Poradte mi aktivnu rasu do bytu k detom_znacka ideal neexistuje, to viem
Dobry den, moc by som chcela poprosit o radu. Uz nejakych par mesiacov prezerame a studujeme plemena psikov, aby sme vybrali to spravne plemeno do nasej rodiny, ktore bude s nami stastne a my s nim. Je to fakt tazka vec. Na kazdom je nieco super a nieco nam vadi a tak by sme potrebovali poradit.
Povodne sme mali uplnu istotu, ze ziadne ine plemeno ako Stafordsirsky bulterier sa k nam nehodi. Ale ako ide cas, zacinam mat obavu, ci je to naozaj to prave orechove pre nas. Hlavna dilema spociva v tom, ze som si neni ista, ci vencenie stafika zvladne aj nasa 8 rocna dcerka (ci udrzi voditko, ak sa stafik rozhodne niekam potiahnut-predsa len ma ohromnu silu) a hlavne ci ju budeme moct nechat volne behat v prazsom parku, kde je kopec psikov (viem, ze stafici si s ostatnymi nie uplne rozumeju a spoliehat na to, ci to dopadne alebo nie, sa mi zda trosku riskantne).
Aku rasu by ste doporucili vy?
Byvame v byte, ale zijeme aktivne-chodime na bezky, kolo, behat, tury - takze ziadneho spolocenskeho gaucaka by sme nechceli. Musi s nami zvladnut 10km beh, 40km na kole ale aj celodennu turu po horach.
Na druhu stranu su dni, kedy su deti nemocne, alebo si proste chceme spravit gaucovy den a nechcem sa pozerat na "znudeneho" psika, ktory chce v dazdi na 2 hodinovu turu. Takze asi na vymarskeho ohare to tiez nevyzera.
Mame 2 deti (8r a 5r) - takze to musi byt psik, ktory rad blbne a robi kraviny s detmi a zaroven sa rad mazli.
V minulosti sme mali Cavaliera - uzasna rasa, splnuje uplne vsetko povahovo, ale uz by sme chceli psika, ktory je aj vyzorovo viac ako psik a hlavne odolnejsieho na vydrz.
Idealne by bolo plemeno, ktore extremne nelina - to sme si uzili s Cavalierom a bol to boj, ale zase nahaca nemusim
Zvazovali sme Lagotto Romagnolo, ale ten neprechadza u muzskej casti rodiny (ani ziadny pudlici, nic take neprejde) - hlavne koli vyzoru. Jasne, ze psik sa vybera hlavne podla vlastnosti, ale musime mat doma nejaky rozumny kompromis, aby to bol pes, s ktorym pojde v kllude von aj manzel :) Manzel vyzorovo a povahovo chce vyzlu alebo vymeraka - ale to sa nezlucuje s nasim zivotnym stylom. Neviem si predstavit tohoto psika v byte, ked viem, ze kazdy den mu dlhu prechadzku ani turu dat nemozem. To skor tak cez vikendy, 2-3 x do tyzdna na poriadne vybehanie - to zvladame. Ale viac nie.
V top selekcii je teda stafordsirsky bulterier, bigl a mozno to lagotto - ale ten sa nam vyzorovo paci najmenej /ani srst na pohladkanie nie je ziadna lahoda- taky koberec). Proste ideal by bol povaha Cavalier, Labrador, Zlaty retriever - ale nelinajuci a tak, aby sme zvladali naroky na pohyb. Viem, ze sa robia krizenci labradoodle a podobne, ale to som pri zdravom rozume a 2000 EUR za psika fakt nechcem dat, navyse su cakacky tak 2 roky....
Nemate nejaky tip, na ake rasy by sme sa mohi pozriet? Co hovorite na toho bigla? Alebo by ste radsej volili toho stafika? Nieco ine? (bostonsky terier sa nam fakt nepaci - aj ked je asi moc fajn).
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak pokud chcete, aby mohla chodit samostatně venčit osmiletá holčička, tak si nemyslím, že je dobrý nápad pořizovat něco většího, co nemá šanci fyzicky zvládnout.
Sama jsem chodila jeden čas kamarádce občas venčit osmiměsíční štěně stafa a měla jsem co dělat, když se rozhodnul někam jít a to nejsem žádná křehotinka.
A on každý větší pes má docela páru a než se vychová k tomu, aby spolehlivě netahal, tak to chvíli trvá, navíc těžko říct, jestli dcera pro něj bude autorita.
Mě třeba čuba šlapala jak hodinky, ale dcera ...v té době dvanáctiletá...jí zvládala asi do šesti měsíců a pak pouze pod mým dozorem, jinak jí odtáhla, kam si vzpomněla.
Za mě bych třeba volila malého knírače popř. střeďáka....těch 40 kiláků na kole možná nezvládne, ale zase se dá pořídit na kolo košík a psa popovézt....pokud bude správně trimovaný, tak nelíná, je to sportovec, dá se celkem slušně vycvičit...

Co irský teriér? S dobrou výchovou bezva rodinný pes, děti má rád. Nelíná, jen je potřeba jednou za čas vytrimovat.
napsal(a):
No tak pokud chcete, aby mohla chodit samostatně venčit osmiletá holčička, tak si nemyslím, že je dobrý nápad pořizovat něco většího, co nemá šanci fyzicky zvládnout.
Sama jsem chodila jeden čas kamarádce občas venčit osmiměsíční štěně stafa a měla jsem co dělat, když se rozhodnul někam jít a to nejsem žádná křehotinka.
A on každý větší pes má docela páru a než se vychová k tomu, aby spolehlivě netahal, tak to chvíli trvá, navíc těžko říct, jestli dcera pro něj bude autorita.
Mě třeba čuba šlapala jak hodinky, ale dcera ...v té době dvanáctiletá...jí zvládala asi do šesti měsíců a pak pouze pod mým dozorem, jinak jí odtáhla, kam si vzpomněla.
Za mě bych třeba volila malého knírače popř. střeďáka....těch 40 kiláků na kole možná nezvládne, ale zase se dá pořídit na kolo košík a psa popovézt....pokud bude správně trimovaný, tak nelíná, je to sportovec, dá se celkem slušně vycvičit...
Diky moc za radu. No vozik urcite nehrozi - fakt chceme sportovca, nie dalsie dieta, ktore budeme vozit vo voziku. A co sa tyka vencenia - uplne suhlasim - kazdy vacsi pes bude zahul....

Jen tak pro radost zkuste totoc:
http://www.vyberpsa.cz/
Co Vam vyslo?
napsal(a):
Co Vam vyslo?
Labradoodle, Malý münsterlandský ohař, Border kolie, Irský červenobílý setr, Barbet, Field španěl, Welsh teriér (Velšteriér), Portugalský ohař, Baset :)
Neviem teda, mne ti ohari pridu az moc akcni a hyperaktivni. Aj ked sa mi asi najviac pacia - napr, Madarska vizsla alebo aj ten portugalsky ohar. Ostatne z daneho vyberu mi teda fakt nic nehovoria, ani naznakom....

Ohaře 100% vyškrtněte.
Myslím, že s Vašimi nároky budete hledat těžko. Na jednu stranu chcete, aby zvládal 40 km u kola, k tomu ale chcete gaučové dny a nechcete být venku v dešti, a navíc to má se psem zvládnout osmiletá dcera (to se mi zdá jako extrémně špatný nápad, poslat osmileté dítě samotné se psem ven, v případě staforda dvojnásob).
Kdyby se vyškrtly Vaše “nejvyšší” a “nejnižší” nároky (ty největší extrémy), řekla bych, že by mohla fungovat třeba kolie - dlouhosrstá, americká, kraťanda.

Tak asi zase jen moje obvykla pripominka - prvni rok, rok a pul - se musite prizpusobovat psovi a vsechno podridit vychove -aby z nej byl po zbytek zivota bezproblemovy spolecnik.
venceni deckem nebo 40km nehrozi.
napsal(a):
Tak asi zase jen moje obvykla pripominka - prvni rok, rok a pul - se musite prizpusobovat psovi a vsechno podridit vychove -aby z nej byl po zbytek zivota bezproblemovy spolecnik.
venceni deckem nebo 40km nehrozi.
Tak to ja samozrejme viem, nebude to moj prvy pes. A prave preto rozmyslam dlhodobo - aby to bol pes, ktory s nami bude stastni cely svoj zivot....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.188
Kratkosrsta kolie, dalmatin by mohl byt vhodny. Ne ze by nemel on nebo kratanda paru ale na vase tury a kolo by byl ideal a preci jen to není takový sileny tank ktery by se nedal ukocirovat.

Brufinka
napsal(a):
Tak to ja samozrejme viem, nebude to moj prvy pes. A prave preto rozmyslam dlhodobo - aby to bol pes, ktory s nami bude stastni cely svoj zivot....
tak to je fajn.
ale pak do toho nezapada, ze dceri je ted 8 -za cca 2 roky, az prijde cas na to, ze by snad obcas mohla se psem sama -uz ji osm nebude, ne?
ten vas rezim zvladne vetsina zdravych psu stredniho ramce- kdyz je dobre vychovate. to bude zaklad.
nekde jste zminovala bigla -ale neni moc biglu, co chodi na volno.
koukejte po plemenech, co radi spolupracuji s clovekem.
40 km u kola, to jako v tempu, nebo pomalu lážo plážo klusem po lese? To je totiž podstatný rozdíl.
40 km staford nedá; chodili jsme s kámoškou na procházky, ona se stafem, já s bezPP labradorem - a náš labík si svým výkonem namazal stafa na chleba. Fakt, cca poloviční vytrvalost, v terénu ještě méně. Pak si staf urval vazy v koleni a bylo doprocházkováno.
Malý pes má oproti středně velkým a velkým tu výhodu, že ho skutečně můžete brát s sebou; na kole do koše, když budete lyžovat, počká na Vás v hotelu (bez ohledu na to, že se stafem Vás třeba ani neubytují), když budete slaňovat, tak slaníte knířače nebo pudla mnohem lépe. Nemusíte nutně pořizovat malé a toy a pudla nemusíte ostříhat na blbečka - existují i „nehomosexuální“ střihy.
Pro takové běhání a sport se více hodí psi lehčí konstituce - více uběhnou, jsou vytrvalejší a v případě nutnosti je unesete. Třicetikilový pes, který okulhá uprostřed lesů, je mnohem větší problém, než kulhající osmikilový kavalír.
Bígl... Nevím, no. Lepší než staford, ale zas je to lovec, honič, co hledá stopu. A když bude týden doma, protože děti mají horečku, udělá Vám z bytu kůlničku na dříví. Ale většinou dobře vycházejí s jinými psy.
Pokud menšího skladnějšího psa naprosto odmítáte, zkuste se mrknout na následující plemena: Apenzelský salašník, český strakatý pes, pyrenejský ovčák, dalmatin, chodský pes, kolie (klasická skotská), německý pinč. Kriticky si promyslete, jestli by to šlo, nebo spíš ne. Nevím přesně, jak to u Vás vypadá, třeba se zrovna u Vás dají uvážit i jinak málo pravděpodobná a spíše specifická plemena jako australský honácký pes, lousianský leopardí pes, šiba inu, erdelteriér apod.
Osmiletá dcera stejně nebude chodit se psem sama ven bez dozoru, tak kdyžtak pomůžete.
Línat ti psi budou, to se nedá nic dělat; kavalíra máme a líná tak nějak přiměřeně, spíš méně - pokud vadil ten, bude vadit skoro každý pes, který se netrimuje nebo není nahatý.
Jako problém vidím, že po tom psovi se bude chtít, aby běhal nebo šel, což není žádná psychická zábava; na těch tůrách si aspoň počichá (pokud bude tak vychovaný, aby mohl být navolno), ale to běhání nebývá pro většinu psů žádná echt zábava. Kromě toho běhání, co jinak psu nabízíte? Dělat se psem něco víc, než jen „tupé“ běhání, prostě nějak se psem na něčem spolupracovat, může otevřít nové možnosti.
Co mají Vaši známí, se kterými chodíte ven, za plemena? Třeba by se od toho dalo odpíchnout.

Při vašem popisu mě napadl kooiker, známá má chovku a jsou to takoví skladní psíci, pro každou špatnost, zdají se mi fakt pohodoví, úplní gaučáci to nejsou a 40 km na kole by myslím zvládli lehce. Nevím tedy, jací jsou k dětem, ale fyzicky by kooikra malá holčina určitě zvládla.

Kooiker mě taky napadl. I ten dalmatin, ale jestli je línání zásadní faktor, tak dalmatina, labradora ani bígla určitě ne, z těch lítají chlupy celoročně, a ještě úplně pitomé...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kratkosrsta kolie, dalmatin by mohl byt vhodny. Ne ze by nemel on nebo kratanda paru ale na vase tury a kolo by byl ideal a preci jen to není takový sileny tank ktery by se nedal ukocirovat.
Dobry den, ten dalmatin mi napadol tiez. Tiez sa asi zaradi do top vyberu. JEdine, co mi u neho vadi, je to linani....ale hold, z niektorych narokov budem musiet ubrat. Dik za tip
napsal(a):
tak to je fajn.
ale pak do toho nezapada, ze dceri je ted 8 -za cca 2 roky, az prijde cas na to, ze by snad obcas mohla se psem sama -uz ji osm nebude, ne?
ten vas rezim zvladne vetsina zdravych psu stredniho ramce- kdyz je dobre vychovate. to bude zaklad.
nekde jste zminovala bigla -ale neni moc biglu, co chodi na volno.
koukejte po plemenech, co radi spolupracuji s clovekem.
Ano, ano, mate pravdu s tym vekom deti - jedine ze ja mam doma take male tintitko, tak myslim, ze ta stafika neutiahne ani v puberte :) Ale ten stafik je stale na top pozicii....Ak nevymyslime nieco idealnejsie (co lepsie vychadza s osatnymi psami), tak to bude asi nahorucejsi kandidat :)

Brufinka
napsal(a):
Ano, ano, mate pravdu s tym vekom deti - jedine ze ja mam doma take male tintitko, tak myslim, ze ta stafika neutiahne ani v puberte :) Ale ten stafik je stale na top pozicii....Ak nevymyslime nieco idealnejsie (co lepsie vychadza s osatnymi psami), tak to bude asi nahorucejsi kandidat :)
Nečetla jsem celé.. co je špatně na knírači a pinčovi?
Upozorňuji znovu jako pět lidí přede mnou - buloidní psi NEJSOU vytrvalci! A línají stejně jako dalmatin, mají stejnou srst!
U stafíka prostě musíte počítat s tím,že se nemusí s ostatními psy kámošit, a v Pražských parcích bude muset být celoživotně na vodítku s košíkem. Na venčení děckem zapoměňte, ani v osmi,ani v deseti ho venčit samo nemůže, natož ve městě,to je prostě nesmysl. Ad línání - stafík línat bude a hodně, a chlupy se budou všude zapichovat. Paradoxně na údržbu jsou lepší chlupy dlouhé, ty dělají chuchvalce, ale dají se relativně bezproblémově stáhnout,uklidit. Nebo srst ala pudl (ale to říkáte,že se manželovi nelíbí) nebo srst na trimování. Třeba ten již zmiňovaný střední knírač by mohl pro vás být ideál. Každopádně nad tou srstí se zamyslete a i nad ostatními okolnostmi, seřaďte si priority. Stafbulík by se určitě do rodiny hodil (jen tedy nepočítejte s těmi 40 km u kola,to je blbost), ale je tam to riziko nesnášenlivosti ke psům větší než u jiných ras.
Varaxi
napsal(a):
40 km u kola, to jako v tempu, nebo pomalu lážo plážo klusem po lese? To je totiž podstatný rozdíl.
40 km staford nedá; chodili jsme s kámoškou na procházky, ona se stafem, já s bezPP labradorem - a náš labík si svým výkonem namazal stafa na chleba. Fakt, cca poloviční vytrvalost, v terénu ještě méně. Pak si staf urval vazy v koleni a bylo doprocházkováno.
Malý pes má oproti středně velkým a velkým tu výhodu, že ho skutečně můžete brát s sebou; na kole do koše, když budete lyžovat, počká na Vás v hotelu (bez ohledu na to, že se stafem Vás třeba ani neubytují), když budete slaňovat, tak slaníte knířače nebo pudla mnohem lépe. Nemusíte nutně pořizovat malé a toy a pudla nemusíte ostříhat na blbečka - existují i „nehomosexuální“ střihy.
Pro takové běhání a sport se více hodí psi lehčí konstituce - více uběhnou, jsou vytrvalejší a v případě nutnosti je unesete. Třicetikilový pes, který okulhá uprostřed lesů, je mnohem větší problém, než kulhající osmikilový kavalír.
Bígl... Nevím, no. Lepší než staford, ale zas je to lovec, honič, co hledá stopu. A když bude týden doma, protože děti mají horečku, udělá Vám z bytu kůlničku na dříví. Ale většinou dobře vycházejí s jinými psy.
Pokud menšího skladnějšího psa naprosto odmítáte, zkuste se mrknout na následující plemena: Apenzelský salašník, český strakatý pes, pyrenejský ovčák, dalmatin, chodský pes, kolie (klasická skotská), německý pinč. Kriticky si promyslete, jestli by to šlo, nebo spíš ne. Nevím přesně, jak to u Vás vypadá, třeba se zrovna u Vás dají uvážit i jinak málo pravděpodobná a spíše specifická plemena jako australský honácký pes, lousianský leopardí pes, šiba inu, erdelteriér apod.
Osmiletá dcera stejně nebude chodit se psem sama ven bez dozoru, tak kdyžtak pomůžete.
Línat ti psi budou, to se nedá nic dělat; kavalíra máme a líná tak nějak přiměřeně, spíš méně - pokud vadil ten, bude vadit skoro každý pes, který se netrimuje nebo není nahatý.
Jako problém vidím, že po tom psovi se bude chtít, aby běhal nebo šel, což není žádná psychická zábava; na těch tůrách si aspoň počichá (pokud bude tak vychovaný, aby mohl být navolno), ale to běhání nebývá pro většinu psů žádná echt zábava. Kromě toho běhání, co jinak psu nabízíte? Dělat se psem něco víc, než jen „tupé“ běhání, prostě nějak se psem na něčem spolupracovat, může otevřít nové možnosti.
Co mají Vaši známí, se kterými chodíte ven, za plemena? Třeba by se od toho dalo odpíchnout.
Diky moc za super postrehy a rady. Priznam sa, ze nas kavalier linal extremne - v zivote som nevidela, aby pes prebehol po izbe a za nim vzdy vo vzduchu "opar" z chlpov. Po kazdom pohladeni mi zostal v ruke chuchvalec chlpov. Chlpy vsade - to bolo nenormalne. Ale zase boli jemnucke. Ked si predstavim, ze by som mala to iste mnozstvo chlpov len pichlavych s Dalmatinom, tak ma trosku oblieva pot. Len tak rozmyslam, Dalmatin uz je dost velky - to uz je rovno na urovni labradora, nie?
Neodmietam stredneho psa - prave naopak. Len nechcem klasicke spolocenske plemeno, ktore je sice roztomile, ale uz by sme chceli nieco ine.
Pudlik je nielen ze mimo nas "vkus", ale zaroven sa ani nedaju zohnat - su zajednani na 2 roky dopredu a tiez extremne drahi. To sa mi zase nechce cakat a uprimne, ani platit...
Zatial mam teda top vyber stafordirsky bulterier (nie staford), dalmatin a lagotto romagnolo a labradoodle (aj ked tu teda velky kompromis ten vyzor :) ) Tie salasnicke psi mi nikdy nijak neucarovali - neviem preco.
Brufinka
napsal(a):
Diky moc za super postrehy a rady. Priznam sa, ze nas kavalier linal extremne - v zivote som nevidela, aby pes prebehol po izbe a za nim vzdy vo vzduchu "opar" z chlpov. Po kazdom pohladeni mi zostal v ruke chuchvalec chlpov. Chlpy vsade - to bolo nenormalne. Ale zase boli jemnucke. Ked si predstavim, ze by som mala to iste mnozstvo chlpov len pichlavych s Dalmatinom, tak ma trosku oblieva pot. Len tak rozmyslam, Dalmatin uz je dost velky - to uz je rovno na urovni labradora, nie?
Neodmietam stredneho psa - prave naopak. Len nechcem klasicke spolocenske plemeno, ktore je sice roztomile, ale uz by sme chceli nieco ine.
Pudlik je nielen ze mimo nas "vkus", ale zaroven sa ani nedaju zohnat - su zajednani na 2 roky dopredu a tiez extremne drahi. To sa mi zase nechce cakat a uprimne, ani platit...
Zatial mam teda top vyber stafordirsky bulterier (nie staford), dalmatin a lagotto romagnolo a labradoodle (aj ked tu teda velky kompromis ten vyzor :) ) Tie salasnicke psi mi nikdy nijak neucarovali - neviem preco.
Stafbul ad výše, dalmatin super, ale je větší než labrador, lagotto myslím by vám vyhovoval a šel by k vám, labradoodle na toho zapomeňte, je velikej,je to vořech za obrovský prachy a nikdy nevíte,co vám zrovna z toho vašeho vyleze. To si můžete vyhlídnout vořecha v útulku zadarmo

Z těch kudrnáčů by šel i portugalský vodní pes. To je taky takové milé éro na výlety.

Už to tady zaznělo - krátkosrstá kolie. Mírný, snadno vychovatelný a velmi přizpůsobivý pes praktické velikosti a sportovního vzhledu. Ten by se mohl líbit i manželovi. Velmi dobře vychází s ostatními psy, je dobře ovladatelný i odrostlejším dítětem. Na výlety a túry ideální parťák - máme třináctiletou dámu, která s námi zamlada běžně dávala 30tikilometrové túry po horách. Jediná aktivita, na kterou se nenechá ukecat, je chodit s manželem běhat. Ne že by to fyzicky nedala, prostě jí to neba
Nesplňuje úplně požadavek nelínacího psa, kraťandy línají celkem dost a to celoročně. Ale je to takový miláček, že jí to línání rychle odpustíte
Zazněl tu taky knírač středňák - to je silový tvrdohlavý pes, sporťák - pro dospělého fajn, ale pro dítě bych ho nevolila.

Pokud bych chtěla, aby s tím mohlo chodit dítě ven samo (což také nepovažuji za ideální nápad, ale výjimečně může být), tak bych to viděla spíše na společenský plemeno typu grifonek. Nelíná, mazlí se, zvládne líný den i výlet 25 km, snadno to vychováte, nekonfliktní..... A na delším výletě ho můžete vzít do náruče, u kola do košíku.
Jinak se mi tady z návrhů líbí krátkosrstá kolie, to je jeden z top psů, do kterých bych sama šla.
Stafbull je podle mě nesmysl:
- 40 km neuběhne (jak psala megi - není to vytrvalec), v létě jich má při zátěži spousta problém s dýcháním.
- může být nesnášenlivý ke psům.
- neexistuje s takovým psem pustit samotné dítě.
Za mě dalmatin, střední knírač, anebo třeba i velššpringršpaněl (aktivní pes, neagresivní, docela skladný)
Brufinka
napsal(a):
Dobry den, moc by som chcela poprosit o radu. Uz nejakych par mesiacov prezerame a studujeme plemena psikov, aby sme vybrali to spravne plemeno do nasej rodiny, ktore bude s nami stastne a my s nim. Je to fakt tazka vec. Na kazdom je nieco super a nieco nam vadi a tak by sme potrebovali poradit.
Povodne sme mali uplnu istotu, ze ziadne ine plemeno ako Stafordsirsky bulterier sa k nam nehodi. Ale ako ide cas, zacinam mat obavu, ci je to naozaj to prave orechove pre nas. Hlavna dilema spociva v tom, ze som si neni ista, ci vencenie stafika zvladne aj nasa 8 rocna dcerka (ci udrzi voditko, ak sa stafik rozhodne niekam potiahnut-predsa len ma ohromnu silu) a hlavne ci ju budeme moct nechat volne behat v prazsom parku, kde je kopec psikov (viem, ze stafici si s ostatnymi nie uplne rozumeju a spoliehat na to, ci to dopadne alebo nie, sa mi zda trosku riskantne).
Byvame v byte, ale zijeme aktivne-chodime na bezky, kolo, behat, tury - takze ziadneho spolocenskeho gaucaka by sme nechceli. Musi s nami zvladnut 10km beh, 40km na kole ale aj celodennu turu po horach.
Na druhu stranu su dni, kedy su deti nemocne, alebo si proste chceme spravit gaucovy den a nechcem sa pozerat na "znudeneho" psika, ktory chce v dazdi na 2 hodinovu turu. Takze asi na vymarskeho ohare to tiez nevyzera.
Mame 2 deti (8r a 5r) - takze to musi byt psik, ktory rad blbne a robi kraviny s detmi a zaroven sa rad mazli.
V minulosti sme mali Cavaliera - uzasna rasa, splnuje uplne vsetko povahovo, ale uz by sme chceli psika, ktory je aj vyzorovo viac ako psik a hlavne odolnejsieho na vydrz.
Idealne by bolo plemeno, ktore extremne nelina - to sme si uzili s Cavalierom a bol to boj, ale zase nahaca nemusim
Zvazovali sme Lagotto Romagnolo, ale ten neprechadza u muzskej casti rodiny (ani ziadny pudlici, nic take neprejde) - hlavne koli vyzoru. Jasne, ze psik sa vybera hlavne podla vlastnosti, ale musime mat doma nejaky rozumny kompromis, aby to bol pes, s ktorym pojde v kllude von aj manzel :) Manzel vyzorovo a povahovo chce vyzlu alebo vymeraka - ale to sa nezlucuje s nasim zivotnym stylom. Neviem si predstavit tohoto psika v byte, ked viem, ze kazdy den mu dlhu prechadzku ani turu dat nemozem. To skor tak cez vikendy, 2-3 x do tyzdna na poriadne vybehanie - to zvladame. Ale viac nie.
V top selekcii je teda stafordsirsky bulterier, bigl a mozno to lagotto - ale ten sa nam vyzorovo paci najmenej /ani srst na pohladkanie nie je ziadna lahoda- taky koberec). Proste ideal by bol povaha Cavalier, Labrador, Zlaty retriever - ale nelinajuci a tak, aby sme zvladali naroky na pohyb. Viem, ze sa robia krizenci labradoodle a podobne, ale to som pri zdravom rozume a 2000 EUR za psika fakt nechcem dat, navyse su cakacky tak 2 roky....
Nemate nejaky tip, na ake rasy by sme sa mohi pozriet? Co hovorite na toho bigla? Alebo by ste radsej volili toho stafika? Nieco ine? (bostonsky terier sa nam fakt nepaci - aj ked je asi moc fajn).
Vyjádřím se ke stafíkovi, protože ho mám doma (fenu). Stafík by s vámi zvládl těch 10 km, tůry, atd., jen teda nevím nárazově 40 km u kola - to už mi přijde moc pro každého psa, který není nějak pravidelně trénovaný, a taky dost záleží po jakém povrchu jedete a jakým tempem... Ale to už trochu odbočuji. Myslím si, že by zvládnul i nějaký ten den se válet na gauči. Píšete 2-3 x do týdne pořádně vyběhat, o víkendu taky, a zbytek týdne prostě ale nějaká procházka taky, pokud to správně chápu? Jen ne tak "velká". Pak by to za mě bylo v pohodě. Jo a většina stafíků nesnáší déšť a v dešti vůbec ven nechce, takže bonus pro vás. Nicméně stejně bych hledala štěně po klidnějších rodičích.
Ale teď k tomuhle - ačkoli je SBT relativně malý pes, tak má sílu a vážně si nejsem jistá, zda ho 8mi leté dítě udrží. Což by mohl být velký problém vzhledem k tomu, že nemusí mít rád ostatní psy. Já bych 8mi leté dítě se stafíkem na přelidněné a přepsované sídliště samotné nepustila. No a s tím volným běháním v parku, kde je mraky psů, to máte pravdu. Můžete mít štěstí, a narazit na jedince, který se psy problém mít nebude, ale je vždycky lepší počítat s tou horší variantou a u SBT je ta pravděpodobnost prostě velká.
Jo a SBT taky dost líná, ono ty kratší chlupy jsou horší jak ty delší.....
Ale abych to shrnula - pokud je hlavní prioritou to, aby mohla venčit dcerka, a aby pes mohl běhat na volno v parku, kde jsou ostatní psy, tak bych do SBT nešla. Jinak k dětem jsou to skvělí společníci, aktivní, ale na druhou stranu pokud se jeden den nikam nejde, tak se s vámi mile rádi válí na gauči - ale zase to nesmí být pořád....
A ještě co se týče bígla - tam bych taky nepočítala s pohybem na volno, většina bíglů zdrhá. A úplně mi to taky nepřijde jako nejlepší volba.
Varaxi
napsal(a):
chodili jsme s kámoškou na procházky, ona se stafem, já s bezPP labradorem - a náš labík si svým výkonem namazal stafa na chleba. Fakt, cca poloviční vytrvalost, v terénu ještě méně. Pak si staf urval vazy v koleni a bylo doprocházkováno.
No a moje fena stafíka většinou totálně odrovná i větší atletické psy . (Nejsem si teda jistá, jestli vy mluvíte o AST nebo SBT - jednou stafík, pak staford). Ono v tomhle u SBT dost záleží i na tom, jak má dlouhý čumák, ti s kratším čumákem mívají třeba v létě problém, nebo i při větší aktivitě, ale dá se vybrat štěně po rodičích s delším čumákem. Mě teď zrovna nabízel pán psa na krytí, který měl tak úplně extrémně krátký čumák, to já nechci.
No a nějaká vytrvalost bude souviset hlavně s kondicí psa... Hodně stafíků co vídám, je prostě překrmených.
Ale mě to nedá a ještě se zeptám zadavatelky na to kolo - nebo i vás ostatních. Prostě se psem se bude pravidelně chodit na procházky, delší tůry atd., a pak se na jaře vytáhne kolo, a pojede se 40 km, o víkendu? Pak zase pár dní, týdnů nic, a opět cca 40 km výlet kolmo? Po silnici, po asfaltu, nebo kde? Nebo bude mít pes i nějaké tréninky třeba v rámci běhání? A u toho kola má běhat na volno, nebo tahat? Já bych to viděla asi tak, že buďto si pořídím fakt aktivního psa (typu alaskán, ESP, plácnu), se kterým budu denně trénovat a makat (samozřejmě někdy taky nějaký odpočinek) a ten pak takové výlety na kole zvládne. No a nebo budu mít prioritně rodinného společníka, který nebude vyloženě takový magor aktivní, ale tam bych zase moc nepočítala s tím, že ho jednorázově vezmu na 40 km ke kole, já nevím, mě se to moc nezdá. Ale berte to jen jako můj názor.
Asi bych si hlavně pořádně urovnala priority - jestli je důležitější, aby zvldánul těch 40 km na kole, nebo aby se občas nějaký den zvládnul válet na gauči, jestli je pro vás víc, aby s ním mohla chodit i dcera, nebo aby vyhovoval v ostatních požadavcích, atd atd...

Osmileté (desetileté) děvčátko bych do parku samotné nepustila vůbec, natož se psem, leda že tady někdo ví o vrhu vlkodlaků?

A co šiperka? Tu by fyzicky mohlo zvládnout i dítě. (I když souhlasím s Megí i Marcelou - dotkla jsem se toho ve svém prvním příspěvku.)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Stafbull je podle mě nesmysl:
- 40 km neuběhne (jak psala megi - není to vytrvalec), v létě jich má při zátěži spousta problém s dýcháním.
- může být nesnášenlivý ke psům.
- neexistuje s takovým psem pustit samotné dítě.
Za mě dalmatin, střední knírač, anebo třeba i velššpringršpaněl (aktivní pes, neagresivní, docela skladný)
Jen jak tady všichni píšete, že malé děti nelze pustit se stafbullem, pociťuju nutkání podělit se o svůj zážitek z venčení. U nás na sídlišti opakovaně vídám dvě až tři děti ve věku cca 6-8 let jak venčí cosi takového jako je na obrázku. V životě jsem neviděla tak masivní zvíře a běhá mi z toho celkem mráz po zádech, protože zmíněné děti ho obvykle vedou (čti visí na vodítku) ve dvou a rozšafně za psíkem vlají. Netřeba dodávat, že je obcházím jak jen to jde daleko.

Pardon, s tím stafordem jsem začala já, ale myslela jsem samozřejmě stafbulla.
Varaxi
napsal(a):
marcelaamax - byl (je? to by mu bylo k patnácti) to stafordšírský bulteriér, ne pitbul.
Mně ty zkratky nikdy nešly. :)
Ale jo, ono to bude kus od kusu; jen pokud uvažuji koupi psa ke kolu, nekoupím plemeno, u kterého by ta výdrž byla spíš výjimka než pravidlo.
No on je stafík - stafordšírský bulteriér (SBT)
pak je staford - americký stafordšírský teriér (AST)
a pak je pitbul - americký pitbulteriér (APBT).
A jo, jinak naprosto souhlasím, taky mi pro SBT nepřijde ok 40 km u kola
Katty_

XXX.XXX.110.35
Mně teda do zmíněných podmínek hned jako první napadl hrubosrstý JRT - nelíná, je dostatečně aktivní, k dětem super, výlety zvládne, je společenský a zvládne i lenošit. Vím, že je malý, ale máte důvod, proč chcete velkého psa? Počítáte i s tím, že s 2 dětmi a velkým psem budete mít v autě minimum zavazadlového prostoru?

40 km u kola, to je tak na trénované “musherské” plemeno (jakože třeba ESP) nebo ohaře, ale to znamená denně třeba pět hodin aktivity za každého počasí. Ne 2x týdně, pokud zrovna svítí sluníčko. Plus velké přizpůsobení stran volby trasy (kvůli povrchu). To se mi zdá jako lepší volba třeba ta šiperka nebo něco menšího, co se hodí do košíku, viz Beník z Jak dostat tatínka do polepšovny.
Zadavatelka chce toho stafordskéhu bulteriéra; to prostě fakt není dobré. Hlavně tři psi ze tří, co znám, měli problémy s vazy v kolenou; to je pak úplně jedno, v jaké kondici ten pes je, výkon nepodá nikdy - a 40 km za jeden den výkon je.
Já nepopírám, že to jsou báječní psi. Ale nejsou vhodní pro každého. A mám ten pocit, že ani pro zadavatelčinu rodinu ne.
Edit: reakce na marcelaamax
Varaxi
napsal(a):
Zadavatelka chce toho stafordskéhu bulteriéra; to prostě fakt není dobré. Hlavně tři psi ze tří, co znám, měli problémy s vazy v kolenou; to je pak úplně jedno, v jaké kondici ten pes je, výkon nepodá nikdy - a 40 km za jeden den výkon je.
Já nepopírám, že to jsou báječní psi. Ale nejsou vhodní pro každého. A mám ten pocit, že ani pro zadavatelčinu rodinu ne.
Edit: reakce na marcelaamax
Znám jich hodně, většina teda "sportovních" a o problému s vazy vím, z těch co znám, u dvou psů. A to jich znám dejme tomu 100.
Ale jinak výše jsem psala to samé co vy, taky ho nedoporučuji . Nebo alespoň ne, pokud bude priorita to kolo a venčení dcerkou, kontakt se psy....
A co si myslím o 40 km u kola jsem psala taky výše. Na tom se shoduji s Odettou.

Tak logicky, stafbull - krátké nožičky a vysoká váha, to na běhot moc není.
Stafford nám tady každé ráno u kola obíhá katastr vesnice, ale to jsou jen louky a polní cesty. A bez ohledu na to, jak krátkou hlavu má která zkratka, horko v létě nenávidí všichni. To už mi lépe zapadá dalmatin, kočárový pes. A knírač. No ale "budeme běhat" je pořád, jako když Hurvajs mluví o válce.

napsal(a):
Jen jak tady všichni píšete, že malé děti nelze pustit se stafbullem, pociťuju nutkání podělit se o svůj zážitek z venčení. U nás na sídlišti opakovaně vídám dvě až tři děti ve věku cca 6-8 let jak venčí cosi takového jako je na obrázku. V životě jsem neviděla tak masivní zvíře a běhá mi z toho celkem mráz po zádech, protože zmíněné děti ho obvykle vedou (čti visí na vodítku) ve dvou a rozšafně za psíkem vlají. Netřeba dodávat, že je obcházím jak jen to jde daleko.
Jééé krásnej :-) asi ho mají jako bodyguarda, což může fungovat, než agresor zjistí, že tenhle pes lidi moc nekouše, nebo do chvíle, než pes uvidí jiného psa a milé děti zavleče do silnice.
Musím říct, že zadavatelku absolutně nechápu, vybírat psa podle toho, jestli ho může venčit dítě. V Praze. Nic proti Praze.
Minulý týden jsem se praštila do hlavy, tak jsem se pro ten den rozhodla, že raději nebudu dělat nějaká vážná rozhodnutí.
napsal(a):
Tak logicky, stafbull - krátké nožičky a vysoká váha, to na běhot moc není.
Stafford nám tady každé ráno u kola obíhá katastr vesnice, ale to jsou jen louky a polní cesty. A bez ohledu na to, jak krátkou hlavu má která zkratka, horko v létě nenávidí všichni. To už mi lépe zapadá dalmatin, kočárový pes. A knírač. No ale "budeme běhat" je pořád, jako když Hurvajs mluví o válce.
horko v létě nenávidí všichni.
A tak k tomu horku musím - oba moji bullové snáší léto a horka úplně v pohodě. Ale možná to jsou výjimky, znám bully, kteří teplo nemusí, ale taky znám ty, kterým nijak nevadí...A neřekla bych, že těch, co jim to vadí, je víc... U nás je to přes léto s bullama mnohem lepší, než s předešlým xGR (HW).
A 10 km běh si myslím, že je taky v pohodě. Znám stafíky, co běhají canicross... Ale prostě za předpokladu, že ten pes má nějaký trénink.
Na kole se psy občas jezdím - pes u nohy, fena na volno. Nebo na kolobce oba v tahu. Ale tak do těch 10ti km a jen po loukách a polních cestách. Pokud bych chtěla jet na kole těch 40 km, tak bych psy nebrala.
Edit.: ale k tématu - pořád si myslím, že si zadavatelka prostě bude muset ujasnit, co je pro ně nejdůležitější, a od toho se pak nějak odpíchnout dál. Takhle se nehne.
A tak zase bych to nepřeháněla. Pro stafbula 10 km běh opravdu problém nebude. To bude v pohodě pro většinu plemen. Když si vezmu běžnou procházku, okolo 10 km, tak fena na ní naběhá mnohem víc, a ona je fakt torpédo a lítá... Běhat jsem s ní občas taky chodila, maximálně tak 7 km, ale zvládla by víc, jen já ne .
Ale nic to nemění na tom, že bych stejně pro zadavatelku SBT nedoporučila. Jen bych z něho nedělala úplného mrzáka, který není schopný běžet 10 km.
marcelaamax
napsal(a):
Znám jich hodně, většina teda "sportovních" a o problému s vazy vím, z těch co znám, u dvou psů. A to jich znám dejme tomu 100.
Ale jinak výše jsem psala to samé co vy, taky ho nedoporučuji . Nebo alespoň ne, pokud bude priorita to kolo a venčení dcerkou, kontakt se psy....
A co si myslím o 40 km u kola jsem psala taky výše. Na tom se shoduji s Odettou.
Já se teda přiznám, ze jich znám pár, a z toho mají 3 operovaný kolena a 2 srdeční vadu. Ale nejsou to psi ze nějakých sportovních linií.

Ale běžet 10 polní cestou a 10 u kola jedním tempem ..
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já se teda přiznám, ze jich znám pár, a z toho mají 3 operovaný kolena a 2 srdeční vadu. Ale nejsou to psi ze nějakých sportovních linií.
Jo já takhle třeba že skupiny na FB taky vím o nějakých, co mají v háji kolena. Nebo občas na trénincích někdo mluví o někom známém, kdo to má. To zas nechci tvrdit, že se tohle u nich nevyskytuje, to ne. Jen mi přijde, ze to není tak časté u psů, kteří jsou v kondici.
Hele,tak 10 km nalítá běžně moje kardiačka francouzská buldočka
Jinak stafbulíky znám jen lovecky vedený a pro ty samozřejmě xxx kilometrů není problém, ale nevím,do jaké míry jsou to výjimky. Je jasný, že s nemocným psem myslivost nikdo dělat nebude. Každopádně 40 km u kola je prostě zcela jasně o trénovaném psovi (a to nemluvím o tom, že je potřeba jezdt na přírodním terénu,ne asfaltu,což mi u nás přijde jako dost scifi, nebo ne?) a plemena pro takové výkony jsou určitě vhodnější jiná
janaa
napsal(a):
Hele,tak 10 km nalítá běžně moje kardiačka francouzská buldočka
Jinak stafbulíky znám jen lovecky vedený a pro ty samozřejmě xxx kilometrů není problém, ale nevím,do jaké míry jsou to výjimky. Je jasný, že s nemocným psem myslivost nikdo dělat nebude. Každopádně 40 km u kola je prostě zcela jasně o trénovaném psovi (a to nemluvím o tom, že je potřeba jezdt na přírodním terénu,ne asfaltu,což mi u nás přijde jako dost scifi, nebo ne?) a plemena pro takové výkony jsou určitě vhodnější jiná
No, vzhledem k tomu, že za poslední 3/4 roku pamatuju jen málo dní, kdy nebylo bahno (a to bylo pro změnu vedro), tak bych chtěla vidět toho masochistu, co si v tom dá 40 km po poli a lesem... 🤔
Já si totiž myslím, že si to s tím kolem maluje zadavatelka moc na růžovo.
Realita je totiž taková, že na 40 km je i u trénovánýho psa potřeba venkovní teplota do zhruba 15°C, takže na nějaký letní rodinný výlet může zapomenout (to by museli vyrazit ve 4 ráno, pak někde zakempovat, a pokračovat po 19. h. večer). A další kámen úrazu je, je pes nemůže běžet po asfaltu, a v době, kdy jsou přijatelné teploty (podzim-jaro), tak je na polich a v lese na houby terén, takže pro cyklistu nic moc...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já si totiž myslím, že si to s tím kolem maluje zadavatelka moc na růžovo.
Realita je totiž taková, že na 40 km je i u trénovánýho psa potřeba venkovní teplota do zhruba 15°C, takže na nějaký letní rodinný výlet může zapomenout (to by museli vyrazit ve 4 ráno, pak někde zakempovat, a pokračovat po 19. h. večer). A další kámen úrazu je, je pes nemůže běžet po asfaltu, a v době, kdy jsou přijatelné teploty (podzim-jaro), tak je na polich a v lese na houby terén, takže pro cyklistu nic moc...
No,já si právě myslím to samé i proto mě pro vášnivý,ale rekreační cyklisty, nejlíp vychází malý plemeno do košíku
Varaxi
napsal(a):
Jo.
Proto se zadavatelky ptám, jestli to kolo je lážo plážo lesní cestou, nebo v tempu. A marně čekám na odpověď. :)
No ja prave neviem, ako sa k tejto diskusii postavit, mozno som zbytocne naviedla na detaily, ktore prekryvaju celok :) Ja si strasne vazim vsetky nazory. Vsetky su uplne fairove a zalozene na Vasich skusenostiach. Ak by som mala jasnu predstavu a vedela, co chcem, tak sem nejdem pre radu, otvorim atlas psov a idem. ALE...
Ja by som sa nedrzala toho kola ako nejakeho klucoveho bodu. Nehladam psa ku kolu. Iba som tym chcela naznacit, ze zijeme aktivne a cez vikendy travime cas sportom. A to nechcem, aby bol psik doma/na hoteli zavrety na izbe - ale aby si to s nami vedel uzit. (mam 2 male deti - tie tak isto nezvladnu makat do kopca 40km). Ani ja neviem, kedy som bola naposledy na 40km vyjazdre - budem uprimna :) A verte mi, psa v kosiku ani ziadnom kocarku vozit fakt nehodlame.
Nie sme cyklo fanatici, ani netrenujeme na marathon. Ale zijeme aktivne. Cez tyzden najcastejsie travime cas v parku s detmi, kde je kopec psikov. Cez vikendy priroda-sport. Kazdopadne nie kazdy den, preto to musi byt psik, ktory aj trosku zvolni a rad lenosi.
Ono je pravda, ze sme si zatial neni isty, ci spravime kompromis vo vyzore, alebo v nejakej inej oblasti - pretoze vsetky atributy ziadny psik nesplni....

Dívala jste se na toho kooikra?
Brufinka
napsal(a):
No ja prave neviem, ako sa k tejto diskusii postavit, mozno som zbytocne naviedla na detaily, ktore prekryvaju celok :) Ja si strasne vazim vsetky nazory. Vsetky su uplne fairove a zalozene na Vasich skusenostiach. Ak by som mala jasnu predstavu a vedela, co chcem, tak sem nejdem pre radu, otvorim atlas psov a idem. ALE...
Ja by som sa nedrzala toho kola ako nejakeho klucoveho bodu. Nehladam psa ku kolu. Iba som tym chcela naznacit, ze zijeme aktivne a cez vikendy travime cas sportom. A to nechcem, aby bol psik doma/na hoteli zavrety na izbe - ale aby si to s nami vedel uzit. (mam 2 male deti - tie tak isto nezvladnu makat do kopca 40km). Ani ja neviem, kedy som bola naposledy na 40km vyjazdre - budem uprimna :) A verte mi, psa v kosiku ani ziadnom kocarku vozit fakt nehodlame.
Nie sme cyklo fanatici, ani netrenujeme na marathon. Ale zijeme aktivne. Cez tyzden najcastejsie travime cas v parku s detmi, kde je kopec psikov. Cez vikendy priroda-sport. Kazdopadne nie kazdy den, preto to musi byt psik, ktory aj trosku zvolni a rad lenosi.
Ono je pravda, ze sme si zatial neni isty, ci spravime kompromis vo vyzore, alebo v nejakej inej oblasti - pretoze vsetky atributy ziadny psik nesplni....
Jenže ono právě pokud je to jen občas, nárazově a rovnou ve formě 40 km (nejspíš asi i po asfaltu?) , tak to je pro psa úplně nejhorší. Buďto teda pravidelné tréninky a fakt makat, aby na to natrénováno měl, a nebo cyklo výlet přizpůsobit psovi tím stylem, že pojedu někde po polňačce v pohodovem tempu.
"Cez tyzden najcastejsie travime cas v parku s detmi, kde je kopec psikov"
Pak bych stafíka vyřadila z výběru. Tohle bude mnohem jednodušší s přátelštějším psem ke zvířatům. A nebo počítat s tím, že to třeba nevyjde, a pes bude muset být na vodítku a s košem a psům se budete spíše vyhýbat.
Mě z toho prostě vychází nejlíp nějaký společenský plemeno - přátelský k ostatním psů, bez náročnosti na pohyb a nějaký extra vyžití (protože pražskej park,to není místo,kde by se třeba lovečák vyřádil), schopný klasických výletů nebo krátkých cyklo výletů do přírody (nějak nevím, proč se bránit košíku na kole, trošku mi přijde, že to berete jako něco směšnýho, ale není důvod - kamarádka má malou kníračku,tělem a duší sporťáka, a na kole jezdí v košíku). Když byste povolili ve vzhledu,tak pudlík, lagoto si myslím,že je značka ideál (ale jasně,rozumím,že i pes se musí líbit a proč pořizovat psa, co se nelíbí za každou cenu), nebo ten kookir, papillon. Pokud budete opravdu chtít většího psa (viz třeba ten dalmatin), tak musíte počítat s tím, že tomu ten park úplně stačit nebude, a vy nebo manžel ho budete muset brát na opravdový vylítání a vyřádění někam do přírody, což je asi v režimu se dvěma prckama dost problematický. Prostě vzhledem k aktuální situaci bych se orientovala na menší společenské plemeno, a třeba za x let, až budou děti větší, režim jiný atd. přijde čas na jiné plemeno
Pokud chcete obecně aktivního rodinného psa bez nějakých konkrétních požadavků a to kolo jste ochotná vypustit, tak se Vám otevírá více možností.
Zaměřila bych se primárně na plemena zdravá, střední či lehčí konstituce, s menším loveckým pudem (nějaký má i čivava, hledat psa bez něj nemá smysl) a relativně dostupná.
Zatím tu padlo víc než deset plemen. Zkuste si o nich něco zjistit a zamyslet se nad nimi jednotlivě; klidně tomu dejte týden dva, vášně opadnou, objevíte kompromisy, které jste dřív neviděla.
On třeba i obligátní NO může být zrovna pro Vás to pravé.
Staford, no, konec konců, proč ne, když se vypustí to kolo. Výlety a výšlapy zvládne, když se vezmou vycházkovým tempem a ne ve stylu „do oběda ujdem padesát km“, s dítětem sám nemůže žádný pes, takže to je jedno, docela rád si občas zalenoší... To pouštění na volno, to by se chtělo zeptat někoho, kdo je přímo má; dva ze tří stafíků (stafů? stafbulíků? prostě stafordšírských bulteriérů, těch nízkých), které znám, pustit s jiným psem na volno nešlo. Ale to mohlo být (ne)výchovou.
Nám v podobném systému fungoval zmiňovaný jakoželabrador. Dostala jsem ho k patnáctinám, chodila s ním sama ven, jedna procházka trvala minimálně hodinu, po lesích, loukách a pláních jsme natlapkali tisíce kilometrů. Chodila jsem s ním plavat do rybníka a Pálavu jsme prošli křížem krážem. Takže až na to kolo OK.
Proč stafordšírského bulteriéra vlastně vůbec chcete? Proč si myslíte, že je pro Vás to nejlepší možné plemeno?
napsal(a):
Jééé krásnej :-) asi ho mají jako bodyguarda, což může fungovat, než agresor zjistí, že tenhle pes lidi moc nekouše, nebo do chvíle, než pes uvidí jiného psa a milé děti zavleče do silnice.
Musím říct, že zadavatelku absolutně nechápu, vybírat psa podle toho, jestli ho může venčit dítě. V Praze. Nic proti Praze.
Minulý týden jsem se praštila do hlavy, tak jsem se pro ten den rozhodla, že raději nebudu dělat nějaká vážná rozhodnutí.
Nechapem, preco by dieta okolo 8-10 rokov uz nemohlo vencit psika? Ja nehovorim, ze pojde sama na 5km prechadzku do parku a za 2 hodiny sa vrati. Ale ranna prechadzka okolo baraku, alebo ked pride zo skoly, mi uz na taketo dieta pride v pohode /aspon myslim, este som to neskusila). Sice ju este nepustam samu von, ale v parku sa hra samostatne s kamaratkami - nestojim jej za chrbtom. chcem sa vyvarovat presne narazkam typu , ze som negramotna matka, ktora pusti dieta von s "bojovym plemenom", ako vsetci na stafikov narazaju.
Ale ja nechcem odbiehat od hlavnej temy tejto diskusie. chceme rodinneho psika, aktivneho partaka k detom, k nasmu zivotnemu stylu a do bytu. Ak Vas nieco napadne, budem rada za tip. Lagotto romagnolo mi zatial splna asi najviac kriterii (povaha, velkost, aktivita, nelina....az na ten vzhlad je to fajn psik).
Diky
Jana
Varaxi
napsal(a):
Pokud chcete obecně aktivního rodinného psa bez nějakých konkrétních požadavků a to kolo jste ochotná vypustit, tak se Vám otevírá více možností.
Zaměřila bych se primárně na plemena zdravá, střední či lehčí konstituce, s menším loveckým pudem (nějaký má i čivava, hledat psa bez něj nemá smysl) a relativně dostupná.
Zatím tu padlo víc než deset plemen. Zkuste si o nich něco zjistit a zamyslet se nad nimi jednotlivě; klidně tomu dejte týden dva, vášně opadnou, objevíte kompromisy, které jste dřív neviděla.
Staford, no, konec konců, proč ne, když se vypustí to kolo. Výlety a výšlapy zvládne, když se vezmou vycházkovým tempem a ne ve stylu „do oběda ujdem padesát km“, s dítětem sám nemůže žádný pes, takže to je jedno, docela rád si občas zalenoší... To pouštění na volno, to by se chtělo zeptat někoho, kdo je přímo má; dva ze tří stafíků (stafů? stafbulíků? prostě stafordšírských bulteriérů, těch nízkých), které znám, pustit s jiným psem na volno nešlo. Ale to mohlo být (ne)výchovou.
Nám v podobném systému fungoval zmiňovaný jakoželabrador. Dostala jsem ho k patnáctinám, chodila s ním sama ven, jedna procházka trvala minimálně hodinu, po lesích, loukách a pláních jsme natlapkali tisíce kilometrů. Chodila jsem s ním plavat do rybníka a Pálavu jsme prošli křížem krážem. Takže až na to kolo OK.
Proč stafordšírského bulteriéra vlastně vůbec chcete? Proč si myslíte, že je pro Vás to nejlepší možné plemeno?
U těch stafiku opravdu spíše převládají psi, kteří stejné pohlaví nesnesou. A stačí jim málo k tomu, aby vyjeli. Já treba fenu na volno se známou fenou pustím, ale spíš se ignorují, nehrají si. A pokud bych byla s fenou v parku plném psů, tam ji vypustila, tak ona z toho nebude nadšená. Není vyloženě agresivní, ale společnost cizích psů nevyhledává, ale bude to i tím, že máme ještě jednoho psa a dost si vyhraje s ním. Není nějak extra unešená ani z ostatních psů, samců.
Jinak teda znám SBT, kteří i přes veškerou socializaci stejné pohlaví absolutně nesnesou a není to u nich nic výjimečného. Jo ale znám i výjimky, které nemají problém s žádným psem. Jenže to je o štěstí, a pokud bych primárně chtěla psa přátelského k ostatním, tak do SBT bych nesla... Protože proč to dělat složitě, když, to jde jednoduše...
A ještě k zadavatelce - pes, štěně z útulku nepřipadá v úvahu? Asi jich teď nebude tolik, ale myslím, že když se to sleduje, tak se najít dá.

"Nechapem, preco by dieta okolo 8-10 rokov uz nemohlo vencit psika?"
Je to proto, že se mezi-psím chováním si mnohdy neporadí ani dospěláci, natož dítě, které ještě ani není schopné převzít takovou zodpovědnost. Co až váš pejsek bude startovat po psech, lidech, kočkách, cyklistech? S tím si opravdu často neví rady ani dospělí.
Co až na vašeho pejska zaútočí kolemjdoucí pes? I to je velký problém i pro dospělé, a nemůžete počítat s tím, že ve vašem okolí nikdo takový není.
Tohle by dítě mohlo zhruba zvládnout s malým společenským pejskem, který tolik neváží, bývá nekonfliktní a relativně snadno vychovatelný (můj oblíbený tip je grifonek, přátelé ho mají místo zvažovaného stafbulíka a jsou velice spokojení). Ani tam se ale nezbavíte toho problému s ostatními agresivními psy, které každý čas od času potká a musí řešit.
Být psovodem je prostě zodpovědnost a práce, rozhodně ne pro dítě do 12-13 let (v dnešní době).
rapotacka11
napsal(a):
Nechapem, preco by dieta okolo 8-10 rokov uz nemohlo vencit psika?
Aha .
Tak ono je venčit a venčit. Vzít psa na vodítko, obejít dům a za pět minut se vrátit, to si dovedu představit.
Bylo mně šest a chodila jsem do nejbližšího obchodu. Mamka stála před domem a čekala na mě. Když jsem byla starší, tak mě vyhlížela z okna. Za 5 - 10 min jsem byla zpátky. Vždycky se mi dostalo připomenutí, jak se přechází po přechodu, že mám pozdravit...
Děti nejde vychovávat v hermeticky uzavřené bublině.
Edit: Předpokladem je samozřejmě vychovaný pes a celkově vhodná situace. A mobil, kdyby náhodou.
Vedle ve vchodě ve velkém městě bydlí rodinka, co bude asi jak vy. Mají dve děti, jedno menší, druhé tak 10, o víkendech jsou s největší pravděpodobností aktivní, naloží, auto, děti a jedou. Jinak běžný městský život s dětmi - škola, školka, park, dětské hřiště, psí výběh. Ja bych do tohohle režimu volila spíš kliďase a hlavně snášenliveho psa, nějakou vetsi túru o víkendu, a ježdění všude možně o prázdninách, i nějaké to kolo zvládne kde jaky pes. Ale ten týden ve městě by mohl byt pro akčňaka nuda. Pořídili si štěně střední křižovatky, takový milý, atletický, dlouhosrstý psík. No mazlim se s ním jedna radost. Ráno a večer ho venči kolem bloku právě to starší dítko. Pejsek je fakt milej společník. Takový podobny tomu kooikerovi, toho bych si k vám uměla představit, nebo dlouhosrstou kolii, možná i boxera, ale poslední dvě uz bych s dítětem nepustila.
marcelaamax
napsal(a):
U těch stafiku opravdu spíše převládají psi, kteří stejné pohlaví nesnesou. A stačí jim málo k tomu, aby vyjeli. Já treba fenu na volno se známou fenou pustím, ale spíš se ignorují, nehrají si. A pokud bych byla s fenou v parku plném psů, tam ji vypustila, tak ona z toho nebude nadšená. Není vyloženě agresivní, ale společnost cizích psů nevyhledává, ale bude to i tím, že máme ještě jednoho psa a dost si vyhraje s ním. Není nějak extra unešená ani z ostatních psů, samců.
Jinak teda znám SBT, kteří i přes veškerou socializaci stejné pohlaví absolutně nesnesou a není to u nich nic výjimečného. Jo ale znám i výjimky, které nemají problém s žádným psem. Jenže to je o štěstí, a pokud bych primárně chtěla psa přátelského k ostatním, tak do SBT bych nesla... Protože proč to dělat složitě, když, to jde jednoduše...
A ještě k zadavatelce - pes, štěně z útulku nepřipadá v úvahu? Asi jich teď nebude tolik, ale myslím, že když se to sleduje, tak se najít dá.
Jaj, to jsem nevěděla, že je to tak vostré psisko. :/
Ten kamarádčin s naším bPP labem si docela rozumněl, dokud mu nerupla ta kolena.
Tak to fakt ne. To jsou jiná plemena rozhodně vhodnější.
I když budete mít naprosto ideální situaci - tudíž zodpovědné dítko, maximálně soustředěné na psa, psa absolutně vychovaného,nekonfliktního,který na slovo poslechne i takhle malé děcko, pak musí být pes tak malý, aby ani ve chvíli,kdy vyletí (jiný pes,ptáček,igelitový pytlík, v případě psa háravá fena atd.) dítko za psem neletělo. Takže jste rázem na malých společenských plemenech. A jinak viz výše, právě ve městě v "přepsovaném" prostoru dnes a denně musíte počítat a řešit psy nevychované, agresivní nebo třeba jen otravné. To je náročné i pro dospělého člověka, natož pro malé děcko! A to nemluvím o tom, že prostě po osmiletém desetiletém dítěti nemůžete chtít, aby na psa dávalo imrvére pozor,bylo na něj úplně soustředěné, i když se potká s kamarádem atd. Prostě kombinace takhle malé dítě + pes si koleduje o pořádný průšvih
Varaxi
napsal(a):
Ano, ste tu vstetci fakt super, ze kazdy si najde cas poradit. Som to ani necakala - prevykrat som v diskusii na tejto stranke.
Stafika asi pre viac atributov - je super k ludom, super k detom, vyzera ako pes, ale stale je skladnej velkosti do bytu, do auta... Dokaze sa prisposobit temptu svojej rodiny - aktivita vs odpocinok. Nastudovala som si o nom vela a kazdy, kto ho ma, je tymto plemenom nadseni. Je s nimi sranda.
Zapory - negativne vnimanie verejnosti, blby vztah so psami, je to terier a extremne do prezubenia kuse - myslim, ze je to jedno z najkusavejsich steniatok, velka sila, ktoru deti nemusia zvladnut, ked sa s nim budu hrat (vencit) - znova opakujem, ze tym myslim kratke a postupne zapajanie dietata do starostlivosti o psika, nie hodinove prechadzky....
Brufinka
napsal(a):
Ano, ste tu vstetci fakt super, ze kazdy si najde cas poradit. Som to ani necakala - prevykrat som v diskusii na tejto stranke.
Stafika asi pre viac atributov - je super k ludom, super k detom, vyzera ako pes, ale stale je skladnej velkosti do bytu, do auta... Dokaze sa prisposobit temptu svojej rodiny - aktivita vs odpocinok. Nastudovala som si o nom vela a kazdy, kto ho ma, je tymto plemenom nadseni. Je s nimi sranda.
Zapory - negativne vnimanie verejnosti, blby vztah so psami, je to terier a extremne do prezubenia kuse - myslim, ze je to jedno z najkusavejsich steniatok, velka sila, ktoru deti nemusia zvladnut, ked sa s nim budu hrat (vencit) - znova opakujem, ze tym myslim kratke a postupne zapajanie dietata do starostlivosti o psika, nie hodinove prechadzky....
Opravdu mají sílu, i když se to nezdá. Je sice pravda, že pokud pod mým dozorem dam vodítko s fenou do ruky dítěti, tak fena je vzorná, netaha. Ale pod mým dozorem, samotné bych je nepustila (a už vůbec ne ve městě). Děti jsou kamarádi na blbnutí, ale nebere je jako autoritu.
K negativum bych vám přidala to, že je to teriér, a tudíž je někdy celkem tvrdohlavý, s loveckým pudem.
Ale teď už je to opravdu o prioritách - pokud vás SBT nadchnul tolik, že jste ochotni se vzdát návštěv parku (v případě, že bude problém se psy) a jet psa vylitat někam za město, a ustoupit od toho, že bude venčit dcera, tak o něm asi můžeme uvažovat. I tak mi k tomu stylu života více sedí nějaký společenský pes, u kterého se dá počítat i s tím, že až bude dítěti třeba 12, tak ho bude moci vzít s kamarádkou sama na procházku, nebo právě do toho parku.

.....mně z toho vseho vychazí tazo plemena: grifon, papillon, malý knírač, maly nebo stredni pudl....neagresivni, sportovní, ovladatelný, prizpůsobivý, skladný a uzasní dětští parťaci.....
Dobrý den, jen chci říct že já mám doma border kolie a sem nad míru spokojená k dětem úžasný pes, dá se vycvičit velice rychle ano pravda trošku líná ale to se dá zmírnit lososový olejem. Taky hodně cestujeme a jsme na tůrách proto máme tohoto psa no a když sme nemocní nebo proste venku prší tak leží s náma v posteli a užívá si toho že může odpočívat u páníčka. Nejlepší rasa jakou jsme mohli vybrat.

napsal(a):
Dívala jste se na toho kooikra?
A na tu kraťandu?
Je trochu větší než kooiker, ale absolutně klidný nekonfliktní pes. Za třináct let se nám nestalo, že by řešila jediný konflikt se psem - a to není žádná výjimka, u tohoto plemene je to prostě tak. Mimo jiné s ní chodí naše 9tiletá vnučka (tedy s naší přítomností, ale nezasahujeme) a v pohodě jí zvládá.
Jen to nevidím na dlouhý běh vedle kola, to jí nebude bavit. Před ní jsme měli středního knírače a ani toho to nebavilo.
napsal(a):
A na tu kraťandu?
Je trochu větší než kooiker, ale absolutně klidný nekonfliktní pes. Za třináct let se nám nestalo, že by řešila jediný konflikt se psem - a to není žádná výjimka, u tohoto plemene je to prostě tak. Mimo jiné s ní chodí naše 9tiletá vnučka (tedy s naší přítomností, ale nezasahujeme) a v pohodě jí zvládá.
Jen to nevidím na dlouhý běh vedle kola, to jí nebude bavit. Před ní jsme měli středního knírače a ani toho to nebavilo.
Uprimne, nad koliou som nikdy nerozmyslala - neviem preco, pridu mi take "smutne a vazne tym svojim vyrazom". Ale budem si musiet o tom viac nastudovat.
napsal(a):
.....mně z toho vseho vychazí tazo plemena: grifon, papillon, malý knírač, maly nebo stredni pudl....neagresivni, sportovní, ovladatelný, prizpůsobivý, skladný a uzasní dětští parťaci.....
Ja viem, ale toto fakt nechceme. Ja uplne chapem logiku - na to boli vyslachteni, aby robili spolocnost. Ale naozaj nechceme uz takehoto psika.

Brufinka
napsal(a):
Inak dik za tip na kooikere, nikdy som o nom nepocula :) - tak som to vygooglila a toto ma trosku odradilo:
"Většinou s dětmi vychází dobře, ale má rád svůj klid a pokud ho nemá, dokáže reagovat agresivně"
Toto se dá vztáhnout na všechna plemena, ale dle mě je mířeno na malé děti - ty vy už nemáte. Takové to: pes si leží v pelechu a chce odpočívat, přibatolí se batole, začne se po něm plazit a tahat ho za uši.. To by nedaly ani moje mopsle.
marcelaamax
napsal(a):
Opravdu mají sílu, i když se to nezdá. Je sice pravda, že pokud pod mým dozorem dam vodítko s fenou do ruky dítěti, tak fena je vzorná, netaha. Ale pod mým dozorem, samotné bych je nepustila (a už vůbec ne ve městě). Děti jsou kamarádi na blbnutí, ale nebere je jako autoritu.
K negativum bych vám přidala to, že je to teriér, a tudíž je někdy celkem tvrdohlavý, s loveckým pudem.
Ale teď už je to opravdu o prioritách - pokud vás SBT nadchnul tolik, že jste ochotni se vzdát návštěv parku (v případě, že bude problém se psy) a jet psa vylitat někam za město, a ustoupit od toho, že bude venčit dcera, tak o něm asi můžeme uvažovat. I tak mi k tomu stylu života více sedí nějaký společenský pes, u kterého se dá počítat i s tím, že až bude dítěti třeba 12, tak ho bude moci vzít s kamarádkou sama na procházku, nebo právě do toho parku.
Nadchnul moc, ale som zase pragmatik a nechcem sa v tejto oblasti zachovat uplne iracionalne :) Je to rozhodnutie na vela rokov, tak to chceme fakt zvazit zodpovedne.
Dalmatin mi pride velky a lina. Labradoodle je stale v hre - i ked je velky, tak nelina.
A potom to lagotto - nelina a velkost fajn. Kiez by nebol taky "pudlikovy" :)

Labradoodle je velký omyl. Labrador líná, pudl ne. Potomci jsou půl labrouše, půl pudla, jak to asi bude s línáním?
Proč si pro podobného psa nedojít do útulku? Šance, že si vylosuji křížence, který líná úplně stejně jako labradůdl, je vysoká.
Nevíme povahu? U psů v útulku právě už víme, zatímco u křížence - totiž labradůdl není plemeno s ustálenou povahou, ale loterie, protože labradůdl je vždy jen potomek labrouše a pudla, ne že splácám důdla a důdla, takhle to nefunguje a povaha se rozhodně nedědí jen po rodičích.
Asi bych to vzala ještě jednou - atlas, střední společenská plemena, vyřadit teriéry, extra lovecké a kudrnaté.
Brufinka
napsal(a):
Nadchnul moc, ale som zase pragmatik a nechcem sa v tejto oblasti zachovat uplne iracionalne :) Je to rozhodnutie na vela rokov, tak to chceme fakt zvazit zodpovedne.
Dalmatin mi pride velky a lina. Labradoodle je stale v hre - i ked je velky, tak nelina.
A co vipet? Pohyb mu problém dělat nebude, jako válení na gauči. Píšou, že je vhodný i k dětem. Jen teda to bude lovec, takže na volno asi moc nee

Mini dobrman. N. pinč.

Huskyjanina
napsal(a):
A co vipet? Pohyb mu problém dělat nebude, jako válení na gauči. Píšou, že je vhodný i k dětem. Jen teda to bude lovec, takže na volno asi moc nee
Nebo silken windsprite, to mě také napadlo, ale nevím, nevím. Jsou to moji oblíbenci, ale tady to nějak necítím.
napsal(a):
Labradoodle je velký omyl. Labrador líná, pudl ne. Potomci jsou půl labrouše, půl pudla, jak to asi bude s línáním?
Proč si pro podobného psa nedojít do útulku? Šance, že si vylosuji křížence, který líná úplně stejně jako labradůdl, je vysoká.
Nevíme povahu? U psů v útulku právě už víme, zatímco u křížence - totiž labradůdl není plemeno s ustálenou povahou, ale loterie, protože labradůdl je vždy jen potomek labrouše a pudla, ne že splácám důdla a důdla, takhle to nefunguje a povaha se rozhodně nedědí jen po rodičích.
Asi bych to vzala ještě jednou - atlas, střední společenská plemena, vyřadit teriéry, extra lovecké a kudrnaté.
No, ja som toho labradoodla dost precitala a podla toho, co sa pise, tak to uz nie je len tak krizenie prvej generacie (pudelxlabrador). Uz sa krizia napriklad 3.generacie, ktore uz spajaju obodvoch predstavitelov labradoodla. Takze ich vlastnosti by mali byt trosku jasnejsie, ako nahodne skrizenie. Ja by som si dokonca tipla, ze do par rokov bude labradoodle klasicke plemeno.
Tak isto sa obavam, ze taketo nelinajuce skrizenie nezozeniem len tak v utulku - predsa len labradoodle stoji okolo 50-60tis KC a bohuzial je koli ich vlastnostiam o ne obrovsky zaujem.
Psika z utulku by som si zobrala ihned, keby som nemala male deti a nemusela sa obavat, co si ten psik uz odzil a ako bude s detmi vychadzat. Na popisok z programu "chcete mne" sa v tomto pripade spolahnut nemozem.
U steniatok by som sa trosku obavala toho prekvapenia, co mi doma za 8m vyrastie :)
Brufinka
napsal(a):
SBT líná stejně jako dalmatin😉

marcelaamax
napsal(a):
SBT líná stejně jako dalmatin😉
Přesně. Sušička nutná.
Kamarádi si nedávno pořídili štěně SBT a to štěněčí kousání byla teda hrůza, byla jsem tam 5 minut a pokousal mě do krve a dost to bolelo, nevim jak by to bralo dítě. Aby se ho nebál. Ale vyrostl z toho. Ja je mam rada, jsou to fajn psi, ale mit psa, co je kamos s každým je fakt paráda. Nebát se, že se serve, moci pustit na volno.
Andrýsek3
napsal(a):
Kamarádi si nedávno pořídili štěně SBT a to štěněčí kousání byla teda hrůza, byla jsem tam 5 minut a pokousal mě do krve a dost to bolelo, nevim jak by to bralo dítě. Aby se ho nebál. Ale vyrostl z toho. Ja je mam rada, jsou to fajn psi, ale mit psa, co je kamos s každým je fakt paráda. Nebát se, že se serve, moci pustit na volno.
mit psa, co je kamos s každým je fakt paráda. Nebát se, že se serve, moci pustit na volno.
Ježiš jo! Ono se dá zvládnout obojí, ale se psím rváčem jsou straašný starosti navíc. Zvlášť když je pak potřeba nějaký plánování, mít věci pořádně pořešený tak, aby to fungovalo, je kamarádský pes k nezaplacení. A teď se takhle někam vypravovat ještě s dětma a psem, co může mít eventuelně s každým problém. Na palici! A teď ještě se psem, u kterýho ti nikdo nedá naději, že by se s tím dalo doopravdy něco dělat, ale spíš bude potřeba to přijmout... Scénář pěknýho zoufalství mi přijde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
Co treba australsky terier? Rodinny akcni pes co nelina, trimuje se. Je to kale, skladne, snasenlive. Bude se to valet doma ale bude to dost akcni na vejleteni a vyslapy....
Na toho jsem uplme zapomnela.

Brufinka
napsal(a):
Ja viem, ale toto fakt nechceme. Ja uplne chapem logiku - na to boli vyslachteni, aby robili spolocnost. Ale naozaj nechceme uz takehoto psika.
....no ale jsou to plemena se kterymi se daji dělat různé aktivity...
Knirek

XXX.XXX.112.141
A já bych se taky přikláněla ke knírači.
Buďto malému - je to skladný pejsek, přitom temperamentní do vysokého věku. V dnešní době už ani nejsou uštěkaní.
Vypadá hezky, můžete si vybrat ze 4 barev (černý, černostříbřitý, pepř a sůl, bílý). Stačí 3-4 do roka otrimovat, pejsek pak vůbec nelíná.
Jsou to zdraví, stále ještě nepřešlechtění psíci.
Nebo středního (barvy pepř a sůl a černá)..Ten je větší, ale taky v pohodě.
Při dobré socializaci jsou to opravdu skvělí psi, bez ohledu na ráz, který si vyberete.
Protože mají "normální anatomii" - nevadí jim teplo, zima, déšť..a rádi si s Vámi polenoší, stejně jako Vás budou doprovázet na výletech...
Atheira
napsal(a):
mit psa, co je kamos s každým je fakt paráda. Nebát se, že se serve, moci pustit na volno.
Ježiš jo! Ono se dá zvládnout obojí, ale se psím rváčem jsou straašný starosti navíc. Zvlášť když je pak potřeba nějaký plánování, mít věci pořádně pořešený tak, aby to fungovalo, je kamarádský pes k nezaplacení. A teď se takhle někam vypravovat ještě s dětma a psem, co může mít eventuelně s každým problém. Na palici! A teď ještě se psem, u kterýho ti nikdo nedá naději, že by se s tím dalo doopravdy něco dělat, ale spíš bude potřeba to přijmout... Scénář pěknýho zoufalství mi přijde.
Je to tak. Jako je mraky psů, co se nesnesou se stejným pohlavím, ale tak nějak se aspoň ignorují, jde to naučit nebo se nejdou už z první sežrat. Což by byla na rodinném výletu s dětmi fakt pruda. Řeším, že dítě ma žízeň, tahám z batohu pití. Druhý potřebuje něco dalšího, a pes mi zatím chce zardousit procházejícího psa. Ani 4 ruce nestačí. A pak třeba nějaké dovolené v kempu nebo tak. Ono zrovna ten sbt by mohl byt i v pohodě, ale proc tomu chodit naproti, když to můžu mit v klidu se psem, kterého případně naučím si psů nevšímat. A pokud vím, tak sbt často mívají lovecky pud, takže zase pěkná projížďka po lesní cestě na kole nepřipadá v úvahu, protože musím mit psa na špagátě.
Nečetl jsem celou diskuzi, ale u bul plemen si předem prostudujte možnosti cestování. Není to sice zahrnuto ve vašich požadavcích, ale možná proto, že to člověka nenapadne. S některými plemeny se do některých zemí nesmí nebo smí jen s omezením.
Těch 40 kilometrů u kola má několik řešení. Pokud to bude jednou za čas, necháte psa doma. V létě přes den za to bude spíš rád. Košík/batoh na menšího psa...to už tu padlo. Další možnost je ze 40 udělat kilometrů 20 někde mimo asfalt v lese. Záleží, kde bydlíte, jsou místa, kde se dají najít nějaké přírodní lesní trailové trasy, nakonec to třeba bude zábavnější pro všechny. Podmínkou bude pes, co může být puštěný na volno a neloví.
Já bych na 40 kilometrů ke kolu asi nebral ani svého alaskana. To už bych musel mít fakt trénovaného psa. On teda dá 20 jak nic, ale nemá smysl ho nějak přetahovat. Záleží i na tempu. S dětmi to možná bude pomalejší.

Brufinka
napsal(a):
Mexický naháč osrstěný, případně peruánský.

Brufinko..
No já tak nějak pořád přemýšlím nad běžným týdenním režimem...aby mohlo pejska vyvenčit osmileté děcko, abychom mohli trávit čas v parku i s pejskem. Časem holčička povyroste bude jí třeba 12 let, bude mít kámošku taky s pejskem a nabízí se, že by holky mohly chodit s těmi pejsky třeba do toho parku a nebo na kratší prochajdy samy.......chcete, aby se holka zapojila.
Prostě hlavně asi tomuto bych přizpůsobila výběr...a za mě z toho prostě nejlíp vychází malé plemeno, které dítě fyzicky zvládne.
Ovladatelné plemeno, pro které bude i děcko...za předpokladu, že na tom budete pracovat a že se pod vaším dozorem dítě aktivně zapojí do výcviku třeba i na nějakém vhodném cvičáku...že i dítě pro něj bude autorita.....no a z těchto plemen následně vybírat ty sportovnější.
A nebo si tedy počídím plemeno do kterého jsem zamilovaná, ale park může být problém, venčení dítětem sci-fi.
Moje děti nikdy neměly psa, se kterým by mohly chodit sami venku....teda dcera , když jí bylo asi deset, tak kolem baráku chodila s naším afgáním důchodcem, ale jinak ani omylem. Vždycky jsem si pořizovala psy pro sebe, dle mého gusta, s tím, že pokud by třeba dcera přišla, že by ráda pejska, aby s ním mohla chodit sama a třeba s kámoškama ven, tak bych pořídila přímo pro ní něco vhodného....já osobně teda asi pudla, protože s nimi mám jako dítě velmi dobrou zkušenost....a i kdyby se rozhodla dělat nějaký sport...agility a pod. tak to ten pudl zvládne. Dokonce může i klasicky cvičákovat skládat zkoušky....
Prostě nějakého nekomplikovaného psa, na kterém se "naučí" být malou paničkou a ne jen "holkou"
Co vidím jako další problém...nevím jak to u vás doma funguje....dítě přijde ze školy, rodiče ještě nejsou doma, ale zato je doma štěně...velké akční silné štěně, které je nadšené, že někdo konečně dorazil domů a chce si hrát a bohužel někdy drsně...kousání, škrábání, skákání......z vlastní zkušenosti vím, že i dospělec je pěkně zrychtovanej, malé dítě namá šanci se ubránit.
Myslím, že v každém případě budete muset udělat kompromis a zvolit priority....buď si pořídím psa, kterého jsem si vybrala a omega se mi líbí STB a ve své podstatě bych byla ráda, kdyby mi někdo řekl....ano tenhle pes splňuje všechno, ale bohužel nesplňuje a nebo chci, aby se co nejvíc mohla zapojit dcera, pak musím vybrat spíš plemeno vhodné i pro dítě.

kashttan dobrá poznámka s cestováním, můžem leda tak do .. :-)
A tak mě napadlo, že jsem zapomněla říct - mé dceři je 15.. a s naším psem ji ven nepustím.
A to má jen 25 kg. Ten pes.
Ale blbou hlavu. Má tam ducha. Ne Aladina. Bojového. :-)

Brufinka
napsal(a):
Všichni tu nejsou hodní/é.
Nedokážu úplně vyluštit, co vlastně psovi nabízíte vy. Tedy z toho, co psa baví. Píšete, že vás bude doprovázet na výletech, u kola, že žijete aktivní život.
Časy se mění. Dnes je všude v přírodě lidí jako smetí, což odsuzuje psy skoro všude výhradně na vodítko - takhle si představujete výlety a kolo?
Protože pochybuju, že by děti (a i vás samozřejmě) bavilo toulání lesy křížem krážem, kde si pes může v klidu čuchat a užívat si procházku. To děti většinou nebaví, chtějí něco vidět, užít si zábavu. Pes tak možná většinu výletů stráví na vodítku nebo šňůře. Na hrad, zámek, či muzeum můžete zapomenout, tam vás se psem málokdy pustí. Do restaurace už snad většinou ano, ale i tak - budete ochotní se tomu psovi taky přizpůsobovat? Deset patnáct let? Z těch patnácti tak maximálně deset let jakžtakž aktivních, pak už budete mít starého psa. Fakt bude současné děti těch deset patnáct let bavit starat se o psa?
K výběru plemene - cokoliv bígloidního celoživotně z vodítka nesleze, pokud se to nebude nacházet v oploceném prostoru bez zvěře, stafbul může být s ostatními psy nesmísitelný, takže platí, že z vodítka taky nesleze a co bylo to třetí? Ten vodní pes nebo co? Nemám osobní zkušenost.
Možná by vašemu manželovi prospělo ubrat trochu testosteron a skousnout toho středního pudla, když už něco. Je to prověřené společenské plemeno, při dobrém charakteru a výchově naprosto bezproblémový pes, velmi inteligentní, lehký, pružný a dlouhověký. To, jak zženštile někdy vypadá, je hlavně věc střihu, ale pokud nechcete vystavovat, tak lze stříhat na sportovní či baby střih a vzhled je pak bez problémů i pro ty s testosteronem.
Ještě dodatek k vaší naivní představě, jak bude psa venčit malé dítě a bude to přece úplně super
Bude to úplně super jen do doby, než se něco stane - pes uteče, vběhne pod auto, vlak, kolo, inlajny, skejbord či jinému nemísitelnému psovi do huby...pro malé dítě tohle všechno bude zážitek k nezaplacení, a konečně i pro vás jako zodpovědnou osobu - nedoplatíte se.
Jj, nechat venčit psa dítětem je koleda o průser. Z vlastní zkušenosti, když se pes znenadání za něčím rozběhne a škubne vodítkem, většina dětí to vodítko pustí. A když nepustí, je desetiletý dítě schopný udržet tak psa do 10 kg, můj 8kg pes už byl tak na hraně. Normálního středního 20 kg psa takový dítě neudrží ani omylem a když nepustí vodítko, pořídí si parádní silniční lišej, a to je ještě to nejmenší co se může stát, nabouraný auto, pokousanej pes atd. pak vyjdou na pěkný prachy.
Zadavatelce bych doporučila, ať se zamyslí znova nad životem se psem a v těch plánech vynechala samostatné venčení dítětem. Samo něco jiného je když dítě vede psa a jde s nima někdo dospělý.
cotel

XXX.XXX.80.133
Jako jen zírám 😀 nemůžu číst dale. proč děláte takový bordel v označování bullů? 😀 Jednoduše:
Stafík, stafotd - SBT
Amstaf - ASBT
Pit - APBT
Bullík - AB
A je to... 😁
Zadavatel dotazu se jednoduše vzhlédl ve stafordovi. Jinak nechápu proč je stále TOP vzhledem k tomu, že nesplňuje zadání: dítě ho neudrží, nesnašedlivy k dalším psům, při línání jsou ty jehličky naprosto všude, není vytrvalec...
Osobo nechte si poradit a staforda vynechte, lidi tady radí dobře.

cotel
napsal(a):
Jako jen zírám 😀 nemůžu číst dale. proč děláte takový bordel v označování bullů? 😀 Jednoduše:
Stafík, stafotd - SBT
Amstaf - ASBT
Pit - APBT
Bullík - AB
A je to... 😁
Zadavatel dotazu se jednoduše vzhlédl ve stafordovi. Jinak nechápu proč je stále TOP vzhledem k tomu, že nesplňuje zadání: dítě ho neudrží, nesnašedlivy k dalším psům, při línání jsou ty jehličky naprosto všude, není vytrvalec...
Tak teď jsi to zabil
cotel
napsal(a):
Stafík, stafotd - SBT
Amstaf - ASBT
Pit - APBT
Bullík - AB
A je to... 😁
To s těma zkratkama myslíte vážně, nebo jste jen volavka ifauny, co se stará o to, aby diskuze žila...? 😂

Jediný staFFord je americký stafford, kotlíku.
Ještě že neví, že je nějaký americký bully, bully kutta, bandog, americký buldok, frbull :D, gull terr, leavitt, gull dong,... a tohle můžu dělat do rána :-)
cotel

XXX.XXX.80.133
napsal(a):
Jediný staFFord je americký stafford, kotlíku.
Ještě že neví, že je nějaký americký bully, bully kutta, bandog, americký buldok, frbull :D, gull terr, leavitt, gull dong,... a tohle můžu dělat do rána :-)
Pro zjednodušení je tohle asi ideální. Většina lidí o podobných psech nemá ani páru a pomůže to rozlišit aspon nejčastější bull plemena.
Myslím, že znalec jako Vy nemá zapotřebí si tu honit triko. Není tak Maggi? Navíc na co do rána jmenovat plemena, která často nejsou ani uznaná a nejsou u nás k dostání?
Základní myšlenka zůstává stejná.
Ať si nebere psa, který by pak kvůli kloubům musel pod kudlu.
Je jasné, že se chlapovi nebude chtít kupovat pudla, kterého lidi střihají jako debila, ale ten pes si to nezaslouží.
cotel
napsal(a):
Pro zjednodušení je tohle asi ideální. Většina lidí o podobných psech nemá ani páru a pomůže to rozlišit aspon nejčastější bull plemena.
Myslím, že znalec jako Vy nemá zapotřebí si tu honit triko. Není tak Maggi? Navíc na co do rána jmenovat plemena, která často nejsou ani uznaná a nejsou u nás k dostání?
Základní myšlenka zůstává stejná.
Ať si nebere psa, který by pak kvůli kloubům musel pod kudlu.
Je jasné, že se chlapovi nebude chtít kupovat pudla, kterého lidi střihají jako debila, ale ten pes si to nezaslouží.
Nechci Vas nějak urazit, ale řekla bych, že Maggi v tom názvosloví máte trošku Vy🤫
cotel

XXX.XXX.80.133
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nechci Vas nějak urazit, ale řekla bych, že Maggi v tom názvosloví máte trošku Vy🤫
Jsem naprosto klidný. Pleťte tady lidem hlavy psama, které v životě neuvidí. Dále potom řešte zdvojené F. Stejně se nakonec dočtete, že předek všech je "buldok". Na co si tu hrajete? Jste na internetové diskuzi a ne v kynologickém klubu. Snažte se to lidem trochu přiblížit.
Taky řeknete deckám že Země je koule, přitom to není pravda.
Jo a taky nejsem neomylný 😀 a vůbec mi to nevadí

Jsem to hlava děravá. Ještě jeden stafford je.
Lee Stafford (LS), anglický kadeřník, který prodává vlastní vlasovou kosmetiku se staffbullem (SBT), jinak řečeným staffbullíkem (SBT), na obale.
Teď je to zjednodušené.

cotel
napsal(a):
Jsem naprosto klidný. Pleťte tady lidem hlavy psama, které v životě neuvidí. Dále potom řešte zdvojené F. Stejně se nakonec dočtete, že předek všech je "buldok". Na co si tu hrajete? Jste na internetové diskuzi a ne v kynologickém klubu. Snažte se to lidem trochu přiblížit.
Taky řeknete deckám že Země je koule, přitom to není pravda.
Jo a taky nejsem neomylný 😀 a vůbec mi to nevadí
Jsme na internetové diskuzi kynologické. Stafford a staford je fuk, ale stafford (AST) není staffbull (SBT). Rozdíly jsou dvacet kilo a jiný kontinent. Předek všech není, jsou předci, bulldog & terrier, milý cullíku.
:-)
edit.: franc. buldočků, amer. bully a buldoků, bandogů,... jsou tady mraky. Mraky. Spousta. Mraky.
cotel

XXX.XXX.80.133
napsal(a):
Jsme na internetové diskuzi kynologické. Stafford a staford je fuk, ale stafford (AST) není staffbull (SBT). Rozdíly jsou dvacet kilo a jiný kontinent. Předek všech není, jsou předci, bulldog & terrier, milý cullíku.
edit.: franc. buldočků, amer. bully a buldoků, bandogů,... jsou tady mraky. Mraky. Spousta. Mraky.
Já rozdíl poznám. Veřejně vžitý výraz "amstaf" je jako označení AST mnohem lepší. Toto označení se používá naprosto běžně. U stafbula a staforda pak zbytečně vznikají nejasnosti.
A Vy dědu k předkům neberete? Předek to bude nehledně na to, jestli je zrovna v místnosti i s babičkou.
Vlasová kosmetika je trochu mimo. Jsem plešatý. U holiče jsem nebyl x let.
cotel

XXX.XXX.80.133
napsal(a):
Jo a k editu: plemena, která nejsou ČASTO...
Nejmenoval jsem a opravdu některé plemena zde nepotkáte a část z plemen Vámi jmenovaných ani uznané nejsou.

Brufinka
napsal(a):
Nechapem, preco by dieta okolo 8-10 rokov uz nemohlo vencit psika? Ja nehovorim, ze pojde sama na 5km prechadzku do parku a za 2 hodiny sa vrati. Ale ranna prechadzka okolo baraku, alebo ked pride zo skoly, mi uz na taketo dieta pride v pohode /aspon myslim, este som to neskusila). Sice ju este nepustam samu von, ale v parku sa hra samostatne s kamaratkami - nestojim jej za chrbtom. chcem sa vyvarovat presne narazkam typu , ze som negramotna matka, ktora pusti dieta von s "bojovym plemenom", ako vsetci na stafikov narazaju.
Ale ja nechcem odbiehat od hlavnej temy tejto diskusie. chceme rodinneho psika, aktivneho partaka k detom, k nasmu zivotnemu stylu a do bytu. Ak Vas nieco napadne, budem rada za tip. Lagotto romagnolo mi zatial splna asi najviac kriterii (povaha, velkost, aktivita, nelina....az na ten vzhlad je to fajn psik).
Diky
Jana
Jestli můžu poradit, tak stafíka bych Vám taky nedoporučila. Ono můžete mít kliku a snese ostatní psy, ale musíte počítat i s tou horší variantou, která je spíš normální, než to, že se bude kámošit s každým. A i když je to malý pes, tak má páru jak bejk. On dokáže slušně hnout i s dospělým který to nečeká. Taky nevidím nic špatného na tom, když desetileté dítě obejde barák se psem, ale když budete mít psa, který má takovou páru a nesnese ostatní psy, no tak si to ani nechci představit. Mám stafíka a s čistým svědomím můžu říct, že socializaci měl výbornou, ale dospěl a týden před prvníma narozeninama mi vystartoval po psu a bylo vymalováno, nesnese nic. Musíte zvážit, jestli jak psala Marcelaamax, jste ochotní vypustit třeba ty parky, protože ono s takovým psem je to pak o tom mít oči všude, hlídat aby k vám nepřiběhl cizí pes, byť i třeba hodný co si chce hrát. Nenechat ho chodit prvního na delším vodítku za roh ulice, protože co kdyby tam šel další pes a tisíc jiných věcí. A nějakej průšvih se může stát klidně i za těch pár minut před domem, rovnou u dveří a nedovedu si v takové situaci představit dítě. Můj pes nestartuje na první dobrou, ale dalo to sakra práce, nemám s ním problém chodit po městě a potkávat psy, ale stále ve střehu, protože dost často se na nás vyřítí pes, neposlušný, a nebo je majitel k.r.e.t.e.n, kterému je jedno, že na něj voláte ať si ho zavolá. Taky musíte počítat s tím, že můžete mít psa s velkým loveckým pudem. Co se týče aktivity, ten můj je akční až až, den doma a je to znát, počasí je mu jedno, v dešti, sněhu, blátě. Více dnů jsem s ním doma, jenom když je něco jemu, jinak i když mi je zle, tak s ním jdu ven ho utahat, než pak doma zažívat rodeo. . Jinak každé štěně kouše, ale příjde mi, že než si tyhle držticky uvědomí svojí velkou sílu v hubě, tak je to trošku horší, než co jsem zažila u jiných štěňat. Bylo by to vše snazší, být to třeba jinej pes " bezproblémový" , s kterým si můžete chodit mezi ostatní psy, na výletech neřešit, že na zahrádce u restaurace je volný stůl, ale vedle u stolu mají psa atd., já bych neměnila, ale člověk si musí zvážit i to proti.
V podstate súhlasím s diskutujúcimi😊Keď som mala 10,dostal sa k nám anglický kokeršpaniel Frederick(čierny s pálením) to bolo najkrajších 6 rokov! Dokázal so mnou ujsť kilometre,či v meste alebo v parku. S tatinom sme chodievali na dlhé trasy lesom,samozrejme pohodovym tempom ,Fredy niečo bežal pri nás a potom som ho viedla v košíku. Ja viem,košík ste zamietli,ale ja ako decko som sa cítila veľmi dôležitou,že si veziem psa. A pohľad,ako sedí predo mnou v tom košíku,vlaju mu uška v jemnom letnom vánku a pred nami nás záhorácky les...na to nikdy nezabudnem❤️Zomrel skoro a nečakane,bola to pre nás všetkých obrovská rana. Chvíľu na to k 16 .narodeninám som dostala prvú retrieverku a to už som bola vo veku,kedy som vacsieho psa zvládla aj fyzicky...Mala som nádherné detstvo s psími kamarátmi,rodičia ma cez psíkov viedli k starostlivosti o živého tvora a vštepovali do mňa,že najskôr sa treba postarať onho-ci jedol,či má čistú vodu,či je vyvenceny,ucesany...
Držím palce,nech nájdete toho pravého psíka pre Vás a rodinku😉Lebo určite mi dajú všetci za pravdu,že detstvo s tým správnym psím partakom je to najlepšie detstvo.
Já bych nebyl tak přísný s tím dítětem a procházkami se psem. Ano pes je zodpovědnost, ale nepodceňujme děti od určitého věku a jejich schopnost převzít odpovědnost, možná bychom se divili, že mnohé děti zacházejí se psem rozumněji než mnozí dospělí. Jakmile už mám dospělého psa, znám jeho povahové vlastnosti a vím jak a na co v jakých situacích reaguje, tak můžu pustit psa na procházku i s dítětem s tím, že dítě do toho věku postupně učím jak se pes vede a jak se reaguje v různých situacích atd. Kdybychom se měli řídit pouze možnými riziky, tak nepustíme ani to dítě samotné ven, protože víme, že stát se může cokoliv. Jenže jakmile víme, že dítě umí počkat na přechodu, nebude si brát nic od cizích lidí ani je následovat atd. atd. pouštíme ty děti ven od určitého věku bez ohledu na to, že je tam čekají nějaká rizika. Sám jsem tak od deseti let venčil našeho psa, věděl jsem co mám dělat, věděl jsem jak se chová a reaguje, bavilo mně ho učit stále nové věci a byl jsem schopný předcházet konfliktům, vnímat okolí a nechat ho pohrát si tam, kde nic nehrozilo.
Jinak k tomu Stafbulíkovi, jak už bylo řečeno, moc to zadání nesplňuje, ale co mám zkušenosti, tak pokud byste do toho chtěli opravdu i přes jiné lepší možnosti jít, tak vezměte fenku. Znám asi 4 feny, které chodí normálně do parku mezi psy, bez vodítka, ovladatelné, konflikty nevyvolávají, ale když by na to přišlo, umí se o sebe postarat. Jednu takovou fenu dokonce bez problémů venčí i mezi ostatními psy cca dvanáctiletá dcera sousedky. Do psa bych nešel, ty znám ze svého okolí pouze napružené a startovací, tam si myslím, že to riziko nesnášenlivosti bude mnohem větší.
molok
napsal(a):
Já bych nebyl tak přísný s tím dítětem a procházkami se psem. Ano pes je zodpovědnost, ale nepodceňujme děti od určitého věku a jejich schopnost převzít odpovědnost, možná bychom se divili, že mnohé děti zacházejí se psem rozumněji než mnozí dospělí. Jakmile už mám dospělého psa, znám jeho povahové vlastnosti a vím jak a na co v jakých situacích reaguje, tak můžu pustit psa na procházku i s dítětem s tím, že dítě do toho věku postupně učím jak se pes vede a jak se reaguje v různých situacích atd. Kdybychom se měli řídit pouze možnými riziky, tak nepustíme ani to dítě samotné ven, protože víme, že stát se může cokoliv. Jenže jakmile víme, že dítě umí počkat na přechodu, nebude si brát nic od cizích lidí ani je následovat atd. atd. pouštíme ty děti ven od určitého věku bez ohledu na to, že je tam čekají nějaká rizika. Sám jsem tak od deseti let venčil našeho psa, věděl jsem co mám dělat, věděl jsem jak se chová a reaguje, bavilo mně ho učit stále nové věci a byl jsem schopný předcházet konfliktům, vnímat okolí a nechat ho pohrát si tam, kde nic nehrozilo.
Jinak k tomu Stafbulíkovi, jak už bylo řečeno, moc to zadání nesplňuje, ale co mám zkušenosti, tak pokud byste do toho chtěli opravdu i přes jiné lepší možnosti jít, tak vezměte fenku. Znám asi 4 feny, které chodí normálně do parku mezi psy, bez vodítka, ovladatelné, konflikty nevyvolávají, ale když by na to přišlo, umí se o sebe postarat. Jednu takovou fenu dokonce bez problémů venčí i mezi ostatními psy cca dvanáctiletá dcera sousedky. Do psa bych nešel, ty znám ze svého okolí pouze napružené a startovací, tam si myslím, že to riziko nesnášenlivosti bude mnohem větší.
Znám fenu SBT, co zabila na ulici bišonka + měla na svědomí nepočítaně koček.
Ad dítě a venčení - ano, dítě může jit na prochajdu s třeba papilonem nebo vipetem, ale pustit ho v přelidněné a přepsované Praze se stafbullem může jen absolutní blázen.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ad dítě a venčení - ano, dítě může jit na prochajdu s třeba papilonem nebo vipetem, ale pustit ho v přelidněné a přepsované Praze se stafbullem může jen absolutní blázen.
Tak ano, já znám psa NO, co zabil na ulici v mém mládí několik psů, jinak neříkám, že dítě a STB je ideální kombinace ani že feny STB jsou naprosto v klidu. Jenom jsem chtěl říci, že když už by do toho hodně chtěli, tak ať vezmou raději fenu, myslím, že riziko konfliktů je menší než u psa. A také si myslím, že dítě od deseti let věku a jiné komfortnější a méně silné plemeno a venčení nemusí být smrtící kombo. Záleží na více faktorech a na tragédie jsme specialisti spíše my dospělí ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Souhlasím. Taky znám i feny SBT, které mají problém se psema (fenama). Ale je pravda, že těch fen znám méně, a že většinou v tomhle bývají mírnější, ale spoléhat se na samozřejmě nedá.. Ale taky bych to viděla tak, že když už, tak fenu a pečlivě vybírat rodiče.
A k venčení dítětem - od 6ti let jsem chodila ven s bassetem, sama. Jo ten pes měl taky sílu, ale byl naprosto nekonfliktní ke všemu a všem a bylo to ve vesnici, kde mě všichni znali, všichni psi se mezi sebou znali a prostě nehrozil žádnej konflikt. Později jsem k němu občas brala ještě jednoho psa, x jezevčíka. V 11 ti jsem měla x GR (cca 40 kg v dospělosti) a s tím už jsem chodila sama na dlouuuhé procházky, taky byl nekonfliktní ke psům a venku i k lidem. Ale tam už problém byl, protože ačkoli jsem měla hodně načteno, tak v praxi mi to moc nešlo a pes mě nebral, vlála jsem za ním a z procházek byla noční můra. Začala jsem chodit na cvičák (rodiče mě museli vozit) a pak samozřejmě makat i mimo cvičák, zvládli jsme to... Ale já do toho byla fakt zapálená a stálo mě to spoustu času a úsilí.
Takže bych řekla, že je něco jiného, jestli jde dítě ven na malinké vesnici, s nekonfliktním psem. A nebo jestli pustíte dítě s bullem po přepsované Praze....

napsal(a):
Z těch kudrnáčů by šel i portugalský vodní pes. To je taky takové milé éro na výlety.
Nevím jestli tu někdo zmínil kudrnatého Kerry blue. Kudrnatý, lehký, vysokonohý.......
Neporadím, bylo hodně napsáno k zamyšlení, jenom k tomu malému kníračí. Pravda, neznám současný chov, ale byl vyšlechtěn jako ekvivalent k větším bratrům, tedy ne jako společenské, ale služební a sportovní plemeno. Za mně byla potřeba k jeho uchovnění služební výcvik zakončený zkouškou. Jen od velkých plemen měl nižší překážky a místo obrany hlídání předmětu. Je takový, jakého si uděláte. Jestli jsem někdy měla psa, o kterém se dá říct PAN pes, tak to byl malý knírač a měli jsme i střední knírače a teď mám velké psy.

ono nejde jen o to, aby dítě zvládlo vlastního psa, ale i o to, jak to dítě zvládne situaci s cizím psem......
mého psa (HW) také venčil tehdy 11ti letý syn, ale již tenkrát byl větší než já, psů bylo daleko méně a bylo nějak klidněji
napsal(a):
Nevím jestli tu někdo zmínil kudrnatého Kerry blue. Kudrnatý, lehký, vysokonohý.......
Umí být nádherný.
Kdysi dávno jsem ho viděla při pochodu za roboranem
v Jílovém u Phy. Z mlhy se vylouplo sluníčko, paprsky
ozařovaly oblé skály porostlé mechem
(úchvatný až kýčový pohled)
a tam byla paní s Kerry blue.
On byl dokonale modrý v tom slunci.
Roky jsem o něm blábolila. Nechovala je
p. Ledererová? Samozřejmě se mi sen nesplnil .
Osobně žádného neznám. Něco jsem vidívala na
výstavách, ale už nikdy tak krásnýho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
A co proste zabrousit mezi klasický teriery? Je jich prehrsel umi to byt dostatecne aktivni a kdyz clovek prezije palicatost jaou supr. On i ten pitomej jorksir kdyz nema stezi kilo a pul umi byt cely den aktivne na nohou treba u koni apod. Nezdaj se. To jen moda z nich dela panelakovy krysy.

rapotacka11
napsal(a):
Mně osobně teriéří povaha nevyhovuje.
Mám ráda pohodu, klid,
poddajnýho hafana,
ne vzdornýho paličáka.
Tak zase jestli je u zadavatelky favorit SBT... :-))
napsal(a):
Jestli můžu poradit, tak stafíka bych Vám taky nedoporučila. Ono můžete mít kliku a snese ostatní psy, ale musíte počítat i s tou horší variantou, která je spíš normální, než to, že se bude kámošit s každým. A i když je to malý pes, tak má páru jak bejk. On dokáže slušně hnout i s dospělým který to nečeká. Taky nevidím nic špatného na tom, když desetileté dítě obejde barák se psem, ale když budete mít psa, který má takovou páru a nesnese ostatní psy, no tak si to ani nechci představit. Mám stafíka a s čistým svědomím můžu říct, že socializaci měl výbornou, ale dospěl a týden před prvníma narozeninama mi vystartoval po psu a bylo vymalováno, nesnese nic. Musíte zvážit, jestli jak psala Marcelaamax, jste ochotní vypustit třeba ty parky, protože ono s takovým psem je to pak o tom mít oči všude, hlídat aby k vám nepřiběhl cizí pes, byť i třeba hodný co si chce hrát. Nenechat ho chodit prvního na delším vodítku za roh ulice, protože co kdyby tam šel další pes a tisíc jiných věcí. A nějakej průšvih se může stát klidně i za těch pár minut před domem, rovnou u dveří a nedovedu si v takové situaci představit dítě. Můj pes nestartuje na první dobrou, ale dalo to sakra práce, nemám s ním problém chodit po městě a potkávat psy, ale stále ve střehu, protože dost často se na nás vyřítí pes, neposlušný, a nebo je majitel k.r.e.t.e.n, kterému je jedno, že na něj voláte ať si ho zavolá. Taky musíte počítat s tím, že můžete mít psa s velkým loveckým pudem. Co se týče aktivity, ten můj je akční až až, den doma a je to znát, počasí je mu jedno, v dešti, sněhu, blátě. Více dnů jsem s ním doma, jenom když je něco jemu, jinak i když mi je zle, tak s ním jdu ven ho utahat, než pak doma zažívat rodeo. . Jinak každé štěně kouše, ale příjde mi, že než si tyhle držticky uvědomí svojí velkou sílu v hubě, tak je to trošku horší, než co jsem zažila u jiných štěňat. Bylo by to vše snazší, být to třeba jinej pes " bezproblémový" , s kterým si můžete chodit mezi ostatní psy, na výletech neřešit, že na zahrádce u restaurace je volný stůl, ale vedle u stolu mají psa atd., já bych neměnila, ale člověk si musí zvážit i to proti.
Asi mate pravdu. Viem, ze stafici sú super k deťom, ale asi to mie je úplne ideál do pražského parku plného psov.
Zamerala som sa na lagotto, dalmatin, Maďarska viszla, seltie....este musim pozrieť toho austrálskeho teriera

Vizslu vynechte.

napsal(a):
Vizslu vynechte.

napsal(a):
🤨

Brufinka
napsal(a):
Asi mate pravdu. Viem, ze stafici sú super k deťom, ale asi to mie je úplne ideál do pražského parku plného psov.
Zamerala som sa na lagotto, dalmatin, Maďarska viszla, seltie....este musim pozrieť toho austrálskeho teriera
Přeju Vám, ať vyberete toho správného parťáka ke spokojenosti všech. S tím parkem si to fakt nedovedu moc představit na nějaké poklidné venčení. Ono v těch popisech plemen se moc nepíšou i ty horší stránky a vždycky je lepší počítat s tou horší variantou a bulové nejsou psi, který se mají snést s každým. Můj pes je takovej non plus ultra magůrek ( lehce řečeno ), na jednu stranu neskutečně chytrý, ale o to, je to s ním někdy těžší. Kámoška má taky stafíka, takovej opak mého, milouš, ťulpásek, většinou žádný problém se psy, dlouhé roky, ale párkrát jim ho serval pes a začal startovat po všem, bez výjimky, tak než být stále v nervech, venčí převážně mimo město. Nechci aby to vypadalo, že tady haním stafbulíky, pro mě je to úžasný plemeno a neměnila bych, ale já se mu přizpůsobila a jsem sama za sebe. Ale představa poklidného odpoledne, na trávě v parku, s vesele poskakujícím psem okolo na volno je pro mě scifi.
napsal(a):
Přeju Vám, ať vyberete toho správného parťáka ke spokojenosti všech. S tím parkem si to fakt nedovedu moc představit na nějaké poklidné venčení. Ono v těch popisech plemen se moc nepíšou i ty horší stránky a vždycky je lepší počítat s tou horší variantou a bulové nejsou psi, který se mají snést s každým. Můj pes je takovej non plus ultra magůrek ( lehce řečeno ), na jednu stranu neskutečně chytrý, ale o to, je to s ním někdy těžší. Kámoška má taky stafíka, takovej opak mého, milouš, ťulpásek, většinou žádný problém se psy, dlouhé roky, ale párkrát jim ho serval pes a začal startovat po všem, bez výjimky, tak než být stále v nervech, venčí převážně mimo město. Nechci aby to vypadalo, že tady haním stafbulíky, pro mě je to úžasný plemeno a neměnila bych, ale já se mu přizpůsobila a jsem sama za sebe. Ale představa poklidného odpoledne, na trávě v parku, s vesele poskakujícím psem okolo na volno je pro mě scifi.
Diky moc, presne toto si uvedomujem a asi ten stafik môže prist za par rokov.
Zacinam vážne uvažovať, po vsetkych tych odporúčaniach, ze nakoniec ten Cavalier, ktoreho sme mali roky, je v tuto chvilu k deťom to najrozumnejšie.
Brufinka
napsal(a):
Diky moc, presne toto si uvedomujem a asi ten stafik môže prist za par rokov.
Zacinam vážne uvažovať, po vsetkych tych odporúčaniach, ze nakoniec ten Cavalier, ktoreho sme mali roky, je v tuto chvilu k deťom to najrozumnejšie.
A nedívala jste se na toho papillona? Je to větší sporťáček než kavalír, a přitom si myslím,že by vám vyhovoval. Každopádně myslím rozumné rozhodnutí
janaa
napsal(a):
A nedívala jste se na toho papillona? Je to větší sporťáček než kavalír, a přitom si myslím,že by vám vyhovoval. Každopádně myslím rozumné rozhodnutí
Papillon je super, ale ked už mám ist do společenského plemena, spravit kompromis vo vyzore, isla by som osvědčenou cestou.ale známa ho má a je nadšena

Brufinka
napsal(a):
Papillon je super, ale ked už mám ist do společenského plemena, spravit kompromis vo vyzore, isla by som osvědčenou cestou.ale známa ho má a je nadšena
..papillona můžu vřele doporučit...pro vše se nadchne, neustále dobre naladěný....náš i když neni na děti zvyklý, dokáže byt při občasné návštevě vnuka velmi jemný, trpělivý, takřka chůva....je to pejsek sportovního ducha, neagresivní....uçi se rychle a rád....

napsal(a):
Co Vam vyslo?
Dobrá legrace. Z 9 vybraných plemen bych si 4 vybrala i já. Ale výběr nabízí vedle středního pudla také luisianského leopardího :-)) Ještě že mám rozum.
domi.t
napsal(a):
V podstate súhlasím s diskutujúcimi😊Keď som mala 10,dostal sa k nám anglický kokeršpaniel Frederick(čierny s pálením) to bolo najkrajších 6 rokov! Dokázal so mnou ujsť kilometre,či v meste alebo v parku. S tatinom sme chodievali na dlhé trasy lesom,samozrejme pohodovym tempom ,Fredy niečo bežal pri nás a potom som ho viedla v košíku. Ja viem,košík ste zamietli,ale ja ako decko som sa cítila veľmi dôležitou,že si veziem psa. A pohľad,ako sedí predo mnou v tom košíku,vlaju mu uška v jemnom letnom vánku a pred nami nás záhorácky les...na to nikdy nezabudnem❤️Zomrel skoro a nečakane,bola to pre nás všetkých obrovská rana. Chvíľu na to k 16 .narodeninám som dostala prvú retrieverku a to už som bola vo veku,kedy som vacsieho psa zvládla aj fyzicky...Mala som nádherné detstvo s psími kamarátmi,rodičia ma cez psíkov viedli k starostlivosti o živého tvora a vštepovali do mňa,že najskôr sa treba postarať onho-ci jedol,či má čistú vodu,či je vyvenceny,ucesany...
Držím palce,nech nájdete toho pravého psíka pre Vás a rodinku😉Lebo určite mi dajú všetci za pravdu,že detstvo s tým správnym psím partakom je to najlepšie detstvo.
Musim povedat, ze toto bol jeden z prispevkov, ktore mi prekopal moje uvahy. Predtym som rozmyslala nad psikovi k detom, ktory bude super povahovo, ale uz som tolko nedokazala vidiet, ze to 8-10 rocne dieta silneho psika nezvladne a v Prazskom parku si s nim s kamaratkami tolko nezablbne (viz reakcie na stafikov). Ked ste pisali o tom pocite hrdosti z vlastneho psika, tak som si uvedomila, ze to je presne to, co dcerka chce, po com tuzi. A tak mam aj vdaka Vam jasno a moc dakujem :)
Dakujem vsetkym za reakcie, napady a cas. Padlo tu vela dobrych tipov na super plemena, o niektorych som ani nepocula. Niektore vase postrehy mi skutocne otvorili oci a ja dakujem hlavne kazdemu majitelovi stafika, ktory sa podelil aj o tie stranky, o ktorych sa moc clovek nedozvie na internete... V parku travime s detmi takmer kazde popoludnie po skole, radi piknikujeme a tesime sa zo spolocnosti dalsich kamaratov a psikov. Tu som jasne pochopila, ze so stafikom by to bol jednak risk, jednak asi dost velky zahul :)
Ostatne plemena ma neoslovili moc vzhladom a tak sme zostali pri nasom osvedcenom Cavalierovi, ktory (az na to linani) splna 90% nasich predstav o psikovi k nasej smecke :)
Moc diky!
Brufinka
napsal(a):
Musim povedat, ze toto bol jeden z prispevkov, ktore mi prekopal moje uvahy. Predtym som rozmyslala nad psikovi k detom, ktory bude super povahovo, ale uz som tolko nedokazala vidiet, ze to 8-10 rocne dieta silneho psika nezvladne a v Prazskom parku si s nim s kamaratkami tolko nezablbne (viz reakcie na stafikov). Ked ste pisali o tom pocite hrdosti z vlastneho psika, tak som si uvedomila, ze to je presne to, co dcerka chce, po com tuzi. A tak mam aj vdaka Vam jasno a moc dakujem :)
To sa veľmi teším A dúfam,že potom sa ozvete a pochválite sa novým chlpatým šťastíčkom
Pre diskutujúcich-toľko úvah,tipov,názorov a nakoniec sme dospeli k úspešnému koncu. Má to tu význam
Andrýsek3
napsal(a):
Jedna z mála pěkných diskuzí, která se nezvrtla. Kavalírci jsou fajn. Městské parky jsou opravdu o něčem jiném a budete to mit o hodne jednodušší, než se stafikem. Ai těch 40 km na kole půjde (v košíku).
Presne tak, nakoniec zo stafika skončime so zapriahnutym vozíkom za bikom a po meste budeme vozit v kocariku 😂😂😂
Bydlím v Praze, chodím do pražských parků a mám se Stafíky jen nejlepší zkušenost ale vážně nechci potkat nezvládnutého agresivního Stafíka kterého má 8 leté děcko. U těch co znám tak těch 40km v tempu by asi byla poslední věc co by udělali. (Ono celkově jestli dostanete psa do takovéto kondice tak to nebude zbytek roku gaučák, osobně si myslím že bych tak natrénovala i svého pudla ale byla by to pro mě sakra dřina). Jinak u nás se stafíci psy občas s nějakým chytnou, ale feny se jdou zabít.