Pěkný večer, vždycky zhruba touhle dobou moje psy přepadne posedlost čímsi, co dolujou z trávníků - pravděpodobně jde o kořínky. Trávníky ve městě jsou pro ně zdrojem neskonalého labůža, hlavně některé a častěji ve svahu.
Moje první reakce zpočátku byla úlek, že žerou něco pohozenýho v trávě, když jsem přišla blíž, nic jsem neviděla, jen usilovně z trávníku cosi vykusovaly. Dělávala to i předchozí fena, ale ne tolik.
Kolegyně z práce má psů hodně a přiznala, že touhle dobou taky cosi takovýho provozujou.
Strašně by mě zajímalo, co tak úžasnýho skýtá trávník ve městě- dělají vám to taky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Netuším...
Můj pes žere cosi neviditelnýho ze spadanýho listí. Mohly by to být zaječí/srnčí bobky, ale ne všude to dává smysl. Tak nevím. Vždycky ho od toho ženu, ale prý bych se na to měla vybodnout a nechat ho se v klidu nažrat.
napsal(a):
Netuším...
Můj pes žere cosi neviditelnýho ze spadanýho listí. Mohly by to být zaječí/srnčí bobky, ale ne všude to dává smysl. Tak nevím. Vždycky ho od toho ženu, ale prý bych se na to měla vybodnout a nechat ho se v klidu nažrat.
Zaječí, králičí bobky moje feny žerou. Ale ty se vyskytujou jaksi celoročně. Tohle je třeba vykusovat z trávy, vypadá to, že jim to dá trochu práce.
Ve spadaným listí se to cosi vyskytuje taky.

Terven
napsal(a):
Zaječí, králičí bobky moje feny žerou. Ale ty se vyskytujou jaksi celoročně. Tohle je třeba vykusovat z trávy, vypadá to, že jim to dá trochu práce.
Ve spadaným listí se to cosi vyskytuje taky.
A prdí vám po tom taky tak hrozně jako ta naše obluda?

Někteří psi jsou labužníci a ví, čím si před nadcházejícím sněhem a zimou obohatit a vylepšit jídelníček. Znám psy, kteří jsou pestře krmeni přirozenou stravou, nemají zdravotní problémy, ale i tak si v tuto dobu vyhrabou spodní část jitrocelu, ukousnou mrazem přešlou horní růžici od pampeliškového drnu. Zda se tyto rostliny vyskytují i ve městském parku, netuším.

napsal(a):
Někteří psi jsou labužníci a ví, čím si před nadcházejícím sněhem a zimou obohatit a vylepšit jídelníček. Znám psy, kteří jsou pestře krmeni přirozenou stravou, nemají zdravotní problémy, ale i tak si v tuto dobu vyhrabou spodní část jitrocelu, ukousnou mrazem přešlou horní růžici od pampeliškového drnu. Zda se tyto rostliny vyskytují i ve městském parku, netuším.
Zní to velmi velebně, ale z něčeho tak důmyslnýho se mi nechce našeho psa podezírat...
napsal(a):
Rozhodně vyskytujou...i mnohé jiné
A pestře krmené přirozenou stravou, to ony jsou
napsal(a):
Tak zřejmě je fakt, že rostliny touhle dobou stahujou to nejlepší pod zem ...
Ne, vůbec. Pokud něco blbě v trávení tak hledá pýr. A jelikož mám místa v kytkách, kde se mi nedaří vylikvidovat, spolehlivě ho najde. Jen už mu tak nejde ho mezi těma suchýma kytkama vybírat a na podzim se snažil ožírat i kosatce v domnění, že i to je pýr(roste mezi nima) Takže když tam zamíří, trhám mu stébla sama a cpu mu to do huby, ať nežere co nemá. A jsme spokojení oba.
Ještě dodám, že pokud by vyžíraly kořeny pýru...těma se léčí ledviny...

Terven
napsal(a):
Pěkný večer, vždycky zhruba touhle dobou moje psy přepadne posedlost čímsi, co dolujou z trávníků - pravděpodobně jde o kořínky. Trávníky ve městě jsou pro ně zdrojem neskonalého labůža, hlavně některé a častěji ve svahu.
Moje první reakce zpočátku byla úlek, že žerou něco pohozenýho v trávě, když jsem přišla blíž, nic jsem neviděla, jen usilovně z trávníku cosi vykusovaly. Dělávala to i předchozí fena, ale ne tolik.
Kolegyně z práce má psů hodně a přiznala, že touhle dobou taky cosi takovýho provozujou.
Strašně by mě zajímalo, co tak úžasnýho skýtá trávník ve městě- dělají vám to taky?
Kořínky bývají nasládlé, moji psi to taky dělají, díky tomu vím, že vrba u rybníka má jemné kořínky červené

napsal(a):
Kořínky bývají nasládlé, moji psi to taky dělají, díky tomu vím, že vrba u rybníka má jemné kořínky červené
Jé, Vy máte psa, dokonce psy? A jaké plemeno věk a tak? Já myslela, že sem chodíte jen reptat :-)
Kořínky budou asi chuťově fakt dobré, a jo, psi mají sladké rádi (můj jo, všecko sladké mi sežere).. megí to nejí, ale viděla jsem dva psy tady na návsi, pod 10 kg psi,
možná to má souvislost :-)

No jo, no, já toho mám, ale mám i psy...šokující, co?
Nicméně nad reptání žádný koníček či láska není....

Ne, kořínky nežerou. Žádný ze psů nežral. Když hrabat v trávníku, tak proto, aby chytili krtka. To se podařilo předchozí kavkazance jen jednou.

U nás se kořínky taky nežerou. A proč taky, když je všude plno koňskýho trusu a myší.
napsal(a):
U nás se kořínky taky nežerou. A proč taky, když je všude plno koňskýho trusu a myší.
Koňskej trus i myši si dají taky
Ty kořínky práveže frčí jenom v tomhle ročním období, kdy se trávníky jakoby obnaží- buď je k tomu lepší přístup, ale spíš bych řekla, že si ty rostliny stahujou do kořínků výživný látky a možná i cukry a psům víc chutnají.
Teď mě napadla geniální myšlenka - u koní (zejména některých) je nebezpečná přemrzlá tráva, může způsobit laminitidu, protože obsahuje hodně fruktanů, je sladká.
Je pravda, že v mrazivých ránech jako bylo to dnešní po tom feny šílí úplně nejvíc

My jim vystavujeme tak složitý barevný vědecký jídelníček,
a oni si chodí na pastvu.
Možná bych mohla zachránit oplatku Vesna, když megí natrhám kořínky, ale nevím, nejí ani mrkev. Trávu jo, tu u vody, u bažiny. Anebo když stojíme, s někým mluvím na její vkus moc dlouho, tak začne okusovat trávu,
aby to vypadalo, že jí nedávám najíst.
A ten člověk vždy řekne - asi bude pršet.
No tak určitě, u nás prší 12 z 12.
A když pes jí kořínky, tak bude sněžit, to je zas moje geniální teorie.
Terven
napsal(a):
Koňskej trus i myši si dají taky
Ty kořínky práveže frčí jenom v tomhle ročním období, kdy se trávníky jakoby obnaží- buď je k tomu lepší přístup, ale spíš bych řekla, že si ty rostliny stahujou do kořínků výživný látky a možná i cukry a psům víc chutnají.
Teď mě napadla geniální myšlenka - u koní (zejména některých) je nebezpečná přemrzlá tráva, může způsobit laminitidu, protože obsahuje hodně fruktanů, je sladká.
Je pravda, že v mrazivých ránech jako bylo to dnešní po tom feny šílí úplně nejvíc
A ty koně co se pasou...těm se to s tou přemrzlou trávou vysvětluje jak?

lesnížínka
napsal(a):
A ty koně co se pasou...těm se to s tou přemrzlou trávou vysvětluje jak?
Zabrání se pasení
napsal(a):
Zabrání se pasení
Ale jsou koně, co se pasou celoročně, já je mám za barákem. To asi sotva
Všichni znáte jen ty koně zavřené ve stájích, co se vyvedou na projížďku a zase čučí ve stáji? To mi hraničí se stejným týráním, jako pes v kotci Vůbec mi to nepřijde normální...

lesnížínka
napsal(a):
Všichni znáte jen ty koně zavřené ve stájích, co se vyvedou na projížďku a zase čučí ve stáji? To mi hraničí se stejným týráním, jako pes v kotci Vůbec mi to nepřijde normální...
No ono to totiž většině koní problémy nedělá. Ale jsou predisponovaní koně, kteří se prostě v těchto případech preventivně stahují (pokud majitel není ignorant), např. do hliněného výběhu bez trávy nebo do boxu.
(ale to spíš patří do koňské diskuze)

Kravám to nevadí? U nás jsou oproti jiným rokům stále na pastvině.

napsal(a):
Kravám to nevadí? U nás jsou oproti jiným rokům stále na pastvině.
Krávy mají diametrálně odlišné trávení oproti koním.

napsal(a):
Krávy mají diametrálně odlišné trávení oproti koním.
Jj, já vím, složený žaludek, takže asi jim nic moc nevadí.
lesnížínka
napsal(a):
Je spousta koní, kteří se mohou pást až k prasknutí a nic jim to neudělá. A pak jsou koně - zejména primitivnější plemena - pro které je bohatá a trvalá pastva nebezpečná. Ačkoliv se to může zdát někomu nepochopitelné, ona nádherná zelená tráva nonstop pro koně přirozená není. Primitivní koně nežili na zelených loukách, ale spíš v horách nebo nehostinných stepích, aby se nažrali, museli toho dost nachodit, nežrali po plné hubě, spásali úplně jiné rostliny než jsou obvyklé na dnešních pastvinách.
Primitivní plemena koní (fjordi, huculové, různí pony aj.) mívají na bohaté celoroční pastvě metabolické problémy, jsou obézní, mají inzulinovou rezistenci a hlavně sklony ke schvácení kopyt, což opravdu není legrace, kůň může doživotně zchromnout a je to extrémně bolestivá záležitost. Je nutno to řešit úpravou managementu, fjord se obvykle nemůže pást na stejné louce po stejnou dobu s plnokrevníky. Je třeba dávat bacha na obsah fruktanů v trávě - nebezpečná je z tohohle hlediska první jarní tráva, hodně nakrátko spasená tráva, přemrzlá tráva, tráva ve dnech, kdy je ráno mrazivo a přes den krásně slunečno...pro některé koně je nutností výběh prakticky bez trávy a jako objem pouze seno a to ještě ne po plné hubě. Někdo to řeší pastevními náhubky...
Laici většinou nechápou a ty koně litujou, ale je třeba si uvědomit, na co jsou ti koně naprogramovaní a jak žili jejich předci.
Konec koňského OT.
Terven
napsal(a):
Je spousta koní, kteří se mohou pást až k prasknutí a nic jim to neudělá. A pak jsou koně - zejména primitivnější plemena - pro které je bohatá a trvalá pastva nebezpečná. Ačkoliv se to může zdát někomu nepochopitelné, ona nádherná zelená tráva nonstop pro koně přirozená není. Primitivní koně nežili na zelených loukách, ale spíš v horách nebo nehostinných stepích, aby se nažrali, museli toho dost nachodit, nežrali po plné hubě, spásali úplně jiné rostliny než jsou obvyklé na dnešních pastvinách.
Primitivní plemena koní (fjordi, huculové, různí pony aj.) mívají na bohaté celoroční pastvě metabolické problémy, jsou obézní, mají inzulinovou rezistenci a hlavně sklony ke schvácení kopyt, což opravdu není legrace, kůň může doživotně zchromnout a je to extrémně bolestivá záležitost. Je nutno to řešit úpravou managementu, fjord se obvykle nemůže pást na stejné louce po stejnou dobu s plnokrevníky. Je třeba dávat bacha na obsah fruktanů v trávě - nebezpečná je z tohohle hlediska první jarní tráva, hodně nakrátko spasená tráva, přemrzlá tráva, tráva ve dnech, kdy je ráno mrazivo a přes den krásně slunečno...pro některé koně je nutností výběh prakticky bez trávy a jako objem pouze seno a to ještě ne po plné hubě. Někdo to řeší pastevními náhubky...
Laici většinou nechápou a ty koně litujou, ale je třeba si uvědomit, na co jsou ti koně naprogramovaní a jak žili jejich předci.
Konec koňského OT.
Tak já se v koních vyznám pramálo, snad nějakého hucula bych poznala Ti naši místní, jsou ,,normální" koně, buďto jezdečtí na důchod, nebo mlaďoši, co si teprve někdo na ježdění koupí.

GAELLE
napsal(a):
co je skalná ruža? šípek?
Hodně v kosmetice, šípek to není.
https://slozenikosmetiky.bioneeds.cz/cistus-ladaniferus/

Kořínky ne , ale spadané listí- nejraději dubové, jen tak z ničeho nic čapne list a přežmoulá a polkne, musí to děsně drhnou, občas u toho chrchlá, ale dělá to furt....

napsal(a):
Kořínky ne , ale spadané listí- nejraději dubové, jen tak z ničeho nic čapne list a přežmoulá a polkne, musí to děsně drhnou, občas u toho chrchlá, ale dělá to furt....
U nás jede javor. Buď si nosí list v tlamě místo balonku celou procházku nebo chroupe jeden za druhým. V trávě hledá popadané ořechy.
Ti moji žerou hlínu. Dva ze čtyř. Odhrabou trávu a vykusujou hlínu. Když přijdou ke mě, ještě jim skřípe hlína mezi zubama......dělá to pes, kterej byl 6 let v kotci, než se ho vzdal majitel a naučil to u mě čubu útulkačku. Krmím syrovým masem, ovoce a zeleninu maj co hrdlo ráčí, přidávám vitamíny...
aluska
napsal(a):
Ti moji žerou hlínu. Dva ze čtyř. Odhrabou trávu a vykusujou hlínu. Když přijdou ke mě, ještě jim skřípe hlína mezi zubama......dělá to pes, kterej byl 6 let v kotci, než se ho vzdal majitel a naučil to u mě čubu útulkačku. Krmím syrovým masem, ovoce a zeleninu maj co hrdlo ráčí, přidávám vitamíny...
Ono u nás to taky vypadá, jako by žraly hlínu. Ale v té hlíně jsou ty kořínky. Jasně, že jim pak může skřípat mezi zubama hlína, ono se to z ní blbě preparuje

Jejda, to jste mi připomněly, jak můj pes čas od času v lese potká ideálně rozpadlý pařez, chytí rapla a začne ho rozhrabávat a vykusovat. A protože je velmi chytrý a skvěle pudově vybavený pro přežití, začne se tím dusit. Bez ohledu na to, jak rychle ho z této aktivity odvelím, kucká dalších 20-30 minut....

napsal(a):
Jejda, to jste mi připomněly, jak můj pes čas od času v lese potká ideálně rozpadlý pařez, chytí rapla a začne ho rozhrabávat a vykusovat. A protože je velmi chytrý a skvěle pudově vybavený pro přežití, začne se tím dusit. Bez ohledu na to, jak rychle ho z této aktivity odvelím, kucká dalších 20-30 minut....
Jsou tam larvy.. :-) ale asi málo :-)

napsal(a):
Jsou tam larvy.. :-) ale asi málo :-)
Aha! To by dávalo smysl. Zvykla jsem si nehledat smysl v psových počinech, ale tady by to šlo!
Tak na tohle naši psi ještě nepřišli 😄
Z jara se hodně pasou, na podzim jsou posedlí ořechama. To je fakt extrém a jsem ráda, že to před nedávnem skončilo a teď už je to jen jeden vyhrabany ořech za čas. Myslela jsem, že bude klid, ale pes s radostí přešel na jablka 🙈😀. Začalo to tím, že si pro jedno vyskočil na strom a v klidu ho sežral, pak to ale pokračovalo tak, že na zahradě sbíral popadaná jablka a futroval se tím jak posedlý. Až se z toho dneska pořádně zeblil, protože to div nepolyká vcelku. Přitom jim jablka běžně dávám, takže nic výjimečného pro ně.
Jo a z čeho se teda dělá blivno i mě je to, když fena po dešti hrabe v hlíně žížaly 🙈
marcelaamax
napsal(a):
Tak na tohle naši psi ještě nepřišli 😄
Z jara se hodně pasou, na podzim jsou posedlí ořechama. To je fakt extrém a jsem ráda, že to před nedávnem skončilo a teď už je to jen jeden vyhrabany ořech za čas. Myslela jsem, že bude klid, ale pes s radostí přešel na jablka 🙈😀. Začalo to tím, že si pro jedno vyskočil na strom a v klidu ho sežral, pak to ale pokračovalo tak, že na zahradě sbíral popadaná jablka a futroval se tím jak posedlý. Až se z toho dneska pořádně zeblil, protože to div nepolyká vcelku. Přitom jim jablka běžně dávám, takže nic výjimečného pro ně.
Jo a z čeho se teda dělá blivno i mě je to, když fena po dešti hrabe v hlíně žížaly 🙈
Tak konzumaci orechu my jsme na sidlisti vyhlaseny 😀
lesnížínka
napsal(a):
Halo, Bello
Žiadny cist. Skalná ruža. Google vyhodí,čo myslím,veď to v skalkách má u nás takmer každý. Mnozi sa to samé,je to nenáročné a pekne...a asi aj chutné😉
Vkladám foto pre istotu.

domi.t
napsal(a):
Žiadny cist. Skalná ruža. Google vyhodí,čo myslím,veď to v skalkách má u nás takmer každý. Mnozi sa to samé,je to nenáročné a pekne...a asi aj chutné😉
Vkladám foto pre istotu.
Ale žínka má pravdu, cist od Cistus
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/cistus-skalni-ruze-divoka-kraska-prikovana-ke-skale
A netřesk (řekněte to 3x za sebou :-)) je tahle z Vašeho obrázku.
Předpokládám, že to bude chutnat příbuzně od čekanky, artyčoku.
To jsem zvědavá, co název (čekanka) sem dáte teď :D
napsal(a):
Ale žínka má pravdu, cist od Cistus
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/cistus-skalni-ruze-divoka-kraska-prikovana-ke-skale
A netřesk (řekněte to 3x za sebou :-)) je tahle z Vašeho obrázku.
Předpokládám, že to bude chutnat příbuzně od čekanky, artyčoku.
To jsem zvědavá, co název (čekanka) sem dáte teď :D
Netuším,ako to chutí,my to nejeme😂 Teda až na Nefret,len tá toho moc nepovie😉

domi.t
napsal(a):
Netuším,ako to chutí,my to nejeme😂 Teda až na Nefret,len tá toho moc nepovie😉
No žrát mi pes netřesky na zahradě ,to bych ho hnala, , takovej velkej netřesk roste dlouho.....

Netřesk je léčivka...
napsal(a):
Netřesk je léčivka...
Přesně možná má důvod, proč je žere.
Verun, roste celkem dlouho, ale hodně se množí a stejně - vyroste, vykvete a je po něm tak ho klidně může už Nefret sežrat. Musí ji Bella vybírat ty správné kousky, odsouzené stejně k zániku
lesnížínka
napsal(a):
Verun, roste celkem dlouho, ale hodně se množí a stejně - vyroste, vykvete a je po něm tak ho klidně může už Nefret sežrat. Musí ji Bella vybírat ty správné kousky, odsouzené stejně k zániku
U nás má všetko veľmi krátku životnosť-ked záhradná redizajnérka usúdi,že stačilo,tak "padnú za vlasť"
napsal(a):
No žrát mi pes netřesky na zahradě ,to bych ho hnala, , takovej velkej netřesk roste dlouho.....
My si netřesky tak různě rozdáváme jako rychlerostoucí plevel. Deset jich vyloupnete, dvacet se jich přes noc objeví. A i ty, co vylezou v dubnu, jsou na konci léta už velký.
Netresky mi fena hrabala a zrala taky. Nebo teda spíš žvýkala, celé to ne sežrala. Zajímavé ale bylo, že ničeho jineho si na a zahradě nevšimla, a to jsem toho měla, a mám, spousty. Jakmile jsem někam dala netresky, v nestřeženém okamžiku je hned vytahala. A vím, že už jsme to tu řešili a víc lidí psalo, že jim pes dělá to samé.
Nevím, co ji na jich tak lákalo. Pak už ji to přešlo a není to tak dlouho, co mi zase další vyhrabala 🙈😄
marcelaamax
napsal(a):
Netresky mi fena hrabala a zrala taky. Nebo teda spíš žvýkala, celé to ne sežrala. Zajímavé ale bylo, že ničeho jineho si na a zahradě nevšimla, a to jsem toho měla, a mám, spousty. Jakmile jsem někam dala netresky, v nestřeženém okamžiku je hned vytahala. A vím, že už jsme to tu řešili a víc lidí psalo, že jim pes dělá to samé.
Nevím, co ji na jich tak lákalo. Pak už ji to přešlo a není to tak dlouho, co mi zase další vyhrabala 🙈😄
Mně třeba kytky utíkají ze záhonu samy. Netřesky i všechno ostatní.
Normálně vylezu ven, Lara si hraje s kusem klacku, já postupně strkám do hlíny sazeničky, postupuju dál a když se otočím, sazeničky jsou rozházený všude po trávníku a Lara si hraje s kusem klacku. Asi vyskákaly.
Mám pocit, že ji baví, že se tam v tom hrabu a potřebuje taky. Když ji odvelím pryč a nevidí na mě, už ji nenapadne si kytek vůbec všímat.
marcelaamax
napsal(a):
Netřesk se používá na spáleniny stejně jako aloe. Že by měla nějaký pozůstatek v hlavě? Musíte jí vysvětlit, že si to má mazat na záda

lesnížínka
napsal(a):
právě , čekáte čekáte na to kvetení u velkého-dospělého netřesku a labrouš vám ho sežere...sice bude zdravej, ale moje zahrádkářské ego bude trpět.
Bulina vůbec neuznává záhonky, prostě jde, jak přes lán pole, nic okusem a pojídáním neničí, spíš mi něco zničí tím, že si na to lehne, Ustele si v záhoně zrovna vysázených rajčat-to jsem jí málem přetrhla.... max si utrhne něco zralého k jídlu (načapala jsem jí jak mi plení jahůdky)
Začínám psa podezřívat, že si chodí číst sem na faunu . Ne, včera mi taky začal hrabat ty kořínky, ale jako docela extrémně, jak posedlý .
Nejhorší je to na zahradě při venčení, kde se nic neděje. Tam to byly doteď jablka - s těma už je opatrnější, protože třikrát ho do sebe nasoukal tak rychle, že ho rovnou vyblil a kupodivu mám pocit, že si to pamatuje. Občas najde ještě nějaký ořech - fakt nechápu kde, já se snažím všechny vysbírat. No a asi už toho bylo málo, tak si teď našel ještě ty kořínky. Fena zatím ne.
marcelaamax
napsal(a):
Začínám psa podezřívat, že si chodí číst sem na faunu . Ne, včera mi taky začal hrabat ty kořínky, ale jako docela extrémně, jak posedlý .
Nejhorší je to na zahradě při venčení, kde se nic neděje. Tam to byly doteď jablka - s těma už je opatrnější, protože třikrát ho do sebe nasoukal tak rychle, že ho rovnou vyblil a kupodivu mám pocit, že si to pamatuje. Občas najde ještě nějaký ořech - fakt nechápu kde, já se snažím všechny vysbírat. No a asi už toho bylo málo, tak si teď našel ještě ty kořínky. Fena zatím ne.
To prijde...😜
Tesi me, ze mate podobne uchylne psy... me zachranilo, ze na placku, kde jsou korinky obzvlaste delikatesni, haranti odpalujou petardy 😀
Ale feny zjistily, ze rano kolem paty je tam bezpecno a futrujou se jeste za tmy.