vee

XXX.XXX.215.62
Mám známou, která vlastní 2 německé ovčáky (fenu bez pp a psa s pp - oba 3 roky) a nedávno jsem se dozvěděla, že spolu psi měli již 5x štěňata a naposledy mi bylo řečeno, že plánují další vrh. Rozhodně s tím chci něco dělat, bohužel ale nevím jak situaci řešit. Na koho se obrátit? Jak se množení psů řeší?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic s tím nenaděláte.

vee
napsal(a):
Mám známou, která vlastní 2 německé ovčáky (fenu bez pp a psa s pp - oba 3 roky) a nedávno jsem se dozvěděla, že spolu psi měli již 5x štěňata a naposledy mi bylo řečeno, že plánují další vrh. Rozhodně s tím chci něco dělat, bohužel ale nevím jak situaci řešit. Na koho se obrátit? Jak se množení psů řeší?
Tříletá fena už měla 5x štěňata?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To odpovídá každému hárání
Takže začala v roce a půl? Počítám správně?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, začala hned od prvního hárání, a jede v kuse, pokud má ve 3 letech 5 vrhů 🤮
Takže ještě horší. Já brala tu lepší variantu - že loni dovršila 3 roky.
napsal(a):
Takže ještě horší. Já brala tu lepší variantu - že loni dovršila 3 roky.
Blbý je, že u bezpapíráků nikdo nedokáže kolik měla fena vrhů, protože ačkoliv množení trestné není, tak tady už by to bylo v rozporu se Zákonem na ochranu zvířat proti týrání.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Blbý je, že u bezpapíráků nikdo nedokáže kolik měla fena vrhů, protože ačkoliv množení trestné není, tak tady už by to bylo v rozporu se Zákonem na ochranu zvířat proti týrání.
Je tam přímo napsané, že fena nesmí mít 2 vrhy ročně? Pokud ne, tak nevím proti čemu by to bylo. Proti přírodě to není - ta to tak zařídila.
P.S. nejsem množitel ani je nepodporuji - zajímá mě to jenom teoreticky.
Štefan1
napsal(a):
Je tam přímo napsané, že fena nesmí mít 2 vrhy ročně? Pokud ne, tak nevím proti čemu by to bylo. Proti přírodě to není - ta to tak zařídila.
P.S. nejsem množitel ani je nepodporuji - zajímá mě to jenom teoreticky.
Je tam doslovně napsáno, že fena smí mít maximálně 3 (slovy TŘI) vrhy za 2 roky.
No, vzhledem k tomu, že se tady nic moc nedělá ani ohledně dost zanedbaných psů, bych řekla, že to nevyřešíte nijak. Tady v ulici soused s RR, krátkosrstý pes, věčně přivázaný na řetězu protože si chlap pořád neudělal plot, neměl ani boudu a kde se schovat. Spal na trávě v dešti a zimě. Když jsme mu nabízeli pomoc, odmítal, že milodary nepotřebuje. Volaná několikrát policie i ochranáři, chlap dostal varování, ať to napraví. Neměl se k tomu.
Nakonec jsme se se sousedy složili a v noci mu na zahradu donesli zateplenou boudu s dřevitou vlnou, když do toho majitel neměl co kecat. Těžko říct jak se na to tvářil, nicméně bouda stojí dodnes a my mu tam akorát doplňujeme "podestýlku" a chodíme měnit vodu, neboť teď v zimě byl víceméně odkázaný na požírání sněhu, když se majitelům nechtělo ven.
Pokud se neřeší takový pes, pochybuju že někdo bude řešit takové to domácí množení, kdy má člověk jen jeden páreček, nejde o vyloženě typickou množírnu s desítkami psů. Můžete mu zkusit promluvit do duše a vysvětlit mu, že to fenu vyčerpává a podepisuje se jí na zdraví, ale víc neuděláte.
vee

XXX.XXX.215.62
Jsem z toho zoufalá. Fena má chudák před sebou nejspíš další štěňata. Ještě ke všemu pejsek je papírák a fena papíry nemá... Tvrdili mi, že prý byla osmá z vrhu, tak papíry nedostala. Pokud se ale nemýlím, tak papíry dostanou všechna štěňata z vrhu, takže toto je jenom kec množitele. Dneska mi bylo samotnou majitelkou řečeno, že plánují pořizovat další fenu.

vee
napsal(a):
Jsem z toho zoufalá. Fena má chudák před sebou nejspíš další štěňata. Ještě ke všemu pejsek je papírák a fena papíry nemá... Tvrdili mi, že prý byla osmá z vrhu, tak papíry nedostala. Pokud se ale nemýlím, tak papíry dostanou všechna štěňata z vrhu, takže toto je jenom kec množitele. Dneska mi bylo samotnou majitelkou řečeno, že plánují pořizovat další fenu.
Můžete teoreticky nahlásit na finančák jako nezdaněný příjem, ale blbě se to prokazuje. Od KVS (týrání zvířat) bych si moc neslibovala.

vee
napsal(a):
...z toho neni cesty ven, dokud bude poptavka bude i nabidka...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Je tam doslovně napsáno, že fena smí mít maximálně 3 (slovy TŘI) vrhy za 2 roky.
Já se o tohle nijak moc nezajímala, protože jsem fenam dávala mezi vrhama rok, dva pauzu. Ale v tomhle, co píšete tak jeden rok může mít jeden vrh a druhý rok dva vrhy. A pak tam je nařízena pauza po těch dvou letech?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Opravdu je to přímo v zákoně na ochranu zvířat? Já mám totiž pocit, že to je pouze v chovatelském řádu, ale v zákoně ne. Stejně tak jako odběr štěňat po 49. dnu. To jsme taky kdysi hledali a v zákoně to nebylo, jenom ve stanovách FCI.

whasabi
napsal(a):
Opravdu je to přímo v zákoně na ochranu zvířat? Já mám totiž pocit, že to je pouze v chovatelském řádu, ale v zákoně ne. Stejně tak jako odběr štěňat po 49. dnu. To jsme taky kdysi hledali a v zákoně to nebylo, jenom ve stanovách FCI.
Zákon 246/1992 Sb. c) minimální věk pro odběr štěňat od feny je 50 dnů.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246
whasabi
napsal(a):
Ano, bylo to tam - kvůli tomu musel klub ovčáků změnit chovatelský řád, protože u jejich "výběrového" chovu byl neomezený počet vrhů.
A čas hledat to fakt nemám.
napsal(a):
Zákon 246/1992 Sb. c) minimální věk pro odběr štěňat od feny je 50 dnů.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246
Aha, opravdu to tam je, tak to se omlouvám, buď jsme hledali špatně, nebo je to novinka.
Dokonce i ty tři vrhy za dva roky tam jsou. Tak to je dobře.
Teď jenom, aby se to vymáhalo, protože co se teď děje okolo psů je mazec.

whasabi
napsal(a):
Aha, opravdu to tam je, tak to se omlouvám, buď jsme hledali špatně, nebo je to novinka.
ten zakon plati od 1.2.2021

whasabi
napsal(a):
Taky by mě zajímalo, kdo to bude vymáhat. SVS asi ne.
whasabi
napsal(a):
U bezpapíráků je to nevymahatelné - nemáte sanci prokázat, kolik měla fena vrhů, a kdy.
Ona není totiž žádná skutečná vule to řešit, a všechny ty novely jsou jen na oko, a misto toho, aby zredukovaly množení, ještě víc šikanují chovatele s PP.
Viz poslední novela, a její evidenční listy, a ty 🔶oviny okolo - proč, když mám kompletní prokazatelnou a z několika institucí ověřenou evidenci všeho, od chvíle, kdy jsem se rozhodla krýt, přes narození, očkování, čipování, kontrolu vrhu, až po kupní smlouvy na každé štěně..., musím nově vyplňovat ještě kýbl dalších, naprosto zbytečných formulářů...?! PROČ?
Přitom množitel bezpapíráků je opět nepostižitelný, ale chovatele s PP mají naservírovaného na zlatém podnosu🤮
Ať už jdou fakt do (_!_)
Fiona.Praha
napsal(a):
Jako že někomu doměří daň z příjmů podle podaných inzerátů?
Můžete mi, klidně do zprávy, napsat, který "odvážný" FÚ to zkusil a ustál?
Mohl by to být návod, jak množitele aspoň zdanit.
Doměření daně ne, ale kontrola z finančáku a tak nějak buzerace proběhlo někde před pár lety, už nevím kde, inzeráty jim stačily jako podnět.
Asi nic nového, není to tak dávno, co u želv stačil inzerát na pokutičky za neregistrovaný zvíře.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U bezpapíráků je to nevymahatelné - nemáte sanci prokázat, kolik měla fena vrhů, a kdy.
Ona není totiž žádná skutečná vule to řešit, a všechny ty novely jsou jen na oko, a misto toho, aby zredukovaly množení, ještě víc šikanují chovatele s PP.
Viz poslední novela, a její evidenční listy, a ty 🔶oviny okolo - proč, když mám kompletní prokazatelnou a z několika institucí ověřenou evidenci všeho, od chvíle, kdy jsem se rozhodla krýt, přes narození, očkování, čipování, kontrolu vrhu, až po kupní smlouvy na každé štěně..., musím nově vyplňovat ještě kýbl dalších, naprosto zbytečných formulářů...?! PROČ?
Přitom množitel bezpapíráků je opět nepostižitelný, ale chovatele s PP mají naservírovaného na zlatém podnosu🤮
Ať už jdou fakt do (_!_)
Třeba se to zlepší až bude jednotný registr čipů a lidi pochopí, že nákupem už čipovaného štěněte ušetří.

assil
napsal(a):
Třeba se to zlepší až bude jednotný registr čipů a lidi pochopí, že nákupem už čipovaného štěněte ušetří.
Jedna z cest je, postihovat nového majitele, velmi citelně. Jdu přihlásit psa na OÚ, úřednice zkontroluje čip - jo pes ho nemá = pokuta citelná (5000,--, 10000,-- ?), rozhodně v řádu tisíců a ne stovek. Pak by si každý rozmyslel koupit nečipované štěně. A evidence by byla natotata. Když není nikdo schopný dohlídat množitele, dohlídáme majitele.
Předložit kupní smlouvu při registraci psa na úřadě, to už by byla jen taková třešinka.
Jenže kde není vůle, není ani cesta.
Covatelům s PP by to potíž nečinilo.
assil
napsal(a):
Nezlepší - se podívejte do inzerce.
Povinnost čipovat před odběrem už je rok, a absolutně drtivá většina inzerátů na bezpapíráky nabízí nečipovaná štěňata.
Není vůle, není kontrola, ani vymahatelnost - už jsem ztratila i poslední ideály o šanci na zlepšení.

orionka: to by max vedlo k tomu, že lidi nebudou psy na obce nahlašovat (což o to, všímavý soused je napráší). Taky by šlo udělat to samé u veterinářů - nesmíš ošetřit nečipovaného/neregistrovaného psa, ale tam je těch ale hodně... Budu se dívat jako vet na umírajícího psa a neposkytnu mu pomoc? Anebo majitel toho psa nechá bez pomoci sám.
Lidi vždycky vynaleznou jak něco och*at, cokoliv...

to by max vedlo k tomu, že lidi nebudou psy na obce nahlašovat (což o to, všímavý soused je napráší).
Nevím, možná by si v dnešní době někdo dovolil mít nepřihlášeného psa, ale určitě by se to nedělo masově. Je to ohlídáno z několika stran - samosprávy byt. družstev i sdružení vlastníků - až po ty všímavé sousedy.
napsal(a):
Jedna z cest je, postihovat nového majitele, velmi citelně. Jdu přihlásit psa na OÚ, úřednice zkontroluje čip - jo pes ho nemá = pokuta citelná (5000,--, 10000,-- ?), rozhodně v řádu tisíců a ne stovek. Pak by si každý rozmyslel koupit nečipované štěně. A evidence by byla natotata. Když není nikdo schopný dohlídat množitele, dohlídáme majitele.
Předložit kupní smlouvu při registraci psa na úřadě, to už by byla jen taková třešinka.
Prosím vás - ten čip se dá na internetu VOLNĚ koupit za 120 Kč, to jednak, a druhak pokud koupí nečipované štěně za půlku od množitele, tak ta pětistovka za čip u veta je furt dost legrační částka na to, aby ho to motivovalo k jinému chování.
Ono by stačilo postavit mimo zákon kromě neevidovaných chovů, i nakup takového zvířete, ale na to není vůle. Ono je jednodušší o tom mluvit, ale hojit se na registrovaných chovatelích, protože ti nic zanedbat nebo zatajit nemůžou.
napsal(a):
Ano, tohle by to podle mě chtělo, alespoň v nějaké formě ukázat lidem, že kupovat štěňata v množkách není úplně správné.
Třeba na ostravsku množí nepřizpůsobiví "pitbuly". Štěňata prodávají po pěti tisícich, neočkované, nečipované, většinou v cca čtyřech týdnech. Lidi kupují a pak se hrdě bijí v prsa, jak zachránili štěňátko. S těmi prodávajícími neudělá nikdo nic, bohužel. Ale ti, co kupují, těm by to chtělo nějak naznačit, oficiální cestou naznačit, že nečiní dobře a že za nákup takového štěněte by se měli spíše stydět, než se tím chlubit.

Huskyjanina
napsal(a):
Hmmmm, tak asi mám delší vedení. A co z toho teda jasně vyplývá? To, že můžu mít za dva roky tři vrhy, chápu taky. A co ty následující dva roky?
Taky.
Huskyjanina
napsal(a):
Hmmmm, tak asi mám delší vedení. A co z toho teda jasně vyplývá? To, že můžu mít za dva roky tři vrhy, chápu taky. A co ty následující dva roky?
Vyplývá z toho, že buď budete mít 2 vrhy, pak pauza a jeden vrh, anebo 3 vrhy a pauza - jednoduše tak, aby když si vezmete libovolných 24 měsíců v "kariéře" feny, tak nesmí mit 4 vrhy po sobě.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nezlepší - se podívejte do inzerce.
Povinnost čipovat před odběrem už je rok, a absolutně drtivá většina inzerátů na bezpapíráky nabízí nečipovaná štěňata.
Není vůle, není kontrola, ani vymahatelnost - už jsem ztratila i poslední ideály o šanci na zlepšení.
No už dlouho říkám, že možná částečně by to vyřešil americký systém licencí, rozhodně by to bylo lepší než evidenční listy, ale k tomu není u psů vůle.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vyplývá z toho, že buď budete mít 2 vrhy, pak pauza a jeden vrh, anebo 3 vrhy a pauza - jednoduše tak, aby když si vezmete libovolných 24 měsíců v "kariéře" feny, tak nesmí mit 4 vrhy po sobě.
Tak to bych z toho, jak to je uvedený v zákoně, fakt nepochopila. A nebylo dřív, že fena může mít za rok jen jeden vrh?
Huskyjanina
napsal(a):
Tak to bych z toho, jak to je uvedený v zákoně, fakt nepochopila. A nebylo dřív, že fena může mít za rok jen jeden vrh?
Taky mě ten Inspektorův výklad docela překvapil. :-) Osobně si tak úplně nemyslím, že to je takto obecně chápáno. Ale uznávám, že logiku to má!
To zpřísnění na jeden vrh ročně mají některé kluby. Podle mého názoru ale v zákoně nikdy nebylo.
Dasvo
napsal(a):
Taky mě ten Inspektorův výklad docela překvapil. :-) Osobně si tak úplně nemyslím, že to je takto obecně chápáno. Ale uznávám, že logiku to má!
To zpřísnění na jeden vrh ročně mají některé kluby. Podle mého názoru ale v zákoně nikdy nebylo.
Je tam psáno za 24 měsíců, ne za 2 kalendářní roky (jak se zjednodušeně říká), proto ať tech 24 měsíců uchopíte kdekoli, nesmí vám vyjít 4 vrhy v kuse.
Toto je nahodou formulovanáno na naše zákonodárce až překvapivě dobře👍
... akorát to opět naráží na nemožnost prokázat počet vrhů u bezpapíráků 🙄
Huskyjanina
napsal(a):
No představme si, že fena rodí pravidelně štěňata 1.1. a 1.7. Takže dle vyhlášky může mít štěňata následovně (pořád je to prasárna, ale dostojí podmínky vyhlášky)
1.1.2021 - ano
1.7.2021 - ano
1.1.2022 - ano
1.7.2022 - ne
1.1.2023 - ano
1.7.2023 - ano
1.1.2024 - ano
1.7.2024 - ne
atd.

A nebylo dřív, že fena může mít za rok jen jeden vrh?
ne v zakone.
to meli/maji nektere chovatelske kluby.
assil
napsal(a):
Doměření daně ne, ale kontrola z finančáku a tak nějak buzerace proběhlo někde před pár lety, už nevím kde, inzeráty jim stačily jako podnět.
Asi nic nového, není to tak dávno, co u želv stačil inzerát na pokutičky za neregistrovaný zvíře.
Bohužel kontrola z finančáku nepřijde. Není důvod. Na zájmový chov není třeba mít ŽL, patří to mezi ostatní příjmy. Během roku se příjmy nekontrolují. Kontrolují se zpětně.
Zatím jsem neslyšela, že by se o doměření nějaký finančák jen pokusil. Škoda.

Fiona.Praha
napsal(a):
Bohužel kontrola z finančáku nepřijde. Není důvod. Na zájmový chov není třeba mít ŽL, patří to mezi ostatní příjmy. Během roku se příjmy nekontrolují. Kontrolují se zpětně.
Zatím jsem neslyšela, že by se o doměření nějaký finančák jen pokusil. Škoda.
Kdesi jsem se dočetla, že osvobozené jsou příjmy z chovu zvířat, pokud nepřesáhnou 30 tisíc za zdaňovací období. Dále pak, že ta výdělečná činnost musí být soustavná. U bezpapírovýho chovu tohle prokazovat jde těžko, ale přesto, myslíte si, že by po tomhle FÚ nemohl jít?
Kdysi na nechvalně známém mimibazaru se ty ženské taky udávaly a opravdu chodila kontrola z FÚ a musely dokazovat ty příjmy z prodeje například výpisem z účtu. Přitom to byly hadříky za pár korun, nejspíš jim nebylo doměřeno vůbec nic....
napsal(a):
Kdesi jsem se dočetla, že osvobozené jsou příjmy z chovu zvířat, pokud nepřesáhnou 30 tisíc za zdaňovací období. Dále pak, že ta výdělečná činnost musí být soustavná. U bezpapírovýho chovu tohle prokazovat jde těžko, ale přesto, myslíte si, že by po tomhle FÚ nemohl jít?
Kdysi na nechvalně známém mimibazaru se ty ženské taky udávaly a opravdu chodila kontrola z FÚ a musely dokazovat ty příjmy z prodeje například výpisem z účtu. Přitom to byly hadříky za pár korun, nejspíš jim nebylo doměřeno vůbec nic....
Ano, pokud je činnost soustavná, je nutný ŽL. A to doložit inzerátama jde. Jde pak spíš o ochotu těch konkrétních finančáků, někde to samozřejmě odbydou s tím, že inzerát může podat kdokoliv atd., ale někde tu kontrolu udělají.
marushka
napsal(a):
No představme si, že fena rodí pravidelně štěňata 1.1. a 1.7. Takže dle vyhlášky může mít štěňata následovně (pořád je to prasárna, ale dostojí podmínky vyhlášky)
1.1.2021 - ano
1.7.2021 - ano
1.1.2022 - ano
1.7.2022 - ne
1.1.2023 - ano
1.7.2023 - ano
1.1.2024 - ano
1.7.2024 - ne
atd.
No takhle to právě chápu taky. A nepřijde mi to moc velkej rozdíl od množek bez PP. To jak psala pišišvor jsem taky blbě pochopila, protože tu její pauzu jsem si vyložila jako jeden rok a furt mi tam nesedělo těch 24 měsíců Každopádně pokud teda vezmu ten váš vzorec tak když fenu nakryju ve dvou letech a končim v den, když jí bude osm, tak za život feny napráskám 10 vrhů jen to vrzne. A tak to je pěkně legální množírna....
1.1.2021 - ano
1.7.2021 - ano
1.1.2022 - ano
1.7.2022 - ne
1.1.2023 - ano
1.7.2023 - ano
1.1.2024 - ano
1.7.2024 - ne
1.1.2025 - ano
1.7.2025 - ano
1.1.2026 - ano
1.7.2026 - ne
1.1.2027 - ano

"tak když fenu nakryju ve dvou letech a končim v den, když jí bude osm, tak za život feny napráskám 10 vrhů jen to vrzne"
a ted zase ja nechapu, co tu vlastne pocitate?
bPP mnozka nikdy neprizna, ze "chova za ucelem zisku", kolik ma fen, neprizna kolik ma vrhu a uz vubec neni pod nejakym "provadecim predpisem" - ze by zacli kryt az ve dvou letech a koncili uderem osmych narozenin - a nikdy to ani nezjistite. Dal se nikde nic nebude evidovat....
a jestli pisete o PP chovu? tak tam tohle plati cele veky - plus nektere kluby maji vetsi omezeni - napr. prave na jeden vrh rocne.
jenze u toho PP chovu ta evidence je uz ted. a byla i pred timhle divnym zakonem.
Mám pětiletou fenku plemene hovawart. Než jsme splnili všechny podmínky uchovnění, našli vhodného plemeníka, zajistili všechny podmínky pro odchov, jednoduše než se vše zadařilo, připustili jsme ji v září 2020. Pět let jí bylo v lednu 2021. Plánuji ještě jeden vrh, pokud bude vše optimální, na jaře 2022. To bude mít už šest let pryč. Víc zcela jistě ne. Je to pro ni i pro nás velmi náročný půlrok života. Je to naše partačka, součást rodiny, smečky. Dva vrhy za život jsou tak akorát.
Když vidím v porovnání, co se děje v množírnách, je mi opravdu zle.

I když některé kluby mají omezení na jeden vrh ročně, tak to někteří jedinci nedodržují. Registrují v zahraničí...

Nic nevyřešíte... , protože v klubu dodrží jeden vrh za kalendářní rok. Další vrh v zahraničí na kamaráda a tím neporuší tři vrhy za 24 měsíců... Je to o slovíčkaření... Nebo vím o jednom případu (jiný chovatel), že štěňata neregistroval a prodal je bez PP. V podstatě mě to může být jedno. S chovem jsem skončil když jsem zjistil jak to v klubu funguje - nic pro mě...
napsal(a):
Nic nevyřešíte... , protože v klubu dodrží jeden vrh za kalendářní rok. Další vrh v zahraničí na kamaráda a tím neporuší tři vrhy za 24 měsíců... Je to o slovíčkaření... Nebo vím o jednom případu (jiný chovatel), že štěňata neregistroval a prodal je bez PP. V podstatě mě to může být jedno. S chovem jsem skončil když jsem zjistil jak to v klubu funguje - nic pro mě...
Ale uděláte - v chovatelském řádu klubu je jasně napsané, kolik smí fena mít vrhů, takže stačí dokázat, že není dodržený počet vrhů té feny (což při zahraniční registraci lze).

Taky mám importní PP pro fenu odchovanou v jižních Čechách. Asi je to dokazatelné, ale asi se tím nikdo nezabývá. To ale neznamená, že se to neděje.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dokud budou lidi od takových podvodníků ty psy kupovat, tak se tohle bude dít... 🤔
Já můžu jen dodat, že jsem ji nekupovala od chovatele, ale že se ke mně dostala oklikou jako nechtěňátko.
Taky vím o případu, kdy u nás neuchovnitelná fena měla štěňata papírově vedená na chovatele v zahraničí. Dokonce se to tehdy řešilo i na klubové úrovni, ale funkcionáři se postavili na stranu majitelky feny, protože se „nepodařilo prokázat, že by se provinila“. Ruka ruku umyla.
Na druhou stranu je jednoznačně pravda, že v PP chovu se toto dá poměrně snadno zjistit a člověk pak ví, co je kdo zač.
Dasvo
napsal(a):
Taky vím o případu, kdy u nás neuchovnitelná fena měla štěňata papírově vedená na chovatele v zahraničí. Dokonce se to tehdy řešilo i na klubové úrovni, ale funkcionáři se postavili na stranu majitelky feny, protože se „nepodařilo prokázat, že by se provinila“. Ruka ruku umyla.
Na druhou stranu je jednoznačně pravda, že v PP chovu se toto dá poměrně snadno zjistit a člověk pak ví, co je kdo zač.
I u nás jsou takoví dárečci, ale kupodivu je v obou případech "pánbůh" potrestal, a jedno plemeno jim s odstupem času vychcípalo na srdce, a u druhého vylítly v celém vrhu dysplazie👍.
Ale je pravda, ze tatínek chovatelky byl "velké zvíře", takže tam by se na klubové úrovni taky nic nevyřesilo, i když se to všeobecně vědělo.

napsal(a):
to by max vedlo k tomu, že lidi nebudou psy na obce nahlašovat (což o to, všímavý soused je napráší).
Nevím, možná by si v dnešní době někdo dovolil mít nepřihlášeného psa, ale určitě by se to nedělo masově. Je to ohlídáno z několika stran - samosprávy byt. družstev i sdružení vlastníků - až po ty všímavé sousedy.
Jak přihlášení psa ohlídá bytové družstvo nebo SVJ? Těm je to úplně fuk, jestli máte přihlášeného psa! Proč by se tím měly tyto subjekty zabývat? Stejně tak, jako se nestarají o to, jestli máte zaplaceno za svoz odpadu.

napsal(a):
Jak přihlášení psa ohlídá bytové družstvo nebo SVJ? Těm je to úplně fuk, jestli máte přihlášeného psa! Proč by se tím měly tyto subjekty zabývat? Stejně tak, jako se nestarají o to, jestli máte zaplaceno za svoz odpadu.
Já se taky obávám, že to úplně fungovat nebude. Máme v bytovce 2 psy a opravdu nikdo neřeší, jestli jsou přihlášení. Teoreticky by se možná něco rozvířilo, kdyby psi někoho obtěžovali. Což není náš případ.
Nevím jak v bytě, ale na vesnicích v rodinných barácích to nijak hlídané určitě není. A z předešlého bydliště vím o lidech, kteří ten poplatek prostě neplatí, a to jsou to pitomé dvě stovky...
Tady u nás platíme 100 Kč za psa, když jsme se nastěhovali, tak jsme to platili s odpadem, samy jsem se o to přihlásili, nikdo se nestaral jestli máme nebo nemáme psy. To spíš pak jedině všímaví sousedé nebo ostatní obyvatelé, ale zase nevím, jak oni by zjistili, jestli psy přihlášené mám nebo nemám? Dostali jsme známky, s tím, že psi je nosit nemusí. Tady vás na ulici nebo v přírodě fakt nikdo nebude kontrolovat, jestli pes má nebo nemá známku a jestli je přihlášený... Ve městě je to asi jiné, tam asi MP kontrolovat může?
Jinak si myslím, že pro nového majitele nebude zase takový problém si štěně nechat načipovat u svého veterináře až po odběru, otázka nějakých 500 kč... A navíc vím o lidech (několika) na vesnicích, kteří doteď psa čipovaného nemají, a ani to nemají v plánu (a nemyslím tím jen staré psy), jestli je mají přihlášené na OÚ taky nevím.

napsal(a):
Protože se psi v sídlištích ( sídlišti- u nás) neustále řeší. Na schůzi družstevníků jsme měli odsouhlasit několika milionový úvěr, a co myslte, že se řešilo? Který pes bobkuje kolik m od vchodu, který očůrává růžičky a která háravá fena nechala u výtahu krvavou louži rozměrů 0,5x0,3m. Ale už tam pár let nejsem, možná je to jiné. Stejně si neumím představit, že by tam měl někdo nepřihlášeného psa.

napsal(a):
Protože se psi v sídlištích ( sídlišti- u nás) neustále řeší. Na schůzi družstevníků jsme měli odsouhlasit několika milionový úvěr, a co myslte, že se řešilo? Který pes bobkuje kolik m od vchodu, který očůrává růžičky a která háravá fena nechala u výtahu krvavou louži rozměrů 0,5x0,3m. Ale už tam pár let nejsem, možná je to jiné. Stejně si neumím představit, že by tam měl někdo nepřihlášeného psa.
No ale neřeší se, jestli má kdo psa přihlášeného. Dělala jsem 10 let předsedkyni SVJ, a opravdu bych se nechtěla zabývat ještě takovými starostmi. Na to je státní správa.

Marcele : To, že vy nevíte, neznamená, že sousedi také nevědí. Sem tam v autobuse, nebo na poště ( nádraží, obchodě ) dostávám od "cizích" lidí otázky -nestačím se divit.
Já mám pocit, že jsem ty lidi v životě neviděla a otázka "a kde máte dnes pejska?" - téměř pokaždé, když někam jedu. "A sestra už vám odjela?" - další možnost. "A ještě chodíte do práce?" "A máte otevřeno?".
Možná byste se divila, co o vás sousedi všechno vědí.:-))
napsal(a):
Marcele : To, že vy nevíte, neznamená, že sousedi také nevědí. Sem tam v autobuse, nebo na poště ( nádraží, obchodě ) dostávám od "cizích" lidí otázky -nestačím se divit.
Já mám pocit, že jsem ty lidi v životě neviděla a otázka "a kde máte dnes pejska?" - téměř pokaždé, když někam jedu. "A sestra už vám odjela?" - další možnost. "A ještě chodíte do práce?" "A máte otevřeno?".
Možná byste se divila, co o vás sousedi všechno vědí.:-))
Tak vyloženě se sousedy máme vztahy celkem dobré, a ti samozřejmě vědí... Věřím, že i ostatní lidi z vesnice ví víc, než si myslím. Ale pořád nevím, jak by věděli, jestli mám psa přihlášeného nebo ne? To snad není nikde uvedeno veřejně? To by se museli asi na každého, kdo se nově přistěhuje, nebo si nově pořídí psa, ptát na úřadě, který tady ani nemáme, je ve vedlejší vesnici. To bych musela někomu fakt hodně ležet v žaludku, aby to řešil... Ale tak lidi jsou různí..
Edit.: ale tady psi nikomu nějak nevadí, tady má psa u baráku skoro každej. Chápu, že něco jiného je to ve městě, kde psi očůrávají baráky, lidi po nich neuklízí atd... Tam pak asi třeba někdo má potřebu řešit, jestli je pes přihlašenej. A taky to tam bude větší částka, u nás je to zanedbatelné.
Joo ale jinak máte pravdu, ještě než jsme se sem nastěhovali, ještě než mě tady kdokoli viděl se psem, tak se po vsi povídalo, že se sem bude stěhovat ženská s bojovýma psema . To vím od sousedky, co mi to řekla později, když jsme se sblížily.... Psa jsem v tu dobu teda měla jen jednoho a fakt nevím, jak to ti lidi věděli .