Uživatel s deaktivovaným účtem

zvonickovak@email.cz
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu.
Náš 2 letý pes (bígl) dnes sežral kuřecí kosti, dala jsem mu zelí aby kosti obalilo a v pořádku vyšlo ven, jen se chci zeptat zda nevadí že bylo zelí s kmínem.
Nevadí psovi kmín?
Děkuji za odpověď.
Nevadí, je fajn na odchod střevních plynů (proto se dává do toho zelí).
Karls

XXX.XXX.219.12
Pro zvonickovak: Pisálci lesnížínka + kometa vám radí tak, abyste svého pejska zabila! Rozhodně to nezkoušejte! Kmín je sice zdravý, ale ne pro psy!!
Kmín obsahuje 3 složky, které jsou pro psa toxické. Karvon, který může způsobit ředění krve. Limonen, který způsobuje podráždění kůže a dýchacích cest. Esenciální olej neboli kmínový olej je známý tím, že způsobuje trávicí, kožní - a pozor - i neurologické podráždění!
Vy si kmín dopřejte kdykoli, ale vašemu čtyřnohému příteli ho opravdu nedávejte!!
Je smutné, že někteří lidé jsou tak hloupí, a ještě ze své hlouposti a nevědomosti "radí" ostatním!
Karls

XXX.XXX.219.12
Tady je někdo chytrej! A asi to bude rapotacka11! No, pro méně chápavého dotyčného rozumbradu tedy asi takto. Zřejmě budete chytřejší, než já, kdo na to má školu nejen "klasickou" vysokou, ale i nespočet úspěšně absolvovaných seminářů TCM. Pokud tedy víte, o čem je řeč.
Nebudu zde vůbec zmiňovat jakékoli odborné termíny, aby bylo jasné každému, komu na jeho pejskovi (oproti rapotacka11) záleží a rozhodně nechce ani v malém množství riskovat zdraví svého pejska tím, že mu "někdo" řekne: "já svýmu psovi dávám všechno, třeba i kmín, hroznové víno a oříšky, protože mu chutnají".
Nejen kmín, ale třeba i avokádo, syrový losos, játra apod. se nesmí přehánět. Je lepší odpověď na podobný dotaz ohledně ne zrovna super potravin pro zvířátka podat tak, aby je raději dotyčný např. svému pejskovi nedával běžně, to raději vůbec.
Pokud to budete chtít postavit tak, že to či ono pejsek může, ovšem s velkým ALE, pak holt asi budete muset být detailnější, jako já nyní kvůli vám.
Samozřejmě, že si kmínem psa hned nezabijete, když mu dáte občas, např. při opékání buřtů, pouze buřtem malinko navoněný kousek chleba, který k těm buřtům máte a je zrovna kmínový. Nepředpokládám, že budete svého psa (a doufám ani cizího) cpát buřty! Těmito malými kousky kmínového chleba pejskovi samozřejmě neublížíte. I když na ono slůvko "samozřejmě" bych moc nespoléhal. A samozřejmě nemluvě o mouce.
Z vámi uvedeného totiž vyplývá, že dáváte kmín svému psovi běžně. Nebo vámi uvedené dámy, které měli pejska do 15 a druhá do 17 let. Proč ne? Ovšem jednomu pejskovi můžete klidně (i když pro mě z nepochopitelného důvodu) dávat klidně čtvrt lžičky kmínu denně a pes se může klidně dožít vámi zmíněných 17 let. A pak budete mít úplně stejného pejska (naprosto stejná rasa), kterému dáte "POUZE" kousek chleba, ve kterém bude velmi kvalitní kmín (samozřejmě tím nemyslím kmín ze supermarketu) a zaznamenáte něco, na co jen tak nezapomenete. A shodou okolností toto píši (nejen) ze své vlastní zkušenosti!
Stejné je to např. se syrovým lososem. Pokud by zde byla původní otázka namísto kmínu syrový losos, mohl byste napsat to samé, tzn. vámi uvedenou narážku: "Jedné vydržel do 17 let..."
Je to stejné, jako u kmínu, avokáda, nebo třeba jater. Můžete do některého psa cpát syrového lososa každý den a bude v pohodě. Jinému ho dáte jen jednou a bude mu zle! Pokud máte svého psa rád, budete to riskovat?
Pokud by vás náááhodou zajímal důvod: V syrovém lososu se často vyskytuje parazit Neorickettsia helminthoeca. Pro lidi je tento parazit neškodný! Ovšem u psů způsobuje vážné onemocnění SPD. Mezi příznaky patří nechuť k jídlu, horečka, průjem, slabost a úbytek na váze.
To samé např. zmíněná játra. SAMOZŘEJMĚ, že je může každý svému pejskovi dopřát, má-li je rád. Ale s mírou! Při větším množství hrozí předávkování vitamínem A! (Předpokládám, že víte, že vitamin A není rozpustný ve vodě, ale v tucích. Tudíž, jak jistě všichni ze školy víme, hrozí předávkování. A to nejdůležitější - předávkování vitamínem A má za následek nejen něco, co vašeho pejska "přejde", jako např. průjem a nechutenství, ale hrozí deformace kostí!
(Proto také (i pro lidi) mnohé multivitaminové přípravky vitamin A neobsahují, a pokud ano, tak pouze v mikrogramech.)
Takže, s ohledem na styl vaší reakce se zeptám na to, co jsem zmínil na začátku - budete to u vašeho pejska riskovat? Nebo tyto potraviny vesele doporučovat ostatním, když nevíte, zda dotyčný jakékoli slovo nepochopí náhodou jinak, než jste jej zamýšlel vy a dá oné potraviny svému pejskovi více, než organismus právě jeho psa zvládne? Vezmete si to na svědomí, až VÁM sem napíše pěkné "poděkování"?
A ještě raději pro jistotu info ke zmíněnému avokádu, protože plně chápu, že by mohlo být pro mnohé logickou úvahou to, že jelikož je avokádo zdravé (a to opravdu je), tak proč ho občas nedopřát svému pejskovi, jelikož ho máme rádi. Tak toto nedělejte ani v množství malém, i kdyby vám sem psal kdokoli cokoli!
Avokádo patří mezi nejvíc jedovaté ovoce pro psy! Všechny jeho části jsou pro psa jedovaté! Obsahuje složku Persin, která je pro lidi v tomto množství neškodná, ale psům může způsobit velké problémy. A zde už nejde jen o "nějaký" průjem, ale o to, že u avokáda, bylo-li podáno psovi, hrozí vážné poškození srdce a plic!
Věřím (a doufám), že reagovat již není nutné. Účelem bylo poradit ostatním, a ne si zde jakkoli hrát se svým egem. Myslím si, že každý, kdo má svého pejska rád, chce pro něj logicky jen to nejlepší. Tzn. nebude mu kupovat granule ze supermarketu, a určitě mu nebude dávat jakoukoli potravinu, která mu škodí, i když by to bylo jedno zrníčko, jeden oříšek, jeden vanilkový rohlíček, jedna kostička čokolády, jedna rozinka apod.

To se teda styďte, esi máte vejšku a tunu kurzů, protože i děcko na základce si umí vygůglit, co je Neorickettsia helminthoeca a kde se vyskytuje.
Si asi taky půjdu pro ňáky displom.
Severozápadní Pacifik. Skoro výhradně.
Normální člověk kupuje lososa ze Severního moře, oblast Norsko, taky naše potraviny prochází kontrolou a máme místo nenápadně slepé FDA systém rychlého varování.
Nemoc se týká psovitých, a brát severozápad jako Yukon a Aljašku, tak jsou vlci dávno vymřelí.
Parazit může být i v pstruhovi.
Častěji jsou ryby z umělých chovů, takže se nebojím ani těžkých kovů.
Limonen v kosmetice, tak to snad nebudeme řešit... ale při konzumaci půl kila denně by mohl dorazit chronický zánět, to by mě znepokojovalo víc... kdyby to někdo jedl.
Zajímavé je, že studie nám pověděla: samec potkana zahyne kvůli limonenu na játra, ale samice ne :-)
Je docela hrozné, že někdo takový, kdo ani neuvede informaci celou, může být třeba lékař, učitel.
Granule ze supermarketu kupovat budu, protože jsou podle mě stejné jako většina granul.
Persin je toxický pro mnoho druhů, nejhorší pro ptáky.
Stejně tak olej z kmínu. Ptáčky nekrmit ani chlebem, protože ti opravdu umřou.
Psovi se po kousku chleba nic nestane.
Olej, extrakt, protože koncentrace.
Tomu se ale má vyhnout i člověk, stejně jako většímu množství např. hřebíčku, kurkumy atd. atp., kytičky mají prostě mnoho prospěšného, ale i jedovatého.
Čarodějnice poví víc.

Pán je asi taky zapřísáhlý abstinent, nekuřák, určitě nejí maso a už vůbec ne uzeniny.

Buřty taky nejíst. Aj, to jsem přehlédla. Ještě že tak, kdyby dnes nezačalo sněžit, jde se opékat. Mňam.
napsal(a):
Pán je asi taky zapřísáhlý abstinent, nekuřák, určitě nejí maso a už vůbec ne uzeniny.
Přesně to mě napadlo.
Kdoví, zda ví jistě, že je pán ...
Často takové veterináře potkávám.
"On" obráží semináře, které provozuje buď někdo
stejně tak moc chytrý nebo
"on" přednášku chápe po svém.
Je mi milejší starý, zkušený, nepřechytralý
a přesto znalý praktik .
Př.
Dědovi dělali zubní protézu, mladí
progresivci, na semináře jezdí každou chvíli,
školí se jak vzteklí, ale pitomá
protéza nesedí, nedrží, nesluší.
Dříve ji svedl každý dentista a perfektně.

jsem ráda, že nejsem sama, koho ten výkřik překvapil. Neb jsem se děsně zastyděla, jak zabíjím ty své nebohé psí kamarády. Vanilkové rohlíčky, kousek chleba s máslem (a kmínem taky), kus buřta. páreček drůbeží (jistě ze separátu dělaný), plátek sekané i s čenekem, i na kostičku čokolády či na tatranku na cestách dojde...
Avokádo nehrozí (ovoce máme raději místní), ale hrozny ze zahrádky si na podzim sklízí i sám...

No štyri zrnká rasce (kmínu) v kyslej kapuste - tak to mi teda naozaj ani vo sne nenapadlo riešiť A je fakt, že teda aj chlieb tá naša s radosťou chrúme (suchý si chodí kradnúť) a tam je rasca asi tiež ... Pre pána Jána ja som asi fakt mamut - a svoje zvieratstvo si takto zabíjam Len tiež to tie zvery akosi nechápu a dožívajú sa požehnaného veku a v celkom dobrej kondícii.
Ľudia nebláznite! Pre mňa (mamuta) akosi vždy platí "všeho s mírou". Xerxová - sme asi podobne nemožné - aj naše psiská sa občas pohostili na hrozne samé (a dokonca aj čokoláda sem-tam v nich zmizla)

Karls
napsal(a):
Tady je někdo chytrej! A asi to bude rapotacka11! No, pro méně chápavého dotyčného rozumbradu tedy asi takto. Zřejmě budete chytřejší, než já, kdo na to má školu nejen "klasickou" vysokou, ale i nespočet úspěšně absolvovaných seminářů TCM. Pokud tedy víte, o čem je řeč.
Nebudu zde vůbec zmiňovat jakékoli odborné termíny, aby bylo jasné každému, komu na jeho pejskovi (oproti rapotacka11) záleží a rozhodně nechce ani v malém množství riskovat zdraví svého pejska tím, že mu "někdo" řekne: "já svýmu psovi dávám všechno, třeba i kmín, hroznové víno a oříšky, protože mu chutnají".
Nejen kmín, ale třeba i avokádo, syrový losos, játra apod. se nesmí přehánět. Je lepší odpověď na podobný dotaz ohledně ne zrovna super potravin pro zvířátka podat tak, aby je raději dotyčný např. svému pejskovi nedával běžně, to raději vůbec.
Pokud to budete chtít postavit tak, že to či ono pejsek může, ovšem s velkým ALE, pak holt asi budete muset být detailnější, jako já nyní kvůli vám.
Samozřejmě, že si kmínem psa hned nezabijete, když mu dáte občas, např. při opékání buřtů, pouze buřtem malinko navoněný kousek chleba, který k těm buřtům máte a je zrovna kmínový. Nepředpokládám, že budete svého psa (a doufám ani cizího) cpát buřty! Těmito malými kousky kmínového chleba pejskovi samozřejmě neublížíte. I když na ono slůvko "samozřejmě" bych moc nespoléhal. A samozřejmě nemluvě o mouce.
Z vámi uvedeného totiž vyplývá, že dáváte kmín svému psovi běžně. Nebo vámi uvedené dámy, které měli pejska do 15 a druhá do 17 let. Proč ne? Ovšem jednomu pejskovi můžete klidně (i když pro mě z nepochopitelného důvodu) dávat klidně čtvrt lžičky kmínu denně a pes se může klidně dožít vámi zmíněných 17 let. A pak budete mít úplně stejného pejska (naprosto stejná rasa), kterému dáte "POUZE" kousek chleba, ve kterém bude velmi kvalitní kmín (samozřejmě tím nemyslím kmín ze supermarketu) a zaznamenáte něco, na co jen tak nezapomenete. A shodou okolností toto píši (nejen) ze své vlastní zkušenosti!
Stejné je to např. se syrovým lososem. Pokud by zde byla původní otázka namísto kmínu syrový losos, mohl byste napsat to samé, tzn. vámi uvedenou narážku: "Jedné vydržel do 17 let..."
Je to stejné, jako u kmínu, avokáda, nebo třeba jater. Můžete do některého psa cpát syrového lososa každý den a bude v pohodě. Jinému ho dáte jen jednou a bude mu zle! Pokud máte svého psa rád, budete to riskovat?
Pokud by vás náááhodou zajímal důvod: V syrovém lososu se často vyskytuje parazit Neorickettsia helminthoeca. Pro lidi je tento parazit neškodný! Ovšem u psů způsobuje vážné onemocnění SPD. Mezi příznaky patří nechuť k jídlu, horečka, průjem, slabost a úbytek na váze.
To samé např. zmíněná játra. SAMOZŘEJMĚ, že je může každý svému pejskovi dopřát, má-li je rád. Ale s mírou! Při větším množství hrozí předávkování vitamínem A! (Předpokládám, že víte, že vitamin A není rozpustný ve vodě, ale v tucích. Tudíž, jak jistě všichni ze školy víme, hrozí předávkování. A to nejdůležitější - předávkování vitamínem A má za následek nejen něco, co vašeho pejska "přejde", jako např. průjem a nechutenství, ale hrozí deformace kostí!
(Proto také (i pro lidi) mnohé multivitaminové přípravky vitamin A neobsahují, a pokud ano, tak pouze v mikrogramech.)
Takže, s ohledem na styl vaší reakce se zeptám na to, co jsem zmínil na začátku - budete to u vašeho pejska riskovat? Nebo tyto potraviny vesele doporučovat ostatním, když nevíte, zda dotyčný jakékoli slovo nepochopí náhodou jinak, než jste jej zamýšlel vy a dá oné potraviny svému pejskovi více, než organismus právě jeho psa zvládne? Vezmete si to na svědomí, až VÁM sem napíše pěkné "poděkování"?
A ještě raději pro jistotu info ke zmíněnému avokádu, protože plně chápu, že by mohlo být pro mnohé logickou úvahou to, že jelikož je avokádo zdravé (a to opravdu je), tak proč ho občas nedopřát svému pejskovi, jelikož ho máme rádi. Tak toto nedělejte ani v množství malém, i kdyby vám sem psal kdokoli cokoli!
Avokádo patří mezi nejvíc jedovaté ovoce pro psy! Všechny jeho části jsou pro psa jedovaté! Obsahuje složku Persin, která je pro lidi v tomto množství neškodná, ale psům může způsobit velké problémy. A zde už nejde jen o "nějaký" průjem, ale o to, že u avokáda, bylo-li podáno psovi, hrozí vážné poškození srdce a plic!
Věřím (a doufám), že reagovat již není nutné. Účelem bylo poradit ostatním, a ne si zde jakkoli hrát se svým egem. Myslím si, že každý, kdo má svého pejska rád, chce pro něj logicky jen to nejlepší. Tzn. nebude mu kupovat granule ze supermarketu, a určitě mu nebude dávat jakoukoli potravinu, která mu škodí, i když by to bylo jedno zrníčko, jeden oříšek, jeden vanilkový rohlíček, jedna kostička čokolády, jedna rozinka apod.
Už to, že označujete Neoricktetsiu za parazita, mi stačí.
Takže tenhle výkřik do tmy jste si mohl(a) ušetřit. Tady jsou větší a zkušenější odborníci.
A s egem si tady hrajete spíš vy.
napsal(a):
Takže tenhle výkřik do tmy jste si mohl(a) ušetřit. Tady jsou větší a zkušenější odborníci.
Asi už doma její chytrý kecy nechtěj poslouchat.
Si myslím, že by ani nešlo o to sdělení, že moc kmínu není žádná sláva (jakože moc čeho sláva je), ale o ten způsob podání, vyznění textu... Jako ať už je v kmínu cokoli (ten elaborát se mi nechtělo celý číst), tak tady přispěvatel asi vůbec neuvažuje, v jakém množství se běžně přidává. Jako že třeba kmín v bramborech nebo rejži tady vybije celou ifaunu... Asi jako milka, řekla bych.

napsal(a):
To je kvůli tomu helmin... jak se jmenuje ten parazit? Helma. Helsinki. Helminki. Tak nějak.
Takže i když jsem se dívala, kde že to má žít, napsala jsem to jako debull. :-/
https://en.wikipedia.org/wiki/Neorickettsia_helminthoeca
Co to je seminář TCM? TGM?

napsal(a):
To je kvůli tomu helmin... jak se jmenuje ten parazit? Helma. Helsinki. Helminki. Tak nějak.
TCM bude Tradiční čínská medicína.

napsal(a):
asi to byl z te cinstiny prekladatelsky orisek a tak je z bakterie parazit, no.
nebo TCM znamena neco jineho nez tradicni cinska medicina?

napsal(a):
asi to byl z te cinstiny prekladatelsky orisek a tak je z bakterie parazit, no.
nebo TCM znamena neco jineho nez tradicni cinska medicina?
Já zrovna sypala do chřtánu sousedovic psa pytlík kmínu, aby netrpěl větry poté, co jsem mu dala půlku lososa, špikovaného buřtem, kterého zamázl avokádovým sorbetem. Jako fakt to bylo špatně?
Překladatelský oříšek - Kolik třešní, tolik višní
napsal(a):
Já zrovna sypala do chřtánu sousedovic psa pytlík kmínu, aby netrpěl větry poté, co jsem mu dala půlku lososa, špikovaného buřtem, kterého zamázl avokádovým sorbetem. Jako fakt to bylo špatně?
Bylo, měla tam být ještě čokoládová poleva... Jste hroznej amatér teda!

Aha, díky, já znala jen MCT z kokosu, což na nespočet seminářů asi nevydá, a pak MTC, což byl řečník, který řekl, že špatný učitel prostě nikoho nic nenaučí, cožto by asi na nespočet seminářů vydalo, kdyby to ved někdo takový.
Tak jsem teď chytřejší. Možná. Jelikož si po dopsání předchozího odstavce nepamatuji, jak byla ta zkratka, na kterou jsem se ptala.
Ten buřt mě teda dostal. Na internetech se toho píše, to chápu, ale buřt...
Taková legranda, a já o ní málem přišla. Ještě pán zapomněl napsat, že v peckách a jádrech ovoce se nachází kyanid. Pozor, pozor. Nenechávejte ty čokly žrát jabka,hrušky,meruňky, bo umřou krutou smrtí a to je pravda pravdoucí,vědecky podložená. Každý rok s napětím čekám,kdy to s mejma švihne

Fiona.Praha
napsal(a):
Dlouho jsem nic nečetla od lesnížínky. Uniklo mi něco?
Ona se urazila po tomhle vláknu ohledně Worky (R.I.P.) a píše už jen na kočky.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3951898/podivne-cerne-vyrustky
Výkřik pana Karlse je úžasný, díky ostatním za rozbor. Uvědomujete si, že účel splněn?
janaa
napsal(a):
Taková legranda, a já o ní málem přišla. Ještě pán zapomněl napsat, že v peckách a jádrech ovoce se nachází kyanid. Pozor, pozor. Nenechávejte ty čokly žrát jabka,hrušky,meruňky, bo umřou krutou smrtí a to je pravda pravdoucí,vědecky podložená. Každý rok s napětím čekám,kdy to s mejma švihne
Já si jako malá louskala meruňkový pecky místo ořechů.
Ale dostala jsem varování, že nesmím jíst syrovej mák, nebo mi vyroste v žaludku ;)
Vannesa

XXX.XXX.210.183
Tak jsem zavítala na tuto stránku a nestačím se divit. Komentářů je zde pár a pro zábavu hned odshora jsem je přečetla všechny. A musím přiznat, opravdu zábava. Vy jste se tu sešli. Dobrovolně si pomalu ale jistě zabíjet psy a ještě se tím chlubit a dělat ze sebe děsný frajery, to může napadnout jen jedince s IQ tajícího sněhu. Nejlepší je ten, co se ještě chlubí tím, že kupuje granule v supermarketu a ještě sem napíše, že jsou stejné, jako ostatní. Tak to je kvalitní hláška! Dotyčný zřejmě neumí ani číst, aby si přečetl aspoň složení, takže za sebou nemůže mít ani úspěšně dokončenou základní školu. Pokud to myslel vážně, že kupuje granule v supermarketu, pak jsou v tomto případě chudáci dva: pes, který je nucen žrát granule s X procenty obilovin, o čemž vypovídá IQ majitele psa, a tím pádem je druhý chudák jeho manželka. I když asi ne. Ne nadarmo se říká: vrána k vráně sedá, což je ostatně krásně vidět v této super debatě inteligentů a odborníků.

Vanneso, vítejte v super debatě inteligentů a odborníků.
napsal(a):
Ona se urazila po tomhle vláknu ohledně Worky (R.I.P.) a píše už jen na kočky.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3951898/podivne-cerne-vyrustky
Výkřik pana Karlse je úžasný, díky ostatním za rozbor. Uvědomujete si, že účel splněn?
Taky jsem na ni myslela.
Myslim, ze jsem nekde zahledla, že zemřel Worka ? Tak jsem myslela, že proto ji to sem netahne
Vannesa
napsal(a):
Tak jsem zavítala na tuto stránku a nestačím se divit. Komentářů je zde pár a pro zábavu hned odshora jsem je přečetla všechny. A musím přiznat, opravdu zábava. Vy jste se tu sešli. Dobrovolně si pomalu ale jistě zabíjet psy a ještě se tím chlubit a dělat ze sebe děsný frajery, to může napadnout jen jedince s IQ tajícího sněhu. Nejlepší je ten, co se ještě chlubí tím, že kupuje granule v supermarketu a ještě sem napíše, že jsou stejné, jako ostatní. Tak to je kvalitní hláška! Dotyčný zřejmě neumí ani číst, aby si přečetl aspoň složení, takže za sebou nemůže mít ani úspěšně dokončenou základní školu. Pokud to myslel vážně, že kupuje granule v supermarketu, pak jsou v tomto případě chudáci dva: pes, který je nucen žrát granule s X procenty obilovin, o čemž vypovídá IQ majitele psa, a tím pádem je druhý chudák jeho manželka. I když asi ne. Ne nadarmo se říká: vrána k vráně sedá, což je ostatně krásně vidět v této super debatě inteligentů a odborníků.
Čau Karls. Jak se máš dneska?
Varaxi
napsal(a):
Mně naši tvrdili, že nevyroste, ale zhulákám se z něj. :D
Vyvolala jste ve mně vzpomínku.
To funguje. Zažila jsem to, fakt.
Byla jsem na prázdninách, bylo léto
jak na Ladových obrázcích...
My děti jsme lítaly venku a měly jsme
dohlédnout na kachny. Ty vlezly do
blízkého potoka, pak na pole na protějším
břehu. Pole bylo makové a my jsme
večer šly ty neuhlídané kachny posbírat.
Jo, musely jsme je sbírat,
byly "namol".

Je chudák, uznávám. Protože ty granule neprodávají ve velkém pytli a já neumím řídit.
Pochopitelně, mám IQ tajícího sněhu.
Máme 5 - 10 cm čerstvého, je mi z toho už smutno.
No, takže v lidlu posbírám všecky malé pytle rybích pro kočky Pure taste a hovězí pro psy Pure taste, to nečtu, řídím se podle obrázků, půl hodiny to skládám do košíku, vidím vytahující se obočí, pak z košíku u pokladny, obočí v šestém patře, a zase do košíku a pak do auta, v mezičase se opít jít nemůže, neb řídí, na parkovišti už má obočí úplně navrchu hlavy, a protože jsem vážně nízkého rozumu, nevím, esi se smát, nebo brečet,
už mi i bylo řečeno, esi jako teda už nemusíme vařit, že máme ty granule, to podle mě moje IQ zvedá, i když... kdybych měla IQ vyšší, došlo by mi, že účel toho byl opačný, a teď přemýšlím těmi dvěma mozkovými buňkami, které mám (jednu na sněžení, druhou na tání), esi náhodou nezjistila, kam se chodím svými dokonalými znalostmi chlubit, ano, končím se lžEmi, Vannesa je moje manželka a píše tu za mne, protože na rozdíl ode mne umí nejen číst, ale i psát.
PS: To od tebe nebylo hezké. Takto si harmonický vztah nepředstavuji.

Vannesa
napsal(a):
Vy jste nějaká příbuzná Karlse?
napsal(a):
A jinak se tím předlouhým výkřikem dobře bavím!
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Taky jsem na ni myslela.
Myslim, ze jsem nekde zahledla, že zemřel Worka ? Tak jsem myslela, že proto ji to sem netahne
Jestli jste vzpomínaly, holky, na L.ž., tak já jsem s ní v občasném kontaktu...
Ano, chodí na "Kočky", prakticky denně - mají tam plkací vlákno. Sem (na "Psy") už bohužel Radka dle jejích slov "vůbec nevkročí". Ač jsem s ní v mnohém nesouhlasila, je to celkem škoda.

fikovnice
napsal(a):
Tak jí písněte...
Mně přijde nevhodné to psát veřejně.
Proč nevhodné? Já to nevím, ale tipuji, že umřel sám, že uspat ho nenechali.

fikovnice
napsal(a):
Tak jí písněte...
Mně přijde nevhodné to psát veřejně.
Mě by to také zajímalo. A přijde mi víc nevhodné Lesnížínce psát a vyptávat se. Jitřit ránu...
napsal(a):
Mě by to také zajímalo. A přijde mi víc nevhodné Lesnížínce psát a vyptávat se. Jitřit ránu...
Nesouhlasím.
Je to z podstaty věc soukromého charakteru. Fíkovnici nepřísluší, aby to tu rozkecávala - na to má právo pouze a jedině lesnížínka.
Pokud Vás to zajímá, zeptejte se jí.
Pokud nechcete jitřit rány, neptejte se.
Tak jednoduché to je.

Varaxi
napsal(a):
Nesouhlasím.
Je to z podstaty věc soukromého charakteru. Fíkovnici nepřísluší, aby to tu rozkecávala - na to má právo pouze a jedině lesnížínka.
Pokud Vás to zajímá, zeptejte se jí.
Pokud nechcete jitřit rány, neptejte se.
Tak jednoduché to je.
Tak jednoduché to je... Máte pravdu, velmi jednoduché. Ptát se nebudu, tuším jak odešel.

Varaxi
napsal(a):
Já bohužel taky. Nechtěla bych být jejím psem.
no, tak než toto je opravdu lepší - slušné - se jí zeptat
Varaxi
napsal(a):
Já vím, co se tomu psu stalo. Máme společného známého, což jsem se dozvěděla nedávno. Nic se nedomýšlím. Takže si stojím za tím, co jsem napsala.
Jakože se tu rozohníte, jak fíkovnici nepřísluší to tady zveřejňovat a balu se má zeptat žínky, když to teda tak moc chce vědět a pak to tady sama všem normálně řeknete? Tak to je mega vtipný.
impact
napsal(a):
Jakože se tu rozohníte, jak fíkovnici nepřísluší to tady zveřejňovat a balu se má zeptat žínky, když to teda tak moc chce vědět a pak to tady sama všem normálně řeknete? Tak to je mega vtipný.
Neřekla jsem, co se tomu psu stalo, ani jsem o tom nespekulovala. Jen jsem řekla svůj názor na to. A že čerpám z dobrých zdrojů, ne že bych si to vycucala z prstu.
BALU:
Tak jednoduché to je... Máte pravdu, velmi jednoduché. Ptát se nebudu, tuším jak odešel.
VARAXI:
Já bohužel taky. Nechtěla bych být jejím psem.
Já vím, co se tomu psu stalo. Máme společného známého, což jsem se dozvěděla nedávno. Nic se nedomýšlím. Takže si stojím za tím, co jsem napsala.
Tak z toho lze poměrně logicky odvodit, že psa upřímně litujete a nechtěla byste být jejím psem, protože ho nechala včas humánně utratit...
Já L.Ž. celkem chápu. Neříkala bych, že bych nechtěla být jejím psem, protože nevím, co si myslel. Třeba byl za každý den rád. To že je někdo starý a bolí ho klouby, ještě neznamená, že ho přestal bavit život. Celkem mě mrzí, že sem přestala chodit. Už kolikrát jsem si říkala, že se vetřu na kočky, když mají ty tchýňový kocoura.

Ten pes dva roky umíral. Je mi úplně fuk, kdo si to přečte.
Včera, předevčírem, jsem se dívala na dva roky starou diskuzi o jídle kvůli vystopování hnusného masa a už tam se psalo, že se nedožije březnových narozenin a jak nepůjde k veterináři a jak nemůže chodit, pak nejí, potom si uhryže prst a podobné týrání. Nazývejme věci pravými jmény, majitel nemá se psem slitování, já nemám slitování s takovým člověkem.
Takových sra.ek se děje na venkově stále dost, dokonce se najdou lidé, co to omlouvají,
tak takoví ať se s týrači vezmou za ruce a táhnou co nejdál od zvířat a jiných živých tvorů
a nevypisují to, laskavě prosím, veřejně jako nějaké rady pejskařům a kočkařům.
napsal(a):
Včera, předevčírem, jsem se dívala na dva roky starou diskuzi o jídle kvůli vystopování hnusného masa a už tam se psalo, že se nedožije březnových narozenin a jak nepůjde k veterináři a jak nemůže chodit, pak nejí, potom si uhryže prst a podobné týrání. Nazývejme věci pravými jmény, majitel nemá se psem slitování, já nemám slitování s takovým člověkem.
Takových sra.ek se děje na venkově stále dost, dokonce se najdou lidé, co to omlouvají,
tak takoví ať se s týrači vezmou za ruce a táhnou co nejdál od zvířat a jiných živých tvorů
Tak jako rady to asi nebyly ne? A nevím, psa jsem neviděla. Nevím, jaký bych z něho měla dojem.

napsal(a):
Nevím sice přesně, jak ten konec proběhl, ale nemyslím si, že byl Worka 2 roky týrán. Byl to starý pes se svými neduhy, podobně jako starý člověk. Veterinářka dojížděla za ním. Za hranou to pro mě bylo až posledních pár týdnů, kdy z něj byl prakticky ležák.
A @Varaxi, když už jste to tak podivně nakousla, tak to asi rovnou napište naplno, protože lidská představivost je mnohdy horší, než realita...
napsal(a):
Nevím sice přesně, jak ten konec proběhl, ale nemyslím si, že byl Worka 2 roky týrán. Byl to starý pes se svými neduhy, podobně jako starý člověk. Veterinářka dojížděla za ním. Za hranou to pro mě bylo až posledních pár týdnů, kdy z něj byl prakticky ležák.
A @Varaxi, když už jste to tak podivně nakousla, tak to asi rovnou napište naplno, protože lidská představivost je mnohdy horší, než realita...
Popravdě být několik týdnů ležák mi přijde strašné. Pro psa asi i horší než pro člověka.
(Ač se s Radkou dá se říct přátelím, tak toto je trestuhodné. Víc než za hranou.)

fikovnice
napsal(a):
Popravdě být několik týdnů ležák mi přijde strašné. Pro psa asi i horší než pro člověka.
(Ač se s Radkou dá se říct přátelím, tak toto je trestuhodné. Víc než za hranou.)
Tím za hranou jsem myslela hranici, za kterou
už bych to zajít nenechala.
napsal(a):
Ještě, omlouvám se, mírné rýpnutí : Ty asi také víš, jak Worka odešel...?
Možná, že "Varaxi" použila ne úplně vhodná slova a vyjádření...ale souhlasím s ní v tom, že Worka byl - já teď nevím - 15+ let parťákem a členem rodiny L. ž. A proto si myslím, že o jeho konci by měla napsat jen ona (ovšem pouze, pokud by chtěla). Prostě to, co psala "Varaxi" - že toto nepřísluší psát cizím lidem. A tuším, že L. ž. nechce (vyjma toho, že pár lidem to napsala soukromě). Ostatně, pokud jí to někdo odtud nepřetlumočí na "Kočky", tak se to ani nedozví (což by za mě bylo to nejlepší).

fikovnice
napsal(a):
Ještě, omlouvám se, mírné rýpnutí : Ty asi také víš, jak Worka odešel...?
Možná, že "Varaxi" použila ne úplně vhodná slova a vyjádření...ale souhlasím s ní v tom, že Worka byl - já teď nevím - 15+ let parťákem a členem rodiny L. ž. A proto si myslím, že o jeho konci by měla napsat jen ona (ovšem pouze, pokud by chtěla). Prostě to, co psala "Varaxi" - že toto nepřísluší psát cizím lidem. A tuším, že L. ž. nechce (vyjma toho, že pár lidem to napsala soukromě). Ostatně, pokud jí to někdo odtud nepřetlumočí na "Kočky", tak se to ani nedozví (což by za mě bylo to nejlepší).
Ne, také nevím, jak přesně odešel.
Z příspěvku Varaxi mě mrazí a doufám, že to ve skutečnosti proběhlo nějak poklidně 🙏
fikovnice
napsal(a):
Ano, souhlasím...
A přidávám k tomu tu trestuhodnost. Víc už se k L. ž. vyjadřovat takto veřejně nechci.
Když to jsou takové složité věci..
Tuhle jsem někde viděla, jak se vybírá několik milionů na nějaký útulek pro psy vozíčkáře.
Také jsem přemýšlela o tom, jaký mají asi takoví psi život.
Nedokážu posoudit.
Doron
napsal(a):
Tuhle jsem někde viděla, jak se vybírá několik milionů na nějaký útulek pro psy vozíčkáře.
Nedokážu posoudit.
Organizace se jmenuje Jezevčíci v nouzi a funguje tuším kolem deseti let. Doporučuji sledovat jejích stránky nebo jim jezdit vozíčkáře venčit. Mají normálně venčící hodiny pro veřejnost. Pak uvidíte, jaký mají takoví psi život.
Doron
napsal(a):
Nedokážu posoudit.
Ty psy nic nebolí, netrpí "studem" pokud neovládají svěrače. Jsou udržováni v čistotě a na prochajdách jsou veselí a spokojení, netrpí samotou...mají svoje podrbání a vlídné slovo.
Myslím, že se mají lépe než mnozí 10 hod "čekači" o samotě doma, na který vlítne nějakej jouda viz nespočet zdejších "dotazů".
Smekám.
Ještě něco potřebujete vědět ?
Aha, tak vy je znáte.
Tak to je fajn, že se mají dobře.
A když jste tam byl, jaký mají režim s těmi vozíčky?
Dávají se přes den a v noci sundávají?
Nebo se dávají na procházky?
Představuju si, že to asi musí být dost složitá péče, prevence proleženin, otlaků, odřenin, přetížené přední končetiny, někdy manuální vyprazdňování..
Doron
napsal(a):
Aha, tak vy je znáte.
Představuju si, že to asi musí být dost složitá péče, prevence proleženin, otlaků, odřenin, přetížené přední končetiny, někdy manuální vyprazdňování..
Hmm, to máš pravdu. Mám na mysli to manuální vyprazdňování - že může být pro psíky velmi nepříjemné. Ale jinak dle popisu "impact" a "lupuse" to vypadá, že rozhodně nežijí zbytečné životy...
fikovnice
napsal(a):
Hmm, to máš pravdu. Mám na mysli to manuální vyprazdňování - že může být pro psíky velmi nepříjemné. Ale jinak dle popisu "impact" a "lupuse" to vypadá, že rozhodně nežijí zbytečné životy...
Kdybych měla být hendikepovaným pejskem, rozhodně bych chtěla žít u Peťky s Jiříkem. ❤️
Doron
napsal(a):
Aha, tak vy je znáte.
Místo bujné představivosti a jejího nesmyslného šíření by bylo opravdu lepší si prohlédnout jejich stránky (mají tam mraky videí) a nebo je navštívit.
Doron
napsal(a):
To bylo jen takový zamyšlení nad tím, jak to může být těžký rozhodování, utratit, neutratit, trpí, netrpí, má přes svoji nemoc ještě dobrej život nebo už nemá, v návaznosti na vaši předchozí debatu o tom starým pejskovi.
Je to strašně subjektivní.
Za mě - zrovna v těchto případech nejde o těžké rozhodování, pokud toho psa netrapí něco nad , tak není co řešit, může dál žít hezký život. však to vidíte na tom videu. A tohle je přesně věc, na kterou ráda přispěju, dává smysl. Umožní těm psům žít spokojeně a vesele dál.
Takový lidé mají můj obdiv.
Doron -tady přece nejni vo čem pochybovat
https://m.facebook.com/jezevcicivnouzi1/videos/dva-lot%C5%99i-v-akci-ev%C5%BEenosjind%C5%99ichos%C4%8Dek%C3%A1me-na-d%C4%9Bti-a-t%C4%9B%C5%A1%C3%ADme-se-na-kr%C3%A1sn%C3%BD-den-pln%C3%BD-/246843890095572/?_rdr
nevidím velkých rozdílů mezi bitkou těchhle dvou a těch mých magorskejch ohařů. Je to jen v rozsahu toho rozptylu, který ti moji mastodonti mají, ale jak tady na tom videu, tak na těch, kde mám já ty svoje dva,vidím jen roztlemený gezichtíky. Bez těch lidí, kteří tomu obětují, co se dá, by se tihle dva žížaláci nemohli takhle krásně masit. ❤ Protože už by nebyli.

Doronek nepochybuje, jen se zeptala, když je nezná, nemuseli ste bejt tak vostrý.
napsal(a):
Doronek nepochybuje, jen se zeptala, když je nezná, nemuseli ste bejt tak vostrý.
Ne- e , já nejsem vostrá, nebo jo? Nechtěla jsem být, jestli to tak vyznělo. Jen jsem vysvětlovala a jak jsem se se zahleděla do toho vídeja, tak mi to přišlo jako fajn důkaz.

Zrzavci
napsal(a):
Ne- e , já nejsem vostrá, nebo jo? Nechtěla jsem být, jestli to tak vyznělo. Jen jsem vysvětlovala a jak jsem se se zahleděla do toho vídeja, tak mi to přišlo jako fajn důkaz.
Tak nikdo nebyl vyloženě zlý nebo tak, ale všichni vyskočili jak čertík v krabičce
napsal(a):
Tak nikdo nebyl vyloženě zlý nebo tak, ale všichni vyskočili jak čertík v krabičce
Tak já to ale nepsala nijak načuřeně, to tak snad vyznít ani nemohlo. Odpovídala jsem, na to, že to musí být těžký rozhodování - že tohle není případ, kdy je těžké se rozhodovat, pokud pes nemám ještě něco nad - tedy nad to, že neovládá zadní nohy. Prostě svůj názor.A pak k tomu přihodila to ftipný vídejo.
A - tohle téma mě přivádí k myšlence. Proč obdivujeme, jak dokáží fungovat ochrnutí lidé na vozíčku, vyhrávat paralympijády, jezdit na lyžích, hrát hokej, normálně pracovat. A u psů si - dle toho co píší na webu musí vyslechnout kritiku. Kde je nějaký rozdíl mezi maníkama, co hrajou flórbal bez nohouch a touhle partičkou?
https://www.youtube.com/watch?v=fx70IAx2PYQ&t=9s
převzato ze sbírky na Doniu.
Pro mě je to úplně, ale úplně stejný, jen pak tyhle štěkavý týpci nejdou spolu na pívo, ale vylemtaj misku vody. Teda lavor, podle toho počtu.
napsal(a):
Tak já si úplně nemyslím, že bych vyskočila jak čertík z krabičky a jsem přesvědčená o tom, že určitě obecně všichni ví, jak vypadám vyskočená.
Ale udělala jsem to nejlepší, co jsem mohla. Poslala jsem ji se podívat na jejich stránky.
Protože mi přijde prostě nemístné v diskuzi o chudákovi Workovi vytahovat ochrnuté josepčíky a zpochybňovat kvalitu jejich života, když ta je opravdu diametrálně odlišná. Sleduji JvN často a myslím, že k sobě máme i docela blízko. A vidět tolik šťastných psů pohromadě, to prostě jednoho pohladí po duši.
Logicky takové porovnávání může lidi, co je znají, popíchnout. Notabene v momentě, kdy jsou ty jejich videa běžně dostupný a dohledatelný, takže místo šíření takových myšlenek je prostě asi vhodnější jít a přesvědčit se sám.
Páč to prostě nejsou žádní ochrnutí apatičtí ležáci, které musíte od rána do večera obracet jak palačinky, ale je to hromada neustále se pohybujícího života. Bez ohledu na to, zda zrovna mají vozejk nebo ne.

Jasně, všichni jste hned chtěli vysvětlit, jak se situace má, nikdo nikoho přeci neškrtil
napsal(a):
Jasně, všichni jste hned chtěli vysvětlit, jak se situace má, nikdo nikoho přeci neškrtil
No tak já za sebe můžu opravdu s klidným svědomím říct, že ano.
Nemám ráda, když se pes zbytečně trápí, ale handicap třeba tří nohou, nebo vozíčku nevidím jako důvod k utracení - jistě, pokud by pes měl duševní diskomfort, je nad čím přemýšlet, ale oni ho nemají. Tedy myslím konkrétně tyhle, které lze vidět. Jistě se určitě najde jedinec, tak jako mezi lidma, který to bude snášet těžce - stejně jako jsou třeba slepý pejsci, kteří se s tím vyrovnávají blbě, ale to tady vidět není.

Zrzavci
napsal(a):
No tak já za sebe můžu opravdu s klidným svědomím říct, že ano.
Nemám ráda, když se pes zbytečně trápí, ale handicap třeba tří nohou, nebo vozíčku nevidím jako důvod k utracení - jistě, pokud by pes měl duševní diskomfort, je nad čím přemýšlet, ale oni ho nemají. Tedy myslím konkrétně tyhle, které lze vidět. Jistě se určitě najde jedinec, tak jako mezi lidma, který to bude snášet těžce - stejně jako jsou třeba slepý pejsci, kteří se s tím vyrovnávají blbě, ale to tady vidět není.
...ale handicap třeba tří nohou, nebo vozíčku nevidím jako důvod k utracení...
Podle mě ochrnutý pes, neschopný sám ovládat jak končetiny, tak svěrač, trpí. Trpí tím, že je odkázán na pomoc člověka, buď leží ve svých výkalech a moči, nebo mu musí někdo manuálně pomáhat vyprázdnit. Aby se mohl pohybovat, aniž by si ubližoval, musí být upnut někým do vozíku. Jinak se plazí a podle toho, na jakém povrchu, je více či méně sedřený. Ono ho to nebolí, když má tu část těla necitlivou. Ale je to - může být - vstupní branou pro infekci. Já bych svého psa takhle žít nenechala.
A to už vůbec nemluvím o tom, že takto postižený pes potřebuje péči 24/7, což jako pracující bych nebyla schopná zajistit.
Já to zas nemůžu otevřít 🙈, nemám fb, ale u veřejný stránky by to snad jít mělo?
Přesně jak píše impact, kdo tam nebyl, kdo s těma psama denně nežije, bych dodala já, těžko může posoudit.
A to asi týká i toho starýho psa, o kterým byla řeč.
Jak říká Megi, vůbec ty lidi neznám, ani jsem si teda nevšimla, že bych o nich řekla něco špatnýho a něco nesmyslně šířila.
To, nad čím jsem uvažovala, je prostě denní realita paraplegiků ( tedy lidských:)), kterou trochu znám.:).
Jsem ráda, že se tam mají dobře, v tomhle impact věřím, považuju ji za útulkovou odbornici:).
Nabízí se hodně etických otázek v souvislosti s útulky a veterinární péčí, eutanazií, chemoterapií...
Bylo by to na dlouhou debatu.
Doron
napsal(a):
Já to zas nemůžu otevřít 🙈, nemám fb, ale u veřejný stránky by to snad jít mělo?
Přesně jak píše impact, kdo tam nebyl, kdo s těma psama denně nežije, bych dodala já, těžko může posoudit.
A to asi týká i toho starýho psa, o kterým byla řeč.
Jak říká Megi, vůbec ty lidi neznám, ani jsem si teda nevšimla, že bych o nich řekla něco špatnýho a něco nesmyslně šířila.
To, nad čím jsem uvažovala, je prostě denní realita paraplegiků ( tedy lidských:)), kterou trochu znám.:).
Jsem ráda, že se tam mají dobře, v tomhle impact věřím, považuju ji za útulkovou odbornici:).
Nabízí se hodně etických otázek v souvislosti s útulky a veterinární péčí, eutanazií, chemoterapií...
Bylo by to na dlouhou debatu.
Přesně jak píše impact, kdo tam nebyl, ((kdo s těma psama denně nežije, bych dodala já)), těžko může posoudit.
Kde konkrétně jsem něco takového řekla nebo napsala? Nejsem si toho vědoma a ani si to nemyslím.
Já v JvN dokonce nebyla nikdy a nikdy jsem Peťku neviděla osobně a přesto poměrně dobře vím, jak se tam ti psi mají.
A pokud se někdo dlouhodobě detailně na veřejném fóru svěřuje s tím, jak na tom je jeho starý pes, jaký je nemohoucí ležák a neschopný se bez pomoci postavit, tak taky není těžké si udělat názor na to, jak na tom pes je...
impact
napsal(a):
Přesně jak píše impact, kdo tam nebyl, ((kdo s těma psama denně nežije, bych dodala já)), těžko může posoudit.
Kde konkrétně jsem něco takového řekla nebo napsala? Nejsem si toho vědoma a ani si to nemyslím.
Já v JvN dokonce nebyla nikdy a nikdy jsem Peťku neviděla osobně a přesto poměrně dobře vím, jak se tam ti psi mají.
A pokud se někdo dlouhodobě detailně na veřejném fóru svěřuje s tím, jak na tom je jeho starý pes, jaký je nemohoucí ležák a neschopný se bez pomoci postavit, tak taky není těžké si udělat názor na to, jak na tom pes je...
No, řekla jste, ať se tam jedu podívat a venčit a já souhlasila s tím, že by to byl opravdu nejlepší způsob, jak si udělat obrázek.
Nebo to psal někdo jiný a já to spletla, tak v tom případě pardon:).
Tu starou debatu jsem nečetla, ale zažila jsem se svojí starou fenkou NO taky těžký rozhodování.
Trpěla myopatií, takže bolest z toho onemocnění primárně necítila, ale jistý nepohodlí jí to určitě způsobovalo.
V poslední době nosila na zadních packách botičky, protože si je šoupala, pomáhala jsem jí vstávat a do schodů chodila s podvlečeným ručníkem, abych jí pomohla.
Přitom mi přišlo, že má radost ze života, dobře jedla, hlídala, hodně spala, byla už stařičká, šlo to pořád k horšímu, nakonec jsem ji nechala doma uspat.
Nevím jestli to bylo brzy nebo pozdě, prostě už jsem to tak cítila.
Tak proto jsem psala, že je to těžká a složitá věc a že o tom přemýšlím.
No, to jsme se dostali od debaty o kmínu k takovejm smutnejm věcem:(.
napsal(a):
Podle mě ochrnutý pes, neschopný sám ovládat jak končetiny, tak svěrač, trpí. Trpí tím, že je odkázán na pomoc člověka, buď leží ve svých výkalech a moči, nebo mu musí někdo manuálně pomáhat vyprázdnit. Aby se mohl pohybovat, aniž by si ubližoval, musí být upnut někým do vozíku. Jinak se plazí a podle toho, na jakém povrchu, je více či méně sedřený. Ono ho to nebolí, když má tu část těla necitlivou. Ale je to - může být - vstupní branou pro infekci. Já bych svého psa takhle žít nenechala.
A to už vůbec nemluvím o tom, že takto postižený pes potřebuje péči 24/7, což jako pracující bych nebyla schopná zajistit.
Jsem přesvědčená, že empatickej majitel či pečovatel, je kompetentní k tomu, aby poznal trpícího psa. Já bych stoprocentně poznala, kdy mý feny trpí. Poznám každou mikroodchylku od normálu.
A psi mají oproti lidem tu výhodu, že o tom nepřemýšlí, jako vy...nějaký odkázání na pomoc člověka je jim šumák, pokud tu pomoc prostě mají. Žijou tady a teď.
Jsem přesvědčená, že lidé, o kterých je řeč, nenechávají psy ležet ve výkalech a moči. Že vy byste tu péči zajistit nemohla, ještě neznamená, že ji nemohou zajistit ani jiní. A nikdo po vás ani nechce, abyste to dělala.
Ale pokud někdo má čas, chuť a prostředky, proč ne?
Pokud mě paměť neklame, nějaký psí vozíčkáře měla i Eliška z hospicu Dejte nám šanci - to je, myslím, dostatečně kompetentní a empatická osoba. Psi u ní mají luxusní péči, včetně špičkové veterinární.
Občas je třeba umět opustit svou bublinu anebo aspoň nehodnotit a nesoudit, pokud o té věci vím kulový.

Terven
napsal(a):
Jsem přesvědčená, že empatickej majitel či pečovatel, je kompetentní k tomu, aby poznal trpícího psa. Já bych stoprocentně poznala, kdy mý feny trpí. Poznám každou mikroodchylku od normálu.
A psi mají oproti lidem tu výhodu, že o tom nepřemýšlí, jako vy...nějaký odkázání na pomoc člověka je jim šumák, pokud tu pomoc prostě mají. Žijou tady a teď.
Jsem přesvědčená, že lidé, o kterých je řeč, nenechávají psy ležet ve výkalech a moči. Že vy byste tu péči zajistit nemohla, ještě neznamená, že ji nemohou zajistit ani jiní. A nikdo po vás ani nechce, abyste to dělala.
Pokud mě paměť neklame, nějaký psí vozíčkáře měla i Eliška z hospicu Dejte nám šanci - to je, myslím, dostatečně kompetentní a empatická osoba. Psi u ní mají luxusní péči, včetně špičkové veterinární.
Občas je třeba umět opustit svou bublinu anebo aspoň nehodnotit a nesoudit, pokud o té věci vím kulový.
Škoda, že jste nepochopila na co jsem reagovala, i když jsem právě tu větu citovala.
Pokud jste si fakt nevšimla, tak nikoho nehodnotím a nesoudim. Je každého věc o koho a jak se chce a může starat.Já se ale na život ochrnutých psů dívám jinak.
napsal(a):
Škoda, že jste nepochopila na co jsem reagovala, i když jsem právě tu větu citovala.
Pokud jste si fakt nevšimla, tak nikoho nehodnotím a nesoudim. Je každého věc o koho a jak se chce a může starat.Já se ale na život ochrnutých psů dívám jinak.
Z čeho soudíte, že jsem nepochopila, na co reagujete?
Reagovala jste na toto, je to hned v úvodu příspěvku
nic to nemění na tom, co jsem napsala.

znate takova ta videa s bigly, jak se krmi ve velke smecce - par lidi s bicem tam stoji, psi v rade, nedovoli si udelat krok - i kdyz je pred nimi je hromada maśa - hromadne cekaji na povoleni....
vetsina lidi -ze wow, jak jsou vychovani.
Mam teda u toho videa uplne jine pocity.
Ze je kazdemu jedno, jak se ten ktery pes citi, jestli mu ta smecka vyhovuje.
u tech hronadnych vozikovych videi je ten pocit jeste silnejsi.
ne, neni problem -obecne- 3 nohy pes, pes na voziku. Pro me je problem ta "fabrika".
argumenty, ze vzdycky muze byt hur, kdyby se jich neujali - znam.
Terven
napsal(a):
Hlavně tam jsou s nima lidi nonstop 24/7. Dříve většinou jeden, teď už trvale dva. Pořád za psy běhají a starají se o ně.
napsal(a):
znate takova ta videa s bigly, jak se krmi ve velke smecce - par lidi s bicem tam stoji, psi v rade, nedovoli si udelat krok - i kdyz je pred nimi je hromada maśa - hromadne cekaji na povoleni....
vetsina lidi -ze wow, jak jsou vychovani.
Mam teda u toho videa uplne jine pocity.
Ze je kazdemu jedno, jak se ten ktery pes citi, jestli mu ta smecka vyhovuje.
u tech hronadnych vozikovych videi je ten pocit jeste silnejsi.
ne, neni problem -obecne- 3 nohy pes, pes na voziku. Pro me je problem ta "fabrika".
argumenty, ze vzdycky muze byt hur, kdyby se jich neujali - znam.
Bígl dostanete třikrát po tlamě bičem a pak stojí v řadě. Vážně k tomu někdo řekne wow ti jsou vychovaní?
To přirovnání asi nechápu.
Když ono je to těžký takováto debata. Nevím, jestli někdo odtud četl kdysi dávno diskuzi na "Kočkách", kde paní dávala i fota kotěte - paraplegika. Táhlo za sebou zadní nohy, bylo inkontinentní...a paní je piplala. Tenkrát tam dostala dost strašnou sodu od diskutérů...
Na stranu druhou, zde na video jsem koukla - i mi to vyloudilo úsměv na rtech a nemám nejmenší důvod "impact" nevěřit, že v péči těch lidí výše uvedených se hendikepování psi mají prostě fajn. Vždyť ono je to tam i vidět, jak běhají zapřažení v těch vozících a někteří vrtí oháňkou až si ji můžou uvrtět!

impact
napsal(a):
Bígl dostanete třikrát po tlamě bičem a pak stojí v řadě. Vážně k tomu někdo řekne wow ti jsou vychovaní?
To přirovnání asi nechápu.
kdysi jsem od nekoho slysela, ze by si clovek nemel porizovat vice nez 2 psy, protoze ma jen 2 ruce na hlazeni...
i na tomhle neco pravdy je.
v te smecce neni kazdy ten pes stastny. nekteri ano, ale ne kazdy....
jen se asi nikde tech, co jim to nesedi - nepta na nazor.
napsal(a):
kdysi jsem od nekoho slysela, ze by si clovek nemel porizovat vice nez 2 psy, protoze ma jen 2 ruce na hlazeni...
Asi nerozumím logice tohoto...to se ale pak týká nejen psů paraplegiků, ale všech početnějších smeček, ne?
Že tam prostě může být jedinec, kterýmu ten kolektiv tak úplně nesedne...
Ono to koneckonců nemusí sednout ani když jsou psi jen dva- příklady se tu zhusta objevujou. A možná mi to přijde horší než ve větší smečce - ten pes prostě jinýho parťáka nemá, "kamarád" mu byl přidělen bez možnosti volby.
Vždy to záleží na majiteli a neřekla bych, že to souvisí s mobilitou psů.
A jak to souvisí s bíglama, co se bojí biče, taky nechápu...
napsal(a):
On se nikdo neptá na názor psů, které si pořídí lidi, kteří je špatně krmí, dávají jim málo pohybu, špatně si vyberou plemeno, neumí s ním zacházet, nutí je žít s kočkou či králíkem nebo s dětmi, nerozumí základním principům výchovy, etologie, mydlí je novinama za loužičky, nechávají je během dvanáctek doma o samotě, nutí je žít v paneláku nebo naopak na dvoře a asi milion dalších věcí. Prostě v tom musí žít, ať chtějí nebo ne.
Já si teda troufám tvrdit, že moji psi jsou ve smečce šťastní. Ano, není to jako s jedním psem, že bych každého jednoho mazlila od rána do večera, ale zato spolu žijí ve funkční smečce a mají zase spoustu interakcí mezi sebou. Čistí si navzájem uši, vykusují blešky, hrají si, tahají se o hračky a venku běhají společně, společně vymýšlejí blbiny, hrabou myší díry.. To prostě pes, kterýho jeho člověk donutil žít samotného, nikdy nezažije.
Vám je takových psů líto a mě je zase líto psů, které člověk donutil žít o samotě. A taky se jich nikdo neptal, jestli chtějí žít o samotě bez psího parťáka...

a mně je líto všech psů, protože je člověk donutil být psy, kterým řídí a určuje celou existenci, a ne svobodnými vlky

napsal(a):
a mně je líto všech psů, protože je člověk donutil být psy, kterým řídí a určuje celou existenci, a ne svobodnými vlky
Oni se ti psi částečně rozhodli sami, ne?

Vlci, kojoti a šakali se rozhodli. Asi tak 20 kousků. Zbytek jsme vytvořili. Aby to bylo spravedlivé, museli bychom je pravidelně vypouštět do přírody. Já su pro.
Doron
napsal(a):
No, řekla jste, ať se tam jedu podívat a venčit a já souhlasila s tím, že by to byl opravdu nejlepší způsob, jak si udělat obrázek.
Nebo to psal někdo jiný a já to spletla, tak v tom případě pardon:).
Tu starou debatu jsem nečetla, ale zažila jsem se svojí starou fenkou NO taky těžký rozhodování.
Trpěla myopatií, takže bolest z toho onemocnění primárně necítila, ale jistý nepohodlí jí to určitě způsobovalo.
V poslední době nosila na zadních packách botičky, protože si je šoupala, pomáhala jsem jí vstávat a do schodů chodila s podvlečeným ručníkem, abych jí pomohla.
Přitom mi přišlo, že má radost ze života, dobře jedla, hlídala, hodně spala, byla už stařičká, šlo to pořád k horšímu, nakonec jsem ji nechala doma uspat.
Nevím jestli to bylo brzy nebo pozdě, prostě už jsem to tak cítila.
Tak proto jsem psala, že je to těžká a složitá věc a že o tom přemýšlím.
No, to jsme se dostali od debaty o kmínu k takovejm smutnejm věcem:(.
Ale nechala jste ji uspat, protože jste cítila, že už je to potřeba. Ale my jsme tady jen četly, jak je Worka špatný, že už ani nemůže vstát a že jen doufá, aby už brzy umřel, protoze ona ho uspat nedá. A tohle vypisovala skoro rok. Tak se nedivte, že ji to mají všichni za zlé.

Huskyjanina
napsal(a):
Ale nechala jste ji uspat, protože jste cítila, že už je to potřeba. Ale my jsme tady jen četly, jak je Worka špatný, že už ani nemůže vstát a že jen doufá, aby už brzy umřel, protoze ona ho uspat nedá. A tohle vypisovala skoro rok. Tak se nedivte, že ji to mají všichni za zlé.
Já teď přemýšlím o uspání feny cca 13 let a ta teda ještě vstane a v pohodě žere. Do takovýho stadia jak ŽL bych to zajít nenechala.
Pro mě je to úplně mimo moje chápání prostě...
Já jsem třeba nechala moji milovanou Mambičku, lásku mýho života a moji pravou ruku uspat nahned, jakmile jsem definitivně věděla, že je to v prdeIi. Mohla jsem do ní ještě pár týdnů na sílu cpát jídlo horem dolem, nechávat ji sem tam na kapačkách, bojovat s tím, že jí odcházely játra.
Ale proč toho psa nechat se trápit, když vím, že za pár týdnů to bude stav neslučitelný se životem? Pro svoji sobeckost, abych ji tu měla o chvíli déle? Nedokázala bych být tak krutá ke zvířeti, který mi dalo celej svůj život. 💔