Rhodesky ridgeback vs maďarský ohař

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2021 22:25
Anonym user

XXX.XXX.44.140

Dobrý den, plánuji koupit psa a rozhoduji se mezi plemeny rhodesky ridgeback a maďarský ohař. Jsem spíše začátečník (měl jsem jednoho psa) a proto by mě zajímalo které z těchto plemen je pro mě vhodnější. Plánuji ho koupit do rodinného domu se zahradou. Nejsem myslivec ani nic takového a proto mě zajímá, který pes je lépe vycvičitelný a celkově vhodnější pro začátečníky. Za případnou odpověď děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2021 23:02

A co s tím psem máte v plánu dělat? Jak si představujete scénář běžného dne?

13.3.2021 23:20
Anonym user

XXX.XXX.44.140

Pohybu bude mít dost času na něj budu mít také hodně. Spíš co je vhodnější z hlediska povahy a cvičitelnosti.

Mikinamoti

13.3.2021 23:24
Mikinamoti

XXX.XXX.93.195

Madarsky ohar je velmi temperamentni pes se silnym loveckym pudem, ovsem vycvicit se samozrejme da dobre, ridgebacki ktere znam, byvaji klidnejsi psi, zase ale tvrdohlavejsi. Madar se urcite nespokoji s hodinovou prochazkou na voditku, pro nej je spis nekolik hodin behani jak blazen, jsou to rakety, jako ostatne vsichni ohari. Je to pes delany na loveckou praci a celodenni behani a aportovani na honu, ovsem pokud byste mel zajem o treba canicross atp, to by madara bavit mohlo (rikam bavit-nikoliv uspokojovat) madar je nejspokojenejsi pri lovu, pri tom na co byl vyslechten.

13.3.2021 23:53
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Anonym user napsal(a):
Pohybu bude mít dost času na něj budu mít také hodně. Spíš co je vhodnější z hlediska povahy a cvičitelnosti.

Nač loveckého psa?
Neodpověděl jste na dotaz:
co s ním budete dělat.

14.3.2021 00:07

Anonym user napsal(a):

Pro každého je vhodné jiné plemeno. Pokud se nechcete rozepsat, je těžké Vám dát relevantní radu - vždy to bude jen takové plácnutí do vody.

Vámi vybraná plemena jsou povahově velmi rozdílná, při saturaci potřeb a rovněž ve výchově budou vyžadovat jiný přístup, klást na Vás jako na psovoda jiné požadavky, předkládat Vám jiné výzvy... Kromě zrzavého kožíšku toho příliš mnoho společného nemají. Má obecná rada tedy zní: rozmyslete si, co psovi můžete nabídnout a co od něj očekáváte (!), co v něm hledáte, kým Vám má být. Buďte k sobě upřímný, co se týče Vašich vlastních charakteristik, schopností a preferencí. Vybírejte moudře. Pokud zvolíte špatně, obě tato plemena mají poměrně významný potenciál udělat Vám ze života peklo.

14.3.2021 01:00

Pro začátečníka ani jeden.
Obě to jsou lovecká plemena.
Maďar je velice temperamentní, a měl by být používán k lovu. Bohužel doplácí na to, že je módním plemenem, a je vnímán pouze jako rodinný pes.
Rhodéský ridgeback je velice tvrdým psem, používaným v minulosti ve své vlasti k lovu lvů.
Už se vás zde ptali, co hodláte se psem dělat. Podle toho se dá poradit okruh vhodných plemen.

14.3.2021 08:06
janaa

XXX.XXX.10.173

To vybíráte podle barvy?

14.3.2021 08:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro začátečníka ani jeden.
Obě to jsou lovecká plemena.
Maďar je velice temperamentní, a měl by být používán k lovu. Bohužel doplácí na to, že je módním plemenem, a je vnímán pouze jako rodinný pes.
Rhodéský ridgeback je velice tvrdým psem, používaným v minulosti ve své vlasti k lovu lvů.
Už se vás zde ptali, co hodláte se psem dělat. Podle toho se dá poradit okruh vhodných plemen.

Mluvíte mi z duše. Pro začátečníka ani jeden!

14.3.2021 08:20

Anonym user napsal(a):

Co KONKRÉTNĚ s ním hodláte dělat? Dost pohybu a dost času je velmi obecné. A každý má tu hranici jinde.

14.3.2021 08:23
arosek

XXX.XXX.60.11

Za me jeste jedna spolecna vec kterou tahle plemena maji krom barvy - ani jedno nebude stastne venku, byt bude mit sebevetsi zahradu.

A tim vycet spolecnych vlastnosti MOK a RR konci ;)

Imho me fascinuje, jak vetsina zajemcu o psa autoamticky ocekava, ze dum se zahradou je desnej obnus ... dnes a denne mi pisou o stenata a prvni veta je "mame dum a velkou zahradu". Bajecny, pes se bude mit kde nudit.

Zadavateli, kdybyste hned na zacatku vypsal jake mate pro psa podminky (vyrazne podrobneji nez jste to udelal) a jake mate plany co s nim delat, kde bude pes bydlet, jaky bude mit denni rezim, atd. atd., taky byste tady ted mel prehrsel kvalifikovanych odpovedi. Takhle je to naprd.

14.3.2021 08:32

arosek napsal(a):
Za me jeste jedna spolecna vec kterou tahle plemena maji krom barvy - ani jedno nebude stastne venku, byt bude mit sebevetsi zahradu.

A tim vycet spolecnych vlastnosti MOK a RR konci ;)

Imho me fascinuje, jak vetsina zajemcu o psa autoamticky ocekava, ze dum se zahradou je desnej obnus ... dnes a denne mi pisou o stenata a prvni veta je "mame dum a velkou zahradu". Bajecny, pes se bude mit kde nudit.

Zadavateli, kdybyste hned na zacatku vypsal jake mate pro psa podminky (vyrazne podrobneji nez jste to udelal) a jake mate plany co s nim delat, kde bude pes bydlet, jaky bude mit denni rezim, atd. atd., taky byste tady ted mel prehrsel kvalifikovanych odpovedi. Takhle je to naprd.

To jste vystihla! Máme velkou zahradu, pes se bude mít kde nudit Bohužel je to tak. Už jsem psala o jednom odrostlém štěněti huskyho, který byl v zimě sám na zahradě. Jeho smutné a nešťastné oči vidím dodnes.

14.3.2021 08:32
napachins

XXX.XXX.201.243

RR je svehlavy, inteligentní a velmi citlivý. Potřebuje spoustu pozornosti a často spatne snáší samotu, jsou to zavislacci. Ubytování jedine v domě. S výchovou je to tak, ze ho zvládne i začátečník, ovšem chce to klidný a laskavý přístup, žádný dril a sekyrovani. Tito psi jsou skutečně “jiní” v dobrém slova smyslu. Doporučuji si najít skupiny na FB a načíst si informace tam.

14.3.2021 14:22

Bože proč, proč se toto stále děje? Nejsem myslivec ani nedělám loveckou kynologii, ale CHCI a CHCI loveckého psa! Protože má krásná očička, barvu srsti, protože ho má vedle Máňa a Karel... Takže stejná logika, nejsem jezdec a nikdy jím nebudu, ale koupím si dostiháka na dvorek k baráku a občas s ním půjdu na procházku. Mám na něj prachy a všichni budou závidět! Anebo ještě jinak, nejsem zemědělec ani nemám pole, ale koupím si traktor, páč na něj mám a ať vsici koukají! Oboje trpí, ale aspoň ten traktor není živý... Prostě si pořiďte společenské plemeno, které k vůli vašemu rozmaru nebude trpět a strádat! Zkuste nebýt sobec... 😉

14.3.2021 14:25

chápu dobře, že chcete žlutýho krátkosrstýho psa

tak v tom případě pinč

14.3.2021 14:50
Terven

XXX.XXX.110.191

chápu dobře, že chcete žlutýho krátkosrstýho psa

tak v tom případě pinč

To nevím, jestli by si zadavatel polepšil. Pokud myslíte německýho, nemyslím si, že by měl nějak menší nároky než MOK nebo RR a trpasličí je malej, tudíž sežere míň žrádla a zabere míň místa v posteli, ale určitě to není nenáročnej mazlík pro každýho.

14.3.2021 14:53

Terven napsal(a):
To nevím, jestli by si zadavatel polepšil. Pokud myslíte německýho, nemyslím si, že by měl nějak menší nároky než MOK nebo RR a trpasličí je malej, tudíž sežere míň žrádla a zabere míň místa v posteli, ale určitě to není nenáročnej mazlík pro každýho.

trpasličího.

a jsou to sice akčňáci, ale pořád je to menší a unavit pinčíka je jednodušší než unavit MOK.

14.3.2021 15:09

Nevím, jestli jsem to někde nepřehlídla, ale zadavatel už se nevyjádřil, jaké aktivity se psem plánuje.....třeba zrovna jeden z těch dvou vybraných, i když to nejsou nejjednodušší plemena, bude vyhovovat.

Taky není začátečník, jako začátečník.
Pokud bych se já měla rozhodovat, tak asi RR a asi jako začátečník bych volila fenu.
U RR bych asi měla hlavně na paměti, že pes může být tvrdohlavý a já tudíž jako páníček důsledná a motivující.
Ale upřímně si pro začátečníky umím představit jednodušší plemena, na kterých se člověk tzv. naučí.
Pro začátečníky mi z těch větších psů přijdou nejjednodušší umírněná ovčácká plemena a společenští psi. A pak někteří molosové...bernský salašník, leonberger, NF.

Velká zahrada je super pro psa jako mám já...pastevce, protože jeho životní poslání je hlídat teritorium a svěřené živočichy. Pro ostatní "normální" psi je zahrada spíš bonus. A zrovna jak maďara, tak RR si spíš umím představit na bydlení doma s rodinou.

14.3.2021 22:45
Anonym user

XXX.XXX.44.140

Vidím že potřebujete více informací. Pes by bydlel uvnitř v domě. Každé rano bych s ním šel na kratší procházku ho provětrat. Odpoledne po práci kolem 15.00 by následovala velká alespoň dvouhodinová procházka. Rád jezdím na kole a běhám takže by pes vykonával tuto aktivitu alespoň 3x týdně se mnou. Chtěl bych zkusit canicross. Vím že obě plemena jsou lovečtí psi, ale četl jsem že mohou být i výbornými společníky. Krátkou srstr jsem nevybral pouze kvůli vzhledu ale kvůli tomu, že nedělá tolik nepořádku. Pokud vám ani jedno plemeno vhodné tak mi prosím doporučte nějaké lepší nejlépe krátkosrsté. Děkuji za rady.

14.3.2021 23:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Krátkou srstr jsem nevybral pouze kvůli vzhledu ale kvůli tomu, že nedělá tolik nepořádku

Tohle není tak úplně pravda, delší chlupy jdou líp sebrat, z koberce nebo gauče je dostanete v pohodě vlhkou rukou, hadrem, vysavačem. S těmi kratšími chlupy to bývá horší, zapíchávají se. To samé oblečení - delší chlupy z něj oberete, ty krátké z něj dokonale dostane jen sušička .

Myslím si, že maďarovi nebude stačit "jen" běhat, je to pes šlechtěný na práci, chce pracovat hlavou - myslím, že více vám napíše uživatelka Odetta. RR zase není úplně jednoduchý pes na výchovu, má silný lovecký pud, často nesnese psy stejného pohlaví...

Určitě se by se našlo plemeno, se kterým by bylo všechno tak nějak snadnější, a běhat by zvládlo taky. Jenom těch plemen je tolik, že se takhle z fleku špatně radí. Zkuste si projet atlas, nebo vyhledat tady témata s názvem "výběr psa, výběr plemene, jakého psa" atd.

A ještě bych si zkusila ujasnit, jestli to běhání je priorita - jestli ten pes má být rychlej, dobrej, jestli se ním bude pravidelně trénovat, případně i závodit. A nebo jestli si pod tím představujete to, že párkrát do týdne s vámi v lehčím tempu poběží pes...

14.3.2021 23:38

A co si představujete povahově? Raději jemného psa, který se s každým snese nebo si vedle sebe představujete samostatnou osobnost, možná dokonce tvrdohlavého tvora, který event. může mít problém s jinými psy a zvířaty?

U canicrossu a kola (má být v tahu i na kole?) bych radila ujasnit si, zda je to priorita (chcete závodit a umisťovat se?) - pokud ano, musel byste se tomu podřídit a přidat na časové dotaci, možná i něco obětovat co do vlastností psa. Viz Marcelka výše.

Odetta říká, že na maďara je to málo. Potřebuje hodně fyzické práce (20 km v tempu žádná míra), ale zároveň potřebuje i pracovat hlavou. Proto většina rozumných lidí skončí u loveckého výcviku, i když to předem neplánují. Ideál pro vizslu je věnovat se intenzivním aktivitám (tělo + hlava) alespoň pět hodin denně (patnáctiminutovky na čůrání se nepočítají). Za každého počasí (a že existuje i počasí, za kterého venku potkáte jen lidi od ohařů...). A když potom padnete v zabahněných hadrech se smrtí v očích na gauč (už je Vám to bláto lhostejné), donese to zvíře balonek, že si chce jít házet...
Ta neskutečná energie a temperament vnáší velké výzvy i do výcviku - jsou extrémně nesoustředění, snadno přemotivovatelní. Nevydrží deset sekund na jednom místě, z koncentrace je vyruší každý padající list nebo moucha, co zrovna letí kolem. Jsou nesmírně inteligentní, empatičtí a ochotní ke spolupráci. Jak s oblibou říkám, jsou to z poloviny lidé. Ale zároveň jsou jako ohňostroj, pro začátečníka může být výcvik docela dřina. Pokud Vám snadno vytečou nervy, není to nic pro Vás - jsou to emotivní psi, kteří se snadno zlomí.
Chlupy z maďara jsou ztělesnění pekla. Jsou všude a neustále přibývají. A zapichují se.
Vzala jsem to ve zkratce a asi trochu chaoticky, už se chystám uložit ke spánku - kdyby Vás to výše napsané náhodou neodradilo a měl jste dotazy, ptejte se.

Edit: Ještě mě napadlo zmínit... MOK má povinné zkoušky z výkonu. Neočekávejte tedy, že by ti psi měli významně utlumeny své primární vlastnosti.

14.3.2021 23:49
Anonym user

XXX.XXX.44.140

Canicrossu se závodně věnovat neplánuji. Co se týče povahy tak si představuji raději jemného psa, který se bude normálně snášet se zvířaty. to znamená že nebude štěkat na vše co kolem něj projde. Samozdřejmě vím že hodně záleží na výchově.

14.3.2021 23:54

Pokud bychom se bavili o loveckých plemenech, dokázala bych si představit třeba anglického špringršpaněla z výstavní linie (bez zkoušky z výkonu - varianta chovnosti A).

RR je co do povahy spíše ten druhý typ z mnou popisovaných. U nich když se podcení výchova, je štěkání ten nejmenší problém...

14.3.2021 23:59
Anonym user

XXX.XXX.44.140

A kdyby jsme se bavili pouze o RR a MOK tak spíše fenku nebo psa? Co jse klidnější?

15.3.2021 00:18
Terven

XXX.XXX.160.10

Anonym user napsal(a):
Canicrossu se závodně věnovat neplánuji. Co se týče povahy tak si představuji raději jemného psa, který se bude normálně snášet se zvířaty. to znamená že nebude štěkat na vše co kolem něj projde. Samozdřejmě vím že hodně záleží na výchově.

Krátkosrstá kolie? Není to takový hyperaktiv a poděs, spíš pohodový rodinný pes...běh by jistě zvládla. Rozhodně snášenlivější a jednodušší pes na výchovu než RR- a není to lovečák.

15.3.2021 07:15

Přikláním k Terven s krátkosrstou kolií, ta totiž na Vaše podmínky sedne jak z.adek na hrnec.

15.3.2021 07:16
napachins

XXX.XXX.201.243

Anonym user napsal(a):
A kdyby jsme se bavili pouze o RR a MOK tak spíše fenku nebo psa? Co jse klidnější?

Je to velmi individuální. Mame fenu i psa RR. Fenka je venku zlaticko a doma neustále tahá hračky a vymysli kraviny při každé příležitosti. Pes se venku vyblbne a doma je gaucak, úplne zlaticko. Povahově jsou fenky jemnější, psi bývají více dominantní, velice důležitá je socializace, ale to u každého plemene. Pro obě plemena je skvělý např.nosework, zabavite hlavu i doma v obýváku, když je venku slejvak nebo vánice :-)

15.3.2021 07:23

Anonym user napsal(a):

Vy jste nečetl/nečetla předchozí příspěvky?
Znovu se důkladně zamyslete nad plemenem, ta vámi vybraná fakt nejsou nijak vhodná. Co psovi krom domu se zahradou a běhu nabízíte? Jaké máte další zájmy, co s ním plánujete dělat?

15.3.2021 07:49

Terven napsal(a):
Krátkosrstá kolie? Není to takový hyperaktiv a poděs, spíš pohodový rodinný pes...běh by jistě zvládla. Rozhodně snášenlivější a jednodušší pes na výchovu než RR- a není to lovečák.

Zrovna jsem chtěla kraťandu navrhnout :)

15.3.2021 08:12

Za mě (jak jinak ) také krátkosrstá kolie. Povahově jemný snadno vychovatelný pes, dostatečně sportovní pro požadavky zadavatele, nepříliš uštěkaný, dobře se snáší s ostatními psy. Ideální plemeno pro život, který mu zadavatel nabízí. Má trochu delší srst než MOK nebo RR, ale jak už tu zaznělo, uklízí se MNOHEM LÉPE, než srst krátkosrstých psů. Mám srovnání - máme kraťandu a její nejlepší kamarádka byla RR našich přátel. Nevíme, v jaké životní fázi tazatel je, ale kdyby přišla rodina, tak kraťanda je i skvělý rodinný pes.

15.3.2021 08:49

janaa napsal(a):
To vybíráte podle barvy?

I podle barvy se dá vybírat. Znala jsem ( bohužel, dost důvěrně ) jednu rodinu, kde měli psa vybraného podle barvy vlasů paní domu - irského setra.

15.3.2021 09:35
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Vybrala jsem si podle fotky.
Uchvátil mě svou roztomilostí.
V životě by mě nenapadlo, že já budu mít čívu .
Není to moc pes, ale je to moje radost.
Vnuky vidím tak málo ....

15.3.2021 09:55

Tak první co mě napadlo byla kraťanda a koukám, že už pro ní bylo hlasováno výše.

15.3.2021 12:02
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Obávám se, že pán je pevně rozhodnutý (byť někde tvrdí, že ne), a nechce se nechat přesvědčit, že jeho nápad není vůbec dobrý.

Zadavateli, podle mého názoru je RR totálně špatná volba.
MOK by snad možná šel. Co vidím kolem sebe, lidi z tohoto skvělého loveckého psa udělali gaučáka a pracovní vlohy a pudy jsou mnohdy značně potlačené. Takže možná se pokuste najít chovatele, který psy nevede přímo cíleně lovecky. (Já vím, lovecké zkoušky nezbytné pro uchovnění...)
Obávám se ale, že se velmi reálně může stát, že nakonec bude nešťastný pes, frustrovaná celá Vaše rodina a nespokojení všichni zúčastnění.

Jsem přesvědčen, že dámy nade mnou radí dobře - netrvat na plemenech, kterým nemůžete poskytnout to, pro co byla po stovky generací šlechtěna. Jinými slovy: Geny nevychč.ješ!

15.3.2021 12:06
Anonym user

XXX.XXX.44.140

Nejsem vůbec pevně rozhodnutý a právě se dívám že krátkosrstá kolie by byla nejspíš nejlepší volba.

15.3.2021 12:30

Anonym user napsal(a):
Nejsem vůbec pevně rozhodnutý a právě se dívám že krátkosrstá kolie by byla nejspíš nejlepší volba.

15.3.2021 12:43

@Dasvo Částečně s Vámi souhlasím. Ještě doplním pro vysvětlení - u MOK (když se budeme bavit o společnících, ne psech z myslivecké praxe) nejsou zásadní překážkou pudy a vlohy. U kontinentálního ohaře je snadné je kultivovat tak, aby jejich projevy nepůsobily problémy (u vizsly je to snadnější než u německých odnoží atd.). Navzdory tomu v sobě ti psi ale mají neskutečnou energii, jsou velmi temperamentní. Do všeho jdou po hlavě, jsou neustále připravení jít do akce, což může být libovolná aktivita s psovodem. A tohle v sobě standardní maďar (i ten s menší chutí do práce - ve smyslu myslivosti) prostě má, s tím se narodí.

Někomu se “podaří” takového psa zlomit, zabít v něm chuť do života. Obvykle to jde ruku v ruce s psychickými problémy, které končí labilitou a agresí. Také v okolí mám takové případy, bohužel. (Další bude brzy následovat - asi čtyřletý pes usměrňovaný na flexině EO, to by člověk brečel a vzal si toho broučka domů...)

Já osobně si myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by se někomu dařilo utlumit ve vizsle přirozený temperament a zároveň zachovat standardní (!) povahu (kvůli které se po ní toužívá). A nemít dům a zahradu roztrhané na tisíc kousíčků.

Toť moje zkušenosti, můj pohled na věc.

Kraťanda je dobrá volba, to by byl spokojený pes s naplněným životem, myslím si.

15.3.2021 12:54

Anonym user napsal(a):

A ve zlaté variantě vyhoví i barvou ( skoro, ale ten bílý límec - ten zdobí )

15.3.2021 20:21

@Dasvo Částečně s Vámi souhlasím. Ještě doplním pro vysvětlení - u MOK (když se budeme bavit o společnících, ne psech z myslivecké praxe) nejsou zásadní překážkou pudy a vlohy. U kontinentálního ohaře je snadné je kultivovat tak, aby jejich projevy nepůsobily problémy (u vizsly je to snadnější než u německých odnoží atd.). Navzdory tomu v sobě ti psi ale mají neskutečnou energii, jsou velmi temperamentní. Do všeho jdou po hlavě, jsou neustále připravení jít do akce, což může být libovolná aktivita s psovodem. A tohle v sobě standardní maďar (i ten s menší chutí do práce - ve smyslu myslivosti) prostě má, s tím se narodí.

Někomu se “podaří” takového psa zlomit, zabít v něm chuť do života. Obvykle to jde ruku v ruce s psychickými problémy, které končí labilitou a agresí. Také v okolí mám takové případy, bohužel. (Další bude brzy následovat - asi čtyřletý pes usměrňovaný na flexině EO, to by člověk brečel a vzal si toho broučka domů...)

Já osobně si myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by se někomu dařilo utlumit ve vizsle přirozený temperament a zároveň zachovat standardní (!) povahu (kvůli které se po ní toužívá). A nemít dům a zahradu roztrhané na tisíc kousíčků.

Toť moje zkušenosti, můj pohled na věc.

Kraťanda je dobrá volba, to by byl spokojený pes s naplněným životem, myslím si.

A to je přesně ono! Logika největší. Pořídit si loveckého psa a zlomit ho. Udělat z něj gaučáckou trosku. Jako když si některé typy žen vybírají k sobě protějšky naprosto nevyhovující, aby je pak ku obrazu svému přetvářely. Výsledek pak obyčejně vykopnout, protože se z toho pána stane "zlomená troska" bez vlastní vůle a života. Zajímalo by mě, proč to ty lidi s těmi psy a chlapy dělají... 🤔

15.3.2021 20:55

A to je přesně ono! Logika největší. Pořídit si loveckého psa a zlomit ho. Udělat z něj gaučáckou trosku. Jako když si některé typy žen vybírají k sobě protějšky naprosto nevyhovující, aby je pak ku obrazu svému přetvářely. Výsledek pak obyčejně vykopnout, protože se z toho pána stane "zlomená troska" bez vlastní vůle a života. Zajímalo by mě, proč to ty lidi s těmi psy a chlapy dělají... 🤔

A to se chlap nechá zlomit? Si to u nás doma nějak neumím představit.

15.3.2021 21:08

A to se chlap nechá zlomit? Si to u nás doma nějak neumím představit.

Jsou různé typy lidí. A jsou žel i ti, kteří sebou nechají manipulovat. Týká se to obou pohlaví. O domácím násilí jste zajisté slyšela. To už je tedy extrem... Ale to už jsme se dostaly jinam... Kdo ví, jak jsem to myslela, tak pochopí. 😉

15.3.2021 21:13

Jsou různé typy lidí. A jsou žel i ti, kteří sebou nechají manipulovat. Týká se to obou pohlaví. O domácím násilí jste zajisté slyšela. To už je tedy extrem... Ale to už jsme se dostaly jinam... Kdo ví, jak jsem to myslela, tak pochopí. 😉

Jistěže o domácím násilí jsem slyšela. Ale nějak jsem to srovnání se psem asi nepochopila. A pardon, ale mně připadalo, že jste spíš právě ten chlap. :-) Asi jsem vás tady moc často nezahlédla.

15.3.2021 21:24

Jistěže o domácím násilí jsem slyšela. Ale nějak jsem to srovnání se psem asi nepochopila. A pardon, ale mně připadalo, že jste spíš právě ten chlap. :-) Asi jsem vás tady moc často nezahlédla.

Zkrátka jsem tím chtěla říci, že si má člověk k sobě vybrat psa dle jeho charakteru a využití a nepředělávat ho na úkor jeho podstaty. Toť vše.

16.3.2021 05:39
domi.t

XXX.XXX.193.49

Toto na mňa skočilo na Instagrame,úplne k téme. Príde mi,že majitelia sa opäť precenili s nezvládajú psieho puberťáka. Tá časť o venčeni na podložke je už len čerešnička na torte🙄

16.3.2021 07:52

domi.t napsal(a):
Toto na mňa skočilo na Instagrame,úplne k téme. Príde mi,že majitelia sa opäť precenili s nezvládajú psieho puberťáka. Tá časť o venčeni na podložke je už len čerešnička na torte🙄

Aspoň mají dost rozumu a dávají ji dál zavčasu, kdy z ní rozumný majitel dokáže udělat normálního psa.

16.3.2021 08:17

hele, a zadavatel by to měl "2 in 1"

16.3.2021 08:31
molok

XXX.XXX.38.1

Mně to přijde trochu přehnané to slovo zlomit. Ruku na srdce, není lov trochu přežitá disciplína? Kdo dneska potřebuje zabíjet zvířata lovem? Na regulaci přemnožené zvěře stačí zbraň a už ta regulace je dost pofidérní záležitost, když jsme předtím zregulovali šelmy a tak teď musíme regulovat jinou zvěř. Podle mne, když například nedovolím Pitbulovi a spol. zabíjet druhé psy, tak z něho nedělám zlomeného psa. Přemíra energie a psího nadšení se dá prostě podpořit jinými pracovními aktivitami než čistým lovením a zabíjením zvířat. Nářek nad tím, že začínáme dělat z ohařů gaučáky je možná pouze nepochopením, že tato plemena budou jednou stejně zachována v jiné podobě než dnešní lovecké, protože nadšení nad zabíjením zvířat v lese a nošením si trofejí domů, dlouhodobě ve společnosti stejně a zaplať pánbůh za to, upadá.

16.3.2021 08:33
Lucík32

XXX.XXX.140.165

My máme maďarského ohaře.

16.3.2021 08:35
domi.t

XXX.XXX.58.124

Lucík32 napsal(a):
My máme maďarského ohaře.

Viac stručne by sa nedalo?

Zadávateľ by totiž možno uvítal,ak by ste trošku popísali život s vyžlou. Alebo možno už aj nie,kedže mu padla do oka na základe rád tu kolia

16.3.2021 08:40

molok napsal(a):
Mně to přijde trochu přehnané to slovo zlomit. Ruku na srdce, není lov trochu přežitá disciplína? Kdo dneska potřebuje zabíjet zvířata lovem? Na regulaci přemnožené zvěře stačí zbraň a už ta regulace je dost pofidérní záležitost, když jsme předtím zregulovali šelmy a tak teď musíme regulovat jinou zvěř. Podle mne, když například nedovolím Pitbulovi a spol. zabíjet druhé psy, tak z něho nedělám zlomeného psa. Přemíra energie a psího nadšení se dá prostě podpořit jinými pracovními aktivitami než čistým lovením a zabíjením zvířat. Nářek nad tím, že začínáme dělat z ohařů gaučáky je možná pouze nepochopením, že tato plemena budou jednou stejně zachována v jiné podobě než dnešní lovecké, protože nadšení nad zabíjením zvířat v lese a nošením si trofejí domů, dlouhodobě ve společnosti stejně a zaplať pánbůh za to, upadá.

Já myslím, že to není až tak o lovu samotném, ale spíš o tom, že ohař má kvanta energie a spousta lidí si ho pořizuje, aniž by si to uvědomovala. A pak jsou z toho všichni včetně psa nešťastní, úplně běžně se dá vidět trestání štěněte za to, že je divoké a veselé a hyperaktivní ... jakmile povyroste, nedá se pustit z vodítka, protože utíká za čímkoliv (anebo se teda nechává běhat za čímkoliv a doufá se, že nepotká auto nebo myslivce)... a kdyby si místo ohaře takoví lidé pořídili něco klidnějšího, udělali by 100x lépe. Jenže ohař je bohužel moderní.

16.3.2021 08:52
janaa

XXX.XXX.10.173

domi.t napsal(a):

Asi nepředpokládali,že by milý psíček mohl něco zničit,ani že bude potřebovat zabavit a vylítat. Což je v sedmi měsících normální věc. Spíš si myslím,jestli tam pes kromě demolice ještě neřve. Klasika,začínají se objevovat "kovidová" štěňata a bude hůř

16.3.2021 08:59

"Já myslím, že to není až tak o lovu samotném, ale spíš o tom, že ohař má kvanta energie a spousta lidí si ho pořizuje, aniž by si to uvědomovala."

silný lovecký pud je pro běžného majitele nemyslivce si myslím vždy velký problém, nehledě na temperament a navíc k temperamentu

16.3.2021 09:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Můžu popsat MOK, které znám osobně. Jako dítě jsem jednu fenu MOK brala ven se svým psem. Fena byla úžasná, temperamentní, ale skvěle ovladatelná a poslouchala i mě, coby dítě. Venku lítala na volno, nikdy neutekla. Chodili jsem plavat, milovala vodu. Měla strašně moc energie, lítala v obrovských kruzích. Nijak jsem ji na procházkách nezaměstnávala, maximálně si hrála s mým psem, jinak nic. Ale to nejpodstatnější je to, že fena byla lovecky vedená a aktivně využívaná v praxi - pracoval s ní majitel, já ji brala jen na takové "oddechové" procházky.

Další je dvojice psů, kterou má pán v místě mého minulého bydliště. Na pohled naprosto úžasní a vychovaní psi, kteří chodí všude na volno, poslouchají jako hodiny a vypadají jako naprosto klidní psi. Jenže za tím vším stojí opět hodiny a hodiny práce a lítání po lesích - psi jsou zase lovecky vedení. Já mám takovou zkušenost, že oni lidi nevidí tu práci za tím vším - někam přijdu se psem (třeba do restaurace), ten si tam lehne a leží - a okamžitě z toho je, že je to klidný pes a že si klidně takového můžou pořídit taky . A nejlepší když mi říkají známí, jak já to mám jednoduché, protože mám klidné psy , no já bych jim je na dva dny půjčila a viděli by, jak jsou klidní

Poslední maďar kterého znám byl pořízený primárně jako rodinný pes, s tím, že rodina je aktivní a pes je bude doprovázet na výletech a procházkách. Tam to dopadlo katastrofálně. Pes byl nevybouřený, nevychovaný a utíkal. Skončil teda na vodítku. Jenže na vodítku tahal a tak ho přestali brát i na ty procházky a výlety, byl přítěž. Chodil se jenom venčit a tím pádem se stupňovaly problémy doma. Pes skončil u příbuzných na zahradě.

16.3.2021 09:27
molok

XXX.XXX.38.1

Já myslím, že to není až tak o lovu samotném, ale spíš o tom, že ohař má kvanta energie a spousta lidí si ho pořizuje, aniž by si to uvědomovala. A pak jsou z toho všichni včetně psa nešťastní, úplně běžně se dá vidět trestání štěněte za to, že je divoké a veselé a hyperaktivní ... jakmile povyroste, nedá se pustit z vodítka, protože utíká za čímkoliv (anebo se teda nechává běhat za čímkoliv a doufá se, že nepotká auto nebo myslivce)... a kdyby si místo ohaře takoví lidé pořídili něco klidnějšího, udělali by 100x lépe. Jenže ohař je bohužel moderní.

Ale tom se 100% shodneme, jenom když si přečtu diskuzi, cítím tam silný narativ ve smyslu "A budete mít pro Ohaře lovecké uplatnění?", diskuze by byla mnohem plodnější, kdyby naznačila zadavateli jaké jsou vhodné pracovní činnosti pro plemena tohoto typu, u kterých nemusí zabíjet zvířata a dostal co nejlepší obrázek o tom, zda to zvládne a jeho nelovící pes nebude přesto deprivantní ... samozřejmě je přínosné doporučit plemeno typu krátkosrsté kolie aspol., ale vyloučit maďarského ohaře jen tak z plezíru, nedává moc logického smyslu. Člověk který už měl jednoho psa není nikdy začátečník, neobsahuje to význam toho slova a já když se rozhlédnu kolem sebe, tak samotná povaha člověka a jeho vlastnosti jako lenost, letargie či naopak zápal a nadšení pro věc, jsou kolikrát důležitější pro samotného psa než menší či větší zkušenosti jako takové.

16.3.2021 09:30

molok napsal(a):
Ale tom se 100% shodneme, jenom když si přečtu diskuzi, cítím tam silný narativ ve smyslu "A budete mít pro Ohaře lovecké uplatnění?", diskuze by byla mnohem plodnější, kdyby naznačila zadavateli jaké jsou vhodné pracovní činnosti pro plemena tohoto typu, u kterých nemusí zabíjet zvířata a dostal co nejlepší obrázek o tom, zda to zvládne a jeho nelovící pes nebude přesto deprivantní ... samozřejmě je přínosné doporučit plemeno typu krátkosrsté kolie aspol., ale vyloučit maďarského ohaře jen tak z plezíru, nedává moc logického smyslu. Člověk který už měl jednoho psa není nikdy začátečník, neobsahuje to význam toho slova a já když se rozhlédnu kolem sebe, tak samotná povaha člověka a jeho vlastnosti jako lenost, letargie či naopak zápal a nadšení pro věc, jsou kolikrát důležitější pro samotného psa než menší či větší zkušenosti jako takové.

1. Ohaři nezabíjejí zvířata.

2. Nejvíc jsem toho o MOK napsala já, a jasně jsem psala, že mimo loveckého výcviku, s nimi lze dělat de facto cokoli, ale je potřeba, aby používali hlavu i nožičky, a to ve značné míře.

16.3.2021 09:36

molok napsal(a):

Pokud se nepletu, někteří dělají s loveckými plemeny třeba záchranařinu. I ten běh nebo treky můžou být fajn. Já bych to za sebe shrnula asi tak, že hyperaktivní plemeno bude sedět člověku hyperaktivnímu, kterej je připravenej tomu psovi věnovat velké množství energie - ne jen o víkendu, ale v každodenním životě.
Mám kříženýho ohaře, ale ta hyperaktivita je tam pořád i ve věku 13 let. Je s ním legrace a nějak jsme to zvládli, taky jsme si povahově celkem sedli, ale myslím, že podruhé už si takového šílence nepořídím :)

16.3.2021 09:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Mě fascinuje, jak často si lidi pořídí nevhodné plemeno podle vzhledu a pak prvních pár let jeho života nedělají nic jinýho než bojujou proti jeho přirozeným projevům. Tj. aby NEzdrhal, NEskákal, NEvrhal se na psy, NEničil, NEštěkal...a jsou chudáci lidi i pes.

16.3.2021 10:20
Lucík32

XXX.XXX.140.2

Já mám maďarského ohaře a dělám s nim agilit skvěle si na nich vybije energie.

16.3.2021 12:47
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

S dovolením přispěju do rozjeté diskuze - jednak bych se ráda podepsala pod to co psala Odetta a Marcelamax o MOK. Včetně toho - a to je myslím hodně důležitý - že není vidět ta práce, kterou člověk do výchovy a také výcviku ohaře věnuje a má pak spolehlivýho super parťáka. Protože tím vižla opravdu dokáže být a je. A aby jím mohla být, musí se jí dostat opravdový výchovy - to především. Laskavý a důsledný /neplést s výchovou důraznou/ a pak taky trošku toho výcviku, který především zohlední to, že je to lovecký pes se silnýma loveckýma vlohama, které je zapotřebí naučit ovládat. Ve smyslu tom, aby je pes ovládal, aby se v přírodě (a nejen tam) uměl chovat. Protože pokud to umí, neskončí na tom 1,5 metrovým vodítku nebo na elektrice, ale může se svobodně a volně pohybovat. Leč za tím stojí opravdu hodně práce. V prvním tak roce a půl hodně intenzivně. Stejně tak jako výchova a výcvik je následně důležité i zaměstnání, práce ohaře. Protože pro tu se narodil. Není, myslím zapotřebí - i když pochopitelně je to pro toho psa mnohem lepší - dělat skutečnou lovečinu jako takovou. Nicméně je opravdu nutné základy té lovečiny ve štěněčím věku zvládnout, naučit a vybudovat správné návyky. Poté je dle mýh názoru,ke psu férový mu část té lovečiny, která mu byla do vínku vložena, nějakým způsobem poskytnout. Není vyloženě nutný tahat v batohu mrtvýho bažanta, nebo zajíce, ale jakýkoliv chlupatý aportek, s kterým pes bude během procházky pracovat - ať už přinášet, nebo vyhledávat, uspokojí duši psího parťáka a je to vůči němu fér, aby mohl vést svůj ohaří život. Stejně tak, jako když mu v přírodě páníček (pochopitelně nikoliv v době, kdy jsou mláďata, či v zimě) dopřeje možnost zvěř najít a vystavit, protože vystavení je alfou a omegou ohařích vloh. Myslím, že když si pořizujeme psího kámoše, měli bychom nějakým způsobem jeho naturel a vlohy a to,pro co byl stvořen respektovat, alespoň částečně. Když tak páníček učiní, má spokojený zvíře s kterým se skvěle funguje. V majetku ohařů už jsem docela delší dobu,( ať už psi od štěněte, či k nám v dospělosti přišlí), záleží mi na nich a tak bych ráda, aby každý vždy opravdu dobře rozmýšlel, zda má a nebo nemá prostor, čas, trpělivost, svou náturu a schopnosti na to, aby s ohařem žil. Pohled na odrostlý štěndo vižly jenž jsem donedávna vídala ve svým okolí ,zmítajícíc a trápícíc svůj pohybový aparát na jakýmsi speciálním poslouchacím postroji, neb majitelé nebyli schopni ho jinak zvládat byl hodně smutnej a já se marně se snažila ty, co drželi konec vodítka přimět k nápravě - k nápravě která by měla proběhnout na jejich konci vodítka. Vážně hodně smutný.
Mezi psy se pohybuju už nějakou tu dobu a k RR mohu říct jen tolik, že jsem za tu dobu potkala pouze pět kousků o kterých se dalo říct, že to byli pohodový a vyrovnaní psí parťáci svých majitelů, kdy hlavním problémem bylo ne zcela přátelské chování vůči ostatním psům a to hlavně u psů samců.

16.3.2021 13:17

Mezi psy se pohybuju už nějakou tu dobu a k RR mohu říct jen tolik, že jsem za tu dobu potkala pouze pět kousků o kterých se dalo říct, že to byli pohodový a vyrovnaní psí parťáci svých majitelů, kdy hlavním problémem bylo ne zcela přátelské chování vůči ostatním psům a to hlavně u psů samců.

Já znám teda osobně dobře 2 psy-samce RR, vlastně 3, sousedi už mají druhého a teď aktuálně s jedním náhodně potkaným kámoší Gina
A opravdu všichni bez rozdílu ti psi mají problém s jinými psími kluky....jinak asi dobrý, když člověku sednou...jak říkám sousedi už mají druhého a to jsou důchodci, sice aktivní, ale žádní mlaďoši a ta paní s naším kámošem, co jsme potkali, tak už taky má druhého.

16.3.2021 13:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já znám teda osobně dobře 2 psy-samce RR, vlastně 3, sousedi už mají druhého a teď aktuálně s jedním náhodně potkaným kámoší Gina
A opravdu všichni bez rozdílu ti psi mají problém s jinými psími kluky....jinak asi dobrý, když člověku sednou...jak říkám sousedi už mají druhého a to jsou důchodci, sice aktivní, ale žádní mlaďoši a ta paní s naším kámošem, co jsme potkali, tak už taky má druhého.

určitě jako u všeho je to o majitelích, když ví co má v ruce a když ví jak s tím pracovat. Každopádně ano, je to u nich takovej častější jev, stejně tak jako docela silný lovecký pud, který jsem zapomněla zmínit. Jeden z těch pěti pohodových kousků byla fena, kterou nezastavil ani EO a po těch srnách šla.

16.3.2021 17:53
marushka

XXX.XXX.11.210

Souhlasím.. Navíc mají trochu specifický způsob komunikace. Moji oharici to třeba vůbec nejsou schopni pobrat, a to ani feny (ok, známe velmi dobře jen jednoho, ale předpokládám že je typický představitel). Ve hře jsou takoví drsnější než bývá obvyklé. Ke kolu bych si ho asi taky nepořídila, nepřijde mi jako úplně vytrvalec. Teda.. já bych si ho nepořídila vůbec 🙈🤣 Tohle plemeno mi zkrátka nesedí a s MOK má fakt spolecnou jen tu barvu.

16.3.2021 19:06

marushka napsal(a):
Souhlasím.. Navíc mají trochu specifický způsob komunikace. Moji oharici to třeba vůbec nejsou schopni pobrat, a to ani feny (ok, známe velmi dobře jen jednoho, ale předpokládám že je typický představitel). Ve hře jsou takoví drsnější než bývá obvyklé. Ke kolu bych si ho asi taky nepořídila, nepřijde mi jako úplně vytrvalec. Teda.. já bych si ho nepořídila vůbec 🙈🤣 Tohle plemeno mi zkrátka nesedí a s MOK má fakt spolecnou jen tu barvu.

To jste mi připomněla... RR byl nejlepší kamarád mého ohaříka (od puberty tak do tří let, pak někam zmizel). Vycházeli spolu nadstandardně, RR pro něj měl slabost. Ale jinak to byl děsnej pes. Na jednu stranu poslouchal jak hodinky, všude chodil bez vodítka, ale na druhou stranu mu docela často přeplo v hlavě a někam zdrhnul. Pan majitel jezdil se záchrankou, takže se běžně stávalo, že prostě musel jít do práce a psa nechat psem. Když jsem ho (psa) někde potkala samotného, vodila jsem ho domů, pán nechával odemčenou branku. Byla jsem jediná, kdo ho byl schopný odchytit - choval se velmi nevybíravě k lidem, psům i fenám. No, domů bych ho nechtěla, na takové psy nemám nervy. :-)
Ostatní RR, které jsem znala, byli podobného ražení. U nás v posledních letech úplně vymizeli, tak se ta módní vlna asi už přehnala. Nahradili je bostonci, křižovatky bullů a leopardi. 🤦🏻‍♀️

16.3.2021 19:10

molok napsal(a):

Pes nesmí zvěř zabít, on se jí mimo přinášení nesmí ani dotknout! Tam jde úplně o jinou podstatu, zvěř najít (živou či zhaslou), nebo zahlásit/vystavit či přinést. Člověk nemusí být myslivec, stačí, když se bude věnovat lovecké kynologii. Ani nemusí jít ke zkouškám. Psům tuto vášeň nic nenahradí a doufám, že se lovecká plemena nezmrší na ty gaučáky! Na to jsou společenská. A nevím, proč by nutně museli dopadnout jako vámi jmenování. Pokud člověk nedo*ebe přírodu úplně a zvěř tu zůstane, tak tu vždycky tito psy najdou uplatnění. A nemáte pravdu v tom, že pes není potřeba. Myslivec bez psa je poloviční myslivec. A jestli si tu zvěř umíte vyčmuchat nebo vylovit z hluboké vody, tak jste tedy borec! 🤣 A ne, myslivost není přežitá, je naším národním kulturním dědictvím, které tu bude žít dál. To že nevíte, že není o zabíjení, že nevíte o čem to celé je, je hold jedna velká tragická neznalost laické veřejnosti... 😭

17.3.2021 07:28
ainu

XXX.XXX.138.8

Zrzavci napsal(a):
S dovolením přispěju do rozjeté diskuze - jednak bych se ráda podepsala pod to co psala Odetta a Marcelamax o MOK. Včetně toho - a to je myslím hodně důležitý - že není vidět ta práce, kterou člověk do výchovy a také výcviku ohaře věnuje a má pak spolehlivýho super parťáka. Protože tím vižla opravdu dokáže být a je. A aby jím mohla být, musí se jí dostat opravdový výchovy - to především. Laskavý a důsledný /neplést s výchovou důraznou/ a pak taky trošku toho výcviku, který především zohlední to, že je to lovecký pes se silnýma loveckýma vlohama, které je zapotřebí naučit ovládat. Ve smyslu tom, aby je pes ovládal, aby se v přírodě (a nejen tam) uměl chovat. Protože pokud to umí, neskončí na tom 1,5 metrovým vodítku nebo na elektrice, ale může se svobodně a volně pohybovat. Leč za tím stojí opravdu hodně práce. V prvním tak roce a půl hodně intenzivně. Stejně tak jako výchova a výcvik je následně důležité i zaměstnání, práce ohaře. Protože pro tu se narodil. Není, myslím zapotřebí - i když pochopitelně je to pro toho psa mnohem lepší - dělat skutečnou lovečinu jako takovou. Nicméně je opravdu nutné základy té lovečiny ve štěněčím věku zvládnout, naučit a vybudovat správné návyky. Poté je dle mýh názoru,ke psu férový mu část té lovečiny, která mu byla do vínku vložena, nějakým způsobem poskytnout. Není vyloženě nutný tahat v batohu mrtvýho bažanta, nebo zajíce, ale jakýkoliv chlupatý aportek, s kterým pes bude během procházky pracovat - ať už přinášet, nebo vyhledávat, uspokojí duši psího parťáka a je to vůči němu fér, aby mohl vést svůj ohaří život. Stejně tak, jako když mu v přírodě páníček (pochopitelně nikoliv v době, kdy jsou mláďata, či v zimě) dopřeje možnost zvěř najít a vystavit, protože vystavení je alfou a omegou ohařích vloh. Myslím, že když si pořizujeme psího kámoše, měli bychom nějakým způsobem jeho naturel a vlohy a to,pro co byl stvořen respektovat, alespoň částečně. Když tak páníček učiní, má spokojený zvíře s kterým se skvěle funguje. V majetku ohařů už jsem docela delší dobu,( ať už psi od štěněte, či k nám v dospělosti přišlí), záleží mi na nich a tak bych ráda, aby každý vždy opravdu dobře rozmýšlel, zda má a nebo nemá prostor, čas, trpělivost, svou náturu a schopnosti na to, aby s ohařem žil. Pohled na odrostlý štěndo vižly jenž jsem donedávna vídala ve svým okolí ,zmítajícíc a trápícíc svůj pohybový aparát na jakýmsi speciálním poslouchacím postroji, neb majitelé nebyli schopni ho jinak zvládat byl hodně smutnej a já se marně se snažila ty, co drželi konec vodítka přimět k nápravě - k nápravě která by měla proběhnout na jejich konci vodítka. Vážně hodně smutný.

Ta rozšířenost viszly ve městech nastala poté, co byli "v kurzu" právě RR. Ovšem, jak píšete, nastávaly často problémy v interakci s ostatními psy a tak je nahradily v módnosti právě maďaři, protože jsou laiky předpokládáni za jemnější a méné problémovější na haltině u kočárku...

17.3.2021 08:35
molok

XXX.XXX.38.1

Pes nesmí zvěř zabít, on se jí mimo přinášení nesmí ani dotknout! Tam jde úplně o jinou podstatu, zvěř najít (živou či zhaslou), nebo zahlásit/vystavit či přinést. Člověk nemusí být myslivec, stačí, když se bude věnovat lovecké kynologii. Ani nemusí jít ke zkouškám. Psům tuto vášeň nic nenahradí a doufám, že se lovecká plemena nezmrší na ty gaučáky! Na to jsou společenská. A nevím, proč by nutně museli dopadnout jako vámi jmenování. Pokud člověk nedo*ebe přírodu úplně a zvěř tu zůstane, tak tu vždycky tito psy najdou uplatnění. A nemáte pravdu v tom, že pes není potřeba. Myslivec bez psa je poloviční myslivec. A jestli si tu zvěř umíte vyčmuchat nebo vylovit z hluboké vody, tak jste tedy borec! 🤣 A ne, myslivost není přežitá, je naším národním kulturním dědictvím, které tu bude žít dál. To že nevíte, že není o zabíjení, že nevíte o čem to celé je, je hold jedna velká tragická neznalost laické veřejnosti... 😭

Já jsem nikde nepsal, že ohaři explicitně zabíjejí zvířata, ale že se používají k tomu zabíjení. Jestli si zvěř umím sám vyčmuchat nebo vylovit z hluboké vody je přesně ta správná otázka, neumím a na co by mně to tak asi bylo, proč bych měl nechat psa čmuchat nějakou kořist, proč bych jí nemohl nechat žít v klidu tam, kde se narodila? Když tu někdo kdykoliv popisuje, jak mu zdrhá pes za zvěří, dostane po zásluze čočku, protože takový pes může to zvíře zabít nebo uštvat. Jakmile je to ale organizována bohulibá záliba, národní kulturní dědictví, tak už je to úplně o něčem jiném jenom proto, že to má pravidla a je to organizované? Já jsem laik na myslivost do té míry, že pocházím z myslivecké rodiny, těchto aktivit jsem se účastnil ve velkém asi do svých 14 let, kdy už jsem toho měl dost. Nejlepší historky od stolu starých myslivců o lovu rysa nebo medvěda, ne, nejedná se o žádné kulturní dědictví, na zabíjení zvířat v jejich přirozeném prostředí totiž není nic kulturního, obyčejné organizované pytláctví, které má ještě k tomu navíc neskutečné loby v parlamentu. Takže to jenom zopakuji, tahle ta činnost postupně po zásluze otupuje ve veřejnosti, mnoho mladých lidé při střetu s realitou národního dědictví prostě nemají zájem o "koníčky" svých dědů, nepotřebují k tomu tedy cvičit psy, co umí lovit, honit, stavět, norovat, hlásit, přinést, protože nemají zájem ani o zvěřinu ani o kůže ani o trofeje a už vůbec ne o pocit z lovu. Nic jiného se v myslivosti neskrývá, s regulační a záslužnou činností o les jděte vyprávět pohádky staré Kropáčkové, co u toho nikdy nebyla.

17.3.2021 10:09

molok napsal(a):
Já jsem nikde nepsal, že ohaři explicitně zabíjejí zvířata, ale že se používají k tomu zabíjení. Jestli si zvěř umím sám vyčmuchat nebo vylovit z hluboké vody je přesně ta správná otázka, neumím a na co by mně to tak asi bylo, proč bych měl nechat psa čmuchat nějakou kořist, proč bych jí nemohl nechat žít v klidu tam, kde se narodila? Když tu někdo kdykoliv popisuje, jak mu zdrhá pes za zvěří, dostane po zásluze čočku, protože takový pes může to zvíře zabít nebo uštvat. Jakmile je to ale organizována bohulibá záliba, národní kulturní dědictví, tak už je to úplně o něčem jiném jenom proto, že to má pravidla a je to organizované? Já jsem laik na myslivost do té míry, že pocházím z myslivecké rodiny, těchto aktivit jsem se účastnil ve velkém asi do svých 14 let, kdy už jsem toho měl dost. Nejlepší historky od stolu starých myslivců o lovu rysa nebo medvěda, ne, nejedná se o žádné kulturní dědictví, na zabíjení zvířat v jejich přirozeném prostředí totiž není nic kulturního, obyčejné organizované pytláctví, které má ještě k tomu navíc neskutečné loby v parlamentu. Takže to jenom zopakuji, tahle ta činnost postupně po zásluze otupuje ve veřejnosti, mnoho mladých lidé při střetu s realitou národního dědictví prostě nemají zájem o "koníčky" svých dědů, nepotřebují k tomu tedy cvičit psy, co umí lovit, honit, stavět, norovat, hlásit, přinést, protože nemají zájem ani o zvěřinu ani o kůže ani o trofeje a už vůbec ne o pocit z lovu. Nic jiného se v myslivosti neskrývá, s regulační a záslužnou činností o les jděte vyprávět pohádky staré Kropáčkové, co u toho nikdy nebyla.

Já žel vím, jak to chodí, ale u loveckých psů jde hlavně o to, aby se s nimi dělala lovecká kynologie! Natáhnout vlečku, podpořit vystavování, aport atd... Já netvrdím, že ten člověk musí být myslivec! A pokud jste tichý a umíte psa použít, tak vás ke zvěři dostane, abyste ji mohl nikoli ulovit, ale pozorovat, pořídit fotku. Kéž by lidi nechávali zvěř v klidu tam, kde je... Do přírody se navalila kvanta měšťáků, co je člověk na kilometry dříve slyší, než uvidí... Běžkaři v porostech, zvěř nemá nikde klidu... To samé samozřejmě čokli na volno. Štvát zvěř se prostě nesmí, to ani ti lovečtí! Pokud někomu smrdí myslivost, tak i logicky všechno co se jí týče a tudíž si nebude pořizovat lovecké plemeno a nechá ho těm, kteří mu dají to, co ono potřebuje. Neloveckých psů je kvanta a každý si vybere. Však neuškodí, když se lovečáků stav sníží a budou pouze v rukou povolaných... A opakuji, nejedná se jen o myslivce!

17.3.2021 10:39
molok

XXX.XXX.38.1

Já žel vím, jak to chodí, ale u loveckých psů jde hlavně o to, aby se s nimi dělala lovecká kynologie! Natáhnout vlečku, podpořit vystavování, aport atd... Já netvrdím, že ten člověk musí být myslivec! A pokud jste tichý a umíte psa použít, tak vás ke zvěři dostane, abyste ji mohl nikoli ulovit, ale pozorovat, pořídit fotku. Kéž by lidi nechávali zvěř v klidu tam, kde je... Do přírody se navalila kvanta měšťáků, co je člověk na kilometry dříve slyší, než uvidí... Běžkaři v porostech, zvěř nemá nikde klidu... To samé samozřejmě čokli na volno. Štvát zvěř se prostě nesmí, to ani ti lovečtí! Pokud někomu smrdí myslivost, tak i logicky všechno co se jí týče a tudíž si nebude pořizovat lovecké plemeno a nechá ho těm, kteří mu dají to, co ono potřebuje. Neloveckých psů je kvanta a každý si vybere. Však neuškodí, když se lovečáků stav sníží a budou pouze v rukou povolaných... A opakuji, nejedná se jen o myslivce!

Ale vždyť to já tady celou dobu podporuji a na tom se určitě shodneme, tedy pracovní využití psů bez nutnosti zabíjení zvířat či používání živých zvířat k jejich tréningu. Zjednodušeně mezi gaučem a mysliveckým využitím těch psů je ještě celá široká paleta možných činností, jak mít spokojeného ohaře doma.

17.3.2021 10:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

molok napsal(a):
Ale vždyť to já tady celou dobu podporuji a na tom se určitě shodneme, tedy pracovní využití psů bez nutnosti zabíjení zvířat či používání živých zvířat k jejich tréningu. Zjednodušeně mezi gaučem a mysliveckým využitím těch psů je ještě celá široká paleta možných činností, jak mít spokojeného ohaře doma.

Ale tak na tom se tady asi shodneme všichni. Není nutné být myslivec a psa využívat v myslivecké praxi. Ale je nutné tomu psovi dát nějakou alternativní činnost. My máme třeba na cvičáku jakýsi základní lovecký výcvik, psi se tam učí s atrapami, s dummy... A chodí tam skoro všichni retrívři, kteří začínají chodit do psí školičky, od štěňat, většina z nich se aktivně lovečině nevěnuje. Chodí pak skupinově trénovat i do terénu, k vodě.

Hlavní problém nevidím v tom, že by lidé s ohařem nedělali aktivně lovečinu a nebyli myslivci, ale spíš v tom, že člověk venku vidí ukázněné a vychované ohaře, a tak si řekně, že takového psa chce taky, ale jak už jsem psala, nevidí ty hodiny práce.... No a pak chodí s ohařem po městě na vodítku, v lepším případě ho někde vypouští hrát si se psy a myslí si, že to stačí...

17.3.2021 12:35

molok napsal(a):

Ano, ale ruku na srdce, kolik majitelů těchto plemen se tomu výcviku věnuje? To je všechno o módě, snobáctví a krásným pejskovi. Řeknou si, budou spát v bytečku na postýlce, obejdu s nima dvakrát denně panelák a vidíte, jak jsou spokojení? Viděla jsem takto FB stránku výmarů. Srdce mi krvácelo... Nebo baráček se zahrádkou a co? To má pes skákat radostí? Jo, nasadit do na stopu, to je teprve něco, ale kdo to z těch majitelů dělá? Zlomek?... A o tom to je. A dle všeho ani zadavatel nebude světlá výjimka... Pes musí dělat svoji práci, nějaké bezhlavé lítání to není. Ale pěkně mu zavařit mozek.
A souhlasím s marcelaamax.

17.3.2021 13:04
domi.t

XXX.XXX.169.144

Ja sa zapojím až trochu po funuse,ale nemala som čas sadnúť si a v klude napísať príspevok. Môj kamarát má už 13 rokov vyžlu bez PP,vyrastali s mojou predošlou fenku spolu. Sawannah miloval,ale po ostatných psoch aj ludoch večne štekal,staval sa na zadné, vrčal. V tomto prípade to bola a je nezvladnutá výchova. Pes nepočúva na privolanie, ťahá, často uteká. Minulý týždeň v lese utekal do el. ohradníka, v ktorom boli kravy. Dostal takú šupu,že ho to hodilo dozadu,postavil sa a utekal tam znovu. Takéto"prúsery" robí,ked nie je na stopovačke a pustia ho navolno. Je mi toho psa lúto,lebo vdaka zanedbanej výchove a nulovému režimu je z neho rozvírenec,ktorý nemá žiadne hranice a je prakticky neovladateľný. Žije s kamošovou rodinou vnútri, nič mu nechýba-okrem pevnej ruky a normálneho prístupu,ale to už ťažko na starobu zmenia. Čo sa týka postavy,bol riadne prerastený a aj pevný,od klasickej útlej vyžle mal na míle daleko. Teraz je z nej polovica, Nefret popri ňom vyzerá ešte väčšia a mohutnejšia,ako je.

Naši rodinní známi majú 5-ročnú fenku RR. Tiež bez PP. Exterierovo veľmi pekná. Fenka je neuveriteľne prítulná, maznavá, milá,poslušná. Nikdy nič nezničila,neutiekla, funguje na myšlienku s domácou pani. Je to najobetavejšia pestúnka pre ich malé dvojčatá, nechá so sebou robiť čokolvek,hlavne nech si ju všímajú a nech je zapojená do rodinného kruhu. Spáva na chodbe, zvyšok dňa sú s ňou a s kočíkom vonku, na záhrade alebo v obývačke. Teší sa na každú návštevu, vždy si od radosti až cvrkne. S Nefret sa dokážu hodinu naháňať, naťahovať sa o hračky,utekať za loptou...

Tým som len chcela povedať, že poznám dvoch nie až tak úplne typických predstaviteľov dvoch spomínaných plemien. Do akej miery je to tým,že sú bez PP,posúdiť neviem. Ale znovu sa mi potvrdilo,že prioritne je o vzťahu majitel-pes a o výchove.

17.3.2021 13:14

molok napsal(a):

Nevím odkud jste, ale asi vás poznamenalo neradostné dětství s "myslivcem".
99,9% myslivců nikdy neuvidí ani rysa ani medvěda. Za to střelí za rok x divokých prasat, aby nás nesežrala i s chlupama a do hospodářských chovů nezanesla prasečí mor. A taky, aby neryla na golfových hřištích.
Také stavy spárkaté udržují na únosné mezi. Aby nesežrala to, co zbyde po kůrovci.
A u nás statkář drůbežář chodí a žádá myslivce, ať už konečně zlikvidují ten liščí hrad za vsí.

17.3.2021 14:33

Já jsem ráda, že u nás se lišky nestřílejí a že je můžeme pozorovat z okna. Předseda MS taky, bydlí naproti.

17.3.2021 15:06

"Ale znovu sa mi potvrdilo,že prioritne je o vzťahu majitel-pes a o výchove"

upřímně, trošku mě tento závěr po tom předcházejícím líčení překvapil. O práci, kterou majitelé vynaložili, tam nic moc není (u feny vůbec, něco u psa).......neboli, není to v prvé řadě o povaze zvířete a až poté o výchově/výcviku?

17.3.2021 15:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

upřímně, trošku mě tento závěr po tom předcházejícím líčení překvapil. O práci, kterou majitelé vynaložili, tam nic moc není (u feny vůbec, něco u psa).......neboli, není to v prvé řadě o povaze zvířete a až poté o výchově/výcviku?

Souhlasím. Ono pokud si člověk pořídí společenské plemeno a dá mu "základní vychování", tak to pravděpodobně bude skvělý společník. A když se k tomu přidají běžné procházky, tak budou všichni spokojení.

Ale pokud člověk dá to samé třeba ohařovi, tak už to tak růžové nejspíš nebude, protože ten pes bude potřebovat mimo to ​mnohonásobně víc pohybu a práce hlavou, prostě ty nároky ke spokojeném soužití budou úplně někde jinde.

Vztah pán x pes a výchova jsou samozřejmě důležité věci a částečně se tím dá pes ovlivnit, ale pořád si myslím, že ten základ je v povaze a genech a někdy prostě výchova a vztah nestačí. To je takové to "pes bude takový, jak si ho vychovám" - do určité míry jo, ale všechno se podle mě 100% ovlivnit nedá. To by si pak opravdu mohl každý vybrat psa na základě vzhledu a vůbec nehledět na původ, povahu.

Ale tak mezi všemi plemeny se najdou výjimky. A navíc se povahy dost liší i jedinec od jedince v rámci stejného plemene - mám srovnání třeba mojí feny a její sestry, každá je jiná, jedna je po otci, druhá po matce. Jedna byla už jako štěně mazel, gaučák, druhá už jako štěně dala jednoznačně přednost tomu jít někde něco cupovat, lítat s hračkou, dovádět..

17.3.2021 15:34
domi.t

XXX.XXX.169.144

Ani s jedným sa aktívne nepracuje-obaja sú len ako rodinní psi. Ak by sme sa išli baviť o práci,ktorú odviedli majitelia-tak s fenkou RR nebolo treba, s vyžlou treba bolo,ale nerobilo sa. Samozrejme,že povaha zvieraťa je to hlavne,ale aj výchovou,výcvikom sa dá hocičo zmeniť/zlepšiť/ale aj zhoršiť. Tú vetu som tam napísala,lebo u majiteľov vyzle som nikdy nevidela snahu porozumieť tomu psovi tak naozaj,venovať sa mu a vytaziť z toho,čo by mu išlo. Lebo ten pes by robil,až by plakal. Len nedostal šancu.

17.3.2021 15:53

Naši kamarádi měli taky fenku RR bezpapíračku. Taky přítulná, milá, poslušná, nevšímala si lidí ani psů, vnímala jenom svého pána. A přesto jí občas ruplo v hlavě a v lese vzala dráhu za zvěří. A ano - zabila. A pak zase přítulná milá atd.... Ty geny tam prostě jsou, dají se výchovou usměrnit, ale ne vymýtit.

17.3.2021 16:29

Já jsem ráda, že u nás se lišky nestřílejí a že je můžeme pozorovat z okna. Předseda MS taky, bydlí naproti.

Tak to já taky - i když právě kvůli nim nemůžu mít slepice. A zdejší myslivec říká - vždyť je to skoro pes.

17.3.2021 17:21
romana

XXX.XXX.201.243

Naši kamarádi měli taky fenku RR bezpapíračku. Taky přítulná, milá, poslušná, nevšímala si lidí ani psů, vnímala jenom svého pána. A přesto jí občas ruplo v hlavě a v lese vzala dráhu za zvěří. A ano - zabila. A pak zase přítulná milá atd.... Ty geny tam prostě jsou, dají se výchovou usměrnit, ale ne vymýtit.

Mám už třetího RR. Všichni na volno bez problému, i v lese. Jeden se mnou dokonce chodival na vyjížďky s koněm. Je to pouze o výchově a přístupu.

MaxK

21.6.2021 19:57
MaxK

XXX.XXX.79.85

Pořiďte si Labradora a budete šťastní

21.6.2021 21:10
domi.t

XXX.XXX.148.255

MaxK napsal(a):
Pořiďte si Labradora a budete šťastní

To bol dufam velmi nevydarený pokus o vtip!

Přidejte reakci

Přidat smajlík