Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

impro

13.2.2021 22:13
impro

XXX.XXX.112.12

Dobrý den,
sháním stěně čivavy a po zkušenostech jsem došla k závěru, že zrovna u tohoto plemene nemá smysl investovat do psa s PP. Čivava sice trpí na pately, ale jako větší problém u nich vidím kolaps průdušnice, na který se psi neselektují. Naopak mám zkušenost z několika chs, že klidně nakryjí fenu, která vleže při kojení štěňat chrčí jak v posledním tažení, takže ze zdravotního hlediska je v tomto PP k ničemu. Že potom psovi odejde srdce, množitele s PP asi nezajímá. Rozdíl v ceně s PP a bez PP cca 20 tisíc. Mám možnost koupit štěně, kde matka i otec jsou malincí cca 2 kg, oba vypadají jako čivava. Chovatelka slíbila smlouvu, očkování, odčervení i čipování. Štěně k odběru v osmi týdnech (prokazatelně, protože už jsou na světě). Vysvětlete mi někdo, proč bych neměla takové štěně koupit, protože zdravotní rizika jsou v tomto případě stejná jako u psa s PP, jen dané štěně je o dvacet tisíc levnější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2021 22:15

dělejte si co chcete

zrovna tihle malí pejskové se dají skvěle množit s pp i bez, ale když k tomu máte ten průkaz, tak je taková vyšší šance, že dostanete fakt čivavu.

protože tihle malí pejskové... u štěněte fakt nepoznáte, jestli je v tom mixlý pinč nebo co to vlastně bude.

13.2.2021 22:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impro napsal(a):
Dobrý den,
sháním stěně čivavy a po zkušenostech jsem došla k závěru, že zrovna u tohoto plemene nemá smysl investovat do psa s PP. Čivava sice trpí na pately, ale jako větší problém u nich vidím kolaps průdušnice, na který se psi neselektují. Naopak mám zkušenost z několika chs, že klidně nakryjí fenu, která vleže při kojení štěňat chrčí jak v posledním tažení, takže ze zdravotního hlediska je v tomto PP k ničemu. Že potom psovi odejde srdce, množitele s PP asi nezajímá. Rozdíl v ceně s PP a bez PP cca 20 tisíc. Mám možnost koupit štěně, kde matka i otec jsou malincí cca 2 kg, oba vypadají jako čivava. Chovatelka slíbila smlouvu, očkování, odčervení i čipování. Štěně k odběru v osmi týdnech (prokazatelně, protože už jsou na světě). Vysvětlete mi někdo, proč bych neměla takové štěně koupit, protože zdravotní rizika jsou v tomto případě stejná jako u psa s PP, jen dané štěně je o dvacet tisíc levnější.

Já myslím, že tady je každýmu ukradený, za co vyhodíte svoje prachy.
Investovat svůj čas do výběru kvalitní CHS se zdravými zvířaty evidentně nechcete, tak je úplně šumák, jakého množitele zasponzorujete.

impro

13.2.2021 22:28
impro

XXX.XXX.112.12

Inspektor Pišišvor:
Tu kvalitní chs se zdravými zvířaty jsem hledala rok a marně. Takže už jsem rezignovala. Co jsem objevila, bylo dost k pláči. Ano, také jsem měla iluze, že u tohoto plemene je PP důležité, ale po tom roce obcházení různých chs jsem o ně přišla.

13.2.2021 22:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impro napsal(a):
Inspektor Pišišvor:
Tu kvalitní chs se zdravými zvířaty jsem hledala rok a marně. Takže už jsem rezignovala. Co jsem objevila, bylo dost k pláči. Ano, také jsem měla iluze, že u tohoto plemene je PP důležité, ale po tom roce obcházení různých chs jsem o ně přišla.

Já si nedělám iluze o kvalitě chovu společenských plemen, ale Váš příspěvek mi nějak nedává smysl - tak jste si pořídila bezpapíráka - a co jako...?

13.2.2021 22:39
rapotacka11

XXX.XXX.232.212

impro

Vezmete li si to štěně, nechala bych ho u matky 10 týdnů.

impro

13.2.2021 22:45
impro

XXX.XXX.112.12

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Já si nedělám iluze o kvalitě chovu společenských plemen, ale Váš příspěvek mi nějak nedává smysl - tak jste si pořídila bezpapíráka - a co jako...?

Nepořídila, ještě ne, ale pravděpodobně pořídím a těch ušetřených 20 tisíc si schovám na případné veterinární výdaje, protože vyšetření na kolaps průdušnice mi žádná chovka u obou rodičů nepředloží, jelikož papíroví chovatelé toto vyšetření nerovádějí a ještě mi tvrdí, že chrochtající vzrušená čivava je normální a je to typické pro plemeno.

13.2.2021 22:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
impro

Vezmete li si to štěně, nechala bych ho u matky 10 týdnů.

A kdo pozná, jestli má 10 týdnů...?

Já bych se v tom nehrabala - kdo chce kam..., ať tam je! 😉

13.2.2021 22:54

Za mě - když si budu cíleně kupovat štěně menšího společenského plemene se zdravím na hraně, tak si primárně zjistím, jestli mají psi maximum zdravotních testů, v rámci možností kompletní historii do x tého kolene. Po důkladné lustraci chovky se před odběrem k chovateli nakvartýruji na návštěvu, abych reálně viděla, jak psi žijí. Když to bude v pohodě, tak ať si jich má na gauči klidně 20. Ostatně na webu chovky bývají všichni psi i s vrhy uvedeni, takže když je půlka smečky za zenitem a neproduktivní, nicméně relativně zdravá, jedině dobře. Jestliže je zbytek aktivně v chovu, tak to i při vyšším počtu není žádný množitel v pravém významu slova. U PP jde tohle všechno v rámci možností okoučovat, když se člověk snaží. Jinak je šance, že než př. čiva vůbec dospěje, už do ní sypete z kasičky pětimístné sumy, aby vůbec mohla chodit apod. U bez PP ty finance můžou jít do křížence. Vidím to kolem dnes a denně, i když čivavy už se moc neřeší, protože ty už u nás moc nefrčí. Evergreen jsou jorci a pár let nově pomíci, ale to je všechno stejný průšvih, když je to miniatura a jako bonus bez PP.

Jinak poslední děs - pomík nabalený jak kosmonaut, slečna ho vyndala ze psí kabelky, aby se vyčůral. Po údivu kolegyně neznalé alopecie, ať mu ten skafandr sundá, že to s tím kožíškem vydrží (zabalený a skříplý tak, že na třech při značce balancoval, aby neupadl), holka omluvně vysvětlila, že kromě hlavy a ocasu žádné chlupy nemá.

13.2.2021 23:48
Markéta80

XXX.XXX.227.151

20 000 rozdíl? To bude skoro zadarmo ne? Když Vám nevadí že podpoříte množku a hlavně př dalším hárání fenu znovu připustí a vy je v tomhle podpoříte Hlavně pak nezakládejte diskuzi že jste koupila čivavu a jako čivava to nevypadá

14.2.2021 08:40

Nevím proč si potřebujete naším prostřednictvím ospravedlnit, že vám bylo líto peněz za psa s PP.

14.2.2021 09:02

A jakou budete mít jistotu, že ta čivava bez PP bude opravdu čivava? Je to tady skoro pořád, však si projděte vlákna. Lidi si koupí psa bez PP a pak se diví, že se to plemenu, které by to mělo být, vůbec nepodobá. Co vede takového člověka k tomu, aby choval dané plemeno bez uchovnění?

A ještě jen čistě moje zvědavost, proč chcete zrovna čivavu? Jen by mě zajímalo, proč si lidi pořizují zrovna toto plemeno.

14.2.2021 09:17
malea

XXX.XXX.100.90

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A jakou budete mít jistotu, že ta čivava bez PP bude opravdu čivava? Je to tady skoro pořád, však si projděte vlákna. Lidi si koupí psa bez PP a pak se diví, že se to plemenu, které by to mělo být, vůbec nepodobá. Co vede takového člověka k tomu, aby choval dané plemeno bez uchovnění?

A ještě jen čistě moje zvědavost, proč chcete zrovna čivavu? Jen by mě zajímalo, proč si lidi pořizují zrovna toto plemeno.

Sice nejsem zadavatelka, ale odpovím Vám ze svého pohledu. Čivavu jsem chtěla, protože se mi líbí nejen povahově, ale i vzhledově. Navíc jsem založením spíš povaleč a mám záda, tudíž "túry" do max 15 km a rozhodně ne denně, to by byla moje smrt. Navíc je skladná a cestování je bez problémů. A vzhledem k tomu, že se moje jediné dítě odstěhovalo 200 km daleko, potřebovala jsem někoho (a manžel taky), kdo nám to tu rozveselí a nenechá nás úplně zahnívat.

Takže jsme rok vybírali pejska s PP, prověřovali hromadu chovek a máme ho. Povahově naprosto splnil naše očekávání, je naprosto úžasný. Lepšího psa jsem si nemohla přát.

Zdravotně - to samé, co jsem dala za štěně s PP, jsem už dala za veta. Mám nejnemocnějšího psa široko daleko. Uvažuju, že mu pořídím kamaráda, protože je velice kontaktní a rád si hraje s venkovním kocourem, ale jestli znovu půjdu do psa s PP - no, upřímně - nevím.

14.2.2021 09:20

impro napsal(a):
Inspektor Pišišvor:

No tak za mě teda žádnou čivavu nekupovat. Pokud není žádná CHS, kde by brali chov zodpovědně a chovali na zvířatech, kde jsou alespoň nějaké základní zdravotní testy, tak věřte, že v "chovu" čivav bez PP to bude ještě horší.

Takže si nekoupíte psa, který je nemocný s PP, ale koupíte psa, který je nemocný bez PP......to jakože, když za něj nezaplatíte moc peněz, tak to teda nevadí, že budete mít nemocné zvíře??

No, ale jak psali již holky výše...vaše peníze, kupte si co chcete. Akorát teda nechápu, proč kvůli tomu zakládat diskuzi.
Co chcete od nás slyšet resp. číst??....."Máte pravdu, je to prašť jako uhoď, kupte bez PP, alespoň ušetříte" a nebo jde o to, abychom tady měli dalších XY příspěvků na téma pes bez PP.

No ale opakování je matka moudrosti takže po tisícíprvní:
ten hlavní rozdíl mezi štěnětem bez PP a štěnětem s PP...vlastně dva.
Ten první a zásadní, že pokud koupíte štěně s PP, tak máte jistotu, že je to štěně čistokrevné. PP není záruka zdraví, je to záruka toho, že budete mít čivavu.
A ten druhý neméně důležitý, že když kupujete zvíře s PP, tak se dá dohledat, obzvlášť v dnešní internetové době spousta informací o chovce, o odchovech. Dá se třeba poptat ve FB skupině, kdo má jaké zkušenosti s jakou chovkou a jak na tom jsou zdravotně jejich psi atd atd........o "chovce bez PP" nedohledáte absolutně nic nebo následně třeba v diskuzi na fauně téma "jedná se o podvod" a nebo téma varující, aby lidi nekupovali štěňata od Jana Nováka z Horní Dolní, protože to je celkově průšvih.

Takže hodně štěstí s nákupem štěňátka bez PP.......a ať žije sladká nevědomost

14.2.2021 09:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

malea napsal(a):
Sice nejsem zadavatelka, ale odpovím Vám ze svého pohledu. Čivavu jsem chtěla, protože se mi líbí nejen povahově, ale i vzhledově. Navíc jsem založením spíš povaleč a mám záda, tudíž "túry" do max 15 km a rozhodně ne denně, to by byla moje smrt. Navíc je skladná a cestování je bez problémů. A vzhledem k tomu, že se moje jediné dítě odstěhovalo 200 km daleko, potřebovala jsem někoho (a manžel taky), kdo nám to tu rozveselí a nenechá nás úplně zahnívat.

Takže jsme rok vybírali pejska s PP, prověřovali hromadu chovek a máme ho. Povahově naprosto splnil naše očekávání, je naprosto úžasný. Lepšího psa jsem si nemohla přát.

Zdravotně - to samé, co jsem dala za štěně s PP, jsem už dala za veta. Mám nejnemocnějšího psa široko daleko. Uvažuju, že mu pořídím kamaráda, protože je velice kontaktní a rád si hraje s venkovním kocourem, ale jestli znovu půjdu do psa s PP - no, upřímně - nevím.

Čivava je tak zdegenerované plemeno, že člověk při jejím pořízení tak nějak musí počítat s tím, že pes bude nemocný. A tím, že koupíte nějakýho chudáka namnoženýho ve sklepě, mu toho zdraví fakt víc nedodáte.

Ale proti gustu...

ennie_kl

14.2.2021 10:12
ennie_kl

XXX.XXX.165.74

Boze muj, je to tady zase!! Kde mate jistotu, ze si kupujete civavu, kdyz nebude mit PP?? Mate vubec prehled, kolikrat fenka za zivot porodila? Zda matka, kterou vam chovatelka ukaze, je skutecne matka stenat?? Zda stenata budou opravdu radne ockovana a odcervena? Smlouva, kterou dostanete je jen kus papiru, kde vsechny informace muzou byt zfalsovane! Neni to ani mesic, kdy na netu koloval clanek jak dopadlo stene, ktere pani koupila bez PP.. viz treba zde https://www.facebook.com/vetnemo/posts/3202723769829818 A to konkretne tohle stene melo stesti! Jeho sourozenci bohuzel nikoliv... uvedomte si, ze cena za stenatko je jen pocatecni financni naklad. Mnohem vic vas za cely zivot vyjde jidlo, veterina, ockovani apod. Kupujete si ziveho tvora, ktery s vami bude dalsich 10-15 let.. ne hracku, kterou muzete za pul roku vyhodit, pokud se poroucha!!

Prectete si treba tenhle clanek, proc stenata s PP stoji kolik stoji.. sice se to tyka zlatych retrivru a ne civavy, ale je to tam krasne shrnuto za co vlastne platite.. https://www.rustylove.info/2018/07/30/cena-%C5%A1t%C4%9B%C5%88%C3%A1tka-s-pp/

Bohuzel ja byla kdysi take blba a myslela si, ze pes s PP je zbytecny, kdyz to bude jen domaci mazlicek a na vystavy chodit nebudem. Pes stal 5 tis, dalsich 30 tis jsme dali za veterinu a stejne to nepomohlo a stene nam v 11 mesicich zemrelo na selhani ledvin. Nerikam, ze tohle bude vas pripad, ale opravdu jste ochotna kvuli par tisicum riskovat? Pokud ted nemate o 20 tis vic, tak si radeji ted stene nekupujte a nejdriv si na nej nasetrete... kor u civavy, ktere dost trpi na ruzne zdravotni potize...

Fakt nechapu uvazovani nekterych lidi, v dnesni dobe je vsude spoustu clanku a pribehu, proc nekupovat stene bez PP a stejne se najde nekdo, kdo jde a zase podpori dalsi mnozirnu.. pokud nechcete zbytecne utracet, zvolte pejska z utulku, alespon udelate dobry skutek!

14.2.2021 10:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ennie_kl napsal(a):
Boze muj, je to tady zase!! Kde mate jistotu, ze si kupujete civavu, kdyz nebude mit PP?? Mate vubec prehled, kolikrat fenka za zivot porodila? Zda matka, kterou vam chovatelka ukaze, je skutecne matka stenat?? Zda stenata budou opravdu radne ockovana a odcervena? Smlouva, kterou dostanete je jen kus papiru, kde vsechny informace muzou byt zfalsovane! Neni to ani mesic, kdy na netu koloval clanek jak dopadlo stene, ktere pani koupila bez PP.. viz treba zde https://www.facebook.com/vetnemo/posts/3202723769829818 A to konkretne tohle stene melo stesti! Jeho sourozenci bohuzel nikoliv... uvedomte si, ze cena za stenatko je jen pocatecni financni naklad. Mnohem vic vas za cely zivot vyjde jidlo, veterina, ockovani apod. Kupujete si ziveho tvora, ktery s vami bude dalsich 10-15 let.. ne hracku, kterou muzete za pul roku vyhodit, pokud se poroucha!!

Prectete si treba tenhle clanek, proc stenata s PP stoji kolik stoji.. sice se to tyka zlatych retrivru a ne civavy, ale je to tam krasne shrnuto za co vlastne platite.. https://www.rustylove.info/2018/07/30/cena-%C5%A1t%C4%9B%C5%88%C3%A1tka-s-pp/

Bohuzel ja byla kdysi take blba a myslela si, ze pes s PP je zbytecny, kdyz to bude jen domaci mazlicek a na vystavy chodit nebudem. Pes stal 5 tis, dalsich 30 tis jsme dali za veterinu a stejne to nepomohlo a stene nam v 11 mesicich zemrelo na selhani ledvin. Nerikam, ze tohle bude vas pripad, ale opravdu jste ochotna kvuli par tisicum riskovat? Pokud ted nemate o 20 tis vic, tak si radeji ted stene nekupujte a nejdriv si na nej nasetrete... kor u civavy, ktere dost trpi na ruzne zdravotni potize...

Fakt nechapu uvazovani nekterych lidi, v dnesni dobe je vsude spoustu clanku a pribehu, proc nekupovat stene bez PP a stejne se najde nekdo, kdo jde a zase podpori dalsi mnozirnu.. pokud nechcete zbytecne utracet, zvolte pejska z utulku, alespon udelate dobry skutek!

To chce kliiid - když chce degena s nejasným puvodem, co třeba za týden padne na parvu...

TAK AŤ HO MÁ a užije si to! 👍

14.2.2021 10:21
malea

XXX.XXX.100.90

Čivava je tak zdegenerované plemeno, že člověk při jejím pořízení tak nějak musí počítat s tím, že pes bude nemocný. A tím, že koupíte nějakýho chudáka namnoženýho ve sklepě, mu toho zdraví fakt víc nedodáte.

Ale proti gustu...

já ale nechci "nějakýho chudáka namnoženýho ve sklepě", ale pejska z útulku, dočasky, apod. Neposuzujte mě podle sebe.

impro

14.2.2021 10:44
impro

XXX.XXX.112.12

Tak vám děkuji z ukázku fanatismu a bezpřemýšlení. Vidím, že řada lidí ani nečetla to, co je napsáno v úvodu, stačila jim jen mantra "bez PP".
Peněz mám dost na několik čivav s PP, ale neutratím je za ně z jednoho důvodu - nedostanu za ně žádnou jistotu zdraví navíc. Pokud se na něco dané plemeno neselektuje, je to stejné jako chov bez PP. Dokud se u čivav povinně nezačne dělat vyšetření zúžení průdušnice, kvůli kterému umírají na srdeční selhání, nemá cenu si přilácet za něco, co nedostanu (lepší zdraví jedince). Že jsou rodiče čivavy, skutečné čivavy, mám ověřeno. Paní má doma v bytě jednu fenku (podle vás množitelka jak vyšitá), dokonce ani zálohu za štěně po mně nechtěla. Přestaňte raději papouškovat naučené a zapojte hlavu. Není jen černá a bílá, barevné spektrum, stejně jako spektrum chovatelů, je mnohem širší, než chovatel s PP a množitel.
Papírových psů mi rukama pár prošlo a byli na tom zdravotně mnohem hůř, než psi bez PP, po mých zkušenostech je (u některých plemen) kupování psa s PP vyhazování peněz a dodporování lidí, kteří se chovají jako množitelé, jen mají registraci u FCI a tak za nemocná štěňata shrábnou více. Nejsem pitomá, abych takové podporovala. A pak stejně skončila se psem na veterině...

14.2.2021 10:50

Přišla jste si pro požehnání, které jste pochopitelně nedostala. Jiný důvod pro tuhle diskusi nebyl a ani být nemůže, protože jste rozhodnutá. Tak vo co gou?

14.2.2021 10:52

impro napsal(a):
Tak vám děkuji z ukázku fanatismu a bezpřemýšlení. Vidím, že řada lidí ani nečetla to, co je napsáno v úvodu, stačila jim jen mantra "bez PP".
Peněz mám dost na několik čivav s PP, ale neutratím je za ně z jednoho důvodu - nedostanu za ně žádnou jistotu zdraví navíc. Pokud se na něco dané plemeno neselektuje, je to stejné jako chov bez PP. Dokud se u čivav povinně nezačne dělat vyšetření zúžení průdušnice, kvůli kterému umírají na srdeční selhání, nemá cenu si přilácet za něco, co nedostanu (lepší zdraví jedince). Že jsou rodiče čivavy, skutečné čivavy, mám ověřeno. Paní má doma v bytě jednu fenku (podle vás množitelka jak vyšitá), dokonce ani zálohu za štěně po mně nechtěla. Přestaňte raději papouškovat naučené a zapojte hlavu. Není jen černá a bílá, barevné spektrum, stejně jako spektrum chovatelů, je mnohem širší, než chovatel s PP a množitel.
Papírových psů mi rukama pár prošlo a byli na tom zdravotně mnohem hůř, než psi bez PP, po mých zkušenostech je (u některých plemen) kupování psa s PP vyhazování peněz a dodporování lidí, kteří se chovají jako množitelé, jen mají registraci u FCI a tak za nemocná štěňata shrábnou více. Nejsem pitomá, abych takové podporovala. A pak stejně skončila se psem na veterině...

Pane bože, tak si kupte co chcete, nechápu, proč s tím teda tady otravujete....tak si nekupujte štěně s PP množky, kupte si štěně z bez PP množky a žijte blaze.

Jen ještě poznámka...nejsem PP fanatik, měla jsem psa bez PP, s PP i křížence, takže myslím, že v této oblasti jsem dost objektivní.
A myslím si, že jsem dost stará a troufám si říct, že i zkušená, že nemám zapotřebí někoho papouškovat, mám svůj rozum....a vy máte svůj, takže hodně štěstí vám i budoucímu štěňátku

14.2.2021 10:59

impro napsal(a):

Nejsem pitomá, abych takové podporovala. A pak stejně skončila se psem na veterině...

A co teda jste, když raději podpoříte množení bez PP?

14.2.2021 11:05

Já nemusím nic papouškovat. Měla jsem 4 psy bez PP, jeden jediný byl zdravý a dožil se 15 let, ostatní všichni nemocní na lécích a hlavně jako dané plemeno vypadal jen jeden, ostatní byli evidentní kříženci. Ale s tím jsem si je pořizovala, takže jsem věděla, do čeho jdu.

A jak to máte ověřeno, že jsou to fakt čivavy?

ennie_kl

14.2.2021 11:20
ennie_kl

XXX.XXX.165.74

impro napsal(a):

Tak si kupte co chcete a nezakladejte kvuli tomu uplne zbytecnou diskuzi, kdyz o nazory ostatnich ani nestojite. A pokud uz dopredu vite, ze 99% civav trpi na zuzene prudusnice, tak pak tim tuplem nechapu proc si takovehle plemeno porizujete, byt pro vas muze byt sebekrasnejsi. Ale evidentne vam nevadi mit vedle sebe nemocneho jedince a litat s nim kazdou chvili na veterinu. To pro vas asi vyhozene penize nejsou...

impro

14.2.2021 11:22
impro

XXX.XXX.112.12

Já nemusím nic papouškovat. Měla jsem 4 psy bez PP, jeden jediný byl zdravý a dožil se 15 let, ostatní všichni nemocní na lécích a hlavně jako dané plemeno vypadal jen jeden, ostatní byli evidentní kříženci. Ale s tím jsem si je pořizovala, takže jsem věděla, do čeho jdu.

A jak to máte ověřeno, že jsou to fakt čivavy?

Protože jsem oba rodiče viděla. Teď asi nadhodíte, že tatínek štěňat může být jiný pes a maminka jiná fena. Na to mohu jen smutně poznamenat, že mám povědomí o jiném plemenu v chovu psů s PP, kde léta neseděly paternity štěňat, takže ani u psa s PP si rodiči nemůže být nikdo stoprocentně jistý. Proto říkám, že PP je jen papír a ten snese všechno.

14.2.2021 11:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impro napsal(a):
Protože jsem oba rodiče viděla. Teď asi nadhodíte, že tatínek štěňat může být jiný pes a maminka jiná fena. Na to mohu jen smutně poznamenat, že mám povědomí o jiném plemenu v chovu psů s PP, kde léta neseděly paternity štěňat, takže ani u psa s PP si rodiči nemůže být nikdo stoprocentně jistý. Proto říkám, že PP je jen papír a ten snese všechno.

Snese, tak si toho psa kupte, a už dejte pokoj.

14.2.2021 11:41

14.2.2021 11:42

impro napsal(a):

Tak si toho chudáka kupte. Nechápu, proč nás tady s tím otravujete.
Jestli jste nás chtěla o něčem přesvědčit, tak se vám to bohužel nepovedlo.

14.2.2021 11:59

impro napsal(a):

Koupila bych štěně bez PP....klidně, od lidí, které ale dobře znám, znám osobně rodiče štěňat nebo pokud budu s jistotou vědět, že jedná o účelové pracovní spojení.
Ale kupovat štěně bez PP na inzerát od nějakých anonymních lidí?? Nemám absolutně šanci ověřit, že mi dotyčný říká pravdu. Teda ona pravda asi nakonec vyplave na povrch, ale ve chvíli, kdy už je pozdě.

mám povědomí o jiném plemenu v chovu psů s PP, kde léta neseděly paternity štěňat

a o tom to asi je, pokud tento chov profláklý podobným problémem a tak nějak se o tom ví, tak člověk, který vybírá chovku na toto info někde narazí a psa z dané chovky prostě nekoupí

Nebudu tady hájit chovy s PP, víme všichni, kam až to některá plemena, co se týče zdraví dopracovala, že i některé chovky s PP jsou defakto množírny.....ale říct, že tudíž štěně bez PP je ve všech ohledech lepší?? Že defakto chovatel bez PP je poctivější, zodpovědnější atd atd je dle mého absolutní blábol.

Myslím, že tady všichni vždycky píšou, že i u štěněte s PP je důležité vybírat chovku, hledat informace a ne že vidím inzerát a tak vezmu prachy a štěně koupím aniž bych si cokoliv zjistila.
A čím víc je dané plemeno zatížené nemocemi, tím pečlivěji se přeci člověk snaží vybrat kvalitní chov, kde na to zdraví hledí především. Nebude to sice záruka, že můj pes nakonec nebude nemocný, ale je tu alespoň nějaká šance, že by mohl.

Když si půjdu koupit mobil, tak taky hledám recenze. Pokud objednávám z netu, tak zase hledám recenze na spolehlivost prodejce a nekoupím nějaký na parkovišti za polovinu, sice bez papírů, ale je to přeci ten samý jako v obchodě....a to i když ten telefon vypadá na první pohled stejně a prodávající je moc milý člověk. A to si ten telefon zdaleka nekupuju na 10-15 let jako psa.

No prostě každej svého štěstí strůjcem.

14.2.2021 12:03
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Pokud nějaké plemeno na něco trpí tak bez PP netrpí? To je stejná blbost jako když někdo řekne že pes s PP je přešlechtěný a trpí na x nemocí ale štěně po PP rodičích ale je bez PP je zdravý. To je hotový zázrak čivava prostě zdravé plemeno není. Uchovnit zrovna čivavu není ic těžkého tak bych se ptala proč neuchovnili?

14.2.2021 12:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

impro napsal(a):

Nikdo vám netvrdí, že PP vám zaručí zdraví psa, u plemen, jako je číva, kde se nic netestuje, to ani není možné. PP vám zaručí to, že čivava bude opravdu čivava, pokud by jste měla pochybnost, že vám chovatel místo čívy prodal předraženého vořecha, je tu v dnešní době už možný test DNA. U psa bez PP můžete tak jedině doufat, že to v sobě tu čivavu má...i když v tomto případě bude lepší, když ne..třeba to šmrncnou něčím zdravějším

14.2.2021 12:22

Nebo ještě můžete koupit v zahraničí, na Ukrajině teď můžete koupit čivku od 10tis. výš

14.2.2021 12:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nebo ještě můžete koupit v zahraničí, na Ukrajině teď můžete koupit čivku od 10tis. výš

Akorát Letecká přeprava + clo vyjde zhruba na 1100 €

14.2.2021 13:33

Akorát Letecká přeprava + clo vyjde zhruba na 1100 €

Tak jasně, moje chyba, brala jsem to ze svého pohledu, já mám jiné možnosti než zadavatelka.

14.2.2021 13:41

impro napsal(a):

Není jen černá a bílá (s čímž souhlasím), ale v posledním odstavci zase je jen černá a bílá? :)

Kdybyste tady chvíli s námi pobývala a četla, co tu píšeme, zjistila byste, že řada z místních lidí "propagujících PP psy" žádné černobílé vidění ani v této otázce nemá. Také byste bez větších problémů zjistila, jaké nikoliv bezvýznamné zkušenosti a odbornost mají ti, co vám tady odpovídají.

Nicméně je smutné, pokud chov jakýhokoliv plemene dospěl tam, kam čivavy nebo třeba buldočci. Já bych nechtěla psa, o kterým vím, že bude s velkou pravděpodobností nemocnej, bez ohledu na PP. Malých společenských pejsků "typu čivava" je přece více.

15.2.2021 09:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

impro napsal(a):
Dobrý den,

Nechcete si koupit jiné plemeno, méně ohrožené módností? Určitě by se našli pejsci s PP, kteří by byli i zdraví.

15.2.2021 09:18

sisi58 napsal(a):
Nechcete si koupit jiné plemeno, méně ohrožené módností? Určitě by se našli pejsci s PP, kteří by byli i zdraví.

Já třeba fandím krysaříkovi, ale jak jsou na tom se zdravím - nevím.

15.2.2021 09:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sousedka má krisaříka a chodí s ním úplně všude a na dlouho. Je to sebevědomý fešák.
Ale kamarádka mi tvrdila, že měli v rodině krisaříka šíleného. Ono to bude kus od kusu a asi i hodně výchovou.

15.2.2021 09:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A já zase fandím té paní - jen ať si koupí tu bezpapírovou zdravou čivavu, a užije si to👍
Jsou prostě lidi, kterým to patří!

15.2.2021 09:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi58 napsal(a):
Sousedka má krisaříka a chodí s ním úplně všude a na dlouho. Je to sebevědomý fešák.
Ale kamarádka mi tvrdila, že měli v rodině krisaříka šíleného. Ono to bude kus od kusu a asi i hodně výchovou.

A co Trpasličí pinč?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Trpasli%C4%8D%C3%AD_pin%C4%8D

15.2.2021 09:25

Myslím, že už nemá cenu diskutovat nebo radit, paní se rozhodla.

15.2.2021 09:47
janaa

XXX.XXX.34.210

Já se obávám,že prostě jsou skupiny plemen, kde člověk musí počítat s tím, že pes nebude chodící zdraví a vrazí do něj majlant (a když má kliku,tak jen dobře). Ať už se jedná o všechny miniatury, placatý čumáky nebo naopak nepřirozené obry. Prostě kilový pes není normální a o problémy si říká.
Zadavatelku nekomentuju, aneb házet perly sviním....

Neregistrovaný uživatel

15.2.2021 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.88

Z malickych plemen siperka, papilon, rusky toy terier. A par dalsich. Tihle tri by ale zdravotne meli byt celkem cajk

15.2.2021 11:30
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Já se trošku obávám, že to je jenom hrách na stěnu. Mám tak nějak dojem, že zadavatelka je definitivně rozhodnutá. Tady se jenom chtěla ubezpečit o svých závěrech a dojít poplácání po rameni, že to vymyslela výborně, a schválení takového postupu.
Toho se jí sice nedostalo, ale pochybuju, že by se ji podařilo zviklat v tom skvělém a výborně zdůvodněném rozhodnutí.

Dogoar

15.2.2021 13:05
Dogoar

XXX.XXX.81.246

Skus civavu, plyšovu..! Podporovat dnes mnoziarne môže len uplny tupec! A bez pp civavava neexistuje!!! Je to uz len krizenec, ziadna civavka! Hoviri sa tomu bastard v slovniku sj je definovaný.

15.2.2021 18:36
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Ať si za své peníze koupí co chce.
Komu není rady tomu není ani pomoci.

15.2.2021 19:11
18.2.2021 11:50
tero

XXX.XXX.69.110

Pravda bude někde uprostřed. Znám chovatele, kteří na feně mrskali jeden vrh s PP a další bez PP. Takže i ti bezpapíroví měli stejný původ.Jiní každou chvilku" neuhlídali ", měli psa šampiona a fenu taky s pěkným hodnocením na výstavách. Největší legrace pak je, když se ti bez PP vydaří lépe než ti s PP. Není to vůbec ojedinělý případ.

18.2.2021 12:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tero napsal(a):
Pravda bude někde uprostřed. Znám chovatele, kteří na feně mrskali jeden vrh s PP a další bez PP. Takže i ti bezpapíroví měli stejný původ.Jiní každou chvilku" neuhlídali ", měli psa šampiona a fenu taky s pěkným hodnocením na výstavách. Největší legrace pak je, když se ti bez PP vydaří lépe než ti s PP. Není to vůbec ojedinělý případ.

Věřím tomu, že se tohle děje, ale rozhodně si nemyslím, že by to bylo v chovu s PP nějak časté... A hlavně, že by se to nedalo zjistit.. Takoví chovatelé bývají většinou profláknutí.... A k tomu, že někdo neuhlídal a rodiče byli šampioni, s pěkným hodnocením - no, asi se taky stane, ale teda fakt si nemyslím, že by se dělo pravidelně a často. Pokud by byli rodiče uchovnění, tak by šel PP pro štěnda vyřídit.. A pokud už se to někomu stane jednou, tak si myslím, že si příště dá sakra pozor a ne že "každou chvilku neuhlídá" - to už je potom spíš záměrné a to, že neuhlídal je jen výmluva.

Já zase třeba znám chovatelku, která chová pracovní plemena - s PP, vyšetřené atd...Oroduje za to, aby si ty psy lidi kupovali s PP... No a zároveň chová společenská plemena bez PP, to je pro mě docela zajímavé a moc to nechápu.

18.2.2021 12:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Věřím tomu, že se tohle děje, ale rozhodně si nemyslím, že by to bylo v chovu s PP nějak časté... A hlavně, že by se to nedalo zjistit.. Takoví chovatelé bývají většinou profláknutí.... A k tomu, že někdo neuhlídal a rodiče byli šampioni, s pěkným hodnocením - no, asi se taky stane, ale teda fakt si nemyslím, že by se dělo pravidelně a často. Pokud by byli rodiče uchovnění, tak by šel PP pro štěnda vyřídit.. A pokud už se to někomu stane jednou, tak si myslím, že si příště dá sakra pozor a ne že "každou chvilku neuhlídá" - to už je potom spíš záměrné a to, že neuhlídal je jen výmluva.

Já zase třeba znám chovatelku, která chová pracovní plemena - s PP, vyšetřené atd...Oroduje za to, aby si ty psy lidi kupovali s PP... No a zároveň chová společenská plemena bez PP, to je pro mě docela zajímavé a moc to nechápu.

Přesně, proč by někdo flákal bezpapíráky za polovinu, když na těch rodičích můžou mit PP štěňata na dvojnásobek.

To už spíš podvodnici s PP udělají to, že mají ještě bezpapíračky, a jejich štěňata "strkají" pod chovné feny, takže mají podezřele početné vrhy🤫.

Myslím, že kdyby se u všech plemen dělala povinně paternita, tak by to PP chovu jenom prospělo.

To, že chovatelé pracovních psů ještě bokem množí nějaké ty jorkšíry, čivavy apod., kterými dotují ten nelukrativní pracovní chov, je bohužel pravda, a dělá to opravdu dost lidí (hlavně od NO 🤮)

18.2.2021 12:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To už spíš podvodnici s PP udělají to, že mají ještě bezpapíračky, a jejich štěňata "strkají" pod chovné feny, takže mají podezřele početné vrhy🤫.

Jojo tohle bylo právě u našeho plemene, kdy chovatelka měla dva vrhy, jeden s PP, druhý bez, a oboje nahlásila jako ten vrh s PP. Jenže se to nějak provalilo a když se po tom začalo pátrat, tak chovatelka řekla, že matka štěňat ani otec už nežijou, tudíž není možné udělat paternitu a zjistit rodiče.... Od té doby jsou povinné profily DNA...

To, že chovatelé pracovních psů ještě bokem množí nějaké ty jorkšíry, čivavy apod., kterými dotují ten nelukrativní pracovní chov, je bohužel pravda, a dělá to opravdu dost lidí (hlavně od NO 🤮)

Tak to jsem fakt nevěděla, že je to běžné . Znám takhle jen jednu chovatelku, znám ji ze cvičáku a jako upřímně bych to do ní vůůbec neřekla.

18.2.2021 12:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Jojo tohle bylo právě u našeho plemene, kdy chovatelka měla dva vrhy, jeden s PP, druhý bez, a oboje nahlásila jako ten vrh s PP. Jenže se to nějak provalilo a když se po tom začalo pátrat, tak chovatelka řekla, že matka štěňat ani otec už nežijou, tudíž není možné udělat paternitu a zjistit rodiče.... Od té doby jsou povinné profily DNA...

Tak to jsem fakt nevěděla, že je to běžné . Znám takhle jen jednu chovatelku, znám ji ze cvičáku a jako upřímně bych to do ní vůůbec neřekla.

U nás je taky paternita povinná díky velkomnožitelům, co carovali se štěňatama - sice s PP, ale při několika vrzích najednou se jim ty počty a rodiče často popletly + semtam jim omylem něco překryl domácí pes na dvorku...

Teď je klid👍

18.2.2021 12:37

marcelaamax napsal(a):

Já si nějak neumím představit flákat bokem bezpapíráky a vymlouvat se, že jsem neuhlídala. Vždyť to se rychle rozkřikne a u nás se za to vylučuje z klubu. Kromě toho, že bych fakt vypadala jak idiot, který káže vodu a pije víno. Chápu, že těm otrlým je to asi jedno.

18.2.2021 12:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já si nějak neumím představit flákat bokem bezpapíráky a vymlouvat se, že jsem neuhlídala. Vždyť to se rychle rozkřikne a u nás se za to vylučuje z klubu. Kromě toho, že bych fakt vypadala jak idiot, který káže vodu a pije víno. Chápu, že těm otrlým je to asi jedno.

No já si myslím, že tam už je to pak opravdu jen o penězích a o nic jiného jim nejde.

Ale já pořád nějak nechápu, proč by někdo dělal na chovné feně jeden vrh s PP a další bez PP? Snad jen kvůli tomu, aby stihl víc vrhů, než je "povoleno"? No nevím, ale nepřijde mi reálné, že by to takový člověk udržel v tajnosti, a že by se to nerozkřiklo.

No a to, že někdo chová pracovní psy, které má jako fakt dobré, kvalitní, zdravé, maká s nima... Zajímá se o ten chov, má přehled.. A do toho mrská společenská plemena bez PP... No nějak si to neumím představit. Vždyť takový člověk už všechno zná, ví, jak to chodí, tak by si i to společenské plemeno mohl pořídit s PP, uchovnit, a myslím, že ještě snadněji, než to pracovní... A prodávat za ještě větší peníze, než to pracovní...

18.2.2021 13:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
No já si myslím, že tam už je to pak opravdu jen o penězích a o nic jiného jim nejde.

Ale já pořád nějak nechápu, proč by někdo dělal na chovné feně jeden vrh s PP a další bez PP? Snad jen kvůli tomu, aby stihl víc vrhů, než je "povoleno"? No nevím, ale nepřijde mi reálné, že by to takový člověk udržel v tajnosti, a že by se to nerozkřiklo.

No a to, že někdo chová pracovní psy, které má jako fakt dobré, kvalitní, zdravé, maká s nima... Zajímá se o ten chov, má přehled.. A do toho mrská společenská plemena bez PP... No nějak si to neumím představit. Vždyť takový člověk už všechno zná, ví, jak to chodí, tak by si i to společenské plemeno mohl pořídit s PP, uchovnit, a myslím, že ještě snadněji, než to pracovní... A prodávat za ještě větší peníze, než to pracovní...

No, hlavně je blbost si tu uchovněnou fenu drancovat bezpapírovým vrhem, a riskovat, že mi pak nezabřezne z PP krytí.

Bezpapíráky flákají proto, že je to bez práce - víte, co to je udržet do toho roku a půl fenu jorka ve vystavní srsti, a pak jet ještě na výstavy? Tihle lidi jsou většinou takoví ušmudlanci, co na výstavu s ovčákem klidně přijedou v špinavých teplákach nebo maskáčích - umíte si je představit v kruhu mezi těma dámičkama v kostýmkách...?😂

A navíc oni si na to množení už pořizují levného bezpapíráka - to nejsou lidi, co by dali třeba 30 tis. za psa.

18.2.2021 22:51
Terven

XXX.XXX.160.10

sisi58 napsal(a):
A co Trpasličí pinč?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Trpasli%C4%8D%C3%AD_pin%C4%8D

Jak už tu padlo, diskutovat nemá cenu, ale jenom pro úplnost - trpasličí pinč je sporťáček, nároky na pohyb a zaměstnání jsou o dost jinde než u čivavy a taky je minimálně jednou tak velký, pokud někomu jde o velikost.
S čivavou je spíš srovnatelný ten krysařík.

19.2.2021 10:22

Terven napsal(a):
Jak už tu padlo, diskutovat nemá cenu, ale jenom pro úplnost - trpasličí pinč je sporťáček, nároky na pohyb a zaměstnání jsou o dost jinde než u čivavy a taky je minimálně jednou tak velký, pokud někomu jde o velikost.
S čivavou je spíš srovnatelný ten krysařík.

Ale ten je taky akčnější, nebo ne?

19.2.2021 11:36
conie

XXX.XXX.206.202

Ale ten je taky akčnější, nebo ne?

Tak nevím, jaké znáte čivavy, ale třeba naše byly akční dost. V pohodě výlet 15 - 20 km, s tím, že deně byly dlouhé procházky, takže natrénováno, chodily na cvičák, běhaly úspěšně agility, dělaly tanec se psem, jedna se věnovala canisterapii atd. Podle mého každý pes potřebuje nějaké vyžití, ale fakt je, že ta čivava se bude povalovat doma snadněji než pinč.

19.2.2021 13:54

conie napsal(a):
Tak nevím, jaké znáte čivavy, ale třeba naše byly akční dost. V pohodě výlet 15 - 20 km, s tím, že deně byly dlouhé procházky, takže natrénováno, chodily na cvičák, běhaly úspěšně agility, dělaly tanec se psem, jedna se věnovala canisterapii atd. Podle mého každý pes potřebuje nějaké vyžití, ale fakt je, že ta čivava se bude povalovat doma snadněji než pinč.

Pravda, že já potkávám akorát ty pidi čivavy, které nevypadají, že by zvládli jakoukoliv fyzickou aktivitu. Ale třeba je podceňuji, blíže žádnou neznám.

19.2.2021 15:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pravda, že já potkávám akorát ty pidi čivavy, které nevypadají, že by zvládli jakoukoliv fyzickou aktivitu. Ale třeba je podceňuji, blíže žádnou neznám.

Já znám i hoodně aktivní čívy...

Tak ono podobné je to třeba s jorkama, většina lidí je zná jako "gaučové psy", co párkrát obejdou sídliště a víc nic. Ale třeba naši fenu jorka mají, a ano teď už je to vyloženě pes gaučový, který se jde jen vyčůrat a vyvětrat na zahradu, obzvlášť v zimě (je jí 13 a má zdravotí problémy). Ale za mlada s nima chodila po horských tůrách, a všechno po svých, žádné nošení .

19.2.2021 17:52

conie napsal(a):

Vaše fotka dnes před polednem na "venčící diskuzi" o tom vypovídá :-)). ( Jestli je tedy ta lištička v závěji čivava)

19.2.2021 17:57
conie

XXX.XXX.206.202

Vaše fotka dnes před polednem na "venčící diskuzi" o tom vypovídá :-)). ( Jestli je tedy ta lištička v závěji čivava)

Je to čivinka

19.2.2021 21:32

I čivavy jsou sporťáci, i ten coursing běhají. Ale to musí člověk cíleně vybírat.

20.2.2021 09:05

I čivavy jsou sporťáci, i ten coursing běhají. Ale to musí člověk cíleně vybírat.

Tak to musí být docela prča to sledovat. Myslím, že to spoutě lidem vykouzlí úsměv na tváři.
O to víc je mi teda líto čivav, které tráví svůj život v kabelkách, v náručí majitelek, ale zato většinou s obojkem zdobeným Swarovski na krku.
Doma chodí na plínu a v životě nestály na trávě....i když doufám, že takových psů snad bude menšina.

20.2.2021 09:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo je fakt, že pár čivav z coursingu taky znám (mimo jiné znám i buldočka, co běhá), a jak jim to lítá . Běhají teda jen pro zábavu, ale je vidět, že i čivava je naprosto normální akční pes a není to "panenka", jak z ní někteří lidi dělají..

Stejně tak k nám na cvičák na závody jezdila holčina se dvěma jorkama, a to bylo teda boží. To opravdu vykouzlilo lidem úsměv na tváři... Jo když vidíte ty ovčáky a taková ta běžná plemena, se kterýma se cvičí, nebo z těch menších třeba knírače, tak je to hezký a říkáte si, jak jsou šikovní. Ale když nastoupila ta holčina s jorkama, tak to teda lidem spadla brada. Hlavně na nich bylo vidět, jak je to baví a jak na paničce visí.

Edit.: a fotka pro pobavení - když už nožičky nemohly, tak se vezla (samozřejmě vtip a bylo to jen pro fotku ).

20.2.2021 11:28

marcelaamax napsal(a):
Jo je fakt, že pár čivav z coursingu taky znám (mimo jiné znám i buldočka, co běhá), a jak jim to lítá . Běhají teda jen pro zábavu, ale je vidět, že i čivava je naprosto normální akční pes a není to "panenka", jak z ní někteří lidi dělají..

Stejně tak k nám na cvičák na závody jezdila holčina se dvěma jorkama, a to bylo teda boží. To opravdu vykouzlilo lidem úsměv na tváři... Jo když vidíte ty ovčáky a taková ta běžná plemena, se kterýma se cvičí, nebo z těch menších třeba knírače, tak je to hezký a říkáte si, jak jsou šikovní. Ale když nastoupila ta holčina s jorkama, tak to teda lidem spadla brada. Hlavně na nich bylo vidět, jak je to baví a jak na paničce visí.

Edit.: a fotka pro pobavení - když už nožičky nemohly, tak se vezla (samozřejmě vtip a bylo to jen pro fotku ).

Přesně! Viděla jsem před mnoha léty na Živitelce, tehdy bylo agility novinka. Mezi NO a knírači sklidil největší úspěch malý strakatý voříšek. Taková tryskomyš a celou dobu ještě stíhal nadšeně poštěkávat.

20.2.2021 12:12

Tak to musí být docela prča to sledovat. Myslím, že to spoutě lidem vykouzlí úsměv na tváři.
O to víc je mi teda líto čivav, které tráví svůj život v kabelkách, v náručí majitelek, ale zato většinou s obojkem zdobeným Swarovski na krku.
Doma chodí na plínu a v životě nestály na trávě....i když doufám, že takových psů snad bude menšina.

A jeden z aktuálně nejlépe hodnocených coursingových závodníků mezi nechrty je krysařík.

Anonymka90

11.12.2021 09:58
Anonymka90

XXX.XXX.39.19

Tak předpokládám, že jste to nahlásila klubu, když to víte, že paternita nesedí?

Jinak čivava ano, trpí na hodně problémů, tak si najdu CHS, která vyšetření dělá ne? Znám spoustu chovatelů, kteří dělají mnohá vyšetření, která nejsou vyžadována a kryjí pouze psy, kteří je také mají.

A konkrétně kolaps trachey - mě veterinář řekl (na váš popud jsem se šla zeptat), že vyšetření zúžené trubice lze provést pouze v celkové anestezii pomocí rtg a endoskopie - Cena 12,000 Kč za oba úkony. Chápu vyšetření na genetické choroby, pately, rtg na dysplazii u větších pleme, to jsou řádově pár tisíc za jeden úkon, ale toto vyšetření už je hodně raketa.

Navíc nejsou moc ochotni toto vyšetření dělat psovi, který je bez jakýchkoliv příznaků zúžené trachey (třeba moje čivava běhá agility a ani se nezadýchá, ale já mám co dělat abych tam nevypustila duši a té turbomyši stačila). Pokud by toto vyšetření teda bylo nutné, tak se logicky odrazí v ceně čivav - ale pak předpokládám, že někdo jako Vy, komu vadí rozdíl v ceně s PP a bez PP, by úměrně vyšší cenu štěněte díky takovému vyšetření nedal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík