Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2021 10:30
raven008

XXX.XXX.252.122

Dobrý den.
Měl bych dotaz ohledně pořízení výcvikového obojku. Máme Ridgebacka a obojek vždy sloužil jako pojistka na vycházce, když někde z křoví náhle vyskočila srna a naše fenka měla chuť ji prohnat. Přivolání máme perfektní, ale pořád je to pes a nikdy nelze si být 100% jistý co se týče zvěře.
Nyní jsme jí pořídili sestřičku z druhého vrhu její maminky, takže budeme potřebovat druhý obojek a navíc současný již dosluhuje. Proto bych se chtěl zeptat na nějakou levnější variantu kde bude 1x vysílač a 2x obojek. Jde o to, aby zvládl i ochranu do deště a krátký pobyt ve vodě. Dosah kolem 300m. Mám zatím vyhlednuty tento, je to dobrá volba?
Cena je ideální. Děkuji

https://www.elektro-obojky.cz/vycvikove-obojky/petrainer-pet916

11.3.2021 10:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě přijde zvláštní, že se už od začátku u štěněte počítá s tím, že bude taky potřebovat EO. A to proti EO nic nemám, když to člověk používá s rozumem. Ale to to chcete navléknout už na malé štěně? Co to nejdřív zkusit bez EO? Mě to přijde jakože předem všechno vzdáte a berete to tak, že to vyřeší EO. Já bych naopak "bojovala" a trénovala od štěněte, vyhledávala zvěř... Třeba by nakonec EO ani potřeba nebyl, štěně se bude držet u vás, pravděpodobně bude taky napodobovat druhou fenu... Samozřejmě, že pak se to může zlomit, ale třeba taky ne.

A když už EO, tak bych na něm určitě nešetřila. Mám zkušenosti s Dog trace d-control a vyhovuje, pes s ním může i do vody.

Co se týče dvou obojků a jednoho vysílače - mě osobně to nepřijde moc praktické. Za prvé tam mezi obojky musíte přepínat a hlídat, abyste se nespletla a nedala výboj/vibraci/zvuk druhému psovi.. Za druhé teda když jsem s tím začínala, tak jsem chodila s prstem připraveným na tlačítku a nedokážu si představit, že to ještě stihnu přepnout a použít ve správnou chvíli. No a pak co když nastane situace, kdy to budete potřebovat použít na obou fenách zároveň?

11.3.2021 10:43
raven008

XXX.XXX.252.122

Psal jsem, že ten co máme nyní už přestává fungovat, takže když budeme pořizovat nový, tak rovnou se dvěma obojky. A dávat obojek štěněti by mě rozhodně ani nenapadlo

11.3.2021 10:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A jaký máte nyní? A po jaké době přestal fungovat?

Já mám ten Dog trace, už asi 4 roky a stále funguje, a že se s ním toho pes naplaval v rybníkách, válel v bahně atd.... Takže já bych doporučila ten..

Známí si ještě chválí značku SportDog a Canicom. Ale jsou to všechno dražší obojky než ten, na který jste dal odkaz.

Třeba někdo poradí i levnější, já bych do něho nešla. Ale to je jen můj názor .

11.3.2021 10:53
janaa

XXX.XXX.34.210

Přidám se k Marcele, na obojku bych nešetřila a ta cena ve mě nevzbuzuje důvěru. Mám zkušenost s d-control. Obojky jsou staré zhruba 12 let, 6 let se nepoužívaly, teď nastartovány a zase normálně bez problému fungují

11.3.2021 11:00
raven008

XXX.XXX.252.122

Ono asi možná bude lepší pořídit pro obě fenky obojky i ovladače zvlášť. Jak píšete, když se rozběhnou obě, tak by se nestihlo mezi obojky přepnout. My máme právě taky dog trace, ale obojek už buď novou baterii vynechává a pouzdro už moc nedrží pohromadě. Máme ho od známého, kterému zemřel vlčák a jiného už neporizoval. Obojek je tedy asi 8 let starý. Ale sloužil dobře. Cenově bychom se potřebovali vejít ideálně do těch 2500. Nakonec tedy za jeden obojek + vysílačka

11.3.2021 11:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já mám konkrétně Dog trace d-control 400, má dosah 250 metrů a co tak koukám, tak se dá sehnat okolo 2800...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2021 11:10

Já teda proti použití EO jsem a o lidech, kteří musí psa takto ovládat, si nemyslím nic hezkého. Svému psu bych to nikdy neudělala. Stejně jako bych nikdy nepoužila ostnáč, taky "výcvikovou pomůcku".

11.3.2021 11:13
marushka

XXX.XXX.41.2

Na výcvikovém obojku opravdu nešetřit!! Je to věc, která musí fungovat spolehlivě. Já bych prostě do toho dogtrace zainvestovala, vždyť to vydrží x let (já ho mám teď minimálně 6 let), mají fungující záruční i pozáruční servis, dají se bez problému pořídit náhradní díly..

Mám jednu vysílačku na dva psy, ale má dosah 1000 metrů (reálně v lese tak 500). 300 mi přijdou málo, zejména pokud potřebuju přepnout mezi obojky.. Ale do 2 500 Kč se tedy nevejdete ani náhodou..

11.3.2021 11:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A na co se reálně použije ten dosah 1000 m, nebo i těch 500m?

Já si to nějak nedokážu představit, když jsem od psa tak daleko, ze nemůžu vidět pořádně kde je, co dělá, nemůžu na dálku pomalu ani rozeznat jestli běží ode mě pryč a nebo se vrací ke mě.

11.3.2021 11:22

Mám petrainer v podobné cenové relaci, jak je na obrázku od zadavatele, a už bych ho nekoupila. Nemá ten deklarovaný dosah, i když je terén rovný a není v cestě žádná překážka.

Nepoužívala jsem teda el. impuls, ale vždycky jen zvukový signál. Teď leží někde v šuplíku.

11.3.2021 11:31
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Přidám se k tématu.

Nejsem velký příznivec EO, ale poté, co mi Hachi už 3x zdrhnul (ani ne za zvěří, jen za stopou) a absolutně mě ignoroval, je hachi všude jen na Flexi, což není úplně ideální, protože se prostě nevylítá. Z toho důvodu uvažuji o EO, aby byl prostě za každé situace odvolatelný (přitom jsem ještě v roce a půl neměla problém odvolat ho od běžících srn, vše začalo až po poslední operaci, resp během dlouhého přísného klidového režimu, který měl).

Zkušenost mám pouze se srejivým obojkem a můj dotaz tedy zní - klasický EO, nebo sprej? Co myslíte, že je šetrnější, ale zároveň účinné?

Zatím si dělám jen předběžný průzkum, protože jeho použití chci ještě osobně konzultovat se zkušenou trenérkou v létě :)

11.3.2021 11:34
janaa

XXX.XXX.34.210

marcelaamax napsal(a):

Já si to nějak nedokážu představit, když jsem od psa tak daleko, ze nemůžu vidět pořádně kde je, co dělá, nemůžu na dálku pomalu ani rozeznat jestli běží ode mě pryč a nebo se vrací ke mě.

Já mám taky obojky s dosahem kilometr. Ono reálně ve členitém terénu se ten dosah snižuje. A třeba jagoš,na kterýho jsem to původně pořizovala, v sekundě za zvěří těch xset metrů dá prostě se prodlužuje ta prodleva,než člověk stihne zareagovat. Kamarádovi jsem ho darovala na křepeláka,a to je to samý, tam prostě tu jistotu dosahu potřebuješ než zareaguješ. Nehledě na to,že jsem ho používala vždy k přivolání a se zvukovým signálem. Takže povel-pes neposlechl-zvukový signál-pes neposlechl--teprve výboj. S obojkem do 300 m jsem si mohla nabouchat Faktem je,že nebyl účel zakáza lovit, ale odvolání přivolání od zvěře (srnčího)

11.3.2021 11:34
raven008

XXX.XXX.252.122

Tak jsem také vzhledem k dobrym zkušenostem s tímto obojkem a na základě i vaši dobre zkušenosti objednal. A moc děkuji. Malou zatím nemá cenu řešit.

11.3.2021 11:38
marushka

XXX.XXX.41.2

marcelaamax napsal(a):

No já to poznám podle hlasového projevu psa. Když hlásí, tak prostě EO použiju. Ale právě proto, že ty situace vůbec nejsou časté, tak jsem ráda za větší dosah. Běžně mám EO na mých dvou mladých psech, kterým ještě tolik nevěřím, nicméně věčně mám ten ovladač někde pod bundou a když vyskočí nějaké zvíře z křoví, tak než to stihnu vytáhnout a nastavit, tak pes už opravdu může být těch pár set metrů daleko. jinak po počátečním nácviku už psům opravdu stačí jen zvukový signál..

Jinak já se za použití EO prostě nestydím - pro mě je EO naprosto nenahraditelná pomůcka, díky které si troufnu jít v lese i se 4 psy na volno (dva už neloví, ani když jdeme kolem srnky). Rozhodně si trvám na tom, že to nejsou žádní týraní chudáci Znám i lidi (mushery), co umí jít s ještě větší smečkou do lesa na volno, ale já ty psy tak spolehlivě vychovat prostě neumím.. přiznávám se :-)

11.3.2021 11:49
raven008

XXX.XXX.252.122

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já teda proti použití EO jsem a o lidech, kteří musí psa takto ovládat, si nemyslím nic hezkého. Svému psu bych to nikdy neudělala. Stejně jako bych nikdy nepoužila ostnáč, taky "výcvikovou pomůcku".

No, naše Mia měla vždy troufnu si říct dokonalé přivolání. Klidně i od jiného pejska se kterým byla zrovna v zápalu hry. Nebo od nějaké "voňavé" dobroty v trávě. Prostě pokaždé krásně pribehla. Ale pak před ní náhle z křoví vyběhla srna a ona pádila za ní. A na přivolání absolutně nereagovala. Až po nějaké chvíli se teprve otočila a přišla zpět. Trestat nemůžete, protože ve finále k vám přišla. Tohle se nám stalo 2x a podruhé běžela ještě větší vzdálenost a naštěstí v dohledu. Pak jsme pořídili obojek. Když vyběhla za srnou, rychle jsme na ni zavolali a když nereagovala, použili jsme obojek. Od té doby když vyběhne, tak stačí zavolat a přiběhne zpět. Ale člověk nemůže mít psa nikdy 100% precteneho. A pak nastupuje otázka. Když pes vyběhne za srnou jsou 3 možnosti. Buď budete šílet strachy, jestli se vrátí. Nebo bude v blbej okamžik myslivec na blbem místě, nebo pomocí obojku připomenu psu že nemá utíkat. Já rozhodně volím třetí možnost. Tohle už podle mě není u Ridgebacka o výchově. A pokud ji ze strachu nechci neustále vláčet na vodítku, tak jsem rád za pojistku v podobe obojku. Jsk rikam, od té doby co ho máme, tak už ji odvolame inod srny. Ale stejně tam ta opatrnost je. Nechci riskovat, že o ní přijdu. To ze použiju obojek jen jako pojistku neznamená, že jsem tyran.

11.3.2021 11:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky za vysvětlení. Mě je EO k prdu, i když stihnu použít před vyběhnutím, tak psa to nezastaví (v případě běžící srny nebo zajíce, pokud kořist stojí, tak jo) . Ale když už pes běží, tak je to úplně marné, takže proto jsem se divila tomu dosahu 😊.

Edit;: ale teď se EO zase hodil, protože jsem pomocí toho odnaucila fenu řvát v autě, jen pomocí zvuku, pipnutí.

11.3.2021 12:00
domi.t

XXX.XXX.131.130

Nič nie je iba čierne a iba biele Myslím, že nikto tu z prispievateľov nie je tyran, čo pomocou EO páli elektriku do svojho psa "len tak". Ked človek vie,ako a kedy ho použiť,je to celkom užitočná pomôcka.

Nefret má EO tiež. Tento-DOG trace DOG GPS X30T. Kúpu inicioval môj otec, lebo tak vieme,aký je lovecký pud silný a odvolanie od zveri aj napriek rokom výcviku náročné. Henten obojok je riadne drahý,ale nelutujem a otec ho používa aj na polovačkách, aby videl,ako daleko od neho Nefret je. Rovnako dobre môžu slúžiť aj omnoho lacnejšie obojky, o tom žiadna Aslan má nejaký Paipaitek, stál ževraj do 60 eur a slúži stále. Len dodám,že nepálime do psov výboje pre nič za nič. Aslan sa nehne od nohy,ale pri SAO ide hrdinstvo bokom a radšej bude mať na krku obojok pre istotu ako by mal utiecť či nedajbože po niekom/niečom vyštartovať. Nefret dostala elektrický výboj raz(intenzitu som skúšala aj ja a otec na rukách a nebol to výboj,že by ju zošokovalo a hodilo o zem,preboha!) a už viac nebolo treba.

So zadávateľovým posledným príspevkom súhlasím a držím palce,nech sa darí aj s novým šteniatkom.

11.3.2021 14:49

raven008 napsal(a):
Tak jsem také vzhledem k dobrym zkušenostem s tímto obojkem a na základě i vaši dobre zkušenosti objednal. A moc děkuji. Malou zatím nemá cenu řešit.

ten stary obojek pak poslete do servisu -jeste vam ho opravi.

11.3.2021 16:42
tapka

XXX.XXX.0.70

Měl jste si objednat rovnou vysílač s možností dvou obojků - a v případě potřeby dokoupit jen druhý obojek. Přepínat stihnete úplně v pohodě.

11.3.2021 17:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K tomu dog trace obojku a ovladaci jde dokoupit další obojek. Kupovala jsem jeden obojek a jeden ovladač, a ovladač je automaticky s přepínáním na dva obojky.

11.3.2021 17:38
tapka

XXX.XXX.0.70

marcelaamax napsal(a):
K tomu dog trace obojku a ovladaci jde dokoupit další obojek. Kupovala jsem jeden obojek a jeden ovladač, a ovladač je automaticky s přepínáním na dva obojky.

U většiny ano, jen u těch základních typů to nejde.

11.3.2021 18:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tapka napsal(a):
U většiny ano, jen u těch základních typů to nejde.

Nejde to jen u řady Easy

boroovka

11.3.2021 18:35
boroovka

XXX.XXX.165.13

Když jsem začínala, taky jsem se dostala do bodu, kdy jsem fence EO dala, protože jsem si nevěděla rady s jejím loveckým pudem. Od té doby jsem ale ušla kus cesty a už bych to nikdy neudělala.

O víkendu jsem k EO slyšela krásný komentář od Jean Donaldson. Jak by reagovala veřejnost, kdyby v ZOO pomocí EO cvičili např. žirafy? Dávali byste el. šoky dítěti, aby se více snažilo, mělo lepší studijní výsledky a dostalo se na univerzitu? Totálně šílené představy. Dát EO psovi je ale v pořádku?

Argument lepší EO než, aby mi psa přejelo auto? Pokud mi pes přes veškeré snahy zdrhá, tak bude na stopovačce, která mu poskytne dostatečný prostor na čmuchání, plus mu vymyslím náhradní aktivitu, aby se vyběhal.

cil

11.3.2021 20:27
cil

XXX.XXX.112.9

boroovka napsal(a):
Když jsem začínala, taky jsem se dostala do bodu, kdy jsem fence EO dala, protože jsem si nevěděla rady s jejím loveckým pudem. Od té doby jsem ale ušla kus cesty a už bych to nikdy neudělala.

O víkendu jsem k EO slyšela krásný komentář od Jean Donaldson. Jak by reagovala veřejnost, kdyby v ZOO pomocí EO cvičili např. žirafy? Dávali byste el. šoky dítěti, aby se více snažilo, mělo lepší studijní výsledky a dostalo se na univerzitu? Totálně šílené představy. Dát EO psovi je ale v pořádku?

Argument lepší EO než, aby mi psa přejelo auto? Pokud mi pes přes veškeré snahy zdrhá, tak bude na stopovačce, která mu poskytne dostatečný prostor na čmuchání, plus mu vymyslím náhradní aktivitu, aby se vyběhal.

Geniální přirovnávat žirafu k dítěti

11.3.2021 20:58

cil napsal(a):

Já bych dala příspěvku palec, ale zrovna to přirovnání s děckem mně vadí.

boroovka

11.3.2021 21:11
boroovka

XXX.XXX.165.13

Já bych dala příspěvku palec, ale zrovna to přirovnání s děckem mně vadí.

Žirafě dám EO, abych jí naučil nežrat stromy ve výběhu. Nejsem tyran, chci aby mohla být ve větším výběhu.

Dítěti dám EO, aby se pořádně naučilo vyjmenovaná slova. Nejsem tyran, chci aby mělo vzdělání a lepší život.

Psovi dám EO, protože chci, aby nelovil zvěř. Nejsem tyran, chci aby mohl volně běhat.

V čem rozdíl? Proč psovi EO ano a dítěti, žirafě, křečkovi, kočce, hrochovi ne?

11.3.2021 21:12
Terven

XXX.XXX.110.191

cil napsal(a):

Nepřirovnává žirafu k dítěti...zkuste si to přečíst ještě jednou.

11.3.2021 21:15

boroovka napsal(a):
Žirafě dám EO, abych jí naučil nežrat stromy ve výběhu. Nejsem tyran, chci aby mohla být ve větším výběhu.

Dítěti dám EO, aby se pořádně naučilo vyjmenovaná slova. Nejsem tyran, chci aby mělo vzdělání a lepší život.

Psovi dám EO, protože chci, aby nelovil zvěř. Nejsem tyran, chci aby mohl volně běhat.

V čem rozdíl? Proč psovi EO ano a dítěti, žirafě, křečkovi, kočce, hrochovi ne?

Nemusíte mně to vysvětlovat, mám na to svůj názor a měnit ho nebudu.

Jinak já EO nepoužívám. Kdybyste četla celé vlákno, přečetla byste si to. Mně stačí na všechny moje psy ta strašná špinavá stopovačka.

boroovka

11.3.2021 21:33
boroovka

XXX.XXX.165.13

Nemusíte mně to vysvětlovat, mám na to svůj názor a měnit ho nebudu.

Jinak já EO nepoužívám. Kdybyste četla celé vlákno, přečetla byste si to. Mně stačí na všechny moje psy ta strašná špinavá stopovačka.

Vlákno jsem četla. Palec nahoru za elektriku v šuplíku .

11.3.2021 21:49

to je pekny bulshit
jako kone, ovce v elektrickem ohradniku - tak se to resi i u ziraf, vite? u tygru, u slonu....
a presto neudelate detskou ohradku z ohradniku.
v tom jsou ty drobne rozdily...

boroovka

11.3.2021 22:06
boroovka

XXX.XXX.165.13

to je pekny bulshit
jako kone, ovce v elektrickem ohradniku - tak se to resi i u ziraf, vite? u tygru, u slonu....
a presto neudelate detskou ohradku z ohradniku.
v tom jsou ty drobne rozdily...

Bavíme se o výcviku elektronickým obojkem ne o ohradnících. Vy jste někdy viděla žirafu s EO na krku?
Proč by byli návštěvníci ZOO takovým výcvikem znechucení, ale elektrika na krku psa se přejde bez povšimnutí?

11.3.2021 22:06
odberryho

XXX.XXX.214.252

Ježíš, to je zase diskuze. Takže psovi EO ne, ale co krávy a koně ve výběhu s elektrickým ohradníkem? A co ti tygři, medvědi a další zvířata v ZOO, které mají ohradníky, aby Vám nesežrali Pepíčka, který už díky obojku umí tu násobilku

Elektrika všem vymezuje prostor. A tak jak i ta zvířata můžou tu ránu dostat, pokud se budou snažit ignorovat mantinely, tak se to stane i tomu psovi, aby neuštval zvěř, když opouští i přes varování vymezený prostor.

Já mám teď aktuálně nově koupený obojek, ale díky izolaci zatím nepoužitý. Už mi došla trpělivost s jinak úžasně spolupracujícím psem - do doby, než chytne stopu. Nemám ale EO, ale sprejový, protože vím, že jemu opravdu stačí jen mírné vyrušení z činnosti....jen na sluchové podněty v tu chvíli vůbec neslyší. Obojek krom zvuku a spreje umí i zavibrovat.

11.3.2021 22:29

boroovka napsal(a):
Bavíme se o výcviku elektronickým obojkem ne o ohradnících. Vy jste někdy viděla žirafu s EO na krku?
Proč by byli návštěvníci ZOO takovým výcvikem znechucení, ale elektrika na krku psa se přejde bez povšimnutí?

Vy jste někdy viděla žirafu s EO na krku?

ne, nevidela. ale ani jsem ji nikdy nepotkala na vychazce v lese mezi dalsima 30ti zirafama.
a taky jsem nikdy nevidela psa v zoo zavreneho. a to ani bez elektriky na krku.

jestli chcete argumentovat proti EO u psu - a ze je cim - tak nepouzivejte jako argument zoo, deti nebo dalsi nesmyslne priklady -tak uz nikoho nepresvedcite.

boroovka

11.3.2021 23:05
boroovka

XXX.XXX.165.13

Vy jste někdy viděla žirafu s EO na krku?

ne, nevidela. ale ani jsem ji nikdy nepotkala na vychazce v lese mezi dalsima 30ti zirafama.
a taky jsem nikdy nevidela psa v zoo zavreneho. a to ani bez elektriky na krku.

jestli chcete argumentovat proti EO u psu - a ze je cim - tak nepouzivejte jako argument zoo, deti nebo dalsi nesmyslne priklady -tak uz nikoho nepresvedcite.

Jaké argumenty budu či nebudu používat si s dovolením rozhodnu sama :).

Nevidím absolutně žádný rozdíl v používání EO u psa a u jakéhokoliv jiného živočicha. Jen bohužel u psů je EO vnímáno jako něco normálního, zatímco u jiných živočichů to je absolutně tabu. Přeci pejsek nebude celý život na vodítku ne? Takhle se alespoň může proběhnout.

Věčná škoda, že nám toho psi tolik odpouští

11.3.2021 23:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

boroovka napsal(a):

Nevidím absolutně žádný rozdíl v používání EO u psa a u jakéhokoliv jiného živočicha. Jen bohužel u psů je EO vnímáno jako něco normálního, zatímco u jiných živočichů to je absolutně tabu. Přeci pejsek nebude celý život na vodítku ne? Takhle se alespoň může proběhnout.

Věčná škoda, že nám toho psi tolik odpouští

Jste opravdu mimo.
Elektrický ohradník se běžně používá u všech nelétajících druhů zvířat - i v tech ZOO. A používá se právě proto, aby nemuseli být celý život zavření nebo na špagátě.

11.3.2021 23:18

vase svate pravo. a nikdo vam ho nebere.
jen ani vas pak nikdo nebude brat vazne.

a tak ani ten psum moc nepomuzete.

12.3.2021 00:04

vase svate pravo. a nikdo vam ho nebere.
jen ani vas pak nikdo nebude brat vazne.

a tak ani ten psum moc nepomuzete.

Kdyby tak v cirkusech používali EO k výcviku zvířat! To by bylo řevu!
Mě udivuje to pokrytectví - to je tady samá pozitivka, Šusta, a podobně, a ejhle elektrika!

12.3.2021 01:01

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jste opravdu mimo.
Elektrický ohradník se běžně používá u všech nelétajících druhů zvířat - i v tech ZOO. A používá se právě proto, aby nemuseli být celý život zavření nebo na špagátě.

Já teda nejsem zarytě proti EO. Když se používá správně a skutečně na nejslabší možnou úroveň impulzu, ideálně pak vyměnit 99% impulzů za vibraci. Ale jako přirovnávat EO k ohradníkům, tím se pro mě podkopáváte mnohem více, než přirovnáním k žirafám a děckům.

Jestli někdo nevidí rozdíl mezi ohradníkem, tzn. viditelným předmětem, který bolí a pes má možnost se mu vyhnout. Efekt stejný jako predátoři, jen to není živá věc - ale přirovnatelná k situaci, vidím hada, ten bolí, tak se mu vyhnu. Nebo jako oheň - pálí, bolí, vidím ho a tak se mu vyhnu. A EO, který psu může dát impulz kdykoliv, kdy si člověk zamane, různě silný, pes tudíž nemá možnost se mu vyhnout a předvídat ho. To fakt může jen ignorant, srovnávat to.

Ale hlavně, že se pes nesmí plácnout. Všude jen Šusta. Pozitivka. Bez trestu. Ale EO, nejlepší věc. Naaaaaprosto stejná jako ohradník. Pfff

12.3.2021 05:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já teda nejsem zarytě proti EO. Když se používá správně a skutečně na nejslabší možnou úroveň impulzu, ideálně pak vyměnit 99% impulzů za vibraci. Ale jako přirovnávat EO k ohradníkům, tím se pro mě podkopáváte mnohem více, než přirovnáním k žirafám a děckům.

Jestli někdo nevidí rozdíl mezi ohradníkem, tzn. viditelným předmětem, který bolí a pes má možnost se mu vyhnout. Efekt stejný jako predátoři, jen to není živá věc - ale přirovnatelná k situaci, vidím hada, ten bolí, tak se mu vyhnu. Nebo jako oheň - pálí, bolí, vidím ho a tak se mu vyhnu. A EO, který psu může dát impulz kdykoliv, kdy si člověk zamane, různě silný, pes tudíž nemá možnost se mu vyhnout a předvídat ho. To fakt může jen ignorant, srovnávat to.

Ale hlavně, že se pes nesmí plácnout. Všude jen Šusta. Pozitivka. Bez trestu. Ale EO, nejlepší věc. Naaaaaprosto stejná jako ohradník. Pfff

Já nesrovnavám EO s ohradnikem - EO je proti ohradníku čajíček, ale píšu že elektrika se k vymezení prostoru zvířat používá naprosto běžně (i na ty žirafy v ZOO)

A nemáte pravdu, ze použití EO je pro psa nepredvídatelné, a člověk ho mačká kdy se mu zamane - naopak ono MUSÍ být pro psa vždy předvídatelné. Je to naprosto stejné, jako když pes vyrazí za zvěří na šňůře a kupodivu je to mnohem šetrnější k jeho krku než ta šňůra do které natvdo narazí.

A mimochodem já se nikdy žádným Šustem, pozitivkou ani výchovou bez trestu neoháněla. A naopak 99% případů od EO odrazuju, protože už z dotazu je jasné, že by ho ten člověk nepoužil správně.

12.3.2021 05:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Kdyby tak v cirkusech používali EO k výcviku zvířat! To by bylo řevu!
Mě udivuje to pokrytectví - to je tady samá pozitivka, Šusta, a podobně, a ejhle elektrika!

Až potkám na poli a v lese venčit šelmy z cirkusu, tak budu naopak moc ráda, když je budou mít pod kontrolou, klidně i na EO🤔

12.3.2021 05:49
domi.t

XXX.XXX.151.77

Hneď na začiatku diskusie som vedela,kam toto povedie...do kytiek😃

Toto sú nekonečné debaty-granule vs.BARF, bez PP či s PP, EO alebo nie...každý nech si robí,ako uzná za vhodné. A stále si myslím,že psíci ifaunakov sú zdraví a spokojní a že im vibracia EO nespôsobila životnú ujmu. Zdá sa mi,že sú tu ľudia,ktorí ho vedia využívať s rozumom. A kto nechce,má iné možnosti.

Inak dobré ránko a idem kŕmiť šelmy😉

12.3.2021 06:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

domi.t napsal(a):
Hneď na začiatku diskusie som vedela,kam toto povedie...do kytiek😃

Toto sú nekonečné debaty-granule vs.BARF, bez PP či s PP, EO alebo nie...každý nech si robí,ako uzná za vhodné. A stále si myslím,že psíci ifaunakov sú zdraví a spokojní a že im vibracia EO nespôsobila životnú ujmu. Zdá sa mi,že sú tu ľudia,ktorí ho vedia využívať s rozumom. A kto nechce,má iné možnosti.

Inak dobré ránko a idem kŕmiť šelmy😉

Tak ona je pravda, že většině lidí nepatří EO do ruky, ale myslím si, že ani ten zde zmiňovaný Šusta při soukromém rozhovoru nebude ostře vystupovat proti, v souvislosti s použitím EO na odnaučení štvaní zvěře.

On totiž není žádný dogmatik a stojí nohama na zemi.

12.3.2021 06:11
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Mě spíš překvapuje, že se EO začíná brát jako povinná výbava už pomalu ke štěněti (tím neříkám, že se na štěňatecj používá) u psů, kteří mají aspoň nějaký lovecký pud. Myslela jsem, že EO je pro mnoho lidí poslední možnost, ale teď mi to připadá, že si ho pořizuje kde kdo, jen tak. Třeba Bello, retrívr a elektrika? Ona zdrhala? Lovila? Se mi nechce věřit. Navíc jste psala, že jste ji ho dala už pomalu hned jako pojistku.
Tohle mě děsí, protože to množství lidí, co si pořizuje teď psa, a budou na EO?

Vybavuje se mi zážitek par měsíců zpět, kdy mi psa napadl NO, chlap stal 20 metrů od nás a smažil psa elektrikou, kňučel a kousal do mého dál, věřím, že si myslel, že mu tu bolest působí můj pes. Trvalo to dlouho než pustil, věřím, že kdyby se chlap zvednul a přiběhl, tak to vyřeší dřív a neprohloubí tomu psovi nenávist ke psům ještě víc.

12.3.2021 06:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Andrýsek3 napsal(a):
Mě spíš překvapuje, že se EO začíná brát jako povinná výbava už pomalu ke štěněti (tím neříkám, že se na štěňatecj používá) u psů, kteří mají aspoň nějaký lovecký pud. Myslela jsem, že EO je pro mnoho lidí poslední možnost, ale teď mi to připadá, že si ho pořizuje kde kdo, jen tak. Třeba Bello, retrívr a elektrika? Ona zdrhala? Lovila? Se mi nechce věřit. Navíc jste psala, že jste ji ho dala už pomalu hned jako pojistku.

Vybavuje se mi zážitek par měsíců zpět, kdy mi psa napadl NO, chlap stal 20 metrů od nás a smažil psa elektrikou, kňučel a kousal do mého dál, věřím, že si myslel, že mu tu bolest působí můj pes. Trvalo to dlouho než pustil, věřím, že kdyby se chlap zvednul a přiběhl, tak to vyřeší dřív a neprohloubí tomu psovi nenávist ke psům ještě víc.

Ano, zrovna u rvaček má EO přesně opačný efekt - situaci jenom zhoršuje.

12.3.2021 07:15
ainu

XXX.XXX.0.72

Argumentovat Zoo je názorná ukázka lidského pokrytectví. Ty zvířata tam žijí v nepřirozeném prostředí, v umělých podmínkách, a právě kvůli lidem. Kdyby místo vyhazování peněz za Zoo a rozežranosti raději investovali na ochranu jejich přirozeného prostředí, tak by žádné Zoo být nemusely.

To samé, jako třeba u nativního amerického obyvatelstva (Indiány, chcete-li to tak pojmenovat), přistěhovalci je řádně zredukovali, sebrali jim dobrou půdu, nahnali je do rezervací a ještě se plácali po ramenou, jak udržují původní tradice, že je zachránili...

Jen k zamyšlení: v zahraničí už jedou kampaně pro zákaz prodeje těchto bazmeků (proti štěkání, prezentovaných jako "výcvikových" atd. )
https://www.petco.com/shop/en/petcostore/c/stop-the-shock
https://www.peta.de/themen/elektrohalsband/
https://www.gov.uk/government/news/cruel-electric-shock-collars-for-pets-to-be-banned--2
https://www.thekennelclub.org.uk/media-centre/2020/june/kennel-club-urges-cross-party-collaboration-in-scotland-to-fully-ban-cruel-shock-collars/

Wales je považuje za ilegální od roku 2010, ve Skotsku budou velmi brzy zakázány
http://www.iomtoday.co.im/article.cfm?id=60710

12.3.2021 07:37

Až potkám na poli a v lese venčit šelmy z cirkusu, tak budu naopak moc ráda, když je budou mít pod kontrolou, klidně i na EO🤔

Diky- me uz se nechtelo reagovat .

vzdyt zrovna ty cirkusy a jejich drzeni exotickych zvirat fakt neni neco, co patri do vykladni skrine lidstvi

12.3.2021 07:39

v zahraničí už jedou kampaně pro zákaz prodeje těchto bazmeků

nejen kampane, jsou zeme, kde uz jsou zakazane.

12.3.2021 07:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andrýsek3 napsal(a):

No ale to je právě o tom, že EO mají v rukách lidi, kteří ho neumí používat.

Jinak pokud se používá správně (to je spíš reakce na PureKarma), tak opravdu nevidím až takový rozdíl v EO a ohradníku. Ohradník vytyčuje nějaké hranice a ten EO vlastně taky, jen se to ten pes musí naučit. A troufám si tvrdit, že impulz z EO je o dost "něžnější" než rána z ohradníku, mám vyzkoušeno na sobě. A rozhodně normální člověk nedává psu impulz kdykoli kdy si zamane .

Mě přijde, že si lidi myslí, že jakmile někdo používá EO, tak na tom psa smaží psa od rána do večera... Jenže skutečnost je taková, že ti normální použijí EO na začátku párkrát (dvakrát, třikrát) a pak už stačí jen zvukové upozornění a nebo ani to ne.

Ale na druhou stranu já musím říct, že to trochu chápu. To neuznávání EO. Sama jsem to dřív měla stejně a nikdy by mě nenapadlo, že ho budu používat. A ano, sáhla jsem po tom jako po poslední možnosti. Nikdo mě nepřesvědčí, že se pes na šňůře proběhne stejně jako bez ní - a to mám 20 metrů šňůru... Jak jsem psala u nás teda elektrika neklapla, co se pohybující zvěře venku týká... Ale díky EO může být pes na volno na zahradě, vzadu ve výběhu, kde mu právně umožním to vylítání. No a jelikož jsem EO vyzkoušela, i na sobě, tak už na to mám úplně jiný pohled, lepší.

A teď napíšu něco, co se spoustě lidí nebude líbit, počítám s tím - ale vídám/znám psy, kterým bych ten EO přála (v dobrém, ale musel by ho páníček umět použít)... Jsou to psi, u kterých je běžné, že na procházkách štvou zvěř, protože páníček s tím nedokáže nic udělat a nechává je, aby se proběhli. Po tom, co doloví a vrátí se k majiteli, tak dostanou seřváno a kolikrát padne i rána. Znám i jednoho, který se po takových incidentech na procházce už nevrátí, ale jde domů. No a doma dostane. A pak jsou to psi, kteří jednou zkusili vyběhnout za zvěří a od té doby chodí na krátkém vodítku nonstop, doživotně. Nemůžu si pomoct, ale mě v takových případech přijdou pro toho psa milosrdnější dvě tři rány EO, než toto....

Ale hlavně, že se pes nesmí plácnout. Všude jen Šusta. Pozitivka. Bez trestu. Ale EO, nejlepší věc.

Tohle jsem já nikdy netvrdila. Nejsem zastánce pouze pozitivních metod... A nehroutím se z toho, když někdo psa v určité situaci plácne. A nestydím se za to. Stejně jako se nestydím za to, že používám EO, ale rozhodně si nemyslím, že bych kvůli tomu měla být tyran.

Jinak ale musím souhlasit s tím, že se EO docela slušně rozmáhá a v tom vidím ten problém - pořizuje si ho kde kdo, ale jen malá část ho umí používat.

12.3.2021 07:41

a už zase jede absurdistán .....

ta logika řetězení argumentací, kdy se z předchozí vytáhne náhodné slovo, mě nepřestane bavit

12.3.2021 07:57
domi.t

XXX.XXX.151.77

Andrýsek3 napsal(a):

Po prvé-ja som vôbec nepísala,že pri Nefret mám EO ako poistku. Ani to,že že som jej ho dala hned,to odkial preboha máte? Ten,pri ktorom mám EO ako poistku,je SAO,čo je celkom pochopitelné,si myslím.

A áno,predstavte si, že lovila. Čo je na tom u skutočného retrievera čudné? Mám ju doma a hoci Vám sa môže zdať zvláštne,že retriever loví,tak ja ju poznám najlepšie.

Tu už človek aj lutuje,že vôbec niečo napíše,lebo hned to je absolútne vytrhnuté z kontextu a prekrútené. Takže znovu-nikdy som nenapísala,že má Nefret EO pre istotu. Ani ho nemala od šteňaťa. Aslan EO pre istotu má,to som aj písala vyššie. A rozhodne doma nepatríme medzi ľudí,čo do psov pália elektriku,aby si niečo ulahčili. Takže poprosím nevkladať mi do úst a rúk slová a vety,ktoré som nepovedala a nenapísala. Nabudúce odporúčam prečítať príspevok možno aj dva razy a až potom radšej reagovať

Mňa skôr ako EO desia psi,ktorí utečú majitelom a potom ich napr v revíri polovník zastrelí. Ako je u nás dosť časté. Bohužial.

12.3.2021 08:02
ainu

XXX.XXX.190.58

Zkusim nekde pohledat zdroj studie na Sciencedirect, kterou jsem cetla. Bylo tam myslim neco i o tom, jak lidi zkouseji EO na sobe, pritom pes ma na krku body mmohem citlivejsi.

Plus clanek ze zahranici o tom, ze by se meli nejak definovat kynologove - vycvikari, aby to nedelal kazdy, kdo ma do p..ele diru. A taky tam bylo neco o registrovanem prodeji tech EO, prave spojenem s proskolenim uzivani a ucelem pouzivani.

12.3.2021 08:07
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

domi.t napsal(a):
Po prvé-ja som vôbec nepísala,že pri Nefret mám EO ako poistku. Ani to,že že som jej ho dala hned,to odkial preboha máte? Ten,pri ktorom mám EO ako poistku,je SAO,čo je celkom pochopitelné,si myslím.

A áno,predstavte si, že lovila. Čo je na tom u skutočného retrievera čudné? Mám ju doma a hoci Vám sa môže zdať zvláštne,že retriever loví,tak ja ju poznám najlepšie.

Tu už človek aj lutuje,že vôbec niečo napíše,lebo hned to je absolútne vytrhnuté z kontextu a prekrútené. Takže znovu-nikdy som nenapísala,že má Nefret EO pre istotu. Ani ho nemala od šteňaťa. Aslan EO pre istotu má,to som aj písala vyššie. A rozhodne doma nepatríme medzi ľudí,čo do psov pália elektriku,aby si niečo ulahčili. Takže poprosím nevkladať mi do úst a rúk slová a vety,ktoré som nepovedala a nenapísala. Nabudúce odporúčam prečítať príspevok možno aj dva razy a až potom radšej reagovať

Mňa skôr ako EO desia psi,ktorí utečú majitelom a potom ich napr v revíri polovník zastrelí. Ako je u nás dosť časté. Bohužial.

Oukej, tak jsem si to špatně vyložila, omlouvám se. Pojistka tam sice je, ale u jiného psa. Netřeba se rozčilovat. Já neodsuju lidi, co používají EO, jako nějaký tyrany, jen mi přijde, že se používá tak nějak víc, než je občas třeba, asi proto, že to je celé jednodušší. A obávám se, že čím víc lidi to uvidí a bude tak brát, tak se začnou štěňata (i třeba tech retrívru) pořizovat rovnou s elektrikou. A retrívr, protože ač lovecký pes, tak nemá úplně v popisu práce běžet po stopě nebo litat za srnama, tak mě to jako priklad k používání EO překvapilo.

domi.t

XXX.XXX.151.77

ta logika řetězení argumentací, kdy se z předchozí vytáhne náhodné slovo, mě nepřestane bavit

Už len názov diskusie avizuje,že to to bude divočina😃

Len škoda toho prekrúcania,lebo to vie zamrziet a odradiť ľudí,ktorí píšu k veci,bez emócií a rešpektujú aj úplný odlišný názor ostatných.

Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Andrýsek3 napsal(a):
Oukej, tak jsem si to špatně vyložila, omlouvám se. Pojistka tam sice je, ale u jiného psa. Netřeba se rozčilovat. Já neodsuju lidi, co používají EO, jako nějaký tyrany, jen mi přijde, že se používá tak nějak víc, než je občas třeba, asi proto, že to je celé jednodušší. A obávám se, že čím víc lidi to uvidí a bude tak brát, tak se začnou štěňata (i třeba tech retrívru) pořizovat rovnou s elektrikou. A retrívr, protože ač lovecký pes, tak nemá úplně v popisu práce běžet po stopě nebo litat za srnama, tak mě to jako priklad k používání EO překvapilo.

Čímž neříkám, že nemůže lovit.. Ale.. Ale..

12.3.2021 08:09
domi.t

XXX.XXX.151.77

Andrýsek3 napsal(a):

Mňa toto Nefretino lovenie tiež prekvapilo,nebojte😉Ale je to tak,ako to je,robíme na tom,aby sme to odstránili,len to nie je otázka týždňa či mesiaca. A zvlášť ona má svoju hlavu,tak si možno viete predstaviť,že to úplne easy nie je.

12.3.2021 08:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.234

ainu napsal(a):
Zkusim nekde pohledat zdroj studie na Sciencedirect, kterou jsem cetla. Bylo tam myslim neco i o tom, jak lidi zkouseji EO na sobe, pritom pes ma na krku body mmohem citlivejsi.

Plus clanek ze zahranici o tom, ze by se meli nejak definovat kynologove - vycvikari, aby to nedelal kazdy, kdo ma do p..ele diru. A taky tam bylo neco o registrovanem prodeji tech EO, prave spojenem s proskolenim uzivani a ucelem pouzivani.

Já mám EO vyzkoušený i na svém krku.

A souhlasím, že by se to nemělo volně prodávat.

12.3.2021 08:24

Andrýsek3 napsal(a):

To není tak úplně pravda. Retrívr naopak má v popisu práce běžet po stopě, tedy přesněji po stopě raněné zvěře, cíleně se na to cvičí. Třeba na podzimních zkouškách jsou tyto disciplíny dvě, přinášení vlečené srstnaté a přinášení vlečené pernaté. Pes, který umí dobře používat svůj nos, má u této disciplíny velkou výhodu. Třeba ten můj, jakmile ho na vlečku vypustím, tak ho nic jinýho nezajímá. Můžete na něj řvát, ať se vrátí, může jít přímo okolo něj pes nebo běžet stádo srnek, ne, on má úkol a to je jít po stopě, dokud tu zvěř nenajde.
Jinak co jsem měla křížence retrívrů, ti tuto vlastnost neměli, žádná stopa je nezajímala.

12.3.2021 08:32
domi.t

XXX.XXX.151.77

To není tak úplně pravda. Retrívr naopak má v popisu práce běžet po stopě, tedy přesněji po stopě raněné zvěře, cíleně se na to cvičí. Třeba na podzimních zkouškách jsou tyto disciplíny dvě, přinášení vlečené srstnaté a přinášení vlečené pernaté. Pes, který umí dobře používat svůj nos, má u této disciplíny velkou výhodu. Třeba ten můj, jakmile ho na vlečku vypustím, tak ho nic jinýho nezajímá. Můžete na něj řvát, ať se vrátí, může jít přímo okolo něj pes nebo běžet stádo srnek, ne, on má úkol a to je jít po stopě, dokud tu zvěř nenajde.
Jinak co jsem měla křížence retrívrů, ti tuto vlastnost neměli, žádná stopa je nezajímala.

Mám úplnú tu istú skúsenosť👏🏻

12.3.2021 08:36
Andrýsek3

XXX.XXX.33.211

No vidíte, to jsem nevěděla. :)

12.3.2021 08:37
janaa

XXX.XXX.34.210

No,jinam to asi nemohlo dospět
Primárně, já taky nejsem pro volné používání EO, kdy si ho může koupit každej. Zásadně jsem proti používání EO na běžný výcvik nebo "dolaďování" cviků. EO by měl být až poslední možností a fungovat jako ta pojistka. A každý,kdo ho používá, by si ho měl vyzkoušet na sobě, aby věděl, co to dělá. Nicméně zrovna štvaní zvěře, utíkání po stopě řeší skvěle, a opravdu si myslím,že pokud je použit správně (to bych podškrtla) a hlavně jeho použití dobře nacvičeno, tak jeden dva výboje ,co dostane,než pochopí,že na něj majitel dosáhne i na dálku, jsou pro psa rozhodně lepší než celoživotní tahání psa na vodítku v případě rozumného majitele, nebo xxx uštvaných srn v případě majitele blba. Ale opět, měla by to být až ta poslední možnost, ne automatika, a se psem by se mělo hlavně cvičit klasicky od štěněte. Nicméně nic není černé, ani bílé, a i ten extrém, že EO je vždycky jen větší zlo a člověk tyran, je špatně, a v případě přirovnávání zvířat v zoo, úplně mimo.

12.3.2021 08:41
domi.t

XXX.XXX.151.77

janaa napsal(a):
No,jinam to asi nemohlo dospět
Primárně, já taky nejsem pro volné používání EO, kdy si ho může koupit každej. Zásadně jsem proti používání EO na běžný výcvik nebo "dolaďování" cviků. EO by měl být až poslední možností a fungovat jako ta pojistka. A každý,kdo ho používá, by si ho měl vyzkoušet na sobě, aby věděl, co to dělá. Nicméně zrovna štvaní zvěře, utíkání po stopě řeší skvěle, a opravdu si myslím,že pokud je použit správně (to bych podškrtla) a hlavně jeho použití dobře nacvičeno, tak jeden dva výboje ,co dostane,než pochopí,že na něj majitel dosáhne i na dálku, jsou pro psa rozhodně lepší než celoživotní tahání psa na vodítku v případě rozumného majitele, nebo xxx uštvaných srn v případě majitele blba. Ale opět, měla by to být až ta poslední možnost, ne automatika, a se psem by se mělo hlavně cvičit klasicky od štěněte. Nicméně nic není černé, ani bílé, a i ten extrém, že EO je vždycky jen větší zlo a člověk tyran, je špatně, a v případě přirovnávání zvířat v zoo, úplně mimo.

Amen🙏🏻

12.3.2021 08:49

Andrýsek3 napsal(a):
No vidíte, to jsem nevěděla. :)

Můžete se podívat tady, jsou tu i videa, kde je krásně vidět, jak jde pes po stopě.

https://labrici.cz/index.php/videa/zkousky/podzimni-zkousky

Vím od lidí, kteří mají spíš canisterapeutické psy, jak pro ně bylo těžké tu vlečku naučit. Museli například do stopy vysypávat pamlsky nebo se psem po stopě chodit až ke zvěři, dokud to pes nepochopil. Já mám naopak takovýho hujera, že jsem ho nemohla na začátku stopy ani udržet, málem mně vyrval ruku z kloubu.

12.3.2021 08:51

Já myslím, že tak jako skoro všechno, může být EO dobrý sluha, ale zlý pán (trochu parafrázuji, snad to nikdo nevezme doslova). V rukách poučeného uvážlivého člověka může být v některých situacích pomocníkem, uznávám. To nic nemění na tom, že bych ho svým psům nedala. Bohužel se mi jeví, že většina lidí, kteří EO používají, ho správně použít neumí. Berou ho jako náhražku výchovy a výcviku.

12.3.2021 09:08

Bohužel se mi jeví, že většina lidí, kteří EO používají, ho správně použít neumí.

a ze k tomu prispivate i vy a tady v diskuzi - to si uvedomujete?

Mnoho lidi se totiz nema KDE normalne zeptat!

On ma malokdo "koule" jit s kuzi na trh v tematu, kde ho nejdriv zasypou urazkama, pak pseudo odstrasujicimi pripady, kde se navic vetsina lidi odkope, ze vlastne ani nevi o cem pisi.

A tak misto informaci -kompletnich, aby se mohli normalne rozhodnout -radsi natajnacku koupi sunt z ciny a pak delaji pokusy na psech.

Sorry jako, ale konecne si to uvedomte, ze je treba se bavit otevre a racionalne i o EO. Pak tem psum teprve opravdu muzete pomoci.

12.3.2021 09:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.234

Bohužel se mi jeví, že většina lidí, kteří EO používají, ho správně použít neumí.

On ma malokdo "koule" jit s kuzi na trh v tematu, kde ho nejdriv zasypou urazkama, pak pseudo odstrasujicimi pripady, kde se navic vetsina lidi odkope, ze vlastne ani nevi o cem pisi.

A tak misto informaci -kompletnich, aby se mohli normalne rozhodnout -radsi natajnacku koupi sunt z ciny a pak delaji pokusy na psech.

Sorry jako, ale konecne si to uvedomte, ze je treba se bavit otevre a racionalne i o EO. Pak tem psum teprve opravdu muzete pomoci.

Konečně to někdo řekl nahlas a polopatě!

12.3.2021 09:27
domi.t

XXX.XXX.151.77

Hovoríte mi z duše! Ono je najľahšie hneď uraziť a zhodiť každého,kto má iný názor. Mali by sme byť viac tolerantní,otvorení,slušní. A ono je aj na tejto diskusii krásne vidno,že hoci tu najskôr išlo viac ľudí voči zakladateľovi a miešali sa tu psy so zirafami...tak nakoniec sme to ustáli a je z toho celkom debata na urovni. A tak to má byť👏🏻Teším sa z nás,lebo je vidno,že sme takmer všetci prešli kusisko cesty a posunuli sa vpred. Tým lepším smerom.

12.3.2021 09:34

Myslíte si, že anonymní diskuze je tím pravým místem, kde načerpat seriozní informace?

A na druhou stranu - je fakt potřeba EO používat? Není lepší vypilovat u psa poslušnost jako v dobách, kdy se tato berlička nepoužívala - nenadužívala? Co když v EO dojde baterka?

12.3.2021 09:41

Myslíte si, že anonymní diskuze je tím pravým místem, kde načerpat seriozní informace?

nekde a nekdy se zacit musi.

Ale taky mam otazku teda:-)
tenhle vas prispevek v annomni diskuzi byl teda proc? kdyz je tak na nic sem cokoliv psat?
jen slovni prujem?

"Já teda proti použití EO jsem a o lidech, kteří musí psa takto ovládat, si nemyslím nic hezkého. Svému psu bych to nikdy neudělala. Stejně jako bych nikdy nepoužila ostnáč, taky "výcvikovou pomůcku".

do te doby byly uplne normalni odpovedi.

Ale ted najednou se zacnete vyptavat, ze vas to jako zajima??

12.3.2021 09:42
Caty

XXX.XXX.51.50

Asi mě další opraví, možná používám špatné termíny, ale retriever má sice v popisu práce vlečku, dohledávání, ale rozhodně nemá v popisu práce honit, nahánět. K tomu nikdy používán nebyl a vzhledem k těm 55 cm či jak je to ani být nemůže.

boroovka

12.3.2021 09:46
boroovka

XXX.XXX.23.198

12.3.2021 09:50
domi.t

XXX.XXX.151.77

Caty napsal(a):
Asi mě další opraví, možná používám špatné termíny, ale retriever má sice v popisu práce vlečku, dohledávání, ale rozhodně nemá v popisu práce honit, nahánět. K tomu nikdy používán nebyl a vzhledem k těm 55 cm či jak je to ani být nemůže.

Tak ja mám potom doma neštandartného retrievera Čo aj naozaj mám Lebo ani tých 55 cm nemá

12.3.2021 09:52

Caty napsal(a):

Byla řeč o stopě, ne o nahánění. Nebo kde píšu, že má nahánět???

12.3.2021 10:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A na druhou stranu - je fakt potřeba EO používat? Není lepší vypilovat u psa poslušnost jako v dobách, kdy se tato berlička nepoužívala - nenadužívala? Co když v EO dojde baterka?

Myslím, že si ty doby dávno minulé dost idealizujete. Vaše představa, že tenkrat byli psi super vycvičení a nelovili zvěř je poněkud zkreslená - jednak jich drtivá většina nevytáhla paty ze dvora a mnohým z těch co ty paty vytáhli a lovili ukončil životní pouť myslivec, nebo je přejelo auto. A to bylo těch psů venku zlomek toho co teď. Při současných stavech psů si neumím představit ten masakr, když by to lidi praktikovali jak za "starých časů" 😱
A jen tak mimochodem nejvíc zvěře vždycky upytlačili mladí psi myslivců - právě protože je v té honitbě pustit museli, ale neměli žádný spolehlivý prostředek, kterým by mohli ty psy usměrnit (teda krom topůrka na obojku, které nedovolilo psovi rozbehnout se, anebo broků v kožichu když zdrhl).

12.3.2021 10:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak ona je pravda, že většině lidí nepatří EO do ruky, ale myslím si, že ani ten zde zmiňovaný Šusta při soukromém rozhovoru nebude ostře vystupovat proti, v souvislosti s použitím EO na odnaučení štvaní zvěře.

On totiž není žádný dogmatik a stojí nohama na zemi.

Nejenom v soukromém rozhovoru. I na veřejném semináři se vyjádřil ve smyslu, že v případě rozloveného psa může být EO řešením. Ale že toto není jeho parketa, není na to odborník, tudíž nemůže poskytnout rady, jak na to.
Já taky nepovažuju EO za čisté zlo, uznávám, že v případě schopného cvičitele to může být šikovná věc. A jeho pořízení jsem zvažovala, ale nakonec zavrhla. Nejsem schopnej cvičitel a fena je cíťa, bála bych se, že z ní vyrobím trosku.
K tomu srovnávání EO a ohradníku - EO je možná čajíček, co se týče síly impulsu, ale jinak souhlasím s těma, co to považujou za nesrovnatelné.
Ohradník je pevná viditelná věc, zvíře se rychle a přesně naučí, jak se na 100% vyhnout ráně, stejně jako se malé dítě naučí nesahat na rozpálená kamna.
U EO k tomu přistupuje i psychologickej efekt, kdy pes nechápe, odkud se ta rána vzala. A jak tak poslouchám a vídám lidi, co to používají, jsem přesvědčená, že většina psů nechápe ani, jak se ráně vyhnout. Prostě to lidi mačkají tak nějak instiktivně - neposloucháš - tumáš. Případně líčí, že když nejsou dost pohotoví, už to nemá efekt. Buď je pes mimo dosah nebo slabší impulsy v loveckém rauši nevnímá. Takže to chce fakt zachytit to nevhodné chování v samém začátku a to mi přijde hrozně těžké - kdy ještě ne a kdy už jo...a ty situace nejsou stejné, každá je jiná, jsou jiné okolnosti, jiné prostředí takže pro psa musí být těžké zobecnit si, za co impuls přichází.
Smysl mi dává jedině nacvičit pomocí EO přivolání. Jinak mám v paměti dost děsivý návod, který sem kdysi dávno psala koňadra. Lidi se dost často snaží najít si odborníka, kterej jim to vysvětlí, ale zdaleka ne každej, kdo to o sobě tvrdí, je odborník.
Prostě mám pocit, že těch vedlejších účinků může být moc na to, aby se to dalo doporučovat běžně v diskuzi. Lidi dneska na rychlý bezpracný řešení slyší, s výcvikem se chce zatěžovat málokdo.

12.3.2021 10:11

nekde a nekdy se zacit musi.

tenhle vas prispevek v annomni diskuzi byl teda proc? kdyz je tak na nic sem cokoliv psat?
jen slovni prujem?

"Já teda proti použití EO jsem a o lidech, kteří musí psa takto ovládat, si nemyslím nic hezkého. Svému psu bych to nikdy neudělala. Stejně jako bych nikdy nepoužila ostnáč, taky "výcvikovou pomůcku".

do te doby byly uplne normalni odpovedi.

Ale vy jste se nějak rozvášnila...

Já sem chodím pokecat, počíst si, zasmát se. Vůbec nechápu tento váš výrok -
jen slovni prujem?

Tady není poradna, ale diskuzní fórum, na kterém se diskutuje, tak diskutuji. Vy nediskutujete? Nebo tomu říkáte jinak?

Zajímá mě jedna věc, a na tu jsem se zeptala, ale pro vás ráda otázku zopakuji - co když v EO dojde baterka? Zajímá mě, jestli pak bude váš pes neovladatelný...

boroovka

12.3.2021 10:22
boroovka

XXX.XXX.23.198

Terven napsal(a):
Nejenom v soukromém rozhovoru. I na veřejném semináři se vyjádřil ve smyslu, že v případě rozloveného psa může být EO řešením. Ale že toto není jeho parketa, není na to odborník, tudíž nemůže poskytnout rady, jak na to.
Já taky nepovažuju EO za čisté zlo, uznávám, že v případě schopného cvičitele to může být šikovná věc. A jeho pořízení jsem zvažovala, ale nakonec zavrhla. Nejsem schopnej cvičitel a fena je cíťa, bála bych se, že z ní vyrobím trosku.
K tomu srovnávání EO a ohradníku - EO je možná čajíček, co se týče síly impulsu, ale jinak souhlasím s těma, co to považujou za nesrovnatelné.
Ohradník je pevná viditelná věc, zvíře se rychle a přesně naučí, jak se na 100% vyhnout ráně, stejně jako se malé dítě naučí nesahat na rozpálená kamna.
U EO k tomu přistupuje i psychologickej efekt, kdy pes nechápe, odkud se ta rána vzala. A jak tak poslouchám a vídám lidi, co to používají, jsem přesvědčená, že většina psů nechápe ani, jak se ráně vyhnout. Prostě to lidi mačkají tak nějak instiktivně - neposloucháš - tumáš. Případně líčí, že když nejsou dost pohotoví, už to nemá efekt. Buď je pes mimo dosah nebo slabší impulsy v loveckém rauši nevnímá. Takže to chce fakt zachytit to nevhodné chování v samém začátku a to mi přijde hrozně těžké - kdy ještě ne a kdy už jo...a ty situace nejsou stejné, každá je jiná, jsou jiné okolnosti, jiné prostředí takže pro psa musí být těžké zobecnit si, za co impuls přichází.
Smysl mi dává jedině nacvičit pomocí EO přivolání. Jinak mám v paměti dost děsivý návod, který sem kdysi dávno psala koňadra. Lidi se dost často snaží najít si odborníka, kterej jim to vysvětlí, ale zdaleka ne každej, kdo to o sobě tvrdí, je odborník.
Prostě mám pocit, že těch vedlejších účinků může být moc na to, aby se to dalo doporučovat běžně v diskuzi. Lidi dneska na rychlý bezpracný řešení slyší, s výcvikem se chce zatěžovat málokdo.

Krásně jste to napsala

12.3.2021 10:23

Terven napsal(a):

Co se týká výcvikářů, tak jsem potkala různé. Jedna výcvikářka lovečáků EO používá, doporučuje, aby ho pes venku nosil pořád na krku, protože je samozřejmě chytrej a ví, kdy ho má a kdy ho nemá. Ale za celou tu dobu, co jsem na výcviky k ní jezdila, ho použila tak možná 3x. Samozřejmě u všeho jsem nebyla. Nedávno jsem byla na výcviku jinde, tam byli výcvikáři dva chlapi. Jeden radil EO použít opravdu ve výjimečné situaci, na svoji ohařku ho údajně použil v začátku maximálně dvakrát. Druhý byl naopak striktně proti používání EO, tvrdil, že jeho používání má nevratný a špatný vliv na nervovou soustavu psa.

12.3.2021 10:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jen slovni prujem?

Tady není poradna, ale diskuzní fórum, na kterém se diskutuje, tak diskutuji. Vy nediskutujete? Nebo tomu říkáte jinak?

Zajímá mě jedna věc, a na tu jsem se zeptala, ale pro vás ráda otázku zopakuji - co když v EO dojde baterka? Zajímá mě, jestli pak bude váš pes neovladatelný...

Když dojde baterka, tak se koupí nová.

A pes, který to zná nebývá ani po dojití baterky neovladatelný - stačí mu pouhá přítomnost obojku na krku. Ono to totiž nefunguje tak, že ti psi celý život svítí jak vánoční stromeček, ale zkusí to 2-3x a jak zjistí, že na něj dosáhnete, tak už to nezkouší. Stejně jako s tím ohradnikem - kůň který to nezná, taky na začátku musí zjistit, ze to kope, hříbátka se bohužel nerodí s přirozeným respektem z ohradníku.

12.3.2021 10:27

Myslím, že si ty doby dávno minulé dost idealizujete. Vaše představa, že tenkrat byli psi super vycvičení a nelovili zvěř je poněkud zkreslená - jednak jich drtivá většina nevytáhla paty ze dvora a mnohým z těch co ty paty vytáhli a lovili ukončil životní pouť myslivec, nebo je přejelo auto. A to bylo těch psů venku zlomek toho co teď. Při současných stavech psů si neumím představit ten masakr, když by to lidi praktikovali jak za "starých časů" 😱
A jen tak mimochodem nejvíc zvěře vždycky upytlačili mladí psi myslivců - právě protože je v té honitbě pustit museli, ale neměli žádný spolehlivý prostředek, kterým by mohli ty psy usměrnit (teda krom topůrka na obojku, které nedovolilo psovi rozbehnout se, anebo broků v kožichu když zdrhl).

K idealizaci minulých dob mám daleko. Jde o to, co si každá představíme pod pojmem doby minulé. Já jsem měla na mysli dobu, kterou jsem zažila. Takže cca 35 - 40 let zpět. V té době byli převážně na dvoře leda tak psi na vesnici. Psi ve městech a na jejich okrajích se venku pohybovali, byli venčeni. Poměrně dost se se psy cvičilo, cvičáky pod Svazarmem byly takřka zadarmo a bylo jich hodně. Motivací pro výcvik bylo odpuštění poplatku za psa při složení zkoušky. Naproti tomu bylo mnohem méně psů než dnes, kdy každý musí mít psa a mnohdy ne jednoho, je to skoro jako společenská nutnost. Neříkám, že nebyli psi nevychovaní. Ale veškerou výchovu a výcvik museli tehdejší majitelé zvládnout bez EO a šlo to.

Samozřejmě nevím, kolik kdy upytlačili mladí psi myslivců, jestli a v jaké míře se to děje dnes, a tak dále, a popravdě, pátrat po tom nebudu.

12.3.2021 10:33

Já můžu psát jen za sebe. EO, který mám, je nabíjecí a má indikátor nabití. To znamená, že když bych si ho před každým venčením zkontrolovala a nabila, není problém s vybitím venku. Ale jak jsem uvedla už výš, byl problém s dosahem, těch deklarovaných 300 metrů prostě nesedělo, i když byl terén rovný a bez překážek. Fungoval tak max na 100 metrů a navíc se muselo pořád kontrolovat, jestli je zapnutý, protože při delší nečinnosti se sám vypínal. Což je jaksi kontraproduktivní ve chvíli, kdy pes zahlédne srnu a vystřelí za ní.

12.3.2021 10:34
odberryho

XXX.XXX.214.252

jen slovni prujem?

Ten pes nepozná, že došla baterie. Tady se asi mylně předpokládá, že výboj z EO je součástí každého přivolání, tudíž x-krat za prochajdu. Tak to ale není. Většina psů si po jednom/dvěma/několika výbojích už více hlídá, aby nešli dál přes povel. Ze začátku je třeba varovat ještě zvukovým signálem na obojku, ale později (pokud výcvik probíhal správně) není ani ten potřeba.

Tzn., že vybitá baterie neznamená automaticky neovladatelného psa. Jen v krizové situaci už nemá majitel tu poslední berličku, kterou mohl krizovou situaci zachránit.

12.3.2021 10:36

domi.t napsal(a):
Tak ja mám potom doma neštandartného retrievera Čo aj naozaj mám Lebo ani tých 55 cm nemá

Domi, kolik vlastně měří?

12.3.2021 10:37
domi.t

XXX.XXX.151.77

Domi, kolik vlastně měří?

Ali, 61-62 cm,je to 40 kíl čistej lásky Ale pri tej výške by človek čakal,že bude nohatá, a to ona veru nie je. Má síce dlhšie labiská ako predošlá fenka,ale nie je to žiaden extrém,len teda macaté ich má aj za dvoch

12.3.2021 10:42

domi.t napsal(a):
Ali, 61-62 cm,je to 40 kíl čistej lásky Ale pri tej výške by človek čakal,že bude nohatá, a to ona veru nie je. Má síce dlhšie labiská ako predošlá fenka,ale nie je to žiaden extrém,len teda macaté ich má aj za dvoch

Tý jo, to je obr. Drago má 58, Cherry 56, teda oficiálně naměřeno na výstavě, i když Dragouš se mně zdá oproti jiným psům vyšší. Nefret bude asi po Fíkovi.

12.3.2021 10:45
domi.t

XXX.XXX.151.77

Tý jo, to je obr. Drago má 58, Cherry 56, teda oficiálně naměřeno na výstavě, i když Dragouš se mně zdá oproti jiným psům vyšší. Nefret bude asi po Fíkovi.

Presne tak,on je prerastená obluda ako jej tatinko Ale Nefretina chovatelka tvrdila,že on nie je ani taký velký,ako je chlpatý a tým vyzerá vyšší. Neviem,neviem,mne sa zdá podstatne vyšší od iných samcov. A našťastie Nefret po ňom zdedila velkú štvorcov hlavu a chuť k práci

12.3.2021 10:45

Já můžu psát jen za sebe. EO, který mám, je nabíjecí a má indikátor nabití. To znamená, že když bych si ho před každým venčením zkontrolovala a nabila, není problém s vybitím venku. Ale jak jsem uvedla už výš, byl problém s dosahem, těch deklarovaných 300 metrů prostě nesedělo, i když byl terén rovný a bez překážek. Fungoval tak max na 100 metrů a navíc se muselo pořád kontrolovat, jestli je zapnutý, protože při delší nečinnosti se sám vypínal. Což je jaksi kontraproduktivní ve chvíli, kdy pes zahlédne srnu a vystřelí za ní.

Děkuji za odpověď.

12.3.2021 10:47

odberryho napsal(a):
Ten pes nepozná, že došla baterie. Tady se asi mylně předpokládá, že výboj z EO je součástí každého přivolání, tudíž x-krat za prochajdu. Tak to ale není. Většina psů si po jednom/dvěma/několika výbojích už více hlídá, aby nešli dál přes povel. Ze začátku je třeba varovat ještě zvukovým signálem na obojku, ale později (pokud výcvik probíhal správně) není ani ten potřeba.

Tzn., že vybitá baterie neznamená automaticky neovladatelného psa. Jen v krizové situaci už nemá majitel tu poslední berličku, kterou mohl krizovou situaci zachránit.

I vám děkuji za info.

boroovka

12.3.2021 10:49
boroovka

XXX.XXX.23.198

odberryho napsal(a):

No a tohle je vedle toho morálního aspektu o kterém jsem psala výše další věc. Valná většina lidí (jako např. odberryho) prostě princip EO nechápou. Aby EO psa něco učil, musí se používat na základě negativního posílení a ne jako rákoska na dlouhou vzdálenost. Pes se nejprve musí naučit, jak impuls vypnout.

Neříkám, že pes se s EO nic nenaučí. Daň za to, jaký tu má vliv na psychiku psa a vztah s majitelem, je ale prostě příliš vysoká. A vliv to má vždycky i tehdy, když ho má v rukou člověk, který chápe principy učení psa. Pokud ho má v rukou někdo jako odberryho, tak to bývá ještě horší .

12.3.2021 10:59
domi.t

XXX.XXX.151.77

boroovka napsal(a):
No a tohle je vedle toho morálního aspektu o kterém jsem psala výše další věc. Valná většina lidí (jako např. odberryho) prostě princip EO nechápou. Aby EO psa něco učil, musí se používat na základě negativního posílení a ne jako rákoska na dlouhou vzdálenost. Pes se nejprve musí naučit, jak impuls vypnout.

Neříkám, že pes se s EO nic nenaučí. Daň za to, jaký tu má vliv na psychiku psa a vztah s majitelem, je ale prostě příliš vysoká. A vliv to má vždycky i tehdy, když ho má v rukou člověk, který chápe principy učení psa. Pokud ho má v rukou někdo jako odberryho, tak to bývá ještě horší .

A viete,že existuje aj možnosť, že napr odberryho EO používať vie, len to tu zle vysvetlili? Alebo ho niekto zle pochopil? Asi nie,čo? Ked sme tu valná väčšina ľudí totálne nechápaní.

12.3.2021 11:07

boroovka napsal(a):

Jaký vliv na vztah s majitelem máte na mysli? Jako do hlavy psovi nikdo nevidíme, ale nikdy jsem si nevšimla (z těch pár situací na skupinovém výcviku), že by si pes myslel, že mu tu bolest způsobil pán. Na rozdíl od psa, kterýho páník zflákal za to, že pes přišel na přivolání později, než se mu líbilo.

janaa

XXX.XXX.34.210

boroovka napsal(a):

Tohle je prostě dogmatismus. Opravdu znám xx psů s eletrikou a o vztahu psovod,pes,si mnoho lidí může nechat jen zdát. A opačně mnohem víc psů, co nikdy eletriku neměli a vztah stojí za dvě věci. To není o EO ale vůbec

boroovka

boroovka

XXX.XXX.23.198

domi.t napsal(a):
A viete,že existuje aj možnosť, že napr odberryho EO používať vie, len to tu zle vysvetlili? Alebo ho niekto zle pochopil? Asi nie,čo? Ked sme tu valná väčšina ľudí totálne nechápaní.

Pokud někdo vysvětluje principy používání EO a v tom jeho vysvětlení je špatně úplně všechno, tak z toho vyvodím závěr, že tento člověk EO používat neumí.

12.3.2021 11:10
janaa

XXX.XXX.34.210

A ad vybitá baterie,to je opět otázka člověka,co o tom nic neví. Vypovídá to o představě, že pes je na EO celý život a celý život se do něho smaží. Při správném nácviku stačí výboj použít jednou,dvakrát a je vyřešeno. Na krku už ho má pes jen jako pojistku. Btw kdysi se mi opravdu baterka vybila, a nevím,po jak dlouhé době jsem to zjistila,protože jsem si toho prostě všimla až náhodou. A taky se mi stalo xkrát,že jsem obojek nezapla a zjistila to , až doma. Protože ten pes už prostě nikdy výboj dostat nemusel.

12.3.2021 11:12

boroovka napsal(a):
Pokud někdo vysvětluje principy používání EO a v tom jeho vysvětlení je špatně úplně všechno, tak z toho vyvodím závěr, že tento člověk EO používat neumí.

Jenže to je váš názor, že je to špatně. Můžete napsat návod, jak jej tedy správně použít. Tuším tak nějak, že to bude rada ho vůbec nepoužívat. A budeme opět tam, kde jsme byli.

boroovka

12.3.2021 11:23
boroovka

XXX.XXX.23.198

Jenže to je váš názor, že je to špatně. Můžete napsat návod, jak jej tedy správně použít. Tuším tak nějak, že to bude rada ho vůbec nepoužívat. A budeme opět tam, kde jsme byli.

Princip na kterém EO funguje jako výcviková pomůcka jsem už napsala. Negativního posílení, nikoli pozitivní trest (rákoska na dlouhou vzdálenost). Podrobný návod sem opravdu psát nebudu. Došla jsem k tomu, že EO bych už na psa prostě nikdy nedala. Těch negativních dopadů, které to sebou nese je pro mě prostě daleko více než toho užitku.

12.3.2021 11:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Jaký vliv na vztah s majitelem máte na mysli? Jako do hlavy psovi nikdo nevidíme, ale nikdy jsem si nevšimla (z těch pár situací na skupinovém výcviku), že by si pes myslel, že mu tu bolest způsobil pán. Na rozdíl od psa, kterýho páník zflákal za to, že pes přišel na přivolání později, než se mu líbilo.

Vikina si to bohužel myslí i v případech, kdy jí tu bolest já evidentně nepůsobím, což moc nechápu.
Anebo, bůhví, co si myslí, právěže do hlavy jí nevidím. Ale její reakce na rány od elektriky jsou natolik neadekvátní, že bych se obojku bála. Jednou se dotkla u známých el. pletiva, které měli kolem drůbeže. Psychicky ji to úplně odrovnalo, ještě dlouho potom byla divná a zdálo se mi právě, že to brala jako trest ode mě.
A jednou se dotkla ohradníku na Šumavě - to byla na flexině, běžela směrem k tomu výběhu, shodou okolností jsem jí nejdřív zavolala - neposlechla, dotkla se a dostala ránu. Zdálo by se, že ideální výchovný postup. Ale psychicky zdeptaná z toho byla opravdu hodně.

12.3.2021 11:26

boroovka napsal(a):
Princip na kterém EO funguje jako výcviková pomůcka jsem už napsala. Negativního posílení, nikoli pozitivní trest (rákoska na dlouhou vzdálenost). Podrobný návod sem opravdu psát nebudu. Došla jsem k tomu, že EO bych už na psa prostě nikdy nedala. Těch negativních dopadů, které to sebou nese je pro mě prostě daleko více než toho užitku.

Tak sem hoďte odkaz, odkud to máte, já si to prostuduju. Zajímá mě to. Díky.

12.3.2021 11:26
janaa

XXX.XXX.34.210

Terven napsal(a):
Vikina si to bohužel myslí i v případech, kdy jí tu bolest já evidentně nepůsobím, což moc nechápu.
Anebo, bůhví, co si myslí, právěže do hlavy jí nevidím. Ale její reakce na rány od elektriky jsou natolik neadekvátní, že bych se obojku bála. Jednou se dotkla u známých el. pletiva, které měli kolem drůbeže. Psychicky ji to úplně odrovnalo, ještě dlouho potom byla divná a zdálo se mi právě, že to brala jako trest ode mě.
A jednou se dotkla ohradníku na Šumavě - to byla na flexině, běžela směrem k tomu výběhu, shodou okolností jsem jí nejdřív zavolala - neposlechla, dotkla se a dostala ránu. Zdálo by se, že ideální výchovný postup. Ale psychicky zdeptaná z toho byla opravdu hodně.

Hele,ze své zkušenosti,rána od ohradníku,zvlášť v blízkosti zdroje, je nesrovnatelně silnější než rána od EO

12.3.2021 11:41

Já se do této plamenné diskuze vlastně ani nechtěla zapojovat - zkušenost s EO nemám, s ohařem ani neočekávám, že bych to potřebovala řešit -, ale zajímala by mě jedna věc, jak to tady pročítám... Jedné věci totiž nerozumím. S dovolením použiji citace, abych se do toho nezamotala.

A pes, který to zná nebývá ani po dojití baterky neovladatelný - stačí mu pouhá přítomnost obojku na krku. Ono to totiž nefunguje tak, že ti psi celý život svítí jak vánoční stromeček, ale zkusí to 2-3x a jak zjistí, že na něj dosáhnete, tak už to nezkouší.

Z tohoto vyvozuji, že pes ví, že impulsy pochází z EO. Pokud EO nemá nasazený, tak divočí dle libosti. Viz další citace.

Jedna výcvikářka lovečáků EO používá, doporučuje, aby ho pes venku nosil pořád na krku, protože je samozřejmě chytrej a ví, kdy ho má a kdy ho nemá.

Zároveň se tady ale píše:

Jaký vliv na vztah s majitelem máte na mysli? Jako do hlavy psovi nikdo nevidíme, ale nikdy jsem si nevšimla (z těch pár situací na skupinovém výcviku), že by si pes myslel, že mu tu bolest způsobil pán.

A tady se dostávám do bodu, kdy přestávám rozumět - pes ví, že impuls jde z obojku. Pes ví, že já jako majitel mu nasazuji obojek. Obojek, který působí bolest. Opravdu je možné, aby si to nespojil? Moc se mi to nezdá. Trochu mi to připomíná takové to legendární plácání novinami - jak se říká mezi lidmi v parku, že když psa plácnu novinami přes čumák, tak si tu bolest nespojí s mou rukou, protože ho plácly noviny (které ale mám v ruce, že). Není to pak spíš o tom, že je ten pes splachovací? Než že by nepochopil, že majitel drží ovladač a působí mu bolest?

(Opravdu nechci nikoho urazit, v mém dotazu není nic osobního. Jen mě toto zaujalo, a nevidím v tom logiku...)

12.3.2021 11:54

"A jednou se dotkla ohradníku na Šumavě - to byla na flexině, běžela směrem k tomu výběhu, shodou okolností jsem jí nejdřív zavolala - neposlechla, dotkla se a dostala ránu. Zdálo by se, že ideální výchovný postup. Ale psychicky zdeptaná z toho byla opravdu hodně."

pastevec se coby malé pastevče dotkl ohradníku u ovcí= ovce jsou nebezpeční agresoři, názor doživotní

když do něj naběhl podruhé, coby starší, tak jsem si to u něj žehlila asi týden

12.3.2021 11:57

Tak sem hoďte odkaz, odkud to máte, já si to prostuduju. Zajímá mě to. Díky.

sarah, a já se zeptám na co je vlastně ten dotaz?

edit:
https://www.ecanis.cz/clanky/elektronicke-vycvikove-obojky-a-jejich-misto-v-modernim-treninku-psu-iii-dil_1093.html

12.3.2021 12:33

sarah, a já se zeptám na co je vlastně ten dotaz?

edit:
https://www.ecanis.cz/clanky/elektronicke-vycvikove-obojky-a-jejich-misto-v-modernim-treninku-psu-iii-dil_1093.html

Aby EO psa něco učil, musí se používat na základě negativního posílení a ne jako rákoska na dlouhou vzdálenost. Pes se nejprve musí naučit, jak impuls vypnout.

Chtěla bych to blíže od boroovky vysvětlit, prostě mě to zajímá, i když EO nepoužívám.

12.3.2021 12:33

Ono, když tady člověk chodí pravidelně a delší dobu, tak si dokáže vyselektovat lidi, jejichž příspěvky mu připadají k věci a něco si z nich odnese. Jako já.

12.3.2021 12:40

Já se do této plamenné diskuze vlastně ani nechtěla zapojovat - zkušenost s EO nemám, s ohařem ani neočekávám, že bych to potřebovala řešit -, ale zajímala by mě jedna věc, jak to tady pročítám... Jedné věci totiž nerozumím. S dovolením použiji citace, abych se do toho nezamotala.

A pes, který to zná nebývá ani po dojití baterky neovladatelný - stačí mu pouhá přítomnost obojku na krku. Ono to totiž nefunguje tak, že ti psi celý život svítí jak vánoční stromeček, ale zkusí to 2-3x a jak zjistí, že na něj dosáhnete, tak už to nezkouší.

Z tohoto vyvozuji, že pes ví, že impulsy pochází z EO. Pokud EO nemá nasazený, tak divočí dle libosti. Viz další citace.

Jedna výcvikářka lovečáků EO používá, doporučuje, aby ho pes venku nosil pořád na krku, protože je samozřejmě chytrej a ví, kdy ho má a kdy ho nemá.

Jaký vliv na vztah s majitelem máte na mysli? Jako do hlavy psovi nikdo nevidíme, ale nikdy jsem si nevšimla (z těch pár situací na skupinovém výcviku), že by si pes myslel, že mu tu bolest způsobil pán.

A tady se dostávám do bodu, kdy přestávám rozumět - pes ví, že impuls jde z obojku. Pes ví, že já jako majitel mu nasazuji obojek. Obojek, který působí bolest. Opravdu je možné, aby si to nespojil? Moc se mi to nezdá. Trochu mi to připomíná takové to legendární plácání novinami - jak se říká mezi lidmi v parku, že když psa plácnu novinami přes čumák, tak si tu bolest nespojí s mou rukou, protože ho plácly noviny (které ale mám v ruce, že). Není to pak spíš o tom, že je ten pes splachovací? Než že by nepochopil, že majitel drží ovladač a působí mu bolest?

(Opravdu nechci nikoho urazit, v mém dotazu není nic osobního. Jen mě toto zaujalo, a nevidím v tom logiku...)

Já osobně si myslím, že nespojí. Ano, obojek nasazuje pán. Ale rány dává obojek (ne pán). Stejně jako ty noviny - ty plácají, ruka hladí.

12.3.2021 12:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Já osobně si myslím, že nespojí. Ano, obojek nasazuje pán. Ale rány dává obojek (ne pán). Stejně jako ty noviny - ty plácají, ruka hladí.

To jako, když budu psa mlátit násadou od koštěte, tak si nepokazíme vztah, protože bije ho přece ta násada??

12.3.2021 12:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Pokud je na EO správně naučen, tak si to s obojkem nespojí a pak funguje i bez obojku.
To je ale běh na dlouhou trať a většina lidí sahá po EO až když selžou jiné prostředky a pes je rozlovený - v tomto případě pes ví, že když nemá obojek, tak si může zdrhnout, ale vybitou baterku nepozná.

... a pes nemá zase tak rozvinuté abstraktní myšlení, aby si řekl doma při nasazování obojku, že mu v lese o 2 hodiny později dal ránu pán. Pro něj je to mbohem jednodušší - má to spojené s tou situací : neposlechnu a výběhnu za zvěří = bude mi to nepříjemné.

12.3.2021 12:49
janaa

XXX.XXX.34.210

Vycházím z toho,že nácvik je dobře proveden. Pes na procházce,zmerčí zvěř a letí. Pán velí přivolání - pes nic-přijde zvukový signál-pes nic-výboj - pes se vrací, pán pochválí. To se opakuje třeba dvakrát, pak měsíce nic. Pes dostává obojek na každou procházku stejně jako normální obojek - obojek znamená procházka - obojek znamená radost.

boroovka

12.3.2021 12:54
boroovka

XXX.XXX.23.198

Aby EO psa něco učil, musí se používat na základě negativního posílení a ne jako rákoska na dlouhou vzdálenost. Pes se nejprve musí naučit, jak impuls vypnout.

Chtěla bych to blíže od boroovky vysvětlit, prostě mě to zajímá, i když EO nepoužívám.

Podívejte se na ten článek, co sem dala hmn_. Tam to máte vysvětlené velmi podrobně.

12.3.2021 12:56
janaa

XXX.XXX.10.173

Druhý příklad, za jakých okolností jsem obojek použila. Vrátila se mi čuba, nebyl na ní čas,naučila se přeskakovat ploty a zdrhat. U nás tam nebyl prostor napasovat to na přivolání,protože čuba přeskočila plot, mrcasila se někde v dohledu, na první písknutí přeskočila zpátky a byla u člověka. Takže jsem to udělala ala neviditelný plot. Obojek dostala na celý den, vždy hned ráno,když se poprvé pouští na zahradu. A číhala jsem (jednou jsem udělala modelovou situaci, podruhé opravdu jen číhala), ve chvíli,kdy přeskakovala,dostala výboj. Nespojila si to ani se mnou, ani s obojkem, ale s přeskočením plotu a je klid (ťukám,nic to nemění na tom,že se plot bude zvyšovat, ale v zimě se jaksi plot stavět nedá a vyřešilo to akutní potřebu. Mít menší zahradu a jednoho psa volím neviditelný plot, ale to je u nás nereálné)

12.3.2021 13:06

Já jsem ráda, že sem píšou lidi, kteří EO z nějakýho důvodu rozumně používají nebo používali, a popíšou tu, jak a proč. Připadá mi to zajímavé a je to pro mě ukázka, že to nějaký využití má, když se to dělá s rozumem. Dřív jsem byla proti EO zásadně, ale postupem času na to měním pohled.
Asi si nedovedu představit, že bych to použila já, ale spíš proto, že mám za sebou nějaký ty roky se stopovačkou a vím, že to pro mě nebyl zas takový problém. Takže bych nějaký takový problém řešila asi opět primárně stopovačkou. Ale chápu, že jsou složitější situace, kdy se stopovačka použít z různých důvodů nemůže.

Na druhou stranu když sem přijde někdo novej, pěti větama popíše situaci a chce poradit, jak použít EO, nepřipadá mi správný mu radit nějaký konkrétní postupy, protože ho nikdo nezná, nevidí tu situaci, netuší, jak si to dotyčný vyloží...

12.3.2021 13:10

Ono, když tady člověk chodí pravidelně a delší dobu, tak si dokáže vyselektovat lidi, jejichž příspěvky mu připadají k věci a něco si z nich odnese. Jako já.

Ano, ale to není většinou případ těch, co se sem jdou zeptat, ti jsou tu mnohdy poprvé. A třeba ani nedokáží vyselektovat lidi, kteří o dané problematice (píšu obecně) mají přehled, a jejichž odpovědi mohou být pro tazatele přínosné. Tohle prostě není poradna, tak jak funguje třeba na www.cmku.cz, kde je za odpovědi někdo zodpovědný.

12.3.2021 13:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ano, ale to není většinou případ těch, co se sem jdou zeptat, ti jsou tu mnohdy poprvé. A třeba ani nedokáží vyselektovat lidi, kteří o dané problematice (píšu obecně) mají přehled, a jejichž odpovědi mohou být pro tazatele přínosné. Tohle prostě není poradna, tak jak funguje třeba na www.cmku.cz, kde je za odpovědi někdo zodpovědný.

Ale i ten nový se má možnost ty informace přebrat a udělat si obrázek.
Naproti tomu ani v poradně kde je za to někdo zodpovědný, mu nikdo spolehlivě neporadí na dálku, protože zrovna u těchto situací je potřeba, aby ten rádce byl fyzicky přítomen.

12.3.2021 13:20
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jsem ráda, že sem píšou lidi, kteří EO z nějakýho důvodu rozumně používají nebo používali, a popíšou tu, jak a proč. Připadá mi to zajímavé a je to pro mě ukázka, že to nějaký využití má, když se to dělá s rozumem. Dřív jsem byla proti EO zásadně, ale postupem času na to měním pohled.
Asi si nedovedu představit, že bych to použila já, ale spíš proto, že mám za sebou nějaký ty roky se stopovačkou a vím, že to pro mě nebyl zas takový problém. Takže bych nějaký takový problém řešila asi opět primárně stopovačkou. Ale chápu, že jsou složitější situace, kdy se stopovačka použít z různých důvodů nemůže.

Na druhou stranu když sem přijde někdo novej, pěti větama popíše situaci a chce poradit, jak použít EO, nepřipadá mi správný mu radit nějaký konkrétní postupy, protože ho nikdo nezná, nevidí tu situaci, netuší, jak si to dotyčný vyloží...

Souhlasím a mám to taky tak. Taky jsem bývala kategoričtější.
Problém vidím v tom, že pokud má laik problém s lovícím psem, v lepším případě se možná o použití EO poradí někde na cvičáku s odborníkem. Jenže díky tomu, že je laik, nemá moc šancí odhalit, že "odborník" není tak docela odborník - skazky o šílených výcvikářích jsou tady na ifauně dost časté.
Já se, možná troufale, nepovažuju tak úplně za laika nebo aspoň mám jasno v tom, co zkousnu a přes co nejede vlak a stejně nevím, za kým bych šla, pokud bych chtěla poradit s použitím EO.
Pokud vím, používal ho i lupus a ten je zastánce etického tréninku a Šusty, takže to zřejmě nedělal blbě. Blbě to zřejmě nedělá ani Inspektor.
Jenomže upřímně nevím, co poradit někomu, kdo se výcvikem psů nijak zvlášť nezabývá, jen by chtěl pomocí EO vyřešit problém se zdrháním. A takových lidí je fůra.
Doporučila bych jim leda, aby se sami vzdělali tak, že budou schopni odhalit "odborníka", kterej jim radí špatně. Jenomže to většina těch lidí tak úplně nechce, no...

12.3.2021 13:47

Ale i ten nový se má možnost ty informace přebrat a udělat si obrázek.
Naproti tomu ani v poradně kde je za to někdo zodpovědný, mu nikdo spolehlivě neporadí na dálku, protože zrovna u těchto situací je potřeba, aby ten rádce byl fyzicky přítomen.

To už je ale další věc.

12.3.2021 13:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

používal ho i lupus a ten je zastánce etického tréninku

ano, k odnaučení lovení + 100% přivolání (Lůďa ke mě přišel ve 2,5 letech a lovit sakra dobře už uměl) což je pro ACD zcela nepatřičné...

Dnes ho odvolám jen pouhým hvízdnutím od všeho. Ale třeba dnes byl vítr jak kráva, takže nějaký hvízdání by fakt nebylo slyšet, tak se zase hodilo pípnutí
Impuls jsem nepoužil už min víc jak rok. O frekvenci užívání svědčí i to, že výrobce udává nutnost výměny baterek po půl roce a my je tam máme už 1,5 roku a nevypadají vybitý.
Chce to mít ale docvičeno na totál reflex.
Že jsem to tak zprvu neměl, jsem zjistil, když Lůďa se honil kolem svého plotu s kolemjdoucím psem a i na druhé hvízdnutí dlabal. Tak jsme zapracovali na utužení rexlexu - hvizd = všeho nechám pro odměnu spěchám a zdařilo se.
Ale je to jako se vším, postupovat od věcí jednoduchých ke složitějším.
Za sebe bych EO bez znalosti dotyčné osoby a jejího psa jen tak z plezíru nikomu NEDOPORUČOVAL, neb nebezpečí zneužití bl.bem je příliš velké.

12.3.2021 14:07

boroovka napsal(a):
Podívejte se na ten článek, co sem dala hmn_. Tam to máte vysvětlené velmi podrobně.

Jo, už jsem se všimla, před editem tam ten odkaz nebyl, pročtu si. Díky oběma.

boroovka

12.3.2021 15:13
boroovka

XXX.XXX.23.198

janaa napsal(a):
Tohle je prostě dogmatismus. Opravdu znám xx psů s eletrikou a o vztahu psovod,pes,si mnoho lidí může nechat jen zdát. A opačně mnohem víc psů, co nikdy eletriku neměli a vztah stojí za dvě věci. To není o EO ale vůbec

Není. Pokud potřebujete důkazy o tom, že EO má na psy nepříznivý vliv, existuje několik výzkumů, které srovnávali skupiny psů cvičené s EO a bez EO. Měřila se jim hladina kortyzolu, pozorovalo se chování psů během tréninku apod. Na googlu si můžete dohledat studii např. od Jonathan J. Coopera z roku 2014.

12.3.2021 15:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

boroovka napsal(a):
Není. Pokud potřebujete důkazy o tom, že EO má na psy nepříznivý vliv, existuje několik výzkumů, které srovnávali skupiny psů cvičené s EO a bez EO. Měřila se jim hladina kortyzolu, pozorovalo se chování psů během tréninku apod. Na googlu si můžete dohledat studii např. od Jonathan J. Coopera z roku 2014.

Každá taková studie se dá ohnout kam je potřeba - stačí si vybrat správně vhodný/nevhodný vzorek studijního materiálu a sledovat parametry, které se mi hodí do krámu. Znám psy cvičený "pozitivkou" a garantuju Vám, že by jim naměřili tolik kortizolu, že byste si šlápla na bradu🤫

... ale jinak souhlasím s tím, že pes, který si dělá co chce a kdy chce, bude mit naprosto famfárovou hladinu kortizolu...

12.3.2021 16:15

Ono ano, samozřejmě, je cílem být co nejpředvídatelnější, aby si pes správně impulzy spojil. Pointa té předvídatelnosti byla, ale v něčem jiném. V tom, že pes ohradník prostě vidí a vyhýbá se mu, je to věc, ví že ubližuje ten předmět. Kdežto obojek, to prostě nechápe odkud se to vzalo. Ale jak píšu, když se používá fakt správně, tak je to fajn pojistka (po výcviku, co ten impulz znamená).

Já bych jen dodala, že je dost důležité fakt na tom obojku nešetřit. Když jsem si o nich před dávnou dobou četla, tak jsem často narážela na info, že v levných obojcích kolísá úroveň impulzu. Že to poznali podle reakcí psa. Takže si můžete myslet, že pes to sotva cítí (nastavení stále stejné) a ono zablbne obojek a dá mu to slušnou ránu.

A vyzkoušet na sobě! Já jsem jeden levný, úplně nový, obojek na sobě vyzkoušela. Jen do dlaně. Nejnižší impulz z asi 100 úrovní. To byla sakra rána. Koule na to, abych vyzkoušela jiný jsem pak neměla. Je možné, že byl vadný. Ale fuj, při představě, že pes má krk ještě citlivější. Nechci si představovat, jak by pak měl vypadat ten nejsilnější výboj, po kterém budou mít tendenci ti nezkušení šáhnout.

Prostě na obojku nešetřit a vždy vyzkoušet na sobě. Správně ho používat. Ale nezneužívat. Nejnižší možná úroveň. A pak jeho využití neodsuzuji.

12.3.2021 17:34
odberryho

XXX.XXX.214.252

boroovka napsal(a):

Aaaa, díky za rozbor mých schopností učit psa Ano, popsala jsem to pro Tebe asi dost nejasně, ale spíš proto, že jsem nepsala, jak práce s EO probíhá, ale že po vybití baterie pes není nezvladatelný. Ale abys neměla noční můry, můžu tě uklidnit, že EO nepoužívám

boroovka

12.3.2021 17:37
boroovka

XXX.XXX.165.13

Každá taková studie se dá ohnout kam je potřeba - stačí si vybrat správně vhodný/nevhodný vzorek studijního materiálu a sledovat parametry, které se mi hodí do krámu. Znám psy cvičený "pozitivkou" a garantuju Vám, že by jim naměřili tolik kortizolu, že byste si šlápla na bradu🤫

... ale jinak souhlasím s tím, že pes, který si dělá co chce a kdy chce, bude mit naprosto famfárovou hladinu kortizolu...

Já studii k tomu, abych psovi nedávala EO nepotřebuji. Byla to reakce na to, že škodlivost EO je nepodložená. Není.

Samozřejmě, že i nesprávně používaná ,,pozitivka” může psa zbytečně stresovat. To ale pro mě není argument, proč používat EO, který psa stresuje VŽDY, ať už je používaný tak jak má nebo špatně.

12.3.2021 17:45

boroovka napsal(a):
Já studii k tomu, abych psovi nedávala EO nepotřebuji. Byla to reakce na to, že škodlivost EO je nepodložená. Není.

Samozřejmě, že i nesprávně používaná ,,pozitivka” může psa zbytečně stresovat. To ale pro mě není argument, proč používat EO, který psa stresuje VŽDY, ať už je používaný tak jak má nebo špatně.

No a přesně takováhle kategorická prohlášení jsou podle mě mimo a úplně zbytečně rozdmýchávají diskuzi do extrémů, aniž by o to většina přítomných stála. Ale třeba jste za to rozdmýchávání od ifauny placená? :)

boroovka

12.3.2021 17:57
boroovka

XXX.XXX.165.13

No a přesně takováhle kategorická prohlášení jsou podle mě mimo a úplně zbytečně rozdmýchávají diskuzi do extrémů, aniž by o to většina přítomných stála. Ale třeba jste za to rozdmýchávání od ifauny placená? :)

Názor, že EO je pro psa vždy stresující je pro Vás extrémní?
Ale vždyť to je přeci princip EO. Pes poslechne, protože je mu impuls nepříjemný. Kdyby ho obojek nestresoval, tak by nefungoval.

12.3.2021 18:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem ráda, že sem píšou lidi, kteří EO z nějakýho důvodu rozumně používají nebo používali, a popíšou tu, jak a proč. Připadá mi to zajímavé a je to pro mě ukázka, že to nějaký využití má, když se to dělá s rozumem.

Tak já taky popíšu, jak to bylo u nás, protože u nás to bylo trochu jinak než u ostatních. EO pro mě byl poslední možností u psa, který lovil, taková poslední naděje, že bude moci běhat na volno. Problém nastal po tom, co pes poprvé v životě vypálil za zajícem, který mu vyskočil před nosem, no a pak už to jelo. Takže pak stopovačka a oči na stopkách a rychle reagovat. Jenže pes byl prostě rychlejší a když vypálil, tak "z nuly na sto" a já nebyla schopná ho pomalu udržet ani na stopovačce, má fakt páru a je to mžik - já jsem se i bála, aby si nezlomil vaz, takže pak jsem připínala stopku na postroj a musela jsem jí mít omotanou kolem sebe, kolikrát jsem letěla. Takže jsme začali na kratším vodítku, na tom to šlo, ale jakmile měl trochu "volnost" na delším vodítku, tak pálil. Ale trénovali jsme dál, jenže na té delší šňůře jsem moc žádné posuny neviděla, to bych ji musela pořád držet jako klasické vodítko a "mezi prsty" pouštět.. No a tak jsem se začala vyptávat na EO, lidí na cvičáku, známých, kteří mají zkušenosti. A všichni mi říkali, ať se nebojím a jdu do toho, že mi s tím pomůžou. Pořád se mi do toho nechtělo. Poslední kapka byla ta, když pes na cvičáku za kočkou přeskočil plot, natrhl si břicho a skončil na pozemku, ze kterého se mohl dostat na silnici mezi auta (a to ještě štěstí, že na tom pozemku nebyl pes). Pak mě došlo, že on takhle kdykoli může utéct i ze zahrady, a ne, psa na zahradě na šňůře fakt nechci (to jsem ještě nebydlela ve svém a plot jsem nijak řešit nemohla, navíc on vyskočí fakt vysoko, a ve šplhu je taky dobrej). Potom jsem teda začala sbírat o EO víc a víc informací a rozhodla se pro něj. Pes ho nejdřív nosil několik měsíců na krku bez použití, a já pořád zjišťovala další info. No pak jsem začala vyhledávat situace, kde by pes neposlechl na první dobrou, což bylo celkem těžké, protože on krom toho, kdy viděl zvěř, poslouchal. Tak jsem schválně čekala na příležitost, kdy pes chytne nějakou stopu, začuchá se, pak povel-pípnutí-rána. To fungovalo super. Ale co se zvěře týče, tak nebylo možné ho použít klasicky tak, jak popisoval někdo výš - pes vyletí, já dám povel, neposlechne - pípnu, neposlechne - rána. Protože jak pes vypálil (když viděl zvěř), tak v tu chvíli už ho nezastavilo nic. Musela jsem chodit s prstem na tlačítku a stihnout zareagovat v té vteřině, kdy pes už zvěř zbystřil, ale ještě neběžel. Jenže později jsem zjistila, že jeho ani tohle nezastaví. Všichni se shodli na tom, že on je ten jeden z mála, pro kterého je ta kořist víc než cokoli nepříjemného a překoná to. Roli tam možná mohlo hrát i to, že jsme začali běhat coursing, taky jeho vrozený vysoký práh bolesti. Já jsem to po několika pokusech, kdy pes udělal kotrmelec a letěl dáál, vzdala. Doteď mi někteří radí, ať to ještě zkusím s EO, který dává výboje dokud se drží tlačítko, pořád - že to by ho zastavit muselo, ale upřímně já na to nemám. Já jsem si to představovala tak, jak to běžně bývá - že pes párkrát dostane impulz a pak pochopí a už to bude jen jako pojistka, ale to se nekoná. Už jsem si zvykla na ten režim - pes se vylítá na velké zahradě (ale taky jen s EO, než bude všude upravený plot tak, jak si představuji - ale tam jsem ten EO nikdy použít nemusela, tam ho má jen pro jistotu), na coursingu, u kolobky, v létě toho hodně naplave, no a jinak procházky nejčastěji v postroji v sedáku - což ho baví, a nebo někdy šňůra či felxi... Nemyslím si, že by to byl nějaký chudák, vyžití má fakt až až. Ale kdyby byla možnost, že "díky" dvoum nebo třem impulzum by mohl venku zase lítat na volno, tak bych do toho šla...

No a pak fena - s tou jsem odmala sólo hodně trénovala tu zvěř a bylo to super, zvěř ji moc netankovala, odvolat se nechala v klidu. EO nenosila. Pak jsem řešila to řvaní v autě a napadlo mě použít EO - tedy jen zvuk. Tím se problém téměř vyřešil. Aby si to fena nespojila, tak ji obojek nechávám celou procházku, ale nikdy jsem ho nepoužila, nebylo třeba. I když pes není úplně v klidu, když vidí zvěř, tak se fena někdy nechá trochu strhnout, v tom smyslu, že jí to taky zajímá, ale nikdy nevyletí a odvolat se nechá.

Co se týče vztahu pán x pes v závislosti na použití EO, tak si myslím ,že pokud se ten EO používá s rozumem, tak to žádný vliv na vztah nemá. Naopak - když jsme byli na začátku toho tréninku, v těch případech, kdy mi EO fungoval (stopa atd.), tak pes se naopak běžel "opřít" o mě. Přijde mi, že mnohem větší vliv na ten vztah má to, když pes zdrhá za zvěří a páníček ho pak ztříská když se vrátí, a že takových znám...

12.3.2021 20:18

boroovka napsal(a):
Ale vždyť to je přeci princip EO. Pes poslechne, protože je mu impuls nepříjemný. Kdyby ho obojek nestresoval, tak by nefungoval.

EO se dá použít i na zvuk nebo vibraci, nejen na impulsy. A i kdyby na impulsy, zkoušela jsem si je na obojku, co má kámoška, a několik spodních stupňů mi přišlo jako takové ťuknutí, upozornění.
Navíc teda nevyznávám přístup "hlavně nesmí být pejskovi nic nepříjemný", to bysme se k tomu chození na volno opravdu nedostali, ani bez EO.

13.3.2021 12:03

boroovka napsal(a):

a ze jste si tyhle informace nesehnala pred tim, nez jste to na sveho psa nasadila?

boroovka

13.3.2021 20:06
boroovka

XXX.XXX.165.13

a ze jste si tyhle informace nesehnala pred tim, nez jste to na sveho psa nasadila?

Bylo to před 12 lety. Nechala jsem se ovlivnit lidmi, které jsem považovala za zkušené cvičitele. Měla jsem za to, že je to pro dobro psa, ale spousta věci okolo mi unikáty. Dneska už toho vím víc a už bych to neudělala. Nejsem ale pokrytec, abych to nepřiznala 🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík