Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tea269

23.2.2021 10:17
Tea269

XXX.XXX.213.198

Ahoj, potřebovala bych poradit...
Minulé pondělí jsem si domů dovezla 2 měsíčního pejska. Prvních pár dní jsem po domě dala čurací plínky, aby "kdyby náhodou", tak čural tam, a taky že jo. Plínky jsem časem dala pryč a myslela si, že pomalu začne chápat, že nejsou plínky = nečurá se, ale ono ne. Začal kakat a čurat všude, nejraději do postele, nebo do svého pelechu. Beru ho ven každou chvíli, kde potřebu vždycky vykoná, ale jakmile dojdeme dolů, během 10 minut už čapne a čurá/kadí zase všude kolem. Přijde mi, že to dělá naschvál. Podle mě by štěně mělo vydržet určitě aspoň tu hodinku, jenže on začne kadit a čurat téměř okamžitě, co přijdeme domů, ačkoliv venku čural taky.
Jak ho to mám prosím odnaučit? Trpělivost mám, chápala bych, kdyby byl doma delší dobu a fakt to nevydržel, ale jak říkám, dělá to ihned po příchodu domů z venčení.

23.2.2021 10:22
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Vždyt je to štěně. je to jak roční dítě, to taky čůrá samovolně. Po týdnu nikdo nemůže čekat že štěně bude bez nehod. Chce to čas. jak často chodí ven?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2021 10:25

Sebrání plínek byl správný krok.
Teď je na řadě učit pejska pozitivně, že se potřeba vykonává venku. Je to ještě miminko. Jakmile vidíte, že se chystá doma čůrat/kakat, prostě ho vyveďte nebo vyneste ven, aby dokonal akci tam. Zjistí, že doma ho u toho pořád někdo ruší, kdežto venku je na to klid.

23.2.2021 10:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Naschvál to určitě nedělá.. On bude spíš zmatený z těch plínek, nechápe, že předtím doma mohl (i když na plínku) a teď nemůže.

Já teda nevím, ale pokud se štěně vyvenčí pořádně venku, tak se za 10 minut přece nevyvenčí doma znovu? Tam bych vyloučila nějaké nastydnutí... A vzhledem k tomu, že píšete, že se tam i vykadí, tak čím krmíte? Možná bych změnila stravu.

Ale jinak je to ještě "mimino" a nehody budou. Já jsem štěňata brala ven vždycky hned po probuzení, po žrádle, po hře, po napití... a nebo kdykoli během toho, kdy štěně podezřele chodilo a čuchalo, hledalo místo - tak jsem hned čapla a letěla ven. V noci jsem měla štěňata v posteli, takže mě vzbudila a v noci žádné nehody nebyly. Loužiček doma za mé přítomnosti bylo fakt minimum. Když se vrátíte domů, tak štěně pozorujte, většinou si nedřepne jen tak hned, ale je to na něm vidět - tak v tu chvíli čapnout a donést ven, pochválit. I kdyby jste ho viděla až při akci, tak ho prostě vezměte a doneste ho to dokončit ven... A hlavně už se nevracejte k těm plenám.

23.2.2021 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Trpělivost nemáte, když vám přijde divné, že se za týden nenaučí vykonávat potřebu venku. No...zkuste to za týden naučit roční děcko Ne, nedělá to schválně, protože nechápe, co má vlastně dělat. Doteď věděl, že má vykonávat potřebu doma na pleny, ty najednou zmiznuly a jak má asi tak pochopit, že teď to bude dělat venku, na divné povrchy? Venku to odflákne a nese si to domů...třeba se tam zase objeví ty pleny a když ne, tak to teda pustí. Vy jste ta, kdo ho má sledovat, že se mu chce. Někdy to vystihnete, někdy se nezadaří, ale je nutné běžet s ním ven a za každou potřebu hodně chválit, aby pochopil, že o to tu běží, to se po něm chce. Doma bez hudrání odstranit a nepouštět pejsu na postel či na gauč.

23.2.2021 10:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky já souhlasím, že je to prostě malé štěně, že je to normální. Ale vám se někdy stalo, že by se štěně (i když takhle malé) vyvenčilo venku, a do 10ti minut se znovu vyvenčilo doma? Že by to tak dělalo pravidelně? Že by to venku odfláknul se mi moc nechce věřit, právě kvůli tomu, že to ještě tak úplně neovládá.

23.2.2021 10:31

Takže za prvé...hlavně si nemyslet, že to štěně dělá schválně.

No a řekla bych, že u vás se projevil ten nejčastější problém, co je s plínkama....pejsek se naučí, že doma se vyčůrat eventuelně vykakat může.

Co máte za plemeno, jaký má denní režim, kolikrát denně krmíte a co?? A hlavně, jak dlouho jste se štěňátkem venku?

Osobně bych to teď dělala tak, že bych se štěnětem byla venku déle, chválila a pamlskovala za vykonání potřeby venku a když bych přišla domů, tak bych se teda chvíli ani nevslíkala, ani nezouvala a číhala, jestli se bude chtít štěndo vyčůrat, přidřepnout...v tu chvíli bych ho popadla a tradá zase ven.

Pořád myslete na to, že máte mimino, které neovládá svěrače....které nedělá nic naschvál......je to mminko....pokud se mu stane nehoda doma, tak bez keců ukliďte, venku chvalte, pravidelně vynášejte...po jídle, po spaní, po hraní a uvidíte, ono se to časem srovná....některým štěňátkům to trvá déle, takže trpělivost je na místě.

A pokud projdete zdejší forum, tak diskuzí na podobné téma najdete mraky

23.2.2021 10:43

marcelaamax napsal(a):
Holky já souhlasím, že je to prostě malé štěně, že je to normální. Ale vám se někdy stalo, že by se štěně (i když takhle malé) vyvenčilo venku, a do 10ti minut se znovu vyvenčilo doma? Že by to tak dělalo pravidelně? Že by to venku odfláknul se mi moc nechce věřit, právě kvůli tomu, že to ještě tak úplně neovládá.

Stávalo se mně to zpočátku u starší fenky, neměla prostě čas se venku vyčůrat, tolik zajímavýho tam toho bylo. Takže jsem prostě musela venku být delší dobu, třeba půl hodiny, v cizím protředí i hodinu.
U mladší se nám to nestalo nikdy, ta se vždycky vyčůrala hned, jakmile jsem ji postavila na trávu.
Plínky jsme nikdy neměli a nepoužívali.

23.2.2021 10:54
Štefan1

XXX.XXX.208.238

marcelaamax napsal(a):

Mají ho doma celkem týden, bez plenek chvilku a patrně doteď mu nevysvětlili, že správně je to venku. Tady bych opravdu nehledal zdravotní problém. Štěně má v hlavě zmatek, musí se to naučit, ale dříve než štěně to musí pochopit a naučit se majitelka.

23.2.2021 11:07

"Jak ho to mám prosím odnaučit?"
ODnaučit je to správné slovo...
protože jsi ho naučila, že potřeba se koná doma...a o to to bude těžší
postel, pelech budou mít z jeho pohledu k těm plínám nejblíže, tedy=WC

to znamená důsledně chodit ven, být tam dostatečně dlouho, při prvním náznaku doma okamžitě ven, a velmi doporučuji naučit potřebu na povel. Jednak se to hodí do budoucna, a budeš se s ním moci domluvit slovně (jako "čurá ven" a šupajdit ven). Určitě nečekat, že se něco "samo".....

"Ale vám se někdy stalo, že by se štěně (i když takhle malé) vyvenčilo venku, a do 10ti minut se znovu vyvenčilo doma?"
jo, a do 10ti minut zase, ani se při tom nezastavil - pyreneják

23.2.2021 11:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stávalo se mně to zpočátku u starší fenky, neměla prostě čas se venku vyčůrat, tolik zajímavýho tam toho bylo. Takže jsem prostě musela venku být delší dobu, třeba půl hodiny, v cizím protředí i hodinu.
U mladší se nám to nestalo nikdy, ta se vždycky vyčůrala hned, jakmile jsem ji postavila na trávu.
Plínky jsme nikdy neměli a nepoužívali.

Jo tak chápu to, pokud nemá štěně venku čas se vyčůrat... Ale zadavatelka píše, že venku potřebu vykoná a doma do 10ti minut znovu, to je mi divný.

23.2.2021 11:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Jo tak chápu to, pokud nemá štěně venku čas se vyčůrat... Ale zadavatelka píše, že venku potřebu vykoná a doma do 10ti minut znovu, to je mi divný.

Já mám venkovní psy takže zkušenosti 0, ale tak si říkám, že třeba to tak malé štěndo pustí jen nějak ledabyle, nedočůrá a za chvíli má tu potřebu znova.

23.2.2021 11:13

marcelaamax napsal(a):

No, asi bych tu moč nechala vyšetřit....

23.2.2021 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Ale vám se někdy stalo, že by se štěně (i když takhle malé) vyvenčilo venku, a do 10ti minut se znovu vyvenčilo doma?"
jo, a do 10ti minut zase, ani se při tom nezastavil - pyreneják

Aha, tak ok . Já jsem se s tím nikdy nesetkala, tak mi to přišlo divný. Tak v tom případě jak jsem psala, po příchodu domů oči na stopkách a při prvním náznaku letět ven....

No, asi bych tu moč nechala vyšetřit....

Já asi pro svůj klid taky.

23.2.2021 11:41

marcelaamax napsal(a):

No mě by to přišlo divný, kdyby se poté třeba za dalších 10 minut doma počůral a pak za nějakou chvíli zase...
Ale pokud se vyčůrá doma deset minut poté, co přišel z venku a pak už nic, tak bych v tom zdravotní důvod nehledala....a jak jsem psala...pokud to dělá pravidelně, tak bych prodloužila pobyt venku a po příchodu domů byla v pohotovosti, abych štěně při náznaku drapla a tradá zase ven.

23.2.2021 11:57
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Jak ho to mám prosím odnaučit?
Trpělivost mám, chápala bych, kdyby byl doma delší dobu a fakt to nevydržel....

Jen trpělivost nestačí, chce to něco navíc.
Sledovat, bystře reagovat.
"Nečistotnost" není problém pejska.
Prozradím Vám tajemství.
Existují matky novorozených dětí ,
které praktikují tzv. bezplenkovou metodu.
Takže? Jde to uhlídat.
Tříměsíční štěně to umí za týden, když to majitel uhlídá.
Učí se rychle.
Dvouměsíční potřebuje 2 týdny?
Bude li dělat 2x venku a 1x doma naučí se to taky.
Ale až v 6 - 7 měsíci?

23.2.2021 13:22

Tříměsíční štěně to umí za týden, když to majitel uhlídá.
Učí se rychle.
Dvouměsíční potřebuje 2 týdny?

No a štěně prototyp Gina je sice od samého začátku velmi čistotné štěňátko a pokud má otevřený dveře, tak chodí ven, ale idyla končí ve chvíli, kdy jsou dveře zavřené a potřebuje ven mimo čůrací plán, když na ní zrovna nikdo nedává pozor, tak se s klidem vyčůrá v mezipatře na schodech a ani se nesnaží někoho upozornit, že chce ven.
A to ještě v naprostým klidu někdy v osmi měsících, neříkám, že denně ale na můj vkus docela často......jako to už si člověk říká "opravdu budu pořád chodit a pořád utírat loužičky??"......no tak ne, taky se naučila si říct, že chce ven, takže už doma nic neutíráme, ale trvalo to......ona je bezkonkurenčně nejpomalejší ze všech štěňat, co jsem měla a to nemyslím ve zlém, prostě se tak nějak vyvíjí svým tempem.

Jo a na nějaké čůraní na povel se mi taky může krajcvajc, protože ona se vyčůrá AŽ BUDE SAMA CHTÍT.

Oproti ber-berům je to, minimálně s tím nácvikem na venčení venku nebe a dudy....ber-beři čůrali na povel téměř ihned a za celou dobu jsme doma měli jen loužičku občas, když to člověk nevychytal v průběhu hry...jakože "tak ještě chvilku a jdeme"...no měli jsme jít hned.
V noci to bylo super, člověk vyběhnul zavelel "čůrandáá", vyčůrali jsme se a do pěti minut jsme byli zpátky v posteli i s cestou.
A Gina, tak já si nejdřív poležim na dvoře a pak třeba za dvacet minut možná obejdu zahradu a možná se i vyčůrám.

Tím chci říct, že není pes jako pes resp. není štěně jako štěně u některých je potřeba být trpělivější než u jiných.

23.2.2021 14:23

@sardullah Vám totiž chybělo kouzelné tlačítko! :-))

https://www.facebook.com/brainiacsdogtraining/videos/her-success-rate-has-gone-up-substantially-since-i-moved-the-buttons-next-to-the/453797515299977/

No tak tím se lecos vysvětluje

23.2.2021 14:29

@sardullah Vám totiž chybělo kouzelné tlačítko! :-))

https://www.facebook.com/brainiacsdogtraining/videos/her-success-rate-has-gone-up-substantially-since-i-moved-the-buttons-next-to-the/453797515299977/

Jak se ještě více než doposud stát otrokem svého psa?

23.2.2021 15:00

Jak se ještě více než doposud stát otrokem svého psa?

Pro mě by ta tlačítka byla výhodná - nemusela bych se ohaře ptát, co chce tentokrát. Věděla bych hned! 👌🤣

Jen bych těch tlačítek musela pořídit víc - obvykle chce jedno z následujícího: jídlo, ven, vyměnit vodu, mazlit, hrát si, jít spát do ložnice a nebýt tam sám.

23.2.2021 15:11

Pro mě by ta tlačítka byla výhodná - nemusela bych se ohaře ptát, co chce tentokrát. Věděla bych hned! 👌🤣

Jen bych těch tlačítek musela pořídit víc - obvykle chce jedno z následujícího: jídlo, ven, vyměnit vodu, mazlit, hrát si, jít spát do ložnice a nebýt tam sám.

To já bych se z mýho psa zbláznila, on by chtěl furt něco a většinou velmi dobře vím, co. Sdělování žádostí je u nás na denní bázi i bez kouzelnýho tlačítka. Dát mu nějakou legální možnost, jak si o něco říct ještě víc napřímo, to by byl fakt mazec

23.2.2021 15:21

To já bych se z mýho psa zbláznila, on by chtěl furt něco a většinou velmi dobře vím, co. Sdělování žádostí je u nás na denní bázi i bez kouzelnýho tlačítka. Dát mu nějakou legální možnost, jak si o něco říct ještě víc napřímo, to by byl fakt mazec

Já si vždycky myslela, že na nějaký tlačítko jsou ti moji blbí a zvlášť ta 11 letá bábina. Jenže dnes už vidím, jak je potvora chytrá. Celou noc spí v pelíšku a ráno, když jde manžel snídat, tak se přijde do kuchyně podívat, na jak dlouho to vypadá a když vidí, že na dlouho, tak se vrátí do pokoje a zavrtá se v peřinách.

23.2.2021 15:30

Já si vždycky myslela, že na nějaký tlačítko jsou ti moji blbí a zvlášť ta 11 letá bábina. Jenže dnes už vidím, jak je potvora chytrá. Celou noc spí v pelíšku a ráno, když jde manžel snídat, tak se přijde do kuchyně podívat, na jak dlouho to vypadá a když vidí, že na dlouho, tak se vrátí do pokoje a zavrtá se v peřinách.

Jo, jo, můj pes je pomalejšího rozumu, ale na věci, který potřebuje, je chytrej dost ... nejvíc si tu svoji mírnou tupost kompenzuje manipulativními technikami, kterým nezvládám dlouhodobě vzdorovat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík