Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aninat

14.1.2021 12:39
Aninat

XXX.XXX.222.7

Dobrý den,
můj pes má velký strach z vysavače. Vždy kňučí a panikaří. Chce mě jako paničku chranit a být u mně, ale to nemůže protože vysávám a tak neví co má dělat a naříká. Dnes se dokonce i strachy počůral a to nikdy v domě nedělá.
Poradtě prosím co dělat? Jak ho zbavit strachu z vysavače? Nemohu prostě přestat vysávat.
Mám ho za počůrani v tomto případně pokárat nebo ho mám spíše utěšovat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2021 12:52

Co je to za plemeno a kolik mu je? Jak byl na vysavač doposud učenej?

"tak neví co má dělat"
Když neví, tak bude potřebovat vaši nápovědu, co má dělat. Nacvičuje se to od nuly, tj. od situace, kdy je s vysavačem ještě v pohodě. A postupně se přidává třeba na vzdálenosti nebo na zapnutí / pohyb vysavače atd. Nějaké trestání nebo utěšování jsou přesně to, co rozhodně dělat nemáte.

14.1.2021 12:56

Zkoušela jste třeba v jednom rohu místnosti vysavač zapnout a v druhém rohu nebo ve vedlejším pokoji (dveře otevřené) si třeba s pejskem hrát nebo procvičovat povely, chválit, dávat odměny a postupně tu vzdálenost třeba každý den zkracovat....až přestane vychylovat, tak třeba vzít hadici do ruky, vysavač zapnout a pokud bude pejsek už v klidu, tak pochválit, dát odměnu.
Hlavně vše v klidu, žádný emoce typu utěšování a podobně.
Prostě naučit psa, že vysavač není příšera, ale běžná věc.

Já teda takový crcání nemám ráda, takže pokud psi reagují na vysavač, tak jsou odesláni na místo na chodbu a to tak, že rázně a nekompromisně...mám fenu 9 měsíců starou, tak ta se třeba zkusí ještě 2x vrátit, ale je jí to houby platný, tak to nakonec vzdá a jde si v klidu lehnout....ale to se samozřejmě asi odvíjí od pavahy psa a o tom jaký je třeba nervák a nebo cíťa...

Aninat

14.1.2021 13:42
Aninat

XXX.XXX.222.7

A. Stafordšírský teriér 1 rok. Posadila jsem ho na gauč, ukázala mu že tam je v bezpečí a vysávala dál. Jenže jakmile jsem se mu ztratila z pohledu, zase šílel.

Aninat

14.1.2021 14:04
Aninat

XXX.XXX.222.7

Sardullah - Děkuji, to zkusím.
Jinak si s pejskem vždy vim rady ale tohle prostě neznám.

14.1.2021 14:27

Jenže jakmile jsem se mu ztratila z pohledu, zase šílel.

Tak pokud je v klidu, když na vás vidí, tak ho při vysávání vždycky "odložte" někam, kde na vás vidí a pokud půjdete vysávat někam, kde by z původního místa neviděl, tak ho prostě zavolejte a zase odložte opodál....a klidně mu během vysávání hoďte pamlsek, když bude hodnej....nebo mu zkuste dát velkou kost na okusování, ono to kousání může pomoci uvolnit stres....

14.1.2021 14:33

Aninat napsal(a):
Sardullah - Děkuji, to zkusím.
Jinak si s pejskem vždy vim rady ale tohle prostě neznám.

Ono neříkám, že zrovna moje rada bude fungovat...ono často co funguje na jednoho psa naprosto selže u dalšího, chce to prostě vyzkoušet.

Já osobně teda spíš volím odeslání na místo, kterému předchází nějaký zákazový povel...

Příklad...vytáhnu sekačku na trávu a přestože mám elektrickou, tak mladá feňule je z toho celá hin, ne že by se o mě bála, ale "jé panička jezdí s vrčivým vozíčkem, tak si budeme hrát a poskakuje okolo a občas naznačí útok (ale to dělá i u koštěte, takže vím, že to není ze strachu, že by se nejradši o sekačku tahala)....občas zpovykuje i mého psího důchodce, který je naučený....takže než sekačku zapnu, tak psů řeknu "hele mazejte, já potřebuju posekat" a pokud fena doráží, tak sekačku vypnu, stoupnu si mezi ní a sekačku a řeknu "NE...řekla jsem mazej"....u nás je to souboj vůlí...poprvé jsem to takhle udělala asi desetkrát, teď už stačí na první dobrou a věřím, že letos se dostaneme do stavu..."ááá, panička jde jezdit s tím vozíkem, to s ní zase nebude žádná bžunda, jdu pryč"

15.1.2021 10:14

....nečetla jsem všechny rady, a tak se možná budu opakovat, ale u všech psů když k nám přisli jako šteňata, tak byl lux vyndan a ponechan v pokoji, kolem něj se blblo, hrálo, učili poveli, davali se na něj odměny a tak podobně....pak se štěně v náruči jsem lux pomalu poustěla a jen casem zvyšovala jeho výkon - hlučnost, se štěnětem v naruči jsem také vysávala...stěně jsem také pokladala na postel, křeslo nebo gauč a mazlic ho vysávala okolo něj....vypadá to jako běh na dlouhou trať, ale probíhalo to celkem rychle a výsledek byl vždy 100 procetní

16.1.2021 18:08

Tak ho zavřete do jiné místnosti a až vyluxujete, přežeňte ho do jiné, ať můžeme vyluxovat i tu poslední místnost. Naši dva cvoci vysavač taky "milují" takže migrujou po baráku a neplýtvám energií na tom, abych jim vysvětlovala, že jim to nic neudělá, že je to ani nevcucne. 😁 On jim asi nedělá dobře ten randál. Zkrátka sami vyklidí pole a lehnout si na pelech do jiné místnosti. Anebo je rovnou vyrazím na zahradu, než uklidím, aspoň mě nepřekáží ani na plechu.😁

Přidejte reakci

Přidat smajlík