Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2021 10:44
NikRich

XXX.XXX.128.34

Dobrý den,
máme štěně holčičku zlatého retrívra.
Vím, že je to hodně opakované téma a je pořád malá.
První dva dny byla vzorná, zakňučela si, když chtěla ven a tak se šlo. Chválili jsme když se vyčůrala venku, aby věděla, že je to správně. Pak jí nějak přeskočilo a začala čůrat doma. Chodíme s ní ven na zahradu, na procházky se jí zatím moc nechce. Můžu tam s ní být klidně půl hodiny, ona ale jen blbne nebo se i stane, že udělá bobek, taky jí hrozně chválím. Většinou ale opravdu jen blbne. Pak už sedí u dveří a škrábe, že chce jít domů. Tak s ní domů jdu, ale jen co zavřu dveře tak už čůrá doma. Jakoby odmítala čůrat venku.
Všude píšou, že ji mám hrozně chválit, když se vyčůrá venku, ale já nemám co chválit.

Nemáte někdo nějaké opravdu hodně účinné rady nebo zkušenosti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2021 10:59

....jit mimo zahradu a pobyt tam ní tak dlouho aby měla sanci se vyčurat....

7.3.2021 11:03
NikRich

XXX.XXX.128.34

Zkoušela jsem s ní jít na pole. Bylo to asi 3 hodiny potom, co se vyčůrala naposledy. Půl hodiny jsem tam s ní byla a nic. Vyčůrala se hned doma na koberci. Mám pocit, že i kdybych s ní venku byla hodinu, tak to zadrží aby to pustila doma.

7.3.2021 11:05

Měla jsem podobný problém....štěně přes den sice chodilo čůrat ven...bylo léto a nonstop otevřený dveře, ale v noci jsme jí vynášela.
Člověk tam stojí půl hodiny a nic....u tohodle štěněte se nepodařilo naučit moje oblíbené "čůrání na povel"
A když tam člověk byl třeba už půl hodiny a furt nic, tak si řekl jasně, asi teda nepotřebuje a vzal jí domů a vzápětí loužička.

No tak jsem zvolila jinou taktiku....nestojím, nechodím s ní po zahradě, nepovzbuzuju a už vůbec ne si třeba hrát (teď teda mám na mysli dobu, kdy potřebuju, aby se mi štěně vyčůralo)....protože tohle všechno je dle mého zdroj rozptýlení, zábavy a štěně pak nemá na nějaký čůrání čas.
Prostě jsem si vzala ven kafe, dřepla si do posezení na židli, zakouřila si a nebo prolistovala časopis a nebo prostě koukala, kde co lítá a seděla jsem třeba půl hodiny a třeba i dýl dokud se feňule nevyčůrala a já jí mohla pochválit a pak si třeba pohrát a nebo se konečně sebrat a jít domů.
Ale ona je JINÁ, má tak nějak jinej rytmus než normální psi....spíš je kočičí. A hlavně už je velká...11 měsíců...štěkne, že chce ven a pak prostě když chce zpátky dovnitř...doma loužičky nedělá, takže dobrý
Ale většina štěňat se na ten povel naučí, že se má vyčůrat hned...

Pokud nebudete mít tu trpělivost dřepět venku než se štěně vyčůrá, tak bych alespoň postupovala tak, že bych sledovala štěně po příchodu domů a hned jak bych viděla náznak toho, že se chystá čůrat, tak bych jí popadla a mazala zase ven, postavila na trávu a "čůrandáá".....klidně bych to opakovala kolikrát by bylo potřeba.

7.3.2021 11:12

Ještě bych dodala, že na procházkách mi dodneška čůrá tam, kde to zná...nějaké pravidelné trasy........když jdeme někam, kde je poprvé, tak na takový blbiny jako je čůrání nemá ani pomyšlení.

Ono jsou v tomto dva základní druhy štěňat...to první je jen o trpělivosti, prostě jdete a jdete a ono se štěndo nakonec vyčůrá a s tím druhým je potřeba být na jednom místě a dokud se nevyčůráš tak nikam nejdeme, hrát si nebudeme a nebo chodit furt dokola nějaký krátký okruh........no a štěně to bude mít ochozený není tam nic ke zkoumání, je to nudatak se nakonec vyčůrá.
Já bych naopak na ty prochajdy chodila, třeba pak malá začne brát jako nudu zahradu a vyčůrá se po příchodu z prochajdy - v délce úměrné věku a temperamentu štěněte.....a prostě domů, dovnitř nepůjdeme dokud se nevyčůráš.

7.3.2021 11:14
NikRich

XXX.XXX.128.34

No bylo fajn, že bylo léto 😂
Já si s ní venku nehraju, ona si hraje sama..nebo spíš okusuje co chce. To za ní člověk musí lézt aby nesežraly tady kousek dřeva a tady zase kámen.
Já si totiž vůbec nepamatuju, jak jsme to naučili našeho bývalého psa.
Ona si totiž z ničeho nic dřepne a čůrá.
Když jsme před chvilkou přišly z venku domů, tak jsem se ani nestihla otočit a už čůrala. Než jsem jí stihla vzít a dát ven, tak už bylo všechno venku.
Ale zkusím vaší taktiku 😂

7.3.2021 11:17
NikRich

XXX.XXX.128.34

Já bych na ty procházky taky chodila, ale ona ne.
Ujdeme sto metrů a ona si sedne, že dál nepůjde a snaží se vykroutit z obojku. Zkoušela jsem i kšíry v těch se jí nechce chodit vůbec.
Občas ji pak poponesu a zase jí položím aby šla dál, nebo jí nalákám na pamlsek.

7.3.2021 11:24

NikRich napsal(a):
Zkoušela jsem s ní jít na pole. Bylo to asi 3 hodiny potom, co se vyčůrala naposledy. Půl hodiny jsem tam s ní byla a nic. Vyčůrala se hned doma na koberci. Mám pocit, že i kdybych s ní venku byla hodinu, tak to zadrží aby to pustila doma.

..máte pocit, ale nevyzkoušela jste....je to mimi, s nehodám se tak nějak počitá..

7.3.2021 11:27
NikRich

XXX.XXX.128.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..máte pocit, ale nevyzkoušela jste....je to mimi, s nehodám se tak nějak počitá..

Jistě, že se s nimi počítá. Taky když už se to stane, tak jí netrestám. Prostě to uklidím a chovám se k ní jakoby se nic nestalo.

7.3.2021 11:33

NikRich napsal(a):
Já bych na ty procházky taky chodila, ale ona ne.
Ujdeme sto metrů a ona si sedne, že dál nepůjde a snaží se vykroutit z obojku. Zkoušela jsem i kšíry v těch se jí nechce chodit vůbec.
Občas ji pak poponesu a zase jí položím aby šla dál, nebo jí nalákám na pamlsek.

Je to mimi...nechce se jí od baráku, to není zas tak nic neobvyklého.
právě proto to chce venku trénovat...

No takhle jsme to asi dělali my všichni, co jsme někdy měli nejisté nebo hodně opatrné štěňátko.

7.3.2021 11:34

NikRich napsal(a):
Jistě, že se s nimi počítá. Taky když už se to stane, tak jí netrestám. Prostě to uklidím a chovám se k ní jakoby se nic nestalo.

.....prostě to chce trpělivost.... já chodila se štěňaty co chvíli.. po probuzení, krmení, jakmile se při hře doma zamysleli nebo naopak rozdováděli.....chodili jsme na krátké i dlouhé procházky jak to přišlo a nehod bylo opravdu minimum a většinou nasi vinou, ze jsme pohotově nesli ven, jo to se kolikrát člověk zapovidal, zakoukal a bylo....

7.3.2021 11:45

myslím, že se jedná o atavismus, který po pár týdnech zmizí... V určitém věku se vlčata nesmí vzdalovat od nory (i když už chodit umí) a musí čekat, dokud se smečka nevrátí. Říká se tomu období strachu. A ve stejné době některá štěňata nechtějí čůrat mimo své teritorium, aby nezanechala pachové stopy, podle kterých by je predátor mohl nalézt...

Některá štěňata tím trpí, jiná ne, někdo se s tím potkal, jiný nee. Myslím, že za pár dní bude vše normální...

7.3.2021 11:48
NikRich

XXX.XXX.128.34

Je to mimi...nechce se jí od baráku, to není zas tak nic neobvyklého.
právě proto to chce venku trénovat...

No takhle jsme to asi dělali my všichni, co jsme někdy měli nejisté nebo hodně opatrné štěňátko.

Je taková nejistá, ale čím déle ji máme, tím je to s ní lepší. Má ráda ostatní pejsky, když je před tím chvíli pozoruje. V tom je mi jí moc líto, protože se ani nemá kde vyblbnout a seznámit s nějakým jiným pejskem.

7.3.2021 11:52
NikRich

XXX.XXX.128.34

.....prostě to chce trpělivost.... já chodila se štěňaty co chvíli.. po probuzení, krmení, jakmile se při hře doma zamysleli nebo naopak rozdováděli.....chodili jsme na krátké i dlouhé procházky jak to přišlo a nehod bylo opravdu minimum a většinou nasi vinou, ze jsme pohotově nesli ven, jo to se kolikrát člověk zapovidal, zakoukal a bylo....

Přesně i jak říkáte, člověk se i do něčeho zažere a je to v háji.
Ono takhle o víkendu, to ještě jde s ní chodit pořád ven i kdyby na tu hodinu. Horší je to zase v týdnu kvůli práci. Tam je zase moje chyba, že si řeknu, že to radši uklidím. Protože si úplně nemůžu dovolit najednou na půlhodiny jít xkrát ven.

7.3.2021 11:53
NikRich

XXX.XXX.128.34

myslím, že se jedná o atavismus, který po pár týdnech zmizí... V určitém věku se vlčata nesmí vzdalovat od nory (i když už chodit umí) a musí čekat, dokud se smečka nevrátí. Říká se tomu období strachu. A ve stejné době některá štěňata nechtějí čůrat mimo své teritorium, aby nezanechala pachové stopy, podle kterých by je predátor mohl nalézt...

Některá štěňata tím trpí, jiná ne, někdo se s tím potkal, jiný nee. Myslím, že za pár dní bude vše normální...

O tom jsem ještě neslyšela.

Přidejte reakci

Přidat smajlík