Border kolie s PP (rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
30000 KčAhoj, pořídila jsem si stěně border kolie. Je to kluk bez PP přes 3 měsíce má... Že se chodí ven pochopil rychle ani ne během týdne co jsme ho měli.. Je z farmy chovatelka říkala že na lidi je zvyklý že tam chodí maminky s dětmi že má i koně.. Ze začátku pes nechtěl chodit vůbec ven, potom začal vyjíždět na kolem jdoucí štěkat vrcet teď ho to jaktaks přešlo ale když někoho vidi krčí se a plíží se nebo si leha.. Na volno ho pustit nemůžu hned mi skáče pod auta nereaguje na pamlsky ani na hráčky... Takže zatím jen vodítko.. Dále je normální když si hraje s hračkami a totálně na ne vrčí cení zuby ať jsou to piskaci hráčky nebo balonek.. Jen se bojím aby nebyl v dospělosti agresivní aby mi to nějak nezůstalo... Když zůstane sám doma všechno v pohodě neknuci nevyje.. I první noc tady byl v pohodě.. Jen jestli je toto chování u border kolie chování? Jestli má někdo nějakou zkušenost nebo by prosím poradil... Co jsem četla nebo znám štěňata border kolie žádná agresivita a naopak Mile hodné na zavolani nebo pamlsek stěně radostně proběhlo...
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Na volno ho pustit nemůžu hned mi skáče pod auta nereaguje na pamlsky ani na hráčky... Takže zatím jen vodítko"..
Opravdu jste si myslela, že štěně můžete mít na volno poblíž silnice, kde jezdí auta? Už si to doufám nemyslíte.
To ostatní : Štěně z farmy má možná dobrou socializaci vůči zvířatům, ale ne vůči lidem. Možná bude mít silnou vlohu pro pasení a budete se s ní hodně potýkat. Když ho dostatečně nezaměstnáte, bude pást lidi, auta, kola, ptáky, stíny.
Nečekejte, že štěně bude umět něco, co ho nenaučíte. Kromě vrčení a kousání. Za vším, co vidíte dobrého u jiných psů, jsou hodiny tvrdé práce, které vás teprve čekají.
Opravdu to není tak "mám krásné, chytré štěňátko, vyrazím s ním do světa".
Nechcete ho vrátit a pořídit společenské plemeno?
napsal(a):
"Na volno ho pustit nemůžu hned mi skáče pod auta nereaguje na pamlsky ani na hráčky... Takže zatím jen vodítko"..
Opravdu jste si myslela, že štěně můžete mít na volno poblíž silnice, kde jezdí auta? Už si to doufám nemyslíte.
To ostatní : Štěně z farmy má možná dobrou socializaci vůči zvířatům, ale ne vůči lidem. Možná bude mít silnou vlohu pro pasení a budete se s ní hodně potýkat. Když ho dostatečně nezaměstnáte, bude pást lidi, auta, kola, ptáky, stíny.
Nečekejte, že štěně bude umět něco, co ho nenaučíte. Kromě vrčení a kousání. Za vším, co vidíte dobrého u jiných psů, jsou hodiny tvrdé práce, které vás teprve čekají.
Opravdu to není tak "mám krásné, chytré štěňátko, vyrazím s ním do světa".
Nemyslím to zase úplně pustit u hlavní silnice v centru města. Jen prostě že si hodně všímá těch aut. Samozřejmě se snažím trénovat co to jde.. Ani moc ani málo udělat to formou hry.. Kdysi jsme měli v rodině stěně pudla a následně grifonky a takové chování jsem nezažila.. Myslím tu agresi na předměty a nezájem absolutní dle nálady štěněte..Tak jsem se chtěla jen pobavit jestli někdo zažil podobné chování u borderky. Takže zatím agresi neřešit a zkoušet trénovat? A co se týká toho plizeni na kolemjdoucí a následné startování? Jak říkám první týden v pohodě ale až potom se to objevilo časem a stupňuje se to.
marketa1998
napsal(a):
Nemyslím to zase úplně pustit u hlavní silnice v centru města. Jen prostě že si hodně všímá těch aut. Samozřejmě se snažím trénovat co to jde.. Ani moc ani málo udělat to formou hry.. Kdysi jsme měli v rodině stěně pudla a následně grifonky a takové chování jsem nezažila.. Myslím tu agresi na předměty a nezájem absolutní dle nálady štěněte..Tak jsem se chtěla jen pobavit jestli někdo zažil podobné chování u borderky. Takže zatím agresi neřešit a zkoušet trénovat? A co se týká toho plizeni na kolemjdoucí a následné startování? Jak říkám první týden v pohodě ale až potom se to objevilo časem a stupňuje se to.
Je to perfektní pracovní pes a k Vám se nehodí.
napsal(a):
Je to perfektní pracovní pes a k Vám se nehodí.
A nějaké rady? Border kolie je můj sen od dětství co se týká dogdancingu, agility, dogfrisbee a podobné psi sporty.. Bydlím s ním v bytě a většinu času jsme venku chodíme na procházky časem chci se psem i běhat chodit na hory ale zatím je to stěně.. Tak jen nejake rady a triky
marketa1998
napsal(a):
A nějaké rady? Border kolie je můj sen od dětství co se týká dogdancingu, agility, dogfrisbee a podobné psi sporty.. Bydlím s ním v bytě a většinu času jsme venku chodíme na procházky časem chci se psem i běhat chodit na hory ale zatím je to stěně.. Tak jen nejake rady a triky
Asi by bylo nejlepší spojit se s někým, kdo border kolie chová a rozumí plemeni. Mám za to, že je to natolik specifický pes, že bez zkušeností nebo zkušeného vedení toho vysněného snu nedosáhnete.
napsal(a):
Asi by bylo nejlepší spojit se s někým, kdo border kolie chová a rozumí plemeni. Mám za to, že je to natolik specifický pes, že bez zkušeností nebo zkušeného vedení toho vysněného snu nedosáhnete.
Dobře děkuji. Zkusím se podívat po okolí.. Někdo říká že to je stěně že z toho všeho vyroste budu zkoušet cvičit dál počkám nějakou dobu a pak se kdyžtak s někým spojím.
"A co se týká toho plizeni na kolemjdoucí a následné startování?"
Pasení? Začíná brzy. Jaké s ním máte plány? Zřejmě máte pracovní štěně, když je z farmy. Pudl, grifonci.....Co vás vedlo k tomu pořídit si borderkolii ?
"Myslím tu agresi na předměty... Takže zatím agresi neřešit a zkoušet trénovat? "
Nedovedu si to moc představit. Ona to nebude agrese, ale normální rvačka. Máte pracovní plemeno, ne společenské. Jak byste to chtěla řešit?
Zkoušet trénovat? Rozhodně ne jen zkoušet. Ale trpělivě a laskavě vychovávat ! Pořád, kdykoliv jste s ním. Doma - tam by mu to mělo jít nejlíp. Venku na vodítku.
Kde vůbec bydlíte? Jak daleko máte do bezpečného prostoru, nejlépe oplocené soukromé zahrady, kde budete moct štěně bez obav pustit na volno?
Na chodníku v ulici, ani tam kde je sporadický provoz, štěně rozhodně nepouštějte.
Ani na veliké louce, kde si budete myslet, že je to bezpečné, nepouštějte štěně dřív, než si budete jistá, že je na vás navázáno natolik, že vám neuteče.( Natrénujte doma ) Ani malé štěně nedohoníte, když se rozhodne vás opustit a jít si svou cestou.
Kontaktujte chovatelku a jí se ptejte a konzultujte s ní své obavy. Ona svého odchovance zná nejlépe.
rapotacka11
napsal(a):
A co se týká toho plizeni na kolemjdoucí a následné startování?
Plížení?
Není to normální styl pohybu borderky při práci? JE.
Občas tomu jiní psi (neborderky) nerozumí, myslí si,
že se bordera chystá zaútočit.
Border kolie je můj sen od dětství
Tak snad jste i Vy její sen ...
A jde to nějak pejska odnaučit? Nebo aspoň aby si přímo nelehal když potkáme x lidí moc daleko se nepohneme tak ho musím držet zkrátka. Chci ať se pejsek má dobře ať si co nejvíce porozumime.
marketa1998
napsal(a):
Dobře děkuji. Zkusím se podívat po okolí.. Někdo říká že to je stěně že z toho všeho vyroste budu zkoušet cvičit dál počkám nějakou dobu a pak se kdyžtak s někým spojím.
Nevyroste, bude se to akorát zhoršovat.
marketa1998
napsal(a):
Nezkoušejte se dívat po okolí ( možná byste viděla někoho absolutně nemožného ), na nic nečekejte ( ať toho moc nepokazíte ) a spojte se s chovatelkou !! Ona vám určitě ráda pomůže, určitě jí záleží na tom, aby se její odchov měl co nejlépe. A nevychovaný ( špatně vychovaný, zrazený ) pes se nikdy dobře mít nebude.Jestli to nemáte do chov. stanice přes celou republiku, domluvte se třeba i na schůzce. Třeba bez vašeho štěněte, abyste to v klidu probraly a na svých psech vám chovatelka lecos ukázala.
napsal(a):
"A co se týká toho plizeni na kolemjdoucí a následné startování?"
Pasení? Začíná brzy. Jaké s ním máte plány? Zřejmě máte pracovní štěně, když je z farmy. Pudl, grifonci.....Co vás vedlo k tomu pořídit si borderkolii ?
"Myslím tu agresi na předměty... Takže zatím agresi neřešit a zkoušet trénovat? "
Nedovedu si to moc představit. Ona to nebude agrese, ale normální rvačka. Máte pracovní plemeno, ne společenské. Jak byste to chtěla řešit?
Zkoušet trénovat? Rozhodně ne jen zkoušet. Ale trpělivě a laskavě vychovávat ! Pořád, kdykoliv jste s ním. Doma - tam by mu to mělo jít nejlíp. Venku na vodítku.
Kde vůbec bydlíte? Jak daleko máte do bezpečného prostoru, nejlépe oplocené soukromé zahrady, kde budete moct štěně bez obav pustit na volno?
Na chodníku v ulici, ani tam kde je sporadický provoz, štěně rozhodně nepouštějte.
Ani na veliké louce, kde si budete myslet, že je to bezpečné, nepouštějte štěně dřív, než si budete jistá, že je na vás navázáno natolik, že vám neuteče.( Natrénujte doma ) Ani malé štěně nedohoníte, když se rozhodne vás opustit a jít si svou cestou.
Kontaktujte chovatelku a jí se ptejte a konzultujte s ní své obavy. Ona svého odchovance zná nejlépe.
Pasení určitě ne. Psi sporty běhání procházky hory.. To nebylo přímo moji psy ale od rodičů. Bohužel oploceneho nemám nic k dispozicí.. Ale vidím hodně border kolie co bydlí ve městě. Chtěla jsem psa středního vzrůstu nějaký aktivní a na psi sporty. Ano chovatelce jsem volala vždy to vytipne a napíše nemůžu zrovna mluvit. Prosím sms.. A nenapsala nám nic jen jestli ho chceme vrátit.. Matka vypadla a jako čistá border kolie otec nebyl k vidění.. Zůstal jako poslední stěně..
marketa1998
napsal(a):
Pasení určitě ne. Psi sporty běhání procházky hory.. To nebylo přímo moji psy ale od rodičů. Bohužel oploceneho nemám nic k dispozicí.. Ale vidím hodně border kolie co bydlí ve městě. Chtěla jsem psa středního vzrůstu nějaký aktivní a na psi sporty. Ano chovatelce jsem volala vždy to vytipne a napíše nemůžu zrovna mluvit. Prosím sms.. A nenapsala nám nic jen jestli ho chceme vrátit.. Matka vypadla a jako čistá border kolie otec nebyl k vidění.. Zůstal jako poslední stěně..
Vraťte ji. Myslím, že nemáte na to, abyste ji vychovala. Její vloha pro pasení bude silná a budete se s ní sama potýkat bez naděje na úspěch.
napsal(a):
Nezkoušejte se dívat po okolí ( možná byste viděla někoho absolutně nemožného ), na nic nečekejte ( ať toho moc nepokazíte ) a spojte se s chovatelkou !! Ona vám určitě ráda pomůže, určitě jí záleží na tom, aby se její odchov měl co nejlépe. A nevychovaný ( špatně vychovaný, zrazený ) pes se nikdy dobře mít nebude.Jestli to nemáte do chov. stanice přes celou republiku, domluvte se třeba i na schůzce. Třeba bez vašeho štěněte, abyste to v klidu probraly a na svých psech vám chovatelka lecos ukázala.
Obávám se že chovatelka mi neporadí. Viz příspěvek níž
napsal(a):
Vraťte ji. Myslím, že nemáte na to, abyste ji vychovala. Její vloha pro pasení bude silná a budete se s ní sama potýkat bez naděje na úspěch.
A to pasení by nešlo nějak zmírnit? Plno borderek co bydlí ve městě takové chování nemají nebo zaměstnat nějak jinak?
marketa1998
napsal(a):
A jde to nějak pejska odnaučit? Nebo aspoň aby si přímo nelehal když potkáme x lidí moc daleko se nepohneme tak ho musím držet zkrátka. Chci ať se pejsek má dobře ať si co nejvíce porozumime.
Prosím, NE. Tohle je pes, který se špatně shání. Shání ho ten, který potřebuje pracovat s ovcemi. Chápete? Potlačovat tyto jeho superschopnosti = barbarství a stejně se to nepodaří, bude to trápení. Nepřejde ho to. Má to v sobě. Co by za to jiní dali.
Takže mu dáte na krk elektronický obojek, na hubu ohlávku a do ruky proutek. Tak tady končí 99,9 % border kolií.
Máte ještě jednu možnost - okamžitě začít tyhle úžasné projevy, které jsou plemeni vlastní, přesměrovávat na ty přiblblé překážky. Ale jako okamžitě a pořádně. Ne že "sedni lehni".
Sledujte
https://www.youtube.com/watch?v=ZFZkBiQu31w&ab_channel=RT%C3%89-IRELAND%E2%80%99SNATIONALPUBLICSERVICEMEDIA
Ono se říká, že borderkolie je chytrá a snadná. Opak je pravdou, borderkolie je složité plemeno. Je mnoho snažších plemen! Nevšimla jsem si ze začátku, že štěně je bez PP. Její rodiče mohli být vyřazeni z chovu právě pro agresivitu.....
marketa1998
napsal(a):
A to pasení by nešlo nějak zmírnit? Plno borderek co bydlí ve městě takové chování nemají nebo zaměstnat nějak jinak?
Oni si ty psy ale asi nekoupili na farmě. Najděte si někoho, kdo je chová, ty závodní i pasoucí, poradí.. ale neodkládejte to. Jako že vůbec.
napsal(a):
Prosím, NE. Tohle je pes, který se špatně shání. Shání ho ten, který potřebuje pracovat s ovcemi. Chápete? Potlačovat tyto jeho superschopnosti = barbarství a stejně se to nepodaří, bude to trápení. Nepřejde ho to. Má to v sobě. Co by za to jiní dali.
Takže mu dáte na krk elektronický obojek, na hubu ohlávku a do ruky proutek. Tak tady končí 99,9 % border kolií.
Máte ještě jednu možnost - okamžitě začít tyhle úžasné projevy, které jsou plemeni vlastní, přesměrovávat na ty přiblblé překážky. Ale jako okamžitě a pořádně. Ne že "sedni lehni".
Sledujte
https://www.youtube.com/watch?v=ZFZkBiQu31w&ab_channel=RT%C3%89-IRELAND%E2%80%99SNATIONALPUBLICSERVICEMEDIA
Pak mě napadla možnost zkusit s ním občas zajít na farmu kde jsou třeba ovce jestli by občasné vyřazení u ovoce nepomohlo kdyby to už jinak nešlo
Jsem pro - pejska co nejdříve vrátit. Anebo se "hned zítra" obrátit na nějakého odborníka přes bordery, za kterým "nejdéle pozítří" pojedete a budete se učit, jak tohoto náročného psa zvládnout.
Pořídit si psa totiž není jen zábava, ale zodpovědnost, a té jste si ukousla opravdu velký kus. Ten pes za to nemůže. A pokud nejste plnoletá, což předpokládám, měli by se do řešení situace zapojit rodiče, kteří vám k pořízení psa dali svolení.
napsal(a):
Oni si ty psy ale asi nekoupili na farmě. Najděte si někoho, kdo je chová, ty závodní i pasoucí, poradí.. ale neodkládejte to. Jako že vůbec.
No zkusím se poptat.. Co tak znám většina to má jen tak doma a žádné extra závody ani pasení spíš domácí pes na psi sporty a volnočasové aktivity co ho zaměstnají přímo chovatelé neznám
10 týdnů štěkanátko (to je blázinec, nechtěla bych ani zadarmo :-)
https://www.youtube.com/watch?v=7zYrLFvutMM&ab_channel=AdamNelson
napsal(a):
Jsem pro - pejska co nejdříve vrátit. Anebo se "hned zítra" obrátit na nějakého odborníka přes bordery, za kterým "nejdéle pozítří" pojedete a budete se učit, jak tohoto náročného psa zvládnout.
Pořídit si psa totiž není jen zábava, ale zodpovědnost, a té jste si ukousla opravdu velký kus. Ten pes za to nemůže. A pokud nejste plnoletá, což předpokládám, měli by se do řešení situace zapojit rodiče, kteří vám k pořízení psa dali svolení.
Mám vlastni byt pracují a bydlím s přítelem ten má u rodičů křížence rotvika a labradorem. A nevíte o někom nejlépe Moravskoslezsky kraj.. Přítel má možnost mít psa v práci a věnovat se mu i tam. Takže pejsek rozhodně není zavřený v bytě.. No nevím zdali by majitelka chleba zpět stěně když už ho máme měsíc skoro.. A zda li by vůbec komunikovala s námi.. Navíc chtěla bych se snažit co je více to půjde mám ho hodně rada je to jinak zlatíčko kolikrát doma o něm ani nevím že tady je.. A nechci to vzdát neměla bych na to srdce dát ho pryč
marketa1998
napsal(a):
No zkusím se poptat.. Co tak znám většina to má jen tak doma a žádné extra závody ani pasení spíš domácí pes na psi sporty a volnočasové aktivity co ho zaměstnají přímo chovatelé neznám
Vraťte ho, vraťte ho ! S vaším, dobře, zkusím, ale ostatní ji taky mají ve městě....atd. Nemáte na to toho psa zvládnout. Budete se trápit nesmyslně oba !!!
marketa1998
napsal(a):
Nejsou všechny bordery stejné. Od té doby, co se z nich stal "módní tancující pejsek" už se u některých ty vlohy k pasení vytratily. Vaše štěně je ale evidentně má, a to silné.
"Přítel má možnost mít psa v práci a věnovat se mu i tam"
Ale tak to nikdy nebude fungovat. Přítel snad v práci pracuje a i když ho bude mít s sebou.....Ten koliák nepotřebuje sem tam nějaký povel a sem tam nějaký pamlsek. Potřebuje soustavnou a cílevědomou práci. Ne zkusím to a zkusím ono. Dojít, naučit se a pak cílevědomě pracovat. Dnes, denně, každý den.......Bez násilí ! Soustavně.
"Navíc chtěla bych se snažit"
Budu makat, budu makat.....tak by to mělo znít. Slyšíte ten rozdíl? Ani ne "budu se snažit", ale "chtěla bych ..."
Jestli ho nebude chtít chovatelka zpátky, zkuste inzerát : Prodám štěně do vhodného prostředí, velmi silná vloha pro pasení. Je z farmy.
marketa1998
napsal(a):
Ti ale mají výstavní linie, vy jste si pořídila pracovní linii a takovému psovi nestačí procházky a nějaký cvičení sedni lehni nebo hopky přes překážky na agi, potřebuje práci na x hodin denně, nejlépe na té farmě. Kdysi jsem takovou borderu občas hlídala, pásla i motýly a stíny, pro mě děsběs, pásla i auta, což se jí nakonec stalo osudným. Fakt to štěně vraťte a nebo dejte někomu na práci k ovcím a nemyslete u toho na sebe, ale na to štěně, které bude jinde určitě šťastnější. Protože fakt ho to neodnaučíte, to jsou vrozené pracovní vlohy. A pokud chcete border kolii, pořiďte si výstavní linii s PP, to už jsou často celkem lenoši a chovají se jako normální pes.
Dost pochybuji, že “chovatel” bez PP borderek z “pracovní linie” si to štěně bude ochoten vzít zpět... Ale souhlasím, že BOC potřebuje práci, a že to bude fakt průšvih, když to pro zadavatelku není k žití ani s tříměsíčním štěňátkem.
marketa1998
napsal(a):
Obávám se že chovatelka mi neporadí. Viz příspěvek níž
Jistě neporadí.
Co je zač, když mohla psa dát
do takových podmínek?
Do podmínek, kam patří společenské plemeno
prodat pracovní borderku.
https://www.zbozi.cz/vyrobek/paseni-se-psem-radko-loucka/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=424%2F861%2C302%2F664&utm_term=pasen%C3%AD-se-psem---radko-lou%C4%8Dka&utm_query=kniha%20border%20kolie
rapotacka11
napsal(a):
Jistě neporadí.
Co je zač, když mohla psa dát
do takových podmínek?
Do podmínek, kam patří společenské plemeno
prodat pracovní borderku.
https://www.zbozi.cz/vyrobek/paseni-se-psem-radko-loucka/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=424%2F861%2C302%2F664&utm_term=pasen%C3%AD-se-psem---radko-lou%C4%8Dka&utm_query=kniha%20border%20kolie
Tak o chovatelce skoro nic nevím... Říkala jsem ji že pes bude bydlet v bytě ve městě.. Že pes bude spíš pro psi sporty a ne na život na baráku u zvířat.. Já se dozvěděla že je z farmy až jak jsme přijeli na místo. Jinak psala jsem ji ten problém a napsala že co dala ostatní štěňata někde že není problém ale těžko říct jestli je dala na farmu do bytu nebo kde... Venku se snažím upoutat jeho pozornost jak to jde... Občas si některých aut už přestává všímat i když jedou blízko když vidí psa nebo člověka tak to plizeni a pak vybehnuti když jsou blízko.. Možná se mi to jen zda ale připadá mi že se to trochu lepší a týká se to lidí co jsou naproti na chodníku co jsou někde dal nebo přes cestu tak si nevšímá.
marketa1998
napsal(a):
Tak o chovatelce skoro nic nevím... Říkala jsem ji že pes bude bydlet v bytě ve městě.. Že pes bude spíš pro psi sporty a ne na život na baráku u zvířat.. Já se dozvěděla že je z farmy až jak jsme přijeli na místo. Jinak psala jsem ji ten problém a napsala že co dala ostatní štěňata někde že není problém ale těžko říct jestli je dala na farmu do bytu nebo kde... Venku se snažím upoutat jeho pozornost jak to jde... Občas si některých aut už přestává všímat i když jedou blízko když vidí psa nebo člověka tak to plizeni a pak vybehnuti když jsou blízko.. Možná se mi to jen zda ale připadá mi že se to trochu lepší a týká se to lidí co jsou naproti na chodníku co jsou někde dal nebo přes cestu tak si nevšímá.
Tak snad se poučíte a příště si koupíte psa z ověřené chovatelské stanice a ne od množky, co dá psa do nevhodných podmínek, shrábne prachy a dál s váma nekomunikuje.
marketa1998
napsal(a):
To už je holt riziko toho, že jste se rozhodla si psa pořídit tímto způsobem - nevíte nic o rodičích (že jste údajné rodiče viděla neznamená vůbec nic), "chovatelka" vám nepomůže a evidentně jí je jedno, kam její odchov šel.
Evidentně toho o tak složitém plemeni, jako je bordera, moc nevíte, což je poněkud cesta do pekel. To štěně teprve vyroste a teprve se začne doopravdy projevovat. Na vašem místě bych si dala pár facek a začala okamžitě shánět informace a někoho, kdo vám pomůže osobně a vysvětlí vám, co a jak máte dělat.
A to ještě ani nevíte, jak na tom váš pejsek bude zdravotně, když pochází od množitele, takže nemáte nejmenšího tucha, jestli byli rodiče štěněte přenašeči nějaké zlé genetické věci....
Už se tady problémy s borderkami kdysi dávno řešily.
Když má to pasení silně v genech ale pást nemůže ,
opravdu to psa zničí a pak mu nepomůže nic.
Okouše si ocas, nohu. To, že pase motýly, stíny
a vše co se pohne, to není legrace, jak si může
puberťák myslet ...
Tento pes patří jinam a to rychle.
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7687/jak-se-pasou-balony-premiera-mistrovstvi-ceske-republiky-v-treibballu/
rapotacka11
napsal(a):
Už se tady problémy s borderkami kdysi dávno řešily.
Když má to pasení silně v genech ale pást nemůže ,
opravdu to psa zničí a pak mu nepomůže nic.
Okouše si ocas, nohu. To, že pase motýly, stíny
a vše co se pohne, to není legrace, jak si může
puberťák myslet ...
Tento pes patří jinam a to rychle.
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7687/jak-se-pasou-balony-premiera-mistrovstvi-ceske-republiky-v-treibballu/
Když si bude jen okusovat ocas a nohy, tak to bude pro zadavatelku ještě dobrý, bude jen lítat po veterinách, bohužel to dost často vede k agresi na psy, takže pak ten pes nemá ani šanci se vylítat se psama a na tu veterinu pak choděj po dvou kdy jeden chodí rekognoskovat terén do čekárny a druhej čeká se psem za bukem, aby mohl prolítnout prázdnou čekárnou a k takovýmu přetáčení, že začátečník nemá šanci to zvládnout. Myslím, že dotazů na agresivní bordery je tady na ifauně taky dost.
napsal(a):
To už je holt riziko toho, že jste se rozhodla si psa pořídit tímto způsobem - nevíte nic o rodičích (že jste údajné rodiče viděla neznamená vůbec nic), "chovatelka" vám nepomůže a evidentně jí je jedno, kam její odchov šel.
Evidentně toho o tak složitém plemeni, jako je bordera, moc nevíte, což je poněkud cesta do pekel. To štěně teprve vyroste a teprve se začne doopravdy projevovat. Na vašem místě bych si dala pár facek a začala okamžitě shánět informace a někoho, kdo vám pomůže osobně a vysvětlí vám, co a jak máte dělat.
A to ještě ani nevíte, jak na tom váš pejsek bude zdravotně, když pochází od množitele, takže nemáte nejmenšího tucha, jestli byli rodiče štěněte přenašeči nějaké zlé genetické věci....
Tak já nevěděla že může mít až tak pastevecke vlohy a všechno... Kdysi kamarádky měla borderu v paneláku říkali stačí pohyb trénink a zaměstnat a v pohodě.. Co potkám lidí na procházce tak je syn má v bytě taky borderu nebo dokonce neznám osobně ale vím že lidí mají i dva takové psy v bytě.. No psala jsem do skupin na diskuze jestli někdo nezná někoho kdo ví o border koliich a zatím bez odezvy.. Tak prosím nemá zde někdo nějaký kontakt byla bych moc vděčná? Já spíš znám borderu z různých videí a spíš na ty psi sporty turistika a takové než je pasení pokud vyloženě k tomu někdo necvicil toho psa... Třeba co jsem se byla projít po městě tak jsem potkala dva slušné důchodce a ti měli border kolii co měla tuším dva roky a pochybuji že by s ní chodili někde k ovcim a byla v pohodě sice že začátku se též plizila tak to vypadalo jako u mu jeho ale pak v pohodě přátelský.
Tak já nevěděla že může mít až tak pastevecke vlohy a všechno...
CHYBA!!
Tento pes je živý, pozorný, obratný a vytrvalý a tudíž ke svému zdravému vývoji a spokojenému životu
potřebuje každodenní pracovní náplň.
Border kolie je prací v dobrém slova smyslu doslova posedlá.
Pokud ji ale nemůžete svěřit její původní „zaměstnání" - tedy nahánění dobytka, je naprosto nezbytné postarat se o jinou náplň dne. Potřebuje pána, který
se jí bude intenzivně věnovat
např. při výcviku a učení agility, fresbee, flyballu apod. Border kolie se bez možnosti uplatnění stává nejprve smutným, později nervózním až agresivním psem, což mu však nelze klást za vinu. Z těchto důvodů by se majitelem border kolie měl stát pouze ten, kdo je ochoten věnovat práci a zábavě s border kolií maximum času. Toto plemeno rovněž není vhodné pro nerozhodné a nejisté jedince.
A pro ty, kteří ani netuší jak se psem pracovat.
marketa1998
napsal(a):
Tak já nevěděla že může mít až tak pastevecke vlohy a všechno... Kdysi kamarádky měla borderu v paneláku říkali stačí pohyb trénink a zaměstnat a v pohodě.. Co potkám lidí na procházce tak je syn má v bytě taky borderu nebo dokonce neznám osobně ale vím že lidí mají i dva takové psy v bytě.. No psala jsem do skupin na diskuze jestli někdo nezná někoho kdo ví o border koliich a zatím bez odezvy.. Tak prosím nemá zde někdo nějaký kontakt byla bych moc vděčná? Já spíš znám borderu z různých videí a spíš na ty psi sporty turistika a takové než je pasení pokud vyloženě k tomu někdo necvicil toho psa... Třeba co jsem se byla projít po městě tak jsem potkala dva slušné důchodce a ti měli border kolii co měla tuším dva roky a pochybuji že by s ní chodili někde k ovcim a byla v pohodě sice že začátku se též plizila tak to vypadalo jako u mu jeho ale pak v pohodě přátelský.
Zkuste se informovat tady https://www.bordercollies.cz/
"Tak já nevěděla že může mít až tak pastevecke vlohy a všechno..."
No a to znamená, že vám ten pes prostě nepatří do rukou a vůbec jste si ho neměla pořizovat. To, co štěně dělá teď, je ještě procházka růžovým sadem, oproti tomu, co vás patrně čeká za pár měsíců.
rapotacka11
napsal(a):
Tak já nevěděla že může mít až tak pastevecke vlohy a všechno...
CHYBA!!
Tento pes je živý, pozorný, obratný a vytrvalý a tudíž ke svému zdravému vývoji a spokojenému životu
potřebuje každodenní pracovní náplň.
Border kolie je prací v dobrém slova smyslu doslova posedlá.
Pokud ji ale nemůžete svěřit její původní „zaměstnání" - tedy nahánění dobytka, je naprosto nezbytné postarat se o jinou náplň dne. Potřebuje pána, který
se jí bude intenzivně věnovat
např. při výcviku a učení agility, fresbee, flyballu apod. Border kolie se bez možnosti uplatnění stává nejprve smutným, později nervózním až agresivním psem, což mu však nelze klást za vinu. Z těchto důvodů by se majitelem border kolie měl stát pouze ten, kdo je ochoten věnovat práci a zábavě s border kolií maximum času. Toto plemeno rovněž není vhodné pro nerozhodné a nejisté jedince.
A pro ty, kteří ani netuší jak se psem pracovat.
Samozřejmě se chci věnovat dogfrisbee a apodobne ale to asi ne hned ve třech měsících přeci? Skoky vyskoky seskoky by bylo lepší až po jednom roce nebo později? Tak samozřejmě se chci psovi věnovat v každé volné chvíli chodíme ven běhat hrát si s míčkem uzlem učíme se povely formou hry ani ne málo ani ne moc aby to stěně bavilo. Chodím s ním všude možně po městě aby se socializoval zvykal si na ruch lidí dopravní prostředky. Já se osobně nesetkala nikdy s boc co by byla vyloženě na pasení. Pokud teda k tomu nebyla přímo vedena. Budu se jí věnovat co to půjde, ale jak tady některé slečny) paní psali vrátit psa nebo jej hodit na inzerci? Já si zatím myslím že by to možná bylo ukvapené..
marketa1998
napsal(a):
Samozřejmě se chci věnovat dogfrisbee a apodobne ale to asi ne hned ve třech měsících přeci? Skoky vyskoky seskoky by bylo lepší až po jednom roce nebo později? Tak samozřejmě se chci psovi věnovat v každé volné chvíli chodíme ven běhat hrát si s míčkem uzlem učíme se povely formou hry ani ne málo ani ne moc aby to stěně bavilo. Chodím s ním všude možně po městě aby se socializoval zvykal si na ruch lidí dopravní prostředky. Já se osobně nesetkala nikdy s boc co by byla vyloženě na pasení. Pokud teda k tomu nebyla přímo vedena. Budu se jí věnovat co to půjde, ale jak tady některé slečny) paní psali vrátit psa nebo jej hodit na inzerci? Já si zatím myslím že by to možná bylo ukvapené..
Ale pochopte, a načtěte si něco o dědičnosti povah, že bocku, která podědí vlohy k pasení se nemusí k ničemu vést, ona to má v sobě a ničím to neutlučete.
marketa1998
napsal(a):
Nezlobte se, chápu, že jste si štěně už zamilovala, ale evidentně jste pořád nepochopila, že toto konkrétní štěně není pro vaše plánované aktivity vhodné. A že jste se s tím zatím nesetkala znamená jenom to, že jste dosud nepotkala BOC z pracovní linie. Už to tady bylo napsané mockrát, není BOC jako BOC.
marketa1998
napsal(a):
Takže co se stenetem dělat teda dal?
Ve vašem případě by vážně bylo nejlepší najít štěněti nový domov někde na farmě, kde bude moct dělat to, co je mu přirozené.
napsal(a):
Nezlobte se, chápu, že jste si štěně už zamilovala, ale evidentně jste pořád nepochopila, že toto konkrétní štěně není pro vaše plánované aktivity vhodné. A že jste se s tím zatím nesetkala znamená jenom to, že jste dosud nepotkala BOC z pracovní linie. Už to tady bylo napsané mockrát, není BOC jako BOC.
Já vám rozumím chápu to.. Ale je to těžké když ho bereme jako člena rodiny.. Napsala jsem e-mail na ten web ohledně border kolii a uvidím. Nezlobte se a děkuji moc za rady a diskuzi.. Hezky den
marketa1998
napsal(a):
Já vám rozumím chápu to.. Ale je to těžké když ho bereme jako člena rodiny.. Napsala jsem e-mail na ten web ohledně border kolii a uvidím. Nezlobte se a děkuji moc za rady a diskuzi.. Hezky den
Těm bych ho nabídla
a moc bych je prosila, aby si ho vzali,
připravili ho a pak mu našli nový domov.
"Já si zatím myslím že by to možná bylo ukvapené".
A kdo myslíte, že si vezme zkaženou, přetočenou borderu, až jí bude rok?
"Toto plemeno rovněž není vhodné pro nerozhodné a nejisté jedince".
A to jste přesně vy. Vždyť se čtěte! To je samé možná, chtěla bych, zatím, zkusím.......Vy nejste schopná toho psa zvládnout.
"Ale je to těžké když ho bereme jako člena rodiny".
Mantra. Je to pes. Pracovní pes. Jako člena rodiny si pořiďte mimino.
marketa1998
napsal(a):
Třeba by vám nový majitel umožnil psíka navštěvovat a pak byste sama viděla, jak je mezi zvířaty šťastný...
marketa1998
napsal(a):
Poslána soukromá zpráva
marketa1998
napsal(a):
Nebuďte tak sobecká. Myslete na něj, ne na sebe. Vážně chcete, aby ten pes s vámi byl příštích 15 let nešťastný? A vy nejspíš s ním, protože až se přetočí do agrese a vy s ním budete muset chodit kanálama, na psí sporty budete muset zapomenout, tak to fakt nebude pohodový život se psem. To, že existujou bordery výstavní a pracovní jste si měla zjistit předem a vybírat štěně podle toho, holt v životě jste potkala bezproblémové výstaváky a s koupí štěněte jste měla smůlu, ono u bezpapíráka se není čemu divit, solidní chovatel by vám takové štěně prostě neprodal.
marketa1998
napsal(a):
Nebude to lepší. Všichni vám to tady píšou.
Tak ještě je tu další možnost, a to, že přetočíte své priority a budete se teď soustředit především na blaho psa. Bydlite ve městě nebo na vesnici? Najit někoho s ovečkami? (nevím jak tohle přesně funguje). Nebo si pořídit ovečky. Dát tomu psu zaměstnání i jiné, ale i pasení, a naučit se, co to je pravá borderka, a že to není pejsek na tancování.
Znám par těch městských a vsechny do jednoho jsou agresivní na ostatní psy, jsou takový nervní, to poznáte, že jsou v tenzi, všechny do jednoho jsou taky závislé na míčku, a pasou, co se dá. Mně ten pes přijde hrozně zvláštní, trošku blázen. Ale to je tím, že nemá práci, jinak věřím, že musí být na velike farmě naprosto skvělé a spokojené.
Cisto teoreticky, preco nevyhladate nejakeho psieho trenera a nespytate sa na jeho nazor?
Ja tu nechcem s nikym rozporovat jeho nazor, ale pride mi, ze tu vsetci hodnotia chovanie bez toho, aby to osobne videli, minimalne na videu. Ja by som ucite vyhladala odbornika a nechala si poradit, ci sa jedna o to vyssie spominane pudove spravanie, alebo nieco ine, co sa da vychovou usmernit. Tolko moj nazor (uplny laik v online diskutovani a nulovy znalec kolii - tak to tak prosim berte) :)
"Ja tu nechcem s nikym rozporovat jeho nazor, ale pride mi, ze tu vsetci hodnotia chovanie bez toho, aby to osobne videli,"
no nic proti, ale toto je internetová diskuze, vstupní informace poskytuje zadavatel, včetně jejich kvantity i kvality i pravdivosti....takže jo, je zcela logické a očekávatelné, že se diskutující budou vyjadřovat k těm písmenkům a ne k fyzické realitě....
a v tomto konkrétním případě jsou ta úvodní písmenka poměrně vypovídající
Dát psa do vhodných podmínek a nebo
makat a makat.
A i tak to nemusí být dobré.
https://www.youtube.com/watch?v=lIsZ-7gt9W8
marketa1998
napsal(a):
Takže co se stenetem dělat teda dal?
Zadavatelko, tady tohle éro máte doma (snad se video vloží).
Nečinnost bordeře jen zavaří mozek a bude týrat vás i okolí. Najděte si nějakou farmu/sdružení, kde se věnují výcviku a tréninku pasení. Tam se pes naučí, jak správně ke zvířatům přistupovat. Pokud se psa nechcete vzdát, tak obětujte čas a finance a zajistěte mu pravidelné vyžití.
Pro pejskaře není krásnější pohled než na spokojeného a vysmátého psa, který se konečně může uplatnit při činnosti, ke které byl vyšlechtěn.
marketa1998
napsal(a):
a v tom je ten problém. nejde srovnávat borderku a společenské plemeno. Sen je jedna věc a realita úplně jiná Víte vůbec k čemu ten pes je? Navíc z farmy tak najít ovce at může pást. je tady několik borderek v okolí a jsou to chudáci v bytě. každé plemeno potřebuje něco a dle toho se má vybrat.
marketa1998
napsal(a):
Uááááááááááááááááá, neumíte číst?
Pořídila jste si pracovní plemeno, které se od malinka staví jako opravdové pracovní plemeno, rodiče jsou pracovní psy z farmy. A Vy chcete z šikovného pracovního štěněte udělat bytovou opičku na agi, frisbee, dogdancing a kdoví, co ještě.
PROČ?
Proč jste si nevybrala štěně po sportovních rodičích nebo výstavních? Proč vyloženě štěně z farmy?
marketa1998
napsal(a):
Jestli si štěně chcete nechat, přidejte se do různých skupin na FB s BOCkama. Jsou jich mraky. Někde Vám určitě poradí a navedou na správnou výchovu, na tréninky pasení....
HLAVNĚ naučte své štěně odpočívat, nenakládejte mu toho moc, aby z něj ještě nebyl vyšinutý pes, který dokáže hodiny zírat na balonek a čekat, jestli se pohne.
Jinak hrábne jemu a z něj i Vám.