Sher

XXX.XXX.173.42
Hezký den,
poraďte, jak poznat nebo kde dohledat, zda spolek/depozit/útulek/liga/azyl.... opravdu pomáhá psům.
Někteří opravdu zachraňují a hledají jim nové domovy, je ale nemálo organizací, které v lepším případě psy jen hromadí, vytváří dojemné příběhy + vypisují sbírky.
Podle čeho poznáte, koho podpořit, případně od koho psíka adoptovat? Když pominu osobní návštěvy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepominu osobní návštěvy.
Ti, co psa nemají, mě jej asi možná určitě nenechají adoptovat.
Jinak gůgl, tam se toho vejde..
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3215832/prosim-o-pomoc-pes-ze-sarajeva?from-list=1#a3740362
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3312559/dovoz-psu-z-rumunska/strana/2#a3717116
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3700944/jak-klamat-darce-aneb-vse-je-dovoleno?from-list=1#a3703621
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3252919/podminka-kastrace-jeste-jednou?from-list=1#a3652143
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3653103/dojemna-zachrana-nikoliv-mf-dnes-odhalila-sit-cerneho-byznysu-se-psy?from-list=1#a3657187
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3724790/spolek-spolecnost-zabyvajici-se-zachranou-psu-tip?from-list=1#a3725682
etc.
neverend

XXX.XXX.213.247
Není problém tam třeba pomáhat, venčit pejsky například a časem vše poznáte.🙂 Prostě tohle po netu zařídit nejde a musí tam být ten osobní kontakt. Hezkou slohovku na stránkách bude mít každý.
Sher

XXX.XXX.173.42
napsal(a):
nebo
https://www.ecanis.cz/clanky/pomahaji-ci-vydelavaji-na-touze-jinych-pomoci-_245.html
👍 díky, večer to pročtu.
To prominutí os. návštěvy bylo myšleno, že se mi nechce ten bambilion spolků objíždět 😉
V poslední době je v mém okolí boom adoptovanych psů zachranenych z Rumunska nebo z romskych osad. Tak si říkám "jen jestli"...

...tak zrovna toto:
https://www.ecanis.cz/clanky/pomahaji-ci-vydelavaji-na-touze-jinych-pomoci-_245.html
zadna senzace...
Pokud na to "Sher" mate zaludek, cas i nervy..., dejte si rok/dva cestovani po republice za inzerovanymi psy. A je celkem jedno jestli inzeruje utulek, spolek, azyl...
Rychle pochopite...

Sher
napsal(a):
👍 díky, večer to pročtu.
To prominutí os. návštěvy bylo myšleno, že se mi nechce ten bambilion spolků objíždět 😉
V poslední době je v mém okolí boom adoptovanych psů zachranenych z Rumunska nebo z romskych osad. Tak si říkám "jen jestli"...
To Rumunsko a často i romské osady jsou o x generacích v podstatě psů páriových, takže často velký problém, zvlášť když jde o dospělé psy. O dvě ulice dál máme už pár let chodící rumunský prů..., pokud ho majitel jednou neudrží. Bere to všechno bez ohledu na věk a pohlaví. Pak znám v době adopce odrostlé štěně z osady ze Slovenska, v domě se zahradou, ale taky nic moc. Problémy s návštěvami, příchozí pes od začátku ani omylem. Ostatní z druhé ruky, ale většinou taky rozčarování. Jednou lidem, co chtěli něco zachránit ke svému voříškovi, přivezli viditelně nakrytou fenu ve finále s jasně falešnými papíry od vet. Vzali jí, pak docela honička. Tyhle spolky jsou velmi diskutabilní, je třeba chtít maximum info a ověřitelná potvrzení. Taky jsem chtěla adoptovat, ale buď CZ psa, kam jsem se mohla podívat, nebo obecně známé spolky chrtů a podengo.

...psi uz tedy nejaci jsou...
Spis je otazka, proc je tam vasi sousedi maji a "vychovavaji" je tak, jak popisujete?
Tim kdo psa doveze to sice zacina, ale urcite nekonci...
Proc si tedy "problemove" psy ti lide porizuji? Z neznalosti to jiste nebude...
Kdyz napisu, ze proto, ze vzit si psa od spolku je kolikrat snadnejsi nez z utulku... bude to asi to jasne?
Ale - ja se ani nedivim. Kdo by chtel ukazovat pracantovi v utulku svuj vypis z uctu. Kdo stoji o mozne kontroly v domacnosti? ....jiste to ma svoje opodstatneni, ale kdyz nemusim, tak to neudelam a psa beru jinde...
napsal(a):
To Rumunsko a často i romské osady jsou o x generacích v podstatě psů páriových, takže často velký problém, zvlášť když jde o dospělé psy. O dvě ulice dál máme už pár let chodící rumunský prů..., pokud ho majitel jednou neudrží. Bere to všechno bez ohledu na věk a pohlaví. Pak znám v době adopce odrostlé štěně z osady ze Slovenska, v domě se zahradou, ale taky nic moc. Problémy s návštěvami, příchozí pes od začátku ani omylem. Ostatní z druhé ruky, ale většinou taky rozčarování. Jednou lidem, co chtěli něco zachránit ke svému voříškovi, přivezli viditelně nakrytou fenu ve finále s jasně falešnými papíry od vet. Vzali jí, pak docela honička. Tyhle spolky jsou velmi diskutabilní, je třeba chtít maximum info a ověřitelná potvrzení. Taky jsem chtěla adoptovat, ale buď CZ psa, kam jsem se mohla podívat, nebo obecně známé spolky chrtů a podengo.
No, hlavně, že čeští psi jsou všichni naprosto úžasní a vychovaní. Pardon, ale to se nedalo neříct.
Vůbec se denně neřeší, že nějaký pes napadl, přizabil nebo zabil jiného, že na někdo u sousedů vypatlaného agresora, kterému stačí otevřený vrata, případně se chodí radši vedlejší ulicí... To jsou taky všechno rumuni?
Zrovna v "přírodních" smečkách psů to totiž vážně není o tom, že by tam po ulici chodili agresoři, kteří jdou po všem živém. Podívejte se někdy na videa z cigánských osad. Moje zkušenost je taková, že je to právě úplně naopak - výborně komunikativní psi, znalí psích poměrů. A jestli je tam nějaký zásadní problém, tak na opačném konci vodítka. Pokud je ruka, která vodítko vede nervózní, zmatená a neví, co má dělat, naprosto perfektně to přes vodítko přenese na opačný konec a pes emoce majitele odrazí. A je úplně jedno, jestli je to Čech nebo Slovák.

v "přírodních" smečkách psů to totiž vážně není o tom, že by tam po ulici chodili agresoři,
zrovna jsem to chtela psat
ze to nejak nejde dohromady s prvni vetou. Poloprirodni psi nejsou prvoplanovite agresivni, neb maji jine starosti venku na ulici nez vy.irat kazdeho kolejdouciho

A když je pak uvážu na vodítko?
To je problém všech psů dnes. Kdyby šli sami, vyhnou se cizím, nebo nevyhnou, ale řídí si to sami na větší vzdálenost, zatímco my je připoutáme na vodítko a nutíme lézt někam, kde by za normálních okolností nebyli.
A podle mě to se psem, který už je dospělý a tohle nikdy nezažil, bude těžší.
Nemusí. Ale bude lepší s tou variantou počítat.

zatímco my je připoutáme na vodítko a nutíme lézt někam,
pak tazka zni - proc to delame?
a vracime se zpet na zacatek - problem je na druhem konci voditka.
Sher

XXX.XXX.173.42
Zrovna tedy ti pejsci o kterých se zmiňuji jsou povahově super. Můj názor na vození nechtěných psů do ČR není úplně kladný, takže já nad tím neuvažuji. Naši psi byli většinou "z druhé ruky", ale vždy rovnou od původních majitelů. Mám v okolí 2 městské útulky, kde mi to připadá v pohodě(nebo jen nevidím nic podezřelého) , jeden azyl, kde paní jen hromadí zvířata a žebrá peníze a jeden spolek, kde opravdu dávají psy do kupy, hledají nové domovy a pomáhají.
Jsou organizace s proflaknutýma kauzama. Ale říkám si, jestli běžný smrtelník, který si chce "adoptovat" psa nebo podpořit finančně nějaký spolek, má vůbec šanci se zorientovat a být si jistý, že nepodporuje právě ty, kteří by zasloužili spíš nakopat.

napsal(a):
zatímco my je připoutáme na vodítko a nutíme lézt někam,
pak tazka zni - proc to delame?
a vracime se zpet na zacatek - problem je na druhem konci voditka.
Proč to děláme.. protože žijeme v civilizaci. Na louce vodítko být nemusí :-)
Chyťme jakékoli slovo, pes, co není zvyklý na vodítko a nějaký režim, to bude mít druhá strana vodítka složitější. Jo, pokud vezmu z ulice vychovaného psa, to je jiná :-)

Treba se pletu, ale aby pes prezil na ulici, je lepsi volba utek nez agrese.
Takze bych cekala u tehle psu snahu vyprostit se z voditka a dostat se do bezpecne vzdalenosti jako prvni volbu.
Agresi az kdyz nedostanou na vyber a ne hned na prvni dobrou

impact
napsal(a):
No, hlavně, že čeští psi jsou všichni naprosto úžasní a vychovaní. Pardon, ale to se nedalo neříct.
Vůbec se denně neřeší, že nějaký pes napadl, přizabil nebo zabil jiného, že na někdo u sousedů vypatlaného agresora, kterému stačí otevřený vrata, případně se chodí radši vedlejší ulicí... To jsou taky všechno rumuni?
Zrovna v "přírodních" smečkách psů to totiž vážně není o tom, že by tam po ulici chodili agresoři, kteří jdou po všem živém. Podívejte se někdy na videa z cigánských osad. Moje zkušenost je taková, že je to právě úplně naopak - výborně komunikativní psi, znalí psích poměrů. A jestli je tam nějaký zásadní problém, tak na opačném konci vodítka. Pokud je ruka, která vodítko vede nervózní, zmatená a neví, co má dělat, naprosto perfektně to přes vodítko přenese na opačný konec a pes emoce majitele odrazí. A je úplně jedno, jestli je to Čech nebo Slovák.
To je ono - Praha, chtějí bezhlavě zachránit a ví houby. Rumun u hřbitova terorizuje celý barák, protože s ním dvakrát denně obejdou blok a zbytek času sám doma řve jak na lesy. Když jsou doma, tak štěká jako magor, kdykoliv uslyší někoho jít po ulici. A že tam toho před kovidem chodilo hodně. A takhle to má většina, co o nich vím, výchova žádná snaha, zaměstnání nic, je to pes, zabaví se sám. Frustrace je mrcha, viz borderák bez práce odvedle. Ale už pár měs. je "zmizelý", tady klasika. :/ Já bych si takovou adopci naslepo nelajsla ani omylem, i když se psem v týdnu chodím po práci aspoň 2 h, beru ho s sebou na nákupy a vůbec všude, aby měl činnost. Víkendy sport nebo výšlapy pomalu Praha - Prčice. Byla jsem připravená na Španělsko, že by mě mohl čekat max. bojácný labil, který ale nikoho nezabije. Jinak ČR, kam si mohla zajet se na psa podívat.
Teď OT - jsem zvědavá, jestli nastane po kovidu útulkový masakr. Už jsem si při venčení vyslechla něco šíleného - adoptovali na jaře štěně, vyrostl z něj ne úplně atraktivní voříšek (takový šedobéžový hodně chlupatý bearded z kostrou jezevčíka), děti už nebaví, je to pro ně časová zátěž, nemají ho kam dát, až pojedou na dovolenou, srst pokakaná, špinavá, musí ho oholit, doma mají rádi čistotu, chce do postele a na gauč. Určitě to prý chápu, jestli nevím o někom, kdo by ho chtěl a měl by se u něj líp. Milý poslušný pes, můj ho nežere. Vůbec jsem nebyla schopna na to reagovat, akorát jsem řekla, že nevím.
Já nějak naivně věřím, že většina spolků chtějí pomáhat. Pak je na vás, co vám připadá ok a co ne. Kvalitní spolek by měl mít naplánované příjmy a výdaje. Co mě vytáčí je vydírání a škemrání o peníze u každého psa s tím, že spolek nemá ani korunu nebo se tak tváří, ale přeci jen ho tam nemohli nechat. No mohli...jednoho jste zachránili, dalších XY, tam stejně zůstalo. Pokud spolek nemá na jednu akutní veterinu, tak hospodaří špatně, stejně jako domácnost, která nemá na jeden akutní výdaj. Nemám rád tahání psů ze zahraničí, tam stejně musí přijít změna systému, zákonů a tamější mentality. Nemám rád srdceryvné příběhy u každého psa. Nemám rád infantilní popisky psů v ich formě. Nemám rád výhružky utracením (např u hledání dočasky). Nemám rád přehnané adopční poplatky (milá organizace já vám ušetřím měsíčně dva tisíce za krmení, když si toho psa vezmu). Sám mám psa, který byl odchycený v okolí útulku za adopční poplatek několik set korun.
To je taková jedna verze, spousta keců okolo atd. Pak jsou většinou městské útulky, které nejsou schopny u psa, kterého mají tři roky, napsat o psovi dvě věty nebo ho inzerovat na peswebu, to je druhý extrém.
kashttan
napsal(a):
Já nějak naivně věřím, že většina spolků chtějí pomáhat. Pak je na vás, co vám připadá ok a co ne. Kvalitní spolek by měl mít naplánované příjmy a výdaje. Co mě vytáčí je vydírání a škemrání o peníze u každého psa s tím, že spolek nemá ani korunu nebo se tak tváří, ale přeci jen ho tam nemohli nechat. No mohli...jednoho jste zachránili, dalších XY, tam stejně zůstalo. Pokud spolek nemá na jednu akutní veterinu, tak hospodaří špatně, stejně jako domácnost, která nemá na jeden akutní výdaj. Nemám rád tahání psů ze zahraničí, tam stejně musí přijít změna systému, zákonů a tamější mentality. Nemám rád srdceryvné příběhy u každého psa. Nemám rád infantilní popisky psů v ich formě. Nemám rád výhružky utracením (např u hledání dočasky). Nemám rád přehnané adopční poplatky (milá organizace já vám ušetřím měsíčně dva tisíce za krmení, když si toho psa vezmu). Sám mám psa, který byl odchycený v okolí útulku za adopční poplatek několik set korun.
To je taková jedna verze, spousta keců okolo atd. Pak jsou většinou městské útulky, které nejsou schopny u psa, kterého mají tři roky, napsat o psovi dvě věty nebo ho inzerovat na peswebu, to je druhý extrém.
Tomu útulku druhého typu kdysi kamarádka dobrovolně pomáhala jako správce webu. Napřed ji odmítli s tím, že je to zbytečné, ale ona je ukecala, protože jim řekla, že to má v rámci přípravy na bakalářku (což byla lež, ale znáte to, účel světí prostředky).
Za půl roku se jim zvedl počet osvojených psů o tolik, že od té doby vedou webovky sami.
Ale to mě přivedlo na myšlenku - mnoho těch tradičních útulků je přesvědčeno, že ten modernější způsob sdílení informací je zbytečný, ale skutečně chtějí pomoct. Proto kamarádku odmítli a proto ji pak přijali, když jim podala svoji nabídku tak, že vlastně oni pomáhají jí s tou bakalářkou.
Takže si myslím, že Vaše představa není až tak naivní, většina opravdu chce pomáhat. Jen často nevědí, jak to vlastně udělat.

...nechci delat "reklamu" - ale napr.:
https://www.pesweb.cz/cz/utulek-bona-na-kozlech-u-c-lipy
Slyseli jste kdy o tom?
To jsou presne ti, kde vse jedou "po staru". Prostredi - (za mne) hruza....
"Majitelku" neresim...
Ale holky co tam chodi pomahat se snazi inzerovat pres socialni site atd.... Sami od sebe!
... foti, venuji se zviratum... + kdyz dojedete, reknou vam o zvireti vse co vi/pravdu. Pujdou s vami ven atd...
Proste misto, kde zviratka netrpi, ale jen cekaji na novou sanci - tak nejak v ramci moznosti ...