BjoviPsi

XXX.XXX.0.163
Dobrý den,
vždy jsem byla zastáncem toho, že žádná bojová plemena neexistují a je to o výchově a důslednosti majitele. Že vycvičení "bull" psi jsou neškodní, přátelští, úplná zlatíčka. ALE.
Je to asi rok, co se na to začínám koukat jinak a začínám mít vůči těmto psům šílenou averzi. Nejen, že během posledního roku mi napadli čubinu dva stafordi a jedna Argentinská doga- páníčci volali, že to je v pohodě, že neublíží ani mouše, protože jsou vycvičení (a nic se nestalo jen díky tomu, že poté, co bráchovi zakousl ovčák čivavu, nosím v kapse paralyzér).
Ale minulý týden se mi kamarád přiznal, že jeho pes zakousl malého jorkšíra... musím říct, že jsem byla v šoku. On má dvouletou Americkou Akitu, od mala s ní chodil na cvičák mezi psy, na výstavy mezi psy. Poslouchala jako hodinky (jsem toho svědkem, běžně venčil na volno a pes bez zaváhání poslechl na zavolání vždy), ale prý ji měl opět na volno a když uviděl psa a volal ji, tak neposlechla a namířila si to přímo za jorkem a skočila po krku. Dříve byla se všemi psy v pohodě, nikdy na nikoho nestartovala.
Co vyvolá takovou reakci psa, který je vycvičený? Ona fakt nikdy nic takového neudělala a já se teď bojím pouštět k ní svého psa a celkově- teď už vůbec nemůžu věřit lidem s tím, že jejich pes je vycvičený a poslouchá na slovo, ať se nebojím, že nekousne. Asi mi to i ztíží socializaci- FAKT se bojím teď pouštět čubinu k větším psům.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ne každý pes je v pohodě s každým dalším psem a když je tam velikostní nepoměr, tak je to pro toho malého špatný. i když ten malý klidně může být tím agresorem, který to začal.
no a pak jsou plemena psů, která snášenlivost nemusí mít úplně v povaze.
pokud máte něco mrňavýho, tak to je dneska špatný. ne snad kvůli nějakým bojovým psům, ale protože psů obecně je jak nasráno a průměrná míra ovladatelnosti je špatná.

Pro mě teda dvouletý pes není spolehlivý. To hlavně.
Pustit akitu navolno, nevím, jaký má smysl, tím se chlubím?
Nenapadlo by mě pustit velkého psa, vlastně žádného, volně ve městě, protože chudáci lidé, provoz, leknutí, malý pes, auto, dítě, a je vymalováno.
Pustit bojového psa a třeba tu akitu v lese je také na houby, to už musí být dost proškolený jedinec, protože bojoví psi a např. ty akity jsou lovečtí psi. Zdrhne za srnou, picne to myslivec a co.
Do roka věku psa jsem měla tuze vycvičeného psa. Nejedl psy, poslechl na slovo (vím, na které). Pak se to rozbilo, když začalo dospívat. Přestalo si to nechat líbit různé provokace a kousání, probudil se pud "drž ústa nebo tě fakt už zakousnu".
A že lovci a bojáci to umí rychle a neomylně.
Ano, bojoví psi existují. A jak vám do toho zapadá ten ovčák a lovecký akita? :-)
Když jsme se naučili chovat lépe mezi psy, začalo to zdrhat za zvěří..
Tak jsme zas řešili tohle.. a cca po třetím roce věku psa je to hrozně spolehlivý pes.
Dokud nepotkáme sousedovic fenu bordery. Dalo by se vyřešit i tohle, no neměla jsem příležitost..
A tak to řeším jedním takovým velice účinným nástrojem:
vodítkem.
Mám poměrně velkého psa(samojeda) a dneska bych se opravdu bála mít psa malého, protože i nás párkrát cizí velký pes napadnul a být můj pidi pes, už by tu nebyl. A to já jsem zrovna ta, co říká: nebojte se, on pejskovi nic neudělá. Ne proto, že je vycvičený, na to bych nevsázela u žádného plemene, ale protože má mírnost v povaze. Odjakživa se kolem něho motají pidi psi, v okolí jich lidi mají hodně, takže se od mala taky učil, že musí být opatrný, aby jim neublížil jen blbým pohybem. Taky to, že má ignorovat, když ho napadají, protože u nich je to ze strachu. Dávám na něj pozor až teď, protože je starý a jeho reakce se mění, stejně tak jak u starého nemocného člověka. Takže k cizím pidi psům, samcům, už ho teď raděj nepouštím, holky...ty mu skáčou doslova po hlavě, ty on miluje.
Pes je pes a nikdy nebude 100%, to by byl robot. Proto jsou plemena,která by prostě navolno bez košíku vůbec neměla chodit (i když i košík je nebezpečný,když napadne velký malého psa, ale šance, že to mrňous přežije je pořád daleko větší). Bohužel je to všechno o lidech, a pokud si někdo neuvědomuje,co má doma, a je ukolébán tím, že pes přeci poslouchá, tak je průser jen otázka času. Nebo to prostě ignoruje. Mě letos mladičkou labinu ošklivě potrhal NO (kamarádka,co má pracáky NO na to jen řekla - jak může NO chodit navolno bez náhubku), kdybych tehdy měla sebou naše skřetíky, tak byli mrtvý na místě (pes čubu popadl za hřbet a začal s ní práskat o zem). Pes chodí bez náhubku vesele dál. Asi dva týdny zpět jsme zas potkali navolno akitu, pán se jí asi dvě minuty pokoušel neúspěšně přivolat, naštěstí pak ho napadlo začít utíkat opačným směrem a pes si to rozmyslel (neřeším, jestli by mi holky napadl nebo ne, neznám ho,ale opět, akita nemá bez košíku volně co dělat). Přesně kvůli tomuhle je spousta států,kde se hodně plemen vůbec nesmí chovat, a upřímně, já se nedivím

Psa vám může zakousnout jakýkoliv pes...přiběhne ovčoun, zaklepe vám s jorkem a jakej byl jork.
Takže všechno je jen o odpovědnosti majitele a pokud si takový člověk navíc pořídí plemeno, které má nesnášenlivost (nebo jak to nazvat) ke svému druhu v povaze, tak tam musí být ještě o fous ostražitější a myslím, že i v případě, kdy mlaďoch je tvor ostatní psy milující, protože jednoho krásného dne se to může ve vteřině zvrtnout a nad mrtvou čivavou není útěcha pro její majitelku slovní projev ve stylu "ale on tohle nikdy neudělal, on má psy rád"
A ten výcvik?? vycvičený pes??....pustíte psa mezi ostatní na volno bez koše, protože on je hodný a poslouchá na slovo a když se něco semele, tak je to mžik a ani se nestačíte nadechnout, abyste v tom psu zabránili, tak max můžete svému miláčkovi, co má v tlamě bezduchého pidipsa říct "fuj Rambo, vyplivni to, bůh ví, kde se to válelo" a váš poslušný pes tu mrtvolku vyplivne...ámen
BjoviPsi
napsal(a):
Dobrý den,
vždy jsem byla zastáncem toho, že žádná bojová plemena neexistují a je to o výchově a důslednosti majitele. Že vycvičení "bull" psi jsou neškodní, přátelští, úplná zlatíčka. ALE.
Je to asi rok, co se na to začínám koukat jinak a začínám mít vůči těmto psům šílenou averzi. Nejen, že během posledního roku mi napadli čubinu dva stafordi a jedna Argentinská doga- páníčci volali, že to je v pohodě, že neublíží ani mouše, protože jsou vycvičení (a nic se nestalo jen díky tomu, že poté, co bráchovi zakousl ovčák čivavu, nosím v kapse paralyzér).
Ale minulý týden se mi kamarád přiznal, že jeho pes zakousl malého jorkšíra... musím říct, že jsem byla v šoku. On má dvouletou Americkou Akitu, od mala s ní chodil na cvičák mezi psy, na výstavy mezi psy. Poslouchala jako hodinky (jsem toho svědkem, běžně venčil na volno a pes bez zaváhání poslechl na zavolání vždy), ale prý ji měl opět na volno a když uviděl psa a volal ji, tak neposlechla a namířila si to přímo za jorkem a skočila po krku. Dříve byla se všemi psy v pohodě, nikdy na nikoho nestartovala.
Co vyvolá takovou reakci psa, který je vycvičený? Ona fakt nikdy nic takového neudělala a já se teď bojím pouštět k ní svého psa a celkově- teď už vůbec nemůžu věřit lidem s tím, že jejich pes je vycvičený a poslouchá na slovo, ať se nebojím, že nekousne. Asi mi to i ztíží socializaci- FAKT se bojím teď pouštět čubinu k větším psům.
Existují plemena, která se používala ke psím zápasům, a nesnášenlivost ke psům a jiným zvířatům je v nich hluboce zakořeněná - krev není voda, a pokud to pes v sobě má, tak to nepřevychováte, ani ze psa nevytlučete. Nijak!
Jediný způsob jak tohle řešit je mít psa vždy spolehlivě zabezpečenýho.
Měla jsem fenu zabijáka, a ta všechna zvířata ignorovala, když věděla že je pod mou plnou kontrolou, a vydržela klidně půl roku čekat na příležitost, kdy mrknu do mobilu, nebo si zavážu tkaničku, a ve vteřině zabila třeba kočku, které si zdánlivě několik měsíců nevšímala ...
Ona měla přesně zmapovaný pohyb všech zvířat, a jen trpělivě čekala. Nikdy předtím jsem neměla takto nebezpečného psa.
Jojo, někteří psi prostě nekamarádí s ostatními a někdy se to projeví až když dospějí, a může to být pak docela šok i pro samotného majitele, když s tím nepočítá.
Chodili jsem venčit s mladým psem, odrostlým štěndem. Miloval všechny psy, které kdy potkal, malé, velké, feny, psy. Moje fena byla jeho oblíbená. A pak jsem chodila s fenou ještě s dalším psem - který je milionový taky s jakýmkoli psem, dokonce za sebou měl i pár šrámů, kdy on to schytal, ale sám se ani nebránil, ani nepípnul, korm psů má doma spousty dalšího zvířectva a se vším vychází. No a tak nás napadlo, že půjdeme ven všichni společně, já s fenou, a ty dvě kamarádky se dvěma psy. A bylo to vlastně úplně to takové to typické - oba psi pohodoví, ani jeden nikdy nikomu nic neudělal, jsou to vlastně ještě štěňata. No a najednou ten jeden pes visel zakousnutý tomu druhému nahoře na krku, byl to mžik, bez toho aniž by se třeba očuchali, prostě po něm rovnou skočil. Druhej pes teda nic, počkal, než ho z něho páníček sundá. Sundaný pes ještě chvíli vrčel a snažil se ke psovi dostat. No byla z toho malá rána, strup, ale nic hrozného, protože to nebyl zase tak velikostní rozdíl. Kdyby ten druhý pes byl malý, možná už mohlo být po něm.
Buď za to mohl fakt, že pes dospěl, už nechtěl kamarádit, nebo možná za to mohlo i to, že tam do toho ještě byla jeho "oblíbená fena"... Nevím, ale nikdy předtím nic takového neudělal. Dneska už se psema nekamarádi. No a stačila tenkrát jen jedna jednoduchá věc - mít na psech náhubky - a nestalo se vůbec nic.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Existují plemena, která se používala ke psím zápasům, a nesnášenlivost ke psům a jiným zvířatům je v nich hluboce zakořeněná - krev není voda, a pokud to pes v sobě má, tak to nepřevychováte, ani ze psa nevytlučete. Nijak!
Jediný způsob jak tohle řešit je mít psa vždy spolehlivě zabezpečenýho.
Měla jsem fenu zabijáka, a ta všechna zvířata ignorovala, když věděla že je pod mou plnou kontrolou, a vydržela klidně půl roku čekat na příležitost, kdy mrknu do mobilu, nebo si zavážu tkaničku, a ve vteřině zabila třeba kočku, které si zdánlivě několik měsíců nevšímala ...
Ona měla přesně zmapovaný pohyb všech zvířat, a jen trpělivě čekala. Nikdy předtím jsem neměla takto nebezpečného psa.
Z jinýho ranku,ale připomnělo mi to mojí starou labinu. To byl zabiják koček neskutečnej. Jednoho dne k nám nějaký dobráci vyhodili k plotu malý kotě. Naštěstí tam je obrovská lípa a kotě se na ní vyšplhalo a bylo tam. Já řešila a obvolávala všechno a všechny, protože kam s kotětem, bylo jasný, že u nás zůstat nemůže, kočky vraždí všechny čuby. Pak byla venku velká bouřka. Po bouřce jsem pustila psy ven a všichni začaly dorážet na dřevník - přístavek k baráku. Jasný, kotě v bouřce zdrhlo tam. Naštěstí tam za nim psi nemohli, já je ještě dořvala, že na dveře útočit nebudou a byl relativně klid. A stará čuba si to vyřešila po svým. Zalehla naproti dveřím, packu na packu, jedno oko zavřený, druhý otevřený, prostě dokonalý postoj - kdo si počká, ten se dočká anébrž jednu vylízt musíš a já mám času dost

Buď za to mohl fakt, že pes dospěl, už nechtěl kamarádit, nebo možná za to mohlo i to, že tam do toho ještě byla jeho "oblíbená fena"... Nevím, ale nikdy předtím nic takového neudělal. Dneska už se psema nekamarádi. No a stačila tenkrát jen jedna jednoduchá věc - mít na psech náhubky - a nestalo se vůbec nic.
No já třeba mám něco podobnýho s Jackem....on vždycky psy miloval akorát nemohl k malým, protože je buldozer. A teď ve své podstatě problém se psy, co kolem nich máme projít a nedejbože že štěkaj.....přijde mi, že si hlídá Ginu....u Sáry tohle nikdy neřešil...dokonce myslím, že kdyby si to v její přítomnosti dovolil, tak by byl hrubě napomenut, kam se jako cpe a co dělá.......
Takže to co jsem myslela, že bude pohodička....Jack hodnej, má psy rád...Gina hodná (zatím) má psy ráda, že jediný problém bude ukočírovat Ginino nadšení, tak jsem tam, kde jsem byla....pokud mám oba psy, tak ostatní obcházím obloukem...protože než stihnu Jacka uklidnit, tak mi samozřejmě zpovykuje čubu a je to v pr...
napsal(a):
No já třeba mám něco podobnýho s Jackem....on vždycky psy miloval akorát nemohl k malým, protože je buldozer. A teď ve své podstatě problém se psy, co kolem nich máme projít a nedejbože že štěkaj.....přijde mi, že si hlídá Ginu....u Sáry tohle nikdy neřešil...dokonce myslím, že kdyby si to v její přítomnosti dovolil, tak by byl hrubě napomenut, kam se jako cpe a co dělá.......
Takže to co jsem myslela, že bude pohodička....Jack hodnej, má psy rád...Gina hodná (zatím) má psy ráda, že jediný problém bude ukočírovat Ginino nadšení, tak jsem tam, kde jsem byla....pokud mám oba psy, tak ostatní obcházím obloukem...protože než stihnu Jacka uklidnit, tak mi samozřejmě zpovykuje čubu a je to v pr...
No já u psa taky vidím, že sleduje kontakty feny a ostatních psů. Víc ji hlídal, když byla štěně, teď už je to lepší.
Ale třeba chodíme se známýma, co mají psa, samce. Můj pes s ním nekamarádi, ignoruje ho. Fena s ním občas lítá a hraje si - a tam už je můj pes v pozoru a hlídá. My s nima většinou jezdíme na výlety, kde chodíme a psi neblbnou, tam je to v klidu. Pokud chci vzít fenu s tím doytčným psem vylítat na louku, tak psa nechávám doma.
No a co se týče toho, když jdu třeba někde městem s obouma psema, a míjíme psa - tak ignorují oba, takže není potřeba aby pes fenu nějak hlídal. Ale třeba když jsem tu popisovala, jak mi fena na dovolené začala na zahrádce řvát na dva obří psy (prostě z nudy, už byla dlouho v klidu), tak pes byl teda okamžitě v pozoru, připraven na to ji chránit.
Některá plemena jsou holt hodně nesnášenlivá ke stejnému druhu, některá byla pro účely deprivantních zábav (jako zápasy psů) vyšlechtěna do podoby, že by sama nedokázala ve volné přírodě utvořit smečku, protože při dominantních soubojích o postavení ve smečce, by se navzájem pozabíjela. Mám dojem, že je to i jeden z důvodů, proč původní obří boom bull plemen už není tak viditelný, minimálně ve velkých městech v parcích tito psi jsou už ve velké menšině, ale statistiky neznám, možná by mně veterináři přesvědčili o opaku. Jsem si ale jsitý, že někteří majitelé si to jednou vyzkouší, najdou skvělého parťáka k rodině a dětem, ale ty procházky jsou pak pro mnohé utrpení a jejich pes je neustále na vodítku, pokud nemají možnost každý den odjet někde do lesů psa vyběhat a zaměstnat.
Ale jak už se tu psalo, jakýkoliv větší a silný pes může být nebezpečný ostatním. Já sám mám dost neblahé zkušenosti z mládí, kdy jsme měli kousek od nás souseda alkoholika, jemuž neustále utíkal zanedbaný N.O., jenž mu zdrhal z pozemku a napadal (zabíjel) psy v okolí. sám jsem díky tomu nosil páčidlo, protože šel psům napřímo po krku je zadávit. Že s tím nikdo z povolaných orgánů víceméně nic neudělal, je na jinou debatu. Pak jednou v noci, když mi bylo asi 16, za blbé okolnosti, že vypadl proud v městečku a nesvítilo nic ani pouliční lampy. jsem se vracel z procházky se psem cca 15kg a v křoví slyšel typický zvuk železného obojku toho vlčáka. Pes nás okamžitě napadl, nic moc jsem ve tmě neviděl, ale dostal jsem v té situaci takový adrenalinový záchvat ze strachu o svého psa, že jsem byl schopný ho zvednout za hřbet a mrštit s ním o přilehlou garáž, pes zařval od odkulhal se pryč, od té doby, ikdyž opět zdrhl, se nám vyhýbal obloukem. Od té doby jsem schopný zasáhnout se vší razancí a je mi úplně jedno, jestli to odnesu dokousanýma rukama, prostě si psy chráním tak, jako bych si chránil napadené děti a několik rvaček jsem podobnou razancí eliminoval už před tím, než se útočící pes vůbec k mému přiblížil.

Jak by to bylo všechno růžové, kdyby psi na volno nosili nahubky! Všichni bez výjimky. Je to o rozumu majitelů i o dodržování místních vyhlášek.
janaa
napsal(a):
Z jinýho ranku,ale připomnělo mi to mojí starou labinu. To byl zabiják koček neskutečnej. Jednoho dne k nám nějaký dobráci vyhodili k plotu malý kotě. Naštěstí tam je obrovská lípa a kotě se na ní vyšplhalo a bylo tam. Já řešila a obvolávala všechno a všechny, protože kam s kotětem, bylo jasný, že u nás zůstat nemůže, kočky vraždí všechny čuby. Pak byla venku velká bouřka. Po bouřce jsem pustila psy ven a všichni začaly dorážet na dřevník - přístavek k baráku. Jasný, kotě v bouřce zdrhlo tam. Naštěstí tam za nim psi nemohli, já je ještě dořvala, že na dveře útočit nebudou a byl relativně klid. A stará čuba si to vyřešila po svým. Zalehla naproti dveřím, packu na packu, jedno oko zavřený, druhý otevřený, prostě dokonalý postoj - kdo si počká, ten se dočká anébrž jednu vylízt musíš a já mám času dost
...a dopadlo to jak?
Jinak kdysi dávno jsme také měli psa, který vraždil kočky. Velmi nerada na to období vzpomínám.
fikovnice
napsal(a):
...a dopadlo to jak?
Jinak kdysi dávno jsme také měli psa, který vraždil kočky. Velmi nerada na to období vzpomínám.
Dopadlo to dobře, protože jsem kotě udala kamarádovi a druhý den si pro ně přijel a čubu jsem mezi tím nepustila ze zřetele. No, u nás většina čub kočky vraždí, odvolám je od srnek,zajíců, jelenů, muflonů,daňků, ale jak jde o kočku nebo prase, tak mají zatmění. I proto je vyvážím na venčení na louky a do lesa daleko od baráků, a pokud baráky míjíme,tak jen na vodítku, protože se bojím právě koček. Na návštěvách je ignorují, ale ruku do ohně bych za ně nedala. Tahle čuba i na veterině už v posledním tažení po kočce vystartovala. Prostě lovec
napsal(a):
Jak by to bylo všechno růžové, kdyby psi na volno nosili nahubky! Všichni bez výjimky. Je to o rozumu majitelů i o dodržování místních vyhlášek.
Přesně tak.
Mám fenu ČRT. Je, troufnu si říct, perfektně vychovaná a vycvičená. Se psy i fenami naprosto v pohodě, většinou si jich ani nevšímá, lidi ignoruje úplně. Mimo své teritorium i velmi přátelská.
Ale prostě nikdy nechodí bez koše.
Lidi se ji můžou bát, přece jen je velká a černá.
Kdyby tak byli lidi více ohleduplní ....
napsal(a):
Já teda vůbec nezpochybňuju užitečnost náhubku v jistých situacích či lokalitách a byla bych i pro, aby se dodržovalo a kontrolovalo.
Ale trvalé nošení náhubku při pobytu venku bych žádnému psu nepřála. A to říkám jako majitelka dvou malých psů, kteří jsou tou více ohroženou skupinou.
Pes si na to samozřejmě zvykne, nic jiného mu nezbyde. Ale když vidím svoje feny a vidím jiný stejně aktivní psy, připadá mi to jako opravdu velký omezení.
Moje feny venku čenichají, dolujou ze země kořínky, loví myši, nosí šišky a klacky. Cvičí za pamlsky, hrajou si, šťouchají do sebe nosama...udělat jim z vycházek pochodový cvičení, kdy veškerá radost je tabu - děkuji, nechci.
Píšete všichni psi bez výjimky - zkuste si představit onáhubkovaný všechny malý plemena - jorky, shih tzu, maltézáky, pinče, buldočky...jak už jsem tu někde psala - moje fena mix jezevčíka, pokud by měla mít odpovídající koš, ve kterým si může zívnout, bude s ním drhnout asfalt.

Terven
napsal(a):
Já teda vůbec nezpochybňuju užitečnost náhubku v jistých situacích či lokalitách a byla bych i pro, aby se dodržovalo a kontrolovalo.
Ale trvalé nošení náhubku při pobytu venku bych žádnému psu nepřála. A to říkám jako majitelka dvou malých psů, kteří jsou tou více ohroženou skupinou.
Pes si na to samozřejmě zvykne, nic jiného mu nezbyde. Ale když vidím svoje feny a vidím jiný stejně aktivní psy, připadá mi to jako opravdu velký omezení.
Moje feny venku čenichají, dolujou ze země kořínky, loví myši, nosí šišky a klacky. Cvičí za pamlsky, hrajou si, šťouchají do sebe nosama...udělat jim z vycházek pochodový cvičení, kdy veškerá radost je tabu - děkuji, nechci.
Píšete všichni psi bez výjimky - zkuste si představit onáhubkovaný všechny malý plemena - jorky, shih tzu, maltézáky, pinče, buldočky...jak už jsem tu někde psala - moje fena mix jezevčíka, pokud by měla mít odpovídající koš, ve kterým si může zívnout, bude s ním drhnout asfalt.
Všichni moji/naši psi nosili a nosí na volno náhubek. Bylo to tak před devětatřiceti lety, kdy jsem získala svého prvního psa a je to tak dodnes. Byli a jsou to velcí psi. Možná vás to překvapí, ale s náhubkem psi mohou čenichat dle libosti, cvičit a dostávat pamlsky (bokem náhubku snadno prostrčíte piškot, kousek sýra, salámu, párku, či jiný pamlsek), pít z řeky či potoka, honit se s jinými psy, vyhrábavat krtince nebo díry na louce, atd. Nemůžou sežrat nic většího, nemůžou dolovat kořínky (to, že to nějací psi dělají, jsem četla až tady nedávno), nosit šišky a klacky (i když proč ne, v lese, kde nikdo není, klidně psovi náhubek na chvíli sundám). Opravdu to není/nemusí být pochodové cvičení, to máte podivné představy.
Píšu všichni psi bez výjimky, a taky to tak myslím. Jestliže je do MHD povinný náhubek, proč by neměl být i ven na volno? Kolikrát potkáváme tak otravné malé psy - takyjorky, a jiné "rukavice" - na volno, dorážející na velké psy, snažící se je kousnout do nohou. Samojeda mi takhle jeden mrňous kousl do zadní nohy.

Jako že bude mít pes celou dobu vycházky drátěný kýbl na hlavě :-)
Mezi lidmi psa nepustím z vodítka. To vám musí stačit.
Jinak košík měním cca třikrát ročně, je zkrátka odřený. O zem.
Jo, kdybych měla nápad pustit psa volně mezi psy a lidi, což nemám, tak s košíkem. Ale když vidím, co ten náraz udělal s oknem, tak si svého psa asi nechám na vodítku, je to lepší než ubití menšího pejska. A tam, kam chodím venčit, tam bude bez vodítka a bez košíku. I kdybych někdy dostala nápad jet do Brna, což nedostanu, psa z vodítka stejně nepustím, ještě by s někým odešel. A když si představím, což si raději nepředstavuji, že přiběhne větší pes bez košíku a mému onáhubkovanému bojovému vemenu udělá díru do břicha, fakt radši zůstanu takhle a je mi úplně fuk, co si kdo o tom myslí.
Jestliže je do MHD povinný náhubek, proč by neměl být i ven na volno?
Tak možná proto, že v MHD pes obvykle cestuje jistou omezenou dobu, po kterou to samozřejmě vydrží a nezblázní se...ono v MHD stejně nejde dělat nic jinýho než ležet či stát a koukat.
Zatímco vycházky, to je velká část jeho života, ta lepší a zábavnější část. Fakt by bylo hodně smutný, pokud by nepoznal jinej pobyt venku než s košem.
Že si na to psi zvyknou a vypadají, že jim to nevadí...no, co jinýho jim zbejvá, žejo.
A už se opakuju, ale ti nízcí psi, pokud si budou moci zívnout, budou rachtat o asfalt.
Dogadoga

XXX.XXX.234.148
napsal(a):
Pro mě teda dvouletý pes není spolehlivý. To hlavně.
Pustit akitu navolno, nevím, jaký má smysl, tím se chlubím?
Nenapadlo by mě pustit velkého psa, vlastně žádného, volně ve městě, protože chudáci lidé, provoz, leknutí, malý pes, auto, dítě, a je vymalováno.
Pustit bojového psa a třeba tu akitu v lese je také na houby, to už musí být dost proškolený jedinec, protože bojoví psi a např. ty akity jsou lovečtí psi. Zdrhne za srnou, picne to myslivec a co.
Do roka věku psa jsem měla tuze vycvičeného psa. Nejedl psy, poslechl na slovo (vím, na které). Pak se to rozbilo, když začalo dospívat. Přestalo si to nechat líbit různé provokace a kousání, probudil se pud "drž ústa nebo tě fakt už zakousnu".
A že lovci a bojáci to umí rychle a neomylně.
Ano, bojoví psi existují. A jak vám do toho zapadá ten ovčák a lovecký akita? :-)
Když jsme se naučili chovat lépe mezi psy, začalo to zdrhat za zvěří..
Tak jsme zas řešili tohle.. a cca po třetím roce věku psa je to hrozně spolehlivý pes.
Dokud nepotkáme sousedovic fenu bordery. Dalo by se vyřešit i tohle, no neměla jsem příležitost..
A tak to řeším jedním takovým velice účinným nástrojem:
vodítkem.
Co je bojovy pes? O com to trepes?
Dogadoga

XXX.XXX.234.148
molok
napsal(a):
Některá plemena jsou holt hodně nesnášenlivá ke stejnému druhu, některá byla pro účely deprivantních zábav (jako zápasy psů) vyšlechtěna do podoby, že by sama nedokázala ve volné přírodě utvořit smečku, protože při dominantních soubojích o postavení ve smečce, by se navzájem pozabíjela. Mám dojem, že je to i jeden z důvodů, proč původní obří boom bull plemen už není tak viditelný, minimálně ve velkých městech v parcích tito psi jsou už ve velké menšině, ale statistiky neznám, možná by mně veterináři přesvědčili o opaku. Jsem si ale jsitý, že někteří majitelé si to jednou vyzkouší, najdou skvělého parťáka k rodině a dětem, ale ty procházky jsou pak pro mnohé utrpení a jejich pes je neustále na vodítku, pokud nemají možnost každý den odjet někde do lesů psa vyběhat a zaměstnat.
Ale jak už se tu psalo, jakýkoliv větší a silný pes může být nebezpečný ostatním. Já sám mám dost neblahé zkušenosti z mládí, kdy jsme měli kousek od nás souseda alkoholika, jemuž neustále utíkal zanedbaný N.O., jenž mu zdrhal z pozemku a napadal (zabíjel) psy v okolí. sám jsem díky tomu nosil páčidlo, protože šel psům napřímo po krku je zadávit. Že s tím nikdo z povolaných orgánů víceméně nic neudělal, je na jinou debatu. Pak jednou v noci, když mi bylo asi 16, za blbé okolnosti, že vypadl proud v městečku a nesvítilo nic ani pouliční lampy. jsem se vracel z procházky se psem cca 15kg a v křoví slyšel typický zvuk železného obojku toho vlčáka. Pes nás okamžitě napadl, nic moc jsem ve tmě neviděl, ale dostal jsem v té situaci takový adrenalinový záchvat ze strachu o svého psa, že jsem byl schopný ho zvednout za hřbet a mrštit s ním o přilehlou garáž, pes zařval od odkulhal se pryč, od té doby, ikdyž opět zdrhl, se nám vyhýbal obloukem. Od té doby jsem schopný zasáhnout se vší razancí a je mi úplně jedno, jestli to odnesu dokousanýma rukama, prostě si psy chráním tak, jako bych si chránil napadené děti a několik rvaček jsem podobnou razancí eliminoval už před tím, než se útočící pes vůbec k mému přiblížil.
Ty "Herkules"! 🤣😅😂 Ten no mysel byt velmi zanedbany, aj kondicne! Pretoze vycviceny no byvta zabil za par minút! A za 1 min by ti oskalpoval ruku na kost! Milujem tieto bludne uvahy, smarim, prst do oka...Prid a skus hodit mojho psa o garaz..
Dogadoga

XXX.XXX.234.148
napsal(a):
Ruzovy/a si asi ty! Pes nahubok mat nemusi, staci ho mat na voditku a pustat mimo oblasti kde su psy, ludia,.. A na viditku maju bytcaj tie male zmetaky, ako york,...Pretoze tie su casto agresivnejsie ako velke plemena a odpoved je pre nich od ineho psa je casto fatalna!!!!
napsal(a):
Jako že bude mít pes celou dobu vycházky drátěný kýbl na hlavě :-)
Mezi lidmi psa nepustím z vodítka. To vám musí stačit.
Jinak košík měním cca třikrát ročně, je zkrátka odřený. O zem.
Jo, kdybych měla nápad pustit psa volně mezi psy a lidi, což nemám, tak s košíkem. Ale když vidím, co ten náraz udělal s oknem, tak si svého psa asi nechám na vodítku, je to lepší než ubití menšího pejska. A tam, kam chodím venčit, tam bude bez vodítka a bez košíku. I kdybych někdy dostala nápad jet do Brna, což nedostanu, psa z vodítka stejně nepustím, ještě by s někým odešel. A když si představím, což si raději nepředstavuji, že přiběhne větší pes bez košíku a mému onáhubkovanému bojovému vemenu udělá díru do břicha, fakt radši zůstanu takhle a je mi úplně fuk, co si kdo o tom myslí.
No vidíte, a kdyby navolno měli koše všichni, tak se Vám nemůže stát, že k Vašemu onáhubkovanému psovi přiběhne jiný, a udělá mu díru do břicha...
Já bych to s tím náhubkem zase tak nedramatizovala. Chápu to ve městech, kde je přelidněno a "přepsíno", tam jsem pro, aby všichni psi navolno náhubek měli, komu se zdá náhubek pomalu jako týrání (a že takové lidi znám) no tak ať si má psa na šňůře. Ale zase nevidím důvod, když pak jdete někam do přírody, kde nikdo není - proč tam by se psovi nemohl ten náhubek sundat, aby si mohl aportovat, něco nosit atd...
Možná na to mám jiný pohled ale tím, že my u nás na procházkách téměř nikoho nepotkáváme. Když jedu do města nebo někam mezi lidi, psy, tak má pes náhubek automaticky vždycky (a to je na vodítku), ale třeba fena ho nemá, protože narozdíl od psa není nebezpečná ani lidem, ani psům. Ale je teda na vodítku. Drtivá většina našich procházek je ale v přírodě bez lidí, na lukách, cestách... No a pak je fena na volno a bez náhubku - ale tam fakt vidím na 100 metrů, kdyby někdo šel, fena se nevzdaluje, a hlavně cizí lidi a psy vůbec neřeší, ignoruje. Tady v těch místech sundávám náhubek i psovi, kterej je buď na vodítku nebo na šňůře, a jak jsem psala - kdyby něco, tak to vidím dost dopředu a náhubek nandám, ale ještě se mi to nestalo.

Já jsem taky pro náhubek venku nonstop, a to přesto, že si užívám, že ho pes už nosit nemusí... (teda neužívám si, že díky tomu může žrát hovadiny). Nosil ho celý život a nijak ho to neomezovalo. Uměl si třeba říct, že se potřebuje pást, ať mu náhubek prosím na chvíli sundám. Nebo sundat na psí hru, na házení klacíku, není problém. Pak se náhubek zase nasadí a jdeme dál.
Kdyby byl náhubek povinný, prostě by ho nosil dál a nic bysme neřešili.
Psů je moc, spousta lidí je nevychovává nebo si myslí, že se svět točí kolem nich a jejich alíka.

marcelaamax
napsal(a):
Já bych to s tím náhubkem zase tak nedramatizovala. Chápu to ve městech, kde je přelidněno a "přepsíno", tam jsem pro, aby všichni psi navolno náhubek měli, komu se zdá náhubek pomalu jako týrání (a že takové lidi znám) no tak ať si má psa na šňůře. Ale zase nevidím důvod, když pak jdete někam do přírody, kde nikdo není - proč tam by se psovi nemohl ten náhubek sundat, aby si mohl aportovat, něco nosit atd...
Možná na to mám jiný pohled ale tím, že my u nás na procházkách téměř nikoho nepotkáváme. Když jedu do města nebo někam mezi lidi, psy, tak má pes náhubek automaticky vždycky (a to je na vodítku), ale třeba fena ho nemá, protože narozdíl od psa není nebezpečná ani lidem, ani psům. Ale je teda na vodítku. Drtivá většina našich procházek je ale v přírodě bez lidí, na lukách, cestách... No a pak je fena na volno a bez náhubku - ale tam fakt vidím na 100 metrů, kdyby někdo šel, fena se nevzdaluje, a hlavně cizí lidi a psy vůbec neřeší, ignoruje. Tady v těch místech sundávám náhubek i psovi, kterej je buď na vodítku nebo na šňůře, a jak jsem psala - kdyby něco, tak to vidím dost dopředu a náhubek nandám, ale ještě se mi to nestalo.
Ale jistě, když půjdu se psem lesem, kde není nikdo široko daleko, tak psovi nahubek sundám. Předpokladem je dobré přivolání, ale to zrovna vám nemusím psát.

Já třeba nějak nechápu, na co budu psa pouštět volně s náhubkem. Běží, drhne o silnici, co z toho? Nevím, proč psa pouštět ve městě volně. A na louce s náhubkem.
Vím, že v některých částech toho Brna se může na volno jen s náhubkem, a kde ještě?
To je venčení o ničem.
Venčit chodím tam, kde mám rozhled, kde jsou myši, voda, klacky, klid.
Na cestě zas psa na vodítko a jdeme domů.
Dobrý den,
já jsem na 100% ať se náhubek nosí co nejvíce v městě, tam bez náhubku a vodítka ani krok z domů. V lese, na louce mimo civilizaci bych to nechala na zvážení majitelů psů.
V době dávné jsme měly vždy NO ( manžel na nich ujíždí), samozřejmě vždy byl cvičák a nikdy opravdu nikdy bych z baráku nevylezla bez košíku a vodítka. Můžu dokonce říct, že mým psům nevadil košík protože od štěněte byly na něho zvyklý. Měly jsme psy i mrchy, za košík jsem byla vděčná a klidnější.
Dája
napsal(a):
Ale jistě, když půjdu se psem lesem, kde není nikdo široko daleko, tak psovi nahubek sundám. Předpokladem je dobré přivolání, ale to zrovna vám nemusím psát.
No a u nás jsou právě veškeré procházky tak, že široko daleko nikdo není. Takže i přesto, že mám psa, který by ve městě musel mít náhubek nonstop, tak tady na našich procházkách ho většinu času mít vůbec nemusí. A fena vůbec. Ale pokud bych bydlela někde ve městě, a venčila někde mezi lidmi a psy, tak bych neměla problém jí náhubek dát, když by byla na volno.
Nemám vůbec žádný problém s náhubkem jako takovým, jen prostě takhle na té "samotě" mi přijde zbytečný. Ale tam, kde je velká koncentrace psů tak jsem pro - buď ať má pes náhubek a je navolno, a nebo ať je na vodítku, případně ať si páníček jede venčit někam do přírody, kde nikdo není.
Ale pořád slýchám od známých, jakej je pes chudáček, že musí mít košík. Přitom on ten košík vůbec nevnímá, je to automatika jako když nasazuji obojek, tak prostě nasadím i košík. Když jedeme někdy třeba na výlet a chodíme po turistických trasách, tak má kolikrát košík celý den, protože mu ho nebudu furt sundávat a nandávat, když budeme míjet lidi, psy... Nebo když nás jde víc, a máme víc psů... A nemá s tím sebemenší problém, neřeší to..
napsal(a):
Já třeba nějak nechápu, na co budu psa pouštět volně s náhubkem. Běží, drhne o silnici, co z toho? Nevím, proč psa pouštět ve městě volně. A na louce s náhubkem.
Vím, že v některých částech toho Brna se může na volno jen s náhubkem, a kde ještě?
To je venčení o ničem.
Nevím, proč psa pouštět ve městě volně
Já to vidím stejně, taky psy ve městě volně nepouštím, jenže to bude tím, že jsme z vesnice (nebo z malého města) a máme jiné možnosti.
Tak třeba někdo ve městě nemá tolik možností, má to daleko někam, kde lidi nejsou, a třeba ne každé venčení stíhá se na takové místo dostat, a zároveň chce, aby se pes proběhnul?
Běží, drhne o silnici, co z toho
A proč by měl drhnout o silnici? . Můj pes teda o silnici nedrhne, v pohodě s košíkem zvládá i hrabat myšičky, a i přes košík si nosí balonek, za šňůrku.
Na tomhle jsme se ale asi shodli všichni, že tam, kde je rozhled, a není to tam člověk na člověku, náhubek můžu sundat, případně ho ani nedávat, když do té doby je pes na vodítku.
napsal(a):
To je venčení o ničem.
No, asi tak. Já osobně bych byla pro, aby se v zástavbě a tam, kde je přelidně no a přepsíno dodržovalo to vodítko. To by bohatě stačilo, zabránilo by to 99% incidentů. Bohužel, lidi to nedodržujou, stejně tak by ale nedodržovali ten povinnej náhubek, takže debata je to o ničem.
Ale pokud by se čistě hypoteticky podařilo, se by se náhubky dodržovaly, u velký části nevychovaných psů by to neřešilo nic, jen by to situaci zhoršilo. Protože většina jich nejde primárně útočit, spíš se přiřítí jako velká voda, druhýho psa očuchá, povalí, poškádlí, zkontroluje kapsy jeho páníčka apod.
Takovou situaci zažívám skoro denně- přiletí přátelskej halama, pubertální labrador či tak něco, zkontroluje moje feny...moc to neřeším, ony si to umějí vyřešit samy. Pokud by ale byly povinné koše, řešit bych to musela.

Nora, kdyby chtěla, tak kohokoliv umlátí i s košem. Vlastně nemusí vůbec použít tlamu, stačí, kdyby na malého psa použila chvat, kterým mi rozšlapala už několik plastových kýblů a květináčů.
Terven
napsal(a):
No, asi tak. Já osobně bych byla pro, aby se v zástavbě a tam, kde je přelidně no a přepsíno dodržovalo to vodítko. To by bohatě stačilo, zabránilo by to 99% incidentů. Bohužel, lidi to nedodržujou, stejně tak by ale nedodržovali ten povinnej náhubek, takže debata je to o ničem.
Ale pokud by se čistě hypoteticky podařilo, se by se náhubky dodržovaly, u velký části nevychovaných psů by to neřešilo nic, jen by to situaci zhoršilo. Protože většina jich nejde primárně útočit, spíš se přiřítí jako velká voda, druhýho psa očuchá, povalí, poškádlí, zkontroluje kapsy jeho páníčka apod.
Takovou situaci zažívám skoro denně- přiletí přátelskej halama, pubertální labrador či tak něco, zkontroluje moje feny...moc to neřeším, ony si to umějí vyřešit samy. Pokud by ale byly povinné koše, řešit bych to musela.
U nás podobně, ale letí k nám většinou psi co známe, kámošíme. Včera tedy malinkatej jezevčíček. Můj pes neměl koš ani vodítko, jsou to sousedé z ulice níže, mého psa tu všichni znají, nikdo nepanikaří. Taky nevidím důvod proč koš, pokud jsou psi povinně na vodítkách a to myslím ve většině měst jsou.
Co se týče těch košů a těch, kterým to nevadí a přijde jim to OK. Jsou to ti, co měli či mají psy, o kterých ví, že by klidně kousnuli, či napadli psa, který k nim přiběhne. Já vím, že můj to neudělá. Ano, vyletěl na psa, který mu vyskočil na záda za krk a kousnul ho. Nějaký teriér to byl. Ale prostě byl napadnutý a pes dobře věděl, co riskuje. Pokud nevěděl, teď už to ví. Nebyl přizabitý, jen upozorněný, jak se chovat nemá.
A proč by měl drhnout o silnici?
Třeba proto
Krom toho, jedna z mých fen většinu vycházky absolvuje s nosem na zemi. Hlavu nahoru dá jenom ve stavu rozrušení - jinej pes, zvěř, přivolání a pamlsek apod.
lesnížínka
napsal(a):
U nás podobně, ale letí k nám většinou psi co známe, kámošíme. Včera tedy malinkatej jezevčíček. Můj pes neměl koš ani vodítko, jsou to sousedé z ulice níže, mého psa tu všichni znají, nikdo nepanikaří. Taky nevidím důvod proč koš, pokud jsou psi povinně na vodítkách a to myslím ve většině měst jsou.
Co se týče těch košů a těch, kterým to nevadí a přijde jim to OK. Jsou to ti, co měli či mají psy, o kterých ví, že by klidně kousnuli, či napadli psa, který k nim přiběhne. Já vím, že můj to neudělá. Ano, vyletěl na psa, který mu vyskočil na záda za krk a kousnul ho. Nějaký teriér to byl. Ale prostě byl napadnutý a pes dobře věděl, co riskuje. Pokud nevěděl, teď už to ví. Nebyl přizabitý, jen upozorněný, jak se chovat nemá.
Taky nevidím důvod proč koš, pokud jsou psi povinně na vodítkách a to myslím ve většině měst jsou.
Ale tady všichni mluví o tom, že koš by pes měl mít, pokud je ve městě na volno. Ne když je na vodítku... Buď vodítko a bez koše, a nebo navolno s košem.
Co se týče těch košů a těch, kterým to nevadí a přijde jim to OK. Jsou to ti, co měli či mají psy, o kterých ví, že by klidně kousnuli, či napadli psa, který k nim přiběhne
Mám fenu, která běžně nenapadá a nekouše psy, neudělala to nikdy. Přesto bych neměla problém s tím, jí dávat koš ve městě, kde by měla být navolno. Ono nikdy nevíte, kteří psi si zrovna nesednou. A myslím, že se fakt nedá srovnávat vesnice, kde potkáváte roky pár stejných psů, a město, kde potkáte denně o mnoho psů víc, často úplně "cizí"...
Terven
napsal(a):
A proč by měl drhnout o silnici?
Třeba proto
Krom toho, jedna z mých fen většinu vycházky absolvuje s nosem na zemi. Hlavu nahoru dá jenom ve stavu rozrušení - jinej pes, zvěř, přivolání a pamlsek apod.
Nevím, můj pes taky chodí s čumákem na zemi, ale teda nedrhne. Teď byl spíš problém, že si nabíral sníh, ale naučil se si ho vyklepat.
Ale jo, tak můžeme rozdělovat kdo náhubky mít musí a kdo ne podle toho, jak mají psi dlouhé nohy nebo čumáky, to je fér

marcelaamax
napsal(a):
Nevím, můj pes taky chodí s čumákem na zemi, ale teda nedrhne. Teď byl spíš problém, že si nabíral sníh, ale naučil se si ho vyklepat.
Ale jo, tak můžeme rozdělovat kdo náhubky mít musí a kdo ne podle toho, jak mají psi dlouhé nohy nebo čumáky, to je fér
Mě zajímá akorát, jestli je to fér k tomu psovi. Nenašla jsem za 5 let náhubek, kterým by pes občas do něčeho nevrazil, nematlal ho po zemi atp. Když tohohle psa pustím dle pravidel s náhubkem volně, vytočí ho nějaká fena a tenhle pes do ní vrazí náhubkem, samozřejmě kovovým, tak já u toho radši nechci být. Ono to prostě není o náhubku nebo vodítku, ale o páníčkovi, který většinou ani jedno nedodrží.
Já třeba svého psa nepustím mezi lidi volně ani s igelitovým sáčkem na hlavě, prostě ne, protože vím, že se lidé bojí, i psi se občas bojí, zmatek, auta, nehoda. Absolutně mi to nestojí za to.
Můj pes má náhubek i na té louce, když vidím, že panička cizího psa se bojí, dám košík a pak už ok. Máme košík ve vlaku. Ještě loni jsme jezdili téměř denně, nikdo jiný košík neměl, někdo ani to vodítko.
Ale já si prostě vyberu místo na venčení jiné, to je vše.
napsal(a):
Mě zajímá akorát, jestli je to fér k tomu psovi. Nenašla jsem za 5 let náhubek, kterým by pes občas do něčeho nevrazil, nematlal ho po zemi atp. Když tohohle psa pustím dle pravidel s náhubkem volně, vytočí ho nějaká fena a tenhle pes do ní vrazí náhubkem, samozřejmě kovovým, tak já u toho radši nechci být. Ono to prostě není o náhubku nebo vodítku, ale o páníčkovi, který většinou ani jedno nedodrží.
Já třeba svého psa nepustím mezi lidi volně ani s igelitovým sáčkem na hlavě, prostě ne, protože vím, že se lidé bojí, i psi se občas bojí, zmatek, auta, nehoda. Absolutně mi to nestojí za to.
Můj pes má náhubek i na té louce, když vidím, že panička cizího psa se bojí, dám košík a pak už ok. Máme košík ve vlaku. Ještě loni jsme jezdili téměř denně, nikdo jiný košík neměl, někdo ani to vodítko.
No však, psala jsem v podstatě to samé . Ve městě buď nepouštět na volno a nebo dát košík....A někde v přírodě, kde je rozhled, tak klidně navolno a bez koše...
Jsem přece nikde nepsala, že by pes musel mít náhubek celou procházku nonstop.

No... bydlím ve městě (i když do honitby to mám deset minut volnou chůzí) a cizí psy potkávám velice výjimečně (buď nějaký výletník nebo nový resident - zvlášť teď o koroně se vylíhlo dost štěňat). Koš tu nosí jen jeden ČRT (druhý stejných majitelů nikoli). Zbytek psů potkávám pravidelně, protože bydlí v okolí. U 90 % vím, jak se jmenují a kde bydlí. Takže za mě to není oproti vesnici až tak zásadní rozdíl. Jen je tady prostě zvýšená koncentrace...
Edit: To byla reakce na Marcelu a vesnice vs. město. Než jsem to dopsala, tak se tu objevily další příspěvky.

marcelaamax
napsal(a):
No však, psala jsem v podstatě to samé . Ve městě buď nepouštět na volno a nebo dát košík....A někde v přírodě, kde je rozhled, tak klidně navolno a bez koše...
Jsem přece nikde nepsala, že by pes musel mít náhubek celou procházku nonstop.
Tak já zrovna teda na slovíčkaření nejsem, já jdu proti..
Mně jde o ty výroky "psovi to nevadí, může dělat všechno, je to normální vycházka", tohle na mě vyskakuje a s tím souhlasit nemohu.
Chápu, že některá volná prostranství jsou daleko (ve skutečnosti to nechápu), chápu, že běžet kvůli vyběhání lze s košíkem, ale nějak si nemohu nechat namluvit, že je to totéž jako bez.

napsal(a):
Tak já zrovna teda na slovíčkaření nejsem, já jdu proti..
Mně jde o ty výroky "psovi to nevadí, může dělat všechno, je to normální vycházka", tohle na mě vyskakuje a s tím souhlasit nemohu.
Chápu, že některá volná prostranství jsou daleko (ve skutečnosti to nechápu), chápu, že běžet kvůli vyběhání lze s košíkem, ale nějak si nemohu nechat namluvit, že je to totéž jako bez.
No, ale zase nám, co jsme měli psa iks let venku nonstop s košíkem, to jako normální procházka připadá.
Ano, je to s určitým omezením. Skrze které se ale dá dýchat, chladit, žrát, pít, dokonce i případně si hrát.
Můj pes jde taky 90 % prochajdy s čumákem u země a náhubek mu v tom nijak nepřekážel.
A zároveň, když už ho nosit kvůli svému chování nemusí, tak ho rádi nenosíme. A pokud bych měla psa, který je 100% nekonfliktní a ovladatelný, asi bych mu taky náhubek sama od sebe nedávala.
Moje polojezevčice má ten problém, že je to relativně "velkej" pes na svoji výšku. Má 10 kg a oblečky nosí ve velikosti 40, čili skoro na střední psy. K tomu má i dost velkou hlavu, takže když budu brát ohled na to zívnutí, fakt ten koš bude tahat po chodníku.
Myslím si, že podobnej problém by museli mít třeba i corgi nebo basseti, což jsou psi s velkejma hlavama a krátkýma nohama.
Paradoxně moje pinčová má něco přes 5 kg a je vyšší než 10 kg polojezevčice. Z vycházky chodí s oblečkem suchým na břiše, zatímco polojezevčice ho má zespodu mokrej vždy.
Takže vám to možná může připadat vtipný, ale i ty proporce je třeba brát v úvahu a to nemluvím o tom, jak by lidi sháněli koše na placatky typu shih tzu, brabantík, mops...
napsal(a):
No... bydlím ve městě (i když do honitby to mám deset minut volnou chůzí) a cizí psy potkávám velice výjimečně (buď nějaký výletník nebo nový resident - zvlášť teď o koroně se vylíhlo dost štěňat). Koš tu nosí jen jeden ČRT (druhý stejných majitelů nikoli). Zbytek psů potkávám pravidelně, protože bydlí v okolí. U 90 % vím, jak se jmenují a kde bydlí. Takže za mě to není oproti vesnici až tak zásadní rozdíl. Jen je tady prostě zvýšená koncentrace...
Edit: To byla reakce na Marcelu a vesnice vs. město. Než jsem to dopsala, tak se tu objevily další příspěvky.
Jo tak asi záleží jak kde. Já vidím rozdíl obrovský, ale jsem fakt z malinké vesnice ,a za rok tady potkáme pár psů. Když občas jedu do vedlejšího města, tak tam za hodinu potkám víc psů, než tady za celej rok . A většinou pokaždé jiné (ale samozřejmě i některé stejné). Ale nechodím tam pravidelně, takže je možné, že se mezi sebou všichni znají.
napsal(a):
Toto jsem myslela...jak už psali mnozí. Pokud velký pes s náhubkem vystartuje na malého, tak ho tím náhubkem přizabije.
Terven
napsal(a):
Moje polojezevčice má ten problém, že je to relativně "velkej" pes na svoji výšku. Má 10 kg a oblečky nosí ve velikosti 40, čili skoro na střední psy. K tomu má i dost velkou hlavu, takže když budu brát ohled na to zívnutí, fakt ten koš bude tahat po chodníku.
Myslím si, že podobnej problém by museli mít třeba i corgi nebo basseti, což jsou psi s velkejma hlavama a krátkýma nohama.
Paradoxně moje pinčová má něco přes 5 kg a je vyšší než 10 kg polojezevčice. Z vycházky chodí s oblečkem suchým na břiše, zatímco polojezevčice ho má zespodu mokrej vždy.
Takže vám to možná může připadat vtipný, ale i ty proporce je třeba brát v úvahu a to nemluvím o tom, jak by lidi sháněli koše na placatky typu shih tzu, brabantík, mops...
Já to chápu, mám doma na psa slušnou sbírku náhubků , objeli jsme všechny zverimexy v okolí, nechávali jsme si desítky náhubků objednávat, zkoušet...Pokaždé když jsme jeli někam dál, tak jsme zkoušeli brát psa do zverimexů a zase zkoušet. Taky nic moc nesedělo. Já mám zase problém ten, že má hrozně širokou hlavu, a když už je košík tak akorát široký, tak je zase hrozně dlouhý nebo hluboký. Ale nakonec jsme taky sehnali.
Baseta jsme kdysi měli, košík jsme na něho taky měli - i když jsme ho skoro nepoužívali, ale docela mu seděl. Nevím jak vyloženě ty placatky, myslím, že se na ně dělají speciální koše? Na coursingu s námi běhal buldoček, košík měl. Boxery, kteří nosí košík taky znám... Pak ještě amerického buldoka.

marcelaamax
napsal(a):
Jo tak asi záleží jak kde. Já vidím rozdíl obrovský, ale jsem fakt z malinké vesnice ,a za rok tady potkáme pár psů. Když občas jedu do vedlejšího města, tak tam za hodinu potkám víc psů, než tady za celej rok . A většinou pokaždé jiné (ale samozřejmě i některé stejné). Ale nechodím tam pravidelně, takže je možné, že se mezi sebou všichni znají.
Ono to učitě bude místo od místa, ale když někde dlouhodobě žijete, tak ty psy a lidi znáte minimálně od vidění, i když jich není pět jako na malé vesnici, ale třeba dvacet nebo třicet.
Hodně se liší ta koncentrace - ale zase residenti jsou na to zvyklí, a až na nějaké nevychované výjimky není problém. No a u těch problematických majitelů by to náhubek stejně nevyřešil, protože by ho psovi nejspíš stejně nedali. (Zrovna včera mě přesvědčovala nějaká paní, že její nepřivolatelný pes, který pravidelně útočí na mě i mého psa, k nám určitě nepůjde - a vzhledem k tomu, že si ho ani nepřipne na flexinu, kterou drží v ruce, s košíkem si nedělám iluze.)
Já si pořídila nekonfliktní plemeno a žije se mi - i ve městě a bez košíku - dobře. Takže já bych místo plošných opatření apelovala spíše na nějakou osobní odpovědnost každého z nás.

sufle
napsal(a):
Přesně tak.
Mám fenu ČRT. Je, troufnu si říct, perfektně vychovaná a vycvičená. Se psy i fenami naprosto v pohodě, většinou si jich ani nevšímá, lidi ignoruje úplně. Mimo své teritorium i velmi přátelská.
Ale prostě nikdy nechodí bez koše.
Lidi se ji můžou bát, přece jen je velká a černá.
Kdyby tak byli lidi více ohleduplní ....
Tam, kde končí ohleduplnost, měla by nastoupit výkonná moc. Většina měst i obcí má vyhlášku - vodítko, náhubek.
Takže já bych místo plošných opatření apelovala spíše na nějakou osobní odpovědnost každého z nás.
No, je to jako všechno o lidech. Odpovědnost a ohleduplnost každého by byla super, pak by se to nemuselo řešit. Ale jak je vidět, tak ta odpovědnost některým lidem opravdu nic neříká. Když nechávají psy bez přivolání lítat volně, kolikrát i útočit na ostatní. Za poslední týden jsem četla příspěvek o potrhaném koni od psa, o paní, kterou pes srazil na zem a potrhal její dva psy..... A je toho pořád hodně. Kdyby lidi byli zodpovědní, tak se tohle neděje.
Já se psema klidně přejdu na druhý chodník když vidím, že se lidi bojí. Snažím se být co nejvíce ohleduplná k lidem, snažím se abych já se svýma psema lidem co nejméně vadila... No ale někdo vypustí psa a je mu úplně jedno, co se děje a že pes neposlouchá.

marcelaamax
napsal(a):
https://www.krmivautoma.cz/nahubek-pro-kratkonosa-plemena--polyester-xs-s-15-cm-ruzovy/?gclid=CjwKCAiAgJWABhArEiwAmNVTB9hI7QDe1SZyIr0mnFH-UT-jetKRCLJX0wzMSZCLC_kvwh-jF_EcVhoCSkYQAvD_BwE
tvl.... ale tohle snad nemyslejí vážně
Tak to je hrůza teda.

lesnížínka
napsal(a):
No je to sranda, ale co jiného by na tu čuňku sedělo? Nic. A kdyby byl ten koš povinný, jak hlasujete...
https://www.rozchov.cz/nahubek-kovovy-francouzsky-buldocek--bostonsky-terier-pes/
Vyzkoušeno nemám. Ale mohla by sedět ta miska, jak se v tom prodává mleté maso.

lesnížínka
napsal(a):
No je to sranda, ale co jiného by na tu čuňku sedělo? Nic. A kdyby byl ten koš povinný, jak hlasujete...
No, já bych si popravdě takovýho psa ani nepořídila. A kdyby, tak bych hledala něco jinýho. Však janaa určitě může napsat, co na ty svý hobity má.
lesnížínka
napsal(a):
třeba něco na tenhle způsob?

Já jen k těm pustinám v polích : Nedávno soudili tu ženskou od boxerů. Vyjela autem do polí a vypustila 6 psů. Jak na potvoru šel přes pole plynař, služebně, kontrolovat ventil. Majtelka pak už jen stačila řvát, ať nezůstane ležet, když ho psi povalili a ať vyleze na strom.
Stačilo, kdyby si alfa fenu nechala na vodítku, nebo polovině psů dala koše.
( Taky u nás v polích venčím fenu bez koše, na volno. Ale tam, kde nevidím na kilometry kolem sebe, jde na vodítku. Není nebezpečná, ale...Třeba: chodí tu občas s nadměrně bázlivou fenou, kdyby viděla mou volně, tak jim uteče až domů )

napsal(a):
Já jen k těm pustinám v polích : Nedávno soudili tu ženskou od boxerů. Vyjela autem do polí a vypustila 6 psů. Jak na potvoru šel přes pole plynař, služebně, kontrolovat ventil. Majtelka pak už jen stačila řvát, ať nezůstane ležet, když ho psi povalili a ať vyleze na strom.
( Taky u nás v polích venčím fenu bez koše, na volno. Ale tam, kde nevidím na kilometry kolem sebe, jde na vodítku. Není nebezpečná, ale...Třeba: chodí tu občas s nadměrně bázlivou fenou, kdyby viděla mou volně, tak jim uteče až domů )
Tohleto je moje noční můra, naštěstí u nás jsem ještě nepotkala nikoho tak blbýho.
A jak to dopadlo? Dostala zase jen podmínku, že?
napsal(a):
Četla jsem před pár dny popis situace tím plynařem. Opravdu to byli boxeři, chovní boxeři?!? Způsob, jak se do pána pustili a jak chovatelka jen bezradně vyřvávala, ať se pán(trhaný psema) honem postaví... Mě tohle prostě hlava nebere, proč se ti psi chovali takto a už vůbec ne, že neposlechnou ani ho.no, když to je služební plemeno. Babě bych bez pardonů okamžitě chov zakázala.

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/plynare-potrhali-psi-majitelka-vyvazla-s-podminkou-40347362
Zas ale nemůže dostat trest jako za zabití, ublížení z nedbalosti atp.,
podívejte se, co dostali majitelé psů, když ti psi zabíjeli.
lesnížínka
napsal(a):
Četla jsem před pár dny popis situace tím plynařem. Opravdu to byli boxeři, chovní boxeři?!? Způsob, jak se do pána pustili a jak chovatelka jen bezradně vyřvávala, ať se pán(trhaný psema) honem postaví... Mě tohle prostě hlava nebere, proč se ti psi chovali takto a už vůbec ne, že neposlechnou ani ho.no, když to je služební plemeno. Babě bych bez pardonů okamžitě chov zakázala.
Tak ono i to služební plemeno někdo musí vychovat, vycvičit... To přece není jen o tom, neposlouchá automaticky jen proto, že je služební.
Ale v tomhle případě si myslím, že psi třeba i vychovaní být mohli, ale velkou roli hrála ta smečka. Jak už psal někdo výš.
marcelaamax
napsal(a):
Tak ono i to služební plemeno někdo musí vychovat, vycvičit... To přece není jen o tom, neposlouchá automaticky jen proto, že je služební.
Ale v tomhle případě si myslím, že psi třeba i vychovaní být mohli, ale velkou roli hrála ta smečka. Jak už psal někdo výš.
Ale tak...to poslouchám pořád, že smečka se tak chová. Když jsem přišla s dotazem, co dělat, že mi psi asi okusujou v noci kocoura...bylo mi řečeno, že dospěli a jsou smečka a co se divím a budu koukat, až mi kocoura zabijou. No bylo to jinak, berňák se snažil ho nakrýt a jak si ho přidržoval za krk, málem ho přizabil. Pak spolu žili 9let svorně...a bez dozoru. Pak mi na jiný dotaz někdo napsal, že dva není žádná smečka Pak byli i s mamky Mandy tři(tedy už smečka?) ale jako smečka se nikdy nechovali. No tak si vyber
lesnížínka
napsal(a):
Ale tak...to poslouchám pořád, že smečka se tak chová. Když jsem přišla s dotazem, co dělat, že mi psi asi okusujou v noci kocoura...bylo mi řečeno, že dospěli a jsou smečka a co se divím a budu koukat, až mi kocoura zabijou. No bylo to jinak, berňák se snažil ho nakrýt a jak si ho přidržoval za krk, málem ho přizabil. Pak spolu žili 9let svorně...a bez dozoru. Pak mi na jiný dotaz někdo napsal, že dva není žádná smečka Pak byli i s mamky Mandy tři(tedy už smečka?) ale jako smečka se nikdy nechovali. No tak si vyber
Někde to tu dobře popisovala inspektor.
Dva ještě jako smečka úplně nejsou. Tři už asi jo, ale myslím si, že ne, když jeden z nich je u někoho jiného v rodině. Asi spolu ti psi musí trvale žít, fungovat - si myslím já. Bude něco jiného, pokud se sejde 10 lidí a vypustí 10 psů (každý svého), nebo pokud bude mít jeden člověk smečku 10ti psů...
Inspektor tu myslím popisovala, že stačí, aby byl na vodítku (nebo prostě ovladatelný) ten "alfa" pes, a pak ti ostatní jsou taky v pohodě. Ale pokud ten "alfa" třeba po někom půjde, tak ti ostatní se přidají, a přesto, že jednotlivě fungují a poslouchají perfektně člověka a jsou třeba i nekonfliktní, tak v té smečce už fungují úplně jinak...
Inspektor mě kdyžtak snad opraví, jestli jsem něco pomotala

Ta ženská s boxery ( už jsem to tu psala ) si měla držet alfa fenu - jestli ví, co to je.
Neútoční psi, zvyklí na to pole chodit a nikdy tam nikoho neviděli......Pak se rozeběhnou a ta alfa si z neznámého důvodu kousne....a je vymalováno!
Jinak i dva psi jsou smečka a chovají se jako smečka. Nebo možná jako parťáci. Jaký je to rozdíl ? Měla jsem fenu a jejího syna. Když byl pes v úzkých, fena ho vždycky podpořila. On od ní vytrvale zaháněl všechny velké psy a každý to respektoval a žádný ho neserval.
marcelaamax
napsal(a):
https://www.krmivautoma.cz/nahubek-pro-kratkonosa-plemena--polyester-xs-s-15-cm-ruzovy/?gclid=CjwKCAiAgJWABhArEiwAmNVTB9hI7QDe1SZyIr0mnFH-UT-jetKRCLJX0wzMSZCLC_kvwh-jF_EcVhoCSkYQAvD_BwE
tvl.... ale tohle snad nemyslejí vážně
to je fakt hodně hloupý žert .......... to snad ani nemůže byt žert
napsal(a):
Ta ženská s boxery ( už jsem to tu psala ) si měla držet alfa fenu - jestli ví, co to je.
Neútoční psi, zvyklí na to pole chodit a nikdy tam nikoho neviděli......Pak se rozeběhnou a ta alfa si z neznámého důvodu kousne....a je vymalováno!
Jinak i dva psi jsou smečka a chovají se jako smečka. Nebo možná jako parťáci. Jaký je to rozdíl ? Měla jsem fenu a jejího syna. Když byl pes v úzkých, fena ho vždycky podpořila. On od ní vytrvale zaháněl všechny velké psy a každý to respektoval a žádný ho neserval.
Já myslím, že u dvou psů je rozdíl v tom, že i pokud jsou ti psi spolu, tak ale pořád jsou pod vlivem páníčka a pořád ho poslechnou spíš, než toho druhého psa. Že se dá říct, že společně fungují a chovají se stejně jako samostatně. Alespoň u nás to tak je.
Jo, to že je pes v pozoru, třeba při kontaktu feny s jiným psem, a vlastně i člověkem tak to je fakt. Nebo že jsou jak dva ocásci, oklepe se jeden, musí se oklepat i druhej... jeden se zvedne a někam jde, druhej taky. Pes začne štěkat, fena se okamžitě přidá, i když neví na co štěká... Ale prostě nenechá se ten jeden pes tolik strhnout druhým, a pořád je pod kontrolou člověka.
Alespoň takhle to vnímám já.
Edit.: ale já teda ani nevidím, že by jeden z mých psů byl Alfa... Jo podpoří se, nebo naopak se jeden druhému v určitých situacích podřídí. Ale není to vždy jednoznačně tak, že by se jeden a ten samý pořád podřizoval druhému, nebo že by jeden pořád podporoval druhého. Je to v každé situaci jiné, mění se to. Třeba pokud jde o hračku, podřídí se fena, pokud jde o žrádlo, podřídí se pes...atd...Řekla bych, že jsou spíš parťáci (pár?) , kteří jsou na "stejné vlně", není jeden níž nebo výš.

Oni jí utekli. A nebylo to poprvé. Někdo tam v diskuzi psal, že ji zná, že je taková..
Zas ale.. jaký trest pro ni? Vážně stejný jako za smrt člověka? A kdo šel do vězení za to, že jeho pes zabil člověka?
Ta podmínka je pro někoho trest pořádný, já bych ji třeba nechtěla, plus k tomu samozřejmě uhradit náklady léčení, ten zákaz držení zvířat by také nebyl špatný,
práce šlechtí, veřejně prospěšné práce.. trest má být výchovný.
Docela dost se mi líbí zákaz držení zvířat a povolit možná někdy po nějakých testech, já nevím, je to složité, co kdo s jakým psem, koupit se dá vše..
Orionka má pravdu, někdy je pes z UFO na poli tak jako mimo, některý uteče, některý útočí. Neomlouvám, vlastně mě ani moc nezajímá proč, tohle je nevycválaná smečka a majitelka.
I souhlasím, že smečka jsou i dva psi. Jeden sám by si to nedovolil, ani se nerozběhl za zajícem např., ale velmi lehce se nechá strhnout.
Většina těchto problémů je z toho, že se čeká až na pořádný průšvih.
Vždy, když se stane něco se psy, píše se "utíkal už dřív, pokousal,...." ....

Tak u nás psa povelovala fena. A když neposlechl, tak se divila. A přitom pes byl hrozný prdelka a závislák na mně.
Ale když jako mlaďoch zdrhnul a nepřišel na pískání, tak "zavolej toho prevíta" .- štěkla
( po svém) a letěl.
Když psa hnal NO od statku, štěkla a vyběhla jim přes ďolík do boku. Náš pes se v běhu zalomil o 90° a mazal k ní. NO zastavil, stáhl ocas a mazal domů.
Takových situací, kdy spolupracovali, bylo nepočítaně. Ale fena byla zlatíčko a tak spolu nikdy nelovili, ani nespolupracovali v jiných nepravostech.

Je stejně vtipné, jak kluk vždy poslouchá ženskou :-)
A přitom se říká alfa samec, předpokládá se :-) Hlava rodiny je ale také ženského rodu.

Nevím, jestli to byl konečný výsledek, ale člověk, co nechal dítě zabít křížencem argentýny, dostal dvouletou podmínku.
A přitom se dobře vědělo, že je ten pes nebezpečný.
"„Startoval i na svoji majitelku. Sama říkala, že jednou někoho rozkouše,“
Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/prerov-pokousani-utok-pes-smrt-dite-obvineni-policie-vysetrovani.A180410_094009_olomouc-zpravy_stk
Tak přece takové hovado nechám s ročním dítětem, že.
vs pokousaný plynař, pak po ulici pobíhal asi argentýna, ta stará paní zemřela, zase pes, který už problémy vyráběl dřív.
Všechno to má stejné tresty, za smrt podmínka, fakt s tím nešlo něco dělat dřív?

Terven
napsal(a):
Ten je mu hlavně malej...kdyby sem tu fotku někdo dal k posouzení velikosti náhubku, už by byl na pranýři.
Přesně tak, malý pes s placatou nebo širokou hubou nemá šanci zívnout. Musel by mít kýbl na vlčáka.
napsal(a):
Přesně tak, malý pes s placatou nebo širokou hubou nemá šanci zívnout. Musel by mít kýbl na vlčáka.
Ale zajímavý je, že tohohle buldočka s totálně nevyhovujícím košíkem olajkovala balu.
Přitom v jiných náhubkových diskuzích propaguje správnou velikost košíků, ve kterých pes může doširoka otevřít tlamu.
Myslím, že by bylo zajímavý, pokud by šla vytvořit fotogalerie malých plemen s odpovídajícími vhodnými náhubky - všichni ti jorci, čivavy, shih tzu, maltézáci, boloňáci, mopsové, buldočci...vesměs mají krátké nebo kratší čenichové partie...asi by se někteří divili a ťukali by si na čelo.

Jak jsem jezdila na veterinu, potkávali jsme se tam s frbulem. Divila jsem se, že mu nasazují v čekárně náhubek ( kožený, z černých kulatých řemínků - seděl mu pěkně ) -
odpověď zněla " On by pokousl i nás". Takže i malá plemena náhubek potřebují - aspoň někdy. Ten na obrázku není nejhorší. Už jsem viděla i plastovou kachnu a prasátko.
My teď máme náhubek fakt padnoucí. Když jsme odcházeli z ordinace, otřepala hlavu a náhubek odletěl. Musím hlídat, aby se neotřepala při nastupování do vlaku a náhubek nezůstal v kolejšti.
napsal(a):
Jak jsem jezdila na veterinu, potkávali jsme se tam s frbulem. Divila jsem se, že mu nasazují v čekárně náhubek ( kožený, z černých kulatých řemínků - seděl mu pěkně ) -
odpověď zněla " On by pokousl i nás". Takže i malá plemena náhubek potřebují - aspoň někdy. Ten na obrázku není nejhorší. Už jsem viděla i plastovou kachnu a prasátko.
My teď máme náhubek fakt padnoucí. Když jsme odcházeli z ordinace, otřepala hlavu a náhubek odletěl. Musím hlídat, aby se neotřepala při nastupování do vlaku a náhubek nezůstal v kolejšti.
To, co měl ten frbul v čekárně, by tady na fóru nejspíš neprošlo...myslím, že vím, o jaký se jedná.
Krátkodobě - třeba v ordinaci - asi účel splní, ale tady byla řeč o trvalém venčení s košem.
A ten na fotce od Marcely - v tom by frbul v létě na vycházce zkolaboval.
marcelaamax
napsal(a):
Já myslím, že u dvou psů je rozdíl v tom, že i pokud jsou ti psi spolu, tak ale pořád jsou pod vlivem páníčka a pořád ho poslechnou spíš, než toho druhého psa. Že se dá říct, že společně fungují a chovají se stejně jako samostatně. Alespoň u nás to tak je.
Jo, to že je pes v pozoru, třeba při kontaktu feny s jiným psem, a vlastně i člověkem tak to je fakt. Nebo že jsou jak dva ocásci, oklepe se jeden, musí se oklepat i druhej... jeden se zvedne a někam jde, druhej taky. Pes začne štěkat, fena se okamžitě přidá, i když neví na co štěká... Ale prostě nenechá se ten jeden pes tolik strhnout druhým, a pořád je pod kontrolou člověka.
Alespoň takhle to vnímám já.
Edit.: ale já teda ani nevidím, že by jeden z mých psů byl Alfa... Jo podpoří se, nebo naopak se jeden druhému v určitých situacích podřídí. Ale není to vždy jednoznačně tak, že by se jeden a ten samý pořád podřizoval druhému, nebo že by jeden pořád podporoval druhého. Je to v každé situaci jiné, mění se to. Třeba pokud jde o hračku, podřídí se fena, pokud jde o žrádlo, podřídí se pes...atd...Řekla bych, že jsou spíš parťáci (pár?) , kteří jsou na "stejné vlně", není jeden níž nebo výš.
Jsem si nikdy nebyla úplně jistá, jak to u nás je. Když se berňucha chtěl kámošit s jinýma pejsama, samík kolem něj dělal kola a vrčel mu do ksichtu. Ale když se něčeho báli (třeba se blížila postava od brány a nevěděli co, či kdo to je, utekli za barák se schovat a samík ještě zalezl za berňuchu a čekal, co on na to. Připadlo mi to, že berňucha jako rozumnější mu ustupoval ve smyslu,,aby jsi se neposr..." jen aby nemusel jít do konfliktu, ale když šlo na lámání chleba, tak rozhodoval berňák.
Můžu mít dotaz ?
Je lepší pro velké plemeno kovový ( drátěný ) nebo spíš kožený či nylonový páskový náhubek .
Beru to z pohledu když jak tady píšete se velký pes s kovovým náhubkem "opře" a nemusí to být ve zlém o menšího psa může mu ublížit ............... a teď prosím mluvím pouze teoreticky .

Rentes
napsal(a):
Můžu mít dotaz ?
Je lepší pro velké plemeno kovový ( drátěný ) nebo spíš kožený či nylonový páskový náhubek .
Beru to z pohledu když jak tady píšete se velký pes s kovovým náhubkem "opře" a nemusí to být ve zlém o menšího psa může mu ublížit ............... a teď prosím mluvím pouze teoreticky .
Já teda mám vždy kovové koše, ale když vezmu třeba mojí minulou fenu, tak myslím, že pokud by chtěla, tak zabije malého psa ať už má na tlamě cokoliv....čistě teoreticky, můj dojem.
Myslím, že kovový koš je třeba nebezpečnější, když se pes nečekaně otočí a stojí u něj malý dítě a on ho košem praští do obličeje.
Taky jsem od kovového košíku měla pár modřin na noze, protože fena byla zvyklá přijít k noze a otřít se o mě, no a s tím košem to byla občas bolestivá záležitost.

Pro mě by byla důležitá i otázka údržby. Když se pes poryje v bahýnku, čistí se kovový nebo plastový košík řádově rychleji a snadněji než nylonový / kožený (taky bych nechtěla, aby měl takhle upatlaný náhubek na tlamě). Ale zase třeba do vlaku nebo do společných prostor v bytovém domě bych klidně měla nylonový / kožený, protože ho pak zmuchlám a strčím do kapsy...
Jo je malej. Nedávala jsem ho sem jako příklad skvěle padnoucího košíku, ale jako typ na košík, který je lepší než ta hrůza černo růžová, a který by mohl sedět - předpokládám, že ho bude dělat více výrobců a každý bude mít jinou velikost, jako u košíku na ostatní plemena.
Akorát jsem to zase nerozepsala do podrobna rovnou, pro příště už se poučím 😆
marcelaamax
napsal(a):
Jo je malej. Nedávala jsem ho sem jako příklad skvěle padnoucího košíku, ale jako typ na košík, který je lepší než ta hrůza černo růžová, a který by mohl sedět - předpokládám, že ho bude dělat více výrobců a každý bude mít jinou velikost, jako u košíku na ostatní plemena.
Akorát jsem to zase nerozepsala do podrobna rovnou, pro příště už se poučím 😆
Jasný, já to chápu, že šlo o typ. Jenomže vtip je v tom, že kdybyste tento typ chtěla pro frbula ve správné velikosti, jak se tu neustále opakuje, vypadalo by to tak monstrózně, že by to na psa nikdo nedal.
My máme koš kovový. V Brně mi ty koše přijdou fajn, je tu všude milion psů, já v parku ani na ulici psa na volno nepouštím tak je to jedno, ale v odlehlejsich částech nebo u nás v jednom parku (kde potkám vždy tak 1 člověka) je na volno bez koše, kdo ví, kdy dostanu pokutu. Ale pes je nekonfliktní, k lidem, psům, nezdrha, neloví. MHD jezdíme často a na koš, to je v pohodě, ale jela jsem párkrát 3 hodiny vlakem, a to se s kovovým nedá, pes si prostě nelehne a já potrebuji, aby ve vlaku spal, pak je hodný. A on spát chce a nejde mu to. Pro tyhle příležitosti pořídím nylonový, s kterým si může normálně lehnout.

Andrýsek3
napsal(a):
My máme koš kovový. V Brně mi ty koše přijdou fajn, je tu všude milion psů, já v parku ani na ulici psa na volno nepouštím tak je to jedno, ale v odlehlejsich částech nebo u nás v jednom parku (kde potkám vždy tak 1 člověka) je na volno bez koše, kdo ví, kdy dostanu pokutu. Ale pes je nekonfliktní, k lidem, psům, nezdrha, neloví. MHD jezdíme často a na koš, to je v pohodě, ale jela jsem párkrát 3 hodiny vlakem, a to se s kovovým nedá, pes si prostě nelehne a já potrebuji, aby ve vlaku spal, pak je hodný. A on spát chce a nejde mu to. Pro tyhle příležitosti pořídím nylonový, s kterým si může normálně lehnout.
Musíte ho naučit ležet na boku. "Mrtvolka!" :-)
Na takové dlouhé cesty máme tu slavnou chlupatinu vetbed, ono to určitě i má vliv, jak si hlavu opře o měkké a netluče o podlahu.

Terven
napsal(a):
Ale zajímavý je, že tohohle buldočka s totálně nevyhovujícím košíkem olajkovala balu.
Přitom v jiných náhubkových diskuzích propaguje správnou velikost košíků, ve kterých pes může doširoka otevřít tlamu.
Myslím, že by bylo zajímavý, pokud by šla vytvořit fotogalerie malých plemen s odpovídajícími vhodnými náhubky - všichni ti jorci, čivavy, shih tzu, maltézáci, boloňáci, mopsové, buldočci...vesměs mají krátké nebo kratší čenichové partie...asi by se někteří divili a ťukali by si na čelo.
Lajkla jsem tu fotku už za to, že je to náhubek kovový. Jsem ráda, že je zde dostatečně známo, že propaguji prostorné a kovové nahubky. Připadá mi, že se dřív, tedy kdysi za socáče, na některá plemena daly sehnat vhodnější nåhubky než dnes.

Rentes
napsal(a):
Můžu mít dotaz ?
Rozhodně kovový. Ve vhodně zvoleném tvaru a velikosti se pes bude cítit dobře, i když ho bude mít na tlamě celý den. Může v něm i spát, jen se to musí sám naučit, tedy, jak má dát hlavu, aby to pro něj bylo pohodlné. Kovový se snadno udržuje, je vzdušný. A kdyby k něčemu došlo, tak je nejpevnější.

Já jsem jednou urvala kousek mřížky na náhubku, když jsem si bránila psa před útočníkem Jak jsem se snažila udržet psy od sebe, omylem jsem hrábla i do náhubku a už to bylo. Na moji obranu dodávám, že už byl asi pár let starej...
napsal(a):
Lajkla jsem tu fotku už za to, že je to náhubek kovový. Jsem ráda, že je zde dostatečně známo, že propaguji prostorné a kovové nahubky. Připadá mi, že se dřív, tedy kdysi za socáče, na některá plemena daly sehnat vhodnější nåhubky než dnes.
No a jelikož jste pro, aby náhubky při venčení nosily i "rukavice", jak vy říkáte malým plemenům, možná byste majitelům těch rukavic mohla poradit, kde ten prostorný kovový koš, ve kterém si pes může doširoka zívnout, mají sehnat.
Osobně jsem přesvědčená, že i kdyby se sehnal, bylo by nereálné, aby to pidipes nosil na běžné venčení.
Že se nedělají kovové koše na malé psy může mít ještě jeden důvod a to je jejich hmotnost - psů i košů. Jsem trochu ujetá přes psí fyzio a fitness, takže tohle je první, co mě u malých psů v souvislosti s kovovým košem napadne.
U většího psa bude hmotnost náhubku vzhledem ke hmotnosti těla zanedbatelná. U pětikilového (či menšího) prcka už bych viděla problém. Kovový koš by mu velmi pravděpodobně změnil držení těla, ovlivnil rovnováhu při pohybu, pes by zapojoval jiné svaly než bez něj a velmi pravděpodobně by přetěžoval krční páteř ve snaze nedrhnout tím prostorným košem o zem.

Terven
napsal(a):
No a jelikož jste pro, aby náhubky při venčení nosily i "rukavice", jak vy říkáte malým plemenům, možná byste majitelům těch rukavic mohla poradit, kde ten prostorný kovový koš, ve kterém si pes může doširoka zívnout, mají sehnat.
Osobně jsem přesvědčená, že i kdyby se sehnal, bylo by nereálné, aby to pidipes nosil na běžné venčení.
Že se nedělají kovové koše na malé psy může mít ještě jeden důvod a to je jejich hmotnost - psů i košů. Jsem trochu ujetá přes psí fyzio a fitness, takže tohle je první, co mě u malých psů v souvislosti s kovovým košem napadne.
U většího psa bude hmotnost náhubku vzhledem ke hmotnosti těla zanedbatelná. U pětikilového (či menšího) prcka už bych viděla problém. Kovový koš by mu velmi pravděpodobně změnil držení těla, ovlivnil rovnováhu při pohybu, pes by zapojoval jiné svaly než bez něj a velmi pravděpodobně by přetěžoval krční páteř ve snaze nedrhnout tím prostorným košem o zem.
Mně je úplně jedno, kde a jaký náhubek majitelé "rukavic" svému pejskovi pořídí. Nevím, proč bych po tom měla pátrat.
Když tak brojíte proti nošení nahubků u malých plemen, zajímalo by mě, kde je ta hranice, od které by psi nemuseli náhubek nosit. A co s otravnym malým psem bez náhubku, který otravuje velkého a snaží se mu zakousnout do nohy. Nabízí se nakopnutí, ale to bych neudělala. Neublížím psovi, byť otravnému.

napsal(a):
Mně je úplně jedno, kde a jaký náhubek majitelé "rukavic" svému pejskovi pořídí. Nevím, proč bych po tom měla pátrat.
Když tak brojíte proti nošení nahubků u malých plemen, zajímalo by mě, kde je ta hranice, od které by psi nemuseli náhubek nosit. A co s otravnym malým psem bez náhubku, který otravuje velkého a snaží se mu zakousnout do nohy. Nabízí se nakopnutí, ale to bych neudělala. Neublížím psovi, byť otravnému.
Ale tak, nemusíte ho hned nakopnout a ublížit mu. Podeberete nártem a "odhodíte". Tohle jsem provedla i dorážející kokřici, když jsem nechtěla, aby vezla mé psici do huby. Pak jsme tu měli takovou otravnou kříženku Aiku. Velikost menší kokr. Stačilo vzít do ruky lebedu a držela se v uctivé vzdálenosti - jinak šla po nohách mně i psici.
Nejprotivnější na tom je, že svého většího psa "dusíte" u nohy, aby tu malou nestvůru nezahlušil.
Ale vážnější úraz od takového psa nehrozí.
Dogoar

XXX.XXX.240.234
Terven
napsal(a):
Co trepes? Preco by pes mal mat nahubok a male, ustekane, otravne zmetaky nie? Zbytočná tema,pes nahubok mat nemusi! Inac pocula si uz o platovych nahubkoch s par gramami , ty drzanie tela!

napsal(a):
Ale tak, nemusíte ho hned nakopnout a ublížit mu. Podeberete nártem a "odhodíte". Tohle jsem provedla i dorážející kokřici, když jsem nechtěla, aby vezla mé psici do huby. Pak jsme tu měli takovou otravnou kříženku Aiku. Velikost menší kokr. Stačilo vzít do ruky lebedu a držela se v uctivé vzdálenosti - jinak šla po nohách mně i psici.
Nejprotivnější na tom je, že svého většího psa "dusíte" u nohy, aby tu malou nestvůru nezahlušil.
Ale vážnější úraz od takového psa nehrozí.
Jenže pak dostanete přes hubu od majitele toho malýho psa.
A někteří malí agresoři jsou tak rychlí, že se fakt těžko trefují :)
Ale tak myslím, že tohle už je neřešitelný a nekončící boj mezi majiteli velkých psů a malých psů. Spusta malých psů je v pohodě, pak stačí jeden dva stálí otravové v okolí a máte na averzi zaděláno. Stejně tak to ale platí naopak.
napsal(a):
Jasně, že po tom nemusíte pátrat. Já jenom, že jste byla vehementně pro, aby náhubek nosili, aniž byste si zjistila, jestli to je reálné.
Náhubky pro malé psy bych respektovala v MHD a jistých specifických situacích - třeba na veterině. To jsou krátkodobé záležitosti a pes to přežije i v méně vyhovujícím modelu.
A co s otravným malým psem bez náhubku?
Já hlasuju pro vodítko.
Kde je ta hranice, od kdy by už museli....za mě nikde. Mně by stačila ta vodítka a tam, kde psi smějí navolno, by mi stačili soudní majitelé. Nevím proč by velký vychovaný pes musel navolno trvale nosit koš, to bych žádnému nepřála.
Pokud je majitel nesoudný, nedal by ani ten koš, takže pořád je to o lidech.

Terven
napsal(a):
Jasně, že po tom nemusíte pátrat. Já jenom, že jste byla vehementně pro, aby náhubek nosili, aniž byste si zjistila, jestli to je reálné.
Náhubky pro malé psy bych respektovala v MHD a jistých specifických situacích - třeba na veterině. To jsou krátkodobé záležitosti a pes to přežije i v méně vyhovujícím modelu.
Já hlasuju pro vodítko.
Kde je ta hranice, od kdy by už museli....za mě nikde. Mně by stačila ta vodítka a tam, kde psi smějí navolno, by mi stačili soudní majitelé. Nevím proč by velký vychovaný pes musel navolno trvale nosit koš, to bych žádnému nepřála.
Jasně, taková velká šťastná psí rodinka, skupinka, kde jsou všichni psi happy, nikdo nevrčí, nikdo se nerve, všichni si spolu hrají a milují se. Tak to je sci-fi.
Víc snad nemá smysl se vzájemně bavit na téma nošení nahubků.

napsal(a):
Jenže pak dostanete přes hubu od majitele toho malýho psa.
A někteří malí agresoři jsou tak rychlí, že se fakt těžko trefují :)
Ale tak myslím, že tohle už je neřešitelný a nekončící boj mezi majiteli velkých psů a malých psů. Spusta malých psů je v pohodě, pak stačí jeden dva stálí otravové v okolí a máte na averzi zaděláno. Stejně tak to ale platí naopak.
Já nemám averzi vůči malým psům. Mně vadí jedině velcí psi bez náhubku mimo vliv majitele. Někdy i střední, ale tam by jednak byly síly s mou psicí vyrovnané ( tedy skoro, psice má svůj věk, a buloidy nepočítám ), jednak bych jí i se svou malou silou byla ku pomoci.
Malé psy bez náhubku a bez vlivu majitele nepokládám za nebezpečné. Ti jsou nebezpeční hlavně sobě.
Viděla jsem včera na internetu video s Desenským. Rada : Když k vám běží pes, o kterém si myslíte, že je agresivní, tak ho pěkně pozdravte, představte se a on svou agresivitu ztratí :-))
To je to moje : Jsme jedné krve, ty i já :-))

napsal(a):
Já nemám averzi vůči malým psům. Mně vadí jedině velcí psi bez náhubku mimo vliv majitele. Někdy i střední, ale tam by jednak byly síly s mou psicí vyrovnané ( tedy skoro, psice má svůj věk, a buloidy nepočítám ), jednak bych jí i se svou malou silou byla ku pomoci.
Malé psy bez náhubku a bez vlivu majitele nepokládám za nebezpečné. Ti jsou nebezpeční hlavně sobě.
Viděla jsem včera na internetu video s Desenským. Rada : Když k vám běží pes, o kterém si myslíte, že je agresivní, tak ho pěkně pozdravte, představte se a on svou agresivitu ztratí :-))
To je to moje : Jsme jedné krve, ty i já :-))
Malý pes bez náhubku mimo vliv majitele může být nebezpečný. Třeba dítěti.
Málokdy jsem za svůj život potkala otravného velkého psa, natož agresivního. Ale malých spoustu.
napsal(a):
Jasně, taková velká šťastná psí rodinka, skupinka, kde jsou všichni psi happy, nikdo nevrčí, nikdo se nerve, všichni si spolu hrají a milují se. Tak to je sci-fi.
Víc snad nemá smysl se vzájemně bavit na téma nošení nahubků.
Ne, netvrdím, že všichni musejí být happy, hrát si a milovat se - to jste vyvodila z čeho?
Píšu o vodítkách a soudných majitelích. Pokud je pes problematický co se týče jiných psů, nechci, aby k nám běžel navolno, byť s náhubkem.
Náhubek mu nezabrání obtěžovat cizí psy a lidi, nezabrání ani tomu útoku, když na to přijde. Pes s náhubkem může štvát zvěř, může někoho porazit, může vletět do silnice a způsobit nehodu.
Vodítko a soudný majitel tomuhle všemu zabrání.
rapotacka11
napsal(a):
´Je zbytečné tady slovíčkařit.
U nás to bylo jednu dobu od 15 kg.
Trvalo to asi 2 roky, pak to potichu asi zrušili.
Bez vodítka od 15 kg musel mít koš.
Samozřejmě je kontrola nevážila, asi měli
vytipovaná plemena.
Teď se na volno nesmí.
Jo, to bylo kdysi v Klatovech. Zvedla se proti tomu vlna nevole - lidi popudila ta nelogičnost. Holt potenciální nebezpečnost psa není až tak o kilech.

Kdyby byli všichni majitelé psů soudní a odpovědní a chovali se adekvátně tomu, jakého mají psa, tak tuhle debatu ohledně vodítek a náhubků vůbec nemusíme vést.
Neříkám, že za mých mladých let se mezi majiteli psů nenašlo nějaký hovado, ty pravidla o volném pohybu psů bývala benevolentnější...jasně nebylo tolik psů atd atd, ale obecně, pokud měl pes náhubek, tak se to bralo tak, že ho nemá pro nic za nic.
Terven
napsal(a):
Já hlasuju pro vodítko.
Když bude poptávka, bude i nabídka.
Jinak jo, ideál je, aby ty náhubky měli všichni.
Mně by stačilo, když je budou mít problémoví psi bez ohledu na velikost. Ale i to je utopie. :)

"Je nezbytně nutné, aby s sebou do hor vzali i rozum,“ komentoval víkendové zachraňování náčelník HS.
Ta náčelníkova věta by se dala aplikovat i na ostatní lidské činnosti. Třeba : Je nezbytně nutné, aby s sebou na vycházku se psem vzali i rozum.
Jenže mám obavu, že u některých jedinců je to požadavek nesplnitelný. Znáte to - kde nic není........

Náhubek nezabrání otravnému jorkovi, aby oštěkával velkého psa a tomu kovový náhubek nezabrání, aby jorka utloukl.
Jedině, že by ten jork drhnul náhubkem o asfalt - jak tu naznačila, tuším Terven, a to by ho v útoku na NO zastavilo.
napsal(a):
Náhubek nezabrání otravnému jorkovi, aby oštěkával velkého psa a tomu kovový náhubek nezabrání, aby jorka utloukl.
Jedině, že by ten jork drhnul náhubkem o asfalt - jak tu naznačila, tuším Terven, a to by ho v útoku na NO zastavilo.
To, že lze umlátit malého psa náhubkem, nerozporuji. Je to prevence proti kousnutí. Čekat něco víc je bláhové.
Ale neznamená to, že náhubky jsou zbytečné. Nejsou.
O něco většímu, silnějšímu nebo rychlejšímu psovi můžou umožnit přežít; zabrání tomu, aby se do sebe psi zahryzli navzájem nebo jeden se zahryzl do druhého a byl problém je od sebe vůbec dostat. Umožní lidem reagovat.

Varaxi
napsal(a):
To, že lze umlátit malého psa náhubkem, nerozporuji. Je to prevence proti kousnutí. Čekat něco víc je bláhové.
Ale neznamená to, že náhubky jsou zbytečné. Nejsou.
O něco většímu, silnějšímu nebo rychlejšímu psovi můžou umožnit přežít; zabrání tomu, aby se do sebe psi zahryzli navzájem nebo jeden se zahryzl do druhého a byl problém je od sebe vůbec dostat. Umožní lidem reagovat.
Já vůbec nerozporuji, že by psi měli nosit náhubky. Moje psice náhubek taky nosí - v civilizaci, dokonce i na vodítku při větší koncentraci lidí.Mám jen jeden hřích - není kovový.
Ale přijde mi hloupé ( či úsměvné ? ) to provolávání majitelů velkých psů : "Když náhubek, tak všichni. Všichni jsou stejně nebezpeční. I jork nebo čivava může způsobit dopravní nehodu"
Za sebe musím říct, že mě ještě neohrožovala ani čivava, ani jork, dokonce ani maltézák. Ale za to aljašský malamut, NO, šarpej, nějaký bul, nějaký kříženec bula, boxer, ridgebackové, argentinská doga...všichni bez koše.
( Ty argent. dogy byly dvě, každá jinde, nezávisle na sobě. Nešlo o ohrožení v pravém slova smyslu, ale ta situace byla podobná. Za argentinou na několikrát zauzlované lonži vlála starší žena, arg. ji vlekla a ona na mě křičela : běžte pryč, běžte pryč, já ji neudržím. Obě dvě byly na ves ke stárnoucí matce odložené dospělu dcerou !)
orionka,
tak to chápu.
Já nechtěla pískat, co je víc, jestli malý pes nebo velký pes. Proto jem psala:
Mně by stačilo, když je (košíky) budou mít problémoví psi bez ohledu na velikost.
Ono je fakt, že čivava může způsobit dopravní nehodu, ale košík jí v tom opravdu nezabrání. :)
Jediný pes, který mě kdy pokousal, byl jezevčík. :)
Ale jinak souhlasím, prostě větší psi jsou obecně nebezpečnější. Nicméně nejnebezpečnější je pes nevychovaný a mimo kontrolu, bez ohledu na to, jak je velký.

napsal(a):
Já vůbec nerozporuji, že by psi měli nosit náhubky. Moje psice náhubek taky nosí - v civilizaci, dokonce i na vodítku při větší koncentraci lidí.Mám jen jeden hřích - není kovový.
Ale přijde mi hloupé ( či úsměvné ? ) to provolávání majitelů velkých psů : "Když náhubek, tak všichni. Všichni jsou stejně nebezpeční. I jork nebo čivava může způsobit dopravní nehodu"
Za sebe musím říct, že mě ještě neohrožovala ani čivava, ani jork, dokonce ani maltézák. Ale za to aljašský malamut, NO, šarpej, nějaký bul, nějaký kříženec bula, boxer, ridgebackové, argentinská doga...všichni bez koše.
( Ty argent. dogy byly dvě, každá jinde, nezávisle na sobě. Nešlo o ohrožení v pravém slova smyslu, ale ta situace byla podobná. Za argentinou na několikrát zauzlované lonži vlála starší žena, arg. ji vlekla a ona na mě křičela : běžte pryč, běžte pryč, já ji neudržím. Obě dvě byly na ves ke stárnoucí matce odložené dospělu dcerou !)
Nerozporuji, že velký pes může být nebezpečný a že pidipes typu čivava, york a spol nikomu žádné fatální zranění nezpůsobí.
Myslím, že to, že majitelé velkých psů by chtěli stejné podmínky pro všechny, není o tom, že musí mít všichni náhubek, protože jsou všichni psi potencionálně nebezpeční, ale aby pro všechny platila stejná pravidla.
Protože to vás může tak max dožrat, když máte svého velkého psa na vodítku a popř. i s náhubkem a nějakej pidižvýk okolo vás lítá, otravuje popř. z bezpečné vzdálenosti machruje, nemluvím o tom, že jsou tací, co si zákeřně kousnou.........ale co, vždyť on je malej a neškodnej, ale když ten velkej pes, byťˇna vodítku začne taky řvát a najednou se páníček pidižvýka začne zajímat vezme Fifinku, která se běžela schovat za páníčka...kde ale machruje dál...do náruče a vy uslyšíte komentář typu "držet si tu vaší agresivní bestii"
Jak k tomu přijde hodňoučkej dobráckej berňuška, který by mouše neublížil, nechá na sobě dříví štípat, že musí nosit povinně koš, protože holt je velikej??
Nebojuju tady za to, aby všichni velcí psi měli fríčko bez koše a bez vodítka.
Nemám problém s tím, aby můj pes nosil náhubek, pokud je to třeba...Sára měla koš permanentně, ale proč by měl mít koš i můj Jack, který je neškodný........
No ať žije kolektivní vina.
Edit: jinak musím říct, že mám štěstí na zodpovědné majitele, jak velkých tak malých psů....pár pidipsíků jsem teda musela odchytit do náruče, aby byly v bezpečí a to ani nebyli agresoři, jen se chtěli pozdravit a tak nějak byli s přivoláním na štýru....bohužel poté, co na Sáru, jako osmiměsíční štěndo bezdůvodně zaútočila pražská krysařice, se její postoj, do té doby ignorantský, změnil na radikální. Přitom stačilo tak málo, mít nevychovaného psíčka na vodítku.
Varaxi
napsal(a):
orionka,
tak to chápu.
Já nechtěla pískat, co je víc, jestli malý pes nebo velký pes. Proto jem psala:
Mně by stačilo, když je (košíky) budou mít problémoví psi bez ohledu na velikost.
Ono je fakt, že čivava může způsobit dopravní nehodu, ale košík jí v tom opravdu nezabrání. :)
Jediný pes, který mě kdy pokousal, byl jezevčík. :)
Ale jinak souhlasím, prostě větší psi jsou obecně nebezpečnější. Nicméně nejnebezpečnější je pes nevychovaný a mimo kontrolu, bez ohledu na to, jak je velký.
Jo, jasny, ja nezpochybnuju funkci nahubku jako takovyho. V jistych situacich a u jistych jedincu maji opodstatneni.
Jen proste nehlasuju pro plosne noseni u vsech psu pri pohybu navolno. V tom se tady, myslim, s mnohymi shodnu, viz sardullah a jeji Jack a tech, kterym behaji psi volne bez kose tu asi bude vic 🙂
U nás to bylo jednu dobu od 15 kg.
Trvalo to asi 2 roky, pak to potichu asi zrušili.
Bez vodítka od 15 kg musel mít koš.
Jéé to by se mi fena přes jaro a léto do limitu vešla a koš mít nemusela . Ne to je právě ono, kdo bude určovat tu hranici, jak velký pes koš mít musí, a jaký už ne? Zrovna třeba 14ti kilový stafbul může být nebezpečný ostatním psům. U nás po vesnici pobíhal takovej menší kříženec kokra a asi jezevčíka - tipuji, že 15 kg taky ani neměl. Ohrožoval lidi i psy, nakonec pokousal dítě... Já si teda myslím, že 10 kg pes už třeba dítěti nebezpečný být může, nebo stejně tak může rafnout dospělého třeba do nohy, jen to není tak fatální jak od nějakého velkého psa no. Ale zas může být dost nebezpečný třeba pro pětkrát menší 2 kg čívu, ne?
A co se týká těch plemen s krátkým čumákem, tak ale to jsou přece i velká plemena. Namátkou boxer, bordeauxská doga, bulmastif, americký buldok, anglický buldok taky není úplně malý. Tak ti se taky můžou vymluvit na to, že jejich pes má krátký čumák?
Mě to je vcelku jedno, tady kde žiju to vůbec řešit nemusím. Šlo jen o ten princip a nedivím se majitelům velkých psů, že je to štve. Ono kdyby fungovala ta odpovědnost a ohleduplnost, tak by se vůbec žádné náhubky nemuseli řešit. Ale ta nefunguje. A pokud majitel velkého psa, s košíkem, se svého psa pravidelně sundává zakouslého malého psa, tak se pak nedivím, že je vytočený a volá po nějaké "spravedlnosti", po pravidlech, které budou stejné pro všechny.
Ad velka plemena s kratkym cumakem - jasny, ale tem kdyz se poridi odpovidajici kos, tak s nim diky sve velikosti nebudou mit problem, nebudou s nim otloukat asfalt... tady slo o to, ze male placatky - mops, buldocek, shih tzu, brabantik- budou mit diky sirokym tlamam nepomerne velike kose vzhledem ke sve male vysce.

Ono by nebylo od věci, kdyby se, třeba i nepřiměřene, t.j. nepřiměřeně hodně, trestalo napadení psem. Ať už člověka nebo psa. Aby majitel takového psa byl volán k zodpovědnosti hodně citelně! Pak by si možná, aspoň někdo, rozmyslel nechat svého psa bez vodítka, bez náhubku, nezajištěného na zahradě a pod.
Kdysi našeho kolegu kousnul mladý dobrman v recepci hotelu. I byl na vodítku, ale kolega přistoupil moc blízko. Žádný velký útok, jen dva zuby přes kalhoty. Byl to pes Němců na pobytu. Do hodiny opustili hotel i Českou republiku, protože se báli postihu!
A u nás. Opakovaně běhá kříženka bula bez vodítka 20 i 30 m před majitelem, ostatní psy berou lidi do náruče, s těmi většími zalézají do cizích zahrad a domů......
napsal(a):
Ono by nebylo od věci, kdyby se, třeba i nepřiměřene, t.j. nepřiměřeně hodně, trestalo napadení psem. Ať už člověka nebo psa. Aby majitel takového psa byl volán k zodpovědnosti hodně citelně! Pak by si možná, aspoň někdo, rozmyslel nechat svého psa bez vodítka, bez náhubku, nezajištěného na zahradě a pod.
Kdysi našeho kolegu kousnul mladý dobrman v recepci hotelu. I byl na vodítku, ale kolega přistoupil moc blízko. Žádný velký útok, jen dva zuby přes kalhoty. Byl to pes Němců na pobytu. Do hodiny opustili hotel i Českou republiku, protože se báli postihu!
A u nás. Opakovaně běhá kříženka bula bez vodítka 20 i 30 m před majitelem, ostatní psy berou lidi do náruče, s těmi většími zalézají do cizích zahrad a domů......
Kdyby aspoň měli přivolání.Tyhle plemena si pořizují velmi často úplní kynologičtí analfabeti kteří ani nevědí co doma mají.Přece když mám lovecké plemeno nebudu popírat jeho lovecké vlastnosti, když mám teriéra, musím si být vědom, že je ostřejší na ostatní psy a má lovecký pud.Když si pořídím psa " služebního", musím vědět že bude hlídat a nebude kámoš s každým.Když mám chrta mám vědět že se pustí za vším co se hýbe.Stejné je to s bojovými plemeny. Dnes se všichni brání tomuto pojmenování, ale na co byli vyšlechtěni? Na boj a zápasy. Lidi ošálí většinou vstřícná a milá povaha k lidem ( za předpoladu, že ho někdo nezkazí) Ale ta chuť jít do rvačky u nich pořád je., Do dvou let jako by nevěděli k čemu mají vlohy, a pak to příjde až duševně dospějí.A do prvního incidentu s jiným psem. Pak vědí k čemu jsou. Game nikomu nic neříká...Stejně jako ostatní plemena dělají rády svou práci, tak i oni. Je třeba s tím počítat a chovat se podle toho.

Na téhle dvojici je vrchol to, že chlap je důchodového věku ( ale žádný stařeček ) a na "ostrosti" své feny si zakládá.
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/pitbul-rotvajler-pokousal-obyvatele-dum-jablonec-nad-nisou.A210119_124457_liberec-zpravy_jape
Už zase?! A stejně za vše může majitel! Jen to odnese obvykle to zvíře!

fikovnice
napsal(a):
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/pitbul-rotvajler-pokousal-obyvatele-dum-jablonec-nad-nisou.A210119_124457_liberec-zpravy_jape
Už zase?! A stejně za vše může majitel! Jen to odnese obvykle to zvíře!
No jo, ale ten majitel měl psa 5 minut. Asi si myslel, že ho zvládne, a ono ne, no.
Mě osobně psi bez koše nijak zvlášť nevadí. Předpokládám, že jsou nekonfliktní a v mém okolí to tak v podstatě je. Jen asi dvakrát se stalo, že na té mojí čertici visel malý pes.
Máme ještě malou maltézačku a toy pudla a koš nenosí, fakt to není třeba. Ale myslím si, že když je pes navolno (vůbec se nebavím o psech na vodítku) v zalidněné části (parky, ulice, obytné zóny ...) měl by mít koš právě z ohleduplnosti k jiným lidem.
Těžko stanovit hranici, který pes koš ano a který ne. Lidi by měli být soudní, nemyslím si, že takový pekinéz nebo většina pidi midi psů by měla nosit koš.
Moje lurcherka také koš nenosila, ale ona byla absolutně pasivní v jakémkoliv kontaktu se psy i lidmi. Ani zahnaná do kouta se nebránila, prostě padla na zem a byla "mrtvá". Bohužel na to jednou málem doplatila, protože ji cca 15 kg kříženka málem zardousila. Vláčela ji za krk jako slepici a Enynka jen visela a nic nedělala. Musela jsem vypáčit čelist a jet s mojí na šití na veterinu.
Ruska chodí s košem, protože se lidi bojí. Když jsme v přírodě nebo někde mimo civilizaci, tak ji koš také sundám. Ale o tom to je, vědět kde a kdo ano a kde a kdo ne.
Paní má u nás ridgebacka, hodného a nekonfliktního. Večer ho napadl VK a natrhl mu zadek. Paní si toho všimla až doma. Stálo jí to cca 10 tis. za veta. Kdyby měli ti psi koše, nic se nestalo, prostě by se poškorpili a šli by domů.
Jennifer21

XXX.XXX.211.72
Tak já mám AST, po vesnici chodím na vodítku, pokud vidím, že jdeme kolem lidí, kteří se bojí, tak jde u nohy a na opačné straně, než lidi (totéž u psů, tam si ji dám k noze automaticky). Když jdu na delší procházku, tak má náhubek a v lese je na volno. Vidím-li lidi,psy,tak hned přivolám a zapnu na vodítko. Co mě fascinuje, tak jsou lidi, kteří mají psa na volno, vidí moji reakci, že hned mám psa na vodítku, u nohy na krátko a psa mají puštěného dál a se slovy: "nebojte on nic nedělá" se jde pes seznámit...(to, že můj pes třeba nebude přátelskej jim bohužel nedojde),takže ho pak táhnu zaškrceneho pryč a hlídám, aby se cizí pes nedostal k hlavě...cizí pes to většinou po několika metrech vzdá a odkluse za páníčkem a mně se uleví, že se nic nestalo. Tak to mě vždycky dokáže vytočit tohleto :D Plus mám malé dítě, což je taky "super" situace, když se na nás začne řítit cizí pes....jinak náhubek mám baskerville, je lehký, pes se může napít, najíst a nikoho nezakousne, já jsem s ním spokojená.
Každopádně jak už tu někdo psal, mít psa, kdy člověk furt hlídá, jestli náhodou nejde pes, jestli ho mají na vodítku, popřípadě řešit situace, kdy pes jde na nás, je nepříjemné a s malým dítětem ještě nepříjemnější. Zase se to vyvažuje tou povahou k lidem a dětem, to jako nemůžu říct nic špatného, pes na sobě nechá dříví štípat, hraje si na princeznu a tak..

To by možná stačilo, aby lidi používali rozum a nemysleli si, že každej pes je sluníčkovej kámoš všech psů na světě.
Aby si uvědomili, že jejich volání "nebojte, on je hodnej" je jen jednostranné a že i když oni mají hodného psa, tak ten druhý hodný být nemusí a i přesto, že má zodpovědného majitele, tak může hrozit nebezpečí, že jejich pes může z toho "on se jde jen pozdravit" může končit zraněním jejich psa a čím menší špunt, tím větší riziko.
Nebo když ne zraněním, tak jejich sluníčkovej miláček může změnit pohled na psy, může se polekat a pak už nemusí být sluníčkovej, ale naopak preventivně vyjíždějící.

Je to blbé, ale když vím, že mám takového psa, tak má mít košík. Třeba kdybych dostala hloupý nápad jít na náves s mým psem. Nevím, odkud vyletí jeden druhý třetí psík a megí udělá jen cvak a je to.
Bez košíku jsme takhle byli kdysi ve městě, pes preventivně na druhé straně od vchodů do baráků, stejně vyběhlo něco malého a, tomu nebudete věřit, zakouslo se to megí do huby :-) kdyby měla košík, tak se jí nic nestalo :-)
A z baráku vyletěla baba a zařvala - hlídejte si toho bastarda!
(hůře se cítím už jen, když mi lidé u toho nadávání ještě tykají :-)

Musíte si vymyslet nějakou strašlivou infekční chorobu, to se pak může každý přetrhnout, aby si toho svého nevychovance včas odchytil. :-))

"(to, že můj pes třeba nebude přátelskej jim bohužel nedojde)"
V takových případech ( když je to malý pes ), tak v klidu říkám kolemjdoucím :
"Mě nevadí, že je na volno, ale ať nevleze feně do huby". Zatím to stačilo. Jen jednoho psa chňapla za nos, když ho prostrčil plotem. Nic se mu nestalo, jen kvíknul.

napsal(a):
Musíte si vymyslet nějakou strašlivou infekční chorobu, to se pak může každý přetrhnout, aby si toho svého nevychovance včas odchytil. :-))
Nejlépe takovou, která se přenáší pouhým pohledem.

napsal(a):
Nejlépe takovou, která se přenáší pouhým pohledem.
Z mé zkušenosti stačí pohrozit masivním průjmem. 🤣

fikovnice
napsal(a):
"A paní, nemůžeme se toho zbavit už nejméně 4 týdny, nic nepomáhá!"
Nejlíp to funguje na podzim, když je sezona... 😅
napsal(a):
Nejlíp to funguje na podzim, když je sezona... 😅
I když v dnešní době by stačilo říct něco ve smyslu:"Tak si představte, že našemu psovi také diagnostikovali koronavirus!"
No, a lež to nebude - i psi mají "své" koronaviry, a šíření poplašné zprávy také ne, když se řekne jen koronavirus a ne COVID-19.

https://www.super.cz/740158-bara-mottlova-po-silenem-napadeni-sveho-pejska-majitele-agresivniho-psa-hleda-policie-lide-ho-uz-poznavaji.html#dop_ab_variant=0&dop_req_id=XKkgI5ygyuG-202101211139&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Ten malej taky určitě neměl košík.

napsal(a):
https://www.super.cz/740158-bara-mottlova-po-silenem-napadeni-sveho-pejska-majitele-agresivniho-psa-hleda-policie-lide-ho-uz-poznavaji.html#dop_ab_variant=0&dop_req_id=XKkgI5ygyuG-202101211139&dop_source_zone_name=super.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Ten malej taky určitě neměl košík.
Chudák malej. V RS se volně nesmí, mám pocit, jsou tam značky. Takže košík nepotřeboval nikdo, jen dodržet stávající. Je tam výběh, kde se může volně..
Viděla jsem ty fotografie, hnus, divím se, že to přežil.
Když budou košíky nařízené, tak tenhle blbec nebude mít ani to vodítko, no, tak co chceme.
A tenhle po sto padesáti pokutách dostane podmínku. Se vsadím. A neměl by, protože to udělal schválně. Hrozí až roční vězení. Výsměch.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pitbulterier-pokousal-devitileteho-chlapce-policie-obvinila-jeho-majitele-40348558

marcelaamax
napsal(a):
Bl.bec, který si myslel, že je frajer a zvládne problémového psa. Dovedu si představit, že po něm skočil, když ho chtěl násilím vtáhnout do cizího uzavřeného prostoru - domu.( ale to je jen moje představa ). Pak se hrdina zavřel v bytě a obyvatele nechal napospas......

napsal(a):
Bl.bec, který si myslel, že je frajer a zvládne problémového psa. Dovedu si představit, že po něm skočil, když ho chtěl násilím vtáhnout do cizího uzavřeného prostoru - domu.( ale to je jen moje představa ). Pak se hrdina zavřel v bytě a obyvatele nechal napospas......
Né...prej ho šel na požádání "představit" sousedce, důchodkyni a pes tam snad sebral nějakou panenku, co k ní měla babča silný vztah a nechtěl jí dát....
No a bylo vymalováno
No pán byl určitě frajer neb prý chtěl ostrého psa a tenhle "pašák" pes už měl snad nějaká pokousání za sebou včetně původní majitelky, co nezvládla výchovu a chtěla psa dát tudíž pryč.
Chudák pes, kdyby se třeba dostal jako štěně k někomu, kdo tomu trochu rozumí a má pro psy cit, tak by mohl dneska šťastně a vysmátě žít a několik lidí by nemuselo mít velmi nepříjemný zážitek s agresivním psem.....z mého čistě teoretického a laického pohledu spíš s velmi nejistým psem.
Pokud teda pes nemá nádor na mozku a nebyl agresivní kvůli tomuto....

napsal(a):
Né...prej ho šel na požádání "představit" sousedce, důchodkyni a pes tam snad sebral nějakou panenku, co k ní měla babča silný vztah a nechtěl jí dát....
No a bylo vymalováno
No pán byl určitě frajer neb prý chtěl ostrého psa a tenhle "pašák" pes už měl snad nějaká pokousání za sebou včetně původní majitelky, co nezvládla výchovu a chtěla psa dát tudíž pryč.
Chudák pes, kdyby se třeba dostal jako štěně k někomu, kdo tomu trochu rozumí a má pro psy cit, tak by mohl dneska šťastně a vysmátě žít a několik lidí by nemuselo mít velmi nepříjemný zážitek s agresivním psem.....z mého čistě teoretického a laického pohledu spíš s velmi nejistým psem.
Pokud teda pes nemá nádor na mozku a nebyl agresivní kvůli tomuto....
Ještě větší bl.bec, než jsme doufali.....Podle některého z článků, měl psa chvilku.

napsal(a):
Ještě větší bl.bec, než jsme doufali.....Podle některého z článků, měl psa chvilku.
Jo jo.....
Hele,všechny tyhle případy jsou pořád o tom, že tak 90% lidí,co mají psa,by neměli mít ani křečka. Nenaučíme psy základní poslušnosti,nechávám rvavý psy lítat bez košíku, přivážeme psa bez košíku před krámem atd. Do toho útulky a družení,co dají jakýhokoli psa komukoli (jasně, není to tak všude, ale tak v půlce případů jo) A k tomu ta masa lidí, co pláče na FB, že se jim ztratil pes, že ho určitě někdo ukradl a případ začíná - odešel si na procházku jako vždycky,ale vždycky se do půl hodiny vrací.... zase jsem dneska něco takovýho viděla a už mi z toho rupá cévka (možná proto,že mi háraj čuby a už zas očekávám, kolik těhle půlhodinkářů nám bude chodit na zahradu).

No a hlavně to pokračuje tím, že "vlastně nikdo prakticky nic nespáchal, protože všichni přežili a dokonce nebudou muset mít neschopenku" .....
marcelaamax
napsal(a):
Teď je jeden případ za druhým! Lidem hrabe - tuhle někdo veze v tram sekyru a vyhrožuje, že lidem useká hlavy, a psům už taky hrabe - to je snad každej den teď nějaké napadení...

fikovnice
napsal(a):
Teď je jeden případ za druhým! Lidem hrabe - tuhle někdo veze v tram sekyru a vyhrožuje, že lidem useká hlavy, a psům už taky hrabe - to je snad každej den teď nějaké napadení...
To napadení potvrzuju....člověk si tak normálně ráno spí v posteli a najednou na něj skočí obrovská bílá koule, zákeřně ho zelehne, aby se člověk nemohl hýbat a snaží se ho upusinkovat k smrti ....ty pastevce by měl někdo zakázat, bestie jedny agresivní
napsal(a):
To napadení potvrzuju....člověk si tak normálně ráno spí v posteli a najednou na něj skočí obrovská bílá koule, zákeřně ho zelehne, aby se člověk nemohl hýbat a snaží se ho upusinkovat k smrti ....ty pastevce by měl někdo zakázat, bestie jedny agresivní
Já vždycky říkala o našem psovi, že je to pes bojový a hlídací; bojový, protože se bojí, a hlídací, protože ho musíme hlídat, aby nám ho někdo neukradl. :)

To říkal kamarád o svém pidi špicovi : To je pes obranář, když ho roztočím na vodítku, zkuste se ke mně přiblížit.
napsal(a):
No, Jani, divila by ses, ale i kočky jsou jaksi agresivnější!!!
To si tak ráno pěkně chrupkáš a nastane varianta, že Ti buď cca 11kg živé váhy MCO skočí na hrudník, anebo ta víc pravděpodobná věc - že Ti ten stejný tvor svojí obří tlapou začne sahat do očí. Jako že:"Laskavě vstávej, otevři oči, pojď mě nakrmit a pohrát si se mnou!" Ještě že to sahání dělá fakt opatrně! Ale z mých 3 koček to dělá jedině ona, potvora jedna!

fikovnice
napsal(a):
To si tak ráno pěkně chrupkáš a nastane varianta, že Ti buď cca 11kg živé váhy MCO skočí na hrudník, anebo ta víc pravděpodobná věc - že Ti ten stejný tvor svojí obří tlapou začne sahat do očí. Jako že:"Laskavě vstávej, otevři oči, pojď mě nakrmit a pohrát si se mnou!" Ještě že to sahání dělá fakt opatrně! Ale z mých 3 koček to dělá jedině ona, potvora jedna!
Těch 11 kg s rozběhem vám nevyrazí dech?

fikovnice
napsal(a):
Tak to máš ještě dobrý....to holky maiňák je často budí tak, že vyleze na skříň, co stojí vedle postele a udělá z ní hopsá na spícího člověka....holka je ráda, že na tý straně spí její přítel, kocour má přes 15 kilo. To je potom probuzeníčko
Jinak mě můj peršan defakto nebudil, ale lehnul si mi na hruď a člověk se defakto vzbudil tím, že se mu ztěžka dýchalo. Rozlepil oči a kouká do očí černému četovi.
napsal(a):
Tak to máš ještě dobrý....to holky maiňák je často budí tak, že vyleze na skříň, co stojí vedle postele a udělá z ní hopsá na spícího člověka....holka je ráda, že na tý straně spí její přítel, kocour má přes 15 kilo. To je potom probuzeníčko
Jinak mě můj peršan defakto nebudil, ale lehnul si mi na hruď a člověk se defakto vzbudil tím, že se mu ztěžka dýchalo. Rozlepil oči a kouká do očí černému četovi.
Jo a pak se o tom v USA točí ty duchařské historky: v noci jsem cítila podivný tlak na prsou, jako by mi na nich někdo ležel Otevřu opatrně oči a vidím žhnoucí oči, oči satana!

fikovnice
napsal(a):
No, oprava - ona mi spíš hupne na břicho - a probuzení je to teda hrozné!
To si myslím! Hupsnutí na břicho by to teda u mě nevylepšilo.
Mám tři SAO. Mám je vždy na vodítku a vždy bez koše. S košem se totiž nemůže nijak bránit těm, co jsou na volno. O své psy se bát nemusím, ale už vícekrát jsem se bál o ty druhé. Jsou na volno, neposlouchají odvolání a letí rovnou do huby tomu mému. Naposledy chybělo půl metru a můj pes cumlal buldočka. Majitel nikde a pes se s vrčením hrnul k nám. Náš na to malé stvoření hleděl nechápavě, ale od určité vzdálenosti mu došla trpělivost. V poslední chvíli naštěstí jela okolo policie, na kterou jsem zuřivě hlavou gestikuloval. Začali brzdit, buldoček se za nimi rozběhl a já se rychle rozběhl za naše vrata. Hned jsem bez psa vyšel ven. Policie viděla, že už všechny zachránila, tak se zase rozjela a buldočka tam nechala (buldočka jsem dal k sousedům, dohledal majitele a zdrbal ho na tři doby). A podobné už bylo víckrát....
neverend

XXX.XXX.213.247