Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jakari

25.1.2021 07:07
Jakari

XXX.XXX.166.219

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu,zkušenosti. Už delší dobu sháníme pejska, zvažovali jsme mezi border kolii a sheltii. Spíš se přikláním k sheltii. Nyní se naskytla možnost pořídit kolii dlouhosrstou. Co jsem si vycetla nějaké informace, tak se mi líbí to,že je lehčí výcvik (převážně bude cvičit asi dcera) a že je vhodná i pro začátečníky. Nějaké zkušenosti se psi mám, ale spíš s pouličními směskami. 🙂Sheltie se mi naopak zamlouvá velikostne.
Můžete mi prosím někdo napsat jaký třeba zásadní rozdíl je mezi kolii a sheltii? Kromě teda velikosti. Myslím třeba náročnost na pohyb, výchova, vztah k dětem? Počítám s tím,že budeme chodit na vycházky, občas běhat, máme zahradu, i když ne moc velkou.
Děkuji.

25.1.2021 12:59
rebeks

XXX.XXX.43.195

Dovolím si pár malých poznatků k šeltii. Máme je a další šeltie známe z blízkého okolí. Oproti kólii jsou to větší citlivky a vztah k malým dětem nebývá úplně dobrý v tom smyslu, že se jich bojí i bez špatné zkušenosti s nimi (štěkají po nich, ze strachu jdou proti nim nebo před nimi utíkají). Náročnost na pohyb bude srovnatelná a dost kus od kusu. Hyperaktivky, jako pracovní bordery, to zdaleka nejsou. Nevím jak na kólii, ale na šeltii si pravděpodobně dost počkáte (i rok a více), je o ně velký zájem a mají málo štěňat ve vrhu. O bezpapírových neuvažujte, chovní rodiče musí být vyšetřeni na nemoci očí (a s dobrým výsledkem), jinak vám může brzo oslepnout.

25.1.2021 14:28
juhaj

XXX.XXX.164.121

Kolií jsem pár znala, naprosto bezproblémoví psí pro každého ( skoro). Jen jedna byla ludra, ale ta byla bez PP, majitel jí sehnal v době jejich velké popularity, ta fakt ne, ale ostatní psi byli skvělí, poslušní, klidní a v případě jedné postarší majitelky i dost trpěliví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík