Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bstik

20.1.2021 15:39
Bstik

XXX.XXX.31.190

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, zda-li se tu někdo nevyzná ve výcviku loveckých psů. Mám fenku foxteriéra hladkosrstého, jen si nevím rady s jejím výcvikem. Má něco přes rok. Problém je v tom, že kdykoliv se jí snažím přivolat, tak má vždy něco "důležitějšího" na práci (čmuchat nory apod.).
Ptal jsem se už pár lidí, co mají stejné plemeno, ale většinou se věnují myslivosti, každopádně říkají, že musíte být na lovecké psy tvrdší...
Musí to tak doopravdy být?
Děkuji.

20.1.2021 15:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Bstik napsal(a):
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, zda-li se tu někdo nevyzná ve výcviku loveckých psů. Mám fenku foxteriéra hladkosrstého, jen si nevím rady s jejím výcvikem. Má něco přes rok. Problém je v tom, že kdykoliv se jí snažím přivolat, tak má vždy něco "důležitějšího" na práci (čmuchat nory apod.).
Ptal jsem se už pár lidí, co mají stejné plemeno, ale většinou se věnují myslivosti, každopádně říkají, že musíte být na lovecké psy tvrdší...
Musí to tak doopravdy být?
Děkuji.

Tak ve výcviku loveckých psů se tady vyzná víc lidí, ale jestli správně chápu, tak Vy lovecký vycvik dělat nechcete.

20.1.2021 15:58
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ne tvrdší, ale důslední...
zkuste stopovačku

Bstik

20.1.2021 16:21
Bstik

XXX.XXX.31.190

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak ve výcviku loveckých psů se tady vyzná víc lidí, ale jestli správně chápu, tak Vy lovecký vycvik dělat nechcete.

Nechci, já ji mám jako parťáka, ale jde o to že když ji vypustím, tak většinou na přivolání i hned neposlechne. Spíš až se rozběhnu, tak po chvilce jde taky. Ještě tu někdo psal důslednější výcvik, tak samozřejmě ano, ale ona je můj první pes, tak moc nevím jak na ni. Času ji věnuji myslím dostatek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2021 16:27

Bstik napsal(a):
Nechci, já ji mám jako parťáka, ale jde o to že když ji vypustím, tak většinou na přivolání i hned neposlechne. Spíš až se rozběhnu, tak po chvilce jde taky. Ještě tu někdo psal důslednější výcvik, tak samozřejmě ano, ale ona je můj první pes, tak moc nevím jak na ni. Času ji věnuji myslím dostatek.

Pes, který neposlouchá na přivolání, se na volno nepouští. Použije se třeba 10m šňůra (stopovačka), kterou psa jistíme, aby neutekl. Na té si může v rámci těch 10m dělat, co chce. A ve chvíli, kdy vyslovím přivolání, nechám proběhnout vteřinový reflexní oblouk, a pokud pes nereaguje, pomocí šňůry mu vysvětlím, co že se to po něm chce.
A tak podobně.

20.1.2021 16:55
janaa

XXX.XXX.2.34

Pořídili jste si psa loveckého plemene,teriéra, který byl po generace šlechtěn k tvrdé samostatné práci, a tudíž od něj (narozdíl od třeba ohařů nebo retrívrů) nemůžete očekávat, že vám dá něco zadarmo nebo se přetehne, aby musel spolupracovat. U teriérů je to spíš já pán, ty pán, a to jen v případě, že pána naprosto respektuje. U teriérů se počítá s tím, že pokud narazí na teplou stopu zvěře, nebo zvěř zmerčí, tak jí budou sledovat a vůdce v loveckém vytržení ani neuslyší. To samé, když venku najdou noru (a to je pak o hodinách čekání a mnohdy i kopání,aby se pes zachránil). Musíte být naprosto důslední, nesmíte ani jednou něco prominout, nesmíte ani jednou polevit. To znamená tu stopovačku a cvičit cvičit cvičit, ale stejně počítat s tím, že i pes, který na dvoře nebo ve městě bude fungovat jak hodinky, se prostě venku v přírodě urve - tudíž nikdy nepouštět navolno bez stopovačky, nenechat psa odbíhat tak daleko, aby jste na stopovačku neměli dosah. Stačí jednou psa pustit, ten zdrhne a jste zase na začátku. Každopádně počítejte s tím, že v přírodě bude s největší pravděpodobností chodit na vodítku (nebo elektrice) . Pokud nechcete dělat lovečinu, snažte se mu aspoň najt náhradní zaměstnání, kde se vyřádí - coursing, agility atd. Teriér je diagnoza, já je miluju, měla jsem je, byť bych pro ně uplatnění měla, už si je nepořídím, nemám nervy na to se furt strachovat, do jaké nory pes vleze, kde ho přejede auto atd. Ale vrozené pudy prostě neumlátíte.

20.1.2021 17:52

A to se ještě dovede tvářit jako svatoušek, šlape pěkně po cestě, nekouká napravo, nalevo. "Já vím, že už jsem se vyřádil dost, že jsme zastavili jen na vyčůrání". Pak najednou vezme čáru a vy ho hodinu hledáte v cizích lesích mnoho kilometrů od domova v -20°. Když ho konečně zahlídnete, není už to pes, ale jedna ledová koule, která by kolem vás prosvištěla, kdybyste nebyl dost rychlý a neskočil po ní. Pak se cestou v autě klepete vy i pes.

20.1.2021 18:18

Měla bych jen jednu poznámku.. je to lovecký pes, ale hlavně hrozně rychlý. Tzn. v půlvteřině něco vymyslí a v té druhé půlvteřině jedná.
Musíte ho především naučit ovládání se.
Myslím takové věci jako - zakousni se do hračky.. a pusť. Nebo hodím míček a pes čeká, až řeknu - běž.
A lépe než přivolání jde zastavit. Povel křiklavý, jasný. Sykavky jsou dobré.
Čekej. Stůj. Stop. Lovečáci se učí down jako že lehni, ale můj pes.. ehm.. mokrá louka, nelehnu :-) Nebo se nejdřív otočí a říká - a to jako musím? Ale na "čekej" brzdí hned.
Totiž je dost těžké, od "kořisti" zastavit, otočit se a utíkat k páníčkovi. Moc kroků, moc pomalé.
Ale zastavit, to je hned, dá se naučit rychleji, spolehlivěji. Klidně k psovi dojdu, pochválím, později učím i to "ke mně".
Některý pes je pak i tak zblblý, že uvidí stádo srn na obzoru a zastaví se :-)
Tak možná neřešte přivolání, ale brzdu - naučte se spolehlivě povel, který zabrání .. si to představte.. sežrání kočky. Nebo vyděšení srnečka k smrti. Musíte myslet nejen na sebe, že aaaa jsem chudák, utekl mi pes, ale i na obyvatele luk, polí a hájů a tak.
A dejte mu kořist. Ať hledá myši. Ať hledá cokoli jiného. Ale ne ty kočky. Je to jeho přirozenost - najít, chytit. Zbytečné, abychom teriérovi říkali - hele, tohle nesmíš,
tohle také ne a tohle už vůbec!
Ukažte mu, co vše na tomto světě jde (o vládních opatřeních mu neříkejte) dělat zajímavého, co mu zaměstná hlavičku, naučí ho ovládat se, zpomalit.
Pes se učí lépe unavenější.
To je víc poznámek, pardon.

20.1.2021 18:28
janaa

XXX.XXX.2.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Měla bych jen jednu poznámku.. je to lovecký pes, ale hlavně hrozně rychlý. Tzn. v půlvteřině něco vymyslí a v té druhé půlvteřině jedná.
Musíte ho především naučit ovládání se.
Myslím takové věci jako - zakousni se do hračky.. a pusť. Nebo hodím míček a pes čeká, až řeknu - běž.
A lépe než přivolání jde zastavit. Povel křiklavý, jasný. Sykavky jsou dobré.
Čekej. Stůj. Stop. Lovečáci se učí down jako že lehni, ale můj pes.. ehm.. mokrá louka, nelehnu :-) Nebo se nejdřív otočí a říká - a to jako musím? Ale na "čekej" brzdí hned.
Totiž je dost těžké, od "kořisti" zastavit, otočit se a utíkat k páníčkovi. Moc kroků, moc pomalé.
Ale zastavit, to je hned, dá se naučit rychleji, spolehlivěji. Klidně k psovi dojdu, pochválím, později učím i to "ke mně".
Některý pes je pak i tak zblblý, že uvidí stádo srn na obzoru a zastaví se :-)
Tak možná neřešte přivolání, ale brzdu - naučte se spolehlivě povel, který zabrání .. si to představte.. sežrání kočky. Nebo vyděšení srnečka k smrti. Musíte myslet nejen na sebe, že aaaa jsem chudák, utekl mi pes, ale i na obyvatele luk, polí a hájů a tak.
A dejte mu kořist. Ať hledá myši. Ať hledá cokoli jiného. Ale ne ty kočky. Je to jeho přirozenost - najít, chytit. Zbytečné, abychom teriérovi říkali - hele, tohle nesmíš,
tohle také ne a tohle už vůbec!
Ukažte mu, co vše na tomto světě jde (o vládních opatřeních mu neříkejte) dělat zajímavého, co mu zaměstná hlavičku, naučí ho ovládat se, zpomalit.
Pes se učí lépe unavenější.
To je víc poznámek, pardon.

Nooo,udělat s teriérem stopku na dálku,pokud je na stopě nebo už zvěř žene,to už je hodně velký scifi

20.1.2021 18:29

Já přidávám ještě tip na kurz, jehož existenci jsem nedávno zachytila. Třeba Vám bude k užitku.

https://www.psichologie.cz/kurzy/spolehlivost-bez-voditka/

20.1.2021 18:31
janaa

XXX.XXX.2.34

Je to jeho přirozenost - najít, chytit.
Tak tak To mi připomnělo našeho skoro jagoše, co byl s náma na nějakým táboře a na jeden den tam přijel figurant zkusit základy obran. Říkala jsem si - ha, to by mohlo čerta bavit. Tak jsme se postavili do kruhu s těma služebákama, začalo to a po pěti minutách říká - ke komu chodíte kousat? A já, v životě to nedělal, ale on má prakticky v mozku ne buňky na posloupnost - chyť, zakousni,nepouštěj

20.1.2021 18:35

janaa napsal(a):
Nooo,udělat s teriérem stopku na dálku,pokud je na stopě nebo už zvěř žene,to už je hodně velký scifi

To je, proto ho to učím dřív. Myslím, že to pak funguje, jako když ohař najde to.. něco.. vystavuje. Já hodím kořist a učím čekat. Pes čeká a po povelu jde pro kořist. Rozházím kolem slaninu a pes to nechá ležet. Takové drobnosti, které ho naučí, že když vidí srnu, nemá vystřelit, ale čekat.
Nevím přesně, co je ta dálka, ale pes by moc daleko neměl být nikdy :-)

21.1.2021 07:21
kathey

XXX.XXX.147.18

To je, proto ho to učím dřív. Myslím, že to pak funguje, jako když ohař najde to.. něco.. vystavuje. Já hodím kořist a učím čekat. Pes čeká a po povelu jde pro kořist. Rozházím kolem slaninu a pes to nechá ležet. Takové drobnosti, které ho naučí, že když vidí srnu, nemá vystřelit, ale čekat.

Ohař má vystavení ale vrozené - ano, je třeba se ke klidu dopracovat, ale u teriéra tohle vážně takhle nefunguje. Vždycky, když na naháňce vidím jakéhokoliv teriéra, nebo jagoše našeho kamaráda, vzpomenu si na slova jednoho chovatele foxteriérů. "Oni jsou prostě takoví, mají v hlavě místo mozku opičku s činelama a ta dělá "bum, bum, bum, bum" - prasataaaaaaaaaaaaaaa". A tehdy teriér z meze skočí do rudlu prasat, která jsou držena ostatními psi na fleku, vlítne tam jako dělová koule, a vyjede ven na jednom z nich...

A tohle si někdo pořídí na "mazla" a pak se horko těžko snaží vysvětlit "tu máš slaninku, na zvěř se vyprdni".

Vlastní lovecké psy mám pouze dva, oba mi venku na žrádlo prděj. Jediné co, tak evidují slovní pochvalu, na kterou reagují, ale žádné tanečky kvůli ní fakt neprovozují.

Teriéři jsou pro mne zajímaví svojí tvrdostí, urputností, částečně i výbušností, ale sama bych si to prostě nepořídila, ti psi jsou nejšťastnější v práci, ať už v prasatech nebo v norách a na to prostě nemám koule. Ta práce pod zemí je to nejtvrdší, co může lovecký pes dělat, nejnebezpečnější. Do prasat jsou kontaktní (jímá mne hrůza při pohledu na 20x zašívané kevlarové vestičky :D). A proto ti psi jsou takoví, aby tohle měli šanci ustát.

Btw. kočka je škodná....

21.1.2021 08:29

Mě by hrozně, zadavateli, zajímalo, co vede úplného začátečníka k pořízení teriéra na gauč? A to nerýpu, mě to fakt zajímá, jak lidi před pořízením takového psa uvažují

21.1.2021 08:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kathey napsal(a):
Ohař má vystavení ale vrozené - ano, je třeba se ke klidu dopracovat, ale u teriéra tohle vážně takhle nefunguje. Vždycky, když na naháňce vidím jakéhokoliv teriéra, nebo jagoše našeho kamaráda, vzpomenu si na slova jednoho chovatele foxteriérů. "Oni jsou prostě takoví, mají v hlavě místo mozku opičku s činelama a ta dělá "bum, bum, bum, bum" - prasataaaaaaaaaaaaaaa". A tehdy teriér z meze skočí do rudlu prasat, která jsou držena ostatními psi na fleku, vlítne tam jako dělová koule, a vyjede ven na jednom z nich...

A tohle si někdo pořídí na "mazla" a pak se horko těžko snaží vysvětlit "tu máš slaninku, na zvěř se vyprdni".

Vlastní lovecké psy mám pouze dva, oba mi venku na žrádlo prděj. Jediné co, tak evidují slovní pochvalu, na kterou reagují, ale žádné tanečky kvůli ní fakt neprovozují.

Teriéři jsou pro mne zajímaví svojí tvrdostí, urputností, částečně i výbušností, ale sama bych si to prostě nepořídila, ti psi jsou nejšťastnější v práci, ať už v prasatech nebo v norách a na to prostě nemám koule. Ta práce pod zemí je to nejtvrdší, co může lovecký pes dělat, nejnebezpečnější. Do prasat jsou kontaktní (jímá mne hrůza při pohledu na 20x zašívané kevlarové vestičky :D). A proto ti psi jsou takoví, aby tohle měli šanci ustát.

Btw. kočka je škodná....

Kevlarová vestička toho spoustu dokáže zachránit, ale já mám docela paniku z aujezkyho 🙄

21.1.2021 09:00

kathey napsal(a):

Btw. kočka je škodná....

To jsme se asi úplně nepochopili. Neměním slaninu za srny, ani to není odměna, to je námět na cvičení. Odměna je to, co pes považuje za odměnu, můj pes také venku nejí, ale to je fuk, jde o to, aby měl vybití a nějaký ten výcvik. Teriér je rychlé praštěné zvířátko, ale ovladatelný být musí.

21.1.2021 09:03
kathey

XXX.XXX.147.18

Kevlarová vestička toho spoustu dokáže zachránit, ale já mám docela paniku z aujezkyho 🙄

Já taky. Naštěstí máme nekontaktního psa, živý kus drží na místě a hlásí (do kontaktu nejde) a zhaslý po stopě dohledá, mrkne, že je fakt kaput a běží dál hledat ty živé. Teriéři, kteří jsou schopní zhaslý kus ještě 20 minut vztekle cupovat....tam bych se bála víc.

Jenže ono je takových možností a situací, ze kterých ten pes nemusí vyváznout živý nebo alespoň ne úplně vcelku, hrozně moc. Vše, co ovlivnit jde, to člověk hlídá a pak holt záleží, jaký vztah k tomu zvířeti má.

Nám obě psiny spí v pelechu u postele v ložnici, takže ač manžel jako chlap, z myslivecké rodiny...když vypouští psinu do leče, tak jediné co říká "dávej na sebe pozor a vrať se mi". Za nejhezčí chvíli na naháňkovém dni považuje tu, kdy má psa v pořádku v kufru auta a jede domů :D. Přesto jí prostě nemůžeme udělat to, že by pracovat nechodila, narodila se pro to, je výborná a miluje to. A ať už má čáru života napsanou jakkoli dlouhou či krátkou, chci aby si to užila.

21.1.2021 09:29

To jsme se asi úplně nepochopili. Neměním slaninu za srny, ani to není odměna, to je námět na cvičení. Odměna je to, co pes považuje za odměnu, můj pes také venku nejí, ale to je fuk, jde o to, aby měl vybití a nějaký ten výcvik. Teriér je rychlé praštěné zvířátko, ale ovladatelný být musí.

Slyšela jsem, že když se terier nevrátí na volání, není to chyba, není to neposlušnost, je to lovecky "drajv".

21.1.2021 09:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vážně jste psa naučila nevystartovat za srnou přes to, že nevystartoval za slaninou? Tak to závidím . Můj pes se umí skvěle ovládat - pokud mu hodím "kořist", nebo rozházím žrádlo, tak je v klidu a čeká. Hodně jsme si mákli na obranách, kde to zhruba v roce, ve dvou, vypadalo tak, že pes zatměno - viděl pouze rukáv, nic víc ho nezajímalo, mimo. A teď z něho mám fakt radost, poslouchá tam, vnímá mě, naučil se pracovat tak trochu s klidem. To samé jeho oblíbený pešeček, tam se taky naučil ovládat, čekat. Ale nijak nám to nepomohlo, co se srnek týče, tam prostě kdyby mohl, tak by šel okamžitě.

No a na druhou stranu fena, u té je to s tou sebekontrolou zatím o něco horší, je mladá, dává to, ale je vidět, že úplně v klidu není, sleduje mě a když naznačím něco pusou, třeba si zívnu, nebo jí dám jiný povel, tak sice zůstane na místě, ale cukne sebou. Ale zase co se týká srnek, tak za nima nevyrazila, nikdy. Když vidí srnky, tak sama zůstane stát, po přivolání přijde. Měli jsem období, kdy se nechala trochu strhnout psem, kterej třeba kníkal, když je viděl, tak ona o ně projevovala taky větší zájem, ale pořád se nechala odvolat.

Já mám takovej pocit, že nějaká slanina, hračky, a ani ty obrany, že to prostě se srnkou venku nemá nic moc společného, a i přesto, že pes je v těch prvních situacích naprosto ovladatelnej, tak to ještě neznamená, že by nevypálil za srnou.

21.1.2021 09:55
kathey

XXX.XXX.147.18

Slyšela jsem, že když se terier nevrátí na volání, není to chyba, není to neposlušnost, je to lovecky "drajv".

Dejme tomu, že by se to tak dalo říci. Mám psa, který je schopný vytáhnout z houští skupinku 4 prasat, vyhnat ji celou na louku na střelce, oběhat všechny kusy, zkontrolovat ty zhaslé a po stopě jediného, které zůstalo, se vydat dál.

Běžně slýchám od střelců "a támhleta malá černá nám přivedla 130kg kňoura a po 10 minutách vedla daňka....".

Hnala přes oraniště rychlostí lehce přes 30km/h 40kg sele, zvládala s ním držet tempo a ještě ho cestou popohánět štípáním do zadku (to tedy odnesla asi 4denním pajdáním, chuděra).

Neumím si představit jí do toho "kecat" a jakkoliv ji dirigovat. To prostě nejde. A teriéři jsou vpodstatě totéž.

Na to, abych mohla psovi do práce pindat, jsem si pořídila ohařku :D

21.1.2021 09:57
janaa

XXX.XXX.2.34

Ano,to platí i na loveckých zkouškách u teriérů (i u slídičů), že lovecká vášeň je u nich nadřazená poslušnosti. Prostě u teriérů se počítá s tím,že v loveckém zápalu neposlechnou (oni ani snad nemůžou, protože nevnímají). To je právě o té samostatnosti,ke které byli šlechtěni Na zkouškách mají půl hodiny,aby se vrátili

21.1.2021 09:59

marcelaamax napsal(a):
Vážně jste psa naučila nevystartovat za srnou přes to, že nevystartoval za slaninou? Tak to závidím . Můj pes se umí skvěle ovládat - pokud mu hodím "kořist", nebo rozházím žrádlo, tak je v klidu a čeká. Hodně jsme si mákli na obranách, kde to zhruba v roce, ve dvou, vypadalo tak, že pes zatměno - viděl pouze rukáv, nic víc ho nezajímalo, mimo. A teď z něho mám fakt radost, poslouchá tam, vnímá mě, naučil se pracovat tak trochu s klidem. To samé jeho oblíbený pešeček, tam se taky naučil ovládat, čekat. Ale nijak nám to nepomohlo, co se srnek týče, tam prostě kdyby mohl, tak by šel okamžitě.

No a na druhou stranu fena, u té je to s tou sebekontrolou zatím o něco horší, je mladá, dává to, ale je vidět, že úplně v klidu není, sleduje mě a když naznačím něco pusou, třeba si zívnu, nebo jí dám jiný povel, tak sice zůstane na místě, ale cukne sebou. Ale zase co se týká srnek, tak za nima nevyrazila, nikdy. Když vidí srnky, tak sama zůstane stát, po přivolání přijde. Měli jsem období, kdy se nechala trochu strhnout psem, kterej třeba kníkal, když je viděl, tak ona o ně projevovala taky větší zájem, ale pořád se nechala odvolat.

Já mám takovej pocit, že nějaká slanina, hračky, a ani ty obrany, že to prostě se srnkou venku nemá nic moc společného, a i přesto, že pes je v těch prvních situacích naprosto ovladatelnej, tak to ještě neznamená, že by nevypálil za srnou.

Té první otázce nerozumím.
Chodila jsem ke srnám denně, asi ji to přestalo bavit, co já vím.

21.1.2021 10:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě by hrozně, zadavateli, zajímalo, co vede úplného začátečníka k pořízení teriéra na gauč? A to nerýpu, mě to fakt zajímá, jak lidi před pořízením takového psa uvažují

Nejsem sice zadavatel, ale podobný výběr psů měla moje hodně dobrá kamarádka s přítelem.

Nejdřív chtěli foxteriéra, jen tak, na zahradu. A proč? No protože se jim prostě líbil, celkově se jim líbí lovečtí psi, ale lovečinu dělat nechtějí. No jelikož chtěli psa bez PP, tak foxteriéra nesehnali, v tu dobu byly všechny vrhy s PP. Chvíli pokukovali i po jagterierovi a dokonce po barvářovi. Pak "přešli" na JRT, protože toho je mnohem snažší sehnat, a toho nakonec pořídili. No, spíš xJRT. Když mu byl asi rok, tak začali uvažovat, že mu pořídí kámoše, tentokrát slovenského kopova. Jenže jich taky moc nebylo, no a teď jim do toho vlezli nějaké jiné soukromé věci, takže nic...

Ale znám fakt spousty lidí, kteří při výběru psa koukají jen na vzhled, nebo hlavně na vzhled. A nebo fakt nechápou ani ten popis plemene - viz třeba u kopova se někde psalo, že potřebuje hodně pohybu a zaměstnání, k tomu důslednou výchovu - oni si to vyložili tak, že hodně pohybu si může naběhat na zahradě, zabavit se může hlídáním, občas ho vezmou do lesa, protože je loveckej , no a důsledná výchova? Jo pán dokáže bejt na psa tvrdej ... Rozmluvit si to vůbec nenechali. A hodně lidí vám řekne, že nezáleží na plemenu, že jakého psa si vyhcovají, takový bude..

21.1.2021 10:03
janaa

XXX.XXX.2.34

Hele,ale tak ono primárně, alespoň dle mých zkušeností, je daleko těžší (u všech loveckých plemen) odvolat psa z teplé stopy než od živé zvěře (pokud se samozřejmě nebavíme o postřelené zvěři nebo zvěři na naháňkách). Tam se pes dostane do pachového tunelu a letí,nevidí,neslyší. A problém je, že tohle právě nikdy člověk vychytat nemůže, bo nos má na hov..o, a o tom, co kde utíkalo,nemá páru

21.1.2021 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Té první otázce nerozumím.
Chodila jsem ke srnám denně, asi ji to přestalo bavit, co já vím.

Na tohle jsem reagovala

. Rozházím kolem slaninu a pes to nechá ležet. Takové drobnosti, které ho naučí, že když vidí srnu, nemá vystřelit, ale čekat.

že u nás tyhle drobnosti pes ovládá, ale nenaučilo ho to to, že když vidí srnu, tak má čekat. To je jedno...

Taky chodíme k srnám denně, máme je všude, bývají i za plotem zahrady. Ale psa bavit ještě nepřestaly a mám pocit, že ani nikdy nepřestanou . Ale on je na tohle fakt blázen .

21.1.2021 10:10
kathey

XXX.XXX.147.18

"A hodně lidí vám řekne, že nezáleží na plemenu, že jakého psa si vychovají, takový bude."

Tohle je taková obecná hláška, že záleží na tom, jak je člověk schopný psa vychovat a pokud ten pes nefunguje podle představ, tak je to holt o neschopnosti psovoda. Já si to myslela taky, strašně dlouho.

Od jisté doby říkám jedno, geny klackem (ani klikrem, kusem párku...čeho je libo) prostě neutlučeš. U psů, kteří se pořád ještě používají k tomu, k čemu byli původně vyšlechtěni, to platí stonásobně.

Takže k původnímu dotazu, foxla nainstalovat na stopovačku, cvičit, cvičit, cvičit a stejně počítat s tím, že ty geny budou silnější. My pokud jdeme s karelačkou pouze na procházku, tak bez šňůry nejde, prostě to neexistuje. Loví nonstop, upozorňuje na zvěř až stovky metrů dopředu (a je fuk, jestli jsou to koroptve, prasata nebo obyčejný srnčí). Cestou alespoň loví myši. A pokud bych ji pustila na loukách, kde je nejbližší les 2km vzdušnou čarou s vizí, že tady žádná zvířata nejsou, tudíž bude fungovat, tak můžu vsadit vše, co mám, že si tu cestu do lesa najde, protože instinkty velí najít pánovi zvířátko a tady žádný není (kdysi jsem mívala podobné nápady :D). V zemi původu pro ně není 35km práce na stopě nic nenormálního, takže nějaké 2km do lesa jsou jako když plivne.

21.1.2021 10:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tohle je taková obecná hláška, že záleží na tom, jak je člověk schopný psa vychovat a pokud ten pes nefunguje podle představ, tak je to holt o neschopnosti psovoda. Já si to myslela taky, strašně dlouho.

Tohle je ale ještě dobrý, pokud člověk alespoň přizná svojí chybu, svoje selhání. Jenže já spíš slýchám to, že když někdo nedokázal vychovat psa, a to myslím že mu nedokázal dát naprosté základy, tak je to o neschopnosti psa. Prostě pes je deb.il, a tak nemá cenu s ním už cokoli dál dělat, protože to nechápe.... To mě dokáže tak vytočit.

Bstik

21.1.2021 10:16
Bstik

XXX.XXX.32.113

Jak tu už někdo psal, tak důvod byl jednoznačně ten, že mi prostě ti Foxteriéři padli do oka. 😃 Pak jsem si ještě zjistil informace, že je to pes velmi aktivní, což jsem právě chtěl. A ne, psa opravdu na "gauči" nemám, mám ji normálně venku. Až na to že sem tam dráždí slepice tak je to v pořádku 😃.
Věděl jsem, že je to tvrdé plemeno, ale že až tak.. No mám se prostě co učit 😃

21.1.2021 10:19

To je rozšířené hodně. Mě přijde, že plemena vlastně existují jen proto, abychom si mohli vybrat podle vzhledu....protože jinak jsou vlastně všichni psi stejní a jaký si to vychovám takový to mám....a pak čumí, že se to úplně nepovedlo a jak je to možný....no příčina je jasná, na vině je pes, protože je prostě blbej a neschopnej.

21.1.2021 10:20

marcelaamax napsal(a):
Na tohle jsem reagovala

. Rozházím kolem slaninu a pes to nechá ležet. Takové drobnosti, které ho naučí, že když vidí srnu, nemá vystřelit, ale čekat.

že u nás tyhle drobnosti pes ovládá, ale nenaučilo ho to to, že když vidí srnu, tak má čekat. To je jedno...

Taky chodíme k srnám denně, máme je všude, bývají i za plotem zahrady. Ale psa bavit ještě nepřestaly a mám pocit, že ani nikdy nepřestanou . Ale on je na tohle fakt blázen .

To je prostě povel zažraný pod kůži a to druhé je stejné, jako když psa učíte, že se nemá vrhnout po kolemjdoucím psu, ale třeba ho ignorovat, zařadit se k noze a tak podobně. Fakt v tom není nic jiného než cílený trénink. Rozhodně psa nepustím do lesa samotného na výlet, ale už se nemusím bát, že mi ho někdo zastřelí. A co jsem ráda, pes ty srny vidí, i by je šel pozdravit, ale hezky se zastaví s tlapou nahoře.. co chci říct - nedělá, že je nevidí, a to je dobře. Máme takové skoro ochočené stádečko, možná jich je víc, a třeba před dvěma třemi lety jsme celou zimu v polích hráli na "jdeme se na ně podívat, ale pomalu". No jo, blbiny by nám šly, ale sousedovic kolii by stejně chtěla sníst.

21.1.2021 10:25

Na tv Seznam je seriál o myslivosti, je tam i díl o pořizování si lovečáků "na gauč", hudbu to má příšernou, ale jinak poučné.

21.1.2021 10:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To je prostě povel zažraný pod kůži a to druhé je stejné, jako když psa učíte, že se nemá vrhnout po kolemjdoucím psu, ale třeba ho ignorovat, zařadit se k noze a tak podobně. Fakt v tom není nic jiného než cílený trénink. Rozhodně psa nepustím do lesa samotného na výlet, ale už se nemusím bát, že mi ho někdo zastřelí. A co jsem ráda, pes ty srny vidí, i by je šel pozdravit, ale hezky se zastaví s tlapou nahoře.. co chci říct - nedělá, že je nevidí, a to je dobře. Máme takové skoro ochočené stádečko, možná jich je víc, a třeba před dvěma třemi lety jsme celou zimu v polích hráli na "jdeme se na ně podívat, ale pomalu". No jo, blbiny by nám šly, ale sousedovic kolii by stejně chtěla sníst.

Jojo, takhle nějak to mám s fenou - ona je taky vidí, kouká přímo na ně, ale nejde. U psa se mi toho bohužel dosáhnout nepodařilo, jak jde o zvěř, tak ho nezastaví nic. A trénovali jsme to fakt několik let, cíleně. Jo určité pokroky tam jsou, to jo. Ale na to, abych psa mohla pustit na volno tam, kde se zvěř vyskytuje (což je u nás všude), tak na to to fakt není .

21.1.2021 10:32
janaa

XXX.XXX.2.34

Bstik napsal(a):
Jak tu už někdo psal, tak důvod byl jednoznačně ten, že mi prostě ti Foxteriéři padli do oka. 😃 Pak jsem si ještě zjistil informace, že je to pes velmi aktivní, což jsem právě chtěl. A ne, psa opravdu na "gauči" nemám, mám ji normálně venku. Až na to že sem tam dráždí slepice tak je to v pořádku 😃.

Ale ono nejde o to,jestli je to tvrdé plemeno. Jde o jeho primární určení, to,pro co byl šlechtěn, o geny, přes které nejede vlak. Na psa není potřeba být přehnaně tvrdý, geny z něj stejně nevymlátíte, je potřeba ten jeho základ respektovat a naučit se s ním žít. Což v případě loveckých plemen teriérů prostě většinou znamená rozloučit se s představou procházek navolno

21.1.2021 10:33
juhaj

XXX.XXX.164.121

To je rozšířené hodně. Mě přijde, že plemena vlastně existují jen proto, abychom si mohli vybrat podle vzhledu....protože jinak jsou vlastně všichni psi stejní a jaký si to vychovám takový to mám....a pak čumí, že se to úplně nepovedlo a jak je to možný....no příčina je jasná, na vině je pes, protože je prostě blbej a neschopnej.

No, u nás na vsi žije pán, který v mládí choval SAO. Vystavoval, odchovával vrhy psům se dost věnoval. Poměrně v pozdním věku si pořídil rodinu, v tu dobu už měl jen jednoho postaršího psa, odstěhoval se s rodinou do bytovky a po skonu stařečka si koupil hladkosrstého foxteriéra, nechává ho u rodičů a vláčí ho po vsi na šňůře. Pasoval se vždy na psího odborníka, ale myslím, že šťastní nejsou ani jeden. Jeho volbu nechápu, popravdě.

21.1.2021 10:37

"Od jisté doby říkám jedno, geny klackem (ani klikrem, kusem párku...čeho je libo) prostě neutlučeš. U psů, kteří se pořád ještě používají k tomu, k čemu byli původně vyšlechtěni, to platí stonásobně"
geny neutlučeš ale sofistikovaně lze víc, než si mnozí dokáží/dokážeme představit

"A ne, psa opravdu na "gauči" nemám, mám ji normálně venku. Až na to že sem tam dráždí slepice tak je to v pořádku 😃."
no, vzhledem k tomu, co se zde řeší, by ten gauč psu jen a jen svědčil

"Nooo,udělat s teriérem stopku na dálku,pokud je na stopě nebo už zvěř žene,to už je hodně velký scifi "
1. viz první větička
2. přivolání bude v této situaci sci fi silnějšího kalibru než zastavení
3. opět platí prevence a nějaká posloupnost výcviku

a když se vrátím k úvodnímu příspěvku, tam je zcela zásadní a základní a typická chyba psovoda a to "snažím se". Nesnažím se, přivolávám, vždy a vždy a zásadně.

21.1.2021 12:31

Bstik napsal(a):

Potom, co Frýbová napsala Robina, existuje ještě někdo, kdo si pořídí foxteriera ?
Že vy jste to nečetl :-))

21.1.2021 12:35

"Běžně slýchám od střelců "a támhleta malá černá nám přivedla 130kg kňoura a po 10 minutách vedla daňka....".

Jaké plemeno je "ta malá černá ?"

21.1.2021 12:46

Potom, co Frýbová napsala Robina, existuje ještě někdo, kdo si pořídí foxteriera ?
Že vy jste to nečetl :-))

Počkat, to byli skotští teriéři ne? (Malinkatý k*etén)

21.1.2021 12:56

Hrubosrstý foxteriér, knížku mám před sebou.

21.1.2021 12:56

To jsou dvě různé knihy. Robin byl hrubosrstý fox.

21.1.2021 12:58

Hele ale já toho Robina od Frýbový četla ještě jako nepejskař a přišlo mi "jasný", že je to přitažený za vlasy a že je pes prostě nevychovanej... takže od případnýho pořízení foxterora by mě to asi neodradilo :)
A tak jsem ráda, že mám jen mix ohaře, tam to s lovením opravdu bylo podezřele snadné.

21.1.2021 13:00
janaa

XXX.XXX.2.34

Hele ale já toho Robina od Frýbový četla ještě jako nepejskař a přišlo mi "jasný", že je to přitažený za vlasy a že je pes prostě nevychovanej... takže od případnýho pořízení foxterora by mě to asi neodradilo :)
A tak jsem ráda, že mám jen mix ohaře, tam to s lovením opravdu bylo podezřele snadné.

No, nevychovanej rozmazlenec to byl,nicméně ty jeho eskapády, to jsem měla u našeho jagoše dnes a denně, ten obraz teriéra byl poměrně věrnej

21.1.2021 13:06

Ohaři nemívají v hlavičkách opičky s činely. :-))

21.1.2021 13:14

Čtu Malinkatého kreténa, moc mě to neba, ale ti pejskové mi nepřijdou tak hrozní. Mám si přečíst Robina? Jenže já mám poruchu, mně přijdou vtipní, ti psi.

21.1.2021 13:34
kathey

XXX.XXX.147.18

"Běžně slýchám od střelců "a támhleta malá černá nám přivedla 130kg kňoura a po 10 minutách vedla daňka....".

Jaké plemeno je "ta malá černá ?"

Malá černá je karelačka, import ze severní karelie přímo od aktivního lovce a chovatele. Severská palice dubová, samostatná, nezávislá. Ve 2 měsících museli přestat pouštět štěňata ráno ven, protože jim odcházely na průzkumy a oni nestíhali je před prací chytat a ve 4 měsících nám vzala kramle a přihnala sele.

21.1.2021 13:35
janaa

XXX.XXX.2.34

kathey napsal(a):
Malá černá je karelačka, import ze severní karelie přímo od aktivního lovce a chovatele. Severská palice dubová, samostatná, nezávislá. Ve 2 měsících museli přestat pouštět štěňata ráno ven, protože jim odcházely na průzkumy a oni nestíhali je před prací chytat a ve 4 měsících nám vzala kramle a přihnala sele.

Tak ale ta zrovna malá nebude

21.1.2021 13:41
kathey

XXX.XXX.147.18

janaa napsal(a):
Tak ale ta zrovna malá nebude

U nás jsou kareláci přerostlí. :D Fena má ve standardu 49-55 cm, naše má 51 cm, takže je spíš ke spodní hraně. Není to mohutná nadejchaná koule, jak je zvykem u nás a nechytá se nám tu na výstavách.

21.1.2021 13:50
janaa

XXX.XXX.2.34

kathey napsal(a):
U nás jsou kareláci přerostlí. :D Fena má ve standardu 49-55 cm, naše má 51 cm, takže je spíš ke spodní hraně. Není to mohutná nadejchaná koule, jak je zvykem u nás a nechytá se nám tu na výstavách.

A je snášenlivá s ostatníma? Se přiznám,že co jsem měla čest s lajkama a karelákama,tak jako nic moc, což mi přijde vzhledem k původnímu použití lovu ve smečce, dost zvláštní...

21.1.2021 13:54

Čtu Malinkatého kreténa, moc mě to neba, ale ti pejskové mi nepřijdou tak hrozní. Mám si přečíst Robina? Jenže já mám poruchu, mně přijdou vtipní, ti psi.

Tak mě ten "kreté n" taky moc neba, ale u Robin mě teda pobavil.

21.1.2021 13:58
kathey

XXX.XXX.147.18

janaa napsal(a):
A je snášenlivá s ostatníma? Se přiznám,že co jsem měla čest s lajkama a karelákama,tak jako nic moc, což mi přijde vzhledem k původnímu použití lovu ve smečce, dost zvláštní...

Naprosto bez jakýchkoliv problémů. Jde si po svém, ostatní psi ji nezajímají, nechytá se smečky (sama ví líp, co dělat, smečka běží na jednu stranu, ona opačně). Konflikty v žádném případě nevyhledává a nevyvolává.

Jinak ale máš bohužel pravdu, ne všichni se snesou, jsou určití psi, o kterých je to známo. A ne málo se mi stává, že na nás koukají opatrně a občas i někdo přijde s tím, že nemá s těmito psi dobré zkušenosti a že musí říct, že je rád že ne všichni jsou takoví.

Jinak kareláci loví v zemi původu samostatně.

21.1.2021 14:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mě jednou přivedli karelačku v domnění, že jde o asi SH, přes plemenku jsem dohledal chovatele a pak i majitele při přebírání prohlásil, kdyby jí "záchranáři" nechali být, mohla už dávno být doma...
S mými psy byla naprosto v poho...

21.1.2021 15:50

Karelák je karelský medvědí pes? Asi jsem žádného nepotkala a doteď jsem měla představu, že je podobně velký jako akita.

21.1.2021 16:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

Karelák je karelský medvědí pes? Asi jsem žádného nepotkala a doteď jsem měla představu, že je podobně velký jako akita.

je rozměrově jako drobnější, černobílý SH, ale má pevně stočený ocas jako lajky

21.1.2021 16:37

Já prvního potkala vloni a shodou okolností u nás na podzim nastoupil nový kolega a světe div se, ten pes resp. čuba je jejich....ten svět je prostě malej.

Menší než akita, oproti SH mi přijde takovej kompaktnější a robustnější, spíš bych ho přirovnala k samojedovi, ale možná to dělá ta srst.

22.1.2021 09:45
kathey

XXX.XXX.163.173

Se samojedem nebo SH to moc společného nemá. Je příbuzný lajkám.

Ale jak už jsem řekla, u nás se chov posunul směrem k mohutným vyšším psů s bohatým kožichem. Bohužel s ohledem na šíleně úzkou chovnou základnu ti psi často ztrácí to, co mít mají. Sice jsou krásně chundelatí, ale co mi je to do lesa platné, když se pes po vypuštění jde procházet 20m ode mne a nejeví zájem o stopu.

22.1.2021 10:36

kathey napsal(a):

Ale jak už jsem řekla, u nás se chov posunul směrem k mohutným vyšším psů s bohatým kožichem. Bohužel s ohledem na šíleně úzkou chovnou základnu ti psi často ztrácí to, co mít mají. Sice jsou krásně chundelatí, ale co mi je to do lesa platné, když se pes po vypuštění jde procházet 20m ode mne a nejeví zájem o stopu.

Krásný pes. On má na honu vysílačku? Vypadá to jako anténka ( na třetí fotce )

22.1.2021 10:50
kathey

XXX.XXX.163.173

Ano, má gps. Bez toho už dneska pouští psy do leče málokdo. Nechodí bez ní ani doma.

22.1.2021 10:50
janaa

XXX.XXX.2.34

To je GPS. Standardně se dnes už dává všem honičům,teriérům atd. kde je předpoklad,že se psi na naháňkách pohybují xx stovek metrů od vůdce

22.1.2021 10:58

I když má GPS, tak na to bych nervy neměla. Jak psáno výše - nejšťastnější okamžik musí být, když je zpátky v autě.

22.1.2021 10:58

I na ohařích bývají na honech GPS vidět.

22.1.2021 11:00

A když si představím některé umělce střelce, kteří jsou schopni, postřelit si kolegu.......

22.1.2021 11:01
janaa

XXX.XXX.2.34

I na ohařích bývají na honech GPS vidět.

Já tedy na ohařích vídám elektriku z logiky věci,pokud to není naháňka, tak jde ohař pod flintou,takže gps je zbytečné (a na naháňku správně nesmí)

22.1.2021 11:03
kathey

XXX.XXX.163.173

I když má GPS, tak na to bych nervy neměla. Jak psáno výše - nejšťastnější okamžik musí být, když je zpátky v autě.

Kde je?

Neřeknu...

Kam proboha šla...

No... pamatuješ tu ohradu vedle lesa, jak se jí tak líbila?

Toho času náš pes uprostřed ohrady s odhadem stohlavým stádem masného skotu.

Mrkla, aha, krávy... a šla zase po svém. Měla jsem radost, když se mi asi po 10 minutách přišla celá zahnojená ukázat a vypadala vcelku.

22.1.2021 11:09

Chápu, taky mi pes sem tam zmizel ( předešlí měli maximum asi 1/2 hodiny ).Ale to mi bylo útěchou ( slabou ) - máš, co jsi chtěl !
Ale do té leče ho pošlete vy.

22.1.2021 11:18

janaa napsal(a):
Já tedy na ohařích vídám elektriku z logiky věci,pokud to není naháňka, tak jde ohař pod flintou,takže gps je zbytečné (a na naháňku správně nesmí)

Nejsem si vědoma, že bych někoho s elektrikou na ohaře znala, ale neznám všechny, že jo. :-) Ale uznávám, že k čemu ti, o kterých vím, mají GPS, nevím.

22.1.2021 11:24
janaa

XXX.XXX.2.34

Nejsem si vědoma, že bych někoho s elektrikou na ohaře znala, ale neznám všechny, že jo. :-) Ale uznávám, že k čemu ti, o kterých vím, mají GPS, nevím.

Tak já to mám opačně, tak v 99% mají všichni ohaři na honech elektriku Občas mi přijde,že o výcviku ohaře bez elektriky, už dneska ani nikdo neuvažuje a bere to jako samozřejmost. Děs

22.1.2021 11:47

janaa napsal(a):
Tak já to mám opačně, tak v 99% mají všichni ohaři na honech elektriku Občas mi přijde,že o výcviku ohaře bez elektriky, už dneska ani nikdo neuvažuje a bere to jako samozřejmost. Děs

To teda jako fakt nechápu. Na ohaře mi to přijde naprosto zbytečné, a to já nejsem žádná výcviková kapacita (a přesto pes funguje dle mých představ). Nicméně je pravda, že mám stále v paměti, jak se němečtí ohaři - ještě v době, kdy byl můj pes mladý - cvičili prutem (doufám, že se to změnilo, ale nedělám si iluze). Přestala jsem se s takovými lidmi stýkat, je mi to proti srsti.

22.1.2021 11:55

Ohaře jsem nikdy neměla, takže se zeptám, jak jinak jde odnaučit to zdrhání za zvěří? Na cvičáku jsem viděla taky, že měli elektriku permanentně na krku, aby si zvykli.

22.1.2021 11:59
janaa

XXX.XXX.2.34

Ohaře jsem nikdy neměla, takže se zeptám, jak jinak jde odnaučit to zdrhání za zvěří? Na cvičáku jsem viděla taky, že měli elektriku permanentně na krku, aby si zvykli.

Tak primárně ohař by neměl za zvěří zdrhat. Obtížnost výcviku "nezdrhání za zvěří" je asi na stejné úrovni jako u retrievrů, nemají v genech štvaní zvěře, pokud se jim vysvětlí,co dělat mají. Takže u ohaře jednoduše od mala chodit do zvěře a podporovat vystavování a klidy. No a protože proč si to neulehčit, tak se dneska ty klidy učí na elektrice. Což je samozřejmě nesmysl, normální člověk to učí na dlouhý šňůře

22.1.2021 12:01

Nevím, jak je to správně a odborně, ale já naučila psa, že zvěř = zastavím se. Což není nic proti ohaří krvi. U nás tedy platí, že nejlákavější na útěk není živá zvěř, ale čerstvá stopa, a nejlépe se pes umí ovládat u vysoké, horší to je u zajíců (asi že jsme nejvíc trénovali na srnkách).

22.1.2021 12:07
janaa

XXX.XXX.2.34

Nevím, jak je to správně a odborně, ale já naučila psa, že zvěř = zastavím se. Což není nic proti ohaří krvi. U nás tedy platí, že nejlákavější na útěk není živá zvěř, ale čerstvá stopa, a nejlépe se pes umí ovládat u vysoké, horší to je u zajíců (asi že jsme nejvíc trénovali na srnkách).

Tak ono to prakticky zvěř - zastavím se je začátek toho vystavení, takže nejen že to není nic proti ohaří krvi,ale naopak to s ní koresponduje

22.1.2021 12:14

janaa napsal(a):
Tak ono to prakticky zvěř - zastavím se je začátek toho vystavení, takže nejen že to není nic proti ohaří krvi,ale naopak to s ní koresponduje

Právě jsem si to tak myslela a taky nám to díky tomu šlo naučit opravdu snadno :)

22.1.2021 12:24

janaa napsal(a):
Tak primárně ohař by neměl za zvěří zdrhat. Obtížnost výcviku "nezdrhání za zvěří" je asi na stejné úrovni jako u retrievrů, nemají v genech štvaní zvěře, pokud se jim vysvětlí,co dělat mají. Takže u ohaře jednoduše od mala chodit do zvěře a podporovat vystavování a klidy. No a protože proč si to neulehčit, tak se dneska ty klidy učí na elektrice. Což je samozřejmě nesmysl, normální člověk to učí na dlouhý šňůře

Díky za vysvětlení.
Ještě by mě zajímalo, jak to dřív učili myslivci, protože jsem nikdy neviděla, že by to učili na šňůře. Ale je fakt, že houby vím, co mívali za plemena, já se o lovečáky dřív vůbec nezajímala, já chtěla vždycky NO. :-)

Já si zas neumím představit, jak uvedu psa do klidu tím, že do něj pustím elektriku :)

Videl jsem fotky, kde pasteveckym psum pridali k obojku na kozenem remeni kus dreva, ktery je pri velkem rozbehu (za zveri, nikoli u stada) zacal tlouci pres nohy - predchudce elektronickeho obojku, da se rict

22.1.2021 12:32
kathey

XXX.XXX.163.173

Díky za vysvětlení.
Ještě by mě zajímalo, jak to dřív učili myslivci, protože jsem nikdy neviděla, že by to učili na šňůře. Ale je fakt, že houby vím, co mívali za plemena, já se o lovečáky dřív vůbec nezajímala, já chtěla vždycky NO. :-)

Existuje zajímavá knížka - Všestranný ohař od Richarda Knolla. Plná velmi velmi užitečných myšlenek (a to bez ironie) a také výcvikových postupů (tam už je to místy hardcore, zlaté štípnutí elektrikou).

22.1.2021 12:34
janaa

XXX.XXX.2.34

kathey napsal(a):
Existuje zajímavá knížka - Všestranný ohař od Richarda Knolla. Plná velmi velmi užitečných myšlenek (a to bez ironie) a také výcvikových postupů (tam už je to místy hardcore, zlaté štípnutí elektrikou).

Jj, pozitivka se nepěstovala. To je stejné,jako u služebáků. Středověk,no

22.1.2021 12:39

kathey napsal(a):

A pro bíglí krev by něco nebylo? Kromě šňůry a flexiny?

22.1.2021 12:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Videl jsem fotky, kde pasteveckym psum pridali k obojku na kozenem remeni kus dreva, ktery je pri velkem rozbehu (za zveri, nikoli u stada) zacal tlouci pres nohy - predchudce elektronickeho obojku, da se rict

Ano, používal se klacek na obojku, prut, dokonce i broky, a elektrika v "hand made" provedení se v ČR používala před více jak 30 lety - dokonce ji v Brně pro myslivce vyráběl jeden pán.

22.1.2021 12:47
Caty

XXX.XXX.46.169

janaa napsal(a):
To je GPS. Standardně se dnes už dává všem honičům,teriérům atd. kde je předpoklad,že se psi na naháňkách pohybují xx stovek metrů od vůdce

Rozumné řešení, nikdy nezapomenu Vánoce asi před 40ti lety, kdy šel táta na Štědrý den tradičně nakrmit a jezevčice vzala cestou ke krmelci stopu a po své tradiční hodince nepřišla. Chodili jsme celá rodina po lese ještě po tmě, my s mamkou probrečeli opožděnou štědrovečerní večeři, následovaly další dva dny strávené v lese a až 27., když táta z práce obvolal všechny hájenky, si jí někdo všimnul na silnici asi 10km daleko. Co bychom tenkrát dali za GPS ( kdybychom tušili, že něco takového bude existovat :-) )

22.1.2021 12:54
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ano, používal se klacek na obojku, prut, dokonce i broky, a elektrika v "hand made" provedení se v ČR používala před více jak 30 lety - dokonce ji v Brně pro myslivce vyráběl jeden pán.

Jak pomůžou broky na obojku? To nějak cinká?

22.1.2021 12:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):

Ne, broky v kožichu - někteří experti po psovi klidně i vystřelili🙄

... a nechci kecat, ale mám dojem, že takto alternativa byla popsána i ve stařičké knízce Vycvik ohaře.

22.1.2021 12:58
kathey

XXX.XXX.163.173

Varaxi napsal(a):

Ne, psi se brokama krátili. Jsi moc daleko, neposlechneš?

Cinkalo to, rovnou do kožichu.

22.1.2021 13:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ne, broky v kožichu - někteří experti po psovi klidně i vystřelili🙄

... a nechci kecat, ale mám dojem, že takto alternativa byla popsána i ve stařičké knízce Vycvik ohaře.

No fuj, to jsem snad ani nechtěla vědět.
Jako jo, byla jiná doba a to všechno, ale to snad nemohlo napadnout soudného člověka ani tenkrát.

22.1.2021 13:01
Terven

XXX.XXX.110.191

Varaxi napsal(a):
Jako jo, byla jiná doba a to všechno, ale to snad nemohlo napadnout soudného člověka ani tenkrát.

Bohužel, lidi jsou odpad planety, nikoli nejvyšší forma života.

22.1.2021 13:05

Varaxi napsal(a):

Jako nechci tady vyvolat nějakou debatu, ale tehdy byli myslivci hodně zvláštní lidi a občas je ještě dnes člověk potká, ale už hodně málo a většinou v autě.

22.1.2021 13:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nechci křivdit autorovi, ale myslím, že poprvé jsem o tomto četla v teto knize:

22.1.2021 13:18
Caty

XXX.XXX.46.169

Jak se dá vystřelit z brokovnice po psovi tak, abych ho nezabila či vážně nezranila? Nezpochybňuji, jen mě to zaujalo.

22.1.2021 13:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
Jak se dá vystřelit z brokovnice po psovi tak, abych ho nezabila či vážně nezranila? Nezpochybňuji, jen mě to zaujalo.

Prý "opatrně" a spíš na zadní část těla... 🤮

22.1.2021 13:24
kathey

XXX.XXX.163.173

Prý "opatrně" a spíš na zadní část těla... 🤮

Pokud vím, tak někteří si pro tyto účely upravovali bokové náboje (nebylo cílem psa vážně zranit natož jej zabít), ale to je jpp.

22.1.2021 13:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):

Oni asi se ztrátama počítali - on když člověk vidí, nebo poslouchá ty senilní myslivce, jakým stylem cvičili, tak by opravdu zvracel.

22.1.2021 13:27
janaa

XXX.XXX.2.34

kathey napsal(a):
Pokud vím, tak někteří si pro tyto účely upravovali bokové náboje (nebylo cílem psa vážně zranit natož jej zabít), ale to je jpp.

Jj, a tehdy si většina lidí dělala náboje sama. Slyšela jsem i o pepři (bylo to tedy v souvislosti se střelením psa, který neustále honil zvěř a dotyčný ho nechtěl zabít). Každopádně kolikrát když vidím,co dělají lidi s elektrikou,tak je to prakticky pořád to samé,jen ve "sofistikovanějším" kabátě

22.1.2021 13:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Jj, a tehdy si většina lidí dělala náboje sama. Slyšela jsem i o pepři (bylo to tedy v souvislosti se střelením psa, který neustále honil zvěř a dotyčný ho nechtěl zabít). Každopádně kolikrát když vidím,co dělají lidi s elektrikou,tak je to prakticky pořád to samé,jen ve "sofistikovanějším" kabátě

Ano, o pepři jsem taky slyšela

22.1.2021 13:30

22.1.2021 13:55

kathey napsal(a):

Proč jste si nepořídila pracáka?

22.1.2021 13:55
kathey

XXX.XXX.147.18

Proč jste si nepořídila pracáka?

Nechápu, pro pracáka jsem si osobně dojela do severní karelie :D

22.1.2021 14:16

Nechci křivdit autorovi, ale myslím, že poprvé jsem o tomto četla v teto knize:

Fakt? Nepamatuji si, že bych to tam četla. Ale možná jsem to za těch více než deset let raději zapomněla... 🤦🏻‍♀️

22.1.2021 14:21

Ano, o pepři jsem taky slyšela

Taky se střílelo slanejma štětičkama. Přiznám se, že nevím, co to je. Ale sem tam tím střelil někdo do prd.ele i zloděje. Aspoň se to vyprávělo. Taky tím vyhrožovali klukům, co lezli do zahrad na pych nebo za holkama :"Eště tě tu uvidím, naperu ti slané štětiny do pr.dele, že nebudeš stačit utíkat".

22.1.2021 14:48

Taky se střílelo slanejma štětičkama. Přiznám se, že nevím, co to je. Ale sem tam tím střelil někdo do prd.ele i zloděje. Aspoň se to vyprávělo. Taky tím vyhrožovali klukům, co lezli do zahrad na pych nebo za holkama :"Eště tě tu uvidím, naperu ti slané štětiny do pr.dele, že nebudeš stačit utíkat".

Ale stejně nechápu, jak by to psa naučilo poslouchat.

22.1.2021 14:49
janaa

XXX.XXX.2.34

Stejně jako ta elektrika. Dosáhnu na tebe,i když jsi daleko a někam běžíš

22.1.2021 15:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zapískal...neposlech ...broky do zadku...

Stará myslivecká "výcviková" metodika si nezadala s torturou...
Můj první vlastní pes (dlouh. jezevčík s PP) , po zkouškách vloh a kontaktním NL, NJ (roky 69,70) jsem chtěl poradit jak na lesní a barvářský (bylo mi 14 - 15) ...po vyslechnutí "starých praktiků a jejich rad" jsem si řekl, že tohle svému psu nikdy dělat nebudu...a definitivně se rozžehnal s myslivostí ...
Na svaz. cvičáku drilováni + cukr/bič jen o malinko lepší, tož jsem se rozloučil i se "služební" kynologií a dodnes nelituju

22.1.2021 15:17

Já měla kdysi dávno knížku "Pes a jeho výcvik", když jsem měla ovčandu, tak to byla snad jediná literatura, co jsem sehnala...a tam jako předchůdce EO byl popis, že pokud pes neposlechne a nepřijde, tak se do něj vystřelí z praku.

No upřímně, i kdybych toto chtěla používat, tak bych se do psa stejně z praku netrefila.

Je fakt, že obdobu jsem používala u chrta, když byl mlaďoch a viděla jsem, že čumí někam do dáli a že jsem od něj dál, než abych ho odchytila, na zavolání nic, tak jsem do jeho blízkosti hodila kamínek a nebo klíče...dle terénu, abych ho probrala a začal mě vnímat....za čas už jsem jen chrastila klíčema a za čas už zvládal ČEKEJ, tak už to nebylo potřeba......no taky to šlo udělat stopovačkou, ale tu jsem v té době nepoužívala.

22.1.2021 15:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fakt? Nepamatuji si, že bych to tam četla. Ale možná jsem to za těch více než deset let raději zapomněla... 🤦🏻‍♀️

Myslím, že to byla tahle, ale možná si to pletu s tou druhou od Knolla - ta je taky zelená a o výcviku ohařů. Četla jsem je někdy kolem roku 2000, takže si úplně 100% jistá nejsem (panebože, ten čas hrozně letí 😱)

20.7.2021 20:07

Neznáte někdo Antona Fichtlmeiera? Přemýšlím, zda si (ne)koupit jeho knihu o výchově a výcviku loveckých psů - název knihy se odvolává na moderní metody, ale nějak nevím, co je těmi moderními metodami konkrétně myšleno (aby to třeba nebyl upgrade z prutu na EO). Viděla jsem jeho web, ale nejsem z toho moudrá - neumím německy. Náhodně jsem si něco dala do překladače, ale asi to nebyly reprezentativní vzorky, moc jsem z toho nepochopila, na jakých metodách je jeho práce tedy založená. Bohužel tu knihu nikde v okolí fyzicky nemají, tak si ji nemohu prolistovat.

https://www.martinus.cz/?uItem=315883

Kdyby měl případně někdo tip na obdobnou publikaci, kde by se místo prutu používal třeba klikr, tak to určitě ocením.

20.7.2021 20:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

Neznáte někdo Antona Fichtlmeiera? Přemýšlím, zda si (ne)koupit jeho knihu o výchově a výcviku loveckých psů - název knihy se odvolává na moderní metody, ale nějak nevím, co je těmi moderními metodami konkrétně myšleno (aby to třeba nebyl upgrade z prutu na EO). Viděla jsem jeho web, ale nejsem z toho moudrá - neumím německy. Náhodně jsem si něco dala do překladače, ale asi to nebyly reprezentativní vzorky, moc jsem z toho nepochopila, na jakých metodách je jeho práce tedy založená. Bohužel tu knihu nikde v okolí fyzicky nemají, tak si ji nemohu prolistovat.

https://www.martinus.cz/?uItem=315883

Kdyby měl případně někdo tip na obdobnou publikaci, kde by se místo prutu používal třeba klikr, tak to určitě ocením.

Na to, abyste používala misto prutu klikr nepotrebujete extra knihu, pokud znáte princip klikr tréninku.

20.7.2021 20:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

Já bych si tu knížku asi koupila i tak - i kdyby tam byly věci, co se mi nelíbí, tak tam můžu najít spoustu jiných věcí, který můžu využít a rozšířit si obzor.

20.7.2021 21:33

Netvrdím, že to nutně potřebuji, spíš chci. Ráda čtu, ráda se inspiruji, ráda získávám nové náměty na přemýšlení. I z těch publikací plných násilí od starých bardů jsem si něco odnesla. Ale mám malou knihovnu - zcela plnou - tak mě zajímá, jestli tu knihu náhodou někdo neviděl nebo nečetl něco od autora, nerada kupuji zajíce v pytli. Snažím se žít minimalisticky.

20.7.2021 21:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

Netvrdím, že to nutně potřebuji, spíš chci. Ráda čtu, ráda se inspiruji, ráda získávám nové náměty na přemýšlení. I z těch publikací plných násilí od starých bardů jsem si něco odnesla. Ale mám malou knihovnu - zcela plnou - tak mě zajímá, jestli tu knihu náhodou někdo neviděl nebo nečetl něco od autora, nerada kupuji zajíce v pytli. Snažím se žít minimalisticky.

Pokud to nestojí vyloženě raketu, tak bych do toho i tak šla. U knížky ze balík už se hodně rozmyslím, jestli to má smysl, ale u těch za snesitelnou cenu to tak neřeším (samozřejmě myslím odbornou literaturu, ne žádný komerční sr...). Navíc o loveckém výcviku toho z dnešní doby moc není.

21.7.2021 00:13

Pokud to nestojí vyloženě raketu, tak bych do toho i tak šla. U knížky ze balík už se hodně rozmyslím, jestli to má smysl, ale u těch za snesitelnou cenu to tak neřeším (samozřejmě myslím odbornou literaturu, ne žádný komerční sr...). Navíc o loveckém výcviku toho z dnešní doby moc není.

No, uvidím, možná to vyzkouším, třeba budu překvapená. Dokonce jsem ji našla v nějakém antikvariátu. Co jsem pochytila, napsal i knihu o výchově štěňat loveckých psů, prý s otřesným překladem. 🤷‍♀️ Nicméně je pravda, že současné knihy o loveckém výcviku jsou díra na trhu… Člověk by si rád přečetl něco zajímavého, ale není kam sáhnout.

21.7.2021 08:19
janaa

XXX.XXX.38.22

Já myslím kdysi četla tu o štěňatech, ale v hlavě mi nezůstala. Určitě tam nejsou nějaké drsné metody, na druhou stranu si nepamatuju,že by tam bylo něco, co by mě opravdu zaujalo takovej ten ideál,půjčit v knihovně a vrátit

21.7.2021 08:22

janaa napsal(a):
Já myslím kdysi četla tu o štěňatech, ale v hlavě mi nezůstala. Určitě tam nejsou nějaké drsné metody, na druhou stranu si nepamatuju,že by tam bylo něco, co by mě opravdu zaujalo takovej ten ideál,půjčit v knihovně a vrátit

Dík za recenzi! :-)

21.7.2021 09:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

janaa napsal(a):

Tak na štěňátech asi člověk nic novýho a převratnýho nevymyslí. Ta o vycviku by mohla být zajímavější.

21.7.2021 09:56
janaa

XXX.XXX.38.22

Tak na štěňátech asi člověk nic novýho a převratnýho nevymyslí. Ta o vycviku by mohla být zajímavější.

No,on tam byl, pokud si vzpomínám, tak nějak popsaný výcvik a výchova do roka, takže nejen štěňata

21.7.2021 10:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

janaa napsal(a):
No,on tam byl, pokud si vzpomínám, tak nějak popsaný výcvik a výchova do roka, takže nejen štěňata

To jo, ale na toto téma je toho všude mraky, ale na cílený výcvik do lovecké praxe toho myslím už tolik není. Ale nevím, nemám přehled v aktuální literatuře na toto téma.

21.7.2021 11:15
janaa

XXX.XXX.38.22

To jo, ale na toto téma je toho všude mraky, ale na cílený výcvik do lovecké praxe toho myslím už tolik není. Ale nevím, nemám přehled v aktuální literatuře na toto téma.

Není, ale upřímně,já si to ani nedovedu dost dobře představit, jak by taková kniha vypadala. Stejně ty základy jsou u všeho stejné nebo podobné, a ta lovecká nástavba je o tom vidět to,ne číst, a napasovat to každému psovi na míru

21.7.2021 12:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

janaa napsal(a):
Není, ale upřímně,já si to ani nedovedu dost dobře představit, jak by taková kniha vypadala. Stejně ty základy jsou u všeho stejné nebo podobné, a ta lovecká nástavba je o tom vidět to,ne číst, a napasovat to každému psovi na míru

To určitě, ale když si o tom něco přečtu, tak pak mnohem líp chápu to, co v tom reálu vidím a vím proč se to dělá právě tak.

Já vždycky u všeho potřebuju chápat ty věci do hloubky, protože pak se mi s těmi informacemi mnohem lépe pracuje.

21.7.2021 12:36
janaa

XXX.XXX.38.22

To určitě, ale když si o tom něco přečtu, tak pak mnohem líp chápu to, co v tom reálu vidím a vím proč se to dělá právě tak.

Já vždycky u všeho potřebuju chápat ty věci do hloubky, protože pak se mi s těmi informacemi mnohem lépe pracuje.

Hele zrovna v tý lovečině ale spousta věcí prostě popsat podle mě nejde. Když teda pominu aport,ale tak ten bude stejnej u lovečiny,sportovky, obedience, jen jde o to,jakým způsobem se bude dělat. Jako přijelo ke mě už dost lidí,co podle psanýho návodu dělalo třeba vlečky a já zírala,co to jako dělají, co blbnou

21.7.2021 12:56

janaa napsal(a):
Hele zrovna v tý lovečině ale spousta věcí prostě popsat podle mě nejde. Když teda pominu aport,ale tak ten bude stejnej u lovečiny,sportovky, obedience, jen jde o to,jakým způsobem se bude dělat. Jako přijelo ke mě už dost lidí,co podle psanýho návodu dělalo třeba vlečky a já zírala,co to jako dělají, co blbnou

A jak to teda dělali?

21.7.2021 13:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

janaa napsal(a):

Ale já nepíšu o tom, že má někdo dělat věci podle psanýho návodu - to vůbec, protože je tam moc velký prostor pro fantazii a lidovou tvořivost, ale že když se s tím předtím seznámím prostřednictvím knihy, tak pak si dám líp dohromady to, co vidím v tom reálu a líp chápu souvislosti.

Aport ve sportovce je dnes úplně někde jinde - ty nároky na provedení a tím pádem i na metodiku se posunuly úplně někam jinam, než to bylo třeba před 15 lety.

21.7.2021 13:01
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Na to, abyste používala misto prutu klikr nepotrebujete extra knihu, pokud znáte princip klikr tréninku.

Tooo jo, ale mně se u lovečiny s klikrem nějak nedařilo, protože ten pes je do toho ponořenej. Klikr při vystavování nejni funkční třebas. Ale předesílám, že jsem jen amatér, kterej klikr jinak rád a hojně používá, ale vyzkoušela jsem to kdysi u Ešátora a že tam jsme byli velesehraný, a nefungalo mi to tam. Tak jsem to pak už nikdy nezkoušela.

21.7.2021 13:02
janaa

XXX.XXX.38.22

Ale já nepíšu o tom, že má někdo dělat věci podle psanýho návodu - to vůbec, protože je tam moc velký prostor pro fantazii a lidovou tvořivost, ale že když se s tím předtím seznámím prostřednictvím knihy, tak pak si dám líp dohromady to, co vidím v tom reálu a líp chápu souvislosti.

Aport ve sportovce je dnes úplně někde jinde - ty nároky na provedení a tím pádem i na metodiku se posunuly úplně někam jinam, než to bylo třeba před 15 lety.

Ale jo,já myslím,že to myslíme stejně. Jen si prostě nemyslím,že je to v knize proveditelný popsat, návoda "jak na to". A jak to má vypadat koneckonců popisuje soutěžní nebo zkušební řád

21.7.2021 13:04
janaa

XXX.XXX.38.22

A jak to teda dělali?

Hele,já už toho viděla od nulovejch nástřelů, přes nástřely nožičkou (jakože to tam podupali, ale zvěří nástřel neudělali), až po napůl otrhanýho bažanta všude okolo přes vlečky skoro dokola, až po zahození zvěře na konci atd. A to je jen vlečka

21.7.2021 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

Zrzavci napsal(a):
Tooo jo, ale mně se u lovečiny s klikrem nějak nedařilo, protože ten pes je do toho ponořenej. Klikr při vystavování nejni funkční třebas. Ale předesílám, že jsem jen amatér, kterej klikr jinak rád a hojně používá, ale vyzkoušela jsem to kdysi u Ešátora a že tam jsme byli velesehraný, a nefungalo mi to tam. Tak jsem to pak už nikdy nezkoušela.

Vystavování je reflex ne cvik (teda pokud to má ohař v hlavě správně nastavený)

21.7.2021 13:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

janaa napsal(a):
Ale jo,já myslím,že to myslíme stejně. Jen si prostě nemyslím,že je to v knize proveditelný popsat, návoda "jak na to". A jak to má vypadat koneckonců popisuje soutěžní nebo zkušební řád

Tak jsem to nemyslela - spíš to beru jako další střípky do mozaiky a i když jsou tam třeba věci, na které mám jiný názor, tak i to je impuls k tomu, abych se nad tím minimálně zamyslela.

21.7.2021 13:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Vystavování je reflex ne cvik (teda pokud to má ohař v hlavě správně nastavený)

No ale musíš ho upevnít, nedělá ho každej pes jen tak, Taliprdová nic, ta ani neškrtla. Tak jsem tehdá na to chtěla jít od klikru a prt. Použila jsem to třebas když jsem učila chození do stran. Měla jsem dva kýble na nich odměnu, poslala psa do směru, klikla, když šel správně a na kýblu se odměnil. pak jsem ty kýble dávala dál a dál od sebe, až jsem je měla na okrajích naší louky.

21.7.2021 13:23
janaa

XXX.XXX.38.22

Tak jsem to nemyslela - spíš to beru jako další střípky do mozaiky a i když jsou tam třeba věci, na které mám jiný názor, tak i to je impuls k tomu, abych se nad tím minimálně zamyslela.

Tak to určitě, s tím nejde než souhlasit

21.7.2021 13:29
janaa

XXX.XXX.38.22

Zrzavci napsal(a):
No ale musíš ho upevnít, nedělá ho každej pes jen tak, Taliprdová nic, ta ani neškrtla. Tak jsem tehdá na to chtěla jít od klikru a prt. Použila jsem to třebas když jsem učila chození do stran. Měla jsem dva kýble na nich odměnu, poslala psa do směru, klikla, když šel správně a na kýblu se odměnil. pak jsem ty kýble dávala dál a dál od sebe, až jsem je měla na okrajích naší louky.

Teoreticky vystavování by měla být taková vloha, že ten pes když vystavuje,nevnímá nic jinýho. Takže klikr bude nesmysl. Co se musí naučit jsou klidy a klidné postupování, u těch klidů by se určitě klikr dal použít,ale jinak když je pes zaměřenej na zvěř,tak nebude vnímat nic jiného

21.7.2021 14:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Teoreticky vystavování by měla být taková vloha, že ten pes když vystavuje,nevnímá nic jinýho. Takže klikr bude nesmysl. Co se musí naučit jsou klidy a klidné postupování, u těch klidů by se určitě klikr dal použít,ale jinak když je pes zaměřenej na zvěř,tak nebude vnímat nic jiného

No přesně tak, tady byl klikr - aspoň u nás, třeba to s ním někdo dělá - zcela marný. V čemkoliv jiným jo, třeba v takový přípravný fázi na klidy, kdy jsem psa učila být v klidu u balonku vystřelenýho před čumcem a tak. Ale jak přišlo na samotnou lovečinu, tak nám osobně to nefungalo.

respektive abych byla přesnější - pes pracoval, ale klikr mi u toho logicky nevnímal, byl mu ukradenej.

21.7.2021 15:53
janaa

XXX.XXX.38.22

Zrzavci napsal(a):
No přesně tak, tady byl klikr - aspoň u nás, třeba to s ním někdo dělá - zcela marný. V čemkoliv jiným jo, třeba v takový přípravný fázi na klidy, kdy jsem psa učila být v klidu u balonku vystřelenýho před čumcem a tak. Ale jak přišlo na samotnou lovečinu, tak nám osobně to nefungalo.

respektive abych byla přesnější - pes pracoval, ale klikr mi u toho logicky nevnímal, byl mu ukradenej.

Ale ono je to logický. Celkově má klikr v lovečině velmi omezené pole působnosti, podle mě. A není potřeba ho cpát všude,jen proto,že je to zrovna módní záležitost

21.7.2021 16:01
Zrzavci

XXX.XXX.61.201

janaa napsal(a):
Ale ono je to logický. Celkově má klikr v lovečině velmi omezené pole působnosti, podle mě. A není potřeba ho cpát všude,jen proto,že je to zrovna módní záležitost

no já to kdysi dávno, to se tu právě na klikr ještě většinou dívali s posměchem, chtěla zkusit, protože jsem s ním pěkně naučila aport a to nejen ohaře, ale i andulku, tak mi přišlo, že bychom se s ním mohli domluvit i v tom poli, tam ale líp prostě fungoval hlas.

21.7.2021 16:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.38.79

Zrzavci napsal(a):
no já to kdysi dávno, to se tu právě na klikr ještě většinou dívali s posměchem, chtěla zkusit, protože jsem s ním pěkně naučila aport a to nejen ohaře, ale i andulku, tak mi přišlo, že bychom se s ním mohli domluvit i v tom poli, tam ale líp prostě fungoval hlas.

Takhle, pokud jsi šikovná (a to nepochybně jsi), tak přes klikr klidně naučíš "vystavovat", "pást" nebo cokoliv jinýho psa, který tu vlohu nemá - prostě ho naučíš jak se chovat v urcitých situacích a na laické oko zamaskuješ, že je dutej..., ale klikat vrozené chování není třeba a fungovat to nemohlo 🤔

24.7.2021 17:36

Tak jsem tu knížku včera náhodou potkala v knihkupectví. Prolistovala jsem ji, sem tam si přečetla pár vět, a za mě to za ty peníze nestojí.
Je rozdělená do dvou částí - na teorii a praxi (výcvik). Zdálo se mi, že jde hodně po povrchu, nad textem převažují obrázky. Co se týče metod, žádný hlubší popis jsem během té chvilky neviděla, spíš rady typu “pokud pes načíná zvěř, nedovolte mu to” nebo “aport pes nesmí vnímat jako hru,” s tím, že to dál nerozvádí.
Pro úplné začátečníky to asi bude ok jako první teoretické seznámení s loveckou kynologií, i když bych některé věci určitě brala s rezervou, ale třeba pro mě to hodnotu nemá. Nic objevného.

24.7.2021 19:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.105.3

Tak jsem tu knížku včera náhodou potkala v knihkupectví. Prolistovala jsem ji, sem tam si přečetla pár vět, a za mě to za ty peníze nestojí.
Je rozdělená do dvou částí - na teorii a praxi (výcvik). Zdálo se mi, že jde hodně po povrchu, nad textem převažují obrázky. Co se týče metod, žádný hlubší popis jsem během té chvilky neviděla, spíš rady typu “pokud pes načíná zvěř, nedovolte mu to” nebo “aport pes nesmí vnímat jako hru,” s tím, že to dál nerozvádí.
Pro úplné začátečníky to asi bude ok jako první teoretické seznámení s loveckou kynologií, i když bych některé věci určitě brala s rezervou, ale třeba pro mě to hodnotu nemá. Nic objevného.

Diky za recenzi 👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík