Martina142

XXX.XXX.122.110
Zdravím.
Chceme si pořídit většího pejska do bytu, ale stále se nějak nemůžeme rozhodnout jaké plemeno je pro nás nejvhodnější, takže vás prosím o radu.
Jak už jsem zmiňovala, pejsek by měl být spíš většího vzrůstu a vzhledem k tomu že ho budeme mít v bytě by měl mít klidnější povahu. Také bych byla ráda, aby byl vhodný k dětem.
Můj favorit je zatím labrador, ale ráda bych ještě znala váš názor. :)
Děkuji za odpovědi.
Martina142

XXX.XXX.245.116
Žijeme uprostřed města, ale blízko nás je hodně větších parků, takže se rozhodně bude mít kde vyběhat a socializovat se. Doma téměř vždycky někdo je, takže se nebude stávat, že by byl doma dlouho sám.
Já bych řekla že máme pro pejska dobré podmínky a hlavně čas. Další aktivity přizpůsobím potřebám daného plemene.
Pokud nechcete tlustou funící bečku, tak pro lovečáka je to málo.
Máte-li v dosahu větší oplocený pozemek...
Ideál byťák je grey (měl jsem adoptovanou) stačí jí pár sprintů a procházka, když je hnusně, ven ani nechce
zkuste na fb ¨
https://www.facebook.com/groups/134436946726105
Nejsou to otroci, ale velmi příjemní a nevtíraví společníci
vyžadují velmi laskavý přístup
při dnešních cenách štěňat, pořídíte dospělého adopťáka za hubičku cca za 1/3 ceny štěně labíka
jedinou nevýhodou je, že v lese , či někde , kde je zvěř , nelze chodit na volno
lupus4
napsal(a):
Pokud nechcete tlustou funící bečku, tak pro lovečáka je to málo.
Máte-li v dosahu větší oplocený pozemek...
Ideál byťák je grey (měl jsem adoptovanou) stačí jí pár sprintů a procházka, když je hnusně, ven ani nechce
zkuste na fb ¨
https://www.facebook.com/groups/134436946726105
Nejsou to otroci, ale velmi příjemní a nevtíraví společníci
vyžadují velmi laskavý přístup
při dnešních cenách štěňat, pořídíte dospělého adopťáka za hubičku cca za 1/3 ceny štěně labíka
jedinou nevýhodou je, že v lese , či někde , kde je zvěř , nelze chodit na volno
Grey, a chrti obecně jsou takové citlivé dušičky, které mají rády svůj klid, takže nevím jak psychicky zvládnou menší děti. Zvlášť u adopťáka bych s tím byla opatrná.
Asi bych do labradora v bytě nešla i když vím,
že je tak lidi mají.
Znám 2 případy poranění = omlácení ocasu
a měli s tím velké, dlouhodobé problémy.
Jednomu ho museli dokonce amputovat.
My jsme měli fenku a ta byla ještě v šesti letech
velmi temperamentní. Dost línají.
Nešla bych do psa, kde je nutná pravidelná úprava
srsti.
ZinaO5

XXX.XXX.40.63
Z vrhu labradoru se dá vybrat i klidnější štěně. Bývá velký rozdíl v temperamentu i v rámci jednoho vrhu. Ovšem budete žít s chlupama.
Martina142
napsal(a):
Žijeme uprostřed města, ale blízko nás je hodně větších parků, takže se rozhodně bude mít kde vyběhat a socializovat se. Doma téměř vždycky někdo je, takže se nebude stávat, že by byl doma dlouho sám.
Já bych řekla že máme pro pejska dobré podmínky a hlavně čas. Další aktivity přizpůsobím potřebám daného plemene.
Když pokukujete po labradorovi, pořiďte si ho.
Bydlím na sídlišti a jednu dobu tu bylo labradorů jak naseto. Teď tu máme v blízkém okolí 4 mladé hnědé, jednu starou žlutou, 2 staré zlaťáky a jednu mladou zlaťačku. Jediné, na co si majitelé labradorů stěžují, je, že jsou to "popelnice" a intenzivně hledají něco k jídlu. Jinak jsou to asi nenároční psi, když si je lidé stále pořizují do panelákových bytů.
Ahoj, labradora v bytě mám už 30 let, nyní postupně již třetího. Teda nyní bydlíme v domku, ale pes je stejně doma. Počítej s tím, že do půl roku rozkouše a zničí vše, na co dosáhne ( a dosáhne docela dost). Další fakt problém je línání, v lepším období vyluxuješ zásobník denně. Pohyb venku potřebují, chodili jsme vždy tak 2,5 - 3 hod denně za každého počasí. Jinak jsou to naprosto úžasní psi, kdyby nebyli, neměli by takovou oblibu. Takže pokud se smíříš s tím bordelem a chlupama, vřele doporučuji :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fiona.Praha
napsal(a):
Když pokukujete po labradorovi, pořiďte si ho.
Bydlím na sídlišti a jednu dobu tu bylo labradorů jak naseto. Teď tu máme v blízkém okolí 4 mladé hnědé, jednu starou žlutou, 2 staré zlaťáky a jednu mladou zlaťačku. Jediné, na co si majitelé labradorů stěžují, je, že jsou to "popelnice" a intenzivně hledají něco k jídlu. Jinak jsou to asi nenároční psi, když si je lidé stále pořizují do panelákových bytů.
Jinak jsou to asi nenároční psi, když si je lidé stále pořizují do panelákových bytů.
Nenároční? Na co? Lidi se v nich zhlédli, pořizuje si je kde kdo, ale ku prospěchu plemeni to není. A mnohdy ani ku prospěchu těch konkrétních psů. Labrador je lovecký, pracovní, pes. Tak jako každý retrívr.
ZinaO5

XXX.XXX.40.63
Předchozího labradora jsem měla v Praze v jednopokojovem bytě a rozhodně nestrádal. Jezdil se mnou ke koním i do práce a na výlety. Fungoval v podstatě na myšlenku. I teď v domě je pes uvnitř, tak to není takový rozdíl. Akorát to chce hlavně první rok opravdu hodně času na výchovu psa a dobře vybírat, což může být v této době celkem problém.
Labradora do bytu klidně. ALE. Rozhodně mu nebude stačit procházet se po pražských parcích. Je to lovecké plemeno, většina labíků bývá v mládí velmi aktivní. Potřebují zaměstnat tělo i hlavu, jinak se zaměstnají podle svého a věřte, že se vám to líbit nebude. Takže pokud jste sportovně založení a aktivní, nevadí vám každý den psa naložit do auta a vyvézt do přírody (tak jsem to kdysi dělala já), ať je hezky nebo prší (když je prší,tak zvlášť,protože to labíci milují), nevadí vám chlupy v bytě, zkuste najít štěně po klidných rodičích a vybírejte to klidné z vrhu. Pokud tohle neodpovídá vašim představám, tak na labíka zapomeňte. Z retrívrů obecně bývají klidnější goldeni, klidná fenka by vám mohla vyhovovat, ale určitě to zase není jenom o tom pražském parku.
napsal(a):
Jinak jsou to asi nenároční psi, když si je lidé stále pořizují do panelákových bytů.
Nenároční? Na co? Lidi se v nich zhlédli, pořizuje si je kde kdo, ale ku prospěchu plemeni to není. A mnohdy ani ku prospěchu těch konkrétních psů. Labrador je lovecký, pracovní, pes. Tak jako každý retrívr.
A proto si mají lidé do bytů, nedej bože zaměstnaní nebo samotní, pořídit maximálně plyšáka, že?

v bytě jsem měla HW
povaha klidná, vyrovnaná
myslím, že přiměřeně zaměstnán
pes byl "zn. do bytu ideál"

Fiona.Praha
napsal(a):
A proto si mají lidé do bytů, nedej bože zaměstnaní nebo samotní, pořídit maximálně plyšáka, že?
Co tak útočně? Měla jsem velké psy v bytě a vím, kolik času jsem jim denně věnovala. Poslední fenu už jsem měla když jsem žila sama a chodila na 8 h do práce. Nesla to špatně. Denně byla víc jak 9 hodin sama - 8,5 h prac doba (s půlhodinou na oběd) a cesta. Proto jsem se po její smrti v roce 2013 rozhodla, že do takových podmínek si už psa nevezmu. Kvůli psovi. Já bych ho moc chtěla, chybí mi, ale mám rozum. Musela jsem k tomu ale dospět, před takovými třiceti lety bych to viděla jinak.
Lidi si mají hlavně uvědomit, že pes v bytě žít může, ale že mu musí poskytnout takové vyžití, aby vzájemné soužití v bytě nebyl očistec jak pro ně, tak pro psa. Hodně lidí má představu, že když si pořídí labradora, že je pes za prvé bude poslouchat aniž by ho to učili, že se tak snad narodí, za druhé že mu bude stačit procházka v městském parčíku.
janaa
napsal(a):
Ale tak ono stačí,když člověk vybírá s ohledem na plemeno a ne s ohledem na sebe mimo jiné i proto vznikla skupina plemen společenských
Ano?
Takže konkrétně pro labradora je lepší být v kotci u baráku a mít velkou zahradu k dispozici než být v bytě bez zahrady, tzn. že s ním musí v jakémkoli počasí majitel ven, na prochajdu, na cvičák, na výlet?
Podle této logiky by aktivní člověk, bydlící v bytě, měl "nárok" pouze na společenské plemeno. Co na tom, že je to třeba běžec, který by se psem běhal a k tomu aktivní víkendový myslivec, co rád chodí do lesa. Prostě má smůlu, bydlí v bytě, tak nemá nárok. A dokud se nepřestěhuje do baráku (klidně v tom samém městě), tak si prostě nemůže pořídit nic jiného než společenské plemeno.
Naštěstí si každý může pořídit to, co sám uzná za vhodné a žádná "komise" mu "správného" psa do jeho obydlí nevybírá

Fiona.Praha
napsal(a):
Ano?
Takže konkrétně pro labradora je lepší být v kotci u baráku a mít velkou zahradu k dispozici než být v bytě bez zahrady, tzn. že s ním musí v jakémkoli počasí majitel ven, na prochajdu, na cvičák, na výlet?
Podle této logiky by aktivní člověk, bydlící v bytě, měl "nárok" pouze na společenské plemeno. Co na tom, že je to třeba běžec, který by se psem běhal a k tomu aktivní víkendový myslivec, co rád chodí do lesa. Prostě má smůlu, bydlí v bytě, tak nemá nárok. A dokud se nepřestěhuje do baráku (klidně v tom samém městě), tak si prostě nemůže pořídit nic jiného než společenské plemeno.
Naštěstí si každý může pořídit to, co sám uzná za vhodné a žádná "komise" mu "správného" psa do jeho obydlí nevybírá
Vy jste dnes jako kdyby vás někdo píchl šídlem...
napsal(a):
Co tak útočně? Měla jsem velké psy v bytě a vím, kolik času jsem jim denně věnovala. Poslední fenu už jsem měla když jsem žila sama a chodila na 8 h do práce. Nesla to špatně. Denně byla víc jak 9 hodin sama - 8,5 h prac doba (s půlhodinou na oběd) a cesta. Proto jsem se po její smrti v roce 2013 rozhodla, že do takových podmínek si už psa nevezmu. Kvůli psovi. Já bych ho moc chtěla, chybí mi, ale mám rozum. Musela jsem k tomu ale dospět, před takovými třiceti lety bych to viděla jinak.
Lidi si mají hlavně uvědomit, že pes v bytě žít může, ale že mu musí poskytnout takové vyžití, aby vzájemné soužití v bytě nebyl očistec jak pro ně, tak pro psa. Hodně lidí má představu, že když si pořídí labradora, že je pes za prvé bude poslouchat aniž by ho to učili, že se tak snad narodí, za druhé že mu bude stačit procházka v městském parčíku.
To nebylo útočné - to bylo "shrnutí" reakcí při takových podobných místních diskusích.
Je každého věc, jakého psa si kam pořídí a jak se k tomu postaví.
Předpokládám, že každý, kdo uvažuje o psovi, nepřiletěl z Marsu a zná někoho, kdo má psa, měl psa a umí číst. Takže když zadavatelka pokukuje po labradorovi, něco si načetla na internetu, poptala se známých a chce další zkušenosti od majitelů labradorů, žijících v bytě.
Osobně bych jí doporučila labradora s PP, aby to roztomilé štěně vyrostlo v labradora, vzhledově i povahově.

"Je každého věc, jakého psa si kam pořídí a jak se k tomu postaví."
ano a ne, ono nejde jen o toho "každého" ale i o toho psa
a je každého věc, jaký dotaz na diskuzi položí
a je každého věc, jak na to bude v diskuzi reagovat
zadavatelka může být ráda, že se jí zde dostává realistických odpovědí
"Předpokládám, že každý, kdo uvažuje o psovi, nepřiletěl z Marsu a zná někoho, kdo má psa, měl psa a umí číst."
tak nemusí přilítat z Marsu, stačí být pozemšťan, aby se na něj tento předpoklad nevztahoval.......
Fiona.Praha
napsal(a):
Ano?
Zadavatel nic takového nepíše, za to píše, že chce psa s klidnou povahou. To je jako vážně labrador? Tak je možné,že mám doma barák plný nestandardů a nestandardy taky chovám ráda se nechám poučit
A je to buď a nebo? Buď je pes v kotci a na zahradě nebo v bytě? Nic jiného neexistuje? A když je na zahradě, tak se s ním nic nedělá, a když je doma, tak má maxi aktivní život?

Máme tady jednoho královskýho pudla a jsem z něj naprosto unešená.
A taky potkávám nemálo nešťastných labíků s nešťastnými majiteli - víc psí energie, než čekali a chtěli :)
janaa
napsal(a):
Zadavatel nic takového nepíše, za to píše, že chce psa s klidnou povahou. To je jako vážně labrador? Tak je možné,že mám doma barák plný nestandardů a nestandardy taky chovám ráda se nechám poučit
A je to buď a nebo? Buď je pes v kotci a na zahradě nebo v bytě? Nic jiného neexistuje? A když je na zahradě, tak se s ním nic nedělá, a když je doma, tak má maxi aktivní život?
Můžu to otočit.
Pes v bytě nedělá nic, ale pes na zahradě žije maxi aktivní život? Buď a nebo?
Znám psy v bytě lenošící i aktivně žijící a taky psy u/v baráku stejně tak lenošící i aktivní.
Původní pointa bylo o majiteli, jak se k tomu postaví a je jedno, jestli bydlí v bytě nebo baráku.
Vy budete tvrdit, že chováte "nestandardy", protože Vaši nejsou klidní. Já potkávám pravidelně 3 (všichni PP) z těch 4 hnědých labradorů z okolí, kdy to jsou klidní, milí, pohodoví psi. Tak nevím.
Možná máme na tu aktivitu každá jiný pohled.
Fiona.Praha
napsal(a):
Můžu to otočit.
Pes v bytě nedělá nic, ale pes na zahradě žije maxi aktivní život? Buď a nebo?
Znám psy v bytě lenošící i aktivně žijící a taky psy u/v baráku stejně tak lenošící i aktivní.
Původní pointa bylo o majiteli, jak se k tomu postaví a je jedno, jestli bydlí v bytě nebo baráku.
Vy budete tvrdit, že chováte "nestandardy", protože Vaši nejsou klidní. Já potkávám pravidelně 3 (všichni PP) z těch 4 hnědých labradorů z okolí, kdy to jsou klidní, milí, pohodoví psi. Tak nevím.
Možná máme na tu aktivitu každá jiný pohled.
Ale já neříkám,že labík v bytě nemůže mít spokojený život. Naopak já jsem psala,že klidně,ale že je tam to velké ALE. A klidné plemeno to prostě zvlášť v mládí není, a klidné plemeno zadavatel hledá. A opět o zahradě jste psala jen vy, nikdo jiný,nikdo nepsal,že labík pottřebuje k životu velkou zahradu

Ona je také otázka, co je tím “klidem” myšleno - pokud jde jen o to, aby se doma nehoupal na lustru, tak je to spíše věc výchovy - i vysoce temperamentní pes se může v bytě naučit chovat slušně (při odpovídajícím vyžití). To bych zadavatelce doporučila si ujasnit - zda chce psa klidného, bez vyšších nároků na aktivitu nebo chce psa temperamentního s tím, že je pouze nežádoucí, aby se doma, po x hodinách vybíjení energie, choval jako blázen.
Tak se uklidnime a vratime se k puvodnimu dotazu, ne? :D
Obecne shrnu - velky pes do bytu klidne, pokud mu majitel nabidne nalezite vybiti a vyziti dle plemennych naroku a naroku konkretniho psa.
Ja osobne jsem mela v byte pomerne male rozlohy 4 kousky GR a slo to v pohode. Vyhodou byly dve mala decka, takze mrte casu. Ale i v pracovnim procesu se to da - holt pak jsou navstevy kavarnicek a divadel opravdu svatecni zalezitosti :) Kazdy den vstat o hodinu a pul driv, vzit je na dlouhou prochajdu, pak rychle do prace, pak rychle domu a zase na dlouhou prochajdu. K otmu cvicit (zamestnat mozek, jinak paru neupustej) a pak teprve cas na domacnost. Ted je vyhodou zahrada (stejne zmetci chapou doma na kanapi) a decka uz rozumneho veku, ktera kdyz nic jineho zvladnou aspon otevrit dvere na zahradu. Toz z te rpace to uz nemusi byt takovy uprk ... proto jich ted mame taky vic :D
Ke konkretnim plemenum.
Kralovsky pudl je uzasny aristokrat. Za me ale velke ale - ti co znam deti dvakrat nemusi. Ne ze by po nich nejak utocili, ale proste to neni partak. Chce sve pohodlicko a klidek, at si decka blbnou jinde. Mozna mam smulu na jedince, znam jich jen par. Ale vsichni jsou tak trochu "fon".
Plus navic me by jeblo z te srsti - cuckati to, v lese to nabere vsechno co se nabrat da a musi se sto strihat. Zas nelina, to je bonus.
LR do bytu super, jako ostatne vetsina retrieveru, protoze jsou to psi hodne fixovani na svou rodinu. Proti goldenum (co mam srovnani), jsou to vetsi "tanci", takze male dite klidne samou laskou zaslapou do koberce. Venku vidam dost vlajicich panicku, ale to je o poslusnosti a u kazdeho plemene .... jen ten 40kg labuna to umi opravdu hezky, protahnout panicka kde se mu zamane :) Do roka jsou to vetsinou nerizene strely a chteji fakt zamestnat hlavu - fyzicky ho neutahate, jen mu zvysite kondicku.
Za me minus chlupy, pac ty kratky se vsude zapichaj a desne blbe se to uklizi.
GR do bytu to same co labuna. Proti nim byvaji jemnejsi, ale i tak pripadne vybirejte spis z klidnejsich a ne prilis pracovne vedenych rodicu. Nase stenda treba umi prekvapit, ale obecne nebyvaji GR takove palice a lip se s nimi cvici. Kor s fenkama. Pro me jsou plus dlouhe chlupy, ktere vytvari nadherne chuchvalce kdekoliv a kdyz udelate pruvan, bezi vam naproti. Jak na divokem zapade takova ta sucha kytka :D Ale nezapichnou se a dobre se to sbira/luxuje. Zamestnat hlavu potrebuje taky, jinak se nudi a to hodne. A to pak neni stastny ani pes, ani panicek.
Obecne u jakehokoliv retrievera davejte pozor na zdravi a povahu. Urcite se vyhnete psum bez PP.
Z velkych plemen me jeste napada zminovany Hovawart, pripadne Chodsky pes, ale tam uz v povahach tapu. Dalsi pomerne zajimavy je Flat coated retriever - ti jsou hodne jemni k lidem, ale pohybu potrebuji vazne dost a dospivaji vyrazne pozdeji, takze steneci a pubertalni obdobi si uzijete naplno.

arosek
napsal(a):
Tak se uklidnime a vratime se k puvodnimu dotazu, ne? :D
Obecne shrnu - velky pes do bytu klidne, pokud mu majitel nabidne nalezite vybiti a vyziti dle plemennych naroku a naroku konkretniho psa.
Ja osobne jsem mela v byte pomerne male rozlohy 4 kousky GR a slo to v pohode. Vyhodou byly dve mala decka, takze mrte casu. Ale i v pracovnim procesu se to da - holt pak jsou navstevy kavarnicek a divadel opravdu svatecni zalezitosti :) Kazdy den vstat o hodinu a pul driv, vzit je na dlouhou prochajdu, pak rychle do prace, pak rychle domu a zase na dlouhou prochajdu. K otmu cvicit (zamestnat mozek, jinak paru neupustej) a pak teprve cas na domacnost. Ted je vyhodou zahrada (stejne zmetci chapou doma na kanapi) a decka uz rozumneho veku, ktera kdyz nic jineho zvladnou aspon otevrit dvere na zahradu. Toz z te rpace to uz nemusi byt takovy uprk ... proto jich ted mame taky vic :D
Ke konkretnim plemenum.
Kralovsky pudl je uzasny aristokrat. Za me ale velke ale - ti co znam deti dvakrat nemusi. Ne ze by po nich nejak utocili, ale proste to neni partak. Chce sve pohodlicko a klidek, at si decka blbnou jinde. Mozna mam smulu na jedince, znam jich jen par. Ale vsichni jsou tak trochu "fon".
Plus navic me by jeblo z te srsti - cuckati to, v lese to nabere vsechno co se nabrat da a musi se sto strihat. Zas nelina, to je bonus.
LR do bytu super, jako ostatne vetsina retrieveru, protoze jsou to psi hodne fixovani na svou rodinu. Proti goldenum (co mam srovnani), jsou to vetsi "tanci", takze male dite klidne samou laskou zaslapou do koberce. Venku vidam dost vlajicich panicku, ale to je o poslusnosti a u kazdeho plemene .... jen ten 40kg labuna to umi opravdu hezky, protahnout panicka kde se mu zamane :) Do roka jsou to vetsinou nerizene strely a chteji fakt zamestnat hlavu - fyzicky ho neutahate, jen mu zvysite kondicku.
GR do bytu to same co labuna. Proti nim byvaji jemnejsi, ale i tak pripadne vybirejte spis z klidnejsich a ne prilis pracovne vedenych rodicu. Nase stenda treba umi prekvapit, ale obecne nebyvaji GR takove palice a lip se s nimi cvici. Kor s fenkama. Pro me jsou plus dlouhe chlupy, ktere vytvari nadherne chuchvalce kdekoliv a kdyz udelate pruvan, bezi vam naproti. Jak na divokem zapade takova ta sucha kytka :D Ale nezapichnou se a dobre se to sbira/luxuje. Zamestnat hlavu potrebuje taky, jinak se nudi a to hodne. A to pak neni stastny ani pes, ani panicek.
Obecne u jakehokoliv retrievera davejte pozor na zdravi a povahu. Urcite se vyhnete psum bez PP.
Z velkych plemen me jeste napada zminovany Hovawart, pripadne Chodsky pes, ale tam uz v povahach tapu. Dalsi pomerne zajimavy je Flat coated retriever - ti jsou hodne jemni k lidem, ale pohybu potrebuji vazne dost a dospivaji vyrazne pozdeji, takze steneci a pubertalni obdobi si uzijete naplno.
Krásně shrnuto!
Retriever bez intenzivního aportu strádá a hnije.
Aportem je míněna veškerá činnost spojená s přinášením lovené pernaté zvěře, ke které byli retrieveři vyšlechtěni. Nejedná se jen o fyzické nesení zvěře samo o sobě, ale také o vylišení zdravého a pronásledování postřeleného kusu. Jde o celodenní vyčerpávající pohyb v terénu- podlézání, přeskakování, běh a plavání s aportem i bez něj. Dále o samostatné určení místa dopadu zrakem, ale i psovodem navigované dohledání, práce s pachovým tunelem, či systematické slídění a nadhánění. To vše ve velmi rušivém prostředí.
Doporučuji dalmatina.

Do roka jsou to vetsinou nerizene strely a chteji fakt zamestnat hlavu - fyzicky ho neutahate, jen mu zvysite kondicku.
Tohle by si měli uvědomit všichni budoucí majitlé, co s tím nemají osobní zkušenost.
Ono štěndo labíka je tááák okouzlující a pak je z toho mladé telátko překypující energií, a teda ty co jsem znala já, bych v mládí označila termínem veselý rozesmátý buldozer.
Navíc když se vám takový tele někde vyválí komplet v bahně, tak i s tím je nutno počítat, jak se to dá potom v praxi v bytě pořešit.
Psa strčit do vany??...Jasně proč ne, ale počítat s tím, že se cestou do koupelny oklepe a třeba několikrát, zasviní všechno kolem sebe plus koupelnu a když vám uschne a je krásně čistej, tak tradá oblíkat a zase na prochajdu do toho marastu.
Ono to není každý den o tom, že se nám náš úžasný a poslušný pejsek prohání po zelené louce, kde kvetou žluté pampelišky.
O nějakých vybuchujících polštářích, odpadkových koších, co se sami vysypou a roztahaj po celé kuchyni, špinavých zdech, které se schválně otírají o psa a bot, co se stihli za naší nepřítomnosti rozkousat a tak dále a tak dále ani nemluvě.
Prostě i když psu nabídnete dostatečné vyžití, tak než ho vychováte k obrazu svému, než se trochu zklidní, tak to prostě chvíli trvá.
Takže labík v bytě?? Proč ne. Ale musím vědět, proč toho labíka chci a nejen...hele tenhle pes se mi líbí, toho si pořídím a kámoška má šestiletou čubinu stejného plemene a je to zlatíčko.
Na základě toho může přijít brzo rozčarování.....tááákže nejdřív hóódně přemýšlet, zajímat se o dané plemeno a pak možná pořídit.
napsal(a):
Do roka jsou to vetsinou nerizene strely a chteji fakt zamestnat hlavu - fyzicky ho neutahate, jen mu zvysite kondicku.
Tohle by si měli uvědomit všichni budoucí majitlé, co s tím nemají osobní zkušenost.
Ono štěndo labíka je tááák okouzlující a pak je z toho mladé telátko překypující energií, a teda ty co jsem znala já, bych v mládí označila termínem veselý rozesmátý buldozer.
Navíc když se vám takový tele někde vyválí komplet v bahně, tak i s tím je nutno počítat, jak se to dá potom v praxi v bytě pořešit.
Psa strčit do vany??...Jasně proč ne, ale počítat s tím, že se cestou do koupelny oklepe a třeba několikrát, zasviní všechno kolem sebe plus koupelnu a když vám uschne a je krásně čistej, tak tradá oblíkat a zase na prochajdu do toho marastu.
Ono to není každý den o tom, že se nám náš úžasný a poslušný pejsek prohání po zelené louce, kde kvetou žluté pampelišky.
O nějakých vybuchujících polštářích, odpadkových koších, co se sami vysypou a roztahaj po celé kuchyni, špinavých zdech, které se schválně otírají o psa a bot, co se stihli za naší nepřítomnosti rozkousat a tak dále a tak dále ani nemluvě.
Prostě i když psu nabídnete dostatečné vyžití, tak než ho vychováte k obrazu svému, než se trochu zklidní, tak to prostě chvíli trvá.
Takže labík v bytě?? Proč ne. Ale musím vědět, proč toho labíka chci a nejen...hele tenhle pes se mi líbí, toho si pořídím a kámoška má šestiletou čubinu stejného plemene a je to zlatíčko.
Na základě toho může přijít brzo rozčarování.....tááákže nejdřív hóódně přemýšlet, zajímat se o dané plemeno a pak možná pořídit.
Amen. A proto jakožto chovatel labíků skoro každýmu labíka rozmlouvám
Btw včera jsem byla s 20měsíčí fenou na honu - sněhu po krk,celodenní hon, velmi obtížné dohledávky, makačka jak blázen. Přijeli jsme v šest hodin, dostali nažrat, pak se šli ještě prolítat na zahradu. Ve třičtvrtě na sedm čuba padla, a já měla radost, že je konečně krapet unavená. V půl deváté vstala,protáhla se a přinesla hračku. Jdem něco dělat?
Dovolím si vstoupit do diskuse. Nejprve k hovawartovi. Ačkoli znám lidi co je v bytě mají, jsem silně proti. Je to moloss, vyšlechtěn na ochranu pána a jeho majetku. Ačkoli naše feny smějí kamkoli do baráku a využívaly toho, tak část jejich dne tvoří monitoring okolí a to velmi pečlivý. Dále plemeno je určeno pro celoroční pobyt venku, proto třeba současná fena nás krátce navštíví v kuchyni, ale pak leží na chodbě kde je tak 7 C na zádech, břicho holé, na dlaždicích, vedle deky.
Jsem původem z Prahy, mám byt na sídlišti, proto vím, jak velcí psi tipu hovawart, tibetská doga, čuvač a pod. byli vláčeni na šňůře, hlavně pak jejich srst byla strašné kvality.
Nejsem zastáncem velkých psů v bytě. Měla jsem v Praze kříženku z útulku, 30 kg, ačkoli to byla závislačka, vím, jak byla šťastná, když jsme jeli na pár dnů na statek.
A to jsem bydlela na konci sídliště, 3 minuty od louky, po které jsem do 15 minut byla v Prokopském údolí.
A jasně, pokud má pes využití a člověk se mu věnuje, proč ne, ale vhodně zvolené plemeno.
A ačkoli od tématu, rozhodně si nemyslím, že by si měl pořizovat psa člověk žijící sám a chodící do práce. Nevím kolik lidí je ochotno stávat tak, že bude ráno se psem hodinu venku, když dělá od půl osmé a má skoro hodinu do práce. Možná v létě. To samé odpoledne. Přijdu v pět, utahaná, venku tma a hnusně, to svádí to trochu flákat. Nadto, potmě kde temperamentbího mladého psa vyběhat a neztratit?
Taky, kdo neměl 10 let štěně, dost zapomněl, kdo neměl štěně vůbec, tak si to nedovede představit. Poslední co to je, tak kuličky k pomazlení.

Já se omlouvám...ale nedá mi to...jako ideálního velkého psa do bytu, když nepočítám chrty, vidím německou dogu.
Ony jsou to samozřejmě jako puboši taky takový trochu telátka nevycválaný, ale vychovaná německá doga je prostě poklad. Škoda jen, že nežijí tak dlouho.
Edit: a než labíka, tak bych si raději pořídila dlouhosrstou kólii.
napsal(a):
Já se omlouvám...ale nedá mi to...jako ideálního velkého psa do bytu, když nepočítám chrty, vidím německou dogu.
Ony jsou to samozřejmě jako puboši taky takový trochu telátka nevycválaný, ale vychovaná německá doga je prostě poklad. Škoda jen, že nežijí tak dlouho.
Zažila jsem jednu dogu ve stáji, milionový pes, až na ty slinty. Když to vypadalo, že zaklepe hlavou, zdrhali jsme všichni 10m daleko. Možná to byla výjimka, ale po téhle zkušenosti si fakt dogu v bytě neumím představit.

Caty
napsal(a):
Zažila jsem jednu dogu ve stáji, milionový pes, až na ty slinty. Když to vypadalo, že zaklepe hlavou, zdrhali jsme všichni 10m daleko. Možná to byla výjimka, ale po téhle zkušenosti si fakt dogu v bytě neumím představit.
No tak jasně, ty slintance můžou být pro někoho na překážku.
juhaj
napsal(a):
Dovolím si vstoupit do diskuse. Nejprve k hovawartovi. Ačkoli znám lidi co je v bytě mají, jsem silně proti. Je to moloss, vyšlechtěn na ochranu pána a jeho majetku. Ačkoli naše feny smějí kamkoli do baráku a využívaly toho, tak část jejich dne tvoří monitoring okolí a to velmi pečlivý. Dále plemeno je určeno pro celoroční pobyt venku, proto třeba současná fena nás krátce navštíví v kuchyni, ale pak leží na chodbě kde je tak 7 C na zádech, břicho holé, na dlaždicích, vedle deky.
Jsem původem z Prahy, mám byt na sídlišti, proto vím, jak velcí psi tipu hovawart, tibetská doga, čuvač a pod. byli vláčeni na šňůře, hlavně pak jejich srst byla strašné kvality.
Nejsem zastáncem velkých psů v bytě. Měla jsem v Praze kříženku z útulku, 30 kg, ačkoli to byla závislačka, vím, jak byla šťastná, když jsme jeli na pár dnů na statek.
A to jsem bydlela na konci sídliště, 3 minuty od louky, po které jsem do 15 minut byla v Prokopském údolí.
A jasně, pokud má pes využití a člověk se mu věnuje, proč ne, ale vhodně zvolené plemeno.
A ačkoli od tématu, rozhodně si nemyslím, že by si měl pořizovat psa člověk žijící sám a chodící do práce. Nevím kolik lidí je ochotno stávat tak, že bude ráno se psem hodinu venku, když dělá od půl osmé a má skoro hodinu do práce. Možná v létě. To samé odpoledne. Přijdu v pět, utahaná, venku tma a hnusně, to svádí to trochu flákat. Nadto, potmě kde temperamentbího mladého psa vyběhat a neztratit?
Taky, kdo neměl 10 let štěně, dost zapomněl, kdo neměl štěně vůbec, tak si to nedovede představit. Poslední co to je, tak kuličky k pomazlení.
Ono na tu zimu a tmu je paradoxně lepší pes ve městě. Dokud jsme bydleli v Praze, bylo vše tak osvětlené, že mi bylo vlastně jedno, kdy se psem chodím. Na vesnici s lesem za barákem se odpolední venčení proměnilo v hon o světlo, abychom ten les dali aspoň za šera a večer jsme za tu hodinu, co jsem byla zvyklá chodit, obešli všechny osvětlené uličky naší vesnice 2x, do lesa se mi po desáté moc nechtělo, jak kvůli myslivcúm, tak kvůli prasatům a hledat psa s čelovkou taky nic moc.

chicht - zrovna jsem si říkala, že vlastně doga je skoro dokonalá odpověď na zadání... a vy jste mě už tady předeběhly
Ale doga není velké plemeno - to je obr...
Výhoda v bytě - po většinu času je to kliďas, děti miluje, zvládne dlouhý výlet do hor, lítání v parku i celodenní chrápání na gauči, je čistotná, většinou zcela neagresivní na psy a jinou zvířecí havěť, prostě obr nad věcí, který se jen tak z klidu a pohody vybudit nedá.
ALE má řadu NEVÝHOD: je krátkověká (průměr 6 let!), je drahá (hlavně než vyroste se nic ošidit nedá), chlupy jsou všude, flusy a voda z misky taky. A klidná a odpočívající dekorace v bytě bývá často... ale taky jako štěník umí každý večer řádit jak tank (ale zase do bytu nejdou natahat celé lekníny i s bahnem z rybníčku - jako do obýváku v domku ), když si hraje, tak se houpou lustry, dusá jak stádo koní...
A pozor - pokud do bytu vedou schody bez výtahu, tak může být problém každá zdravotní obtíž... neb fenky vážily vždy před 60 kilo, jeden pes 75 a ten současný 80 kilíček. A to se nosit (ani krátkodobě) nedá...
Caty
napsal(a):
Ono na tu zimu a tmu je paradoxně lepší pes ve městě. Dokud jsme bydleli v Praze, bylo vše tak osvětlené, že mi bylo vlastně jedno, kdy se psem chodím. Na vesnici s lesem za barákem se odpolední venčení proměnilo v hon o světlo, abychom ten les dali aspoň za šera a večer jsme za tu hodinu, co jsem byla zvyklá chodit, obešli všechny osvětlené uličky naší vesnice 2x, do lesa se mi po desáté moc nechtělo, jak kvůli myslivcúm, tak kvůli prasatům a hledat psa s čelovkou taky nic moc.
To ano, ale já to myslela tak, že přeci jenom, když jsem po páté dojela z práce tak jsem mohla házet na zahradě aport a pak obejít na vodítku vesnici, ale třeba pustit současnou fenu potmě z vodítka někde na poli, to bych si nelajsla, zvláš v její pubertě.

ale zase do bytu nejdou natahat celé lekníny i s bahnem z rybníčku - jako do obýváku v domku
...tak teď jsem se nasmála
Ještěže nemám rybníček...proti tomu je křoví s kořenovým balem v obýváku úplná pohodička

juhaj
napsal(a):
To ano, ale já to myslela tak, že přeci jenom, když jsem po páté dojela z práce tak jsem mohla házet na zahradě aport a pak obejít na vodítku vesnici, ale třeba pustit současnou fenu potmě z vodítka někde na poli, to bych si nelajsla, zvláš v její pubertě.
Na pole potmě nechodím, protože výskyt divokých prasat potvrzen nejen dle rozrytých velkých ploch, ale také foneticky...chrochtání v křoví blízko u cesty...z toho důvodu potmě bojim bojim.
A když nechci chodit mezi barákama, tak psy do auta a tradá do městského parku
napsal(a):
Na pole potmě nechodím, protože výskyt divokých prasat potvrzen nejen dle rozrytých velkých ploch, ale také foneticky...chrochtání v křoví blízko u cesty...z toho důvodu potmě bojim bojim.
A když nechci chodit mezi barákama, tak psy do auta a tradá do městského parku
Tak naše vesnice jde docela dobře obejít pěšinami bez nebezpečí setkání s divočákem. Mě šlo o to, že fena se na vodítku neunaví, tak aport a zahrada to v zimě jistila.
ZinaO5

XXX.XXX.40.63
Určitě se dá vybrat konkrétní štěně s klidnou povahou. Běžně se cvičí i jako asistenční psi. Mě právě klidnější povaha vyhovuje. Pes je tedy venku vždy přiměřeně aktivní, ale doma absolutní pohodar, co se rozvalí a leží. To že potřebují vyžití a zaměstnat je jasné. Ale i ve městě to není pro aktivního člověka problém. Já osobně bych počkala až bude z čeho vybírat a v této divné době psa nekupovala.

napsal(a):
ale zase do bytu nejdou natahat celé lekníny i s bahnem z rybníčku - jako do obýváku v domku
...tak teď jsem se nasmála
Ještěže nemám rybníček...proti tomu je křoví s kořenovým balem v obýváku úplná pohodička
co je na tom k smíchu Politovat byste mě měla Náhodou - zlatý 100% vlněný klasický koberec - otřu, vyčistím, po uschnutí přeluxuju... a i to bahno vysmrádlo beze zbytku. Holt první vodomilná doguše, a rybníčky byly jeho vášeň. Kosatce, lekníny, vodní traviny... všechny se přemísťovaly prostorem. Je to plevel... nakonec květena ten rozverný první rok přežila.
On měl dar pro vodní smrádky - jako prťavec vletěl na zcela brčálově zelený rybníček bahňáček a jal se v tom plavat... Nebyli jsme ve střehu - neb všichni tři jeho předchůdci by do takového fujtajblu nikdy ani drápek nesmočili... Smrděl štěník, smrdělo auto, smrděli jsme všichni... naštěstí jemu ani vana nevadí - byť již na zahradě muselo dojít k předmytí...
Ale třeba zase odpadkový koš mu nikdy nic neříkal a i když dosáhne všude (pro představu - kohoutek má přes 10 centimetrů nad deskou jídelního stolu!) , tak nikdy nekramařil, nekradl, neškodil... A jeho předchůdci taky ne (když pominu období hryzací - do toho půlroku)

napsal(a):
co je na tom k smíchu Politovat byste mě měla Náhodou - zlatý 100% vlněný klasický koberec - otřu, vyčistím, po uschnutí přeluxuju... a i to bahno vysmrádlo beze zbytku. Holt první vodomilná doguše, a rybníčky byly jeho vášeň. Kosatce, lekníny, vodní traviny... všechny se přemísťovaly prostorem. Je to plevel... nakonec květena ten rozverný první rok přežila.
On měl dar pro vodní smrádky - jako prťavec vletěl na zcela brčálově zelený rybníček bahňáček a jal se v tom plavat... Nebyli jsme ve střehu - neb všichni tři jeho předchůdci by do takového fujtajblu nikdy ani drápek nesmočili... Smrděl štěník, smrdělo auto, smrděli jsme všichni... naštěstí jemu ani vana nevadí - byť již na zahradě muselo dojít k předmytí...
Ale třeba zase odpadkový koš mu nikdy nic neříkal a i když dosáhne všude (pro představu - kohoutek má přes 10 centimetrů nad deskou jídelního stolu!) , tak nikdy nekramařil, nekradl, neškodil... A jeho předchůdci taky ne (když pominu období hryzací - do toho půlroku)
No to máte pravdu, mě se to směje...neboť nemám ten rybníček...a protože moje pastevecká holka "jenom" vyškubala na zahradě, co vyškubat šlo a na co jí síly stačily...na co ne, tak to si vypomohla hrabáním a všechny tyto rostliny mi vždycky do toho obýváku dotáhla, tak jsem fakt ráda, že lektníny nepěstujeme. Ty bych tam totiž na tutáč měla taky.
I když ono to kolikrát bylo po dešti, takže kořenový bal s hlínou byl mokrý, navíc to částečně opadávalo cestou do obýváku a jako bonus místo bílého psa černý prase
Edit: uklidňuje mě jen to, že už se snad u nás nic vyrvat nedá a nic nového sázet nebudu
Běžně se cvičí i jako asistenční psi
Jasný a víte kolik jich bývá vyřazeno z výcviku právě kvůli velkému temperamentu? A to se přitom bavíme o psech,kteří už s ohledem na budoucí poslání, byli vybíráni jako klidnější štěňata po klidných rodičích (často organizace má jejich rodiče v držení)

vetřelec
napsal(a):
Retriever bez intenzivního aportu strádá a hnije.
Aportem je míněna veškerá činnost spojená s přinášením lovené pernaté zvěře, ke které byli retrieveři vyšlechtěni. Nejedná se jen o fyzické nesení zvěře samo o sobě, ale také o vylišení zdravého a pronásledování postřeleného kusu. Jde o celodenní vyčerpávající pohyb v terénu- podlézání, přeskakování, běh a plavání s aportem i bez něj. Dále o samostatné určení místa dopadu zrakem, ale i psovodem navigované dohledání, práce s pachovým tunelem, či systematické slídění a nadhánění. To vše ve velmi rušivém prostředí.
Doporučuji dalmatina.
V čem je dalmatin lepší než retrívr nebo labrador? Je to taky lovecké plemeno. A trpí na hluchotu a močové kameny.
napsal(a):
V čem je dalmatin lepší než retrívr nebo labrador? Je to taky lovecké plemeno. A trpí na hluchotu a močové kameny.
Dalmatin není lovecké plemeno. Je to kočárový, společenský pes a podle toho vypadají jeho pudy. Dalmatin je mezi lovecká plemena vyjímečně a novodobě řazen vybranými autory, avšak nepřísluší mu žádná lovecká specializace, a nemůže se pochlubit ani jedinou loveckou adaptací. BAER test (na hluchotu) se dá udělat u šťěňat ještě před odběrem. Dalmatin se podle mého názoru hodí do uvedených podmínek a uvedené podmínky jsou pro něj vhodné.
(Rozeznáváme 6 plemen retrieverů, labradorský je jedním z nich. Takže Vaše otázka zní dosti přihlouple.)
vetřelec
napsal(a):
Dalmatin není lovecké plemeno. Je to kočárový, společenský pes a podle toho vypadají jeho pudy. Dalmatin je mezi lovecká plemena vyjímečně a novodobě řazen vybranými autory, avšak nepřísluší mu žádná lovecká specializace, a nemůže se pochlubit ani jedinou loveckou adaptací. BAER test (na hluchotu) se dá udělat u šťěňat ještě před odběrem. Dalmatin se podle mého názoru hodí do uvedených podmínek a uvedené podmínky jsou pro něj vhodné.
(Rozeznáváme 6 plemen retrieverů, labradorský je jedním z nich. Takže Vaše otázka zní dosti přihlouple.)
Souhlasím. Dalmatina měla kolegyně z práce a měla ho denně s sebou. takže jsem ho znala od štěněte.Byl úžasný, chytrý, ochotný a lovecký pud jsme nezaznamenali. To že pes prožene vránu, to není ještě lovecký pud.Mají ho sousedé na chatě a chodí s ním volně po lese a nikdy jsem neviděla, že by se za něčím pustil.Byly pokusy použít ho jako psa loveckého, ale bez valných úspěchů,myslivci by ho takto nikdy nepoužili.Nemá ty správné manýry.
Se zdravím nevím jak teď na tom jsou, ale to dnes všechna plemena, je skoro zázrak padnout na psa bez zdravotních problémů.
Ještě mně napadá boxer, krátkosrstá kolie, pinč, ale v té kategorii těžko hledat klidné plemeno. Labradorů znám dost, ale mám dojem, že ti " městští", časem nějak zvadnou, zpohodlní. Co bulmastif? Je větší, ale možná klidnější.Kdysi známý chovatel dog tvrdil, že není lepší plemeno do bytu...tak další možnost..

lupus4
napsal(a):
vy se tu dohadujete a zadavatelce je to už asi fuk
údržba labíka co se vyválí v každej louži x greye co se jí vyhne a nazasviní si ani podvozek je nesrovnatelná tj. 3/4psa x 4 packy
já do greye už nešel jen kvůli 3.patru bez výtahu (viz Xerxová - manipulace s nošením)
A co vipet?

tero
napsal(a):
Souhlasím. Dalmatina měla kolegyně z práce a měla ho denně s sebou. takže jsem ho znala od štěněte.Byl úžasný, chytrý, ochotný a lovecký pud jsme nezaznamenali. To že pes prožene vránu, to není ještě lovecký pud.Mají ho sousedé na chatě a chodí s ním volně po lese a nikdy jsem neviděla, že by se za něčím pustil.Byly pokusy použít ho jako psa loveckého, ale bez valných úspěchů,myslivci by ho takto nikdy nepoužili.Nemá ty správné manýry.
Se zdravím nevím jak teď na tom jsou, ale to dnes všechna plemena, je skoro zázrak padnout na psa bez zdravotních problémů.
Ještě mně napadá boxer, krátkosrstá kolie, pinč, ale v té kategorii těžko hledat klidné plemeno. Labradorů znám dost, ale mám dojem, že ti " městští", časem nějak zvadnou, zpohodlní. Co bulmastif? Je větší, ale možná klidnější.Kdysi známý chovatel dog tvrdil, že není lepší plemeno do bytu...tak další možnost..
No a já jsem zase znala dalmatina, který majitelům utíkal a ti by si už dalšího nepořídili. Otázka, který z nich byl typičtějším zástupcem plemene. Bulmastif - totéž co u dog - slinty a krátký život.

lupus4
napsal(a):
na mě moc křehký a v útulcích nebývají ...to ACD je jiný kafe
To byla reakce na toho greyhounda, že vipet je menší a tudíž lehčí.

Přiznám se, že doporučovat chrta někomu, kdo touží po labradorovi, mi připadá mimo. A tím nenarážím primárně na exteriér, ale zejména na rozdíly charakteru, povah.
A k tomu dalmatinovi - neřekla bych, že by byl oproti labradorovi výrazně klidnější. Jsou to temperamentní psi, někdy i dost tvrdohlaví, a i když mají atletičtější postavu, malé děti dokáží převálcovat rovněž. Nebo mě alespoň jeden v dětství válcoval pravidelně. Oproti ohařům, flatům a chrtům (nedoporučuji zadavatelce, jen srovnávám) nulová empatie. Což asi dává smysl - u kočárů museli jednat sami za sebe.
Přiznám se, že doporučovat chrta někomu, kdo touží po labradorovi, mi připadá mimo.
přečtěte si zadání, pani se sice zmínilab o labíkovi (a mám dojem, že jen proto,že to jen jedno z mála plemen, co zná), ale následně nabizené "aktivity" jsou naprosto nevyhovující...
takže zase jste kapánek mimo asi vy
a grey , když si 2x týdně zakrouží např ve výběhu pro psy, tak pak 1/2 hod v parku 3x denně mu úplně postačí...
pro kometu - chtěl jsem pomoc alespoň 1 útulkovýmu a vipeti se tam fakt nevyskytují

Paní psala, že jejím favoritem je labrador, a že další aktivity přizpůsobí potřebám plemene...

lupus4
napsal(a):
Přiznám se, že doporučovat chrta někomu, kdo touží po labradorovi, mi připadá mimo.
přečtěte si zadání, pani se sice zmínilab o labíkovi (a mám dojem, že jen proto,že to jen jedno z mála plemen, co zná), ale následně nabizené "aktivity" jsou naprosto nevyhovující...
takže zase jste kapánek mimo asi vy
a grey , když si 2x týdně zakrouží např ve výběhu pro psy, tak pak 1/2 hod v parku 3x denně mu úplně postačí...
pro kometu - chtěl jsem pomoc alespoň 1 útulkovýmu a vipeti se tam fakt nevyskytují
To jsem netušila.

napsal(a):
Paní psala, že jejím favoritem je labrador, a že další aktivity přizpůsobí potřebám plemene...
Třeba i ano. Většina přispěvatelů chtěla jenom upozornit na to, že mladý labrador je velmi akční, tak aby paní nebyla zaskočená.

napsal(a):
Třeba i ano. Většina přispěvatelů chtěla jenom upozornit na to, že mladý labrador je velmi akční, tak aby paní nebyla zaskočená.
Jó, s tím já souhlasím. Sama mám ohaře - vím, co to je mít temperamentního psa.

....poznatek z našeho sídlištního psiho hřiště.....všechna štěňata a puberťáci labroušů jsou jako malé tanky, radostně se hrnou ke všemu a ke všem, mazlení s mimi je také takový boj o udržení se na nohou a nepřijití o bryle ci kusy obleceni...pravda jedinou zabavu kterou znaji, je pravě to vypuštěni a nechani smečce psů na pospas...majitelé ostatnich psů se je časem snaži nehladit a nelkontaktovat, protože tyhle psi když se rozeběhnou tak jen tak nezabrzdi, navic v radosti jsou schopni skakat vsem az na hlavu....je mi jich vcelku lito, ještě jsem nezažila, že by se některý z jejich majitelů bavil o tom co vlastně maji za program, jak tu jejich energii vybit, jak jim zaměstnat hlavu....

napsal(a):
Jó, s tím já souhlasím. Sama mám ohaře - vím, co to je mít temperamentního psa.
A já s Vámi souhlasím. Tady nejde jen o aktivity, ale jsou to naprosto rozdílné povahy.
Na co já si budu pořizovat chrta, když se mi líbí střeštěnost stafforda, jeho cpaní se mezi všechny lidi a komentování i počasí? Chrt je víc kočka než pes. Paní si vybrala labrouška, protože to je milý pes, společenské sklony, dalo by se říct? Takový jako kamarád. Chrt je chrt. Pomuchlat chrta kdykoli? Jsou to úplně jiní psi.
Vybírám si povahu, vzhled a to, jestli se mi chce dělat třeba ten lovecký výcvik, nebo v dnešní době nějakou tu náhradu. Chrt vs. labroušek, no to nevím, palačinky vs. sejkory a to druhé já nerada.

Jsme na stejné vlně, Megí.

napsal(a):
A já s Vámi souhlasím. Tady nejde jen o aktivity, ale jsou to naprosto rozdílné povahy.
Na co já si budu pořizovat chrta, když se mi líbí střeštěnost stafforda, jeho cpaní se mezi všechny lidi a komentování i počasí? Chrt je víc kočka než pes. Paní si vybrala labrouška, protože to je milý pes, společenské sklony, dalo by se říct? Takový jako kamarád. Chrt je chrt. Pomuchlat chrta kdykoli? Jsou to úplně jiní psi.
Vybírám si povahu, vzhled a to, jestli se mi chce dělat třeba ten lovecký výcvik, nebo v dnešní době nějakou tu náhradu. Chrt vs. labroušek, no to nevím, palačinky vs. sejkory a to druhé já nerada.
Jasně. Byl to jenom nápad - že chrt potřebuje méně času na vybití energie než labrador.

No, spravedlivé je říct si, že zadavatelka psala, že mají hodně času. A kdo já jsem, abych to zpochybňovala? Jestli mají hodně času a jsou ochotní se doopravdy podřídit v nabídce aktivit potřebám plemen, tak v labradorovi nevidím problém. Ale to už je na zadavatelce, aby v tomto směru byla sama k sobě upřímná.

napsal(a):
Proč ne krátkosrstou? Budete byt vytápět na 16°? Nebp je to jen moje představa, že chlupaté kolii bude při 22 horko a utrpí srst na kvalitě ?
S dogou souhlasím. Chodil s námi dogák žijící v garsonce.
Greyhound je elitní dostihový chrt a vyžaduje elitní přístup, nemá-li být zanedbaný. Je to časově velmi náročné. Do podmínek jaké popisuje lupus, nelze snad doporučit ani ten vyřazený plemenný odpad.
Aport se velmi špatně nahrazuje alternativním způsobem. Na honech se nastřílí stovky a někdy i tisíce kusů zvěře při cca deseti psech. Je to hodně práce na jeden, nebo dva po sobě jdoucí dny. Týden co týden, nebo jednou za 14 dní. To není jen uplatnění zvířat, ale také kompetiční proces. Retrieveři to vyžadují i potřebují - naléhavě.
Greyhound je elitní dostihový chrt a vyžaduje elitní přístup, nemá-li být zanedbaný. Je to časově velmi náročné. Do podmínek jaké popisuje lupus, nelze snad doporučit ani ten vyřazený plemenný odpad.
véťo, ty si fakt vůl jak anděl...popřemýšlím kam uložit tvoje tělo
je vidět, že si pouhopouhý pomýlený "teoretik", bez špetky praxe, měl jsem i "ten odpad" co byl (ač vyhrál pár dostihů) po srážce a zranění určen k utracení...
jsou to tak úžasní psi a společníci , že kam se ně hrabeš, ba nebojím se napsat i s.e.r.e.š
je vidět, že o dostihovém průmyslu nemáš ani ponětí, "elitní přístup" je jen státem povolené zneužití a týrání zvířat
vetřelec
napsal(a):
Aport se velmi špatně nahrazuje alternativním způsobem. Na honech se nastřílí stovky a někdy i tisíce kusů zvěře při cca deseti psech. Je to hodně práce na jeden, nebo dva po sobě jdoucí dny. Týden co týden, nebo jednou za 14 dní. To není jen uplatnění zvířat, ale také kompetiční proces. Retrieveři to vyžadují i potřebují - naléhavě.
Greye posuzovat nehodlam, pac jim nerozumim, ale ten druhy odstavec si koment zaslouzi.
Aport se pomerne jednoduse nahrazuje kupodivu aportem. Muzete hazet "po loveckem zpusobu" zver urcenou k vycviku, po "weteckovem zpusobu" dummy, pripadne po "sidlistnim a rodinnem zpusobu" tenisaky nebo jine hracky.
Nevim kolik mate odjezdeno honu a na jakych bazantnicich/kacarnach/omsech. Na vetsine tech kam jezdim ja, je psu rozhodne vic nez deset, protoze vetsine vudcu na jejich psech dost zalezi a nehodlaji je strhat.
A dalsi takova jen malicka a nepodstatna pripominka - kachna divoka se lovi od 1.9. do 30.11. Baznati sice celorocne, ale jen v uznanych bazantnicich. A ani na tech se vazne nelovi celorocne, pac ta zver ma ve vysokych letnich teplotach tendence uletnout z vyradu i kdyz je mrtva :D
Takze realne vetsina retreveru, kteri hcodi po honech na kachny a bazanty makaji od zacatku zari do konce ledna, max. unora. A vetsina jejich majitelu jsou nemyslivci kteri chodi bezne do prace, na hony si skudli par dni dovolene a zbytek pokryvaji vikendy, pokud jsou dost rychli a urvou volne misto.
Takze naprosta vetsina retrieveru, jejichz panicci nejsou vlastnici bazantnice nebo nimrodi, makaji na honech cca 3x tydne po dobu cca pul roku (kdyz maji dost pozvanek a kliku) a zbytek roku plni funkci bezneho rodinneho psa, chodi po vyletech, behaji v parku, honi se za aportikama a obcas jedou na nejakou zkousku, kdyz neni panicek linej. Dle vaseho smysleni by tahle cast retrieveri populace musela kazdy rok nejpozdeji zacatkem dubna spachat sebevrazdu z nudy :)
arosek: Popsal jste příkladný management mimo sezónu. Pokud byste ale vynechal hony, vznikne parodie na zátěž a kompetici. Použil jsem slovo aport ve smyslu jak jsem jej definoval výše a upřesnil níže. To alternativním způsobem nasimulovat nejde. Vy se mnou souhlasíte! Ale máte také pravdu, že jsem se nevyjádřil zrovna nejobratněji. Budiž mi to prominuto za dobrý záměr.
Taky bych asi jako náhradu za labradora nebrala greye (ale jako podnět pro zadavatelku, proč ne) . Já myslím, že prostě jak toho, tak druhého musí člověk prostě fakt nadchnout. Já jsem ten labradoří typ a chrta bych nechtěla, nelíbí se mi, nesedí mi povaha, naopak miluju tu labradoří veselou, všemilující povahu. A vím, že hodně lidí nezvládá zas je. Určitě berte s PP, já mám bezpapiraka a do toho bych už nešla. Je to tank, miluje všechno a všechny, je nadšený z každé společné aktivity, není však samovychovací, jsou to docela tvrdé hlavičky a takový salamisti, ale dobře se motivují. K budoucím dětem jsou fajn, protoze už budou mít za sebou to období, že je převálcují. Pohybu i zaměstnání potřebuji dost a pak jsou to skvělý společníci. Bude mu 6 a zatím potřebuje aktivit furt hodně, ale zmoudřel! Teda myslím.

napsal(a):
Proč ne krátkosrstou? Budete byt vytápět na 16°? Nebp je to jen moje představa, že chlupaté kolii bude při 22 horko a utrpí srst na kvalitě ?
S dogou souhlasím. Chodil s námi dogák žijící v garsonce.
No mě přijdou kraťandy takový akčnější....samozřejmě každý doporučí asi psa tak trochu dle svého ražení a já jsem lenoch líná a z plemene, co vypadá na akčňáka, mi naskakuje husí kůže.
Aso mě to s tou dlouhosrstou kólií a teplem v bytě nenapadlo, protože znám jen tři kousky a všechny žijí v bytě v paneláku a majitelé tam rozhodně nemají zimu.
Prostě svůj k svému....jen člověk musí zjistit, co to SVŮj pro něj znamená

K těm koliím - ty americké jsou pěkné (alespoň na obrázku, v reálu se mi ještě nepoštěstilo), srst mají o něco méně bohatou oproti Lassie.
vetřelec
napsal(a):
arosek: Popsal jste příkladný management mimo sezónu. Pokud byste ale vynechal hony, vznikne parodie na zátěž a kompetici. Použil jsem slovo aport ve smyslu jak jsem jej definoval výše a upřesnil níže. To alternativním způsobem nasimulovat nejde. Vy se mnou souhlasíte! Ale máte také pravdu, že jsem se nevyjádřil zrovna nejobratněji. Budiž mi to prominuto za dobrý záměr.
Dobre, ja to zkusim s kratsima vetama, treba pochopite, ze s vama nesouhlasim az tak uplne :)
Je mrte retrieveru, kteri se v zivote nepotkaji se zveri jinak, nez s vytazenou z mrazaku a na zkouskach. Je mrte retrieveru, kteri se se zveri nepotkaji nikdy, ani na tech zkouskach. Je mrte retrieveru, kteri nikdy nepujdou na hon, zkousky, WT nebo trial.
Je mrte retrieveru, kteri se vesele honi v parku za balonkem, s detma po zahrade, chodi 2x denne na dlouhou prochajdu a k tomu jeste jednou nebo 2x na kratkou curaci. O vikendech na vylet, o prazdninach treba na cundr nebo na dovcu k mori, behat po plazi a honit racky. Je mrte retriveru kteri nejsou vedeni lovecky a presto proziji stastny a plnohodnotny zivot po boku sveho milovaneho panicka a jeho rodiny.
Ono na tomhle plemeni (vsech sesti, ale na GR, LR a FCR asi nejvic) je totiz uplne to nejlepsi ze vseho, ze budou delat cokoliv a s nadsenim, kdyz u toho bude jejich "buh" a kdyz to oba dva bude bavit.
A kdyz ten "buh" navic neni linej a ma rad pohyb, nemela bych jako chovatel ani zbla pochyb, zda do takove rodiny sverit svoje stene.
arosek: V tomto s Vámi nemohu souhlasit vůbec. Popsala jste teď život méněcenný a znehodnocený, nikoli plnohodnotný. To nejsou pracovní popudy, co popisujete v posledním odstavci, ani mimořádná adaptace vyraných plemen retrieverů, to není úplně to nejlepší ze všeho. To je jen prodejní strategie - za každou cenu.

arosek
napsal(a):
Dobre, ja to zkusim s kratsima vetama, treba pochopite, ze s vama nesouhlasim az tak uplne :)
Je mrte retrieveru, kteri se v zivote nepotkaji se zveri jinak, nez s vytazenou z mrazaku a na zkouskach. Je mrte retrieveru, kteri se se zveri nepotkaji nikdy, ani na tech zkouskach. Je mrte retrieveru, kteri nikdy nepujdou na hon, zkousky, WT nebo trial.
Je mrte retrieveru, kteri se vesele honi v parku za balonkem, s detma po zahrade, chodi 2x denne na dlouhou prochajdu a k tomu jeste jednou nebo 2x na kratkou curaci. O vikendech na vylet, o prazdninach treba na cundr nebo na dovcu k mori, behat po plazi a honit racky. Je mrte retriveru kteri nejsou vedeni lovecky a presto proziji stastny a plnohodnotny zivot po boku sveho milovaneho panicka a jeho rodiny.
Ono na tomhle plemeni (vsech sesti, ale na GR, LR a FCR asi nejvic) je totiz uplne to nejlepsi ze vseho, ze budou delat cokoliv a s nadsenim, kdyz u toho bude jejich "buh" a kdyz to oba dva bude bavit.
A kdyz ten "buh" navic neni linej a ma rad pohyb, nemela bych jako chovatel ani zbla pochyb, zda do takove rodiny sverit svoje stene.
My už víme, že s vetřelcem se nedá diskutovat. Tak jenom, abyste z toho nebyl(a) zbytečně rozhozený(á).
vetřelec
napsal(a):
arosek: V tomto s Vámi nemohu souhlasit vůbec. Popsala jste teď život méněcenný a znehodnocený, nikoli plnohodnotný. To nejsou pracovní popudy, co popisujete v posledním odstavci, ani mimořádná adaptace vyraných plemen retrieverů, to není úplně to nejlepší ze všeho. To je jen prodejní strategie - za každou cenu.
Jednoznacne. Ja jsme totiz vseobecne proflaknuty mnozitel, kteremu je sumak kam upichne stenda :D
Jen jediny dotaz, snad odpovite. Staci jedina veta, nemusi to byt elaborat ;)
Kolik jste v zivote mel/a a vychoval/a retrieveru?

Vložila bych se s dovolením do té retrívří diskuze. Měla jsem v paneláku psa ( je to dost let zpátky - bylo jich v panelácích o trochu míň než teď ), byl to šťastný pes, nebyl to retrívr, byl to střeďák, pes tak akorát pro 14. letého kluka. Na hlášky : "a určitě ho držíte chudáka v paneláku" jsem odpovídala :"když to tam vydrží mé dítě, vydrží to tam pes taky a držím ho tam přesně proto, aby to dítě bylo šťastnější".
A kdyby lidi věnovali aspoň tolik času přemýšlení o dětech, jako my věnujeme přemýšlení o psech, bylo by možná líp na světě. ( No to je věta jak z kazatelny :-)) )
orionka: A bylo to dítě šťastnější co do levelu, nebo častěji či déle šťastné?
arosek: Já netvrdím že je Vám to snad úplně jedno, tvrdím že jste si nastavila nízké požadavky, nejspíš proto že nevíte co se štěňaty. Kdo by se zvířaty pracoval a nepreferoval pracovní podmínky pro své odchovy? Jedině Vy. Jinak nechápu proč jste mě buzerovala těma kratšíma větama o zneužití pracovních psů pro společenské účely.

arosek
napsal(a):
Jednoznacne. Ja jsme totiz vseobecne proflaknuty mnozitel, kteremu je sumak kam upichne stenda :D
Jen jediny dotaz, snad odpovite. Staci jedina veta, nemusi to byt elaborat ;)
Kolik jste v zivote mel/a a vychoval/a retrieveru?
My jsme se ještě nedozvěděli, jestli měl a má vetřelec vůbec nějakého psa. Tak schválně, jestli odpoví vám.

Uzavřeme sázky? :-) 12 korun na to, že vetřelec je myslivec, cvičí (to zapírá ale a nazývá to ne přímo odborněji, ale hlavně jinak) psy i dalším lidem a má jezevčíky, ale chtěl by teriéry a Saluki.
napsal(a):
Uzavřeme sázky? :-) 12 korun na to, že vetřelec je myslivec, cvičí (to zapírá ale a nazývá to ne přímo odborněji, ale hlavně jinak) psy i dalším lidem a má jezevčíky, ale chtěl by teriéry a Saluki.
Ja budem stávkovat v eurách teda 😁A odpadavam z Vašej úvahy,sto bodov! 👌🏻

napsal(a):
Nešetla já jsem něco o nornících??
Vetrelec: Tak jeste kratsi :D
Kolik retrieveru jste kdy mel/a?
Kometa: Tak pokud uz tady frcej sazky, tak tipuju ze neodpovi. Ona vetsina jemu/ji podobnych jsou desne silni v kopirovani wikipedickych poucek, ale kdyz maji odpovedet na jednu konkretni otazku, sila se vytraci :D
Jen mam obavu ze kurz nebude prilis vysoky, takze stejne vyhraju houby :D
Megi-the-dog:15. Nemyslim ze je myslivec. Spis bych ho/ji radila do kategorie nemyslivec. Pripadne rejpal.

Já sázím, že psa nemá

A já myslím, že není potřeba z něj dělat takového debulla, zas tak daleko od pravdy není, jen to bere moc vědecky a já se přiznám, že prostě psa loveckého s velmi dobrým instinktem zabít předělávám na něco jiného. Na jednu stranu se stydím, jsem sobec, na druhou stranu - bez psa nemohu žít a jiný se mi zas tak moc nelíbí.
Budiž mi omluvou, že psa nepředělávám elektrikou, netvořím zákazy, snažím se psu rozumět, ale pořád to směřuji jinam, než byl původní záměr.
A to děláme, si myslím, téměř všichni. Jinak by nebylo možné tolik psů a na těch místech chovati.
A jestliže vetřelec psa má, dělá to samé, protože nemáme v civilizovaném světě dovoleno týrání.

napsal(a):
A já myslím, že není potřeba z něj dělat takového debulla, zas tak daleko od pravdy není, jen to bere moc vědecky a já se přiznám, že prostě psa loveckého s velmi dobrým instinktem zabít předělávám na něco jiného. Na jednu stranu se stydím, jsem sobec, na druhou stranu - bez psa nemohu žít a jiný se mi zas tak moc nelíbí.
Budiž mi omluvou, že psa nepředělávám elektrikou, netvořím zákazy, snažím se psu rozumět, ale pořád to směřuji jinam, než byl původní záměr.
A to děláme, si myslím, téměř všichni. Jinak by nebylo možné tolik psů a na těch místech chovati.
A jestliže vetřelec psa má, dělá to samé, protože nemáme v civilizovaném světě dovoleno týrání.
"A to děláme, si myslím, téměř všichni".
Tak třeba pekingský palácový psík - ten snad byl vyšlechtěn na ňuňání a nošení na rukou a důstojné polehávání na poduškách.....
Opravte mě, jestli se mýlím.

Pekinézové jsou protivní. Jestli je na to šlechtili, nevím. 😂

napsal(a):
Pekinézové jsou protivní. Jestli je na to šlechtili, nevím. 😂
Aha, tak to možná bude tím, že jim málokdo poskytne palác :-) Navyklý na palác a lidi ho dotáhnou do paneláku. Kdo by se nenaštval ! :-))

Tak pak musím hlasovat za toho středního knírače. Původně sice běhali za formanskými vozy, ale rádi se i svezli a na konci cesty si někde zalezli a spali.
A přesně tak to měli naši psi. Sice neběhali za vozem, ale s námi pěšky, rádi se svezli autem a doma se vyspali.
A protože byli zvyklí hlídat vůz a náklad, tak taky hlídali, všude, kde jsme batoh položili.

napsal(a):
"A to děláme, si myslím, téměř všichni".
Tak třeba pekingský palácový psík - ten snad byl vyšlechtěn na ňuňání a nošení na rukou a důstojné polehávání na poduškách.....
Opravte mě, jestli se mýlím.
Treba civava byla vyslechtena jen jako společník a nikdo po ni vlastne nic nechtel, ve smyslu nejakeho vycviku..

vetřelec
napsal(a):
Mýma rukama prošly téměř všechny skupiny plemen pracovních psů. Už jsem starý pán. Brzy zemřu, tak jsem se rozhodl přispět několika argumenty k chovu psů.
A nebyl jste hajný, jo? Jako mně jde o 12 korun.

napsal(a):
A nebyl jste hajný, jo? Jako mně jde o 12 korun.
Hajný a myslivec je rozdíl. Tak s těmi 12,-- nevím, nevím.

napsal(a):
Hajný a myslivec je rozdíl. Tak s těmi 12,-- nevím, nevím.
Hajný může být i myslivcem, ale chápu, hajný je takový ochránce, háječ lesa, stará se o vše.. Ale pamatuji si jako dítě, že se vždy říkalo - hajnej, nikdo neříkal - bacha myslivec :-)
vetřelec
napsal(a):
Mýma rukama prošly téměř všechny skupiny plemen pracovních psů. Už jsem starý pán. Brzy zemřu, tak jsem se rozhodl přispět několika argumenty k chovu psů.
Brzy zemřu ...kozlátkům vlk taky sliboval
véťo vyprávěj, který skupiny a kolik a co jsi s nimi všechno prováděl (ani nemusíš moc přehánět)
může z toho být pěkný seriál a my tady (kynologické nuly) si alespoň rozšíříme vzdělání a zůstane po tobě ( v nás) alespoň nějaká stopa ...
děkuji ti dopředu
Evka1285

XXX.XXX.59.88
Klidnější povahu vám nezaručí vůbec nic. Ani plemeno a ani to, jak se chová štěně jako malé u mámy. To jsou naivní představy, které jsem taky měla před pořízením prvního psa.
Pes je teritoriální smečková šelma. Druh byl domestikován po tisíce let za účelem práce. Každé plemeno potom bylo desítky, některé i stovky, let šlechtěno ke konkrétní práci. To je třeba si uvědomit a přizpůsobit tomu svůj život.
Sama mám ovčáka v pražském bytě, takže rozhodně neříkám kategoricky ne, ale je třeba nad tím opravdu hodně přemýšlet a brát vše zodpovědně. Naprostá většina psů, které potkávám jak v parku, tak u svých známých, nemá potřebné fyzické vybití, výcvik a ani mentální stimulaci. A podle toho se ti psi také chovají jak k lidem, tak k ostatním psům. Bohužel. Jestli teprve plánujete rodinu, rozhodně bych doporučila počkat, až budete mít trošku starší děti. Matky s kočárama mladého psa nedávají (velká čest výjimkám!!).
Co se týče zdejších komentářů ohledně srsti psa a teploty v bytě, je to samozřejmě nesmysl. Topit lze absolutně normálně bez jakékoliv fyzické újmy psa. Organismus se adaptuje, takže při pobytu venku pes samozřejmě nasrstí víc než v bytě, ale pes nijak netrpí ani jednou z variant. Že by byla srst méně kvalitní se říct taky nedá. To už bych tedy víc řešila horka v létě.
vetřelec
napsal(a):
Takze od pracaku, pres pastevce, ovcaky, lovecaky, az po male kabelace? Gratuluju :)
Ja asi radeji zustanu u jednoho, max. dvou plemen. Alespon tak nejak lip poznam a pochopim jejich mysleni a pocity:)
Ale ne, konec sarkasmu. Musim uprimne priznat ze me fascinuje vase naprosta kategorizace. Proste kazdy NO potrebuje makat na cvicaku, kazdy jagos se rve, kazdy retriver musi nutne aportovat. Nejak mi do toho nezapada napriklad jedna z mych holek, ktera cely zivot nad aporty ohrnovala nos a na milost je vzala teprve v pokrocilem veku dvanacti let. Nebo retriever, ktery proste nevlezl do vody (ne muj) ... tech jsem znala spoustu. Nebo jagoska, ktera nezrala kocky a na prasata byla (mirne receno) vlazna. Nebo Bernsky honic, ktery od stenete neutika za zveri, byt ho to nikdy nikdo neucil.
Jak do vasi definice zapadaji tito jedinci? Myslite ze jsou desne nestastni? A do jake tridy pak zaradit krizence? Napada me tolik casty mix NO a jezevcik - bude to nadseny hlidac, nebo nornik? A kdyz mu upru jedno nebo druhe, poskodim tim jeho dusicku?
Prosim poucte me. Ja sice uplne mlada nejsem, ale umirat snad jeste nehodlam. A kdyby nahodou, nerada bych umrela nepoucena :)
Nejak mi do toho nezapada napriklad jedna z mych holek, ktera cely zivot nad aporty ohrnovala nos a na milost je vzala teprve v pokrocilem veku dvanacti let. Nebo retriever, ktery proste nevlezl do vody (ne muj) ... tech jsem znala spoustu. Nebo jagoska, ktera nezrala kocky a na prasata byla (mirne receno) vlazna. Nebo Bernsky honic, ktery od stenete neutika za zveri, byt ho to nikdy nikdo neucil.
tak to se musím Véti zastat, uvedla jste přesně příklady - výsledky žalostně vedených chovů toho kterého plemene, které bylo vyšlechtěno pro konkrétní práci a mělo by mít pro ni vrozené vlohy , a mnohdy už právě nemá - na což véťa zcela oprávněně upozorňuje...(byť svérázným, pro mnohé nesrozumitelným jazykem)
ve zkratce např. poštovní holub, který netrefí domů už není PH i když tak třeba vypadá
PS. to, že pro mnoho plemen už není "co na práci" na tom nic nemění...

Ale i v pracovním chovu se sem tam vyskytne povahově netypický jedinec. Znám borderterierku, lovecky vedená, skoro každý den v lese, nornické zkoušky a s kočkou žere z jedné misky.
Jiné chovné hladké foxterierky ( t.j. s loveckými zkouškami ) a dělá se s nimi canisterapie - dokáží se neuvěřitelně zklidnit.
Rotvailer, který dělal obrany i záchranařinu - ten nebyl povahově podivný, ten byl vycepovaný, i když to, že nikdy na záchranařině nenapadl, to musel mít v sobě.
Ale stejně - když mě našel v lese, funěl mi kolem hlavy a pak usedl a začal štěkat - dobře mi nebylo :-))
napsal(a):
Hajný může být i myslivcem, ale chápu, hajný je takový ochránce, háječ lesa, stará se o vše.. Ale pamatuji si jako dítě, že se vždy říkalo - hajnej, nikdo neříkal - bacha myslivec :-)
Hajný je zaměstnanec, buď státních, nebo soukromých lesů ( dřív u knížepána, třeba Robátko), myslivec je zájmová činnost, koníček, s právy a povinostmi. Právě nebezpeční jsou myslivci, hajní bývají rozumní. Omluva za vsuvku, já musela, bývalý švagr je hajný ( nebo tedy už fořt, vedoucí polesí, spadají pod něj hajní).

juhaj
napsal(a):
Hajný je zaměstnanec, buď státních, nebo soukromých lesů ( dřív u knížepána, třeba Robátko), myslivec je zájmová činnost, koníček, s právy a povinostmi. Právě nebezpeční jsou myslivci, hajní bývají rozumní. Omluva za vsuvku, já musela, bývalý švagr je hajný ( nebo tedy už fořt, vedoucí polesí, spadají pod něj hajní).
Dyť jo, já ho chtěla povýšit, ale stejně se se mnou nebaví.
(ničím totiž bojové psy) :-)
napsal(a):
Ale i v pracovním chovu se sem tam vyskytne povahově netypický jedinec. Znám borderterierku, lovecky vedená, skoro každý den v lese, nornické zkoušky a s kočkou žere z jedné misky.
Jiné chovné hladké foxterierky ( t.j. s loveckými zkouškami ) a dělá se s nimi canisterapie - dokáží se neuvěřitelně zklidnit.
Rotvailer, který dělal obrany i záchranařinu - ten nebyl povahově podivný, ten byl vycepovaný, i když to, že nikdy na záchranařině nenapadl, to musel mít v sobě.
Ale stejně - když mě našel v lese, funěl mi kolem hlavy a pak usedl a začal štěkat - dobře mi nebylo :-))
Tak na tom,že i ostrý lovecký pes může dělat canisku, nebo že toleruje domácí kočku,není až tak nic divného. To nemá nic společného s vlohami a netypičností povahy. Stejně tak rotvík - obrany předpokládám sportovka,takže sranda, a vedle toho záchranařina. Za to retrívr, co neaportuje nebo nevleze do vody, teriér,co v sobě nemá ostrost nebo NO, co se nechá ukrást, to je diametrálně něco jiného
janaa
napsal(a):
Tak na tom,že i ostrý lovecký pes může dělat canisku, nebo že toleruje domácí kočku,není až tak nic divného. To nemá nic společného s vlohami a netypičností povahy. Stejně tak rotvík - obrany předpokládám sportovka,takže sranda, a vedle toho záchranařina. Za to retrívr, co neaportuje nebo nevleze do vody, teriér,co v sobě nemá ostrost nebo NO, co se nechá ukrást, to je diametrálně něco jiného
plus teda i reakce pro Lupus.
Asi jsem to blbe vysvetlila, posledni dobou se mi to stava :)
Ta konkretni fena GR o ktere mluvim byla po rodicich, kteri pracovni vlohy meli. Nekolik jejich sourozencu normalne pracovalo v praxi, jini byli rodinnymi psy. Ona sama zkousky slozila a splnila vsechny podminky chovnosti, ale prvnich per let byla ta prace vynucena. Nebavilo ji to, radsi si delala sve. I to byl jeden z duvodu, proc jsme na ni nikdy nechovala. Bavit ji to zaclo jak rikam az po dvanactem roce, pak byla ale zas hodne poctivy lovec ... mozna proste mela jen dlouhe vedeni, mozna byla proste sva. Nevim.
Jedine co se tim vsim snazim rict je, ze i kdyz budu mit dva rodice Ing., CSc., JUDr., MUDr., PUDr., a jinej Dr. neznamena to, ze jejich dite bude mit stejne studijni predpoklady a dosahne na stejne tituly.
arosek
napsal(a):
plus teda i reakce pro Lupus.
Asi jsem to blbe vysvetlila, posledni dobou se mi to stava :)
Ta konkretni fena GR o ktere mluvim byla po rodicich, kteri pracovni vlohy meli. Nekolik jejich sourozencu normalne pracovalo v praxi, jini byli rodinnymi psy. Ona sama zkousky slozila a splnila vsechny podminky chovnosti, ale prvnich per let byla ta prace vynucena. Nebavilo ji to, radsi si delala sve. I to byl jeden z duvodu, proc jsme na ni nikdy nechovala. Bavit ji to zaclo jak rikam az po dvanactem roce, pak byla ale zas hodne poctivy lovec ... mozna proste mela jen dlouhe vedeni, mozna byla proste sva. Nevim.
Jedine co se tim vsim snazim rict je, ze i kdyz budu mit dva rodice Ing., CSc., JUDr., MUDr., PUDr., a jinej Dr. neznamena to, ze jejich dite bude mit stejne studijni predpoklady a dosahne na stejne tituly.
Jasný, ale taky proto jsi na ní nechovala,což by měl udělat každý soudný chovatel loveckého plemene, což se bohužel v praxi ale vůbec neděje
tak to je jasný a pokud jim při plození potomků nebude extra moc, tak se dá předpokládat, že propad IQ nebude katastrofa, tím se ale nevylučuje, že po "lidské stránce" můžou být klidně úplná hovada
PS. předpoklad slušného výsledku ovšem neplatí pro spojení jedinců RSDr. jakéhokoli věku
(poznámka pro nepamětníky Rozhodnutím Strany Doktor)
arosek
napsal(a):
Takze od pracaku, pres pastevce, ovcaky, lovecaky, az po male kabelace? Gratuluju :)
Ja asi radeji zustanu u jednoho, max. dvou plemen. Alespon tak nejak lip poznam a pochopim jejich mysleni a pocity:)
Ale ne, konec sarkasmu. Musim uprimne priznat ze me fascinuje vase naprosta kategorizace. Proste kazdy NO potrebuje makat na cvicaku, kazdy jagos se rve, kazdy retriver musi nutne aportovat. Nejak mi do toho nezapada napriklad jedna z mych holek, ktera cely zivot nad aporty ohrnovala nos a na milost je vzala teprve v pokrocilem veku dvanacti let. Nebo retriever, ktery proste nevlezl do vody (ne muj) ... tech jsem znala spoustu. Nebo jagoska, ktera nezrala kocky a na prasata byla (mirne receno) vlazna. Nebo Bernsky honic, ktery od stenete neutika za zveri, byt ho to nikdy nikdo neucil.
Jak do vasi definice zapadaji tito jedinci? Myslite ze jsou desne nestastni? A do jake tridy pak zaradit krizence? Napada me tolik casty mix NO a jezevcik - bude to nadseny hlidac, nebo nornik? A kdyz mu upru jedno nebo druhe, poskodim tim jeho dusicku?
Prosim poucte me. Ja sice uplne mlada nejsem, ale umirat snad jeste nehodlam. A kdyby nahodou, nerada bych umrela nepoucena :)
Existují různě podmíněné odchylky od normálu. Některá zvířata prostě neexprivují samovolně a mohou to být zvířata elitní. Ať už se ale jedná o zvířata nevychovaná, nebo geneticky indisponovaná, nejsou snad přímo nešťastná, ale nejsou ani zdaleka tak spokojená jako zvířata vášnivá a dobrá.
Level kvantitativní vlastnosti je vrozen zpravidla jako průměr. Vlastnosti které nejsou pod selekčním tlakem zůstávají v panmiktické populaci na průměrné úrovni. Vybraní kříženci jsou tedy ve vybraných vlastnostech liniově podprůměrní, respektive křížově nadprůměrní.
Myslím že zanedbáváte velmi podstatný fakt, totiž že reprodukční úspěch má pro zvíře zásadní význam!!! To že si zvíře tento význam plně neuvědomuje, neznamená že to pro něj není plně podstatné.

vetřelec
napsal(a):
Existují různě podmíněné odchylky od normálu. Některá zvířata prostě neexprivují samovolně a mohou to být zvířata elitní. Ať už se ale jedná o zvířata nevychovaná, nebo geneticky indisponovaná, nejsou snad přímo nešťastná, ale nejsou ani zdaleka tak spokojená jako zvířata vášnivá a dobrá.
Level kvantitativní vlastnosti je vrozen zpravidla jako průměr. Vlastnosti které nejsou pod selekčním tlakem zůstávají v panmiktické populaci na průměrné úrovni. Vybraní kříženci jsou tedy ve vybraných vlastnostech liniově podprůměrní, respektive křížově nadprůměrní.
Myslím že zanedbáváte velmi podstatný fakt, totiž že reprodukční úspěch má pro zvíře zásadní význam!!! To že si zvíře tento význam plně neuvědomuje, neznamená že to pro něj není plně podstatné.
A česky?

napsal(a):
A česky?
Zvire, splnujici ucel panem mu dany, nepotrebuje ku svemu zivotu jiz nic jineho, dle logiky vyse zmineneho uzivatele tvrdych drog..

lupus4
napsal(a):
zkuste genetiku populací
Z genetiky jsem měla za 1, neb mě bavila a měli jsme dobrého profesora. (nepopírám, že jsem za 30 let hodně zapomněla). Mně šlo o to, že taková odpověď je pro průměrného návštěvníka ifauny jaksi k ničemu.
arosek
napsal(a):
(Na základě požadavku parafrázuji předchozí odpověď)
Chyba může být tak v ontogenetickém vývoji, jako v genetickém založení. Občas je potřeba i špičková zvířata do výkonu cíleným výchovným procesem zavést. Vášnivá zvířata byla v chovu vždy upřednostňována, protože automaticky podávala lepší výkony. Nejen že inaktivní zvířata nejsou plně uspokojitelná, protože postrádají vášeň, zpravidla nejsou ani kompetičně úspěšná a tím pádem zůstávají reprodukčně znevýhodněna. To jsou myslím všechno klíčové aspekty naší věci.
Co do pracovní specializace, bude kříženec jezevčíka s německým ovčákem vychýlen přibližně do průměru mezi křížená plemena. Bude tedy horším norníkem a lepším služebním psem než jezevčík a horším služebním psem a lepším norníkem než německý ovčák. O takovém křížení nemá cenu dlouze diskutovat.

vetřelec
napsal(a):
Chyba může být tak v ontogenetickém vývoji, jako v genetickém založení. Občas je potřeba i špičková zvířata do výkonu cíleným výchovným procesem zavést. Vášnivá zvířata byla v chovu vždy upřednostňována, protože automaticky podávala lepší výkony. Nejen že inaktivní zvířata nejsou plně uspokojitelná, protože postrádají vášeň, zpravidla nejsou ani kompetičně úspěšná a tím pádem zůstávají reprodukčně znevýhodněna. To jsou myslím všechno klíčové aspekty naší věci.
Co do pracovní specializace, bude kříženec jezevčíka s německým ovčákem vychýlen přibližně do průměru mezi křížená plemena. Bude tedy horším norníkem a lepším služebním psem než jezevčík a horším služebním psem a lepším norníkem než německý ovčák. O takovém křížení nemá cenu dlouze diskutovat.
To je už lepší.
vetřelec
napsal(a):
Tak ja parafrazuji predchozi otazku, asi nebylo pochopeno o co mi slo :)
At uz je pricinna narozeni mene vasnivych aporteru (u retrievera), mene dravych norniku (u teriera ci jezevcika), mene chtivych a naruzivych obranaru (treba u NO) jakakoliv ... co s temito jiz narozenymi jedinci?
Jasne, pokud mi povahove (exterierove, zdravotne ci v jakekoliv kombinaci techto polozek) nevyjde vrh, nebudu to spojeni opakovat a zvazim dalsi pouziti rodicu v chovu. A ty uz narozeny stenda mam utratit, nebo je muzu dat do rodin na mazliky, kde proziji spokojeny a plnohodnotny zivot dle hesla "co oci nevidi, to srdce neboli"?
I kdyz v tomhle pripade bych to heslo spis upravila na "co me nebavi, to mi v zivote neschazi." :)