Entlebušský salašnický pes

Prodám Entlebušského salašnického psa - Dobrý den, naše chovatelská stanice...
40000 KčMelody12
XXX.XXX.128.47
Dobrý večer,
mám 9 měsíční “štěně” entlebucha. Řekla bych, že je vychovaná. Umí všechny základní povely a přiběhne na zavolání. POKUD NEVIDÍ ZVĚŘ. Za zajícem, srnou, bažantem,.. je jí to jedno, vím, že to nechce zabít. V životě žádnému zvířeti neublížila. Chce si spíše hrát a hra na honěnou je její oblíbená. Nenechá se uvolat. Já vždycky trnu hrůzou, aby neviděla prase či nutrii, aby neutekla moc daleko třeba do silnice nebo ji nezastřelil myslivec. Stalo se to zatím jen dvakrát a vždy přiběhla zpátky, stejně mám ale strach. Nemáte nějaké rady? Zkoušeli jsme elektrický obojek, malé rány vůbec nezabírali a velkou jsem se jí dát bála. Jednou nám utekla s vlečkou. Je to fakt skvělý pes, milující, který poslechne opravdu skoro na slovo (samozřejmě každý někdy nemáme svůj den, ale základní povely jako jsou sedni a k noze ovládá).
Napadlo mě ještě, že každý den chodíme s kamarádkou běhat či na procházku se psy. Ona má čtyřletého ohaře, který za zvěří neuteče. Nedalo by se toho nějak využít? Myslím tím, zda by ohař nemohl pomoc mému štěněti s lepším ovládáním?
Hodně jsem přemýšlela o GPS lokalátoru. Útěku psa sice nezabrání, ale když už se stane, pomůže ho najít, kdyby on sám cestu ke mně nemohl najít. Máte s tím někdo zkušenosti.
OPRAVDU MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚDI! Jsem z toho opravdu na mrtvici, protože každý chce přeci mít vychovaného psa na 200%.
Uživatel s deaktivovaným účtem
ty jo, a vodítko jste nezkoušela?
Výborný příklad toho, že místo dotažení přivolání u štěněte - protože to je štěně, ještě ani není v pubertě, místo práce se psem, se nasadí EO a hotovo.
Je toto normální? Podle mě není. Je nás tady víc, kteří pamatujeme dobu, kdy se EO nepoužíval, protože nebyl vůbec nebo nebyl dostupný, a lidi měli psy vycvičené tak, že psi zvěř neštvali, a měli výborné přivolání. Docela mě děsí, kolik lidí zde EO používá nebo s jeho použitím souhlasí a použilo by ho, a stejně tak mě děsí, kolik lidí dá svému psu EO, aniž by vůbec přemýšleli, viz tento dotaz. Snad jen člověk bez mozku dá EO štěněti.
No tak mě by se moc nelíbilo, kdyby mi pes honil zvěř a to i když by jí neublížil....ono jasně, měla jsem chrta, co vystartoval za zajícem, když mu někde z křoví vyskočil přímo před nosem, ale i ten byl odvolatelný a za tím zajícem se hnal do chvíle, než jsem stihla hvízdnout a než se začal obloukem vracet.....takže jo, proběhli se třeba 50-100 metrů, samozřejmě není to ideál....ale na psa jsem pořád viděla a hlavně opravdu reagoval na přivolání. Pokud by mi zdrhal za zvěří, tak by měl s nějakým pohybem na volno Smolíčka pacholíčka.
9-ti měsíční štěně je možná šikovné a už něco umí, ale myslím, že ještě nemůže být na stopro spolehlivé, čest vyjímkám. Moje ovčanda, na kterou bych defakto nepotřebovala vodítko, tak začala být takhle úžasně spolehlivá až ve dvou letech.
Teď mám pyrenejku 11 měsíců, na volno nechodí, ne že by honila zvěř, to jsme naučili, že na srny a zajíce nereaguje, jen na ně kouká, ale za prvé se občas stane, že jí v dáli něco zaujme a klidně by odklusala očuchat nějaký křoví na obzoru a i když vím, že by se pak vrátila, tak to prostě nejde, aby byla bez "dozoru" třeba 200 metrů ode mne a hlavně z divokých prasat je i ona pěkně divoká, určitě by mezi ně vlítla nebo minimálně hodně blízko u nich by na ně pouštěla hrůzu a to by se jí taky klidně mohlo stát osudným.
Takže za sebou courá dvacetimetrovou stopovačku.
Protože tou stopovačkou si můžu vynutit přivolání.
Nevím jestli někdy bude moct úplně na volno a je mi to tak nějak celkem jedno, pokud se potkáme s nějakým psím kámošem, tak jí klidně můžu pustit, aby si pohráli, ale musím dávat pozor...jakmile jí začne nudit,přestane zajímat, tak to ukončuju.
Myslím, že i zde jsou lidi, co "vláčeli" psa na stopovačce třeba dva roky a za tu práci byli odměněni tím, že dneska ten pes přivolání má.
Druhý pes jako pomocník při výcviku je fajn, pokud se ho vaše čuba bude držet. Já sama jsem cvičila ovčandu za pomoci mé kamarádky, co měla vycvičeného ovčouna, ale mojí čubu zajímal víc pes než nějaká srnka, takže to mělo nějaký smysl.
Souhlasím s příspěvky výše.
GPS lokátor je dobrý nápad.
Začala bych používat stopovačku a přes ni psa učit, že má vnímat i u zvěře. Je to pracné, ale lepší než mrtvej pes.
Před použitím EO "naostro" jste měla psovi vysvětlit, co impuls znamená. Pokud neví, co má po impulsu udělat, silnější impuls mu to pochopit nepomůže.
melody už naučila své štěně za zvěří vybíhat
kardinální chyba
základem výcviku nemá být i návrat po útěku, ale to, že pes vůbec nevyběhne
a jedním z bodů procesu učení je to, že vyběhnutí psu fyzicky znemožním, pes nesmí poznat reakci na podnět zvěř = běžím(reakce)
a nástrojem fyzického znemožnění je ta šňůra.....
"Ona má čtyřletého ohaře, který za zvěří neuteče. Nedalo by se toho nějak využít? Myslím tím, zda by ohař nemohl pomoc mému štěněti s lepším ovládáním"
učení nápodobou může být velice přínosné (jen aby štěnice nenaučila ohaře utíkat ), ale to jištění by mělo být základ
POKUD NEVIDÍ ZVĚŘ. Za zajícem, srnou, bažantem,.. je jí to jedno, vím, že to nechce zabít.
Ta srna to neví,a věřte,že víc srn umře na uštvání,vyčerpání, zápal plic a kolaps, než na stržení psem.
Dejte psa na stopovačku a makejte na přivolání. Základem je, že se mu nesmí podařit utéct. Ohař může pomoci, pokud se od zvěře nechá odvolat a přivolat, je to velká pomoc, učí mladého,co má dělat. Nicméně nejlepší dobu na učení nápodobu jste už propásli, v tomhle věku už je pubescent samostatná jednotka. Ale podpořit to tím můžete
Melody, měla jsem stejný problém jako vy a k tomu druhého, stejně starého psa, který za zvěří nevyběhnul. Nepomohlo to vůbec, i když jsem si pořád říkala, že ten ,,moudrý" to tomu druhému poděsovi nějak vysvětlí...že se to nemá a panička bude nasr... Nepomohla nasr... panička, nepomohl druhý nasr...pes, nepomohla stopovačka, nic, jen flexina, na které strávil zbytek života. Máte ještě mlaďocha, zkuste zapracovat, třeba se vám to povede líp, držím palce
Ještě bych dodala, že to chce fakt zamakat a je velmi pravděpodobné, že se dílo podaří. Gina je pastevec, takže žádný zázraky v poslušnosti nečekám. Když byla odrostejší štěndo, tak měla reakce na srny docela velký a to i když byly srnky poměrně daleko....ne opravdu bych se nebála, že srně ublíží, ale kdyby byla na volno, tak k nim poletí......no a po pár měsících sice srny...zajíce...zvěř ...registruje podívá se na ně a jde si po svém, pokud zpozorní hodně, to je teda většinou na běžícího zajíce v naší blízkosti, tak stačí říct "Ginuš, kam koukáš, jdeme" ani ne povel, spíš jí vytrhnout z toho zírání. A ona si jde po svém.
A kdyby nešla, tak mám prostě stopovačku, kterou to jistím...
Na podzim jsem říkala, že ta v životě na volno vypustit nepůjde a možná to tak bude, ale zase na druhou stranu, už se stává běžným standardem, že celou prochajdu nemusím vzít stopovačku do ruky, feňule reaguje, přibíhá, komunikuje, čeká. chodí se tzv. "ohlásit" nebo jak to mám nazvat...přiběhne ke mě i když nemusí, pohladím, pochválím, dám pusinku a zase si jde po svých a nemusím šňůrou korigovat.
Takže momentálně super a to čekám, že by to mělo být ještě lepší...feňule ještě nehárala a do dospělosti...psychické té kotrmelíně pořád nějakej ten rok dva chybí.
Melody12
XXX.XXX.128.47
Moc děkuji za milou a nápomocnou odpověď. Nezbývá mi nic jiného než trénovat a trénovat. Chtěla bych se ještě zeptat, kde jste začínali? (Les, pole, louka, oplocený pozemek,...)
melody, pro tuto situaci se mi jako optímální jeví naučit psa až do úrovně reflexu povel stůj