Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nikola94

18.1.2021 20:55
Nikola94

XXX.XXX.35.147

Dobrý den,
objednala jsem si u pani labradora s PP. Okamžitě po narození stenatek jsem uhradila poplatek za rezervaci 7000 - bez smlouvy- ta měla byt předána při odběru štěněte. V 7. tydnu věku štěněte pani oznámila problém se sestupem varlatka. Zjistili jsme si od veterináři informace a s pani se domluvili, ze to pro nás není problém. Pani se znovu ozvala 6 dni před odběrem, ze druhé varlatko ( původně seslezle) zmizelo. Pani jsme po zjištění si informaci sdělili, ze to pro nás problém není, ze pro pejska i tak uděláme maximum.
Dnes - 5 dni před odběrem nám pani napsala, ze štěňátko musí na krev, hormonální léčbu atd atd a ze nám jej nedá. Nejde mi nyní o vracení zálohy. Jde mi o to, jestli je takovéto jednání možné, případně napadnutelne. Pro pejska máme nyní doma pořízenou boudu, vnitřní pelisky, kannelku, spousty hraček, zradlo, vše,.. Máme zaplacené individuální hodiny u chovatele ohledně výcviku.
Paní nás zablokovala jak na telefonu, fb,..
Moc Vám děkuji za odpověď!

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2021 20:58

Nikola94 napsal(a):
Dobrý den,
objednala jsem si u pani labradora s PP. Okamžitě po narození stenatek jsem uhradila poplatek za rezervaci 7000 - bez smlouvy- ta měla byt předána při odběru štěněte. V 7. tydnu věku štěněte pani oznámila problém se sestupem varlatka. Zjistili jsme si od veterináři informace a s pani se domluvili, ze to pro nás není problém. Pani se znovu ozvala 6 dni před odběrem, ze druhé varlatko ( původně seslezle) zmizelo. Pani jsme po zjištění si informaci sdělili, ze to pro nás problém není, ze pro pejska i tak uděláme maximum.
Dnes - 5 dni před odběrem nám pani napsala, ze štěňátko musí na krev, hormonální léčbu atd atd a ze nám jej nedá. Nejde mi nyní o vracení zálohy. Jde mi o to, jestli je takovéto jednání možné, případně napadnutelne. Pro pejska máme nyní doma pořízenou boudu, vnitřní pelisky, kannelku, spousty hraček, zradlo, vše,.. Máme zaplacené individuální hodiny u chovatele ohledně výcviku.
Paní nás zablokovala jak na telefonu, fb,..
Moc Vám děkuji za odpověď!

Chápu správně, že jste uhradila rezervační poplatek bez smlouvy? To nebylo moudré.

18.1.2021 21:00

já bych (už nikdy nikomu) peníze do ruky bez jakéhokoliv písemného dokladu nedala. prostě draze zaplacený předchozí zkušenosti.

ale k obchodu nutně dojít nemusí. je to asi stejný, jako kdyby štěně třeba uhynulo. prostě ať bába vrátí peníze a pokud je taková, tak možná buďte ráda, že z obchodu sešlo.

18.1.2021 21:03
janaa

XXX.XXX.2.34

Rezervační poplatek by vám samozřejmě měla vrátit,pokud zrušila rezervaci sama. Jinak až do prodeje je štěně majetkem chovatele a je jen na něm, komu a zda ho prodá. Upřímně buď tam mezi sebou máte jiný problém, nebo ve skutečnosti chce prodat štěně někomu jinému - pokud má štěně bezkulčáka,mohla by být jedině ráda za zájemce, kteří s tím nemají problém.
Máme zaplacené individuální hodiny u chovatele ohledně výcviku
Tomuhle už vůbec nerozumím, vy jste jí jako s rezervací zaplatili i za nějaký výcvik? Co je to za CHS?

19.1.2021 14:34
balisek

XXX.XXX.229.226

Tím, že jste se s chovatelskou závazně domluvila na odběru štěněte, vznikla - byť ústně, smlouva o smlouvě budoucí. Její podmínky se však budou bez písemného podkladu těžko dokazovat.

"Je takovéto jednání možné, případně napadnutelné?"

Nesplní-li chovatel povinnost uzavřít s Vámi smlouvu (tj. prodat vám štěně) a nelze dospět ke vzájemné dohodě, můžete se splnění závazku domáhat soudně.

Nicméně NOZ připouští odstoupení od smlouvy o smlouvy budoucí v případě, že se změní okolnosti "z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o smlouvě budoucí zřejmě vycházely, do té míry, že na zavázané straně nelze rozumně požadovat, aby smlouvu uzavřela". Je diskutabilní, jak by soud změněný zdravotní stav psa posoudil.

V každém případě by na vaše bedra šly vstupní soudní poplatky, které byste získala zpět pouze v případě vyhraného sporu. A než by proběhl a všemožná odvolání, ze psa by už byl dávno důchodce.

"Rezervační poplatek by vám samozřejmě měla vrátit,pokud zrušila rezervaci sama."

Není to tak úplně pravda. Záleží na tom, jak je to formulováno ve smlouvě o smlouvě budoucí. Záloha se v případě neplnění musí automaticky vracet. Rezervační poplatek však může propadnout ve prospěch prodávajícího. Etika však velí peníze samozřejmě vrátit,zejména pokud k odstoupení od smlouvy došlo ze strany chovatele.

Suma sumárum:Pokuste se získat zpět zálohu a najděte si jiné štěně. V budoucnu neuzavírejte žádné dohody ústně a bez smlouvy nedávejte z ruky žádné peníze!

PS: Nechala byste třeba prodavači 7 tisíc zálohy na novou televizi jen na dobré slovo bez jakéhokoliv dokladu, že vám ji prodá za pár týdnů, až přijde na sklad?

Přidejte reakci

Přidat smajlík