Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2021 14:04
RonikVymaran

XXX.XXX.236.28

Hezký den,

prosím o radu, sdílení zkušeností.

Pes, Výmarský ohař, teď v lednu 8 let, krmen Annamaet Extra.

Od asi března 2020 postupně se zvětšující prořídlé místo vzadu na hlavě mezi ušima. Nějaké chlupy mu tam ještě rostou, ale je to značně prořídlé. Velikost místa asi 2 cm na 4 cm (šířka mezi ušima). Již dvakrát se mu v tomto místě objevil strup ve tvaru rovné čáry. Podobné 2 strupy se mu i jednou objevily na levé straně hrudi v místě u levé packy. Na fotce to možná není moc dobře vidět, ale když svítí slunce, tak lze velmi dobře vidět, jak je to prořídlé.

V květnu 2020 operace vyjmutí oka (oko bylo od poloviny prosince 2019 indikováno masti Tobradex 3krát denně. Píši, jestli to také nemůže mít s něčím souvislost, tuto mast jsme mazali až do konce dubna 2020) s injekčně podávanámi antibiotiky (možná v té injekci bylo více léků než jen antibiotika). Asi po 2 týdnech jsem si všimla, že se psovi začaly tvořit lupy hlavně na části hřbetu o ocasu. Za další 2 - 3 týdny jsem si všimla, že se mu začalo tvořit tmavé kolečko na hřbetu, které se postupně zvětšovalo.

Říjen 2020 byli jsme u Veta a předepsal nám Peroxyderm, byl dělán i krevní rozbor plus kontrola činnosti štítné žlázy a oba testy dopadly tak, že ukazovaly, že pes je zdravý. Už po první aplikaci Peroxydermu zhoršení, psovi se na hřbetu začaly tvořit lysiny a další nová tmavá ložiska (zatím velikosti např půl až 1 cm na půl/1 cm). Na další návštěvě Veta jsem poprosila o rozbor ze stěru kůže, výsledek zvýšené kvasinky (v papíru mám i kokobakterie +++, ale to mi Vet nezmínil, takže asi normální?). Takže jsme koupali v Malasebu ( nejdříve po 4 dnech, pak po týdnu). Lysiny a lupy psovi zmizely, bohužel černé fleky zůstaly a tvoří se jich čím dál více. Kontrola 22. 12. 2020, předepsán Clorexyderm. Poslední koupání v Malasebu proběhlo 20. 12. 2020. Clorexyderm mám používat po dvou týdnech, takže první koupání s Clorexydermem proběhlo dnes, čekám, jestli se nějak projeví.

Dole přikládám fotky fleků z 23. 12. 2020 a pokračování, jak se to vyvíjí z 11.1. 2021. Také jsme si přes Vánoce všimli, že na jedné straně hřbetu/boků se mu vytvořil světlý (do žluta/zlata) flek. Vet mě upozornil, že má malé růžové pigmentové skvrnky na čumáku (to dříve neměl až na to jednu skvrnu uprostřed, to má hojení po odření čumáku).

V říjnu měl zánět vnějšího zvukovodu levého ucha, který jsme úspěšně vyléčili nějakými antibiotiky do ucha (bohužel nemohu dohledat, které to byly). Nyní jsem si všimla, že se mu zánět asi vrací.

Je možné, aby dlouhodobým užívání antibiotické masti Tobradex do oka (bylo to levé oko) to nějak ovlivnilo to levé ucho a temeno hlavy (to prořídnutí)? Ty lupy a fleky se mu udělaly až po operaci a po podávání těch injekcí, může to mít souvislost? Máte někdo s něčím podobným zkušenost? Hledala jsem na internetu, ale nic podobného vzhledu a průběhu jako máme my jsem nenašla. Pes se jinak chová jako jindy, je energický a veselý, chutná mu. Ale mám strach, když se to furt zvětšuje, aby se to pak nedostalo do fáze, kdy to pes bude pociťovat. Můžete doporučit i nějaká zahraniční fóra, se kterými máte zkušenosti, že se tam dá lidem věřit.

Předem moc děkuji všem za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2021 14:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

to, co vidíte, je povrchový zánět kůže. nic určitějšího se o tom říct nedá, dermatologie je těžká v tom, že podle vzhledu se původ lézí nedá určit.

pokud váš veterinář neví, tak je potřeba vyhledat jiného.

koky můžou být i stafylokoky a v tom případě je potřeba léčit antibiotiky celkově a to i několik týdnů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík