Mops

Prodám Mopse - Chs Z Poličné a Na Podcestí prodá štěňátka plemene Mops s PP...
35000 Kčttlm
XXX.XXX.225.223
Dobrý den,
jdu si k vám pro radu. Mám 6ti měsíčního mopse s PP. Když jsem si psa pořízovala, nastudovala jsem si samozřejmě co nejvíc o jeho zdraví (možné problémy s dýcháním v horku, jiné sklony k nemocem apod). Teprve pár dnů než jsem si pro něj jela jsem se dočetla do detailu o brachycefalickém syndromu, prodlouženém partu a zúžených nozdrách. V tu chvíli jsem už pejska odříct nechtěla, viděla jsem jej a už mi to srdce nedalo. Dala jsem si proto předsevzetí, že když už jej budu mít a znám jeho predispozice, budu to nějak řešit a udělám maximum pro to, aby se měl dobře.
Ale k věci - pejsek se má k světu, lítá jako střela, ujde i desítky kilometrů, nechrčí, je to akčňák a problémy s dýcháním se projevili jen jednou, když měl rýmu a pravděpodobně reverzně kýchal. Co už je ale horší je to, že naprosto šíleně chrápe, ale to bych samozřejmě taky přežila (pokud by šlo jen o to, že je to hrozný zvuk, ne když jde o to, že se mu tím pravděpodobně hůř dýchá).
Byli jsme teď u veterináře kvůli vyříznutí bradavičky na čele a nechala jsem mu rovnou zkontrolovat patro a dírky. Patro má o něco delší, dírky má zúžené (to vidím i já). A musím říct, že mi to rve srdce. Psa miluju, udělala bych pro něj všechno a chtěla bych, aby se mu fungovalo co nejlépe.
A chtěla jsem se proto zeptat - myslíte, že je dobré tyto věci u psíka řešit preventivně? Resp. počkat, než dospěje a na operaci s ním jít ještě, než by se u něj časem mohli problémy rozjet ve velkém? Vím, že každá narkóza je problém a potenciální riziko, a proto by možná bylo "nejlepší" počkat, jestli se u něj opravdu syndrom rozjede. Zároveň si ale říkám, že pokud se mu dýchá hůře, mohla bych pro to do budoucna něco udělat a třeba mu pomoct. Samozřejmě, mezi tím to řeším tak, že se ho snažím mít v dobré kondici, žádná tlustá koule, která se zadýchává už jenom protože je překrmená.
Moc děkuju za rady.
ttlm
XXX.XXX.224.151
já si to tady zkusím s dovolením zase posunout:)
Uživatel s deaktivovaným účtem
Měli jsme a máme postupně 4 mopse, 3 s pp, jednu zachráněnou čubu z množky. Jediná, která má velké problémy s dýcháním, je ta z množky, ale u ní jde o kolaps trachey. Jinak všichni akční, mnohakilometrové procházky bez problémů, kromě léta, kdy se placatili na zahradě bez procházek. Preventivně bych žádnýho z nich operovat nenechala.
Jen k té brachycefalii, tohle je zajímavé, vyjde to v červenci 2021, předobjednat už lze teď:
https://www.routledge.com/Health-and-Welfare-of-Brachycephalic-Flat-faced-Companion-Animals-A-Complete/Packer-ONeill/p/book/9780367207243
Kapitoly:
Úvod: Brachycefalický boom - kde jsme teď a jak jsme se sem dostali?
Packena Rowena M.A. a Dan G. O'Neill
Historická perspektiva zdraví brachycefalického plemene a role veterinární profese
Alison Skipper
Fandom s plochým obličejem: Proč lidé milují brachycefalické psy a stále se vracejí pro další?
Packer Rowena M.A.
Etické výzvy při léčbě brachycefalických psů
Anne Quain, Siobhan Mullan a Paul McGreevy
Diskuse o brachycefalickém zdraví se současnými a potenciálními majiteli psů
Zoe Belshaw a Sean Wensley
Péče a brachycefalický pacient - praktické úvahy a role veterinárních sester při zlepšování brachycefalického zdraví
Kate Price
Epidemiologie brachycephaly - prevalence a rizikové faktory běžných poruch a důsledky měnících se demografických údajů
Dan G. O'Neill
Genetika brachycefalie, populační genetika a současné zdravotní testy pro brachycefalická plemena
David Sargan
Mezinárodní a národní přístupy k reformám zdraví brachycefalických plemen
Brenda N. Bonnett, Monique Megens, Dan G. O'Neill a Ake Hedhammar
Brachycefalický obstrukční syndrom dýchacích cest (BOAS) - klinické hodnocení a rozhodování
Jane Ladlow a Nai-Chieh Liu
Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) - Chirurgická léčba a pooperační léčba
Michael S. Tivers a Elizabeth Leece
Oční péče v praxi pro brachycefalická plemena
Màrian Matas Riera
Dermatologické problémy u brachycefalického pacienta
Hilary Jackson a Deborah Gow
Zdraví zubů a úst pro brachycefalické společenské zvíře
Fraser Hale
Poruchy mozku spojené s brachycefalií
Clare Rusbridge a Penny Knowler
Malformace obratlů a onemocnění páteře u brachycefalických plemen
Steven De Decker a Rodrigo Gutierrez-Quintana
Řízení obezity a hmotnosti brachycefalických plemen
Eleanor Raffan
Reprodukce u brachycefalických společenských druhů zvířat
Aoife Reid, Laura Cuddy a Dan G. O'Neill
Anestezie pro brachycefalického pacienta
Frances Downing a Rebecca Robinson
Závěr: Může být brachycefalický pes zdravým psem a jak toho dosáhneme?
Packena Rowena M.A. a Dan G. O'Neill
Dasvo
napsal(a):
Já se přiznám, že bych do preventivní operace možná šel. Samozřejmě až v dospělosti psa. A v závislosti na stavu psa a názoru odborníka na moje konkrétní zvíře. Ale pokud zadavatelko píšete, že zúžené nozdry sama vidíte, pak asi není co řešit.
Taky jsem nad tím uvažovala. Kdybych viděla ty zůžené nozdry, bála bych se nějakých pozdějších problémů se srdcem. To snad ani není složitá operace (to jen tipuju) nestačí tam vzít jen té houby, takové ty uzavírací cosi? Můj brácha taky musel jít s přepážkou, protože nemohl dýchat (nedokonale srostlé patro)
https://www.metropolevet.cz/brachycefalicky-syndrom/
A tady na čtvrté straně jsou zajímavé obrázky, takové více děsivé.
https://www.animalclinic.cz/wp-content/uploads/2019/02/23.pdf
lesnížínka
napsal(a):
Taky jsem nad tím uvažovala. Kdybych viděla ty zůžené nozdry, bála bych se nějakých pozdějších problémů se srdcem. To snad ani není složitá operace (to jen tipuju) nestačí tam vzít jen té houby, takové ty uzavírací cosi? Můj brácha taky musel jít s přepážkou, protože nemohl dýchat (nedokonale srostlé patro)
No,jenže problém je, že u těhle plemen je samotná narkoza taky dost velký riziko.....
janaa
napsal(a):
No,jenže problém je, že u těhle plemen je samotná narkoza taky dost velký riziko.....
To je pravda. Na druhou stranu ale stojíme před otázkou, zda to udělat relativně zdravému psovi v pohodě a v klidu. Nebo riskovat akutní operaci u hypoventilovaného, oslabeného zvířete s vystresovaným majitelem. Operace je riskantní vždy a u každého plemene. Pokud ale operujete zvíře v kondici, riskujete podstatně míň než při akci „na poslední chvíli“.
napsal(a):
https://www.metropolevet.cz/brachycefalicky-syndrom/
A tady na čtvrté straně jsou zajímavé obrázky, takové více děsivé.
https://www.animalclinic.cz/wp-content/uploads/2019/02/23.pdf
Je tam i endo obraz "absolutní kolaps chrupavek hrtanu". Tak se chci zkušených zeptat - to je teda synonymum pro zúženou tracheu? Našeho psa tu dle fotky téměř všichni znáte, on teda rozhodně brachycefalik není. O jeho problémech a současné léčbě píšu v jiném vlákně. Nebo jde o dvě různé nozologické jednotky?
fikovnice
napsal(a):
Je tam i endo obraz "absolutní kolaps chrupavek hrtanu". Tak se chci zkušených zeptat - to je teda synonymum pro zúženou tracheu? Našeho psa tu dle fotky téměř všichni znáte, on teda rozhodně brachycefalik není. O jeho problémech a současné léčbě píšu v jiném vlákně. Nebo jde o dvě různé nozologické jednotky?
Já se omlouvám, pokud jsem nečetla všechny vaše příspěvky, ale nemůže to u vašeho psa být spíš něco jako kardiální astma? Čili "kašel od srdce"?
Brachycefalik to není ani omylem, tihle vořeši na to netrpí, ale k stáru už mohou mít problémy se srdcem.
fikovnice
napsal(a):
Může to být to samé. Důvody proč je zúžená trachea je víc, nejde jen o placatky
Dasvo
napsal(a):
To je pravda. Na druhou stranu ale stojíme před otázkou, zda to udělat relativně zdravému psovi v pohodě a v klidu. Nebo riskovat akutní operaci u hypoventilovaného, oslabeného zvířete s vystresovaným majitelem. Operace je riskantní vždy a u každého plemene. Pokud ale operujete zvíře v kondici, riskujete podstatně míň než při akci „na poslední chvíli“.
Jj, u těhle plemen zvlášť. Pořád relativně v pohodě, vypadalo to, že vlastně nemá problém, standard děs život s chrochtáním, vždyť je to tak roztomilé... Najednou léto, při venčení kolaps, nedal to. Už měl i hodně chycené srdce.
Terven
napsal(a):
Já se omlouvám, pokud jsem nečetla všechny vaše příspěvky, ale nemůže to u vašeho psa být spíš něco jako kardiální astma? Čili "kašel od srdce"?
Brachycefalik to není ani omylem, tihle vořeši na to netrpí, ale k stáru už mohou mít problémy se srdcem.
"Terven", psala jsem to již někdy dříve, tehdy dostal nasazen nějaký methylxantin (tuším theofylin). Protože se situace nelepší, tak navštívili jinou dr. a ta jej komplet vyšetřila, příčinu kardiální vyloučila a na snímku (nevím, já to neviděla) prý příbuzným oznámila, že má pes zúžený jícen (jenže takto jsem to dostala podáno od staré tety, takže si myslím, že to popletla a že dr. řekla, že jde o zúženou průdušnici). No, a pak vetka (a opakovaně!) zmínila, že druhá možnost je nějaká rakovina s meta do plic...a navrhla CT. To příbuzní odmítli...a já jsem v podstatě ráda. Pes je to už starý, nejsem pro jej uspávat na CT... A toto vše jsem zase popsala ve vlákně "Zvracení a nafouklost po kortikoidech". Protože, aniž by tedy byla dg. jasně stanovena, byly mu předepsány GK. Více je v tom zmiňovaném vlákně...
Ale třeba Marcela měla podobný, ne-li stejný problém s retrívrem, takže také ne s brachycefalikem.
Já jsem hlavně ráda, že dr. alespoň vyloučila problém srdeční, ale s těmi GK úplně v pohodě nejsem...
lesnížínka
napsal(a):
Přesně, náš Alf ty stavy měl a byl to kříženec bílého špice, jen takové spíš jezevčíkovité postavy. Měl to takřka odjakživa...co si pamatuju, ani se mu to stářím nějak nestupňovalo.
Jo jo, on je taky jezevčíkovité postavy - teda není úplně přízemní. Jinak teď hodně přibral - váží 16kg. Ale málo se hýbe. To má více příčin - má už problémy s páteří, teď s tím kašlem a hlavně zestárli jeho páníčci. To už jsem psala v tom jiném vlákně... Ale když už se tedy příbuzní dokopou k tomu jít s ním na nějakou delší vycházku, tak prý pes ožije a chová se jak mladý jura!
A "janaa" - děkuji za dodání infa, že se nemusí u tohoto problému jednat nutně o brachycefaliky - což on samozřejmě není.