Štěňátka německého ovčáka k rezervaci

Prodám Německého ovčáka - Již nyní je možno v naší chovatelské stanici zare...
25000 Kč
Ahoj,
mám problémek, mám německého ovčáka a když jdeme na procházku a ona uvidí psa, tak tahá, aby prostě jednoduše zaútočil.
Vůbec nevím co s tím budu ráda za odpovědi.
Taky máme středoasijského pasteveckého psa a ten je v pohodě, teda pokud ji ten pes nějak neotravuje.
Budu ráda za pochopení a pomoct
Uživatel s deaktivovaným účtem
Záleží, čeho chceš dosáhnout. Já bych vybrala určitě jednu z těchto tří věcí:
1. Naučit psa netahat na vodítku.
2. Naučit psa neútočit na psy.
3. Naučit se psát čárky ve větách.
lenkapolakova23
napsal(a):
Chtěla jsem typy ne opravovat
TIPY jste dostala.
lenkapolakova23
napsal(a):
Za mě typ....opravdu si věřit, že všechno zvládnu a že mě nebude pes vláčet, kam si zamane.....no a pak s povelem "k noze...jdeme" prostě kolem psa projít.
Problém je v tom, že každej pes je jinej, každej pes má jinýho páníčka, byl jinak vychovávanej a tak...
Ale v případě NO bych teda zapracovala na poslušnosti, pes by makal až by se z něho kouřilo (obrazně řečeno)...nemusí psy milovat, nemusí se s nima kamarádit, dokonce si stále může myslet, že by bylo nej na každýho skočit, ale doprčic, kdo je tady vedoucí...prostě půjdeš u nohy a nebudeš vymejšlet bejkárny...
Toť můj názor.
Navíc stále ještě chybí info...věk psa, povaha, jak byl vychovávaný, jak je na tom s poslušností, od kdy to dělá, jak se to řešilo, když se to stalo poprvé, podruhé.....
Asi najít nějakej dobrej cvičák a poradit se přímo tam, eventuelně tam docházet.
A nemáte ještě stafforda?
kdo je tady vedoucí...prostě půjdeš u nohy a nebudeš vymejšlet bejkárny...
taky jsem to tak míval, účel to sice splní, ALE pes je plnej negativních emocí...
a protože to nechci, chci aby byl v pohodě, tak jsem to začal dělat jinak...
jde to pomalu a teď jsme tak na 70% a pokrok je vidět každý den
Celej život jsem měl pohodový psy, až teď s Lůďou je to úplně jinej level a moc se učím...
lesnížínka
napsal(a):
Tipy Pardon, nedalo mi to Já taky češtinou bůhví jak nevládnu Nevím, kolik feně je, ale cvičák.
...a co se ti nezdá na slovu typy.....jinak se cvičákem souhlas....
...
napsal(a):
...a co se ti nezdá na slovu typy.....jinak se cvičákem souhlas....
...
Tip = tipovat, hádat, rada, podnět, tipni si.
Typ = druh, model, typ vozu, typový jedinec plemene vlčák.
Samozřejmě mn. č. na konci v obou případech y.
napsal(a):
Tip = tipovat, hádat, rada, podnět, tipni si.
Typ = druh, model, typ vozu, typový jedinec plemene vlčák.
Samozřejmě mn. č. na konci v obou případech y.
...ja se na to koukala, protože mně lesni žinka zajistila .... tipovat vítězství x typy výchovy, typy na výlet.....
napsal(a):
...ja se na to koukala, protože mně lesni žinka zajistila .... tipovat vítězství x typy výchovy, typy na výlet.....
No tak paní chtěla typy na vlčáky :-)
Kde se tam vzal asi dospělý vlčák, co tahá, u středoasiata, to je tam paní sama, nebo dítě na prázdninách, kdo naučil toho SAO, kde jsou rodiče, připravují se na dinstanční výuku asi...
to se tak jednou rozhodnu, že vezmu psa ven a zjistím, že se neumí chovat?
napsal(a):
No tak paní chtěla typy na vlčáky :-)
Kde se tam vzal asi dospělý vlčák, co tahá, u středoasiata, to je tam paní sama, nebo dítě na prázdninách, kdo naučil toho SAO, kde jsou rodiče, připravují se na dinstanční výuku asi...
to se tak jednou rozhodnu, že vezmu psa ven a zjistím, že se neumí chovat?
...a ja nedovtipa myslela že typy výchovné.....
lenkapolakova23
napsal(a):
Však já neopravuju, jen jsem naznačila možnosti, co by se dalo dělat. Napiš o pejskovi a o problému víc a určitě rádi poradíme :)
napsal(a):
...a ja nedovtipa myslela že typy výchovné.....
porad to jsou tipy výchovné - jinak to nedává smysl v tomhle kontextu.
na typy výchovy by se ptala jinak.
a tipy na výlet jsou určitě taky správně jen takhle, jinak by to byly typy výletů ( pro náročné, pro rodiny s dětmi) .
a to je asi tak všechno, co se dá k tomuhle dotazu relevantního napsat :-D :-D
To není k smíchu, mě polévá smrtelný pot, když vidím tu kombinaci typů psů.
napsal(a):
pak potřebujeme par tipů, jak se jim vyhnout
napsal(a):
porad to jsou tipy výchovné - jinak to nedává smysl v tomhle kontextu.
na typy výchovy by se ptala jinak.
a tipy na výlet jsou určitě taky správně jen takhle, jinak by to byly typy výletů ( pro náročné, pro rodiny s dětmi) .
a to je asi tak všechno, co se dá k tomuhle dotazu relevantního napsat :-D :-D
...na vás jsem pomyslela, ze to tu bude hezky některym z nás vysvětleno......
napsal(a):
....ja bych si tipnula, ze to skonci velkym průšvihem....
Ale to vysvětlím i já, teorie mi jde.
Máme dva typy výchovy.
Cukr a bič (to je moje generace) a
pozitivka, tj. když řeknu - prosimtě, můžeš dát nádobí do myčky,
a oslovený poví - za dvě kila, případně - jdi do p..
"kdo je tady vedoucí...prostě půjdeš u nohy a nebudeš vymejšlet bejkárny...
taky jsem to tak míval, účel to sice splní, ALE pes je plnej negativních emocí..."
to je v podstatě zajímavé
také jsem s pyrenejákem procházela kolem štěkouna za plotem "k noze"
měl návod co dělat, a to bylo neslučitelné se štěkáním a dorážením na psa za plotem
pokud to " k noze " zvládal dobře (včetně odměn) = míra stresu byla přijatelná
zvládat přestal = míra stresu vzrostla do moc, otočili jsme se a šli zpátky, do patřičné vzdálenosti
pes se vydýchal, uklidnil, dohodli jsme se "jdem na to" a druhý průchod
tím pes má prostor zjistit, že ten za plotem neznamená vlastně nic (a to bylo velice převelice rychle, to byl řízený trénink)
a jo, fungovalo to, pes psy za plotem (většinu) neřeší, je v klidu, čuchá si, je uvolněný..........případně stačí si říct něco jako hele on hlídá svoje, jako ty, se nediv...
proč to někde funguje a někde ne?
v čem je rozdíl?
lupus4
napsal(a):
kdo je tady vedoucí...prostě půjdeš u nohy a nebudeš vymejšlet bejkárny...
taky jsem to tak míval, účel to sice splní, ALE pes je plnej negativních emocí...
a protože to nechci, chci aby byl v pohodě, tak jsem to začal dělat jinak...
jde to pomalu a teď jsme tak na 70% a pokrok je vidět každý den
Celej život jsem měl pohodový psy, až teď s Lůďou je to úplně jinej level a moc se učím...
No taky jsem se se Sárou snažila......ale měla na to svůj světa názor, takže nakonec mi opravdu stačilo, že jsme prošly kolem psa aniž bych měla psychický trauma z toho, jestli se ho Sára nebude snažit napadnout......sice to pozorovateli mohlo připadat jakože jde vedle mě naprosto v klidu více méně znuděná fena, já věděla, že mi jde po boku načuřelá dračice......
Vzhledem k tomu, že ona opravdu psy nemusela už tak od šesti-sedmi měsíců až na pár vyvolených, tak prostě účel mi postačil.....zas tolik psů jsme nepotkávali, aby bylo nutno to řešit jinak.......
napsal(a):
Za mě typ....opravdu si věřit, že všechno zvládnu a že mě nebude pes vláčet, kam si zamane.....no a pak s povelem "k noze...jdeme" prostě kolem psa projít.
Problém je v tom, že každej pes je jinej, každej pes má jinýho páníčka, byl jinak vychovávanej a tak...
Ale v případě NO bych teda zapracovala na poslušnosti, pes by makal až by se z něho kouřilo (obrazně řečeno)...nemusí psy milovat, nemusí se s nima kamarádit, dokonce si stále může myslet, že by bylo nej na každýho skočit, ale doprčic, kdo je tady vedoucí...prostě půjdeš u nohy a nebudeš vymejšlet bejkárny...
Toť můj názor.
Navíc stále ještě chybí info...věk psa, povaha, jak byl vychovávaný, jak je na tom s poslušností, od kdy to dělá, jak se to řešilo, když se to stalo poprvé, podruhé.....
Asi najít nějakej dobrej cvičák a poradit se přímo tam, eventuelně tam docházet.
Já souhlasím s tímhle. Hodně mě pomohlo se hodit do klidu, psovi nasadit košík, a vnitřně se prostě ujistit, že to ovládám já, a že se nic nestane, že pes bude fungovat. Ono se to asi může zdát jako blbost, ale to vaše vnitřní rozpoložení se fakt neskutečně přenáší na psa. Úplně hrozně. Viděla jsem fakt obrovský rozdíl. Pokud jdu už s tím, že pes zase začne vyvádět a tahat a vzpírat se, no tak už jsem z toho nervózní dopředu a ono to tak dopadne. Pokud ale půjdu sebevědomě s tím, že já to zvládnu, tak i ten pes to bere trochu jinak, cítí, že pod kontrolou to mám já.
A k tomu zrovna takový aktuální poznatek od známých. Mají fenu, která má nádor na kosti, přijeli s ní od veta, který jim řekl prognózu. No a celou cestu řvali v autě a byli prostě na dně. Doma fena nechtěla vylést z auta, krčila se v kufru a klepala se. No tak asi hodinu nechali otevřený kufr, pořád doma brečeli, litovali jí, chodili ji lákat a nic. Pak volali teda veterináři, že už se asi trápí, že rovnou přijedou na uspání. No a veterinář se jich ptal, jak se doma chovají, co dělají. Když si to vyslechl, řekl jim, ať si dají panáka, uklidní se a chovají se úplně normálně jako dřív. Že tohle hrozně na psa přenáší a deptají ho. No tak jim to chvilku dalo, ale hodili se do klidu a začali se chovat normálně. Fena najednou sama vylezla z auta, vrtěla ocasem a byla v pohodě.
Edit.: jo a ještě přímo k problému - když mi pes takhle startoval po psech, tak mi hodně pomohl nosit balonek na šňůrce a psovi ho "vrazit " do huby. 'V prví fázi jsem držela konec balónku a psa jakoby vedla, později už stačilo to, že si balonek držel a žvýkal, tím se uvolnil. To už ale ve fázi, kdy to bylo lepší, já jsem si věřila pes nemusel mít košík. To většinou třeba při míjení psů za plotem. Ale každej pes je jinej.
Náhubek pomáhá hodně, to je fakt :)
Na mýho psa pak stejně nejvíc fungovalo (nebo možná asi jediný, co opravdu fungovalo) seznamovat se s hodnýma psama a zjistit, že ho nechtějí všichni zavraždit. Ale je to určitě pes od psa, záleží, kde je problém, jaká je povaha, ....
"proč to někde funguje a někde ne?
v čem je rozdíl?"
Asi v povaze psa, ne? Já si třeba to postupný přibližování nedovedu s mým magorem představit (jako že by to fungovalo), ale zároveň uznávám, že jsem to nezkoušela - a už ani nevyzkouším, zvládli jsme to jinak.
napsal(a):
"proč to někde funguje a někde ne?
v čem je rozdíl?"
Asi v povaze psa, ne? Já si třeba to postupný přibližování nedovedu s mým magorem představit (jako že by to fungovalo), ale zároveň uznávám, že jsem to nezkoušela - a už ani nevyzkouším, zvládli jsme to jinak.
Proč to s Vaším mag.rem nepůjde?
Já se ke všemu přibližuji postupně, kromě jídla :-) I když to někdy znamená, že to nebezpečí oběhneme obloukem, ten oblouk se zmenšuje.. a tak.
Ve skutečnosti je tohle metoda, která je psu přirozená - když potká něco cizího, neřítí se k tomu tak, jak my ho nutíme na vodítku na přepsené ulici,
ale jde pomalu, větří, posuzuje, spíše nebezpečí obejde.
Ono to jde vždy, jen vychytat ten moment, kdy je pes v pohodě a držet jej v této úrovni.
Ale neznamená to, že každý pes musí v tomto levelu sedět, ležet, mlčet, běžet, kousat hračku,... každý bude dělat něco jiného,
ale každý bude v levelu "ještě se k tomu nepřiblížím na 3 cm".
napsal(a):
Proč to s Vaším mag.rem nepůjde?
Já se ke všemu přibližuji postupně, kromě jídla :-) I když to někdy znamená, že to nebezpečí oběhneme obloukem, ten oblouk se zmenšuje.. a tak.
Ve skutečnosti je tohle metoda, která je psu přirozená - když potká něco cizího, neřítí se k tomu tak, jak my ho nutíme na vodítku na přepsené ulici,
ale jde pomalu, větří, posuzuje, spíše nebezpečí obejde.
Ono to jde vždy, jen vychytat ten moment, kdy je pes v pohodě a držet jej v této úrovni.
Ale neznamená to, že každý pes musí v tomto levelu sedět, ležet, mlčet, běžet, kousat hračku,... každý bude dělat něco jiného,
ale každý bude v levelu "ještě se k tomu nepřiblížím na 3 cm".
Tak jednak kdybych měla tehdy na začátku hledat moment, kdy je ještě v pohodě a ochoten vnímat pamlsek nebo hračku, nedostala bych se ani přes práh domu - a nevěřím, že by se to nějakým nacvičováním zlepšilo. On strašně moc potřeboval být venku, čmuchat psy, vidět psy, potkávat psy, vůbec nevěděl, co se sebou, nevnímal... ale odepřít mu to s tím, že dojdu jen tam, kde si ještě vezme pamlsek... to bysme se asi fakt nikam nedostali.
Navíc i později, když už jsme byli trochu sehraní, tak to, že byl v nějakou chvíli v pohodě na 5m, neznamenalo, že zítra nevyletí po psovi na 50m. Takovej rozčilovací gumídek, magor, hysterka, klidně vyletěl i po feně, i když je k fenám maximálně galantní a v životě by se s žádnou nepopral, ale prostě v tu chvíli nestihl řešit, jestli to je fena nebo pes, tak radši vyletěl. Atd.
Jedinej postup, při kterým se začal doopravdy uklidňovat a přestal startovat po všem hystericky, bylo seznamováním se psama. Možná mám fakt unikátního magora, nevím, prostě on ty psy strašně potřebuje. I kdyby měl jít po třech a s horečkou nebo vyděšenej z rachejtlí, tak stejně nevynechá možnost potkat psa...
proč to někde funguje a někde ne?
v čem je rozdíl?
Jiný pes...jiný páníček....tady bych použila slova CM....jiná energie....
Vy se s pastevcem vrátíte, vydýcháte a jdete na druhý pokus....já upozorňuju psy předem, že nehodlám mít vykloubený rameno jen proto, že oni se poštěkaj a pohoněj kolem plotu z domácím hlídačem (s Ginou ještě nevím, ta spíš tak stojí a kouká, ale vzhledem k tomu, že ona zraje tak nějak pomaleji a problémy se objevují řádově o měsíce později než u ostatních psů, co jsem měla, tak ještě uvidíme)
a někdo to může zkoušet horem dolem a stejně u každýho plotu lítá, jak hadr na holi...domácí hlídač řve, pes řve, páníček řve na psa, aby neřval a tak všichni řvou ještě víc....nakonec teda cirkus skončí, pes je odtažen dál, kde už trochu vnímá, dostane pořádně vynadáno...od prchlivějších páníčků třeba i na zadek a ....dojdou k dalšímu plotu a situace se opakuje........
No a pak jsou ti, kteří to vzdali úplně a prostě se snaží psa co nejrychleji protáhnout okolo.....což je v tomto asi rozumné s ohledem na hlídače za plotem.....
Chtěla bych prostě jen říct, že pokud se pes dostává do fáze, kdy je přetočenej i z toho, že zmerčí jinýho psa......tak ne každý je s tím schopný něco udělat......
A venčit velkého silného psa, který tohle vyvádí, to není procházka, to je očistec...a to vím, o čem mluvím, zažila jsem to a i ty dva nebo tři měsíce, než jsem to vyřešila byly děs a při představě, že někdo má tohle furt....to je tak na to chodit kanálama v nekřesťanské hodiny s nervama na pochodu.....což samozřejmě situaci ještě zhorší.
napsal(a):
Výlet - můžu napsat tip - když jsem dostala třeba radu, kam jít, protože je to tam hezké. A taky typ - jako druh, jestli pro rodinu s dětmi nebo to bude cestou necestou. Čili tipy na výlet a typy výletu. Tak to vnímám já.
napsal(a):
Tak jednak kdybych měla tehdy na začátku hledat moment, kdy je ještě v pohodě a ochoten vnímat pamlsek nebo hračku, nedostala bych se ani přes práh domu - a nevěřím, že by se to nějakým nacvičováním zlepšilo. On strašně moc potřeboval být venku, čmuchat psy, vidět psy, potkávat psy, vůbec nevěděl, co se sebou, nevnímal... ale odepřít mu to s tím, že dojdu jen tam, kde si ještě vezme pamlsek... to bysme se asi fakt nikam nedostali.
Navíc i později, když už jsme byli trochu sehraní, tak to, že byl v nějakou chvíli v pohodě na 5m, neznamenalo, že zítra nevyletí po psovi na 50m. Takovej rozčilovací gumídek, magor, hysterka, klidně vyletěl i po feně, i když je k fenám maximálně galantní a v životě by se s žádnou nepopral, ale prostě v tu chvíli nestihl řešit, jestli to je fena nebo pes, tak radši vyletěl. Atd.
Jedinej postup, při kterým se začal doopravdy uklidňovat a přestal startovat po všem hystericky, bylo seznamováním se psama. Možná mám fakt unikátního magora, nevím, prostě on ty psy strašně potřebuje. I kdyby měl jít po třech a s horečkou nebo vyděšenej z rachejtlí, tak stejně nevynechá možnost potkat psa...
Nechci Vám nadhazovat cvičák, vím, že je nenávidíte.. :-) ale když mému rozmazlenému psovi řeknu, aby lehnul, tak lehne. Sice u toho i štěká, protože tahle cizí fena tudy chodit nebude.. ale leží. A když tomu dám košík, tak se nebojím, že se něco stane, pes je klidnější..
Můj pes zásadně nejí, pokud je v práci. Práce je, že hledá myši, běhá pro míček a u toho pozorujeme srnečky, dostává povely. Jak řeknu povel, před anglickou slaninou uhne hlavou. Nevím, proč to dělá.. ale když je rozčílená na cizí fenu, tak si to jídlo fakt taky nevezme.. takže máme místo hysterčení jinou práci - čekej, míček, hlídej míček.
A to chytí ten míček, mírně se zastaví.. ale nevylučuje to, že je fakt naštvaná, že se tady courá (po hlavní silnici, která není naše) cizí fena, trochu u toho řve, slintá, ježí se a kdyby neměla tu práci ode mě, tak jde cizáka zlikvidovat.
Také bych chtěla to, co má CM - hromadu super hodných psů. Nemám. A nemá to většina lidí. Až na pražáky :-) Takže takhle trapně učím psa, že místo hysterčení poslechne jednoduchý povel, který musí umět i o půlnoci před úhlavním nepřítelem, nebo dostane úkol, má-li takovou činnost rád.
Každý si to piluje do takového stavu, co je pro něj přijatelný, kdy netrpí pes, ani okolí, viz sardullah.
Myslím, že to přeháníte :-) co je to za psa, že mu doma řeknu - k noze - a on to neudělá a proto nemůže vyjít z domu?
O tomhle mě nikdo nepřesvědčí a to mě takových pár chtělo sníst. Ven se s takovým jde s košíkem, možná ohlávkou.. a určitě ne do civilizace. Nejdřív ho něco naučím u lesa a pak teprve jdu "mezi lidi".
Já nechodím na cvičák, mám odpor k odborným knihám a termitům, takže pro mě - jeden povel, který pes umí perfektně + postupné dávkování požadavků.
Když se podíváte na videa Staffordi a spol. na fb, to jsou moc šikovní lidé, konečně někdo ukázal, že to jde a dokonce bez řvaní a elektriky.. tak uvidíte, že i když jsou ti psi rozmazlení, byli agresivní, byli to rváči,... tak dostávají jednoduché povely a hrozně jednoduchou práci.. a jde to, ale jak to udělat, když pes neumí řádně "sedni"? Kdo je větší rváč a hysterka než stafford :-)
Chudák zakladatel tématu
Většina lidí si sem jen přijde zvednout ego. Ještě jsou schopní poradit, co dělat, ale už nikdo neřekne jak. Krom teda jedné rady: přibližovat se postupně. Já radu nemám. Doufám, že s podobným problémem nám v lednu situace dovolí a najdeme nějakého vhodného výcvikáře na lekce. Zatím fungujeme s náhubkem a řetízkovým obojkem. Pes má reakci na psy jak na kterého. U velkych samců je to výrazně horší. Povely u lesa umí, ovšem bydlíme ve městě a v okamžiku, kdy se něco děje, tak přestává vnímat. Hračky ho nezajímají vůbec nikdy. Pamlsky máme vyzkoušené kde co, za normální situace dobrý, v krizové situaci ho vůbec nezajímají, plus je musím procpat přes nahubek. Za normální situace umí pes nosetouch, můžu ho tak vodit u nohy nebo udělat osmičku kolem nohou nebo jinou blbinu. Funguje do chvíle, kdy se nic moc neděje. Občas chodím cvičit ke psímu výběhu, když je jiný pes uvnitř, žádné zlepšení zatím nevidím. Bohužel psy potkávat musíme, někdy se potkáme na chodníku nebo užší cestě. To prostě držím psa za obojek, čekám až druhý projde kolem a můj se uklidní.
kashttan
napsal(a):
Chudák zakladatel tématu
Většina lidí si sem jen přijde zvednout ego. Ještě jsou schopní poradit, co dělat, ale už nikdo neřekne jak. Krom teda jedné rady: přibližovat se postupně. Já radu nemám. Doufám, že s podobným problémem nám v lednu situace dovolí a najdeme nějakého vhodného výcvikáře na lekce. Zatím fungujeme s náhubkem a řetízkovým obojkem. Pes má reakci na psy jak na kterého. U velkych samců je to výrazně horší. Povely u lesa umí, ovšem bydlíme ve městě a v okamžiku, kdy se něco děje, tak přestává vnímat. Hračky ho nezajímají vůbec nikdy. Pamlsky máme vyzkoušené kde co, za normální situace dobrý, v krizové situaci ho vůbec nezajímají, plus je musím procpat přes nahubek. Za normální situace umí pes nosetouch, můžu ho tak vodit u nohy nebo udělat osmičku kolem nohou nebo jinou blbinu. Funguje do chvíle, kdy se nic moc neděje. Občas chodím cvičit ke psímu výběhu, když je jiný pes uvnitř, žádné zlepšení zatím nevidím. Bohužel psy potkávat musíme, někdy se potkáme na chodníku nebo užší cestě. To prostě držím psa za obojek, čekám až druhý projde kolem a můj se uklidní.
Chudák zakladatel? Já nevím, ale já tomu úvodnímu dotazu vůbec nerozumím, vy jo?
Já prostě nechápu, že dnes musí mít psa každej, i ten, kdo nerozumí základní psí komunikaci.
kashttan
napsal(a):
Chudák zakladatel tématu
Jenže ten chudák zadavatel nenapsal o situaci prakticky nic, takže těžko radit. Z diskuze naopak myslím docela hezky vyplývá, že na každýho psa může fungovat něco trochu jinýho, zaznělo tady víc rad - samozřejmě bez podrobností a postupů krok za krokem, protože těžko takhle navádět někoho, kdo napsal o svým problému asi tak pět slov.
Kdyby šel napsat jednoduchý návod přes internet, už by tady dávno byl.
Řetízkovej obojek - jestli myslíte stahovací, tak psovi ubíráte kyslík, a když není kyslík, tak se nemůže myslet a zachovávat klidná hlava. Vyhledání výcvikáře mi připadá jako dobrej nápad, snad natrefíte na dobrýho.
Zajímavá sbírka názorů zkušených i laiků.
I psi mají jako lidé vrozené 4 typy temperamentu od žlučovitých choleriků k flegmatikům. Teperament se nemění, jen ho lze trochu ovlivnt. Potom výchova do asi 12 týdnů něco zlepší něco pokazí a táhne se to se psem třeba roky. Mám dojem, že dnes i někteří čistokrevní jedinci mají trochu jiné vlastnosti než před několikami desítkami let.
Tehdy volně po obcích běhalo mnoho voříšků i psů uznaných plemen. Nevzpomínám si, že by byla nějaká abnormální agresivita.
Když dnes vidím množství těch mrňavých pejsků na navíjecích vodítkách, kteří neznají ani 2 povely a když vyrážejí na kolem jdoucího velkého psa na vodítku, tak se ten majitel ještě usmívá, jakého má kabrňáka. Potkávám jednoho pána středního věku. Nosí jorkšírka v náručí jako dítě. Myslil jsem, že mu chce chránit packy před zasoleným chodníkem, ale on ho tak nosí i v létě a když ne on, tak jeho manželka Myslil jsem, že má něco s končetinami, ale najednou ho položil, pejsek vyrazil jak střela k protějšímu chodníku, kde jse šel s akitou. Co k tomu dodat ?
Každý jedinec je jiný. Třeba metody zkušeného cvičitele NO u Akity naprosto zklamou.
Čemu se divit. Vždyť mnozí rodiče nedovedou vychovat ani své děti. Za svou přílišnou opičí lásku nebo přehnanou pedantskou tvrdost jsou pak zaslouženě potrestáni vlasními potomky.
Myslím si, že se psy je to trochu podobné.
napsal(a):
Jenže ten chudák zadavatel nenapsal o situaci prakticky nic, takže těžko radit. Z diskuze naopak myslím docela hezky vyplývá, že na každýho psa může fungovat něco trochu jinýho, zaznělo tady víc rad - samozřejmě bez podrobností a postupů krok za krokem, protože těžko takhle navádět někoho, kdo napsal o svým problému asi tak pět slov.
Kdyby šel napsat jednoduchý návod přes internet, už by tady dávno byl.
Řetízkovej obojek - jestli myslíte stahovací, tak psovi ubíráte kyslík, a když není kyslík, tak se nemůže myslet a zachovávat klidná hlava. Vyhledání výcvikáře mi připadá jako dobrej nápad, snad natrefíte na dobrýho.
samozřejmě bez podrobností a postupů krok za krokem
No ono se opravdu těžko radí....co můžu tak max udělat?? Napsat měla jsem podobný problém a vyřešila jsem to takto...a postup??
Prostě jsem se naštvala a řekla si "když ukočíruju půltunovýho koně, tak se mnou tady nebude nějakej padesátikilovej záprtek zametat" a s vědomím, že zvládnu všechno na světě a že se sebou teda rozhodně nenechám vorat...aneb když nefunguje přibližování, domlouvání a pod, tak to půjde "po zlým".takže tady máš košík a.."k noze a jdeme a chraň tě ruka páně vymejšlet nějaký bejkárny" a najednou to šlo a žádnej problém.........
Ale ruku na srdce je tohle opravdu rada nad zlato a pro každého?? Nemyslím si.
Třeba neustále se opakující rady o postupném přibližování, kdy se přiblížíme natolik, kdy je pes ještě schopnej vnímat, spolupracovat byla v mém případě na dvě věci, ani po měsíci žádný významný progres....ani náznak zlepšení....
Ale povel "k noze" funguje, ne?
sardullah, myslíte, že pes poslechne tento povel, když bude ve stavu "nevidim neslyšim"?
jo, dříve byli psi jiní; nebylo jich tolik.. jenže teď je, proto tady vymýšlíme to a tamto, jak ve školce, přitom jedna dobře mířená, že :-)
(neberte mě vážně, ale stejně..)
neverend
XXX.XXX.213.247
Já měl vždy "tažné" plemeno.😀 Milionkrát jsme zastavovali když jako tahá a to se sice zastaví i si třeba sedne,ale pak opět vesele zapne 4x4 a pokračujeme dál. Naštěstí ona netahá nijak moc, spíš pořád musí mít napnuté vodítko a všechno vidět první.😀 V podstatě bych to shrnul jako že ona moc dobře ví co by se po ní jako chtělo, ale tak trochu na to "hází bobek".😀 Když už to někdy přehání, tak zesílím hlas a to byste viděli jak najednou ví jak se chovat a co se po ní chce. To si mě jde i jako udobřit a za chvilku opět pokračuje ve starých kolejích.😀
kashttan
napsal(a):
Chudák zakladatel tématu
Jak já tohle znám! Selektivní zatmění mysli A) u háravek, B) u psů samců, C) když nasaje do čumáku čerstvou stopu.
Aktuálně je to nejhorší s jedním mladým psem ovčákoidního typu. Nikdy si nic neprovedli, ale ten náš úplně běsní jak smyslů zbavený a nepomáhá nic. Ani sprdunk a chůze u nohy.
napsal(a):
Jak já tohle znám! Selektivní zatmění mysli A) u háravek, B) u psů samců, C) když nasaje do čumáku čerstvou stopu.
Aktuálně je to nejhorší s jedním mladým psem ovčákoidního typu. Nikdy si nic neprovedli, ale ten náš úplně běsní jak smyslů zbavený a nepomáhá nic. Ani sprdunk a chůze u nohy.
"Odvěké nepřátele na život a na smrt" jsme měli taky.... nejmíň dva z našich známých psů Tam opravdu nepomáhalo nic než vyhýbat se, prostě úchylky na obou stranách vzájemně nekompatibliní.
napsal(a):
"Odvěké nepřátele na život a na smrt" jsme měli taky.... nejmíň dva z našich známých psů Tam opravdu nepomáhalo nic než vyhýbat se, prostě úchylky na obou stranách vzájemně nekompatibliní.
Jo, taky si říkám, že to budou asi oboustranné antipatie. Oni totiž vyvádějí oba, a to okamžitě, kdy se uvidí. Klidně na 50 metrů.
neverend
XXX.XXX.213.247
To bude něco jako Kalousek vs Babiš.😀😀
Ale jednou jsme potřebovali jít kus cesty s jedním tím nepřítelem, což mi přišel jako příliš těžký úkol (pro mě), tak jsem předala vodítko kamarádce. Rázem pes místo vraždy nepřítele plánoval, jak ne/přežije, že o mě jistojitě přijde😀 kruté, já vím ...
napsal(a):
Ale jednou jsme potřebovali jít kus cesty s jedním tím nepřítelem, což mi přišel jako příliš těžký úkol (pro mě), tak jsem předala vodítko kamarádce. Rázem pes místo vraždy nepřítele plánoval, jak ne/přežije, že o mě jistojitě přijde😀 kruté, já vím ...
Tj. zajímavé :-) megí by mě tam nechala a šla jíst nepřítele.
Vy jste to teda věděla, že si radši bude hlídat paničku?
napsal(a):
Tj. zajímavé :-) megí by mě tam nechala a šla jíst nepřítele.
Vy jste to teda věděla, že si radši bude hlídat paničku?
Nedošlo mi to, to jen že kamarádka byla zkušenější a navrhla, že ona to zvládne. Efekt byl dokonalej 😁
Každopádně asi řada psích zlobičů funguje líp cizímu člověku, protože se trochu bojí projevit :)
napsal(a):
Ale povel "k noze" funguje, ne?
sardullah, myslíte, že pes poslechne tento povel, když bude ve stavu "nevidim neslyšim"?
jo, dříve byli psi jiní; nebylo jich tolik.. jenže teď je, proto tady vymýšlíme to a tamto, jak ve školce, přitom jedna dobře mířená, že :-)
(neberte mě vážně, ale stejně..)
Ve stavu nevidím-neslyším už asi těžko....povel musí přijít před tím, pes se do toho stavu, dle mého, nesmí dostat.
Znamená to samozřejmě vidět na kilometr a i za roh a tam, kde nevidím, nemám přehled, tak jde pod povelem celý tento nepřehledný úsek.
Ono taky někdy stačí mít v merku psa....na něm člověk vidí, jestli je ve střehu a nebo ne a pokud zaregistruju nějaké napětí, tak povel a zrychlím, přijde mi, že zkraje se to zvládá lépe v té rychlé chůzi.
Nevím, jestli jsem typický příklad...myslím, že kdybych měla jen čubu, tak by to bylo ok, ale se psími dvojčaty, kde jsem nasekala z neznalosti a nezkušenosti spoustu chyb, to prostě tak jednoduchý nebylo......takže pes dostal haltinu, aby ho náhodou nenapadlo někam táhnout na feny pokyn a já se soustředila na čubu, protože ta potvora přesně věděla, kdy jí mám v merku a kdy ne.
Moudivláček
napsal(a):
Zajímavá sbírka názorů zkušených i laiků.
I psi mají jako lidé vrozené 4 typy temperamentu od žlučovitých choleriků k flegmatikům. Teperament se nemění, jen ho lze trochu ovlivnt. Potom výchova do asi 12 týdnů něco zlepší něco pokazí a táhne se to se psem třeba roky. Mám dojem, že dnes i někteří čistokrevní jedinci mají trochu jiné vlastnosti než před několikami desítkami let.
Tehdy volně po obcích běhalo mnoho voříšků i psů uznaných plemen. Nevzpomínám si, že by byla nějaká abnormální agresivita.
Když dnes vidím množství těch mrňavých pejsků na navíjecích vodítkách, kteří neznají ani 2 povely a když vyrážejí na kolem jdoucího velkého psa na vodítku, tak se ten majitel ještě usmívá, jakého má kabrňáka. Potkávám jednoho pána středního věku. Nosí jorkšírka v náručí jako dítě. Myslil jsem, že mu chce chránit packy před zasoleným chodníkem, ale on ho tak nosí i v létě a když ne on, tak jeho manželka Myslil jsem, že má něco s končetinami, ale najednou ho položil, pejsek vyrazil jak střela k protějšímu chodníku, kde jse šel s akitou. Co k tomu dodat ?
Každý jedinec je jiný. Třeba metody zkušeného cvičitele NO u Akity naprosto zklamou.
Čemu se divit. Vždyť mnozí rodiče nedovedou vychovat ani své děti. Za svou přílišnou opičí lásku nebo přehnanou pedantskou tvrdost jsou pak zaslouženě potrestáni vlasními potomky.
Myslím si, že se psy je to trochu podobné.
Psi jsou +- stejní, si myslím. Ale spousta majitelů pidiplemen nenechá své psy, aby se naučily chovat jako psi a vycházet s těmi ostatními. Jak sám (sama) popisujete.
napsal(a):
Jo, taky si říkám, že to budou asi oboustranné antipatie. Oni totiž vyvádějí oba, a to okamžitě, kdy se uvidí. Klidně na 50 metrů.
Tak tohle jsme zažili jednou na výstavě. Vystavovaly se tam dvě zarputilé nepřítelkyně - feny. Jedna u kruhu ( ten ještě nebyl v dohedu ), druhá na cestě mezi kruhy. Každá v pohodě, jedna u kruhu ukázněně ležela, druhá u nohy ukázněně šlapala. Kolem stovky psů. Najednou obě jak na pérách a začly řvát. Bylo to, jak když do nich píchne. Majitelé ani jedné z nich nevěděli, co se děje. Ten kruh ještě fakt nebyl v dohledu. Okolo všichni zírali.........Každá jiná skupina, naštěstí, nevystavovaly se v jednom kruhu.
lenkapolakova23
napsal(a):
Ahoj,
mám problémek, mám německého ovčáka a když jdeme na procházku a ona uvidí psa, tak tahá, aby prostě jednoduše zaútočil.
Taky máme středoasijského pasteveckého psa a ten je v pohodě, teda pokud ji ten pes nějak neotravuje.
Dobrý den
Mám podobný problém, ale přišla jsem na to jak ho zvládnout. Neví jistě zda to bude fungovat i na vašeho pejska, jelikož každý pejsek je jiný.
Tipy co vám napsali ostatní, např. Naučit psa k noze je sice hezký ale problém to nevyřeší.
Můj pejsek je krásné vycvičený a u nohy chodit umí ale kvůli špatným zkušenostem se psíkama na ně teď útočí.
Řešíme to tak, že chodíme do takového parku, kde se objeví nějaký psi. Vždy jdeme tak 5m od něj, aby byl ten 2. Pejsek v bezpečí a aby jsme mohli trénovat. Zaměřuji se na to aby můj pejsek o tom 2. Věděl ale přesto se snažím, aby mu nevěnoval pozornost, takže mám v ruce pamlsek nebo hračku ( u mého psa někdy pomůže když mu povídám o tom jak budeme hledat myšky 😂😅 )
Ale dávejte pozor !
Zrovna včera se nám stalo, že okolo šel pán s dalmatinem a můj pejskem si v klidu spal a dalmatin si pro něj skočil pod lavičku a zakousnul se do něj. Celá výchova o co jste se snažili pak bude v háji a můžete začít od začátku. Neřeknu kdyby se to za ten den stalo 1 ale dalmatin se zakousnul do mého pejska za ten den 2x. A to už je hodně velká nezodpovědnost páníčka, když výše že máte agresivního pejska, tak je dost blbé aby jste okolo jiného pejska pomalu až otírali.
Předem se omlouvám za pravopisné chyby, nejsem moc dobrá na češtinu.
Doufám, že vám to nějak pomohlo.
Ta čeština by ani tak nevadila :-)
lenkapolakova23
napsal(a):
Ahoj,
Tahani + celkove poslusnost, reste urcite na dobrem cvicaku.
...nicmene - aktualni problem: tahani na prochajde, nezvladnuti psa, utoceni...- zkuste koupit Canny Collar vycikovy obojek (https://www.psimafie.cz/canny-collar-vycvikovy-obojek-velikost-2/?gclid=EAIaIQobChMI9LT_85in8QIVBdN3Ch3Q2gcnEAQYASABEgK8FfD_BwE)
Pejsek Vas nebude tahat, takze budete mit vic casu i klidu na zvladnuti situace.
+ ...myslim, ze vyse je typu jak to cele zvladnout celkem dost :)