Retrivr s PP

Prodám Labradorského retrívra - Nabízím nádherná štěňátka labradora - labra...
22000 KčPtackova2016
XXX.XXX.155.34
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala vás, zkušených chovatelů, na názor.
Už podruhé jsme nechali nakrýt naší fenku čokoládovými psem, poprvé měla pouze tři štěňata, dvě hnědé a jedno smetanové, nyní má 9 štěňat, z toho 5 hnědých a 4 smetanové. Naše fenka má hnědou matku a černého otce, oba psi, kteří kryli měli hnědé rodiče.
Jak je možné, že máme ve vrhu vždy světla štěňata?
Samozřejmě mám psa bez PP, to je z dotazu jisté, zajímalo by mě, zda pes s PP, který má přesně danou tu krycí lištu, může mít také štěňata více barev?
Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
https://www.genomia.cz/cz/labrador/
Zbytek raději bez komentáře.
ainu
napsal(a):
tohle neplatí na křížence. to nebudou labradoři, jen je množitelka za plemeno vydává.
To máte zřejmě pravdu, ale tvrdit to si netroufám. Nicméně na konci je dotaz na výskyty v PP chovu - tuto část dotazu můj odkaz pokrývá.
Fiona.Praha
napsal(a):
Ono se v PP chovu může krýt různými barvami?
Já myslela, že musí být stejně barevní rodiče. Právě proto, aby se upevňovala barva a nebyly vrhy s různě barevnými štěňaty.
To já nevím, ale na tom, jak funguje genetika, to nic nemění.
Oba rodiče ve vašem případě musí nést vlohy pro žlutou barvu. Na to jsou genetické testy, které zodpovědní chovatelé dělají, aby eliminovali riziko, že se narodí žluti bez pigmentu,což po hnedych rodičích bývá. Jinak ve zkratce, žlutý rodič s žlutým dá jen žlutá štěňata, ostatní barevná spojení můžou dát jakoukoli barvu podle toho, jakou barevnou mutaci rodiče nesou. Proto se to testuje
Fiona.Praha
napsal(a):
Ono se v PP chovu může krýt různými barvami?
Já myslela, že musí být stejně barevní rodiče. Právě proto, aby se upevňovala barva a nebyly vrhy s různě barevnými štěňaty.
Ne, může se krýt různé barvy na sebe, jen se nedoporučuje hnědá na žlutou kvůli riziku ztráty pigmentu
Ptackova2016
XXX.XXX.27.239
Děkuji za odpověď janaa, zajímalo mě to z genetického hlediska, samozřejmě, že tyto články, jak posílá Odetta odkaz jsem už přičetla, spíš jsem myslela, že mi odpoví chovatelé labradorů s PP, jestli mají vždy jednobarevný vrh, možná jsem otázku špatně napsala, nevadí, víckrát sem už dotaz nenapíšu, je mi nepříjemné, jak se neustále navážíte do majitelů psů, kteří mají štěňata bez PP, administrátoři stránek by měli uvést, že zde mohou diskutovat pouze chovatelé, jejichž psi mají PP, ostatní mají vstup pouze na vlastní nebezpečí.
Děkuji, raději budu čas věnovat svým křížencům, které za labradory pouze vydávám.
Ptackova2016
napsal(a):
Děkuji za odpověď janaa, zajímalo mě to z genetického hlediska, samozřejmě, že tyto články, jak posílá Odetta odkaz jsem už přičetla, spíš jsem myslela, že mi odpoví chovatelé labradorů s PP, jestli mají vždy jednobarevný vrh, možná jsem otázku špatně napsala, nevadí, víckrát sem už dotaz nenapíšu, je mi nepříjemné, jak se neustále navážíte do majitelů psů, kteří mají štěňata bez PP, administrátoři stránek by měli uvést, že zde mohou diskutovat pouze chovatelé, jejichž psi mají PP, ostatní mají vstup pouze na vlastní nebezpečí.
Děkuji, raději budu čas věnovat svým křížencům, které za labradory pouze vydávám.
Vždyť Vám odpověděla - dávají se i různé barvy na sebe, takže logicky mohou mit smíšené vrhy, ale nedává se na sebe hnědá x žlutá, kvůli ztrátě pigmentu.
Ptackova2016
napsal(a):
Mě by však zcela upřímně zajímalo, jaké mate důvody pro bezPP chov? Jak jste asi poznala, tady nejsou lidi, co množí bezPP pejsky, takže se tu nemáme koho zeptat. Říkala jsem si, že využiju, že jste sem přišla, a zeptám se vás :)
napsal(a):
Mě by však zcela upřímně zajímalo, jaké mate důvody pro bezPP chov? Jak jste asi poznala, tady nejsou lidi, co množí bezPP pejsky, takže se tu nemáme koho zeptat. Říkala jsem si, že využiju, že jste sem přišla, a zeptám se vás :)
Rýpnu do osího hnízda a dotaz otočím: Jaké máte důvody ke množení psů s PP?
Podotýkám, že psi jsem nikdy nerozmnožoval ani rozmonožovat nechystám.
Vyzkoušel jsem chov různých druhů zvířat (králíky, slepice, kachny, krůty, akvarijní rybičky, holubi), ale nikdy jsem nebyl organizován. U mne to je životní filozofie - nechci se nechat organizovat, protože si chci dělat věci po svém, nepotřebuji nikoho, kdo mi bude určovat směr a způsob. Jediná zájmová organizace, které jsem byl členem, byl rybářský svaz, protože jinak rybařit nešlo. Účastnil jsem se dvou schůzí, které mě přesvědčily, že další opravdu oželím ...
Je zajímavé, že chov jiných druhů zvířat bez PP celkem nevadí, ale u psů je to zásadní problém.
Paní tazatelku jste šmahem přiřadili ke množitelům, kteří si chovem psů bez PP přivydělávají. Možná to tak je, možná, že ne. Je situace u množitelů psů s PP diametrálně odlišná? Opravdu tam není finanční motivace? Předjímám argumentaci ohledem zdravotního stavu - zdravotních zkoušek. To jistě je částečně pravda, ale v situaci, kdy byla do extrému vyšlechtěná plemena, kdy určité patologické stavy byly povýšené na plemenný znak a svým nositelům způsobují trvalé utrpení (mops atp.) a to vše pod dohledem kynologických klubů mi ta argumentace přijde trochu lichá.
Tak zkuste úpřimně odpovědět:
-co je motivací k množení psů s PP?
-proč vadí, když někdo udělá pár vrhů u psů bez PP-je to tak velký rozdíl oproti situaci, když si někdo udělá pár vrhu na jedné feně s PP?
Štefan1
napsal(a):
Vyzkoušel jsem chov různých druhů zvířat (králíky, slepice, kachny, krůty, akvarijní rybičky, holubi), ale nikdy jsem nebyl organizován. U mne to je životní filozofie - nechci se nechat organizovat, protože si chci dělat věci po svém, nepotřebuji nikoho, kdo mi bude určovat směr a způsob. Jediná zájmová organizace, které jsem byl členem, byl rybářský svaz, protože jinak rybařit nešlo. Účastnil jsem se dvou schůzí, které mě přesvědčily, že další opravdu oželím ...
Je zajímavé, že chov jiných druhů zvířat bez PP celkem nevadí, ale u psů je to zásadní problém.
Paní tazatelku jste šmahem přiřadili ke množitelům, kteří si chovem psů bez PP přivydělávají. Možná to tak je, možná, že ne. Je situace u množitelů psů s PP diametrálně odlišná? Opravdu tam není finanční motivace? Předjímám argumentaci ohledem zdravotního stavu - zdravotních zkoušek. To jistě je částečně pravda, ale v situaci, kdy byla do extrému vyšlechtěná plemena, kdy určité patologické stavy byly povýšené na plemenný znak a svým nositelům způsobují trvalé utrpení (mops atp.) a to vše pod dohledem kynologických klubů mi ta argumentace přijde trochu lichá.
-proč vadí, když někdo udělá pár vrhů u psů bez PP-je to tak velký rozdíl oproti situaci, když si někdo udělá pár vrhu na jedné feně s PP?
Já jen k tomuto:
proč vadí, když někdo udělá pár vrhů u psů bez PP-je to tak velký rozdíl oproti situaci, když si někdo udělá pár vrhu na jedné feně s PP?
Pokud si někdo udělá pár vrhů na PP feně, tak ví přesně, kdo jsou rodiče, kdo jsou sourozenci. A udělá alespoň nějaké základní zdravotní vyšetření. Rodiče takových štěňat jsou uchovněni a odpovídají standardu, jak vzhledem, tak povahou. Ale mluvím o zodpovědných chovatelích, kteří prostě nenakryjou fenu, která má třeba nestandardní povahu (a samozřejmě se najdou i takoví, kteří to i v PP chovu udělají, ale to už jsme zase někde jinde)... Dále pak k feně člověk vybírá vhodného krycího psa, nepříbuzného...
No a když odchovám vrh na bez PP feně, tak nemůžu nikdy vědět, jestli třeba pes kterým kryju nemá stejné rodiče (prarodiče) jako fena, jestli není příbuzný... Pak samozřejmě nemusí odpovídat povaha a vzhled.... No a další věc je zdraví - neznám nikoho, kdo by choval na bez PP feně, která by měla nějaké zdravotní vyšetření - nepočítám to, že člověk tvrdí, že je mladá fena zdravá, protože nemá žádný problém, ono se to může projevit až dýl. No a i když se může zdát, že se vlastně nic nestalo, protože z vašeho pohledu to byl třeba jen jeden vrh, tak ale musíte taky počítat s tím, že třeba 8 štěňat z toho jednoho vrhu bude taky nakryto, opět hrozí, že bude nakryto příbuzným psem... No a štěňata těch štěňat budou mít zase další štěňata.... A takhe začíná jeden nevinnej vrh štěňat.. A pak se přidá to, že se množí psi, kteří mají třeba dysplazii, nebo prostě dědičné onemocnění, o kterém ale majitel neví.. A šíří se to dál a dál... No a jelikož se nijak netestují ani povahy, a třeba prarodiče krycího psa v sobě mohou mít úplně jiné plemno, tak se pak už mění i ta povaha...vzhled... a u plemene, které má být třeba přátelské se začnou vyskytovat psi, kteří jsou problémoví, ostří... No a tak se začínají plnit útulku..
Kočky se taky chovají bez PP. A jiná zvířata bez PP jsou jen občas tak dobrý kšeft jako psy. Nebo myslíte že se někomu vyplatí množit koně?
1. Pes s PP má PRŮKAZ PŮVODU je tam vidět že je příslušník plemene a že jeho předci splňovali standard plemene - měli charakteristické znaky ať už exteriérové nebo povahové. A upevňování takových znaků je chovatelská práce na minimálně desetiletí. Schválně si porovnejte starší plemena který už má upevněnou povahu a vzhled a nová plemena.
2. Drtivá většina plemen trpí nějakým zdravotním problém, nebo má k tomu předpoklad. Troufám si říct že chovatelskou strategii klubů a doufám že i většiny chovatelů je tito rizika minimalizovat a třeba v případě testovatelných nemocí se často nesmí krýt tak aby hrozilo narození nemocných štěňat (každé onemocnění by se mělo posuzovat samostatně, protože každé má jiný průběh). Kolik chovatelů bez PP testuje?
3. Chovatel musí mít svůj chov dohledatelný a většina chovatelů příjme zodpovědnost za svůj chov = v útulcích je minimum PP psů.
4. Chov by měl být o šlechtění plemene. Krýt fenu tak aby pes vykryl co nejvíce nedostatků feny a aby se chovatel každou další generací co nejvíce přiblížil (svému) ideálů plemene.
5. Ano rozhodně jsou chovatele kteří mají vrhy s PP jen že chtějí štěňata ALE u většiny plemen musí mít aspoň některá zdravotní vyšetření - ty která jsou testovat a na které plemeno trpí. Taky musí mít psy kteří nemají žádnou vylučující vadu - dá se předpokládat že se budou dále upevňovat plemenné znaky. Chovatel s PP musí dodržovat jak často bude fenu krýt a v jakém věku ji bude krýt = nehrozí krytí 8 měsíční feny která ještě nedospěla (co asi štěně předá svým potomkům) u množitelů bez PP pro peníze klidně v 8 měsících a každé hárání. Díky průkazu původu máte představu o (ne)příbuznosti rodičů, u bez PP může být krycí pes klidně brácha (a tím nechci kritizovat inbreeding-ale pochybuji že u množek jde o šlechtitelskou strategii). Myslím že je mnohem méně chovatelů s PP co dělají opravdu prasárny a u těch se většinou najde nějaká dobrá duše která zájemci řekne proč se tomu vyhnout.
Myslím že zrovna tady jde o případ kdy množí někdo kdo absolutně nemá potuchy o tom co dělá a o rizikách s tím spojená. A nebo má a jen na to dlabe.
Osobně doufám že etický přístup k chovu bude brzo samozřejmostí u všech zvířat, speciálně u těch které považujeme za mazlíčky. Sama bych třeba kupovala všechny zvířata jen s PP.
Já zase třeba k tomuhle:
I u jiných zvířat vadí chov bez PP, nicméně není to tak palčivý problém pro celou společnost, protože všechny ostatní zvířata v případě chovatelského omylu prostě sežerete.
Ale psi a kočky plní útulky (finanční zátěž), končí někde u boudy apod. protože nesplnili očekávání majitele a co teď s nimi....
Jinak co je motivací pro množení s PP? Určitě pro někoho i zisk, to asi chcete slyšet, že? Ale alespoň to dělají podle pravidel.
Proč chov s pp? Chovatel s pp obdivuje své plemeno a udělá maximum pro to, aby nejen splňovalo standard, ale též si zachovalo své povahové vlastnosti a snaží se minimalizovat veškeré dědičné choroby.
Bohužel ke škodě některých plemen styl udává rozhodčí, takže je především na chovateli, co je jeho prioritou a kam se jeho chov, pod který se rád podepíše bude ubírat.
Žádná zájmová organizace vám rozhodně nebude diktovat, jak chovat, může maximálně poradit a navést tím správným směrem.
Pokud se chovatel řádně stará o své svěřence a má veškeré vyšetření a zkoušky, je to matematika prvního stupně. Takže chovu s pp se věnují opravdu zarytí chovatelé, jejíchž utržené " peníze " jsou pouze momentální pomanutí smyslů lidí, kteří vidina cca 25tis za štěně považují za horentní sumu.
Chovatel se samo musí držet nějakých pravidel, musí odvádět daně, jezdí na krytí za psy mnohdy tisíce km atd.
Množitel bez pp nemusí nic a množí leckdy bez základních znalostí genetiky a nenese o namnožená zvířata žádnou zodpovědnost. Těží pouze na blbosti a neznalosti lidí, kteří namnožený produkt koupí. Když teda vynechám množení na nemocných a standardem úplně mimo zvířatech.
Ptackova2016
napsal(a):
Jste živý důkaz toho, jaký je rozdíl mezi chovatelem a množitelem. Prskáte to bez základních informací, bez znalosti genetiky. Jen tak proto, abyste si prskala rádoby čistokrevné labradory. K zblití.
Štefan1
napsal(a):
Nemyslím, že je třeba sáhodlouze odpovídat na vše, neboť odpovědi jistě dobře znáte anebo je tu napíšou jiní, zkušenější. Já zvířata nemnožím ani neodchovávám, mám jen svýho psa. A ten se, stejně jako mnozí jiní, neměl nějakou dobu moc dobře, protože psů se rodí víc, než je solidních lidí, kteří se o ně chtějí postarat celý psův život. A narozdíl od králíků nedáváme bezprizorní kusy na pekáč.
Každý, kdo stojí za vrhem štěňat / koťat / čímkoliv jiným, by podle mě měl převzít zodpovědnost za to, co nechal vyprodukovat. Někdo tu zodpovědnost bere třeba tak, že se snaží odchovávat kvalitně, otestuje chovná zvířata na obvyklé hrozící nemoci a nepustí do chovu jen tak kdejakýho alíka nebo "tu-naši-astu-protože-je-krásná". Něco si o tom nastuduje, atd. Neříkám, že to je vše, co si k tý zodpovědnosti představuju, ale začátek je to dobrej. Jestli to pak odchovává s PP nebo bez PP by mi mohlo být celkem jedno, jen nevěřím, že v tom druhém případě bude byť jenom ten základ.
Ptackova2016
XXX.XXX.27.239
Svou fénu jsem nechala nakrýt hnědým labradorem s PP, právě pro to, abych nekryla potenciální příbuzné. Chovatelé, kteří mi fénu nakryjí, si za to vezmou jen peníze a víc je nezajímá. Že je otec štěňat s PP k prodeji neuvádíme, protože to pro mě, jako majitelku feny bez PP, při prodeji štěňat nic neznamená. Nechávám je vyšetřovat jinak než zcela běžně po porodu a pak v 6ti týdnech u veterináře, jsou odčervení, naočkování, očipování, krmeni kvalitní stravou, tak jako fena v období březosti a laktace. Dělám vše, jak se dělat má, a beru si za to peníze, tak jako ostatní chovatelé, jež množí své psy s PP. Jsem k zblití.
Ptackova2016
napsal(a):
Svou fénu jsem nechala nakrýt hnědým labradorem s PP, právě pro to, abych nekryla potenciální příbuzné. Chovatelé, kteří mi fénu nakryjí, si za to vezmou jen peníze a víc je nezajímá. Že je otec štěňat s PP k prodeji neuvádíme, protože to pro mě, jako majitelku feny bez PP, při prodeji štěňat nic neznamená. Nechávám je vyšetřovat jinak než zcela běžně po porodu a pak v 6ti týdnech u veterináře, jsou odčervení, naočkování, očipování, krmeni kvalitní stravou, tak jako fena v období březosti a laktace. Dělám vše, jak se dělat má, a beru si za to peníze, tak jako ostatní chovatelé, jež množí své psy s PP. Jsem k zblití.
Ale ten pes s PP asi nebude uchovněný, jinak by Vám majitel chovného psa nikdy nenakryl nechovnou fenu. Aspoň já teda ne. Neuchovněný = bez patřičných zdravotních vyšetření, posouzení vzhledu a povahy.....
Ptackova2016
napsal(a):
Jaké má ten otec štěňat a Vaše fena RTG, vyšetření na dědičné oční vady EIC a pod.
Pokud žádné, tak jste si právě odpověděla na otazku, jaký je rozdíl mezi množením bezpapíráků a chovem.
Štefan1
napsal(a):
No, ono když zkřížíte nevhodně králíky, tak půjdou stejně na pekáč, tak je to jedno. Spíš jde o to, že koupí bez PP podporují množitelé, tady se už jedná o týrání zvířat, pak bez PP je větší riziko nemocí, v dnešní době, kdy u hodně plemen je chov u některých plemen pomalu buď a nebo se povinným testováním aspoň něco zachytí, ti psí, co neprojdou, tak holt mají štěňata bez PP a průšvih pro budoucí majitelé je na světě. A kluby mají pravidla co se k sobě hodí a nehodí. Měla jsem fenu po PP rodičích, majitel měl jen jeden vrah, uchovnit nechtěl. Nestálo mu za to si přečíst chov na stránkách klubu a dál na sebe nevhodnou barvu. A zdravotní průser byl na světě.
Ptackova2016
napsal(a):
Jaká děláte vyšetření? Veškeré rentgeny a genetiku? To fakt pochybuju, že byste dala cca 5 tisíc za fenu bez PP. Kvalitní strava je jaká? Očipování a očkování je úplný minimum, který by měl dělat každý. To ani nezmiňujte.
Vůbec tomu nerozumíte a množíte. Proč? Chtěla bych znát váš důvod.
juhaj
napsal(a):
No, ono když zkřížíte nevhodně králíky, tak půjdou stejně na pekáč, tak je to jedno. Spíš jde o to, že koupí bez PP podporují množitelé, tady se už jedná o týrání zvířat, pak bez PP je větší riziko nemocí, v dnešní době, kdy u hodně plemen je chov u některých plemen pomalu buď a nebo se povinným testováním aspoň něco zachytí, ti psí, co neprojdou, tak holt mají štěňata bez PP a průšvih pro budoucí majitelé je na světě. A kluby mají pravidla co se k sobě hodí a nehodí. Měla jsem fenu po PP rodičích, majitel měl jen jeden vrah, uchovnit nechtěl. Nestálo mu za to si přečíst chov na stránkách klubu a dál na sebe nevhodnou barvu. A zdravotní průser byl na světě.
Jeden vrh, překlep. Měl jí k náročném sportu, uchovnit nechtěl, ale ukecali ho kámoši, že by chtěli po ní štěně.
Jak bylo výše vysvětleno,to,že nakryjete psem jiné barvy, s potencionální příbuzností nemá co dělat. A to,že neznáte minimální základy genetiky a přesto kryjete, to je přesně ten problém množitelů. Btw i kdyby nakrásno štěně viděl vet každý týden, jaké genetické nemoci přenáší nebo jaké se u něj projeví,to fakt neodhalí možná to pochopíte,až si něco necháte doma a ono to bude mít EIC záchvaty, nebude moct chodit, v pěti letech oslepne a tak. Takový blbosti, který se snaží zodpovědní chovatelé s PP vymýtit
Štefan1
napsal(a):
Asi tak, nemusí být člověk nikde organizován, pokud k tomu má odpor. Sama to dobře chápu. Ale.....je dobré si uvědomit, co ten PP vlastně je. A logicky z toho vyplývá, že když nemáte PP, nemáte plemeno, máte křížence. Samozřejmě, že v každé zájmové skupině se může objevit člověk, který se snaží jen rejžovat prachy, to prostě tak je a vždy bude.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jaké má ten otec štěňat a Vaše fena RTG, vyšetření na dědičné oční vady EIC a pod.
Pokud žádné, tak jste si právě odpověděla na otazku, jaký je rozdíl mezi množením bezpapíráků a chovem.
Podíval jsem se na podmínky chovnosti LR na stránkách klubu https://www.retriever-klub.cz/plemena/labrador-retriever/#podminky-chovnosti.
Ze zdravotních zkoušek je podmínkou chovnosti u LR pouze rtg DKK stupně A-C, dysplazie loketních kloubů nevadí, Vámi citované vyšetření na oční vady, EIC a další jsou pouze doporučené - tedy nejsou podmínkou chovnosti.
Když zohledním počet generací, kdy se selektuje na DKK podle výše uvedeného klíče, tak se dá pouze konstatovat, že ta selekce nic negarantuje - jinak by to už nebyl aktuální problém a ta zkouška by nebyla nutná. Ono je to ale patrně trochu jinak, a i od papírových a uchovněných rodičů se objevují štěňata, které tu DKK mají vyšší.
Takže mi z toho vychází, že po zdravotní stránce štěně s PP negarantuje takřka nic a od štěněte bez PP se liší pouze "papírem".
Ano, vím, svědomití a skuteční chovatelé ...
Opravdu se nechci navážet do těch skutečných chovatelů (kterých je podle mne menšina), kteří se snaží posunout vývoje plemene žádoucím směrem (který si ovšem sami, samozřejmě v dobré víře, určili). Je třeba si uvědomit, že aktuální stav plemene, i s tou genetickou zátěží, je rovněž výsledkem práce zanícených opravdových chovatelů, kteří postupovali v dobré víře ...
Paní tazatelka se , zase v dobré víře, chtěla dozvědět něco více a namísto toho dostala vyhubováno. To je špatný postup i při výchově psa. Když přijde na přivolání poněkud liknavěji a namísto pochvaly dostane vyhubováno, příště si rozmyslí, jestli vůbec má přijít. Je zajímavé, že toto je tady asi každému jasné.
Štefane, podle mého dost výrazně zjednodušujete něco, co tak jednoduchý není (DKK a význam PP). Shodneme se asi jen na tom, že PP samo o sobě negarantuje zdraví a kvalitu psa, že prostě záleží na výběru dobrýho chovatele. Ale proč by někdo bez PP choval poctivě a s dostatečnými znalostmi, to mi na rozum příliš nejde.
Nemyslím, že tu jsme od toho, abychom ostatní přispěvatele vychovávali.
Štefan1
napsal(a):
Podíval jsem se na podmínky chovnosti LR na stránkách klubu https://www.retriever-klub.cz/plemena/labrador-retriever/#podminky-chovnosti.
Ze zdravotních zkoušek je podmínkou chovnosti u LR pouze rtg DKK stupně A-C, dysplazie loketních kloubů nevadí, Vámi citované vyšetření na oční vady, EIC a další jsou pouze doporučené - tedy nejsou podmínkou chovnosti.
Když zohledním počet generací, kdy se selektuje na DKK podle výše uvedeného klíče, tak se dá pouze konstatovat, že ta selekce nic negarantuje - jinak by to už nebyl aktuální problém a ta zkouška by nebyla nutná. Ono je to ale patrně trochu jinak, a i od papírových a uchovněných rodičů se objevují štěňata, které tu DKK mají vyšší.
Takže mi z toho vychází, že po zdravotní stránce štěně s PP negarantuje takřka nic a od štěněte bez PP se liší pouze "papírem".
Opravdu se nechci navážet do těch skutečných chovatelů (kterých je podle mne menšina), kteří se snaží posunout vývoje plemene žádoucím směrem (který si ovšem sami, samozřejmě v dobré víře, určili). Je třeba si uvědomit, že aktuální stav plemene, i s tou genetickou zátěží, je rovněž výsledkem práce zanícených opravdových chovatelů, kteří postupovali v dobré víře ...
Paní tazatelka se , zase v dobré víře, chtěla dozvědět něco více a namísto toho dostala vyhubováno. To je špatný postup i při výchově psa. Když přijde na přivolání poněkud liknavěji a namísto pochvaly dostane vyhubováno, příště si rozmyslí, jestli vůbec má přijít. Je zajímavé, že toto je tady asi každému jasné.
U GR to máme podobný a vždycky je to o zodpovědnosti a o tom, jak vám na vlastním zvířeti a na chovu celkově záleží. Chov bez PP není pro plemeno jako takové přínosem. Nebo vy nějaký vidíte?
Štefan1
napsal(a):
Spousta chovatelů nepovinná vyšetření dělají, a dnes už je u většiny spojení má alespoň jeden rodič z páru - ono těm chovatelům totiž většinou není jedno, co namnoží.
I kdyby to bylo jen z toho důvodu, že nechovají amonymně, a nemocná štěňata jim dělají negativní reklamu - pořád je to o 3 levely výš, než množení bezpůvodových zvířat.
Jenže ten papír je rodokmen, díky kterému máte jistotu, že je to opravdu to dané plemeno, když už nic jiného.
Já můžu uvést jako příklad našeho předešlého psa, zlatého retrívra bez PP. Viděli jsme oba rodiče, otec byl s PP. Oba rodiče vypadali tak, jak měli. A měli skvělou povahu, prostě fakt typičtí retrívři. Chovatelé fenu nakryli hlavně proto, že si po ní chtěli nechat štěně, nakryli ji poprvé a naposledy v 7 letech (což taky nebude úplně ok, ale dopadlo to dobře). Už je to teda dlouho, pes stál v tu dobu 3500 kč. Na štěňatech jim záleželo, strávili jsme u nich dost času, dostali jsme docela slušnou výbavičku, "návod" na štěně.. Všechno nám vysvětlili, dali nám kontakt na sebe, kdybychom něco potřebovali. Nebyli to typičtí množitelé a nemysleli to vlastně ani špatně. No jo, jenže jak pes rostl, tak bylo vidět, že jeho povaha jde jiným směrem a že to rozhodně typický retrívr nebude. Pes byl povahově spíš jako hovawart, opravdu nekompromisní hlídač, který celkově nemusel cizí lidi (což je prostě u retrívra divný že jo). Hrozně ho bavilo být na nějakém strategickém místě a hlídat okolí, případně děsit lidi za plotem. Byl takovej spíše nezávislej, nemazlící... No prostě ta povaha byla úplně někde jinde... a nakonec i ten vzhled.
Pokud si pořizuju plemeno pro jeho povahu, tak prostě chci, aby tu povahu opravdu měl a to mi ten rodokmen zaručí..
marcelaamax
napsal(a):
Já jen k tomuto:
proč vadí, když někdo udělá pár vrhů u psů bez PP-je to tak velký rozdíl oproti situaci, když si někdo udělá pár vrhu na jedné feně s PP?
Pokud si někdo udělá pár vrhů na PP feně, tak ví přesně, kdo jsou rodiče, kdo jsou sourozenci. A udělá alespoň nějaké základní zdravotní vyšetření. Rodiče takových štěňat jsou uchovněni a odpovídají standardu, jak vzhledem, tak povahou. Ale mluvím o zodpovědných chovatelích, kteří prostě nenakryjou fenu, která má třeba nestandardní povahu (a samozřejmě se najdou i takoví, kteří to i v PP chovu udělají, ale to už jsme zase někde jinde)... Dále pak k feně člověk vybírá vhodného krycího psa, nepříbuzného...
No a když odchovám vrh na bez PP feně, tak nemůžu nikdy vědět, jestli třeba pes kterým kryju nemá stejné rodiče (prarodiče) jako fena, jestli není příbuzný... Pak samozřejmě nemusí odpovídat povaha a vzhled.... No a další věc je zdraví - neznám nikoho, kdo by choval na bez PP feně, která by měla nějaké zdravotní vyšetření - nepočítám to, že člověk tvrdí, že je mladá fena zdravá, protože nemá žádný problém, ono se to může projevit až dýl. No a i když se může zdát, že se vlastně nic nestalo, protože z vašeho pohledu to byl třeba jen jeden vrh, tak ale musíte taky počítat s tím, že třeba 8 štěňat z toho jednoho vrhu bude taky nakryto, opět hrozí, že bude nakryto příbuzným psem... No a štěňata těch štěňat budou mít zase další štěňata.... A takhe začíná jeden nevinnej vrh štěňat.. A pak se přidá to, že se množí psi, kteří mají třeba dysplazii, nebo prostě dědičné onemocnění, o kterém ale majitel neví.. A šíří se to dál a dál... No a jelikož se nijak netestují ani povahy, a třeba prarodiče krycího psa v sobě mohou mít úplně jiné plemno, tak se pak už mění i ta povaha...vzhled... a u plemene, které má být třeba přátelské se začnou vyskytovat psi, kteří jsou problémoví, ostří... No a tak se začínají plnit útulku..
No zrovna u labradorů, co začali být populární a mrská se to hlava nehlava, jsou ty povahy znát až extrémně. Pověst rodinného médi, člověk k němu přijde a labík ho sežere, popř. vám chce za každou cenu zabít psa, že ho majitel skoro neudrží. Když si takovou mrchu z podstaty pořídí nezkušení lidé, tak ve finále žere i je doma. Už jsem narazila na pár případů, kdy se je snažili někde udat, všichni bez PP. A jedna taková bestie je naše noční můra, psa mi chce eliminovat i z druhé strany chodníku. Přitom co ho vykastrovali, že se uklidní, tak mému psovi nestojí ani za pohled.
Jo a ještě bych mohla napsat, jak mě, coby majitelku bullů ser.e množení těchto plemen bez PP.. Každou chvíli je v TV nebo na netu jak nějaký bull pokousal člověka, většinou je tam i přímo uvedené plemeno - stafordšírský bulteriér, americký stafordšírský teriér nebo americký pitbulteriér... Jenže 99% těch psů, kteří napadnou člověka, jsou právě psi bez PP, kříženci, a s úplně jinou povahou, než to plemeno má. A vy potom slyšíte ty komentáře na vaše psy, jaké jsou to bestie agresivní... Mám fenu milující lidi, děti a myslím, že je to na ní i hrozně vidět. A kolikrát se nám stalo třeba i to, že se maminka zeptala, jestli si děcko může fenu pohladit, tak si hladilo, fena v sedmém nebi a pak jsme se dostali k tomu, cože je to vlastně za plemeno, odpovíte že stafbul, a matka okamžitě táhne dítě pryč, že tenhle pes je zlej a že by ho mohl kousnout... Prostě to kazí pověst těm psům. A to nemám nic proti křížencům, sama jednoho mám - a to je zrovna ten bull, kterej nemá rád cizí lidi. Ale já ho za to plemeno nevydávám, právě naopak vždy zdůrazňuji, že je to kříženec...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Spousta chovatelů nepovinná vyšetření dělají, a dnes už je u většiny spojení má alespoň jeden rodič z páru - ono těm chovatelům totiž většinou není jedno, co namnoží.
I kdyby to bylo jen z toho důvodu, že nechovají amonymně, a nemocná štěňata jim dělají negativní reklamu - pořád je to o 3 levely výš, než množení bezpůvodových zvířat.
Víte, problém je v tom, že Vy předjímáte, že všichni, kdo si na své feně udělají jeden, případně i více vrhů, to dělají pouze pro peníze. Taky předjímáte, že to jsou bezpůvodvé zvířata - tak tomu prostě být nemusí - mohou to být neuchovněná zvířata, protože jejich majitelé nemají zájem angažovat se v organizované kynologii. A pokud jsou to papírová zvířta, která vzešli z rodičů s rodokmenem, neměli by na tom být tak špatně.
Když jsem Vám vyvrátil Vaší argumentaci o garanci zdravotního stavu odkazem na strámky klubu, nejste schopná oponovat jinak než trzením a svým přesvědčením, že "pořád je to o 3 levely výš". To je trochu málo. Já nepochybuji, že část chovatelů nepovinný vyšetření dělají, osobně jsem přesvědčen, že je to uvědomělá menšina (jsme v Čechách - co není povinné ...). Ostatně poradce chovu bude mít určitě absolutní přehled o počtech vrhů zvířat s minimálními podmínkami chovnosti a s těmi s doporučovanými zkouškami. Tak sem s nimi.
Aby bylo jasné, nelíbí se mi velkomnožitelé psů bez PP ani s PP. Znal jsem paní, která se chovem psů živila a měla je všechny s PP, jela po módní vlně, vystavovala v celé Evropě, importovala i psy mimo Evropy. Nikdy jsem neviděl, jak to nich vypadalo (spolehlivé ploty), chovných zvířat určitě desítky, štěňat adekvátně. Inzerovala štěňata s PP. Nepochybně tedy v kynologických organizacích byla známa a muselo se to o ní vědět. Pro mne je mnohem méně problematický člověk, který si pořídí fenu s PP nebo bez, třeba i bez úmyslu chovat a pak si to rozmyslí a udělá jeden, dva vrhy, třeba proto, že mu na procházce paní řekne, já bych chtěla štěnátko od té Vaší hezké fenky, nebo mu strejda "odborně" poradí, že každá fena by měla mít alespoň jeden vrh. A když zjistí, že mu štěňata vydělají na dovolenou, tak to třeba zopakuje.
Co se mi nelíbí, že na tomto fóru se okamžitě zkritizuje každý, kdo se přizná k vrhu štěňat bez PP. A v podstatě opravdu nikoho nezajímá, jaké podmínky mají. Striktně se tady člení na "hodné" chovatele produkující štěňata s PP (bez finanční motivace?) a špatné ziskuchtivé množitele štěňat bez PP. Prostě pro mne příliš jednoduché černobílé vidění.
A pak se ve mně ozývá hlásek "není to náhodou jenom ochrana vlastního byznysu?".
P.S. omlouvám se všem svědomitým chovatelům, opravdu není mým úmyslem je urazit, spíše přimět k uvažování a střízlivějšímu hodnocení. Vždy je to o lidech.
Štefan1
napsal(a):
Víte, problém je v tom, že Vy předjímáte, že všichni, kdo si na své feně udělají jeden, případně i více vrhů, to dělají pouze pro peníze. Taky předjímáte, že to jsou bezpůvodvé zvířata - tak tomu prostě být nemusí - mohou to být neuchovněná zvířata, protože jejich majitelé nemají zájem angažovat se v organizované kynologii. A pokud jsou to papírová zvířta, která vzešli z rodičů s rodokmenem, neměli by na tom být tak špatně.
Když jsem Vám vyvrátil Vaší argumentaci o garanci zdravotního stavu odkazem na strámky klubu, nejste schopná oponovat jinak než trzením a svým přesvědčením, že "pořád je to o 3 levely výš". To je trochu málo. Já nepochybuji, že část chovatelů nepovinný vyšetření dělají, osobně jsem přesvědčen, že je to uvědomělá menšina (jsme v Čechách - co není povinné ...). Ostatně poradce chovu bude mít určitě absolutní přehled o počtech vrhů zvířat s minimálními podmínkami chovnosti a s těmi s doporučovanými zkouškami. Tak sem s nimi.
Aby bylo jasné, nelíbí se mi velkomnožitelé psů bez PP ani s PP. Znal jsem paní, která se chovem psů živila a měla je všechny s PP, jela po módní vlně, vystavovala v celé Evropě, importovala i psy mimo Evropy. Nikdy jsem neviděl, jak to nich vypadalo (spolehlivé ploty), chovných zvířat určitě desítky, štěňat adekvátně. Inzerovala štěňata s PP. Nepochybně tedy v kynologických organizacích byla známa a muselo se to o ní vědět. Pro mne je mnohem méně problematický člověk, který si pořídí fenu s PP nebo bez, třeba i bez úmyslu chovat a pak si to rozmyslí a udělá jeden, dva vrhy, třeba proto, že mu na procházce paní řekne, já bych chtěla štěnátko od té Vaší hezké fenky, nebo mu strejda "odborně" poradí, že každá fena by měla mít alespoň jeden vrh. A když zjistí, že mu štěňata vydělají na dovolenou, tak to třeba zopakuje.
Co se mi nelíbí, že na tomto fóru se okamžitě zkritizuje každý, kdo se přizná k vrhu štěňat bez PP. A v podstatě opravdu nikoho nezajímá, jaké podmínky mají. Striktně se tady člení na "hodné" chovatele produkující štěňata s PP (bez finanční motivace?) a špatné ziskuchtivé množitele štěňat bez PP. Prostě pro mne příliš jednoduché černobílé vidění.
A pak se ve mně ozývá hlásek "není to náhodou jenom ochrana vlastního byznysu?".
P.S. omlouvám se všem svědomitým chovatelům, opravdu není mým úmyslem je urazit, spíše přimět k uvažování a střízlivějšímu hodnocení. Vždy je to o lidech.
Jo protože ten byznys se zrovna těm chovatelům co jsou tady sakra vyplatí .
Mam známého v německu který chová bez PP. Má špičkovou socializaci, všechny zdravotní vyšetření, obrovský přehled o plemeni. A k čemu to je když jeho odchovy NIKDY do chovu plemene nezasáhnou?
K čemu produkovat štěňata bez PP? Uchovnit zvířete je často akce na 2 dny?
to Štefan
Ježíš, štěňata po PP rodičích by na tom neměla být až tak špatně? To je zase hláška... Probuďte se, víte, co je to autosomálně recesivní dědičnost, a kolik klubů pouští do chovu přenašeče? Jenže když na to jsou genetické testy, které jsou povinné, tak 2 přenašeče na sebe dát nesmíte a nikdy se vám postižené štěně nenarodí. Nedělejte si iluze, že producent štěňat bez PP si proběhne aspoň Genomii, natož aby nějaké testy dělal. A platil. A že to jsou často opravdu hnusné nemoci bez šance na léčbu.
A pak se ve mně ozývá hlásek "není to náhodou jenom ochrana vlastního byznysu?
taky vam polozim otazku, muzu?
Nechteji se organizovat, nechteji pravida, nechteji nic -ale chovaji na zviratech s PP bez PP.
Co je na tom prinosneho a pro koho?
Já nemám nic proti tomu, že chovatel z toho má peníze. A podle mě si je zaslouží - za tu péči, čas...
Jenže většinou ten, kdo chová psy s PP, tak do toho chovu taky dost investuje - výstavy, zkoušky, cvičení, zdravotní vyšetření (tohle běžně ti chovatelé bez PP nedělají).. A většinou to, co na psech vydělá, zase vrazí zpátky do psů. Se štěňaty často v prvních dnech i spí (nebo spíš nespí) atd... Ale samozřejmě záleží na lidech a i chovatele psů s PP můžou být špatní... Jen u nich se to dá alespoň nějak zjistit...
Já pořád nějak nechápu, proč když chce někdo chovat, tak proč prostě neuchovní? Protože to stojí peníze, čas.... A opět bych podotkla to, že takovým jedním vrhem to začne, že jsou třeba oba rodiče s PP, ale neuchovnění - a i kdybych teda brala v potaz, že zrovna jsou i zdraví a standardní, tak ale z toho bude třeba 10 šěňat, kde už se bude krýt třeba psem bez PP a už se tam může přimotat něco, co tam být nemá... Ono to chce koukat i trochu dál, a ne jen že já si chci po svojí feně štěňata a jsem líná uchovnit, no tak co, tak z toho bude pár psů, kterým najdu domov... Jenže lidi už pak nevidí, že z těch pár psů ve výsledku budou stovky psů....
A když už jsme u toho, tak by mě celkem zajímalo, jestli ti chovatelé bez PP taky platí daň z příjmu?
napsal(a):
to Štefan
Ježíš, štěňata po PP rodičích by na tom neměla být až tak špatně? To je zase hláška... Probuďte se, víte, co je to autosomálně recesivní dědičnost, a kolik klubů pouští do chovu přenašeče? Jenže když na to jsou genetické testy, které jsou povinné, tak 2 přenašeče na sebe dát nesmíte a nikdy se vám postižené štěně nenarodí. Nedělejte si iluze, že producent štěňat bez PP si proběhne aspoň Genomii, natož aby nějaké testy dělal. A platil. A že to jsou často opravdu hnusné nemoci bez šance na léčbu.
No já si ty iluze opravdu nedělám .... a tedy ani o těch chovatelích s PP (když to klub k chovnosti nevyžaduje).
Štefan1
napsal(a):
No já si ty iluze opravdu nedělám .... a tedy ani o těch chovatelích s PP (když to klub k chovnosti nevyžaduje).
Pokud je to nemoc s fatálními následky a testy jsou, tak v drtivé většině případů je test k uchování nutný.
napsal(a):
Pokud je to nemoc s fatálními následky a testy jsou, tak v drtivé většině případů je test k uchování nutný.
Tak se podívejte na stránky klubu ...
Určite by to tak být mělo, ale tentokrát máte ty iluze Vy.
A o tom byla ta diskuse - co po zdravotní stránce garantuje ten PP. A sám jsem byl překvapen, že takřka nic (tedy pokud chovatel není sám aktivní a nedělá věci nad rámec požadavků klubu - a to podle mě dělá jenom opravdu menší část chovatelů).
P.S. bavíme se o labradorech. Jiné kluby-jiné podmínky.
napsal(a):
A pak se ve mně ozývá hlásek "není to náhodou jenom ochrana vlastního byznysu?
taky vam polozim otazku, muzu?
Nechteji se organizovat, nechteji pravida, nechteji nic -ale chovaji na zviratech s PP bez PP.
Co je na tom prinosneho a pro koho?
Říká vám něco slovo "svoboda"?. Omezuje Vás nějakým způsobem jejich počínání? Je to protizákonné?
Štefan1
napsal(a):
Říká vám něco slovo "svoboda"?. Omezuje Vás nějakým způsobem jejich počínání? Je to protizákonné?
Je to protizákonné?
Takze odpoved je, ze mnozi, protoze - muzou? Protoze svoboda?
A ze kvuli nim vznikaji po celem svete nove zakony a pravidla - na ochranu tech zvirat - to je pro vas OK?
napsal(a):
Je to protizákonné?
Takze odpoved je, ze mnozi, protoze - muzou? Protoze svoboda?
A ze kvuli nim vznikaji po celem svete nove zakony a pravidla - na ochranu tech zvirat - to je pro vas OK?
Zkuste si přečíst celou diskusi, zkuste vnímat moje názory a nakonec si odpovíte sama.
Pro mě osobně je priorita, že v chovu s PP si můžu všechno dohledat, jednoduše proto, že všechno se registruje. U bezpapiraku nenajdu naprosto nic. A můžete argumentovat, jak chcete. Jedno to může být úplným začátečníkům, kteří časem často spláčou nad výdělkem.
Jinak svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého.
lupus4
napsal(a):
Je to protizákonné?
Ne. Je to nefér vůči zvířatům...
Obávám se, že nás to vrací na začátek.
V čem je to nefér vůči zvířatům?
Vúči kterým zvířatům? Těm, které nemají papíry k množení -PP? Těm, které mají PP a splňují minimální podmínky k chovu stanovené klubem? Těm, které splňují chovné podmínky klubu a současně mají další genetické testy, které klub nevyžaduje?
Podmínky k uchovnění v klubu jsou opatření stanovené uměle "osvícenými"(?) chovateli. Jsou poplatné úrovni vědomostí (v pořádku) a dalším "politickým" vlivům. Proč to "hnusné onemocnění" EIC labradorů, které lze stanovit testy klub nedal na seznam povinných vyšetření? Vysoká cena? Plošné rozšíření, které by vyřadilo z chovu jinak exteriérově vynikající jedince?
Jak k tomu přijdou mopsi, buldoci a další extrémně vyšlechtěná plemena? Opravdu zájem klubu sleduje jejich zájem? Jejich zdraví? Pochybuji.
napsal(a):
Pro mě osobně je priorita, že v chovu s PP si můžu všechno dohledat, jednoduše proto, že všechno se registruje. U bezpapiraku nenajdu naprosto nic. A můžete argumentovat, jak chcete. Jedno to může být úplným začátečníkům, kteří časem často spláčou nad výdělkem.
Jinak svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Tu poslední větu podtrhuji.
Ještě dodám, já nepotřebuju být organizovaná v žádném klubu. Jsem v něm jen proto, abych se mohla účastnit klubových akcí. Pro mě prostě klub není důležitý. Ale nemění to nic na tom, že co se týká chovu, chci být zodpovědná, chci svému plemeni přispět něčím pozitivním. A obyčejné množení bez nějakého chovatelského záměru pro mě prostě není přínosem pro plemeno. Množení zvířat bez PP pro plemeno žádný přínos nemá, je to jen činnost pro výdělek, nic jiného.
Dámy a pánové, děkuji za diskusi vedenou v korektním duchu.
To co jsem chtěl říct je, že nesouhlasím s názorem, aby si skupina lidí uzurpovala licenci k rozmnožování psů, byť jistě s dobrým úmyslem.
Druhá myšlenka byla, že nesouhlasím s velkomnožiteli psů ať už s PP anebo bez PP.
A poslední věc - je to vždy o lidech.
Dobrou noc.
Ptackova2016
napsal(a):
Šmárja a to se tím očkováním, odčervením a čipováním jako chlubíte, jo? Jakej děláte nadstandard, jo?
To si tak jednoho krásného dne nějaký člověk pořídí štěně s PP. Je krásné, ale jak tak roste, něco není v pořádku. Např. mu nevyroste zub, když je do chovu vyžadována plnochrupost, nebo je příliš malý, nebo příliš velký, nebo špatně nese uši, ocas, nebo trochu divně chodí,... Nebo se začne projevovat bázlivě, nebo naopak agresivně,... A tak se s ním nejde ani na svod, ani na bonitaci. A když je to tak, tak přece nebude majitel dělat nějaká zdravotní vyšetření, která jsou předepsána pro získání chovnosti. Vždyť je pes zdravý, ne?
Ten člověk si řekne - proč své fence nedopřát aspoň jednou štěňata? Každá fenka chce být aspoň jednou maminkou, všichni to říkají, a ty kačky z toho taky nejsou špatné. A tak si najde podobně neuchovněného psa, a aby si nezavdal, tvrdí, že fenu neuchovnil, protože se mu nechce jezdit po výstavách, atd. Majitel psa to tvrdí taky. A tak proběhne krytí dvou jedinců s PP, netypických v některém ukazateli - v exteriéru či povaze, nevyšetřených na DKK a další nemoci, předepsané klubem pro získání chovnosti. Narodí se štěňata, jsou krásná, ale ne všechna až vyrostou vypadají a chovají se jak typický představitel plemene. Pak se z nich narodí další a další generace, a časem, protože se k množení používají i netypičtí jedinci, se podobají jedincům s PP jen vzdáleně. To je ve zkratce popsán vznik takyjorků, takylabradorů, takyzlaťáků, a dalších.
"To co jsem chtěl říct je, že nesouhlasím s názorem, aby si skupina lidí uzurpovala licenci k rozmnožování psů, byť jistě s dobrým úmyslem."
podstata sporu PP versus bPP, a důvod, proč je Štefan trošku mino, je ukryta v citovaném, ne až tak pravdivém výroku - nejde o rozmnožování psů, ale PLEMEN.
Neboli je čas na otázku/y pro Štefana - co je to "plemeno"? co dělá plemeno plemenem? co dělá psa příslušníkem plemene?
No a co? Vadí to někomu kromě členů klubu? Že má třeba pes jinou patologii, než se v klubu domluvili, že může mít?
U LR třeba, že mu chybí ten řezák (po zdravotní stránce zcela bezvýznamná věc), když se na klubu domluvili, že chybět může jenom stolička (mimochodem po zdravotní stránce mnohem důležitější)?
Nechci se opakovat. Je nikomu neupírám právo organizovat se v klubu, neupírejte ani Vy právo v klubu nebýt. Nikomu neupírám právo koupit si štěně s PP (s předpoklady, že splní požadavky klubu na plemeno), neupírejte ani Vy nikomu právo koupit si štěně bez PP (ovšem s tím nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec).
Já chápu, co chcete říct a kam směřujete. Nepopírám podstatnou roli klubu ve vývoji plemene, i když vnímám i tu druhou stranu mince - klub si stanoví své priority, domnívám se zejména s ohledem k exteriéru, někdy třeba i povahových vlastností a teprve ve druhém sledu se zabývá zdravotním stavem, resp. vlivu šlechtění na zdravotní stav. A pak se snaží intenzivně anebo méně intenzivně(podle toho jak moc je ten problém rozšířen) dopad šlechtění na zdravotní stav plemene zmírňovat. A to jsem se ještě vyhnul spekulacím o ovlivňování vývoje plemene třeba poradcem chovu (nebo jiným funkcionářem, či vlivným členem klubu), který má šampiony s tituly, ale jak na potvoru, jsou zrovna nositelů genů těch nemocí. To už je trochu konspirační teorie, ale vůbec nepochybuji, že i takové faktory hrají roli ... protože jsme lidé.
A to je to, co chci říct - je to o lidech, všechno se dá dělat dobře anebo špatně. A kdo rozhodne co je dobře a co špatně? No vlastně kluby a jsme na začátku. Návod pro množitele bez PP - udělejte si svůj klub, budete v cajku. Ne vlastně nebudete, on se totiž vždy najde nějaký osvícenec, který ví všechno lépe a ten začne říkat, co je správné. Jsme totiž lidi.
A kdyby byl prvořadý ten zájem psů, neměli bychom plemena, ono by se to srovnalo na způsob třeba australského dinga. Přírodní selekce, průměrný pes s dobrým zdravím.
napsal(a):
Taky jsem se ptala, ale asi už se to nedozvíme. To bývá obvyklé. Místo toho, aby to tihle lidi nějak obhájili, proč to dělají, jaký to má smysl, tak se vždycky urazí.
Mě by třeba taky zajímalo, jak nechává fenu vyšetřovat, co navíc teda dělá, když píše, že "jinak než zcela běžně". V tom případě bych očekávala přinejmenším čtyřtest pro labradory, který vyjde na cca 4 tisíce.
napsal(a):
"To co jsem chtěl říct je, že nesouhlasím s názorem, aby si skupina lidí uzurpovala licenci k rozmnožování psů, byť jistě s dobrým úmyslem."
podstata sporu PP versus bPP, a důvod, proč je Štefan trošku mino, je ukryta v citovaném, ne až tak pravdivém výroku - nejde o rozmnožování psů, ale PLEMEN.
Neboli je čas na otázku/y pro Štefana - co je to "plemeno"? co dělá plemeno plemenem? co dělá psa příslušníkem plemene?
Ano, to je dobrá myšlenka.
Tady bych se držel toho, co už řekl někdo chytřejší přede mnou: "co se tváří jako labrador, co štěká jako labrador, co vypadá jako labrador je labrador".
A pokud někdo uvede do inzerátu "prodávám štěně LR bez PP" mělo by to pro zájemce být znamením, že to nemusí být úplně standardní labrador. Ale nevyznají se všichni - předpokládají že to bude ten LR, stejně tak jako jiní zájemci, když si kupují štěně LR s PP, předpokládají, že jim vyrostě štěně, které bude splňovat standard plemene včetně povahy a zdravotního stavu. Taky ovšem špatný názor. PP nic negarantuje - jenom dává předpoklad.
"A kdo rozhodne co je dobře a co špatně? No vlastně kluby a jsme na začátku"
no aktualne jsou to zakony na ochranu zvirat, co musi hajit zajmy tech psu.
A to je to, co se vam tu snazime popsat.
Takze ne, nejsou to kluby a jejich financni zajmy predevsim.
I kluby se k tomu musi postavit celem -a resit -treba to, ze jimi zastitena plemena jsou vlastne tyrani chovem.
Jenze -kluby to resit musi.
Chovatel bPP nemusi nic. Jen svobodomyslne nakryje - a tim pro nej odpovednost konci.
Proto jsem se ptala, komu to prospeje.
Štefan1
napsal(a):
No a co? Vadí to někomu kromě členů klubu? Že má třeba pes jinou patologii, než se v klubu domluvili, že může mít?
U LR třeba, že mu chybí ten řezák (po zdravotní stránce zcela bezvýznamná věc), když se na klubu domluvili, že chybět může jenom stolička (mimochodem po zdravotní stránce mnohem důležitější)?
Nechci se opakovat. Je nikomu neupírám právo organizovat se v klubu, neupírejte ani Vy právo v klubu nebýt. Nikomu neupírám právo koupit si štěně s PP (s předpoklady, že splní požadavky klubu na plemeno), neupírejte ani Vy nikomu právo koupit si štěně bez PP (ovšem s tím nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec).
Já chápu, co chcete říct a kam směřujete. Nepopírám podstatnou roli klubu ve vývoji plemene, i když vnímám i tu druhou stranu mince - klub si stanoví své priority, domnívám se zejména s ohledem k exteriéru, někdy třeba i povahových vlastností a teprve ve druhém sledu se zabývá zdravotním stavem, resp. vlivu šlechtění na zdravotní stav. A pak se snaží intenzivně anebo méně intenzivně(podle toho jak moc je ten problém rozšířen) dopad šlechtění na zdravotní stav plemene zmírňovat. A to jsem se ještě vyhnul spekulacím o ovlivňování vývoje plemene třeba poradcem chovu (nebo jiným funkcionářem, či vlivným členem klubu), který má šampiony s tituly, ale jak na potvoru, jsou zrovna nositelů genů těch nemocí. To už je trochu konspirační teorie, ale vůbec nepochybuji, že i takové faktory hrají roli ... protože jsme lidé.
A to je to, co chci říct - je to o lidech, všechno se dá dělat dobře anebo špatně. A kdo rozhodne co je dobře a co špatně? No vlastně kluby a jsme na začátku. Návod pro množitele bez PP - udělejte si svůj klub, budete v cajku. Ne vlastně nebudete, on se totiž vždy najde nějaký osvícenec, který ví všechno lépe a ten začne říkat, co je správné. Jsme totiž lidi.
A kdyby byl prvořadý ten zájem psů, neměli bychom plemena, ono by se to srovnalo na způsob třeba australského dinga. Přírodní selekce, průměrný pes s dobrým zdravím.
Mně by to teda vadilo, i kdybych v tom klubu nebyla. Já totiž nechci žádnýho dinga, chci goldena.
Štefan1
napsal(a):
Tady bych se držel toho, co už řekl někdo chytřejší přede mnou: "co se tváří jako labrador, co štěká jako labrador, co vypadá jako labrador je labrador".
A pokud někdo uvede do inzerátu "prodávám štěně LR bez PP" mělo by to pro zájemce být znamením, že to nemusí být úplně standardní labrador. Ale nevyznají se všichni - předpokládají že to bude ten LR, stejně tak jako jiní zájemci, když si kupují štěně LR s PP, předpokládají, že jim vyrostě štěně, které bude splňovat standard plemene včetně povahy a zdravotního stavu. Taky ovšem špatný názor. PP nic negarantuje - jenom dává předpoklad.
PP vám dává jistotu plemene, o zdraví a povaze se v něm nic nepíše.
Ono jde primárně o to, že i ty chovky množky,co mrskají deset vrhů ročně, testy a rentgeny dělají, protože nechtějí chovat nemocná štěňata, protože proč? Protože dneska v době internetu se všechno roznese a oni potřebují vydělávat. Krycí psi jsou testovaní šmahem,většina, klidně si tipnu 90% fen má základní testy taky - PRA, EIC, HNPK, krycí psi mají nadstandard. DKK se sleduje dlouho a problém u labíků už to prakticky není (narozdíl od bezpapáráků), samozřejmě vždycky se najde štěně,které si vylosuje černého Petra. Rentgeny loktů se dělat musí pro uchovnění, ale neovlivní chovnost - opět na trojkách loktech nikdo nechová, ano, jedničkové feny chovatelé nakrývají, ale jde přesně o to, že je to dohledatelné, doložitelné, každý, kdo shání štěně a minimálně se zajímá, tuto informaci může zjistit.
A ad řezáky,o kterých tu byla poznámka - řezáky dělají skus, proto nesmí chybět. Stoličky chybět smí, neplnochrupý se může spojit jen s plnochrupým, podmínky se změnily, v zemi vzniku plemene nikdo plnochrupost neřeší. A opět, kdo chce, může si dohledat generace zpět,jestli předci jsou nebo nejsou plnochrupý.
Už chápete ten rozdíl mezi PP chovem, byť volným, a bez PP množením na naší Fifince?
"Tady bych se držel toho, co už řekl někdo chytřejší přede mnou: "co se tváří jako labrador, co štěká jako labrador, co vypadá jako labrador je labrador"."
to je pravda, ale ne celá!
popsané je fenotyp, neboli co vidíš, ale to zvíře musí být i nositelem labradořího genotypu, pes musí být tzv. dědičně zdravý :
citace z CHŘ FCI : "• Za dědičně zdravého psa je považován takový pes, který dědičně přenáší standardní znaky, typ plemene a povahu typickou pro plemeno a který zároveň nemá žádné podstatné dědičné vady, jež by mohly nepříznivě ovlivnit funkční zdraví jeho potomků"
a k tomu potřebujeme CO? Štefane?
janaa
napsal(a):
Ono jde primárně o to, že i ty chovky množky,co mrskají deset vrhů ročně, testy a rentgeny dělají, protože nechtějí chovat nemocná štěňata, protože proč? Protože dneska v době internetu se všechno roznese a oni potřebují vydělávat. Krycí psi jsou testovaní šmahem,většina, klidně si tipnu 90% fen má základní testy taky - PRA, EIC, HNPK, krycí psi mají nadstandard. DKK se sleduje dlouho a problém u labíků už to prakticky není (narozdíl od bezpapáráků), samozřejmě vždycky se najde štěně,které si vylosuje černého Petra. Rentgeny loktů se dělat musí pro uchovnění, ale neovlivní chovnost - opět na trojkách loktech nikdo nechová, ano, jedničkové feny chovatelé nakrývají, ale jde přesně o to, že je to dohledatelné, doložitelné, každý, kdo shání štěně a minimálně se zajímá, tuto informaci může zjistit.
A ad řezáky,o kterých tu byla poznámka - řezáky dělají skus, proto nesmí chybět. Stoličky chybět smí, neplnochrupý se může spojit jen s plnochrupým, podmínky se změnily, v zemi vzniku plemene nikdo plnochrupost neřeší. A opět, kdo chce, může si dohledat generace zpět,jestli předci jsou nebo nejsou plnochrupý.
Už chápete ten rozdíl mezi PP chovem, byť volným, a bez PP množením na naší Fifince?
Přesně!
U nás je taky do chovu povinný jen rtg kyčlí a loktů, paternita a bonitace, ale psem který mimo to nemá rtg na spondylozu, DNA testy na SDCA1, 2, a nově i CJM + zkoušky z výkonu nikdo nenakryje. Takže ano - zbonituje se skoro všechno, ale do chovu zasáhnou je ti, co mají něco (dnes už se chce všechno 🤫) navíc
Mé feny i krycí pes mají všichni nadstandardní vyšetření pohybového aparátu, i genetické testy na dědičné nemoci. I feny, co jsme kryli/budeme krýt mají nadstandardní vyšetření + zkoušky z výkonu, i když nemusí.
Štefan1
napsal(a):
Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky, které přenáší na potomstvo, schopná se reprodukovat.
Zvýrazněné znaky, kvůli kterým potřebujete záznamy, tedy PP a které bez PP zvířata ve valné většině nesplňují (ono teda obvykle nesplňují ani ty fylo znaky) a nelze je tedy přiřadit k danému plemeni. Labrador bez PP je tak akorát oxymoron.
assil
napsal(a):
Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky, které přenáší na potomstvo, schopná se reprodukovat.
Zvýrazněné znaky, kvůli kterým potřebujete záznamy, tedy PP a které bez PP zvířata ve valné většině nesplňují (ono teda obvykle nesplňují ani ty fylo znaky) a nelze je tedy přiřadit k danému plemeni. Labrador bez PP je tak akorát oxymoron.
.... proto když uvidíte psa na druhé straně ulice si odříkáte tuhle poučku a uvažujete jenom jestli je to oxymoron (když už tak konvergence).
No asi ne ... "Když vypadá .... tak je to labrador" ... takže doma nejspíše řeknete, potkali jsme nového labradora ...
napsal(a):
"Tady bych se držel toho, co už řekl někdo chytřejší přede mnou: "co se tváří jako labrador, co štěká jako labrador, co vypadá jako labrador je labrador"."
to je pravda, ale ne celá!
popsané je fenotyp, neboli co vidíš, ale to zvíře musí být i nositelem labradořího genotypu, pes musí být tzv. dědičně zdravý :
citace z CHŘ FCI : "• Za dědičně zdravého psa je považován takový pes, který dědičně přenáší standardní znaky, typ plemene a povahu typickou pro plemeno a který zároveň nemá žádné podstatné dědičné vady, jež by mohly nepříznivě ovlivnit funkční zdraví jeho potomků"
a k tomu potřebujeme CO? Štefane?
No obávám se , že citováním pouček tuhle diskusi nerozlouskneme.
Budeme se chytat za slovíčka - já bych se zase mohl zeptat, jak tedy jde dokupy výše uvedená poučka s chovnými podmínkami LR, které jsou deklarované klubem. No nijak ... jednoduše klub toleruje určité vady, a já nevím proč, mohu jenom fabulovat, ale to bych se opakoval ...
Podstata celé diskuse je jinde - alespoň já to tak vidím. Ale opakoval bych se.
P.S.: obávám se, že možná nerozumím Vaší poslední otázce. Má odpověď by byla PP. A jsme opět u toho, že "skupina lidí si uzurpovala právo na rozmnožování ...". Vy možná chcete slyšet, zdravotní zkoušky, genetické testy ... jenomže klub LR žádné genetické testy nevyžaduje a ze zdravotních podmínek chce všechny řezáky a špičáky (asi aby měli psi hezký úsměv) a DKK ovšem až stupně C, což je celkem bezzubé opatření, čehož dokladem je vývoj plemene.
Zrovna labradorů znám dost, jak s PP, tak bez PP. A rozdíl v těch povahách je fakt obrovský. O vzhledu ani nemluvím, to je asi to nejmenší.
Nikomu neupírám právo koupit si štěně s PP (s předpoklady, že splní požadavky klubu na plemeno), neupírejte ani Vy nikomu právo koupit si štěně bez PP (ovšem s tím nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec).
tohle ale přece nikdo nikomu neupírá. Dokud bude poptávka, bude i nabídka. Jen je celkem k zamyšlení, proč si někdo kupuje psa s tím, že chce dané plemeno a přitom si ho koupí bez PP s nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec? A kdyby aspoň to bylo opravdu tak, že s tím ti lidi počítají, že si za ty tisíce vlastně kupují křížence, tak by mi to bylo asi jedno. Ale stačí se podívat jen tady zpátky, kolik tady je diskuzí, jestli ten a ten pes bez PP vypadá opravdu jako plemeno, jako které byl koupený... Protože těm lidem je divné, že viděli oba rodiče (i když to třeba ani nebyli opravdu rodiče) a najednou to štěně je nějaké jiné...Ale nepřipustí, že je to kříženec. Nechápu, proč si takový člověk nevezme psa z útulku, protože tam ne/bude vědět úplně stejně co z něho vyroste, jako u psa bez PP...
No a většinou to dopadne tak, že ze psa vyroste vzhledově ne úplně typický jedinec, s labilní povahou, ale ten člověk ho stále vydává za to plemeno a klidně ho dál množí. A to prostě kazí pověst tomu plemeni. A ano, pak to štve chovatele, kteří se snaží nějak přispět do chovu, chovat na kvalitních, zdravých a standardních jedincích, někam ten chov posunout, případně ho udržet.... No a pak tady někdo nakryje Fifinku Alíkem od sousedů, protože oba vypadají jako labradoři, štěňata jsou sice trochu jiná, vyrostou z nich labilní nebo agresivní jedinci, ale pořád všichnio budou tvrdit, že je to čistokrevný LR... Pořád nic?
. jenomže klub LR žádné genetické testy nevyžaduje a ze zdravotních podmínek chce všechny řezáky a špičáky (asi aby měli psi hezký úsměv) a DKK ovšem až stupně C, což je celkem bezzubé opatření, čehož dokladem je vývoj plemene.
Zkuste si znovu přečíst výše příspěvek Jany, která se v tom pohybuje a LR chová. Už tam vám psala, že 90% chovných psů a fen má nadstandardní zdravotní testy, které nejsou povinné. Kolik procent labradorů bez PP má alespoň ty "povinné" testy? Typuji tak 1%, jestli vůbec .
Štefan1
napsal(a):
No obávám se , že citováním pouček tuhle diskusi nerozlouskneme.
Budeme se chytat za slovíčka - já bych se zase mohl zeptat, jak tedy jde dokupy výše uvedená poučka s chovnými podmínkami LR, které jsou deklarované klubem. No nijak ... jednoduše klub toleruje určité vady, a já nevím proč, mohu jenom fabulovat, ale to bych se opakoval ...
Podstata celé diskuse je jinde - alespoň já to tak vidím. Ale opakoval bych se.
P.S.: obávám se, že možná nerozumím Vaší poslední otázce. Má odpověď by byla PP. A jsme opět u toho, že "skupina lidí si uzurpovala právo na rozmnožování ...". Vy možná chcete slyšet, zdravotní zkoušky, genetické testy ... jenomže klub LR žádné genetické testy nevyžaduje a ze zdravotních podmínek chce všechny řezáky a špičáky (asi aby měli psi hezký úsměv) a DKK ovšem až stupně C, což je celkem bezzubé opatření, čehož dokladem je vývoj plemene.
Já myslím, že není třeba tuhle diskuzi rozlouskávat. Ať si z ní každý odnese co chce, a podle toho se zařídí.
"Má odpověď by byla PP"
ano
a proč?
"A jsme opět u toho, že "skupina lidí si uzurpovala právo na rozmnožování ...""
ne, nejsme
respektive ty možná ano, já ne
já jsem u toho, co všechno obnáší a musí obnášet chov PLEMENE, aby bylo plemenem
zcela bez ohledu na lidi, to je jiná rovina
pro tebe asi úniková........ne?
Ptackova2016
XXX.XXX.155.34
Děkuji za odpovědi, víceméně jsem počítala s takovouto diskusí. Nedělám žádné nadstandardní vyšetření, byl to překlep, očkováním, odčervením a čipováním se nechlubím, pouze jsem chtěla reagovat na příspěvek, ve kterém mě někdo osočil, že nemají psi ani základní veterinární ošetření. Zřejmě toho nejsou hodni, když nemají PP. Nevyznám se už dále v této diskusi, nejsem chovatel psů s PP, labradorku s PP jsem si velmi přála, ale nebyla k sehnání, a já jsem pouze toužila po psovi k domu a k dětem. Mám to obrovské štěstí, že je zdravá, má dokonce všechny zuby a krásnou stavbu těla, dokonce, a to i přesto, že nemá PP, vypadá jako labrador. O labradory je veliký zájem, mluvím za nás, hyeny a bestie, které takto psy rozmnožujeme, týráme a ubližujeme tomuto plemeni. Tak jsem se rozhodla pro vrh, našla jsem psa s PP, jehož pán, neměl naprosto žádný problém s krytím, protože jsou za tím finance, pro něj téměř bez práce, pro mě a budoucí majitelé štěňat, snad alespoň menší pravděpodobnost přenosu významných genetických vad na další generaci. V inzerátu vždy uvádím, že se jedná o vrh bez PP, otce štěňat ani nemám jak doložit, snad jen fotkou,ale to je zavádějící samozřejmě. Přesto všechno i já se pod svůj vrh podepíši. A s majiteli jsem ochotná řešit jakýkoliv problém v budoucnu. A stejně jako já jsem si brala naší fenku s tím rizikem, že nemá jasný původ, tak si to musí uvědomovat i ostatní.
Ostatně k tomu, aby s námi sdílela rodinný život, je dokonalá tak, jak je. I kdyby neměla stoličku, nebo špičák, i kdyby jí třeba chyběla noha, postarám se o ní, ať má PP nebo ne.
Omlouvám se všem, kterým ničím svým množením plemeno.
A z jakého důvodu jsem se rozhodla pro vrh? Kvůli financím, samozřejmě.
Ale o tom vy samozřejmě nic nevíte, vy totiž necháváme své feny nakrýt jen pro zachování a zdokonalování plemene.
marcelaamax
napsal(a):
Zrovna labradorů znám dost, jak s PP, tak bez PP. A rozdíl v těch povahách je fakt obrovský. O vzhledu ani nemluvím, to je asi to nejmenší.
Nikomu neupírám právo koupit si štěně s PP (s předpoklady, že splní požadavky klubu na plemeno), neupírejte ani Vy nikomu právo koupit si štěně bez PP (ovšem s tím nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec).
tohle ale přece nikdo nikomu neupírá. Dokud bude poptávka, bude i nabídka. Jen je celkem k zamyšlení, proč si někdo kupuje psa s tím, že chce dané plemeno a přitom si ho koupí bez PP s nebezpečím, že vyroste nestandardní jedinec? A kdyby aspoň to bylo opravdu tak, že s tím ti lidi počítají, že si za ty tisíce vlastně kupují křížence, tak by mi to bylo asi jedno. Ale stačí se podívat jen tady zpátky, kolik tady je diskuzí, jestli ten a ten pes bez PP vypadá opravdu jako plemeno, jako které byl koupený... Protože těm lidem je divné, že viděli oba rodiče (i když to třeba ani nebyli opravdu rodiče) a najednou to štěně je nějaké jiné...Ale nepřipustí, že je to kříženec. Nechápu, proč si takový člověk nevezme psa z útulku, protože tam ne/bude vědět úplně stejně co z něho vyroste, jako u psa bez PP...
No a většinou to dopadne tak, že ze psa vyroste vzhledově ne úplně typický jedinec, s labilní povahou, ale ten člověk ho stále vydává za to plemeno a klidně ho dál množí. A to prostě kazí pověst tomu plemeni. A ano, pak to štve chovatele, kteří se snaží nějak přispět do chovu, chovat na kvalitních, zdravých a standardních jedincích, někam ten chov posunout, případně ho udržet.... No a pak tady někdo nakryje Fifinku Alíkem od sousedů, protože oba vypadají jako labradoři, štěňata jsou sice trochu jiná, vyrostou z nich labilní nebo agresivní jedinci, ale pořád všichnio budou tvrdit, že je to čistokrevný LR... Pořád nic?
Na FB je takový příspěvek snad co týden. A zaznamenala jsem jen jeden, kdy paní dala fotku poslanou od "chovatelů", aby se zeptala, jestli je to opravdu golden. No, nebyl od pohledu. Ale chtěli za něj "jen" 10 tisíc, no nekup to.
napsal(a):
"Má odpověď by byla PP"
ano
a proč?
"A jsme opět u toho, že "skupina lidí si uzurpovala právo na rozmnožování ...""
ne, nejsme
respektive ty možná ano, já ne
já jsem u toho, co všechno obnáší a musí obnášet chov PLEMENE, aby bylo plemenem
zcela bez ohledu na lidi, to je jiná rovina
pro tebe asi úniková........ne?
Obávám se, že jsem neporozuměl, co tím bylo myšleno ... tedy kromě přechodu na tykání.
Ale rád si vyslechnu argumenty směrem k tomu "nejsme skupina ..."anebo "aby bylo plemeno plemenem ber ohledu na lidi".
Přiznávám, že je to pro mne opravdu jiná rovina, které nerozumím. Plemeno je skupina zvířat, kterou člověk vyšlechtil k obrazu sobě milému. Tedy plemeno bez ohledu na lidi je prázdný pojem.
marcelaamax
napsal(a):
. jenomže klub LR žádné genetické testy nevyžaduje a ze zdravotních podmínek chce všechny řezáky a špičáky (asi aby měli psi hezký úsměv) a DKK ovšem až stupně C, což je celkem bezzubé opatření, čehož dokladem je vývoj plemene.
Zkuste si znovu přečíst výše příspěvek Jany, která se v tom pohybuje a LR chová. Už tam vám psala, že 90% chovných psů a fen má nadstandardní zdravotní testy, které nejsou povinné. Kolik procent labradorů bez PP má alespoň ty "povinné" testy? Typuji tak 1%, jestli vůbec .
Já to četl a pokud by tomu tak bylo, bylo by lepší ... byl to ovšem jenom tip. Tím to nechci snižovat, jenom jsem přirozeně skeptický. Kladu si otázku ... proč to klub nemá v podmínkách chovnosti, když už to stejně má 90% chovných psů.
Na poslední otázku nedovedu odpovědět, ale jsem silně náchylný souhlasit s Vaším tipem. Nejspíše tomu tak opravdu je.
A opět se vrátím k tomu svému - všechno je o lidech. Pokud Vám ke stanovení hranice mezi dobrým a špatným chovatelem stačí členství v klubu, pak Vám tedy závidím. Je to jednoduché. Já to tak nevidím. Tazatelka - autorka původního dotazu upřesnila podmínky svého "chovu" a já myslím, že člověk, který dokáže abstrahovat od faktu, že není členem klubu, by mohl být spokojen. Nejsem naivní, vím že většina z Vás jednoduše nedokáže odložit ty "brýle člena klubu", přes které se dívá a to bez ohledu na to, jestli se ty štěňata mají dobře ... Černobílé vidění. Jak Vám zavidím. Já musím o všem pochybovat ...
"Přiznávám, že je to pro mne opravdu jiná rovina, které nerozumím. Plemeno je skupina zvířat, kterou člověk vyšlechtil k obrazu sobě milému. Tedy plemeno bez ohledu na lidi je prázdný pojem."
Jedna rovina jsou pravidla, která jsou nutná k tomu, aby plemeno bylo nejen vyšlechtěno ale i udržováno.
Zákony genetiky, a o tom je pojem "plemeno" a "šlechtění", na lidech závislé nejsou.
Rovina druhá jsou lidé, kteří se toho účastní a mají na proces vliv.
Na tykání nepřecházím, na internetových diskuzích tykám od vždy a všem, tak, jak je to obvyklé a pro mne i zcela logické - v diskuzi bez tváří, anonymní......
Ale je pravda, že je to vděčný obrat, když dojdou věcné argumenty v diskuzi
napsal(a):
"Přiznávám, že je to pro mne opravdu jiná rovina, které nerozumím. Plemeno je skupina zvířat, kterou člověk vyšlechtil k obrazu sobě milému. Tedy plemeno bez ohledu na lidi je prázdný pojem."
Jedna rovina jsou pravidla, která jsou nutná k tomu, aby plemeno bylo nejen vyšlechtěno ale i udržováno.
Zákony genetiky, a o tom je pojem "plemeno" a "šlechtění", na lidech závislé nejsou.
Rovina druhá jsou lidé, kteří se toho účastní a mají na proces vliv.
Na tykání nepřecházím, na internetových diskuzích tykám od vždy a všem, tak, jak je to obvyklé a pro mne i zcela logické - v diskuzi bez tváří, anonymní......
Ale je pravda, že je to vděčný obrat, když dojdou věcné argumenty v diskuzi
Pravdla vytvořili lidi. Tedy opět ta "skupina lidí ...".
Argumenty nedošly, jenom se opakují už zodpovězené otázky a nepřipadá mi vhodné opakovat odpovědi ...
Zákony genetiky na lidech závislé nejsou, ovšem "plemeno" a "šlechtění" jsou pojmy a procesy navýsost řízené lidmi.
K poslední větě - já tady nikomu netykám, od Vás jsem zaznamenal tykání poprvé a pokud mi vyčítate, že jsem na to upozornil, abych "odpoutal pozornost", tak Vy jste udělala v té poslední věte totéž ... (Ale tykání mi v zásadě nevadí, jenom jsem "stará škola" a v tomto malinko ostýchavý ...).
Štefan1
napsal(a):
Já to četl a pokud by tomu tak bylo, bylo by lepší ... byl to ovšem jenom tip. Tím to nechci snižovat, jenom jsem přirozeně skeptický. Kladu si otázku ... proč to klub nemá v podmínkách chovnosti, když už to stejně má 90% chovných psů.
Na poslední otázku nedovedu odpovědět, ale jsem silně náchylný souhlasit s Vaším tipem. Nejspíše tomu tak opravdu je.
A opět se vrátím k tomu svému - všechno je o lidech. Pokud Vám ke stanovení hranice mezi dobrým a špatným chovatelem stačí členství v klubu, pak Vám tedy závidím. Je to jednoduché. Já to tak nevidím. Tazatelka - autorka původního dotazu upřesnila podmínky svého "chovu" a já myslím, že člověk, který dokáže abstrahovat od faktu, že není členem klubu, by mohl být spokojen. Nejsem naivní, vím že většina z Vás jednoduše nedokáže odložit ty "brýle člena klubu", přes které se dívá a to bez ohledu na to, jestli se ty štěňata mají dobře ... Černobílé vidění. Jak Vám zavidím. Já musím o všem pochybovat ...
Vy tady pořád mluvíte o klubu, mě je nějaký klub úplně jedno... Jo, jsem sice členem klubu, ale je to jednoduše jen z toho důvodu, že mám pak slevy na sportovní akce, výstavy, uchovnění atd...
Pokud Vám ke stanovení hranice mezi dobrým a špatným chovatelem stačí členství v klubu
A na tohle jste přišel jak? . To přece vůbec není o členství v klubu. Samozřejmě, že dobrý chovatel nemusí být člen klubu. Ale chovatele dobrým chovatelem dělá to, že u svých chovných jedinců kontroluje zdraví, povahu, vzhled a nenakryje za každou cenu všechno. Kdežto tohle se o chovateli psů bez PP říct nedá...
azatelka - autorka původního dotazu upřesnila podmínky svého "chovu" a já myslím, že člověk, který dokáže abstrahovat od faktu, že není členem klubu, by mohl být spokojen. Nejsem naivní, vím že většina z Vás jednoduše nedokáže odložit ty "brýle člena klubu", přes které se dívá a to bez ohledu na to, jestli se ty štěňata mají dobře .
Opravdu je mi jedno, že tazatelka není členem klubu . Ale spokojená bych měla být jako s čím? S tím, že se o štěňata postará, naočkuje je, odčerví a načipuje? To je pro mě samozřejmost a úplné minimum (mimo jiné tohle všechno měl i můj vořech, plus nějaké žrádlo do začátku a výbava, a stál 2000 kč, a předpokládám, že to samé bude mít i pes z útulku).... A věřím tomu, že třeba i o ta štěňata bude dobře postaráno, ale pořád to nemění nic na tom, že rodiče těch štěňat nejsou nijak zdravotně testovaní, nevím, jestli mají standardní povahu a vzhled, nebo jestli i to měli jejich rodiče a jestli to můžu očekávat i od štěňat...
Štefan1
napsal(a):
Já pořád nějak nechápu, proč se stále oháníte nějakým klubem. Klub je zájmový spolek, nic víc, nic míň. Žádný chovatel v něm být nemusí, povinné to není. Takže je úplně mimo vaše tvrzení o dobrém nebo špatném chovateli jen vzhledem k členství v klubu.
Co se týká tazatelky, množí plemeno a nic o něm neví. Jakolabradorka se jí prostě líbí, tak budou štěňátka. S majiteli štěňat je ochotná v budoucnu řešit jakýkoliv problém. No, ono se hezky slibuje a už se to těžko plní. Zrovna minulý týden byl zveřejněn na FB srdceryvný příspěvek s žádostí o zaslání peněz na operaci čokoládového štěněte labradora s genetickou vadou (zjednodušeně řečeno močovod ústil do pochvy a jiné komplikace), "chovatel" od toho dal ruce pryč, štěně bylo po komplikované operaci nakonec uspáno.
A tak nějak mám z prvotního dotazu zadavatelky pocit, že ji štve, že nejsou všechna štěňata čokoládová, protože ta se líp prodávají. Sice o tom, že jí jde o peníze, píše v ironii, ale já v tom nic jinýho, než peníze nevidím. Fena žádný pořádný vyšetření nemá, ale je zdravá. Asi mají doma křišťálovou kouli.
marcelaamax
napsal(a):
Vy tady pořád mluvíte o klubu, mě je nějaký klub úplně jedno... Jo, jsem sice členem klubu, ale je to jednoduše jen z toho důvodu, že mám pak slevy na sportovní akce, výstavy, uchovnění atd...
Pokud Vám ke stanovení hranice mezi dobrým a špatným chovatelem stačí členství v klubu
A na tohle jste přišel jak? . To přece vůbec není o členství v klubu. Samozřejmě, že dobrý chovatel nemusí být člen klubu. Ale chovatele dobrým chovatelem dělá to, že u svých chovných jedinců kontroluje zdraví, povahu, vzhled a nenakryje za každou cenu všechno. Kdežto tohle se o chovateli psů bez PP říct nedá...
azatelka - autorka původního dotazu upřesnila podmínky svého "chovu" a já myslím, že člověk, který dokáže abstrahovat od faktu, že není členem klubu, by mohl být spokojen. Nejsem naivní, vím že většina z Vás jednoduše nedokáže odložit ty "brýle člena klubu", přes které se dívá a to bez ohledu na to, jestli se ty štěňata mají dobře .
Opravdu je mi jedno, že tazatelka není členem klubu . Ale spokojená bych měla být jako s čím? S tím, že se o štěňata postará, naočkuje je, odčerví a načipuje? To je pro mě samozřejmost a úplné minimum (mimo jiné tohle všechno měl i můj vořech, plus nějaké žrádlo do začátku a výbava, a stál 2000 kč, a předpokládám, že to samé bude mít i pes z útulku).... A věřím tomu, že třeba i o ta štěňata bude dobře postaráno, ale pořád to nemění nic na tom, že rodiče těch štěňat nejsou nijak zdravotně testovaní, nevím, jestli mají standardní povahu a vzhled, nebo jestli i to měli jejich rodiče a jestli to můžu očekávat i od štěňat...
Tak jsem rád, že jsme se shodly alespoň na něčem (dobrý versus špatný chovatel).
Jak jsem pochopil, jste členem klubu, protože Vám z toho plynou výhody. Mimo jiné i možnost odchovávat.
Píšete "Ale chovatele dobrým chovatelem dělá to, že u svých chovných jedinců kontroluje zdraví, povahu, vzhled a nenakryje za každou cenu všechno" - naprostý souhlas. Jenom nesdílím Vaše přesvědčení, že všichni členové klubu ta takto mají. A na druhou stranu, věřím tomu, že soudný člověk nebude chovat na feně bez PP, když má zdravotní potíže. Samozřejmě na úrovni svých vědomostí (třeba nižších).
Na druhou stranu, kolik chovatelů, členů klubu má vyšší úroveň znalostí? Je podmínkou členství prokázání nějaké úrovně znalostí? Já myslím, že ne. Myslím, že část členů se prostě jenom "veze". Podle mých životních zkušeností je to obvykle větší část, v tom se asi neshodneme. A ta větší část pak nepůjde do zkoušek, které nejsou povinné. Ale toto jou už jenom nepodložené spekulace - Vy spekulujete, že větší část členů klubu dělá víc než musí, já spekuluji, že ne.
"Ale spokojená bych měla být jako s čím? S tím, že se o štěňata postará, naočkuje je, odčerví a načipuje?" - je to opravdu tak málo? V kontextu s tím, co vidíme občas v televizi? Hubení, hladoví psi na kupách "hnoje", nesocializovaní ...?
Opravdu je to málo?
Ptackova2016
napsal(a):
Děkuji za odpovědi, víceméně jsem počítala s takovouto diskusí. Nedělám žádné nadstandardní vyšetření, byl to překlep, očkováním, odčervením a čipováním se nechlubím, pouze jsem chtěla reagovat na příspěvek, ve kterém mě někdo osočil, že nemají psi ani základní veterinární ošetření. Zřejmě toho nejsou hodni, když nemají PP. Nevyznám se už dále v této diskusi, nejsem chovatel psů s PP, labradorku s PP jsem si velmi přála, ale nebyla k sehnání, a já jsem pouze toužila po psovi k domu a k dětem. Mám to obrovské štěstí, že je zdravá, má dokonce všechny zuby a krásnou stavbu těla, dokonce, a to i přesto, že nemá PP, vypadá jako labrador. O labradory je veliký zájem, mluvím za nás, hyeny a bestie, které takto psy rozmnožujeme, týráme a ubližujeme tomuto plemeni. Tak jsem se rozhodla pro vrh, našla jsem psa s PP, jehož pán, neměl naprosto žádný problém s krytím, protože jsou za tím finance, pro něj téměř bez práce, pro mě a budoucí majitelé štěňat, snad alespoň menší pravděpodobnost přenosu významných genetických vad na další generaci. V inzerátu vždy uvádím, že se jedná o vrh bez PP, otce štěňat ani nemám jak doložit, snad jen fotkou,ale to je zavádějící samozřejmě. Přesto všechno i já se pod svůj vrh podepíši. A s majiteli jsem ochotná řešit jakýkoliv problém v budoucnu. A stejně jako já jsem si brala naší fenku s tím rizikem, že nemá jasný původ, tak si to musí uvědomovat i ostatní.
Ostatně k tomu, aby s námi sdílela rodinný život, je dokonalá tak, jak je. I kdyby neměla stoličku, nebo špičák, i kdyby jí třeba chyběla noha, postarám se o ní, ať má PP nebo ne.
Ale o tom vy samozřejmě nic nevíte, vy totiž necháváme své feny nakrýt jen pro zachování a zdokonalování plemene.
Děkujeme za příspěvek a reakci na naše dotazy
Takže jste fenu nenechala vyšetřovat na nějaké základní typické problémy? Že je od pohledu zdravá není přeci žádný argument, spousta věcí se nemusí projevit hned anebo je může fena jenom přenášet...
napsal(a):
Já pořád nějak nechápu, proč se stále oháníte nějakým klubem. Klub je zájmový spolek, nic víc, nic míň. Žádný chovatel v něm být nemusí, povinné to není. Takže je úplně mimo vaše tvrzení o dobrém nebo špatném chovateli jen vzhledem k členství v klubu.
Co se týká tazatelky, množí plemeno a nic o něm neví. Jakolabradorka se jí prostě líbí, tak budou štěňátka. S majiteli štěňat je ochotná v budoucnu řešit jakýkoliv problém. No, ono se hezky slibuje a už se to těžko plní. Zrovna minulý týden byl zveřejněn na FB srdceryvný příspěvek s žádostí o zaslání peněz na operaci čokoládového štěněte labradora s genetickou vadou (zjednodušeně řečeno močovod ústil do pochvy a jiné komplikace), "chovatel" od toho dal ruce pryč, štěně bylo po komplikované operaci nakonec uspáno.
A tak nějak mám z prvotního dotazu zadavatelky pocit, že ji štve, že nejsou všechna štěňata čokoládová, protože ta se líp prodávají. Sice o tom, že jí jde o peníze, píše v ironii, ale já v tom nic jinýho, než peníze nevidím. Fena žádný pořádný vyšetření nemá, ale je zdravá. Asi mají doma křišťálovou kouli.
Sarah01:
"Já pořád nějak nechápu, proč se stále oháníte nějakým klubem. Klub je zájmový spolek, nic víc, nic míň. Žádný chovatel v něm být nemusí, povinné to není. Takže je úplně mimo vaše tvrzení o dobrém nebo špatném chovateli jen vzhledem k členství v klubu".
A jste si jistá, že pokud by tazatelka v úvodu napsala, že má vrh štěňat s PP, tak by tato diskuse vznikla?
Podívejte se na první reakce. Já jsem přesvědčen, že by dostala odpověď na svůj dotaz ohledem barvy štěňat, nanejvýš by jí někdo usměrnil na stránky klubu (pokud to tam je). Bez dalších nepříjemných komentářů.
Mimochodem, ráda se pejskařů poptávám, jestli jejich pes má PP nebo ne, abych věděla, jestli mám tu čest se zástupcem plemene.
U labíků mě vždy odrazovalo, že labradoři samci mi na psa útočili. Fakt za 11 let pejskaření jsem nepotkala labíka, kterej by mi po psovi nešel.
Až před rokem jsme tu našli labíka samce, který je zcela přátelský, vyrovnaný, nekonfliktní, ačkoliv se mu majitelé nezvládají dostatečně věnovat a nestíhají ho. Je to - veliké překvapení - labrador s PP.
Štefan1
napsal(a):
Tak jsem rád, že jsme se shodly alespoň na něčem (dobrý versus špatný chovatel).
Jak jsem pochopil, jste členem klubu, protože Vám z toho plynou výhody. Mimo jiné i možnost odchovávat.
Píšete "Ale chovatele dobrým chovatelem dělá to, že u svých chovných jedinců kontroluje zdraví, povahu, vzhled a nenakryje za každou cenu všechno" - naprostý souhlas. Jenom nesdílím Vaše přesvědčení, že všichni členové klubu ta takto mají. A na druhou stranu, věřím tomu, že soudný člověk nebude chovat na feně bez PP, když má zdravotní potíže. Samozřejmě na úrovni svých vědomostí (třeba nižších).
Na druhou stranu, kolik chovatelů, členů klubu má vyšší úroveň znalostí? Je podmínkou členství prokázání nějaké úrovně znalostí? Já myslím, že ne. Myslím, že část členů se prostě jenom "veze". Podle mých životních zkušeností je to obvykle větší část, v tom se asi neshodneme. A ta větší část pak nepůjde do zkoušek, které nejsou povinné. Ale toto jou už jenom nepodložené spekulace - Vy spekulujete, že větší část členů klubu dělá víc než musí, já spekuluji, že ne.
"Ale spokojená bych měla být jako s čím? S tím, že se o štěňata postará, naočkuje je, odčerví a načipuje?" - je to opravdu tak málo? V kontextu s tím, co vidíme občas v televizi? Hubení, hladoví psi na kupách "hnoje", nesocializovaní ...?
Opravdu je to málo?
- je to opravdu tak málo? V kontextu s tím, co vidíme občas v televizi? Hubení, hladoví psi na kupách "hnoje", nesocializovaní ...?
Opravdu je to málo?
Tak vzhledem k tomu, že dneska stojí štěně bez PP (tedy s nepodloženým původem, bez garance zdraví rodičů atd...) už kolem 15-20 000, tak mi to jako málo přijde, no... A takové štěně bych si fakt nekoupila. Ale to je každého věc.
Odchovávat (s PP) bych ale mohla i bez členství v klubu.. Ale ano, jako člen mám výhody.
Jenom nesdílím Vaše přesvědčení, že všichni členové klubu ta takto mají. A na druhou stranu, věřím tomu, že soudný člověk nebude chovat na feně bez PP, když má zdravotní potíže. Samozřejmě na úrovni svých vědomostí (třeba nižších).
Nevím, proč zase ten klub, členi klubu, ale to je jedno. Samozřejmě, že to tak nemají všichni, ale narozdíl od chovu bez PP se to v tom chovu s PP dá dohledat. A k těm zdravotním potížím - ona spousty lidí nakryje fenu třeba ve 2-3 letech, kdy se jeví jako naprosto zdravá, jenže třeba dysplazie nebo nějaké další genetické problémy se mohou objevit až dýl.. Kamarádka má fenu s těžkou DKK. Přišlo se na to až ve 4 letech, kdy se po tréninku svalila na zem a svíjela se v bolestech - verdikt zněl DKK toho nejtěžšího stupně.. Do té doby se jevila jako naprosto zdravá fena.
A ta větší část pak nepůjde do zkoušek, které nejsou povinné. Ale toto jou už jenom nepodložené spekulace - Vy spekulujete, že větší část členů klubu dělá víc než musí, já spekuluji, že ne.
To není o spekulaci, to je o faktech. Já nevím, jak zrovna u LR protože se v nich neorientuji, ale lidi, kteří se orientují, jako třeba Jana, tak to vědí... Já třeba u našeho plemene taky vidím to, že když se hledá chovný pes, tak už je v 90% požadavek na to, aby pes měl nadstandardní vyšetření, a stejně tak ho má fena. No a pokud ho nemá, ať už fena nebo pes, no tak o tom alespoň vím, vidím to. Jenže většina krycích psů ty nadstandardní testy má, protože samozřejmě pak je větší šance, že si chovatel feny vybere právě tohohle psa. A když už to mají ti psy, tak chovatel krycího psa zase většinou požaduje, aby to měla fena, kterou nakryje...
Štefan1
napsal(a):
Sarah01:
"Já pořád nějak nechápu, proč se stále oháníte nějakým klubem. Klub je zájmový spolek, nic víc, nic míň. Žádný chovatel v něm být nemusí, povinné to není. Takže je úplně mimo vaše tvrzení o dobrém nebo špatném chovateli jen vzhledem k členství v klubu".
A jste si jistá, že pokud by tazatelka v úvodu napsala, že má vrh štěňat s PP, tak by tato diskuse vznikla?
Podívejte se na první reakce. Já jsem přesvědčen, že by dostala odpověď na svůj dotaz ohledem barvy štěňat, nanejvýš by jí někdo usměrnil na stránky klubu (pokud to tam je). Bez dalších nepříjemných komentářů.
Vždyť odpověď dostala.
Ano, debata by pochopitelně nevznikla, protože jako chovatelka psů s PP by o tom, jak je to u labradorů s barvami, věděla. To za prvé. A za druhé, je naprosto přirozené "chov" bez PP nepodporovat z důvodů již uvedených několika přispěvateli výše.
Opravdu je to málo?
Je to málo.
napsal(a):
Opravdu je to málo?
Je to málo.
Pak tedy nezbývá, než Vám závidět. Žijete patrně v ideálním světe.
... já Vám ho přeji.
Ptackova2016
napsal(a):
Povím Vám skutečný příběh z vlastní širší rodiny. Trošku se za dotyčné stydím, takže uvedu jen nejpodstatnější fakta bez větších podrobností:
Jeden můj příbuzný si pořídil hnědého labradora s PP. Bylo to v době, kdy hnědých bylo málo, byla po nich poměrně velká poptávka, štěňata byla na svou dobu drahá a dobře se prodávala.
Pes rostl a výborně prospíval, byl mohutný, silný s pěknou kostrou a typickou povahou. Onen příbuzný se rozhodl uchovnit a ejhle - pes měl DKK 4/4. Tímto zjištěním veškeré uchovňovací ideje samozřejmě skončily. Co neskončilo, byla chovná kariéra psa. Jak jsem psal, o hnědé byl zájem a dobře se prodávali, takže výše zmíněný pes s PP nakryl všechno, co přišlo, protože množitele bezpapíráků jeho kyčle nezajímaly.
Vím jen o části jeho potomků. Bohužel mezi nimi bylo velmi vysoké procento psů s vysokou DKK a dost jich bylo utraceno ze zdravotních důvodů ve velmi mladém věku. Minimálně tři měli divné záchvaty a byly utraceni kvůli nim.
Vy, zadavatelko, děláte v podstatě totéž. Nebo mi chcete říct, že víte, jaké DKK a genetická vyšetření má ten Váš vybraný plemeník s „menší pravděpodobnost přenosu významných genetických vad na další generaci“? Vaše fena žádná vyšetření nemá a o otci štěňat nic nevíte, takže pravděpodobnost, že na sebe dáváte dva přenašeče je více než vysoká. Opravdu vás netíží to, co vaše odchovy může potkat za zdravotní trable? Já vím, co oči nevidí... a peníze nesmrdí. Vy ne, že plemeni neprospíváte, Vy mu škodíte! A okecávat si to můžete, jak chcete.
Štefan1
napsal(a):
Pak tedy nezbývá, než Vám závidět. Žijete patrně v ideálním světe.
... já Vám ho přeji.
Proč bych měla žít v ideálním světě? Já přece netvrdím, že toto, co je povinné ze zákona, všichni dělají. Jen podle mého názoru je to málo. Já očekávám i dělám víc.
Čipování a očkování proti vzteklině třeba?
Odpověď na příspěvek, který jste smazal.
napsal(a):
Proč bych měla žít v ideálním světě? Já přece netvrdím, že toto, co je povinné ze zákona, všichni dělají. Jen podle mého názoru je to málo. Já očekávám i dělám víc.
Ze zákona je povinné jenom čipování a očkování proti vzteklině v 6-ti měsících.
Ale chápu, co jste chtěla říct a Váš postoj reaspektuji.
napsal(a):
Čipování a očkování proti vzteklině třeba?
Odpověď na příspěvek, který jste smazal.
Příspěvek jsem rychle napsal (čemuž se obvykle bráním) a taky rychle smazal (autocenzura), protože jsem si uvědomil, že jsem Vás nepřesně pochopil.
... na vysvětlenou ...
Štefan1
napsal(a):
Divoký pes ale neznamená zdravý pes!
V přírodě je naprosto v pořádku že psy umírají v relativně mladém věku, je tam úplně jiná úmrtnost mladých zvířat. Umíte si představit odchovat vrh u kterého víte že se třeba polovina nedožije 3 let? Krom toho přirozená selekce taky není zaručená cesta ke zdravému chovu - vemte si třeba tasmánské čerty kde lidé musí oddělit části populace aby se udržela aspoň nějaká zdravá zvířata a druh nevyhynul kvůli rakovině.
A je hloupost bavit se o přirozené selekci u psů co žijí v domácnostech. Těžko bude váš Puňťa migrovat desítky kilometrů protože jeho domácí smečka mu nedovolí se rozmnožit.
My jsme se rozhodli že ty psy budeme mít, my jsme se rozhodli že budeme mít štěňata, my máme zodpovědnost za co nejlepší zdravotní předpoklad našich odchovů.
Dasvo
napsal(a):
Povím Vám skutečný příběh z vlastní širší rodiny. Trošku se za dotyčné stydím, takže uvedu jen nejpodstatnější fakta bez větších podrobností:
Jeden můj příbuzný si pořídil hnědého labradora s PP. Bylo to v době, kdy hnědých bylo málo, byla po nich poměrně velká poptávka, štěňata byla na svou dobu drahá a dobře se prodávala.
Pes rostl a výborně prospíval, byl mohutný, silný s pěknou kostrou a typickou povahou. Onen příbuzný se rozhodl uchovnit a ejhle - pes měl DKK 4/4. Tímto zjištěním veškeré uchovňovací ideje samozřejmě skončily. Co neskončilo, byla chovná kariéra psa. Jak jsem psal, o hnědé byl zájem a dobře se prodávali, takže výše zmíněný pes s PP nakryl všechno, co přišlo, protože množitele bezpapíráků jeho kyčle nezajímaly.
Vím jen o části jeho potomků. Bohužel mezi nimi bylo velmi vysoké procento psů s vysokou DKK a dost jich bylo utraceno ze zdravotních důvodů ve velmi mladém věku. Minimálně tři měli divné záchvaty a byly utraceni kvůli nim.
Vy, zadavatelko, děláte v podstatě totéž. Nebo mi chcete říct, že víte, jaké DKK a genetická vyšetření má ten Váš vybraný plemeník s „menší pravděpodobnost přenosu významných genetických vad na další generaci“? Vaše fena žádná vyšetření nemá a o otci štěňat nic nevíte, takže pravděpodobnost, že na sebe dáváte dva přenašeče je více než vysoká. Opravdu vás netíží to, co vaše odchovy může potkat za zdravotní trable? Já vím, co oči nevidí... a peníze nesmrdí. Vy ne, že plemeni neprospíváte, Vy mu škodíte! A okecávat si to můžete, jak chcete.
No Váš příbuzný to dotáhl trošičku dál, než tazatelka. Ten vědomě kryl nemocným psem. S tím, samozřejmě, nesouhlasím.
Ale jste hodná, že jste to sem napsala.
Ten příběh totiž dokládá i to, co opakuji "průkaz původu negarantuje standardní zdravé a už vůbec ne chovné zvíře", ač se to nejméně část přispívajících snaží tvrdit. A jaký pak je rozdíl PP-bezPP?
A to je to, co chci říct - je to o lidech, všechno se dá dělat dobře anebo špatně. A kdo rozhodne co je dobře a co špatně? No vlastně kluby a jsme na začátku.
Ne.
Co je dobře a co je špatně, rozhodnu já jako platící zájemce o štěně. Vyberu si štěně po testovaných rodičích? Štěně, u kterého dohledám předky generace zpátky? U kterého budu znát alespoň přibližně zdravotní stav sourozenců? Štěně, jehož rodiče odpovídají představám o daném plemeni? Štěně, které má předpoklady pro mnou vybranou sportovní, loveckou či pracovní činnost? Štěně, jehož matka nerodí dvakrát do roka?
Pokud odpověď zní ano, pak je jedinou jakž takž zárukou pečlivě vybraný čistokrevný pes s PP.
Štefan1
napsal(a):
No Váš příbuzný to dotáhl trošičku dál, než tazatelka. Ten vědomě kryl nemocným psem. S tím, samozřejmě, nesouhlasím.
Ten příběh totiž dokládá i to, co opakuji "průkaz původu negarantuje standardní zdravé a už vůbec ne chovné zvíře", ač se to nejméně část přispívajících snaží tvrdit. A jaký pak je rozdíl PP-bezPP?
průkaz původu negarantuje standardní zdravé a už vůbec ne chovné zvíře
Ano a přesně proto se vám tady snažíme vysvětlit, že není dobré ani chovat na psech s PP, ale neuchovněných. A to uchovnění už potom garantuje standard a v mnoha případech i zdraví jedince. Chovat se má na chovných a vyšetřených psech.
A jaký pak je rozdíl PP-bezPP
A to jako vážně? Já už fakt nevím, jak to napsat, bylo tady toho řečeno dost...
Štefan1
napsal(a):
Ne, to rozhodně netvrdíme. PP znamená, že pes je opravdu to plemeno, za které je vydáváno. K tomu, aby byl chovný, musí být uchovněn. A už jsem i někde výš psala, že PP není zárukou zdraví ani povahy. Ale lze eliminovat na minimum dědičné choroby, které vznikají například příbuzenskou plemenitbou.
A kde je rozdíl s PP nebo bez PP? Bez PP je to vždycky kříženec, nemáte naprosto šanci doložit původ. Prodávající vám může nakecat cokoliv. Když budu chtít křížence, zajdu si do útulku. Že vypadá jako labrador? O tom si myslím své. Spousta lidí ví, jak má vypadat dané plemeno a docela často jsou úplně mimo.
Štefan1
napsal(a):
Rozdíl je jednak v pravděpodobnosti a jednak v možnosti zájemce tu pravděpodobnost ovlivnit. Když se budete chvíli pohybovat mezi majiteli a chovateli některého plemene, tak prostě budete vědět, která chovka produkuje třeba psy s velkým rámcem, špatnou mechanikou pohybu, nedostatečným osrstěním nebo nesestouplými varlaty.
napsal(a):
Ne, to rozhodně netvrdíme. PP znamená, že pes je opravdu to plemeno, za které je vydáváno. K tomu, aby byl chovný, musí být uchovněn. A už jsem i někde výš psala, že PP není zárukou zdraví ani povahy. Ale lze eliminovat na minimum dědičné choroby, které vznikají například příbuzenskou plemenitbou.
A kde je rozdíl s PP nebo bez PP? Bez PP je to vždycky kříženec, nemáte naprosto šanci doložit původ. Prodávající vám může nakecat cokoliv. Když budu chtít křížence, zajdu si do útulku. Že vypadá jako labrador? O tom si myslím své. Spousta lidí ví, jak má vypadat dané plemeno a docela často jsou úplně mimo.
"A kde je rozdíl s PP nebo bez PP? Bez PP je to vždycky kříženec, nemáte naprosto šanci doložit původ" - tohle je Váš názor a můžeme o tom dlouze diskutovat a neshodneme se.
Otec, jako bývalý polesný a bývalý myslivec, dostal darem od kamaráda nepovedenou fenku špringršpaněla. Její bráchové (bylo jich 7) byli s PP, jednoho jsme pak vídali, byl to typický reprezentant plemene a později byl taky uchovněný. Naše fenka se opravdu nepovedla - vypadala jako velššpringeršpaněl na vyšších nohách, ostrý čenich, krátké uši. To jenom ke garanci vzdledu. A kyby jste jí na ulici potkala, rozhodně by jste se ani nezeptala, jestli je to špringr.
Ano, vím, fena mohla být překrytá něčím jiným (jsou to čubky), ale byla jediná ve vrhu, která se lišila (a taky jediná fena). Určitě by se takových příkladů našlo víc a určitě se ani povahy nevyvedou vždy tak, jak by se chtělo.
Takže já to vidím nejvýše takhle: štěně s PP Vám dává větší šanci, než bez PP, že Vám vyroste reprezentant daného plemene. Garance žádná. Ostatně o té garanci (chovnosti) se už diskutovalo i v jiném vláknu a nepochybně by se jich našlo víc.
Myslím, že téma je vyčerpané, já též .
Štefan1
napsal(a):
"A kde je rozdíl s PP nebo bez PP? Bez PP je to vždycky kříženec, nemáte naprosto šanci doložit původ" - tohle je Váš názor a můžeme o tom dlouze diskutovat a neshodneme se.
Otec, jako bývalý polesný a bývalý myslivec, dostal darem od kamaráda nepovedenou fenku špringršpaněla. Její bráchové (bylo jich 7) byli s PP, jednoho jsme pak vídali, byl to typický reprezentant plemene a později byl taky uchovněný. Naše fenka se opravdu nepovedla - vypadala jako velššpringeršpaněl na vyšších nohách, ostrý čenich, krátké uši. To jenom ke garanci vzdledu. A kyby jste jí na ulici potkala, rozhodně by jste se ani nezeptala, jestli je to špringr.
Ano, vím, fena mohla být překrytá něčím jiným (jsou to čubky), ale byla jediná ve vrhu, která se lišila (a taky jediná fena). Určitě by se takových příkladů našlo víc a určitě se ani povahy nevyvedou vždy tak, jak by se chtělo.
Takže já to vidím nejvýše takhle: štěně s PP Vám dává větší šanci, než bez PP, že Vám vyroste reprezentant daného plemene. Garance žádná. Ostatně o té garanci (chovnosti) se už diskutovalo i v jiném vláknu a nepochybně by se jich našlo víc.
Myslím, že téma je vyčerpané, já též .
Dobře, z 8 mi štěňat se jedno nepovedlo. A celkově se to v chovu neděje nijak pravidelně ,ale samozřejmě stát se to může. Kdežto v tom chovu bez PP se většinou nevydaří celý vrh . A víc než povedených je právě těch nepovedených.
Je to krásně vidět třeba u jorků a JRT - většina lidí ani neví, jak mají ta plemena vypadat, protože ti, co jsou za plemeno vydávané vypadají úplně jinak. A pak jednou potkáte vyloženě zástupce toho plemene a nestačte se divit, protože jste si doposud mysleli ,že ten pes vypadá úplně jinak .
Ale jak říkám, vzhled je pro mě to nejmenší...
Tak mně tedy prosím napište, jak můžu u bez PP psa dohledat předky 5 generací zpátky. To by mě fakt zajímalo, jak se to dělá. Protože mně se to u žádnýho osvojence, který jsem měla doma, nepovedlo.
Jinak to, co píšete o špringršpanělovi, je úplně něco jiného, než tady uvádí zadavatelka. Ani její fena nemá doložený původ.
marcelaamax
napsal(a):
Dobře, z 8 mi štěňat se jedno nepovedlo. A celkově se to v chovu neděje nijak pravidelně ,ale samozřejmě stát se to může. Kdežto v tom chovu bez PP se většinou nevydaří celý vrh . A víc než povedených je právě těch nepovedených.
Je to krásně vidět třeba u jorků a JRT - většina lidí ani neví, jak mají ta plemena vypadat, protože ti, co jsou za plemeno vydávané vypadají úplně jinak. A pak jednou potkáte vyloženě zástupce toho plemene a nestačte se divit, protože jste si doposud mysleli ,že ten pes vypadá úplně jinak .
Ale jak říkám, vzhled je pro mě to nejmenší...
Dcera má havaňáka s PP, spousta lidí jí tvrdí, že má kříženýho jorka.
Ještě bych dodala k tomuhle - ono ale tímhle většinou ten bPP chov začíná. Čistě teoreticky ten pes, o kterém mluví Dasvo, může být otec nebo třeba dědeček zadavatelčiny feny... Takže je to v pořádku jen proto, že ona o tom neví?
marcelaamax
napsal(a):
Ještě bych dodala k tomuhle - ono ale tímhle většinou ten bPP chov začíná. Čistě teoreticky ten pes, o kterém mluví Dasvo, může být otec nebo třeba dědeček zadavatelčiny feny... Takže je to v pořádku jen proto, že ona o tom neví?
To co jsem chtěl říct je, že nesouhlasím s názorem, aby si skupina lidí uzurpovala licenci k rozmnožování psů, byť jistě s dobrým úmyslem.
Ono je to spíš tak, že si skupina lidí, která definovala, co je to labrador, uzurpuje licenci k tomu, aby to "pravé labradorství" potvrzovala. Nic víc.
Potom je větší pravděpodobnost, že někdo, kdo si chce koupit labradora (a asi se z nějakého důvodu rozhodl zrovna pro toto plemeno), dostane to, co si přeje.
Štefan1
napsal(a):
Já jsem to myslel jinak, Štefane! (A jsem naprosto přesvědčen, že Vy jste to pochopil, jenže se Vám to jaksi nehodí do linie očerňování klubů.) Jistě jste si všimnul, že zadavatelka tady operuje argumentem, že nakryla psem s PP, takže je všechno vlastně cajk. A on vlastně ten její plemeník na tom může být úplně stejně jako pes mého příbuzného.
Dasvo
napsal(a):
Já jsem to myslel jinak, Štefane! (A jsem naprosto přesvědčen, že Vy jste to pochopil, jenže se Vám to jaksi nehodí do linie očerňování klubů.) Jistě jste si všimnul, že zadavatelka tady operuje argumentem, že nakryla psem s PP, takže je všechno vlastně cajk. A on vlastně ten její plemeník na tom může být úplně stejně jako pes mého příbuzného.
No myslím, že Vy jste úplně nepochopil mně.
1. neměl jsem v úmyslu očerňovat kluby - snažil jsem se docílit potlačení černobílého vidění. A v rámci toho jsem argumentoval i tím, že PP nic negarantují. Mrzí mne, že na to nahlížíte jako na očerňování klubů. Na jiném místě uznávám roli klubů ve vývoji plemene. Ale nechci tady opakovat všechno, co jsem řekl. Zkuste si to přečíst a pouvažovat. Nic víc jsem nechtěl.
2.můj názor je, že nevidím důvod, proč by se měla plemenitba odehrávat pouze na půdě klubů za dodržení jimi stanovených pravidel.
Myslím, že svůj názor jsem dostatečně jasně deklaroval, v opakování smysl nevidím. Pokud jste si odnesl ten dojem, který jste popsal, tak se buď já nedovedu dobře vyjádřovat anebo Vy dobře vnímat (a neberte to, prosím, jako urážku).
K...
napsal(a):
Ono je to spíš tak, že si skupina lidí, která definovala, co je to labrador, uzurpuje licenci k tomu, aby to "pravé labradorství" potvrzovala. Nic víc.
Potom je větší pravděpodobnost, že někdo, kdo si chce koupit labradora (a asi se z nějakého důvodu rozhodl zrovna pro toto plemeno), dostane to, co si přeje.
Hezky řečeno. Nelze než souhlasit.
Myslím ovšem, že pojmy "štěně LR s PP" a "štěně LR bez PP" to celkem odliší.
Štefan1
napsal(a):
Teoreticky ano. V praxi je prostě fakt, že LR bez PP není LR. Je to jen vzletné jméno pro voříška, které dává přibližnou informaci, jak je to zvíře asi velké a jakou má asi barvu a to je tak všechno.
Měla jsem labradora bez PP. A čistě subjektivně se mi líbil víc než většina PP psů. Ale to nic nemění na tom, že ten pes byl prakticky voříšek. Milovaný a opečovávaný, jistě, ale stále voříšek.
Štefan1
napsal(a):
1. neměl jsem v úmyslu očerňovat kluby - snažil jsem se docílit potlačení černobílého vidění. A v rámci toho jsem argumentoval i tím, že PP nic negarantují. Mrzí mne, že na to nahlížíte jako na očerňování klubů. Na jiném místě uznávám roli klubů ve vývoji plemene. Ale nechci tady opakovat všechno, co jsem řekl. Zkuste si to přečíst a pouvažovat. Nic víc jsem nechtěl.
2.můj názor je, že nevidím důvod, proč by se měla plemenitba odehrávat pouze na půdě klubů za dodržení jimi stanovených pravidel.
Myslím, že svůj názor jsem dostatečně jasně deklaroval, v opakování smysl nevidím. Pokud jste si odnesl ten dojem, který jste popsal, tak se buď já nedovedu dobře vyjádřovat anebo Vy dobře vnímat (a neberte to, prosím, jako urážku).
K té dvojce:
To je jako když se ptáte, proč se nemůže Big Mac prodávat i v jiných fastfoodech než v McDonaldu. Samozřejmě, že hamburger může prodávat kdokoliv, ale už to není Big Mac, protože ten definuje a za jeho vlastnosti odpovídá McDonald's.
Nikomu nic nebrání vytvořit si vlastní plemena mimo FCI, viz třeba chodský pes před r. 2019, nebo třeba cockapoo. Ale množit jako-labradory je klamání neznalého zákazníka.
Jako vedlejší efekt vzniku nového plemene potom stejně většinou vznikne nějaký ten klub, protože lidi se společnými zájmy se rádi shlukují
Štefan1
napsal(a):
Pokud by laická veřejnost věděla přesne, o co jde, tak nejspíš ano. Ale tak to není, jinak by si psy bez PP nikdo nekupoval. A tak trvám na tom klamání zákazníka.
(Plus je tady ten druhý aspekt, že vznikají, ať už vědomě nebo nevědomky, ruzně nemocní nebo jinak "vadní" psi. Vzhledem k tomu, že jde o živé tvory, tak mi toto nepřipadá v pořádku.)
K...
napsal(a):
K té dvojce:
To je jako když se ptáte, proč se nemůže Big Mac prodávat i v jiných fastfoodech než v McDonaldu. Samozřejmě, že hamburger může prodávat kdokoliv, ale už to není Big Mac, protože ten definuje a za jeho vlastnosti odpovídá McDonald's.
Nikomu nic nebrání vytvořit si vlastní plemena mimo FCI, viz třeba chodský pes před r. 2019, nebo třeba cockapoo. Ale množit jako-labradory je klamání neznalého zákazníka.
Jako vedlejší efekt vzniku nového plemene potom stejně většinou vznikne nějaký ten klub, protože lidi se společnými zájmy se rádi shlukují
Myslím, že na klamavou reklamu existuje legislativa. Ono to asi bude přece jenom trochu jinak.
Ale to už brousíme, do práva a v tom se nevyznám, nevím jak Vy. Jsem ovšem přesvědčen, že kdyby tomu tak bylo tak by se toho už dávno reprezentanti organizované kynologie chopili a nečetli bychom inzeráty na štěňata bez PP.
Možná tomu tak někdy bude, ale zatím ne.
K...
napsal(a):
Pokud by laická veřejnost věděla přesne, o co jde, tak nejspíš ano. Ale tak to není, jinak by si psy bez PP nikdo nekupoval. A tak trvám na tom klamání zákazníka.
(Plus je tady ten druhý aspekt, že vznikají, ať už vědomě nebo nevědomky, ruzně nemocní nebo jinak "vadní" psi. Vzhledem k tomu, že jde o živé tvory, tak mi toto nepřipadá v pořádku.)
Na první dotaz jsem už odpověděl.
Ten druhý aspekt - jak to řešíte v klubech? To jsou patrně ti psi, kteří nesplňují atributy " pravého labradora" stanovené klubem a tudíž se nemohou dále množit, ač jsou držiteli PP. A jak je chcete odlišit od těch pravých?
P.S. Promiňte, nabývám dojmu, že ta diskuse přestává být přínosná a přenáší se do roviny kdo z koho. Takže pokud se neobjeví příspěvek s nějakou novou myšlenkou, dovolil bych se odmlčet.
Opakuju poněkolikáté, na půdě klubu se odehrávat vůbec nemusí, jen si místo 100 korun za uchovnění zaplatíte 3000.
Asi si rýpnu, ale proč lidi chovají bez PP? Aby ušetřili nebo jsou líní dělat bonitaci. To je podle vás v pořádku. Ale když chtějí ušetřit členstvím v klubu, je to špatně?
Já nemám pocit, že mně klub něco diktuje, že mě nějak omezuje. Jen mě informuje, co potřebuji jako úplný minimum k uchovnění. Ale já se snažím dělat víc, protože mně na plemeni záleží. Záleží mně na tom, aby golden zůstal goldenem a ne nějakou sprsklotinou.
Štefan1
napsal(a):
Myslím, že na klamavou reklamu existuje legislativa. Ono to asi bude přece jenom trochu jinak.
Ale to už brousíme, do práva a v tom se nevyznám, nevím jak Vy. Jsem ovšem přesvědčen, že kdyby tomu tak bylo tak by se toho už dávno reprezentanti organizované kynologie chopili a nečetli bychom inzeráty na štěňata bez PP.
Možná tomu tak někdy bude, ale zatím ne.
V právu se také nevyznám. Název "labrador" určitě není patentovaný. Nešlo mi o právo, ale o princip.
---
Já např. mám jednu fenu. Jsem laik, plemeno jako celek nejspíš nijak neovlivním, ale nastudovala aspoň základy genetiky, a krycího psa jsem hledala opravdu pečlivě, podle předků, nepříbuznosti, DKK, zdraví, povahy... aby výsledkem byli fajn psi, s předpokladem dobrého zdraví a povah. Když to srovnám se zadavatelkou, která jako záruku dobrého krycího psa bere pouze to, že je s PP, je to opravdu někde jinde.
Např. dotaz na dědičnost barev až při druhém krytí... je přece úplně snadné si toto zjistit během pár minut a hlavně předem.
Štefan1
napsal(a):
Ten druhý aspekt - jak to řešíte v klubech? To jsou patrně ti psi, kteří nesplňují atributy " pravého labradora" stanovené klubem a tudíž se nemohou dále množit, ač jsou držiteli PP. A jak je chcete odlišit od těch pravých?
P.S. Promiňte, nabývám dojmu, že ta diskuse přestává být přínosná a přenáší se do roviny kdo z koho. Takže pokud se neobjeví příspěvek s nějakou novou myšlenkou, dovolil bych se odmlčet.
Není třeba je odlišovat od těch pravých, protože do chovu nezasáhnou. Tedy pokud se jejich majitel nerozhodne práskat štěňata bez PP.
Tedy nechci být nepříjemná, ale vy očividně chovu jako takovému nerozumíte, protože neustále papouškujete jakési mýty o chovu psů, které jsou ve skutečnosti prostě nesmysly.
Štefan1
napsal(a):
Nevím, jestli je to nová myšlenka, ale ještě si dovolím zareagovat. (Omlouvám se, vždy píšu příspěvek dlouho, tak jsem úplně aktuální.)
Ano, psi, kteří nesplní podmínky, se nemohou dále množit. Odliší se tím, jestli jsou nebo nejsou uchovněni. Větsinou podmínky pro uchovnění bývají rozumné, nějaká ta výstava, kde někdo, kdo se v plemeni vyzná, řekne, jestli pes je jeho typický představitel + zdravotní testy, případně zkoušky, které zase prověří vyšlechtěné schopnosti psa.
Posouzení psa na výstavě závisí na konkrétním rozhodčím, ale i jedinec, který není zrovna módní konstituce, podmínky pro uchovnění splní, takže si klidně můžete vytvořit řekněme vlastní linii labradorů s dlouhýma nohama. Musí to být samozřejmě v rámci standardu plemene.
napsal(a):
Opakuju poněkolikáté, na půdě klubu se odehrávat vůbec nemusí, jen si místo 100 korun za uchovnění zaplatíte 3000.
Asi si rýpnu, ale proč lidi chovají bez PP? Aby ušetřili nebo jsou líní dělat bonitaci. To je podle vás v pořádku. Ale když chtějí ušetřit členstvím v klubu, je to špatně?
Já nemám pocit, že mně klub něco diktuje, že mě nějak omezuje. Jen mě informuje, co potřebuji jako úplný minimum k uchovnění. Ale já se snažím dělat víc, protože mně na plemeni záleží. Záleží mně na tom, aby golden zůstal goldenem a ne nějakou sprsklotinou.
Omlouvám se za matení pojmů - organizovanou kynologií nepolíben jsem předpokládal, že kdo chce produkovat štěňata s PP musí být členem klubu. Jak jsem pochopil z Vašeho příspěvku, nemusí to tak být. Nicméně závazná pravidla plemenitby pro dané plemeno klub stanovuje. V tom se snad nepletu.
Pak tedy upřesňuji - mé příspěvky se týkaly rozdílů mezi odchovem štěňat s PP a bez PP. A já si troufám říct, že to všichni pochopili.
Štefan1
napsal(a):
Protože u bezpapíráků se plemenitba odehrávat nemůže, na tu potřebujete ty PP a kluby.
U bezpapíráků jde pouze o rozmnožení jedinců, nic víc, nic míň.
A o tom je tu celou dobu řeč.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cistokrevn%C3%A1_plemenitba
Protože u bezpapíráků se plemenitba odehrávat nemůže, na tu potřebujete ty PP a kluby.
Pro úplnost - pro cílenou plemenitbu potřebujete ucelený systém, který budou následovat všichni chovatelé nebo alespoň jejich výrazná většina. No a to sjednocení supluje ten klub.
Jako - ono to není ideální, žejo. Ale nic lepšího se zatím nevymyslelo.
Pokud někdo chce většího/menšího psa bez dalších nároků, může si v útulku vyzvednout odpovídajícího psa (nebo za chvíli bude moct, teď už se u nás pomalu začínají ukazovat první roční štěňata). Pokud ale někdo chce cíleně konkrétní plemeno a ví, proč ho chce, tak je čistokrevná plemenitba jedinou zárukou předpokladů těch daných vlastností - od povahy, tvrdosti, zdraví po velikost a vzhled.
"Ten druhý aspekt - jak to řešíte v klubech? To jsou patrně ti psi, kteří nesplňují atributy " pravého labradora" stanovené klubem a tudíž se nemohou dále množit, ač jsou držiteli PP. A jak je chcete odlišit od těch pravých?"
tim, ze se nepouziji v chovu?
to je ta springlspaneka, co vam darovali třeba. tak se to resi.
klidně bych si pořídila psa s PP a dovětkem NECHOVNÝ - protože má třeba některou z nepovolených barev. Nepotřebuji chovného psa ani fenu. I když vždy mám zatím psy s PP (a uchovněné - jako poděkování chovateli, že umí docela hezká zvířata) - tak mě chov opravdu neláká.
Ale chci německou dogu - a to typickou ve vzhledu a hlavně v povaze. A proto PP.
Doga nepotřebuje žádné složitosti pro uchovnění - do chovu se nedostanou jen silně nestandardní jedinci a hlavně pak jedinci bázliví (a agresivní ze strachu)... A o to jde.
Myslím, že mám velmi solidní přehled o chovu u nás (i za humny). Baví mě to, sleduji to. Nejsem aktivní v klubu (už ani nejsem v klubu), přesto vím, kde bych si štěně koupila a kde ne. A proč ne.
Jasně - PP není zárukou zdraví, ani té povahy a vzhledu... ale s ohledem na statistiku je tam ta pravděpodobnost opravdu někde jinde.
Znala jsem několik nepapírových dog a některé byly hodně drobné, jiné naopak hodně "hranaté" s širokou neušlechtilou hlavou. A hlavně skoro všechny byly bázlivé, opatrné... Když nad tím přemýšlím, tak "typická" byla jen jedna. Těch "z papíru" znám podstatně víc - a většinou jsou to ty dogy s velkým D... Pohodové, veselé, neagresivní, nadšené pro každou akcičku...
Štefan1
napsal(a):
Omlouvám se za matení pojmů - organizovanou kynologií nepolíben jsem předpokládal, že kdo chce produkovat štěňata s PP musí být členem klubu. Jak jsem pochopil z Vašeho příspěvku, nemusí to tak být. Nicméně závazná pravidla plemenitby pro dané plemeno klub stanovuje. V tom se snad nepletu.
Pak tedy upřesňuji - mé příspěvky se týkaly rozdílů mezi odchovem štěňat s PP a bez PP. A já si troufám říct, že to všichni pochopili.
Vy motáte dvě věci, já napíšu k té první - vydávání kříženců za plemeno. Každé plemeno nějak vznikalo, bylo definováno, konkrétně v tomto případě labrador, jež je pod FCI - Mezinárodní kynologickou unií. Ta je u nás prezentována Českomoravskou kynologickou unií. A ta má ve stanovách jasně napsáno toto:
Chovem se rozumí cílevědomá plemenitba čistokrevných psů s průkazem původu, respektující zásady genetického zdraví jedince i celé populace. Informace o kontrole zdraví a dědičných vlastností jsou popsány v čl. 5 (3) tohoto Řádu.
Cílem chovu psů v rámci ČMKU je chov čistokrevných plemen psů s průkazem původu, při zachování biologického zdraví každého jedince, charakteristických vloh a vlastností specifických pro jednotlivá plemena tak, jak jsou popsána standardy Mezinárodní kynologické federace – Federation Cynologique Internationale (dále jen „FCI“), nebo národními standardy v případě plemen FCI dosud neuznaných.
Rodokmen, tzn. příslušnost k plemeni (= čistokrevnost) se dokládá PP, viz stanovy a řád
https://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152
Případy bezPP množení a vydávání za plemeno je prostě parazitování na kontrolovaném chovu, v drtivé většině kvůli finančnímu obohacení, případně antropomorfizaci zvířete (aby fifinka měla štěňátka).
Přirovnala bych to k něčemu takovému:
https://www.motor1.com/news/360173/counterfeit-ferrari-lamborghini-shop-closed/
A k té druhé - i mezi registrovanými chovateli se najdou černé ovce, které zásadně porušují myšlenku stanov a řádu. Tak jako například v pracovních profesích. Je to o lidech.
Za mne osobně je nejlepší vzít nějakou chlupatou obludu z útulku/ulice, to jsou skryté poklady. Ten pohled je utvořen zaznamenáváním problémů u množení s PP i bezPP, a tím, že příroda si ty opravdové vořechy umí ošéfovat nejlépe, protože narozdíl od lidí ví, co dělá.
Přečetla jsem téměř vše. Chovám hovawarty. S PP. Jen jedinec s PP se může nazývat hovawartem. Předci se evidují mnoho generací zpětně. Lehce dohledatelné na hovawart.cz. Co jako hovawart vypadá je kříženec, oříšek, podvraťák. Levoboček. PP je rodný list.
Uchovněný jedinec je něco zcela jiného. Standard plemene je jasně popsaný co do vzhledu i povahy. Svod mladých, první prohlídka rozhodčími. Kontrola standardu, spíš vzhledu, vývoje. Rtg. Povinné jen DKK, ale málokdo dělá jen to. Existuje jediný oprávněný MVDr . , který může posoudit rtg pro plemeno hovawart, Ekr z Hradce Králové. Je lepší k němu přímo dojet, udělá si správně snímek. Zde další podmínky chovnosti. Základními podmínkami pro uznání jedince do chovu jsou:
platný průkaz původu – u importovaných jedinců včetně přeregistrace v české plemenné knize
označení čipem příp. čitelné tetovací číslo pro kontrolu totožnosti. Čip musí být uveden v průkazu původu
splněný svod mladých ve věku od 6 měsíců, nejlépe do stáří 15 měsíců. U jedinců importovaných ve stáří více jak 20 měsíců se svod mladých nepožaduje, pokud ani jeden z rodičů není nebo nebyl zapsaný v české plemenné knize
výsledek vyšetření dysplazie kyčelního kloubu (DKK) max. HD B a zápis výsledku vyhodnocení DKK do průkazu původu, provedený plemennou knihou (musí být provedeno před podáním přihlášky na bonitaci). Psi s DKK HD-B mohou mít max. 3 krytí, nezapočítává se krytí neúspěšné a zahraniční. jedinci s výsledkem DKK HD B mohou být využiti jen ve spojení s jedinci s výsledkem DKK HD A.
získání výstavního ocenění min. velmi dobrý ve třídách otevřených jedincům nad 15 měsíců na klubové nebo speciální výstavě, pořádané HwK ČR, z.s. Výstavní ocenění musí být zapsáno v průkazu původu před podáním přihlášky na bonitaci.
absolvování bonitace pořádané HwK ČR, z.s. s výsledkem chovný nebo chovný s omezením, na kterou se lze přihlásit až po splnění výše uvedených podmínek a v minimálním stáří s tolerancí 14 dnů: pes – 24 měsíců, fena – 20 měsíců Podmínkou pro zařazení do chovu (chovný, chovný s omezením) je výsledek povahového testu s hodnocením SPLNIL. Podmínky pro třídy chovnosti upřesňuje bonitační řád. ů Přímo na bonitaci jsou odebírány stěry na vyšetření DNA zda se jedná o hovawarta. To je pak zaznamenáno u jedince veřejně na stránkách klubu.
Hovawart klub je v čr jen jeden a zastřešuje všechny vrhy s PP u nás.
Já dala u své feny navíc testovat DLK,lokus D ředění barvy srsti a DM-degenerativní myelopatii. Před prvním vrhem vloni na podzim, fence je pět let, jsem si založila chovatelskou stanici.
Plemeníka jsem vybrala spolu s poradkyní chovu, před krytím jsem dala fenku vyšetřit u veta, včetně odběrů krve a stěru poševní sliznice, sono orgánů atd.
Takže sumasumárum má naše jediná chovná fenka sedm potomků. Když budou optimální podmínky u všeho co je důležité, bude ještě jeden vrh, příští jaro. Tedy jaro 2022. To bude fence 6+. Takže dva vrhy za život uchovněné feny s PP.
Zde zápisní řád hovawart, přesně popsané podmínky uchovnění a chovu https://www.hovawart.cz/chov/zapisni-rad-hwk.php
Vřele doporučuji se podívat, jak probíhá bonitace, zde https://www.hovawart.cz/chov/bonitacni-rad.php a povahový test zde https://www.hovawart.cz/chov/povahovy-test.php na stránkách jsou i videa.