Dobrý večer,
obracím se sem s žádostí o radu s naším desetiměsíčním pejskem malého plemene.
Abych to vzala úplně od začátku, jako štěník se ze začátku bál úplně všeho, včetně psů. Pečlivě jsme ale seznamovali, aby byl s pejsky kamarád a opravdu se nám to několik měsíců krásně dařilo. Bohužel se nám ale staly dvě nepříjemné nehody. Asi v sedmi měsících byl napaden psem, jen o trochu větším, který si to štrádoval bez vodítka, bez náhubku, podle majitele je přece moc hodný... Našeho psa jsem musela zpod útočníka násilím vyprostit, majitel nehnul brvou...
Po této zkušenosti, už ta jeho vřelost ke psům opadla, ale ještě se to zhoršilo asi o měsíc později, kdy jsme na procházce potkali paní se středně velkým voříškem, můj i její pes se spolu vesele očichávali už několikrát, proto mě ani ve snu nenapadlo, že zrovna tomuto psovi by najednou tak přeplo. Z krátkého přátelského očichávání pes od paní najednou vystartoval a vrh se na našeho, dokonce ho kousl (krev ani další komplikace naštěstí nenastoupily, jen krátké naříkání).
A od této situace už máme veliký problém. Náš pes má strach, nedůvěřuje psům, dalším případným konfliktům se snaží předcházet zuřivým štěkáním na všechny cizí psy, což je samozřejmě pochopitelné a čeká nás dlouhá cesta k odbourání strachu a znovunalezení důvěry.
Tady jsem se ale chtěla zeptat, jak mám reagovat na to hysterické štěkání? Zlobit se na něj mi přijde jako nesmysl, protože má prostě strach, tak nevím, jak mu ukázat, že štěkání není žádné řešení. Případně, pokud máte někdo podobnou zkušenost, jak jste strach odbourávali?
Na cvičáku mi poradili se cizím psům pokud možno vyhnout (a mezitím ho pouštět jen k spolehlivým jedincům), jenže to zkrátka na sídlišti, kde má psa každý druhý není zrovna jednoduché...
Omlouvám se za dlouhou zprávu a budu vděčná za každou radu. Děkuji!
neverend

XXX.XXX.213.247
Na cvičáku mají pravdu.🙂 Já sám nějak nechápu kde se tady rozmohl takový názor že pes musí být s každým hned kamarád? To je jako předpokládat u všech lidí že si nikdy neublíží a budou si spolu hrát. To je prostě jak kdy a jak s kým. Notabene pro psa ani není přirozené na potkání cizího psa vítat a skákat radostí že jsme potkali "konkurenta". Ani výcvik nebude nikdy stoprocentní, protože je to živý tvor jako my a ukažte mi někoho stoprocentního.🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste to štěkání předejít, ještě než spustí - upoutat jeho pozornost, zachytit ten moment, kdy začne blbě čumět a přemýšlet, co má dělat. Někdy dobře funguje nikoliv tahat za vodítko, ale hmátnout na něj rukou, chytit ho zlehka za ocas, srts na hřbetu, šťouchnout do něj. Zlehka, ale zároveň natolik, aby se na vás musel otočit.
A pak komentovat klidným udivením "co blbneš, hysterko, to je přece kamarád".
Dá se nacvičovat z různých vzdáleností, začíná se tak daleko, kde to pejsek ještě zvládá... Dá se propojit s pamlskama, pokud o ně má v danou chvíli zájem.
Seznamování s hodnýma pejskama je další dílek k vyléčení.
Ukázání, že ho před pejskama (i těma hodnýma) zvládnete dobře a funkčně ochránit je další významný dílek. Umět zasáhnout do psího seznamování, očichávání, hry, to je hodně dobrá věc. Doporučuju na tom pracovat.

Tak ať štěká, když mu to pomáhá.
Jestli vám to vadí, tak musíte pomoct jinak. Můžete tamtudy proběhnout, může kousat hračku, můžete ho za tu kousací hračku táhnout, hlavně nestůjte a také neříkejte, aby si sednul,
protože
pohyb pomáhá odbourat stres, kousání také.
Takže jdu se psem, vidím protipsa, zkontroluji, jestli můj pes ho vidí a je v klidu,
zastavím se, nabídnu hračku, taháme se,
a pokud můj pes nespustí záchvat, ale všímá si hračky a mě, tak chválím,
táhnu kolem protipsa nejdřív větším obloukem a sleduji svého psa, jak se začne ježit, krčit a podobné výrazy, tak jdu o krok zpět. Ta hračka musí být aktivní. Psi nejsou zas tak chytří, aby na to přišli sami, že můžou kousat hračku, a někteří nemají zájem kousat do "mrtvé" hračky.
A takhle nějak se protahujete a protáhnete kolem protipsa úplně.
Nedělejte, že tam ten protipes není, jen ukažte, jak si s tím váš pes má poradit.
Kousej, utíkej, klidně může pár startů poštěkávat, no a co, ono ho to přejde.
napsal(a):
Tak ať štěká, když mu to pomáhá.
Jestli vám to vadí, tak musíte pomoct jinak. Můžete tamtudy proběhnout, může kousat hračku, můžete ho za tu kousací hračku táhnout, hlavně nestůjte a také neříkejte, aby si sednul,
protože
pohyb pomáhá odbourat stres, kousání také.
Takže jdu se psem, vidím protipsa, zkontroluji, jestli můj pes ho vidí a je v klidu,
zastavím se, nabídnu hračku, taháme se,
a pokud můj pes nespustí záchvat, ale všímá si hračky a mě, tak chválím,
táhnu kolem protipsa nejdřív větším obloukem a sleduji svého psa, jak se začne ježit, krčit a podobné výrazy, tak jdu o krok zpět. Ta hračka musí být aktivní. Psi nejsou zas tak chytří, aby na to přišli sami, že můžou kousat hračku, a někteří nemají zájem kousat do "mrtvé" hračky.
A takhle nějak se protahujete a protáhnete kolem protipsa úplně.
Nedělejte, že tam ten protipes není, jen ukažte, jak si s tím váš pes má poradit.
Kousej, utíkej, klidně může pár startů poštěkávat, no a co, ono ho to přejde.
Tady je vidět, že co pes, to originál a nejde to paušalizovat podle toho svýho.
Mně začala Vikina taky vyštěkávat cizí velký psy, ale hodně často při jejich pozorování zpomaluje a sedá si, takže já sed podporuju. Hračky má ráda, ale v takových situacích jsou jí úplně šumák, stejně jako pamlsky -viz Šusta - potřebuje v tu chvíli pocit kontroly, takže odměnou bude pocit kontroly a né hračka či žrádlo. Navíc spousta psů má ve vypjatých situacích zábrany se do čehokoliv zakusovat nebo žrát - potřebujou mít přece zuby v pohotovosti, kdyby něco.
Pinčová tohle nedělá, ale ta má hračky totálně na praku, takže u ní bych si s hračkou neškrtla už vůbec.

Terven
napsal(a):
Tady je vidět, že co pes, to originál a nejde to paušalizovat podle toho svýho.
Mně začala Vikina taky vyštěkávat cizí velký psy, ale hodně často při jejich pozorování zpomaluje a sedá si, takže já sed podporuju. Hračky má ráda, ale v takových situacích jsou jí úplně šumák, stejně jako pamlsky -viz Šusta - potřebuje v tu chvíli pocit kontroly, takže odměnou bude pocit kontroly a né hračka či žrádlo. Navíc spousta psů má ve vypjatých situacích zábrany se do čehokoliv zakusovat nebo žrát - potřebujou mít přece zuby v pohotovosti, kdyby něco.
Pinčová tohle nedělá, ale ta má hračky totálně na praku, takže u ní bych si s hračkou neškrtla už vůbec.
Třeba chce běžet, ale ještě to neví :-)
Dobře, sedí, a co dál, sedíte tam dál..navždy?
Na mého psa hračka nefunguje, ale hodně psům ano. Je to jedna z možností. Ten běh jde také dobře, ale jde o načasování - když už se pes zapře/vzepře, tak jsem šla daleko, to je špatně. Já ho chci naučit, že vidím psa = zrychlím, něco kousnu, přiřadím se za paty paničce,..cokoli, u čeho není pes ve stresu a je společensky ok.... časem to pes dělá automaticky a úplně zapomene, že tam byla špatná energie.
U nás šlo na strach i na útočnost - běžet/rychlejší chůze a odpovelovat. Párkrát si kousla do klacku, hračky, ale asi ji to zdržovalo, jídlo u nás nikdy nefungovalo, tak prostě jen zrychlila a já řekla, ať jde u mě a jednu ruku jsem ji držela na hlavě, pak jen za postroj a teď se na mě akorát podívá a já jí řeknu - vidíš, ty jsi nejšikovnější.
.. ani jsi tu kolii nesnědla, šikulka!
Hmm, vlastně ten můj pes si tak trochu vybral, co udělá, a já regulovala.
Proč navždy? Stačí do doby, kdy se cizí pes vzdálí, sejde z očí či naopak přiblíží a ona zjistí, že je to v pohodě.
Anebo se v tom sedu uklidní i přes to, že pes je tam, kde je ...prostě usoudí, že nám s pinčovou to stačí říct desetkrát...a pak si vezme pamlsek a už pohoda.

Tady ta mnou psaná hračka (i to ostatní) není odměna, ale nástroj na uklidnění, nebo odvedení pozornosti. Kontrolu pes získá v každém případě, někdy ale musím říct, že tímto způsobem uprostřed náměstí opravdu ne :-)
Tedy já dávám psu kontrolu. Ok, seď, ale za chvíli se stejně budeme muset pohnout, tak co, zkusíme to proběhnout, dát si čokoládu, ..?

Terven
napsal(a):
Proč navždy? Stačí do doby, kdy se cizí pes vzdálí, sejde z očí či naopak přiblíží a ona zjistí, že je to v pohodě.
Anebo se v tom sedu uklidní i přes to, že pes je tam, kde je ...prostě usoudí, že nám s pinčovou to stačí říct desetkrát...a pak si vezme pamlsek a už pohoda.
Jo tak, a tak to není takový případ, co myslím. Když stačí sednout a tím má kontrolu, tak to je super, šikovný pes.
Pak je ale třeba pes, který začne šíleně vyšilovat, když se protipes přiblíží, nebo nemá šanci utéct. A já volím nějak to vyřešit, než utíkat. Nejlepší by bylo, kdyby ten cizí pes prostě odešel domů, no :-) ale to se většinou nestává. Ale je to hezky napsané :-)
napsal(a):
Jo tak, a tak to není takový případ, co myslím. Když stačí sednout a tím má kontrolu, tak to je super, šikovný pes.
Pak je ale třeba pes, který začne šíleně vyšilovat, když se protipes přiblíží, nebo nemá šanci utéct. A já volím nějak to vyřešit, než utíkat. Nejlepší by bylo, kdyby ten cizí pes prostě odešel domů, no :-) ale to se většinou nestává. Ale je to hezky napsané :-)
No, ona vyšiluje jen v jisté bezpečné vzdálenosti, zřejmě se toho psa snaží zahnat nebo nás s pinčovou varovat. Pokud už je pes opravdu blízko, většinou uhejbá, schovává se za mě...není sebevrah
neverend

XXX.XXX.213.247
A pak zase až se pes zbaví strachu z ostatních psů, potkají dalšího "bojovníka" a máme je tu opět pokousaný a se strachem z cizích psů.🙂 Všechny ty rady totiž stále předpokládají na druhé straně psa co je ochoten si hrát. Lidi zlatí, proč myslíte že jsou toho plné noviny, televize a internet?

Strach ze psů se řeší proto, aby můj pes nebyl neustále ve stresu, neb to není zdravé, ale zároveň mohl tlapkat po městě a tak,
nikoli proto, aby byl s každým psem kamarád,
a už vůbec nenechám svého psa bez dohledu, nebo že by šel sám na průzkum.
Normální je mít svého psa pod kontrolou, bránit ho a naučit, že tohle je normální situace, ze které nemusí plakat. The end. 23:12 2.12.2020 :-)
neverend
napsal(a):
Na cvičáku mají pravdu.🙂 Já sám nějak nechápu kde se tady rozmohl takový názor že pes musí být s každým hned kamarád? To je jako předpokládat u všech lidí že si nikdy neublíží a budou si spolu hrát. To je prostě jak kdy a jak s kým. Notabene pro psa ani není přirozené na potkání cizího psa vítat a skákat radostí že jsme potkali "konkurenta". Ani výcvik nebude nikdy stoprocentní, protože je to živý tvor jako my a ukažte mi někoho stoprocentního.🙂
Ale to přece není o tom, že musí být s každým kamarád. I můj ,,sluníčkový" pes má jedince, které nemusí a teď k stáru, jak si není pevný v kramflecích, preventivně na ně vyštěkne už zdáli. A pro psa blbě socializovaného je to jasná provokace Jde o to, aby se ten pes jen choval jako pes. Psa který mi nevadí, pozdravím, třeba si s ním i zablbnu, psa kterého ještě neznám - osonduju co je zač, jeho reakce, psa kterého se bojím obejdu a jsem neviditelný Psa kterého nesnáčím vyštěknu(což pro nás lidi, či ve městě není zrovna žádoucí reakce)
Mě vždycky, když nás nějaký pes vyloženě napadnul a byla z toho i rvačka pomohlo, že já brblala, že pes je darebák a nebudem s ním kamarádit a hotovo, ale musela být v hlase cítit ne úzkost a strach, ale zasměšnení a zlehčení celé akce. To samé bych dělal, kdybych viděla psa, kterého vím, že můj pes nedá, třeba ze strachu. Hele, támhle je ten protivný pejsek, nebudem si ho všímat, přejdem na druhý chodník, ať se v klidu obejdem, jo?

neverend
napsal(a):
A pak zase až se pes zbaví strachu z ostatních psů, potkají dalšího "bojovníka" a máme je tu opět pokousaný a se strachem z cizích psů.🙂 Všechny ty rady totiž stále předpokládají na druhé straně psa co je ochoten si hrát. Lidi zlatí, proč myslíte že jsou toho plné noviny, televize a internet?
"Všechny ty rady" - které? Rada, aby si člověk svýho psa bránil před útočníkem, to myslím řeší celkem dokonale. Samozřejmě provedení nemusí být jednoduchý, ale s tím holt nic neuděláme.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
"Všechny ty rady" - které? Rada, aby si člověk svýho psa bránil před útočníkem, to myslím řeší celkem dokonale. Samozřejmě provedení nemusí být jednoduchý, ale s tím holt nic neuděláme.
Ale já v tom původním příspěvku myslím už i na tu druhou stranu. Majitel,pes bez vodítka a sebevědomě nechává psa kontaktovat psy druhé. A teď to důležité. Jak poznám že můj pes, vychovaný v pacifistickém duchu že všichni lidi jsou hodní a cizí psy jsou kamarádi neběží nakonec radostně v podstatě k jistému konfliktu?🙂 Notabene bez přirozené ostražitosti ani nebude mít šanci se bránit ať už včasným útěkem nebo i silou. Je jasné že pejsek z příspěvku se stal obětí zrovna takového "agresora" již dvakrát. Nemyslíte že už by bylo lepší se psům prostě vyhnout a jen s ověřenými jedinci se pokusit mu vštípit že např. tenhle pejsek je hodný a už ho znáš, tak se neboj s ním si pohrát. Ovšem cizím bych se vyhnul obloukem. Teda popravdě já osobně bych majitele co takhle nechá pobíhat psa a ještě mi pokousal mého psa asi zabušil do země.😀

neverend
napsal(a):
Ale já v tom původním příspěvku myslím už i na tu druhou stranu. Majitel,pes bez vodítka a sebevědomě nechává psa kontaktovat psy druhé. A teď to důležité. Jak poznám že můj pes, vychovaný v pacifistickém duchu že všichni lidi jsou hodní a cizí psy jsou kamarádi neběží nakonec radostně v podstatě k jistému konfliktu?🙂 Notabene bez přirozené ostražitosti ani nebude mít šanci se bránit ať už včasným útěkem nebo i silou. Je jasné že pejsek z příspěvku se stal obětí zrovna takového "agresora" již dvakrát. Nemyslíte že už by bylo lepší se psům prostě vyhnout a jen s ověřenými jedinci se pokusit mu vštípit že např. tenhle pejsek je hodný a už ho znáš, tak se neboj s ním si pohrát. Ovšem cizím bych se vyhnul obloukem. Teda popravdě já osobně bych majitele co takhle nechá pobíhat psa a ještě mi pokousal mého psa asi zabušil do země.😀
Moc nechápu, proč by můj pes měl běhat k jakýmkoliv neprověřeným psům. Bez ohledu na to, že by naprostou většinu z nich spolehlivě vyděsil (jeho způsob přicházení, není-li na vodítku, zvládají jen stálí kámoši, a to ještě ne všichni).
Psa nechávám kontaktovat s novými psy jedině pod dohledem, na vodítku. A to, jestli jde o vhodnýho psa ke kontaktu, rozhoduju já, a jen tak někdo mými měřítky neprojde. Například nenechám seznámit byť hodnýho pejska, jehož majitel má svýho psa těžce mimo kontrolu / na háku. I když vidím, že pejsek je hodnej, tak prostě ne.
A zhodnotit, jestli je daný pes vhodný k seznámení nebo ne, zvládnu během těch několika vteřin, co se k sobě blížíme / míjíme se.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Moc nechápu, proč by můj pes měl běhat k jakýmkoliv neprověřeným psům. Bez ohledu na to, že by naprostou většinu z nich spolehlivě vyděsil (jeho způsob přicházení, není-li na vodítku, zvládají jen stálí kámoši, a to ještě ne všichni).
Psa nechávám kontaktovat s novými psy jedině pod dohledem, na vodítku. A to, jestli jde o vhodnýho psa ke kontaktu, rozhoduju já, a jen tak někdo mými měřítky neprojde. Například nenechám seznámit byť hodnýho pejska, jehož majitel má svýho psa těžce mimo kontrolu / na háku. I když vidím, že pejsek je hodnej, tak prostě ne.
A zhodnotit, jestli je daný pes vhodný k seznámení nebo ne, zvládnu během těch několika vteřin, co se k sobě blížíme / míjíme se.
Vy ano a co ti druzí? Nevím jestli řídíte auto a jak,ale pokud ano, tak asi víte že zkrátka je třeba myslet trochu i za ostatní. Bohužel je to tak a co je Vám potom platný předpoklad že jsem měl přednost v nemocnici například bez nohy. Stejné je to i s tím psem, kdy třeba Vy vlastně svým jistě správným odhadem myslíte za majitele druhého psa. Jenže u kolika lidí předpokládáte stejné chování? A pokud Vy budete mít psa stejně jako protějšek na volno, neuděláte nic. Tedy uděláte, psa odvoláte, ale tím ho zbavíte poslední šance na útěk či účinnou obranu. Proto se já se svým psem raději lidem co neznám je ani jejich psa raději vyhnu. Bella na psy reaguje dost ostražitě a tak hned vím kde je někdo se psem. Prostě to vezmeme jinudy a konec. Asi si řeknete co to s tím má co společného, ale má a to že zkrátka jedině takhle se zbytečnému konfliktu dá vyhnout. Jinak s naší RTW která je tedy přítelkyně ne moje si hraje naprosto bezchybně.
Děkuji moc všem za rady, vyzkouším, co z toho na něj bude fungovat a budu se snažit upoutat jeho pozornost na mě, předcházet tomu, aby vůbec začal blafat. Pamlsky a hračka asi fungovat nebudou, to ho venku obvykle nezajímá, ani když je v klidu, ale zkusíme všechno, třeba budu mile překvapená. :-) Nevadí mi, když si štěkně, vždyť je to pes, ale takové naléhavé štěkání akorát jiného psa podráždí.
Asi jsem to špatně vysvětlila, s tím seznamováním jsem to myslela nějak tak, jak psala @lesnížínka, snažila jsem se o to, aby byl vyrovnaný, aby si dokázal najít psí kámoše, pohrát si a v klidu obejít psa, kterého se třeba bojí, nebo který blafe někde na vodítku na něj.
I můj pes se vždy seznamuje pouze pod mým dozorem, na vodítku, já rozhodnu, jestli ho nechám očichat nebo si ho na vodítku odvedu pryč, na seznámení ho nepustím na volnou flexinu někde 5 m ode mě, mám ho po ruce, abych mohla případně zasáhnout.
Bohužel u prvního incidentu jsem u psa, který k nám zničehonic doběhl bez vodítka, s páníkem několik metrů daleko, nestihla včas zareagovat. U druhého se tomu předejít dalo, obě jsme měly psy na vodítku, ale už se dobře znali, proto jsem to vůbec nečekala. Je mi moc líto, že jsem tomu nedokázala zabránit. Bohužel stalo se, jsem poučená a už na tom usilovně pracujeme.
Ještě jednou všem děkuji za ochotu! :-)

neverend
napsal(a):
Vy ano a co ti druzí? Nevím jestli řídíte auto a jak,ale pokud ano, tak asi víte že zkrátka je třeba myslet trochu i za ostatní. Bohužel je to tak a co je Vám potom platný předpoklad že jsem měl přednost v nemocnici například bez nohy. Stejné je to i s tím psem, kdy třeba Vy vlastně svým jistě správným odhadem myslíte za majitele druhého psa. Jenže u kolika lidí předpokládáte stejné chování? A pokud Vy budete mít psa stejně jako protějšek na volno, neuděláte nic. Tedy uděláte, psa odvoláte, ale tím ho zbavíte poslední šance na útěk či účinnou obranu. Proto se já se svým psem raději lidem co neznám je ani jejich psa raději vyhnu. Bella na psy reaguje dost ostražitě a tak hned vím kde je někdo se psem. Prostě to vezmeme jinudy a konec. Asi si řeknete co to s tím má co společného, ale má a to že zkrátka jedině takhle se zbytečnému konfliktu dá vyhnout. Jinak s naší RTW která je tedy přítelkyně ne moje si hraje naprosto bezchybně.
Proč v tom hledáte složitosti? Pokud se můj pes má seznámit s novým psem, musím u toho jednoduše být, abych mohla případně zakročit. Takže neexistuje, že budou někde 10m daleko.
A toho se docílí buď tak, že mám psa na vodítku anebo jde u mě sám od sebe / pod povelem, takže neutíká kamsi za nějakým neznámým psem.
Já se vyhýbám jen psům hysterickým, blbě čumícím či jinak nevhodně se chovajícím (do toho spadají i nevhodně se chovající psovodi). Ostatní moc rádi potkáme, i kdybysme měli jen projít kolem. Můj pes má mezi-psí kontakt velmi vysoko v žebříčku priorit.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Proč v tom hledáte složitosti? Pokud se můj pes má seznámit s novým psem, musím u toho jednoduše být, abych mohla případně zakročit. Takže neexistuje, že budou někde 10m daleko.
A toho se docílí buď tak, že mám psa na vodítku anebo jde u mě sám od sebe / pod povelem, takže neutíká kamsi za nějakým neznámým psem.
Já se vyhýbám jen psům hysterickým, blbě čumícím či jinak nevhodně se chovajícím (do toho spadají i nevhodně se chovající psovodi). Ostatní moc rádi potkáme, i kdybysme měli jen projít kolem. Můj pes má mezi-psí kontakt velmi vysoko v žebříčku priorit.
Já v tom právě složitosti nehledám.🙂 Ale teď tazatelka podala vysvětlení za mě v podstatě. Ona nemohla ani nestihla reagovat v žádném případě obou napadení jejího psa a víte proč? Protože Vy možná máte psa vychovaného, ale víte kolik lidí ne? Je to smutné, vím, ale bohužel blbost, ignorance a bezohlednost dostala zelenou.😒 Teď jsem se vrátil od známého kterému jsem byl jen mrknout na počítač. Nic tomu nebylo, jen totálně zanesený prachem že už se ani větráky nemohli točit. Tak stlačený vzduch a na balkon vyfčistit. Myslíte že mu vadilo že tam má sousedka pod ním prádlo?😀 Až po mém naléhání se tedy uráčil sejít ty dvě patra a provést "očistu" dole před domem. Chápete? Naštěstí nemá psa, ale dovedete si představit "tohle" embryo kdyby ho mělo. Vaše kontrola je asi zbytečná když jeho naštěstí imaginární pitbull přiletí až k Vám. Proto ne, raději se vyhneme a máme klid.

"Protože Vy možná máte psa vychovaného, ale víte kolik lidí ne?"
Vím, žiju v tomhle světě, na psa mi za jeho život zaútočil víc než jeden kolemjdoucí pes.
"Vaše kontrola je asi zbytečná když jeho naštěstí imaginární pitbull přiletí až k Vám."
Pointa je, co s tím udělám, až bude u nás. A protože většina lidí, včetně mě kdysi před lety, není připravená svýho psa účinně bránit, dopadá to tak, jak to dopadá. Neříkám, že budu strkat ruce do huby vzteklýmu pitbulovi. Ale nedovolit "běžnýmu" prudičovi dotknout se mýho psa, se v mnoha případech vskutku realizovat dá. Pohodlný a příjemný to tedy není.

Dřív psi bránili svého pána, dnes pán brání svého psa. Pokrok nezastavíš.. .
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Já nevím co to ti psi vždycky u mě popadne. V útulku miláčkové s každým kamarád a po pár měsících hlídač do roztrhání těla.😀 To bude tou klasickou vařenou stravou asi. Z útulku na granulích 28 kg a po necelém roce v mé péči 39 kg.🙂 Spíš zmohutněla hodně než že by stloustla. Ale fakt hlídač neskutečný. Tedy pokud se madam nachází náhodou venku a ne v pelíšku nebo u krbu. 😀 To hlídá pak papoušek na okně a srdnatě vyhání řevem popeláře za plotem.😀

Pokud hlida pes i papouch... jste uz asi slabsi kus, co potrebuje dva osobni strazce :)
https://www.youtube.com/watch?v=3JWTaaS7LdU
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Pokud hlida pes i papouch... jste uz asi slabsi kus, co potrebuje dva osobni strazce :)
https://www.youtube.com/watch?v=3JWTaaS7LdU
Ještě že je mám "bodyguardy".😀😀

napsal(a):
Chcete, abych pustila svého psa, ať to vyřeší sám?
Anebo ho mám nechat pokousat cizím psem a ať sám rozhodne, jestli se pečou oplatky?
Vy, majitelé velkých psů, vůbec neberete v úvahu menší psy, psy se špatnými zkušenostmi, bojácné, lekavé, nebo třeba nemocné, cokoli.
Pes má bránit člověka, když hrozí nebezpečí, proto psa máme, jenže o tom toto téma asi úplně není, a jinak má akorát tak šoupat nohama, protože furt mám teda psa za toho méně inteligentního,
ale už jsem pomalu na vážkách.
Jako vtip to bylo teda dobré, uznávám :-)

...no - pustit ho muzete. Trebas svar vyresi lepe nez lide...
A pokud ne - sup. Jedem podle prava, nebo ne?

napsal(a):
...no - pustit ho muzete. Trebas svar vyresi lepe nez lide...
A pokud ne - sup. Jedem podle prava, nebo ne?
Nechám ho vybrat si.
a) 1. zákon přírody
b) Jsme jedné krve, ty i já.

...no spis to bude - pes si to jde vyrikat s jinym...
A pak rev "ala soudy" jednoho s paniku...
Ale kecat Vam do toho nebudu....
Asi vsichni vime jak to je.
Psiska se v dnesni dobe proste ani "porvat" nesmi - leda, ze to ma to mate cele natocene...
napsal(a):
Anebo ho mám nechat pokousat cizím psem a ať sám rozhodne, jestli se pečou oplatky?
Vy, majitelé velkých psů, vůbec neberete v úvahu menší psy, psy se špatnými zkušenostmi, bojácné, lekavé, nebo třeba nemocné, cokoli.
Pes má bránit člověka, když hrozí nebezpečí, proto psa máme, jenže o tom toto téma asi úplně není, a jinak má akorát tak šoupat nohama, protože furt mám teda psa za toho méně inteligentního,
Když jdeme na procházku, tak většinou nedělám nic jiného, než že beru v úvahu menší psy. Prakticky se mi nestalo, že by na naše psy nějaký menší pes reagoval v pohodě a celkem to i chápu, jelikož vidí dvě ze svého pohledu obludy a prostě zpanikaří. Pravděpodobně si je vědom toho, že ho jeho člověk neubrání. Takže na každé procházce uhýbáme z cesty někam do lesa, abychom nedělali někomu jinému trauma a stejně jednou za čas posloucháme řeči, když se na nás přižene nějaký neovládaný sebevrah, který nic nedělá, protože naše fena mu dá rychle znát, aby se k nám nepřibližoval a její hlasový projev stačí na to, aby se jeho páníček sluníčkář dostal zcela mimo sluníčkovou zónu a začal se vztekat na tím, že jeho pes nesmí narušovat osobní prostor těch našich. Takže ono je to složité pro obě strany.

TyVed
napsal(a):
Když jdeme na procházku, tak většinou nedělám nic jiného, než že beru v úvahu menší psy. Prakticky se mi nestalo, že by na naše psy nějaký menší pes reagoval v pohodě a celkem to i chápu, jelikož vidí dvě ze svého pohledu obludy a prostě zpanikaří. Pravděpodobně si je vědom toho, že ho jeho člověk neubrání. Takže na každé procházce uhýbáme z cesty někam do lesa, abychom nedělali někomu jinému trauma a stejně jednou za čas posloucháme řeči, když se na nás přižene nějaký neovládaný sebevrah, který nic nedělá, protože naše fena mu dá rychle znát, aby se k nám nepřibližoval a její hlasový projev stačí na to, aby se jeho páníček sluníčkář dostal zcela mimo sluníčkovou zónu a začal se vztekat na tím, že jeho pes nesmí narušovat osobní prostor těch našich. Takže ono je to složité pro obě strany.
Já jsem zvyklá :-) Nejdu teda až úplně do lesa :-) ale baví mě pohledy a řeči protijdoucích lidí,
jak říkají tomu svému pejskovi (nebo drahé polovičce nebo dětem)
"vidíš, jak je tamten pejsek hodnej, a ty jenom řveš!"
No jo, jenže jsem to svého psa musela naučit, aby taky neřval a poslechl "u mě, čekáme". Hodně slýchám "vy to máte jednoduchý, máte klidnýho psa" :-)
Megí ještě nikdy nepotkala pastevce, tak si říkám, jestli bude fungovat "je malinký jako náš kocourek, pomalu". Vlastně jednou.. to jsem nestihla nic říct, vletěl na nás ze dveří ve vlaku, bez košíku, zděděný půlroční tibet, chudáci majitelé, ale to se nepočítá.
Nějak mě to pak jednu dobu přestalo bavit, uhýbat, tak jsem v naší každodenní uličce (samí malí psi a dva velcí) zkoušela, když nebyl nikdo v zahradách, ať se psi pozdraví.. a zázrak.. ani york, ani pinč nedostali infarkt a nikdo nebyl zraněn.

napsal(a):
Bereme, jinak by to vypadalo jinak. A chceme, aby majitelé menších psů taky respektovali nás a naše velké psy. Aby nenechali své miláčky vyštěkávat na naše psy už zdálky a po celou dobu míjení. Aby nenechali svého psa obíhat našeho velkého psa, vedeného na vodítku. Atd.

"Vy, majitelé velkých psů, vůbec neberete v úvahu menší psy, psy se špatnými zkušenostmi, bojácné, lekavé, nebo třeba nemocné, cokoli."
ne?
a co děláme?
respektive, jak má správně vypadat to braní v úvahu?
ať člověk ví a může se konečně chovat správně "v úvaze"........

napsal(a):
Bereme, jinak by to vypadalo jinak. A chceme, aby majitelé menších psů taky respektovali nás a naše velké psy. Aby nenechali své miláčky vyštěkávat na naše psy už zdálky a po celou dobu míjení. Aby nenechali svého psa obíhat našeho velkého psa, vedeného na vodítku. Atd.
No vidíte to, tak proto se tady těm bojácným radí, aby se s tím naučili fungovat.
A jedna z možností je, abych toho psa bránila.
Jinak bude vyštěkávat Vašeho velkého psa, víte :-)

napsal(a):
No vidíte to, tak proto se tady těm bojácným radí, aby se s tím naučili fungovat.
A jedna z možností je, abych toho psa bránila.
Jinak bude vyštěkávat Vašeho velkého psa, víte :-)
Bránila před čím? Před psem, co mu nic nedělá?

napsal(a):
Myslíte, že ten malý pes to ví, nebo myslíte, že to tady zadavatelé a vůbec všichni majitelé jakkoli problémových psů řeší, protože se nudí?
Neslouží ty metody bránění, povelování, učení klidu,... právě k tomu, aby malý bojácný pes zjistil, že mu ten druhý pes nic neudělá a příště už nevyštěkával?
napsal(a):
Myslíte, že ten malý pes to ví, nebo myslíte, že to tady zadavatelé a vůbec všichni majitelé jakkoli problémových psů řeší, protože se nudí?
Neslouží ty metody bránění, povelování, učení klidu,... právě k tomu, aby malý bojácný pes zjistil, že mu ten druhý pes nic neudělá a příště už nevyštěkával?
Já právě předpokládám, že ten malý pes to vidí po svém a předpokládá, že by se mohl ocitnout v život ohrožující situaci. Pak právě pokud mám kam, tak uhnu, protože je mi ho líto. U těch nevychovaných to prostě neřeším, protože mám své psy na vodítku a s košem i venku v lese, přesně pro tyhle případy a myslím, že důrazné varování by alespoň některého z těch svobodných a neškodných nic nedělajících psů mohlo poučit o tom, že ke dvěma opravdu velkým psům se neleze, zejména když jeden vrčí a řve. Náš pes je bohužel nepoučí, protože ten si je sám sebou a výsledkem případné vzniklé situace jist natolik, že i když mu bude stejně velký pes vrčet z metru do očí, tak se ani nehne. Jen se kouká a dokud ten druhý opravdu nezaútočí, tak se z jeho pohledu nic neděje. Fena má naopak sklon ty drzouny vychovávat, takže ta je v klidu jen do chvíle, pokud okolo jdoucí pes kráčí kolem pánů tvorstva tiše a pokorně, případně pokud chce vyvádět, tak musí být malý, starý nebo jinak handicapovaný. Dospělý pes od střední velikosti by byl, obávám se, poučen o příkladném chování a pak by se myslím velkých psů začal opravdu bát. Sama ale taky nic nezačíná, minimálně pokud zachováme správnou sestavu, tedy že ona jde s paničkou a smí jít mezi paničkou a kýmkoli cizím kdo nás míjí. To všechno ale venku na procházce není problém.

Často potkáváme na procházkách paní se dvěma bišonkama, její psi se můžou ztrhat, když nás vidí. A naši psi koukají jak péra z divanu, co se jako děje. A pokaždý se mně paní ptá, co má jako dělat. No, neporadím, protože tohle neznám, ale tipuju, že psi byli odmala venčeni jen na vodítku a nikdy s jiným psem do kontaktu nepřišli.
A musím teda říct, že tady je takových většina, venčí se prostě na vodítku, aby se nedejbože něco nestalo. Teď jak byly ty mlhy, tak jsem vypustila psa proběhnout a během vteřiny se ozval hysterický dívčí řev, pes okamžitě přiběhl a koukal nechápavě, že on přece nic neudělal. Takže tak.
Omylem jsem dala hlas Sarah
U nás je volný pes zakázán.
S čívou na psí louku nejdu.
Koupila jsem si brožuru od p. která
tu s čívama začala . Nedozvěděla jsem
se tam nic, co bych o psech nevěděla,
jen jednu informaci:
když se lekne, tak uteče, uteče, uteče
Přešla jsem to jen tak ...
V parku jsem měla drobka volně, držel se u mně,
přilít českej horskej "miláček hodnej, hravej"
a ten můj malej, vyplašenej zmetek /dle majitelů těch velkých, nejlepších)
byl v háji.
A já polomrtvá, šílená. Co vůbec lezu do parku,
to by se ta miloučká, panelácká telata nemohla
ani prolítat ?
Vždyť se podívejte, co malých psů je ztracených...
napsal(a):
To bohužel vědí maximálně tak zúčastnění lidé. Malý pes může vnímat situaci jako ohrožení života a často není daleko od pravdy. Pokud pominu úplné asociály, které nikdy nikdo nepustil z vodítka, tak většina malých psů má strach z velkých psů získaný díky špatným zkušenostem, které udělali během života.
Nedávno jsem tu řešila případ z rodiny, kdy malou poslušnou fenku knírače v těsné blízkosti majitelky napadl mix NO, pohybující se 100 metrů od majitele. Byl to pes-samec a prostě ji přiletěl zabít, protože cestu prý považuje za svoje teritorium. Fena přežila, dodnes se léčí a chodí s límcem a byl by zázrak, pokud by si z toho neodnesla trauma.
Do mojí feny se před lety pustily dvě ČSV, naštěstí s náhubky, ale i tak bojovala o život. Po napadení v šoku utekla a vrátila se až po chvíli s mokrým a špinavým zadkem - počůrala se a pokadila hrůzou. Takže se fakt nemůžu divit, že štěká na každej vlčí typ a bojí se cizích velkých psů.
Samozřejmě se na tom snažím pracovat, už to bylo lepší, zhruba od doby, kdy máme pinčovou je to zas horší - mám pocit, že se snaží ji bránit. Učím ji sednout, vnímat mě...co se týče štěkání, nedávno tu byla diskuze, kde se shodly i zkušené výcvikářky, že odbourání zvukových projevů je obvykle větší oříšek než by se zdálo.
Mimochodem, dost často venku míjíme jiné malé nebo ještě menší psy, kteří při spatření těch mých řvou jako o život, cení zuby, chňapou. Jejich majitel se téměř vždy stydí, protože moje feny je míjejí v naprostém klidu, ani nehnou brvou. Takže já se v tu chvíli cítím jako se cítí majitelé velkých psů dnes a denně - mohu kroutit hlavou nad těmi nevychovanými uřvanými prcky.

rapotacka11
napsal(a):
Omylem jsem dala hlas Sarah
U nás je volný pes zakázán.
S čívou na psí louku nejdu.
Koupila jsem si brožuru od p. která
tu s čívama začala . Nedozvěděla jsem
se tam nic, co bych o psech nevěděla,
jen jednu informaci:
když se lekne, tak uteče, uteče, uteče
Přešla jsem to jen tak ...
V parku jsem měla drobka volně, držel se u mně,
přilít českej horskej "miláček hodnej, hravej"
a ten můj malej, vyplašenej zmetek /dle majitelů těch velkých, nejlepších)
byl v háji.
A já polomrtvá, šílená. Co vůbec lezu do parku,
to by se ta miloučká, panelácká telata nemohla
ani prolítat ?
Vždyť se podívejte, co malých psů je ztracených...
Z padesáti procent je to vaše chyba - měla jste psa volně. Kdyby byl na vodítku, neuteče vám. To není o tom, nelézt do parku, ale o tom, dodržovat předpisy, vyhlášky. Pes se může leknout čehokoliv kdekoliv.
Českého horského psa nekomentuji, taky měl být na vodítku, to je samozřejmé.
napsal(a):
Často potkáváme na procházkách paní se dvěma bišonkama, její psi se můžou ztrhat, když nás vidí. A naši psi koukají jak péra z divanu, co se jako děje. A pokaždý se mně paní ptá, co má jako dělat. No, neporadím, protože tohle neznám, ale tipuju, že psi byli odmala venčeni jen na vodítku a nikdy s jiným psem do kontaktu nepřišli.
A musím teda říct, že tady je takových většina, venčí se prostě na vodítku, aby se nedejbože něco nestalo. Teď jak byly ty mlhy, tak jsem vypustila psa proběhnout a během vteřiny se ozval hysterický dívčí řev, pes okamžitě přiběhl a koukal nechápavě, že on přece nic neudělal. Takže tak.
Moje fena třeba celkem dost psů fakt nesnáší. Má feny, do kterých by se pustila (jednou se mi právě pustila, za což si doteď sypu popel na hlavu) doopravdy, ne jenom tak jako "budu štěkat jako blázen".
Přitom naprosto odporuje tomu, co píšete.
Do osmi měsíců jsem ji měla na volno skoro všude. Byla skvělá. Poslechla, od psa se nechala odvolat úplně krásně - jednou jsem řekla, ona všeho nechala a šla. Neprojevovala se nijak agresivně vůči nikomu. Se psy si úplně nehrála, ale vycházela s nimi, s kým nic mít nechtěla, toho prostě ignorovala. Dobré zkušenosti převažovaly nad těmi, co by se daly považovat za špatné.
Už jsem tu psala, že je to hodně velká citlivka a některý věci prostě moc řeší. Jako malinká se bála úplně všeho a lekala nesmyslů, ale prostě jsme to nějak zvládaly a já se radovala, jak mi z ní roste normální skvělý pes.
Na osmém měsíci se to ze dne na den zlomilo a já si fakt nedovolím ji vypustit na volno někde, kde nevidím, že se za rohem nevyloupne někdo cizí.
Taky jsem nedávno potkala nějakou úplně random paní se třemi jezevčíky, co si asi myslela, že jsem blbka, co chuděrku fenku nepustí si hrát. Ty její párky na nás blbě koukaly. Obešla jsem je s fenou u nohy. Kupodivu na ně nevrčela ani necenila zuby... nebyly to feny, aby na ně dělala ramena už předem, ale stejně by je překousla, kdybych ji vypustila. Paní si mumlá pod vousy "no, kluci, pejsek si hrát nesmí, ale chtěl by určitě"
Tak jsem jí s úsměvem, abych nevypadala jako ještě větší debilka, řekla, že pejsek by jí je chtěl překousnout, že hrát by si nechtěl. Kulila oči, jakože "to faakt?"
Jsem prostě špatná, můj pes odporuje tomu zažitýmu - všichni se všemi kamarádi. Ale co se dá dělat. Jsme asi holt balíci nevychovaní. Já to přežiju. Fena zřejmě taky. Má svoje oblíbený psy a nevypadá, že by je chtěla rozšiřovat.
Já teda volám, když se přede mnou vyloupne z mlhy nebo z křoví pes, u kterého nevidím pána. Aby dostali info, že jsem tady a nějak reagovali. Protože psa neznám, nevím, jaký je a přiznám se, docela mě dovede nas rat, když někde lítá pes a na dohled prostě nevidím, ke komu patří. Ať je sebevychovanější.

No já přestože tady neustále píšu, že i k malým a pidi psům bychom se měli chovat jako ke psu a měl by, co se výchovy týče zvládat to co velký pes a že by majitelé neměli být úzkostlivý a dopřát pejskovi, v mezích normy "normální psí život"
Ale to se mi to kecá, když mám medvědy, které nikdo nezašlápne a psů, kteří by je teoreticky mohli pochroumat moc nepotkáváme, ve své podstatě je vše menší velikostní a váhová kategorie, navíc proti jednomu psu jsme přesila.....ve své podstatě mám větší strach, abychom neublížili nějakému drzému pinďovi....i když teď co nemám Sáru, tak už se nebojím, že něco zakousneme, ale pes je buldozer a může zašlápnout popř. nějakýho dotěru vyděsit zařváním a feňule, tak to je ještě štěndo, ale už větší než pes, která začíná hru stylem "máš babu", takže psa plácne tlapajznou....no fakt nechci, aby přizabila nějakou čivavindu.
Takže já osobně bych nějakého křehkého drobečka mít nemohla, protože bych ho asi nosila nonstop na ruce a vyrobila bych z něj tak max úzkostlivou hysterku....to raději budu mít psí obříky a malé psí sebevrahy, které si neumí odvolat a zpacifikovat páníčci, budu chránit před mými medvědy.....
napsal(a):
Z padesáti procent je to vaše chyba - měla jste psa volně. Kdyby byl na vodítku, neuteče vám. To není o tom, nelézt do parku, ale o tom, dodržovat předpisy, vyhlášky. Pes se může leknout čehokoliv kdekoliv.
Českého horského psa nekomentuji, taky měl být na vodítku, to je samozřejmé.
Podle vaší teorie by ale byl malý pes odsouzený být na vodítku trvale. Velcí mohou být volně a malí musejí být na vodítku? Tohle se odehrálo v parku, zdali je tam volný pohyb psů dovolen, nevíme, možná ne, ale naprosto stejná situace mohla nastat někde, kde psi volně mohou. V přírodě okolo měst dneska potkáte psů mraky...fakt byste chtěla mít psa trvale na vodítku?
Mimochodem, ono ani to vodítko malého psa nezachrání - rapotačce čivava utekla, mou fenu napadla mix bull fena, když byla těsně u mě na flexině.
Terven
napsal(a):
Podle vaší teorie by ale byl malý pes odsouzený být na vodítku trvale. Velcí mohou být volně a malí musejí být na vodítku? Tohle se odehrálo v parku, zdali je tam volný pohyb psů dovolen, nevíme, možná ne, ale naprosto stejná situace mohla nastat někde, kde psi volně mohou. V přírodě okolo měst dneska potkáte psů mraky...fakt byste chtěla mít psa trvale na vodítku?
Mimochodem, ono ani to vodítko malého psa nezachrání - rapotačce čivava utekla, mou fenu napadla mix bull fena, když byla těsně u mě na flexině.
Tak samozřejmě si hlavně musím hlídat psa, který by dokázal ublížit. O tom není žádná diskuse, to je můj problém aby můj pes nikomu nic neudělal. Takže já své psy na vodítku mám, protože to je potřeba a nikoho omezovat nechci. Za mě by uplně stačilo, kdyby volně pobíhalo jen to, co se dá odvolat a co se neseznamuje s cizím psem tak, že tryskem přiletí, pak se najednou děsně lekne, kamto vlastně dorazil a začne jančit nebo se chovat kontaktně a drze a nereaguje na komunikaci druhého psa.
napsal(a):
No já přestože tady neustále píšu, že i k malým a pidi psům bychom se měli chovat jako ke psu a měl by, co se výchovy týče zvládat to co velký pes a že by majitelé neměli být úzkostlivý a dopřát pejskovi, v mezích normy "normální psí život"
Ale to se mi to kecá, když mám medvědy, které nikdo nezašlápne a psů, kteří by je teoreticky mohli pochroumat moc nepotkáváme, ve své podstatě je vše menší velikostní a váhová kategorie, navíc proti jednomu psu jsme přesila.....ve své podstatě mám větší strach, abychom neublížili nějakému drzému pinďovi....i když teď co nemám Sáru, tak už se nebojím, že něco zakousneme, ale pes je buldozer a může zašlápnout popř. nějakýho dotěru vyděsit zařváním a feňule, tak to je ještě štěndo, ale už větší než pes, která začíná hru stylem "máš babu", takže psa plácne tlapajznou....no fakt nechci, aby přizabila nějakou čivavindu.
Takže já osobně bych nějakého křehkého drobečka mít nemohla, protože bych ho asi nosila nonstop na ruce a vyrobila bych z něj tak max úzkostlivou hysterku....to raději budu mít psí obříky a malé psí sebevrahy, které si neumí odvolat a zpacifikovat páníčci, budu chránit před mými medvědy.....
Už se vám někdy reálně stalo, že do vás naběhla třeba sebevražedná čivava? Píšete bránit ji před svými medvědy, ale dá se to?
Jsou to asi dva měsíce zpátky, co do nás (byli jsme tři lidi a dva psi - moje a jeden salámista) vtrhla čivava. Vyběhla ze zatáčky, nečekaně... Potkáváme ji celkem pravidelně, naši psi ji znají a ona vždycky vyrazí dřív než majitelka stihne cvaknout flexinu, takže štěká třicet čísel od nás a i ten salámista už ji úplně nemusí. No, ten den ji venčila dcera od paní. Na volno.
Prostě se rozeběhla po cestě rovnou do mojí feny. A já v tu chvíli nezvládla udělat nic jinýho, než tu moji zvednout tak rychle do vzduchu, jak v tu chvíli šlo. Ještě se hlavou naklonila dolů po čivě, fakt to bylo o cenťák, chňapla by ji za kebuli, kdybych byla pomalejší. Holka se smála "no, ona je rvavá" a honila čivavu, co po neúspěšném útoku na moji fenu chytala toho druhýho, který ji sice zabít nechtěl, ale dělal, že jestli ho nenechá, tak ji zabije.
Jak byste něco takového řešila třeba se Sárou? To si vůbec nedovedu představit?
Mě by třeba strašně mrzelo, kdyby jiné zvíře přišlo kvůli tomu mému k úhoně. Mám ji vychovanou na kočky, na veverky, zvěř všeho druhu... ale ti psi se mi prostě nějak vymkli nebo co.
TyVed
napsal(a):
Tak samozřejmě si hlavně musím hlídat psa, který by dokázal ublížit. O tom není žádná diskuse, to je můj problém aby můj pes nikomu nic neudělal. Takže já své psy na vodítku mám, protože to je potřeba a nikoho omezovat nechci. Za mě by uplně stačilo, kdyby volně pobíhalo jen to, co se dá odvolat a co se neseznamuje s cizím psem tak, že tryskem přiletí, pak se najednou děsně lekne, kamto vlastně dorazil a začne jančit nebo se chovat kontaktně a drze a nereaguje na komunikaci druhého psa.
Tak jasně, předpokládám, že volně pustím jenom psa, kterej má přivolání, ale to už je zas na jinou diskuzi. Mně se jenom nepozdávalo to, že bych malý psy měla držet trvale na vodítku jako prevenci před napadením velkejma.

Terven
napsal(a):
Vy asi neumíte číst, ne? Nepsala jsem nic o tom, že malí psi musí být na vodítku a velcí ne. To píšete vy, tak nebuďte demagog.
Za prvé by měly být doržovány zákony, vyhlášky - všemi bez výjimky.
Za druhé by pes měl být vždycky pod dohledem pána a měl by být ovladatelný na vodítku, a pokud je na volno tam kde je to povolené, tak by měl být ovladatelný na volno. Pokud není, měl by být na vodítku bez ohledu na velikost.
Za třetí by měli všichni majitelé psů dbát na to, aby jejich pes neobtěžoval jiné psy, lidi a další bytosti. Tedy ne jen majitelé velkých psů, ale i těch malých. Za obtěžování považuji i vyňafávání malých psů, různé obíhání a snahu zakousnout se velkému psovi do nohy zezadu.
Atd...

Terven
napsal(a):
Já mám za to, že zrovna balu byla vždycky zásadně proti tomu, aby se psi venčili jen na vodítku.
Já ještě dovysvětlím, že my v parku nevenčíme. To, co popisuju, se stalo normálně na pastvinách a loukách, kde mám s majitelem domluvený, že můžeme cvičit. Bohužel teď v této době jsou lidi všude, kde normálně nikdy nechodili. Na výcvik přivolání a slídění prostě potřebuju, aby byl pes navolno. S odvoláním není problém, odvolám i od zvěře. Pokud jdeme do města, ať už teda do parku nebo jinam, je samozřejmě pes zásadně na vodítku.
Jinak českýho horskýho psa tady znám jednoho a nikdy na volno není, jen když byl štěně. Paní s ním běhá caniscross a běhá u kola. Teda ten pes. :-)

Už se vám někdy reálně stalo, že do vás naběhla třeba sebevražedná čivava? Píšete bránit ji před svými medvědy, ale dá se to?
čivava ne, ale 2x jorkšír...jednou spíš štěndo, klasika...vidí psa a běží a jednou psí kluk, co přiběhl na bezpečnou vzdálenost a když moje fena zablafala, tak začal řvát a nabíhat na ní...jakože "útočit".......
Víte co, to si můžete stokrát říkat...no a , nemají mít neposlušného psa na volno, co já s tím, mám fenu na vodítku a s košem, ale zároveň vám to není jedno, protože vím, že i tím košem Sára mohla udělat paseku...
Takže pro mě nejúčinnější způsob byl, drapnout malého dotěru a zvednout do náruče neb co drží panička na ruce, tak to je hájené a to i za cenu toho, že mě třeba pejsíček pokouše...a následně jsem předala majiteli.

Ještě co se toho venčení týká, zrovna jsem si vzpomněla, že na FB ve skupině Turistika v Beskydech byla fotka nějakýho křížence, asi čuvače, kterej se údajně potuloval kolem Pusteven asi 2 dny. Kdosi ho odvezl, pes prý byl promrzlý, a dal na FB zprávu, ať si ho majitel u něj vyzvedne. No, a objevily se tam nadávky od místních lidí, že to je běžné "samovenčení" a zachránce byl nazván "dobroserem".

Atheira
napsal(a):
Moje fena třeba celkem dost psů fakt nesnáší. Má feny, do kterých by se pustila (jednou se mi právě pustila, za což si doteď sypu popel na hlavu) doopravdy, ne jenom tak jako "budu štěkat jako blázen".
Přitom naprosto odporuje tomu, co píšete.
Do osmi měsíců jsem ji měla na volno skoro všude. Byla skvělá. Poslechla, od psa se nechala odvolat úplně krásně - jednou jsem řekla, ona všeho nechala a šla. Neprojevovala se nijak agresivně vůči nikomu. Se psy si úplně nehrála, ale vycházela s nimi, s kým nic mít nechtěla, toho prostě ignorovala. Dobré zkušenosti převažovaly nad těmi, co by se daly považovat za špatné.
Už jsem tu psala, že je to hodně velká citlivka a některý věci prostě moc řeší. Jako malinká se bála úplně všeho a lekala nesmyslů, ale prostě jsme to nějak zvládaly a já se radovala, jak mi z ní roste normální skvělý pes.
Na osmém měsíci se to ze dne na den zlomilo a já si fakt nedovolím ji vypustit na volno někde, kde nevidím, že se za rohem nevyloupne někdo cizí.
Taky jsem nedávno potkala nějakou úplně random paní se třemi jezevčíky, co si asi myslela, že jsem blbka, co chuděrku fenku nepustí si hrát. Ty její párky na nás blbě koukaly. Obešla jsem je s fenou u nohy. Kupodivu na ně nevrčela ani necenila zuby... nebyly to feny, aby na ně dělala ramena už předem, ale stejně by je překousla, kdybych ji vypustila. Paní si mumlá pod vousy "no, kluci, pejsek si hrát nesmí, ale chtěl by určitě"
Tak jsem jí s úsměvem, abych nevypadala jako ještě větší debilka, řekla, že pejsek by jí je chtěl překousnout, že hrát by si nechtěl. Kulila oči, jakože "to faakt?"
Jsem prostě špatná, můj pes odporuje tomu zažitýmu - všichni se všemi kamarádi. Ale co se dá dělat. Jsme asi holt balíci nevychovaní. Já to přežiju. Fena zřejmě taky. Má svoje oblíbený psy a nevypadá, že by je chtěla rozšiřovat.
Já teda volám, když se přede mnou vyloupne z mlhy nebo z křoví pes, u kterého nevidím pána. Aby dostali info, že jsem tady a nějak reagovali. Protože psa neznám, nevím, jaký je a přiznám se, docela mě dovede nas rat, když někde lítá pes a na dohled prostě nevidím, ke komu patří. Ať je sebevychovanější.
Já si teda taky nemyslím, že by se všichni psi nutně museli kamarádit. Moji taky moc nemají zájem, zajímají je spíš lidi, když už. Mě spíš překvapilo, jak ti dva smetáčci vyváděli a paní je skoro nemohla udržet. Bohužel nás neměla jak moc obejít, cesta byla celkem úzká.

napsal(a):
čivava ne, ale 2x jorkšír...jednou spíš štěndo, klasika...vidí psa a běží a jednou psí kluk, co přiběhl na bezpečnou vzdálenost a když moje fena zablafala, tak začal řvát a nabíhat na ní...jakože "útočit".......
Víte co, to si můžete stokrát říkat...no a , nemají mít neposlušného psa na volno, co já s tím, mám fenu na vodítku a s košem, ale zároveň vám to není jedno, protože vím, že i tím košem Sára mohla udělat paseku...
Takže pro mě nejúčinnější způsob byl, drapnout malého dotěru a zvednout do náruče neb co drží panička na ruce, tak to je hájené a to i za cenu toho, že mě třeba pejsíček pokouše...a následně jsem předala majiteli.
To je dobré :-) co tomu majiteli řeknete?
napsal(a):
Vy asi neumíte číst, ne? Nepsala jsem nic o tom, že malí psi musí být na vodítku a velcí ne. To píšete vy, tak nebuďte demagog.
Za prvé by měly být doržovány zákony, vyhlášky - všemi bez výjimky.
Za druhé by pes měl být vždycky pod dohledem pána a měl by být ovladatelný na vodítku, a pokud je na volno tam kde je to povolené, tak by měl být ovladatelný na volno. Pokud není, měl by být na vodítku bez ohledu na velikost.
Za třetí by měli všichni majitelé psů dbát na to, aby jejich pes neobtěžoval jiné psy, lidi a další bytosti. Tedy ne jen majitelé velkých psů, ale i těch malých. Za obtěžování považuji i vyňafávání malých psů, různé obíhání a snahu zakousnout se velkému psovi do nohy zezadu.
Atd...
Jasné, s tím čtením je to takové diskutabilní v obou případech
Tak ještě jinak - pokud by se stejná příhoda, jakou popisovala rapotačka, neodehrála v parku, ale někde na polní cestě - pak by to taky byla její vina, že neměla psa na vodítku? Rapotačka vlastně ani nenapsala, zdali na tom místě byl povolený volný pohyb či ne- v některých příměstských lesoparcích psi volně smějí.
Jasně, že pes má být odvolatelný a ovladatelný, ale pokud prchne v panice, aby si zachránil život, tak to považuju za jinej případ.
Edit. mimochodem, balu, nebyla jste to vy, kdo tady kdysi psal, že má velkého psa navolno i ve městě, v MHD apod....sice s košem, ale navolno? Když už teda mají být dodržovány ty vyhlášky bez výjimky...
napsal(a):
Já si teda taky nemyslím, že by se všichni psi nutně museli kamarádit. Moji taky moc nemají zájem, zajímají je spíš lidi, když už. Mě spíš překvapilo, jak ti dva smetáčci vyváděli a paní je skoro nemohla udržet. Bohužel nás neměla jak moc obejít, cesta byla celkem úzká.
Když mám hodně blbej den a smůlu na úzkou cestu a špatný psy, tak mi taky někdy fena řve. Někdy ne, ale přijde mi, že od tý doby, co se porvala, se vyloženě chce rvát s konkrétními jedinci ještě víc. Ale já už si s takovou situací umím poradit a nějak to uklidnit. Kupodivu se mi nejvíc daří zvládat situace s tou, co nesnáší nejvíc, do které se kdysi pustila, protože se potkáváme pravidelně v podstatě ve stejných místech, ve stejné časy a stává se z toho určitá forma rituálu, tudíž se mi daří dávat tomu pravidla a Lara pak není vůči té feně tak vzteklá. Bohužel, jak si všímám, ta pravidla jsou alfa a omega celého tohohle problému a všechny ty proměnné a přehnanější reakce mého psa na nečekané změny, mi to v jiných případech docela stěžují. A mimo naše domácí prostředí to nedělá, takže o to je ten nácvik specifičtější. Kdybych měla dva takové, byť teda vatový chomáče, nevím, jak bych to korigovala.
Tím nikoho neomlouvám, ani sebe. Ale dokonalý nejsme nikdo a nemůžete vědět, proč přesně jsou tihle dva jací jsou. Přivádí mě to na myšlenku, že pár lidí si o mě musí taky myslet to nejhorší. Že je můj pes prostě jenom ultra hroznej a nevychovanej. A přitom ona má pifku prostě hlavně na jejich čuby. Co když to ti dva bišoni mají stejně? (Pravděpodobně ne, ale co když... to nikdo nevíme) Problém prostě zrovna s váma, i když za to nemůžete?

No, to jsem zas něco řekla..
"Za obtěžování považuji i vyňafávání malých psů, různé obíhání a snahu zakousnout se velkému psovi do nohy zezadu"
předtím balu napsala, že moderní doba - já bráním psa, ne on mě
Ano, bráním psa, který vyňafává cizí psy, učím ho jistotě, aby nevyňafál cizí psy.
Doufám, že takhle dle tabulky ve sloupečku IQ venkovní teploty už je to v pořádku a srozumitelné.

Terven
napsal(a):
Tak ještě jinak - pokud by se stejná příhoda, jakou popisovala rapotačka, neodehrála v parku, ale někde na polní cestě - pak by to taky byla její vina, že neměla psa na vodítku? Rapotačka vlastně ani nenapsala, zdali na tom místě byl povolený volný pohyb či ne- v některých příměstských lesoparcích psi volně smějí.
Jasně, že pes má být odvolatelný a ovladatelný, ale pokud prchne v panice, aby si zachránil život, tak to považuju za jinej případ.
Edit. mimochodem, balu, nebyla jste to vy, kdo tady kdysi psal, že má velkého psa navolno i ve městě, v MHD apod....sice s košem, ale navolno? Když už teda mají být dodržovány ty vyhlášky bez výjimky...
V Brně mají povolený volný pohyb s podmínkou náhubku právě. Což nevylučuje, že mi čivavu umlátí velký pes košíkem, že.
Je to teda dost hrozný komunikační error tady poslední dobou, přitom písmenka se dají číst osmkrát třeba :-)
napsal(a):
To mě taky napadlo. Chytit toho mrňavýho.
Ale když jsem viděla, jak tenhle běhal. Měli jsme dva psy, byli na ně tři + holka od té čivavy a ta čivava, co tam lítala jak čert. Chytit nešla. Chtěla prostě jenom kousat do psů, ne se nechat chytit.
Nějaký čas po tomhle incidentu jsem viděla slečnu zase. Čivka zas na volno. Bylo s ní víc dětí. Jel vlak. Čivava letěla jemu vstříc. Děti řvaly, holky brečely, letěla dál. Nakonec ji jeden z nich dohnal, ale nevím... toho psa asi nebaví žít. Co když ho nebaví být čivava, tak se zkouší zabít?

Atheira
napsal(a):
Když mám hodně blbej den a smůlu na úzkou cestu a špatný psy, tak mi taky někdy fena řve. Někdy ne, ale přijde mi, že od tý doby, co se porvala, se vyloženě chce rvát s konkrétními jedinci ještě víc. Ale já už si s takovou situací umím poradit a nějak to uklidnit. Kupodivu se mi nejvíc daří zvládat situace s tou, co nesnáší nejvíc, do které se kdysi pustila, protože se potkáváme pravidelně v podstatě ve stejných místech, ve stejné časy a stává se z toho určitá forma rituálu, tudíž se mi daří dávat tomu pravidla a Lara pak není vůči té feně tak vzteklá. Bohužel, jak si všímám, ta pravidla jsou alfa a omega celého tohohle problému a všechny ty proměnné a přehnanější reakce mého psa na nečekané změny, mi to v jiných případech docela stěžují. A mimo naše domácí prostředí to nedělá, takže o to je ten nácvik specifičtější. Kdybych měla dva takové, byť teda vatový chomáče, nevím, jak bych to korigovala.
Tím nikoho neomlouvám, ani sebe. Ale dokonalý nejsme nikdo a nemůžete vědět, proč přesně jsou tihle dva jací jsou. Přivádí mě to na myšlenku, že pár lidí si o mě musí taky myslet to nejhorší. Že je můj pes prostě jenom ultra hroznej a nevychovanej. A přitom ona má pifku prostě hlavně na jejich čuby. Co když to ti dva bišoni mají stejně? (Pravděpodobně ne, ale co když... to nikdo nevíme) Problém prostě zrovna s váma, i když za to nemůžete?
Myslím, že si o Vás zas tak moc hrozného moc lidí nemyslí :-) Protože první věc, na kterou se mě kolemjdoucí se psy ptají - je to pes nebo fena?
A říkají - on nesnáší psy/ona nesnáší feny.
(já už pak nemusím říkat, že moje fena by se také nenechala dlouho přemlouvat, takže vypadáme hrozně vychované :-))
Je tu 2,5 milionu psů (registrovaných), tak to prostě bude čím dál těžší.

Atheira
napsal(a):
Ono to vypadá, že mají problém se všema psama, které potkají. Normálně jsem jí řekla, ať se nestresuje a v klidu kolem nás projde, psa jsem měla na vodítku. Jen ji prostě lituju, že musí být pořád ve střehu, vypadala z toho dost nešťastně. Viděla jsem na dálku, že pejsky pustila, když nebyl nikdo v dosahu. Asi chodí pěšky dost daleko, protože jsme ji potkali v létě ve městě, když jsme potřebovali socializovat kvůli výstavě.
napsal(a):
A jak by to ale pak bylo v hypotetickém právním sporu? Kdyby Tě fakt třeba ten jork pokousal a Ty by ses chtěla na majiteli třeba nějak finančně "hojit"? Vím, že Ty bys to neudělala, ale zajímalo by mě, jaký by pak byl pohled a res. třeba advokáta...? Cizí pes navolno - tam, kde navolno být nesmí... Ale Ty jsi jej vzala do náruče, a tedy kousnutí sis zapříčinila sama... Na čí straně by byla větší vina?
napsal(a):
V Brně mají povolený volný pohyb s podmínkou náhubku právě. Což nevylučuje, že mi čivavu umlátí velký pes košíkem, že.
Je to teda dost hrozný komunikační error tady poslední dobou, přitom písmenka se dají číst osmkrát třeba :-)
Aha, vlastně...ale úplně všude? I v centru, na nádraží, v hromadné dopravě?
Tím spíš ale nevím, jak si balu mohla být jistá, že rapotačka porušila vyhlášku.

Já teda musím říct, že za poslední dobu, co chodím častěji do civilizace jakože s Ginou, aby nebyla "vesnickej balík" a taky s oběma psy do parku ve městě, protože když přijedu z práce, tak už je tma tmoucí a u nás cestu kolem lesa, kde bylo veřejné osvětlení zavřeli, protože tam dělaj nějaký práce, že jsem se nesetkala s nějakým problémem....a vychylovací pes byl jeden jediný jorkmut a i ten si myslím, že to měl spíš z leknutí, protože jsme vyšli zrovna od mamky z průchodu, tak to asi nečekal a začal ječet, ale byl na vodítku....což bohužel moje tryskomyš pochopila tak, jakože juchůůů my na sebe budeme štěkat a budeme pobíhat kam až to vodítko dovolí...
Takže za mě a za tu dobu, co mám Ginu tak majitelům malých psů, které potkáváme dávám jedničku s hvězdičkou....
neverend

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Aha, vlastně...ale úplně všude? I v centru, na nádraží, v hromadné dopravě?
Tím spíš ale nevím, jak si balu mohla být jistá, že rapotačka porušila vyhlášku.
Ono povolený pohyb tam je,ale nesmí se nic stát. V tom je právě ten zakopaný pes.😀 To právě asi dost lidí špatně pochopilo a pak budou možná nemile překvapeni. Ono tak to ale vlastně chodí všude. Myslivec také může za účelem lovu střílet, ale když by nešťastně někoho trefil, tak jde vše "může" stranou a odskáče to všechno on.🙂 Pes může v určitých oblastech tedy být volně, ale jen za předpokladu stoprocentního zvládnutí majitelem. Což určitě nebylo splněno pokud došlo k nějaké šarvátce. A ve městech jsou všude kamery čili s dokazováním už tak velký problém také nebude.

Atheira
napsal(a):
To mě taky napadlo. Chytit toho mrňavýho.
Ale když jsem viděla, jak tenhle běhal. Měli jsme dva psy, byli na ně tři + holka od té čivavy a ta čivava, co tam lítala jak čert. Chytit nešla. Chtěla prostě jenom kousat do psů, ne se nechat chytit.
Nějaký čas po tomhle incidentu jsem viděla slečnu zase. Čivka zas na volno. Bylo s ní víc dětí. Jel vlak. Čivava letěla jemu vstříc. Děti řvaly, holky brečely, letěla dál. Nakonec ji jeden z nich dohnal, ale nevím... toho psa asi nebaví žít. Co když ho nebaví být čivava, tak se zkouší zabít?
Chytit nešla
No v tomhle případě u mě byl postup bohužel jeden jediný, zůstat stát a snažit se fenu udržet v klidu a modlit se a volat na majitele, ať si psa okamžitě odchytí nebo se může stát, že už nebude mít co chytat.......
neverend
napsal(a):
Ono povolený pohyb tam je,ale nesmí se nic stát. V tom je právě ten zakopaný pes.😀 To právě asi dost lidí špatně pochopilo a pak budou možná nemile překvapeni. Ono tak to ale vlastně chodí všude. Myslivec také může za účelem lovu střílet, ale když by nešťastně někoho trefil, tak jde vše "může" stranou a odskáče to všechno on.🙂 Pes může v určitých oblastech tedy být volně, ale jen za předpokladu stoprocentního zvládnutí majitelem. Což určitě nebylo splněno pokud došlo k nějaké šarvátce. A ve městech jsou všude kamery čili s dokazováním už tak velký problém také nebude.
Jo, to jo...selským rozumem bych řekla, že v městské zástavbě nebo dokonce v centru, by se pes stejně neměl vzdalovat od majitele víc než na délku vodítka, byť má koš. Takže mi ta "svoboda" s košem přijde taková diskutabilní.
Resp. nechápu, jaký bonus přináší ta možnost "bez vodítka", bavíme-li se třeba o centru Brna.
A zas mi to trochu přijde jako diskriminace malých psů, protože pokud by měli mít odpovídající koš, ve kterým si mohou doširoka zívnout, jak se tu často doporučuje (a já souhlasím), tak by si s ním ani nečuchli k zemi. Konkrétně moje jezevčíkovitá fena by s ním ryla trávník.

Terven
napsal(a):
Jo, to jo...selským rozumem bych řekla, že v městské zástavbě nebo dokonce v centru, by se pes stejně neměl vzdalovat od majitele víc než na délku vodítka, byť má koš. Takže mi ta "svoboda" s košem přijde taková diskutabilní.
Resp. nechápu, jaký bonus přináší ta možnost "bez vodítka", bavíme-li se třeba o centru Brna.
A zas mi to trochu přijde jako diskriminace malých psů, protože pokud by měli mít odpovídající koš, ve kterým si mohou doširoka zívnout, jak se tu často doporučuje (a já souhlasím), tak by si s ním ani nečuchli k zemi. Konkrétně moje jezevčíkovitá fena by s ním ryla trávník.
Tak oni vyměnili jedno omezení za menší omezení.. mě by teda nenapadlo psa pustit na volno ve městě, ani u nás v centru vsi, se lekne a je pod autem, tam mu ten košík moc nepomůže, způsobí nehodu a co.
Ono to asi nebude úplně všude povolené, mají vyhlášky pro Střed a další, různá omezení, ale je to jedno, pořád je tam velký pes vs malý pes.
Rapotacka.. pochybuji, že neví, jakou mají vyhlášku ve městě, parky jsou označené na venčení na volno..
Porušila.
U nás je všude zákaz. Dokonce jsem 1x v parku
šla na druhý břeh, kde nikdo nebyl a ....chytli mě MP.
Krátce na to na nás dorážel odrostlý RTW. Chtěl si hrát,
ale můj pes není fakt hračka, tam MP nebyla. Lidi tam krmí
s dětmi kačeny a nutrie, příjdou tam holky s ovčákem,
u cedule se zákazem ho pustí ....pes hrr a už je v hejnu.
Zákazy se prostě porušují ...

fikovnice
napsal(a):
A jak by to ale pak bylo v hypotetickém právním sporu? Kdyby Tě fakt třeba ten jork pokousal a Ty by ses chtěla na majiteli třeba nějak finančně "hojit"? Vím, že Ty bys to neudělala, ale zajímalo by mě, jaký by pak byl pohled a res. třeba advokáta...? Cizí pes navolno - tam, kde navolno být nesmí... Ale Ty jsi jej vzala do náruče, a tedy kousnutí sis zapříčinila sama... Na čí straně by byla větší vina?
Hele tohle bych fakt neřešila....moje blbost, zase na druhou stranu, ruku mi takovej prcek asi neukousne, tak bych na to nalila desinfekci....furt lepší než zraněnej malej psí pinďa, ten by mohl dopadnout podstatně hůř.
Já si myslim, že tohle by byla jednoznačně moje vina, co mám co chytat cizího psa do ruky.
rapotacka11
napsal(a):
Porušila.
Tohle se vám úplně stejně mohlo stát i tam, kde psi mohou volně.
Chci říct, že i když budete striktně dodržovat nařízení, váš pes nemusí být v bezpečí.

Terven
napsal(a):
Asi začnu od konce. Ano, já jsem psala, že jsem se psem chodila na volno kdekoliv, a i v MHD a ve vlaku byl pes bez vodítka. Ale stále u nohy. Bylo to za socáče a v tom MHD jsem porušovala předpisy. Bylo mi 15 a výš, tedy puberta. Tento i další psi chodili venku na volno, ale vždy s náhubkem. Už jsem tu mockrát psala, že v Brně platí a platila vyhláška - buď pes na vodítku a může být bez náhubku, nebo na volno, ale s náhubkem. A to platí i pro malé psy, tedy bez výjimky, když vy tak zdůrazňujete mého velkého psa. Moji - naši psi chodili na volno s náhubkem i kdekoliv jinde - v lese, na loukách, apod. Prostě náhubek byl přirozenou součástí procházky stejně jako obojek a vodítko.
A teď k rapoťačce. Psala, že v parku, kde se incident stal, je zákaz volného pohybu psů. Ona měla psa na volno, čechohorák byl taky na volno. Její pes se lekl a v panice utekl. Což znamená, že ho neměla pod kontrolou stejně jako majitel čechohoráka. Stejně se to mohlo odehrát kdekoliv jinde. Přece majitel má mít psa tak zajištěného, aby neutekl při leknutí (příště se může leknout něčeho jiného, třeba hlučných dětí, opilce, jezdce na koni, atd. a utéct). A když to jinak nejde, tak na vodítku. Vždyť je to pro bezpečnost toho psa.
Jsem a budu pro to, aby psi chodili na volno všude tam, kde to jde. Ale musí být ovladatelní. Všichni.
Přece majitel má mít psa tak zajištěného, aby neutekl při leknutí (příště se může leknout něčeho jiného, třeba hlučných dětí, opilce, jezdce na koni, atd. a utéct). A když to jinak nejde, tak na vodítku. Vždyť je to pro bezpečnost toho psa.
Jsem a budu pro to, aby psi chodili na volno všude tam, kde to jde. Ale musí být ovladatelní. Všichni.
Zkopírovala jsem tohle, protože k tomu mám prostě výhrady. Podle vaší teorie - viz první věta - by nemohl být navolno nikdy žádný pes. Úleková reakce nemá s poslušností nic společného, je vůlí neovladatelná. Nemám teď na mysli psy, kteří se bojí čehokoliv, co neznají, ale skutečný úlek, strach o život.
Nevím, jak vychovaná by musela být dvoukilová čivava, která by zůstala bez hnutí, pokud se na ni řítí cizí obluda - jsou i větší psi než čechohorák.
neverend

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Tak nějak bych to viděl taky. Jenže víme asi všichni jaký model lidí dnes potkáte. Obzvlášť ve městech. Pes dvacet metrů od paní, ta čumí do mobilu jak Rumun na televizi a jsme v průšvihu hned. Kdyby lidi měli právě ten selský a zdravý rozum, tak by nemuseli být omezující náhubky například. Tohle ale vidíte i na silnicích, při práci a dalších lidských činnostech.🙂 Asi "mozkomor".😀 Jinak moje psi nikdy náhubek neměli ani u veta. Vlastně mi ho vůbec ani nemáme. Kdybych bydlel ve městě, tak prostě na vycházky psa vezu někam dál za město. Nepraktické, já Vím. Ale prostě nerad bych potkal takový model lidí, kteří psa nezvládnou a samozřejmě si pořídí něco pro řešení svých komplexů malosti či méněcennosti nejlépe Pitbulla například.

Terven
napsal(a):
Přece majitel má mít psa tak zajištěného, aby neutekl při leknutí (příště se může leknout něčeho jiného, třeba hlučných dětí, opilce, jezdce na koni, atd. a utéct). A když to jinak nejde, tak na vodítku. Vždyť je to pro bezpečnost toho psa.
Zkopírovala jsem tohle, protože k tomu mám prostě výhrady. Podle vaší teorie - viz první věta - by nemohl být navolno nikdy žádný pes. Úleková reakce nemá s poslušností nic společného, je vůlí neovladatelná. Nemám teď na mysli psy, kteří se bojí čehokoliv, co neznají, ale skutečný úlek, strach o život.
Nevím, jak vychovaná by musela být dvoukilová čivava, která by zůstala bez hnutí, pokud se na ni řítí cizí obluda - jsou i větší psi než čechohorák.
Proč by nemohl být na volno žádný pes? Mám psy 39 let a nikdy mi žádný pes strachem neutekl. Aha, no, velcí psi, že?
Co jako ale tedy navrhujete? Mají chodit na vodítku jen velcí psi, protože se jich malí bojí a mohou strachem utéci, když budou na volno? Nebo?...

Tak já myslím (a pozoruju), že ta uštěkanost nebo ustrašenost malých psů začíná často pouhou zanedbanou socializací. Páč je to malinký, tak se to furt bere do ruky, nepouští se to k jiným (natož větším) psům, a tak. Přitom řada z těch velkých psů by úplně v pohodě na socializaci byla, jen by se muselo chtít.
napsal(a):
Proč by nemohl být na volno žádný pes? Mám psy 39 let a nikdy mi žádný pes strachem neutekl. Aha, no, velcí psi, že?
Co jako ale tedy navrhujete? Mají chodit na vodítku jen velcí psi, protože se jich malí bojí a mohou strachem utéci, když budou na volno? Nebo?...
K tomu, proč by navolno nemohl být žádný pes...psala jste, že
přece majitel má mít psa tak zajištěného, aby neutekl při leknutí
což si moc neumím představit jak udělat, nechce-li člověk držet psa trvale na šňůře. U extrémních bázlivek je to asi jediné řešení, ale smrtelně se vyděsit a zpanikařit může každý pes.
Mně taky nikdy pes strachem neutekl, (rapotačce do té doby možná taky ne),ale ono je všechno jednou poprvé. Samozřejmě, že malí psi jsou v nevýhodě...u velkého se vám nepřihodí tak snadno, že ho jiný pes vyděsí svou velikostí
Na velkého si jich podstatně míň troufne...prostě prckové to mají v tomto smyslu těžší, zvlášť v dnešní době, kdy psa má opravdu každej.
Sice svoje psy miluju nade vše, ale důvod držet je trvale na vodítku to pro mě není, takovej život mi nepřipadá k žití.
Nenavrhuju nic, krom toho, že lidi by měli mít víc zodpovědnosti a používat mozek, ale to je utopie. Jen mám vždycky potřebu zastat se malejch psů, pokud o nich někdo mluví ve smyslu "malej, uječenej". On se ten malej pes ve většině případů uječenej nenarodil, tohle ho naučil až život a dopomohl mu k tomu s velkou pravděpodobností jinej velkej pes.

napsal(a):
Tak já myslím (a pozoruju), že ta uštěkanost nebo ustrašenost malých psů začíná často pouhou zanedbanou socializací. Páč je to malinký, tak se to furt bere do ruky, nepouští se to k jiným (natož větším) psům, a tak. Přitom řada z těch velkých psů by úplně v pohodě na socializaci byla, jen by se muselo chtít.
Když to je těžký...takový štěně pidiplemene je fááákt malinkatý a snadno rozbitelný...pustíte ho k většímu potažmo velkému psovi a ten řekne "podívejme svačinka" ááá ham a kus ho ukousne......
Jako majitelka miniatury bych teda, v rámci socializace, musela mít jistotu, že pes ke kterému toho kulíška pustím, je pro něj bezpečný...že mi ho nepřišlápne, nepřekousne a ani nevyděsí..
Takže socializovat stopro, ale socializovat s každým cizím psem na potkání, tak to určo nee...

napsal(a):
Když to je těžký...takový štěně pidiplemene je fááákt malinkatý a snadno rozbitelný...pustíte ho k většímu potažmo velkému psovi a ten řekne "podívejme svačinka" ááá ham a kus ho ukousne......
Jako majitelka miniatury bych teda, v rámci socializace, musela mít jistotu, že pes ke kterému toho kulíška pustím, je pro něj bezpečný...že mi ho nepřišlápne, nepřekousne a ani nevyděsí..
Takže socializovat stopro, ale socializovat s každým cizím psem na potkání, tak to určo nee...
Tak to rozhodně souhlasím. Ale třeba zrovna můj pes je na socializaci prcků super, ale zájem z druhý strany není absolutně žádnej. Prostě velkej pes, radši pojďme pryč. Jak se pak ten malej pejsek má naučit, že je to OK?
Přitom stačí mít zájem, koukat kolem sebe. Přeci nemůže být až tak těžký odhadnout, že ten a ten pes je starej, hodnej, klidnej, má vstřícnýho psovoda, atd atd. A rozhodně tu nejsme jediní takoví.
Já se nezřídka snažím s lidmi, co mají štěně, navázat kontakt a pomoct jim psa socializovat, ale u pidi-plemen se mi to podařilo snad jednou za pět let. Všichni berou nohy na ramena a prchají, abysme je svou přítomností asi neodvanuli :)

napsal(a):
Tak to rozhodně souhlasím. Ale třeba zrovna můj pes je na socializaci prcků super, ale zájem z druhý strany není absolutně žádnej. Prostě velkej pes, radši pojďme pryč. Jak se pak ten malej pejsek má naučit, že je to OK?
Přitom stačí mít zájem, koukat kolem sebe. Přeci nemůže být až tak těžký odhadnout, že ten a ten pes je starej, hodnej, klidnej, má vstřícnýho psovoda, atd atd. A rozhodně tu nejsme jediní takoví.
Já se nezřídka snažím s lidmi, co mají štěně, navázat kontakt a pomoct jim psa socializovat, ale u pidi-plemen se mi to podařilo snad jednou za pět let. Všichni berou nohy na ramena a prchají, abysme je svou přítomností asi neodvanuli :)
No ono se třeba soudí i podle ksichtu....k mojí bílé krasavici by každý pustil jakýho koliv pidipsa, protože Gina vypadá jako anděl...no a chyba lávky, zatímco vy jste hodní a bezpeční, tak Gina by mu klidně zaplácla hlavu tlapajznou, pak by po něm přeběhla tam a zpátky a pak si na něj klidně dřepne.....no třeba jednou až bude véééliká a nebude takový střelený játro, tak to půjde.
Naopak afgán, který by mohl v pohodě socializovat smečku čivavindových štěňáteček, tak ten neměl šanci, asi proto, že byl černej a tudíž nedůvěryhodnej.

napsal(a):
Takový velký černý pes. A kostelník :-) Víte co :-)
York byl dnes venku s paničkou a ne za plotem. Za plotem už byl zvyklý, s megí se očichali a šlo se dál. Megí šílenou radost, že ho konečně vidí vcelku,
zcela se zbláznila, protože neposkakovala a nejedla vodítko, abych ji pustila,
ale zůstala stát, uši dozadu, ocas dolů a radost. A york čuchal k nosu, pět vteřin, deset vteřin, já nevycházela z úžasu, že ten můj zabiják stojí a nešlape po něm, no
a york začal vrčet.
Na fenu, která hárá.
Mi zkazil celé odpoledne :-)
Je tam naproti velká černá fena, ta na nás štěká pokaždé, ale to je dobře, hlídá, a říká něco rozumného, protože megí se na ni jen podívá a mlčí a jde dál,
ale někdy ta černá jí rohlík, to ji vždy lituji, jak neví, jestli nás nechat projít neohlášené, nebo štěkat a zadusit se tím rohlíkem, já se jí nesměji, teda směji, nedá se to vydržet, vyštěkne a vypadne rohlík, doštěkne a kousne naprázdno a kouká po mně, jestli jsem jí to nesežrala, vždy si řeknu - nemáme doma rohlíky.
A stejně je po cestě nekoupím, to zapomenu, ale jak jí to padá z huby, jen aby nezanedbala denní report, vidím furt živě.
napsal(a):
No ono se třeba soudí i podle ksichtu....k mojí bílé krasavici by každý pustil jakýho koliv pidipsa, protože Gina vypadá jako anděl...no a chyba lávky, zatímco vy jste hodní a bezpeční, tak Gina by mu klidně zaplácla hlavu tlapajznou, pak by po něm přeběhla tam a zpátky a pak si na něj klidně dřepne.....no třeba jednou až bude véééliká a nebude takový střelený játro, tak to půjde.
Naopak afgán, který by mohl v pohodě socializovat smečku čivavindových štěňáteček, tak ten neměl šanci, asi proto, že byl černej a tudíž nedůvěryhodnej.
Mně osobně přijde jako paradox, že laici mívají hrůzu z bullů, zatímco pastevce považujou za dobromyslné médi.

Terven
napsal(a):
Mně osobně přijde jako paradox, že laici mívají hrůzu z bullů, zatímco pastevce považujou za dobromyslné médi.
Myslím, že je to tím, že je to chlupaté a tlusté jako méďa :) Ale možná víc proto, že
moc lidí neví, co je pastevec. Pro mě před dvaceti lety jinak barevný bernardýn/landseer/leon/čuvač. Čuvačů tu bývalo dost po horách, ptala jsem se starších ve vsi, nikdo si kousnutí nepamatuje, ale režim těch psů nevím. Leonů znám už já těch dvacet let pár, hlídají, ale venku úplně bezpeční, kolem dvou jsem chodila podél plotu, ani neštěkali, ani nekáceli plot. Ale SAO, to byl jiný level. Koupili si schválně "nejhoršího" na hlídání aut. Ale nevidět tohoto, nebo si to někde ze zájmu nepřečíst, tak nevím nic a mám je dál za bernardýny. Přesněji Beethoveny.

Terven
napsal(a):
K tomu, proč by navolno nemohl být žádný pes...psala jste, že
přece majitel má mít psa tak zajištěného, aby neutekl při leknutí
což si moc neumím představit jak udělat, nechce-li člověk držet psa trvale na šňůře. U extrémních bázlivek je to asi jediné řešení, ale smrtelně se vyděsit a zpanikařit může každý pes.
Mně taky nikdy pes strachem neutekl, (rapotačce do té doby možná taky ne),ale ono je všechno jednou poprvé. Samozřejmě, že malí psi jsou v nevýhodě...u velkého se vám nepřihodí tak snadno, že ho jiný pes vyděsí svou velikostí
Na velkého si jich podstatně míň troufne...prostě prckové to mají v tomto smyslu těžší, zvlášť v dnešní době, kdy psa má opravdu každej.
Sice svoje psy miluju nade vše, ale důvod držet je trvale na vodítku to pro mě není, takovej život mi nepřipadá k žití.
Nenavrhuju nic, krom toho, že lidi by měli mít víc zodpovědnosti a používat mozek, ale to je utopie. Jen mám vždycky potřebu zastat se malejch psů, pokud o nich někdo mluví ve smyslu "malej, uječenej". On se ten malej pes ve většině případů uječenej nenarodil, tohle ho naučil až život a dopomohl mu k tomu s velkou pravděpodobností jinej velkej pes.
Ne, malý pes se uječený nenarodil. Udělal to z něj páníček. Většinou. Protože malého psa většina majitelů bere jinak, než by brala většího a velkého. Nebere ho jako psa, ale rozmazlí ho, neumožní mu kontakt s jinými psy (myslím řízené očichání, nejsem příznivcem toho, že pes musí být s každým psem kamarád), a má ho spíš jako plyšáka, pořád na ruce, nebo v tašce. Čest výjimkám.
Voďte své psy jak myslíte, je mi to jedno. To je vaše odpovědnost a váš boj. Já jsem odpovědná za svého psa/psy, a v tomto směru mám svědomí čisté. A opravdu nebudu uhýbat malému psu jen proto, že se může bát mých velkých psů, aniž by moji psi tomu malému cokoliv dělali.
napsal(a):
Hele tohle bych fakt neřešila....moje blbost, zase na druhou stranu, ruku mi takovej prcek asi neukousne, tak bych na to nalila desinfekci....furt lepší než zraněnej malej psí pinďa, ten by mohl dopadnout podstatně hůř.
Já si myslim, že tohle by byla jednoznačně moje vina, co mám co chytat cizího psa do ruky.
Asi máš pravdu.

..měla jsem velké psy, vždy na volno a nikdy malemu psu neublížili....pak jorka a nyni motyla a nikdy na velké psy neřvali neb věděli a vi, že to spatně snášim....

napsal(a):
..měla jsem velké psy, vždy na volno a nikdy malemu psu neublížili....pak jorka a nyni motyla a nikdy na velké psy neřvali neb věděli a vi, že to spatně snášim....
Zřejmě ty malé vychováváte stejně jak ty velké...

Terven
napsal(a):
pokud je to myšleno ve vztahu k malým psům, pak proč paradox?

napsal(a):
pokud je to myšleno ve vztahu k malým psům, pak proč paradox?
No já myslím obecně k lidem....."bojových" plemen se spousta lidí bojí nebo se minimálně cítí nejistě......ono jen když posloucháte třeba maminku, co jde s dítětem, tak neříká "podívej, to je hezkej pitbull", ale půjdete s pastevcem a slyšíte "hele, koukej to je velikej krásnej méďa"
Ono i mezi pastevci jsou ve vnímání lidí rozdíly....třeba kupírovanej středoasiat připadá lidem víc nebezpečný, než kavkazský medvěd a když to není to typické šedé, vlkošedé (nevím, jak se u kavkazů ta barva správně jmenuje), ale je to kavkaz třeba bílý, nebo jinak barevný....tak to už je na první pohled neškodnej dobrák.
Je to hodně subjektivní a je to hodně o vzhledu a nějakých obecně rozšířených názorech na daná plemena.
Ono k tomu hodně napomáhají i média.....když někde někoho kousne pes typu bull, tak se to rozmázne a hodně zdůrazní, jak jsou tyto plemena nebezpečná, začnou se o tom vést debaty.....zatímco když zabije dítě čévéčko, tak je to sice tragédie, jak to ten pes mohl udělat, ale nikde se neřeší, jestli to není příslušností k plemeni.
No a pastevci vůbec nevím....buď je mají vesměs normální lidi, kteří ví, co mají doma a dle toho se chovají, aby pes nikomu neublížil a nebo ti nezodpovědní mají štěstí na jedince, kterej když zdrhne, tak je to sice pro okolí nepříjemný, ale nikoho bezdůvodně nenapadne......tak nějak nepamatuju, že by v televizi byla zpráva, že někoho zranil pastevec........a už vůbec nepamatuju, že by nějaký pastevec pokousal nebo fatálně zranil svoje dítě.....nevím, jestli to svědčí o tom, že všichni pastevci mají zodpovědné majitele nebo o tom, že pastevec je génius střežící svoje stádečko oveček a to i když to stádečko je rodina a jehňátkům se prostě neubližije a to ani když jehně bude skákat pastevci po hlavě....

"nevím, jestli to svědčí o tom, že všichni pastevci mají zodpovědné majitele nebo o tom, že pastevec je génius střežící svoje stádečko oveček a to i když to stádečko je rodina a jehňátkům se prostě neubližije a to ani když jehně bude skákat pastevci po hlavě...."
tak nějak by měli pastevci fungovat, zhruba
sami od sebe

Pastevec, když nechce, aby mu jehně (dítě vlastní rodiny) skákalo po hlavě, tak se zvedne a odejde. Bývají ale hodně trpěliví.

napsal(a):
Pastevec, když nechce, aby mu jehně (dítě vlastní rodiny) skákalo po hlavě, tak se zvedne a odejde. Bývají ale hodně trpěliví.
No tak ten náš pastevec Ginošoid ginušovatej spíš vypadá, že by jehněti resp. dítěti skákal taky po hlavě....jakože "no ty jsi vymyslelo prima zábavu, my si budeme skákat po hlavách...juchůůů"....., ale tak to se nepočítá, protože to zatím je jen takový pastevecký embryo, netrpělivý, vzteklý...i když už se to dóóst zlepšilo.
napsal(a):
no já mám taky pocit, že právě pokud nějaký pes odpustí dítěti, že zakopne a chytí se ho za ucho, za pysk a ještě mu rýpne prstem do oka, tak právě pastevec tomu svému dítěti. Svým milovaným odpustí opravdu skoro všechno. Ale je tam ta podmínka toho správně nastaveného soužití a vztahu.

napsal(a):
Zřejmě ty malé vychováváte stejně jak ty velké...
..asi...
rapotacka11
napsal(a):
Porušila.
Omlouvám se, ale potěšte oko i srdce.
Je tu krásně ......
https://www.resortstepanka.cz/aktuality/37/vite-jaky-klenot-lezi-v-mlade-boleslavi?fbclid=IwAR1wrwpwVqiy7wRk7EI_-VfEC3Zo57nzHC_KNHjKZkx7_jfpgsCmRrMDXJo
Moji malou fenku kdysi napadla fena ovčáka, do té doby pohodová fenka si už po zbytek života s jiným psem nepohrála, neskamarádila a dokonce se vyhýbala i pohlazení lidí kteří nepatřili do rodiny. Jedině se svou matkou to bylo jako dřív a zůstala její jediná kamrádka. Nepodařilo se ji vrátit do původního " stavu".

rapotacka11
napsal(a):
Omlouvám se, ale potěšte oko i srdce.
Je tu krásně ......
https://www.resortstepanka.cz/aktuality/37/vite-jaky-klenot-lezi-v-mlade-boleslavi?fbclid=IwAR1wrwpwVqiy7wRk7EI_-VfEC3Zo57nzHC_KNHjKZkx7_jfpgsCmRrMDXJo
.nadhera, diky za tip na výlet...
napsal(a):
.nadhera, diky za tip na výlet...
Krásné je to začátkem května.
Bohužel, bývá to doslova přelidněné.
Běžci, cyklisti, děti, školky.
Jen psovi povolíte vodítko, hned běží
oddíl běžců = školy, hokejisti nebo kluci na kolech, zas mu
vodítko musíte zkrátit...
Když je sezona a plno, mohlo by to být
dvakrát tak velké, chci říct, že je to malé.
Neztratíte se. Cesta vede dokola.
Je tu na Štěpánce krytý bazén a o pár kroků
dál je psí louka.

rapotacka11
napsal(a):
Krásné je to začátkem května.
Bohužel, bývá to doslova přelidněné.
Běžci, cyklisti, děti, školky.
Jen psovi povolíte vodítko, hned běží
oddíl běžců = školy, hokejisti nebo kluci na kolech, zas mu
vodítko musíte zkrátit...
Když je sezona a plno, mohlo by to být
dvakrát tak velké, chci říct, že je to malé.
Neztratíte se. Cesta vede dokola.
Je tu na Štěpánce krytý bazén a o pár kroků
dál je psí louka.
..no vyzkoušíme ve všední den dopoledne..díky
K těm bullům a pastevcům - já si taky myslím, že je to hodně o vzhledu, protože pastevec vypadá jako medvídek, ale z bullů má spousta lidí respekt. I když teda zrovna když se třeba podívám na svojí fenu, tak nechápu, jak se jí někdo může bát . U psa to chápu, velkej tmavej pes, který umí nahodit i takový "zlý" výraz, navíc venku s košíkem, tak to je jasný... No a pak taky ta média, lidi se tím nechají hrozně ovlivnit. Třeba moje babička - nikdy se nebála velkých psů, co jsme měli, ale z obou mých současných psů má respekt a drží si od nich odstup - protože přece ta bojová plemena. Třeba u příbuzných si 50 kg SAO úplně v klidu pohladí a nemá strach, ale mojí 15 kg fenu si nepohladí
marcelaamax
napsal(a):
K těm bullům a pastevcům - já si taky myslím, že je to hodně o vzhledu, protože pastevec vypadá jako medvídek, ale z bullů má spousta lidí respekt. I když teda zrovna když se třeba podívám na svojí fenu, tak nechápu, jak se jí někdo může bát . U psa to chápu, velkej tmavej pes, který umí nahodit i takový "zlý" výraz, navíc venku s košíkem, tak to je jasný... No a pak taky ta média, lidi se tím nechají hrozně ovlivnit. Třeba moje babička - nikdy se nebála velkých psů, co jsme měli, ale z obou mých současných psů má respekt a drží si od nich odstup - protože přece ta bojová plemena. Třeba u příbuzných si 50 kg SAO úplně v klidu pohladí a nemá strach, ale mojí 15 kg fenu si nepohladí
Já teda konkrétně ze stafbullů taky respekt nemám. Přijdou mi jako takový vytlemený žáby (bez urážky). Jediné, co mi na nich vadí a proč je nerada potkávám je to, že jsou to neřízené střely, které otravují víc než kdejaký takylabrador, co miluje všechno, co se hýbe.
Prostě slyšíš chrčení z křoví a najednou kolem tebe hopsá toto. U všech ostatních psů jsem od každého plemene potkala fajn i blbé jedince... Od tohohle jsem ještě nepotkala jedince, který by mě prostě svým chováním neobtěžoval...

Já bullí výrazy nějak neumím číst, takže u neznámých psů nikdy nevím, co čekat :P
A jinak klasika, můj černej vítací pes budí respekt, kdežto na jezevčíka, co jsem měla kdysi krátce v péči, kterej na lidi vrčel - a nevsadila bych si, že nekousne - se lidi nadšeně vrhali hladit ....
Atheira
napsal(a):
Já teda konkrétně ze stafbullů taky respekt nemám. Přijdou mi jako takový vytlemený žáby (bez urážky). Jediné, co mi na nich vadí a proč je nerada potkávám je to, že jsou to neřízené střely, které otravují víc než kdejaký takylabrador, co miluje všechno, co se hýbe.
Prostě slyšíš chrčení z křoví a najednou kolem tebe hopsá toto. U všech ostatních psů jsem od každého plemene potkala fajn i blbé jedince... Od tohohle jsem ještě nepotkala jedince, který by mě prostě svým chováním neobtěžoval...
Jo ono je docela boj je naučit ignorovat lidi, a asi to spousta lidí nezvládne, to je fakt. My jsme hrozně dlouho bojovali i s tím, aby se naučila fungovat s návštěvou, to byl taky běh na dlouhou trať. Prostě když přijela návštěva, tak ona vypadala jako kdyby nikdy nikdo u nás nebyl, nikdo ji nepohladil, nepodrbal. Zaměřila se na jednoho člověka tomu byla schopná skákat po hlavě a kdyby jsme s tím nic nedělali, tak to vydrží klidně půl dne. Ale teda ani venku ji lidi obtěžovat nenechám a k nikomu neběhá a neotravuje. A znám víc takových stafbullů, ale to bude tím, že jich znám opravdu velké množství no . Ale dokážu si úplně živě představit to, co popisuješ
Ale myslela jsem to spíš jako takový ten paradox, že lidi se bojí 15 kg psa, který miluje nadevše lidi, ale nebojí se 50 kg psa, který je celkem nekompromisní hlídač .
napsal(a):
Já bullí výrazy nějak neumím číst, takže u neznámých psů nikdy nevím, co čekat :P
A jinak klasika, můj černej vítací pes budí respekt, kdežto na jezevčíka, co jsem měla kdysi krátce v péči, kterej na lidi vrčel - a nevsadila bych si, že nekousne - se lidi nadšeně vrhali hladit ....
Já si myslím, že zrovna výraz stafbulla se moc nedá nepřečíst - když se na vás tlemí, celý se vlní, ocas může ukroutit, občas k tomu přidá i žalostný zvuk . Já nevím, mě tohle prostě evokuje automaticky k tomu, že se začnu usmívat a ani by mě nenapadlo, se bát, nebo váhat .

Já mám aktuálně největší respekt z leopardů. Nějak se nám tu vyrojilí a čuju z toho nějaký průšvih...

marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že zrovna výraz stafbulla se moc nedá nepřečíst - když se na vás tlemí, celý se vlní, ocas může ukroutit, občas k tomu přidá i žalostný zvuk . Já nevím, mě tohle prostě evokuje automaticky k tomu, že se začnu usmívat a ani by mě nenapadlo, se bát, nebo váhat .
Tak pak je to jasný, ale když pes jen jde proti nám a kouká, tak nevím, jestli to bude kámoš nebo ne. Natož třeba když běžím, to fakt nesnáším.... běžet a muset nablízko míjet psa, kterej je na volno, pak je to celkem jedno, jakej to je pes.

marcelaamax
napsal(a):
No a to já se ještě musim držet, abych na psa nezačala žvatlat, protože nevím, jestli třeba páník nebojuje s tím, že kdokoliv na psa promluví, tak se pes v lepším případě svalí na záda a drbej bříško, v tom horším se bude snažit po dotyčném skákat....
Ono někdy stačí, když se na psa kouknu a usměju......
Ve své podstatě marně přemýšlím, kdy jsem potkala jedince tohodle plemene, který by se venku spokojeně netlemil....
Jo jo, u nás taky stačí, aby se člověk na fenu podíval, když se usměje tak to je úplně super no a jakmile promluví, tak to je konec . Na vodítku se naučila ovládat a i když je vidět, že by tak hrozně moc chtěla, tak nejde. I když samozřejmě jsou i chvilky kdy člověk začne "ťuťat" tolik, že prostě fena vyrazí rovnou k němu a zarazí jí vodítko.. Na volno s ní někde, kde je velká koncentrace lidí nechodím. I když si myslím, že už by se to dalo ukočírovat, ale bylo by to náročné a pořád bych ji musela hlídat a upomínat. To si myslím, že je příjemnější jak pro mě, tak pro fenu, když je na vodítku a prostě ví, že to fyzicky nejde, takže to tolik nepokouší.

napsal(a):
Já mám aktuálně největší respekt z leopardů. Nějak se nám tu vyrojilí a čuju z toho nějaký průšvih...
Nebojte, když nebudete utíkat, tak Vám nic neudělají. Nebo když s sebou nebudete mít slepici, krávu, prase. Nebo když nebudete moc máchat rukama. Nebo když nebudete blbě hledět. :-)
Je to takové podobné pitbullovi, hrozně nepochopené, je to pravý cattle dog, patří na rozlehlé farmy, kde má krávy, kovboje, super pes do filmu :-) do westernu.
Přirovnala bych to k rotvíkovi cross pitbullem.
Tady kousek se jednoho vrhu zbavovali půl roku, ono to vypadá jako vořech a ještě je to celé složité. Ale mít velký pozemek.. krávy, koně a vůbec majetek a stromy a tak.. dva tři osm hned kupuji :-)

napsal(a):
Nebojte, když nebudete utíkat, tak Vám nic neudělají. Nebo když s sebou nebudete mít slepici, krávu, prase. Nebo když nebudete moc máchat rukama. Nebo když nebudete blbě hledět. :-)
Je to takové podobné pitbullovi, hrozně nepochopené, je to pravý cattle dog, patří na rozlehlé farmy, kde má krávy, kovboje, super pes do filmu :-) do westernu.
Přirovnala bych to k rotvíkovi cross pitbullem.
Tady kousek se jednoho vrhu zbavovali půl roku, ono to vypadá jako vořech a ještě je to celé složité. Ale mít velký pozemek.. krávy, koně a vůbec majetek a stromy a tak.. dva tři osm hned kupuji :-)
Na velkém pozemku, na farmě si je dovedu představit, dokonce se mi i líbí, ale tady ve městě na flexině... zdá se mi, že jim to nesvědčí, a do lesa je nikdo nebere, jen s nimi brázdí chodníky. (To je jak s brazilskými filami, to bych si do města taky nepořídila.) Všichni do jednoho (a to jich mám v nejbližším okolí kolem deseti, to vůbec nechápu - je jich tu víc jak goldenů) jsou velmi podráždění, ke psům se chovají dosti neadekvátně. Máme tady pity, rotvíky i argentinu, ke kterým nemám problém psa pustit, protože jsou to fajn psi, ale leopardům se vyhýbám jak čert kříži. I pro dobro majitelů, aby neměli vykloubená ramena, když teď máme ty přetížené nemocnice. :-)) No, větší dílo byla už jen thajská ridgebacka, to bylo taky terno. 🤯 A přitom takový nádherný pes!
Nevím jak aktuálně teď, ale dřív bylo velké množství leopardů s PP k adopci, všichni problémoví. Myslím ,že toho psa málokdo pochopí a dá mu to, co potřebuje.
Pak ale zase sleduji na FB chovatelku, která s leopardy jezdí na kolobce a dělá lovečinu - teď si teda nejsem jistá, jestli je to jedna a ta samá, nebo jestli jedná dělá kolobku a druhá lovečinu. Ale každopádně ti psi vypadají jako pohodoví. Nejspíš proto, že jim panička rozumí, a mají dostatečné vyžití.
Je to jedno z plemen, které se mi hrozně líbí, ale vzhledem k povaze si ho nikdy nepořídím.

Obávám se, že situace v útulcích bude stále stejná - taky jsem jich na Peswebu pár viděla. Říkala jsem si... jednak, že je to hrozné, že jsou majiteli nepochopení, a pak taky... no, co to vypovídá o těch chovatelích. Ach jo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
marcelaamax
napsal(a):
Nevím jak aktuálně teď, ale dřív bylo velké množství leopardů s PP k adopci, všichni problémoví. Myslím ,že toho psa málokdo pochopí a dá mu to, co potřebuje.
Pak ale zase sleduji na FB chovatelku, která s leopardy jezdí na kolobce a dělá lovečinu - teď si teda nejsem jistá, jestli je to jedna a ta samá, nebo jestli jedná dělá kolobku a druhá lovečinu. Ale každopádně ti psi vypadají jako pohodoví. Nejspíš proto, že jim panička rozumí, a mají dostatečné vyžití.
Je to jedno z plemen, které se mi hrozně líbí, ale vzhledem k povaze si ho nikdy nepořídím.
Rec je o luisianskych leopardich nebo jakych? Znamy ma papirovou chovnou smecku v byte sr zahradou v Praze a psi naprosto bozi a pohoda. Jen proste akcni a potřebuji vybit. A ted maj i mimino a psi stale vse supr
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rec je o luisianskych leopardich nebo jakych? Znamy ma papirovou chovnou smecku v byte sr zahradou v Praze a psi naprosto bozi a pohoda. Jen proste akcni a potřebuji vybit. A ted maj i mimino a psi stale vse supr
Ano, měla jsem na mysli lousianské leopardí psy. Věřím, že to můžou být psi úplně v pohodě, v rukou někoho, kdo jim rozumí a dá jim vyžití. A určitě takoví jsou - i jak jsem psala o těch, co sleduji.
Ale pořád si myslím, že je to dost náročné plemeno a spousta lidí ho prostě nezvládá no.
Nevím jak je to aktuálně, ale dřív jsem dlouhodobě sledovala stránky leopardů v nouzi a fakt jich tam bylo nabízených dost (s PP), na to, že to zase až početné módní plemeno není. A každý ten pes měl nějaký zásadnější problém.
Myslím, že problém je hlavně v tom, že si toho psa pořizují lidi čistě na základě vzhledu, stejně jako třeba huskyho neb čsv... No a pak časem zjišťují, že tomu psovi nemůžou dát to, co potřebuje, ale většinou se na to přijde pozdě, když už nastane nějaký problém. Případů o tom, že si leopard kousnul do páníčka nebo do dítěte jsem četla dost.

Tohle na mě dneska vyskočilo. Paní strážnice zachovala klidnou hlavu navzdory napadení.
https://www.prazskypatriot.cz/straznici-pokousal-pred-obchodnim-centrem-pes-jehoz-predci-byvali-nasazovani-do-valek/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

napsal(a):
Tohle na mě dneska vyskočilo. Paní strážnice zachovala klidnou hlavu navzdory napadení.
https://www.prazskypatriot.cz/straznici-pokousal-pred-obchodnim-centrem-pes-jehoz-predci-byvali-nasazovani-do-valek/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Prý CC