Německý ovčák štěňata s PP FCI

Prodám Německého ovčáka - Chovatelská stanice Moravská Kometa. Tmavě vlkoše...
Dohodou
Dobrý den,
zajímám se o dědičnost vlkošedého zbarvení u německých ovčáků. Konkrétně mi jde o to, jakou barvu by musel mít rodičovský pár, aby byla ve vrhu pravděpodobnost výskytu vlkošedého zbarvení u štěňat. Někde zde v diskuzích jsem četla, že pokud budou oba rodiče černí, budou černá i všechna štěňata. Jak je to ale s vlkošedou barvou ve vrhu - musí být alespoň jeden z rodičů vlkošedý, jako je to třeba u dědičnosti zbarvení merle, nebo ne? A jaká je procentuální pravděpodobnost zastoupení vlkošedých štěňat u jednotlivých barevných kombinací rodičů?
Děkuji za jakékoli info nebo odkaz, kde by se to dalo zjistit.
Jen obecně
Existuje neměnná posloupnost základních zbarvení psů podle toho, jakou alelu genu A mají.
1) celočerné zbarvení
Černý pes může nést vlohy pro všechna ostatní zbarvení srsti a jen chovatelsky, tedy pokusným krytím, můžeme objevit, které to jsou. Dva černí jedinci spolu mohou mít štěňata černá, žlutá, vlkošedá a dvojího zbarvení.
2) žlutá všech odstínů a modifikací - tj hnědý pigment - u NO nepřípustný (játrový nos) (bez jediného černého chlupu)
3) vkošedá
4) tzv. dvojí zbarvení, tedy černé (hnědé, modré) se žlutými znaky
Všechna zbarvení mohou být doprovázena bílými znaky nebo být kombinována s větším množstvím bílé barvy, být strakatá. Za strakatost v pravém slova smyslu lze u psů považovat výskyt větších bílých, nepigmentovaných ploch na pigmentovaném těle, hlavě a končetinách.
U NO to nebude s černou tak jednoduché, páč i z vlkš, občas vypadnou i "černí"
nechce se mi to teď hledat...
Ono to není jen o rodičích, i černá může být recesivní, ale není moc častá a to byste si musela nechat udělat genetické testy u obou rodičů, aby se dalo odhadnout, co čekat.
Praktické zkušenosti od špiců dí, že ze spojení černé a vlkošedé linie vypadne většina štěňat černých a někteří černí šedě prokvetlí, čistě vlkošedých jen naprosté minimum. Počítám, že u NO to bude podobné, protože černá je u většiny psů dominantní.
Ale dají se vygúglit varianty a pravděpodobnosti, třeba tady máte tabulku.
http://www.ddr-k9.com/sitebuilder/images/GSDcolorGenes-1014x687.jpg
Tak se přidám k dotazu na zbarvení NO. Nedávno jsem viděla pěkného vlkošedého NO, připadal mi čistokrevný. A pak vyplázl jazyk a na něm měl černé fleky ( jeden velký, několik menších). Je to "normální", přípustné? Nikdy jsem si toho u NO nevšimla a zaujalo mě to. Neměla jsem možnost zeptat se mejitelů na PP, třeba to byl kříženec, ale nevypadal....
Uživatel s deaktivovaným účtem
MajkaP
napsal(a):
Tak se přidám k dotazu na zbarvení NO. Nedávno jsem viděla pěkného vlkošedého NO, připadal mi čistokrevný. A pak vyplázl jazyk a na něm měl černé fleky ( jeden velký, několik menších). Je to "normální", přípustné? Nikdy jsem si toho u NO nevšimla a zaujalo mě to. Neměla jsem možnost zeptat se mejitelů na PP, třeba to byl kříženec, ale nevypadal....
to je přece od čerta v těle
a důkaz, že je pes čistokrevnej
Uživatel s deaktivovaným účtem
Viděla jsem to u několika psů s PP, podle mě je to něco jako mateřské znaménko.
Sharie
napsal(a):
Dobrý den,
zajímám se o dědičnost vlkošedého zbarvení u německých ovčáků. Konkrétně mi jde o to, jakou barvu by musel mít rodičovský pár, aby byla ve vrhu pravděpodobnost výskytu vlkošedého zbarvení u štěňat. Někde zde v diskuzích jsem četla, že pokud budou oba rodiče černí, budou černá i všechna štěňata. Jak je to ale s vlkošedou barvou ve vrhu - musí být alespoň jeden z rodičů vlkošedý, jako je to třeba u dědičnosti zbarvení merle, nebo ne? A jaká je procentuální pravděpodobnost zastoupení vlkošedých štěňat u jednotlivých barevných kombinací rodičů?
Děkuji za jakékoli info nebo odkaz, kde by se to dalo zjistit.
Dobrý den, velmi zjednodušeně lze říct, že standard NO a chovatelský řád uznává a rozlišuje tyto zbarvení :
V - vlkošedý tmavé znaky
U - vlkošedý světlé znaky
X - černý tmavé znaky
I - černý světlé znaky
Y - celočerný
Doplňující faktor je např. Q- sytý pigment. Doporučuji prostudovat v případě zájmu chovatelský a bonitační řád ČKNO.
Vlkošedá barva je barvou dominantní, pokud se jedná o homozygota, z čehož tedy pramení zjednodušeně řečeno, že heterozygotní vlkošedí psi bez ohledu na pohlaví jsou tzv. štěpitelní na ostatní recesivní barvy. Čistokrevných - homozygotních psů bylo a je celkově v chovu NO málo a někteří plemeníci, nebo i chovné feny v minulosti byli touto vlastností známí. Nikdy za svůj život nezplodili jiného potomka než vlkošedého a to s velkým množstvím partnerů různého zbarvení.
Na webu working-dog je možné vidět rodokmeny předchozích generací, včetně zbarvení, sourozenci,výkonnost,exteriér, zdravotní osvědčení, videa,certifikace různého druhu, takže po prostudování těchto dokumentů lze i odhadnout, popř. ovlivnit výběrem partnera výsledné zbarvení štěňat. Vlastnil jsem několik chovných psů NO a výsledky odchovů jsou leckdy velmi rozdílné a není vše tak jednoduché, jak se na první pohled zdá,zejména v otázce zdraví a povahových vlastností, takže i zkušení chovatelé byli, jsou a budou neustále překvapováni, nejen zbarvením a to je to, co dělá chovatelství zajímavým a překvapivým.