě schválení registrace vrhu je postup následující: chovatel je povinen na své náklady zajistit DNA profil matky, potencionálních otců, všech narozených štěňat a nechat vyhodnotit paternitu. Tyto dokumenty je nutné přiložit k přihlášce k zápisu vrhu spolu s potvrzeným souhlasem klubu.
(...)

Zdroj: https://www.cmku.cz/data/dokumenty/13_zapisni_rad_cmku_platny_od_1.1.2015.pdf

Mikako

27.11.2020 19:58
Mikako

XXX.XXX.20.15

Já jsem si myslela, že je to blud. Už je to dávno, ale bývalá kolegyně si takhle koupila štěně, ale nevím jestli ty PP dostala ( asi tedy né). Nyní se to prý zase zkouší. Moc děkuji.

27.11.2020 20:01

Já mám pocit, že jsem kdysi v nějakém řádu četla - a asi to bylo někde na klubu - že to za nějakých výjimečných okolností možné je, ale bylo to něco v tom stylu, že k tomu nechtěnému krytí muselo dojít v v nějaké lhůtě od udělení chovnosti (a řešil to samozřejmě chovatel pro celý vrh, nikoli nový majitel štěněte) - už si to nepamatuji, nechci mystifikovat. Berte to s hodně velkou rezervou.

Ale obávám se, že drtivá většina těch “dodatečných PP” v inzerátech bude “slibem nezarmoutíš”, jinak řečeno lež.

27.11.2020 21:12

Stává se to v případech, kdy majitel neuhlídal psy ještě před plánovaným uchovněním minimálně jednoho z nich, př. chov vůbec neplánoval. Řeší se to dávno před narozením štěňat, chovka zpravidla vždycky. Pokud majitel chovku nemá, ale je členem klubu, tak má většinou zájem se s tím ofiko poprat i přes problémy. A každý slušný klub nemá zájem na tom, aby šla zbytečně do světa štěňata bez PP, když to není nutné. Takže se v rámci možností snaží, ČMKU taky nehází zbytečně klacky pod nohy. Každopádně zájemce o štěně je informován, a to velmi důkladně. Pro chovatele jsou tyhle nehody tak trochu "smrt ve vočích" a dost honička.

27.11.2020 21:32
domi.t

XXX.XXX.189.88

Ja som čítala,že v CHS S Divokou krvi či ako sa to píše bol takýto prípad a šteňatá PP nakoniec dostali. Majú to tuším aj napísané na ich webe,ale už to budú nejaké roky.

27.11.2020 21:42
janaa

XXX.XXX.40.8

domi.t napsal(a):
Ja som čítala,že v CHS S Divokou krvi či ako sa to píše bol takýto prípad a šteňatá PP nakoniec dostali. Majú to tuším aj napísané na ich webe,ale už to budú nejaké roky.

Ale to je něco jiného, jsou postupy na to, když dojde k nakrytí neuchovněných jedinců. Takové papíry se ale nevyřizují dodatečně, postupy jsou jasně dané a musí je dodržet chovatel a začít hned,jak k nechtěnému krytí a potvrzení březosti dojde. Ne dodatečně,až potom atd. Dodatečně se fakt nic nevystavuje a už vůbec ne novým majitelem,až si vzpomene

27.11.2020 21:45
domi.t

XXX.XXX.189.88

janaa napsal(a):
Ale to je něco jiného, jsou postupy na to, když dojde k nakrytí neuchovněných jedinců. Takové papíry se ale nevyřizují dodatečně, postupy jsou jasně dané a musí je dodržet chovatel a začít hned,jak k nechtěnému krytí a potvrzení březosti dojde. Ne dodatečně,až potom atd. Dodatečně se fakt nic nevystavuje a už vůbec ne novým majitelem,až si vzpomene

Ja som myslela,že zadávateľ to myslel este pred narodením steniatok...a nie po bohvieako čase,vtedy jasne,že už z toho nič nebude😉

27.11.2020 21:48
janaa

XXX.XXX.40.8

domi.t napsal(a):
Ja som myslela,že zadávateľ to myslel este pred narodením steniatok...a nie po bohvieako čase,vtedy jasne,že už z toho nič nebude😉

píše, získat dodatečně

27.11.2020 21:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Při nežádoucím krytí je možné získat na základě rozhodnutí klubu na štěnata PP pokud v době nárození oba rodiče splňují podmínky chovnosti (fenu jde individuálně zbonitovat na náklady majitele), a všechny podklady k vrhu musí plemenná kniha obdržet před dovršením 12 týdnů věku štěňat, pak už není možné PP dodatečně ziskat žádným způsobem.

Toto se nestává hodně - u našeho plemene se tohle řešilo za poslenich 5 let tak 2x, a máme hodně početnou základnu.
Jestli si chcete konkrétní vrh ověřit, tak kontaktujte poradce chovu, ale v drtivé většině jsou to jen bachorky podvodníků.

Mikako

27.11.2020 22:16
Mikako

XXX.XXX.20.15

To není momentální situace, jen vím, že se to stalo před lety kolegyni a nám to také říkali mezi řečí( že to jde), ale měli pak už zadaná štěňata, tak se ptám, abychom nenaletěli. Děkuji

27.11.2020 22:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mikako napsal(a):
To není momentální situace, jen vím, že se to stalo před lety kolegyni a nám to také říkali mezi řečí( že to jde), ale měli pak už zadaná štěňata, tak se ptám, abychom nenaletěli. Děkuji

V případě takového vrhu bych si rozhodně ověřila jestli je to pravda u poradce chovu, a zajimalo by mě i v jaké fázi řešení se to nachazí, protože to že se to řeší ještě neznamená, že štěňata PP dostanou - ono klidně stačí, aby to byl opakovaný prohřešek chovatele, nebo něco nedoloží, popř. nevýjdou dodatečně delané zdravotní testy, a je po ptákach...

28.11.2020 06:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.7

Mikako napsal(a):

A jinak, pokud se to chovateli stalo, tak v době zapisu štěňat tj. 6-7 týdnů ví už moc dobře, jestli na štěnata PP dostane nebo ne, a tudíž nemá potřebu historky o nechtěném krytí vykládat novým majitelům - byl by sám proti sobě.

Takže pokud to lidem troubí hned mezi dvěma, tak je to v 99% podvod, který jde ale u registrovaného chovu odhalit jediným telefonátem.

Bertik005

28.11.2020 09:07
Bertik005

XXX.XXX.214.91

Měli jsme fenku z neplánovaného kryti. Bohužel chovný pes obskočil fenu na první hárání v 11 měsících. Bylo z toho 11 krásných štěňat a žádné pp nedostalo. Bylo to před 5 lety, ale myslím, že dnes také nelze.

28.11.2020 10:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já si vlastně vzpomínám na jediný případ, co znám. Dobrá známá měla výstavně úspěšnou fenku pudla, uchovněnou, měla několik úspěšných vrhů. Když bylo feně 9 let a skončila jí chovnost, přišla ke známé kamarádka s uchovněným psem stejného plemene. Pouštěla jí do bytu malá dcera, která opoměla zmínit, že fena hárá a než se rozkoukali, tak to bylo. Tehdy papíry a vyjímku vyběhali, ale prý to byla fuška.

Mikako

28.11.2020 10:34
Mikako

XXX.XXX.20.15

No já už si to od kolegyně úplně nepamatuji, ale říkala, že kupuje bez PP, ale chovaleté se snaží, aby na štěně PP získali. Jestli to dopadlo, už nevím, odešla pracovat jinam.

My hledáme a protože jsme měli právě podobné info , tak jsem se chtěla zeptat, jak to tedy je. Paní říkala, že má chovného pejska, ale nestihli uchovnit fenku. Že zjišťovala, zda by to šlo dodatečně a že je to šílenost, tak to nepodstoupili, proto že štěňata nemají PP. Chtěli jsme fenku a oni už je měli zadané.Řekla jsem, že pokud by se uvolnila fenka a podstoupili zařizování PP, tak máme zájem a to i samozřejmě s cenou odpovídající Štěněti s PP.

Tak mi to vrtá hlavou. Nechci tvrdit, že lhali nebo podváděli, příroda je příroda a stát se to může ( slíbili mi ukázat doklady k oběma rodičům, kdybychom se rozhodli pro pejska). Jen mne to zajímalo.

Moc děkuji za info.

Mikako

28.11.2020 10:49
Mikako

XXX.XXX.20.15

Tohle nám tvrdili před 8 lety . Teď jsme nečekaně oplakali naší zlaťačku a začali jsme hledat parťáka protože je tu moooc smutno. A že čtu v inzerátech,, štěňata jsou čistá, mohli mít PP, jen rodiče nejsou uchovnění"

Všem moc děkuji za rady.

28.11.2020 10:58

Mikako napsal(a):
Tohle nám tvrdili před 8 lety . Teď jsme nečekaně oplakali naší zlaťačku a začali jsme hledat parťáka protože je tu moooc smutno. A že čtu v inzerátech,, štěňata jsou čistá, mohli mít PP, jen rodiče nejsou uchovnění"

Všem moc děkuji za rady.

Mrzí mě, že jste přišli o fenku, držte se.

Já radím štěně z takového spojení nebrat. Nikdy s jistotou nevíte, proč nebyli uchovnění - nemají povinné zdravotní testy? Nebo vyšly špatně, tak se raději předstírá, že žádné neexistují? Co když dojde ke spojení dvou jedinců, kteří se (geneticky) neměli potkat? Nebo je to “chovatelům” prostě lhostejné a nechtějí do řádného chovu investovat čas a peníze? Pak bych se sama sebe ptala, do čeho dalšího nebudou chtít investovat... třeba do štěňat?

Raději si zarezervujte štěně s PP. Jen je smůla, že zrovna zlaťáci (a vůbec všechna štěňata) jsou nyní dost drazí a že poptávka převyšuje nabídku - pokud nebudete mít štěstí, budete pravděpodobně nějakou dobu čekat. Ale já bych si raději připlatila za PP nebo vzala psa z útulku než riskovala, že naletím nějaké množírně nebo lidem bez dostatečné odbornosti...

28.11.2020 11:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.7

Mikako napsal(a):
No já už si to od kolegyně úplně nepamatuji, ale říkala, že kupuje bez PP, ale chovaleté se snaží, aby na štěně PP získali. Jestli to dopadlo, už nevím, odešla pracovat jinam.

My hledáme a protože jsme měli právě podobné info , tak jsem se chtěla zeptat, jak to tedy je. Paní říkala, že má chovného pejska, ale nestihli uchovnit fenku. Že zjišťovala, zda by to šlo dodatečně a že je to šílenost, tak to nepodstoupili, proto že štěňata nemají PP. Chtěli jsme fenku a oni už je měli zadané.Řekla jsem, že pokud by se uvolnila fenka a podstoupili zařizování PP, tak máme zájem a to i samozřejmě s cenou odpovídající Štěněti s PP.

Tak mi to vrtá hlavou. Nechci tvrdit, že lhali nebo podváděli, příroda je příroda a stát se to může ( slíbili mi ukázat doklady k oběma rodičům, kdybychom se rozhodli pro pejska). Jen mne to zajímalo.

Moc děkuji za info.

Ukázané dokumenty jsou vám k ničemu - krytí předchází ještě řada procedur, a po narození štěňat je šílený administrativní kolotoč, a bez něj zvířata na PP nemají nárok, i kdyby měli PP a byli uchovnění (pokud fena ani uchovnená není, tak je to ještě úplně jiný level)

28.11.2020 11:01
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.35

Pokud se někomu stane "nehoda" a snaží se to nějak vyřešit s klubem a čmku, aby měla štěňata PP, určitě k tomu má nějaké dokumenty.

Před pár lety si známá zapůjčila ze zahraničí chovného psa do své CHS, s tím, že s ním složí pár zkoušek a vezme ho na nějakou výstavu. A další rok s ním nakryje svou chovnou fenku. Než stihla požádat o krycí list, pes fenku nakryl. Čekala na výsledky sona a po potvrzení březosti žádala o dodatečné vystavení krycího listu. Musela nakonec udělat testy DNA a zaplatit pokutu a štěňata PP dostala. Ale musela to řešit, samozřejmě písemně, takže měla důkazy o tom, že se snaží PP pro štěňata získat.

28.11.2020 11:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.7

Fiona.Praha napsal(a):
Pokud se někomu stane "nehoda" a snaží se to nějak vyřešit s klubem a čmku, aby měla štěňata PP, určitě k tomu má nějaké dokumenty.

Před pár lety si známá zapůjčila ze zahraničí chovného psa do své CHS, s tím, že s ním složí pár zkoušek a vezme ho na nějakou výstavu. A další rok s ním nakryje svou chovnou fenku. Než stihla požádat o krycí list, pes fenku nakryl. Čekala na výsledky sona a po potvrzení březosti žádala o dodatečné vystavení krycího listu. Musela nakonec udělat testy DNA a zaplatit pokutu a štěňata PP dostala. Ale musela to řešit, samozřejmě písemně, takže měla důkazy o tom, že se snaží PP pro štěňata získat.

Jenomže ta fena byla uchovněná, neměla jen vydaný krycák

28.11.2020 12:29

Mikako napsal(a):

Všem moc děkuji za rady.

Podobnou situaci jsem zažila na jaře....na rychlo jsme scháněli parťačku pro našeho psa, který po odchodu feny defakto jenom ležel a kňoural.

Štěňata nebyla resp. feny plemen o které jsme měli zájem a klidně bych vzala i štěndo bez PP....ale spíš bych si představovala něco jakože majitel má psa i fenu a psi "pracují" u zvířat....třeba hlídají ovce, kozy a tak......nešlo by mi ani úplně o čistokrevnost, klidně přiznané křížence dvou pro mě přijatelných plemen, asi raději než psa bez PP.......prostě štěndo po pracovních rodičích......a samozřejmě bych při odběru musela vidět podmínky v jakých jsou psi drženi a otce i matku, abych viděla jací jsou......

Pokud bych ale kupovala nějaké "atraktivní, žádané" plemeno, tak tam se přiznám, že bych do štěněte bez PP nešla...

28.11.2020 13:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.35

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jenomže ta fena byla uchovněná, neměla jen vydaný krycák

Jasan, jen jsem chtěla zjednodušeně popsat, jak to probíhá, když se stane nehoda u chovných psů.
Pointou bylo, že chovatelka vedla nějakou komunikaci s klubem i čmku, kterou mohla zájemcům doložit, že se opravdu jedná o neplánované krytí a snad PP budou.

28.11.2020 16:29

Paní říkala, že má chovného pejska, ale nestihli uchovnit fenku. Že zjišťovala, zda by to šlo dodatečně a že je to šílenost, tak to nepodstoupili, proto že štěňata nemají PP.

ta "silenost" je predevsim v tom, ze se musi delat DNA a paternita -a ono by to asi nevyslo a tatik je vlastne buhvi kdo.

nedava to smysl ani logicky ani financne nedava to smysl o to vic, jestli vedi, jak uchovni t a maji chovneho psa.

Proc delat bezpapiraky, kdyz PP by stalo jen trochu usili a financne skoro nic proti tomu, zac jsou ted stenata PP zlataku?
Protoze to nejsou a nikdy nebudou stenata s PP - a vlastne ani ti zlataci -krizenci to jsou a nikdy nevite, co z toho vyroste

28.11.2020 16:45
janaa

XXX.XXX.40.8

Ale tak teoreticky to možné je, fena může mít splněné podmínky chovnosti a nebýt uchovněná, nebo jí může chybět třeba jedna výstava, nemá změřenou výšku atd (já se většinou k uchovnění taky dostanu až když chci nakrýt a fena má splněné podmínky třeba rok dva ). Ale tam to není o kecech, ale o tom, že takový chovatel už komunikuje s klubem,čmku, počítá s pokutou, má vykomunikovanou výjimku na dodatečné uchovnění, má poslané vzorky na paternitu atd. Né, že možná, jednou blablabla. Koneckonců pro chovatele papíráků je to sice průšvih,ale větší průšvih by byl,kdyby ho někdo napráskal, že má vrh bez pp

Přidejte reakci

Přidat smajlík