Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Donnna

14.12.2020 15:28
Donnna

XXX.XXX.11.132

Dobrý den,
přišla jsem si pro radu, mám možnost adoptovat vesnickou fenku NO, kterou už víc než rok 2-3 týdně (hlavně o víkendech, když je čas) venčím, krmím a obecně se o ni starám. Není moje, není v útulku - situace je trochu složitá.

Naskytla se mi možnost si ji vzít k sobě trvale - jenže bydlím v nájmu (v samostatném pokoji, ve sdíleném bytě), fenka je venkovní - bydlí v kotci, socializovaná není, v bytě nikdy nebyla (aspoň co vím).

Myslíte, že je reálné naučit ji bydlet v bytě dřív než mě sežere/majitel nás obě vyhodí? Je jí cca 5 let, je hodně akční, divoká - taková "hrom do police" - čas, který s ní trávím je venku v polích bez lidí a psů.

Mám strach, že když to neklapne nebudu ji mít kam dát (vrátit ji nechci a ani to asi nepůjde).
Máte zkušenost jestli si může pes, který neměl úplně pěkný život a celý ho prožil v kotci (a to myslím takřka doslova) zvyknout v bytě a naučit se tak fungovat?

Plus - když je v kontci tak neustále běhá dokolečka, pořád a pořád - proto bych ji chtěla naučit na klec, s tím, že by byla co nejvíc navolno, ale chtěla bych zabránit tomu běhání, protože u toho většinou i štěká a to by v bytě nebylo ok.
Děkuji za odpovědi :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2020 15:50

Ona tam běhá dokolečka, protože nemá co dělat, tak když s ní budete dělat něco pro ni vhodného, pravidelně, bude to ok. Ne 3x týdně, ale denně, naučí se režim, který nastolíte - v osm to a v deset tamto, nebude mít důvod poskakovat a neustále štěkat.
S majitelem bytu je potřeba se domluvit předem, sousedi dtto, bez toho to nemá smysl, není cesta zpět, všici nešťastní.
Vzala jsem si menší kříženici NO v sedmi měsících, která v životě nebyla venku z kotce, naložili ji do auta a já ji vzala výtahem do bytu, to byla celá její první vycházka.
V bytě zalehla a mlčela. Možná to byl šok, možná to tak zafunguje i u jiných psů.
Žádná nehoda doma, z ničeho nic hrozně hodný pes, poslouchající na myšlenku, přibylo pak kotě a křeček, nic nesnědla, vybavení také ne,
je něco mezi nebem a zemí, čemu nerozumíme, někdy je to hrůza, někdy zázrak,
až se domluvíte s lidmi, s tím psem už se domluvíte určitě :-)

14.12.2020 16:22
Atheira

XXX.XXX.209.8

Možnost, že si zvykne, tam samozřejmě je. Bývalá kolegyně se snažila udat psa po zemřelé babičce, vořechoidní hnědý střapatý vořech o asi 30kg, který byl 7 let boudový, řetězový... Nikdy jinde nebyl. Jako vůbec nikdy a nikde! Uřvaný to bylo a taky se to při každý příležitosti točilo dokola.
Vzala si ho nějaká bláhová paní. Že to spolu zvládnou v bytě.
Kolegyně to tehdy vzala tak, že je jí to jedno, že to bude problém té ženské a ona to bude mít z krku.
Ten pes přišel do bytu a od tý doby si nejradši jenom tak potichoučku liboval na gauči, jak kdyby tam žil odjakživa.

Nebrala bych to úplně jako radu - každýho staršího venkovního psa do bytu, ale jenom teda, že to v některých případech opravdu jde.
Každopádně taky nemusí a rozhodně bych se odrazila od toho, jak dopadne domluva s majitelem bytu.

14.12.2020 17:03

Myslím si, že je reálné ji naučit na život v bytě. Ale dopředu se nedá říct, jak snadno to půjde... lepší je připravit se na horší variantu, mít promyšlené, co když bude doma čůrat, štěkat na zvuky na chodbě, kousat pohovku, skákat na spolubydlící... a tak... :) A pak být raději překvapená, že dělá jen něco z toho nebo nakonec nic.
Není možnost vyzkoušet si v rámci toho venčení, co děláte doteď, že si ji dovezete na chvíli domů? Jen tak, abyste viděla, co ona na to-

Toho času jí budete muset dát samozřejmě daleko víc, než doteď (3 hodiny denně rozloženo do tří procházek bych počítala jako minimum, třeba se časem sehrajete a bude to moct být i méně).

14.12.2020 17:06

Škoda, že si jí nejde "vypůjčit" třeba na víkend a vidělo by se, jak to s ní půjde.
Je možný, že jí budete muset učit na venčení venku jako štěně....je možný, že když zůstane sama, tak bude dělat brajgl minimálně než se naučí být sama, je možný, že když zůstane sama, tak něco zničí.....na to vše je potřeba brát zřetel.

No a co se té její akčnosti a divokosti týče a běhání koleček, tak tam je rada jediná, pořádně jí zaměstnat a nejen procházky, ale i psychicky, takže začít s nějakým výcvikem eventuelně najít cvičák.
Většinou unavený pes=hodný pes.

Je chválihodné, že jí chcete poskytnout nový domov, ale je potřeba myslet na to, že to nemusí jít úplně hladce....určitě na první dobu si vzít dovolenou, alespoň 14 dní, jako když si přivezete štěně a samozřejmost jestli s tím budou souhlasit spolubydlové, hlavně aby byli srozumněni s tím, že může být problém....no a s tím majitelem bych to taky pokládala za samozřejmost...jeho souhlas.

Jako taky jsem měla psa defakto z kotce dvouletého a šlo to....ale trvalo pomalu měsíc, než se opravdu naučil, že když je doma sám, tak může být v klidu, že se vrátíme.

14.12.2020 17:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Noo, je možný že si zvykne, ale nikdo vám dopředu neřekne, jak náročné to bude. A taky je možný, že si nezvykne vůbec...

Když vezmu třeba mého předešlého psa, venkovního. Doma být nechtěl, nebyl zvyklý. Venku nebyl v kotci, byl volně na zahradě. Pak jsem se sním přestěhovala do jiného baráku, taky se zahrado a chtěla jsem si ho naučit, aby byl doma. Jenže on byl doma nervózní, pořád pochodoval ke dveřím, kňučel, funěl, neposeděl.... A to byl starej klidnej pes. Nechala jsem mu možnost volby a dokořán otevřené dveře - i když jsme my a další pes byli doma, on byl venku, maximálně přišel nachvíli a hned zas pelášil. Byl zvyklý mít přehled o všem a hlídat, a doma prostě nebyl spokojený. A zrovna konkrétně u tohohle psa si nedokážu představit, že bych s ním šla do bytu, on by se tam zbláznil...

Takže i s takovou možností je třeba počítat...

Na druhou stranu u vás se nejspíš jedná o fenu, která má nedostatek kontaktu s člověkem a proto to možná bude lepší, bude chtít být člověku na blízku. Nicméně nikdo vám dopředu neřekne, jak to bude s venčením, štěkáním, ničením, samotou....

Taky bych se přikláněla k tomu si to zkusit. Prostě třeba na víkend si ji tam vzít, pokud je to možné.

Donnna

14.12.2020 17:27
Donnna

XXX.XXX.11.132

Děkuji za reakce.

Půjčit si ji právě není možné - protože je to docela z ruky - cca 60 km, nemám auto. A hlavně si myslím, že jakmile by současný "majitel" zjistil že se jí zbavil tak by ji zpátky rozhodně nechtěl.

S časem, který ji budu muset věnovat počítám - proto se právě snažím rozhodnout to teď (Vánoce + možnost práce z domu), kdy bych měla nejvíc času postupně ji učit samotě, byla by možnost přerušit práci a odskočit si ji vyvenčit atd.

14.12.2020 17:35

Donnna napsal(a):
Děkuji za reakce.

Půjčit si ji právě není možné - protože je to docela z ruky - cca 60 km, nemám auto. A hlavně si myslím, že jakmile by současný "majitel" zjistil že se jí zbavil tak by ji zpátky rozhodně nechtěl.

S časem, který ji budu muset věnovat počítám - proto se právě snažím rozhodnout to teď (Vánoce + možnost práce z domu), kdy bych měla nejvíc času postupně ji učit samotě, byla by možnost přerušit práci a odskočit si ji vyvenčit atd.

Pak mě napadjí další drobnosti, co by se měly zvážit.
- Není auto, jak daleko je veterina? A druhá veterina, když ta první bude blbá? (a třetí a čtvrtá veterina? aneb takhle to dneska prostě je )
- Až budete hledat nový bydlení, jak snadno to půjde s velkým psem?
- Až budete chtít byť na jeden den vyrazit někam, kam pes nemůže, máte někoho na hlídání? Ideálně mít v rezervě dvě tři možnosti hlídání... I při největší snaze to prostě občas nastává. Počítejte, že psa v bytě nelze nechat bez péče víc než 10 hodin.
- Jak dlouho to s ní vydržíte, když zjistíte, že to nejde a musí z domu, tj. hledat novej domov a čekat, až se někdo najde?

Nesnažím se odradit, jen je lepší zvážit ta úskalí a pak do toho jít, s tím, že si to člověk promyslel a bere v úvahu všechna proti.

Ten vánoční čas a čas home-office je na to samozřejmě ideální. Ale nebylo by dobrý kvůli tomu jít po hlavě do něčeho, co se bude těžko brát zpátky nebo řešit, že se to nepovedlo.

14.12.2020 17:37
janaa

XXX.XXX.2.150

Upřímně, do jednoh pokoje v podnájmu,do toho bych fakt nešla. Mít aspoň vlastní byt, ideálně dům,je to něco jiného,ale takhle...není cesty zpět. Možná si zvykne a hned,možná to bude trvat a možná si nezvykne nikdy,bude řádit, štěkat,ničit, dopředu vám to neřekne nikdo

14.12.2020 17:42
impact

XXX.XXX.24.217

Kotcový/klecový syndrom (právě to stereotypní běhání dokola) se sakra, ale sakra těžko odnaučuje a jsou psi, kteří se toho nezbaví nikdy, i kdyby si měli nohy v kleci zlomit...

14.12.2020 17:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
Upřímně, do jednoh pokoje v podnájmu,do toho bych fakt nešla. Mít aspoň vlastní byt, ideálně dům,je to něco jiného,ale takhle...není cesty zpět. Možná si zvykne a hned,možná to bude trvat a možná si nezvykne nikdy,bude řádit, štěkat,ničit, dopředu vám to neřekne nikdo

No mě k tomu ještě napadlo, že to bude o to těžší i pro psa, který vlastně hned za dveřmi v druhém pokoji uslyší lidi.

A teď to možná vyzní blbě - ale dle slov zadavatelky ten pes asi nemá hezký život, a kdyby ho občas nevzala ona, tak je jen v kotci? Majitel by se ho taky rád zbavil. Tak co si zkusit předem domluvit třeba někoho, kdo se zabývá dočaskami (má prostory pro to mít psy třeba i venku), nebo prostě s organizací, která pomáhá takovým psům, no a v případě, že to nevyjde u vás, když to prostě nepůjde, tak ho dát jim? I tak to pro toho psa bude vysvobození.

14.12.2020 17:47

Nebo se takový pes může začít sebepoškozovat...
Těžko říci, jak se fena zachová. Ideál by byl, půjčit si ji na zkoušku na pár dní. Když to ale nejde, co rozhodit sítě a poptat se u známých, kamarádů, jestli nemají místo na zahradě, v kotci, nebo rovnou fenu začít inzerovat, ať najde nový domov přímo? Souhlasím s tím, že do pronájmu to může být docela riziko.

14.12.2020 18:09
Andrýsek3

XXX.XXX.42.0

Jako největší problém bych viděla spolubydlení, já si to nelajzla ani s vyhcovaným odjakživa bytovým psem,
a tak musím platit garsonku sama. Ale pokud jste přátelé, víte, že spolubydlící mají rádi psi (vyloženě by měli mít psy rádi, protože snášet je, je na to žít s velkým nevychovanym psem nedostačující, vím o čem mluvím). Jinak přeji hodně štěstí, věřím, že se to dá zvládnout. :)

14.12.2020 19:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já vám napíšu asi nejkurioznější případ psa, co změnil bydliště. Máma měla bratrance, který žil sám na samotě. Kdysi jsme tam i jezdili, ale za mého dětství, naši se občas setkali z jeho sestrou, bydlí ve městě, a zajeli i za ním, ale velmi málo. Tenhle pán měl fenku voříška, občas zdrhla a měla štěňata, která byla utracena. Fena jednou , když zas byla březí, zalezla na půdu( je to obří půda, nad celým objektem) a tam porodila zřejmě jen jedno štěně. Poté slezla, jakoby nic a štěně chodila tajně krmit. Po nějaké době fenu vykastrovali, tím se přišlo na psa na půdě, asi měl hlad a kňučel a štěkal, ale nikdy neslezl. Pán ho tam chodil krmit. Nikdy ho prý neviděl, jen se občas něco mihlo.Fena časem uhynula, stářím nejspíš a její syn tam stále byl, na půdě. To trvalo asi 10 let, pak pán umřel.
A teď co se psem na půdě. Sestra dotyčného bydlí asi 50 km od místa a není už nejmladší.
Nakonec se uvolnila její neteř, milovnice zvířat a se svým mužem psa po větším úsilí na půdě odchytili. Vzali si ho domů a to bydlí v paneláku, psa už mají a dvě děti, z toho jedno postižené. Pejsek prý i ve svém věku vše zvládal v pohodě, ale bohužel, situace nikoli vinou pejska se vyhrotila a pejsek byl dán do útulku. Naposledy ho máma viděla na jeho stránkách nabízet jako bezproblémového pro starší lidi, ale dál nevím.
Nicméně, vše tohle je pravda, takže, každý pes je jiný, ale většina neuvěřitelně přizpůyobivá.

Donnna

14.12.2020 20:11
Donnna

XXX.XXX.11.132

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pak mě napadjí další drobnosti, co by se měly zvážit.
- Není auto, jak daleko je veterina? A druhá veterina, když ta první bude blbá? (a třetí a čtvrtá veterina? aneb takhle to dneska prostě je )
- Až budete hledat nový bydlení, jak snadno to půjde s velkým psem?
- Až budete chtít byť na jeden den vyrazit někam, kam pes nemůže, máte někoho na hlídání? Ideálně mít v rezervě dvě tři možnosti hlídání... I při největší snaze to prostě občas nastává. Počítejte, že psa v bytě nelze nechat bez péče víc než 10 hodin.
- Jak dlouho to s ní vydržíte, když zjistíte, že to nejde a musí z domu, tj. hledat novej domov a čekat, až se někdo najde?

Nesnažím se odradit, jen je lepší zvážit ta úskalí a pak do toho jít, s tím, že si to člověk promyslel a bere v úvahu všechna proti.

Ten vánoční čas a čas home-office je na to samozřejmě ideální. Ale nebylo by dobrý kvůli tomu jít po hlavě do něčeho, co se bude těžko brát zpátky nebo řešit, že se to nepovedlo.

Děkuju, právě proto že bych nerada udělala něco co by šlo těžko vrátit a pak se s tím prala jsem založila tu diskuzi.

Vzhledem k tomu, že by se stěhovala do Brna tak veterina by byla líp dostupná než je teď (a i za současných podmínek jsem zvládla veterináře zajistit - přijel k ní) a byl by taky větší výběr.

No myslím, že kdyby byl problém, tak bych s ní vydržela asi dýl než okolí Přece jen jsem s ní už kus cesty ušla - neslyšela na jména, neuměla jediný povel, žádný oční kontakt, měla strach z každého pohlazení atd.

Možnosti hlídání taky zjišťuju, snažím se zajistit. Psa jsem měla ješt v době, kdy jsem bydlela s rodiči tak se zástupem nebyl problém.

14.12.2020 20:26

Donnna napsal(a):
Děkuju, právě proto že bych nerada udělala něco co by šlo těžko vrátit a pak se s tím prala jsem založila tu diskuzi.

Vzhledem k tomu, že by se stěhovala do Brna tak veterina by byla líp dostupná než je teď (a i za současných podmínek jsem zvládla veterináře zajistit - přijel k ní) a byl by taky větší výběr.

No myslím, že kdyby byl problém, tak bych s ní vydržela asi dýl než okolí Přece jen jsem s ní už kus cesty ušla - neslyšela na jména, neuměla jediný povel, žádný oční kontakt, měla strach z každého pohlazení atd.

Možnosti hlídání taky zjišťuju, snažím se zajistit. Psa jsem měla ješt v době, kdy jsem bydlela s rodiči tak se zástupem nebyl problém.

No, každopádně držím palce a rozhodně dejte vědět, jak jste se nakonec rozhodla :)

S tím hlídáním je to pro mě ohledně psa asi největší pakárna. Přátel je spousta, ale těch, kteří jsou ochotní a schopní postarat se o bytovýho psa o váze 30+, a to ten můj je zlatej, ... těch opravdu moc není. Během let na tom neustále pracuju, vyhledávám a vychovávám nové a nové hlídače, a stejně jsem vždycky plus mínus na těch 2-3 možnostech. A to jim musí vyjít směny, vlastní aktivity a tak.

14.12.2020 20:51

Donnna napsal(a):

Já si nedovedu představit bydlet v bytě s někým cizím, a už vůbec ne si do takového bydlení vzít psa. Ale nerozmlouvåm vám to, sama vím, že si pes na lepší zvykne rychle. A budete-li se mu věnovat, nemusí nastat žádný problém. Přesto bych zamakala na vlastním bydlení, tedy aspoň vlastním pronájmu.

14.12.2020 20:52
Šarina

XXX.XXX.243.72

Já bych to řešila především s majitelem bytu. Já jsem sice pejskař, ale upřímně, ve svém majetku bych povolila pouze dobře vychovaného psa, o kterém se na vlastní oči přesvědčím, že mi můj majetek nezničí... ony ani nějaké ty kauce atd. nevynahradí opravy a starost kolem uvedení zdevastovaného bytu do znovupronajímatelného stavu.
Další v řadě by byli spolubydlící. I ti by se měli vyjádřit.
Bohužel, ten pejsek a jeho welfare je v tomto případě až na posledním místě.

Donnna

16.12.2020 09:34
Donnna

XXX.XXX.177.22

Šarina napsal(a):
Já bych to řešila především s majitelem bytu. Já jsem sice pejskař, ale upřímně, ve svém majetku bych povolila pouze dobře vychovaného psa, o kterém se na vlastní oči přesvědčím, že mi můj majetek nezničí... ony ani nějaké ty kauce atd. nevynahradí opravy a starost kolem uvedení zdevastovaného bytu do znovupronajímatelného stavu.
Další v řadě by byli spolubydlící. I ti by se měli vyjádřit.
Bohužel, ten pejsek a jeho welfare je v tomto případě až na posledním místě.

Spolubydlící souhlasí, majitel bytu taky souhlasí - pokud nebude příliš štěkat nebo jinak rušit ostatní (s čímž souhlasím i já). Chápu, že pokud se během pár týdnů aspoň nezačne zlepšovat nebude bydlení s ní tady možné. S majitelem jsem se prozatím domluvila, že bude mít cca měsíc "zkušební dobu", a potom se uvidí jestli si zvykne a bude to bez problémů a nebo ne...

Zkoušela jsem kontaktovat někoho, kdo by se o ni případně postaral, kdyby bydlení se mnou nevyšlo - dočasnou péči, útulek atd. protože zpátky do toho, kde je teď ji vracet nechci (i kdyby to znamenalo, že s ní ztratím všechen kontakt) a zatím nemám žádnou odpověď.

"Hlídači" jsou trochu problém, na tom pracuji. Zatím mám 2, ale raději bych víc -právě kvůli směnám, jejich aktivitám atd.

Plán je prozatím takový, že ji v místě, kde je, zkusím na pár dní (spíš nocí) vzít do kotelny, abych viděla jak se zhruba chová. Pokud to bude děs běs - bude dál běhat kolečka, štěkat, ničit atd. tak zkusím najít jiný plán.
Kdyby se chovala klidněji, tak to prostě asi zkusím a uvidím, zkusím se současným majitelem fenky ( ) domluvit podobnou zkušební dobu jakou mám od majitele, s tím, že když se bude chovat tak bych si ji nechala (a tím by se jí konečně zbavil).

Přidejte reakci

Přidat smajlík